Nya talböcker december 2019

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för Barn, vilka ligger på nivå 1. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är uppdelade mellan Skönlitteratur, Facklitteratur samt Böcker på andra språk än svenska. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnitten Skönlitteratur och Böcker på andra språk än svenska, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 121 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

X sätt att dö, kriminalroman

av Stefan Ahnhem. Inläst av Åke Lindgren. 18 tim, 9 min.Talbok med text.

Del 5 i serien som börjar med Offer utan ansikte. En sommarkväll lägger en gummibåt ut från en brygga i Råå. Ombord sitter en man i våtdräkt med ett svärd fastspänt på ryggen. Hans uppdrag har tärningen dikterat: En människa ska dö. Fabian Risk och hans kollegor vid polisen i Helsingborg har under de senaste veckorna varit upptagna med flera komplicerade utredningar. När ett nytt mordoffer hittas inser de att de varit på fel spår.

MediaNr: CA46361

Falskt namn, en Helsingborg noir-deckare

av Ida Axelsson. Inläst av Ylva Törnlund. 10 tim, 18 min.Talbok med text.

Del 3 i serien om Linn Wide som börjar med Svart skugga. Kriminalinspektör Linn Wide och hennes kollegor i Helsingborg utreder ett brutalt knivmord och inser att den mördade mannen inte är den han utgett sig för att vara. Ju mer Linn gräver i offrets förflutna, desto fler fiender dyker upp. Frågan är vem av dem är beredd att mörda.

MediaNr: CA46087

Barnet :, en sonettkrans

av Olivia Bergdahl. Inläst av Eva Werning. 0 tim, 26 min.Talbok med text.

En sonettkrans består av femton sonetter där varje sonett inleds med samma rad som den föregående avslutas med. Den femtonde, mästarsonetten, består av första raderna i de fjorton föregående. Här handlar det om barndomen och den första sonetten klargör platsen och förutsättningarna för barnets transformation till berättarjaget. Göteborg och havet är först centrala teman, men snart förflyttas fokus till språket och författardrömmar.

MediaNr: CA46350

Knutby, roman

av Jonas Bonnier. Inläst av David Zetterstad. 10 tim, 59 min.Talbok med text.

Sommaren 1997 flyttar familjen Forsman till Knutby i Uppland, redo att påbörja sitt nya liv i Filadelfia-församlingen. Under de knappt sju år som följer ska ett fåtal personer och familjer väva sig ett förödande nät av erotiska maktrelationer som ofrånkomligt utmynnar i ett tragiskt crescendo. Dokumentärroman om hur det är möjligt att skapa en parallell verklighet baserat på tro, hopp och kärlek, som till slut tjänar helt andra syften.

MediaNr: CA46134

Jomsviking

av B Andreas Bull-Hansen. Inläst av Åke Lindgren. 27 tim, 32 min.Talbok med text.

Året är 993. Under ett slag i östra Viken ser unge Torstein sin fader bli ihjälslagen på ett fasansfullt sätt. Själv blir han bortrövad som slav. Det är oroliga tider i Norge. Olav Tryggvason vill ha makten i landet och göra Vite Krist till den nya guden. Dramatisk berättelse om en spännande tid i den norska historien. Den skildrar legendariska händelser som sjöslaget vid Svolder och mordet på Håkan Jarl.

MediaNr: CA46436

Skrivet i stjärnorna

av Minnie Darke. Inläst av Britt Ronström. 13 tim, 33 min.Talbok med text.

När Justine (Skytt, journalist och skeptiker) stöter på sin gamla förälskelse Nick (Vattuman, kämpande skådespelare och andligt sökande) kan det vara en slump. Men det kan också vara skrivet i stjärnorna. Oavsett vilket blossar Justines kärlek för Nick upp på nytt. Hon jobbar på en stor veckotidning. Det visar sig att Nick slaviskt följer deras astrologikolumn. Justine bestämmer sig för att göra små förändringar i Vattumannens horoskop. Feelgood.

MediaNr: CA46405

Dit inga vindar når

av Linnea Dunér. Inläst av Marika Bergström. 25 tim, 48 min.Talbok med text.

Del 3 i serien som börjar med Det sjunger i isen. För att kunna leva tryggt måste Inez och Ulv ta sig över riksgränsen. Gertrud, Elsa och Werner följer dem på vandringen nedåt landet. Men vägen är full av hinder och snart kommer vintern. Samtidigt känns det allt svårare för Inez att behöva lämna allt välbekant bakom sig. Hur mycket kan hon egentligen offra för kärleken? Avlutande delen i 1870-talstrilogin Vargatider.

MediaNr: CA46089

Den tunna isen

av Lena Einhorn. Inläst av Monica Back Bengtsberg. 18 tim, 7 min.Talbok med text.

Nyckelroman där Lena Einhorn ger sig i kast med sin egen historia, och beskriver kärlekens livsfarliga och livsnödvändiga kraft. Det är en varm sommar, sent i juli, när en kvinna oväntat kommer simmande mot henne på bryggan. Det blir ett möte som gör ett outplånligt intryck. Så inleds en förälskelse och så småningom en kärleksrelation som ska ta henne ut på en tunnare is än hon någonsin tidigare vågat beträda.

MediaNr: CA46095

Den romska pianostämmaren och andra romska berättelser

av Janna Eliot. Inläst av Sara Glaser. 5 tim, 15 min.Talbok med text.

Berättelser, som utspelas i olika länder och under olika tider, som förenas av en gemensam tråd - de handlar alla om romer och resandefolk, grupper som alltid varit marginaliserade och förföljda. Jane Eliot, engelsk författare med rötter i Östeuropa.

MediaNr: CA45571

Ett litet steg på vägen

av Jenny Fagerlund. Inläst av Bodil Carr Granlid. 6 tim, 39 min.Talbok med text.

Stella arbetar som koordinator på en reseförmedling och trivs bra på jobbet. Där hemma är det värre. Hon är ensamstående mamma till 7-åriga Felix som vantrivs i skolan. När managementkonsulten Joel anlitas för att effektivisera företaget, där Stella arbetar, hamnar hon i en knipa. Det nya arbetet innebär att hon ska utvärdera ett högfjällshotell i Fröliden. Mycket tveksam tar hon med sig Felix och åker dit. Feelgood.

MediaNr: CA46330

Försoning

av Anneli Fichtelius. Inläst av Helena Gripe. 9 tim, 3 min.Talbok med text.

Alice och Anders finner varandra en ljum midsommarkväll och känner en direkt samhörighet. De kommer båda från splittrade bakgrunder men med kärleken till varandra blir de äntligen hela och vågar möte det förflutna. Innan de gifter sig vill Anders söka efter sina biologiska föräldrar. Men i takt med att bilden klarnar rasar deras gemensamma framtid samman bit för bit.

MediaNr: CA45691

Sugardaddy

av Ramona Fransson. Inläst av Christer Modin. 10 tim, 24 min.Talbok med text.

Hassim Wiklund är 35 år, singel, poliskommissarie och spaningschef. När han sitter och tar sig en kopp kaffe på Villa Belparc i Slottsskogen i Göteborg ringer telefonen. En naken kvinnas kropp har hittats invirad i en presenning i Svaleboskogen. Det här mordet följs av fler och Hassim och hans kolleger försöker få klarhet i vem som begått morden och vad motivet kan vara.

MediaNr: CA46423

Drömmarnas bok, roman

av Nina George. Inläst av Anna Godenius. 11 tim, 29 min.Talbok med text.

Henri Skinner ska för första gången träffa sin 13-årige son Sam. Men på väg till mötet blir Henri påkörd av en bil och hamnar i koma. På sjukhuset vakar Sam vid sin fars säng. Han får sällskap av Eddie, Henris före detta flickvän och Madelyn, 12-årig dansös som är enda överlevande efter en olycka där hela hennes familj utplånades. I sin säng flyter Henri långt bort i drömmarnas värld omedveten om vad som händer vid hans sängkant.

MediaNr: CA46152

En grav för två

av Anne Holt. Inläst av Marika Bergström. 15 tim, 32 min.Talbok med text.

Selma Falck har förlorat allt. Sitt yrke, sin familj och sitt hem. Efter en karriär som elitidrottare och advokat bor hon nu i en sjabbig lägenhet med en katt som enda sällskap. Då ringer det på dörren, dem mäktige Jan Morell har ett uppdrag åt henne. Han som tvingade henne att lämna allt är nu beredd att ge henne en ny chans. Hans dotter - Norges främsta skidåkare - har fastnat i en dopingkontroll. Selma får till uppgift att bevisa hennes oskuld.

MediaNr: CA45664

Flickorna som sprang, kriminalroman

av Simon Häggström. Inläst av Lo Thorsdotter. 11 tim, 30 min.Talbok med text.

Jennifer och Malvina har rymt från sitt HVB-hem, sover på en madrass i ett garage, lurar torskar på pengar och dras in i en härva de inte kan klara sig ur. Kriminalroman som skildrar Stockholms skuggvärld av hallickar och prostituerade, där läsaren får följa människohandelspoliserna Markus och Natalia i jakten på hallickarna. Författaren S.H. är kriminalinspektör vid människohandelsgruppen inom Nationella operativa avdelningen (NOA).

MediaNr: CA45165

Den som haver barnen kär

av Viktoria Höglund. Inläst av Marie-Thérèse Sarrazin. 12 tim, 47 min.Talbok med text.

När barnen på Kullens förskola ska räknas in under en vinterutflykt i Lill-Jansskogen i Stockholm saknas Simon. Timmarna går utan att Simon hittas. Paniken växer hos pojkens anhöriga och polisen har inga konkreta spår. Psykologen Malin Dahl kopplas in för att hålla krissamtal och stötta förskolepersonalen men hon engagerar sig långt mer än så. Snart försvinner fler barn. En psykologisk spänningsroman om föräldraskap och barnlängtan.

MediaNr: CA46400

Fjärilen från Rovaniemi

av Mika Ihanus. Inläst av Ingemar Nygren. 6 tim, 18 min.Talbok med text.

Mika Ihanus är född i Helsingfors 1967 och kom samma år med sin familj till Sverige. Han föddes med en cp-skada. Huvudpersonen Petri Mattila är författarens alter ego, som gestaltas i scener och minnen från hans tioåriga tillvaro, över ungdomsår till vuxenliv. På så vis tecknar Ihanus bilden av en människas utsatthet i en vuxenvärld som saknar insikter och empati.

MediaNr: CA46453

Medan himlen förmörkas av aska från Tambora :, roman

av Lars Jarnhammar. Inläst av Cecilia Skarby. 5 tim, 58 min.Talbok.

MediaNr: CA47070

Bestraffaren, spänningsroman

av Pia Kask. Inläst av Eva Werning. 11 tim, 17 min.Talbok med text.

Första boken i en planerad serie med civilutredare Hannah Fors. Handlingen i denna spänningsroman utspelar sig i den fiktiva kuststaden Wästholm. Två tonåringar hittas strypta och Hannah hjälper kriminalinspektör Henrietta Rollins i jakten på vad som verkar vara en seriemördare. Samtidigt konfronteras Hannah med sitt eget mörka förflutna.

MediaNr: CA46548

Sprucket läder och svikna löften

av Ewa Klingberg. Inläst av Anna Godenius. 9 tim, 22 min.Talbok med text.

Del 4 i serien som börjar med Manglade dukar och vikta servetter. Nyblivna singeln Lollo driver den uppskattade nagelsalongen i Huskvarna. Nostalgitokig som hon är besöker hon motormässan och spanar in den ena veteranbilen efter den andra. En Cadillac med rosa hajfenor och en charmig kyrkvaktmästare får henne att vakna upp ur vardagslunken och se tillvaron i ett nytt ljus. I Cadillacens spruckna läderklädsel gör hon ett märkligt fynd. Feelgood.

MediaNr: CA46428

Fåglarna under himlen

av Karl Ove Knausgård. Inläst av Helena Gripe. 1 tim, 46 min.Talbok med text.

En kvinna flyttar tillbaka till sitt barndomshem för att ta hand om sin mor. Trots att rösten och benen knappt bär henne längre så besitter modern en våldsam kraft. En dag kommer kvinnans dotter på besök, vilket får oanade konsekvenser. Berättelse om tre generationer kvinnor - och hur alla tre formats av landskapet, föremålen och djuren som omger dem. Texten är ett libretto till ett allkonstverk som bygger på Ibsens drama Peer Gynt.

MediaNr: CA46451

Brudar i svart

av Sirpa Kähkönen. Inläst av Carin Ödquist. 8 tim, 34 min.Talbok med text.

Anna växer under 1900-talets början upp på den fattiga finska landsbygden. Efter moderns död flyttar hon till Kuopio. Snart träffar hon den mörkögde Lassi, som varit på sjön och sett världen. De blir ett par och det dröjer inte länge innan Anna väntar smått. Anna och Lassi gifter sig och likt många andra arbetarkvinnor får Anna välja en brudklänning i svart, som också kan duga till annat. Arbetarskildring där kvinnornas liv står i centrum.

MediaNr: CA46013

En fri agent

av John Le Carré. Inläst av Ove Ström. 9 tim, 28 min.Talbok med text.

Nat, en veteran inom den brittiska underrättelsetjänsten, anar att hans tid som agent närmar sig sitt slut. Men ett sista uppdrag dyker upp och plötsligt befinner sig Nat i team med den briljanta Florence, som jagar en oligark med ljusskygga planer. Samtidigt blir Nat badmintonparter med den unge Ed som vädrar sitt missnöje med att leva i en värld som befinner sig i skuggan av Trump och Brexit. Snart öppnas en dörr mot oväntade samarbeten.

MediaNr: CA46485

Skördetid

av Attica Locke. Inläst av Anna Godenius. 14 tim, 8 min.Talbok med text.

Belle Vie var en gång en storslagen sockerrörsplantage. Numera är godset en samlingspunkt för turister, bröllopsfirare och konferensgäster. En dag hittas en kvinna slarvigt begravd på godsets mark. Hennes hals är avskuren. Snart riktas misstankarna mot en anställd som försvunnit i samband med mordet. Belle Vies föreståndare Caren Grey är dock övertygad om att polisen följer fel spår. I sin jakt på sanningen hittar hon hemligheter ur det förflutna.

MediaNr: CA46142

Solnedgång i Central Park

av Sarah Morgan. Inläst av Lovisa Svensdotter. 9 tim, 13 min.Talbok med text.

Blomsterdekoratören Frankie Cole säger nej tack till romantik och förhållanden. Som barn såg hon föräldrarnas äktenskap rasa samman och fylld av skam flydde hon till New York. Nu älskar hon sitt jobb, sin trädgård och sina vänner Paige och Eva. Alla män kan hålla sig borta. Men när Paiges bror Matt knackar på dörren en fredagskväll blir Frankie förvirrad. Varför har hon aldrig lagt märke till hans glittrande ögon och sexiga leende förut?.

MediaNr: CA46355

Tre systrar och en jul att minnas

av Sarah Morgan. Inläst av Ylva Törnlund. 13 tim, 55 min.Talbok med text.

Det enda Suzanne McBride önskar sig till jul är att hennes tre döttrar ska komma hem och att de ska vara lyckliga. När Posy, Hannah och Beth återvänder till sitt barndomshem i skotska högländerna börjar gamla spänningar och begravda hemligheter genast bubbla upp till ytan. Suzanne är fast besluten om att de ska fira en perfekt jul tillsammans, men innan det kan bli verklighet finns det saker från det förflutna som måste upp på bordet.

MediaNr: CA46493

Bergens stjärnor

av Jojo Moyes. Inläst av Marcus Hjulhammar. 13 tim, 27 min.Talbok med text.

1937. Alice Wright lever ett stillsamt och instängt liv med sina föräldrar i England. Ett frieri från den stilige amerikanen Bennett Van Cleve ger henne hopp om luft under vingarna. Med honom vid sin sida, i exotiska Kentucky, hoppas hon att världen ska öppna sig. Men snart inser Alice att hon är mer instängd en någonsin. När staden efterlyser frivilliga kvinnor till att bli ridande bibliotekarier anmäler sig Alice entusiastiskt. Feelgood.

MediaNr: CA46038

Kyss och kram

av Bente Pedersen. Inläst av Lo Thorsdotter. 6 tim, 27 min.Talbok med text.

Del 6 i serien om Aurora som börjar med Grosshandlarens dotter. Tromsö, 1919. Helt utan förvarning är Edvard plötsligt borta och Aurora förstår ingenting. De har inte gett några löften men de har kysst varandra och hon har uppfattat att de har en slags överenskommelse. Aurora är ute och promenerar med sin kusin Fredrik när de får se tre pojkspolingar som slår en ensam stackare. Utan att tänka sig för ger sig Aurora in i slagsmålet.

MediaNr: CA45969

Lanny

av Max Porter. Inläst av Hans Sandquist. 4 tim, 30 min.Talbok med text.

Lanny och hans föräldrar bor i en by nära London. Flera röster beskriver den märkliga pojken Lanny. Det handlar om flydda samtal, drömmar, hemligheter, minnesbilder och vardagliga episoder. Det finns en mystik kring honom: "In strömmade ljudet av en sång, varm av hans levande väsen. Mitt sjungande barn som kommer med gåvor". Blandning av fabel, folksaga och roman med inspiration från muntlig berättartradition.

MediaNr: CA46212

En annorlunda allians

av Julia Quinn. Inläst av Hans Sandquist. 11 tim, 4 min.Talbok med text.

Del 1 i serien om familjen Bridgerton. England, tidigt 1800-tal. Daphne Bridgerton är både smart och vacker - ändå blir hon bara uppvaktad av män hon inte vill ha. Men när hennes brors bästa vän, hertig Simon Basset, kommer till London förändras allt. Tillsammans tänker de ut en elegant plan: en fejkad förlovning dem emellan kan göra rätt typ av friare intresserade av Daphne, och hålla äktenskapstokiga societetsmödrar borta från Simon.

MediaNr: CA46301

En oväntad förälskelse

av Julia Quinn. Inläst av Bodil Carr Granlid. 11 tim, 14 min.Talbok med text.

Del 2 i serien om familjen Bridgerton som börjar med En annorlunda allians. England, tidigt 1800-tal. Anthony Bridgerton är den mest eftertraktade mannen i Londons societet. Vad ingen vet är att han redan valt ut sin tillkommande. Edwina Sheffield är inte bara rar och behaglig utan också en av de vackraste unga kvinnorna i umgängeskretsen. Enda hindret är hennes syster Kate som är helt emot uppvaktningen.

MediaNr: CA46300

Sånt händer inte i Torsås

av Måns Ripa. Inläst av Ingemar Jonson. 6 tim, 51 min.Talbok.

MediaNr: CA46997

Sagor runt sista kriget

av Marcus Sandekjer. Inläst av Ingemar Jonson. 4 tim, 14 min.Talbok.

MediaNr: CA46995

Oskuld, historierna som måste berättas

av Kicki Sehlstedt. Inläst av Helena Gripe. 10 tim, 53 min.Talbok med text.

Del 2 i serien som börjar med Sweet Lolita. Natten efter sin 18-årsfest försvinner bloggaren Linn Alvén spårlöst. Det sista livstecknet är en snapchatbild tagen klockan 04.40 på Medborgarplatsen på Södermalm. Ett halvår efter det uppmärksammade försvinnandet kopplas kriminologprofessor Kajan Berglund in för att hjälpa polisen. Även journalisten Aida Svantesson blir besatt av Linns öde. Thriller om kvinnohat och nätet som brottsplats.

MediaNr: CA46045

Den sista änkan

av Karin Slaughter. Inläst av Karin Rosén. 15 tim, 6 min.Talbok med text.

En forskare vid smittskyddsenheten i Atlanta kidnappas av okända män från parkeringen utanför en shoppinggalleria. Polisen försöker med alla medel hitta henne men hon är som uppslukad av jorden. En månad senare sker ett bombattentat mot flera ställen, bland annat det sjukhus där smittskyddsenheten ligger. Rättsläkare Sara Linton och hennes kollega Will Trent skyndar till attentatsplatsen och hamnar mitt i en dödlig konspiration.

MediaNr: CA46378

Tiggare kan ingen vara

av Jan Sprangers. Inläst av Anna Döbling. 17 tim, 34 min.Talbok med text.

Del 3 i serien som börjar med En boxares fall. Under några få timmar skjuts sex tiggare till döds på olika platser i västra Göteborg. Ingen har sett eller hört skytten. Vittnen berättar hur tiggare plötsligt ryckt till och sjunkit ihop. Kriminalinspektörerna Claes Tillén och Peter van Rijssen och deras kollegor på Grova brottsroteln står inför ett av sina svåraste uppdrag. Samtidigt ökar pressen både från regeringen och media.

MediaNr: CA45078

Början

av Gun-Britt Sundström. Inläst av Nina Nelson. 0 tim, 31 min.Talbok med text.

Malin Bergman berättar om sin son Noas liv från födseln till studenten. Noa ses direkt som lite egen, en pojke som sitter och ritar för sig själv. Senare börjar andra elever reta honom och sjunger Gubben Noak vilket sedan leder till sannskyldig mobbning. Hela hans tillvaro tar färg av detta men när Noa tar studenten konstaterar Malin att han "överlevt" skoltiden. Novell av G.-B.S., författare, översättare och kritiker.

MediaNr: CA46318

Alla älskade Helena, en roman

av Karl Henrik Timm. Inläst av Ingemar Jonson. 14 tim, 45 min.Talbok.

MediaNr: CA46996

Fågeln

av Isabelle Törnqvist. Inläst av Anna Döblin. 15 tim, 40 min.Talbok med text.

I landet Shabala har kriget rasat så länge någon kan minnas. Flickan Svala lever långt ifrån kriget men hela hennes tillvaro präglas av det. Det finns bara två syften med hennes liv: hon ska föda barn och sedan ta värvning i armén. Klasskamraterna kallar Svala för en demon eftersom hon är vild och bråkar med alla. Svala har en bok som bara hon kan läsa skriften i. En dag möter hon ett underligt, fågelliknande väsen i skogen. Fantasy.

MediaNr: CA46587

Den tyngdlöse Jesper Fock

av Jan Wallentin. Inläst av Ove Ström. 10 tim, 41 min.Talbok med text.

Jesper Fock, en socialdemokrat på dekis, ser sin chans att sätta ett historiskt avtryck när en ny psykiatrisk diagnos sprider sig över världen. Som ledare för den svenska Tomhetsutredningen blir han avgörande för landets framtid, och kommer själv att förvandlas för gott. Halsbrytande roman som väver samman skenbart separata ämnen som döden, miljöförstörelsen, den politiska apatin och de snabbt ökande depressionerna.

MediaNr: CA46364

Hjärtnot

av Margit Walsø. Inläst av Sari Eliasson. 6 tim, 58 min.Talbok med text.

Ingrid är 25 år och vantrivs på jobbet vid ett laboratorium i Trondheim. En dag hittar hon en samling essenser i barndomshemmets källare, sådana man använder för att göra parfymer. Hennes pappa hade tydligen hemligheter som hon inte fick veta. Ingrid reser till parfymens huvudstad Grasse i Provence. Spåren leder henne till Sonia Richard på en berömd parfymfabrik. Ingrid lyckas få jobb på fabriken men berättar inget om sin bakgrund.

MediaNr: CA46475

Dan före dan, en julroman

av Felicia Welander. Inläst av Dan Bratt. 7 tim, 16 min.Talbok med text.

Sigrid är på väg hem till Stockholm efter en längre utlandsvistelse. Hon ser fram emot att fira en traditionsenlig jul i stugan i Hälsingland, precis som vanligt. Men ingen i familjen vet om att Sigrid skulle komma hem och de har gjort helt andra planer för julen. Sigrid riskerar nu att bli ensam på julafton. Men hon ger sig i kast med att skapa den perfekta julen i Hälsingestugan. Kanske kan nätdejting skaffa henne sällskap? Feelgood.

MediaNr: CA46305

Kärlek börjar med mord, pusseldeckare

av Maja Willander. Inläst av Marie-Thérèse Sarrazin. 8 tim, 23 min.Talbok med text.

Pensionären Vera har lyckats dölja sina både små och stora hemligheter och lever ett stillsamt liv i den lilla byn Tjugesta. När en man hittas mördad mitt i idyllen dras hon motvilligt in i utredningen. Alla i byn tycks ha något att dölja, såväl den bullbakande grannkvinnan, den tyste atleten och den fridsamme trädgårdsmästaren. Flera obehagliga incidenter inträffar. Men samtidigt som döden kommer till byn börjar romantiken spira.

MediaNr: CA46102

Ingenting mindre än ett mirakel

av Markus Zusak. Inläst av Örjan Blix. 16 tim, 39 min.Talbok med text.

Matthew Dunbar sitter och knattrar på sin skrivmaskin på Archer Street i Sydney och berättar historien om sin familj. Om modern Penelope som utvandrar från Polen till Australien, om fadern Michael Dunbar som flyr och lämnar de fem sönerna åt sitt öde när Penelope insjuknar. Om bröderna Rory, Henry, Tommy och Clay och deras knaggliga vägar genom livet. Och om den bro som Clay bygger över floden Amahnu för att förena den familj som splittrats.

MediaNr: CA45966

Historia

av Sonja Åkesson. Inläst av Kristina Rådström. 0 tim, 31 min.Talbok med text.

Att vara morsa till en liten jänta, att ta hand om sin döda syrras dotter. Att parera sin mans svartsjukenycker och att vårda sina åldrande föräldrar. Att ändå veta att det inte skulle bli bättre om man skiljde sig - bara ett ekonomiskt helvete. Novell av Sonja Åkesson, 1926-1977, där hon med humor och värme beskriver en kvinnas vardagsliv och utsatthet. Tidigare publicerad i boken Ljuva sextital, 1970.

MediaNr: CA46319

Drottningklockan

av Elisabeth Öhman. Inläst av Hans Cederberg. 9 tim, 17 min.Talbok med text.

Under spektakulära former stjäls drottning Marie-Antoinettes magnifika fickur från ett museum i Jerusalem. Tjuven flyr, håller sig undan och byter identitet. Aron är en annorlunda kyrkogårdsvaktmästare som tack vare sitt brinnande intresse för klockor oväntat blir förvaltare till det stulna uret. Det är upptakten på en katt-och-råtta-lek mellan den undre världen och den intet ont anande urmakaren, som tas med på en fartfylld resa runt jorden.

MediaNr: CA46560

Häxorna

av Elisabeth Östnäs. Inläst av Ylva Törnlund. 11 tim, 20 min.Talbok med text.

Skåne, 1711. Den unga Isabella vill bort från sin hemby. Hennes mor kallades häxa när hon levde och mostern är läkekvinna. Själv tror hon på logik och medicin. Under midsommardansen uppenbarar sig en man för henne. Ingen annan tycks se honom. När soldater anländer till byn känner hon igen den unge mannen. Hon blir medveten om sin förmåga. En katastrof drabbar trakten och i sökandet efter en syndabock vänds snart blickarna mot de helande kvinnorna.

MediaNr: CA46442

Facklitteratur

Filosofi och psykologi

Att vinna över ensamheten

av Anna Bennich Karlstedt. Inläst av Qina Hermansson. 6 tim, 35 min.Talbok med text.

Många människor känner sig ensamma. Var sjätte svensk uppger att man inte har en endaste nära vän att anförtro sig åt. Ensamheten kan handla om faktisk avsaknad av social samvaro eller en känsla av utanförskap, att inte vara sedd, förstådd eller bekräftad av de människor man har runt omkring sig. A.B., leg psykolog, beskriver olika uttryck, orsaker och effekter av ensamhet, och ger tips och strategier för att skapa och fördjupa relationer.

MediaNr: CA46141

Konsten att vara lycklig, allt ni behöver veta om lyckan, och varför den inte är det viktigaste i livet

av Wilhelm Schmid. Inläst av Carin Ödquist. 1 tim, 37 min.Talbok med text.

Att bara vara lycklig är uppenbarligen svårt. Vad är egentligen lycka, vilka kunskaper kan filosofin bidra med och vad kan vi själva göra? Kan det vara så att den ständiga jakten på lycka gör oss olyckliga? Levnadskonstens filosof Wilhelm Schmid menar att lycka bara är en ersättningsterm för den viktigare frågan om "mening". Vi kan påverka vår mentala inställning, lära oss acceptera både toppar och dalar och finna mening med alla sinnen.

MediaNr: CA46213

Plusbarn, High need babies på svenska

av Therese Stahl. Inläst av Rikkert Hasselrot. 3 tim, 47 min.Talbok med text.

Ett plusbarn är intensiva, aktiva, uttömmande, krävande, dåliga på att sova och lugna sig själva, har matproblem, är missnöjda, oförutsägbara och väldigt känsliga. Att bli förälder till ett plusbarn kan vara ytterst utmanande då det ofta känns som om man inte kan göra någonting rätt. Boken vänder sig till plusbarnsföräldrar och ger stöd och bekräftelse i deras sätt att uppfostra sina barn. Den är lämplig även för de anhöriga och BVC-personal.

MediaNr: CA46377

Uppfostran och undervisning

Lektionsdesign, en handbok

av Helena Wallberg. Inläst av Marika Bergström. 5 tim, 52 min.Talbok med text.

När en lärare förbereder - designar - en lektion som ska ta hänsyn till alla elevers olika behov för lärande och som samtidigt ska genomföras i grupp uppstår många frågor. Helena Wallberg, gymnasielärare och fil. mag. i specialpedagogik, vill ersätta ordet lektionsplanering med lektionsdesign. Design sätter processen i centrum och leder till tanken att en lektion bör omfatta så mycket mer än bara innehåll och uppgifter kopplade till kursplanen.

MediaNr: CA46064

Språkvetenskap

Ett hav i mäktig rörelse, om de semitiska språken

av Ola Wikander. Inläst av Eric Linderholm. 9 tim, 7 min.Talbok med text.

De semitiska språken - som bland annat omfattar hebreiskan, arabiskan, arameiskan, akkadiskan och fornetiopiskan - tillhör de äldsta dokumenterade språkgrupperna och bidrar dessutom med de äldsta skriftspråken. På semitiska språk skrevs eller sammanställdes den hebreiska bibeln, Koranen, Gilgamesheposet och Tusen och en natt. O.W., docent i Gamla testamentets exegetik, beskriver de semitiska språkens historia och dess poetiska traditioner.

MediaNr: CA45558

Litteraturvetenskap

Sommaren -80

av Marguerite Duras. Inläst av Anita Nyman. 2 tim, 30 min.Talbok med text.

Sommaren 1980, då Marguerite Duras i snart ett decennium nästan enbart ägnat sig åt filmskapande, skrev hon tio krönikor, en i veckan, alltmedan tidvattnet skiftade och sommaren gick. Det var på uppdrag av tidningen Liberation. Boken är i sin hopsmältning av politik och privatliv, av fiktion och verklighet, ett portalverk i Duras författarskap.

MediaNr: CA46309

Hasse Alfredson, en sån där farbror som ritar och berättar

av Kalle Lind. Inläst av Örjan Blix. 23 tim, 27 min.Talbok med text.

Biografi över Hasse Alfredson, 1931-2017, svensk underhållare, författare, filmare och mycket mera. Här beskrivs hans resa från barndomen i Helsingborg, via spexandet i Lund och anställning på Radiotjänst till samarbetet med Tage Danielsson och skapandet av AB Svenska Ord. Hans mångsidighet var enorm med alla revyer, filmer, böcker, upptåg och allehanda muntrationer. Men han var även en rastlös konstnär som hade mörka perioder i livet.

MediaNr: CA46456

Konst, musik, teater och film

Trolleri, som konst och kultur

av Per Eklund. Inläst av Örjan Blix. 20 tim, 59 min.Talbok med text.

Bok om trollerikonstens historia och utveckling. Författaren berättar om de trollerikonstnärer som kom att använda det oförklarliga för att underhålla en hel värld; trollerikonster som fick det omöjliga att verka möjligt. Trollerikonstens kulturella påverkan genom historien har varit minst lika betydelsefull som övriga konstarters och kulturyttringars, trots att den verkat utifrån andra förutsättningar och ofta betraktats med oblida ögon.

MediaNr: CA45399

Solen ser ingen skugga, en bok om Leonardo da Vinci

av Peter Glas. Inläst av Magnus Demitz-Helin. 11 tim, 23 min.Talbok med text.

Peter Glas berättar om en fascinerande vetenskapsman och konstnär. Han har vandrat i Leonardos fotspår i Italien och ägnat tio år åt att noggrant studera hans efterlämnade skisser och anteckningar. Resultatet är denna heltäckande och lättlästa biografi, skriven för första gången på svenska. Fram träder sällskapsmänniskan Leonardo da Vinci som drevs av en extrem nyfikenhet och energi.

MediaNr: CA45950

Drömvärldar

av David Lynch. Inläst av Örjan Blix. 21 tim, 27 min.Talbok med text.

Kombinerad självbiografi och memoar av och om David Lynch, 1946- , amerikansk filmregissör och musiker. Han berättar om ett liv i ständigt sökande efter en unik konstnärlig vision och de strider han har fått utkämpa för att få göra ovanliga projekt. Hans reflektioner kring det konstnärliga skapandet varvas med biografiska skildringar baserade på intervjuer med före detta fruar, familjemedlemmar, skådespelare, agenter, musiker och kollegor.

MediaNr: CA46155

Ett himla liv

av Christina Schollin. Inläst av Britt Örnehed. 9 tim, 0 min.Talbok med text.

Självbiografi av Christina Schollin, 1937- , svensk skådespelare som gjort många roller på teater och film. Hon berättar om tillvaron som sladdbarnet med teaterdrömmar fram till den kvinna hon är i dag, med den stora kända familjen och en framgångsrik karriär som skådespelare bakom sig. Även om äktenskapet med Hans Wahlgren, det dåliga självförtroendet, livet som småbarnsmamma och när hon gick emot Ingmar Bergman.

MediaNr: CA46362

Historia

USA:s alla presidenter, från Washington till Trump

av Karin Henriksson. Inläst av Inga Pyk. 14 tim, 32 min.Talbok med text.

Från självständigheten 1776 har USA haft 44 presidenter - från George Washington till Donald Trump. Här ges alla en presentation - en kort biografi och en text som försöker fånga deras personligheter. Guide där även själva ämbetet förklaras, vilka citat och motton presidenterna har haft, vilka som mördats och vilka som stått för de saftigaste skandalerna. K.H. har varit bosatt i Washington i tre decennier och arbetat för flera svenska medier.

MediaNr: CA45967

Berlin 1936, sexton dagar i augusti

av Oliver Hilmes. Inläst av Bodil Carr Granlid. 9 tim, 47 min.Talbok med text.

Under de olympiska spelen 1936 är nazisternas diktatur tillfälligt i pausläge. Berlin verkar vara en vanlig europeisk storstad. Den tyske historikern Oliver Hilmes skildrar alla de människor som satte prägel på staden: idrottsmän och konstnärer, diplomater och nazistledare, restaurangägare och nattugglor, Berlinbor och turister. Alla händelser och människor vävs samman till en fascinerande historia som stör, överraskar och rör om.

MediaNr: CA46214

Farväl, DDR, terror, övervakning och vardagsliv i Östtyskland, 1945-1989

av Guido Knopp. Redaktör: Mario Sporn. Inläst av Ingemar Nygren. 12 tim, 22 min.Talbok med text.

DDR - Deutsche Demokratische Republik - existerade som stat mellan 1949 och 1990. Författaren, en av Tysklands mest lästa historiker, berättar om terror, övervakning och vardagsliv i Östtyskland. Det handlar om Moskvas hängivne vasall Walter Ulbricht, övervakning under ledning av Stasichefen Erich Mielke, den vackra fasaden personifierad av konståkerskan Karina Witt och Erich Honecker som lät bygga Berlinmuren.

MediaNr: CA46154

Sverige-Polen, 1000 år av krig och kärlek

av Herman Lindqvist. Inläst av Magnus Demitz-Helin. 29 tim, 32 min.Talbok med text.

I tusen år har svenskar och polacker mötts i krig och kärlek, ändå är Polen ganska okänt för många. Vi har haft polska drottningar och Polen en svensk kung. Två gånger har svenska arméer plundrat och ödelagt vårt grannland. På 1500-talet sökte över 500 svenskar skydd i Polen undan Vasakungars ilska och senare har tusentals polacker kommit till oss på flykt undan förföljelser; flyktingar som berikat Sverige och satt avtryck i kultur och media.

MediaNr: CA46042

Korea, en civilisation i kläm

av Lars Vargö. Inläst av Jens Malmkvist. 10 tim, 55 min.Talbok med text.

Korea är en civilisation som lätt förbises vid jämförelser med Kina och Japan. Men den koreanska kulturen är unik och har haft stort inflytande på sin omvärld. Författaren berättar om koreanskt språk och historia, koreansk konfucianism, daoism, shamanism och kristendomens inflytande. I modern tid har Koreakriget färgat vår syn på det koreanska samhället. Nord- och Sydkorea har gått helt skilda vägar och utvecklats till diametralt olika samhällen.

MediaNr: CA46140

Flykten genom Berlin, svenskarna i Stasis arkiv

av Karin Westin Tikkanen. Inläst av Inga Pyk. 12 tim, 56 min.Talbok med text.

Genom tidigare hemligstämplat material belyser journalisten Karin Westin Tikkanen såväl drabbande personöden som fascinerande bilder från ett svunnet Berlin. Boken handlar om muren, DDR och Stasi, om flyktingsmugglingen och om de människor som valde att fly till väst under åren 1961 - 1963. Boken berättar också om de unga svenskar vars idealism drev dem att riskera sin säkerhet och sina liv. Det är en bortglömd del av svensk historia.

MediaNr: CA46458

Biografi med genealogi

Mannen som ordnade naturen, en biografi över Carl von Linné

av Gunnar Broberg. Inläst av Örjan Blix. 22 tim, 45 min.Talbok med text.

Biografi över Carl von Linné, 1707-1778. Gedigen framställning om prästsonen från Småland som blev en av sin tids mest kända personer - hans system för indelning av växter, djur och mineraler har använts i generationer. Boken skildrar inte bara Linnés liv och verk utan också hans samtid och betydelse för eftervärlden. Tillvaron är inte bara ljus; det fanns perioder med depressioner och exempel på bittra fiendeskaper.

MediaNr: CA46257

Spår av ett liv, en berättelse om sockenbarnet August Theodor och hans samtid

av Anna Götlind. Inläst av Carin Ödquist. 8 tim, 47 min.Talbok med text.

August Theodor Blomqvist, 1854-1941, blev på 1860-talet sockenbarn i Lovö socken väster om Stockholm. Hela sitt liv levde han på platser i Stockholms närhet. Bilden av sockenbarn är ofta mörk. De säljs till lägstbjudande på auktion, far illa i olika fosterhem och blir i vissa fall märkta för livet. Genom att på mikronivå följa ett sockenbarn kan författarna visa på nyanser och alternativa berättelser.

MediaNr: CA46280

Behandlingen, 205 dagar i kräftrike

av Yvonne Hirdman. Inläst av Carin Ödquist. 12 tim, 3 min.Talbok med text.

För ett par år sedan drabbades den kända genusforskaren och författaren Yvonne Hirdman av bröstcancer. I dagboksform skriver hon om alla de till synes ändlösa behandlingarna - operationer, cellgifter, strålning. De tär på kroppen, på humöret, på tålamodet och leder till tvära kast mellan förmiddagarnas optimism och eftermiddagarnas kraftlöshet. Det är anteckningar om framgångar och bakslag, och känslorna inför en kropp hon inte längre känner igen.

MediaNr: CA45902

Geijerarvet, en släkthistoria om dikt och galenskap

av Lars Lönnroth. Inläst av Elisabet Thorborg. 10 tim, 12 min.Talbok med text.

Bland ättlingarna till författaren Erik Gustaf Geijer, 1783-1847, finns kända politiker, författare och skådespelare, från Agnes von Krusenstjerna till David Lagercrantz. Arvet från anfadern har burit med sig psykisk ohälsa, som särskilt drabbat släktens kvinnor när de försökt att anpassa sig till männens värld. Geijerättlingen Lars Lönnroth söker sin släkthistoria. Varför tycks den psykiska ohälsan slagit hårdast mot släktens kreativa kvinnor?.

MediaNr: CA46065

Spion och förrädare

av Ben Macintyre. Inläst av Qina Hermansson. 18 tim, 51 min.Talbok med text.

Biografi över Oleg Gordievskij, 1938- , överste i sovjetiska KGB och dubbelagent inom brittiska underrättelsetjänsten. 46 år gammal blev han i Moskva formellt krönt som chef över hela KGB. Inombords kände han dock en djup oro; Gordievskij, Sovjetunionens trogne hemlige tjänare, var brittisk spion. En berättelse om svek, dubbelspel och dristighet som ändrade kalla krigets riktning för alltid.

MediaNr: CA46401

Sista tåget till Moskva, två väninnor, två öden, en judisk familjehistoria

av René Nyberg. Inläst av Ove Ström. 7 tim, 15 min.Talbok med text.

Den finländske diplomaten René Nyberg skriver om den judiska befolkningen i Finland före, under och efter andra världskriget. Han har själv judiska rötter men hans mamma ville inte kännas vid sitt etniska ursprung utan konverterade till kristendomen. Författaren berättar inte bara om sina judiska rötter och släktingarnas öden, utan målar också upp ett brett historiskt panorama över östeuropeisk judendom.

MediaNr: CA46148

Gunnar Emanuel Sträng, med hängslen och livrem i välfärds-Sverige

av Erik Åsbrink. Inläst av Hans Cederberg. 19 tim, 34 min.Talbok med text.

Biografi över Gunnar Sträng, 1906-1992, socialdemokratisk politiker och Sveriges finansminister under åren 1955-1976. Sträng spelade en viktig roll i bygget av det svenska välfärdssamhället. Han har suttit längre tid som stadsråd än någon annan. Dessförinnan, som ordförande i Lantarbetarförbundet, avskaffade han det förhatliga statlönesystemet. Han gjorde sig även känd för sitt mustiga språkbruk som agitator och debattör.

MediaNr: CA46021

Etnografi, socialantropologi och etnologi

Bastu

av Jens Linder. Inläst av Hans Sandquist. 5 tim, 49 min.Talbok med text.

Hur bastar folk runtom i världen? Hur badas och risas det? Hur ser den urgamla historien ut med grottor, tält och stugor fyllda med värme som folk samlats kring? Vad är egentligen basturökt kött? Varför mår så många förträffligt av bastubad? Jens Linder och Stefan Wettainen ger med sina texter, respektive fotografier svar på frågor om bastukulturen.

MediaNr: CA46611

Geografi

Hemma i Torpa, om en familj från Torpa by i Ervalla, Örebro kommun

av Anders Damberg. Inläst av Malin Askner. 8 tim, 59 min.Talbok.

MediaNr: CA47069

Samhälls- och rättsvetenskap

Qualitative researching

av Jennifer Mason. 14 tim, 36 min.Talbok med text.

MediaNr: CA46583

Morden i Bjärred

av Elisabet Höglund. Inläst av Ingemar Nygren. 13 tim, 7 min.Talbok med text.

Den 9 januari 2018 hittades en hel familj - mamma, pappa och två små flickor - döda i en villa i Bjärred. Polisen kallade fallet "utvidgat självmord" men var väldigt förtegen om vad som egentligen inträffat. Författaren och journalisten Elisabet Höglund har forskat i fallet i över ett år och försöker förstå föräldrarnas bevekelsegrunder. Hon redovisar också fyra andra fall med liknade mönster.

MediaNr: CA46635

Dömda, om rättssäkerheten i Sverige

av Thérèse Juel. Inläst av Ove Ström. 9 tim, 27 min.Talbok med text.

Journalisten och författaren Thérèse Juel har fördjupat sig i den svenska rättssäkerheten och gjort sig känd för sin strid för oskyldigt dömda, främst i sexualbrottmål, men också i mordmål. Juel tar sällan ställning i skuldfrågor men vill att diskussionen om rättssäkerhet och hur domstolar värderar bevis ges ett större utrymme. Författaren har tidigare skrivit boken Fällda för sexövergrepp.

MediaNr: CA46507

Sverigevänner, ett reportage om det svenska nätkriget

av Jonathan Lundberg. Inläst av Helena Gripe. 11 tim, 2 min.Talbok med text.

Sverigevänner är berättelsen om hur Sverigedemokraterna erövrade internet. Författaren beskriver i 25 kapitel hur Sverigedemokraterna under 2000-talet använt sig av internet för att nå politiska framgångar. Utifrån intervjuer med sverigedemokrater, forskare och journalister kartläggs det svenska nätkriget. Jonathan Lundberg är journalist och inför valet 2018 arbetade han som politikreporter hos Aftonbladet, med fokus på sociala medier.

MediaNr: CA46382

Ekonomi och näringsväsen

Keto, den kompletta boken om ketogen kost

av Martina Johansson. Inläst av Elisabet Thorborg. 6 tim, 32 min.Talbok med text.

Ketogen kost är en strikt variant av LCHF. Majoriteten kalorier i maten ska komma från fett för att kroppen ska bränna fett i stället för kolhydrater och därmed vara i ketos. Författaren, som använt ketogen kost i över tio år för att uppnå olika tränings- och hälsomål, går igenom olika livsmedel och anger kalorifördelning utifrån kolhydrater, fett och protein. Innehåller recept och måltidsförslag.

MediaNr: CA46452

Militärväsen

Operation Kaos, vietnamdesertörerna som slogs mot CIA och sig själva

av Matthew Sweet. Inläst av Åke Lindgren. 17 tim, 37 min.Talbok med text.

1968 tar sig tusen amerikanska desertörer till Stockholm för att undkomma Vietnamkriget. CIA reagerar med Operation Kaos och skickar agenter till Stockholm för att infiltrera de olika organisationerna. I reportageform berättas om desertörerna och Sveriges roll i skeendet. Därtill ges en kort bakgrund till kriget. Målgruppen är läsare intresserade av samtidshistoria. Matthew Sweet är författare, krönikör och programledare i BBC radio.

MediaNr: CA45944

Naturvetenskap

Förgiftad, berättelser om formler, fasor och fiaskon

av Ulf Ellervik. Inläst av David Zetterstad. 12 tim, 56 min.Talbok med text.

Förgiftad tar vid där Ond kemi slutar och är en blandning av true crime och en djupdykning i det politiska giftmordets historia. Ulf Ellervik är professor i kemi vid Lunds universitet och har skrivit flera populärvetenskapliga böcker inom kemiämnet. Här vävs kemi och historia samman till berättelser om olika gifter och hur de använts till mordförsök genom tiderna. Boken kräver inga förkunskaper i kemi.

MediaNr: CA46597

Den trotsiga jorden, människans öde i antropocen

av Clive Hamilton. Inläst av Elisabet Thorborg. 9 tim, 13 min.Talbok med text.

Filosofen Clive Hamilton skriver om antropocen och om vad den betyder för vår föreställning om oss som mänskliga varelser. Antropocen är namnet på den nya geologiska epok jorden befinner sig i på grund av mänsklig påverkan på jordsystemets fysikaliska, kemiska och biologiska återkopplingar, med den globala uppvärmningen som bästa exempel. Författaren diskuterar hur människor ska kunna axla ansvaret för planetens, och mänsklighetens, framtid.

MediaNr: CA45945

Böcker för barn

Skönlitteratur

Vad håller ni på med?, en antologi om klimatet.

Inläst av Puma Berg. 5 tim, 34 min.Talbok med text.

Några av vår tids främsta författare, musiker, poeter, serietecknare och aktivister har tagit sig an de frågor som väcks inom oss när vi tänker på klimatet. Tillsammans har de skapat en antologi fylld med dystopiska berättelser, iskall vrede och förlamande frustration. Men även upplyftande fakta, spirande kärlek och en hel del skratt. Medverkar gör bland annat Annika Norlin, Björn Wiman, Greta Thunberg, Ellen Ekman och Inger Edelfeldt.

MediaNr: CA45942

Under ditt finger

av Kristina Aamand. Inläst av Sari Eliasson. 5 tim, 42 min.Talbok med text.

Det är sju år sedan Sheherazade, 17 år, och hennes familj kom till Danmark, och vardagen är en balansgång. Hennes pappa kämpar med minnena från kriget de flytt ifrån, och det danska och det arabiska drar henne åt olika håll. Att bli förälskad ingår inte i hennes värld. Att dessutom bli förälskad i en annan tjej, Thea, gör inte saken mindre komplicerad. En bok om mod, kärlek och att finna sin väg.

MediaNr: CA45033

Gösta & Mona, bästa vänner året om

av Mia André. Inläst av Puma Berg. 2 tim, 19 min.Talbok med text.

"Se upp i backen!" vrålar Mona på kälken och Gösta är tvungen att kasta sig åt sidan. När han har borstat bort snön ser han Monas glada ansikte. Sedan dess har de varit kompisar - bästa kompisar. Gösta och Mona cyklar, leker och busar och börjar skolan. De leker röda och vita rosen och spelar brännboll. Ibland blir det nästan för spännande. Som när Fyll-Leffe dyker upp och vill slå någon på käften.

MediaNr: CA46407

Häxträdet och andra skräckberättelser

av Louise Cooper. Inläst av Lo Tamborini. 0 tim, 59 min.Talbok med text.

22 korta spökhistorier och skräckberättelser. Här finns historier om flickan som gömde sig i en kista, systrarna som förvandlades till vampyrer, pojken som gick ner i en mystisk källare och många flera. Den gamla eken planterades av en häxa för över 500 år sedan; hon förutspådde att om trädet höggs ner skulle ett svart regn börja falla, ett regn som skulle dränka världen - nu ska en motorväg byggas. Mysrysare, ofta med en humoristisk twist.

MediaNr: CA45973

Fångarna på slottet

av Måns Gahrton. Inläst av Sari Eliasson. 1 tim, 48 min.Talbok med text.

Del 18 i serien Hotell Gyllene knorren som börjar med Den mystiska gästen. Äntligen verkar lyckan vända för familjen Rantanen som driver hotellet Gyllene (kn)orren i Östra glesbygden. En teveproducent har bokat hela hotellet för att spela in en ny säsong av sitt superpopulära familjeprogram "Fångarna på slottet". Klirr i kassan och fullt av gäster i rummen när kändisarna checkar in! Eller blir det som vanligt: fullständigt kaos?.

MediaNr: CA46000

Spökdiscot

av Katarina Genar. Inläst av Lovisa Svensdotter. 0 tim, 14 min.Talbok med text.

Del 7 i serien Mystiska skolan som börjar med Svarta madam. Greta älskar sin mystiska skola. Nästan varje dag händer det något spännande. I kväll är det halloween, spökenas afton, och det är disco i matsalen. Men vad är det som hörs på vinden? Det här är skolan där porten gnisslar, det finns spindelväv i fönstren och man hör väsande andetag i korridoren. Lättläst.

MediaNr: CA46386

Jennas fjärde

av Pernilla Gesén. Inläst av Britt Örnehed. 4 tim, 15 min.Talbok med text.

Del 4 i serien Dagbok för utvalda. Jenna fyller snart tretton och är både nervös och längtansfull inför att börja högstadiet. Jenna tänker fira födelsedagen med bara kompisar. Hon vägrar just nu träffa mamma och hennes nya kille. Snart är det också dags för skolans avslutningsmusikal där Jenna och den nya killen från parallellklassen spelar huvudrollerna. En dagbok full av nya insikter, skratt och dräpande kommentarer.

MediaNr: CA45281

Moa [hjärta] Leo?

av Ann Gomér. Inläst av Ylva Törnlund. Talbok med text.

Moa och Linus är 16 år, båda har Downs syndrom, och går på gymnasiet. Moa och Linus är kära i varandra. Leo börjar i deras klass och Moa tycker att han är rolig och trevlig. Linus blir ledsen och tror att Moa hellre vill vara tillsammans med Leo. Moa fattar inte vad som har hänt med Linus. Efter att pratat med sina föräldrar förstår de att man måste våga berätta för varandra om sina känslor. Lättläst. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter.

MediaNr: CA46232

Dit du inte får gå, första delen i berättelserna om Mörkån

av Emil Haskett. Inläst av Anno Lindblad. 13 tim, 4 min.Talbok med text.

Första delen i en urban fantasyserie med fristående berättelser kring Mörkån. I staden där ungdomarna Anna, Felicia, Anders, Tim och Markus bor, finns ett förbjudet område, Gamla stan, där fantasier och farhågor kan besannas och vad som helst kan hända. Där har tid och rum lösts upp och den som en gång varit där kommer alltid att hemsökas av platsen. I boken, som riktar sig till äldre ungdomar och vuxna, blandas magi och socialrealism.

MediaNr: CA46585

Blod och ben

av Erin Hunter. Inläst av Hanna Svensson Carlander. 8 tim, 56 min.Talbok med text.

Del 3 i serien Bravelands som börjar med Splittrad flock. En allomfattande ondska breder ut sig. En mördare leder nu savannens djur. Elefanten Himmel leder sin flock i en desperat jakt efter Bravelands rättmätige ledare medan babianen Gadd tvingas fly från sina gamla vänner och lejonet Orädd - en gång deras vän - har blivit förvillad av en tyrann. Balansen i Bravelands är på väg att förstöras för evigt.

MediaNr: CA46357

Bete sig

av Linda Jones. Inläst av Malllika Giarimi. 6 tim, 36 min.Talbok med text.

20-årigas Stinas värld rämnar när hennes föräldrar berättar att de ska skilja sig. Alla runt henne säger att hon ska vara glad att det hände nu när hon är vuxen. Men hur ska hon kunna vara glad när föräldrarna inte går att känna igen? Hur ska hon kunna vara glad när hon tvingas flytta från barndomshemmet och ingenting är som förut? Stina lämnar allt. Hon packar en ryggsäck med kläder och mat och tar bussen till en enslig stuga i fjällen.

MediaNr: CA46178

Borgruinen, en spökhistoria

av Camilla Jönsson. Inläst av Hanna Svensson Carlander. 3 tim, 35 min.Talbok med text.

Del 4 i serien som börjar med Svart vatten. När Agnes besöker den gamla borgruinen i Vallerbo råkar hon höra några personer viska med varandra. Samtalet handlar om mystiska saker som sker i ruinen. Tillsammans med Noel bestämmer hon sig för att undersöka det hela, men snart upptäcker de något fasansfullt. De har råkat reta upp det mest mytomspunna spöket - den huvudlösa riddaren.

MediaNr: CA46085

Bus eller bovar?

av Carolyn Keene. Inläst av Britt Örnehed. 1 tim, 22 min.Talbok med text.

Kitty och hennes pappa har fått besök från England. Hela helgen ska familjen Morgan stanna. Det skulle ha varit jättekul - om inte barnen varit så odrägliga. För aldrig har väl Kitty mött en snobbigare flicka än Pamela Morgan. Och brodern Derrick retar gallfeber på alla med sina dumma skämt och påhitt. När hushållerskan Hannas guldring blir stulen blir Kitty misstänksam. Någon, som inte anar hur mycket ringen betyder för Hanna, måste ha stulit den.

MediaNr: CA46373

Emils vinterhyss

av Astrid Lindgren. Inläst av Hans Sandquist. 1 tim, 52 min.Talbok med text.

Samlingsvolym som innehåller tre berättelser: När Emil gjorde stora tabberaset i Katthult och fångade Kommandoran i varggropen. Inget knussel, sa Emil i Lönneberga. När Emil gjorde en bravad så att hela Lönneberga jublade och alla hans hyss blev glömda och förlåtna.

MediaNr: CA46419

Mardrömssällskapet

av Lena Ollmark. Inläst av Ingemar Nygren. 2 tim, 37 min.Talbok med text.

Första boken i en planerad serie. Mardrömssällskapet är ett gäng märkliga figurer som älskar spökhistorier. De träffas på ett sjukhus för att berätta kusligheter för varandra. Varje historia är fristående och totalt är det fem historier, som alla handlar om barn som råkar ut för något. Lena Ollmark har skrivit flertalet böcker för barn och hör till de främsta skräckförfattarna för unga.

MediaNr: CA46230

Percy Jackson och de grekiska gudarna

av Rick Riordan. Inläst av Anders Palm. 13 tim, 37 min.Talbok med text.

Fristående bok om Percy Jackson, havsguden Poseidons son, som är huvudfigur i en annan serie av författaren. Här guidas han genom den grekiska mytologin. Här ges svaren på bland annat varför Zeus egentligen blev härskare, hur många barn som Kronos åt upp och hur Athena kunde explodera ur en annan guds huvud. För alla som gillar mytologi, monster och utbrott av kannibalism.

MediaNr: CA46360

Men Aron!

av Marie Rydell. Inläst av Britt Örnehed. 0 tim, 31 min.Talbok med text.

Aron är impulsiv och råkar ofta i trubbel på förskolan. Moa, som jobbar där, ser inte vad som händer när Aron till exempel krockar med ett barn, inte orkar lyssna i samlingen eller tar någon annans saker. "Men Aron!" får han ofta höra. Tills den dagen då Niklas börjar arbeta på förskolan och Aron blir sedd med andra ögon. Illustrerad av Anna Winther. Marie Bosson Rydell har också skrivit bilderböckerna om Kråke.

MediaNr: CA46563

Min syster är ett spöke, och andra dikter

av Lena Sjöberg. Inläst av Eva Werning. 0 tim, 29 min.Talbok med text.

Dikter på rim. Det handlar om saknad, stängda dörrar, kärlek och köpcentrum, hav och höghus. Iakttagelser i tiden, tankar om vad livet är och känns och hur olika det ser ut beroende på vem man är. "När hjärtat i min bröstkorg / dunkar snabbt och hårt / blir allt som varit enkelt / plötsligt tungt och väldigt svårt.".

MediaNr: CA45566

Den helt sanna julsagan om kentauren som ville hem, julsaga i 24 kapitel

av Mats Strandberg. Inläst av Ove Ström. 2 tim, 11 min.Talbok med text.

Julsaga i 24 kapitel. Den första december har den första snön börjat falla. Genom den kalla natten galopperar Ken Taur mot kentaurernas hemliga rike, gömt under Nordpolens is och snö. Han har varit borta från sin familj länge, men han tänker inte fira en enda jul till utan dem. Om bara inte vägen varit så lång och farlig, och om han bara inte varit så väldigt ensam. Det handlar om vänskap, hemlängtan och om att skilja saga från sanning.

MediaNr: CA46302

Fånge i berget

av Vilhelm Sundbom. Inläst av Therese Stenshäll. 3 tim, 20 min.Talbok med text.

Del 1 i serien Bortrövad. Tim vaknar med ett ryck av att någon ropar på honom. Han befinner sig i ett mörkt rum och han har ingen aning hur han hamnat där. Det sista Tim minns är att han, tillsammans med sin syster Li, ridit genom skogen på väg till marknaden i byn. Ett träd hade fallit över vägen och Li hade hoppat av sadeln. Men sen? Och var är Li? Tim inser att han är i en trollskog och att han måste befria trollens djur från Skogsfrun.

MediaNr: CA46149

Sagasagor - ballonglängtan, kurragömma och två tomtar i diket

av Josefine Sundström. Inläst av Ylva Törnlund. 0 tim, 57 min.Talbok med text.

Del 5 i serien som börjar med Sagasagor - studsmatta, simskola och en borttappad tigertass. Fem fristående berättelser med Saga Louisa Larsson; en stadig, klok och envis liten person som bor tillsammans med mamma och pappa i ett av radhusen på Solrosvägen. Det handlar om små och stora ögonblick i vardagen. Om avundsjuka i en djurpark, föräldragnissel, en ovanlig julafton och om blöta byxor hos en kompis.

MediaNr: CA45872

Malamander

av Thomas Taylor. Inläst av André Nilsson. 6 tim, 56 min.Talbok med text.

Det är vinter i den lilla engelska kuststaden Eerie-on-Sea, dimman är tjock och saltvatten slår mot Hotell Pärlbåten. Därinne har 12-årige Herbert Lemon - ansvarig för hotellets hittegods - en besökare: Violet Parma, en flicka i hans egen ålder. När hon var liten tappade hon bort sina föräldrar på hotellet, nu är hon övertygad om att Herbert kan hjälpa henne att hitta dem. Men det är något mystiskt med legenden om stadens sjöodjur Malamander.

MediaNr: CA46136

Faktaböcker

Filosofi och psykologi

Allt som händer inuti, om tankar och känslor från A till Ö

av Reyhaneh Ahangaran. Inläst av Carin Ödquist. 2 tim, 22 min.Talbok med text.

Uppslagsbok, från A till Ö, om allt som händer inom oss - om känslor tankar och problem. Bland uppslagen: Annorlunda och varför olikheter är något bra. Blyg. Centrum för allt - hjärnan. Diagnoser - vad är det? Ensam. Zzzz. - om sömn. Ångest. Ärftlighet och miljö. Övrigt. Reyhaneh Ahangaran är psykolog och har arbetat med barn och unga i över tio år.

MediaNr: CA45914

Samhälls- och rättsvetenskap

Framtidsboken, robotar, virtuella världar och insekter till middag

av Måns Jonasson. Inläst av Marie-Thérèse Sarrazin. 1 tim, 4 min.Talbok med text.

Vad händer i framtiden? Hur ser världen ut om 50 år? Ingen vet men här spanas framåt i tiden och med hjälp av vetenskap och fantasi spånas om olika scenarier. Något man kan vara säker på är att man med hjälp av forskning kommer att utveckla nya sätt att resa, äta andra saker och kommunicera på många olika sätt. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA45686

Böcker på andra språk än svenska

Böcker för vuxna

Offer 2117, krimithriller

av Jussi Adler-Olsen. Inläst av Björn Jensen. 14 tim, 37 min.Talbok med text.

Del 8 i serien som börjar med Kvinden i buret. I över 10 år har Assad arbetat med Carl Mørk och Rose på Avdelning Q - Köpenhamnspolisens avdelning för cold case. Han kan prata en mängd olika språk och oskadliggöra en fiende på ett ögonblick - men ingen vet egentligen var han kommer ifrån. Ett fotografi av en död flykting väcker mörka demoner hos Assad. Samtidigt skakas Avdelning Q av mordet på en kollega. Inläst på danska.

MediaNr: CA46185

Postmortem

av Patricia D Cornwell. Inläst av Camilla Bard. 11 tim, 4 min.Talbok med text.

Första boken i serien om den kvinnliga rättsläkaren Kay Scarpetta. Fyra kvinnor i Richmond, Virginia har fallit offer för en sadistisk sexmördare som oupptäckt rör sig genom staden. Den Scarpetta är fast besluten att avslöja honom. Gradvis upptäcker hon att hon inte bara har en fiende. Någon försöker inifrån hennes eget laboratorium sabotera hennes utredning och någon vill dessutom se henne död. Utkom 1990. Inläst på engelska.

MediaNr: CA45954

Eleanor Oliphant is completely fine

av Gail Honeyman. Inläst av Kristina Leon. 12 tim, 45 min.Talbok med text.

Eleanor Oliphant har gjort det enkelt för sig. Hon klär sig i likadana kläder varje dag, äter samma mat till lunch och veckoslutet firar hon med fryst pizza och två flaskor vodka. Eleanor mår utmärkt. Men så möter hon Raymond och allting förändras. De räddar en äldre man, Sammy, som fallit ihop på gatan. Eleanor upplever en värme och gemenskap som hon inte trodde fanns. Hon inser att hon inte har en aning om hur man lever. Inläst på engelska.

MediaNr: CA46073

Qualitative researching

av Jennifer Mason. 14 tim, 36 min.Talbok med text.

MediaNr: CA46583

The little friend

av Donna Tartt. Inläst av Lisa Sculati. 28 tim, 42 min.Talbok med text.

Harriet, tolv år gammal, bor med sin familj i en liten stad i Mississippi. Över familjen vilar den stora tragedin. När Harriet bara var baby hittas hennes bror Robin hängd - mördad - i ett träd. Nu beslutar Harriet sig för att spåra upp broderns mördare och hämnas. Detta sökande leder henne in i en vuxenvärld hon inte borde se. Författaren beskriver skickligt fördomar och ondska som döljs i denna amerikanska sydstatsmiljö. Inläst på engelska.

MediaNr: CA45922

Balún-Canán

av Rosario Castellanos. Inläst av Anahí Giacaman-Ríos. 12 tim, 12 min.Talbok med text.

Romanen utspelar sig i femtiotalets rasistiska Mexiko. Boken skildrar en rik familj med ägor i Comitán, Mexiko, vars tjänare tillhör ursprungsbefolkningen. De lever under slavliknande förhållanden och gör uppror mot herrefolket under en tid då staten börjar tillerkänna ursprungsbefolkningen lika värde. Romanförfattaren, essäisten och poeten Rosario Castellanos föddes 1925 i Mexiko. Inläst på spanska med inslag av språken maya och nahuatl.

MediaNr: CA46191

Jerusalemmin tansit, Kaanan häät

av Bengt Pohjanen. Inläst av Nina Raatikainen. 3 tim, 6 min.Talbok med text.

Del 3 i serien som börjar med Mettäperän pyhät, meänmaan manalaiset. Sista delen i en trilogi om människor i Tornedalen. Den extatiska väckelserörelsen har vuxit i styrka. Bönemöten har blivit allt vildare i väntan på kristallarken. Den lokala polisen blir ofta tvungen att lugna ner de översvallande känslorna. Mustiga skrönor och dråpliga händelser. Inläst på meänkieli.

MediaNr: CA45864

Böcker för barn

Out of my mind

av Sharon M Draper. Inläst av Sarah White. 7 tim, 27 min.Talbok med text.

Melody kan inte gå eller tala, men hon har fotografiskt minne. Hon är mycket smartare än både klasskamraterna som inte förstår henne, och behandlar henne som mindre vetande, och de vuxna som försöker ge henne diagnosen cerebral pares. Melody vägrar att låta sig definieras av en diagnos. Hon måste bara hitta ett sätt att lyckas kommunicera med omvärlden. Prisbelönt amerikansk ungdomsbok. Inläst på engelska.

MediaNr: CA45293

Will Grayson, Will Grayson

av John Green. Inläst av James Brienesse. 8 tim, 37 min.Talbok med text.

Will Grayson är namnet på de två 16-åriga huvudpersonerna. Samma namn, men väldigt olika. Deras vägar korsas av en slump i ett skumt hörn av Chicago. Samtidigt finns den excentriske gaykillen Tiny Cooper i centrum av berättelsen. Han vill sätta upp en high school-musikal. Will och Will dras båda in i den. Samarbete mellan två författare som skrivit vartannat kapitel. Stilen varierar mellan rakt berättande, dialog och chatt. Inläst på engelska.

MediaNr: CA46111

We are okay

av Nina LaCour. Inläst av Camilla Bard. 5 tim, 33 min.Talbok med text.

Marin har inte pratat med någon från sitt förflutna sedan hon lämnade allt bakom sig. Ingen vet sanningen om de sista veckorna dessförinnan, inte ens bästa vännen Mabel. Men trots avståndet från Kalifornien, nu på college i New York, kommer tragedin hon försökt komma över ifatt henne och konfrontationen med sorgen och ensamheten är oundviklig. Det här är en hyllad skildring av sorg av den amerikanska författaren Nina LaCour. Inläst på engelska.

MediaNr: CA46354

A very large expanse of sea

av Tahereh Mafi. Inläst av Lisa Sculati. 8 tim, 20 min.Talbok med text.

Shirin har bytt skola tre gånger på ett år. När hon kommer till den tredje skolan orkar hon inte anstränga sig. Vad är det för mening med att lära sig klasskompisarnas namn och skaffa vänner? Hon möts ju ändå bara av hatiska kommentarer om sin tro, sin familj och sitt utseende. Ingen tycks intresserad av att lära känna henne på riktigt. Men så dyker Ocean James upp och Shirins murar börjar sakta att falla. T.M., iransk-amerikansk författare.

MediaNr: CA46182

Kūrālīn

av Neil Gaiman. Inläst av Shabnam Faraee. 4 tim, 3 min.Talbok.

Coraline har flyttat in i en ny lägenhet med sina föräldrar. Fadern arbetar med datorer och modern är alltid upptagen. En dag försvinner de spårlöst. I lägenheten finns en låst dörr som Coraline öppnar och hamnar i en annan värld med ett nytt föräldrapar. När Coraline inte vill stanna där trots att paret erbjuder henne allt stängs hon in i ett rum med flera fängslade barn. Kusligt spännande. Inläst på persiska.

MediaNr: CA46295

E vušariájka ánde Rinkeby

av Gunilla Lundgren. Inläst av Bagir Kwiek. 1 tim, 35 min.Talbok.

Felicia är på disco och märker inte att klockan blivit tolv. När hon rusar hem tappar hon sin mobil, den som ger henne frihet. Felicia gillar att dansa, sjunga och spela fotboll. Hennes styvbröder försöker bestämma över henne, men hon vill inte lyda. Humoristisk version av folksagan om Askungen, skriven av Gunilla Lundgren tillsammans med 15 romska barn. CD-skivan i den tryckta förlagen omfattas inte av inläsningen. Inläst på romska kelderash.

MediaNr: CA46481

Blinéngi tórta, kelderaš

av Sven Nordqvist. Inläst av Bagir Kwiek. 0 tim, 33 min.Talbok.

Katten fyller år och gubben Pettsson skall baka en pannkakstårta, för det är det bästa katten vet. Men mjölet är slut och Pettsson måste till affären och därmed händer allt möjligt konstigt! CD-skivan i den tryckta förlagan omfattas inte av inläsningen. Inläst på romska kelderash.

MediaNr: CA46483

Pettson račarel ánde céra, kelderaš

av Sven Nordqvist. Inläst av Bagir Kwiek. 0 tim, 34 min.Talbok.

Katten Findus hittar en sovsäck på vinden, och Pettson minns hur det var att en gång tälta ute i naturen. En natt i tält blir det dock för både Findus, Pettson och alla hönorna... En bok full av underfundigheter och glada upptåg. CD-skivan i den tryckta förlagan omfattas ej av inläsningen. Inläst på romska kelderash.

MediaNr: CA46482

Lådbilsrallyt, Kastuné matóri

av Fred Taikon. Inläst av Bagir Kwiek. 0 tim, 42 min.Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Lillis och riktiga laget. Lillis är sur. Hennes syster har åkt på fotbollscup och hon fick inte följa med. Solen skiner men Lillis är ändå inne och ritar. En liten grå sur kanin blir det. Plötsligt hörs ljud från gården. En tjej slår iväg en tennisboll som är fäst i ett gummiband. Det verkar svårt. Men kul. Plötsligt får Lillis lust att gå ut ändå. Kanske behöver hon inte vara sur längre.

MediaNr: CA46486

Barnen på tanto, tantoindianerna = Le gláti po tanto

av Fred Taikon. Inläst av Bagir Kwiek. 0 tim, 41 min.Talbok.

Första boken om barnen på Tanto. Fred är en romsk kille som växer upp i ett romskt läger på 50- och 50-talet. Lägret ligger under tågbron i Tantolunden i Stockholm. I lägret fanns många barn som tillsammans med Fred och hans syskon hittade på lekar och hyss. CD-skivan i den tryckta förlagan ingår inte i talboken. Inläst på romska kelderash.

MediaNr: CA46479