Nya talböcker september 2021

Inledning

Listan är uppdelad i 3 huvuddelar; Litteratur för vuxna, Litteratur för Barn och Böcker på andra språk än svenska. Dessa ligger på den första rubriknivån. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är uppdelade mellan Skönlitteratur respektive Facklitteratur. Böcker på andra språk än svenska är uppdelad mellan Böcker för vuxna och Böcker för barn. Dessa ligger på den andra rubriknivån. Boktitlarna ligger på den tredje rubriknivån.

Listan omfattar 114 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

En misslyckad kvinnas bekännelser

av Alexandra Potter. Nona. 2021. Översatt av Molle Kanmert Sjölander. Inläst av Lena Löfvenborg.

11 tim, 8 min. Talbok.

Nell Stevens drömliv i Kalifornien får ett abrupt slut: konkurs och uppslagen förlovning. Hon flyttar tillbaka till London för att börja om på nytt. Efter en period av färdigblandad gin och tonic på burk får Nell till slut ett frilansuppdrag: att skriva dödsrunor. På så vis träffar hon änkan Cricket som är dryga åttio och i full färd med att måla om sina väggar i gult. En oväntad vänskap tar sin början och Nell får en knuff i rätt riktning.

MediaNr: CA54053

Lita på mig

av Anders Roslund. Inläst av Åke Lindgren.

13 tim, 15 min. Talbok.

Fristående del i serien om kriminalkommissarie Ewert Grens och infiltratören Piet Hoffmann. Vid ett tillslag mot en trafficking-liga dör Ewert Grens bäste vän och det visar sig att han har blivit förd bakom ljuset av en av de få människor han litat på. Tillvaron förvandlas till en mardröm i denna spänningsroman om tillit och oförlåtliga svek.

MediaNr: CA54270

Dansa min docka

av Anna Jansson. Inläst av Ylva Törnlund.

14 tim, 28 min. Talbok.

Del 3 i serien som börjar med Dotter saknad. I januari 1967 flyter liket av en kvinna upp i Svartån vid Örebro slott. Kvinnans namn var Mary Billbro och hon var tvångsintagen på sinnessjukhuset Västra Mark. Drygt 50 år beslutar sig hennes barnbarn Eva Kulitz att gå till botten med händelserna kring Marys död. Men Eva får ett dödshot. Kriminalinspektör Kristoffer Bark vid Örebropolisen börjar utreda hoten Eva utsatts för.

MediaNr: CA54689

Mandelaeffekten

av Anne Holt. Översatt av Margareta Järnebrand. Inläst av Anders Mathlein.

14 tim, 2 min. Talbok.

Tredje boken om privatspanaren Selma Falck, som inleds med En grav för två. Politikern Linda Bruseth dödas på öppen gata utanför en fullsatt uteservering i Oslo. Hon är i det närmaste okänd för allmänheten. Vid beskjutningen är hon tillsammans med sin vän Selma Falck som skadas i armen. Därför utgår både polis och press från att det var Selma som var målet för attentatet. Men i när fler mord sker snart visar det sig att alla har fel.

MediaNr: CA54401

Hummerns sköld

av Caroline Albertine Minor. Wahlström & Widstrand. 2021. Översatt av Johanne Lykke Holm. Inläst av Ylva Törnlund.

9 tim, 32 min. Talbok.

De tre syskonen Gabel lever olika liv: Ea har flyttat till San Francisco, där hon bor med fotografen Hector, Sidsel är ensamstående mamma och arbetar som konservator i Köpenhamn och Niels arbetar som affischuppsättare och står utan permanent bostad. Med åren har skillnaderna blivit till avstånd men nu har ett dilemma uppstått som behöver lösas på en gång. Under fem dagar måste de närma sig varandra och sin gemensamma historia.

MediaNr: CA54152

Frida Kahlo och kärlekens färger

av Caroline Bernard. Nona. 2021. Översatt av Christine Bredenkamp. Inläst av Åsa Ekberg.

11 tim, 25 min. Talbok.

Romantiserad biografi över den mexikanska konstnären Frida Kahlo, 1907-1954. År 1925 råkar Frida ut för en svår olycka vilket sätter stopp för hennes dröm att bli läkare. När hon träffar konstnären Diego Rivera blir hon upp över öronen förälskad i honom. Han uppmuntrar hennes konstnärlighet och tillsammans med honom fördjupar sig Frida i konstvärlden. Hon hänger sig helt åt konsten och ger uttryck åt sina drömmar i sina målningar.

MediaNr: CA54146

Fyra årstider på Ivy Lane

av Cathy Bramley. Piratförlaget, Scandbook AB. 2021. Översatt av Benedicte Callert. Inläst av Anna Godenius.

13 tim, 30 min. Talbok.

Mysig brittisk feelgoodroman om lågstadieläraren Tilly Parker som behöver en nystart efter en livsomvälvande tragedi. För att komma bort flyttar hon till en ny stad och köper en kolonilott för att fördriva tiden. Istället för lugn och ro blir hon snart indragen koloniområdets värld av vänskap, käbbel, svek och kärlek, allt medan årstiderna passerar med odlingens vedermödor och glädjeämnen.

MediaNr: CA54309

Märtha : yngsta slottsfröken från Ljung

av Christina Lindaryd. T&L Förlag. 2021. Inläst av Ina Ekelund.

9 tim, 15 min. Talbok.

Boken är en fristående fortsättning på "Helene – den gåtfulla slottsfrun på Ljung" och handlar om Märtha von Mecklenburg, den yngsta slottsfröken från Ljung. Boken tar dig med till Stockholm, Ljung och Berlin, till gruvfälten i Kanada och societetslivet i New York. En fascinerande berättelse baserad på verkliga händelser.

MediaNr: CA54323

Hotellgästen

av Christina Olséni. Bokfabriken. 2021. Inläst av Magnus Demitz-Helin.

10 tim, 23 min. Talbok.

Del 7 i serien Mord i Falsterbo som börjar med Badhytten. Sommaren på Falsterbonäset har knappt börjat när en känd influencer hittas död i poolen på Hotell Gässlingen. Skanörpolisen Mårten Lind kastar sig huvudstupa in i mordutredningen och tar hjälp av vännen Egon, 88 år. När ännu en hotellgäst mister livet, samtidigt som församlingen med Egon i spetsen har besök av en delegation från Knislinge kyrka, blir saker och ting dödligt komplicerade.

MediaNr: CA54219

Spelaren

av David Baldacci. Bokfabriken. 2021. Översatt av John-Henri Holmberg. Inläst av Therese Stenshäll.

15 tim, 49 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Skulden. Kalifornien 1949. Krigsveteranen Aloysius Archer har fått anställning som privatdetektiv. Första uppdraget för den välrenommerade byrån blir att ta reda på vem som ligger bakom smutskastningen av en välkänd politiker. När två personer med kopplingar till fallet påträffas döda på en burlesk nattklubb står det klart att det inte bara handlar om politiskt falskspel utan något betydligt dödligare.

MediaNr: CA54176

Er tredje man

av Denise Rudberg. Bookmark Förlag. 2021. Inläst av Ina Ekelund.

8 tim, 2 min. Talbok.

Del 3 i serien Kontrahenterna som börjar med Det första chiffret. Det är sommaren 1941 och den svenska neutraliteten sätts i gungning när en tysk konvoj sänks utanför Ölands kust. De tre kodknäckarna på Karlaplan 4 - Signe, Iris och Elisabeth – arbetar för fullt. De tampas med både kodknäckning och privata angelägenheter i takt med att kriget kryper allt närmare Sveriges gränser. Serien är en hyllning till förra seklets kämpande, starka kvinnor.

MediaNr: CA54200

28 somrar

av Elin Hilderbrand. Lovereads. 2021. Översatt av Maja Willander. Inläst av Karin Rosén.

13 tim, 55 min. Talbok.

Del 3 i serien som börjar med Det perfekta paret. Året är 1993. Mallory Blessing har precis flyttat till Nantucket. På sin brors svensexa träffar hon Jake och attraktionen mellan dem är omedelbar. De tillbringar en förtrollande helg tillsammans men livet drar dem åt olika håll. Ändå bestämmer de sig för att träffas och återuppleva magin – samma helg varje år. Deras unika relation fortsätter men hur länge kan gnistan överleva?.

MediaNr: CA54167

När en man älskar kontrollerar en kvinna

av Evalena Andersson. Ekström & Garay. 2021. Inläst av Monica Back Bengtsberg.

6 tim, 3 min. Talbok.

Angelica är fyrtiofem år och har lämnat en osund kärleksrelation med Johan, en kontrollerande och manipulerande man. Hon försöker förstå vad som hände. När gled hon in i förövarrollen? Hur blev hon en som slog? Hon reser till Thailand och börjar detaljerat dokumentera tiden med Johan. Det blir en resa i inre och yttre upptäckande om vad som händer med oss när vi utsätts för kränkningar, manipulationer och psykiskt våld.

MediaNr: CA54228

Sömmerskans gåva

av Fiona Valpy. Forum. 2021. Översatt av Christina Mansicka. Inläst av Åsa Ekberg.

10 tim, 36 min. Talbok.

En gripande och tankeväckande historia om fyra unga kvinnor och deras kamp för att finna sin egen väg och om att våga möta vår historia. Tre unga sömmerskor som alla bär på hemligheter möts i Paris under den nazistiska ockupationen. Långt senare kommer en av kvinnornas barnbarn till Paris för att söka efter ledtrådar till sitt förflutna. De fyra kvinnornas historier om kärlek, vänskap och svåra val vävs samman över tidsgränserna.

MediaNr: CA54268

Utan tvivel

av Francine Rivers. Sjöbergs förlag. 2020. Översatt av Eva Hallin. Inläst av Camilla Bard.

4 tim, 57 min. Talbok.

Del 3 i serien Nådens döttrar som börjar med Utan slöja. Rut är en av fem kvinnor i Jesus Kristus släkttavla. Ruts lojalitet - särskilt mot sin svärmor Noomi - hjälpte henne att hålla ut när tragedin slog sönder hennes tillvaro, och Gud gav henne en andra chans att få uppleva kärlek. Francine Rivers blev frälst 1986 och har sedan dess skrivit många kristna böcker.

MediaNr: CA54208

Maestro

av Geir Tangen. Bokförlaget Forum. 2017. Översatt av Helena Sjöstrand Svenn. Inläst av Peter Mattsson.

11 tim, 25 min. Talbok med text.

Journalisten Viljar Ravn Gudmundsson var förr oumbärlig grävreporter på lokaltidningen i Haugesund. Men efter ett ödesdigert misstag har han helt tappat arbetslusten. Men en dag får han ett mejl av en självutnämnd bödel som påstår sig vilja straffa människor som undkommit rättvisan. Nästa morgon hittas en kvinna mördad. Tillsammans med kriminalkommissarie Lotte Skeisvoll dras Gudmundsson in i fallet. Utredningen blir komplicerad.

MediaNr: CA54993

När allt brister

av Helena Kubicek Boye. Inläst av David Zetterstad.

8 tim, 41 min. Talbok.

Fjärde fristående boken om psykologen Anna Varga. Personalen på Säters rättspsykiatriska klinik samlas för att fira en tidigare kollegas 80-årsdag men huvudpersonen dyker inte upp. Dagen efter hittas hennes bil övergiven och Anna Varga blir indragen i polisutredningen. Hon upptäcker att det går rykten om den försvunna läkarens metoder och att motivet till försvinnandet kan finnas i det förflutna. Författaren är psykolog och har arbetat i Säter.

MediaNr: CA54324

Senseis portfölj

av Hiromi Kawakami. Bokförlaget Tranan. 2021. Översatt av Lars Vargö. Inläst av Karin Rosén.

4 tim, 52 min. Talbok.

Stillsam berättelse om ett möte mellan två ensamma människor i Tokyo: kontorsarbetaren Tsukiko, 38 år, och hennes trettio år äldre före detta lärare, som hon envisas med att tilltala med det formella namnet Sensei (”magistern”. Efter ett möte på den lokala sake-baren fortsätter de två att träffas på olika restauranger och barer, där de äter sig igenom det japanska köket, dricker sake och konverserar. Bandet mellan dem växer sig allt starkare.

MediaNr: CA54157

Barmhärtighet

av Jan Fridegård. Inläst av Magnus Demitz-Helin.

3 tim, 17 min. Talbok.

Del 3 i serien som börjar med Jag, Lars Hård. Självbiografisk och självutlämnande om Lars Hård. Lars har suttit på Långholmen och återvänder nu till föräldrahemmet. Det är svårt att få jobb men han skaffar tabletter från Holland som ska vara bra att ta bort fläckar med, tar sin cykel och ger sig ut på bygden för att sälja. Utkom 1936 och väckte då stor uppmärksamhet för sitt grova språk och sexuella frispråkighet. Jan Fridegård, 1897-1968.

MediaNr: CA60105

Där isarna råmar

av Jennie Lundgren. Inläst av Åke Lindgren.

10 tim, 26 min. Talbok.

Spänningsroman som utspelar sig i Norrbotten där naturen och skildringarna av människor i utsatta situationer har en framträdande roll. I skogen hittas en cykel som visar sig tillhöra en försvunnen pojke som poliserna på stationen i Kalix letat efter i månader. I den glest befolkade bygden försiggår samtidigt verksamhet som undgår lagen. Här möter vi flickan Nina som bor med sin sjuka mamma och sin moster med missbruksproblem och farliga vänner.

MediaNr: CA54271

En evighet från dig

av Jenny Colgan. Norstedts. 2021. Översatt av Birgitta Karlström. Inläst av Karin Rosén.

9 tim, 13 min. Talbok.

Del 3 i serien som börjar med Den lilla bokhandeln runt hörnet. Lissie Westcott jobbar som sjuksköterska i London. Efter en traumatisk händelse drabbas hon av PTSD. Hon får ett erbjudande att under några månader byta tjänst med Cormac MacPherson i den lilla byn Kirrinfeif i de skotska högländerna. Cormac vill ha ett miljöombyte så, utan att träffa varandra, byter de arbete och bostad. Det blir en stor omvälvning för båda. Feelgood.

MediaNr: CA54091

Väder

av Jenny Offill. Natur & Kultur, Scandbook. 2021. Översatt av Alva Dahl Inläst av Ylva Törnlund.

4 tim, 21 min. Talbok.

Lizzie arbetar på biblioteket men hennes kall är själavårdare. Hon engagerar sig i besökarnas och omgivningens bekymmer, inte minst sin bror. En gammal mentor hör av sig för att få hjälp att svara på mejl från personer som antingen är knäppa eller deprimerade och oroliga för klimatförändringarna och den västerländska civilisationens förfall. Boken utspelar sig i ett samtida New York, berättad ur jag-perspektiv med humor, allvar och faktainslag.

MediaNr: CA54328

Som i en dröm

av Julia Quinn. Lovereads. 2021. Översatt av Olga Brinkborg. Inläst av Anna Döbling.

9 tim, 32 min. Talbok.

Del 1 i serien Smythe-Smith kvartetten som utspelas i 1800-talets London. Honoria Smythe-Smith är 20 år och väldigt dålig på att spela fiol, fortfarande sur över att som barn ha haft smeknamnet "Krypet" och absolut inte kär i sin storebror Davids bästa vän. Marcus Holroyd är earl av Chatteris, van vid att vricka fötterna och absolut inte kär i sin bästa vän Davids lillasyster. De umgås och kanske kan vänskapen utvecklas till kärlek.

MediaNr: CA54515

En rysk gentleman

av Karin Alfredsson. Inläst av Ylva Törnlund.

10 tim, 14 min. Talbok.

Den femte boken om läkaren och biståndsarbetaren Ellen Elg. En rysk gentleman utspelar sig huvudsakligen i det nutida Ryssland. Ellen är i Sankt Petersburg för att föreläsa för kvinnliga läkare om mödrahälsovård. Där finns hennes syster Maria, Masjenka, som har flytt från skulder och skammen över att ha blivit lurad i ett romansbedrägeri till sin nya kärlek. Korruption och förljugen kvinnosyn leder till brutalt våld med oväntade konsekvenser.

MediaNr: CA54300

Nordiska gudasagor

av Katarina Harrison Lindbergh. Historiska media. 2021. Inläst av Anni Bernhard.

4 tim, 43 min. Talbok.

Underhållande inblick i den fornnordiska mytologin när några av de mest klassiska berättelserna återberättas i modern språkdräkt. Vi får ta del av hur världen skapas, berättelserna om Oden, Freja, Tor, Loke, Hel, Ragnarök och mordet på Balder med mera. Historierna utspelar sig i ett magiskt universum och är tragiska, underhållande, våldsamma och poetiska på samma gång.

MediaNr: CA54266

Sanningens pris

av Kelly Rimmer. Louise Bäckelin förlag. 2021. Översatt av Lisbet Holst. Inläst av Lena Löfvenborg.

10 tim, 16 min. Talbok.

Familjeroman om hemligheter, moderskap, depression och dubbelmoral. Beth är uppvuxen i en katolsk familj i en syskonskara på fyra. Modern dog när barnen var små och när fadern blivit dement och flyttat till ett boende röjer Beth ur barndomshemmet. På vinden hittar hon brev som modern skrivit och tavlor som fadern målat långt senare. Bilderna verkar kopplade till breven och bit för bit klarnar bilden av modern och föräldrarnas relation.

MediaNr: CA54310

Älskade Ester : roman

av Kent Lundholm. Ord&visor Förlag. 2021. Inläst av Ylva Törnlund.

21 tim, 42 min. Talbok.

Dokumentärroman om Ester Nilsson som levde mellan åren 1896-1985 i Lycksele kommun. Hon gick under smeknamnet Ester Duva. Ett inträngande porträtt av denna märkliga kvinna som efter trettio års isolering i väglöst land följde med sina föräldrar till ålderdomshemmet i Lycksele. Där blev hon kvar i 56 år. Förutom att Ester närvarade vid tusentals begravningar, syntes hon även på stadens alla premiärer och invigningar.

MediaNr: CA53993

Löpa varg : berättelse

av Kerstin Ekman. Inläst av Örjan Blix.

5 tim, 4 min. Talbok.

Ulf Norrstig, pensionerad jägmästare, försöker berätta för sin fru Inga om sitt möte med den ståtliga vargen, som han kallar Högben. Orden vill inte riktigt komma fram. När jaktlaget skryter över en fälld varg blir han genast orolig för att det ska vara Högben som dödats. Tät historia som utspelar sig i norra Hälsingland. Efter mötet med vargen börjar Ulf tänka om när det gäller jakten, djuren och skogen. Med åldern dyker nya minnen upp.

MediaNr: CA54675

Nu

av Lars Andersson. Polaris, Scandbook AB. 2021. Inläst av André Nilsson.

5 tim, 38 min. Talbok.

Sten Wadh är en medelålders litteraturvetare inom området kulturarv med genusinriktning. I en delvis självvald corona-exil i ett ärvt hus på landsbygden förbereder han kommande kurser, suckar över samtiden och handleder en obekant student som har bett om råd kring ett uppsatsarbete. Samtidigt försöker han reda ut hur han egentligen hamnade på ett SD-mandat i kyrkofullmäktige och inleder en trevande vänskap med grannen Miranda och hennes son.

MediaNr: CA54329

Sir Winston & jag

av Lars-Åke Skagegård. Hoi förlag, Scandbook. 2021. Inläst av Åke Lindgren.

8 tim, 32 min. Talbok.

En verklighetsbaserad roman om den förmodat fiktive reportern Robert Clifford som får i uppdrag att skriva en biografi om Winston Churchill. Under ett år följer han Churchill i London, på lantgodset och under den årliga resan till Rivieran. Churchill berättar om sitt händelserika liv de och de avgörande beslut han tvingats fatta med fram träder också personen bakom den officiella bilden med ansträngda relationer, tvivel och alkoholproblem.

MediaNr: CA54312

Skymning över Cornwall

av Liz Fenwick. Översatt av Örjan Sjögren. Inläst av Åsa Ekberg.

12 tim, 47 min. Talbok.

Femte fristående delen i serien som börjar med Flytten till Cornwall. Tre generationer kvinnor i familjen Trewin samlas i den pampiga egendomen Boskenna under mormor Joans sista tid. Platsen har haft olika betydelse för dem, av lycklig samvaro men senare även djup sorg och skuldkänslor. Både dottern Diana och barnbarnet Lottie har frågor de skulle behöva svar på, inte minst om Joans make Allans alltför tidiga bortgång i en tragisk fallolycka.

MediaNr: CA54398

Polcirkeln

av Liza Marklund. Inläst av Marika Bergström.

11 tim, 10 min. Talbok.

Fem tonårsflickor i den lilla staden Stenträsk i Norrbotten har en bokcirkel och träffas en gång i månaden. En av dem försvinner spårlöst sommaren 1980. 40 år senare hittas hon, mördad. Julen 2020 återförenas de fyra kvinnorna i cirkeln, som de kallade för Polcirkeln, för första gången efter kamratens försvinnande. Något i flickornas relationer utlöste det våldsamma brottet. Frågan är vad, och vad som drev dem då och vilka konsekvenser det fick.

MediaNr: CA54683

Kattvakten

av Malin Lindroth. Inläst av Camilla Bard.

0 tim, 54 min. Talbok.

När vänner och bekanta frågar Mary om hon kan passa deras katt säger hon alltid ja, trots att de aldrig annars hör av sig. Under Marys vakt råkar katten Håkan ut för en olycka och hon blir sjuk av oro. En dag på jobbet nämner Mary Håkans namn och kollegorna tror att hon pratar om en man. Snart är Marys nya kille det stora samtalsämnet runt fikabordet och lögnen växer sig allt större. Lättläst.

MediaNr: CA54364

Dina färger var blå

av Marcus Jarl. Inläst av Andreas Wahlberg.

10 tim, 21 min. Talbok.

Relationsroman om svidande sanningar, hopp och kärlek där huvudkaraktären Lina arbetar på en neonatalavdelning. Hon längtar efter egna barn men hennes man har klarlagt att han inte vill ha några. En dag dyker Linas aldrig glömda men sedan länge försvunna ungdomskärlek upp. Han är svårt sjuk och vill tillbringa resten av sin tid med henne. Författaren är specialistsjuksköterska på neonatalavdelning. Detta är hans andra roman.

MediaNr: CA54274

Korparnas dal

av Margit Sandemo. Inläst av Anna Godenius.

6 tim, 31 min. Talbok.

Del 2 i serien Historien om en fjälldal. Samling av berättelser som utspelas i dalen Grunke i Oppland i mellersta Norge. Denna del handlar om tiden från Digerdöden till 1700-talet. Bygger på skriftliga källor som rättsdokument, kyrkoböcker och bygdeböcker, men också på sägner och berättelser som författaren hörde i sin tidiga barndom.

MediaNr: CA54382

Örnens rike

av Margit Sandemo. Inläst av Qina Hermansson.

6 tim, 19 min. Talbok.

Del 1 i serien Historien om en fjälldal. Om livet i en bortglömd fjälldal i mellersta Norge. Denna del handlar om tiden från yngre stenåldern till Vikingatiden och är till hälften dokumentär. Det är en saga om hednisk forntid och trolldom, nöd och medkänsla, mystik och vidskepelse, om ofattbara tragedier, kärlek och förtvivlan.

MediaNr: CA54380

Tranornas fristad

av Margit Sandemo. Inläst av Sari Eliasson.

7 tim, 12 min. Talbok.

Del 3 i serien Historien om en fjälldal. Samling av berättelser som utspelas i dalen Grunke i Oppland i mellersta Norge. Denna del handlar om tiden från 1700-talet till våra dagar. Bygger på skriftliga källor som rättsdokument, kyrkoböcker och bygdeböcker, men också på sägner och berättelser som författaren hörde i sin tidiga barndom.

MediaNr: CA54381

Där den sista lampan lyser

av Mari Jungstedt. Albert Bonniers Förlag. 2021.

9 tim, 38 min. Talbok.

Del 16 i serien som börjar med Den du inte ser. Två Stockholmspojkar som tillbringar höstlovet på ett grådisigt och stillsamt Gotland försvinner spårlöst under en cykeltur till raukområdet Holmhällar. Kommissarie Knutas drar igång en jakt efter pojkarna i en intensiv kamp mot klockan. När så kroppen efter en antikvarie på Fornsalen spolas upp på en strand norr om Visby finner polisen skäl att leta samband.

MediaNr: CA54094

En familjetragedi

av Mattias Edvardsson. Inläst av Helena Gripe.

11 tim, 59 min. Talbok.

Bok 2 i Lundasviten som börjar med En helt vanlig familj. Bill Olssons kämpar för att försörja sin dotter och hyr ut ett rum till studenten Karla. För att finansiera sina studier städar Karla hos barnläkaren Steven Rytter och hans fru Regina. Där är det något som inte stämmer. Varför tillbringar Regina dagarna instängd i ett mörkt sovrum? Via Tinder möts Steven och Jennica och när Steven och Regina hittas döda i sitt hem blir Bill snart misstänkt.

MediaNr: CA54399

Europa : roman

av Maxim Grigoriev. Inläst av Ove Ström.

16 tim, 3 min. Talbok.

När Nikita var fjorton år gammal rymde han från Moskva till Paris. Nu är han medelålders, överviktig och utmattad. På en balkong i en främmande våning i Nice står han och tittar ut över vinterhavet. Nina var hans enda vän. Den romantiska drömmen om det kosmopolitiska, öppna Europa krackelerar långsamt medan barndomsstaden får ett allt mer lockande, världsfrånvänt skimmer. Exilroman som är en vidräkning med nostalgi och hemlängtan.

MediaNr: CA60004

Förbjuden kärlek

av Mikael Hallström. Inläst av Magnus Demitz-Helin.

5 tim, 32 min. Talbok.

Verklighetsbaserad berättelse om två vanliga svenska tonåringar som älskar varandra och tvingas slåss mot traditioner, religiösa föreställningar och fördomar för att få vara tillsammans. Boken skildrar deras oförtrutna kamp för att själva få välja det liv de vill leva utan att vara fjättrade vid konventioner, traditioner och kulturella föreställningar. Texten innehåller dialoger och verser/dikter eller sångtexter.

MediaNr: CA54272

Okända mål

av Olav Ottersen. Översatt av Jakob Arvidsson. Inläst av Sari Eliasson.

6 tim, 0 min. Talbok.

Del 13 i serien Tidvatten som börjar med Ståthållarens ring. Irmelin Jonsdotters vägar korsar släkten Bröcker. Serien följer släkten Bröcker genom dramatiska händelser från slutet av 1600-talet fram till mitten av 1900-talet. Martine förstår ingenting när hon får ett brev från en okänd kvinna som kallar sig Charlotte Dubray. Hon får en chock när hon upptäcker att kvinnan är hennes mor - som hon trodde var död!.

MediaNr: CA60021

Misstänkt

av Olav Ottersen. Översatt av Jakob Arvidsson.

4 tim, 45 min. Talbok.

Del 15 i serien Tidvatten som börjar med Ståthållarens ring. Martine Bröcker tillhörde inte längre societeten i Kristiania. Familjen hade gått i konkurs och Martine försörjde sig genom att arbeta i en bokhandel. Men ekonomiska problem var trots det inte Martines största bekymmer. Vad som var värre var att hennes son, Wilhelm, var misstänkt för att ha stulit en ansenlig summa pengar.

MediaNr: CA60031

Öppnas först om tjugo år

av Pingwa Jia. Bokförlaget Wanzhi, Bulls Gra. 2020. Översatt av Anna Gustafsson Chen. Inläst av Andreas Wahlberg.

7 tim, 58 min. Talbok.

Författaren Jia Pingwa har skrivit en roman som första är en succé men sedan förbjuds för att den är regimkritisk. Gammal vänskap ställs på hårda prov när glädje och entusiasm övergår i ängslan och angiveri, och han blir paria bland sina författarkollegor. I romanen, som i hög grad baseras på verkliga händelser, tvingas huvudpersonen göra upp med sin egen rädsla, men får också erfara vad sant kamratskap kan innebära.

MediaNr: CA54120

Pengar från Hitler : (en sommarmosaik)

av Radka Denemarková. Aspekt, Aspekt förlag. 2016. Översatt av Karin Eriksson. Inläst av Elisabet Thorborg.

10 tim, 5 min. Talbok.

En judisk flicka från andra världskrigets koncentrationsläger återvänder till sin tjeckiska hemby – bara för att finna att inget längre är som det varit och att ingen återkomst är möjlig. Efter murens fall söker hon upprättelse, men historien kastar långa skuggor in i samtiden och byns invånare skyr inga medel för att dölja de brott som begåtts. Radka Denemarková, 1969- , tjeckisk författare, skildrar ämnen som länge varit tabulagda i Tjeckien.

MediaNr: CA53947

Lämna världen bakom dig

av Rumaan Alam. Översatt av Christian Ekvall. Inläst av Charlie Haldén.

8 tim, 48 min. Talbok.

Apokalyptisk roman med suggestiv spänning. En familj har hyrt ett lyxigt sommarhus på Long Island. Alla problem ska läggas åt sidan och att de verkar befinna sig i radioskugga är först en befrielse. Så knackar plötsligt husets ägare, ett äldre par, på dörren. De har lämnat New York som drabbats av strömavbrott. Familjerna tvingas samman när märkliga saker händer, hoten blir fler och fler och ingen information om vad som hänt går att få.

MediaNr: CA54273

Passagerare 23

av Sebastian Fitzek. Översatt av Sebastian Gröndahl. Inläst av Marika Bergström.

12 tim, 30 min. Talbok.

Ett tjugotal personer försvinner spårlöst från kryssningsfartyg varje år, däribland polispsykolog Martin Schwartzs fru och son. En utredning fastslår att frun tagit sitt eget och sonens liv, en dom som förföljer Martin. Fem år senare ringer en författare och säger att Martin måste återvända till fartyget. Det visar sig att hans fru och son inte är de enda mor-och-barn-par som försvunnit och att svaren kan finnas ombord på fartyget.

MediaNr: CA54397

Skyddsängeln

av Sofie Sarenbrant. Bookmark Förlag. 2021. Inläst av Karin Rosén.

8 tim, 55 min. Talbok.

Del 9 i serien som börjar med Vila i frid. Sju månader har gått sedan en kollega till kriminalinspektör Emma Sköld försvann spårlöst före en rättegång. Hon är fast besluten om att hitta honom, död eller levande. När polisen lyckas gripa indrivaren som sist såg kollegan i livet, får Emma ett oförklarligt mord på halsen. En äldre man hittas död på ett övergivet mentalsjukhus och hon blir besatt av att lösa fallet.

MediaNr: CA53997

Den sista spiken

av Stefan Ahnhem. Bokförlaget Forum. 2021. Inläst av Aminata Grut.

16 tim, 8 min. Talbok.

Del 6 i serien som börjar med Offer utan ansikte. Kim Sleizner har gått över lik för att bli polischef i Köpenhamn. Dunja Hougaard har gått under jorden för att inleda en utredning mot sin tidigare chef, Sleizner. I månader har hon och hennes team samlat information. Nu börjar det äntligen bli dags för fällan att slå igen. Samtidigt på andra sidan sundet i Helsingborg får den svenske polisen Fabian Risk ett besked som förändrar allt.

MediaNr: CA53961

Fyrvaktarna : roman

av Emma Stonex. Översatt av Jens Hjälte. Inläst av Anders Mathlein.

9 tim, 39 min. Talbok.

Nyårsafton, Cornwall 1972. En båt lägger till vid fyren på Maiden Rock, en klippa mitt ute i havet. Men ingen kommer för att möta båten. De tre fyrvaktarna är spårlöst försvunna och fyrens alla klockor har stannat på 08.45. Tjugo år senare har fyrvaktarnas fruar ännu inte fått några riktiga svar på vad som hänt. Men när en författare dyker upp i byn för att gå till botten med mysteriet får de en chans att berätta sin historia. Författarens debut.

MediaNr: CA54378

Londonflickan

av Susanna Alakoski. Inläst av Camilla Bard.

9 tim, 5 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Bomullsängeln. Det är femtiotal. Greta har lämnat mamma Hilda och bomullsfabriken i Vasa för ett bättre liv i Stockholm. Hon arbetar som barnflicka och sjukvårdsbiträde. Sedan flyttar hon till London och får jobb hos familjen Conley. I Vasa är Hilda kvar, fortfarande en bomullsängel i en industri allt mer pressad av automatisering och konkurrens. Gretas bror Jonni arbetar som textilarbetare på Algots i Borås.

MediaNr: CA54674

Upp, trälar

av Väinö Linna. Wahlström & Widstrand. 1960. Översatt av Nils-Börje Stormbom. Inläst av Tom Wentzel.

24 tim, 21 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Högt bland Saarijärvis moar. Socialismens idéer vinner spridning i socknen i början på 1900-talet. En arbetarförening bildas och klassmotsättningarna skärps. Jussi Koskelas son Akseli blir invald i styrelsen. Livsmedelsbristen väcker förbittring och bröderna Koskela ansluter sig till de röda under inbördeskriget 1918. Inläst på finlandssvenska.

MediaNr: CA54737

Söner av ett folk

av Väinö Linna. Wahlström & Widstrand. 1962. Översatt av Nils-Börje Stormbom. Inläst av Peter Snickars.

21 tim, 47 min. Talbok.

Del 3 i serien som börjar med Högt bland Saarijärvis moar. Tiden från 1922- ca 1950. Akseli har förlorat sina bröder i inbördeskriget och återvänder till ett mer normalt liv. Torparfrigörelsen äger rum och likaså 1930-talets stora konflikter mellan vänstern och Lapporörelsen. Akseli förlorar sina tre söner och snart sitter hustrun vid hans lik, som hon suttit vid sönernas. Inläst på finlandssvenska.

MediaNr: CA54738

Högt bland Saarijärvis moar

av Väinö Linna. Schildt. 1959. Översatt av Nils-Börje Stormbom. Inläst av Peter Snickars.

17 tim, 27 min. Talbok.

Del 1 i en trilogi om torparfamiljen Koskela och folket i Pentinkulma socken i Tavastland. Året är 1884 och traktens nye prost lägger, eggad av sin hustru, beslag på en del av Koskelas jord för att få jordbruket på sitt eget tjänsteboställe att bära sig. Realistisk skildring av Finlands historia, sedd ur familjen Koskelas ögon. Inläst på finlandssvenska.

MediaNr: CA54736

Antikcafé för kantstötta hjärtan

av Åsa Hallengård. Joelsgården förlag. 2019. Inläst av Lena Löfvenberg.

7 tim, 44 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Antikkurs för vilsna hjärtan. Två år har gått sedan en brokig skara människor träffades på en antikkurs i Landskrona. Mycket har hänt och var och en har sina egna bekymmer. Maria är utbränd, Kristina går i flyttankar, Hans förhållande med Peter är på väg in i en kris, Klara får en klump i magen när hon tänker på Esters elaka klasskamrat och Per-Olofs älskade hund Charlie har förolyckats. Feelgood.

MediaNr: CA54207

Antikgård för spirande hjärtan

av Åsa Hallengård. Joelsgården förlag. 2020. Inläst av Lena Löfvenborg.

5 tim, 46 min. Talbok.

Del 3 i serien som börjar med Antikkurs för vilsna hjärtan. Fyra år har gått sedan en brokig skara människor träffades på en antikkurs i Landskrona. Kristina och Per-Olof bestämmer sig för att renovera det gamla ödetorpet. Maria och Martin har startat en inredningsfirma. I Köpenhamn verkar Peter och Karls äktenskap mer stabilt än någonsin. Klara får en minst sagt obehaglig överraskning när exet Tobbe kommer tillbaka. Feelgood.

MediaNr: CA54206

Sonja

av Åsa Hellberg. Jamtli förlag. 2020.

9 tim, 56 min. Talbok.

Samlingsvolym som innehåller tre titlar: Sonja och Rebecka ; Sonja och Maggan firar jul ; Sommar med Sonja och Susanne. Här berättas om hur miljardärskan Sonja bestämmer sig för att testamentera hela sin förmögenhet och förändra livet för sina bästisar – Rebecka, Maggan och Susanne. Feelgood.

MediaNr: CA60058

Lagrarna är skurna

av Édouard Dujardin. Bokförlaget Faethon. 2021. Översatt av Axel Englund. Inläst av Johan Beer.

2 tim, 56 min. Talbok.

Édouard Dujardin var en nyckelperson i de parisiska symbolistkretsarna. Under några år på 1880-talet var han redaktör för en tidskrift som först helt ägnades åt Richard Wagners verk men snart blev en mötesplats för ny litteratur och estetiskt tänkande. Romanen Lagrarna är skurna (1887) betraktas ibland som litteraturhistoriens första inre monolog, som inspirerade James Joyce att utveckla medvetandeströmmen i Ulysses.

MediaNr: CA54245

Facklitteratur

Hej 1980-tal! : nutidshistorier från Jämtland och Härjedalen

av Charina Knutson. Jamtli förlag. 2020. Inläst av Malin Almén.

7 tim, 13 min. Talbok.

Talbok från Östersunds bibliotek.

MediaNr: CA54716

Karolinska skolan 650 år : en tidlös skönhet

av Birger Wennberg. Guller. 1997. Inläst av Cecilia Skarby.

5 tim, 11 min. Talbok.

Talbok från Örebro bibliotek.

MediaNr: CA54714

Händelserna på hästgården

av Anna Bohlin. Bokförlaget Forum. 2021. Inläst av Ina Ekelund.

14 tim, 20 min. Talbok.

1982, när Anna Bohlin är 14 år börjar hon rida i ett stall strax utanför Stockholm. I stallet finns en man i 30-årsåldern som tränar ridskoleelever. Lång senare avslöjas att han begått sexuella övergrepp på många av eleverna från 1980-talet och in på 2000-talet. Mannen skulle göra Anna till en stjärnryttare men det hände aldrig – istället fick de fyra barn tillsammans. Hon berättar om den psykiska och fysiska terrorn hon levde under.

MediaNr: CA54128

Jag minns mitt Örebro : artiklar från åren 1984-2002

av Arne Stråby. 2020. Inläst av Erik Björnfot.

3 tim, 37 min. Talbok.

Talbok från Örebro bibliotek.

MediaNr: CA54715

Extremisten : Anders Högström, den svenska extremhögern och skyltstölden som skakade världen

av Bosse Gustafsson. Offside Press. 2020. Inläst av Ove Ström.

6 tim, 54 min. Talbok.

Anders Högström deltog 1994, vid 19 års ålder, i bildandet av Nationalistisk Front och blev dess ledare under fem år. Han berättar om sitt liv som nazist och den mest uppmärksammade aktiviteten när han iscensatte en stöld av entréskylten till förintelselägret Auschwitz, 2009. Extremisten är en historia om våld, lögner och svek, men även om en längtan efter gemenskap och något att tro på. Skildrar också den svenska högerextremismens framväxt under 1990-talet.

MediaNr: CA54000

Naturens krafter

av Brian Cox. Tukan förlag, [Scandbook]. 2018. Översatt av Håkan Edvardsson. Inläst av Örjan Blix.

10 tim, 34 min. Talbok.

Vår värld är en oerhört vacker plats, men världens skönhet blir än mer slående när vi lär oss att förstå de krafter som skapat universum och styr världen än i dag. Författaren är fysiker och blandar filosofi och naturvetenskap när han försöker förklara hur universum hänger ihop. Den tryckta boken innehåller bildark.

MediaNr: CA53995

Anteckningar om sorg

av Chimamanda Ngozi Adichie. Översatt av Niclas Hval. Inläst av Anna Godenius.

1 tim, 27 min. Talbok.

Sommaren 2020 förlorade den nigerianska författaren Chimamanda Ngozi Adichie sin älskade far. Sorgen överväldigade henne, och komplicerades av att den inträffade mitt under brinnande pandemi - liksom så många andra var hon strandsatt långt ifrån sin familj. I denna personliga essä skriver Adichie om den stora saknaden efter fadern, om sorgens väsen och om att dela upplevelsen av förlust med miljoner andra.

MediaNr: CA54698

När Ljustern var större än Vänern : en bok

av Hans Johansson. 2020. Inläst av Evelina Persson.

6 tim, 52 min. Talbok.

Talbok från Region Dalarna.

MediaNr: CA54742

Genom krig & fred

av Isabella Stakset. Inläst av Ylva Törnlund.

5 tim, 49 min. Talbok.

Självbiografi om uppväxtens svek och om en tonårstid präglad vilsenhet, trasighet, hat och kriminalitet med våld och droger. Efter en destruktiv relation som var nära att tillintetgöra henne möter hon rapparen Sebastian Stakset och de börjar en resa mot en annan framtid och det blir en hoppfull berättelse om att bryta sig loss och finna en ny väg.

MediaNr: CA54287

Skavank : laga, vårda och uppskatta det gamla och nötta

av Isabelle McAllister. Norstedts. 2021. Inläst av Inga Pyk.

6 tim, 16 min. Talbok.

Isabelle McAllister – designer, föreläsare med mera - berättar om slit- och slängsamhällets utveckling och gamla synsätt och tekniker; hon går igenom olika materials egenskaper, ger tips på lagningar som både syns och inte syns och visar inspirerande förvandlingsprojekt. Hon vill visa på att saker som ägts och hanterats har något som det nya saknar - patina, proveniens och personlighet.

MediaNr: CA54153

Valkyria : vikingatidens kvinnor

av Jóhanna Katrín Friðriksdóttir. Översatt av Henrik Gundenäs. Inläst av Eva Werning.

16 tim, 57 min. Talbok.

Kvinnans liv under vikingatiden innebar både begränsningar och möjligheter. I Valkyria får vi följa deras liv genom sagor, lagtexter, runstenar och arkeologiska fynd. Boken ger en inträngande och detaljerad bild av de fria vikingakvinnornas samhällsroll. Där klantänkande, våld och hederskultur också begränsade kvinnors rörelsefrihet och valmöjligheter. Författaren är medeltidshistoriker. Innehåller noter, namnregister och litteraturförteckning.

MediaNr: CA54306

Det svenska missnöjet

av Johanna Lindell.

6 tim, 50 min. Talbok.

Hösten 2019 knackade tankesmedjan Arena Idé dörr på sex svenska orter där inkomsterna är låga och missnöjet stort. Boken är resultatet av över trehundra samtal med människor i trapphus, i vardagskök och på innergårdar. Från Haparanda i norr till Landskrona i söder, från glesbygdens Ställdalen till hyreshusområdet i Sandvången, från småhusen i Ronneby till miljonprogrammet i Rannebergen. Det här är de missnöjdas Sverige, med deras egna ord.

MediaNr: CA60037

Ikoniska kartor : att göra teologi i kyrkans vardag

av Jonas Ideström. Verbum AB. 2021. Inläst av Anders Mathlein.

8 tim, 1 min. Talbok.

Grundat i erfarenheter från församlingars vardag diskuterar Jonas Ideström, forskare vid Svenska kyrkans forskningsenhet, hur teologiseringen handlar om att både urskilja och bidra till Guds försonande närvaro i vardagen. Han visar bland annat hur evangeliernas berättelser kan fungera som ”ikoniska kartor” när de används i samtal och ställs bredvid erfarenheter ur vardagen. De kan var en hjälp att orientera sig i tillvaron med en ny blick.

MediaNr: CA54227

Skönheten i kaos

av Julia Ravanis. Inläst av Marika Bergström.

6 tim, 51 min. Talbok.

Julia Ravanis, doktorand i teknikhistoria vid Chalmers i Göteborg, gör en svindlande resa genom den moderna fysiken. Hon tar ner den teoretiska fysiken på jorden och jämför den med mänskliga erfarenheter. Förklaringar av svarta hål, sammanflätade elektroner och strängteori varvas med reflektioner om längtan och frustration, om att bli kär och känna andra människors blick på en själv. Reflekterande essä om att se skönheten i kaos.

MediaNr: CA54703

Vacker var han, utav börd .., Sixten Sparre - mannen som mördade Elvira Madigan

av Kathinka Lindhe. Ekström & Garay. 2020. Inläst av Hans Bergqvist.

10 tim, 10 min. Talbok med text.

Biografi över Sixten Sparre, 1854-1889, dragonlöjtnant som gått till eftervärlden för sin kärlekshistoria med lindanserskan Elvira Madigan. Kathinka Lindhe, blottlägger, med hjälp av aldrig tidigare kända brev och en närläsning av Sparres dikter, ett familjedrama. Sixten dyrkade det sköna, skrev poesi och älskade teater, och var svag för amorösa äventyr. I juli 1889 hittas han och Elvira Madigan skjutna till döds på den danska ön Tåsinge.

MediaNr: CA53287

Lev länge & väl : professorns bästa tips om kosten, motionen och sömnen

av Kerstin Brismar. Norstedts. 2020. Inläst av Ingrid Gustafsson.

6 tim, 36 min. Talbok.

Om att leva längre och ha ett bra liv så länge vi lever. Boken vänder sig i främst till personer över 50. Vikten av bra kost, aktivitet, återhämtning och sömn beskrivs lättillgängligt och balanserat. Det är viktigt att tidigt skapa goda vanor för att förebygga senare problem, men det är aldrig för sent att göra hälsofrämjande förändringar. Författaren delar med sig av kunskap från sina år som läkare och forskare med fokus på vällevnadssjukdomar.

MediaNr: CA54311

Jord och gudar

av Maria Küchen. Natur & Kultur. 2021. Inläst av Elisabet Thorborg.

9 tim, 6 min. Talbok.

Boken inleds med ett skelettfynd vid en grävning utanför författarens bostad. Fyndet är en grav från en medeltida kyrkogård och sätter igång en tankekedja om livet och döden i staden. Genom några fiktiva gestalter ur det förflutna spinns trådar till vår tid och våra band till det förflutna ger perspektiv på tiden och människornas villkor. Allt hänger ihop. Maria Küchen är journalist och författare till skön- och facklitteratur.

MediaNr: CA54326

Som ett surr mellan brösten

av Marianne Mörck. Bokförlaget Forum. 2021. Inläst av Marika Bergström.

8 tim, 3 min. Talbok.

Självbiografi av Marianne Mörck, 1949- , svensk skådespelerska, sångare och regissör. Som nyfödd lämnades hon till ett barnhem och adopterades av sjökaptenen och hans hustru vars högsta dröm var att hennes dotter skulle gifta sig med en Volvodirektör. Så blev det inte. Det blev istället en lång karriär på scen och tv. Hon delar med sig av lycka, sorg, drömmar, förgörande kärlek och himmelsk ensamhet.

MediaNr: CA54514

Maria : en kvinnlig komikers dagbok

av Mia Skäringer. Inläst av Anna Döbling.

7 tim, 3 min. Talbok.

Självbiografi av Mia Skäringer, 1976- , svensk komiker och skådespelare. Hon berättar om sin uppväxt i Kristinehamn, om ett kärleksfullt men också oroligt hem kantat av alkoholmissbruk och psykisk ohälsa - men även värme och humor. Skildringar från uppväxten blandas med reflektioner över nöjesbranschen och vad det innebär att vara en kvinnlig skådespelare och komiker jämfört med en manlig, samt funderingar över egna livsval.

MediaNr: CA54679

Preppa mat : allt du behöver veta om livsmedel i kristider

av Niklas Kämpargård. Roos & Tegner. 2020. Inläst av Inga Pyk.

4 tim, 20 min. Talbok.

Guide till hur man kan förbereda sig i matväg inför en eventuell krissituation. Det kan gälla vid en pandemi men också efter ett längre elavbrott eller en omfattande storm. Handfasta tips och råd för hur man bäst förbereder sig på och klarar sig igenom en period av isolering eller matbrist. Tydliga checklistor som bas för planeringen och många spännande recept med de ingredienser som man fyllt förråden med.

MediaNr: CA53980

Märkligt väder : konst i kristid

av Olivia Laing. Översatt av Anna-Stina Johnson.

12 tim, 55 min. Talbok.

Essäer om konst, litteratur, musik, politik, sexualitet, miljöaktivism med mera. Det handlar om David Bowie, Ali Smith, Marguerite Duras, Freddie Mercury, Jean-Michel Basquiat, Chris Kraus, Georgia O’Keeffe och andra konstnärliga gränsöverskridare. Olivia Laing - brittisk skribent och kritiker - anser att konsten är viktig ur många olika aspekter; den kan få oss att förstå andra människor, och att se möjligheter och orättvisor.

MediaNr: CA60009

"Kära Astrid, det är jag igen.."

av Sara Schwardt. Salikon förlag, Elanders Sver. 2017. Inläst av Åsa Ekberg.

7 tim, 5 min. Talbok.

2012 kom boken ”Dina brev lägger jag under madrassen” som innehöll en brevväxling, 1971-2002, mellan Astrid Lindgren Sara Schwardt. Sara har fortsatt att skriva brev till Astrid, men nu är det brev utan svar. Hon reflekterar över de vändningar hennes liv har tagit sedan den första boken gavs ut iakttar omvärlden, iakttar sig själv - medveten om sin egen känslighet.

MediaNr: CA54216

Hundraettåringen som stannade kvar : Sven gläntar på porten

av Sven Johansson. 2014. Inläst av Evelina Persson.

3 tim, 41 min. Talbok.

Talbok från Region Dalarna.

MediaNr: CA54739

Bohusläns historia : från järnålder till 1658

av Tomas Andersson. Historiska Media. 2021. Inläst av Patrik Nyman.

14 tim, 1 min. Talbok.

Skildring av Bohusläns historia som tar avstamp i den yngre järnåldern och sträcker sig fram till freden i Roskilde 1658, då Bohuslän blev svenskt. Bohuslän har varit skådeplats för många stormiga strider under århundradenas lopp. På Bohus fästning tar flera färgstarka personer plats på scen - kung Magnus Eriksson, som under 1300-talet regerade över både Norge och Sverige, och senare unionsdrottningen Margareta.

MediaNr: CA54197

Djupare under ytan

av Torgny Wirén. Verbum. 2019. Inläst av Anders Mathlein.

10 tim, 49 min. Talbok.

Andaktsbok. Uppföljare till Under ytan. Boken innehåller femtiotvå berättelser om vardagsnära frågor att fundera vidare utifrån, som knyts samman med de stora frågorna om livet Det finns ett bibelord för varje dag under veckan samt en bön.

MediaNr: CA54260

Leonardo da Vinci

av Walter Isaacson. Atlantis. 2018. Översatt av Margareta Eklöf. Inläst av Ina Ekelund.

34 tim, 2 min. Talbok med text.

Biografi över Leonardo da Vinci, 1452-1519, italiensk konstnär och universalgeni. Han har gjort två av världshistoriens mest berömda målningar, Nattvarden och Mona Lisa, men i sina egna ögon var han lika mycket vetenskapsman som konstnär. Han var ständigt nyfiken, och med en passion som gränsade till besatthet utförde han nyskapande studier av människans anatomi, fossiler, fåglar, flygmaskiner och växter. Den tryckta förlagan är rikt illustrerad.

MediaNr: CA53475

Böcker för barn

Skönlitteratur

Beastly, ett odjur

av Alex Flinn. Bonnier Carlsen. 2011. Översatt av Helena Stedman. Inläst av David Zetterstad.

7 tim, 8 min. Talbok.

Kyle Kingsbury är rik, snygg, elak och egoistisk. När han kritiseras av Kendra, hämnas han genom att bjuda henne på skolbalen bara för att dumpa henne utanför dörren. Kendra, som är häxa, förvandlar honom till ett monster. Bara om han lyckas hitta en tjej som älskar honom så som han ser ut nu, kommer förbannelsen att bryta.

MediaNr: CA53951

Sillen börjar skolan

av Anna Ehring. Inläst av Dan Bratt.

0 tim, 44 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Sillen får ett syskon. Sillen ska börja i förskoleklass. Det blir knasigt på uppropet. Fröken läser upp namn efter namn. Men inte Sillens. Har vi Hugo här? Men det är ju Sillen hon menar. Han heter Hugo även om ingen kallar honom det. När klassen fnissar känner Sillen att det är dags att gå hem. Men farfar övertalar Sillen att stanna, och när eftermiddagen kommer vill han inte gå hem. Han har träffat Hedda.

MediaNr: CA54524

Hedda och rättvisan

av Caroline Blomqvist. Inläst av Lo Thorsdotter.

1 tim, 41 min. Talbok.

Nioåriga Hedda gillar att busa. Men pandemin ändrar på vardagen: pappa jobbar hemma, farmor får inga besök, man måste tvätta händerna och stanna hemma vid förkylning. Hedda är bra på att ta ansvar för att tvätta händerna och för att farmor ska ha någon att dansa med och hon bestämmer sig för att även ta ansvar för att göra världen mer rättvis och glad. Men när man försöker förändra något är risken stor att det utmynnar i något oväntat och tokigt.

MediaNr: CA54346

Mina fem regler för livet

av Conny Palmkvist. Bonnier Carlsen. 2021.

3 tim, 0 min. Talbok.

Anton har varit med om allt: haft huvudet nertryckt i toaletten, blivit fälld med lunchbrickan i händerna i skolmaten. Men kanske värst av allt är efter skolan. Då väntar de på honom. Det är gnistrande kall december när allt vänder. En dörr i trapphuset står på glänt. Ett stearinljus är tänt och på diskbänken har någon lämnat ett gulnat kuvert: "Till Anton" står det. Anton läser brevet och ger sig ut i vinternatten.

MediaNr: CA54077

Hajpen

av Emma Askling.

2 tim, 54 min. Talbok.

Del 1 i serien Skolbloggen. Leas bästis har börjat hänga med en annan tjej i klassen. Lea känner sig utanför och förstår inte vad som hänt. Som tur är har Lea Affe, sin andra bästa vän. De får idén att starta en anonym skoltidning för att skriva om vad som händer på skolan. För att alla ska läsa tidningen bestämmer de sig för att skapa en hajp. Men det går inte riktigt enligt plan och för att det hela inte ska bli en rejäl flopp måste de tänka om.

MediaNr: CA54350

Allt som rimmar på kär

av Elin Hansson. Översatt av Sara Ohlsson Inläst av Anni Bernhard.

5 tim, 22 min. Talbok.

Gro och Mina är tolv år och bästisar. Mina blir kär i en ny kille varje vecka och Gro brukar hitta på rim på deras namn, för hon ska bli poet. Själv har hon aldrig varit kär, tills Josh börjar i klassen. Gro faller handlöst, men det gör Mina också. Deras vänskap sätts på prov samtidigt som Josh och Gro blir allt bättre vänner. Gro är ofta hos sin mormor och hennes mops Maggie och där får hon höra mycket om kärlek.

MediaNr: CA54344

Allt som inte syns

av Katarina von Bredow. Natur & Kultur. 2021. Inläst av Örjan Blix.

7 tim, 24 min. Talbok.

12-årige Joel ska börja högstadiet på en ny skola. Han hoppas att allt ska bli annorlunda, men mobbarna finns kvar. Värst är Ellen, hon är riktigt elak och får med sig de andra. Joel försöker göra sig osynlig; att planera hur snabbt han ska röra sig över skolgården och navigera genom håltimmar. En kväll hittar Joel Ester i parken, blodig efter att pappan har slagit henne. En motvillig vänskap uppstår.

MediaNr: CA54587

Säkerhetsklass tre

av Kerstin Loenberg. Inläst av Anna Döbling.

11 tim, 50 min. Talbok.

Dystopisk spänningsroman som utspelar sig i en nära framtid där alla människor har chip som registrerar allt de gör inopererade. Om de inte skär bort chipet och lever utanför samhället. Artonåriga Linn lever tillsammans med sina bröder och vänner och försöker skapa sig ett liv bortom samhällets kontroll. Ett liv utan chip där man inte blir stämplad med en viss säkerhetsklass. Men Linn inser att världen är mer komplicerad än hon trott.

MediaNr: CA54362

Jag överlevde hajattackerna 1916

av Lauren Tarshis. Lind & Co, ScandBook AB. 2021. Översatt av Emeli André. Inläst av Åke Lindgren.

1 tim, 36 min. Talbok.

Året är 1916. Chet Roscow, som är tio år, bor över sommaren hos sin morbror Jerry i Elm Springs. När tidningen skriver att två människor har dödats av en vithaj ute vid kusten, tar de flesta nyheten med ro. Ingen har någonsin hört talas om hajar som attackerar människor. Det är helt enkelt osannolikt, eller? En dag upptäcker Chet en stor vithaj nere vid badplatsen. Han försöker varna de andra men blir inte trodd.

MediaNr: CA54196

Indra Larssons vilda hästkärlek

av Lin Hallberg. Inläst av Ina Ekelund.

5 tim, 30 min. Talbok.

Del fyra i serien Hästviskaren som börjar med Indra Larssons inte helt perfekta hästliv. Det är sommarlov och Indra har fått i uppdrag att tämja vildhästen Ruby och att göra den livströtta ridskolehästen Dexter levnadsglad igen. Båda hästarna ska nu säljas och försvinna ur Indras liv samtidigt som inte heller råttorna, zebrafinkarna och kaninen där hemma tycks behöva henne längre eftersom mammas kärlek Arvid byggt härliga uteplatser åt dem.

MediaNr: CA54342

Flora Wolf och Järnklockorna

av Linn Åslund. Inläst av Anni Bernhard.

1 tim, 40 min. Talbok.

Äventyrsberättelse om föräldralösa Flora som hamnat i knipa. Hennes storasyster har inte skickat pengar till hyra på flera månader och hyresvärden hotar med att ta Floras lillebror som pant. När hon försöker hitta ett sätt att få ihop pengarna drar hennes begåvning för mekanik och lås in henne i den hemliga organisationen Järnklockorna. Tillsammans med prinsessan Alexa ger hon sig iväg för att befria dess ledare från de kungliga fängelsehålorna.

MediaNr: CA54345

Bäst i klassen (typ)

av Liz Pichon. Alfabeta. 2021. Översatt av Helena Sjöstrand Svenn. Inläst av Matti Boustedt.

3 tim, 10 min. Talbok.

Del 9 i serien som börjar med Tom Gates fantastiska värld. Tom Gates ställer upp i valet till elevrådet, och försöker bli bäst i klassen. Som vanligt blir det inte riktigt som han hade tänkt sig. Tipsen som han inte följer är bland annat: Håll dig vaken på lektionerna. Rita inte roliga teckningar av lärarna. Håll dig borta från Bråkiga Buster.

MediaNr: CA54028

Ge aldrig upp, Lotta!

av Merri Vik. B. Wahlström, B. Wahlström. 1979. Inläst av Marika Bergström.

3 tim, 56 min. Talbok.

Lotta och Giggi ska vara tärnor och Paul och Oskar marskalkar på Giggis moster Kajsas bröllop. Alla ska gå på vigseln för att se om Lotta kommer att råka ställa till det som vanligt.. Utkom första gången 1971.

MediaNr: CA54142

Lotta går till sjöss

av Merri Vik. 2018. Inläst av Marika Bergström.

3 tim, 58 min. Talbok.

Hela vintern går Giggi och Lotta på en kurs i sjövett och navigation. Till sommaren ska de segla. Sedan blir det sommar och de som redan anlänt till seglarlägret står på stranden och hälsar Lotta och Giggi med glada tillrop. Giggi tar ett lätt och elegant skutt upp på bryggan. Så är det Lottas tur. Hon mäter avståndet, tar sats - och får plötsligt syn på Svarten. Med en kamera. Gissa vad som händer. Utkom första gången 1972.

MediaNr: CA54647

Det spökar, Lotta!

av Merri Vik. Storytel Publishing. 2018. Inläst av Marika Bergström.

4 tim, 8 min. Talbok.

På tå smög Lotta fram genom den stora hallen, som endast lystes upp av månens bleka sken. Hon ryste till när hon såg på de gamla rustningarna. Plötsligt hörde Lotta ett mystiskt knäppande och blodet isades i hennes ådror. Det lät som om det kom från en av rustningarna! Och då såg hon det - det fanns ett par ögon inne i rustningen. Utkom första gången 1972.

MediaNr: CA54646

Vargbröder

av Michelle Paver. Översatt av Carina Jansson.

8 tim, 19 min. Talbok.

Del 8 i serien som börjar med Vargbröder. Under den mörka midvintern kommer katastrofen. En åsksten faller ner från himlen, och efteråt är ingenting sig likt. Torak och Renn känner inte igen sin skog. Björnar vaknar mitt i vintern och klanerna kämpar mot varandra. Torak, Renn och Ulv prövas hårdare än någonsin förut. När en ny ondska hotar tvingas Torak riskera allt: liv, själar och förstånd, för att rädda sitt hem och dem han bryr sig om.

MediaNr: CA54525

Mammas lilla prins

av Mårten Melin. Inläst av Anders Mathlein.

3 tim, 53 min. Talbok.

Mississippi, 1945. Elvis är tio år och älskar att sjunga. Hans familj är fattig men hans mamma drömmer om ett bättre liv för sin familj. Hon uppmuntrar och tror på Elvis samtidigt som hon vill beskydda honom från allt ont. I skolan är Elvis ensam och mobbad men han finner också vänner. I klassen finns en flicka som tycker om att höra honom sjunga och för henne vågar Elvis berätta om sin dröm att en dag sjunga framför tusentals människor.

MediaNr: CA54349

Mysterieklubben och silverskrinet

av Patrik Bergström. Inläst av Anna Döbling.

0 tim, 46 min. Talbok.

Den fjärde boken i serien om mysterieklubben som börjar med Mysterieklubben och det hemliga rummet. Slottet Kanterberg som varit i Carls familjs ägo i flera generationer döljer många hemligheter. När Carls farfar berättar om ett gömt silverskrin bestämmer sig Carl och Amanda i mysterieklubben för att leta rätt på det. De är dock inte är ensamma om att vilja hitta silverskrinet. Även tjuv-Matte försöker hitta det värdefulla skrinet.

MediaNr: CA54347

Allt ska bli bra

av Per Nilsson. Rabén & Sjögren. 2021. Inläst av David Zetterstad.

3 tim, 26 min. Talbok.

Pis liv förändras precis innan höstterminen börjar. Hans föräldrar ska skiljas och Pi känner sig ensammare än någonsin. Men så börjar Eli i klassen. Han är annorlunda, liknar inte någon Pi mött tidigare. Det sägs att han inte kan cykla, och inte vet vad Minecraft är. Ingen vet var han kommer ifrån eller varför han inte kan stanna. Under några dramatiska veckor blir livet som en tur i en bergochdalbana. Pi lär sig något om vänskap och kärlek.

MediaNr: CA54007

Vega superstar

av Sofia Johansson. Inläst av Anders Mathlein.

3 tim, 4 min. Talbok.

Vega har flyttat och vill glömma sitt gamla liv, hennes föräldrar är skilda och hon bor växelvis hos mamma och pappa. I sitt nya liv vill hon vara bästis med Tess, se ut som Florence och bli ihop med Anton. Men på sommarlovet måste hon åka till mamma och valla getter, vilket hon så klart inte kan berätta för Tess utan måste ljuga ihop en fjällresa, och hennes förra bästis Märta ska komma på besök, trots att Vega inte vill.

MediaNr: CA54348

Böcker på andra språk än svenska

Böcker för vuxna

Bleak house

av Charles Dickens. Standard Ebooks. 2018. Inläst av Danielle Blackbird.

44 tim, 54 min. Talbok med text.

Samhällssatirisk roman som delvis är en kriminalroman. Intrigen är uppbyggd kring långvariga tvister i Englands High Court of Chancery I skildringen av Richard Carstones livshistoria, ända till dess tragiska slut, riktar författaren kritik mot det formalistiska rättsväsendet i England på 1800-talet. Bokens titel syftar på lantstället Bleak House där Richard Carstones förmyndare bor. Charles Dickens, 1812-1870. Inläst på engelska.

MediaNr: CA53746

Beastly things

av Donna Leon. Atlantic Monthly Press. 2012. Inläst av Miguel Escribano.

9 tim, 13 min. Talbok.

Den tjugoförsta boken om kommissarie Brunetti. Brunetti tillkallas när ett vanställt lik med flera sticksår hittas flytande i en av Venedigs kanaler. Han tycker sig känna igen den döde och tar hjälp av polishögkvarterets sekreterare och hacker signorina Elettra för att få fram upplysningar. Utredningen för dem till slakteriindustrins mörka sida av korruption och mutor.

MediaNr: CA54263

Towers of midnight

av Robert Jordan. Macmillan US. 2010. Inläst av Scott Ackerman.

39 tim, 49 min. Talbok.

Del 13 i serien The wheel of time inledd med The eye of the world. Sista striden har inletts. Den svartes fängelse börjar rämna och skuggans härskaror strömmar ut. Den tredje åldern går mot sitt slut. Perrin Aybara jagas av spöken från det förflutna. Han försöker hitta sin väg i drömvärlden Tel'aran'rhiod. Samtidigt måste Matrim Cauthon återigen möta de ormlika aelfinn och de rävlika eelfinn. Ghenjeis torn med sina hemligheter väntar.

MediaNr: CA54256

Crónicas del desamor

av Elena Ferrante. Lumen. 2015. Översatt av Juana Bignozzi. Inläst av Anahí Giacaman-Ríos.

20 tim, 22 min. Talbok.

Samlingsvolym som innehåller tre romaner: El amor molesto (Plågsam kärlek), Los días del abandono (Dagar av ensamhet) och La hija oscura (Skuggan av en dotter). Originaltitlar: L'amore molesto, 1992, I giorni dell'abbandono, 2002 och La figlia oscura, 2006. Inläst på spanska.

MediaNr: CA53627

El túnel

av Ernesto R. Sábato. 1969. Inläst av Consuelo González Ronda.

4 tim, 5 min. Talbok.

Konstnären Juan Pablo Castel blir besatt av en kvinna som på en vernissage studerar en detalj i hans verk som ingen annan har sett. Deras förhållande förgiftas av hans tvångsföreställningar och hans svartsjuka leder till ett vansinnesdåd. Tät, febrig berättelse, i en mardrömslik Buenos Aires-miljö. Klassiker från 1948. Ernesto Sábato, 1911-2011, argentinsk författare. Inläst på spanska.

MediaNr: CA54989

Amor, curiosidad, prozac y dudas

av Lucía Etxebarría. Plaza y Janés. 1998.

8 tim, 39 min. Talbok.

Tre systrar, Christina, Rosa och Ana, lever sina olika liv i ett Madrid strax före millennieskiftet. De är alla på väg att kraschlanda i sina liv. Bakom deras tragedier skymtar pappan som var så full av liv, men lämnade familjen. Till följd av detta fick flickorna fick växa upp med den känslokalla mamman. Lucía Etxebarria, 1966- , spansk författare. Inläst på spanska.

MediaNr: CA54917

Böcker för barn

Furyborn

av Claire Legrand. Sourcebooks Fire. 2019. Inläst av Kola Krauze.

13 tim, 30 min. Talbok.

För att Riella Dardenne ska bevisa att hon är en drottning av ljus måste hon uthärda sju elementära magiska prövningar. Om hon misslyckas kommer hon att avrättas. Tusen år senare är legenden om drottning Rielle en saga för Eliana Ferracora. Som en prisjägare för Undying Empire tror sig Eliana vara oövervinnlig. Men när hennes mor försvinner upptäcker hon att ondskan i imperiets hjärta är hemskare än hon föreställt sig. Fantasy. Inläst på engelska.

MediaNr: CA54195

Shadow and bone

av Leigh Bardugo. Orion. 2018. Inläst av Flora Mary Bartlett.

10 tim, 39 min. Talbok.

Alina Starkov är en av alla fattiga, föräldralösa ungdomar i landet Ravka som härjas av krig. En miljö inspirerad av Ryssland, tidigt 1900-tal. Efter uppväxten på barnhem hamnar Alina i armén. När Alinas vän Mal blir allvarligt skadad visar det sig att Alina har en uråldrig magisk kraft. Hon förs till landets magiska elit Grishan, som tränar hennes förmågor. Alina under Skuggmästarens beskydd men vet inte vem hon kan lita på. Inläst på engelska.

MediaNr: CA54063

The shadows between us

av Tricia Levenseller. Feiwel and Friends. 2020. Inläst av Lisa Sculati.

11 tim, 18 min. Talbok.

Ingen har hittat kroppen efter den första och enda pojken som krossat Alexandras hjärta. Och det kommer aldrig någon att göra. Sedan dess har Alexandra bara haft rent fysiska relationer. Men nu är hon redo för att ta nästa steg. Hennes plan är enkel. 1. Få Shadow King att bli förälskad i henne. 2. Få honom att gifta sig med henne. 3. Döda honom och överta hans kungadöme. Mörk fantasy. Inläst på engelska.

MediaNr: CA54194

Wings of fire

av Tui T Sutherland. Scholastic Press. 2013. Inläst av Alex Kennan.

9 tim, 10 min. Talbok.

Del 3 i serien Wings of fire som börjar med The dragonet prophecy. Drakarna vet inte vad de kan förvänta sig när de kommer till kungariket RainWing. Glory hoppas att få reda på mer om sin familj. Och eftersom RainWings inte deltar i kriget så hoppas alla fem drakarna att de kan gömma sig där och få lite lugn och ro. Inläst på engelska.

MediaNr: CA54038