Nya talböcker februari 2021

Inledning

Listan är uppdelad i 3 delar; Litteratur för vuxna, Litteratur för Barn och Böcker på andra språk än svenska, vilka ligger på nivå 1. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är uppdelade mellan Skönlitteratur, Facklitteratur. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Böcker på andra språk än svenska är uppdelade mellan Böcker för vuxna och Böcker för barn. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnitten Skönlitteratur och Böcker på andra språk än svenska, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 201 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Smutsiga hjärtan, andra boken om Botulf Kattlund

av Anders Horneman Blomström. Inläst av Magnus Demitz-Helin. 16 tim, 55 min.Talbok med text.

I en digital värld - på sociala medier, i chattar och spel - är det lätt att vara anonym. Näthat, otäcka kedjebrev, tjat om nakenbilder, dåliga hemligheter och fejkade konton är tyvärr vanligt. Nätet kan till och med bli en brottsplats. Det bästa sättet att undvika det är att bli smart och noggrann. Lättläst version av kriminologen Maria Dufvas bok Värsta bästa nätet som utkom 2018. Lättläst.

MediaNr: CA51835

Kvinnan som gick över elden

av Andreas Karlsson. Inläst av Ylva Törnlund. 16 tim, 54 min.Talbok med text.

Ett bondesamhälle i Halland år 1618. En tvekamp råder mellan sockenprästen och änkan Olur Henriksdotter. Hon har med stor framgång botat åtskilliga sjukdomar, men i sina kurer använder hon metoder som kyrkan ser som vidskepelse och trolldom. Byskvallret tar fart när olyckor och elände plötsligt drabbar såväl prästen som andra i byn och misstankarna riktas genast mot Olur. Roman inspirerad av autentiska rättsfall.

MediaNr: CA51794

Nina, pappas snälla flicka

av Anita Salomonsson. Inläst av Ina Ekelund. 7 tim, 49 min.Talbok med text.

I Strömsöhrs herrgård i Skellefteå föds 1837 Nina Sandström. Hon ät dotter till en av Skellefteås mäktigaste män och lever ett herrskapsliv, även under de svåra svält- och nödåren. Men det var inte bara en dans på rosor att leva under den tidens hårda konventioner. Var man äldsta barn i en välbärgad familj förväntades man föra släktens namn vidare i det övre samhällsskiktet. Roman baserad på hundratals brev från Nina.

MediaNr: CA51487

Mästaren

av Anna Ihrén. Inläst av Lotta Lundberg. 10 tim, 45 min.Talbok med text.

Del 3 i serien som börjar med Nattvakten. Högst upp på taket till Göteborgs första skyskrapa hittas byggmästaren Ernst Rosbäck död. Bygget är ett prestigeprojekt och poliskommissarie Dennis Wilhelmson och hans kollegor pressas av politikerna som kräver att de snabbt ska lösa mordet. Byggmästarens barnbarn, fjorton år gamla Nadja, är dessutom försvunnen sedan flera månader tillbaka och polisen har ännu inte hittat några spår efter henne.

MediaNr: CA52081

I mörka vatten

av Anna Roos. Inläst av Ylva Törnlund. 9 tim, 5 min.Talbok med text.

Del 3 i serien som börjar med Lika i döden. Hösten är i antågande och träden längs Trosaån färgas vackert gula. Vera Jansson har hittat en köpare till sitt barndomshem. Köpeskillingen är tillräcklig för att hon ska kunna bli delägare i revisionsbolaget hon arbetar för. Men så försvinner en son till hennes vänner spårlöst. Vera släpper allt för att hjälpa till att leta. Omgående dras paralleller till Veras brors försvinnande för många år sedan.

MediaNr: CA51685

Sommaren på kanalen

av Anne Youngson. Inläst av Ingrid Gustafsson. 10 tim, 31 min.Talbok med text.

Eve, som precis avslutat en händelserik karriär och Sally, som har lämnat sin man efter 25 års äktenskap möts av en slump när båda försöker rädda en ylande hund på en kanalbåt. Hunden är inte i nöd men båtens ägare, Anastasia är det. Hon behöver hjälp med att ta båten upp för Englands kanaler medan hon själv genomgår en operation. Eve och Sally ger sig ut på en tre månader lång kanaltur; en resa full av utmaningar och spirande vänskap. Feelgood.

MediaNr: CA52209

Minnet av ett skratt

av Annika Bengtsson. Inläst av Annika Denke. 5 tim, 46 min.Talbok med text.

Del 2 i serien som börjar med Hundra dagar kvar. 1983 har det gått mer än sex år sedan Eva försvann. Malin, som var hennes vän och arbetskamrat, tänker på henne ibland och undrar vart hon tog vägen. En dag får Malin syn på en kvinna i Halmstad som påminner om Eva. Men är det verkligen hon? Malin bestämmer sig för att ta reda på svaret. Samtidigt blir hon uppvaktad av en man som visar sig ha ett mörkt förflutet.

MediaNr: CA51961

Bibliotekarien i Auschwitz, bygger på den sanna historien om överlevaren Dita Kraus

av Antonio Iturbe. Inläst av Suzanna Santrac. 13 tim, 42 min.Talbok med text.

14-åriga Dita transporteras, tillsammans med sin mamma och pappa, från Terezín-gettot i Prag till Auschwitz. Hon lyckas på något sätt anpassa sig till den konstanta terrorn i lägret. Så när den judiske ledaren Freddy Hirsch ber Dita att ta hand om åtta skrifter som fångarna lyckats smuggla in utan att bli upptäckta, säger hon ja. Och blir därmed bibliotekarien i Auschwitz. En roman byggd på den verkliga berättelsen om Auschwitz-fången Dita Kraus.

MediaNr: CA51436

Bara på besök

av Beth O'Leary. Inläst av Malin Halland. 12 tim, 34 min.Talbok med text.

Leena Cotton blir beordrad att ta två månader tjänstledigt efter att ha brutit samman under en stor presentation på jobbet. Samtidigt är hennes 79-åriga mormor Eileen urtrött på det dåliga utbudet av äldre herrar i Yorkshire. De bestämmer sig för att byta liv med varandra under två månader. Leena åker till lugnet i byn Hamleigh och Eileen åker till äventyren i London. Ett byte som kommer att förändra dem för alltid. Feelgood.

MediaNr: CA51730

Arvtagaren, spänningsroman

av Camilla Sten. Inläst av Anna Godenius. 10 tim, 40 min.Talbok med text.

Eleanor ser hur hennes mormor Vivianne mördas men kan inte beskriva mördaren eftersom hon är kliniskt ansiktsblind. Vid bouppteckningen uppdagas en stor herrgård som Eleanor aldrig tidigare hört talas om. Huset döljer flera hemligheter. Ju mer Eleanor gräver i det förflutna, desto fler frågor väcks. Vem var Vivianne egentligen? Vem kan ha velat döda henne? Och varför ville hon hålla den märkliga herrgården hemlig?.

MediaNr: CA52195

Mörkret före gryning

av David Baldacci. Inläst av Ove Ström. 12 tim, 57 min.Talbok med text.

Del 3 i serien som börjar med Lång väg till rättvisa. FBI-agenten Atlee Pine söker efter sin kidnappade tvillingsyster Mercy. Utredningen leder henne till New Yorks undre värld. När Atlee Pine är nära ett genombrott råkar hon av misstag sabotera ett tillslag som leds av amerikanska arméns kriminalutredare John Puller. När Pine och Puller gör gemensam sak upptäcker de en koppling mellan maffian och en konspiration riktad mot nationens hjärta.

MediaNr: CA51912

Tio grisar nere

av Denise Rudberg. Inläst av Sirje Kaerma. 7 tim, 22 min.Talbok med text.

Del 10 i serien som börjar med Ett litet snedsprång. En brutal dödsskjutning på en lugn Östermalmskrog kastar förundersökningsledaren Marianne Jidhoff tillbaka i tiden. Hon hemsöks av minnen från den dramatiska sommaren 1993. En kylig sommar då hennes numera döde make Hans utredde en annan krogskjutning. Elegant crime om hemligheter, livsavgörande val och förödande missförstånd, förseglade bakom exklusiva lås på storstädernas finaste gator.

MediaNr: CA51011

Mendelssohnkartan

av Diane Meur. Inläst av Elisabet Thorborg. 20 tim, 12 min.Talbok med text.

En skönlitterär encyklopedi där släkten Mendelssohn och deras tid, 1700- och 1800-talet, står i fokus. Det är fram- och motgångar, samtida fenomen, samhällsutveckling, krig och förföljelse. Genom kartläggningen växer en allsidig skildring fram med ett starkt humanistiskt budskap som undergräver föreställningen om ursprungets betydelse, för att istället visa en värld rik av korsbefruktning där vi alla är en aning släkt med varandra.

MediaNr: CA51384

Sköna Maj

av Eli Åhman Owetz. Inläst av Marika Bergström. 1 tim, 54 min.Talbok med text.

Maj missar bussen efter sitt frisörbesök och bestämmer sig för att gå hem med sin rullator. Hon går in på ett konditori för att äta en bakelse. Där möter hon sin ungdomskärlek, Lennart som hon inte träffat på 70 år. Dagen blir fylld av överraskningar, förvecklingar och minnen och det ska bli sen kväll innan Maj till slut kommer hem. Mätt på äventyr, god mat och fylld av ett pirr hon inte känt på länge. Feelgood om kärlek på äldre dagar. Lättläst.

MediaNr: CA52184

Orkidébarn

av Erland Svenungsson. Inläst av Helena Gripe. 3 tim, 56 min.Talbok med text.

Efter moderns död öppnar sonen en koffert på vinden. Där finner han oväntade spår av hennes etthundratvååriga liv. Spår som kastar ljus också över hans eget liv. En självbiografisk roman om barndom, orkidébarnets högkänslighet, panikångest, tro och kärlek. Vid sidan av vemod och ångest finns också lusten till livet och det ständiga sökandet efter skönheten.

MediaNr: CA51832

Lika visst som gryningen

av Francine Rivers. Inläst av Anna Döbling. 19 tim, 48 min.Talbok med text.

Del 3 i serien Lejonets märke som börjar med En röst i vinden. Den germanske krigaren Atretes kämpar att hitta sitt barn - sonen han trodde var död, men vars liv Hadassa räddat - och återvända med pojken till Germanien. Men Rispa, en kristen änka som har tagit hand om barnet sedan det föddes, vägrar att "hennes son" ska tas ifrån henne. Under resan växer hos Atretes insikten om att Guds kärlek kan läka alla sår och frambringa en ny gryning.

MediaNr: CA51649

Innanför stadsmuren

av Giorgio Bassani. Inläst av Qina Hermansson. 6 tim, 39 min.Talbok med text.

Den italienska författaren Giorgio Bassani, 1916-2000, utforskar staden Ferrara i norra Italien och landskapet däromkring, med dess kristna och judiska inslag och dess hårda klassmotsättningar; staden, och dess minne; människorna, och deras vilja till liv. Bassani introducerar här de gestalter som sedan kom att utgöra en del av persongalleriet i Romanzo di Ferrara, en romansvit om livet och döden i Ferrara. Utkom i original 1956.

MediaNr: CA52200

Valborgsmässoafton på Nytorps gärde, roman

av Gunnar Nirstedt. Inläst av Jens Malmkvist. 13 tim, 29 min.Talbok med text.

Klockan sju på kvällen ska Valborgsbrasan traditionsenligt tändas på Nytorps gärde i Stockholms södra förorter. I Hammarbyhöjden, Björkhagen, Kärrtorp och Dalen börjar man röra sig mot fältet, i tanken eller längs gator och stigar. Gruppvis eller enskilt rör sig människor i cirklar; somliga omvägar går långt tillbaka i tiden, somliga till helt andra ställen. Roman om ensamhet och gemenskap, statiska tillstånd och platser för förändring.

MediaNr: CA51523

Östermalmskarusellen

av Helene Sjöman. Inläst av Camilla Eriksson. 9 tim, 53 min.Talbok med text.

Del 2 i serien som börjar med Östermalm - Rivieran tur och retur. Juristen Pauline är tillsammans med Didrik, men något skaver. Döljer den till synes perfekte pojkvännen något för henne? Paulines bästa väninna, Anna, har också träffat drömprinsen och hela vänkretsen ser fram emot parets bröllop på en pampig herrgårdsdröm på Franska Rivieran. Pauline och Anna reser till Nice för att reka inför vigseln men råkar ut för massor av trubbel. Feelgood.

MediaNr: CA51751

Träfracken

av Jan Ekström. Inläst av Åke Lindgren. 9 tim, 15 min.Talbok med text.

Per Sander har sedan länge tröttnat på sin otrogna hustru Vivvi. Efter en olycka hamnar Vivvi på sjukhus och inleder där ett förhållande med läkaren Rune. När sjuksköterskan Ann besöker den avlidna patienten Toras kista på bårhuset märker hon att något är fel. I kistan ligger två lik. Kriminalassistent Durell som undersöker fallet finner sig själv i en härva där alla agerar utifrån sina egna intressen. Pusseldeckare från 1963.

MediaNr: CA51883

Mitt hemliga liv

av Jenny Fagerlund. Inläst av Ylva Törnlund. 8 tim, 57 min.Talbok med text.

När Moas farmor går bort får Moa ärva hennes lägenhet på Södermalm i Stockholm. Hon får också ansvaret för kungspudeln Iris. Moa trivs och börjar fundera över sitt liv med pojkvännen Ruben. Hon har hela tiden anpassat sig efter honom. I lägenheten bygger hon upp ett eget liv, det liv hon egentligen vill leva, långt från andras krav. Samtidigt dyker det upp brev och ledtrådar som visar en helt annan bild av farmodern än den Moa känt till. Feelgood.

MediaNr: CA51731

Vår mörka hemlighet

av Jenny Quintana. Inläst av Ylva Törnlund. 11 tim, 7 min.Talbok med text.

Året är 1978 i byn Chelmsford. 14-åriga Elizabeth är ensam och mobbad men när Rachel flyttar in i grannskapet blir de vänner. Rachel är populär och Elizabeth gör allt vad Rachel vill. Det är en lojalitet som kommer att prövas när en kropp hittas. 20 år senare vill Elizabeth inget annat än att hålla tonårens hemligheter djupt begravda. Men när en ny kropp hittas måste de forna vännerna göra upp med vad som hände 1978. Vad är deras mörka hemlighet?.

MediaNr: CA52017

Spökfången

av Jens Henrik Jensen. Inläst av Hans Bergqvist. 20 tim, 51 min.Talbok med text.

Del 3 i serien som börjar med Yxskeppet. En avrättning av två ledare i Esbjergs undre värld sätter i gång ett blodigt gängkrig. Trots detta plockas kriminalassistenten Nina Portland bort från utredningen och skickas iväg på ett till synes banalt uppdrag - ett privatplan har störtat vid Danmarks västkust och en passagerare har omkommit. Men det är något skumt med kraschen, en person som fanns med på planet är försvunnen.

MediaNr: CA51435

Döda havet stiger

av Jerry B Jenkins. Inläst av Hans Sandquist. 9 tim, 43 min.Talbok med text.

Arkeologen Nicole Berman är på väg att göra en upptäckt som kommer att kunna förändra världen. Under hennes första utgrävningar vid floden Jordan tror hon sig ha funnit lämningar efter en biblisk patriark som för alltid kommer att skriva om historieböckerna. Men någon vill inte att sanningen ska komma fram. Samtidigt som hon skyndsamt försöker lägga klart pusslet med det urgamla mysteriet försöker en farlig fiende tysta henne.

MediaNr: CA51602

Skandal i svart

av Jessica Fellowes. Inläst av Ingrid Gustafsson. 10 tim, 36 min.Talbok med text.

Del 3 i serien som börjar med Mysteriet på Asthall. Året är 1928. Ett hembiträde förolyckas på ett glamoröst party anordnat av arvtagaren Bryan Guinness. Bryan har precis friat till arton år gamla Diana, den vackraste av de sex Mitford-systrarna. Hembiträdets död avfärdas som en olyckshändelse. När ett andra offer hittas i Paris 1931 anas ett samband med dödsfallet två år tidigare. Kan det finnas en mördare i Mitford-systrarnas närhet?.

MediaNr: CA51718

Mitt i livet

av Johanna Immonen. Inläst av Ingrid Gustafsson. 1 tim, 36 min.Talbok med text.

Yasmin är undersköterska och bor i ett höghus med sin familj. Hennes bästa vän och granne Nadja studerar ekonomi på universitetet. Vad händer när de lär känna sin nya granne, Mats? Roman om vänskap, kärlek, familj, arbete, avsaknad av arbete och vardagliga skeenden. Lättläst.

MediaNr: CA51982

Livet är härligt!

av Johanna Immonen. Inläst av Therese Stenshäll. 1 tim, 41 min.Talbok med text.

Sam är tandläkare men eftersom hans examen inte gäller i Sverige, jobbar han som tandsköterska. Tillsammans med tandläkaren Esmeralda åker han till olika äldreboenden för att behandla gamla människor. Sams trivs ganska bra med sitt liv, men känner sig lite ensam. Hur ska han hitta någon att tycka om? Esmeralda hjälper honom gärna, men vågar Sam ta steget? Roman om vänskap, kärlek, jobb och föräldraskap. Lättläst.

MediaNr: CA51978

Planet Fun Fun

av Johannes Ekholm. Inläst av André Nilsson. 14 tim, 32 min.Talbok med text.

Det finska fotograficentret ZCNP, drivet av energidrycksföretaget Zalgo, hamnar i mediernas blickfång när ett miljökonstverk förstörs och gärningsmannen lyckas fly. En frilansjournalist försöker reda ut ett oklart dödsfall. På något vis har en prisbelönad roman med enbart tomma sidor med saken att göra. Den internationella konstmarknaden och läkemedelsindustrin gestaltas genom helande kristaller, energidrycker och en ockult brottsorganisation.

MediaNr: CA51033

Vänligheten

av John Ajvide Lindqvist. Inläst av Magnus Demitz-Helin. 28 tim, 19 min.Talbok med text.

En höstmorgon 2018 står en klargul, låst container i Norrtäljes hamn. Ingen vet hur den har kommit dit. När den så småningom öppnas kommer dess innehåll att förvandla Norrtälje. Den vardagliga vänligheten börjar att vittra bort. För sex personer - som arbetar som parkskötare, kassabiträde, äldrevårdare, bowlinghallsföreståndare, fondförvaltare och fotomodell - innebär det stora förändringar. I slutändan handlar det om Vänligheten kontra Fasan.

MediaNr: CA52290

En oförglömlig kyss

av Julia Quinn. Inläst av Qina Hermansson. 12 tim, 1 min.Talbok med text.

Del 7 i serien Familjen Bridgerton som börjar med En annorlunda allians. När Gareth St. Clair vägrar acceptera den brud fadern valt åt honom hotas hans arv. Hans hopp står till en dagbok som tillhört hans farmor där hon skrivit om gömda skatter. Problemet är att den är skriven på italienska - ett språk han inte kan. Hyacinth Bridgerton är kvick och karismatisk och kan italienska. När Gareth berättar om sin konflikt erbjuder hon honom hjälp.

MediaNr: CA52003

Den tysta kvinnan, en Will Trent-deckare

av Karin Slaughter. Inläst av Anna Döbling. 17 tim, 43 min.Talbok med text.

Del 10 i serien som börjar med Triptyk. En ung kvinna blir brutalt misshandlad och lämnad att dö. Polisens försök att hitta gärningsmannen misslyckas. Av en slump möter Will Trent vid ett besök i fängelset en intern som säger sig känna igen mördarens tillvägagångssätt. Överfallet är identiskt med det han själv dömdes för åtta år tidigare. Han har hela tiden hävdat att han är oskyldig och nu är det uppenbart att mördaren fortfarande går fri.

MediaNr: CA52078

Kvinnan utan hjärta, kriminalroman

av Lars Bill Lundholm. Inläst av Anna Godenius. 13 tim, 12 min.Talbok med text.

Del 2 i serien som börjar med Skärgårdsmorden. Kriminalkommissarie Jack Larsson är avstängd sedan han misshandlat två poliser under ett uppdrag. Jack åker ut till Kattnäs i skärgården, till sin stumma dotter Astrid och pappa Jonathan. En poliskollega på Saxarön, där Astrid går i skolan, behöver hjälp med elevernas rektor, som han tror är i inblandad i kriminell verksamhet. Så hittas en kvinna död, bestialiskt mördad.

MediaNr: CA51540

Fragment

av Lars Norén. Inläst av David Zetterstad. 3 tim, 53 min.Talbok med text.

Del 2 av Fragment. Drygt 500 korta aforistiska texter som kretsar kring existentiella frågor. Första sidan: "Vi, de oföddas tårar" "De sista timmarna sitter hon på / sängen hos sin döende mor som / ser sin egen döda mor närma sig". Sista sidan: "Den första dagen är den sista".

MediaNr: CA51760

Hotad existens

av Lars Thunell. Inläst av Karin Rosén. 8 tim, 2 min.Talbok med text.

Del 3 i serien som börjar med Hämnden är ljuv. Flera uppseendeväckande attentat försätter polisen i Falun i högsta beredskap. Inget får hända om en vecka när landets partiledare ska ha en debatt på Lugnets skidstadion inför det kommande valet. Polisinspektör Henrietta Rapp riktar sina misstankar mot den högerextrema organisationen Raptus. Hon lever farligt när hon upptäcker att i det fördolda opererar ljusskygga personer med okänd agenda.

MediaNr: CA51393

I krigets skugga

av Lizzie Page. Inläst av Britt Ronström. 11 tim, 45 min.Talbok med text.

1939. Krig har brutit ut, och hundratals barn evakueras till landsbygden för att undkomma bomberna som regnar över London. Vivi bad inte om något evakueringsbarn - hon vet inte om hon orkar känna någon kärlek igen - men sjuåriga Pearl flyttar in till henne. Medan Vivi och Pearl lär sig att leva tillsammans, upptäcker de att de har ett band som går djupare än de kunde ha anat från innan Pearl föddes, och djupt ner i Vivis förflutna.

MediaNr: CA51885

Meadowlands

av Louise Glück. Inläst av Anna Godenius. 1 tim, 18 min.Talbok med text.

Diktsamling från 1996 där upplösningen av ett äktenskap belyses genom händelseförloppet i det antika eposet Odysséen. Penelope väver och väntar på den irrande världsfrånvände Odysseus. Här finns också en ständigt närvarande Circe och en ungdomligt skön Telemachus. Utforskning av familjerelationer - intimitet, avstånd, känslokyla och det triviala. Louise Glück, 1943- , amerikansk författare. Nobelpris i litteratur 2020.

MediaNr: CA51739

Tom Clancy - anfall som försvar

av Marc Cameron. Inläst av Anno Lindblad. 16 tim, 30 min.Talbok med text.

När det avancerade AI-programmet Calliope hamnar på den svara marknaden lyckas Kinas underrättelsetjänst komma över teknologin. AI:n är den mäktigaste i modern tid och kan liknas vid ett programmerbart rovdjur med förmågan att hacka och kontrollera all sorts elektronisk utrustning. Jack Ryan Jr och Kollegiet måste hitta Calliope innan det är för sent - i fel händer kan det kraftfulla vapnet förgöra en hel kontinent.

MediaNr: CA51737

En okänd man

av Marguerite Yourcenar. Inläst av Sirje Kaerma. 4 tim, 53 min.Talbok med text.

Romanens första mening lyder: " Nyheten om Nathanaels död på en liten frisisk ö väckte föga uppmärksamhet i Amsterdam". Sedan följer en skildring av den unge holländske vaga bonden Nathanaels korta men händelserika liv i 1600-talets Europa och Amerika. Han är en enkel, uppriktig och begåvad sjöman som på sina dramatiska resor möter många fascinerande människor. Utkom i original 1982. Marguerite Yourcenar, 1903-1987, fransk författare.

MediaNr: CA51837

Maskeradstaden

av Maria Monciu. Inläst av Maria Monciu. 10 tim, 39 min.Talbok med text.

Amir gör allt för att dölja sin bakgrund för sina kurskamrater på universitetet. Han vill inte bli sedd som den kurdiske killen från Rinkeby. Men en dag begår Amir ett ödesdigert misstag och blir misstänkt för ett allvarligt brott. Han märker hur svaga vänskapsbanden är. Den enda som tror på honom är Clara. Henne skulle han våga ta med hem till Rinkeby. Om klassklyftor och kärlek, och om att försöka balansera två världar som verkar oförenliga.

MediaNr: CA51001

Vi får väl trösta varandra

av Mark Levengood. Inläst av Christer Klausberger. 6 tim, 30 min.Talbok med text.

Texter som tidigare publicerats i Levengoods böcker eller funnits med i radioprogrammet Tankar för dagen. Texterna kretsar kring livet i olika åldrar, från inledande Väldigt ung, till den sista, Rätt gammal för att vara så ung. Oftast vrider och vänder han på tillvaron, hittar perspektiv och visar på de glimtar av ljus som kan leda ut ur mörker. Mark Levengood, 1964- , författare och programledare.

MediaNr: CA51098

Skumtomten, en julroman

av Mia Ahl. Inläst av Britt Ronström. 4 tim, 24 min.Talbok med text.

I ett grådaskigt men ändå juligt Göteborg ställs vänskapen på hårda prov för väninnorna Jessika, Jenny och Sofia - inte minst när Jessika inser att hennes två bundsförvanter känt till hennes man Roberts otrohetsaffär med den yngre Melanie. Förutom barnen är det nya jobbet i en guldsmedsaffär en av få ljusglimtar i Jessikas liv, men kanske är en nystart i livet snart på gång. Feelgoodroman med åtrå, hopp och kärlek, och en hel del humor.

MediaNr: CA52054

På dödligt spår, en Jack McEvoy-deckare

av Michael Connelly. Inläst av Åke Lindgren. 11 tim, 39 min.Talbok med text.

Del 3 i serien som börjar med Poeten. Erfarna reportern Jack McEvoy har tagit fast mördare förut. Men när en kvinna han haft en relation med blir dödad på ett brutalt sätt inser han att han står inför en ny sorts mördare. Jack börjar gräva i fallet och gör en chockerande upptäckt. Brottet kan kopplas till andra mystiska dödsfall i landet. Oupptäckt av polisen har mördaren använt genetiska data för att välja ut och förfölja sina offer.

MediaNr: CA51002

Madame Piaf och kärlekens sång

av Michelle Marly. Inläst av Bodil Carr Granlid. 10 tim, 43 min.Talbok med text.

Roman som skildrar den franska sångerskan Édith Piafs liv mellan 1937-1947. Hon lever ett händelserikt och dramatiskt liv. Efter den tyska ockupationen av Frankrike anklagas Édith för att vara kollaboratör och samarbetat med nazisterna. Under tiden som Édith försöker bevisa sin oskuld upptäcker hon en begåvad, men tafatt ung sångare på Moulin Rouge. Hans namn är Yves Montand. Édith blir hans mentor och de två chansonartisterna blir snart älskare.

MediaNr: CA51619

Slöa hästar, en Jackson Lamb-thriller

av Mick Herron. Inläst av André Nilsson. 13 tim, 43 min.Talbok med text.

Jackson Lambs grupp av spioner har blivit bannlysta från de högpresterande MI5-leden i Regent s Park för diverse förseelser kopplade till droger och fylla, sex och ödesdigra misstag, politik och svek. Nu vänder de i stället papper i Slough House. Men ingen av dem har gått med i underrättelsetjänsten för att vara en så kallad "slö häst". När en pojke kidnappas och hålls som gisslan vägrar de att bara sitta och titta på.

MediaNr: CA51489

Brustna hjärtans död, en Erik Sandström-deckare

av Mikael Ressem. Inläst av Hans Bergqvist. 13 tim, 0 min.Talbok med text.

Deckare som ingår i serien om ambulanssjuksköterskan Erik Sandströmi Gävle. Mitt i julhandeln ringer en okänd man in till larmcentralen i Gävle och uppger att det finns ett främmande föremål inuti den enorma Gävlebocken. Erik Sandström larmas till platsen och gör en makaber upptäckt som blir början på en katt-och-råtta-lek där inget är otänkbart. Någon har satt en utstuderat hänsynslös plan i verket, en plan som måste stoppas innan julafton.

MediaNr: CA51351

Blodskam, en spänningsroman

av Niklas Wrångberg. Inläst av Magnus Demitz-Helin. 14 tim, 59 min.Talbok med text.

Del 3 i serien som börjar med Den som ger. Ett obehagligt fynd görs i havet utanför Oxelösund. Upptäckten som är mycket uppseendeväckande väcker många frågor och ger eko över hela landet. Kriminalinspektör Arne Olofsson och hans kollegor vid Nyköpingspolisen får ta sig an en ovanligt knivig utredning som berör Arne personligen. Han blir djupt engagerad i att finna sanningen och hans grävande leder honom långt tillbaka i tiden.

MediaNr: CA51636

Gömstället, spänningsroman

av Nora Roberts. Inläst av Martin Lindberg. 20 tim, 23 min.Talbok med text.

Caitlyn Sullivan var en stjärna redan som tioåring, men hon var inte för gammal för att leka kurragömma i det stora huset vid Big Sur. Det var under en sådan lek som hon försvann. Flera år senare är det dags för Caitlyn att återta sitt liv och övervinna traumat som påverkat henne. Vad hon inte vet är att det såddes två frön den där natten för så länge sedan - ett av kärlek och ett av hämnd.

MediaNr: CA52235

På flykt

av Olav Ottersen. Inläst av Sari Eliasson. 6 tim, 32 min.Talbok.

Del 4 i serien Tidvatten som börjar med Ståthållarens ring. Serien följer släkten Bröcker genom dramatiska händelser från slutet av 1600-talet fram till mitten av 1900-talet. På väg över fjället red ett ungt par. Då de kom fram till gården Lindern hade de blivit tre. Barnet gav de namnet Berit. Inte minst Berit skulle få smaka på fogdens piska. Hon lärde sig tidigt att det var skillnad på fattig och rik - när det gäller rättvisa och kärlek.

MediaNr: CA51983

Skyddsängeln

av Olav Ottersen. Inläst av Britt Ronström. 6 tim, 8 min.Talbok.

Del 6 i serien Tidvatten som börjar med Ståthållarens ring. Serien följer släkten Bröcker genom dramatiska händelser från slutet av 1600-talet fram till mitten av 1900-talet. En skenande häst ledde till att Björn Wåge fick upp ögonen för Amalia Bröcker. Aldrig hade han sett en vackrare flicka. Men för en fattig fjordskeppare var det svårt att vinna en rikemansdotter. Amalia kan inte heller glömma sin räddare men hon har även andra beundrare.

MediaNr: CA52062

Solens ö

av Olav Ottersen. Inläst av Sari Eliasson. 6 tim, 23 min.Talbok.

Del 5 i serien Tidvatten som börjar med Ståthållarens ring. Serien följer släkten Bröcker genom dramatiska händelser från slutet av 1600-talet fram till mitten av 1900-talet. Varje morgon när solen steg upp ur havet gick Martine ut på udden. Det var längesen hon flydde från det kalla Kristiania till solens ö, St. Thomas. Hon hade hoppats finna lycka här men i stället kände hon sig som en fånge. Var fanns prinsen som skulle föra henne bort?.

MediaNr: CA52061

Thoras arv

av Pia F Davidson. Inläst av Lena Löfvenberg. 7 tim, 24 min.Talbok med text.

När 63-åriga Etti ska begrava sin pappa möter hon av en slump antikhandlaren Morgan. Förutom Etti och Morgan är det en främmande dam där som lämnar ett gulnat häfte på kistan och efter ceremonin presenterar sig som en ungdomsvän till Ettis pappa. När hon åkt hämtar Etti det gamla häftet. Det är startskottet på en tidsresa i en hittills noga dold släkthistoria. Allt börjar en mörk natt 1944 i Charlottenberg i Värmland nära den norska gränsen.

MediaNr: CA52143

In i en stjärna

av Puk Qvortrup. Inläst av Ingrid Gustafsson. 3 tim, 56 min.Talbok med text.

Självbiografisk skildring där den danska författaren Puk Qvortrup, 1986- , skriver om hur hon som 26-åring förlorar sin make och pappan till sin knappt tvåårige son. Hur går man vidare? Hur håller man samman inför sitt barn, och hur kan man mitt i allt detta ledsaga ett nytt liv in i världen? Om att gå vidare med en tvååring som inte förstår varför hans pappa inte längre finns med. Om ett nytt liv som uppstår tre månader efter makens bortgång.

MediaNr: CA52374

Marta sover, thriller

av Romy Hausmann. Inläst av Anna Godenius. 9 tim, 48 min.Talbok med text.

För många år sedan dömdes Nadja för ett fruktansvärt brott och efter sin frigivning önskar hon sig inget annat än att leva ett helt vanligt liv. Men sedan sker det ett mord och ett ensligt hus på landsbygden blir skådeplatsen för en bisarr lek. Nadjas förflutna gör henne till det perfekta offret. Och till den perfekta mördaren. Psykologisk thriller om skuld och hämnd - och frågan om en förbrytare någonsin kan bli fri igen.

MediaNr: CA52237

Gården vid Fårö strand, en historisk roman från Gotland

av Ronnie G Lundin. Inläst av Linda Jansdotter. 9 tim, 36 min.Talbok.

Syskonen Oluff och Gartru får oväntat ta över släktgården Hamars innan de knappt är giftasvuxna. I en storm går ett skepp i kvav utanför Fårö, och lasten som de får bärga kommer att sätta sina spår på befolkningen. En ny präst, Lorenz, försöker få församlingens förtroende efter sin föregångares vanstyre. Första delen i en serie av historiska romaner om Hamarsläkten på Fårö. Handlingen är förlagd till tiden mellan 1530-1560-talet.

MediaNr: CA52654

Flickan i skogen, thrillers

av Sam Lloyd. Inläst av Åsa Ekberg. 12 tim, 43 min.Talbok med text.

Elissa är 13 år när hon kidnappas. Mitt på dagen blir hon inkastad i en bil, nedsövd och bortförd. När Elissa vaknar ligger hon fastkedjad i en håla under jorden. Hon har ingen aning om vem hennes kidnappare är men hans beteende blir allt mer oförutsägbart. Hon får också besök av Elijah, en pojke i hennes ålder som vill henne väl men som inte vågar ringa polisen. Elissa är inte den första flickan han har hittat fången i skogen. Psykologisk thriller.

MediaNr: CA51616

Den tredje systern

av Sara Blædel. Inläst av Birgitta Smiding. 9 tim, 13 min.Talbok med text.

Del 3 i serien som börjar med Min fars hemlighet. Ilka har ärvt sin pappas amerikanska begravningsbyrå men hennes pappa är inte död utan lever i Key West. Ett brutalt överfall innebär nya avslöjanden och Ilka stänger begravningsbyrån och beger sig söderut med förhoppning om att äntligen få veta sanningen om sin far. Det dyker hela tiden upp nya problem med mord, misshandel, en förmögenhet på avvägar och sektavhoppare som måste räddas.

MediaNr: CA51347

Vinterbröllop

av Sarah Morgan. Inläst av Monica Back Bengtsberg. 12 tim, 26 min.Talbok med text.

Vinteridyllen Aspen stundar snart bröllopet alla väntat på. Maggies och Nicks yngsta dotter Rosie ska stå brud. Vad ingen vet är att de själva är mitt i en skilsmässa och det sista de önskar är att behöva låtsas vara lyckliga inför alla. Rosie själv älskar förstås sin fästman men trots det börjar hon få kalla fötter. Spänningen stiger, snön faller och Rosie måste bestämma sig. Dagen för vinterbröllopet är snart här. Feelgood.

MediaNr: CA51729

Broarna, roman

av Sebastian Johans. Inläst av Helena Gripe. 11 tim, 9 min.Talbok med text.

Kring år 1900 lämnar Carl och Ida-Levina Åland för Amerika. Där hittar de varandra och ett liv. Men möjligheternas land är också ett hårt klassamhälle. Carl bygger de stora broarna i New York och finner sin dröm om frihet, men för Ida-Levina finns framtiden inte där. Roman som sträcker sig från förra sekelskiftet fram till den stora depressionen, när liv och samhällen rasar samman; en resa från fattigdom till fattigdom.

MediaNr: CA51822

Den starkaste lågan

av Shobha Rao. Inläst av Qina Hermansson. 12 tim, 26 min.Talbok med text.

De indiska tonårsflickorna Poornima och Savitha lever båda i extrem fattigdom. Efter en fruktansvärd våldtäkt flyr Savitha från byn. Poornima blir bortgift till en man som behandlar henne illa. Sökande efter varandra blir en resa in i samhällets mörkaste hörn. De hamnar båda på en bordell där de utnyttjas på det mest brutala vis. Trots de allt större hinder de ställs inför förlorar Poornima och Savitha aldrig det starka hopp som brinner inom dem.

MediaNr: CA51691

Hebrons hemlighet

av Taliah Pollack. Inläst av Anna Döbling. 10 tim, 25 min.Talbok med text.

En berättelse om Or och Najwa, två elvaåriga flickor som blir bästisar mot alla odds och lovar varandra att aldrig bli vuxna. Trots att flickorna bor i samma stad lever de i två helt skilda världar. Det är en skildring av konflikten på Västbanken där en yngre generation ifrågasätter fördomar och cementerade föreställningar. Taliah Pollack, 1983-, uppvuxen i Israel och Sverige.

MediaNr: CA52186

Nattavaara, roman i katastrofernas tid

av Thomas Engström. Inläst av Ove Ström. 9 tim, 15 min.Talbok med text.

Den nordligaste delen av Sverige har blivit Nordmark, fritt från resten av landet och styrt av en enväldig jarl. I en nära framtid sliter klimatkatastrofer, pandemier och finanskriser sönder samhället. Några lever gott men de flesta kämpar mot hunger och mot varandra. Erik och hans lillasyster Sofia är föräldralösa och befinner sig på en farofylld vandring mot Kiruna. Där finns jarlen - och Eriks enda chans att vinna tillbaka gården. Dystopi.

MediaNr: CA51772

Bastarden

av Tonny Gulløv. Inläst av David Zetterstad. 19 tim, 36 min.Talbok med text.

Del 3 i serien som börjar med Tusenårsriket. Året är 955 och Harald Blåtands försök att ena Danmark verkar vara ett misslyckande redan från början. Otto den store vill tvångskristna eller döda sina hedniska och oregerliga grannar i norr och skickar därför en armé till Jylland. Harald Blåtand sänder Ulv Palnatoke och hans krigare till Danevirke för att bistå Håkon jarl i försvaret av Danmark. Palnatoke utkämpar det största sjöslaget som skådats.

MediaNr: CA51757

Medan staden sover, en roman om brott

av Torgny Wirén. Inläst av Hans Sandquist. 15 tim, 57 min.Talbok med text.

En lördagsnatt i slutet av november får den unga prästen Rebecca Calderoni hjälpa Jönköpingspolisen att meddela ett dödsfall. Det som från början ser ut som en enskild, tragisk händelse blir för henne porten in i en värld av mörker och ondska. Medan tillvaron omkring henne rasar och människorna runt henne dör tvingas hon också ompröva sin syn på människan, sin världsbild och sin allra innersta tro.

MediaNr: CA51178

Gamla och nya Gutasagor

av Ulf Palmenfelt. Inläst av Linda Jansdotter. 4 tim, 35 min.Talbok.

Folklivsforskaren och författaren Ulf Palmenfelt har samlat sina favoritberättelser hämtade ur den gotländska berättartraditionen. Det är både kända, som Tjelvar och Marteboljuset, och mindre kända vandringssägner som här är kopplade till just Gotland. Han delar in dem under olika rubriker och ger en kort bakgrund till dessa, som "Skiftingar" och "Ormar".

MediaNr: CA52652

The queen's gambit

av Walter Tevis. Inläst av Johnny Isaksson. 12 tim, 3 min.Talbok med text.

När Beth Harmon i mitten av 1950-talet tvingas flytta till ett barnhem upptäcker hon snabbt två sätt att fly sin omgivning: Att spela schack och att ta lugnande små grönvita piller. Det visar sig att Beth har en exceptionell talang. Om hon lyckas klättra i schackvärlden kan hon få en chans att skapa sig ett nytt liv. Samtidigt tvingas hon hela tiden kämpa både med ett intensivt missbruk och mot en mansdominerad verklighet. Utkom i original 1983.

MediaNr: CA51876

Alltings mening, tredje kriminalromanen i Mölleserien

av Åke Högman. Inläst av Jens Malmkvist. 11 tim, 33 min.Talbok med text.

Del 3 i serien som börjar med Mord i Mölle. Kriminalreporter Johannes Pilgrimsson ska fira jul på ett pensionat i Mölle. När två personer mördas i Kullabygden blir han indragen i ännu ett "Möllemysterium". Sakta spinns en väv som är långt mer omfattande än vad Johannes själv kan hantera.

MediaNr: CA51753

Facklitteratur

Allmänt och blandat

Djurens språk

av Carina Solöga Högman. Inläst av Ove Ström. 3 tim, 56 min.Talbok med text.

I denna bok berättar författaren om över 800 växter och deras visdom och hur hon menar att djuren kan hjälpa människan att skapa skönhet i livet och världen. Hon berättar också om medicinhjulet och de fyra riktningarna.

MediaNr: CA52002

Växternas språk

av Carina Solöga Högman. Inläst av Mallika Giarimi. 4 tim, 19 min.Talbok med text.

I denna bok berättar författaren om över 500 växter och deras visdom som kan hjälpa oss att förverkliga våra drömmar.

MediaNr: CA52007

Julkalendern genom tiderna

av Caroline Cabot. Inläst av Örjan Blix. 5 tim, 50 min.Talbok med text.

Genomgång av alla julkalendrar på Sveriges Television, från starten 1960 med Titteliture fram till 2020 med Mirakel. Tillsammans med en kort presentation av kalenderns handling och tema finns det också en intervju gjord för varje kalender - med någon som på något sätt varit med och skapat kalendern. De bidrar med lite kuriosa kring inspelningarna, som till exempel vem som egentligen styrde robotsvansarna på katterna i Pelle Svanslös.

MediaNr: CA51860

Helgmålsringning, en klang i folkdjupet

av Elisabeth Öhman. Inläst av åke Lindgren. 6 tim, 25 min.Talbok med text.

Ända sedan medeltiden har kyrkorna haft en helgmålsringning på lördagskvällen. Från år 1970 har Sveriges Television sänt ut en helgmålsringning inspelad i kyrkor och på andra platser runt om i landet. Författaren besöker kyrkor och pratar med några av de personer som har hållit i veckans betraktelse. Här finns också reflektioner kring vårt behov av veckovila, av mental stillhet och tittares upplevelser av programmet.

MediaNr: CA51871

Religion

De tillhöriga

av Kent Wisti. Inläst av Christer Modin. 1 tim, 46 min.Talbok med text.

Ken Wisti - präst i Svenska kyrkan, konstnär och satiriker - skriver om de utmaningar som kyrkan står inför i vår tid. Boken är indelad i korta kapitel där författaren mestadels skriver om vad han upplevt i livet och vilken teologisk betydelse detta kan ha. Det handlar om möten och situationer som drabbar; så genuina och angelägna att Guds närvaro blir ytterst påtaglig.

MediaNr: CA51819

Filosofi och psykologi

Vad moralen kräver, att argumentera om rätt och fel

av Anders Hansson. Inläst av Martin Lindberg. 8 tim, 16 min.Talbok med text.

Filosofisk framställning där författaren presenterar moraliska resonemang. Det finns många saker som är värdefulla eller önskvärda, till exempel ett fritt demokratiskt samhälle. Men ett sådant samhälle förutsätter vissa värden, principer och idéer. Det är nödvändigt att alla lär sig resonera om värdefrågor. Med hjälp av filosofiska tankeexperiment tydliggör han förutsättningarna för, och konsekvenserna av, olika moraliska ståndpunkter och val.

MediaNr: CA52348

Medvetandets mysterium, en guide till universums största gåta

av Annaka Harris. Inläst av Benny Nilsson. 3 tim, 27 min.Talbok med text.

Vad är medvetande? De flesta tar upplevelsen av att vara vid liv för given. Men att vi människor har ett medvetande och att ett sådant över huvud taget existerar är fortfarande ett mysterium för forskarna. Annaka Harris, amerikansk författare och journalist med inriktning på neurovetenskap och medvetandefilosofi, presenterar definitioner av medvetandet och hur vetenskapen och filosofin förklarar universums kanske största gåta..

MediaNr: CA51833

Makt, frihet och nåd, att finna källan till bestående lycka

av Deepak Chopra. Inläst av Patrik Nyman. 4 tim, 7 min.Talbok med text.

Författaren utforskar existensens mysterium och dess roll i vårt eviga sökande efter lycka. Liksom i tidigare böcker kombinerar han uråldrig österländsk visdom med moderna vetenskapliga rön. Det gäller att förstå sin sanna natur, då kan man börja tänka och leva med förankring i denna källa till varaktig lycka. Deepak Chopra, 1947- , indisk-amerikansk författare inom New Age och förespråk.

MediaNr: CA51387

Insiktens energi, att bli befriad från det som tynger

av Ingalill Roos. Inläst av Kristina Bäckman. 14 tim, 47 min.Talbok med text.

Ingalill Roos, socionom, psykodynamisk samtalsterapeut och författare, utforskar sina inre rum. Det handlar om hennes utvecklingsprocess och befrielse från oro, rädsla, svek, orättvisa och destruktiva mönster. Utanförskap, oberättigade och orättvisa skam- och skuldkänslor samt separationsångest har varit utgångspunkten. Hon har funnit ett samband mellan psykologi, filosofi och Jesu lära - de har samma rötter - sanningssökande och kärlek.

MediaNr: CA51385

5-sekundersregeln, förändra ditt liv, ditt arbete och ditt självförtroende med vardagsmod

av Mel Robbins. Inläst av Torsten Arnbro. 6 tim, 47 min.Talbok med text.

Mel Robbins - amerikansk entreprenör, coach och föredragshållare - presenterar något som hon kallar 5-sekundersregeln. Enligt henne handlar det om att man ska hämta kraften hos sig själv och därmed kunna förändra sitt liv, sitt arbete och sitt självförtroende.

MediaNr: CA51789

En liten bok om meningen med livet

av Micael Dahlén. Inläst av Mallika Giarimi. 3 tim, 50 min.Talbok med text.

Vad får oss att känna mening med livet? Ganska mycket visar det sig. Micael Dahlen, professor på Handelshögskolan i Stockholm., finner med hjälp av egna och andras forskningsstudier vetenskapligt grundade tips som ökar känslan av att vårt liv har ett syfte - och en mening. Han bjuder på gamla och nya rön, historiska anekdoter och personliga erfarenheter. Fristående fortsättning på En liten bok om lycka.

MediaNr: CA51781

I grunden god, en optimistisk historia om människans natur

av Rutger Bregman. Inläst av Anna Westberg. 17 tim, 5 min.Talbok med text.

Rutger Bregman, nederländsk historiker och författare, förfäktar tanken på människans inneboende godhet och denna godhets förmåga att ställa saker och ting till rätta i slutändan. Han argumenterar för människans godhet med en rad historiska exempel. Han anser att synen på människans natur är en vattendelare för hur vi ska lösa några av de största samhällsutmaningarna i dag: klimatkrisen, politiken, skolan, hälsovården och mycket annat.

MediaNr: CA51946

Hur du blir din egen bästa vän

av Stefan Ekberg. Inläst av Yann Le Nestour. 14 tim, 7 min.Talbok med text.

Stefan Ekberg, författare till ett 50-tal böcker om företagande och personlig utveckling, ger råd om vad man ska göra för att bli vän med sig själv. Det handlar bland annat om att slänga ut gammalt skräp och gå vidare, få tyst på den inre rösten som kritiserar, sluta att oroa sig hela tiden, hantera motståndet i livet som sin egen bästa vän och sätta gränser som man är bekväm med.

MediaNr: CA51169

Uppfostran och undervisning

Prestationsprinsen, för alla som möter barn och unga som tänker, känner och gör annorlunda

av Aggie Öhman. Inläst av Johnny Isaksson. 3 tim, 0 min.Talbok med text.

40-tal berättelser, fiktiva men hämtade ur verkligheten, som beskriver ett barn, ungdom eller ung vuxen som vill väl, vill lyckas i skolan och livet men som för ofta blir missförstådd av vuxna: stressade föräldrar, oförstående lärare, pragmatiska tjänstemän, slutkörd vårdpersonal och många fler. Boken vänder sig till närstående och alla som i sitt yrke möter barn och unga som tänker känner och gör annorlunda.

MediaNr: CA51650

Litteraturvetenskap

Virginia Woolfs trädgård, historien om trädgården vid Monk's House

av Caroline Zoob. Inläst av Anna Westerberg. 5 tim, 23 min.Talbok med text.

År 1919 förvärvade Leonard och Virginia Woolf egendomen Monk s House i Sussex. Med huset följde en bit mark där de anlade en personlig trädgård. Caroline Zoob, som under tio år levde i huset och såg till trädgården, berättar, med stöd i brev och dagböcker, historien om ett hus och en trädgård, om hur Virginia och Leonard skapade nya rum i trädgården och om deras stora kärlek till det dagliga arbetet. Den tryckta förlagan är rikt illustrerad.

MediaNr: CA51817

Flykten från folkhemmet

av Katerina Janouch. Inläst av Suzanna Santrac. 12 tim, 43 min.Talbok med text.

Fristående fortsättning på "Bilden av Sverige" och "Bilden av verkligheten" Författaren känner inte igen det trygga svenska folkhemmet. Hon anser "att Sverige blir allt mer dysfunktionellt, ett resultat av politisk inkompetens och vanvård", "ett land som utnyttjas av bidragsgivare och kriminella". Hon berättar att många i hennes omgivning inte kan tänka sig att bo kvar i Sverige, utan planerar att fly till ett bättre mentalt och fysiskt klimat.

MediaNr: CA51170

Konst, musik, teater och film

Erik Sædén, mästersångaren bakom masken

av Catarina Ericson-Roos. Inläst av Jens Malmkvist. 17 tim, 51 min.Talbok med text.

Biografi över operasångaren Erik Sædén, 1924-2009. Sædén räknas till ett av de stora namnen inom svensk opera. Han framträdde ibland utomlands men föredrog att avböja erbjudanden från internationella operahus. Hans huvudscen var och förblev Kungliga Operan i Stockholm, där han agerade i fem decennier. Han hade en remarkabel bredd och sjöng ofattbara 160 roller från barock till nutida operor, han behärskade lyriska såväl som dramatiska roller.

MediaNr: CA51601

En etta på Nybroplan, om livet i Dramatens skådespelarloger

av Eva Redvall. Inläst av Anna Döbling. 9 tim, 45 min.Talbok med text.

Med hjälp av intervjuer och rena fakta berättar kulturjournalisten Eva Redvall om livet i Dramatens skådespelarloger. Logen är skådespelarnas eget territorium på teatern. Det är ett rum där det byts kläder, pluggas manus, kopplas av, värms upp och då och då njuts ett glas champagne som avrundning efter en lyckad föreställning. Logen kan vara en frizon i det myllrande teaterhuset, och för många ett andra hem under många år, ibland decennier.

MediaNr: CA52076

Gyllene tider - en sista refräng

av Jan-Owe Wikström. Inläst av Christer Modin. 7 tim, 30 min.Talbok med text.

Dokumentation av popbandet Gyllene Tiders turné 2019. Bandet firade 40 år genom att göra en avskedsturné i Sverige och Norge. Här finns allt, från planeringen och skivinspelningen i Frankrike till repetitionerna och de allra sista konserterna. Det är också en berättelse om fansen, om andra artisters relationer och minnen om bandet, om kemin och det unika soundet och om vardagslivet mellan turnéerna. Den tryckta förlagan är rikt illustrerad.

MediaNr: CA51213

Tvära kast

av Marianne Lindberg De Geer. Inläst av Marie-Thérèse Sarrazin. 13 tim, 26 min.Talbok med text.

Dagboksanteckningar från 10 januari till 3 oktober 2020 av Marianne Lindberg De Geer, 1946- , konstnär, -författare, dramatiker och kulturskribent. Hon beskriver sin vardag, såväl i det privata som i den kulturella sfären, och väjer inte för att i skarpa ordalag kommentera visa fenomen. Hon kritiserar konstvärlden och funderar kring frågor om feminism och socialism. Men det är också en samtid präglad av covid-19 som begränsar och påverkar henne.

MediaNr: CA52080

Romeo, (min flykt i fem akter)

av Ola Rapace. Inläst av André Nilsson. 5 tim, 35 min.Talbok med text.

Självbiografi av Ola Rapace, 1971- , svensk skådespelare. Han fokuserar på sitt privatliv och berättar i fem akter om kärleken och konsten, och att ständigt vara på flykt från sin egen lycka. Han ger ingen vacker bild av sig själv utan det är en självrannsakande skildring av hur han i sitt sökande efter äkthet, sann kärlek, bekräftelse och tillhörighet lever ett rastlöst kringflackande liv där han ständigt lämnar kvinnor och sviker sina barn.

MediaNr: CA51686

Historia

Vandra med kamrater

av Arundhati Roy. Inläst av Karin Rosén. 2 tim, 20 min.Talbok med text.

Arundhati Roy, indisk författare och debattör, skildrar ett besök i ett gerillakontrollerat territorium i centrala Indiens djungelområden. Där möter hon företrädare för det maoistiska kommunistpartiet som kämpar för ursprungsbefolkningens rättigheter och mot den indiska statsmaktens övervåld. Samtidigt som Roy rapporterar om lokala strider ställer hon frågan om den globala kapitalismen är beredd att tolerera något samhälle utanför dess kontroll.

MediaNr: CA51791

Visby brandskattning

av Dick Harrison. Inläst av Martin Lindberg. 5 tim, 1 min.Talbok med text.

Brandskattningen av Visby år 1361 är en mytomspunnen händelse i svensk historia. Det dramatiska förloppet, där kung Valdemar Atterdag av Danmark kräver att de kuvade Visbyborna ska lämna ifrån sig sina dyrbaraste ägodelar, är känd främst genom en nationalromantisk tavla av Carl Gustaf Hellqvist från slutet av 1800-talet. Historieprofessor Dick Harrison berättar om denna icke-händelse och vad som egentligen hände i Visby under denna tid.

MediaNr: CA51834

Öppen/sluten, hur människan skapar och förstör framsteg

av Johan Norberg. Inläst av David Zetterstad. 26 tim, 55 min.Talbok med text.

Genom människans historia har tider av öppna utbyten mellan kulturer och samhällen alltid följts av slutenhet. Följderna har varit omvälvande. Varför upprepas hela tiden detta mönster? Vad borde alla lära oss sig av öppenhetens kluvna historia? Johan Norberg - författare och idéhistoriker - gör en historisk odyssé om människans djupaste dubbelnatur, om evolution och civilisation, om tribalister och världsöppnare, någonstansare och varsomhelstare.

MediaNr: CA51224

De kanadensiska bombflygarna och Leksands IF

av Lars Ingels. Inläst av John Sundin. 8 tim, 34 min.Talbok med text.

Mellan augusti 1943 och januari 1944 lyckades fem brittiska bombflygplan med kanadensisk besättning nödlanda i Dalarna. Snart började de ägna sig åt ishockey precis som de gjort hemma i Kanada. I Falun hann de göra ett 20-tal matcher, dels i Falu BS, dels i det nybildade laget Kanada, under den säsong de var här. Det blev stor succé och bidrog starkt till ishockeyintresset Dalarna. Det innebar även en början till framgångarna för Leksand IF.

MediaNr: CA51604

Kanalerna i De Kooi, en berättelse om motstånd

av Martin Klepke. Inläst av Åke Lindgren. 7 tim, 11 min.Talbok med text.

När staden Leiden i Nederländerna ockuperas av nazisterna flyr Martin Klepkes far till Sverige, men krigsåren ska för alltid prägla familjen. Martin Klepke reser till sin barndoms stad och kvarteret De Kooi och söker människorna som befolkar historien: faster Annie som spred illegala tidningar, farmors syster Dien som gömde människor i sin affär, tante Co som överlevde Ravensbrück och Dachau och Bart som satt fyra år i arbetsläger.

MediaNr: CA52633

Reformism eller revolution, striden inom arbetarrörelsen 1908-1918

av Peter Sundborg. Inläst av Mattias Pleijel. 8 tim, 4 min.Talbok med text.

Historisk framställning om striden inom arbetarrörelsen 1908-1918. Frågan var vilken politik man skulle driva: reformism eller revolution. Dessa år fördes en intensiv debatt i det svenska socialdemokratiska partiet (SAP); en rad olika politiska frågor diskuterades. Sällan har diskussionerna varit så intressanta och motsättningarna så tydliga.

MediaNr: CA51792

Biografi med genealogi

En yogis självbiografi

av Yogananda. Inläst av Marika Bergström. 31 tim, 15 min.Talbok med text.

Självbiografi av Paramahansa Yogananda, 1893-1952, indisk vishetslärare som mer än andra kan sägas ha introducerat kunskapen om yoga i västerlandet. Han skildrar sin upptäcktsresa till en värld av helgon och yogier, vetenskap och mirakler, död och återuppståndelse. Han vill belysa livets och universums djupaste hemligheter, och öppna allas hjärtan och sinnen för glädje, skönhet och obegränsad andlig kraft. Utkom i original 1946.

MediaNr: CA51651

Flykten till Marstrand

av Anna Grinzweig Jacobsson. Inläst av Elisabet Thorborg. 5 tim, 35 min.Talbok med text.

I november 1969 placerades tvåhundra polsk-judiska flyktingar på Marstrand. Vissa hade överlevt Förintelsen, andra hade vuxit upp efter kriget utan att känna till sin judiska bakgrund. Polens antisemitiska kampanj blev en chock som förändrade allt. Anna Grinzweig Jacobsson, som själv var en av flyktingarna, då sex år gammal, har nu pratat med människor som minns. Resultatet är en rösternas väv där både de som flydde och de som tog emot tar plats.

MediaNr: CA51882

Ett förlovat land

av Barack Obama. Inläst av Örjan Blix. 35 tim, 30 min.Talbok med text.

Självbiografi av Barack Obama, 1961- , USA:s president 2009-2017. I första volymen av sina memoarer berättar han historien om sin osannolika resa, från en ung man sökande efter sin identitet till ledare för den fria världen. Han beskriver sin politiska utveckling och sina milstolpar från den första mandatperioden i detta historiska presidentskap - en tid av stor oro och dramatiska förändringar.

MediaNr: CA51600

Pionjär på de sju haven, den osannolika historien om den första världsomseglingen under svensk flagg och andra äventyr

av Charlotte Röing. Inläst av Annika Denke. 11 tim, 24 min.Talbok med text.

Sjökapten Nils Werngren, 1815-1897, var blott 24 år gammal när han ger sig ut på sin första världsomsegling. Under åren 1839-1854 genomför han åtta världsomseglingar. Han får uppleva opiumkrig, guldrusch, farsoter och sammandrabbningar med kannibaler. Han går i land på okända öar och knyter vänskapsband med den tahitiska drottningen Pomare och hövdingarna på Wea. Werngrens spännande äventyr skildras genom hans berättelser, brev och loggböcker.

MediaNr: CA51787

Jag saknar fruntimmer här, en biografi över Anna Bugge Wicksell

av Christina Carlsson Wetterberg. Inläst av Elisabet Thorborg. 20 tim, 34 min.Talbok med text.

Biografi över Anna Bugge Wicksell, 1862-1928, norsk-svensk politiker, jurist, diplomat och feminist. Anna var en pionjär för sin tid som kämpade hårt för att förändra sin reaktionära samtid och lyfta fram kvinnors mänskliga rättigheter. Hon var framträdande i fredsrörelsen och kvinnorörelsen i såväl Norge och Sverige. År 1920 utsågs hon till svensk delegat i det då nybildade Nationernas förbund.

MediaNr: CA51480

Mina åtta år i Kality

av Ingela Jansson. Inläst av Karin Rosén. 13 tim, 0 min.Talbok med text.

Självbiografi av Ingela Jansson. Ingela växte upp i Västergötland och arbetade som bilförsäljare i många år innan hon hamnade i kriminella kretsar och så småningom i fängelse i Etiopien, dömd för bedrägeri. Hon döms till lagens strängaste straff, 55 år. I det hårda fängelset Kality upplever hon misär och förnedring och är hon nära att dö när kroppen försvagas i brist på mat och sjukvård. Hon benådas 2018 och återvänder då till Sverige.

MediaNr: CA52015

Carl-Gustaf Svingel och Silvias familj i det kalla krigets Berlin

av Ingrid Thörnqvist. Inläst av Hans Bergqvist. 12 tim, 37 min.Talbok med text.

I det kalla krigets Västberlin går ryktet att svensken Carl-Gustaf Svingel kan sammanföra människor som splittrats av muren. Han förhandlar ut politiska fångar ur DDR:s fängelser. Genom sin kurirverksamhet blir han bekant med familjen Sommerlath. Ingrid Thörnqvist, tidigare bland annat utrikeskorrespondent, skildrar Svingels resa från fattigdomen i barnhemmet i bohuslänska Hjärtum till den storpolitiska dramatiken i metropolen Västberlin.

MediaNr: CA51179

De osannolika systrarna Soong, kvinnorna i centrum av Kinas moderna historia

av Jung Chang. Inläst av Karin Rosén. 16 tim, 18 min.Talbok med text.

Systrarna Soong - Ei-ling, Ching-ling och Mei-ling - fanns i centrum när det moderna Kina formades under 1900-talets första hälft. Födda i Shanghai under sent 1800-tal i en kristen familj, utbildade i USA, världsvana, eleganta och ambitiösa, hamnade Soong-systrarna i politikens absoluta maktcentrum genom sina giftermål med dåtidens mest inflytelserika män. Berättelse om kärlek, krig, intriger och förräderi.

MediaNr: CA51252

Boken om Anders, en värmlandskrönika om Anders Fryxell

av Karin Fryxell. Inläst av John Sundin. 20 tim, 37 min.Talbok.

Del 2 i den biografiska serien om Anders Fryxell, 1795-1881, svensk historiker och skolman, främst känd för att ha skrivit texten till "Ack Värmeland, du sköna". Boken om Anders är en berättelse om hans familj, släkt och Värmlandsbygden. Del 2 handlar om Anders ungdomsår - student i Uppsala, informator i Värmland och lärare i Stockholm. Han skriver noveller och dikter och det är nu "Ack Värmeland du sköna" kommer till.

MediaNr: CA50991

Augustas resa, på resa genom 1800-talets Europa i vår farmors mormors fotspår

av Kerstin Melin. Inläst av Bodil Carr Granlid. 9 tim, 18 min.Talbok med text.

I en dagbok från 1847 skildrar Augusta Söderholm en resa hon gjorde genom Europa. År 2016 gör systrarna Sara Azzam och Kerstin Melin en resa där de följer i Augustas, deras farmors mormor, fotspår. De vill ta reda på hur Augustas värld såg ut. De syr upp en resegarderob i 1840-talsstil och ger sig ut på en resa i tid och rum för att uppleva känslan av 1847. Systrarnas resa beskrivs parallellt med reseskildringen i Augustas dagbok.

MediaNr: CA51950

Att leva med schizoaffektivt tillstånd

av Mats Arndtzén. Inläst av Patrik Nyman. 6 tim, 34 min.Talbok med text.

Självbiografi där Mats Arndtzén beskriver hur det kan gå till när en individ utvecklar schizoaffektivt syndrom, och hur det är att leva med den sjukdomen. Han berättar om den långa svåra vägen tillbaka med hjälp av mediciner och terapi. Han vill att boken ska minska stigmat kring psykiska sjukdomar, berätta om vad schizoaffektivt syndrom innebär, och uppmuntra sjuka och deras anhöriga att söka vård för den sjuke.

MediaNr: CA51869

Välkommen till helvetet, en sann historia

av Nanna Helsén. Inläst av Marie-Thȩrèse Sarrazin. 4 tim, 41 min.Talbok med text.

När 15-åriga Nanna insjuknar i anorexi rasar hon i vikt och läggs in för akut vård. Hennes tillstånd är livshotande och livet vänds uppochner för hennes familj. Nanna plågas av grav ångest och är helt i sjukdomens våld. Hemma är 13-åriga lillasystern Stina ledsen och arg. Det som tidigare var en nära syskonrelation upphör tvärt. Nanna och Stina, idag vuxna, berättar öppet och rättframt om ett år med anorexin och ångesten ur sina olika perspektiv.

MediaNr: CA51812

Om jag dör nu kommer tidningarna skriva mitt namn

av Nazanin Nouri. Inläst av Therese Stenshäll. 3 tim, 48 min.Talbok med text.

008 flyr Nazanin Nouri tillsammans med sina föräldrar och sin storebror från talibanernas skräckvälde i Afghanistan till Iran. Där fängslas och torteras hennes pappa och sedan skickas de tillbaka till Afghanistan. Därefter tar familjen sig, med hjälp av flyktingsmugglare, till Grekland via Turkiet. Slutligen tar de sig med hjälp av falska papper till Sverige. Nazanin berättar om livet på flykt ur ett barns ögon. Nazanin är idag 14 år.

MediaNr: CA52294

Spillror, en väg genom smärtan

av Petra Nilsson. Inläst av Therese Stenshäll. 3 tim, 19 min.Talbok med text.

Petra Nilsson var en framgångsrik entreprenör när smärtan stal hennes kropp och kidnappade hennes hjärna. 2015 fick hon diagnosen fibromyalgi och påbörjade en resa för att finna sig själv i sin nya roll. Smärtan släpper inte och det finns ingen botemedel för sjukdomen. Hon skildrar hur sjukdomen kan rasera liv men också hur man kan resa sig, hantera smärtan och se ljuset.

MediaNr: CA51957

Geografi

I Dackebygd, en bok om Vissefjärda

Inläst av Ingemar Jonson. 8 tim, 42 min.Talbok.

Talbok från Kalmar stadsbibliotek.

MediaNr: CA52435

Nalas värld

av Dean Nicholson. Inläst av Hans Sandquist. 9 tim, 11 min.Talbok med text.

I september 2018 lämnade Dean Nicholson Skottland för att cykla jorden runt. Tre månader senare, på en enslig väg på gränsen mellan Bosnien och Montenegro, träffar han en övergiven liten kattunge. Något med de genomborrande ögonen och det sorgliga jamandet fick honom att plocka upp henne och sätta henne på cykeln. Han döper katten till Nala. Dean berättar historien om resan som förändrade deras liv.

MediaNr: CA51934

Vandra Sörmlandsleden, komplett guide till samtliga etapper

av Gunnar Andersson. Inläst av Lars Thiel. 6 tim, 45 min.Talbok med text.

Sörmlandsleden startar direkt från Stockholms tunnelbana och fortsätter i tusen kilometer via landsbygd, hav och storskog. Det här är en komplett guide till samtliga etapper - information om 62 etapper, 17 anslutningar, 9 satelliter och 31 rundslingor samt tips om 63 naturreservat, en nationalpark och 33 andra vandringsleder. Dessutom uppgifter om kommunikationer, boenden, serveringar och livsmedelsbutiker. Den tryckta förlagan är rikt illustrerad.

MediaNr: CA51605

Den varma dalen, en bok om Mariannelundsbygden

av Henrik Simonsen. Inläst av Ingemar Jonson. 12 tim, 36 min.Talbok.

Talbok från Regionbibliotek Region Jönköpings län.

MediaNr: CA52873

Förändring, berättelser om livet i Norrbotten förr och nu

av Johanna Lundeberg. Inläst av Malin Halland. 4 tim, 17 min.Talbok med text.

Åtta reportage som speglar tillvaron i Norrbottens inland och hur omvälvande förändringar har påverkat människorna som bor där. Det handlar bland annat om riksväg 95, kallad Silvervägen, och vad den betyder för det lilla fjällsamhället Vuoggatjålme, rennäring, flottningens uppgång och fall, Jokkmokks marknad, vattenkraftverken i Luleälven och samhällsomvandlingen i Malmberget. Bok om förändring men också om gamla minnen och ny framtid.

MediaNr: CA51490

200 svenska sevärdheter från andra världskriget

av Lars Gyllenhaal. Inläst av Elisabet Thorborg. 5 tim, 45 min.Talbok med text.

Reseguide som presenterar 200 platser med stark anknytning till andra världskriget, utspridda över hela Sverige. Det är agentbaser, bombkratrar, bunkrar, interneringsläger och vrak. Minnesmärken över svenska soldater som dog i gränsincidenter och olyckor är vanligare än de flesta kan ana. Dessutom har tyska, amerikanska, brittiska, finska, norska, polska och sovjetiska militärer lämnat avtryck på många orter.

MediaNr: CA51302

Sumpkärret blev ett varumärke

av Ulf Palmenfelt. Inläst av Linda Jansdotter. 4 tim, 4 min.Talbok.

Författaren konstaterar att platsen som var ett sumpkärr för 5 000 år sedan har idag blivit ett kommersiellt varumärke. Som folklivsforskare bygger Palmenfelt på den folkliga berättartraditionen när han beskriver staden utifrån sina många tankepromenader. Det är Visby det handlar om, och han ser och berättar om hur staden, trots sitt isolerade ö-läge, haft många kontakter med omvärlden under årtusenden.

MediaNr: CA52653

Göteborg alla dagar, platser vi känner för

av Viveca Lärn. Inläst av Bodil Carr Granlid. 3 tim, 25 min.Talbok med text.

Författarna - mor och dotter - skriver om sitt älskade Göteborg. 48 texter där de bjuder på sina personliga favoriter i den stad de älskar i nöd och lust, regn och blåst och framför allt året om. Det är en resa i tid och rum där de minns hur det var, men också upptäcker hur det är nu och funderar på hur det ska bli.

MediaNr: CA52118

Samhälls- och rättsvetenskap

Friheten innanför murarna, texter från Mariefreds anstalt

Redaktor: Magnus Utvik. Inläst av Matti Boustedt. 3 tim, 42 min.Talbok med text.

Antologi med texter skrivna av sex män som alla sitter på anstalten i Mariefred. De skriver om livet bakom stängsel och murar långt ifrån tidningarnas löpsedlar och människors förutfattade meningar. Texterna är också vittnesmål om friheten i att skriva. Förord av författaren Magnus Utvik som lett en skrivarcirkel på anstalten.

MediaNr: CA52201

Kollektiv galenskap, genus, etnicitet och identitet

av Douglas Murray. Inläst av Ove Ström. 12 tim, 31 min.Talbok med text.

Douglas Murray, brittisk författare och journalist, är kritisk till det identitets politiska tänkande som han anser vuxit fram över världen. Det har tagit sig uttryck på fyra olika områden: homosexualitet, feminism, etnicitet och transsexualism. Det gemensamma, menar han, är att de började som legitima rörelser för mänskliga rättigheter, men att de någonstans tappade riktningen och det nu blivit allt mer krav på särbehandling.

MediaNr: CA51855

Tystnadskontraktet, she said - avslöjandet som startade metoo

av Jodi Kantor. Inläst av Karin Rosén. 13 tim, 25 min.Talbok med text.

Jodi Kantor och Megan Twohey, reportrar på New York Times, publicerade 2017 ett reportage om filmproducenten Harvey Weinstein som berättade om decennier av sexuella övergrepp, maktmissbruk och tystnadskultur. Det blev en tändande gnista för en rörelse som kom att förändra världen. De berättar om sitt arbete där de fick lägga ett pussel av ledtrådar, och mötte hot, maktfullkomlighet och dubbelspel som ledde dem långt bortom det enskilda fallet.

MediaNr: CA51931

Jakten på Bitcoin-piraten, den sanna historien om Silk Roads grundare

av Nick Bilton. Inläst av Dan Bratt. 13 tim, 31 min.Talbok med text.

Skildring av hur amerikanen Ross Ulbricht, 1984- , grundade den illegala darknetmarknaden Silk Road. Han var 26 år när sajten skapades och inom ett år omsätter han miljarder. Men att bryta alla regler har sitt pris och snart jagas han, mannen som är känd som Dread Pirate Roberts, av poliser världen över. År 2015 dömdes Ulbricht bland annat för penningtvätt och stämpling till narkotikahandel. Domen blev livstids fängelse.

MediaNr: CA50887

Teknik, industri och kommunikationer

Vasaskeppets förlisning

av Tomas Blom. Inläst av Therese Stenshäll. 4 tim, 47 min.Talbok med text.

Den 10 augusti 1628 förlista regalskeppet Vasa i Stockholms ström inför en stor publik, hon kantrar och försvinner i djupet på några få minuter. Ombord på Vasa kämpar sjömän och passagerare förtvivlat för sina liv. Många klarar sig, andra inte. Gustav II Adolf har just mist kronjuvelen i sin kungliga flotta. Vad hände egentligen? Sedan Vasa bärgades 1959-1961 har man lärt sig mycket om 1600-talets samhälle och tidens skeppsbyggarkonst.

MediaNr: CA51963

Ekonomi och näringsväsen

Småländska gårdsbutiker & kaféer, innehåller recept från alla gårdar & kaféer

av Ann-Charlotte Fägerlind. Inläst av Kristina Bäckman. 3 tim, 25 min.Talbok med text.

Guide, från 2019, till småländska gårdsbutiker och kaféer. Här besöks platser som Norrby Ängar i Eksjö, Alfreds Marzipan & Praliner i Rydaholm, Malva Gård i Urshult, Solmarka Gård i Vassmolösa och många fler. På alla ställen finns entusiastiska människor som är stolta över sin verksamhet och som bjuder på gofika. Från varje ställe presenteras ett kak- eller matrecept. Den tryckta förlagan är rikt illustrerad.

MediaNr: CA49514

Idrott, lek och spel

Fotboll i krig och fred, hundra år av konflikt och dialog

av Ekim Çağlar. Inläst av Ove Ström. 12 tim, 50 min.Talbok med text.

Hänger fotboll och politik ihop? Ja, svarar författaren och visar hur historien innehållit både konflikter och fredsprocesser som varit sammankopplade med fotboll. Sporten har visat sig vara ett effektivt verktyg både för att överbrygga och elda på motsättningar mellan grupper. Extrema former av nationalism sköljer med jämna mellanrum över fotbollsvärlden medan sporten andra gånger fungerar som ett medel för att främja dialog och inkludering.

MediaNr: CA51790

Att bygga ett lag

av Janne Andersson. Inläst av Magnus Demitz-Helin. 4 tim, 2 min.Talbok med text.

Den svenske förbundskapten i fotboll Janne Andersson har hyllats för sitt tydliga ledarskap. Han delar med sig av sina erfarenheter om hur man bygger lag, sätter gemensamma ramar och hanterar konflikter. Han berättar om hur man blir delaktig i ett lag och om hur människor med olika bakgrund och förutsättningar kan jobba ihop på bästa sätt. Också om hur man skapar utrymme för idéer och hur man hittar balansen mellan att ta och delegera beslut.

MediaNr: CA51692

Lukas Betting, så spelade jag bort 20 miljoner på ett år

av Josefine Lindén. Inläst av Örjan Blix. 3 tim, 34 min.Talbok med text.

Lukas Betting berättar om sitt spelberoende. Han hade allt - fru, barn, nybyggt hus och ett chefsjobb han trivs med. När han blir sjukskriven drar rastlösheten och spelreklamen in honom i en ny spännande värld. Han börjar spela och ett år efter första spelet har han omsatt 200 miljoner kronor hos spelbolagen och är skyldig 30 personer som står honom nära över 15 miljoner kronor. Sann historia om hur en människa kan dras in i grovt spelmissbruk.

MediaNr: CA51755

I huvudet på Lotta Schelin

av Lotta Schelin. Inläst av Camilla Eriksson. 7 tim, 26 min.Talbok med text.

Självbiografi av Lotta Schelin, 1984- , svensk fotbollsspelare som bland annat spelade med Lyon 2008-2016 och gjorde 185 landskamper för Sverige. Hon är Sveriges mest framgångsrika damfotbollsspelare och räknat i faktiska ligasegrar och meriter är hon den mest framgångsrika svenska fotbollsspelaren genom tiderna. Efter en allvarlig nackskada 2017 beslutade hon sig för att sluta med fotbollen för gott.

MediaNr: CA51676

Motivationsresan, starkare, friskare, piggare

av Stephan Wilson. Inläst av André Nilsson. 3 tim, 39 min.Talbok med text.

Programledaren Stephan Wilson vill dela med sig av sina erfarenheter av träning som fått honom att känna sig både fysiskt och mentalt stark. Först och främst handlar det om att hitta motivationen, det gäller att få kraft att ta det första steget ur soffan. Han ger råd och tips kring både mental och fysisk träning. Det viktiga är att hitta glädjen i träningen, då kommer man snabbt att märka hälsoeffekterna som förhöjer livskvaliteten.

MediaNr: CA51884

Naturvetenskap

Alkemi, det gudomliga verket

av Katarina Falkenberg. Inläst av John Sundin. 22 tim, 28 min.Talbok.

Katarina Falkenberg, alkemisk terapeut och Tommy Westlund, psykosyntesterapeut och apostolisk gnostisk biskop, skriver om den alkemiska visdomsvägen. De anser att alkemin visar vägen in i tillvarons djupaste mysterier, där vår egen essens - vårt guld - kan uppenbaras. Genom alkemin kan vi förverkliga vår fulla potential, få tillgång till våra dolda gudomliga förmågor och nå själslig helhet.

MediaNr: CA51333

Bråttom men inte kört, frågor och svar om klimatet

av Stefan Edman. Inläst av Patrik Nyman. 5 tim, 13 min.Talbok med text.

Faktabok som är uppbyggd med korta frågor och begripliga svar kring allt från klimatpolitik, teknik och ekonomi till transporter, energi, jordbruk, konsumtion och skogarnas viktiga roll. Vänder sig till den som vill ha en snabb uppdatering om läget, utmaningarna och vad forskarna säger. Stefan Edman - biolog, föreläsare och författare - redogör för klimatkrisen och fokuserar på positiva trender och lösningar som växer fram.

MediaNr: CA51793

Medicin

Kom du?, alla våra tankar om kvinnlig njutning och (fejkade) orgasmer

av Amanda Colldén. Inläst av Marika Bergström. 6 tim, 27 min.Talbok med text.

Författarna, som driver podcasten Alla våra ligg, utforskar synen på kvinnlig njutning. Det är en resa genom egna erfarenheter, sexdiskussioner och orgasmtips. De anser att den kvinnliga orgasmen varken är svår eller mystisk, men den omgärdas ofta av skeva föreställningar och ideal. Om kvinnor äger sina val och förstår vad de vill ha - och kan få - i sängen ökar inte bara njutningen, utan det förändrar också normerna och samtalsklimatet kring sex.

MediaNr: CA52240

Föräldraboken om adhd

av Lena Westholm. Inläst av Inga Pyk. 7 tim, 44 min.Talbok med text.

Som förälder till ett barn eller en tonåring med adhd måste man kämpa och använda mer energi än andra föräldrar för att få tillvaron att fungera. Det som verkar lätt och självklart för andra föräldrar ställer stora krav på tålamod, planering och konflikthantering. Lena Westholm, leg. psykolog med lång erfarenhet av att arbeta med barn och unga med adhd, vill förmedla ökad kunskap om adhd som gör det lättare att förstå och stödja sina barn.

MediaNr: CA51534

Böcker för barn

Skönlitteratur

Vår trädkoja med 130 våningar och en ovanligt irriterande fluga

av Andy Griffiths. Inläst av Örjan Blix. 1 tim, 51 min.Talbok med text.

Del 10 i serien som börjar med Vår trädkoja med 13 våningar. Andys och Terrys trädkoja blir bara större och större och har nu kommit upp i otroliga 130 våningar! Här finns bland annat en såpbubblekanon, en toalettpappersfabrik och framför allt ett observatorium för rymdforskning. Skönlitteratur för seende. Talboken läses med stöd av den digitala texten eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA51773

Molly - tyst som en mus

av Anna Alemo. Inläst av Therese Stenshäll. 2 tim, 7 min.Talbok med text.

Tioåriga Molly är blyg och har svårt att finna sig tillrätta i sin nya skola. Det enda som kan få Molly att bli glad är en hund och till slut ser drömmen ut att gå i uppfyllelse. Men istället för den söta, lilla valp som Molly sett fram emot, flyttar en trött, gammal hund hem till dem. Samtidigt närmar sig klassens julavslutning och alla elever förväntas stå på scen. Molly får ont i magen bara hon tänker på det.

MediaNr: CA51856

Vilket ridläger!

av Anna Bendréus Kinding. Inläst av Ylva Törnlund. 4 tim, 40 min.Talbok med text.

Del 2 i serien Sanna på Tallåsen som börjar med En i gänget. Sanna och Julia ska äntligen på ridläger. En hel vecka tillsammans med hästarna och kompisarna. Ridläraren Kajsa ser verkligen till att de får en minnesvärd ridlägervecka. De får bada med hästarna, hoppa terrängbana, rida kadrilj och sova över på stallets loft. Sen får de rida iväg på en långritt med övernattning. Ingen av dem anar hur dramatisk den kommer att bli.

MediaNr: CA50721

Jakten på julen, en julberättelse i 24 kapitel

av Anna Helgesson. Inläst av Marie Thérèse Sarrazin. 2 tim, 22 min.Talbok med text.

Jossan, Sofia, Donya och Priya går i årskurs 6 på Vårbyskolan i Huddinge. Under ett temaarbete i skolan bestämmer de sig för att på egen hand ta reda på julens ursprung. Flickorna ger sig av för att söka svar, men när de blir ombedda att hjälpa en flyktingpojke hamnar de i ett äventyr som de sent kommer att glömma. En spännande, mystisk och stämningsfull julberättelse i 24 kapitel.

MediaNr: CA51949

Att inte fega ur

av Annakarin Rosengren. Inläst av Joséphine Wistedt. 3 tim, 7 min.Talbok med text.

Maja, Alice, Silje och Anton träffas tack vare Morran, läraren som spelar moln och vindar på sin flöjt. Hon vill starta en ensemble för fyra jämnåriga tvärflöjtsspelare. Till en början verkar de inte ha något gemensamt alls, förutom att de är 12 år och går i sexan, men snart blir de kompisar. Vänskapen växer sig allt starkare men håller den när Anton avslöjar sin hemlighet?.

MediaNr: CA51653

Kristallrosen

av Astrid Foss. Inläst av Saunet Sparell. 1 tim, 30 min.Talbok med text.

Del 2 i serien Snösystrarna som börjar med Tre magiska gåvor. Systrarna Hanna, Ida och Magda är prinsessor i ett förtrollat rike. Den onda Skugghäxan vill ta makten genom att stjäla ett klot med magiskt ljus. De måste stoppa henne. Det blir en farlig resa för att hitta ljusklotet före Skugghäxan. Men räcker deras magiska krafter fram till glaciären? Många faror hotar men de är utrustade med ishackor, snöskor, rep och massor av mod.

MediaNr: CA51717

Den omöjliga pojken

av Ben Brooks. Inläst av Anders Mthlein. 6 tim, 4 min.Talbok med text.

Oleg och Emma hittar på en låtsasklasskamrat och blir minst sagt förvånade när han dyker upp på riktigt. Sebastian är inte som deras andra vänner. Han har aldrig ätit pizza och han har en magisk ryggsäck. Snart börjar ännu mer omöjliga saker att hända. Det hela tar dock en otäck vändning när det mystiska Institutet för overklighet börjar jaga de tre vännerna. Institutet vill tillfångata och sudda ut Sebastian och återställa ordningen i världen.

MediaNr: CA51806

Kitty och den hemliga grottan

av Carolyn Keene. Inläst av Anders Mathlein. 4 tim, 29 min.Talbok.

MediaNr: CA51441

Monsterhjärtat

av Cressida Cowell. Inläst av Marika Bergström. 7 tim, 39 min.Talbok med text.

Del 3 i serien som börjar med Magikernas tid. Wish och Xar är på rymmen, jagade av krigare, magiker och värst av allt, häxor. Ska de hitta ingredienserna till trollformeln för att bli av med häxorna innan Häxkungen lyckas lägga beslag på magin som funkar på järn? De står inför en skrämmande utmaning och vet inte att någon är på väg att förråda dem. Ett äventyr i en värld av magiker, krigare, mytiska varelser och stark magi.

MediaNr: CA51555

Häxkungen

av Cressida Cowell. Inläst av Marika Bergström. 7 tim, 49 min.Talbok med text.

Del 2 i serien som börjar med Magikernas tid. Wish och Xar drar ut på en livsfarlig och ödesdiger färd tillsammans med krigarlivvakten Bodkin, varulven Ensam, älvor och korpar, snökatter och andra magiska djur. De samlar ingredienser till en trollbrygd som sägs kunna utrota häxorna. Vad de snart blir varse är att Häxkungen gillrat en fälla. Han vill via Xar komma åt Wish som besitter magiska krafter som Häxkungen behöver för att bli oövervinnlig.

MediaNr: CA51554

Skön är hamnen

av Elin Lindholm. Inläst av Lotta Lundberg. 2 tim, 49 min.Talbok med text.

Theos lillasyster Alice armar är täckta av blåmärken och hon har skrämmande teckningar. Det finns en skylt med namnet Vipeholm på bilderna. När det visar sig att byggnaden på Alices teckningar finns på riktigt bestämmer sig Saga och Theo för att resa dit. När de försöker att ta reda på vad som hände där är det någon som vill stoppa dem. Baserad på verkliga händelser som ägde rum på Vipeholm, en anstalt för "sinnesslöa", under mitten av 1900-talet.

MediaNr: CA52027

Märtas otursdag i stallet

av Erika Eklund Wilson. Inläst av Lo Thorsdotter. 0 tim, 15 min.Talbok med text.

Del 16 i serien som börjar med Märta börjar rida. Märta brukar älska torsdagar, för då är hon i stallet. Men just idag är det hennes otursdag! Bästisen Maja är sjuk, ridläraren Kattis är extra arg, och favorithästen Julia har ont i benet. Som om det inte vore nog blir Märta tvungen att hjälpa till när ett av de små nybörjarbarnen ska rida. Fast hon själv bara är nybörjare! Eller, är hon större och duktigare än hon själv tror? Lättläst.

MediaNr: CA52251

Magiska Marja Matterhorn

av Eva Salqvist. Inläst av Helena Gripe. 2 tim, 31 min.Talbok med text.

Marja föddes med en extra kromosom som gav henne en tuff start i livet och hennes första hjältedåd var att överleva. Nu kan hon ta på sig sin cape och sin superhjältemasken och göra stordåd. Med sparkcykeln Sixten tar hon sig fram bland bovar, igelkottar och sjuka. Hennes värld är både magisk och helt vanlig. Vi alla människor är jättespeciella och vanliga på en och samma gång. Det säger moster Märy i alla fall och hon brukar ha rätt.

MediaNr: CA52100

Välja sida

av Francine Pascal. Inläst av Therese Stenshäll. 3 tim, 15 min.Talbok.

Del 5 i serien Jessica & Elisabeth som börjar med Två världar. Många ungdomar på Sweet Valley Junior High snurrar runt tvillingarna Jessica och Elisabeth. Det blir många förvecklingar när Brian inte vill att Kristin ska gå på middag med Mike. Kristin har ingen aning om vad som väntar henne för Mike kan var mycket otrevlig mot tjejer, tycker Brian. Men vad tycker Kristin?.

MediaNr: CA51699

Nattkorpen

av Johan Rundberg. Inläst av Therese Stenshäll. 4 tim, 23 min.Talbok med text.

Vintern håller Stockholm i ett järngrepp, tullarna är igensnöade och det går varken att ta sig in eller ut ur staden. Mika har bott på Barnhuset på Drottninggatan i hela sitt liv. För att kunna överleva i 1800-talets Stockholm har hon utvecklat ett skarpt sinne för detaljer och hotfulla situationer. En natt lämnas en nyfödd flicka till barnhuset av en skräckslagen ung man. Det blir början på en kedja av händelser som ska försätta Mika i stor fara.

MediaNr: CA52416

Spelvändning

av John Hickman. Inläst av André Nilsson. 0 tim, 52 min.Talbok med text.

Del 3 i serien Jackson Law - våga satsa som börjar med Platsa i laget. 15-årige Jackson vill bli fotbollsproffs och kämpar hårt för sin plats i topplaget United. Hans fotbollskarriär i proffslaget United går över förväntan och alla pratar om honom på nätet. Men när hans pappa dyker upp för första gången på åratal vet Jackson inte längre vad han ska tro, eller vem han kan lita på. Lättläst.

MediaNr: CA51776

Platsa i laget

av John Hickman. Inläst av André Nilsson. 0 tim, 54 min.Talbok med text.

Del 1 i serien Jackson Law - våga satsa. Jackson är en mycket lovande fotbollsspelare, och när en talangscout från topplaget United upptäcker honom i en park verkar det som om han ska få chansen att gå hela vägen. Men kommer Jackson någonsin att passa in i ett lag - eller blir hans hetsiga humör ett hinder han inte kan övervinna? Lättläst.

MediaNr: CA51719

Farligt spel

av John Hickman. Inläst av André Nilsson. 0 tim, 52 min.Talbok med text.

Del 2 i serien Jackson Law - våga satsa som börjar med Farligt spel. Jackson vill bara spela fotboll med sina nya lagkamrater i United och kanske gå på dejt med Lauren, en tjej som han gillar. Men när hennes gamla pojkvän ser dem ute tillsammans uppstår problem och Jackson måste välja: Lauren eller United? Lättläst.

MediaNr: CA51720

Framtidskameran

av Kaj Hagstedt. Inläst av Sari Eliasson. 4 tim, 30 min.Talbok med text.

12-åriga Emmas farfar har dött och hon är mycket ledsen. Men farfar har lämnat en magisk gåva till henne - en framtidskamera. När hon tar ett fotografi visar motivet vad som kommer att ske några minuter senare. Med kameran i sin hand inser Emma att hon kan påverka världen runt henne. Hon kan förhindra brott och hjälpa vänner i nöd. Men kameran gör också att Emma måste fundera på vad som är rätt och vad som är fel och hon tvingas möta sina rädslor.

MediaNr: CA51807

Främmande vildmark

av Katja Brandis. Inläst av Matti Boustedt. 9 tim, 24 min.Talbok med text.

Del 4 i serien Woodwalkers som börjar med Carags förvandling. Carag, Holly och Brandon åker på skolresa till Costa Rica. Men i regnskogen väntar inte bara hemlighetsfulla snappsköldpaddor, högljudda vrålapor och äventyrliga utflykter. När jaguarvandraren King avslöjar att den grymme Andrew Milling värvat anhängare även i Centralamerika fylls Carag av fasa. Vad planerar hans mäktige motståndare och varför ligger han alltid steget före?.

MediaNr: CA51259

Flickan på vinden

av Laura Djupvik. Inläst av Marika Bergström. 0 tim, 17 min.Talbok med text.

För länge sedan bodde en stor familj i det gamla huset. Då hördes lek och skratt överallt. Men nu står rummen tomma. Alla som flyttar in i huset flyttar snart därifrån. Kan det bero på kistan som står på vinden? Mysrysare för den som ska börja läsa.

MediaNr: CA51551

Ingenting och allting på samma gång

av Louise Jingryd. Inläst av Marie-Thérèse Sarrazin. 10 tim, 32 min.Talbok med text.

När Rio åker på läger sommaren innan sjuan förväntar hon sig inget annat än att vara oändligt uttråkad. Det enda som känns värre än att vara på ett läger där hon inte känner någon är tanken på att högstadiet snart börjar och att hon inte vet vad det innebär. Varför verkar alla andra ha sådan koll? Och så mitt i all förvirring finns Indigo som på något vis gör allting så mycket enklare, och så mycket svårare, bara genom att finnas till.

MediaNr: CA52065

Vikingarna och oraklet

av Malin Falch. Inläst av Therese Stenshäll. 0 tim, 54 min.Talbok med text.

Del 2 i serien som börjar med Resan till Jotundalen. Tecknad serie om 14-åriga Sonja som rest med trollpojken Espen till en magisk plats som heter Jotundalen, en vacker dal fylld av troll och talande djur. Men här bor också vikingar, som tillsammans med det magiska bergsfolket kämpar för att sätta stopp för Espen. Skönlitteratur för seende. Talboken läses med stöd av den digitala texten eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA50722

Lotta i topp

av Merri Vik. Inläst av Marie-Thérèse Sarrazin. 3 tim, 44 min.Talbok.

Lotta åker till Wien tillsammans med sina föräldrar som har vänner där. De har en flicka Viola som är i Lottas ålder och efter vad Lotta har hört en riktigt ordentlig och duktig flicka. Lotta ser inte alls fram emot att vara med henne. Det visar sig att Viola har hört liknande saker om Lotta och att hon inte heller ser fram emot att behöva dra runt på Lotta i flera dagar. Med de blir vänner och hamnar i många äventyr. Utkom första gången 1967.

MediaNr: CA51698

Var glad, Lotta!

av Merri Vik. Inläst av Marika Bergström. 3 tim, 45 min.Talbok.

Lotta har börjat en ny termin och precis som vanligt startar hon den fylld av goda föresatser. Det här året, hennes sista i grundskolan, ska hon minsann vara en riktig mönsterelev. Hennes klasskompis, Mick, försöker värva henne till sitt senaste projekt men hon säger hårdnackat nej. Lotta lyckas sedan få tag i en kamera för att i smyg ta ett kort på sin klassföreståndare, Lockiga Fridolf. Men det är inte så lätt. Utkom första gången 1968.

MediaNr: CA52488

Vilken vals, Lotta!

av Merri Vik. Inläst av Marika Bergström. 3 tim, 33 min.Talbok.

Det är Lottas och Giggis sista termin på högstadiet och julen närmar sig med stormsteg. Tyvärr har Lotta många att ge julklappar till men just inga pengar att köpa julklappar för. Hon och Giggi bestämmer sig därför för att göra egna julklappar till sin familj, vilket tar mer tid än de tänkt sig. Plötsligt är de båda inblandade i planeringen av en bal där Lotta ska vara pepparkaksgumma och sälja kakor. Utkom första gången 1968.

MediaNr: CA52489

Min kompis har hörselnedsättning

av MrsHyper. Inläst av Matti Boustead. 0 tim, 9 min.Talbok med text.

Charlie har en hörselnedsättning. Charlies bäste kompis berättar hur kul de har när de leker. När Charlie föddes var han helt döv men när han var ett år opererades det in små elektroder i inre delen av hans öron. För att höra sätter Charlie på sig sina "hörisar", de liknar hörapparater. Tillsammans gör hörisarna och implantatet att Charlie hör ganska bra. Ingår i en serie av böcker från Infoteket om funktionshinder, Region Uppsala.

MediaNr: CA51666

Den perfekta vännen

av Non Pratt. Inläst av Malin Halland. 2 tim, 33 min.Talbok med text.

Under universitetsåren var Mel och Abi bästa vänner. De delade allt. Men så blev Mel gravid och hoppade av studierna. 17 år senare befinner de sig på helt olika platser - Mel i en villaförort i England och Abi i Los Angeles där hon är TV-programledare. Men så råkar Abi i knipa och kontaktar Mel, som bjuder henne till England. Ganska snart står det dock klart att det är något som inte stämmer. Varför har Abi egentligen kommit hem till Mels familj.

MediaNr: CA51851

Elena - krigarflickan

av Patricia Malone. Inläst av Marie-Thérèse Sarrazin. 6 tim, 17 min.Talbok med text.

Britannien på 500-talet. Den 15-åriga Elena vet inget om sitt ursprung. Hennes fars sista ord var: "Ge dig av till Dun Alyn. Leta upp Ryamen". Så hon börjar rida mot Dun Alyn. På vägen möter hon plundrare, kung Arthurs sändebud, målade främlingar och oväntade vänner. Väl framme vid fortet blir hon anklagad av druiden för att vara en ond ande återkommen från de döda. Hans ord döljer en stor hemlighet och en större utmaning än hon kunnat ana.

MediaNr: CA51972

De tre grottornas berg

av Per Olov Enquist. Inläst av Anahi Giacaman-Rios. 2 tim, 46 min.Talbok med text.

Morfar och småbarnen Moa och Marcus, de litet större barnen Ia och Mina - och inte minst - hunden Mischa, ska bestiga ett svindlande högt berg, som har tre grottor på olika nivåer. Det blir en farlig och strapatsrik bergsbestigning. Morfar tror på den gamla visdomen: man måste utmana rädslan genom att övervinna sig själv. Har man stått öga mot öga med varg och björn, kan inget mer skrämma. Per Olov Enquist, 1934-2020.

MediaNr: CA49583

Det hemliga riket

av Philip Pullman. Inläst av Suzanna Santrac. 21 tim, 20 min.Talbok med text.

Del 2 i serien som börjar med Lyras färd. Lyra Belacqua är nu tjugo år och det har gått sju år sedan händelserna i Bärnstenskikaren. Nu blir hon indragen i ett äventyr som tar henne över hela Europa, ända bort till Asien. Malcolm har vuxit upp till en plikttrogen man med en önskan om att göra rätt i världen. På olika vägar reser de till platsen som sägs vara hemsökt av daimoner och där lösningen på mysteriet med stoft kanske finns.

MediaNr: CA51448

Mirakel och hemligheter

av Sara Salander. Inläst av Ylva Törnlund. 5 tim, 13 min.Talbok med text.

Mi-Rakel Tapper drabbades av syrebrist vid födseln vilket ledde till att hon har cerebral pares. Ingen trodde att hon skulle överleva. Ingen trodde att hon skulle lära sig att gå. Men nu kan hon springa och med hjälp av en pratplatta göra sig förstådd. Mi-Rakel bor med sin pappa på en campingplats och drömmer om att ha en häst. När hon möter en skimmel i skogen gömmer hon den i ett skjul. Hon ska visa alla att hon kan ta hand om en häst.

MediaNr: CA51852

Midnattssol

av Stephenie Meyer. Inläst av Ove Ström. 28 tim, 11 min.Talbok med text.

Del 5 i serien Twilight som börjar med Om jag kunde drömma. Edward bor med sin familj i den lilla byn Forks, På ytan en vanlig familj men de är vampyrer som stillar sin hunger med djur, inte människor. Så flyttar Bella till byn. Edward blir blixtförälskad vilket är början på en ovanlig kärlekssaga. Samma handlingsförlopp som i boken Om jag kunde drömma men denna gång berättad av Edward. Han slits mellan sin mänskliga sida och det rovdjur han är.

MediaNr: CA51774

Lindbergh, berättelsen om musen som flög över Atlanten

av Torben Kuhlmann. Inläst av Matti Boustedt. 0 tim, 33 min.Talbok med text.

I början av 1900-talet bor en liten, nyfiken mus i Hamburg. En morgon upptäcker musen att något förändrats, inte en endaste mus syns till. Var kan de alla ha tagit vägen? Har de kanske flytt till Amerika? Musen bestämmer sig för att följa efter, fast med flyg. Det blir starten på ett fantastiskt äventyr. Bilderbok för alla åldrar.

MediaNr: CA51672

Ur askan i elden

av Vilhelm Sundbom. Inläst av Åke Lindgren. 3 tim, 1 min.Talbok med text.

Del 3 i serien Bortrövad som börjar med Fånge i berget. Syskonen Tim och Li har efter många farofyllda äventyr äntligen lyckats hitta varandra. Tillsammans måste de nu försöka hitta ett sätt att ta sig ut ur mörkret. En uppgift som visar sig bli mycket svårare än de någonsin kunnat föreställa sig. Den hemlighetsfulla skogen verkar aldrig vilja släppa sitt grepp. Det finns många mystiska varelser som skrämmer dem.

MediaNr: CA51857

Faktaböcker

Teknik, industri och kommunikationer

Värsta bästa nätet, bli säker och trygg på sociala medier, i chattar och spel

av Maria Dufva. Inläst av Joséphine Wistedt. 1 tim, 15 min.Talbok med text.

I en digital värld - på sociala medier, i chattar och spel - är det lätt att vara anonym. Näthat, otäcka kedjebrev, tjat om nakenbilder, dåliga hemligheter och fejkade konton är tyvärr vanligt. Nätet kan till och med bli en brottsplats. Det bästa sättet att undvika det är att bli smart och noggrann. Lättläst version av kriminologen Maria Dufvas bok Värsta bästa nätet som utkom 2018. Lättläst.

MediaNr: CA51508

Idrott, lek och spel

Hjärnstark junior, smartare, gladare, starkare

av Anders Hansen. Inläst av Lena Löfvenborg. 2 tim, 0 min.Talbok med text.

Faktabok om hjärnan som vänder sig till barn i mellanstadieåldern och uppåt. Det handlar mycket om hur fysisk aktivitet påverkar hjärnan när det gäller koncentration, mående, sömn med mera. Många tips om rörelseaktiviteter som ger en uppgradering av hjärnan så man tänker snabbare och kan lägga i en extra mental växel när det är stökigt runtomkring. Anders Hansen, överläkare i psykiatri och Mats Wärnblad, författare av barn- och ungdomsböcker.

MediaNr: CA51709

Böcker på andra språk än svenska

Böcker för vuxna

Queenie

av Candice Carty-Williams. Inläst av Jenny Soep. 10 tim, 12 min.Talbok med text.

Queenie Jenkins är 25 år, bor i London, jobbar på en halvstor dagstidning och har just blivit dumpad. Med svajig magkänsla och Tinder som kompass söker Queenie tröst på sämsta tänkbara ställen. Vid sidan av de törnar hon stoiskt uthärdar som ung, svart kvinna i en sexistisk, rasistisk värld, lägger hon även krokben för sig själv. Men utrustad med galghumor, dödslojala vänner och en allsmäktig jamaicansk mormor övervinner hon det mesta.

MediaNr: CA51816

Endgame

av Daniel Cole. Inläst av Robert McIntyre. 12 tim, 48 min.Talbok med text.

Del 3 i serien som börjar med Ragdoll. När den pensionerade polisofficeren Finaly Shaw hittas död i ett låst rum tror alla att det handlar om ett självmord. Men detektiv William "Wolf" Fawkes är inte så säker. Tillsammans med sina partners, detektiv Emily Baxter och privatdetektiv Alex Edmunds, börjar han undersöka Shaws tidiga år inom poliskåren. Men det finns någon inom polisen som försöker stoppa Wolfs undersökning. Inläst på engelska.

MediaNr: CA51909

Dean Koontz's Frankenstein

av Dean R Koontz. Inläst av Sarah White. 8 tim, 47 min.Talbok med text.

Del 3 i serien Dean Koontz's Frankenstein som börjar med Prodigal son. Victor Frankensteins ondskefulla varelser bli okontrollerbara när New Orleans förstörs av en orkan. Den som kan städa upp i kaoset är Deucalion, Victor Frankensteins första monster. Deucalion, enligt Victor ett misslyckande, kämpar på de godas sida. Det blir en konfrontation mellan ett monster och hans skapare. Inläst på engelska.

MediaNr: CA51458

Still me, a novel

av Jojo Moyes. Inläst av Camilla Bard. 15 tim, 10 min.Talbok med text.

Del 3 i serien som börjar med Me before you. Louisa Clark kommer till New York för att börja ett nytt liv trots att Sam är kvar i England. Lou börjar arbeta hos den superrika familjen Gopniks och hamnar i New Yorks societet. Hon försöker hålla ihop sina båda världar, men det är inte så lätt. När allt ställs på sin spets måste hon fråga sig: Vem är Louisa Clark? Och hur stillar man ett hjärta som bor på två platser? Inläst på engelska.

MediaNr: CA51029

The tribes of Palos Verdes, a novel

av Joy Nicholson. Inläst av Camilla Bard. 5 tim, 37 min.Talbok med text.

14-åriga Medina Mason bor i badorten Palos Verdes i Kalifornien. Pressen på hennes familj är stor i denna högpresterande miljö. Hennes föräldrars äktenskap håller på att upplösas och hennes tvillingbror Jim har börjat ta droger. Medina tar sin tillflykt till havet för att överleva. Hon börjar surfa och finner en ny frihet när hon lär sig behärska vågorna. Inläst på engelska.

MediaNr: CA51831

Time after time, a novel

av Lisa Grunwald. Inläst av Camilla Bard. 11 tim, 44 min.Talbok med text.

En decembermorgon 1937, vid den berömda guldklockan på Grand Central Terminal i New York, möter Joe Reynolds, en järnvägsman från Queens, Nora Lansing, en societetsdam från Manhattan. Joe blir blixtförälskad och djupt olycklig när hon försvinner. Att hitta henne igen - och igen - kommer att bli fokus för hans kärlek och hans liv. Inläst på engelska.

MediaNr: CA51318

The secret crusade

av Oliver Bowden. Inläst av Karl Abrahamsen. 11 tim, 41 min.Talbok med text.

Del 3 i serien som börjar med Renaissance. Niccolò Polo, pappa till Marco, berättar historien om Altaïr, en av Brödraskapets mest extraordinära mördare. Altaïr har en stor mission som ska ta honom till det heliga landet och visa honom sanningen om Assassin's Creed. För att visa sin styrka måste Altaïr besegra nio dödliga fiender, däribland tempelledaren Robert de Sable. Texten bygger på spelet Assassin's Creed. Inläst på engelska.

MediaNr: CA51274

Beau Geste

av Percival Christopher Wren. Inläst av David Rubenstein. 18 tim, 26 min.Talbok.

Äventyrsbok från 1924 som handlar om de tre engelska bröderna Geste som tar värvning i den franska främlingslegionen efter att de har blivit anklagade för att ha stulit en värdefull diamant, "Blue Water". Romanen har filmatiserats flera gånger. P. C. Wren, 1875-1941, engelska författare. Inläst på engelska.

MediaNr: CA51397

Queen of storms

av Raymond E Feist. Inläst av Charlotta Haldén. 15 tim, 32 min.Talbok med text.

Del 2 i serien The Firemane Saga som börjar med King of Ashes. Hatushaly och hans fru Hava, anländer till staden Beran's Hill för att återuppbygga den brandskadade krogen Inn of Three Stars. Men paret är inte vad de verkar vara; de är mördare från den mystiska ön Coaltachin. De inväntar order från sina mästare i Kingdom of Night. Hatu döljer en annan hemlighet, han är den sista människan i den legendariska familjen Firemanes. Inläst på engelska.

MediaNr: CA51165

Boy swallows universe

av Trent Dalton. Inläst av Jared Brown. 16 tim, 24 min.Talbok med text.

Brisbane, Australien, 1980-talet. 12-årige Eli Bells liv är rörigt. Hans pappa har stuckit, hans mamma sitter i fängelse och hans styvpappa langar heroin. Han försöker förstå vad som krävs för att bli en god människa. Men allt blir mer komplicerat. Eli tvingas konfrontera verkligt onda typer och slåss för att rädda sin mamma. Om han lyckas kanske hans dröm om att en dag bli en framgångsrik journalist kan bli verklighet. Inläst på engelska.

MediaNr: CA51317

Silloin tällöin onnellinen, pelosta, kirjoittamisesta ja kirjoittamisen pelosta

av Antti Rönkä. Inläst av Ari-Matti Hedman. 5 tim, 6 min.Talbok.

Korrespondens mellan den finländske författaren Petri Tamminen, 1966- och hans son Antti Rönkä, 1996- . Det börjar med att Antti skickar ett romanutkast till Petri. Sedan utvecklas det till ett samtal om förhållandet mellan far och son, om rädsla och skam, och om längtan att accepteras. Inläst på finska.

MediaNr: CA52284

Sininen muistikirja

av Eeva Kilpi. Inläst av Eija Ahvo. 1 tim, 21 min.Talbok.

Dagboksanteckningar och aforismer av Eeva Kilpi, 1928- , finländsk författare och poet. Inläst på finska.

MediaNr: CA52271

Tytön huone

av Helena Sinervo. Inläst av Pinja Flink. 6 tim, 42 min.Talbok.

Roman om en mor-dotterrelation. Sofia är 18 år när hon ska bryta upp från hemmet i Kanada. Hon har stora planar, ska studera syntetisk biologi och hitta lösningen på jordens framtid. Hennes mamma Sarah funderar över sin egen ungdom och vad som hände i Paris när hon var 24 år. Och hur kommer Sarahs liv att se ut när Sofias rum är tomt? Inläst på finska.

MediaNr: CA52283

Vaaran vuodet

av Joonas Konstig. Inläst av Jami Kananen. 10 tim, 10 min.Talbok.

Helsingfors våren 1945. Aarne, som varit fjärrpatrullman, bygger tillsammans med sin engelskfödda hustru upp ett nytt liv. Lillebror Hugo är nybliven detektiv hos finska säkerhetspolisen. Han tillbringade kriget i fängelse för sina kommunistiska sympatiers skull och är fylld med hämndlystnad mot borgerliga Finland. Ett lik som hittas i hamnen leder till en uppgörelse mellan bröderna. Spionthriller. Inläst på finska.

MediaNr: CA52282

Kantajat

av Maria Peura. Inläst av Mirva Kuivalainen. 9 tim, 3 min.Talbok.

I Tornedalen på slutet av 1950-talet pågår en omfattande smugglingsverksamhet. Sofias pappa är en framgångsrik smugglare men efter ett våldsdåd hamnar han i fängelse. När han kommer ut påstår han sig blivit frälst. Alla i byn tror på honom, alla utom Sofias mamma. Sofia och hennes pappa undertecknar ett ödesdigert avtal. Inläst på finska.

MediaNr: CA52273

1793

av Niklas Natt och Dag. Inläst av Jukka Pitkänen. 14 tim, 57 min.Talbok.

Året är 1793. Sverige styrs med järnhand av friherre Gustaf Adolf Reuterholm. Ingen litar på någon. I oktober hittas ett stympat lik i sjön Fatburen på Södermalm i Stockholm. Trots att Cecil Winge vid Stockholms poliskammare är dödsmärkt av lungsoten åtar han sig att lösa mysteriet. Snart fastnar han i en väv av mörka hemligheter vars trådar leder högt upp i samhällets topp. Historisk deckare. Inläst på finska.

MediaNr: CA52262

Mainingin varjo

av Paula Nivukoski. Inläst av Annu Valonen. 12 tim, 46 min.Talbok.

Kvinnorna i prästgården tiger när faderns steg hörs i trappan. Evalina fogar sig i faderns vilja tills hon förälskar sig i en ung fiskare. Eftersom den stränga fadern aldrig skulle godkänna Anders som svärson flyttar det unga paret till ett avlägset skär. Kvar blir utöver fadern också en älskad syster och moderns nynnande i de tysta rummen. Minnena ger inte Evalina någon ro. Inläst på finska.

MediaNr: CA52269

Yliaika

av Piia Leino. Inläst av Krista Putkonen-Örn. 6 tim, 46 min.Talbok.

År 2052 kommer Finland att blomstra och det kommer bara att finnas friska människor på Helsingfors gator. Men välbefinnandet har ett pris: det finska medborgarskapet är begränsat till personer under 75 år. Dystopi. Inläst på finska.

MediaNr: CA52285

Opettajatar

av Pirjo Tuominen. Inläst av Krista Putkonen-Örn. 14 tim, 50 min.Talbok.

När Rosa Balck blir mittpunkten i en skandal, står den unga lärarinnans karriär på spel. En elev i Fredrikshamns kejserliga kadettskola hämnas sin magister genom att befläcka dennes dotter, Rosas rykte. Skandalen resulterar i att familjen tvingas lämna Fredrikshamn. De grundar ett pensionat för flickor i Helsingfors. Roman om en ung lärarinnas kamp mot skvaller i 1850-talets Finland. Inläst på finska.

MediaNr: CA52270

Kamarineitsyt

av Sara Medberg. Inläst av Emma Louhivuori. 14 tim, 51 min.Talbok.

När baron Ridderlöw på herrgården Tähtikaari anställer sömmerskan Charlotta Silke som kammarjungfru förändras bådas liv. I herrgårdens bibliotek hittar Charlotta en bok av Jane Austen som nyligen publicerats. Det moderna äktenskapet och kvinnoidéerna som boken erbjuder sätts på prov när baronen börjar intressera sig för Charlotta. Kan en vanlig kammarjungfru hitta en betydelsefull livsuppgift och sina drömmars man? Inläsning på finska.

MediaNr: CA52267

Pirtumiehet, kertomus perustuu Jarmo Impolan tarinoihin

av Tapio Koivukari. Inläst av Ari-Matti Hedman. 10 tim, 27 min.Talbok.

När förbudslagen mot alkoholhaltiga drycker träder i kraft i den unga republiken Finland ser Viku sin chans. Han köper smuggelsprit, tappar den i mindre flaskor och startar en vinstrik affärsverksamhet. Nu är Viku framgångsrik och gifter sig med dottern i en fin familj. Klassgränserna är dock starka och langarens rykte svårt att bli av med. Dubbelmoralen finns överallt. Skälmroman. Inläst på finska.

MediaNr: CA52274

H2O, romaani

av Tiina Laitila Kälvemark. Inläst av Anni Taniu. 6 tim, 21 min.Talbok.

Hester är en kvinna med många personligheter. När Hester skulle vilja dyka i sjöar och dammar, vill bohemiska Hani och petiga Ofelia andra saker. Rösterna talar i Hesters huvud och hon vet inte vem hon ska tro på. I samband med styvfaderns sjukdom börjar Hester rota i sitt förflutna. Samtidigt som minnena befriar ändrar de också historien. Inläst på finska.

MediaNr: CA52275

Kostonkierre

av Timo Sandberg. Inläst av Aku Laitinen. 8 tim, 40 min.Talbok.

Deckare son utspelar sig i Finland mellan vinterkriget och fortsättningskriget, 1940-1941. Överkonstapel Otso Kekki larmas till platsen när sågverkets arbetsledare Lennart Hovi påträffas död i sitt hem. Mordet rubriceras som självmord, men Kekki är misstänksam. Senare hittas även ungkommunisten Saga Ahola död, som sist sågs bråka med säkerhetspolisen. Inläst på finska.

MediaNr: CA52268

Lopotti, romaani

av Tommi Kinnunen. Inläst av Krista Putkonen-Örn. 11 tim, 14 min.Talbok.

Fristående fortsättning på Neljäntienristeys. Vi befinner oss i Finland på 1950-talet och den 9-åriga Helena skickas till en skola för blinda i Helsingfors. Helena plågas av att lämna kvar sin lillebror Johannes hos de grälsjuka föräldrarna i norr. Trots det fysiska avståndet mellan syskonen består den starka relationen. Många år senare kontaktas Helena av Johannes son Tuomas. Båda bär de på en svår hemlighet. Inläst på finska.

MediaNr: CA52272

Vedet silmissä

av Veera Vaahtera. Inläst av Jenni Sainio. 4 tim, 55 min.Talbok.

Ståuppkomiker Jenna Haverinen har lärt sig att i första hand lita på sig själv i livet. Bakom henne ligger den svåra barndomen, ur vilken hon kan ta fram svart humor vid sina uppträdanden. Ingenting är väl så allvarligt att man inte kan skratta åt det? Men det kan vara svårt att få andra att skratta när man själv helst av allt vill gråta. Inläst på finska.

MediaNr: CA52286

Idealna rodzina

av Ilona Łepkowska. Inläst av Agata Drazkiewicz. 7 tim, 59 min.Talbok med text.

MediaNr: CA51334

Böcker för barn

Shutter Island

av Dennis Lehane. Inläst av Sarah White. 10 tim, 53 min.Talbok med text.

Året är 1954 och den federala sheriffen Teddy Daniels kallas tillsammans med sin kollega Chuck Aule till ön Shutter Island. Där finns ett föga känt sjukhus för kriminella mentalpatienter. En kvinnlig patient har försvunnit från den ytterst isolerade ön och Teddy och Chuck ska försöka lösa mysteriet. Det blir många olika turer och flera överraskande vändningar innan sanningen kommer fram. Och vad är egentligen sanningen? Inläst på engelska.

MediaNr: CA51415

If I stay

av Gayle Forman. Inläst av Laura Oliver. 6 tim, 34 min.Talbok med text.

Mia, 17 år, lever i en musikalisk familj i Oregon i USA. Själv spelar hon cello och pojkvännen Adam spelar i ett band. En dag händer det omöjliga. Mias familj omkommer i en bilolycka och hon själv svävar mellan liv och död. Utifrån en utomkroppslig upplevelse förstår hon så småningom att hon står inför faktumet att hon kommer att överleva utan sin familj - och upptäcker att hon faktiskt har en fysisk valmöjlighet. Inläst på engelska.

MediaNr: CA51637

Night owls

av Jenn Bennett. Inläst av Danielle Blackbird. 8 tim, 34 min.Talbok med text.

När Beatrix möte Jack på San Fransiscos nattbuss the Owl förändras hennes liv totalt. Jack är vild och charmig, och en av stadens flitigaste graffitiartister. På nattliga resor och på stadens hustak börjar Beatrix förstå vem denne enigmatiske pojke är. Men det finns flera hemligheter hos Jack. Kan Beatrix få honom att öppna sig mer och berätta om de trauma som driver honom? Prisbelönad amerikansk ungdomsbok. Inläst på en engelska.

MediaNr: CA51286

Crow country

av Kate Constable. Inläst av Jenny Soep. 5 tim, 5 min.Talbok med text.

Sadie känner sig ensam efter att hon och hennes mamma flyttat från den stora staden och bosatt sig i den lilla byn Boot på den australiensiska landsbygden. Men snart skaffar hon sig kontakter - med området, med det förflutna, med de två pojkarna Lachie och Walter, och med de allestädes närvarande kråkorna. När Sadie åker tillbaka i tiden dras hon i ett konstigt mysterium. Fantasy med mytologiska inslag. Inläst på engelska.

MediaNr: CA51881

True sisters

av Keren David. Inläst av Camilla Bard. 2 tim, 6 min.Talbok med text.

Ruby har haft många fostersyskon genom åren men ingen har varit som Clara. Efter att ha vuxit upp i nästan total isolering är Clara upprörd över att skiljas från sin mamma och överväldigad av tillvaron i en värld som hon inte förstår. Ju mer Ruby försöker hjälpa Clara att anpassa sig ju mer förstår Ruby att hon har egna utmaningar som hon måste hantera. Inläst på engelska.

MediaNr: CA52063

Everything, everything

av Nicola Yoon. Inläst av Camilla Bard. 6 tim, 1 min.Talbok med text.

18-åriga Maddy har en extremt ovanlig immunsjukdom - hon är allergisk mot världen och lever sitt liv instängd hemma. Hon har lärt sig att vara nöjd med det. Tills Olly flyttar in i grannhuset. Är det värt risken att dö för att få röra vid honom? Och vad är livet egentligen värt om man aldrig får veta hur det är att älska någon på riktigt? Inläst på engelska.

MediaNr: CA50790

The silver eyes

av Scott Cawthon. Inläst av Jenny Soep. 9 tim, 46 min.Talbok med text.

Del 1 i serien Five nights at Freddy's. Tio år efter de fruktansvärda morden på Freddy Fazbear's Pizza samlas Charlie, vars pappa ägde restaurangen, och hennes vänner på pizzastället, som varit stängt i många år. Efter att de hittat en väg in inser de att saker inte är som tidigare. De fyra robotdockorna i vuxenstorlek som brukade roa gästerna har förvandlats. De bär på en mörk hemlighet och en dödlig agenda. Inläst på engelska.

MediaNr: CA51319

The twisted ones

av Scott Cawthon. Inläst av Sam Walsh. 7 tim, 35 min.Talbok med text.

Del 2 i serien Five nights at Freddy's som börjar med The silver eyes. Det har gått ett år sedan de fruktansvärda händelserna på Freddy Fazbear's Pizza. Charlie försöker gå vidare men trots en nystart i en ny skola hemsöks hon fortfarande av mardrömmar av en maskerad mördare och fyra robotdockor. När en serie kroppar upptäcks nära hennes skol med en typ av sår som Charlie känner igen dras hon in i en ny mardröm. Inläst på engelska.

MediaNr: CA51396