Nya punktskriftsböcker januari 2010

Nya punktskriftsböcker januari 2010

Inledning

Listan är uppdelad i 3 huvuddelar; Litteratur för vuxna, Litteratur för barn samt Specialproduktioner, vilka ligger på den första rubriknivån. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är i sin tur uppdelad på skön- respektive facklitteratur.

Listan omfattar 40 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Främlingen

av Albert Camus

3 vol. (261 s. tryckt punktskrift)

En ung fransk kontorist i Alger råkar genom tillfälligheternas spel döda en infödd arab. Han anklagas för mord och vid rättegången vänds alla hans tidigare handlingar emot honom. Suggestiv, klassisk existentiell roman från 1942, om en person som är främling både för andra och för sig själv. A.C., fransk förf., 1913-60. Nobelpris i litteratur 1957. Nyöversättning av Jan Stolpe. Efterord av Michael Azar. Förlaga: Bonnier, 2009.

TPB-nr: P21463

Röd självbiografi : en versroman

av Anne Carson

4 vol. (322 s tryckt punktskrift)

Geryon, en pojke som också är ett rött bevingat monster, avslöjar sin själs vulkaniska landskap i en självbiografi som han inleder när han är fem år gammal. När han blir äldre lämnar han sin mor och sin våldsamma bror och förälskar sig i dagdrivaren Herakles. De skiljs åt men möts på nytt. Roman och långdikt som återskapar en antik myt samtidigt som den skildrar en ung mans väg i vår samtid. Förlaga: Bonnier, 2009.

TPB-nr: P21574

Mary Wakefield

av Mazo De la Roche

9 vol. (818 s. tryckt punktskrift)

Del 3 i serien som inleds med Vårt eget Jalna. Den unga föräldralösa Mary Wakefield kommer som guvernant till Jalna för att undervisa Philip Whiteoaks barn Meg och Renny. Philips mor Adeline är rädd för att Mary ska lägga an på Philip, men blir angenämt överraskad när Mary berättar att hon ska gifta sig med Clive Busby, en ung man på besök i granngården. Förlaga: Bonnier, 1974.

TPB-nr: P21460

Unge Renny

av Mazo De la Roche

9 vol. (786 s. tryckt punktskrift)

Del 4 i serien inledd med Vårt eget Jalna. Kraftmätning pågår på Jalna mellan Renny, 19 år, och hans farmor Adeline och kusin Malahide från Irland. Den senare har sinne för intriger och lyckas dupera Adeline så att familjen överraskande nog delas i två läger. Men släktkänslan och sammanhållningen hos Whiteoaks är dock orubblig. Tid: 1906. Förlaga: Bonnier, 1974.

TPB-nr: P21469

Alltid hos dig

av Maria Ernestam

9 vol. (844 s. tryckt punktskrift)

Inga förlorar sin man i en hjärtinfarkt. Under två år försöker hon vara duktig och tränga undan sorgen, men en dag rämnar allt. Hon flyr till släktens sommarställe på Marstrand. Av en slump hittar hon en låda full av gamla klipp, och ett brev stämplat i Mombasa, Kenya, 1916. Efterforskningarna leder Inga bakåt i familjens förflutna, till en avgörande händelse i 1:a världskrigets skugga. En roman om kärlek, sorg och minne. Förlaga: Forum, 2008.

TPB-nr: P21509

Den orolige mannen : [en Kurt Wallander-roman]

av Henning Mankell

14 vol. (1324 s. tryckt punktskrift)

Den 60-årige Ystadspolisen är mer livstrött, men lika envis och intensiv som någonsin tidigare. När en hög marinofficer och dennes hustru, blivande svärföräldrar till Kurts dotter Linda, oförklarligt försvinner under en promenad i Lilljanssskogen i Stockholm, dras Wallander in i ett fall som inte ligger inom hans polisområde. Handlingen tar sin början i ubåtsincidenterna under tidigt 1980-tal och rör sig drygt 25 år framåt. Förlaga: Leopard, 2009.

TPB-nr: P21466

Blandat blod

av Katarina Mazetti

6 vol. (499 s. tryckt punktskrift)

På Möckelö utanför kusten till det land som vikingarna kallar Blecinga väntar Säbjörn och hans söner Svarte och Kåre på att hustrun och modern Alfdis ska komma hem. Men hon är som uppslukad av jorden och hennes försvinnande vilar som en förbannelse över gården. Sönerna växer upp med sin far. De har svårt att hålla sams och har oro i sinnet. De lockas av plundringsresor och äldste brodern Svarte siktar mot rusernas rike i öst. Förlaga: Historiska media, 2008.

TPB-nr: P21585

Syster : roman

av Bengt Ohlsson

6 vol. (631 s. tryckt punktskrift)

Roman inspirerad av Astrid Lindgrens Mio, min Mio. Marjories syster Miriam försvinner nere vid sjön. Sökande poliser får läsaren att ana ett kriminaldrama. Föräldrarna deltar alltmer intensivt i sökandet och under tiden bor Marjorie hos sin faster Ilse i hennes stora hus vid havet. Där berättar Ilse historier för henne, sanna och påhittade om bland annat Marjories pappa som tidigt blev faderslös och var rädd för allting. Förlaga: Bonnier, 2009.

TPB-nr: P21442

Morden i Betlehem

av Matt Rees

6 vol. (625 s. tryckt punktskrift)

Omar Yussef undervisar i historia i Betlehem och försöker lära sina elever tolerans och vidsynthet. Men när hans gamla elev, George Saba, anklagas för att vara israelernas medhjälpare vid mordet på en palestinsk motståndsman, tar hans tålamod slut. Den invecklade konflikten blir hans egen och han för en kamp mot klockan för att rädda sin vän. Paranoian växer i denna pusseldeckare som utspelas i ett laglöst samhälle. Förlaga: Alfabeta, 2008.

TPB-nr: P21434

Lyckligt lottad

av Patricia Wood

7 vol. (756 s. tryckt punktskrift)

Perry L. Crandall är inte efterbliven. Är man det har man 75 i IQ, men han har 76. Han är lite långsam, men det är en helt annan sak. När Perry, som bor i den amerikanska staden Everett, är trettiotvå år förändras han liv. Farmodern dör och han måste flytta från huset där han bott hela sitt liv. Mamman och halvbröderna bryr sig inte om honom - inte förrän han vinner tolv miljoner på lotto och flockas som gamar kring honom. Förlaga: Prisma, 2008.

TPB-nr: P21432

Facklitteratur

Anatomi för massörer

av Hans Axelson

165 s. tryckt punktskrift

TPB-nr: P21672

Thomas Quick är död

av Sten-Ove Bergwall

4 vol. (423 s. tryckt punktskrift)

I otaliga böcker artiklar och tv-reportage har seriemördaren Thomas Quicks kriminalhistoria skildrats. Här ger Quick själv, alias Sture Bergwall, tillsammans med brodern, sin egen version av denna "affär" som förmodligen aldrig kommer att lösas. Det är en partsinlaga om bristfälligt arbete av åklagare och polis samt hur massmördaren "föddes" av terapi och medicinering. Ansvaret ligger även på media, menar förf:na. Förlaga: Blue Publishing, 2009.

TPB-nr: P21447

Nördsyndromet : allt du behöver veta om Aspergers syndrom

av Inger Jalakas

5 vol. (420 s. tryckt punktskrift)

Förf., mor till en son med diagnosen Asperger, skriver engagerande och utförligt om Aspergers syndrom. Hon delar med sig av både egna och andras erfarenheter, ger tips till lärare, berättar vad diagnosen innebär, hur en utredning går till, vilka krav man kan ställa på myndigheter m.m. Användbar uppslagsbok för den som möter människor med Asperger, även lämplig i utbildning av vård- och skolpersonal. Förlaga: Alfabeta, 2008.

TPB-nr: P21511

Svensk verslära

av Eva Lilja

4 vol. (350 s. tryckt punktskrift)

Språkfras, rytm och takt är de grundläggande elementen i poesin. Här klarläggs deras funktion i all verskonst från antiken till nuet. Exemplen speglar trots bokens begränsade omfång poesins bredd historiskt och genremässigt. Den läsare som vill fördjupa sin förståelse av vår tids fria vers har god hjälp av denna handbok, som också har ett ca 200 ord omfattande termregister. Förf. litteraturprofessor. Förlaga: Norstedts akademiska, 2008.

TPB-nr: P21459

Rädda Felix : att skapa ett barn för att rädda livet på ett syskon

av Helena Richardson

6 vol. (557 s. tryckt punktskrift)

Fyraårige Felix riskerar att dö i en obotlig sjukdom om inte familjen får ett nytt syskon som kan donera benmärg. Felix äldre bror Mathias är redan döende. För Felix är det en kamp mot tiden om ett syskon med passande arvsanlag kan skaffas. Sverige går i täten för denna kontroversiella provrörsteknik tillsammans med Storbritannien och Belgien. En självutlämnande bok, skriven i jag-form. Förlaga: Frank, 2009.

TPB-nr: P21589

Självkänsla nu! : din personliga coach visar hur

av Mia Törnblom

5 vol. (388 s. tryckt punktskrift)

Mia Törnblom, coach i personlig utveckling, var 31 år och drogmissbrukare när hon bestämde sig för att ta ansvar för sitt liv. I denna personliga bok beskriver hon sin väg till bättre självkänsla. Läsaren kan "coacha sig själv" med hjälp av övningar och exempel som utgår från vardagliga situationer som skapar osäkerhet. Framförallt vill förf. förmedla budskapet att förändring är möjlig. Förlaga: Forum, 2005.

TPB-nr: P21580

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Den absolut sanna historien om mitt liv som halvtidsindian

av Sherman Alexie

5 vol. (413 s. tryckt punktskrift)

Junior, 14 år, är den nördigaste indianen i hela Spokane-reservatet. Han läspar, stammar och sitter helst av allt hemma och ritar serier. En dag får Junior besök av sin lärare, Mister P, som har ett enda råd att ge honom: Åk härifrån, så fort du kan. Trots att nästan alla på reservatet ser Junior som en förrädare, lyder han rådet och börjar på en helvit medelklasskola. De enda indianerna där är han själv och skolmaskoten. Förlaga: R&S, 2008.

TPB-nr: P21523

Darkside

av Tom Becker

5 vol. (454 s. tryckt punktskrift)

Ricky Thomas, en vanlig 14-åring från London, kidnappas under en skolutflykt. Jonathan Starling, även han en vanlig tonårskille, förföljs av en mystisk kvinna. Finns det något samband mellan händelserna? När Jonathans pappa är på sjukhus börjar Jonathan söka efter sin länge försvunna mamma och finner ingången till Darkside, en obeskrivlig plats dit ljuset aldrig når och mardrömmar blir till verklighet. Förlaga: BW, 2008.

TPB-nr: P21568

Kräftor och banditer

av Helena Bross

2 vol. (136 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

I sjunde, fristående, boken om Kusinerna är det sista veckan på sommarlovet, och det ska bli kräftfiske. Samma dag stjäl ett främmande par pengar från mormor och bonden i byn. På natten måste Moa, Simon och kompisen Linus kontrollera om de verkligen låst fast båten som de varit ute med på kvällen, och då får de syn på tjuvfiskare. Förlaga: Bonnier, 2007.

TPB-nr: P21564

Dimmornas ö

av Maj Bylock

4 vol. (366 s. tryckt punktskrift)

Del 3 i serien som inleds med Fågelprinsen. De keltiska ungdomarna Mung och Larne, som fortfarande är på flykt undan romarna, drabbas av skeppsbrott och kommer ifrån varandra när de utan Fågelkungen reser till kelternas Dimmornas ö. Ovissheten om den andres öde tär på dem bägge. Men de återfinner varandra på ön och Mung kan så småningom axla manteln som fullvärdig druid efter Fågelkungen. Förlaga: R&S, 2009.

TPB-nr: P21475

Livet enligt Rosa - en omväg till ditt hjärta

av Måns Gahrton

2 vol. (154 s. tryckt punktskrift)

Sjunde boken om Rosa. Hur vet man att man är kär? Rosa har just gjort slut med Anton och åker och hälsar på sin pappa på Gotland. Ville är kvar i stan. Alla kärleksbrev från Leila börjar få Ville att mjukna. Kanske är han ändå kär i Leila? Och på Gotland sitter Rosa och funderar på Ville. Kanske att kärlek kommer ur vänskap? Sån där vänskap som hon och Ville har. Förlaga. Bonnier Carlsen, 2009.

TPB-nr: P21486

Rubinröd

av Linzi Glass

5 vol. (480 s. tryckt punktskrift)

17-åriga Ruby bor tillsammans med sin familj i 1970-talets Johannesburg. Hon är populär och duktig i skolan, men bakom fasaden finns en hemlighet. Hemma hos Ruby är de svarta inte tjänare utan gäster och i mammans konstgalleri ställer konstnärer ut sin konst mot apartheid. När Ruby förälskar sig i Johann som är afrikaans blir hon utfryst av kamraterna. Spännande Romeo- och Juliahistoria från apartheidens Sydafrika. Förlaga: B. Wahlström, 2009.

TPB-nr: P21473

Så värt

av Martin Jern

5 vol. (453 s. tryckt punktskrift)

Aron, 15, är inte nöjd med den han är, men vet heller inte vem det är han vill vara. Han berättar öppet och ofta utan självdistans om hur "värt" och hur värdelöst det är att vara en outsider. Han berättar om en tonårsvärld där spelreglerna är suddiga men där allt samtidigt är svart eller vitt. Men en sak vet han: han vill gärna nå fram till Nora. Förlaga: X Publishing, 2007.

TPB-nr: P21555

Piratika : [en djärv berättelse om en ensam flickas äventyr på de sju haven]

av Tanith Lee

8 vol. (726 s. tryckt punktskrift)

16-åriga Artemisia Blastside rymmer från flickskolan hennes pappa tvingat in henne på och beger sig istället ut för att hitta sin döda mammas gamla piratbesättning. Den visar sig vara ett gäng bedagade skådespelare som bara agerat sjöslag och nu gör reklam för kaffe. Under Artemisias ledning utvecklas de dock till riktiga pirater, och det blir ett härligt äventyr med spännande skattjakt och duell med dragna svärd. Förlaga: Damm, 2005.

TPB-nr: P21546

Fixa pengar, annars-!

av Lena Lilleste

3 vol. (229 s. tryckt punktskrift)

Tommy och Flisen går i sjuan. En dag på väg till skolan får de se hur två äldre pojkar hotar en flicka och kräver pengar av henne. Det handlar om så kallad bötning, där äldre elever genom utpressning tvingar yngre barn att ge dem pengar. De bestämmer sig för att försöka göra något åt det. Spännande kapitelbok som beskriver personer och handling på ett trovärdigt sätt. Förlaga: Eriksson & Lindgren, 2007.

TPB-nr: P21550

Hotade till livet!

av Lena Lilleste

3 vol. (263 s. tryckt punktskrift)

Del 4, fristående, i serien om deckarparet Tommy och Flisen. Tommy och Flisen hittar ett lik i en klubbstuga och kontaktar polisen. Men när polisen kommer är liket försvunnet. Snart börjar båda pojkarna få otäcka hotbrev och allt känns overkligt. Vad är det som händer? Deckarhistorien blandas med beskrivningar av pojkarnas vardag i skolan, hemma och med kompisar och flickvänner. Förlaga: Eriksson & Lindgren, 2009.

TPB-nr: P21551

Mörka hemligheter!

av Lena Lilleste

3 vol. (282 s. tryckt punktskrift)

Det kommer en ny gympalärare till Tommys och Flisens skola. Micke verkar vara en bra kille. Men snart upptäcker pojkarna att det är något mystiskt med honom. Varför vill han inte bli fotograferad? Varför står det ett annat namn på dörrskylten till hans lägenhet? Och vem är det som åker runt i en vit Toyota och spionerar på honom? En kväll får de reda på hans mörka hemlighet. Förlaga: Tiden, 2009.

TPB-nr: P21484

Monsterhämnden

av Dean Lorey

5 vol. (478 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien som börjar med Mardrömsakademien, som är en skola för barn som har gåvor utöver det vanliga. Charlie Benjamin har alltid varit lite annorlunda. Det värsta är att han kan släppa in mardrömsmonster i vår värld. Nu ska Charlie, Violet och Theodore visa vad de har lärt sig på akademien. Men något går snett. De namnlösa har rest sig igen och den här gången är de riktigt arga. Förlaga: R&S, 2009.

TPB-nr: P21499

Stormens ögon

av Kerstin Lundberg Hahn

2 vol. (188 s. tryckt punktskrift)

Del 3 i deckarserien om Mimmi, Fredde och Zack. Kompisarna möts igen efter sommarlovet och Mimmi blir vittne till att hennes granne rånas. När ungdomarna så småningom hittar en plastpåse med en brun ryggsäck och en tom plånbok misstänker de att den kan vara stulen och förstår de att det finns ett samband. Det dröjer inte länge förrän de står öga mot öga med ett gäng där både rån och smuggling förekommer. Förlaga: R&S, 2009.

TPB-nr: P21498

Törst

av Richelle Mead

8 vol. (700 s. tryckt punktskrift)

Del 1 i serien Vampire academy. Rose och Lissa går på S:t Vladimirs skola, en internatskola för unga vampyrer, moroi, och halvvampyrer, dhampirer. Lissa Dragomir är en moroiprinsessa, en dödlig vampyr med magiska krafter. Hon måste hela tiden skyddas mot de odödliga och farliga strigoi. Rose Hathaways har både människoblod och vampyrblod i en kraftfull blandning. Roses uppgift är att beskydda Lissa mot strigoi. Förlaga: Bonnier Carlsen, 2009.

TPB-nr: P21556

Pappan med de stora skorna

av Moni Nilsson

2 vol. (152 s. tryckt punktskrift)

Del 1 i en serie om 12-åriga Semlan och hennes lillebror Bento som just blivit skilsmässobarn. Deras pappa har flyttat, men bara något kvarter bort. Semlan är lycklig med att ha föräldrarna i varsitt radhus på gångavstånd. Hon börjar få mens och små ömma bröst och tränar långkyssar med kompisen Gordon, men tänker med pirr på Lino. Det är Semlan själv som berättar och det gör hon i snabbt tempo och ofta humoristiskt. Förlaga: NoK, 2009.

TPB-nr: P21481

Tidningsdeckarna och trollerimysteriet

av Arne Norlin

3 vol. (244 s. tryckt punktskrift)

Fjärde boken om 11-årige Henrik och hans kompisar på Norrsjö Nyheter. Ett antikt bordsur försvinner spårlöst från Stora hotellet samtidigt som en känd trollkonstnär är i staden för att uppträda. Är det bara en slump eller kan det finnas något samband? Det blir ett nytt fall att lösa för Henke, Ali och Emma. Förlaga: Alfabeta, 2009.

TPB-nr: P21485

Larklight eller De vita spindlarnas hämnd eller Till Saturnus och tillbaka : en spännande berättelse om äventyr och utmaningar i yttersta rymden

av Philip Reeve

7 vol. (618 s. tryckt punktskrift)

Arthur, Art, Mumby och hans syster Myrtle bor med sin far i ett hus, Larklight, som färdas genom rymden. Art drömmer om att få vara med om det stora äventyret. En morgon får de ett meddelande om att de kommer att få besök av en mr Webster. Mr Webster visar sig vara en ond man som kidnappar deras far medan Art och Myrtle lyckas fly till månen i en livbåt. En lång och farofylld resa tar sin början. Förlaga: B. Wahlström, 2008.

TPB-nr: P21532

Heidi kommer hem

av Johanna Spyri

2 vol. (187 s. tryckt punktskrift)

Heidi, 6-7 år, lämnas till sin enstörige farfar i de schweiziska alperna. Hon finner sig snabbt till rätta med den gamle, med naturen och det fria livet. Efter en tid i Frankfurt får Heidi komma hem till farfar igen. De båda flyttar ner till byn för att Heidi skall kunna gå i skola där. Klassisk barnbok från 1881. Förlaga: B. Wahlström, 1965.

TPB-nr: P21512

Apa

av Jeff Stone

4 vol. (453 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien som börjar med Tiger. I Kina år 1650 invaderas Cangzhentemplet av fiender, men fem tonåriga krigarmunkar: Fu, Seh, Hok, Long och Malao lyckas fly. De har alla djurnamn - förutom Malao, Apan, är det Tigern, Tranan, Ormen och Draken. Här följer vi Malao som gömmer sig och samtidigt försöker ta reda på vad som händer. Fiendens ledare, Ying, vill komma över de fyra skriftrullar som är templets ädlaste skatt. Förlaga: BW, 2008.

TPB-nr: P21577

Fyren och stjärnorna

av Annika Thor

4 vol. (386 s. tryckt punktskrift)

Spännande historia från Göteborgs skärgård någon gång i början av 1900-talet. Två barn, Blenda och Erik, hamnar på en liten ö som styvbarn till en elak fyrvaktare. När han bryter benet blir barnen ensamma på ön en stormig natt och tvingas klara att sköta fyren själva. Passar för högläsning och diskussion om till exempel villkoren i Sverige förr och hur det kan vara att förlora en förälder och få en styvförälder. Förlaga: Bonnier Carlsen, 2009.

TPB-nr: P21480

Straffar och strul

av Mikael Thörnqvist

4 vol. (372 s. tryckt punktskrift)

Del 5 i serien som börjar med Fotboll och kyssar. Serien Bollkänsla handlar om Emma och hennes lagkompisar i Udden BK. Laget far iväg till Gothia cup i Göteborg, världens största fotbollsturnering. Förväntningarna är skyhöga. Förutom en massa fotboll ska de förstås gå på det traditionella discot, vad kommer att hända där? Det blir både skratt och gråt. Förlaga: B Wahlström, 2009.

TPB-nr: P21537

Svarta bruden

av Gudrun Wessnert

2 vol. (202 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Det spökar på pensionat Bockfoten. Den som spökar är Marigold, den Svarta Bruden, som längtar efter sitt barn som togs ifrån henne när hon murades in levande i väggen. Nu har chansen kommit som Marigold har väntat på. Ett gossebarn bor på pensionatet. Kanske kan barnet bli hennes? Förlaga: LL-förlaget, 2008.

TPB-nr: P21530

De rätta

av Scott Westerfeld

8 vol. (727 s. tryckt punktskrift)

Del 3 i serien som börjar med Ful. Tally har nu blivit en Cutter. Därför har hon nu kraftigt förstärkta sinnen och hennes kropp är resistent mot alla sjukdomar. Tallys kompis Shay är ledare för "Cutters". Han tar med henne på ett party för fulingar. Syftet med besöket är att beslagta nanofyllda piller. När Tally försöker gripa den som har pillren, blir hon tillfångatagen. Förlaga: Bonnier Carlsen, 2009.

TPB-nr: P21576

Specialproduktioner

Interfolierade böcker

En interfolierad bok har genomskinliga plastblad med punktskrift inbundna mellan bilderbokens sidor.

En liten skär och alla ruskigt rysliga brokiga

av Carin Wirsén

[26 s.], 26 bl. tryckt punktskrift

En mysrysare på rimmad vers för de allra minsta barnen. Liten Skär kan inte sova. "Mystiska ljud, hon måste få veta. Skutt upp ur sängen, ut och leta. Tänk att hon lämnar sin varma bädd och ger sig iväg fast hon är rädd!" På vägen möter hon allehanda spöken och rysligheter. Det är skrämmande och spännande på samma gång. Men till slut tycker Liten Skär att det räcker och ordnar bål och fest för allihop. Förlaga: Bonnier Carlsen, 2009.

TPB-nr: P21398