Nya punktskriftsböcker oktober 2009

Nya punktskriftsböcker oktober 2009

Inledning

Listan är uppdelad i 3 huvuddelar; Litteratur för vuxna, Litteratur för barn samt Specialproduktioner, vilka ligger på den första rubriknivån. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är i sin tur uppdelad på skön- respektive facklitteratur.

Listan omfattar 69 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Babian : noveller

av Naja Marie Aidt

4 vol. (327 s. tryckt punktskrift)

I novellerna blottlägger förf. med precision de primitiva krafter som hotar att slå sönder det välordnade och civiliserade i människors liv. Berättelserna beskriver människor som på olika sätt förlorar fotfästet i tillvaron. Drabbande om mörkret under civilisationens fernissa. Belönad med Nordiska rådets litteraturpris 2008. N.M.A., 1963- , dansk författare. Förlaga: Lind & Co, 2009.

TPB-nr: P21448

Arvet

av Laila Brenden

7 vol. (646 s. tryckt punktskrift)

Del 12 i släktsagan om Hannah. Ola har länge haft en föraning om att något ont kan hända familjen, men han vet inte vad. Då han äntligen förstår vad det rör sig om, vill han så gärna hjälpa, men det finns saker som människor inte rår över. Lyckligtvis har familjen stöd från folk i bygden, något som värmer i svåra stunder. Efter en lång höst kommer vintern snötung och kall till gården Rudningen. Förlaga: Schibsted, 2007.

TPB-nr: P21293

Avslöjandet

av Laila Brenden

7 vol. (650 s. tryckt punktskrift)

inga medel för att baktala Birgit, och rykten går att det är frun på Sörholm som står bakom mordbränderna. Den unge länsmannen är inte till någon hjälp, så Birgit måste än en gång ta saken i egna händer - hon vägrar att låta någon svartmåla namnet Sörholm. I Hemsedal är Rudningen präglat av oro. Ett sort orosmoln ligger över gården, och alla fruktar vad som kommer att ske. Förlaga: Schibsted, 2007.

TPB-nr: P21352

Brytningstid

av Laila Brenden

7 vol. (644 s. tryckt punktskrift)

Del 18 i släktsagan om Hannah. Under lång tid har Hannah glatt sig åt att resa till Kristiania där hon ska lära känna livet i staden. Men hembiträdestjänsten hos den nobla familjen Löw blir långt ifrån vadHannah hade föreställt sig. Medan frun i huset knappt uppfattar tjänsteflickorna som mänskliga väsen, är husets herre verkligt vänlig mot unga, fylliga flickor. Förlaga: Schibsted, 2008.

TPB-nr: P21407

Hjärtebarn

av Laila Brenden

7 vol. (666 s. tryckt punktskrift)

Del 13 i släktsagan om Hannah. Birgit och Sten är förtvivlade. Några viktiga papper är spårlöst försvunna, och flera av Köpenhamns mäktiga bankmän försöker slå klorna i deras lönsamma företag. Men Birgit vägrar ge upp - det måste finnas en lösning? I Hemsedal är det ett av de värsta missväxtåren i mannaminne. Fler och fler kommer till Rudningen och tigger, och de går inte tomhänta hem. Förlaga: Schibsted, 2007.

TPB-nr: P21295

Nådastöten

av Laila Brenden

7 vol. (661 s. tryckt punktskrift)

Del 14 av släktsagan om Hannah. Mystiska saker är i görningen på Rudningens fäbod. Åsmund har inte gett upp hoppet om att skaffa sig Torset, och nu när han har sällskap av Jörn, skyr han inga medel. På Sörholm är det dags för dop. Hela huset är smyckat till fest, och tillfälligheterna vill det så att självaste biskopen dyker upp på den stora dagen! Förlaga: Schibsted, 2007.

TPB-nr: P21294

Ryktessmidare

av Laila Brenden

7 vol. (686 s. tryckt punktskrift)

Del 15 i släktsagan om Hannah. Åshild kunde inte tro det som hade hänt. Åsmund hade fört bort hennes dotter, och hon är livrädd för vad han kan hitta på att göra. Drängen Jon är i sjunde himlen. Flickan han har kär, är snart giftasvuxen. Samtidigt gruvar han sig för att förhållandet blir känt. Marit är nämligen dotter till Olas och Åshilds värsta fiende! Förlaga: Schibsted, 2007.

TPB-nr: P21353

Återkomsten

av Laila Brenden

7 vol. (653 s. tryckt punktskrift)

Del 17 i släktsagan om Hannah. Birgit känner sig lycklig där hon står lutad mot relingen och ser ut över havet. Hon är på väg till Norge med Sten och lille Johan för att bo på Rudningen ett helt år. Där är allt som vanligt, och Lill-Hannah och Knut ser fram mot den stundande konfirmationen. Men andra i bygden har bekymmer. Jon lever som arrendator i eget hus, och Marit är inte intresserad av honom som äkta man. Förlaga: Schibsted, 2007.

TPB-nr: P21406

Hornsgatan : roman

av Ernst Brunner

8 vol. (703 s. tryckt punktskrift)

Skröna om staden och dess människor, koncentrerad kring Hornsgatan och Mariatorget på Södermalm i Stockholm. Likt en arkeolog avslöjar förf. det som dolts i avlagringar och hemliga tunnlar. Där finns konstnären Dressler, som i sina tavlor frammanar såväl gårdagens myller som vår tids Prideparader, arkeologen Gus Gustavo som gräver sig ned genom stadens skikt och Hårde Harry som ristar budskap i medborgarnas hud. Förlaga: Bonnier, 2009.

TPB-nr: P21467

Brida

av Paulo Coelho

5 vol. (485 s. tryckt punktskrift)

Irländska Brida är en ung kvinna med en ovanlig gåva. Hon intresserar sig för magi och uppsöker en mästare för att lära sig måntraditionerna. Hon vill upptäcka sin andra hälft: den som behärskar månens tradition vet när hon står inför själens andra halva. Men tvivlen kommer. Vill hon verligen lära sig traditionen som kan avslöja vem som är hennes livs kärlek? Om passion, mysterier och andlighet. Förlaga: Bazar, 2008.

TPB-nr: P21242

Vårt eget Jalna

av Mazo De la Roche

6 vol. (621 s. tryckt punktskrift)

Del 1 i en serie släkt- och herrgårdsromaner i 14 delar. Förf., kanadensiska, 1885-1961, skildrar familjen Whiteoaks öden under fyra generationer. Philip och Adeline W. slår sig ned vid sjön Ontario i Kanada omkring 1850. Förlaga: Bonnier, 1970.

TPB-nr: P21457

Besvärjarnas kamp

av David Eddings

9 vol. (858 s. tryckt punktskrift)

Del 3 i serien inledd med Stenens väktare. Den onde guden Torak stjäl den magiska stenen från guden Aldur. Dennes anhängare letar efter stenen och genomkorsar allt mer främmande länder och allt mörkare magi. Garion börjar inse vilken kraft den torra rösten i hans huvud har. Färgrik, intensiv och levande skildring av en mustig, våldsbetonad medeltida sagovärld. Förlaga: BW, 2000.

TPB-nr: P21270

Profetians tid

av David Eddings

10 vol. (934 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien inledd med Stenens väktare. Den onde guden Toraks tilltag att stjäla Aldurs brinnande sten har straffat sig hårt. Eld vanställde hans ansikte och stenen återerövrades till de västra länderna, där kungasonen Riva bevakar den. Men profetian säger att Torak kommer att återta stenen och en strid stå mellan honom och Riva. I händelsernas centrum står liksom tidigare bondpojken Garion. Förlaga: BW, 1990.

TPB-nr: P21247

Rivas drottning

av David Eddings

11 vol. (1051 s. tryckt punktskrift)

Del 4 i serien inledd med Stenens väktare. Aldurs sten stals av den onde guden Toraks tjänare, översteprästen Ctuchik. Garion och hans följeslagare har återerövrat stenen, som enligt profetian påverkar gudars och mänskors öden. Nu återstår flykten från fienden och den långa vägen tillbaka. Innan tiden runnit ut måste Garion ta sig tillbaka till Riva med den magiska stenen. Förlaga: BW, 1999.

TPB-nr: P21271

Ödets fullbordan

av David Eddings

11 vol. (1017 s. tryckt punktskrift)

5:e och sista delen av fantasy-serien Sagan om Belgarion, inledd med Stenens väktare. Huvudpersonen Garion har krönts till kung, sedan Aldurs sten återfunnits. Nästan hela profetian har därmed uppfyllts, men striden mot den onde och odödlige guden Torak återstår... Spännande och lättläst, med fin person- och miljöskildring. Förlaga: BW, 1992.

TPB-nr: P21272

Trött, fet & 50

av Täppas Fogelberg

5 vol. (467 s. tryckt punktskrift)

T.P., 1951- , känd från tv och radio skildrar underhållande i romanform hur han vid fyllda femtio tvingas ta itu med sitt liv, möta sina demoner och bli vuxen. När historien börjar slipar romanens Teddy på livslögnen. Han dricker, tar droger och blir alltmer deprimerad över sin tilltagande blindhet. Han tycker synd om sig själv. Efter en skilsmässa kommer han på bättre tankar och börjar sin resa mot en helare tillvaro. Förlaga: Lind & Co, 2008.

TPB-nr: P21241

Nej! Jag vill inte gå med i en bokcirkel : roman

av Virginia Ironside

8 vol. (742 s. tryckt punktskrift)

Snart sextioåriga Marie Sharp är pensionerad bildlärare och frånskild. Hon vill inte gå med i en bokcirkel, läsa italienska eller gå på gym och heller inte träffa en ny man. Hon ser fram emot att få varva ner, slippa verka ungdomlig och få ägna sig åt "gamla" saker. Detta berättar hon i en öppenhjärtig dagbok. Hon gläds åt nära goda vänner och accepterar att en knöl på foten måste opereras. Rolig läsning ur ett ovanligt perspektiv. Förlaga: Bonnier, 2007.

TPB-nr: P21291

Sommarboken

av Tove Jansson

3 vol. (288 s. tryckt punktskrift)

Lilla Sophia och hennes farmor, båda temperamentsfulla, och hennes pappa lever på en älskad ö i den finländska skärgården. Klart och osentimentalt skildras ålderdom och barndom. Varm, glad livskänsla präglar boken. Förlaga: Bonnier, 1972.

TPB-nr: P21297

Gamarna

av Maria Küchen

8 vol. (815 s. tryckt punktskrift)

Tre mord inträffar i succéförfattaren Sannas närhet. Offren är framgångsrika karriärkvinnor och Sanna anar att hon själv kan stå i tur. Hon börjar nysta i fallet, men när det fjärde offret är en man, bryts mönstret. Samtidigt stjäls Sannas senaste manuskript, en tidstypisk avslöjardagbok som hon ångrar, från hennes såphale litteräre agent. Handlingen utspelas i Stockholm år 2016, men har ett påtagligt nutidsbrus. Förlaga: Ordfront, 2009.

TPB-nr: P21164

Alfred och Emily

av Doris Lessing

6 vol. (491 s. tryckt punktskrift)

Roman om Doris Lessings föräldrar Alfred och Emily. Familjelivet skuggades av första världskriget; föräldrarna blev sargade såväl fysiskt som psykiskt. Med fiktionens hjälp har förf. skildrat hur deras liv kunde ha tett sig om kriget inte brutit ut. Modern låter hon bli ekonomiskt oberoende efter ett ihärdigt slit inom sjukvården, fadern får driva den gård han i verkligheten bara kom att drömma om. Nobelpris litteratur 2007. Förlaga: Forum, 2008.

TPB-nr: P21238

En plats i solen

av Liza Marklund

13 vol. (1235 s. tryckt punktskrift)

Journalisten Annika Bengtzon får i uppdrag att skriva om en svensk barnfamilj som hittats döda på den spanska solkusten. Hon vill egentligen inte resa då hon är orolig över hur exmaken Thomas tar hand om deras barn. Men väl på plats dras Annika in i ett ödesdigert spel om kokain, penningtvätt och vedergällningar som innefattar flera generationer. Direkt fortsättning på romanen Livstid. Förlaga: Piratförl., 2008.

TPB-nr: P21446

Maskarna på Carmine Street : roman

av Håkan Nesser

6 vol. (599 s. tryckt punktskrift)

Författaren Erik Steinbecks och hans hustru Winnie Masons dotter Sarah försvinner en dag in i en grön bil med en främmande man. Händelsen gör att de lämnar sitt gamla land för en nystart i New York. Där börjar saker hända. Genom ett medium silas subtila antydningar om att Sarah lever över det förkrossade föräldraparet. Klurig historia om ett bortrövat barn tillika om huvudpersoner med akuta kommunikationsproblem. Förlaga: Bonnier, 2009.

TPB-nr: P21478

Vålnaden försvinner

av Philip Roth

7 vol. (617 s. tryckt punktskrift)

Nionde boken om förf:s alter ego, Nathan Zuckerman. Den hyllade författaren Zuckerman, nu åldrad och impotent efter en prostataoperation, återvänder till New York från sin självvalda isolering i New England för att bota sin inkontinens. Han dras in i allt det han undflytt: politik, litterära karriärer, kärlek, sex och vänskap. Elak, rolig och omskakande roman om åldrande och om USA efter 9-11. Förlaga: Bonnier, 2009.

TPB-nr: P21405

Skynda att älska

av Alex Schulman

5 vol. (427 s. tryckt punktskrift)

Självbiografisk roman om förf:s far Alan Schulman, legendarisk tv-producent av Hylands hörna, Kvitt eller dubbelt, livsnjutare och sjubarnsfar. Schulman gick bort 84 år gammal 2003 då sonen Alex var 27 år. Alex har under en period inte orkat resa till sommartorpet i Värmland, som han förknippar med den bortgångne fadern, men återvänder nu för att minnas livet med fadern. Finstämd och ömsint barndomsskildring. Förlaga: Forum, 2009.

TPB-nr: P21427

Nattfåk

av Johan Theorin

10 vol. (933 s. tryckt punktskrift)

Åluddens stora gård på Öland har stått igenbommad och öde under flera år. Det sägs att trähusen är byggda av timmer från skepp som gått under i den kraftfulla storm som kallas fåken. Familjen Westin flyttar från Stockholm och planerar att renovera ödegården. Snart hör de ruskiga sägner om stället: varje jul får huset besök av de döda. Och snart börjar svårförklariga saker hända. Originell blandning av thriller, spökerier och familjedrama. Förlaga: W&W, 2008.

TPB-nr: P21412

En styvmors dagbok

av Fay Weldon

7 vol. (670 s. tryckt punktskrift)

Sappho är en ung begåvad manusförfattare som gift sig med nitton år äldre änklingen Gavin och blivit styvmor till hans två barn. Detta får ödesdigra konsekvenser och för att undvika en gruvlig konflikt med sin styvdotter lämnar Sappho sina dagböcker i sin mors vård, med uppmaningen att inte läsa dem. Vilket modern Emily naturligtvis gör, hon är nämligen freudiansk psykoanalytiker och tar uppmaningen som en invit. Förlaga: ALF, 2009.

TPB-nr: P21165

Facklitteratur

Jag dödade mitt barn

av Carl Burak

6 vol. (551 s. tryckt punktskrift)

Två bilder av ett barnamord. I april 1987 tog den unga Michele Remington livet av sin sex veckor gamle pojke, Joshua. Hennes eget självmordsförsök misslyckades. Dådet upprörde den allmänna opinionen. R. berättar växelvis med sin psykiater Carl Burak om det tragiska brottet - enligt medicinsk expertis förövat i sinnesförvirrat tillstånd. Resonerande stil, ibland brevform. Förlaga: Richter, 1994.

TPB-nr: P21240

Den räddade tungan : historien om en ungdom

av Elias Canetti

11 vol. (997 s. tryckt punktskrift)

Självbiografisk ungdomsskildring, färgrik och fängslande. Född i Bulgarien, uppvuxen i Manchester, Wien och Zürich kunde Canetti redan i barndomen många språk. Fadern härstammade från Turkiet. Elias, äldst av tre söner, förlorade tidigt sin far. Modern blir en andra huvudperson i boken. E.C., 1905-1994, nobelpris i litteratur 1981. Förlaga: Forum, 1979.

TPB-nr: P21209

Facklan i örat : berättelsen om mitt liv 1921-1931

av Elias Canetti

12 vol. (1067 s. tryckt punktskrift)

Fristående fortsättning på Canettis memoarbok Den räddade tungan. Här skildras huvudsakligen tiden i 1920-talets Wien med ett fascinerande myller av gestalter. Förf. studerar kemi, men utan tanke på att bli kemist. Hågen står till litteraturen. Möten med Karl Kraus, George Grosz, Bertolt Brecht med flera resulterar i skarpsynta porträtt. Förlaga: Forum, 1981.

TPB-nr: P21236

Stridens skönhet och sorg : första världskriget i 212 korta kapitel

av Peter Englund

17 vol. (1704 s. tryckt punktskrift)

Första världskriget 1914-18 var en genomgripande händelse som kom att prägla hela 1900-talet på vår kontinent. Här skildras kriget med utgångspunkt från ett tjugotal verkliga men nu okända människor, deras erfarenheter och vardag. En italiensk soldat som hamnade på mentalsjukhus, en tysk flicka vid gränsen mot öster, en belgisk stridspilot och en rysk sjuksköterska är några. Bygger på brev, dagböcker, memoarer. Förlaga: Atlantis, 2008.

TPB-nr: P21351

14 år till salu : en sann svensk historia

av Caroline Engvall

7 vol. (657 s. tryckt punktskrift)

14-åriga Tessan lever ett vanligt liv i en mellansvensk stad. Hon trivs med skolan och med hästarna i stallet. Men så en kväll raseras allt. Hon blir våldtagen av en jämnårig pojke men berättar aldrig för någon vad som hänt. När en kompis föreslår att de ska sälja sex på Internet för att tjäna snabba pengar tvekar hon inte. Tessan dras in i en ond cirkel av självförnedring och prostitution. Förlaga: Pocketförl. 2009.

TPB-nr: P21290

Svarta nejlikan : Harald Edelstam - en berättelse om mod, humanitet och passion

av Mats Fors

12 vol. (1122 s. tryckt punktskrift)

Svarta nejlikan, den svenske diplomaten Harald Edelstam, 1913-89, blev något av en folkhjälte på grund av sina modiga räddningsaktioner efter militärkuppen i Chile 1973. Vad drev honom och varför var han så hemlighetsfull om sina insatser? Förf. tecknar ett porträtt av en man som ständigt, och med fara för sitt eget liv, befann sig i händelsernas centrum, bl a i andra världskrigets Berlin, i det ockuperade Norge. Förlaga: Prisma, 2009.

TPB-nr: P21402

Kärlek och krig : revolutionen 1809

av Anders Isaksson

11 vol. (1054 s. tryckt punktskrift)

Våren 1809 är Sverige ett land i krig och upplösning. Ryssland har erövrat Finland och landsatt trupper i Roslagen. Med Georg Adlersparre som befälhavare marscherar en upprorisk armé mot Stockholm. På vägen möter han sitt livs kärlek. Inför hotet om inbördeskrig grips kung Gustav IV Adolf i sin sängkammare på slottet. Lugnet återställs först när riksdagen väljer den franske marskalken Bernadotte till ny kronprins. Förlaga: Bonnier, 2009.

TPB-nr: P21274

Barndomsbyn

av Josef Magnusson

3 vol. (242 s. tryckt punktskrift)

Bygdekrönika om livet på en gård i småländska Spexhult på 1930-talet. Sakkunnigt berättas om hur sysslorna på gården växlar efter årstiderna. Gemenskapen i byn skildras med allt från ungdomarnas fröjder i herrgårdens drängstuga till julkalas, husförhör och veckans höjdpunkt, den betydelsefulla torgdagen i Nässjö där kontakter knöts, affärer gjordes upp och medskickade ärenden sköttes. Förlaga: Axplock, 2008.

TPB-nr: P21354

Mauds bästa tårtor och pajer

av Maud Onnermark

2 vol. (162 s. tryckt punktskrift)

En bok fylld av läckra tårtor. M.O., välkänd som TV-kock och matskribent, har här samlat sina egna favorittårtor, pajer och klassiker. Boken innehåller 50 tårtrecept med olika smakkombinationer som frukt, bär, choklad och nötter; 19 av recepten är dessutom glutenfria. Det finns tårtor för alla tillfällen: Midsommar, jul, stor födelsedagsfest, student, bröllop m.m. Recepten är lätta att laga och kan förberedas i god tid. Förlaga: Prisma, 2007.

TPB-nr: P21265

Sanningssägare eller karriärist : en bok om civilkurage

av Margaret von Platen

7 vol. (689 s. tryckt punktskrift)

M.v.P., näringslivsjournalist, beskriver personer som påtalar brister och felaktigheter inom främst näringsliv och offentlig verksamhet. De flesta exemplen är från Sverige, men även USA finns representerat. Något av en röd tråd är att chefer och beslutsfattare tar illa vid sig när oegentligheter och skumt beteende avslöjas - och sedan med olika metoder försöker tysta ned kritik. Litteratur- och personförteckning. Förlaga: Norstedt, 2008.

TPB-nr: P21248

Ön : några bilder från Runö

av Adelaide Schantz

3 vol. (221 s. tryckt punktskrift)

A.S., 1903-1970, prästdotter från Västergötland, gifte sig år 1925 med Gunnar Schantz, kyrkoherden på Runö. De fem första åren av äktenskapet tillbringade de på ön, som under stor del av året var isolerad från omvärlden. Minnesbilder och kvinnoporträtt från dessa år samlade A.S. 1937 i boken Ön, som blev en omtyckt högläsningsbok i kyrkliga kretsar. Sonen Bengt Schantz har här tillfogat ett kapitel. Förlaga: Skara stiftshist. sällskap, 2008.

TPB-nr: P21112

Mat med tryck : [snabbare, godare, nyttigare]

av Anna Skipper

3 vol. (286 s. tryckt punktskrift)

I TV-programmet "Du är vad du äter" har A.S. gjort sig känd som förespråkare för god och funktionell mat. Man kan äta nyttigare och godare genom att lära sig mer om gourmetnytta. Alla recept i boken går att tillaga på traditionellt sätt, men tryckkokaren har blivit en favorithjälpreda i köket. Med den kan man förenkla matlagningen, förvandla långkok till kortkok, få ut mer av råvarorna samt spara energi och tid. Förlaga: DaSkipper, 2009.

TPB-nr: P21298

När livet stannar : [en berättelse om att överleva]

av Malin Sävstam

7 vol. (573 s. tryckt punktskrift)

Personlig skildring som börjar vid flodvågskatastrofen i Thailand julen 2004, där förf. miste man och två barn, och hur livet tett sig för henne och äldste sonen Axel de två första åren efter tsunamin. Texten är skriven i dagboksform och förmedlar svår sorg, smärta och även skuld efter att ha överlevt. Man får följa Malins väg genom krisens alla stadier och i slutet börjar livslusten återkomma. Gripande och välskrivet. Förlaga: Bonnier, 2007.

TPB-nr: P21404

Skärseld : berättelsen om Jerry Lee Lewis

av Nick Tosches

6 vol. (588 s. tryckt punktskrift)

Biografi över Jerry Lee Lewis, 1935- , legendarisk amerikansk rock- och countrymusiker. Han skivdebuterade 1956 och blev känd för sin maniska sångstil och sitt vilda pianospel. Han föddes i Lousiana, in i en släkt märkt av stort mod och galenskap. Under sitt liv har han slitits mellan pingströrelsens stränga Gud och alkoholens, drogernas samt rock'n'rollens Djävul. Hans våldsamma liv har gett honom smeknamnet "The Killer". Förlaga: Reverb, 2008.

TPB-nr: P21166

Allt vi här drömma om

av Erik Wijk

11 vol. (1065 s. tryckt punktskrift)

I ett societetsbröllop i Göteborg förenades redarfamiljen Broström med köpmannafamiljen Wijk. När ende sonen dör drygt sjuttio år senare har han i decennier levt ensam i en stuga i skogen utan el eller telefon och utan kontakt med sina barn, men med miljoner på banken. Förf., journalist, 1963- , söker svaret på sin pappas gåta. Han följer familjens historia från 1800-talet och finkammar pappans oreda i den lilla stugan. Förlaga: Atlas, 2009.

TPB-nr: P21249

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Nära ögat : en tidsresa på liv och död

av Ted Bell

11 vol. (938 s. tryckt punktskrift)

Nick bor med sin syster Kate i en fyr på den minsta av de engelska kanalöarna. Året är 1939 och tyska ubåtar dyker upp allt oftare. Samtidigt hittar Nick en kista som innehåller en tidsmaskin och en vädjan från förfadern, kapten Nicholas McIver, om hjälp i kampen mot fransmännen. Nick reser tillbaka i tiden för att hjälpa den engelska flottan, samtidigt som Kate kämpar mot sluga nazister. Förlaga: Bonnier Carlsen, 2009.

TPB-nr: P21437

Flytten

av Meg Cabot

4 vol. (324 s. tryckt punktskrift)

9-åriga Allie Finkles skriver ner alla regler hon kommer på. Nu ska hon flytta med sin familj till ett nytt hus och hon är mycket missnöjd. Ska hon verkligen behöva lämna sin bästis och alla sina kompisar, och dessutom sin stora, fina stensamling bara för att flytta till ett stort hus med knarriga golv, mörka prång och med en läskig zombiehandske på vinden? Förlaga: Tiden, 2009.

TPB-nr: P21245

Kung Steve och alla hemlösa hjärtans blues

av Thomas Fröhling

4 vol. (324 s. tryckt punktskrift)

Andra boken om Steve. Steve har tre nyårslöften på gång: Vera ska falla för hans kärleksattack, bandet ska brejka stort och tillsammans med Henning ska den hemliga resan till rockfestivalen i Hultsfred bli av. Men Vera och Steve hinner knappt bli ihop så flyttar hon till föorten. Antihjälten Steve är tillbaka i en kärlekskomedi med många förväxlingar. Förlaga: R&S, 2009.

TPB-nr: P21261

Igraine den modiga

av Cornelia Funke

4 vol. (362 s. tryckt punktskrift)

Tioåriga Igraine bor på borgen Bibernell med sin trollkarlsfamilj. Igraine själv vill dock inte bli trollkarl utan riddare. När den onde Gilgalad Girig hotar hennes föräldrar måste hon ge sig ut på ett äventyr för att rädda familjen. Hon får hjälp på vägen av goda människor, magi och sitt eget hjältemod. En fantasifull och spännande berättelse. Förlaga: Opal, 2007.

TPB-nr: P21048

Sommarkaos på guldkusten

av Måns Gahrton

3 vol. (268 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Det är sommar på Hotell Gyllene knorren och gästfritt som vanligt. När hotellet äntligen får gäster är det en svår kombination: fyra damer som vill spela bridge i lugn och ro samt hårdrocksbandet Tinitus som repar lite för högt. Men riktigt knepigt blir det först när barnfamiljerna till slut dyker upp. Och mitt i allt måste ju Ingo få plats med sin älskade minigris Pyret. Förlaga: Bonnier Carlsen, 2009.

TPB-nr: P21244

Den mystiska flaskposten

av Peter Gissy

4 vol. (286 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Sjätte boken om Jill och Jonatan som ger ut en egen tidning, Härslövsbladet. Samtidigt brukar de hjälpa polisen med att lösa brott. Under en kanotfärd hittar Jonatan en flaskpost med ett mystiskt meddelande i, och de anar att någon är i fara och hamnar i ett nytt deckaräventyr. Det visar sig att en känd forskare är kidnappad och behöver barnens hjälp. Förlaga: Bonnier Carlsen, 2009.

TPB-nr: P21243

Gabriela Stjärna och fienden

av Anna Charlotta Gunnarson

2 vol. (142 s. tryckt punktskrift)

Gabriela, 9 år, tycker att hon är en stjärna och bäst på det mesta. Så kommer William som ny till klassen. Snart får han allas uppmärksamhet och han, inte Gabriela, blir den som glänser mest på roliga timmen. Gabriela bestämmer sig för att visa att William ljuger om allt och att han nästan är en tjuv. Men stämmer det? Berättelse med humor och allvar om att allt inte alltid är som man tror. Förlaga: R&S, 2008.

TPB-nr: P21187

Ut i mörkret

av Sverre Henmo

4 vol. (313 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Halloween närmar sig. Bendik står inför några problem. Helst skulle han vilja gå med Birger från klassen, men han håller på och samlar ihop ett gäng som Bendik tycker är för stort för att gå Halloween med. Föräldrarna vill att han ska ta med lillebror Klaus, det är det sista Bendik vill. Sen är det Maria, hon har ju ingen att gå med och tror säkert att de ska gå tillsammans. Förlaga: Opal, 2008.

TPB-nr: P21435

Vi rymmer igen!

av Bo R. Holmberg

2 vol. (132 s. tryckt punktskrift)

Fristående fortsättning på Ska vi rymma? Brandon, en ung kille som bor med sin utblottade, sjukskrivna mamma, flyr kaoset hemma för att återvända till den söta Teresa, som är enda barnet i en rik familj. De har bestämt ett datum när de ska rymma på riktigt. Men det hela visar sig inte vara så lätt som de trodde. Vädrets makter och ogina skogsägare vill också ha någonting att säga till om. Förlaga: Alfabeta, 2009.

TPB-nr: P21454

Tomten

av Viktor Rydberg

28 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Den klassiska dikten om tomten, som ser till gårdens djur och folk under midvinternatten, här försedd med stämningsfulla bilder. Taktilt omslag: screentryck. Förlaga: R&S, 2008.

TPB-nr: P21075

Hanna och flaskposten

av Ragnhild Røren

2 vol. (112 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Hanna har sommarlov och har rest med morfar till hans stuga vid havet. En dag går hon en promenad i regnvädret och hittar en flaskpost med ett mystiskt meddelande. Det är då märkliga saker börja hända och Hanna och morfar dras in i ett farligt smugglardrama. Förlaga: Damm, 2007.

TPB-nr: P21197

Från andra sidan

av Åsa Storck

48 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Anna har blivit inbjuden till en seans. Hon är mycket skeptisk till övernaturliga fenomen men eftersom hon vill bort från sin pojkvän, som misshandlar henne, bestämmer hon sig för att gå dit. Där händer något som får Anna att reagera starkt och lämna salen. När hon kommer hem har det inträffat något som mediet försökt att förmedla henne. En berättelse om det oväntade och oförklarliga. Förlaga: Hegas, 2009.

TPB-nr: P21439

Häxdoktorn

av Martin Widmark

2 vol. (130 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 7, fristående, i serien om monsteragenten Nelly Rapp. Nu är Nelly Rapp riktigt illa ute. Hon är instängd med en äkta häxdoktor som pappa verkar vara kär i. Och ute på gatan sitter hunden London och spanar på en basset-flicka. Och Nellys mamma, hon har förvandlats till en zombie. Men hur löser man problemet med någon som använder voodo-dockor för att förtrolla människor? Förlaga: Bonnier Carlsen, 2008.

TPB-nr: P21403

Kabinettets hemlighet

av Martin Widmark

5 vol. (480 s. tryckt punktskrift)

Io, boktryckarlärling i Linköping på 1700-talet, får i uppdrag av domprosten att nattetid teckna av föremålen i domkyrkans kabinett. Arbetet för Io ut på tre fantastiska tidsresor: till antikens Rom, till medeltidens Frankrike och till sist till hans egna hemtrakter vid tiden för hans egen födelse. Resorna påverkar ödet för alla inblandade, inte minst Clara, en ung sinnesförvirrad kvinna som bor hos prosten. Förlaga: Bonnier Carlsen, 2008.

TPB-nr: P20969

Kyrkomysteriet

av Martin Widmark

2 vol. (116 s. tryckt punktskrift)

Biskopen ska installera en ny präst i Valleby - den unga Fanny Winter. Men någon vill sabotera den högtidliga ceremonin i kyrkan, för kyrkan är plötsligt full av paddor och myror. Och när silverkräklan dessutom försvinner inser Lasse och Maja att det är dags att spana bland kyrkbänkarna. Deras detektivbyrå har fått ett nytt fall att lösa. Förlaga: Bonnier Carlsen, 2008.

TPB-nr: P21425

Kyssen

av Jacqueline Wilson

7 vol. (638 s. tryckt punktskrift)

Sylvie och Carl är grannar och bästa vänner sedan de var små. Sylvie är säker på att de kommer att gifta sig, men blir mer och mer olycklig när hon märker att Carl glider ifrån henne. Carl pratar bara om sin kompis Paul och Sylvie känner sig sviken. Dessutom har hennes mamma träffat en ny man. När Carl försöker kyssa Paul faller bitarna på plats och Sylvie får hjälp av bästisen Miranda att försvara Paul och hans läggning. Förlaga: Alfabeta, 2009.

TPB-nr: P21410

Facklitteratur

Häxor och helgon : en bok om årets högtider

av Helena Henschen

108 s. tryckt punktskrift

Fakta och information om årets högtidsdagar. Många traditioner är hundratals år gamla, som de religiösa festerna, medan andra är yngre, exempelvis 1:a maj samt internationella kvinnodagen. Vissa sångtexter och lekar som hör till högtiderna presenteras också. Förlaga: R&S, 1982.

TPB-nr: P21273

Specialproduktioner

Taktila bilderböcker

Taktila bilderböcker innehåller collagebilder eller screentryckta bilder.

Hugin & Munin berättar om Tors brudfärd

av Erik Hjorth Nielsen

34 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Hugin och Munin berättar här för sina små korpungar om hur det gick till när Tor skulle hämta tillbaka sin hammare Mjölner från jättarna. Jätten Trym erbjuder sig byta Mjölner mot att han får gifta sig med kärleksgudinnan Freja. Då får Tor en idé, han lånar Frejas vagn, klär ut sig i kvinnokläder och åker för att lura jätten Berättelsen är en av de mest populära ur Eddan, den kallas även Tryms-kvädet. Förlaga: Opal, 2009.

TPB-nr: P21204

Interfolierade böcker

En interfolierad bok har genomskinliga plastblad med punktskrift inbundna mellan bilderbokens sidor.

Astons presenter

av Lotta Geffenblad

[25 s.], 25 bl. tryckt punktskrift

Aston är en hund. Han ska fylla år. Han får en cykel, en cykelhjälm, en drake och en planka som stöd i drakpaketet. För att cykla och flyga drake behövs bra väder, men ute regnar det. Då kommer Aston på att man kan använda plankan till väldigt mycket. Detaljrika bilder i dova färger. Förlaga: Bonnier Carlsen, 2008.

TPB-nr: P21167

Får man aldrig sova?

av Alison Ritchie

[25 s.], 13 bl. tryckt punktskrift

Rimmad godnattsaga om Emma som är trött och lägger sig för att sova. Men fåren som Emma försöker räkna har andra planer. De ställer till kaos i sovrummet och drar med Emma på fårkonståkning, fårbalett och fårfotboll. Och det är bara början. Får Emma aldrig sova? Förlaga: Libris, 2008.

TPB-nr: P21196

Bredvidböcker

Den tryckta originalboken medföljer punktskriftsboken.

Pannkakan : ur Asbjörnsen och Moes bästa sagor

av Peter Christen Asbjørnsen

15 s. tryckt punktskrift

Det var en gång en mamma som hade sju hungriga barn. En dag gräddade hon en stor härlig pannkaka åt dem. Men den gula och granna pannkakan ville inte bli uppäten. Den tog ett högt skutt upp ur stekpannan och så började den att rulla... Den klassiska norska folksagan som bilderbok med illustrationer som följer nära berättelsen. Inga bildbeskrivningar. Förlaga: Opal, 2009.

TPB-nr: P21269

Floras blommor

av Kristina Digman

27 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Flora går på blomspaning och tar oss med till skogen och ängarna där inte mindre än 33 olika blommor växer. Varje blomma presenteras målande med en kort text och är precist avbildad med en färgbild. Vi får veta varför blåsippans knoppar är ludna och vad man förr i tiden använde ängsull till. Även kort om hur man pressar växter och gör frottage. Boken kan användas som en lite enklare flora när man är ute i naturen. Förlaga: R&S, 2009.

TPB-nr: P21203

Vita streck

av Sara Lundberg

16 bl. tryckt punktskrift

Glestryck

Har du tänkt på en sak? På nästan alla vägar finns det vita streck. Men hur kommer det sig att de är där? Och vem har målat dit dem? Det är Vita som målat. Hon målar streck och hon ordnar så att bilarna håller sig på plats och hjälper barnen över vägen. En fantasifull och poetisk berättelse illustrerad med detaljrika och spännande bilder i starka färger. Förlaga: Alfabeta, 2009.

TPB-nr: P21268

Tyranno

av Kristina Murray Brodin

17 bl. tryckt punktskrift

Glestryck

En morgon när Sarah vaknar har hon en ny låtsaskompis i sitt rum. Han heter Tyranno och är dinosaurie. Hon berättar för pappa om sin nye vän och han bjuder genast in Tyranno till frukostbordet. Han får sedan följa med till dagis men där gör han inte riktigt som man ska och ställer till med en hel del besvär! En både humoristisk och allvarlig berättelse på rim. Uttrycksfulla akvarellbilder täcker hela bilduppslagen. Förlaga: Vombat, 2008.

TPB-nr: P21266

Mini spelar fotboll

av Arne Norlin

14 bl. tryckt punktskrift

Glestryck

Minis lag spelar match i sommarcupen - eller är han mitt i VM-finalen i fotboll? Italien leder med 1-0 och mittfältaren Mini måste göra sitt allra bästa för att Sverige ska vinna. Till sist är det han som måste lägga den avgörande straffen. Ett idrottsäventyr i tid och rum. Förlaga: R&S, 2008.

TPB-nr: P21195

Charter-Rakel och fuskhajarna

av Martin Widmark

37 s. tryckt punktskrift

Rakel och hennes vänner leker på gården när Ryslige Roland dyker upp och erbjuder en resa till södern med Roland Air. Fantasi blir till verklighet och under flygturen till Costa di Roland får Rakel hoppa in och rädda flygplanet från att störta. Ett humoristiskt och spännande äventyr i bilderboksform. Inga bildbeskrivningar. Förlaga: Bonnier Carlsen, 2009.

TPB-nr: P21399

Mamma Mu gungar

av Jujja Wieslander

24 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Mamma Mu är ingen vanlig ko, som bara går omkring och betar, tuggar och glor. Hon är en levnadskonstnär och vill gärna pröva livets alla möjligheter till glädje. Till Kråkan i skogen smyger hon iväg på cykel, för att övertala honom att sätta upp en gunga. Kråkan, som är allvarligt lagd, blir mycket betänksam men hjälper henne ändå. Taktilt omslag: screentryck. Kopierad från NoK, 2001.

TPB-nr: P21099

Lästräning

Den tryckta originalboken och en inläsning i DAISY-format medföljer punktskriftsboken.

Det overkliga palatset : En väg norrut

av Isabel Allende

2 vol. (254 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Den första novellen berättar om en diktator och hans älskade som lever i ett palats i djungeln omgivna av skugglika indianer. Den andra novellen, En väg norrut, skildrar vad som händer när en organisation lurar till sig barn för att sälja deras organ till välbeställda människor i väst. Isabel Allende, född 1942, skriver här liksom ofta i sina romaner om oförklarliga händelser i sydamerikanska miljöer. Medinläsning efter punktskriftsboken i 3 läshastigheter. Förlaga: N&K, 2005.

TPB-nr: P21292