Nya punktskriftsböcker december 2009

Nya punktskriftsböcker december 2009

Inledning

Listan är uppdelad i 3 huvuddelar; Litteratur för vuxna, Litteratur för barn samt Specialproduktioner, vilka ligger på den första rubriknivån. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är i sin tur uppdelad på skön- respektive facklitteratur.

Listan omfattar 15 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Fattigpojken från Kebbeland får revansch

av Sten Johansson

5 vol. (430 s. tryckt punktskrift)

Del 13, den sista, i Kebbeserien som omfattar åren 1888 till 2007. Denna del behandlar tiden från 1984 till 2007. Perioden är händelserik för Per, både yrkesmässigt och privat. Framgångarna som lärare duggar tätt och föranleder till och med studiebesök av en minister. Ett finstämt kapitel handlar om den annorlunda eleven Petter och hans tragiska öde. Även dramatiska berättelser om älgjakt och fiske i hemskogarna. Förlaga: Kebbe-förl., 2008.

TPB-nr: P21146

Facklitteratur

Ögonspelet : berättelsen om mitt liv 1931-1937

av Elias Canetti

10 vol. (882 s. tryckt punktskrift)

Del 3 i memoarserien, inledd med Den räddade tungan, behandlar tiden 1931-37. Nazisternas maktövertagande liksom de inrikespolitiska händelserna i Österrike spelar stor roll för de medagerande i boken. För författaren och den österrikiska kulturen viktiga personer presenteras och analyseras. Där finns Anna och Alma Mahler, Hermann Broch, Robert Musil, Alban Berg m.fl. Vidare återges dåtidens mestadels förfärade reaktioner på C:s författarskap. Förlaga: Forum, 1985.

TPB-nr: P21258

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Ulf Hårdes saga : en berättelse från vikingatiden

av Britt Engdal

2 vol. (138 s. tryckt punktsk rift)

Glestryck

Ulf Hårde berättar om sitt liv för sitt barnbarn Erik. Hans far reser varje år ut på vikingafärd till England. När Erik är gammal nog får han följa med, trots att han inte vill. Han ser sin bror dödas i strid men undkommer själv och tillbringar tio år som träl på en gård. Till slut återser han sin hemby och övertar gården. En berättelse från vikingatiden. Förlaga: Opal, 1999.

TPB-nr: P21528

Spöket på värdshuset Tokaido

av Thomas Hoobler

5 vol. (405 s. tryckt punktskrift)

Del 1, fristående, i serien Samuraj som utspelar sig i Japan på 1700-talet. 14-årige Seikei drömmer om att bli samuraj. Egentligen en omöjlighet eftersom han inte är av samurajsläkt, utan son till en handelsman. På resa med sin far blir Seikei vittne till hur en värdefull ädelsten bli stulen. Den tillhör en mäktig shogun. Kanske kan drömmen om att bli samuraj bli verklighet om han hjälper shogunen att lösa mysteriet med stölden? Förlaga: B. Wahlström, 2007.

TPB-nr: P21538

Det glömda brevet

av Petter Lidbeck

2 vol. (191 s. tryckt punktskrift)

Del 7 i serien om tvillingarna Tyra och Siri och deras kompis Pella. Under ett studiebesök lokaltidningen Helsingborgs dagblad kommer flickorna i kontakt med en journalist. När tidningen bombhotas och journalistens bil blir nedbränd finns det ingen anledning för dem att sitta med armarna i kors. Vem är det egentligen som hotar journalisten och det fria ordet? Förlaga: R&S, 2009.

TPB-nr: P21524

Pappa på Söndag

av Petter Lidbeck

3 vol. (263 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

På sommaren bor Vinni, 8 år, hos sin pappa i skärgården på en ö som heter Söndag. Tillsammans med kompisen Olle spelar hon fotboll, badar med lianen, gör en tidning och samlar djur. Och så pratar hon och Olle om allt som är värt att prata om. Inläst ur Bonnier Carlsen, 1999.

TPB-nr: P21549

Bert och ryska invasionen

av Sören Olsson

3 vol. (205 s. tryckt punktskrift)

En gymnastiktrupp från Ryssland kommer på besök i Öreskoga och en av tjejerna ska bo hemma hos Berts familj. När Bert får veta att hon ska ta över hans rum blir han vansinnig. Förblindad av ilska ser han inget positivt med att ha blivit utslängd från sitt eget rum. Men en dag ringer en okänd kille på hemma hos Bert och vill träffa Darja. Först då börjar han inse att hon faktiskt är en underbar tjej. Förlaga: Egmont Kärnan, 2009.

TPB-nr: P21496

Tiger

av Jeff Stone

4 vol. (355 s. tryckt punktskrift)

Första delen i serien Fem förfäder. I Kina år 1650 invaderas Cangzhentemplet av fiender, men fem tonåriga krigarmunkar: Fu, Seh, Hok, Long och Malao lyckas fly. De har alla djurnamn - förutom Fu, Tigern, är det Apan, Tranan, Ormen och Draken. Fu flyr in i skogen sårad och hungrig. När han plötsligt hör en tiger ryta av smärta handlar han utan att tänka. Förlaga: BW, 2008.

TPB-nr: P21575

Fotboll och kyssar

av Mikael Thörnqvist

3 vol. (294 s. tryckt punktskrift)

Första delen i serien Bollkänsla. När 11-åriga Emma börjar spela fotboll i Uddens BK händer något. Nu får hon fart under dobbarna, mod i hjärtat och börjar förstå att hon kanske klarar av allt som man måste. Det är inte bara att markera och nicka som Emma måste lära sig. Det är också att till exempel våga kyssa en söt kille, sova över hos en kompis eller gå förbi tuffaste gänget på skolan. Förlaga: B Wahlström, 2007.

TPB-nr: P21534

Tacklingar och tårar

av Mikael Thörnqvist

4 vol. (369 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien som börjar med Fotboll och kyssar. Serien Bollkänsla handlar om Emma och hennes lagkompisar i Udden BK. Emma, 11 år, lär sig att tacklas - både på och utanför planen. Sommaren närmar sig och det innebär fler träningar och matcher för laget. Emma får höra att hon måste sluta vara rädd för bollen och att hon inte ska vara rädd att tacklas. Emmas bästis Sara har hittat en ny kompis. Emma gråter av saknad. Förlaga: B Wahlström, 2007.

TPB-nr: P21535

Kapten Grants barn

av Jules Verne

2 vol. (182 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Kapten Grant och hans besättning råkar i sjönöd med sitt skepp Britannia år 1862. Innan skeppet går under hinner de skicka ett meddelande med flaskpost. Nyheten når kaptenens barn, som ger sig iväg för att försöka rädda sin far. Men brevet är svårt att tyda och många äventyr väntar. Berättelsen är bearbetad för att vara lättläst. Förlaga: R&S, 2007.

TPB-nr: P21544

Till jordens medelpunkt

av Jules Verne

2 vol. (198 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Axel och hans farbror, som är geolog, hittar ett gammalt isländskt dokument. Det är kodat. Men när Axel har löst koden kan de läsa hur man tar sig till jordens medelpunkt. De ger sig iväg ner genom en vulkan på Island, och resan blir fylld av spännande äventyr. Berättelsen är bearbetad för att vara lättläst. Förlaga: R&S, 2007.

TPB-nr: P21543

Gangsta rap

av Benjamin Zephaniah

6 vol. (572 s. tryckt punktskrift)

Ray, 15 år, har problem i skolan, och hemma. Men så är alla problem plötsligt borta, tror han. Eftersom han och hans vänner inte får gå kvar i den vanliga skolan. Nu kan de helt ägna sig åt musiken. Men vad händer då? En berättelse om tre inte helt välanpassade ungdomar i det invandrartäta östra London, om att vara ung och finna en riktning i livet. Bygger på författarens egna erfarenheter. Förlaga: Alfabeta, 2005.

TPB-nr: P21533

Specialproduktioner

Interfolierade böcker

En interfolierad bok har genomskinliga plastblad med punktskrift inbundna mellan bilderbokens sidor.

Vi hittar Smulbert

av Emma Adbåge

[25 s.], 19 bl. tryckt punktskrift

Mamma, Bert och storasyster ska vara på stranden hela dagen. I en grop hittar de en skalbagge som får heta Smulbert. Han ska få världens största och finaste sandslott. Men när Smulbert till slut ska flytta in rör han inte längre på sig. En finstämd berättelse där text och bild samspelar och förmedlar känslan av sommar, sol och hav. Förlaga: Eriksson & Lindgren, 2009.

TPB-nr: P21401

Ofelia

av Ingrid Schubert

[25 s.], 14 bl. tryckt punktskrift

Krokodilen Joppe har fjärilar i magen, det låter allvarligt och flodhästen Ofelia rycker ut med doktorsväskan för att hjälpa till. Ryktet går bland dom andra djuren och snart har Joppe även ont i halsen, brutet ben och har till och med dött. En komisk liten berättelse som illustrerar uttrycket "att göra en höna av en fjäder". Exotiska djur och frodig växtlighet är målade i flödande akvarellfärger och går över hela uppslaget. Förlaga: Opal, 2009.

TPB-nr: P21205