Nya punktskriftsböcker mars 2010

Nya punktskriftsböcker mars 2010

Inledning

Listan är uppdelad i 3 huvuddelar; Litteratur för vuxna, Litteratur för barn samt Specialproduktioner, vilka ligger på den första rubriknivån. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är i sin tur uppdelad på skön- respektive facklitteratur.

Listan omfattar 17 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Mäster

av Alexandra Coelho Ahndoril

5 vol. (399 s. tryckt punktskrift)

August Palm förde en livslång kamp mot de sociala orättvisorna. I romanens form skildras hans långa väg från pojkårens armod, via kärleken och det politiska uppvaknandet till den första framgången. En roman om fattigdomens och utsatthetens erfarenheter, men också en berättelse om den ständigt närvarande konflikten mellan idé och verklighet, övermod och tillkortakommanden. Förlaga: Bonnier, 2009.

TPB-nr: P21691

Kung Vankelmod : roman

av Gösta Gustaf-Janson

9 vol. (813 s. tryckt punktskrift)

Del 3, den sista, i serien inledd med Pärlemor. Journalisten Jan Waebel, "Kung Vankelmod", har gift sig med sin "Kastanjeprinsessa", Aina. Han lyckas äntligen bryta sig loss från den dominanta modern. Miljö: Stockholm på 1940-talet fram till 1949. G.G.-J., 1902-93.

TPB-nr: P21705

Fallet Martin Felt : [kriminalroman]

av Björn Hellberg

3 vol. (202 s. tryckt punktskrift)

Ett till synes pojkstreck blir upptakten till ett mordfall som kriminalinspektör Carina Keller och hennes kollegor ställs inför. Är motivet obetalda spelskulder, hämnd eller handlar det kanske om ett svartsjukedrama? Fallet Martin Felt sätter verkligen de erfarna kriminalpoliserna på prov, alltmedan tiden rinner iväg och mördaren lurpassar på nästa offer. Minideckare, ursprungligen publicerad i tidningen Allas 2007. Förlaga: Lind & Co, 2009.

TPB-nr: P21632

Drottningoffret : roman

av Hanne-Vibeke Holst

20 vol. (1912 s. tryckt punktskrift)

Fristående fortsättning på Kungamordet. Elisabeth Meyer är partiledare för socialdemokraterna och Charlotte Damgaard partiets politiska taleskvinna. Det har precis utlysts nyval och socialdemokraterna är i opposition. En hotbild mot partiledaren finns eftersom hon är judinna och på grund av de danska trupperna i Afghanistan - liksom motsättningar mellan danskar och invandrare och konflikten mellan karriär och familj. Förlaga: Bonnier, 2009.

TPB-nr: P21443

I drottningens tjänst : äventyrsroman

av Anthony Hope

7 vol. (623 s. tryckt punktskrift)

Trots att A.H., 1863-1933, var en produktiv författare, speciellt av äventyrsromaner (32 utgivna verk), är han främst ihågkommen för två böcker: Fången på Zenda samt den här uppföljaren som i original heter Rupert of Hentzau. Även detta verk utspelar sig i det fiktiva, europeiska kungariket "Ruritanien". Utkom första gången i bokform år 1898. Förlaga: B.Wahlström, 1939.

TPB-nr: P21642

Prinsessan

av Gunnar Mattsson

3 vol. (280 s. tryckt punktskrift)

Självbiografisk roman. Förf. berättar om sin hustru Seijas seger över en svår cancersjukdom. Hon var 23 år och dödsdömd. På trots gick hon ut och dansade och träffade den unge journalisten Gunnar. När hon gifte sig och fick barn gick sjukdomen så småningon tillbaka. G.M., finlandssvensk förf., 1937-89. Förlaga: Bra böcker, 1978.

TPB-nr: P21697

Sigrids hemlighet

av Karin Wahlberg

10 vol. (908 s. tryckt punktskrift)

Släktkrönika som utspelar sig på 900- och 1000-talet runt Sigtuna under sen vikingatid med stora förändringar ute i Europa. Via Sigrids öden får man följa en ung flickas väg, hennes tidiga gifte, roll i rikemanssläkten och nya liv som börjar bli medeltid. Kopplingen till farmodern, som kom från ett förnämt sidenhandlarhem i Kiev, ger ett speciellt perspektiv. Romanen ingår som del 2 i förlagsserien Släkten. Förlaga: Historiska media, 2009.

TPB-nr: P21708

Facklitteratur

En kunglig tragedi : en biografi om Gustaf IV Adolf

av Mats Wickman

7 vol. (687 s. tryckt punktskrift)

Gustav IV Adolf, en av den svenska kungalängdens mer tragiska gestalter, avled i Sankt Gallen i Schweiz 1836 under pseudonymen "överste Gustafsson". Efter avsättningen som kung och landsförvisningen 1809 förde han ett kringflackande liv i Europa. Eftervärldens syn på den avsatte kungen var länge negativ, men har efterhand nyanserats. Förf., kulturhistoriker, lyfter fram både goda och dåliga sidor hos kungen. Förlaga: Fischer & Co, 2009.

TPB-nr: P21424

Litteratur för barn

Skönlitteratur

En konungs ögon

av Catherine Banner

11 vol. (1023 s. tryckt punktskrift)

Landet Malonia är en krigshärjad diktatur. 15-åriga Leo tvingas gå i militärskola. En dag hittar han en bok i snön. Från början är sidorna tomma, men långsamt växer det fram berättelser om ett land ur legenderna, Ängla-land. Leo och hans 8-åriga lillebror börjar fantisera. Kan det vara så att Änglaland - eller England - verkligen existerar? Men kriget kommer allt närmare, och snart är katastrofen ett faktum. Förlaga: Bonnier Carlsen, 2008.

TPB-nr: P21521

Fatta eld : [24 deltagare, bara en överlever, allt direktsänds]

av Suzanne Collins

9 vol. (853 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien som börjar med Hungerspelen. Katniss trodde att en vinst i Hungerspelen var lika med framgång, lycka och berömmelse, men istället skulle det bara leda till fruktan och att hon blev ökänd. Huvudstaden är inte nöjd med henne. Hennes prestationer på arenan har gjutit mod i rebellstyrkorna - och i takt med att upproret växer sig starkare, ökar också riskerna för Katniss och de hon älskar. Förlaga: Bonnier Carlsen, 2009.

TPB-nr: P21582

Rör inte Mississippi!

av Cornelia Funke

3 vol. (303 s. tryck punktskrift)

Emma tillbringar sommarlovet hos sin mormor Dolly som tar hand om övergivna djur i trakten. Mormor är ganska bohemisk av sig. När herr Klipperbusch, en gammal udda farbror i byn, dör vill hans otrevliga systerson Gansmann slakta hästen Mississippi. Då köper Dolly hästen och ger den till Emma. Men det ryktas om ett testamente och Gansmann verkar inte dra sig för varken inbrott eller kidnappning. Förlaga: Opal, 2009.

TPB-nr: P21571

Fiende

av Tanya Landman

57 s. tryckt punktskrift

Glestryck

När Rob är 10 år försvinner plötsligt pappan ur hans liv. Rob menar att det är mammans gnäll och tjat som har drivit bort hans älskade och roliga pappa. Efter några år hittar mamman en ny man som Rob menar är en mes, och som han uppfattar som sin fiende. Rob gör allt för att visa sitt missnöje med honom tills pappan en dag åter dyker upp. Förlaga: Argasso, 2008.

TPB-nr: P21566

Kär i New York

av Carrie Mac

2 vol. (130 s. tryckt punktskrift)

Hope, en tonårstjej från USA:s landsbygd, bor hos sin syster i New York över sommaren. Hennes liv vänds upp och ner när hon träffar Nat. Tjejen som kan laga cyklar men inte kan hålla reda på sin hund. Hope får fjärilar i magen bara av att tänka på Nat. Hon tänker på att få kyssa henne. Men Hope har aldrig varit kär i en tjej förut. Hon har bara varit ihop med killar. Är det annorlunda med tjejer? Förlaga: Hegas, 2008.

TPB-nr: P21563

Stormens förgörare

av Pearl R. Morrison

7 vol. (546 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien som börjar med Vindens mästare. Archie, 10 år, leker ute på piren och får då syn på några hotfulla varelser i havet. Archie börjar se märkliga skuggor och höra konstiga ljud som av marscherande arméer. Det är skygglorna som har legat i dvala på Nordsjöns botten i hundratals år. Men nu har de vaknat. Archie och hans morbror Rufus får utkämpa en ny kamp på liv och död. Förlaga: R&S, 2008.

TPB-nr: P21628

Tystnadens hus

av Magnus Nordin

4 vol. (412 s. tryckt punktskrift)

Stella, en tonårstjej på rymmen från ett barnhem, gömmer sig med sin kille Gabriel i ett öde rivningshus i Stockholm. Men de är inte ensamma där. Vem är den lilla flickan i röd klänning som alltid svarar att hennes mamma är nere i källaren? Och vad är det för krafsande ljud som ekar i huset om natten? Snart vet Stella och Gabriel inte vad som är verkligt och vad som är dröm - eller ens vilka de själva är. Förlaga: Bonnier Carlsen, 2008.

TPB-nr: P20968

Sune i Grekland

av Sören Olsson

5 vol. (422 s. tryckt punktskrit)

Glestryck

Sunes familj åker inte på den vanliga semestern till Myggträsk, utan styr kosan till Grekland. Spänningen är stor och frågorna många. Kommer de att klara säkerhetskontrollen? Vad händer på planet och vad gör Sune när han upptäcker att världens sötaste tjej är i samma barngrupp som Håkan? Sunes familj blir också bekanta med en grekisk familj som är lika galen som Sunes, med en klantig pappa som gillar att fiska. Förlaga: Egmont Kärnan, 2009.

TPB-nr: P21560

När det kommer en älskare

av Mats Wahl

6 vol. (492 s. tryckt punktskrift)

Tom flyttar med sin mor och sina två halvsyskon från Sundsvall till en stockholmsförort. I högstadieskolan där han går finns spänningar mellan nynazister och antirasister. De vuxna i skolan kan inte hantera problemen. Trots att Tom i grunden är en försiktig kille dras han in i våldsamheter. En gammal granne med ett förflutet från andra världskriget kommer att spela en viktig roll i berättelsen. Förlaga: Opal, 2008.

TPB-nr: P21562