Nya punktskriftsböcker februari 2010

Nya punktskriftsböcker februari 2010

Inledning

Listan är uppdelad i 3 huvuddelar; Litteratur för vuxna, Litteratur för barn samt Specialproduktioner, vilka ligger på den första rubriknivån. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är i sin tur uppdelad på skön- respektive facklitteratur.

Listan omfattar 15 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Min man David : roman

av Gerda Antti

7 vol. (680 s. tryckt punktskrift)

När Marit vid 54 års ålder gifter sig med David, storbonde med släktgård som gått i arv i århundraden, blir det ett gott äktenskap fram till den dag då David råkar ut för en svår olycka. Marit slutar sitt arbete som sjuksköterska för att hjälpa David. När hon sedan vill sätta igång en egen rörelse på gården stöter hon på motstånd både från sin man och från hans son, Peje. Men Marit är en stark kvinna som inte ger upp. Förlaga: Bonnier, 2008.

TPB-nr: P21433

Facklitteratur

Att skriva romaner och noveller

av Lars Åke Augustsson

5 vol. (414 s. tryckt punktskrift)

Tredje upplagan av en synpunktsrik text kring prosaskrivandet ur olika aspekter som form, disposition, språk, berättarteknik samt den kreativa processen. Handfasta råd blandas med diskussioner kring författandet som hårt arbete och stunder av lycka när det flyter. Även intervjuer med Ove Allansson, Sigrid Combüchen, Inger Edelfeldt, Kerstin Ekman och P.C. Jersild om deras erfarenheter av skrivandet. Förlaga: Ordfront, 1999.

TPB-nr: P21581

Den osynliga verkligheten och Emanuel Swedenborg

av Helen Keller

4 vol. (309 s. tryckt punktskrift)

TPB-nr: P21529

A piece of cake : [Leilas favoritbröd och bakverk]

av Leila Lindholm

5 vol. (404 s. tryckt punktskrift)

Förf. mins sin barndoms bak med mormor. Att baka för samman generationer menar hon. I denna mångsidiga bakbok bjuds på småkakor, skorpor, mjuka kakor, pajer, tårtor samt hårt och mjukt matbröd med slagsida åt internationella bröd som fikonpaj från Sardinien, amerikanska cupcakes, franska madeleinekakor m.m. Recepten är pedagogiskt uppställda med steg-för-steganvisningar. Innehåller även recept på saft, lemonad och marmelad. Förlaga: NoK, 2008.

TPB-nr: P21510

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Blodsarv

av Tom Becker

5 vol. (456 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien som börjar med Darkside. Jonathan har hittat Londons mystiska "baksida", ett skräckkabinett befolkat av de ondskefulla ättlingarna till 1800-talets värsta brottslingar. Jonathan blir vän med den märkliga varelsen Carnegie, Darksides bästa kriminaldetektiv. Tillsammans försöker de ta reda på vad som hände Jonathans mamma. Men en brutal mördare går lös och Darksides gator har blivit ännu farligare. Förlaga: BW, 2008.

TPB-nr: P21554

Om jag stannar

av Gayle Forman

5 vol. (438 s. tryckt punktskrift)

Mia, 17 år, lever i en musikalisk familj i Oregon i USA. Själv spelar hon cello och pojkvännen Adam spelar i ett band. En dag händer det omöjliga. Mias familj omkommer i en bilolycka och hon själv svävar mellan liv och död. Utifrån en utomkroppslig upplevelse förstår hon så småningom att hon står inför faktumet att hon kommer att överleva utan sin familj - och upptäcker att hon faktiskt har en fysisk valmöjlighet. Förlaga: B. Wahlström, 2009.

TPB-nr: P21515

Lömsk längtan

av Pia Hagmar

2 vol. (168 s. tryckt punktskrift)

Tredje boken i serien om Pål som löser deckarmysterier ihop med Fritz, en ganska korkad kompis, men ändå den bästa man kan tänka sig, och den hemlighetsfulla Nadja. Det är snart jul och alla skyltfönster är juldekorerade. Pål, Fritz och Nadja längtar till jullovet. När Pål råkar i slagsmål med Alex under en bandymatch på skolgården blir det upptakten till ett brott som får stora konsekvenser. Förlaga: B. Wahlström, 2009.

TPB-nr: P21526

Tänk om det där är jag

av Johanna Lindbäck

5 vol. (442 s. tryckt punktskrift)

Agnes har haft det svårt under första året på gymnasiet i Stockholm. Hennes självförtroende är i botten och när familjen flyttar till Umeå vill hon ge sig själv en ny chans. Hon ska vara som andra; moderiktigt klädd, rolig och öppen. Men det är ändå inte så lätt. Hon hamnar i en ny umgängeskrets med Adam i centrum och möter Jacob som både är snygg och spelar i band. Hur ska man egentligen vara för att passa in? Förlaga: R&S, 2009.

TPB-nr: P21506

Vicket dödsgarv, Dante

av Bengt Linder

2 vol. (216 s. tryckt punktskrift)

Dante och Tvärsan möter en demonryttare som rider runt i en dödskallemask och försöker förgifta folk. Lidingös största luring genom tiderna. Det finns även skurkar från Ryssland, USA och Kina. Dialogen är skruvad och snabb mellan de båda kompisarna Dante och Tvärsan. Boken utkom första gången 1968. Förlaga: B. Wahlström, 1980.

TPB-nr: P21640

Svart elfenben

av Arne Svingen

4 vol. (386 s. tryckt punktskrift)

Två unga, desperata män sätter sig på ett plan med destination Elfenbenskusten. För att få pengar till resan har de rånat en man. Hotat honom med kniv och tagit alla hans besparingar. Det är en minnesbild som nu svårt plågar den norske mannen. Men Sam plågas av helt andra minnen, oändligt svarta scener från sin tid som barnsoldat i hemlandet Liberia. Efter sju år i exil i Norge hoppas Sam nu återse sin mor. Förlaga: Damm, 2007.

TPB-nr: P21527

Specialproduktioner

Taktila bilderböcker

Taktila bilderböcker innehåller collagebilder eller screentryckta bilder.

Riddare

av Rachel Firth

2 vol. (149 s. tryck punktskrift)

Glestryck

Riddare var soldater som stred till häst. Några av de mest berömda fanns i Europa under medeltiden. Då var riddarna framstående stridsmän på slagfälten. Här berättas om riddarborgar, vapen, rustningar, torneringar och korståg. Man får också bekanta sig med några riddare från England, Frankrike och Spanien. Förlaga: Bergh, 2003.

TPB-nr: P21102

Interfolierade böcker

En interfolierad bok har genomskinliga plastblad med punktskrift inbundna mellan bilderbokens sidor.

Leos sångbok

av Linne Bie

[25 s.], 15 bl. tryckt punktskrift

Här är några av våra mest välkända och omtyckta visor illustrerade med bilder av barnboksfiguren Leo. En elefant balanserade, Broder Jakob, Baka liten kaka, Mormors lilla kråka, En kulen natt, Klättermusens vaggvisa med flera. Förlaga: Bergh, 2008.

TPB-nr: P21605

Jag vill inte ha sallad!

av Tony Ross

[30 s.], 27 bl. tryckt punktskrift

Den lilla prinsessan har bestämt sig för att hon inte gillar grönsaker, och särskilt inte kockens sallad med tomater. Men så får hon små frön att plantera och när hon ser det lilla spirande skottet som ska bli hennes egen tomatplanta kommer hon plötsligt på andra tankar. Enkla, rena färgbilder utan för många detaljer. Förlaga: Bergh, 2009.

TPB-nr: P21606

Lästräning

Den tryckta originalboken och en inläsning i DAISY-format medföljer punktskriftsboken.

Noa får stryk

av Kirsten Ahlburg

11 bl. tryckt punktskrift

Glestryck

Noa hittar en plånbok på trottoaren. När han tar upp den kommer den elake Jonas och säger att den är hans. Noa tror inte på honom. Jonas slår till honom. Men som tur är kommer någon som Noa känner i precis rätt ögonblick. Med inläsning efter punktskriftsboken i 3 läshastigheter. Förlaga: Hegas, 2009.

TPB-nr: P21502

Det löser sig, grabben

av Jan Olof Ekholm

2 vol. (135 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Åttonde boken om Lasse. Skrik-Axel blir påkörd av en bil. Han blir skadad och behöver hjälp men föraren smiter från olycksplatsen. Klas och hans kompisar letar efter smitaren och det gör Lasse och Malin också. Men det är något som inte stämmer. Vem körde bilen och hur skadad blev Skrik-Axel? Och varför är Jan så konstig. Med inläsning efter punktskriftsboken i 3 läshastigheter. Förlaga: Hegas, 2009.

TPB-nr: P21503