Nya punktskriftsböcker augusti 2009

Nya punktskriftsböcker augusti 2009

Inledning

Listan är uppdelad i 3 huvuddelar; Litteratur för vuxna, Litteratur för barn samt Specialproduktioner, vilka ligger på den första rubriknivån. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är i sin tur uppdelad på skön- respektive facklitteratur.

Listan omfattar 26 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Sommarvind

av Laila Brenden

8 vol. (691 s. tryckt punktskrift)

Del 9 i släktsagan om Hannah. Det är bal på Sörholm och Birgit strålar i kapp med ljuset från de vackra kandelabrarna. Hon har blivit vuxen och är mycket eftertraktad bland traktens ogifta män. Men Birgit är skygg och man måste gå varsamt fram om man ska charma henne. Poul från Lundeby herrgård tycker om en utmaning och han vet att spela korten rätt när det är något han vill uppnå. Förlaga: Boknöje, 2006.

TPB-nr: P21239

Uppgörelse

av Laila Brenden

8 vol. (709 s. tryckt punktskrift)

Del 11 i släktsagan om Hannah. Efter en slitsam resa över havet är Ola och familjen äntligen tillbaka på Rudningen. Men avundsjukan hos bygdens folk gör sig gällande som aldrig förr. Det är föga stöd att hämta när Ola och Åshild finner gården övergiven - och i sämre skick än på länge. Hur ska de klara att få jordbruket på fötter igen? Och i Köpenhamn ser det inte ut som att Birgit kommer att glömma Poul inom kort. Förlaga: Schibsted, 2006.

TPB-nr: P21260

Ödestimmen

av Laila Brenden

8 vol. (205 s. tryckt punktskrift)

Del 10 i släktsagan om Hannah. Kyrkklockorna ekar över Hemsedal. Det är sista färden för Sjugurd Sletten, men i följet är det två som saknas. Ola och Åshild håller sig på andra sidan dalen - det har frestat på, allt de har gått igenom. Rättegången mot Åshild väntar, och det är omöjligt att gissa vad utgången kommer att bli. Ola får ingen förnimmelse om vad som kan ske, men han blir orolig när Stein Lien dyker upp. Förlaga: Schibsted, 2006.

TPB-nr: P21259

Stenens väktare

av David Eddings

8 vol. (734 s. tryckt punktskrift)

Fantasy-roman, del 1 i serien Sagan om Belgarion. Handlingen utspelas i medeltidsliknande miljö, med inslag av magi och trolldom. Huvudpersonen Garion är kökspojke på en bondgård. Efter en rad mystiska händelser tvingas Garion ut på ett farofyllt äventyr. Har Garion en speciell uppgift att fylla i sin värld? Boken lämplig även för ungdomar. Förlaga: BW, 1989.

TPB-nr: P21246

Minns du den stad

av Per Anders Fogelström

3 vol. (315 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 3 i serien inledd med Mina drömmars stad. Här fortsätter berättelsen om livet i Stockholm förr i tiden, ca 1900-1925. I 40 år går Emelie till och från jobbet på Melinders tekniska tills fabriken slår igen under depressionen efter 1:a världskriget. Jämsides med arbetarfamiljen på Fjällgatan skildras släktens välbärgade, borgerliga gren. Bearbetad till LL-bok samt med korta meningar och enkelt språk återberättas romanen.

TPB-nr: P21108

Den onda viljan : [en Konrad Sejer-deckare]

av Karin Fossum

5 vol. (443 s. tryckt punktskrift)

Skenbart enkel historia om tre unga män som ger sig ut på en båttur. En av dem kastar sig överbord och drunknar. Han var inte simkunnig, hade svår ångest och permission från ett mentalsjukhus. Ändå försöker hans vänner inte hjälpa honom. Kommissarie Sejer uppdagar att något katastrofalt inträffat i vännernas förflutna. Deckare eller moralitet om vad som händer när civilkurage saknas. Förlaga: Forum, 2009.

TPB-nr: P21140

Supernova

av Marika King

11 vol. (998 s. tryckt punktskrift)

Debutroman om Lisa, en ung kvinna som går ut med toppbetyg från Handelshögskolan i Stockholm och får drömjobb som konsult på ett prestigefyllt företag. Hon inleder en relation med en av kollegorna, men förälskar sig i sin chef, en gift man som hon har ett destruktivt förhållande med. Allt rullar på i allt snabbare takt med resor, pengar och lyx tills Lisa en vacker dag tappar kontrollen. M.K., 1970- . Förlaga;: Norstedt, 2009.

TPB-nr: P21267

Rhett Butlers berättelse

av Donald McCaig

16 vol. (1419 s. tryckt punktskrift)

Rhett Butler är hjälten i 30-talsklassikern om amerikanska inbördeskriget, Borta med vinden. Vi följer Rhetts uppväxt i Södern, konflikterna med den tyranniske fadern Langston Butler och hans kärlekshistorier. Rhett formas av sitt äventyrliga liv och han skildras som en man som är förankrad i en svår och kaotisk tid. Ursprungsromanens rasism och endimensionella bild av svarta slavar har ersatts av en nyanserad skildring. Förlaga: Norstedt, 2008.

TPB-nr: P21263

Murkronan : roman

av Vibeke Olsson

12 vol. (1159 s. tryckt punktskrift)

Fristående forts. på Skymningens nådatid. Paulus och Justina är ett ungt nygift par i början av 200-talet e.Kr. Det är oroliga tider i Romarriket och Paulus, som är soldat, kallas ut i fält. När han återvänder har han blivit degraderad. Justina har i sin tur förstått att hon aldrig kommer att kunna ge sin man ett barn. Ära och efterkommande har blivit ouppnåeliga för dem. En roman om utanförskap och samhörighet. Förlaga: Bonnier, 2008.

TPB-nr: P21210

Facklitteratur

Den som inte tar bort luddet ska dö!

av David Batra

2 vol. (134 s. tryckt punktskrift)

Komikern D.B. och hans team av lappletare har dammsugit Sverige på arga lappar i tvättstugor, trapphus och kontorspentryn. Det finns lappar överallt, de flesta budskap är ilskna och handlar om människors irritation över vad andra människor gjort eller inte gjort. Men det finns också mer existentiella varianter: "Morgondagen inställd på grund av bristande intresse!" stod det på en lapp på dörren till medborgarhuset i Eslöv. Förlaga: Frank, 2008.

TPB-nr: P21035

Om Jesus

av Jonas Gardell

10 vol. (900 s. tryckt punktskrift)

Om Jesus och Nya Testamentet. Framställningen är tydligt inspirerad av den historisk-kritiska bibelforskningens försök att nå fram till kunskap om den historiske Jesus. Gardell relaterar även på ett mycket personligt sätt till sin egen kristna tro och till Jesusbilden i uppväxtens baptistförsamling. Jesus skildras framför allt som en folklig profet som tog de utsattas parti och predikade ett nära förestående Guds rike. Förlaga: Norstedt, 2009.

TPB-nr: P21235

Jag överlevde!

av Mietek Grocher

5 vol. (473 s. tryckt punktskrift)

M.G., son till en välbeställd affärsman i Warszawa, var 12 år vid krigsutbrottet 1939. Som en av fem familjemedlemmar överlevde han kriget och judeutrotningen. Han kom till Sverige 1945 utmärglad och döende. Först för några år sedan orkade han skriva ner sina minnen. M.G. berättar enkelt och rättframt om lidande, förnedring och oerhörda grymheter. Förlaga: Inova, 2001.

TPB-nr: P21126

Karlstad Zoologiska

av Hanna Hellquist

5 vol. (419 s. tryckt punktskrift)

Förf., född 1980, är kåsör i Dagens Nyheter och programledare i radio. Här berättar hon om sin barndom och uppväxt tillsammans med sin mamma, sin pappa - som kommer bättre överens med alla djur han omger sig med än med sina medmänniskor - och mammans nye kille som är allergisk mot djur. Berättelsen tilldrar sig i Karlstad och bakom den träffsäkra skildringen anas en barn- och ungdomstid som förefaller allt annat än enkel. Förlaga: Bonnier, 2009.

TPB-nr: P21257

Melankoliska rum : om ångest, leda och sårbarhet i förfluten tid och nutid

av Karin Johannisson

8 vol. (776 s. tryckt punktskrift)

Melankoli har alltid funnits, med olika namn under skiftande tider. Förf., professor i idé- och lärdomshistoria, undersöker melankolin ur såväl ett historiskt som ett nutida perspektiv. Genom det långa perspektivet visar hon hur känsloregistren varierat, men också hur de mörka känslorna kunnat rymmas inom det normala. Ju mer sårbarheten benämns med diagnostiska namn, desto mer riskerar vi att krympa normaliteten. Förlaga: Bonnier, 2009.

TPB-nr: P21208

Jan Johansson : tiden och musiken

av Erik Kjellberg

16 vol. (1505 s. tryckt punktskrift)

J. J., 1931-1968, blev bara 37 år, men hann sätta bestående avtryck i svenskt musikliv. Han var tillsammans med Bengt Hallberg den mest anlitade jazzpianisten i Sverige på 1960-talet och skivan "Jazz på svenska" är fortfarande en klassiker. Här fokuseras på J:s musik, men biografin vänder sig till en bred publik. Omfattande diskografi. Den tryckta bokens CD-bilaga ingår i punktskriftens utlåningsexemplar. Förlaga: Gidlund, 2009.

TPB-nr: P21127

GI-noll! : för kvinnor som vill äta sig smala

av Sten Sture Skaldeman

6 vol. (592 s. tryckt punktskrift)

Handfasta råd för den som vill gå ner i vikt med hjälp av GI-metoden. Tre olika program beskrivs, avsedda för den som har 10, 25 respektive 50 kilos övervikt. Många, näringsberäknade recept presenteras och författaren propagerar för en kost baserad på mycket fett och lite kolhydrater. Bröd, potatis och pasta är inte tillåtet och grönsaker äts bara som tillbehör. Förlaga: Prisma, 2007.

TPB-nr: P21062

Så dumt!

av Mia Törnblom

6 vol. (563 s. tryckt punktskrift)

M.T., 1967- , är en framgångsrik vägledare i personlig utveckling som skrivit flera böcker om hur man stärker sin självkänsla. Men i unga år var hon tung narkotikamissbrukare som begick flera brott för att finansiera sitt missbruk. Här är hennes egen berättelse om hur hon tagit sig från ett liv fullt av kriminalitet, droger, våld och självförakt till att börja respektera och älska sig själv som den hon faktiskt är. Förlaga: Forum, 2008.

TPB-nr: P21237

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Audrey

av Robin Benway

8 vol. (677 s. tryckt punktskrift)

16-åriga Audrey gör slut med sin egotrippade pojkvän Evan, sångare i bandet The Do-Gooders. Efter uppbrottet skriver Evan en låt om henne som blir en megahit och hamnar överst på alla topplistor. Plötsligt är Audrey berömd. Hon jagas av journalister och paparazzifotografer och på nätet dokumenteras varje steg hon tar. Och en dag får hon chansen att visa hela världen vem hon egentligen är. Förlaga: B. Wahlström, 2008.

TPB-nr: P21189

Sex veckor

av Kate Cann

7 vol. (668 s. tryckt punktskrift)

Chloe, 17 år, blir erbjuden att tillbringa sommarlovet hos sin nya klasskamrat, Davinia. Hon blir strålande glad över att få vara sex veckor på en paradisö tillsammans med den sexiga och rika Davinia, och hennes familj. Lovet kommer mycket att handla om sol, badande och festande. Men snart uppstår konflikter och Chloe inser att Davinia har många obehagliga sidor. Om vänskap och kärlek med komplikationer. Förlaga: Tiden, 2008.

TPB-nr: P21191

Mardrömsakademien

av Dean Lorey

6 vol. (518 s. tryckt punktskrift)

Charlie Benjamin har alltid varit lite annorlunda. Han kan inte sitta still och hans vilda fantasi är något utöver det vanliga. Han släpper in fruktansvärda mardrömsmonster i vår värld. Som tur är finns det ett särskilt ställe för sådana som Charlie - Mardrömsakademien, en skola för barn som fått Gåvan. När Charlie av misstag öppnar en portal till Landet Nedan utmanas hans och de nyfunna vännernas krafter till det yttersta. Förlaga: R&S, 2008.

TPB-nr: P21194

Gömmarna

av Cannie Möller

5 vol. (436 s. tryckt punktskrift)

Tre ungdomar - Joel, 16 år, Jessi, 13 år och Derek, 9 år - är av olika anledningar på rymmen. Slumpen för dem samman. De gömmer sig i skogen vid en sjö och tillbringar några ödesdigra sommarveckor tillsammans. De vill inte tillbaka till vardagen och deras liv hänger på en skör tråd. Olika personer berättar sin version av händelserna och dramatiken ökar hela tiden. Förlaga: Bonnier Carlsen, 2008.

TPB-nr: P21201

Töntiga Tobias och killgänget

av Lena Stenbrink

2 vol. (144 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Det är Tobias första dag i den nya skolan och han får sitta bredvid Micke som nästan genast börjar reta honom. En dag när Tobias ska cykla hem efter skolan stoppas han av ett killgäng och Micke tar hans cykel och cykelhjälm och börjar cykla runt och göra sig löjlig över Tobias. Tobias blir arg och försöker springa ifatt honom men Micke sätter fart ut från skolan. Utan att se sig för cyklar han ut på gatan. Förlaga: Damm, 2007.

TPB-nr: P21198

Ful

av Scott Westerfeld

8 vol. (814 s. tryckt punktskrift)

Tally längtar efter att fylla 16 och bli snygg. Alla blir opererade när de fyller sexton. Förvandlade från motbjudande fulingar till fantastiska skönheter. De förflyttas till ett hypermodernt paradis där deras enda uppgift är att ha kul. Tallys nya vän Shay är inte säker på att hon vill bli snygg. Hon pratar om att fly ut i vildmarken och vill att Tally följer med. Men Tally förstår inte vad de ska fly ifrån. Förlaga: Bonnier Carlsen, 2008.

TPB-nr: P21199

Hata Romeo

av Rachael Wing

5 vol. (396 s. tryckt punktskrift)

När Jen får huvudrollen i skolans uppsättning av Romeo och Julia är det en dröm som går i uppfyllelse. Men lyckan blir kort, för det visar sig att det är Chris Bannon, hennes värsta fiende, som ska spela Romeo. Jen vill inte ens vara i närheten av honom. Men det visar sig att ödet vill annorlunda. Romantisk och underhållande berättelse om kärlek. Förlaga: Tiden, 2008.

TPB-nr: P21200

Specialproduktioner

Böcker med inklistrad punktskrift

Lilla vinkboken

av Kenneth Andersson

[8 s.] tryckt punktskrift

Bilderbok för de minsta barnen. På varje sida finns bilden av ett djur som ler och vinkar mot läsaren med snabel eller armar. Texten uppmanar barnet att "Vinka elefanten!" eller "Vinka bläckfisken!". Bilderna är färgglada och har svarta konturlinjer mot enfärgad bakgrund. På sista sidan finns en spegel och texten "Hej på dig!". Inga bildbeskrivningar. Förlaga: Alfabeta, 2008.

TPB-nr: P21168

Vem?

av George Johansson

[7 s.] tryckt punktskrift

Vem har stökat till hemma hos Mulle Meck? Vem har vält blommorna och trasslat till mattan? Följ med in i huset och titta. Bilderbok i litet format för de mindre barnen. På varje uppslag finns en kort text och en bild med spår av smutsiga tassar i olika miljöer. Ingen bildbeskrivning. Förlaga: NoK, 2008.

TPB-nr: P21170