Nya talböcker november 2019

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för Barn, vilka ligger på nivå 1. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är uppdelade mellan Skönlitteratur, Facklitteratur samt Böcker på andra språk än svenska. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnitten Skönlitteratur och Böcker på andra språk än svenska, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 153 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Bara lite till

av Simona Ahrnstedt. Inläst av Marika Bergström. 14 tim, 39 min.Talbok med text.

Stella Wallin förlorar allt som betyder något: pojkvän, jobb och hem. Hon super sig redlös på bag-in-box, cyberstalkar sitt otrogna ex och fulgråter hos bästa vännen. Så flyr hon till den enda bostad hon har kvar, ett kallt och smutsigt torp på landet utanför Laholm. Hon tycker torpet är en mardröm och landsbygden hemsk. Men sakta vänder det; här finns ändå galna getter, excentriska grannar och en ekobonde som är bra på att kyssas. Feelgood.

MediaNr: CA46291

De försvunna

av Lars Alm. Inläst av Charlotta Burman. 7 tim, 50 min.Talbok.

MediaNr: CA46793

Nattspår, spänningsroman

av Karin Aspenström. Inläst av Anna Döbling. 5 tim, 26 min.Talbok med text.

Efter att ett blogginlägg fått spridning i högerextrema kretsar tvingas författaren Kaj Lomme fly storstaden. Han köper ett förfallet hus i det lilla samhället Svartbol i de värmländska skogarna. Snart förstår Kaj att han är iakttagen i det gamla huset. Han upplever en närvaro i rummen och får en känsla av att någon som tidigare bott där vill honom något. Ett bortglömt hatbrott och en kärlekshistoria med blodigt slut. Kaj står inför flera gåtor.

MediaNr: CA46177

Kodnamn Flamingo

av Kate Atkinson. Inläst av Anna Godenius. 11 tim, 59 min.Talbok med text.

1940 blir den 18-åriga Juliet Armstrong engagerad som spion av Storbritanniens underrättelsetjänst MI5. Hon blir placerad på en avdelning med uppgift att bevaka brittiska fascistsympatisörer. Arbetet är påfrestande och skrämmande men när kriget tar slut lämnar hon den här tiden bakom sig. Tio är senare arbetar Juliet som radioproducent på BBC. Hon konfronteras med händelser från det förflutna och måste utkämpa ett nytt krig.

MediaNr: CA46159

Våra tungor smakar våld

av Saga Becker. Inläst av Dan Bratt. 3 tim, 0 min.Talbok med text.

Saga befinner sig i ett gränsland. Utan tilltro till sin egen existens står hon till förfogande för andras lustar. Det är en lömsk trygghet där kroppen är vapen och skådeplats; männen brottslingar och beskyddare. När Vincent kommer in i hennes liv ställs en dörr på glänt. Och i Saga väcks en längtan. Kanske är världen en plats även för sådana som hon. En hudlös relation tar sin början och blir en kamp på liv och död. Debutroman.

MediaNr: CA46278

Ingemar Modigs uppvaknande

av Mikael Bergstrand. Inläst av Magnus Demitz-Helin. 11 tim, 4 min.Talbok med text.

Varje morgon stänger Ingemar Modig av väckarklockan innan den ringer - han är övertygad att annars kommer någon att dö. Tvångstankarna har tagit över hans liv. Så träffar han Dalia, en 11-årig flicka från krigets Syrien, och de blir vänner. Dalia är fruktansvärt envis och en jäkel på att svära på svenska. Hon är en bra fotbollsspelare och accepterar inte ett nej. Tillsammans försöker vännerna hitta en väg bortom plågsamma minnen och kulturkrockar.

MediaNr: CA46020

Klickad

av Karin Bojs. Inläst av Lena Löfvenborg. 6 tim, 47 min.Talbok med text.

En liten grupp med människor träffas regelbundet på Långholmen för att lära sig en rysk kampsport. En morgon uteblir en av dem - en ung kvinna som hittas död. Polisen vill avskriva ärendet, men journalisten Doris kan inte släppa tankarna på sin döda träningskompis. Hon tror att det handlar om mord. Doris jobbar på tidningen Nyhetsbladet där allt handlar om att få flest klickar. Ett av hennes uppdrag visar sig ha ett samband med väninnans död.

MediaNr: CA46288

November har trettioen dagar

av Magnus Cadier. Inläst av Anders Mathlein. 4 tim, 52 min.Talbok med text.

Daniel är besatt av att fotografera tomrum; han letar efter sprickor och håligheter i vardagen. Att vara i Stockholm och komma bort från barndomsstaden är tänkt att bli en väg till återhämtning från en depression. Men Daniel kommer inte undan minnet från en trasig uppväxt. När den gåtfulle grannen Nicholas dyker upp med sin charm, sina lögner och blåmärken på halsen fylls tomrummen med påfrestningar, starka minnen och efterhand attraktion.

MediaNr: CA45894

Julafton på den lilla ön i havet

av Jenny Colgan. Inläst av Marika Bergström. 9 tim, 9 min.Talbok med text.

Del 3 i serien som börjar med Sommar på den lilla ön i havet. Flora är lycklig med kärleken Joel, sin familj och sitt bageri på den lilla skotska ön Mure. Alla känner varandra och det råder stor samhörighet men det finns orosmolnen. Öns läkare, Salif, är flykting från Syrien och försöker anpassa sig till livet på ön medan hans hustru fortfarande är saknad. Flora blir gravid men Joel känner sig inte mogen för papparollen. Och så närmar sig julen.

MediaNr: CA46332

Dotterns berättelse

av Armando Lucas Correa. Inläst av Malllika Giarimi. 8 tim, 18 min.Talbok med text.

New York, 2015: 80-åriga Elise Duval kom till USA från Frankrike strax efter andra världskriget. När en okänd kvinna dyker upp med brev, skrivna på tyska av Elisas mor under kriget, skakas hennes liv i grunden. Berlin, 1939: Amanda Sternberg, bokhandelsägare och nybliven änka, flyr nazityskland tillsammans med sina två döttrar. Men de fångas in och förs till ett koncentrationsläger. Hjärtskärande historia som bygger på verkliga händelser.

MediaNr: CA46022

Vittnet

av Teresa Driscoll. Inläst av Britt Ronström. 10 tim, 5 min.Talbok med text.

Thriller av den brittiska journalisten Teresa Driscoll. Under en tågresa till London hör Ella Long två tonårstjejer flirta med ett par unga killar. Trots att Ella förstår att killarna nyss suttit i fängelse och hör dem erbjuda sig att visa tjejerna runt i London, ingriper hon inte. Dagen därpå är Anna Ballard, den ena av tjejerna spårlöst försvunnen. Ett år senare börjar någon skicka brev till Ella. Någon som vet något om Anna Ballard.

MediaNr: CA45968

Eldungen, en herrgårdsroman

av Torbjörn Elensky. Inläst av Anders Mathlein. 13 tim, 7 min.Talbok med text.

Tiden är i början av 1800-talet och platsen nordvästligaste Värmland. Här föds Per Andersson under dramatiska former, dör och blir återupplivad. Ständigt jagad av sin far tas han som ung pojke om hand av patron och pastorn - deras syfte är att bevisa eller motbevisa naturalismens tes om att en ny människa kan skapas. Per kommer i kontakt med en handskrift med titeln "Helvetets andars band" som lovar att lära ut hur djävlar blir ens tjänare.

MediaNr: CA45712

Råttkungen, thriller

av Pascal Engman. Inläst av Malin Halland. 11 tim, 6 min.Talbok med text.

Del 2 i serien som börjar med Eldslandet. En ung kvinna hittas död i sin lägenhet i Täby, knivhuggen över tjugo gånger. Polisinspektör Vanessa Frank tar sig an utredningen med en känsla av det är något avgörande som inte stämmer. I svallvågorna av feminismens framgångar breder ett digitalt nätverk av kvinnohatare ut sig. De kallar sig incels och vill hämnas kvinnor som ignorerat dem. När idé omvandlas till handling står många liv på spel.

MediaNr: CA45865

Ensamvarg, spänningsroman

av Christina Erikson. Inläst av Anna Döbling. 10 tim, 31 min.Talbok med text.

Del 2 i serien som börjar med Din vän Forsete. En tidig septembermorgon hittas en styckad kropp vid en återvinningsstation i centrala Stockholm. När kommissarie Elias Svensson börjar nysta i offrets historia framkommer oroande misstankar om att skyddslösa flyktingungdomar utnyttjas sexuellt. Någon är uppenbarligen beredd att döda för att sanningen inte ska komma fram.

MediaNr: CA46290

En sång för Hedda

av Annika Estassy. Inläst av Linda Norgren. 10 tim, 13 min.Talbok med text.

Med mindre än två veckor kvar till jul förändras Linas liv drastiskt. Hon blir uppsagd från sitt jobb och får veta att hennes sedan länge avlidne far, Björn, lever i all välmåga. Även hennes mamma Hedda har en del att tampas med: hennes gästgiveri är konkursmässigt, sonen Jesper vill inte längre jobba i familjeföretaget, själv får hon allt svårare att komma ihåg saker, och så var det detta med Björn. Berättelse om frihet, förlåtelse och försoning.

MediaNr: CA46331

Frostfåglar

av Göran Falk. Inläst av Britt Örnehed. 8 tim, 24 min.Talbok med text.

Del 6 i serien Vallonerna som börjar med Blodstenen. Jaqueline är slaktardotter i Theux i Liège. Där lever de flesta på järnet som gruvarbetare, smeder, skogshuggare, kolare och hantverkare. En slaktarfamilj har låg status. Jaquelines mamma dog när hon var liten, hon känner sig ensam och utstött, och längtar bort från Theux. När det öppnas en möjlighet att dra norrut till Sverige tar hon den. Hon blir en frostfågel.

MediaNr: CA45693

Väderfenomen, roman

av Anna Fock. Inläst av Ingemar Nygren. 14 tim, 28 min.Talbok med text.

Igor växer upp i det lilla sovjetiska samhället Kysjtym. En händelse i barndomen får en avgörande betydelse i hans liv - han hittar en vän sönderbränd i skogen. En oförklarlig händelse som KGB tystar ner. 25 år tidigare, 1957, syntes ett stort gult moln - ett väderfenomen enligt myndigheterna. Men efter det har många tappat håret, blivit sjuka och dött. Igor misstänker att det är något i själva marken som förgiftar människors tankar och kroppar.

MediaNr: CA45863

Hennes ord, värk I-III

av Tove Folkesson. Inläst av Linda Norgren. 9 tim, 56 min.Talbok med text.

Mormodern håller på att dö samtidigt som berättaren Tove och hennes fru kommer fram i kön på Reproduktionsmedicin Huddinge sjukhus. De har längtat och är nära nu, tror hon, och träder in i en splitter ny värld av donationsregister, frysåterföreningar och kuratorsamtal. Men döden är nära och i gårdens vårdträd rasslar frökapslarna, gula redan. Första delen i en serie om den naturliga döden och födandets stora mysterium.

MediaNr: CA46287

Två hjärtans karameller

av Sofia Fritzson. Inläst av Sara Glaser. 6 tim, 50 min.Talbok med text.

När Ellinors far dör upptäcker hon att han investerat i ett företag som är nära konkurs. Motvilligt åker hon till den lilla orten Kullaby där den olönsamma firman Karlssons Konfektyr ligger. Ägaren till firman, Micke, trivs med lugnet i sitt ensliga hus i skogen. Där lagar han sin fudge och snickrar sina fågelholkar. När Elinor sveper in i hans liv är attraktionen omedelbar. Men Ellinor har ett krav: öka lönsamheten eller lägg ner. Feelgood.

MediaNr: CA46014

En av dessa morgnar ska du stiga upp sjungande, självbiografiska sviter

av Göran Greider. Inläst av Örjan Blix. 5 tim, 43 min.Talbok med text.

Poetisk självbiografi av Göran Greider, 1959-. Han debuterade som poet 1981 och i denna hans elfte diktsamling möter vi såväl poeten, sonen och fadern, stadsbon och landsortsbon som den politiske redaktören, trädgårdsodlaren och kyrkobesökaren. Här finns dikter ur tidigare verk, men stundtals omskrivet och en del nyskrivet. Alltid med avsikten att poesin ska vara lätt att tyda - men helst svår att tolka.

MediaNr: CA46175

Odenplan :, roman

av Daniel Gustafsson. Inläst av André Nilsson. 8 tim, 38 min.Talbok med text.

En nyligen separerad man lämnar sin 7-årige son på skolan. Sonen har glömt sina vantar och mannen bestämmer sig för att köpa ett par nya och återvända till skolan och lämna dem till sonen. Men det blir svårare än han tänkt, stadslandskapet kring Odenplan i Stockholm är förvirrande - de fashionabla nyrika gatorna måste ge plats även åt det trasiga och bortsållade. Personliga skuldtrauman blossar upp och stadens färger och lukter blir påträngande.

MediaNr: CA46347

Sent på dagen

av Tessa Hadley. Inläst av Anders Mathlein. 10 tim, 5 min.Talbok med text.

Alex och Christine, och Lydia och Zachary, har varit vänner sedan tjugoårsåldern, långt innan de blev två gifta par. Nu trettio år senare lever de ett stillsamt medelklassliv i London - tills en förtvivlad Lydia en dag ringer från sjukhuset och berättar att Zach har dött i en hjärtinfarkt. De är alla tre överens om att han var den oersättlige av dem. Nu börjar ouppklarade problem och oförrätter från förr långsamt komma upp till ytan.

MediaNr: CA45789

Asymmetri

av Lisa Halliday. Inläst av Örjan Blix. 9 tim, 23 min.Talbok med text.

Den 25-åriga redaktionsassistenten Alice har ett förhållande med den ständigt Nobelpristippade, och mycket äldre författaren Ezra Blazer. Platsen är New York, tidigt 2000-tal. Ezra har ett gnistrande intellekt men hans kropp blir allt bräckligare. Författaren berättar också om den irakisk-amerikanske ekonomen Amar som på sin väg mot Kurdistan blir kvarhållen på Heathrow flygplats. Roman om makt, oskuld, erfarenheter och berömmelse.

MediaNr: CA45901

Resten av allt är vårt

av Emma Hamberg. Inläst av Lo Thorsdotter. 10 tim, 21 min.Talbok med text.

Autofiktiv roman där författaren Emma berättar om hur hennes man drabbas av en svår sjukdom. När han kommer hem från sjukhuset har han svåra hjärnskador. De kämpar med sin kärlek under många år men till slut går det inte längre utan de skiljer sig. Emma tror aldrig att hon ska möta kärleken igen men helt plötsligt dyker han upp - mannen som hon hängde med en dag i Paris för 30 år sedan. Förvirringen är total.

MediaNr: CA45626

Blodsband

av Ingrid Hedström. Inläst av Ove Ström. 10 tim, 14 min.Talbok med text.

Del 4 i serien som börjar med Bortfall. Astrid Sammils har inte tänkt sig att gräva i mörka familjehemligheter när hon tar ledigt från sitt nya jobb som teaterchef i Budapest för att komma hem till Dalarna och gifta sig. Men hon tvingas till det när en okänd släkting dyker upp och vill veta vem som var far till det barn Astrids mamma Inga som tonåring födde i tysthet. Astrid börjar snart ana att Ingas mörka hemlighet än i dag är dödligt farlig.

MediaNr: CA45897

Välkommen till Flanagans, del ett i serien om hotellet Flanagans

av Åsa Hellberg. Inläst av Britt Ronström. 10 tim, 35 min.Talbok med text.

På lyxhotellet Flanagans i London kan allt hända. Här flockas 1960-talets jetsetare, aristokrater och affärsmän - att inte bli inbjuden till Linda Lansings fester är en katastrof. Men ingen vet vilket högt pris Linda tvingats betala för framgångarna. Hon är en ensam kvinna i männens värld och trots att hon ägt och drivit hotellet i tio år är hon fortfarande inte accepterad. Hennes kusiner vill driva bort henne och nu kulminerar maktkampen.

MediaNr: CA46016

Nora, roman

av Merete Pryds Helle. Inläst av Linda Norgren. 5 tim, 32 min.Talbok med text.

Författaren utgår från gestalten Nora Helmers i Henrik Ibsens drama Ett dockhem och beskriver hennes utveckling från en undergiven docka i ett förljuget äktenskap till en kvinna som går sin egen väg, genom att gå sin väg. Hon har alltid blivit behandlad som ett barn, först av fadern, sedan av maken. Genom kvinnor i sin närhet utvecklas Nora både intellektuellt och sexuellt. Till slut förstår hon att ju mer kraft maken får, desto tommare blir hon.

MediaNr: CA46108

Hjärtats bokhandel

av Veronica Henry. Inläst av Marcus Hjulhammar. 10 tim, 8 min.Talbok med text.

Nightingale Books är drömmen för alla bokälskare: en liten, personlig bokhandel som ligger placerad mitt på huvudgatan i en idyllisk, brittisk by. Men ägaren Emilia har fastnat i sorgen efter sin fars bortgång, och hon nu vill nu sälja bokhandeln som hon har ärvt. Problemet är att stamkunderna har blivit som en familj för Emilia. Feelgood.

MediaNr: CA45871

Kommunalrådet och IT-teknikern, en relationsroman

av Bengt Holmgren. Inläst av Therese Stenshäll. 11 tim, 32 min.Talbok med text.

Ett normalbegåvat och hederligt kommunalråd i en medelstor svensk kommun möter en högbegåvad IT-tekniker. Båda har sina begränsningar. Kommunalrådet tolkar IT-teknikerns fumliga kontaktförsök som utpressning medan IT-teknikern tolkar deras kontakter som en spirande vänskap. Under åren bryts båda, av olika orsaker, sakta ned. De inser att den nedåtgående spiralen måste brytas vilket leder till oanade konsekvenser.

MediaNr: CA46150

Blå, blå höstvågor, en Cilla Storm-deckare

av Christoffer Holst. Inläst av Ylva Törnlund. 7 tim, 35 min.Talbok med text.

Del 2 i serien som börjar med Söta, röda sommardrömmar. Cilla Storm har fått jobb som kriminalreporter på podcasten Blodspår. Hon får i uppdrag att nysta i vad som hände societetslejonet Laila Damm som försvann spårlöst en regnig höstkväll 1988. Spåren leder Cilla ut till Bullholmen i Stockholms skärgård. Något mystiskt har hänt på ön. Samtidigt vacklar Cillas relation med den stilige polisen Adam. Varför har han så svårt att bestämma sig?.

MediaNr: CA45747

Förväntan, roman

av Anna Hope. Inläst av Sari Eliasson. 9 tim, 57 min.Talbok med text.

Hannah, Cate och Lissa delar i början 2000-talet ett hus i London. Deras tillvaro genomsyras av konst, aktivism, romantiska äventyr och känslan av att ha hela livet framför sig. Tio år senare har inte livet blivit som de förväntade sig. De befinner sig mitt bland spillrorna av misslyckade karriärer, IVF-försök och svalnade äktenskap. Alla tre längtar efter något mer och brottas med frågan hur man ska leva ett lyckligt och meningsfullt liv.

MediaNr: CA46066

Serotonin

av Michel Houellebecq. Inläst av Jens Malmkvist. 11 tim, 17 min.Talbok med text.

Florent-Claude Labrouste är 46 år och dödligt trött på sin tillvaro. Till vardags utreder han det europeiska jordbruksstödets konsekvenser och bor i en lyxig lägenhet i Paris med sin unga flickvän Yuzu. Han säger upp sig, lämnar flickvän och bostad och flyr till den franska landsbygden. Han möter en värld som ödelagts av globalisering och jordbrukspolitik. Det enda som håller honom flytande är lyckopillret Captorix. Kan han återvända till livet?.

MediaNr: CA46292

Den blinde konungens spira

av Nils Håkanson. Inläst av Ingemar Nygren. 15 tim, 57 min.Talbok med text.

Del 2 i serien som börjar med Järnskallen. Adventstid 1922. Vid ett inbrott hos en obskyr antikvariatshandlare i Stockholm stjäls Tycho Brahes sista dagbok. Den märkliga grupp privatdetektiver, bedragare och före detta agenter som kallads Avdelning Vanadis får i uppdrag att återvinna stöldgodset. Spåren förbryllar och jakten leder rakt in i ett virrvarr av misshandlade jultomtar, jazzklubbar, mordiska leksakstillverkare och undergångssekter.

MediaNr: CA46176

Absoluta bevis

av Peter James. Inläst av Marie-Thérèse Sarrazin. 20 tim, 18 min.Talbok med text.

Den grävande reportern Ross Hunter är nära att inte svara på det telefonsamtal som ska förändra hans liv, och kanske världen för all framtid. När doktor Harry F. Cook ringer och säger att han nyligen fått absoluta bevis för Guds existens kan inte Ross motstå frestelsen att lyssna vidare. En predikande miljardärs falska budskap, en berömd ateists livsverk, och trovärdigheten hos samtliga världens stora religioner kommer snart att vara hotade.

MediaNr: CA45715

Dotter saknad, en Kristoffer Bark-deckare

av Anna Jansson. Inläst av Marie-Thérèse Sarrazin. 12 tim, 38 min.Talbok med text.

Vera Bark flyr hals över huvud från sin möhippa i det lilla samhället Hampetorp utanför Örebro. Hennes far, kriminalkommissarie Kristoffer Bark söker hennes längst Hjälmarens strand under flera års tid. Har hon verkligen drunknat? Så försvinner ännu en kvinna från samma plats och Kristoffer ser flera likheter med dotterns fall.

MediaNr: CA44893

Yxskeppet

av Jens Henrik Jensen. Inläst av Bodil Carr Granlid. 17 tim, 26 min.Talbok med text.

Kriminalassistent Nina Portland på polisen i Esbjerg har svårt att släppa ett gammalt mystiskt fall. Det handlade om en rysk sjöman som anklagades för att ha mördat besättningen ombord på ett skepp som hittades kringdrivande i Nordsjön. Han friades i brist på bevis. Ninas privata utredning tar henne till Estland, London och Skottland innan hon hamnar i Esbjerg igen. Snart inser hon att hennes uppgörelse med det förflutna böjar bli farlig för henne själv.

MediaNr: CA46101

Ett amerikanskt äktenskap

av Tayari Jones. Inläst av Lena Löfvenborg. 8 tim, 35 min.Talbok med text.

Roy and Celestial personifierar den amerikanska drömmen och bilden av det nya svarta Södern. Han en ung affärsman, hon en lovande konstnär. Men så blir Roy anklagad för ett brott och döms till 12 års fängelse. Celestial är övertygad att han är oskyldig men känner sig vilsen och övergiven. När domen efter fem år upphävs och Roy kan återvända hem, är deras kärlek inte längre självklar. Går det att rädda ett äktenskap som berövats sitt fundament?.

MediaNr: CA46047

Fjärilen i rummet

av Päivi Karabetian. Inläst av Linda Jansdotter. 6 tim, 49 min.Talbok.

MediaNr: CA46491

I mördarens skugga, kriminalroman

av Samuel Karlsson. Inläst av John Sundin. 9 tim, 13 min.Talbok med text.

Del 2 i serien som börjar med Morden på Mörkö. Jessica Jackson är tjänstledig från sitt jobb på kriminalpolisen men tvingas avbryta ledigheten när det sker flera brutala mord på Mörkö. Spaningsarbetet försvåras när två av Jessicas närstående visar sig ha kopplingar till offren och hon tvingas välja mellan dem och lagen. Hon inser att mördaren är någon från hennes förflutna och att hon själv riskerar att bli nästa offer.

MediaNr: CA45925

Tyll

av Daniel Kehlmann. Inläst av Hans Cederberg. 10 tim, 16 min.Talbok med text.

Tyll Ulenspiegel för ett kringflackande liv som narr och sanningssägare i ett Europa präglat av ständiga krig. Skärvor och skrönor fogas samman till en fresk över trettioåriga krigets historia, där den mytomspunne Tyll alltid tycks dyka upp på ett hörn. Han möter såväl tidens huvud- som biroller - från den myndige Gustav II Adolf till den talande åsnan Origenes. Pikareskroman om förställningskonstens makt och krigets förstörande kraft.

MediaNr: CA46094

Manhattan, roman

av Zara Kjellner. Inläst av Helena Gripe. 2 tim, 25 min.Talbok med text.

Sonia rör sig mellan den dominante pojkvännen Diego och sin sjuka mamma Olga, mellan Humlegården och Karolinska. Mellan läsesalen på Kungliga biblioteket och jobbet på Lindex. Ibland river hon kunder när hon drar upp dragkedjor för snabbt. Sonia har aldrig varit i New York men hennes drömmodell bor på Manhattan. Sonia scrollar igenom hennes Instagram och drömmer om att slå henne i magen och smeka hennes hår. Debutroman av Z.K., 1992-.

MediaNr: CA44620

Kistbyggarna

av Morgan Larsson. Inläst av David Zetterstad. 10 tim, 59 min.Talbok med text.

Samuel Miller lägger ut en annons - Snickra din egen kista! - "existentiellt hantverk i idyllisk miljö". Tanken är att man på Lövensö, i den yttre skärgården under två veckor ska snickra sin egen kista. Samuel får många anmälningar och väljer ut åtta stycken - alla med egna motiveringar varför de vill snickra sin egen likkista. När gruppen kommer igång med arbetet dyker efterhand hemligheter, dolda motiv och förnekad längtan upp till ytan.

MediaNr: CA45792

Ofarbar tystnad

av Andreas Lundberg. Inläst av Jens Malmkvist. 3 tim, 30 min.Talbok med text.

Del 2 i serien som börjar med Storm i den pelare som bär. Efter vistelsen på Sahlgrenska sjukhusets låsta avdelning 81 väntar verkligheten utanför. Vassa skärvor av vardag efter ett krossat äktenskap, med två små barn i mitten. Han saknar både jobb och pengar. Bor till att börja med i ett rivningshus. Så kontaktar han dominikansystrarnas kloster i Skåne. Han får kost och logi och arbetar tillsammans med en afrikansk flykting i klostrets trädgård.

MediaNr: CA46046

Och eken står där än

av Sofia Lundberg. Inläst av Eva Werning. 10 tim, 30 min.Talbok med text.

Esther har tappat fotfästet efter en svår skilsmässa och helgerna utan sonen Adrian är plågsamt ensamma. Varannan lördag promenerar hon till en gammal ek på en äng vid vattnet. En dag möter hon Rut, en äldre dam men en fantastisk förmåga att fokusera på det vackra i livet. En oväntad och stark vänskap utvecklas mellan de två kvinnorna. Men allt är inte som det verkar. Vad är det för hemlighet som Rut döljer?.

MediaNr: CA46289

Det lilla simsällskapet vid havet

av Katie May. Inläst av Elisabet Thorborg. 12 tim, 52 min.Talbok med text.

Vid stranden i Whitstable lyckas endast de mest hängivna simma eftersom havet bara är djupt nog vid högvatten. Debbie och Maise är varandras motsatser men båda älskar de att simma. Under deras simturer växer en vänskap fram. Snart får de sällskap av flera badentusiaster och de bildar ett simsällskap. När de får reda på stadens planer att förvandla stranden till ett krog- och nöjesstråk får deras möten en helt ny mening. Feelgood.

MediaNr: CA45752

Ett kallt fall

av Peter May. Inläst av Ingrid Gustafsson. 13 tim, 39 min.Talbok med text.

Den skotske rättsmedicinaren Enzo Macleod försöker lösa ett "kallt fall". För tio år sedan försvann Jaques Gaillard spårlöst i Paris. Han var en lärare som undervisade landets mest begåvade elever. Djupt ner i staden, i katakomberna, gräver Enzo fram ledtrådar - spår som tycks vara avsiktligt utplacerade. I takt med att han närmar sig mördaren blir det alltmer uppenbart att han själv riskerar att bli nästa offer.

MediaNr: CA45921

Maskiner som jag, och människor som ni

av Ian McEwan. Inläst av John Sundin. 9 tim, 46 min.Talbok med text.

London 1980-tal. Charlie och Miranda är grannar, men också ett par. Han hoppar mellan jobb. Hon är en målmedveten student. Men Miranda visar sig bära på en mörk hemlighet. Allting avslöjas när Charlie köper Adam, en mänsklig robot. Adam är så nära en människa man kan komma, både till det yttre och det inre. Han har till och med sex med Miranda och kan röras till tårar. Snart kastas dessa tre in i ett triangeldrama med stora konsekvenser.

MediaNr: CA46157

Skytten, en Nathalie Svensson-och Jonas Axberg-deckare

av Jonas Moström. Inläst av Helena Gripe. 11 tim, 46 min.Talbok med text.

Del 6 i serien som börjar med Himlen är alltid högre. Efter ett restaurangbesök en grådaskig marskväll i Uppsala svänger psykiatriker Nathalie Svensson och kommissarie Johan Axberg förbi sjukhuset, där Nathalies mamma är inlagd. Utanför entrén blir de vittnen till hur transplantationskirurg Isabella Falk kallblodigt skjuts till döds av en person i rånarluva. Fallet är komplicerat och snart dör ytterligare personer.

MediaNr: CA46043

Sekelskuggor, min svenska historia

av Måna Nauenfeldt Berger. Inläst av Cecilia Skarby. 1 tim, 47 min.Talbok.

MediaNr: CA46665

Skärvornas drottning

av Johanna Nilsson. Inläst av Karin Rosén. 6 tim, 17 min.Talbok med text.

Del 11 i serien Släkten som börjar med Blandat blod av Katarina Mazetti. Hedvig drömmer om en annan tillvaro än den som erbjuds henne på Ransta gård i 1500-talets Sverige. Ända sedan barnsben har hon önskat sig ett liv i frihet, utan någon man som bestämmer över hennes framtid. Uppmuntrad av sin mormor har hon därför bestämt sig för att gå i kloster. Men planerna förändras abrupt då Hedvig tvingas fly från sin hembygd.

MediaNr: CA46240

Dödsfuga

av Keyi Sheng. Inläst av Marika Bergström. 17 tim, 4 min.Talbok med text.

Plötsligt en dag uppenbarar sig en enorm avföringshög i form av en pagod på Runda torget i Beiping. Högen väcker stor uppståndelse, det spekuleras vilt kring vem eller vad som ligger bakom och inom kort börjar konspirationsteorier om monster och utomjordingar spridas. Mitt i uppståndelsen befinner sig den unge poeten Yuan Mengliu. Han blir indragen i en proteströrelse som växer fram på Runda torget. Poetisk allegori om frihet och motstånd.

MediaNr: CA45812

Inför hans blick

av Malou von Sivers. Inläst av Anna Godenius. 9 tim, 27 min.Talbok med text.

Del 3 i serien som börjar med Mitt hjärtas oro. Annas liv ser perfekt ut på ytan: hon är en stark, driven kvinna som gör karriär som skådespelerska. Men inom henne finns det ett sår, det som kommer från uppväxten med en far som utan förvarning och blixtsnabbt kan växla från att vara öm och kärleksfull till fruktansvärda raserianfall. Och en mor som viker undan och tittar bort. Roman om kärlek och att ärva sår över flera generationer.

MediaNr: CA45183

I hemlighet begravd

av Viveca Sten. Inläst av Marcus Hjulhammar. 10 tim, 22 min.Talbok med text.

Del 10 i serien Morden i Sandhamn som börjar med I de lugnaste vatten. Delar av ett människoskelett hittas på Telegrafholmen mittemot Sandhamn och kriminalinspektör Thomas Andreasson finner snart att spåren pekar mot två kvinnor som försvann från trakten tio år tidigare. Men vem har egentligen begravts på ön? Åklagaren Nora Linde är sjukskriven efter ett tragiskt brottmål. Men när hon får höra om skelettfyndet börjar hon en egen utredning.

MediaNr: CA46363

Sörjen som blev

av Anna Takanen. Inläst av Malin Sternbrink. 7 tim, 29 min.Talbok med text.

Pappa Timo kommer 1942 som krigsbarn till Sverige. Han är bara fyra år gammal. Hemma råder det finska fortsättningskriget där hans pappa har stupat vid fronten. När Timo blir sjuk i lunginflammation har hans mamma inte råd med medicin och skickar honom till Sverige. Tanken är att han ska återvända efter kriget, men tiden går och återföringen blir aldrig av. A.T, skådespelare och regissör, nystar långsamt och smärtsamt upp sin egen familjehistoria.

MediaNr: CA46293

En gentleman i Moskva

av Amor Towles. Inläst av Anna Döbling. 17 tim, 27 min.Talbok med text.

I juni 1922 eskorteras greve Alexander Rostov från en rättegångssal i Moskva till det fashionabla Hotell Metropol - beläget mittemot Kreml. Han har stått åtalad för en dikt han skrivit och med nöd och näppe undgått dödsstraff. I stället döms han till husarrest på obestämd tid och tvingas flytta till ett litet vindsrum på hotellet. Medan Sovjetunionen genomgår decennier av våldsamma omvälvningar försöket Rostov skapa en ny mening med sitt liv.

MediaNr: CA43880

Just innan jag dog

av S K Tremayne. Inläst av Anna Döbling. 11 tim, 53 min.Talbok med text.

Kath Redway får en sladd med bilen och kör rakt ner i dammen i nationalparken Dartmoor i Devon. Som genom ett mirakel överlever Kath men lider av amnesi. Hon är skärrad men glad att vara hemma i det ensligt belägna huset på landet, hos maken Adam och dottern Lyla. Men familjen är annorlunda och Kath inser att det inte var en olyckshändelse hon var med om. Hela hennes liv rasar och fylls av mörker, hot och terror.

MediaNr: CA46067

Intill 3:e & 4:e led

av Lars-Gunnar Winsa. Inläst av Charlotta Burman. 23 tim, 26 min.Talbok.

MediaNr: CA46794

Muren

av Don Winslow. Inläst av Anders Palm. 33 tim, 59 min.Talbok med text.

I mer än 40 år har Art Keller, chefen för den federala narkotikapolisen DEA, kämpat mot de mexikanska drogkartellerna. Han har äntligen fått fast Adán Barrera, den stora Sinaloakartellens ledare, men det har kostat Keller mycket; lämnat ärr och tagit en bit av hans själ. Men snart inser han att kartellen inte tappat i styrka. Kriget trappas upp och når till slut in i maktens korridorer i Washington.

MediaNr: CA45746

Tomma hjärtan

av Juli Zeh. Inläst av Elisabet Thorborg. 10 tim, 26 min.Talbok med text.

I en nära framtid styrs Tyskland med järnhand av nationalistpartiet De Myndiga Medborgarna. Britta - rationell och effektiv ledare - driver tillsammans med kollegan Babak företaget Bron, en lukrativ affärsrörelse med död och terror som centrala komponenter. Men deras lycka hänger på att ingen får reda på vad som egentligen händer bakom företagets dörrar. Psykologisk thriller om en generation utan övertygelse, hopp eller hjärta.

MediaNr: CA45906

Hilde :, roman

av Klas Östergren. Inläst av Therese Stenshäll. 10 tim, 4 min.Talbok med text.

Klas Östergren skriver om Hilde Wangel, en gestalt som fanns med i Henrik Ibsens dramer Frun från Havet och Byggmästare Solness. Utifrån en ångestattack som Hilde får i Berlin på 1920-talet berättas hennes historia. Genom psykoanalysen på doktor Liebigs soffa, breven till systern Bolette och systersonens Hans Arnholms bok Tante Hilde vävs de olika berättarperspektiven ihop. Porträtt av en kvinna som både är sitt livs fånge och märkvärdigt fri.

MediaNr: CA46105

Facklitteratur

Bok- och biblioteksväsen

Läsliv, en tidskrift från Myndigheten för tillgängliga medier.

Inläst av Örjan Blix. 1 tim, 11 min.Talbok med text.

Innehåll: Nytt från MTM. Läsguldet: Sustainable Poetry. Barn och unga. Punktläsande Viktoria kombinerar biomedicin och elitfridrott. 5 frågor till Magnus Larsson, MTM. Ingrid Dalén, pionjär inom lättläst. Lättlästa böcker. Nyheter i korthet. Läkande läsning. Frågor & Svar. Tidsfördriv. Boktips.

MediaNr: CA46575

Allmänt och blandat

Conspiracy theories

av robin Ramsay. 6 tim, 7 min.Talbok med text.

MediaNr: CA46368

100 mysterier du aldrig kommer att lösa, försvunna städer, gömda skatter och mytomspunna hemligheter

av Daniel Smith. Inläst av Patrik Nyman. 8 tim, 19 min.Talbok med text.

Författaren berättar om försvunna städer, gömda skatter och mytomspunna hemligheter - sammanlagt 100 olösliga mysterier. Vad hände med Amelia Earharts flygplan och Tempelordens skatt? Vem var den femte spionen i spionringen "Cambridge Five", var är Graalen och vad hände med Raoul Wallenberg? Här finns stoff som under århundraden sporrat författare, vetenskapsmän och upptäckare, och som fött tusentals konspirationsteorier.

MediaNr: CA45280

Religion

Evankeeljumit meänkielelä

Inläst av Nina Raatikainen. 12 tim, 50 min.Talbok med text.

Nyöversättning av de fyra evangelierna. Boken strävar efter att följa Bibel 2000 och är tänkt att även användas i svenska kyrkans gudstjänster. Eftersom Bibelns språk präglat meänkieli kan boken även användas i undervisningen i meänkieli. Översättning av författaren och prästen Bengt Pohjanen. Inläst på meänkieli.

MediaNr: CA45573

Lunds stift i nordost, glimtar av Blekinges kyrkohistoria

Redaktör: Jan-Olof Aggedal. Inläst av Ingemar Jonson. 5 tim, 8 min.Talbok.

MediaNr: CA46494

Natt och dag, ord för årets alla dagar

av Ylva Eggehorn. Inläst av Britt Örnehed. 9 tim, 5 min.Talbok med text.

Ylva Eggehorn, 1950- , är författare, poet, krönikör och psalmdiktare. Här har hon samlat texter från olika tider och sammanhang tillsammans med ett antal nyskrivna. Kalenderår och kyrkoår, årstidsväxlingar, livets skiften och koltrastsång är några av de trådar som löper genom de 366 texterna. En blandad skatt, från bön och lyrik till reflektioner och skönlitterära texter.

MediaNr: CA45796

Filosofi och psykologi

Man dör inte av stress, man slutar bara att leva

av Selene Cortes. Inläst av Charlotta Haldén. 6 tim, 15 min.Talbok med text.

En bok om utmattningssyndrom för den som är, har varit eller riskerar att bli sjuk och för dem som i olika sammanhang möter personer med utmattningssyndrom. Selene Cortes berättelse om sin sjukdomshistoria varvas med senior professor Marie Åsbergs kliniska perspektiv med diagnostik, differentialdiagnostik, symtom och behandling. Förord av Gabriel Wikström, tidigare folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister.

MediaNr: CA46216

Hjärnan på jobbet, lugnare, smartare, effektivare

av David Rock. Inläst av Benny Nilsson. 10 tim, 0 min.Talbok med text.

David Rock är konsult och coachar ledare på uppdrag av företag världen över. Han tar upp ämnen som varför hjärnan blir så ansträngd av stress, varför det är svårt för oss att ändra beteendemönster och hur mindfulness kan hjälpa oss för att få ut det mesta av våra mentala resurser. Annat som tas upp är hur koncentration och uppmärksamhet kan bidra till en positiv förändring i hjärnan och vad som bidrar till energi och effektivitet i arbetet.

MediaNr: CA45795

Litteraturvetenskap

Livet som främling, om emigrantens utanförskap hos Moberg, Kallifatides och Khemiri

av Björn Apelkvist. Inläst av Christer Modin. 5 tim, 31 min.Talbok med text.

Litteraturen kan på ett unikt sätt ge djupgående existentiella, psykologiska och sociala perspektiv på upplevelser av såväl plåga som lättnad, utanförskap som närvaro. Litteraturvetaren Björn Apelkvist analyserar emigrantens utanförskap i tre litterära verk: Din stund på jorden av Vilhelm Moberg, Ett nytt land utanför mitt fönster av Theodor Kallifatides och Montecore av Jonas Hassan Khemiri.

MediaNr: CA46072

"Jag vill sätta världen i rörelse", en biografi över Selma Lagerlöf

av Anna-Karin Palm. Inläst av Camilla Eriksson. 37 tim, 22 min.Talbok med text.

Biografi över Selma Lagerlöf, 1858-1940. Det handlar mycket om Lagerlöfs idévärld och inre liv som grundval för hennes skapande; hon var en sökande, tänkande, älskande människa med stort frihetsbegär och djärva visioner. Det handlar också om vänskaper och kvinnokamp, tidens frågor och sammanhang. Författarlivets strider och tvivel träder fram, men också en kvinna med starkt självförtroende och målmedvetenhet.

MediaNr: CA45666

Måste försöka skri-, en brevbiografi

av Märta Tikkanen. Inläst av Anna Godenius. 14 tim, 11 min.Talbok med text.

I mitten av 1970-talet inledde Märta Tikkanen sin vänskap med Åsa Moberg. Senare träffade hon Birgitta Stenberg, "B". Vänskapen med dessa författarkollegor blev mycket viktig och ledde till en strid ström av brev om stort och smått, om glädjeämnen och de svartaste sorgerna. Detta urval av Tikkanens brev blir till en biografi som kretsar kring den ständiga spänningen mellan det egna behovet av att författa och familjens behov.

MediaNr: CA45275

Konst, musik, teater och film

Rosenlunds herrgård, byggnad, park, landskap och människor

Redaktör: Anders Franzén. Inläst av Ingemar Jonson. 3 tim, 38 min.Talbok.

MediaNr: CA46026

Inte alltid en dans på rosor

av Tobias Karlsson. Inläst av David Zetterstad. 6 tim, 7 min.Talbok med text.

Självbiografi av Tobias Karlsson, 1977- , dansare, underhållare och föreläsare. Han kändes sig aldrig hemma bland fotbollsgrabbarna under sin uppväxt utan umgicks med tjejerna i klassen och blev därför kallad fjolla och bög. Genom dansen fick han stunder då han kunde glömma sina plågoandar och vara sitt sanna jag. Men det var också dansen som gjorde honom extra utsatt i ett samhälle där man inte fick sticka ut.

MediaNr: CA45797

Historia

Vad hände egentligen?, nytt ljus över historiens mysterier!

Inläst av Ove Ström. 27 tim, 2 min.Talbok med text.

I sju kapitel berättas om nära hundra olika händelser där en rad historiska personer spelat huvudrollen. Försvinnanden, mord, förräderi, falskspel, myter och legender, politiska och religiösa konspirationer. Många av dessa gåtor har stötts och blötts under århundraden och teorierna om vad som egentligen inträffade har varit högst skiftande. Men mycket av det som varit oklart och dunkelt har fått sin förklaring genom modern forskning.

MediaNr: CA45300

Speaking memories, förintelsens sista vittnen

Redaktör: Daniel Pedersen. Inläst av Charlotta Haldén. 11 tim, 50 min.Talbok med text.

Under 2019 visades utställningen Speaking Memories - Förintelsens sista vittnen på Historiska museet i Stockholm. I anslutning till utställningen släpptes denna bok som innehåller vittnesmål, personliga minnen och erfarenheter från Förintelsen, från några överlevare som så småningom hamnade i Sverige. Parallelltext på svenska och engelska.

MediaNr: CA45267

Ryssland utan Putin, friare, fredligare, rättvisare

av Stig Fredrikson. Inläst av Jens Malmkvist. 5 tim, 56 min.Talbok med text.

Vladimir Putin har lett Ryssland i snart 20 år. Inrikes har landet utvecklats mot alltmer förtryck och statlig kontroll över politik och ekonomi. Utrikes har Putin fört en allt aggressivare och mer militant politik, i takt med att han odlar myten om Ryssland som en belägrad fästning omgiven av fiender i väst. S.F., framstående kännare av ryskt samhälle och politik, skildrar initierat hur Putins auktoritära och korrupta styre är uppbyggt.

MediaNr: CA45927

Min far var rysk soldat, de sovjetiska flyktingarna i Sverige

av Elisabeth Hedborg. Inläst av Helena Gripe. 11 tim, 5 min.Talbok med text.

Journalisten och Rysslandskännaren Elisabeth Hedborg har sökt fram namn på sovjetiska soldater som flydde från tyska fångläger i Norge och Finland till Sverige under andra världskriget. Bland de svenska politikerna rådde stor oenighet om hur flyktingarna skulle hanteras. Skulle de behandlas generöst eller förpassas ur landet genom tvång? När trycket från Moskva ökade sändes de tillbaka till hemlandet och Stalintidens straffläger.

MediaNr: CA45970

Rickmanligan, Churchills attentat i Sverige

av Simon Olsson. Inläst av Patrik Nyman. 10 tim, 9 min.Talbok med text.

Den 19 april 1940 griper den svenska polisen den brittiske affärsmannen Alfred Rickman, som misstänks vara ledare för en sabotageliga i Sverige. Utredningen av den svenska säkerhetstjänsten visar att Rickmans grupp arbetar för den brittiska säkerhetstjänsten, MI6. Målet är att, på order från Churchill, föra krig mot tyska intressen på svensk mark - utan att ta hänsyn till Sveriges neutralitet eller eventuella svenska offer.

MediaNr: CA45514

Biografi med genealogi

Hovjuvelerarens barn, en berättelse om en släkt i skuggan av tre diktaturer

av Gunnar Bolin. Inläst av Hans Sandquist. 12 tim, 23 min.Talbok med text.

Gunnar Bolin, sedan 1987 medarbetare på Sveriges Radios P1:s kulturredaktion, tecknar ett personligt porträtt av sin släkts kosmopolitiska historia under några decennier av 1900-talet. I centrum finns sommarvillan i Småryd utanför Båstad som fortfarande står kvar. Den byggdes 1903 av den ryske tsarens hovjuvelerare Wilhelm Bolin och var en viktig samlingspunkt för släkten under de båda världskrigen.

MediaNr: CA45662

Lovisa Ulrika, konst och kuppförsök

av Claes Rainer. Inläst av Örjan Blix. 15 tim, 21 min.Talbok med text.

Lovisa Ulrika, Gustav III:s mor och en drottning med järnvilja, stod upp mot frihetstidens korrupta styre med önskan om en upplyst monarki. Tillsammans med ledande adelsmän, officerare och intellektuella organiserade hon en statskupp. Det ledde till en ond bråd död för många. Claes Rainer skildrar en kvinnlig förebild, vars konstsamlingar grundlade Nationalmuseum. Hon umgicks bland annat med Voltaire, Carl von Linné och Carl Gustaf Tessin.

MediaNr: CA45793

Prinsessan Romanoff, ett liv i Romanovdynastins skugga

av Olga Romanoff. Inläst av Bodil Carr Granlid. 7 tim, 0 min.Talbok.

Självbiografi av prinsessan Ola Romanoff, 1950- . Hennes farfars far var Alexander III av Ryssland (tsar 1881-1894). Olga är idag ordförande i The Romanov family association. Hon skriver om släktens exil efter flykten från Ryssland 1918. Hennes pappa, prins Andrej, trodde att revolutionen skulle gå över men han kunde aldrig återvända. Hennes egen barndom präglades en dominant mor som bland annat ville få henne bortgift med Prins Charles.

MediaNr: CA45943

I allmänhetens tjänst

av Edward J Snowden. Inläst av Örjan Blix. 12 tim, 39 min.Talbok med text.

Självbiografi av Edward Snowden som 2013 blev känd när han avslöjade att USA:s regering i hemlighet hade utvecklat nya övervakningsmetoder för att bland annat läsa mejl och avlyssna telefoner och på så sätt snoka i alla människors privatliv, varhelst på jorden. Han berättar historien om sig själv och sin bakgrund och vad som ledde honom till att skapa ett system för massövervakning, men också varför han bestämde sig för att avslöja systemet.

MediaNr: CA45908

Ett kilo socker, farmor glömmer aldrig priset på sitt liv

av Helena Trus. Inläst av Bodil Carr Granlid. 4 tim, 2 min.Talbok med text.

Författarens farmor överlevde Förintelsen. Hon berättar om minnen från kriget som rullar på näthinnan; en film som aldrig kan pausa. På nätterna hör hon fortfarande sin lillasyster Fannys röst. Då är hon tillbaka i det polska ghettot, när mamma och pappa motar ut sin tonårsdotter för att någon i syskonskaran ska överleva. Att vara en överlevare är inte en välsignelse menar hon utan ett straff med en ständig skuld över att hon lever, men inte de.

MediaNr: CA45182

Min egen väg

av Ida Warg. Inläst av Marika Bergström. 5 tim, 44 min.Talbok med text.

Självbiografi av Ida Warg, 1986- , bloggare och influencer som även driver en Youtubekanal och ett Instagramkonto. Hon växte upp i Åmål och hade ingen tanke att hon skulle flytta därifrån eller att hon skulle jobba med sociala medier. Hon berättar om händelser som påverkat hennes liv: alltifrån det mörker hon hade under åren med ätstörningar till baksidan av att vara influencer och sina motstridiga tankar och känslor kring att vara förälder.

MediaNr: CA45878

I backspegeln, min tid i Scania, Volkswagen och Wallenbergsfären

av Leif Östling. Inläst av Marcus Hjulhammar. 8 tim, 44 min.Talbok med text.

Självbiografi av Leif Östling, 1945- , som har haft många positioner inom svenskt näringsliv. Han var under nästan fyra decennier verksam på Scania och beskriver de stora framgångarna, filosofin bakom företagandet och relationen till den långvarige ägaren Wallenberg. Han skildrar maktspelet och motsättningarna inom Wallenbergsfären när Volvo försökte ta över Scania och Volkswagens långvariga relation till företaget.

MediaNr: CA46071

Etnografi, socialantropologi och etnologi

Vålnadernas historia, spöken, skeptiker och drömmen om den odödliga själen

av Magnus Västerbro. Inläst av Magnus Demitz-Helin. 23 tim, 25 min.Talbok med text.

Bred historisk framställning om vålnader - en berättelse om tro och tvivel som sträcker sig över flera årtusenden. Den västerländska spöktron tar sig an en av de största frågorna genom tiderna: har människan en odödlig själ? Här finns de stora tänkarna och de ännu större personligheterna; de sörjande, de skräckslagna, de skeptiska och de rena skojarna. Magnus Västerbro belönades med Augustpriset 2018 för boken Svälten.

MediaNr: CA45971

Geografi

Ån, berättelser om Valån i Karlskoga bergslag

av Karin Öman. Inläst av Lena Berglund. 11 tim, 56 min.Talbok.

MediaNr: CA46564

Samhälls- och rättsvetenskap

På osannolika skäl

av Hannes Dükler. Inläst av Åke Lindgren. 8 tim, 44 min.Talbok med text.

En höstdag 2008 hittas Agneta Westlund brutalt ihjälslagen i Loftahammar i Småland. Polisen griper snabbt maken Ingemar, misstänkt för att ha dödat sin älskade hustru sedan 42 år. Det tog ett år innan polisen fastslog att det var en älg som dödade Agneta. Boken visar en utredning där man redan från början bestämt sig för vem som är den skyldige och därefter försökt styrka sina egna teorier. Den beskriver även Ingemars väg tillbaka till livet.

MediaNr: CA45367

Ekonomi och näringsväsen

Leksaker och företagande i småländsk tradition, Micki leksaker 1944-1994

av Peter Aronsson. Inläst av Ingemar Jonson. 2 tim, 13 min.Talbok.

MediaNr: CA46027

Hela jakthunden, om friskvård och sjukvård för jakthundar

av Anna Pamuk. Inläst av Eva Sjöblom. 7 tim, 9 min.Talbok med text.

Handbok om friskvård och sjukvård för jakthundar. Författaren vill ge en ökad kunskap om de speciella egenskaperna hos jakthundar för att se till att hunden mår bättre och kan jaga utifrån sin fulla potential. Om man är noga med hundvården - både före, efter och under jakten - kan hunden slippa många onödiga, och kanske förödande skador och sjukdomar. A.P., leg. veterinär och ägare av fyra jakthundar.

MediaNr: CA45689

Middagstipset

av Jenny Warsén. Inläst av Therese Stenshäll. 2 tim, 38 min.Talbok med text.

Jenny Warsén driver sedan många år tillbaka Skandinaviens största mat- och bakblogg. I denna bok presenterar hon 70 snabblagade recept som passar hela familjen, både till vardag och fest. Boken är en bra hjälp vid planering och inköp då den även innehåller färdiga veckomatsedlar.

MediaNr: CA45166

Idrott, lek och spel

Örebro sportklubb, 100 år av människor, möten & matcher.

Inläst av Malin Askner. 27 tim, 42 min.Talbok.

MediaNr: CA46492

Öppen, en självbiografi

av Andre Agassi. Inläst av André Nilsson. 19 tim, 25 min.Talbok med text.

Självbiografi av Andre Agassi, 1970- , amerikansk tennisspelare som bland annat vann 8 stycken Grand Slam mellan åren 1992 och 2003. Som liten pojke tvingades han ut på tennisbanan av sin lynniga och krävande pappa och drillades att bli en vinnare. Han berättar om sina tvivel om tennissporten och sitt sökande efter mening. Han vill bort från kändislivet och efter sin karriär engagerar han sig för att hjälpa fattiga barn i hemstaden Las Vegas.

MediaNr: CA45905

Starkt kul, ingen kan bli perfekt - men alla kan bli skitbra

av Micael Dahlén. Inläst av Lars Thiel. 4 tim, 37 min.Talbok med text.

Vad har marshmallows att göra med styrketräning? Varför räcker det att bli skitbra, inte bäst? Micael Dahlen är expert på våra beteenden varför vi gör som vi gör, och hur vi kan påverka det. Allt han lärt sig om livet kan appliceras på träning, och allt han lärt sig om träning kan användas i resten av livet. En tankebok fylld med smarta tips, övningar och lifehacks. Förf. är professor vid Handelshögskolan i Stockholm.

MediaNr: CA46248

Praktisk idrottspsykologi

av Peter Hassmén. 13 tim, 5 min.Talbok med text.

Mental träning är något för alla, som sysslar med idrott oavsett nivå och ambitioner, kan och bör ägna sig åt. Här ges en inblick i den idrottspsykologiska teorin samt mängder med konkreta tips och förslag på hur mental träning enkelt kan bli en naturlig del av den vanliga träningen. Allt med fokus på en hållbar prestationsutveckling.

MediaNr: CA45952

Naturvetenskap

Vad händer med klimatet?, en klimatforskares syn på jordens klimat

av Lennart Bengtsson. Inläst av Inga Pyk. 8 tim, 56 min.Talbok med text.

Vad är det som händer med jordens klimat? Är en katastrof nära förestående - med skenande uppvärmning och vällande hav? Eller är nuvarande förändringstrender hanterbara? Eller kan vi inte säkert veta vare sig det ena eller andra? Lennart Bengtsson, professor i dynamisk meteorologi, ger sin syn på några av de mest grundläggande frågorna kring vår planets klimat.

MediaNr: CA45597

Riktig vetenskap och dåliga imitationer

av Olle Häggström. Inläst av Jens Malmkvist. 13 tim, 51 min.Talbok med text.

30-tal texter där O.H., professor i matematisk statistik, vill försvara vetenskapen och upplysningstraditionens idéer och bemöta "allehanda figurer som under falsk vetenskaplig flagg serverar ovederhäftigheter". Blandning av populärvetenskap och samhällsdebatt där artiklarna är indelade i sju grupper: Skolan. Matematiken. Evolutionen. Gud. Pseudovetenskapen. Hjärnan och Framtiden.

MediaNr: CA46060

Gör skillnad!, från klimatångest till handlingskraft

av Johanna Nilsson. Inläst av Sari Eliasson. 5 tim, 40 min.Talbok med text.

Initiativtagarna till Klimatklubben, Johanna Nilsson, Maria Soxbo och Emma Sundh, vill omvandla klimatångest till engagemang. I krönikeform tar de upp frågor om exempelvis transport, mat, konsumtion och kläder och betonar hur beteende och normer påverkar oss. Experter bidrar med tankar och kunnande. Siffror, resonemang och jämförelser blandas med kreativa lösningar, checklistor och tankeväckande möten. Boken är skriven på lekmannaspråk.

MediaNr: CA45895

Medicin

Boken om ont, lindra din smärta och stress

av Björn Rudman. Inläst av Kim Rhedin. 4 tim, 6 min.Talbok med text.

Cirka 1,5 miljoner människor i Sverige har svår värk. Att leva med smärta förändrar livet. Författarna - som alla arbetar professionellt med smärthantering, rehabilitering och träning - vänder sig till alla som lever med långvarig smärta, oberoende av orsak. De vill att man ska få förståelse för kroppens reaktioner vid smärta och stress. Överskådlig text med rekommendationer gällande kost, sömn, träning, pauser, mental inställning med mera.

MediaNr: CA45462

Böcker för barn

Skönlitteratur

Hjärta av sten

av Ingelin Angerborn. Inläst av Therese Stenshäll. 5 tim, 58 min.Talbok med text.

Del 2 i serien som börjar med Hjärta av damm. Nelli kan se andar. Det har hon kunnat sen hon var liten, och det är inget som brukar skrämma henne. Men när hon och hennes mamma flyttar till ett gammalt hotell möter hon något nytt. Närvaron i det gamla huset är annorlunda. Mörk, stark och olycksbådande. Vem är det söker kontakt? Och varför?.

MediaNr: CA45373

Gömställen

av Katherine Arden. Inläst av Anno Lindblad. 5 tim, 46 min.Talbok med text.

På en skolutflykt upptäcker Ollie underliga saker. Varför är namnen på gravarna samma namn som i boken hon läser? Det som står i den kan väl inte hänt på riktigt? Och varför säger busschauffören åt dem att lämna bussen och gömma sig? När de kommer till den gamla gården Misty Falls, omgärdad av många skräckinjagande fågelskrämmor, vävs många trådar samman.

MediaNr: CA46208

Arlo Finch vid Månsjön

av John August. Inläst av Hanna Svensson Carlander. 10 tim, 24 min.Talbok med text.

Arlo Finch har bott i Pine Mountain ett år och börjat vänja sig vid att det är en speciell plats. Men precis när han tror sig förstå hur den fungerar, upptäcker han att uråldriga mörkerkrafter inte bara lurar i skogen utan närmre än han tror. Kanske till och med i hans eget hem. För Arlo och hans scout-trupp är lägervistelsen ett tillfälle att leta efter skogsandar och upptäcka mystiska budskap inkarvade i trädens bark. Äventyr och skogsmagi.

MediaNr: CA45813

Rami och Jonatan, en ungdomsroman

av Mats Berggren. Inläst av Anna Döbling. 2 tim, 10 min.Talbok med text.

Jonatan och hans fotbollslag spelar match mot ett lag från ett flyktingboende i närheten. Det avgörande målet görs av Rami, en lång och snabb kille i motståndarlaget. När de tackar varandra efter matchen går det som stötar genom Jonatans kropp. Ramis talang tar honom snart in i Jonatans lag, med det finns många hinder längs vägen. Kanske får Rami inte ens stanna i Sverige. När killarna kommer varandra närmre, närmar sig också orosmolnen.

MediaNr: CA44624

Sjunga solo

av Sofie Berthet. Inläst av Malllika Giarimi. 0 tim, 39 min.Talbok med text.

Agnes tycker om att rita och måla. Hon lyssnar gärna på andra men pratar inte så mycket själv. Elin är precis tvärtom, hon tycker om att vara i centrum och sjunger i kör. Trots att de är så olika har de varit bästa kompisar sedan dagis. Elin tjatar på Agnes att hon ska följa med till kören, och till slut säger Agnes ja. Kören ska sjunga på en festival. När Elin blir sjuk får Agnes sjunga solot i stället. Men vad tycker Elin om det? Lättläst.

MediaNr: CA45590

Ingen vill vara med Elin

av Elin Bisander. Inläst av Hanna Svensson Carlander. 0 tim, 23 min.Talbok med text.

Det är måndag morgon och dags att gå till skolan. Elin har en stor, ond klump i magen. För i skolan är hon ensam. Ingen vill vara med henne. Fast hon försöker. Varken mamma eller de andra vuxna vet eller förstår hur det är och Elin skäms. På kvällen efter skolan händer något som kan liknas vid ett mirakel. Lilla Elin dyker upp och nästa dag är allt förändrat. Elin vågar till och med säga ifrån när Max Wallgren retas och alla tycker Elin är modig.

MediaNr: CA45627

Paveen och buffertjejen

av Siobhan Dowd. Inläst av Magnus Erenius. 0 tim, 57 min.Talbok med text.

Jim och hans familj tillhör de marginaliserade resandefolket pavee som föraktas av de vanliga irländarna (buffer). När familjen kommer till Dundray är de inte välkomna. För Jim handlar det om mobbning, trakasserier och en ny skola - där han måste klara sig utan att kunna läsa ett ord. Sedan träffar han Kite som tar sig an honom och visar hur man överlever. Men vardagens alla fördomar och tanklösa våld innebär att familjen måste flytta igen.

MediaNr: CA45974

Athena - Strålkastare, tack!

av Elin Ek. Inläst av Anita Nyman. 4 tim, 37 min.Talbok med text.

Del 2 i serien som börjar med Athena - Grattis världen! Athena är döpt efter vishetens gudinna - hon är 12 år, kompis, syster och aktivist. Nu i sexan är det mycket som snurrar: läxor, en massa snack om betyg och allt fix inför den traditionella luciashowen. Men i år är showen i fara. Musikläraren har brutit båda armarna och det är oklart om showen blir av. Athena inser att det hänger på henne. Hon är ju showens viktigaste person: konferencieren.

MediaNr: CA45874

De första, den sista illusionen

av Henrik Fexeus. Inläst av Marika Bergström. 11 tim, 10 min.Talbok med text.

Del 3 i trilogiserien Den stora illusionen som börjar med De förlorade. Kaknästornet har rasat och Skaparna är döda. Det enda som återstår av Gärdet är ett stort hål. På dess ena sida står Adam tillsammans med Jaquin och de grå. På andra sidan kratern befinner sig Ky med Bossi och hans armé. Det är nu allt ska börja. Illusionen är över och Stockholms invånare är inte längre styrda. Frågan är vem som kommer att överleva - om någon? Dystopi.

MediaNr: CA45751

Sakramentet

av Ann-Sofi Forsmark. Inläst av Marie-Thérèse Sarrazin. 8 tim, 57 min.Talbok med text.

Mystiska saker inträffar när Hilde i hemlighet börjar sin konfirmationsundervisning i Katarina kyrka i Stockholm. En dold gravsten på kyrkogården väcker hennes nyfikenhet och Hilde dras in i ett blodigt och farligt mysterium. När det uppdagas att en konfirmand mördats utanför kyrkporten 30 år tidigare börjar Hilde avslöja hemligheter som människor runt omkring henne försöker dölja. Spänningsroman med magiska inslag.

MediaNr: CA45591

Zombie Zack till attack

av Christer Friman. Inläst av Therese Stenshäll. 2 tim, 39 min.Talbok med text.

Första delen i serien Zon Z. De två vännerna Fabian och Nicklas dras, via ett hemligt ställe i ett dataspel, in i ett äventyr där ondskefulla varelser försöker ta sig ur spelen in i den verkliga världen. Zombien Zack varnar dem och de inser att det är upp till dem (och några andra medspelare) att försöka stoppa hotet. Humor och spänning i en cybervärld där inget går att förutse.

MediaNr: CA45916

Magisk december, en julberättelse i 24 kapitel

av Katarina Genar. Inläst av Camilla Eriksson. 2 tim, 48 min.Talbok med text.

En julberättelse att läsa ett kapitel om dagen fram till julafton. Ingenting är som det brukar. Julias bästa kompis har just flyttat och hennes föräldrar bara jobbar och jobbar. Hon är inte ens säker på att det kommer att bli någon jul överhuvudtaget i år. Men när Julia gör en pappersstjärna i guld på fritids börjar allt förändras. Är det den som visar henne vägen till världens gulligaste hund och till Helmi? Det blir en magisk december.

MediaNr: CA46075

Är du arg, Moa?

av Ann Gomér. Inläst av Ylva Törnlund. Talbok med text.

Linus och Moa är 16 år, båda har Downs syndrom, och går på gymnasiet. Moa är ofta arg. Linus tycker att det är jobbigt och vill inte vara med henne när hon skriker åt honom. Moa pratar med sin mamma och tillsammans kommer de på hur Moa ska få bättre struktur på sin morgon och hinna äta frukost. Det gör att hon blir gladare hela dagen och att Linus tycker att det är roligt att vara med henne. Lättläst. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter.

MediaNr: CA46233

Linus är ledsen

av Ann Gomér. Inläst av Ylva Törnlund. Talbok med text.

Linus och Moa är 16 år, båda har Downs syndrom, och går på gymnasiet. När Moa kommer hem till Linus vill han inte göra något, han tycker att allt är tråkigt. På måndag vill han att inte gå till skolan, han säger att han är sjuk och får stanna hemma. Han blir hemma hela veckan. Då får Moa en idé; hon ska låta Linus passa hennes hund Bobby några dagar. Bobby kanske kan göra Linus mindre ledsen. Lättläst. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter.

MediaNr: CA46231

Ska vi ha sex?

av Ann Gomér. Inläst av Ylva Törnlund. Talbok med text.

Moa och Linus är 16 år, båda har Downs syndrom, och går på gymnasiet. När Moa sover över hos Linus har de det mysigt, ser på film och äter tacos. Sedan går de till sängs men båda har svårt att somna. Moa frågar om hon får ligga hos Linus en stund. De kysser varandra och talar om sex. Moa har varit på ungdomsmottagningen och pratat om sex och kärlek. Lättläst. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter.

MediaNr: CA46235

Molly är död

av Ann Gomér. Inläst av Ylva Törnlund. Talbok med text.

Moa och Linus är 16 år, båda har Downs syndrom, och går i gymnasiesärskola. Plötsligt står en stol tom i klassrummet. Molly har blivit sjuk. När det gått en tid får de det sorgliga beskedet att Molly har dött. Alla blir väldigt ledsna och på kvällen kommer Linus hem till Moa. De pratar med Moas mamma och försöker förstå vad som har hänt, och att Molly fortfarande finns för de tänker på henne. Lättläst. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter.

MediaNr: CA46234

Saga Sanning

av Matt Haig. Inläst av Hanna Svensson Carlander. 0 tim, 27 min.Talbok med text.

När vätten Saga Sanning var liten drabbades hon av en förbannelse som gör att hon alltid bara kan säga sanningen. Det är inte kul, för det är inte alla som vill höra den. Saga känner sig mer och mer ensam. Men, när det är som jobbigast kan allting plötsligt vända. Texten är på rim och boken innehåller många illustrationer.

MediaNr: CA46050

Ett fönster i tiden

av Karin Herlitz. Inläst av Hanna Svensson Carlander. 6 tim, 16 min.Talbok med text.

Ett oväntat meddelande på Snap sätter allt på spel för Linnea. Istället för att förbereda sin 15-årsfest befinner hon sig plötsligt i ett hisnande äventyr med livet som insats. Tredje världskriget hotar mänskligheten, och hoppet ställs till Linnea och en flicka som kallar sig Becka54. De båda förs samman av Edvin. Men vem är Edvin egentligen? Och hur ska Linnea kunna förhindra ett mord som ska ske 25 år från nu? Science fiction.

MediaNr: CA45565

Mitt storslagna liv

av Jenny Jägerfeld. Inläst av André Nilsson. 7 tim, 39 min.Talbok med text.

Tolvårige Sigge flyttar med mamma och småsyskon till mormor i östgötska Skärblacka. Om 59 dagar börjar skolan och Sigge hoppas på en nystart. Skoltiden i Stockholm var svår, med år av mobbning. Nu ska han bli populär, åtminstone accepterad. Men hur? Och går det på 59 dagar? En berättelse om ensamhet och vänskap, utanförskap och popularitet. Jenny Jägerfeld, 1974- , är psykolog och författare till kritikerrosade Brorsan är kung och Comedy Queen.

MediaNr: CA46001

Det hemska kalaset

av Carolyn Keene. Inläst av Hanna Svensson Carlander. 1 tim, 17 min.Talbok med text.

Kitty och Rebecka är åtta år. Rebecka ska ha ett pyjamasparty och gjort inbjudningskort som hon har lagt i fina kuvert. Men nu har någon stulit inbjudningarna. Någon som vill förstöra festen. Kitty lovar Rebecka att hon ska försöka hitta korten. Och hon finner snart ledtrådar som hon skriver ner i sin anteckningsbok. Kanske kommer allt ordna sig till slut. Kitty ska bli världsberömd detektiv en dag. Det här är hennes första fall.

MediaNr: CA45741

Muffinstjuven

av Carolyn Keene. Inläst av Camilla Eriksson. 1 tim, 20 min.Talbok med text.

Äntligen har Kitty fått en hund. Den lilla chokladfärgade valpen är sötast i världen. Men redan första dagen med hunden blir det trassel. Alltihop börjar med att några muffins försvinner. Hunden får skulden men inte kan väl hennes fina valp vara en mat-tjuv. Det vägrar Kitty att tro. Fast om hon ska kunna bevisa att hunden är oskyldig måste hon hitta den verkliga tjuven. Ett av de första fallen för Kitty, som en dag blir en världsberömd detektiv.

MediaNr: CA45866

Evil

av Barbara Kjellström. Inläst av Ingrid Gustafsson. 8 tim, 28 min.Talbok med text.

Del 2 i serien som börjar med Cosmo. Evil är 14 år och spelar bas i rockbandet Flaming Birds. Drömmen är att vinna en rockbandstävling och gå vidare till finalen i London. Men hur ska hon lyckas med det när de inte kan komma överens i bandet? Livet är inte bara musik. Hemma har det varit bråkigt och det är nästan skönt att hennes mamma och pappa skilt sig. Att flytta och byta skola går rätt bra, det är tur att musikläraren är så schysst.

MediaNr: CA45176

Välj mig

av Christina Lindström. Inläst av Camilla Eriksson. 9 tim, 19 min.Talbok med text.

När Silje kommer tillbaka till skolan efter sommarlovet för att börja sista året på högstadiet är allt förändrat. Alla tittar på henne och viskar om vad som hände under sommaren: Siljes pappa drunknade och alla tror att han tog livet av sig. Silje försöker navigera i den nya tillvaron där hennes pappa inte längre finns. Siljes bästa kompis glider undan och hon orkar inte bry sig om något. Inte förrän hon träffar Alvin.

MediaNr: CA45568

Kolvinge

av Kerstin Lundberg Hahn. Inläst av Bodil Carr Granlid. 5 tim, 7 min.Talbok med text.

En kväll när 12-åriga Jorun är på väg hem drabbas hon av en konstig yrsel, och det är som stjärnorna snurrar. Samma kväll hittar hon och hennes pappa en halvt ihjälfrusen man i trädgården. De tar in honom och ringer ambulans. Men innan hjälpen hinner fram har mannen rest sig upp och försvunnit. Kvar på pläden ligger en svart fjäder. Det blir början på ett farligt äventyr för Jorun. Första boken i fantasyserien Tidens väv.

MediaNr: CA45721

Snösystern, en julberättelse

av Maja Lunde. Inläst av Ove Ström. 3 tim, 7 min.Talbok med text.

Det är bara några veckor kvar till jul, och Julian längtar. Dessutom fyller han år på julafton. Men i år är ingenting som det brukar. Julian och hans familj sörjer storasyster Juni som är död, och Julians föräldrar verkar ha glömt bort julen. Julian tänker att det nog aldrig kommer att bli som vanligt igen. Men så möter han Hedvig med glitter i ögonen och världens största leende. Kanske kan det bli en jul ändå. Julberättelse i 24 kapitel.

MediaNr: CA46387

Sommarskuggan och halloween-buset

av Tina Mackic. Inläst av Therese Stenshäll. 1 tim, 12 min.Talbok med text.

Skuggjägaren Angelika Prick ska köra iväg den magiska dräkten Sommarskuggan till ett säkert ställe, för att den inte ska ställa till mer bus. Men skuggkistan med dräkten trillar av lastbilen och hamnar på Nordmannaskolan där alla barn förbereder sig för halloween och den årliga pumpajakten. Plötsligt är det någon som smyger runt i korridorerna och ställer till oreda. Vem ska kunna stoppa Sommarskuggan?.

MediaNr: CA45912

Bob

av Wendy Mass. Inläst av Dan Bratt. 3 tim, 38 min.Talbok med text.

I fem år har Bob, en liten grönaktig varelse klädd i en kycklingdräkt väntat i en garderob på Livy. Han har inte glömt hennes löfte att komma tillbaka och hälsa på honom. Han har gjort många saker medan han väntat: Räknat till 987 654 321, sex gånger. Byggt ett piratskepp i Lego, 63 gånger. Gråtit, två gånger om dagen, det första året. Men han har glömt vad, eller vem, han är och varifrån han kommer. Annorlunda bok om vänskap.

MediaNr: CA45913

Spöke på djupt vatten

av Mårten Melin. Inläst av Lovisa Svensdotter. 0 tim, 20 min.Talbok med text.

Del 8 i serien som börjar med Flickan på kyrkogården. Maj och Nila är med klassen i badhuset. Men det blir inte alls så roligt som de trott. Jim och Kevin i parallellklassen vill bara utmana dem på massa tävlingar. Plötsligt känns det inte som det är på lek längre. Vilken tur att Maj kan göra spöklikt bra konster.

MediaNr: CA45748

Husets hjärta

av Mårten Melin. Inläst av Monica Back Bengtsberg. 0 tim, 39 min.Talbok med text.

Signe är ny i skolan och blir glad när klasskompisen Ninni föreslår att de ska ta en promenad i skogen tillsammans. När en storm bryter ut måste de ta skydd i ett gammalt ödehus. Men något står inte rätt till - det är som huset lever, har en puls och en egen vilja. Signe måste besegra huset genom att hitta dess hjärta. Men var kan det finnas? Kuslig bok för unga läsare.

MediaNr: CA46156

Alla är ledsna nuförtiden

av Bart Moeyaert. Inläst av Hanna Svensson Carlander. 2 tim, 34 min.Talbok med text.

12-åriga Biancas lillebror Alan är hjärtsjuk, tre gånger har läkarna opererat honom. Hon lever tillsammans med sin mamma och Alan efter att pappa flyttat. Nu tycker pappa att Bianca inte behöver vara hos honom varje helg längre. Varannan eller tredje skulle vara bättre. Det är väl vad hon också skulle föredra? Varför är hon annars så besvärlig? Men så träffar Bianca skådespelerskan Billie King, ett möte som förändrar henne.

MediaNr: CA45972

Gastar i Göteborg

av Martin Olczak. Inläst av Ingemar Nygren. 1 tim, 11 min.Talbok med text.

Del 1 i serien Legenden om Jack. Jack har fått en lillasyster som är en söt bebis men det är något konstigt med födelsemärket hon har på armen. Det ser precis ut som en sjua men nästa morgon när de vaknar ser det istället ut som en sexa! Kan det röra sig om svart magi? Hela familjen och vätten Rurik packar in sig i bilen och beger sig till Göteborg och spökhotellet Gasten på Liseberg. Där finns någon som kanske kan hjälpa dem.

MediaNr: CA45948

Kapten Kalsong och den sanslösa skrönan om Sir Stinkbomb, det tolfte episka äventyret

av Dav Pilkey. Inläst av Magnus Erenius. 1 tim, 37 min.Talbok med text.

Del 12 i serien som börjar med Kapten Kalsong. Det är något ruttet i Ohio och det stinker värre än gamla gympasockor. Magister Barsk har lyckats skapa ett mystiskt gift som förvandlar vanliga roliga barn till lydiga, duktiga och tråkigt perfekta barn. Nu ligger mänsklighetens framtid i händerna på George, Harold och kapten Kalsong. Skönlitteratur för seende. Talboken läses med stöd av den digitala texten eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA45587

Och allt blir återfött

av Maria Richardsson. Inläst av Anna Döbling. 8 tim, 16 min.Talbok med text.

Del 2 i serien som börjar med Den blomstertid nu kommer. Fyra unga kvinnor - Sofi, Sussi, Anna och Linda - lever i en känsla av utanförskap efter varit utsatta för övergrepp. De försöker återerövra sina liv: Sofi flyr sin ångest genom droger, Sussi lever i tron att ensam är stark, Anna lämnar en stad som hon aldrig vill återvända till och Linda söker den stora kärleken. På olika sätt hittar de en glipa i verkligheten där de kan börja tro på sig själva.

MediaNr: CA46133

Beröringen

av Gustav Tegby. Inläst av Karin Rosén. 9 tim, 12 min.Talbok med text.

16-åriga Elin har levt isolerad med sin pappa i hela sitt liv. Allt hon vet om världen har hon lärt sig genom filmer och internet. Genom vad hon har sett från köksfönstret och hört genom väggarna. Ett vanligt liv utanför lägenheten är en omöjlighet. För Elin är född med en otrolig förmåga. Eller snarare en förbannelse. Allt hon rör vid dör. Åtminstone om man får tro hennes pappa. Men när pappan avlider måste Elin ta kontakt med andra människor.

MediaNr: CA46086

Skärp dig, Lotta

av Merri Vik. Inläst av Britt Örnehed. 3 tim, 26 min.Talbok.

Lotta kan inte bli godkänd i matematik, säger Facit. Han är inte ensam om att tycka att det är tråkigt. Två timmars extra mattepluggande per dag under sommarlovet är medicinen. Lotta och hennes vän Giggi går igenom vad de kan tänkas få för betyg i alla andra ämnen. Tänk om Lotta måste gå om! Då får de ju inte längre gå i samma klass.

MediaNr: CA46209

Jag dog och fick liv igen

av Dennis Westerberg. Inläst av Anita Nyman. 8 tim, 16 min.Talbok med text.

16-åriga Mia lider av psykisk ohälsa och är på väg att ta sitt liv. Men Johanna lyckas rädda henne. Johanna har själv äntligen kommit ur det helvete som det innebär att leva ett liv fyllt av ångest, panikattacker och perioder av depression. Författaren - som själv levt med psykisk ohälsa - presenterar tre viktiga principer: Livskraften, Medvetandet och Tanken. Tre begrepp som Mia och Johanna vänder och vrider på genom boken.

MediaNr: CA46048

Planeten Frank, en roman

av David Yoon. Inläst av Ove Ström. 9 tim, 38 min.Talbok med text.

Frank Li går sista året i high school. Franks föräldrar flyttade från Sydkorea till USA med förhoppning om ett bättre liv. Frank lever i ett glapp mellan föräldrarnas värderingar och sin egen uppväxt i södra Kalifornien. Han får bara dejta koreanska flickor men är kär i Brit - smart, rolig, nördig - den perfekta tjejen! Men hon är inte det minsta koreansk. Joy Song är i en liknande knipa så de låtsas dejta varandra. Men allt blir rörigt för Frank.

MediaNr: CA45687

Faktaböcker

Idrott, lek och spel

Neymar, vägen till proffsligorna

av Matt Oldfield. Inläst av Örjan Blix. 3 tim, 10 min.Talbok med text.

Berättelse om den brasilianska fotbollstjärnan Neymars uppväxt och karriär. Neymar da Silva Santos Júnior växte upp i Sao Paulo och började tidigt att springa omkring och sparka boll på stadens gator. Neymar debuterade i det brasilianska landslaget redan som 17-åring och blev snabbt en eftertraktad spelare. Han flyttade till FC Barcelona där han hade flera framgångsrika år. När han sedan värvades av PSG blev han den dyraste fotbollsspelaren någonsin.

MediaNr: CA46110

Böcker på andra språk än svenska

Böcker för vuxna

The Watsons

av Jane Austen. Inläst av Camilla Bard. 2 tim, 12 min.Talbok med text.

Den 5-åriga prästdottern Emma Watson skickas efter sin moders död till sin moster. När Emma många år senare återvänder hem finnar hon att mycket har förändrats. Till en början njuter hon av sitt nya liv med sällskapsliv och baler. Men när den eftertraktade ungkarlen Tom Musgrove börjar uppvakta Emma blir det upplagt för syskonrivalitet och bråk. Ofullbordad roman av Jane Austen, 1775-1817, som publicerades efter hennes död. Inläst på engelska.

MediaNr: CA45519

The snake, the crocodile and the dog

av Elizabeth Peters. Inläst av Camilla Bard. 14 tim, 44 min.Talbok med text.

Sjunde deckaren med egyptologen Amelia Peabody. Amelie och hennes man Emerson är på resa nedför Nilen med båt. De njuter av en andra smekmånad samtidigt som de letar efter Nefertitis grav. När Emerson blir kidnappad måste Amelia rädda honom. Inläst på engelska.

MediaNr: CA45710

Conspiracy theories

av robin Ramsay. 6 tim, 7 min.Talbok med text.

MediaNr: CA46368

Más allá del invierno

av Isabel Allende. Inläst av Anahí Giacaman-Ríos. 15 tim, 41 min.Talbok med text.

En vinter i New York kör Richard Bowmaster på en bil. Den kvinnliga föraren kör bara därifrån men kommer sedan till Richards hus. Med hjälp av sin hyresgäst, den chilenska forskaren Lucía Arraz, får han veta att hon heter Evelyn Ortega och är en papperslös flykting från Guatemala. Hon arbetar illegalt som barnflicka. Hon har upptäckt att hon kört omkring med ett lik i sina arbetsgivares bil. Lucía och Richard bestämmer sig för att hjälpa henne.

MediaNr: CA45444

Largo pétalo de mar

av Isabel Allende. Inläst av Anahí Giacaman-Ríos. 16 tim, 11 min.Talbok med text.

Episk roman som spänner över flera decennier och kontinenter. I slutet av 1930-talet tvingas två personer - Roser, en ung gravid änka och Victor Dalmau, en armédoktor och bror till Rosers man - fly från det spanska inbördeskriget. De hamnar på båten SS Winnipeg - chartrad av poeten Pablo Neruda - med destination mot Chile. De integreras i det chilenska samhället fram till militärkuppen mot Salvador Allende 1973. Inläst på spanska.

MediaNr: CA45446

Elohopea, romaani

av Hannu Väisänen. Inläst av Ville-Veikko Niemelä. 10 tim, 59 min.Talbok.

Del 5 i serien som börjar med Vanikan palat. Antero lämnar Finland och flyttar till Paris. Han cyklar runt i storstadens natt och blir vän med Jean-Jacques som översätter modern finsk lyrik, han förtrollas av en harpspelares musik i tunnelbanan och bekantar sig med en oförutsägbar Doctor som beställer flera porträtt av sig själv.

MediaNr: CA45551

Evankeeljumit meänkielelä

Inläst av Nina Raatikainen. 12 tim, 50 min.Talbok med text.

Nyöversättning av de fyra evangelierna. Boken strävar efter att följa Bibel 2000 och är tänkt att även användas i svenska kyrkans gudstjänster. Eftersom Bibelns språk präglat meänkieli kan boken även användas i undervisningen i meänkieli. Översättning av författaren och prästen Bengt Pohjanen. Inläst på meänkieli.

MediaNr: CA45573

Bāhgi

av Tesfagiorgis Hābte Kelati. Inläst av Daniel Kidane. 9 tim, 17 min.Talbok.

Bahgi är namnet på en begåvad tjej och betyder längtan eller förväntan. Författaren som är hennes pappa uppmuntrar hennes längtan och drömmar. När han hamnar i fängelse hittar han ett sätt att hålla kontakt med sin familj och lyckas smuggla ut berättelser till dem. Den centrala frågan i berättelsen är om man kan ha drömmar i en av Afrikas mest brutala diktaturer, Eritrea. Inläst på tigrinja.

MediaNr: CA45326

Böcker för barn

al-Walad allādhī ʿāsh maʿa al-naʿām

av Monica Zak. Inläst av Kawther Abu-Hani. 9 tim, 0 min.Talbok.

Den tvåårige nomadpojken Hadara kommer bort från sina föräldrar under en sandstorm i Västsahara. En strutshona tar hand om honom och behandlar honom som en i flocken. Han lär sig allt som strutsarna kan, men blir även nyttig för fåglarna i sin egenskap av människa. Ryktet om pojken bland strutsarna sprids och en expedition skickas ut för att fånga honom. Berättelsen har verklighetsbakgrund. Inläst på arabiska.

MediaNr: CA46190

Being Jack

av Jill Atkins. Inläst av Jared Brown. 2 tim, 23 min.Talbok med text.

Jack är en brittisk tonåring. Han är skolans största fotbollsstjärna och han siktar högt. När Jack tillsammans med två vänner beger sig ut på en klättringsexpedition slinter Jack och faller handlöst nerför en klippa. När han vaknar upp på sjukhuset får han en chock, han är förlamad från höften och nedåt. Jack drabbas av en identitetskris och vet inte vad han ska göra när hans värld vänds upp och ned. Inläst på engelska.

MediaNr: CA45999

The golden tower

av Holly Black. Inläst av Lisa Sculati. 7 tim, 9 min.Talbok med text.

Del 5 i serien Magisterium som börjar med The iron trial. Callum Hunt ska börja sitt sista år på trollkarlsskolan Magisterium. Men han befinner sig i en knivig situation. Han är både en hjälte och en skurk - en person som bär på goda egenskaper men även har en inneboende ondska. Hur ska han klara av alla svåra prov det sista året i skolan? Den stora utmaningen närmar sig. Inläst på engelska.

MediaNr: CA45745

Warcross, player, hunter, hacker, pawn

av Marie Lu. Inläst av Kiki Kargaard. 10 tim, 35 min.Talbok med text.

Warcross är inte bara ett dataspel - det är ett sätt att leva. För att få ihop pengar bestämmer sig den tonåriga hackertjejen Emika Chen för att hacka sig in i spelet mitt under Warcross-mästerskapet. Det leder till att spelets skapare, Hideo Tanaka, anlitar henne för att hitta en säkerhetsläcka. Emika befinner sig snart i en drömtillvaro i Tokyo - ända tills hon gör en farlig upptäckt som hotar hela Warcross-imperiet. Inläst på engelska.

MediaNr: CA45688

The gold mystery

av Martin Widmark. Inläst av Lisa Sculati. 1 tim, 1 min.Talbok med text.

LasseMajas detektivbyrå får ett nytt fall att lösa. Bankens nyanlända guldtransport försvinner spårlöst och i bankvalvet ligger ett meddelande om att personalen tagits som gisslan. Övervakningskameran är inte till någon hjälp, men under den finns märkliga fotspår. Tal på engelska.

MediaNr: CA44836

The mummy mystery

av Martin Widmark. Inläst av Kelera Payton. 0 tim, 46 min.Talbok med text.

Kompisarna Lasse och Maja har sommarlov och långtråkigt när de upptäcker att stadens museum haft inbrott. Samtidigt tycks museets egyptiska mumie ha vaknat till liv efter 3000 år. Givetvis rycker LasseMajas detektivbyrå ut för att ta itu med de båda mysterierna, samtidigt som de kanske kan rädda museets skatter från att säljas av en oförståndig chef. Inläst på engelska.

MediaNr: CA44795

The swimming pool mystery

av Martin Widmark. Inläst av Camilla Bard. 0 tim, 47 min.Talbok med text.

Bok i serien The Whodunit Detective Agency. Det är jul i Valleby och det ska ordnas med "julsim" i simhallen. Lasse och Maja ska också vara med och simma och låser in sina värdesaker i skåpen. Plötsligt uppenbarar sig en man med sandaler, badbyxor och tomtemask. Han vill dela ut paket och alla undrar vem han är. En känd simhoppare gör en uppvisning - och tappar badbrallorna. Efter simtävlingen är värdeskåpen länsade! Inläst på engelska.

MediaNr: CA44835

Êmeîn mindałanî dê biçkol awayî girme girm

av Astrid Lindgren. Inläst av Rozhin Nasir. 2 tim, 18 min.Talbok.

Den första boken om de sex barnen i Bullerbyn. Lisa berättar om livet i byn tillsammans med Anna, Britta, Olle, Lasse och Bosse. Det handlar om skolgång, lekar, sommarlov, födelsedagsfirande, julförberedelser och mycket mera. Utkom första gången på svenska 1946. Inläst på sorani.

MediaNr: CA45728

Çend beserhatêkî dîkey mindałanî awayî girme girm

av Astrid Lindgren. Inläst av Rozhin Nasir. 2 tim, 56 min.Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Alla vi barn i Bullerbyn. Man firar jul, nyår och påsk, går på julkalas och åker skridskor. Olle får en liten syster och på sommarlovet går man på skattjakt och leker skeppsbrutna. Utkom på svenska första gången 1948. Inläst på sorani.

MediaNr: CA45727

Sila, muitalus dálkkádatnuppástusaid birra

av Lana Hansen. Inläst av Magne Ove Varsi. 1 tim, 17 min.Talbok.

Pojken Tulugaq är trött på att gå i skolan och fantiserar att han flyger som en korp över den grönländska isen. Han möter inlandsisens ande som ber honom hjälpa till att rädda naturen från föroreningar och global uppvärmning. Tulugaq beger sig ut på en expedition och träffar isbjörnen, örnen, valen och andra djur. En mytisk berättelse som beskriver inuiternas syn på miljö och natur i kontrast till dagens miljöproblem. Inläst på nordsamiska.

MediaNr: CA46710