Nya talböcker januari 2021

Inledning

Listan är uppdelad i 3 delar; Litteratur för vuxna, Litteratur för Barn och Böcker på andra språk än svenska, vilka ligger på nivå 1. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är uppdelade mellan Skönlitteratur, Facklitteratur. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Böcker på andra språk än svenska är uppdelade mellan Böcker för vuxna och Böcker för barn. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnitten Skönlitteratur och Böcker på andra språk än svenska, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 176 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

I går

av Agota Kristof. Inläst av Dan Bratt. 2 tim, 55 min.Talbok med text.

Varje morgon i Sandor Lesters liv upprepas samma sak: han kliver på bussen och stämplar in på fabriken. På lördagarna träffar han Yolande, som han inte är särskilt förtjust i. Han drömmer om ett annat liv, en stor författares liv. Och åt att tänka på Line, den perfekta kvinnan. En morgon på bussen är det Line, den riktiga Line, som dyker upp från hans förflutna. Agota Kristof, 1935-2011, föddes i Ungern men var efter 1956 bosatt i Schweiz.

MediaNr: CA51929

Nocilla dream, roman

av Agustín Fernández Mallo. Inläst av Ove Ström. 4 tim, 25 min.Talbok med text.

Ett träd i Nevada-öknen fullt med skor, en grupp kvinnliga surfare som åkt vilse i södra Spaniens ödemark, en hemlös man i Gucci-skor som bor på en flygplats. Handlingen vrider sig fram genom uppbrutna och oavslutade historier som på märkliga sätt länkas samman vid gränsen mellan verklighet och delirium, interfolierade med reflektioner och citat från naturvetenskap, journalistik och populärkultur.

MediaNr: CA51411

Mörkret inom honom

av Andreas Ek. Inläst av Martin Lindberg. 11 tim, 31 min.Talbok med text.

Kriminalinspektör Niklas Fridh vid Stockholm Syds enhet för grova brott förväntar sig en lugn återgång till arbetet, efter några månaders sjukskrivning. Men när en ung kvinna hittas brutalt mördad i ett friluftsområde, blir jakten på en kallblodig gärningsman högst personlig. Tillsammans med sin ambitiösa kollega Jannica Brandt tar Niklas helt nya vägar för att hitta fram till sanningen. Det visar sig att mördaren har flera liv på sitt samvete.

MediaNr: CA51736

Ett halvt andetag

av Anna Agrell. Inläst av Lotta Lundberg. 9 tim, 45 min.Talbok med text.

Småland, 1948. Sonja lever ett stilla liv på landsbygden tillsammans med sin fästman. Hon arbetar på glasbruket och tar hand om sin psykiskt sjuka mor. En dag flyttar löperskan Mirkka in i ett grannhus. Mellan Sonja och Mirkka utvecklas en djup, men komplicerad vänskap som närs av deras drömmar om en framtid som glaskonstnär respektive tävlingsidrottare. Men när Mirkka ifrågasätter Sonjas livsval briserar tillvaron och Sonja förändras för alltid.

MediaNr: CA52028

Mörkermannen, spänningsroman

av Anna Bågstam. Inläst av Christer Modin. 11 tim, 47 min.Talbok med text.

Del 3 i serien som börjar med Ögonvittnet. När en serieförbrytare med ett specifikt modus terroriserar Landskrona sätts civilutredaren Harriet och hennes kollegor på fallet. Av en utomstående får Harriet i hemlighet tillgång till flera gamla fall med kopplingar till de nya brotten. Hon kan direkt se att de tidigare utredningarna har saboterats. Allt tyder på att någon av hennes närmaste kollegor är skyldig.

MediaNr: CA51495

Ett stulet liv, thriller

av Anna Ekberg. Inläst av Sari Eliasson. 12 tim, 7 min.Talbok med text.

Uganda år 2000. Rebekka ska föda och hon och hennes mamma är på väg till sjukhuset. Då sker en bilolycka och Rebekka förlorar både sitt barn och sin mamma. Sjutton år senare får Rebekka beskedet att hon har cancer. Hon måste göra en benmärgstransplantation för att överleva. Men faderns celler matchar inte. I samband med det erkänner hennes far sitt livs största svek. Rebekkas barn dog inte utan adopterades bort. Men var finns hon?.

MediaNr: CA50863

Den längsta vägen hem

av Anne-Marie Davis. Inläst av Camilla Eriksson. 13 tim, 37 min.Talbok med text.

När den framgångsrika advokaten Hillevi återvänder till barndomsorten Svängsta i Blekinge möts hon av misstänksamhet och hot när det visar sig att en av hennes klienter tänker köpa upp ortens stora fabrik. Hillevi slits mellan lojaliteter och plikter och märker inte att någon verkar bevaka henne. Hon träffar dessutom sin ungdomsförälskelse Fredrik och blir påmind om hur annorlunda saker och ting hade kunnat vara om hon inte flyttat till Stockholm.

MediaNr: CA51453

Löften och svek

av Barbara Taylor Bradford. Inläst av Karin Rosén. 8 tim, 22 min.Talbok med text.

Del 2 i serien som börjar med Ödets tid. London 1889. James Lionel Falconer har jobbat hårt för att nå framgång. Han har fått en högt uppsatt position inom Malvern & Malvern, ett prestigefullt handelsbolag och framtiden ligger öppen. Men vägen dit har varit kantad av svek och bedrägerier och det dröjer inte länge förrän rivaliteten hårdnar mellan honom och Henry Malverns dotter och arvtagare, Alexis. Kärlek och maktkamp i det viktorianska England.

MediaNr: CA51573

Tårar, kärlek, efterrätter

av Birgitta Boucht. Inläst av Jenni Sainio. 0 tim, 40 min.Talbok.

Det här är inte en kokbok. Det är en lättläst bok om mänskor i olika åldrar, som tycker om att äta tillsammans. De tycker om varandra, men vet inte hur de ska säga det. Det blir missförstånd av alla slag. Det händer märkliga saker i sömnen, vid matbordet, på sjukhuset, i den alldeles vanliga vardagen. Inläst på finlandssvenska. Lättläst.

MediaNr: CA52166

Hjärtlinjer, roman

av Brit Bennett. Inläst av Åsa Ekberg. 12 tim, 48 min.Talbok med text.

På 1950-talet rymmer tonåriga tvillingsystrarna Desiree och Stella Vignes från hemstaden i Louisiana. Stellas hud är så ljus att andra människor kan ta henne för vit. Snart upptäcker hon kraften i den förklädnaden och flyttar till Los Angeles. Desiree återvänder istället hem med ett barn "svart som tjära". Tjugo år senare lär två unga kvinnor känna varandra i 1980-talets Los Angeles. På ytan har de inte mycket gemensamt men de delar samma rötter.

MediaNr: CA51951

Stilla vatten, ett fall för kriminalkommissarie Alda Luppi

av Britt Peruzzi. Inläst av Qina Hermansson. 11 tim, 42 min.Talbok med text.

Del 2 i serien som börjar med Aldrig glömma. En man hittas mördad på stranden i Nice, mitt bland badgäster och lekande barn. Ändå finns det inga vittnen till det brutala brottet som lamslår kusten under årets mest intensiva turistvecka. Alda Luppi, vid polisen i Nice, dras in i en komplicerad utredning som blottlägger hänsynslösheten i fastighetsbranschen. Spåren leder bakåt, till en tid som präglades av både solidaritet och hyckleri.

MediaNr: CA51571

Mördande lögner, kriminalroman

av Christina Gustavson. Inläst av Ylva Törnlund. 8 tim, 15 min.Talbok med text.

Del 1 i serien Brännpunkt Västergötland. En affärsman hittas brutalt mördad och stympad i sin vinkällare. Samma dag försvinner hans son. Både hundpatruller och polishelikopter sätts in i sökandet. En filial till polisstationen i Borås har öppnat i Tranemo. Där har polisassistenterna Tyra Zeder och Rasmus Lindberg påbörjat sin tjänstgöring. Inom kort inträffar ytterligare två mord och poliserna gör allt för att lösa fallen.

MediaNr: CA51628

Förvillande offer, kriminalroman

av Christina Gustavson. Inläst av Therese Stenshäll. 7 tim, 11 min.Talbok med text.

Del 3 i serien Brännpunkt Västergötland som börjar med Mördande lögner. En ung man hittas mördad på en urgammal offerplats vid Gräne gruva. När kriminalinspektör Tyra Zeder undersöker fyndplatsen blir hon själv överfallen och lämnad i gruvschaktets gröna vatten. Inom kort inträffar ytterligare två mord. Poliserna i Tranemo fångas i en växande härva av intriger. Någon ljuger.

MediaNr: CA51711

Dold avsikt, kriminalroman

av Christina Gustavson. Inläst av Qina Hermansson. 7 tim, 6 min.Talbok med text.

Del 4 i serien Brännpunkt Västergötland som börjar med Mördande lögner. En höggravid kvinna skjuts till döds på trappan till den nya fertilitetskliniken i Månstad utanför Tranemo, en annan flyr därifrån i panik. Har den nattliga trafiken i området något samband med det som sker? Kriminalkommissarie Tyra Zeder, som nu är gravid, blir ovanligt berörd. Vad som än händer så får barnet inte skadas.

MediaNr: CA51712

Mörkrets makt, kriminalroman

av Christina Gustavson. Inläst av Åke Lindgren. 8 tim, 13 min.Talbok med text.

Del 2 i serien Brännpunkt Västergötland som börjar med Mördande lögner. En ung flicka hittas mördad i den lilla Ljungsnässjön i Tranemos utkant. Samtidigt sker ett allvarligt brott inte långt därifrån. Finns det ett samband mellan de två brotten? Polisassistenterna Tyra Zeder och Rasmus Lindberg gör allt för att identifiera flickan och kämpar febrilt för att lösa en härva av intriger. Interna problem i polishuset försvårar deras arbete.

MediaNr: CA51629

Mördande jakt, kriminalroman

av Christina Gustavson. Inläst av Åke Lindgren. 8 tim, 28 min.Talbok med text.

Del 5 i serien Brännpunkt Västergötland som börjar med Mördande lögner. En pojke hittas svårt skadad och medvetslös i en brunn. Det borde vara omöjligt att bara ramla i, så hur kunde han hamna där? Varför skulle någon vilja röja en liten kille ur vägen? Kriminalkommissarie Tyra Zeder och hennes kollegor på polisstationen i Tranemo startar en mördande jakt på förövarna.

MediaNr: CA51715

Busholmen nästa

av Claes Andersson. Inläst av Niklas Groundstroem. 7 tim, 21 min.Talbok.

Del 3 i serien som börjar med Ottos liv. Författarens alter ego, Otto, är nu en åldrad man som flyttat till Busholmen i Helsingfors. Han fyller sina dagar genom att engagera sig i de små och stora världshändelserna, uppträda som jazzpianist och sörja sin förlorade ungdomsvän, som inte längre vill träffa honom. Tidens upprörande händelser och klimatfrågan tvingar honom att rannsaka sig själv och sitt eget ansvar. Inläst på finlandssvenska.

MediaNr: CA52165

När regnen upphör, kriminalroman

av Dag Öhrlund. Inläst av Lotta Lundberg. 11 tim, 57 min.Talbok med text.

Del 5 i serien som börjar med Där inga ögon ser. Den buttre och kedjerökande kriminalkommissarien Ewert Oswald Truut dras in i en utredning om en serie mord, till synes utan koppling, men där samtliga offer påträffas tillsammans med en del av en död mus. Truut hamnar också i allehanda andra komplikationer, i jobbet och privat. Men allt ordnar sig med hjälp av Emser, John Silver, kattungar och en trogen Plymouth Valiant av 1975 års modell.

MediaNr: CA51542

Sparven, historisk roman

av Elisabeth Östnäs. Inläst av Lotta Lundberg. 12 tim, 13 min.Talbok med text.

Den unga kvinnan Sparven lever bland de fattigaste i Stockholm i mitten av 1700-talet. Hennes far har tagit hand om henne efter det att modern lämnade dem för många år sedan. När han plötsligt försvinner är hon helt övergiven. Då dyker Sparvens mor upp för att ta med sig dottern till en sekt. Där finns frid, gemenskap och den unge Fabian med de vackra ögonen. Men frågan är om sekten kan hjälpa Sparven eller om allt bara kommer att bli ännu värre.

MediaNr: CA51654

Mordkonsulten

av Elly Griffiths. Inläst av Sirje Kaerma. 11 tim, 11 min.Talbok med text.

Del 2 i serien som börjar med Främlingen. När 90-åriga Peggy Smith hittas död finns inga misstankar om att det skulle vara ett mord. Men hennes hemhjälp Natalka upptäcker att Peggy varit "mordkonsult" åt kriminalförfattare. När Natalka städar ur Peggys lägenhet blir hon hotad till livet av en beväpnad inkräktare. Polisinspektör Harbinder Kaur börjar tänka att det kanske inte existerar något sådant som ett dödsfall fritt från misstankar.

MediaNr: CA51782

Kaffe och cigaretter, 48 personliga reflexioner

av Ferdinand von Schirach. Inläst av David Zetterstad. 4 tim, 28 min.Talbok med text.

48 personliga reflexioner av Ferdinand von Schirach. 1964- , tysk författare och advokat. För första gången skriver han om sig själv, även om de flesta essäer utgår från den moderna tyska historien. Reflexion 1 handlar om hur han som 10-åring börjar på ett jesuitinternat i en trång dal i Schwarzwald. I reflexion 48 berättar han om hur han köper en veteranbil från 1968 och när han kör genom Europa försöker minnas när i livet han var lycklig.

MediaNr: CA51521

Straff, 12 noveller

av Ferdinand von Schirach. Inläst av Karin Rosén. 3 tim, 30 min.Talbok med text.

12 noveller av Ferdinand von Schirach, 1964- , tysk advokat och författare. Berättelserna rör sig mellan högt och lågt. En man råkar ut för svart hudcancer, en kvinna kan inte komma undan uppdraget som nämndeman, den unga turkiska kvinna slänger huvudduken i soptunnan när hon enligt tysk lag på artonårsdagen betraktas som vuxen, drogen kallas krokodil för att huden hårdnar och får fjäll och för en annan fungerar en dykardräkt som sexuell njutning.

MediaNr: CA51522

Svägerskans kontrakt

av Göran Magnusson. Inläst av Anna Döbling. 7 tim, 27 min.Talbok med text.

Del 3 i serien som börjar med Den danska älskarinnan. Erik Hammarström har slagit ner bopålarna på Källetorps gård i Lomsjö församling. På granngården Torenäs bor Eriks bror Tore med sin hustru Eva. Erik och Evas liv är sammanflätade genom släktband, men attraktionen mellan dem ökar. Väl medvetna om att den förbjudna relationen inte kan få fortsätta sätter den rationella Eva upp ett kontrakt som anger gränser för vad som är och inte är tillåtet.

MediaNr: CA50886

Bärarna, roman

av Jessica Schiefauer. 8 tim, 4 min.Talbok med text.

En smitta har härjat i många decennier. En smitta som delat samhället mellan kvinnor och män - bärare och spridare. Nikki och Simone lever ett okomplicerat liv tillsammans. Så en dag blir Simone besatt av tanken att få bära ett barn. Hennes envishet leder dem båda in på en svår och farlig väg. Mer står på spel än Nikki kunnat ana och hon blir varse saker - om Simone, sig själv och samhället de lever i - som vänder hela världen upp och ner. Dystopi.

MediaNr: CA51710

Sista dagen, spänningsroman

av John Grisham. Inläst av David Zetterstad. 19 tim, 17 min.Talbok med text.

En kylig oktobermorgon 1946 går Pete Banning - krigsveteran nyss hemkommen från andra världskriget, bonde som äger en välskött gård i Mississippi, familjefar och trogen medlem i den lokala kyrkan - upp tidigt, åker in till staden och skjuter en man. Vad får honom att göra ett så fruktansvärt brott? Pete själv har inget svar. Han vill inte förklara och inte försvara sig. Men under rättegången kommer sanningen fram.

MediaNr: CA51694

Kameleonten, en Nathalie Svensson- och Johan Axberg-deckare

av Jonas Moström. Inläst av Birgitta Smiding. 11 tim, 11 min.Talbok med text.

Del 7 i serien som börjar med Himlen är alltid högre. Advokaten Sophie Ceder blir strypt till döds under en massage på Sturebadet i Stockholm. Allt tyder på att det är seriemördaren Kameleonten som slagit till igen efter sju års uppehåll. Nathalie Svensson och Johan Axberg i Nationella gärningsmannaprofilgruppen blir inkopplade på fallet. I jakten på landets mest utstuderade seriemördare tvingas de in i ett rollspel där deras identiteter hotas.

MediaNr: CA51156

Vackra dagar

av Joyce Carol Oates. Inläst av Anna Godenius. 13 tim, 47 min.Talbok med text.

Elva berättelser som handlar om människors hemliga, intima och dolda inre liv. Här finns bland annat det otrogna paret som lovar varandra total uppriktighet och ärlighet, precis det som de saknar i sina äktenskap, vilket får helt andra konsekvenser än de väntat sig. En annan novell handlar om en ung afrikansk man som studerar på ett amerikanskt universitet. När han utan förvarning blir av med sitt visum testas hans mod till yttersta gränsen.

MediaNr: CA51813

Inte utan min hund

av Kaj Branzell. Inläst av Åke Lindgren. 10 tim, 26 min.Talbok med text.

När den snart 90-åriga Ida halkar på en isfläck kan hon inte längre bo hemma utan måste flytta till äldreboendet Tusenskönan. Men hon vill inte lämna sin labrador Kalle och man får inte ha hundar på Tusenskönan. Det jäser på hemmet, de boende ställer upp till Kalles försvar och idén dyker upp om att göra uppror genom att fylla hemmet med fler djur. Snart finns det flera hundar, minigrisar, katter och marsvin där. Kaos råder.

MediaNr: CA51646

Att landa som en trana, osannolika anteckningar i Grevens tid

av Kajsa Ingemarsson. Inläst av Örjan Blix. 7 tim, 41 min.Talbok med text.

Han kallar sig Greven, en bokstavligen odödlig gestalt som med humor, elegans och en nypa provocerande uppriktighet delar med sig av erfarenheter från sina många liv. Vare sig han befinner sig i det gamla Egypten, i revolutionens Frankrike eller i gudarnas boning förmedlar han sina berättelser med en aldrig sinande empati och förståelse för människans villkor. Hans önskan att hjälpa, guida, undervisa och visa på en väg som leder till upplysning.

MediaNr: CA51621

Dit kan jag gå och sakna dig

av Kerstin Lundgren. Inläst av Anna Döbling. 7 tim, 26 min.Talbok med text.

Hedda ska börja ett nytt liv i en ny stad. Glömma allt det gamla, mamma som dog och pappa som aldrig fanns. När hon får sommarjobb på ett äldreboende hoppas hon finna något mer, något större än det våldsamma begäret och vilsenheten som skaver på insidan av bröstet. På hemmet bor Gustaf som fått en stroke och inte kan tala längre, men i vars oändliga tystnad Hedda finner något annat. Som en känsla av att komma hem.

MediaNr: CA50888

Vinterland, en Martin Juncker-deckare

av Kim Faber. Inläst av Sirje Kaerma. 16 tim, 43 min.Talbok med text.

Det är dagen före julafton och Signe Kristiansen, utredningschef på mordroteln i Köpenhamn, blir uppringd av chefen. Semestern är slut. En enorm explosion har ägt rum vid julmarknaden på Nytorv. Nitton personer är döda, många fler skadade. Danmark är skakat, och man satsar allt för att ta reda på vad som hänt och vem som ligger bakom dådet. Signe beslutar sig för att be sin gamle mentor, Martin Juncker, om hjälp.

MediaNr: CA51675

Redovisningsavdelning Marviken, spänningsroman

av Lars Wilderäng. Inläst av Anna Döbling. 11 tim, 24 min.Talbok med text.

Tor arbetar på den svenska underrättelsetjänstens hemligaste avdelning. Genom att förlita sig på uppgifter från en topphemlig källa kan de gång på gång avstyra planerade terrordåd. Nyfikenheten driver Tor att ta reda på mer om källan, och hans efterforskningar tar honom rakt in i en ännu hemligare organisation: Redovisningsavdelning Marviken. Boken är en blandning av spionroman och sci fi-roman med historiska inslag.

MediaNr: CA51901

Där vägen slutar

av Linda Berling. Inläst av Ina Ekelund. 2 tim, 21 min.Talbok med text.

Linda och Veronica Berling är tvillingar och växte upp i den lilla fiskebyn Spiken på Kållandsö i Vänern. De är komna ur en yrkesfiskarfamilj som kan spåra sina rötter tillbaka till Spiken sedan 1600-talet. De berättar om sin uppväxt och ger glimtar av hur de varit att leva på ön förr i tiden. Genom att intervjua "Spikengubbarna" får man en känsla för det slitsamma livet som fiskare.

MediaNr: CA51821

Där vägen börjar

av Linda Berling. Inläst av Ina Ekelund. 4 tim, 46 min.Talbok med text.

Linda och Veronica Berling är tvillingar och växte upp i den lilla fiskebyn Spiken på Kållandsö i Vänern. De är komna ur en yrkesfiskarfamilj som kan spåra sina rötter tillbaka till Spiken sedan 1600-talet. De har samlat berättelser, såväl från sin egen uppväxt som från andras liv, med särskilt fokus på kvinnorna. Ger en god inblick i hur livet i allmänhet, och på ön i Ekens skärgård i synnerhet, kan gestalta sig, på gott och ont.

MediaNr: CA51823

Solsystern, Electras bok

av Lucinda Riley. Inläst av Ylva Törnlund. 31 tim, 58 min.Talbok med text.

Del 6 i serien som börjar med De sju systrarna. För omvärlden är toppmodellen Electra D'Aplièse kvinnan som har allt - vacker, rik och berömd. Men adoptivfaderns plötsliga död har rubbat hennes sköra sinnestillstånd och hon dövar smärtan med alkohol och droger. Just när hennes systrar börjar frukta för hennes hälsa får hon ett brev från en kvinna som hävdar att hon är hennes mormor. Sökandet efter sin familjehistoria leder Electra till Afrika.

MediaNr: CA51358

Hamnet

av Maggie O'Farrell. Inläst av Qina Hermansson. 14 tim, 12 min.Talbok med text.

I 1500-talets England förälskar sig en fattig latinlärare i den excentriska Agnes. Mötet leder till äktenskap, de flyttar till Stratford-upon-Avon och får tre barn: dottern Susanna och tvillingarna Hamnet och Judith. Pesten härjar i landet och Judith blir svårt sjuk. Den elvaåriga Hamnet ger sig ut för att hämta hjälp. Men tragiskt nog är det istället han själv som dör. Roman om de händelser som inspirerade William Shakespeare att skriva Hamlet.

MediaNr: CA51379

Paus i karriären

av Maria Parkhede. Inläst av Ylva Törnlund. 10 tim, 51 min.Talbok med text.

Philippa Åkermans liv är till synes perfekt i radhuset i Täby. Hon har en framgångsrik karriär, garderoben full av märkeskläder och en välartad dotter i en fin skola. Men varken Philippa eller 15-åriga Bianca är särskilt lyckliga. De måste få en nystart och flyttar till Philippas farmors gamla hus utanför Järvsö. I skidbacken träffar Philippa affärsmannen Erik. Samtidigt försöker Bianca para ihop henne med Sven, bonden från granngården. Feelgood.

MediaNr: CA51607

Dolt under jord

av Martin Falkman. Inläst av Torsten Arnbro. 7 tim, 21 min.Talbok med text.

Jack Forsberg jobbar som naprapat. Han har mörka fantasier om sina klienter och om människor han hittar online. Viktoria Nordström är framgångsrik i karriären. Genom en app möter hon ständigt nya män för att försöka släcka sin törst. När Jack och Viktoria först träffas har de helt olika agendor. Ingen av dem är förberedd på de krafter som deras möte väcker till liv. Psykologisk thriller om besatthet, drifter och begär.

MediaNr: CA51423

Sydväst om Ytterskär, en kriminalroman från Nyköping

av Mats I Lundgren. Inläst av Åsa Ekberg. 9 tim, 20 min.Talbok med text.

Del 3 i serien som börjar med Den som ger. Ett obehagligt fynd görs i havet utanför Oxelösund. Upptäckten som är mycket uppseendeväckande väcker många frågor och ger eko över hela landet. Kriminalinspektör Arne Olofsson och hans kollegor vid Nyköpingspolisen får ta sig an en ovanligt knivig utredning som berör Arne personligen. Han blir djupt engagerad i att finna sanningen och hans grävande leder honom långt tillbaka i tiden.

MediaNr: CA51478

Kalla spår

av Matt Goldman. Inläst av Anders Mathlein. 9 tim, 22 min.Talbok med text.

Det är vinter i Minnesota: kallt, blåsigt och ohyggligt mycket snö. Privatdetektiven och före detta polismannen Nils Shapiro ägnar större delen av sin vakna tid åt att jobba och försöka komma över sitt havererade äktenskap. En dag hör den före detta poliskollegan Anders Ellegaard av sig och ber om hjälp. En kvinna har hittats mördad i sitt hem med kroppen täckt av innehållet från hundratals dammsugarpåsar. Kanske är det här det perfekta mordet?.

MediaNr: CA51541

Parabellum

av Mattias Gardell. Inläst av Jens Malmkvist. 12 tim, 41 min.Talbok med text.

En välkänd före detta politiker och numera framgångsrik vårdföretagare hittas brutalt mördad i centrala Stockholm. Kort därefter framför mördaren krav och hot om ytterligare vedergällning som går ut i press och sociala medier. Polisen inleder en extraordinär spaningsinsats. Våldet eskalerar för att kulminera under påsken 2019. Kriminalkommissarierna Maria Paz Moreno López och Arne Johansson hamnar in en labyrint av korruption och maktmissbruk.

MediaNr: CA51854

Svekets spel

av Mattias Lönnebo. Inläst av Åsa Ekberg. 9 tim, 44 min.Talbok med text.

Lars Marten, gymnasielärare i Uppsala, är ledare på ett sommarläger med ryska fotbollsknattar. Där träffar han den unge Dima och ju mer de lär känna varandra, desto mer inser han vilka fasansfulla upplevelser den unge pojken bär med sig. Men när Lars ingriper spårar situationen ur och plötsligt står han själv oskyldigt anklagad för det värsta av alla brott. Polisen Johanna Meyer riskerar mer än sin egen karriär när hon försöker rentvå honom.

MediaNr: CA51635

Bödeln i Prag, en Erik Sandström-deckare

av Mikael Ressem. Inläst av Christer Modin. 9 tim, 31 min.Talbok med text.

Deckare i serien om ambulanssjuksköterskan Erik Sandström i Gävle. Erik, poliserna Patrik och Janne, och Patriks pappa Birger är på semester i Prag. Birger blir kontaktad av Pragpolisen som vill ha hjälp med ett fall som gäckat dem i flera år. Varje år dödas ett slumpmässigt utvalt offer på ett av Prags mest berömda turistmål, Karlsbron. Mordet sker alltid på samma plats och på samma dag, Kristi himmelfärdsdag. Nu är det bara några dagar dit.

MediaNr: CA51454

Kalsongfylla, den finska vägen till avkoppling

av Miska Rantanen. Inläst av Niklas Groundstroem. 2 tim, 49 min.Talbok.

Danskarna har hygge. Svenskarna har lagom. Finnarna har kalsarikänni, kalsongfylla, som innebär att sitta hemma och dricka i bara underkläderna. Här beskrivs den unika finska metoden till att få ett bra liv genom ensamhet, avkoppling, återhämtning och självinsikt. Det goda livet bör levas på ett sätt som är lätt att ta till oavsett var du befinner dig, och som kommer att resultera i ett mer hälsosamt, energifyllt och avslappnat liv. Inläst på finlandssvenska.

MediaNr: CA52170

När min bror var aztek

av Natalie Diaz. Inläst av Marika Bergström. 2 tim, 54 min.Talbok med text.

Diktsamling som tar avstamp i det förtryck och den gemenskap som präglar livet för USA:s ursprungsbefolkning. Med ett surrealistiskt och vardagsnära bildspråk vävar författaren samman det politiska med det privata i sin skildring av en familj som krackelerar till följd av broderns drogmissbruk. Dikterna utforskar natur, sexualitet och historia i spänningen mellan tre språk: engelska, spanska och mojave.

MediaNr: CA51390

Glossarium

av Per Odensten. Inläst av David Zetterstad. 4 tim, 19 min.Talbok med text.

Knappt trettiosex år gammal råkar Ina ut för en olyckshändelse som medför att hon tappar språk och minne. För att hitta tillbaka till Världen och på nytt namnge den, börjar hon skriva en sorts Ordbok. Ett Glossarium - en bok för orden som bara delvis finns. För de halvt bortglömda, de nästan okända, de ofullgångna, de trevande. Hon skriver med slutna ögon som i mörker. Låter handen med pennan röra sig i ett landskap där ingenting är avlägset.

MediaNr: CA51256

Tidvatten

av Philippa Gregory. Inläst av Anna Döbling. 16 tim, 29 min.Talbok med text.

England 1648. En farlig tid för en kvinna att vara annorlunda. Alinor kommer från en släkt med en lång rad av läkekvinnor. I ett sista försök att bryta sig loss från sin våldsamme make står hon en natt under fullmånen på en kyrkogård och väntar på en vålnad som ska uttala orden som befriar henne. Men istället möter hon James, en ung man på rymmen. Bortom allt förnuft faller de handlöst för varandra.

MediaNr: CA51572

Hanna och barnsängskriget

av Pia Höjeberg. Inläst av Camilla Borgström. 13 tim, 17 min.Talbok.

Talbok från Örebro stadsbibliotek.

MediaNr: CA52366

Järnguld

av Pierce Brown. Inläst av Örjan Blix. 24 tim, 32 min.Talbok med text.

Del 4 i serien som börjar med Rött uppror. Tio år har gått sedan Darrow störtade de Gyllene i de Rödas uppror som skulle befria deras civilisation från slaveriet. Men upproret har gett ett krig utan slut. Ättlingar till de Gyllene slåss för födslorätter som stulits från dem, kriminella syndikat utnyttjar kaoset för att utöka den svarta marknaden. Och grupper som befriats efter sekler av slaveri söker nu brutal rättvisa. Science fiction.

MediaNr: CA51492

Dr Jekyll och Mr Hyde

av Robert Louis Stevenson. Inläst av Sirje Kaerma. 3 tim, 26 min.Talbok med text.

Advokat Utterson är bekymrad över att hans klient och gode vän doktor Henry Jekyll har bett honom att förvara ett så underligt testamente. Allt vad Jekyll äger ska i händelse av hans död ärvas av en man vid namn Edward Hyde. Det ryktas att mr Hyde trampat ner ett barn på gatan. Advokat Utterson börjar drömma mardrömmar om denne sällsynt fule och osympatiske man. Samtidigt verkar dr Jekyll och mr Hyde vara oskiljbara. Klassiker från 1886.

MediaNr: CA51750

Med hjärtat som insats

av Simona Ahrnstedt. Inläst av Ylva Törnlund. 14 tim, 30 min.Talbok med text.

När Dessie och Sam var unga älskade de varandra till vanvett. Men på en fest krossades deras kärlek och brutalt drevs de isär. Ingen av dem har hämtat sig från sveken och lögnerna. Femton år senare är Dessie säkerhetsexpert med erfarenheter från krigszoner över hela världen. Sam har på egen hand skapat ett framgångsrikt hotellimperium. När Sam får mordhot riktade mot sig behöver han en livvakt. Ödet för Dessie i hans väg.

MediaNr: CA51486

Gravgåvor, fragmentarium

av Tor Ulven. Inläst av David Zetterstad. 5 tim, 44 min.Talbok med text.

Författaren kallar boken ett fragmentarium. En iscensatt arkeologisk utgrävning. En text om förfall och förmultning, författad i vackra musikaliska prosastycken. Ett litterärt blottläggande av det eviga försvinnandet och de spår det lämnar efter sig: tecken, sopor, rester, fragment, berättelser, röster, bilder och benknotor. "Du stiger inte ned i samma kloak två gånger." Utkom i original 1988. Tor Ulven, 1953-1995, norsk författare.

MediaNr: CA51143

Inte av denna världen

av Yaa Gyasi. Inläst av Karin Rosén. 7 tim, 27 min.Talbok med text.

Gifty, med rötter i Ghana, studerar neurovetenskap och forskar om medicinsk behandling mot depression och beroende. Hon är uppvuxen i ett mycket religiöst hem och grubblar över hur hennes tro ska hanteras i vuxenlivet. Hennes deprimerade mor flyttar in hos Giffy och berättar familjens historia - om pappan som flyttade tillbaka till Ghana och om hur brodern, en lovande idrottsman, blev beroende av smärtstillande tabletter efter en fotskada.

MediaNr: CA51756

Facklitteratur

Religion

Svartgrundet

av Kent Wisti. Inläst av Johnny Isaksson. 2 tim, 41 min.Talbok med text.

Personliga betraktelser av Kent Wisti - präst, satiriker och bildkonstnär. I reflektioner och anekdoter utgår han från Svartgrundet i Österbotten där hans morföräldrar kommer ifrån. För honom har det blivit en mytologisk plats, som ett förlorat paradis att återvända till. Han skriver om den snidade insamlingsbössan Fattiggubben utanför kyrkan, om ensamhet, igenkänning och om att vara otillräcklig, men inte otillhörig.

MediaNr: CA51818

Vad hände på vägen till Jerusalem?, en gåta i historiens utmarker

av Lena Einhorn. Inläst av Elisabet Thorborg. 19 tim, 3 min.Talbok med text.

Lena Einhorn - författare och regissör - granskar hur Gamla testamentet, framför allt Moseböckerna, förhåller sig till historiska fakta. Moseböckerna utspelar sig i stor utsträckning i Egypten, en av forntidens stora civilisationer. I den bibliska texten står det om egyptiska faraoner och stora arméer, landsomfattande farsoter och massiva folkförflyttningar. Det ser ut som dokumenterad historia. Men stämmer det verkligen?.

MediaNr: CA51350

Orubbligt hopp, bygg ditt liv på Guds löften

av Max Lucado. Inläst av Rikkert Hasselrot. 8 tim, 38 min.Talbok.

Max Lucado, författare och pastor i Oak Hills Church i San Antonia, skriver om tolv av Bibelns mest betydelsefulla löften som han menar hjälper människor sätta fokus på det hopp som Gud ger. För varje omständighet i livet har Gud gett ett löfte. I en värld som är full av osäkerhet behövs inte mer åsikter eller tyckanden utan fullkomliga löftena från en mäktig och kärleksfull Gud.

MediaNr: CA51106

Filosofi och psykologi

Stillhetens styrka, vetenskapen om meditation

av Daniel Goleman. Inläst av Charlotta Haldén. 14 tim, 59 min.Talbok med text.

Meditation och mindfulness har de senaste åren gått från att betraktas som flum till att tas på största allvar. Men har meditation verkligen de otroliga effekter som påstås? Och vilka meditationsformer ger vilka resultat? Psykologen Daniel Goleman och psykiatriprofessorn Richard J. Davidson skriver om de vetenskapligt bevisade fördelarna med meditation. Till exempel kan fokusförmågan förbättras och stressen minska.

MediaNr: CA51524

Omstart, konsten att bryta ihop och komma igen

av Olof Röhlander. Inläst av André Nilsson. 5 tim, 13 min.Talbok med text.

Olof Röhlander - licensierad mental tränare, författare och föreläsare - fokuserar på begreppet omstart. Det sker ständiga förändringar i vardagen som innebär att man måste anpassa sig till nya situationer. Förr eller senare kommer alla till en punkt där man måste göra en omstart - oavsett om den sker på nästa kickoff, vid nästa skolstart, läkarbesök, semester, eller nästa måndag. Författaren vill lära ut " konsten att bryta ihop och komma igen".

MediaNr: CA51733

Mer levande med åren

av Patricia Tudor Sandahl. Inläst av Elisabet Thorborg. 6 tim, 55 min.Talbok med text.

Patricia Tudor-Sandahl, 1940- , psykoterapeut, författare med mera, skriver om modet att åldras ur ett existentiellt perspektiv, om att inte nöja sig med att leva på ytan av sig själv och om att bli sams med det paradoxala och motsägelsefulla som ryms inom oss människor. Hon reflekterar över de stora livsfrågorna som format henne, svårare perioder i livet och frågan om hur man finner mening med livet under den tid man har kvar.

MediaNr: CA51874

De 7 goda vanorna, grunden för personlig utveckling och hållbart ledarskap

av Stephen R Covey. Inläst av Inläst med talsyntes. 16 tim, 38 min.Talbok med text.

Ledarskapsbok som första gången publicerades 1989. Stephen R. Covey, 1932-2012, var en amerikansk föreläsare, affärsman och författare. Han förmedlar sina principer och sitt synsätt för självledarskap. Han täcker in de viktigaste och mest angelägna aspekterna av livet; hur vi vill vara som människor och hur vi vill leva vårt liv på allra bästa sätt, utifrån våra egna förutsättningar.

MediaNr: CA51741

Ljudet av tystnad

av Tomas Sjödin. Inläst av Dan Bratt. 6 tim, 56 min.Talbok med text.

Tomas Sjödin, författare och pastor, skriver om människans behov av tystnad. Han anser att tystnad i vår värld är utrotningshotad. På ytan är allt sig ganska likt, men under ytan är förändringen total. I tystnaden finns dörrar till världar och vidder. Tystnaden är inte målet, den är början på en väg som leder ut i bönens universum. Författaren möter människor med lång erfarenhet av tystnad, lyssnande och bön.

MediaNr: CA51690

Uppfostran och undervisning

Pedagogisk dokumentation, utvecklas och lära tillsammans

av Gunilla Essén. Inläst av Inläst med talsyntes. 4 tim, 14 min.Talbok med text.

Författarna är alla verksamma inom olika förskoleenheter i Uppsala. Här presenterar de syftet med pedagogisk dokumentation som arbetssätt och ger pedagoger stöd för att arbeta utforskande tillsammans med barnen. Boken innehåller levande exempel från förskolan, samt öva-pröva-uppgifter och reflektionsfrågor som kan hjälpa pedagogiska verksamheter att utvecklas.

MediaNr: CA51738

Skoljuridik ur ett föräldraperspektiv

av Laszlo Hegedüs. Inläst av Inläst med talsyntes. 8 tim, 25 min.Talbok med text.

Hur ska barn med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning få en vettig skolgång och den hjälp de behöver? Författaren tar upp viktiga delar i skollagen och tolkar vad lagen faktiskt innebär för barn med särskilda behov. Han ger exempel från sina egna erfarenheter om sitt barns skolgång och den mödosamma kamp som fördes mot skola och kommun för att få till rätt stöd i skolarbetet. Boken vänder sig främst till vårdnadshavare och stödpersoner.

MediaNr: CA51618

Litteraturvetenskap

Borde hålla käft, en bok om Märta Tikkanen

av Johanna Holmström. Inläst av Anna Döbling. 15 tim, 46 min.Talbok med text.

Bok om Märta Tikkanen, 1935- , finlandssvensk författare. Sedan Märta Tikkanen debuterade som författare för 50 år sedan har hon varit omskriven, omtalad, ibland bespottad, men mest av allt älskad. Hon var en stark företrädare för andra vågens feminism, samtidigt som hennes liv länge präglades av det komplicerade äktenskapet med Henrik Tikkanen, skildrat i sjuttiotalsklassikern Århundradets kärlekshistoria.

MediaNr: CA51494

Älvan och jordanden, en biografi om Mirjam Tuominen och Torsten Korsström

av Tuva Korsström. Inläst av Marjorita Huldén. 24 tim, 12 min.Talbok.

Biografi över författaren Mirjam Tuominen, 1913-1967, och bildkonstnären Torsten Korsström, 1900-1964, samt om deras barn Kyra och Tuva. Tyngdpunkten ligger på Mirjam som genom sin genialitet och starka personlighet kom att dominera resten av familjen. Inläst på finlandssvenska.

MediaNr: CA52168

Konst, musik, teater och film

Georg Riedel, jazzmusiker och kompositör

Inläst av Matti Boustedt. 9 tim, 25 min.Talbok med text.

Biografi över Georg Riedel, 1943- , svensk jazzmusiker och kompositör. Han har arbetat på ett brett, händelserikt och varierande verksamhetsfält. Från början av 1950-talet och fram till idag har han hört till de främsta svenska musikerna. På 1960-talet skapade han musikhistoria med bearbetningar av svensk folkmusik, jazz på svenska. Han har även gjort filmmusik och kompositioner för barn, till exempel Idas sommarvisa med text av Astrid Lindgren.

MediaNr: CA50140

Gudinnan, Marilyn Monroes hemliga liv

av Anthony Summers. Inläst av Bodil Carr Granlid. 32 tim, 26 min.Talbok med text.

Biografi över Marilyn Monroe, 1926-1962, amerikansk skådespelare. Marilyn Monroes öde upphör aldrig att fascinera, redan under sin livstid blev hon en myt, en kärleksgudinna. Bakom denna glamorösa image dolde sin den olyckliga Norma Jeane, ett övergivet och ensamt barn som trots framgångarna aldrig fick något fotfäste i livet. Författaren har gjort cirka 600 intervjuer med människor som på olika sätt kände Monroe.

MediaNr: CA51533

Mitt liv som scengångare

av Björn Skifs. Inläst av Ove Ström. 6 tim, 25 min.Talbok med text.

Självbiografi av Björn Skifs, 1947- , svensk sångare, skådespelare med mera. Han berättar om hela sin karriär: Från barndomen i Vansbro till tiden som popstjärna på 1960-talet, bildandet av rockbandet Blåblus och det internationella genombrottet med "Hooked on a feeling" 1974. Om julkalender, melodifestivaler, olika sketchprogram i TV, filmerna Strul och Drömkåken, och krogshower på Hamburger Börs och Tyrol.

MediaNr: CA51693

Jag målar som en gud, Ellen Thesleffs liv och konst

av Hanna-Reetta Schreck. Inläst av Jenni Sainio. 13 tim, 42 min.Talbok.

Biografi över Ellen Thesleff, 1869-1954, finlandssvensk konstnär som var en av Finlands första expressionister och hör till Nordens mest framstående målare. Hon var en modig visionär och banbrytare i en tid då den moderna världen gjorde sitt intåg. Thesleff var också en kosmopolit som kände sig hemma i såväl Finland som i Paris och Florens. Inläst på finlandssvenska.

MediaNr: CA52167

I fjärran hörs ett ljud, slagverkaren i operans mörkaste hörn

av Roger Svedberg. Inläst av David Zetterstad. 4 tim, 8 min.Talbok med text.

Roger Svedberg, som i mer än 30 år arbetat som slagverkare på Kungliga Operan, berättar om sitt yrke och slagverkens historia. Som professionell slagverkare är man tvungen att kunna ta sig runt hela det till synes oändliga hav av olika instrument som går under samlingsnamnet slagverk. Det ingår i arbetsbeskrivningen att ta sig an exempelvis en bendir från Marocko, oljefat från Trinidad eller tablas från Indien om nu partituret föreskriver detta.

MediaNr: CA51577

Historia

Med lögnen som vapen, Donald Trump och den amerikanska drömmens kris

av Erik Åsard. Inläst av Ove Ström. 7 tim, 28 min.Talbok med text.

Världen skakades om när Donald Trump valdes till USA:s president 2016. Få experter förutsåg att en han skulle nå landets högsta post efter en valkampanj präglad av lögner, smutskastning och bisarra utspel. USA-kännaren Erik Åsard berättar om Trump, hans kärnväljare och om det republikanska partiets omvandling. Han resonerar också kring USA:s största samhällsproblem i dag; fattigdom och växande ojämlikhet, sjukvårdskris, rasism och polarisering.

MediaNr: CA51426

Hoppet om ett nytt Chile

av Lars Palmgren. Inläst av Inläst med talsyntes. 1 tim, 14 min.Talbok med text.

I Chile pågår en kamp för att avsluta den övergång till demokrati som inleddes 1988 då chilenarna röstade nej till Pinochet. En folkomröstning om en ny författning skulle hållas i oktober 2020 men senarelagdes på grund av coronapandemin. Det var ett krav från den massiva proteströrelse som växte fram ur demonstrationer mot höjda biljettpriser i Santiagos tunnelbana hösten 2019. Författaren skildrar utvecklingen i Chile från 1990 fram till idag.

MediaNr: CA52122

Krig eller fred, ödesdigra beslut i kristider

av Örjan Berner. Inläst av Örjan Blix. 12 tim, 28 min.Talbok med text.

Hur tas beslut att gå i krig? Hur formas processen fram till stridernas början eller till avgörandet att istället söka förhandlingar och fredlig uppgörelse? Örjan Berner, erfaren svensk diplomat, skriver om faktorer som påverkat uppkomsten av olika krig. Det handlar bland annat om förspelen till första och andra världskriget, den ryske tsarens avsikter mot Sverige, Stalins politik mot Finland och om de oändliga krigen i Afghanistan.

MediaNr: CA51788

Biografi med genealogi

Långsamt är också framåt, en inspirationsbok för dig som vill försöka röra på dig lite mer

av Agneta Österman Lindquist. Inläst av Johnny Isaksson. 3 tim, 35 min.Talbok med text.

En personlig berättelse om att börja jogga sent i livet. Att utgå från sin egen förmåga i stället för att jämföra sig med andra. Att hitta njutningen i att jogga längs nya vägar på nya platser. Upptäcka och uppleva. Njuta och må bra. Författaren vill att det ska vara en inspirationsbok för den som vill försöka röra på sig lite mer: gå, lunka, lufsa, jogga eller springa. På sitt eget sätt.

MediaNr: CA51479

Mysteriet Malcolm Munthe, Churchills agent i Norden

av Anders Johansson. Inläst av Yann Le Nestour. 20 tim, 28 min.Talbok med text.

Biografi över Malcolm Munthe, 1910-1995, son till Axel Munthe, världsberömd kunglig livläkare och författare. I maj 1940, en dryg månad efter Nazi-Tysklands ockupation av Norge, flyr en ung agent med falskt pass över gränsen till Sverige. Mannens är Malcolm Munthe. I Stockholm får han en täckmantel som biträdande försvarsattaché vid brittiska ambassaden. På uppdrag av Churchills sabotageorganisation, SOE, värvar han agenter och kurirer.

MediaNr: CA51433

Jag, Caroline

av Caroline Farberger. Inläst av Rikkert Hasselrot. 8 tim, 19 min.Talbok med text.

För två år sedan genomgick Caroline Farberger en könskorrigering. Hon var då vd för ett av Sveriges största försäkringsbolag och fullt medveten om vad beslutet kunde innebära för såväl karriären som privatlivet. Hon berättar sin historia om resan till att äntligen få leva som sig själv. Från känslan av utanförskap på skolgården i Lerum till en karriär i den heteronormativa affärsvärlden.

MediaNr: CA51535

Revolver-Harry, överdirektör Harry Söderman vid Kriminaltekniska anstalten

av Erik Söderman. Inläst av Anders Mathlein. 19 tim, 30 min.Talbok.

Biografi över Harry Söderman, 1902-1956, överdirektör vid Kriminaltekniska anstalten, 1939-1953. Han kallades för Revolver-Harry och var kriminalteknisk pionjär, världsmedborgare, filantrop, krigshjälte, forskare, författare, politiker och bonde. Bland hans andra bedrifter kan nämnas att han ansvarade för utbildningen av norska och danska poliser under andra världskriget samt hans engagemang i Interpol.

MediaNr: CA51103

En västernärking på den tiden, Jan Myrtorp berättar barn och ungdomsminnen från västernärke på 1940- och 50-talen.

av Jan Myrtorp. Inläst av Eva Deivert. 10 tim, 13 min.Talbok.

Talbok från Örebro stadsbibliotek.

MediaNr: CA52407

Att inte dö

av Kristian Hjorth. Inläst av Magnus Demitz-Helin. 4 tim, 50 min.Talbok med text.

Självbiografi av Kristian Hjorth, 1965- , journalist som numera kallar sig skriftställare. Det handlar om ett liv på botten av samhället; om alkoholism, sjukdom, vård, kärlek och mänskligt förfall. Men också om en väg tillbaka och att, trots tömda energidepåer, våga se framåt.

MediaNr: CA51327

Kompromisskungen, Per-Ola Eriksson om ett liv i politikens mitt

av Lena Callne. Inläst av Jens Malmkvist. 8 tim, 25 min.Talbok med text.

Memoarer av Per-Ola Eriksson, 1946- , centerpartistisk politiker. Bondsonen från Kälsjärv drömde om att ta över jordbruket i Kalix. Men det blev inte så. Hans politiska engagemang tog över intresset. Under de ekonomiskt turbulenta åren på 1990-talet blev han en maktfaktor när han tillsammans med Socialdemokraterna hittade vägen ur krisen och vände Sveriges budgetunderskott. Mellan 2003 och 2012 var han landshövding i Norrbotten.

MediaNr: CA51422

Hela allt, fri från kronisk sjukdom - går det?

av Nadja Öström. Inläst av Qina Hermansson. 7 tim, 5 min.Talbok med text.

Nadja Öström - frisör, kost- och hälsorådgivare och föreläsare - har i en tidigare bok beskrivit sin egen mångåriga kamp mot sköldkörtelsjukdomen hypotyreos. Nu har hon intervjuat andra personer som drabbats av olika kroniska diagnoser. Genom att ta del av dessa personers berättelser, råd och erfarenheter, vill författaren ge exempel på att det många gånger går att besegra en kronisk sjukdom.

MediaNr: CA51488

Zingele

av Sakina Ntibanyitesha. Inläst av Lotta Lundberg. 7 tim, 1 min.Talbok med text.

Del 3 i serien som börjar med Ormbarn. Den 9 april 2003 kom Zingele, Sakina Ntibanyiteshas alter ego, med sin son Akana till Sverige från ett flyktingläger i Kongo-Kinshasa. De hamnar i Luleå men åren på flykt genom krigets fasor i Rwanda, Burundi och Kongo-Kinshasa hade satt sina spår, både hos mor och son. Parallellt med berättelsen om det nya livet i Sverige återger Zingele sagor som hennes mormor i Rwanda berättade för henne som barn.

MediaNr: CA51424

Livet efter dödsmisshandeln på Kungsgatan

av Yamile Lindgren. Inläst av Annika Denke. 9 tim, 5 min.Talbok med text.

Marcus var ute med sina kompisar en torsdagsnatt i centrala Stockholm 2005 när han blev misshandlad till döds. Han blev bara 29 år. Hans mamma Ewa-Britt Gabrielsen trodde inte att hon skulle överleva sorgen. I maj i år 2020 har det gått 15 år. Hon berättar om sitt liv i sorg men även om sin kamp mot det meningslösa våldet genom sitt mångåriga engagemang i Riksorganisationen för anhöriga till våldsdödade, RAV.

MediaNr: CA51303

Geografi

Flanörman genom tiderna, på Örebro draget Alf Rune

av Alf Rune. Inläst av Susanne Asplund. 9 tim, 38 min.Talbok.

Talbok från Örebro stadsbibliotek.

MediaNr: CA52365

Gustav Vasa i Kalmar

av Richard Ohlsson. Inläst av Hans Sandquist. 3 tim, 31 min.Talbok med text.

Gustav Vasa landsteg på Stensö udde den 31 maj år 1520. Efter några år i ofrivillig exil var han tillbaka på svensk mark. År 2020 är det 500 år sedan denna betydelsefulla tilldragelse, som på flera sätt markerar det moderna Sveriges födelse. Boken är uppdelad i två delar: En genomgång av Kalmars historia och Vasas vidare väg mot tronen. Och en exposé över de avtryck han gjort i Kalmar som stad och de minnesmärken som rests över honom.

MediaNr: CA51357

Samhälls- och rättsvetenskap

Kvinnornas svarta bok, en antologi om kvinnors villkor i världen idag

Redaktör: Christine Ockrent. Inläst av Marika Bergström. 24 tim, 53 min.Talbok med text.

I stora delar av världen lever kvinnor under svåra eller olidliga förhållanden. Antologi där ett fyrtiotal internationella experter - forskare, fältarbetare och journalister - bidrar med artiklar samlade under fem olika teman: säkerhet, integritet, frihet, värdighet och jämlikhet. Dokumentation över kvinnans situation idag, med syfte att öppna omvärldens ögon för en verklighet som är skrämmande och oacceptabel. Utkom 2007.

MediaNr: CA51412

Femkamp, Bang om nordisk feminism

Redaktör: Gunilla Edemo. Inläst av Inga Pyk. 19 tim, 51 min.Talbok.

Antologi, från 2004, om nordisk feminism utgiven av tidskriften bang. Skribenterna anser inte att länderna i Norden har kommit i mål beträffande jämställdhet. De tar pulsen på patriarkatet i början av 2000-talet och gör en lägesbeskrivning över de nordiska ländernas förmenta jämställdhet. Texter på svenska, norska och danska.

MediaNr: CA51183

Att hantera arbetslöshet, om social kategorisering och identitetsformering i det senmoderna

Redaktör: Åsa Mäkitalo. Inläst av Inläst med talsyntes. 10 tim, 52 min.Talbok med text.

Antologi utgiven 2006 av Arbetslivsinstitutet som en del i deras serie Arbetsliv i förvandling. Bidragen, med det gemensamma temat arbetslöshet och social kategorisering, presenterades första gången vid en konferens som handlade om frågor kring diskriminering och kategorisering, arbetslöshet, etnicitet och kön.

MediaNr: CA51761

Viola Widegrens försvinnande

av Eva Enderström. Inläst av Monica Back Bengtsberg. 1 tim, 0 min.Talbok med text.

17-åriga Viola Widegren rusade ut från föräldrahemmet i Västerbränna den 5 december 1948 efter ett bråk med sin pappa Karl och kom aldrig tillbaka. Vad hände? Det gick rykten i byn om att Karl Widegren hade dödat och grävt ner sin dotter. Det har också hittats brev undertecknade med Violas namn och flera personer har påstått att de har träffat henne utomlands. Författaren sammanfattar en gåta som aldrig fick någon lösning.

MediaNr: CA51304

Dövblindhet för audionomer

av Jenny Widmark. Inläst av Lars Thiel. 0 tim, 46 min.Talbok med text.

För en person som har problem med både hörsel och syn kan det krävas ett hörhjälpmedel för att kunna använda ett synhjälpmedel - och tvärtom. Dövblindhet ses därför som ett eget funktionshinder. Boken vänder sig till den som arbetar som audionom. Syftet är att skapa goda förutsättningar för en optimal anpassning av hörhjälpmedel och bättre förutsättningar för den som har dövblindhet att kunna leva ett aktivt liv och vara delaktig.

MediaNr: CA51503

Det stora pensionsrånet, miljardsvindeln i Falcon funds

av Jens B Nordström. Inläst av Örjan Blix. 10 tim, 7 min.Talbok med text.

Efter en personlig konkurs bestämmer sig småskojaren Emil Amir Ingmanson för att ge sig in på den svenska premiepensionsmarknaden. Han bygger upp premiepensionsfonderna Falcon Funds i skatteparadiset Malta. Han och hans kumpaner kommer över 2,4 miljarder kronor av det svenska folkets pensionspengar. Ekonomireporter Jens B. Nordström berättar historien om hur det gick till när ett av Sveriges största ekobrott avslöjades.

MediaNr: CA50844

Den undre världen, en personlig betraktelse

av Joakim Palmkvist. Inläst av Jens Malmkvist. 5 tim, 22 min.Talbok med text.

Journalisten Joakim Palmkvist funderar över dagens grova organiserade brottslighet med mord, utpressning och en alltmer omfattande maffiakultur. Det är ingen kriminologisk analys utan mer reflektioner, frågor, bilder och sammanhang som lett fram till hans slutsatser, inom ett komplicerat område, efter ett kvarts sekel som kriminalreporter.

MediaNr: CA51525

Konsten att bilda regering när ingen har majoritet

av Leif Lewin. Inläst av Anders Göransson. 3 tim, 46 min.Talbok med text.

Demokrati betyder majoritetsstyrelse men hur gör man när ingen har majoritet? Leif Lewin, professor emeritus i statskunskap vid Uppsala universitet, gör en historisk framställning och analyserar ingående svenska partiers strategier för regeringsbildning och statsministeromröstning fram till regeringskrisen 2018-2019 och januariavtalet. Han diskuterar även grundlagen och valmetoden inklusive proportionalismen.

MediaNr: CA51383

Teknik, industri och kommunikationer

Bön för Tjernobyl, krönika över framtiden

av Svetlana Aleksijevitj. Inläst av Hans Bergqvist. 15 tim, 7 min.Talbok med text.

En stor del av det radioaktiva nedfallet från Tjernobylolyckan 1986 hamnade i Vitryssland, strax norr om Tjernobyl i Ukraina. I tre år på 1990-talet reste författaren runt i området och intervjuade människor. Resultatet blev en rad porträtt och litterärt bearbetade monologer, som tillsammans bildar "en krönika över framtiden". Svetlana Aleksijevitj, 1948- vitrysk författare. Nobelpris i litteratur 2015. Komplett version av originalutgåvan.

MediaNr: CA51171

Ekonomi och näringsväsen

Förändringskraft i en ny tid, medvetet utvecklingsarbete och möten med mening

av Greta Rask. Inläst av Inläst med talsyntes. 8 tim, 7 min.Talbok med text.

Greta Rask, med närmare 30 års erfarenhet av förändrings- och utvecklingsarbete från i huvudsak internationella organisationer inom privat och offentlig sektor, vänder sig till alla som jobbar med förändring och utveckling. Hon vill ge inspiration, mod och verktyg till de som vill involvera fler i en verksamhets viktiga utvecklingsarbete. Hon ger konkreta exempel från sina tidigare arbeten inom olika organisationer.

MediaNr: CA51956

Handledande samtal

av Hans Birnik. Inläst av Inläst med talsyntes. 4 tim, 49 min.Talbok med text.

Som handledare möter man utmaningar på flera plan. Att ha djupgående kunskaper om handledningens teori och praktik räcker inte. Man måste även skapa en bärande relation till klienten, oavsett vem som handleds. Den goda relationen är en förutsättning för ett framåtskridande samarbete. Författaren, fil. dr och leg. psykoterapeut, ger vägledning kring vilka förhållningssätt som kan leda fram till en bra samverkan.

MediaNr: CA51826

Idrott, lek och spel

Bättre balans, tio veckor med enkla övningar för rörlighet, hållning och stabilitet

av Carol Clements. Inläst av Ove Ström. 1 tim, 52 min.Talbok med text.

Yrsel, svindel och ostadighetskänsla beror oftast på problem med balanssinnet. I takt med stigande ålder ökar snubbelrisken och allt fler hinder dyker upp - ojämna trappsteg, trottoarkanter eller till och med mattan hemma i vardagsrummet. Precis som med kroppen i övrigt handlar det om att hålla igång. Författaren presenterar ett program för bättre balans: tio veckor med enkla övningar för rörlighet, hållning och stabilitet.

MediaNr: CA51491

Brottarbröder, en fight för livet

av Martin Lidberg. Inläst av André Nilsson. 6 tim, 15 min.Talbok med text.

En berättelse om två bröder från Farsta som blev bäst i världen i brottning. Bakom framgångssagan fanns en uppväxt i en familj där pappan var spelmissbrukare. Ett liv där pengarna försvann lika fort som de kom och skuldindrivare knackade på dörren med dödshot.

MediaNr: CA51270

Landslaget enligt Lundh

av Olof Lundh. Inläst av Christer Modin. 10 tim, 33 min.Talbok med text.

Fotbollsjournalisten Olof Lundh har följt herrlandslaget sedan slutet av 1990-talet och inte missat många träningspass. Han skriver om konflikterna, agenterna, grupperingarna, stjärnorna, pamparna, mästerskapen och hur det kommer sig att Sveriges största folkrörelse väljer att lägga sina träningsläger i ett land som inte respekterar mänskliga rättigheter. 19 berättelser som beskriver spelet bakom kulisserna på Sveriges mest älskade landslag.

MediaNr: CA51218

Naturvetenskap

Ett liv på vår planet, en vision för framtiden

av David Attenborough. Inläst av Jens Malmkvist. 8 tim, 1 min.Talbok med text.

Britten David Attenborough, 1926- , har besökt jordens alla kontinenter, utforskat dess vildmarker och dokumenterat den levande världen i all dess rikedom. Han ser tillbaka på de avgörande ögonblicken i sitt liv som naturskildrare, liksom på den förödande utvecklingen han har bevittnat; den enorma förlust av natur som skett under en enda livstid. Men han har också ett starkt budskap om hopp för hur framtida generationer kan rädda planeten.

MediaNr: CA51655

Underland, en upptäcktsresa i underjorden

av Robert Macfarlane. Inläst av Karin Rosén. 14 tim, 53 min.Talbok med text.

Robert Macfarlane, engelsk författare och reseskildrare, gör en upptäcktsresa till jordens inre. Han söker efter människans djupast begravda hemligheter, drömmar och farhågor. Han vandrar genom Paris katakomber, letar efter förhistorisk konst i Lofotens undervattensgrottor och besöker forskningsstationer, glaciärer och anläggningar med förvar av radioaktivt avfall. Han ger även en mängd exempel på hur underjorden gestaltats inom kulturhistorien.

MediaNr: CA50743

Medicin

Gröna Rehabs modell, vid stressrelaterad ohälsa

Redaktör: Eva-Lena Larsson. Inläst av Inläst med talsyntes. 9 tim, 25 min.Talbok med text.

Stress under lång tid kan resultera i utmattning och ohälsa med långa sjukskrivningar som följd. Hur kan man hitta tillbaka till ett aktivt liv och en fungerande vardag där det finns en balans mellan arbete och fritid? Hur kan natur och trädgård fungera som ett stöd i den processen? Gröna Rehab i Göteborgs botaniska trädgård startades 2006 och har sedan dess hjälpt långtidssjukskrivna med utmattning och stressrelaterad ohälsa tillbaka till arbete.

MediaNr: CA51955

Hormonkarusellen, fakta och myter om klimakteriebehandling

av Hilde Löfqvist. Inläst av Camilla Bard. 4 tim, 27 min.Talbok med text.

Hilde Löfqvist, gynekolog med över 30 års yrkeserfarenhet, benar ut fakta och myter om klimakteriet och hormonbehandling för klimakteriebesvär. Hon förenar vetenskap med kvinnoöden hämtade ur verkliga livet. Hon förklarar hur kvinnan kan påverka klimakteriet och förebygga åldersrelaterade sjukdomar med en evidensbaserad behandling med bioidentiska hormoner.

MediaNr: CA51428

Bränn fett, öka din ämnesomsättning, gå ner i vikt och må bättre

av Mark Hyman. Inläst av Inläst med talsyntes. 18 tim, 22 min.Talbok med text.

Mark Hyman, amerikansk medicine doktor inriktad på alternativmedicin, har utvecklat teorier och praktik kring hur människans ämnesomsättning samverkar med gener. Han anser att det är sjukdom och ohälsa som ska styra ett förändrat kosthåll och inte en önskan om viktminskning. Att gå ner i vikt och må bättre handlar inte så mycket om att banta utan istället att ändra sin livsstil.

MediaNr: CA51470

Lymfologi, en guide i teori och praktik

av Pia Bergholm. Inläst av Inläst med talsyntes. 6 tim, 8 min.Talbok med text.

Lymfödem uppstår när lymfvätskan av olika orsaker inte kan transporteras till lymfkärl och lymfknutor utan istället samlas i vävnaden. Diagnosen lymfödem är ett långvarigt sjukdomstillstånd som kan ge betydande funktionsnedsättning i form av svullnad, inskränkt rörlighet, tyngd- och spänningskänsla. Guidebok som i första hand är avsedd för information och undervisning för vårdpersonal. Pia Bergholm, fysioterapeut och medicinsk lymfterapeut.

MediaNr: CA51418

Livslängdsparadoxen, hur man dör ung vid hög ålder

av Steven R Gundry. 19 tim, 50 min.Talbok med text.

Den amerikanske kardiologen Steven Gundry har en plan för hur man kan leva ett långt, hälsosamt och lyckligt liv. Han ger råd inom allt från kost till psykisk ohälsa, hudvård och träning som ska förebygga och vända sjukdomsförlopp. Förlaget skriver: "Boken innehåller råd och information relaterat till hälsa som bör användas som ett komplement till råd från din läkare eller annan medicinsk utbildad personal, inte som ersättning för dem".

MediaNr: CA51425

Böcker för barn

Skönlitteratur

Första gången, elva noveller

Inläst av Camilla Eriksson. 6 tim, 16 min.Talbok med text.

Antologi där elva författare skrivit varsin novell utifrån temat första gången. Det finns upplevelser som man aldrig glömmer. Första fyllan. Det första riktigt bra ligget. Den första förälskelsen, som nästan omärkbart glider över till besatthet. Om att dumpa och att bli dumpad. Det handlar om de allra största känslorna, om en tid i livet då alla händelser på något vis känns avgörande, om sorg, kärlek, skuld, ånger och kåthet.

MediaNr: CA51251

Min kompis har språkstörning

av MrsHyper. Inläst av Ina Ekelund. 0 tim, 9 min.Talbok med text.

Frida berättar om sin kompis Molly som har en språkstörning. Det är många som inte förstår vad Molly säger, men det gör Frida för de känner varandra så bra. När det är lässtund på schemat lyssnar Molly på sagor, då lär hon sig många nya ord. Snart har hon lärt sig att läsa själv men hon behöver mycket hjälp och träning. Molly behöver lite extra tid för att hitta orden när hon pratar. Då gäller det att vänta tills hon har berättat klart.

MediaNr: CA51667

Min kompis har Downs syndrom

av MrsHyper. Inläst av Ina Ekelund. 0 tim, 8 min.Talbok med text.

Beata berättar om sin kompis Max som har Downs syndrom. Beata tycker att Max är en av de snällaste kompisarna hon har. De gör high five varje gång de ses. De går inte i samma klass. Max går i något som heter särskola. Max har alltid en nyckelknippa med sig, Den har inte nycklar, utan bilder. Ibland har Max svårt att prata. Då kan han ta fram en bild i stället och visa. Ingår i en serie av böcker från Infoteket om funktionshinder, Region Uppsala.

MediaNr: CA51668

Alla små lögner

av Anna Johansson. Inläst av Monica Back Bengtsberg. 2 tim, 13 min.Talbok med text.

Det enda Lova vill är att passa in i sin nya klass. Men det är inte det lättaste när man har hår som ser ut som sjögräs och en hjärna med extra mycket fantasi. Lovas mun säger en massa saker utan tillåtelse. Den säger till exempel att hon bor i det rosa sagohuset alldeles i närheten av skolan. Bara för att det är så fint. Men vad ska hon ta sig till sen när klasskompisarna vill komma på besök?.

MediaNr: CA51440

Operation vän i nöd

av Anna Pella. Inläst av Ina Ekelund. 1 tim, 6 min.Talbok med text.

Del 4 i serien Funkisfamiljen som börjar med Operation slutstirrat. Tioåriga Vides storasyster Mio har en funktionsvariation och kan varken gå eller prata. Efter en cykelolycka har Vide fått en blåtira men ingen verkar bry sig. När Vide upptäcker att en av Mios klasskompisar, som inte kan prata, också har en blåtira blir Vide nyfiken. Tänk om någon varit dum och gjort något förbjudet? Dags för Operation vän i nöd.

MediaNr: CA51247

Här kommer skogsmaskinerna

av Arne Norlin. Inläst av André Nilsson. 0 tim, 16 min.Talbok med text.

Bilderbok om Halvan som nu är skogsmaskinist. Han jobbar i skogen och kör en 25 ton tung skördare som fäller, kvistar och kapar träd. Den både griper, skär och skalar av bark och grenar för att sen kapa träden i lämpliga längder som den märker upp med sprejfärg så man ser vad trädet ska bli. Hans kollega Jonna kör en skotare, som sedan fraktar virket till en uppläggningsplats. Många fakta om skogen och om skogsarbetare och de maskiner de använder.

MediaNr: CA51075

När Johan fick en liten kalv

av Astrid Lindgren. Inläst av Örjan blix. 0 tim, 25 min.Talbok med text.

Nämndemannen i Bäckhult åker till stan och festar. Han köper även en kalv som han under ruspåverkan kastar av på hemvägen. Johan hittar kalven och får till stor lycka behålla den. Familjens enda ko har precis dött, så gåvan kommer lägligt. Berättelsen, då med titeln När Bäckhultarn for till stan, utkom första gången 1951 i antologin En bil kommer lastad.

MediaNr: CA51206

Bröder, den äldste, den tystaste, den uppriktigaste, den skyggaste, den snällaste, den snabbaste och jag

av Bart Moeyaert. Inläst av Örjan Blix. 3 tim, 52 min.Talbok med text.

Självbiografiska noveller från en uppväxt i Brygge i Belgien, som yngst av sju bröder. Små glimtar av händelser som fångar äventyret i barndomens värld. Som minst i en stor familj är det lätt att bli ifrånsprungen. Flera av samlingens texter handlar just om ensamhet och styrkan som krävs för att karva ut en egen plats i livet. Bart Moeyaert, 1964- , belgisk författare som 2019 fick litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne (ALMA).

MediaNr: CA51671

Julräddarna, en julsaga i 24 kapitel

av Camilla Dahlson. Inläst av Britt Ronström. 1 tim, 24 min.Talbok med text.

Julsaga i 24 kapitel. Saga som bor på ett barnhem tillsammans med sin syster Nora och vännerna Milo och Wilma. Livet på barnhemmet är inte så lätt, och hela hösten har Saga och de andra barnen längtat efter att fira jul. Men så blir föreståndaren sjukskriven och istället kommer den stränga vikarien Berta som bestämmer att det inte ska bli något julfirande på i år. Vad ska Saga och hennes vänner ta sig till nu? Går det att rädda julen?.

MediaNr: CA51451

De ursprungliga

av Cecilia Larsson Kostenius. Inläst av Lena Löfvenborg. 5 tim, 39 min.Talbok med text.

Del 1 i serien De fem elementen. Tretton år har gått sedan virusgudinnans pest skördade många människoliv. Den unge Odal har sedan dess levt ett undangömt, inrutat liv i klostret i Dalen. Där har han tränats inför hämnden. När så en kallelse kommer från den mystiske Eldkungen förändras allt. Kriget är nära förestående och världen hotas av död och undergång. Odal lämnar sin trygga tillvaro för att ansluta sig till kungens armé.

MediaNr: CA50912

Kvarter nr 3

av Dan Höjer. Inläst av Åke Lindgren. 2 tim, 34 min.Talbok med text.

En kväll tar Liam genvägen förbi kyrkogården. I skenet från en gatlykta ser han en flicka sitta på muren. Hon ser ensam och frusen ut. Anna och Liam blir snabbt vänner. Men deras träffar avslutas alltid klockan åtta när Anna snabbt försvinner in bland gravstenarna. En kväll när Anna inte kommer till muren hittar Liam ett brev från henne där hon ber om hjälp. Med vad ber hon egentligen om? Och vad har hon med en gammal mordutredning att göra?.

MediaNr: CA51553

Cirkusdeckarna och pepparkaksmysteriet

av Dan Höjer. Inläst av Monica Back Bengtsberg. 1 tim, 14 min.Talbok med text.

Del 23 i serien Cirkusdeckarna. Publiken häpnar när tvillingarna Kaspar och Katinka visar upp sina konster på Cirkus Pommery. Men Kaspar och Katinka gillar även mysterier. Och när en dyrbar medeltida bok stjäls från Vadstena slott, så tar tvillingarna upp jakten på bovarna. Det blir ett dramatiskt äventyr där deckarna blir instängda, räddar livet på en man och brottar ner en beväpnad skurk!.

MediaNr: CA51074

Stora spökboken, 20 spökhistorier, spännande spökfakta, spökkartor

av Dan Höjer. Inläst av Britt Ronström. 5 tim, 32 min.Talbok med text.

20 spökhistorier; 18 traditionella och två nyskrivna. Här berättas bland annat om hur ett besök i kyrkan förvandlas till en mardröm och om människoätande växter, huvudlösa gestalter och om folk som begravs levande. Mellan historierna finns fakta om gastar, zombies, liemannen och annat som hör spökvärlden till.

MediaNr: CA49039

Midnattsgänget

av David Walliams. Inläst av Dan Bratt. 6 tim, 17 min.Talbok med text.

När Tom hamnar på sjukhus träffar han fyra barn: en flicka som har nästan hela kroppen i gips, en pojke med bandage för båda ögonen, en pojke utan halsmandlar och en flicka som saknar allt hår. Men det är inte vilka sjuka barn som helst. Det är Midnattsgänget. Snart förstår Tom att sådant han absolut inte trodde kunde hända på ett sjukhus, händer här. Barnens plan är att reta den hemska personalen och bryta mot så många regler som möjligt.

MediaNr: CA50249

Poet X

av Elizabeth Acevedo. Inläst av Anna Godenius. 5 tim, 1 min.Talbok med text.

För Xiomara Batista känns det som att ingen lyssnar på henne. Men rösten inom henne går inte att tysta och hon låter den skrika genom sidorna i sin anteckningsbok. Där skriver hon om sina föräldrar och deras stenhårda krav. Hon skriver om Gud och hur inte ens han tycks höra henne. Och hon skriver om Aman, killen i hennes biologigrupp som ingen får veta något om, men som är den Xiomaras kropp skriker efter varje natt.

MediaNr: CA51450

Lönndörrens hemlighet, julsaga 24 kapitel

av Hanna Blixt. Inläst av Ina Ekelund. 1 tim, 58 min.Talbok med text.

Sam vet att det är förbjudet att gå in i biblioteket, men nu tar han mod till sig och smyger in. Han fingrar på några av böckerna och råkar öppna en lönndörr som leder ner till en mörk grotta. Där hittar han ett mystiskt pussel med 24 siffror som glimmar av guld. Plötsligt är ingenting sig likt. I vilken tid har han egentligen hamnat? Vilka är pojkarna han sluter en pakt med och vem är den mystiska flickan från skeppsvraket? Julsaga i 24 kapitel.

MediaNr: CA51887

När världen slocknar

av Helena Söderblom. Inläst av Lena Löfvenborg. 2 tim, 45 min.Talbok med text.

Adam går i sjätte klass och drömmer om att vara modig som en superhjälte. I själva verket vågar han inte ens åka bussen hem från skolan. Men så hamnar han plötsligt i ett stort snöoväder. Det hänger på honom att ta hand om sin lillasyster Maja och ta sig hem från skolan så familjen kan fira Adams födelsedag tillsammans dagen därpå. Annars måste de övernatta i skolan och det vill Adam absolut inte. Spännande äventyr mitt i vardagen.

MediaNr: CA51673

Majken Malm och de försvunna kalsongerna

av Irene Svensson. Inläst av Britt Ronström. 0 tim, 42 min.Talbok med text.

Advokat Lage Brystelman tycker mycket om glada färger. Därför har han kalsonger i många vackra färger under sin prydliga kostym. Men en dag upptäcker Lage något förfärligt. Någon har tagit hans allra vackraste kalsonger. De är rosa med glada röda nallar. Lage behöver hjälp av Majken Malm, världens bästa privatdetektiv. Det är bara hon som kan lösa hans svåra problem.

MediaNr: CA51249

Vanlige Vilmer

av Joanna Nadin. Inläst av Dan Bratt. 0 tim, 17 min.Talbok med text.

Alla i Vilmers familj har något som de är extra duktiga på: hans mamma är en skicklig upptäcktsresande, hans syster spelar trumpet, hans pappa är uppfinnare och hans morfar har rekordet i världens längsta näshår. Men Vilmer känner sig inte duktig på någonting. Snart ska hans skola ha en stor talangshow där alla måste vara med. Hinner Vilmer hitta det just han är duktig på innan dess? Lättläst.

MediaNr: CA51559

Den trolovade

av Kiera Cass. Inläst av Anna Döbling. 7 tim, 41 min.Talbok med text.

När Kung Jameson tillkännager sin kärlek för Lady Hollis Brite blir hon både chockad och upprymd. Att fånga hans hjärta är en dröm som gått i uppfyllelse. Men Hollis inser snart att få en kung och bli krönt till drottning kanske inte är det lyckliga slut hon egentligen önskat för sig själv. När hon träffar en man med kraften att se rakt in i hennes hjärta får hon veta att den framtid hon verkligen vill ha är något hon aldrig kunnat föreställa sig.

MediaNr: CA51250

Vinterträdgårdens hemlighet

av Linda Hjerth Axelsson. Inläst av Anahi Giacaman-Rios. 2 tim, 46 min.Talbok med text.

Alexander hinner knappt börja på sitt extrajobb förrän konstiga saker inträffar. Vem är det som skickar mystiska sms till honom och skriver otäcka hot med blodig jord? Kan det vara en ond patient från det gamla mentalsjukhuset som går igen? Och så är det Cornelis. Killen med världens vackraste ögon. Alexander har hela tiden trott att han är kär i sin flickvän Linnea. Men nu vet han inte längre. Har han plötsligt blivit kär i en kille?.

MediaNr: CA51809

Sjukt pinsamt

av Linda Skugge. Inläst av Marika Bergström. 1 tim, 57 min.Talbok med text.

Del 3 i serien Junos vlogg som börjar med Kaos och katastrofer. Juno är arg. Verkligen arg. Mest på sin knäppa mamma som också har börjat vlogga. Det är så sjukt pinsamt. Men hon är också arg på att hon har fått byta skola och på Fairy som bara är i stallet och aldrig vill ses. Men så träffar hon Vanten. Med knallblått hår och skåpet fullt med tuggummi och snus. Vanten är den häftigaste tjej Juno någonsin har träffat.

MediaNr: CA51505

Nelly Rapp - fälthandbok för monsteragenter

av Martin Widmark. Inläst av Britt Ronström. 1 tim, 15 min.Talbok med text.

I många böcker har Nelly Rapp lärt sig att känna igen och bekämpa skrämmande varelser under sin utbildning vid Monsterakademin. Hon har lyckats klara sig utan att själv bli offer för sin rädsla genom att använda sig av de tre L:en - Lugn, Lärdom och List. Här för hon vidare sina kunskaper om olika monster, bland annat jättar, varulvar, troll och häxor.

MediaNr: CA51207

Håll masken, Lotta!

av Merri Vik. Inläst av Ina Ekelund. 4 tim, 8 min.Talbok.

Lotta är på sommarlov och efter ett par långtråkiga dagar då de suttit inregnade i sommarstugan kommer hon på att hon ska klä ut sig. Hon lyckas få till en så bra förklädnad att hon bestämmer sig för att åka in till stan dagen därpå och gratta Giggi på namnsdagen och se om hon kan lura henne. Utkom första gången 1967.

MediaNr: CA51697

Min kompis har IF

av MrsHyper. Inläst av Therese Stenshäll. 0 tim, 7 min.Talbok med text.

Ebba har en intellektuell funktionsnedsättning, IF. Ebbas bästa kompis berättar om Ebba som går i grundsärskola i ett särskilt klassrum med en lärare som har tid att ge extra hjälp till alla. Ingår i en serie av böcker från Infoteket om funktionshinder, Region Uppsala.

MediaNr: CA51665

Gravens gåta

av Mårten Melin. Inläst av Matti Boustedt. 0 tim, 44 min.Talbok med text.

Jimmy ska bara gena över kyrkogården men så fort han kommer in händer det något märkligt - gröna blixtrar dyker upp från ingenstans, marken gungar och han börjar känna sig konstig. Omtumlad slår Jimmy sig ner på en bänk framför en grav för att hämta andan. Då ringer plötsligt mobilen. Vem är det egentligen som ringer? Och varifrån.

MediaNr: CA51128

Hunden som räddade julen

av Nicola Davies. Inläst av Marie-Thérèse Sarrazin. 1 tim, 2 min.Talbok med text.

Julen är en mardröm för Jakob, som är autistisk. Han hatar de blinkande ljusen, alla ljud överallt och avbrotten i hans vanliga rutin. Men något förändras när han hittar en bortsprungen hund på en kyrkogård och tar med den hem. På något sätt hjälper hunden honom att klara saker som annars skulle stressa upp honom. Kanske finns det en chans att hela familjen ska kunna njuta av den här julen trots allt.

MediaNr: CA52066

Rakt fram är den rätta vägen

av Sara Salander. Inläst av Monica Back Bengtsberg. 4 tim, 34 min.Talbok med text.

Arwen Nilsson går sista terminen i sexan, men allt är jobbigt. Speciellt när klassläraren Fredrika meddelar att hon är gravid och att de ska få en vikarie. Arwen klarar inte av förändringar, inte när de kommer så plötsligt. Arwen börjar skolka och elevhälsoteamet kallar till möte. Men hon giller att simma, alla de räta linjerna i bassängen ger henne en trygghet. Tänkt om alla kunde förstå att det är de raka linjerna som gör henne till just Arwen.

MediaNr: CA51811

Leva utan skugga

av Sofie Trinh Johansson. Inläst av Birgitta Smiding. 17 tim, 56 min.Talbok med text.

I en bilolycka förlorar Aisha inte bara sin tvillingsyster Shirin utan även sin själ. Hon tvingas att möta en ny värld, en värld där de döda inte alltid försvinner och där onda förmågor hotar att ta över. Märkt av sin barndom får hon en sista chans på slottet i Skygge, en internatskola och behandlingshem för ungdomar med särskilda förmågor. Många dör på slottet och Aisha inser att hon kan vara nästa offer. Men det finns en annan själlös i Skygge.

MediaNr: CA50911

Där allt var bra

av Tamara Bach. Inläst av Åsa Ekberg. 3 tim, 42 min.Talbok med text.

En sista helg i stugan där livet alltid var bra. Här har syskonen Ben och Annika tillbringat så många lyckliga barndomssomrar. Nu försöker Ben berätta om sin livskris för storasyster Annika. Han hoppas få råd av henne, men det var länge sedan de pratade med varandra och i brytningstiden mellan barn och vuxna har samtalet svårt att komma igång. Men kanske kan Bens utsträckta hand vara en början till en djupare relation?.

MediaNr: CA51716

Flyktingen

av Titti Knutsson. Inläst av Karin Roséb. 3 tim, 24 min.Talbok med text.

Amanda har två år kvar i byn innan hon får flytta till stan och börja gymnasiet. Hon bloggar flitigt om vardagliga saker. En dag möter hon Timur. Han har hamnat i bråk på flyktingförläggningen och flytt till skogen. Hon bestämmer sig för att hjälpa honom. En dramatisk flykt tar dem norrut, men Timur blir infångad. Amanda bestämmer sig för att kämpa mot utvisningen som väntar honom. Tack vare sin blogg lyckas hon skapa stor uppmärksamhet.

MediaNr: CA51550

Hotet mot väktarstjärnan

av Ylva Hällen. Inläst av Therese Stenshäll. 6 tim, 5 min.Talbok med text.

Del 3 i serien som börjar med Sagan om ljusbäraren. Strax före midnatt hittades en pojke förstenad i Magikernas rike. Hans kropp hade då blivit grå och skrovlig och tung som sten. Rör det sig om svart magi kan det här vara ett alvarligt hot mot hela Ylvania. Samma natt som försteningen inträffar vaknar Adrian med en känsla av att ha varit där. Strax därefter försvinner självaste Stjärnmästaren. Något hemskt håller på att hända i Ylvania. Men vad?.

MediaNr: CA51777

Lyras ö

av Zelda Falköga. Inläst av Britt Ronström. 1 tim, 0 min.Talbok med text.

Del 3 i serien som börjar med Klipptrollen. När Karma och Jonar landar med den flygande pegasusen på Lyras ö, möts de av sagolikt vacker natur och märkliga djur. Mitt i djungeln stöter de på den visa trollkvinnan Lyra som har ett viktigt meddelande till dem. Karma och Jonar ställs inför den svåraste uppgiften de kan tänka sig, samtidigt som tiden håller på att ta slut. Men bland djungelns mörka skuggor lurar en välbekant fiende.

MediaNr: CA51449

Faktaböcker

Allmänt och blandat

Bigfoot

av Anna Hansson. Inläst av Britt Ronström. 0 tim, 16 min.Talbok med text.

Kortfattad och lättläst text om Bigfoot, en stor hårig apliknande figur som gömmer sig i skogarna. Myten om Bigfoot kommer från USA. Men kanske finns den också i svenska skogar. Hur kan man se om det finns en Bigfoot i närmasta skog? Vad måste man tänka på att ha med sig för att spana? Ingår i serien Mystiska myter. Lättläst.

MediaNr: CA51221

Konst, musik, teater och film

Hilma af Klint, kartor över osynligheten

av Ylva Hillström. Inläst av Britt Ronström. 0 tim, 37 min.Talbok med text.

Barnbok om Hilma af Klints konstnärskap. Hon föddes 1862 i Stockholm. Hennes familj hade i flera generationer ritat kartor över havsbottnen runt Sveriges kust. Men Hilma utbildar sig till konstnär. En dag får Hilma ett meddelande från ett andeväsen. Hon ska måla bilder av den andliga världen. Kartor över osynligheten. När Hilma dör 1944 har hon målat massor med tavlor som ingen vill ha. Men hon återupptäcktes och idag är hon en hyllad konstnär.

MediaNr: CA51070

Biografi med genealogi

Sagor för barn som vågar vara annorlunda, sanna berättelser om flickor och pojkar som gått sin egen väg

av Ben Brooks. Inläst av Marika Bergström. 4 tim, 34 min.Talbok med text.

Hundra berättelser om människor som varit modiga eller banbrytande inom något område. Fantastiska historier om förebilder. Kvinnor och män, kända och mindre kända, som varit inspirerande förebilder och kreativa genier inom olika verksamheter. Personer som trott på sig själva och förverkligat sina drömmar. Den tryckta förlagan är rikt illustrerad.

MediaNr: CA51546

Geografi

Jordens underjordiska platser

av Jens Hansegård. Inläst av Anahí Giacman-Ríos. 0 tim, 34 min.Talbok med text.

Bok i serien Lätt att läsa. Det underjordiska är en mystisk värld fylld av smugglartunnlar, flyktvägar, glömda gruvor, och magiska grottor. Här utforskas många djupa hemligheter och det görs besök på märkliga ställen som det kanske aldrig var meningen att någon levande någonsin skulle få se. Varje plats har sitt eget uppslag där text och illustrationer tillsammans utgör en helhet. Lättläst.

MediaNr: CA49517

Geografins makt, 12 enkla kartor som förklarar världen

av Tim Marshall. Inläst av Anahi Giacaman-Rios. 2 tim, 29 min.Talbok med text.

Utifrån 12 enkla kartor förklaras hur geografin påverkar förhållandet mellan olika länder. Författaren visar hur världens ledare styrs av berg, floder och sjöar och varför geografin får historien att upprepa sig gång på gång. Förenklad och illustrerad version av Geografins makt: tio kartor som förklarar världen av Tim Marshall. Facklitteratur för seende. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA50834

Samhälls- och rättsvetenskap

En dag som utredare

Redaktör: Oskar Degard. Inläst av Örjan Blix. 0 tim, 20 min.Talbok med text.

En utredares jobb är att ta reda på om ett brott har skett och vilka som var med. Men hur är det egentligen att jobba som utredare? Vilka är utredarens viktigaste uppgifter? Vad är det bästa och värsta med jobbet? Sju kapitel: Vad gör en utredare? En dag på jobbet, Olika sorters utredare, Hur blir man utredare? Hur utredare jobbar, Brott med pengar och Varför blir man utredare? Fackord och andra svåra ord förklaras. Lättläst.

MediaNr: CA51569

Idrott, lek och spel

Lego Ninjago - masters of Spinjitzu - stora guiden till alla karaktärer, uppdaterad och utökad

av Claire Sipi. Inläst av Anahi Giacaman-Rios. 4 tim, 53 min.Talbok med text.

Guidebok om alla karaktärer som ingår i LEGO NINJAGO - Masters of Spinjitzu. Varje kapitel innehåller detaljerad information om samtliga minifigurer som dyker upp i första säsongen, Masters of Spinjitzu, av tv-serien NINJAGO. Första säsongen fokuserar på Lord Garmadon. Sensai Wu lär upp fyra ninjor för att med deras hjälp besegra sin onde bror. Men Garmadon är inte ensam - han leder den mäktiga skelettarmén.

MediaNr: CA50914

Stora guiden till alla minifigurerna

av Daniel Lipkowitz. Inläst av Sari eliasson. 3 tim, 57 min.Talbok med text.

Guidebok till LEGOr Minifigurer. Det har totalt kommit cirka 160 figurer - från Hejaklacksledare i serie 1 till Leksakssoldat i serie 10. Alla figurer får en kortfattad presentation med minifakta. Facklitteratur för seende. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA50573

Naturvetenskap

Sveriges rovdjur, de fem stora: björn, varg, lo, järv och kungsörn

av Björn Höglund. Inläst av Örjan Blix. 3 tim, 22 min.Talbok med text.

Faktabok om Sveriges rovdjur. Störst utrymme ges till de rovdjur som kallas för "de fem stora": björn, varg, järv, lo och kungsörn. Det ges fakta om vad djuren äter, hur de bor, låter, jagar och hur deras bajs ser ut. Varje avsnitt avslutas med bilder, kartor och klurigheter. Även kortare presentationer av rovdjuren fjällräv, grävling, utter, säl, hermelin och rödräv.

MediaNr: CA51072

Lätta fakta om klimatet

av Daniel Waluszewski. Inläst av Johnny Isaksson. 0 tim, 17 min.Talbok med text.

Lätta fakta om klimatet. Här beskrivs bland annat: Klimatförändringar, jorden och atmosfären, växthuseffekten, en färglös växthusgas, en grad ger stor effekt, återvinna och reparera, produktion av el, flyg ger utsläpp och klimatanpassning. Lättläst.

MediaNr: CA51133

Vår planet, vårt fantastiska hem i universum

av Matt Whyman. Inläst av Benny Nilsson. 1 tim, 48 min.Talbok med text.

Vår planet består av olika livsmiljöer. Man kan tro att de är fristående från varandra men i själva verket är de förenade. Från de djupa oceanerna till de grunda kusthaven, från skogarna och regnskogarna till öknarna och gräsmarkerna, från sötvattensmiljöerna till polarområdena i norr och söder. Här ges fakta och berättelser om livsmiljöerna polarområden, regnskogar, kustnära hav, öknar & gräsmarker, oceaner, sötvatten samt skogar.

MediaNr: CA50783

Medicin

Virus

Inläst av Örjan Blix. 0 tim, 20 min.Talbok med text.

Faktabok om virus. Virus är för små för att synas och kan ändå drabba alla levande varelser på jorden. Men vad är egentligen ett virus? Vad händer när virus gör oss sjuka? Och hur skyddar vi oss? Boken ingår i serien Fatta svårt som ger viktiga fakta om allt som har med naturvetenskap och teknik att göra. Lättläst.

MediaNr: CA51567

En dag som läkare

Redaktör: Oskar Degard. Inläst av Örjan Blix. 0 tim, 18 min.Talbok med text.

En läkares jobb är att undersöka sina patienter och se till att de får den vård de behöver. Men hur är det egentligen att jobba som läkare? Vilka är de viktigaste uppgifterna? Vad behöver en läkare kunna? Tre kapitel: En dag på jobbet, Ett jobbigt jobb och Hur blir man läkare? Lättläst.

MediaNr: CA51568

Böcker på andra språk än svenska

Böcker för vuxna

Dean Koontz's Frankenstein

av Dean R Koontz. Inläst av Robert McIntyre. 11 tim, 50 min.Talbok med text.

Del 5 i serien Dean Koontz's Frankenstein som börjar med Prodigal son. Victor Frankensteins nihilistiska vision är att skapa en ny framtid, en framtid där alla människor är utrotade. Han har skapat en hel armé av monster som är inriktade mot apokalypsen. Nu måste alla goda krafter kämpa tillsammans. Frankensteins första monster, Deucalion kommer äntligen att konfrontera sin skapare i en slutgiltig uppgörelse. Inläst på engelska.

MediaNr: CA51416

Dean Koontz's Frankenstein

av Dean R Koontz. Inläst av Camilla Bard. 9 tim, 26 min.Talbok med text.

Del 4 i serien Dean Koontz's Frankenstein som börjar med Prodigal son. Deucalion - Victor Frankensteins första monster - tror sig sett sin skapare dö för två år sedan. Men Victor lever och har börjat skapa nya monster. Deucalion får hjälp av sina gamla allierade, detektiverna Carson O'Connor och Michael Maddison, för att möta faran. Men den här gången har Victor skapat en hel armé av monster som är programmerade att döda. Inläst på engelska.

MediaNr: CA51414

The death of money, the coming collapse of the international monetary system

av James Rickards. Inläst av Inläst med talsyntes. 18 tim, 2 min.Talbok med text.

De globala ekonomiska systemen har kollapsat tre gånger under de senaste 100 åren - 1914, 1939 och 1971. Varje kollaps har följts av perioder av krig och social oro. Nu förutspår James Rickards, amerikansk författare, att världen står inför en ny kollaps, och att det kommer att ske snart. Det är framför allt den amerikanska dollarn som är hotad. Om den faller är risken stor att den ekonomiska marknaden kollapsar, vilket kommer att leda till kaos.

MediaNr: CA51695

Maoism, a global history

av Julia Lovell. Inläst av Inläst med talsyntes. 39 tim, 59 min.Talbok med text.

Omfattande genomgång av maoismens globala historia. Mao Zedongs teorier, utvecklade ur kommunismen, fick namnet maoism och spreds i 1930-talets Kina. Julia Lovell, professor vid University of London, beskriver hur den maoistiska läran genom åren spridit sig långt utanför Kinas gränser, och haft stort inflytande på många historiska händelser. Inläst med engelsk talsyntes.

MediaNr: CA51859

Storm cursed

av Patricia Briggs. Inläst av Sarah White. 11 tim, 47 min.Talbok med text.

Del 11 i serien Mercy Thompson som börjar med Moon called. Mercedes Athena Thompson Hauptman är bilmekaniker. Men hon är också Mercy Thompson, en coyote som är vän med varulvsgruppen Columbia Basin. De har ett ansvar att jaga mördare, zombies och troll inom sitt territorium. Men det finns också människor som hotar medborgarnas trygga värld. Nu blåser det upp till storm och det blir en kamp på liv och död.

MediaNr: CA51536

Smoke bitten

av Patricia Briggs. Inläst av Sarah White. 11 tim, 50 min.Talbok med text.

Del 12 i serien Mercy Thompson som börjar med Moon called. Mercedes Athena Thompson Hauptman är bilmekaniker, men hon har superkrafter. Hon kan förvandlas till Mercy Thompson, en coyote med vänner i en flock av varulvar. För hundra år sedan bodde övernaturliga varelser i Underhill. När de försvann fanns stora slott av fångar kvar. Nu har den farligaste fången flytt. Den lever av kaos och förstörelse. Mercy måste stoppa den.

MediaNr: CA51537

Sinä olet suruni, kertomus sotalapsesta ja sotalapsen lapsesta

av Anna Takanen. Inläst av Anni Tani. 6 tim, 33 min.Talbok.

Pappa Timo kommer 1942 som krigsbarn till Sverige. Han är bara fyra år gammal. Hemma råder det finska fortsättningskriget där hans pappa har stupat vid fronten. När Timo blir sjuk i lunginflammation har hans mamma inte råd med medicin och skickar honom till Sverige. Tanken är att han ska återvända efter kriget men tiden går och han återvänder aldrig. Självbiografisk roman av Anna Takanen, 1968- , svensk skådespelare och regissör. Inläst på finska.

MediaNr: CA52039

Laki vaatii vainajia, yhteiskunnallinen romaani rikollisten kansoittamasta yhteiskunnasta

av Arto Paasilinna. Inläst av Ari-Matti Hedman. 2 tim, 20 min.Talbok.

Postumt utgiven roman av den finländske författaren Arto Paasilinna, 1942-2018. Humoristisk västernparodi med sheriff Denver i huvudrollen. Hjältens karaktär beskrivs som lämplig för sheriffämbetet eftersom han har tillräckligt med kriminella egenskaper. Inläst på finska.

MediaNr: CA52038

Finnskogen, elämän kehto

av Britt Karin Larsen. Inläst av Pinja Flink. 5 tim, 18 min.Talbok.

Poetisk berättelse som utspelas i djupaste finnskogen någon gång under 1800-talet på gränsen mellan Norge, Sverige och Finland. Här finns Lina, en ung kvinna som försöker hitta en plats för sig och sitt lilla barn. Och Taneli, en ensling med ett dunkel förflutet. Liksom den kloka, äldre kvinnan Kaisa och pojkvaskern Jussi. Kampen om tillvaron och hoppet ligger ofta i själv ovissheten - kanske blir livet trots allt bättre. Inläst på finska.

MediaNr: CA52048

Pukija

av Enni Mustonen. Inläst av Erja Manto. 16 tim, 53 min.Talbok.

Del i serien om Ida Eriksson. Julen 1949 börjar äntligen ransoneringstiden lätta. Kirsti försöker att vänja sig vid livet som krigsänka och mamma till faderlösa Ilpo. Dottern Viena som varit au pair i England ska komma hem till jul. Kirsti är orolig för Viena men mormor Ida är säker på att den konstnärliga unga kvinnan kommer att hitta sin plats i världen.

MediaNr: CA52053

Suomen päivät

av Herman Koch. Inläst av Aku Laitinen. 7 tim, 26 min.Talbok.

När Herman Koch är 19 år lämnar han sitt hem i Amsterdam och flyttar till norra Karelen. Hans mamma har nyligen dött och han tar avstånd från pappan och dennes nya fru. När han frågas om sin tid i Finland berättar han om sina otroliga upplevelser. 40 år senare är Herman tillbaka i Finland. Han hittar en diktsamling som exakt beskriver hans tid i Karelen. Han bestämmer sig för att undersöka hur minnen kan förvränga fakta. Inläst på finska.

MediaNr: CA52052

Neitsytkruunu

av Kristiina Vuori. Inläst av Anni Tani. 11 tim, 17 min.Talbok.

Vintern 1498 blir Anna Hansisdotter Tott bortgift till Henrik Blitz som är över 30 år äldre än hon. Redan vid moster Ingeborgs hov har Anna lärt sig att man måste böja sig för släktens vilja. En svår lärdom, då Annas hjärta redan tillhör en annan. Samtidigt jäser det i riket. Danskarna lyfter krigsflaggan och hatet mot jutarna känns ända i till Åbo. Inläst på finska.

MediaNr: CA52047

Vain David

av Lina Stoltz. Inläst av Nina Raatikainen. 4 tim, 11 min.Talbok med text.

11-åriga Ida får ett fostersyskon. Hon har drömt om en syster men istället flyttar David in - en strulig 15-åring som knappast säger ett ord. I varje fall inte till henne. Men mamma och pappa gullar med David. Om kvällarna sitter de och dricker te och pratar med honom. De ser mellan fingrarna att han smygröker och alltid kommer för sent. Irritationen jäser inom Ida. Så dyker chansen upp att bli av med David. Ska hon ta den? Inläst på meänkieli.

MediaNr: CA51374

Ja taivaan tähdet putoavat

av Maria Peura. Inläst av Ella Pyhältö. 10 tim, 5 min.Talbok.

Anni är uppvuxen i en miljö präglad av læstadianismen men det är först som vuxen som hon blir bekant med tankarna inom väckelserörelsen. Efter en uppslitande skilsmässa försöker Anni hjälpa sin dotter Mirka som använder droger och lider av beteendestörningar. Mirka börjar i gruppterapi. Till en början känns det bra men efter ett tag märker Anni en personlighetsförändring hos Mika. Det verkar som någon manipulerar henne. Inläst på finska.

MediaNr: CA52050

Morsiusmalja

av Paula Havaste. Inläst av Pinja Flink. 10 tim, 49 min.Talbok.

Del 3 i serien som börjar med Pronssitähti. Aive, en ung kvinna som blivit gravid efter en våldtäkt, flyttar till Viljas och Villems pensionat. Hon är rädd för män men husets vardagliga sysslor gör att hon sakta återhämter sig. Hon vänjer sig vid Arvo och Ants som bor i boden. Men när Ants blir misshandlad på nytt förstår han och Arvo att deras relation är farlig och att de riskerar att råka riktigt illa ut. Utspelas i Estland på 1950-talet. Inläst på finska.

MediaNr: CA52046

Vallasrouva

av Pirjo Tuominen. Inläst av Tuija Kosonen. 15 tim, 37 min.Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Opettajatar. Finland under andra hälften av 1800-talet. Rosa Örn är änka och när den gamla herrgården brinner ner och byggandet av den nya inleds har hon ingen tid att förlora. Hon är inte längre en ung lärare utan en förmögen, självständig ståndsperson som vill utbilda sina barn och fosterbarn på bästa möjliga sätt. Det betyder studier utomlands och, särskilt för flickor, en kamp för frihet. Inläst på finska.

MediaNr: CA52037

Ei kertonut katuvansa, vaellusromaani

av Tommi Kinnunen. Inläst av Anni Tani. 7 tim, 54 min.Talbok.

Andra världskriget håller på att ta slut och fem kvinnor beger sig från ett norskt fångläger hemåt genom brända Lappland. De har alla haft en relation med tyska soldater. De dömer inte varandra mendet finns frågor: Hur ter sig valen som gjordes under undantagstillstånd i fredstid? Hur är stunderna då oåterkalleliga beslut tas? Hur är det att återvända och veta att ingen vill ta emot en? Inläst på finska.

MediaNr: CA52049

Muistojeni rannat, Särkijärven ihmisiä ja tapahtumia vuosikymmenten takaa

av Tuula Uusitalo. Inläst av Nina Raatikainen. 4 tim, 34 min.Talbok med text.

Beskriver livet för de som bodde i byn Särkijärvi i Muonio från 1930- till 1960-talet. Berättelserna är memoarer och sanna berättelser, händelser som beskriver människors vardag och skrivna i Muonio-dialekten för hur människor talade. Stränderna i mina minnen är minnen från hans barndom samt berättelser om livet berättat av hans nära och kära. Inläst på meänkieli.

MediaNr: CA51375

Negus gaban, ḥāṣarti zāntātāt

av Dandan Salamon.. Inläst av Yosief Yohannes. 5 tim, 3 min.Talbok.

Noveller baserade på sanna historier. Temat är de liv som tusentals unga eritreaner lever. Det är berättelser om riskfyllda flyktvägar där man via Sudan, Italien och Schweiz försöker nå Sverige. Avundsjuka föder girighet som i sin tur föder mer avundsjuka. Berättelser om ondska, utnyttjande och övergrepp Kärlek, svek, ånger, hemlöshet och längtan är andra ämnen. Inläst på tigrinska.

MediaNr: CA51420

ʾĀlaxu, ʾekub geṭemtāt

av Yergāʾālam Fesehā.. Inläst av Yosief Yohannes. 3 tim, 19 min.Talbok.

Diktsamling av Yergaalam Feseha, 1982- , en av Eritreas mest kända poeter. De 130 rimmade dikterna består av två delar: I första delens dikter, tidigare förbjudna av censurbyrån, skildras förtryck och konflikt men även kärlek, glädje och sorg. Andra delen är skriven efter vistelsen i May Srwa-fängelset, och utomlands. Feshea satt i fängelse i sex år. Numera bor hon i Tyskland. En bok både för unga och vuxna. Inläst på tigrinska.

MediaNr: CA49392

Böcker för barn

The siege of Macindaw

av John Flanagan. Inläst av Uppgift om inläsare saknas. 9 tim, 13 min.Talbok.

Del 6 i serien som börjar med The ruins of Gorlan. Will är äntligen fullärd spejare och ansvarig för ett eget landskap. Men fara hotar: Keren, en avfällig riddare belägrar den viktiga Macindaws fästning i norr. Samtidigt förgiftas den kungliga familjen och Wills vän Alyss hålls fången. Wills mod och uppfinningsrikedom, och oväntad hjälp från en gammal vän, är det enda som kan rädda Araluen. Inläst på engelska.

MediaNr: CA52263

Red

av Libby Gleeson. Inläst av May Jasper. 4 tim, 37 min.Talbok med text.

En cyklon har ödelagt Sydney. En flicka vaknar upp täckt av lera, det enda livstecken hon ger ifrån sig är att hon viskar jaymartinjaymartin. Hon vet inte var hon befinner sig eller vem hon är. En ung kille, Peri, hjälper henne. Han kallar henne Red. Peri och Red hjälps åt med att söka Reds förflutna. Aldrig hade de anat vad de skulle komma på spåren. Ungdomarna utsättas för fara som gör att deras liv är hotade. Inläst på engelska.

MediaNr: CA52265

Kunhan ei nukkuvaa puolikuollutta elämää

av Raili Mikkanen. Inläst av Jenni Sainio. 5 tim, 48 min.Talbok.

Elli är 12 år och ett av sju barn till den kända författaren Minna Canth. Året är 1880 och familjen håller på att flytta till Kuopio efter faderns död. Elli upplever Kuopio som väldigt annorlunda och med Minna Canth till mamma blir livet allt annat än lugnt. Boken följer Elli från de unga åren och vidare in i vuxenvärlden. Inläst på finska.

MediaNr: CA52036

Lʿetetāt nemakāna ʾensesātāt kexadā kalawā

av Per Gustavsson. Inläst av Yosief Yohannes. 0 tim, 17 min.Talbok.

Prinsessan ska inviga ett zoo som ska öppna i staden. Då gäller det att noga välja kläder. Samma dag är det också stora maskeraddagen så prinsessan väljer extra noga. Till invigningen kommer massor med folk. Rätt som det är blir det panik. Djuren har sluppit loss ur sina burar! Tur att prinsessan är där och kan fånga in dem. Hon får hjälp av en mystisk pojke. Men ingenting är som någon tror och flera överraskningar avslöjas. Inläst på tigrinska.

MediaNr: CA49397