Nya punktskriftsböcker maj 2010

Nya punktskriftsböcker maj 2010

Inledning

Listan är uppdelad i 3 huvuddelar; Litteratur för vuxna, Litteratur för barn samt Specialproduktioner, vilka ligger på den första rubriknivån. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är i sin tur uppdelad på skön- respektive facklitteratur.

Listan omfattar 102 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

42 sms som kom till helt fel person!

30 s. tryckt punktskrift

Här uppmärksammas den växande språkdomänen sms-svenska. Samlingen byggs upp av dråpliga, humoristiska och pinsamt felskickade sms. Exempel: "När jag kommer så slit av mig brallorna! Skulle till min flickvän, men kom till handledaren på min prao-plats". Tillhörande sms-ordlistor på svenska och engelska som utvidgar förståelsen för språkgenren ingår. Förlaga: Lilleman & smultron, 2009.

TPB-nr: P21711

Vinterdöd

av Rennie Airth

11 vol. (955 s. tryckt punktskrift)

Tredje och sista boken om kommissarie John Madden vid Scotland Yard. Året är 1944 och London hukar under bombattacker. En polsk flyktingflicka som arbetar på paret Maddens lantgård i Surrey mördas på en mörklagd gata i London. Tyngd av samvetskval för att inte ha lyckats skydda flickan bestämmer sig Madden för att hjälpa sina gamla kollegor vid Scotland Yard. Deras enda ledtråd pekar mot det krigshärjade Europa och Paris. Förlaga: Minotaur, 2009.

TPB-nr: P21483

Hemligheter

av Laila Brenden

7 vol. (635 s. tryckt punktskrift)

Del 21 i släktsagan om Hannah som nu är klar med tjänstgöringen i Kristiania och reser med tvillingbrodern Knut till Danmark för att bo på familjegodset Sörholm. Dern vackra bokskogen runt Sörholm bär på hemligheter: det försiggår möten i skogen som inte tål dagens ljus: möten mellan en ung kvinna från enkla förhållanden och en av herrarna på Sörholm. Det de inte vet är att Hannah ofrivilligt blir vittne till ett möte. Förlaga: Schibsted, 2008.

TPB-nr: P21741

Bröderna på Jalna

av Mazo De la Roche

7 vol. (728 s. tryckt punktskrift)

Del 6 i serien inledd med Vårt eget Jalna. Året är 1923 och farmor Adeline, nu 98 år, bor kvar på godset Jalna, omgiven och omhuldad av barn och barnbarn. Eden, nu 22 år, spekulerar i aktier i en guldgruva och förmår under tysthetslöfte alla i familjen utom Reny att delta i de svindlande affärerna. Men följderna blir vådliga....

TPB-nr: P21631

Familjen Whiteoak

av Mazo De la Roche

11 vol. (983 s. tryckt punktskrift)

Del 8 i serien inledd med Vårt eget Jalna. I centrum står tonåringen Finch med sin kärlekslösa och missförstådda uppväxt. Två gånger försöker han fly från den hunsande familjekretsen, men dras hela tiden tillbaka till den gamla släktgården Jalna där farmor Adeline fortfarande styr, 101 år gammal. När hon dör uppenbarar sig det sensationella innehållet i testamentet.

TPB-nr: P21647

Jalna

av Mazo De la Roche

8 vol. (820 s. tryckt punktskrift)

Del 7 i serien som inleds med Vårt eget Jalna. 1926 är ett särskilt händelserikt år i familjen Whiteoaks historia. Piers har skapat oro genom att gifta sig med Pheasant utan att rådfråga familjen. Sedan kommer Eden, diktaren, tillbaka från New York med sin prudentlige brud Alayne. Denna blir hemligt förälskad i Renny, herren till Jalna. Farmor Adeline hyllas också på sin 100-årsdag.

TPB-nr: P21659

Oscar Waos korta förunderliga liv

av Junot Díaz

8 vol. (803 s. tryckt punktskrift)

Oscar är en sympatisk men katastrofalt överviktig dominikansk ung man som bor i New Jersey med sin mor och syster. Han drömmer om att bli en ny Tolkien och att finna kärleken. Men oddsen är inte så goda eftersom en förbannelse vilar över släkten sedan många generationer. Snabb, rolig skildring av andra generationens invandrare i USA och av Dominikanska republikens blodiga historia. Romanen belönades med Pulitzerpriset 2008. Förlaga: Bonnier, 2009.

TPB-nr: P21464

Min kära bortgångna

av Ulf Durling

6 vol. (527 s. tryckt punktskrift)

Bengt Alvar var schlagersångare på 1950-talet och halvt om halvt kändis. Då hade folk gnolat på hans succémelodi om Anna Maria. Nu är han glömd, men vägrar att acceptera detta. Efter en fest försvinner hans fru spårlöst. Efterforswkningarna som vidtar blir alltmer mystiska och mardrömslika. Förlaga: AWE/Geber, 1980.

TPB-nr: P21623

Mordets praktik

av Kerstin Ekman

5 vol. (429 s. tryckt punktskrift)

Omdiktning av Hjalmar Söderbergs roman Doktor Glas. Här är det Söderbergs föreställda förlaga till romanens huvudperson som står i centrum: Pontus Revinge, en fattig läkare med ett trist förflutet. När han blir presenterad för Hjalmar Söderberg sätts ett märkligt händelseförlopp igång. Revinge blir närmast besatt av Söderberg och börjar själv agera på ett sätt som påminner om Doktor Glas'. Skicklig lek med deckarfiktionen. Förlaga: Bonnier, 2009.

TPB-nr: P21479

Oroligt blod : [kriminalroman]

av James Ellroy

19 vol. (1798 s. tryckt punktskrift)

År 1968: Robert Kennedy och Martin Luther King är döda. Maffian, Howard Hughes och J. Edgar Hoover kämpar om USA:s själ och drar in de fördömda i sina garn: Wayne Tedrow jr., fader- och lönnmördare, lojal mot ingen; Dwight Holly, Hoovers torped som utför fruktansvärda brott; Don Crutchfield, privatdetektiv som snubblar över en fruktansvärd konspiration. Mörk skildring av det amerikanska samhället mellan 1968 och 1972. Förlaga: Bra böcker, 2010.

TPB-nr: P21751

Under stjärnor av glas : roman

av Barbara Ewing

11 vol. (979 s. tryckt punktskrift)

Cordelia och Rillie, två äldre skådespelerskor i London vid 1800-talets mitt, bestämmer sig för att starta eget. Cordelia har upptäckt att hon har samma gåva som sin döda faster - konsten att genom magnetisk hypnos få människor att slappna av och glömma smärta. Men det är inte lätt att öppna företag som kvinna, särskilt inte när man specialiserat sig på att ge råd till unga kvinnor om vad som egentligen händer på bröllopsnatten. Förlaga: Bonnier, 2008.

TPB-nr: P21451

Lyckan är en sällsam fågel

av Anna Gavalda

14 vol. (1296 s. tryckt punktskrift)

Charles är en framgångsrik arkitekt som lever för sitt jobb, ständigt på väg mot nya projekt och sällan hemma längre tid än det tar att hämta kemtvätten. En dag kommer ett brev som tvingar Charles att minnas sin barndom med Alexis och hans första kärlek Anouk. Han söker upp Alexis och hamnar hos en mycket ovanlig familj - och särskilt Kate som ger honom en chans att omvärdera sitt liv. Om människans ensamhet och sökande. Förlaga: Bonnier, 2009.

TPB-nr: P21470

Någon sorts frid : [psykologisk spänningsroman]

av Camilla Grebe

8 vol. (747 s. tryckt punktskrift)

Siri är en 34-årig psykoterapeut som driver en praktik tillsammans med två kollegor på Söder i Stockholm. Efter makens död i en dykolycka lever hon ensam i en stuga vid havet. Vardagen är präglad av sorg och i sitt professionella arbete möter hon många trasiga själar hon vill hjälpa. När en av Siris patienter hittas död i vattnet nedanför hennes hus sviktar självförtroendet och hennes värld rasar samman. Debutroman. Förlaga: W&W, 2009.

TPB-nr: P21692

Kastanjeprinsessan : roman

av Gösta Gustaf-Janson

9 vol. (837 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien inledd med Pärlemor. Skildring av familjen Waebel i 1930-talets Stockholm. Huvudperson är sonen Jan som blivit journalist. I centrum står hans samvaro med olika kvinnor. Kanske finner han den rätta i "Kastanjeprinsessan", men familjen är tveksam om hon är värdig att bli hans hustru. G.G.-J., 1902-93.

TPB-nr: P21707

Pärlemor

av Gösta Gustaf-Janson

8 vol. (733 s. tryckt punktskrit)

Del 1 i en serie. Miljö: Stockholm på 1930-talet. Pärlemor är namnet på en villa i Stockholms skärgård men även smeknamnet på den vackra Signe Waebel, maka till en plåtfabrikör och mor till de två studenterna Jan och Klemens. Förf. tecknar en moderskärlek som är strålande och stark, men som binder och nästan kväver sina offer. G.G.-J., 1902-93.

TPB-nr: P21706

Våga leva

av Ingela Holmström

8 vol. (704 s. tryckt punktskrift)

Petra, en döv sjuttonåring som går på Riksgymnasiet för döva i Örebro, blir en vinterkväll våldtagen av ett grabbgäng när hon är på besök hos sina föräldrar i Östersund.. Hennes tillvaro slås sönder och blir tung och otrygg. Hon får stöd av sina närmaste; tre tjejkompisar på skolan och sina trygghetsskapande föräldrar. Förf. berättar medryckande och med många belysande exempel om de dövas levnadsvillkor i dagens Sverige. Förlaga: Recito, 2008.

TPB-nr: P21767

Den dubbla tystnaden : [kriminalroman]

av Mari Jungstedt

8 vol. (713 s. tryckt punktskrift)

Tre par som bor grannar med varandra i ett välmående villaområde i Visbys utkant, och som umgåtts i många år, åker iväg för att tillbringa några semesterdagar tillsammans. Omgivningen är Fårö och nära Ingmar Bergmans hem och forna ateljéer. När tre personer hittas mördade kostar det mycken möda för kommissarie Anders Knutas och hans medhjälpare Karin Jacobsson att till slut finna lösningen. Förlaga: Bonnier, 2009.

TPB-nr: P21441

Borta bäst

av Sara Kadefors

8 vol. (731 s. tryckt punktskrift)

Sylvia är en välsminkad medelålders kvinna med dyr kappa och exklusiv handväska. Ingen kan ana att hon bor i en bil i en dunge utanför Ikea. Varje morgon promenerar hon in i det stora varuhuset där hon lånar toaletterna, tvättar sig, dricker morgonkaffe och snattar mat. Men vem är Sylvia och vilken katastrof har fått henne att fly från sitt liv som inte för så längesedan inte var mer annorlunda än andras? Förlaga: Pirat-förl., 2009.

TPB-nr: P21507

De underjordiska

av Jack Kerouac

4 vol. (320 s. tryckt punktskrift)

Här fortsätter förf. den skildring av "the beat generation" som han påbörjade i På drift. Nu är det "de underjordiska" i San Fransisco och den unge förf. Leos' kärlek till den vackra Mardou som står i centrum. Besk, bitter, lyrisk och realistisk berättelse om den generation av poeter, författare och konstnärer för vilka det var viktigare "hur man levde än varför". J. K., amerikansk förf., 1922-1969. Förlaga: R&S, 1985.

TPB-nr: P21730

Yarden : en berättelse

av Kristian Lundberg

3 vol. (236 s. tryckt punktskrift)

Självbiografisk berättelse om en omvänd klassresa. Fångad i en snara av skulder söker Kristian, författare, arbete på uthyrningsföretaget Yarden i Malmö hamn. Sakta blir återgången till det kroppsarbete som inledde hans yrkesverksamma liv en resa tillbaka till barndomen, men också en uppgörelse med det moderna arbetslivets villkor. Om utsatthet och överlevnad, om arbetets villkor och om pengar. Förlaga: Symposion, 2009.

TPB-nr: P21763

En gnista av hopp, en hemlig dröm : roman

av Geraldine O'Neill

14 vol. (1271 s. tryckt punktskrift)

Utvecklingsroman med handlingen förlagd till Irland. Kate drömmer om att bli sjuksköterska, men måste istället sköta sin sjukliga mor Mary som är änka, och hålla ett öga på sin oberäknelige bror Brendan som arbetar ombord på pråmarna. När Kate presenteras för den unge, stilige arbetargrabben Michael O'Brien, blir hon för första gången förälskad. Tiden är tidigt 1950-tal med tidstypisk miljö och spännande intrig. Förlaga: Bonnier, 2009.

TPB-nr: P21438

Sågverksungen : roman

av Vibeke Olsson

9 vol. (856 s. tryckt punktskrift)

Sågverksstrejken i Sundsvallstrakten 1879 gav genklang i hela Sverige. 11-åriga Bricken är sågverksunge, men redan en duktig arbeterska. Men skräcken för att hon och familjen ska bli vräkt, arbetslös och vara utan mat skrämmer henne. Familjen har en gång lämnat sitt torp där de tre äldre syskonen svalt ihjäl och de fick tigga sig fram. Ett stycke svensk arbetarrörelsehistoria, sedd ur den unga Brickens perspektiv. Förlaga: Libris, 2009.

TPB-nr: P21650

Lektioner i avhållsamhet

av Tom Perrotta

10 vol. (932 s. tryckt punktskrift)

En ny läroplan som uppmuntrar högstadieelever till avhållsamhet blir ett problem för Ruth Ramsey, lärare i hälsa och samlevnad med en liberal attityd till sex. Hon har svårt att underordna sig en kursplan hon anser vara falsk. Nyfrälste fotbollstränaren och f.d. drogmissbrukaren Tim Mason är medlem i den dogmatiska kyrkan Tabernaklet och tränare för Ruths dotter. Träffsäker satir över amerikansk småstadsmoral och religiositet. Förlaga: NoK, 2008.

TPB-nr: P21465

Flickvännen

av Karolina Ramqvist

6 vol. (539 s. tryckt punktskrift)

I det hotellvackra huset väntar gangsterledarens flickvän Karin. Mannen är på jobb. Hon vet inte om och när han kommer tillbaka. De andra flickvännerna kommer över. De pladdrar, super och gråter. Varför har Karin fastnat för en man som försörjer sig på våld och brott? Hon funderar på vad som drivit henne, på priset hon måste betala och om det verkligen är rätt val. Väcker frågor om makt och underkastelse och om kvinnor och män. Förlaga: W&W, 2009.

TPB-nr: P21471

Röd täckmantel

av Christopher Reich

12 vol. (1119 s. tryckt punktskrift)

Bergsbestigaren och läkaren i Läkare utan gränser, Jonatan Ransom, förlorar sin hustru när de klättrar i Alperna. En dag senare får han ett brev i handen som hans fru skulle ha fått, och ett kvitto för att hämta ut bagage. Efter att ha hämtat ut det blir han överfallen och jagad. En obehaglig sanning växer fram: Ransoms fru levde dubbelliv och inget är vad det synes vara. Politisk thriller. C.R., amerikansk förf. 1961- . Förlaga: Bonnier, 2009.

TPB-nr: P21472

Max, Viggo och Vita

av Hanne Richardt Beck

12 vol. (1131 s. tryckt punktskrift)

Intensiv berättelse om tre ungdomars livsöden. 1933 möter syskonen Viggo och Vita den karismatiske Max. Handlingen utspelar sig under 1930-talet och senare i ockupationens Danmark. Som ram utspelar den sig i nutid i Turkiet där Viggo lever och blir uppsökt av Max' dotter efter faderns död. Detta möte blir upptakt till berättelsen om de tres utveckling och - delvis ödesdigra - vägval. H.R.B., dansk förf., 1959- . Förlaga: W&W, 2009.

TPB-nr: P21495

Mörkrets alla färger

av Peter Robinson

12 vol. (1078 s. tryckt punktskrift)

Några skolbarn hittar ett manslik hängande i ett träd i en skog i Yorkshire. Det visar sig vara en scenograf och kostymdesigner vid man Mark Hardcastle. Allt tyder på självmord, men när Marks älskare, Laurence Silbert, hittas ihjälslagen blir fallet mer komplicerat. Silbert visar sig ha varit spion åt M16 och underrättelsetjänsten gör allt för att försvåra utredningen. Nionde deckaren med poliskommissarie Alan Banks. Förlaga: Minotaur, 2009.

TPB-nr: P21670

Barn 44

av Tom Rob Smith

11 vol. (1030 s. tryckt punktskrift)

Prisbelönad thriller som utspelar sig i Stalintidens Moskva 1953. Krigshjälten och MGB-officeren Leo Demidov är en lojal sovjetmedborgare. Officiellt begås inga mord i det ordningsamma Sovjetunionen. Men när Demidov får order om att tysta ned omständigheterna kring en liten pojkes död, börjar Demidov tvivla på att han gör det rätta. Han upptäcker också mörkläggningen av en lång rad ohyggliga mord på barn. T.R.S., 1979- . Förlaga: Norstedt, 2009.

TPB-nr: P21493

Hallon och hat

av Eva Swedenmark

8 vol. (719 s. tryckt punktskrift)

Del 3 i serien inledd med Smultron och svek. Det är juli och skördetid. Livet för människorna kring restaurangen La Stella i Östersund snurrar vidare. Kärleken drabbar några, medan andra blir övergivna. Liselotte satsar på sitt företag och slår alla med häpnad. Samtidigt blåser det hårda vindar i Marios liv. Den stora kärleken har tagit slut, kontakten med barnen blir mer sporadisk och restaurangen mer och mer öde. Förlaga: Semic, 2008.

TPB-nr: P21760

Lingon och lust

av Eva Swedenmark

7 vol. (615 s. tryckt punktskrift)

Del 4 i serien inledd med Smultron och svek. Familjen kring restaurang La Stella i Östersund har efter en turbulent tid kommit varandra nära igen. Ändå vill inte lugnet och ron infinna sig. Liselotte känner en längtan som driver henne att ta nya beslut. Mario söker svar på sina frågor under sina turer i fjällvärlden. Anita upplever en sällsam kraft i gamla känslor. Förlaga: Semic, 2009.

TPB-nr: P21761

Vinbär och vemod

av Eva Swedenmark

10 vol. (936 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien som inleds med Smultron och svek. Livet går vidare för familjen Ponti runt La Stella i Östersund. Brodern Håkan är ensam efter separationen och systern Linda har svårt att slå sig till ro efter utlandskarriären. Föräldrarna Anita och Börje, som alltid visat upp en lycklig fasad, är oskyddade då livet de byggt krackelerar. Bland alla relationsproblem andas berättelsen kvinnokraft, de är starka och företagsamma. Förlaga: Semic, 2007.

TPB-nr: P21759

Kall feber : roman

av Jerker Virdborg

5 vol. (462 s. tryckt punktskrift)

Karin Ryd är en karriärmedveten blodforskare som får en eftertraktad tjänst vid en skräckinjagande, jättestor, totalisolerad forskaranläggning. Där upptäcker hon en skrämmande värld bakom forskarstadens glasfasader - full av hemligheter, märkliga förehavanden och oändligt många rum där det mänskliga helt satts ur spel. Filmiskt berättad framtidsberättelse med trådar bakåt till Karin Boynes Kallocain. J. V., 1971- . Förlaga: Bonnier, 2009.

TPB-nr: P21602

Matthandlare Olssons död : kriminalroman

av Karin Wahlberg

12 vol. (1100 s. tryckt punktskrift)

Sjunde boken om kriminalkommissarie Claes Claesson. En svensk matthandlare mördas på en färja under en affärsresa till Istanbul. Det brutala mordet blir upptakten till en historia om mörka familjehemligheter, en okänd dotter och en exklusiv matta. Claesson, som är nybliven tvåbarnsfar borde vara hemma, men tvingas brådstörtat ge sig av till den turkiska metropolen för att gräva i den mördades förflutna. Förlaga: W&W, 2009.

TPB-nr: P21717

Smultron och svek

av Annica Wennström

11 vol. (981 s. tryckt punktskrift)

Första delen i en planerad serie. Liselottes värld krackelerar när hon inser att maken Mario har en annan kvinna. Hur går man vidare med sitt liv när allt förändras? Liselotte, tonårsbarnen Sandra och Elias, släkt och vänner, alla är de stamgäster på restaurang La Stella i Östersund, och där ventileras livets stora frågor, som kärlek, vänskap, lojalitet och förhoppningar. Frestande recept knyter an till bokens handling. Inläst ur Semic, 2005.

TPB-nr: P21758

Facklitteratur

Lusten att skriva

av Julia Cameron

6 vol. (690 s. tryckt punktskrift)

Alla människor kan skriva, och behöver skriva för sitt välbefinnandes skull, och alla har ett eget språk som förstärks genom regelbunden träning. Förf., som håller kurser i kreativt skrivande i USA, vill avdramatisera skrivandet. Hon betonar att det är processen som är viktig, och inte det färdiga resultatet. Varje kapitel avslutas med skrivövningar som går ut på att lära känna sig själv för att därmed undgå skrivkramp. Inläst ur Kontrast, 2004.

TPB-nr: P21604

Vägar till visdom

av Stefan Einhorn

5 vol. (454 s. tryckt punktskrift)

Begreppet visdom kan låta som någonting gammaldags och ouppnåeligt. Idag talar man mer om flexibilitet och kompetens - och att vara smart. Inget är mer fel, menar förf., som på ett högst konkret och nära sätt ger råd om hur vi alla kan växa i visdom. Visdom är i själva verket viktigare än någonsin idag och vi lever i en tid när individen fått unika möjligheter att påverka sitt eget och andras liv. Förlaga: Forum, 2009.

TPB-nr: P21704

Att förstå hästar

av Sven Forsström

2 vol. (161 s. tryckt punktskrift)

Här får man lära sig att arbeta med hästen istället mot den. Horsemanship, eller NH (Natural Horsemanship), är en filosofi som innebär att vi människor lär oss att förstå hur hästen fungerar. Först då kan vi arbeta på ett sätt som är naturligt för hästen. Att förstå hästar inbegriper kunskap om kroppsspråk, rangordning, att hästen är en levande varelse, att du har initiativet och att aldrig korrigera med smärta m.m. Förlaga: S. Forsström, 2002.

TPB-nr: P21625

Horsemanship i praktiken : hur gör man? och varför?

av Sven Forsström

2 vol. (218 s. tryckt punktskrift)

Horsemanship i praktiken innebär många praktiska övningar. Här erbjuds lättförståeliga förklaringar till hur hästen reagerar och beter sig i många valsituationer. Man får veta varför och hur man bäst hanterar hästar på ett för hästen naturligt sätt. Ur innehållet: Rangordning, Varför ledarskap, Inlärning hos hästar, Redskap och utrustning, Tryck och eftergift, Beröring, Flytta hästen, Ledövningar, Cellskräcksövningar. Förlaga: S. Forsström, 2002.

TPB-nr: P21734

Islandshästar och horsemanship

av Sven Forsström

81 s. tryckt punktskrift

Islandshästarna är särskilt tacksamma att arbeta med. Förmodligen därför att de oftare får gå i flock än flera andra raser och därmed lär sig sin arts språk väl och därför blir lätta att kommunicera med. Välskriven första introduktion i horsemanship. Baserar sig på en artikelserie i tidningen Islandshästen under vintern 2002-2003. Förlaga: S. Forsström, 2003.

TPB-nr: P21754

Marley och jag : livet och kärleken med världens värsta hund

av John Grogan

8 vol. (723 s. tryckt punktskrift)

Marley är en amerikansk labrador. Han kom till familjen Grogan som en gyllengul liten valp men växte snabbt till en bredbröstad fyrtiofemkilos ångvält. I dundrande fart tog han sig fram genom livet, hälsade alla gäster med en dreglande puss och tuggade i sig allt han kom åt. Varken lydnadskurser eller lugnande medel hjälpte. Men han var också den bäste vännen med obegränsad tillgivenhet. Ett kärleksporträtt av en älskad hund. Förlaga: Forum, 2007.

TPB-nr: P21695

Kristallernas förunderliga värld : sten för sten

av Lone Hertz

8 vol. (837 s. tryckt punktskrift)

Uppslagsbok över 300 stenar och kristaller med beskrivning av utseende, vilka energier som är kännetecknande, på vilka sätt de kan hjälpa oss - fysiskt, psykiskt och andligt, hur man utnyttjar deras helande och utvecklande krafter samt hur man sköter dem. Förf. är clairvoyant medium, numerolog och kristallhealeer. Den tryckta boken är rikt illustrerad. Förlaga: Regnbågsförl., 2005.

TPB-nr: P21786

Hjärnkoll på vikten

av Martin Ingvar

4 vol. (356 s. tryckt punktskrift)

Övervikt sitter inte kring magen utan i hjärnans belöningssystem, menar förf:na, hjärnforskare respektive medicinjournalist. I hjärnan finns de osynliga krafter som styr matvanor och många andra val i vardagslivet. Om man lär sig att samarbeta med sin hjärna kommer kroppen inte att protestera när man byter vanor. Vänder sig till den som vill gå ner i vikt och till den som ger råd om vikt och hälsofrågor. Förlaga: NoK, 2010.

TPB-nr: P21756

Efterskörd från Kebbeland

av Sten Johansson

4 vol. (367 s. tryckt punktskrift)

Självbiografisk skildring, fristående från Kebbe-serien även om Kebbes ande svävar över skildringen av ett besök på Stenatorpet. Den inleds med starka scener från en grov mobbning i realskolan. Intressant insides information ges även om det slitsamma livet som författare och bokförläggare. Naturligtvis får också jakt och fiske sitt i boken, liksom det nära samspelet mellan jägaren och hans hund. Förlaga: Kebbe-förl., 2009.

TPB-nr: P21668

Tio år senare : tio tankar om tid

av Bodil Jönsson

4 vol. (282 s. tryckt punktskrift)

10 år har gått sedan Tio tankar om tid utkom. Då talade man om ställtid, upplevd tid och att hitta en livsrytm. Hur gick det sedan? B. J. tar här upp ett nytt begrepp, prenässans, som innebär att vi gett upp ambitionen att skilja ut nuet från det kommande. Längtan till något längre fram särskiljs inte från det upplevda skeendet. Allt flyter. Förf. ifrågasätter om det är en lycklig värld. Förlaga: Bromberg, 2009.

TPB-nr: P21593

Victoria : drottning med tiden

av Herman Lindqvist

2 vol. (208 s. tryckt punktskrift)

Den 19 juni 2010 blir det bröllop mellan kronprinsessan Victoria och Daniel Westling. Det är ett historiskt datum, då även kung Karl XVI Gustaf och drottning Silvia vigdes den 19 juni 1976. Förf. berättar här personligt och initierat om kronprinsessan. Boken bygger på en serie samtal de haft och är därför till stor del Victorias egen berättelse. Den tryckta boken är rikt illustrerad. Förlaga: Bonnier, 2009.

TPB-nr: P21675

Pastaboken

3 vol. (256 s. tryckt punktskrift)

Italienarna har ätit pasta i 2400 år. Pasta är mättande och ger möjligheter att gå ner i vikt samtidigt som man känner sig mätt. Tillbehören till pastan kan vara kalorifällor, men det behöver man inte bekymra sig för om man följer dessa recept. Här får man veta hur man lagar hemlagad pasta och ravioli samt hur man tillagar komponenter till en mängd rätter bestående av fisk och skaldjur, kyckling, kött och vegetariskt. Förlaga: Viktväktarna, 2004.

TPB-nr: P21646

Churchill

av John Pearson

19 vol. (1730 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Porträtt av den brittiska adelssläkten Churchill. I centrum för dynastin står Sir Winston, 1874-1965, som var konservativ brittisk premiärminister 1940-45 och 1951-55. Churchill, som även mottog nobelpriset i litteratur 1953, hans barn, barnbarn och övriga släktingar kläs av in på bara skinnet i all deras mänskliga skröplighet och vidlyftiga överklassleverne. Churchills mäktiga politiska gärning hamnar ibland i skymundan. Förlaga: Forum, 2004.

TPB-nr: P21620

Orkidéer : sinnligt vackra, enkla att sköta

av Susanna Rosén

2 vol. (199 s. tryckt punktskrift)

Orkidéer är en av världens artrikaste växtfamiljer. Många sorter går bra att odla som krukväxter. Boken förmedlar baskunskaper om orkidéer i naturen och ger generella odlingsråd och tips för hur man kan arrangera dem vackert i hemmet. Därefter ges odlingsråd för 25 olika arter med hybrider och korsningar, alla lämpade för odling på fönsterbrädan. Förlaga: ICA, 2004.

TPB-nr: P21649

Eftervärme

av Tomas Sjödin

4 vol. (346 s. tryckt punktskrift)

T.S. har skrivit flera böcker om livet med två hjärnskadade söner. Här ligger fokus på något annat. Han blir indragen i en mans plötsliga död på en semesterort i Spanien. Detta sätter igång en process av tankar och känslor. Han funderar på vad som gör en människa betydelsefull i sin omgivning, vad som gör att värmen dröjer sig kvar när hon en gång är borta. Eftervärme är en tankeväckande bok om existentiella frågor. Förlaga: Cordia, 2003.

TPB-nr: P21634

Woodstock : tre dagar som förändrade världen - och mitt liv

av Elliot Tiber

5 vol. (528 s. tryckt punktskrift)

mitten av augusti 2009 är det 40 år sedan Woodstockfestivalen ägde rum med sitt budskap om fred, musik - och droger. Närmare en halv miljon människor var där och såg på artister som Janis Joplin, Jimi Hendrix, The Band och Crosby, Stills, Nash & Young. E.T, som var en av festivalens arrangörer, berättar om, som det står i undertiteln av boken, "tre dagar som förändrade världen - och mitt liv". Förlaga: Norstedt, 2009.

TPB-nr: P21516

Randori judo : [kast, kontroll, grunder]

av Anders Wiberg

3 vol. (244 s. tryckt punktskrift)

Förf., som har tredje graden av svarta bältet i judo och mångårig erfarenhet som instruktör, presenterar här de traditionella och moderna teknikerna inom judon. Han ger även en inblick i judons drygt hundraåriga historia, Japans historia, japanska traditioner och de gamla krigskonsterna. Judons grundläggande element och drygt hundratalet tekniker förklaras liksom ett trettiotal frigörnings- och vändtekniker nere på mattan. Förlaga: Jure, 2005.

TPB-nr: P21595

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Lova att du går tillbaka

av Kathi Appelt

6 vol. (542 s. tryckt punktskrift)

En kedjad hund ylar ut sin ensamhet i djupet av den mörka skogen. En liten katt som väntar ungar hör hans längtan och ensamhet. Hon övervinner sin rädsla och blir hans vän. De är ett omaka par som snart blir en osannolik familj som lever under ett gammalt hus i skogen. En mystisk och magisk berättelse om kärlekens styrka. Förlaga: B. Wahlström, 2009.

TPB-nr: P21622

Dödsstriden

av Tom Becker

5 vol. (504 s. tryckt punktskrift)

Del 4 i serien som börjar med Darkside. Blodssuccessionen instiftades av Jack Uppskäraren, och innebär att hans avkommor möts i en strid för att avgöra vem av dem som är den mest värdiga efterträdaren till Darksides tron. Jonathan härstammar till hälften från Darkside. Just nu är den märkligt nog den säkraste platsen för honom. Han är ett villebråd i det London som vi känner. Förlaga: BW, 2009.

TPB-nr: P21703

Drakens vrede

av Adam Blade

2 vol. (199 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 1 i serien Beast Quest. Kungariket Avantien är i fara. Vidundren som beskyddar landet har blivit förhäxade av en lömsk trollkarl som förvandlat dem till ondskefulla bestar. Folket lever i skräck och bara den modigaste av hjältar kan befria dem från den onda kraften. Är den unge Tom den rätte för uppdraget? Följ med på hans första utmaning - kampen mot draken. Förlaga: Bergh, 2008.

TPB-nr: P21639

Flickan, Snömannen och den vita slädhunden

av Inger Brattström

3 vol. (270 s. tryckt punktskrift)

Tonåringen Lucie tillbringar jullovet på en hundgård i norra Norrland, norr om polcirkeln. Där ska polarhunden Nell läras och tränas till en bra slädhund. Nell är egentligen inte Lucies hund. Hon har henne bara till låns och Lucie oroar sig för hur det ska gå för Nell bland de halvvilda slädhundarna på gården. Men mest oroas hon över vad som ska hända sedan. Kommer Nell att säljas? Förlaga: Tiden, 2009.

TPB-nr: P21621

Draktecknet

av Benni Bødker

2 vol. (171 s. tryckt punktskrift)

Del 3 i serien Nattens barn som börjar med Vampyrfesten. Antalet vampyroffer ökar oroväckande i staden. När Edvard och Agnes smyger in i bårhuset för att undersöka ett offer närmare, hittar de ett litet metallmärke i hans hand. De känner omgående igen draktecknet, det emblem som Mörkrets brigad använder. Edvard och Agnes stärks i sin misstanke om att det finns en osund koppling mellan vampyrerna och deras jägare. Förlaga: Bonnier Carlsen, 2009.

TPB-nr: P21681

Ondskans grav

av Benni Bødker

2 vol. (196 s. tryckt punktskrift)

Del 4 i serien Nattens barn som börjar med Vampyrfesten. Mörkrets brigad var infiltrerad av vampyrer och medlemmarna försvann spårlöst. De vampyrer som finns kvar i staden är försvagade. Men en kvinna berättar att hon flytt från Karpaterna där byarna skövlas av en skoningslös grupp. Det är Mörkrets brigad som planerar att återuppliva tidernas största vampyr - Erzebet Báthory. Edvard, Agnes och Mina måste resa dit. Förlaga: Bonnier Carlsen, 2009.

TPB-nr: P21680

Vampyrfesten

av Benni Bødker

2 vol. (175 s. tryckt punktskrift)

Del 1 i serien Nattens barn. Det är sent 1800-tal och mystiska saker försiggår i staden. Vargar stryker omkring på nätterna och blodlösa lik hittas på morgnarna. Hemma hos syskonen Edvard och Agnes talar man inte om vampyrer. Men allt ställs på sin spets då deras avlidna syster anklagas för att ha förvandlats till en vampyr. Syskonen måste rentvå henne och undersöka vad som egentligen sker omkring dem. Förlaga: Bonnier Carlsen, 2009.

TPB-nr: P21677

Slaget om Keladon

av Philip Caveney

7 vol. (635 s. tryckt punktskrift)

Del 1 i en planerad trilogi. När Sebastian Darkes pappa, den berömde narren, dör måste Sebastian ta sin fars roll. Problemet är bara att Sebastian inte är rolig. I sällskap med sin buffilop Max ger han sig av mot staden Keladon för att försöka bli hovnarr åt Kung Septimus. De slår följe med den skicklige krigaren Cornelius och den modiga prinsessan Kerin. Tillsammans stöter de på blodtörstiga banditer och många andra faror. Förlaga: Semic, 2008.

TPB-nr: P21520

Svikarens spel

av B. R. Collins

8 vol. (725 s. tryckt punktskrift)

Michael och Francis har en gemensam hemlighet: De har skapat en fantasivärld, Evgard, som ingen annan känner till. I den ritar de kartor, hittar på länder och folkslag. Men Evgard är en brutal värld som alltmer trasslar in sig i deras egen verklighet. När Michael en dag tror att Francis har avslöjat deras gemensamma hemlighet hämnas han. Konsekvenserna blir förödande. Berättelse om vänskap, lojalitet och mörka hemligheter. Förlaga: Alfabeta, 2009.

TPB-nr: P21608

Hungerspelen : [24 deltagare, bara en överlever, allt direktsänds]

av Suzanne Collins

9 vol. (821 s. tryckt punktskrift)

Del 1 i Hungerspelstrilogin. Varje år direktsänds Hungerspelen i denna framtidsvärld. Från varje distrikt lottas två ungdomar mellan 12 och 18 ut att delta. Varje år konstrueras en ny spelplats där ungdomarna släpps ut. Bara den som överlever får åka hem. Katniss Everdeen, 14 år, älskar sin lillasyster Prim över allt annat. När lillasysterns namn dras i lottningen bestämmer sig Katniss för att själv ta Prims plats. Förlaga: Bonnier Carlsen, 2008.

TPB-nr: P21578

Gravstenen i Enskededalen

av Petrus Dahlin

2 vol. (186 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 6, fristående, i serien som börjar med Ugglor i Bagarmossen. 9-årige Kalle och hans kusin Dilsa kallar sig kioskdeckarna och hjälps åt att lösa olika uppdrag i Stockholms södra förorter. Ove Olin har ett stenhuggeri vid Skogskyrkogården. En morgon hittar han en gravsten med sitt eget namn - och dödsdatum. Vem är det som hotar honom? Han söker hjälp hos kioskdeckarna. Förlaga: Tiden, 2009.

TPB-nr: P21610

Plats för tre

av Kerstin Erlandsson-Svevar

2 vol. (190 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Det är vinter och kompisarna Linn och Nora, som snart är 13 år, ska åka till fjällen. Där träffar de Martin och vänskapen sätts på prov när Linn blir kär i honom. Den redan ledsna Nora, som nyligen varit med om sina föräldrars skilsmässa, känner sig utanför. Frågan är om Linn och Nora någonsin kan bli kompisar igen? Förlaga: Hegas, 2009.

TPB-nr: P21572

Den oerhört hemliga dammsugaren

av Måns Gahrton

2 vol. (141 s. tryckt punktskrift)

Del 5 i serien Hotell Gyllene Knorren som börjar med Den mystiska gästen. Pappa Roger har ordnat så att en stor dammsugarkonferens ska hållas på hotellet. Då ska Elektroflax presentera sin nya modell. Hemlighetsmakeriet är stort liksom förväntningarna, och en del tester måste genomföras. Det måste vara riktigt smutsigt för att kunna testa den nya hemliga dammsugaren - och det gör både Ritva och Isadora nyfikna. Förlaga: Bonnier Carlsen, 2009.

TPB-nr: P21597

Rånarna i ödetorpet

av Pia Hagmar

2 vol. (174 s. tryckt punktskrift)

Bröderna Aron, Henke och Leo är i Dalsland på sommarlovet. De får höra att enslingen Fritiof blivit rånad i sin stuga. De beslutar sig för att sätta fast tjuvarna. Fritiofs barnbarnsbarn Myggan hjälper också till. Lillebror Leo har sett rånarna i skogen. När han känner igen en av dem vid affären hoppar han in i rånarens bil. Spännande och händelserik berättelse för barn i nio- till tolvårsåldern. Förlaga: B. Wahlström, 2002.

TPB-nr: P21636

Adzerk - den vita hingsten

av Lin Hallberg

4 vol. (418 s. tryckt punktskrift)

Emma, 14 år, är ofta i stallet eftersom hennes föräldrar bråkar för mycket. Plötsligt bestämmer sig Emmas föräldrar för att familjen ska flytta till Mongoliet ett halvår. Emma längtar hem, men så träffar hon nomadflickan Baska vars familj har en flock med ett fyrtiotal hästar. En av hästarna heter Adzerk, hingsten som ingen kunnat tämja. Emma gör det till sin uppgift att få honom att lita på människor igen. Förlaga: R&S. 2009.

TPB-nr: P21547

Teddy till salu

av Lin Hallberg

2 vol. (207 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Elsa är 8 år och hästtokig. Hemma på gården finns ponnyn Santos, men han är egentligen Mikaelas. Dessutom så kanske Santos måste flytta. Han trivs inte med att vara ensam häst och känner sig olycklig. En dag hittar flickorna en annons i tidningen där det står att en barnponny är till salu. Nu gäller det att övertala mamma och Johan. Förlaga: R&S, 2008.

TPB-nr: P21617

Fegisen

av Anna Holmström Degerman

2 vol. (174 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Niklas kallas fegis när han inte vågar hoppa från hopptornet. Då berättar Jossan för de andra att Niklas inte alls är en fegis för de ska övernatta i spökhuset ute i skogen. Det visar sig att spöken är det minst läskiga i huset. Det blir en farlig natt när något oväntat händer - och sedan kan ingen längre kalla Niklas fegis. Förlaga: Opal, 2008.

TPB-nr: P21666

Smugglaren

av Anna Holmström Degerman

2 vol. (178 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Någon smugglar alkohol och cigaretter och säljer till ungdomar. När Niklas och Jossan luskar lite leder spåren till restaurang Mirabell. De lyckas få sommarjobb på restaurangen och har chansen att undersöka närmare vad som hänt. Men ägaren visar sig vara riktigt trevlig. Kan det verkligen vara han? Förlaga: Opal, 2009.

TPB-nr: P21665

Belägring

av Ann Jungman

2 vol. (110 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

TPB-nr: P21558

Odjuret

av Ally Kennen

5 vol. (481 s. tryckt punktskrift)

Stephen, 17 år, kommer från trasiga hemförhållanden och fraktas uppgivet mellan olika fosterhem. Han har även en stor hemlighet som han snart inte klarar av att hålla, odjuret som han håller inlåst i en bur. I början får vi bara veta att odjuret måste matas med en gris i veckan, men efter hand avslöjas sanningen om dess natur. Förlaga: NoK, 2007.

TPB-nr: P21569

Det snöar, Astrakan

av Katarina Kieri

2 vol. (158 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 2 i serien som börjar med Klart som korvspad, Astrakan. När Astrakan och Josef skojbråkar vill Molly inte alls vara med. - Varför jagar du Josef? frågar Molly. - Äh, inte för något särskilt, säger Astrakan. Och precis när hon säger det känner hon att det inte stämmer. Det är något särskilt. Något som gör henne arg och glad på samma gång. Eller inte arg. Det känns bara som om hon vill brotta ner honom. Förlaga: R&S, 2009.

TPB-nr: P21724

I det här trädet

av Katarina Kieri

5 vol. (422 s. tryckt punktskrift)

Parallellberättelse om två unga människor, Siri och Jacob, vars vägar under några omvälvande höstveckor då och då möts av tillfälligheter. De har många likheter, inte minst är båda föremål för vuxenvärldens svek. Siris pappa är alkoholist som alltid lovar att vara nykter och Jacobs pappa är ständigt frånvarande. Ingen av dem har heller lätt med kamratförhållanden. Existentiell ungdomsroman om själar i kris. Förlaga: R&S, 2009.

TPB-nr: P21762

Mysteriet med källarvampyren

av Rose Lagercrantz

3 vol. (275 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 3 i serien som börjar med Mysterium för utomjordingar. Tioåriga Humlan blir en dag uppsökt av Linn som går i tvåan. Kvällen innan gick Linn och la sig med långt vackert hår, men när hon vaknade på morgonen var det tvärt avklippt. Humlan tycker att det låter otäckt och anar att det kan leda till något ännu värre - vilket det också gör. Förlaga: Bonnier Carlsen, 2009.

TPB-nr: P21723

Piratika II : åter till Papegojön : [återkomsten av den mest oförskräckta hjältinna haven någonsin skådat]

av Tanith Lee

8 vol. (784 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien som börjar med Piratika. Historien om den egensinniga Artemisa, också känd som Piratika, fortsätter med nya äventyr. Livet på land är enformigt för Artemisa, så när erbjudandet om att bli kapare för England kommer tackar hon inte nej, trots att hennes älskade make Felix Fenix motsätter sig detta. Ärkefienden Goldie, en annan kvinnlig piratkapten, finns också med från första delen och jagar henne över haven. Förlaga: Damm, 2007.

TPB-nr: P21545

Ellika Tomsons första bok

av Åsa Lind

4 vol. (360 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Ovanligt nog är Ellika Tomson en upptäckare som lever. För alla andra, gamla gubbar som till exempel Columbus, är ju döda. Huset som Ellika bor i är fullt av folk som hon tänker upptäcka. I sin lilla anteckningsbok skriver hon ner sådant som hon ser, hör och tänker när hon har träffat någon. "Upptäckte att herr K faktiskt kan prata mycket. Mer än man tror och till och med om krokodiler." kan det stå. Förlaga: R&S, 2008.

TPB-nr: P21667

Blossa, blixtälvan

av Daisy Meadows

85 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Del 6 i serien om väderälvorna. Kung Bore har stulit de sju väderälvornas magiska fjädrar och ställt till med oreda i Älvlandet. Nu behöver älvorna hjälp av Kristin och hennes vän Rebecka för att hitta fjädrarna och få ordning på vädret igen. Den här gången är det riktigt illa. Älvan Blossas fjäder har blivit stulen av en otäck svartalf. Förlaga: B. Wahlström, 2006.

TPB-nr: P21616

Disa, dimälvan

av Daisy Meadows

2 vol. (99 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 5 i serien om väderälvorna. Kung Bore har stulit de sju väderälvornas magiska fjädrar och ställt till med oreda i Älvlandet. Nu behöver älvorna hjälp av flickorna Kristin och Rebecka för att hitta fjädrarna och få ordning på vädret igen. Disa, dimälvan, har kommit bort i dimman och hittar inte tillbaka utan sin magiska fjäder. Snart har också Rebecka och Kristin gått vilse. Förlaga: B. Wahlström, 2006.

TPB-nr: P21615

Flinga, snöälvan

av Daisy Meadows

2 vol. (96 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 1 i serien om väderälvorna. Vad är det som händer på Kristins sommarställe? Plötsligt börjar det snöa mitt i sommaren! Det är Kung Bore som har stulit de sju väderälvornas magiska fjädrar och ställt till med oreda i Älvlandet. Nu behöver älvorna hjälp av Kristin och hennes vän Rebecka för att hitta fjädrarna och få ordning på vädret igen. Förlaga: B Wahlström, 2008.

TPB-nr: P21584

Otroso : senaste nytt från underjorden

av Graciela Montes

3 vol. (266 s. tryckt punktskrit)

Fem tonåringar i en förstad till Buenos Aires i Argentina terroriseras av ett ligistgäng. Som skydd skapar de ett hemligt grottsystem och kallar mötesplatsen Otroso - den andra världen. Den underjordiska labyrinten blir en plats fri från våld där de kan vara sig själva. De konstruerar också några effektiva försvarsapparater. Men de blir förrådda och snart hotas Otroso. G.M., 1947- , argentinsk barnboksförfattare. Förlaga: Trasten, 2007.

TPB-nr: P21570

Kulor i hjärtat

av Cilla Naumann

2 vol. (166 s. tryckt punktskrift)

8 berättelser med Tom, lillebror från Värsta brorsan som har blivit äldre men fortfarande är lillebror och dras med allt vad det innebär. Det handlar om skrämmande händelser mitt i vardagen. En flicka försvinner på Ikea, en grannpojke måste flytta då föräldrarna skiljs, möten med barn som är annorlunda eller en ensam cykelfärd i mörkret. Tom tycker också illa om när kompisarnas pappa sviker deras mamma på en fest. Förlaga: Alfabeta, 2009.

TPB-nr: P21607

Hemligt brev till världen

av Ulf Nilsson

2 vol. (184 s. tryckt punktskrift)

Del 4, fristående, i detektivserien Johnny & Co. Johnny får ett nytt uppdrag av Danskan som bor i hans hus. Hon misstänker att någon okänd person är inne på hennes trådlösa nätverk. Säkerhetsprogrammet på hennes dator har nämligen fångat upp meddelanden och en varningsruta visar sig allt oftare. Som vanligt visar sig fallet vara både mycket viktigare och svårare att lösa än Johnny & Co trott. Förlaga: Bonnier Carlsen, 2009.

TPB-nr: P21559

Djävulens märke

av Magnus Nordin

10 vol. (937 s. tryckt punktskrift)

När den unga, begåvade vikarien Malin tar över Ellas problemklass 9c på Söder i Stockholm, charmar hon alla. Plötsligt börjar det hända konstiga saker. Det börjar nästan omärkligt med Malins ögon som tycks skifta färg. Sedan inträffar olyckor, onda drömmar och mirakler om vartannat. De vardagliga skolmiljöerna görs till skådeplats för en riktigt otäck historia som påminner om en amerikansk skräckfilm. Förlaga: Bonnier Carlsen, 2009.

TPB-nr: P21514

Tidningsdeckarna och vampyrerna

av Arne Norlin

3 vol. (237 s. tryckt punktskrift)

Femte boken om 11-årige Henrik och hans kompisar på Norrsjö Nyheter. Under ett redaktionsmöte får Emma ett samtal från en företagsledare i Norrsjö som är bekymrad för att det dykt upp en falsk hundralapp på företaget. Nu anklagar alla varandra där för att vara falskmyntare. Tidningsdeckarna rycker ut, letar efter spår och intervjuar alla anställda. Samtidigt pågår ett rollspel där utklädda vampyrer jagar deltagarna. Förlaga: Alfabeta, 2009.

TPB-nr: P21590

Beskyddaren

av Jenny Oldfield

3 vol. (234 s. tryckt punktskrift)

De vilda bergen och en dotter som älskar hästar blir problem för Sandy Scott, ägare till Half Moon Ranch. Kirstie bryr sig inte om sin mammas varningar. När hon och hästen Lucky under en ridtur tillsammans med ranchens gäster tvingas bort från gruppen av ett fruktansvärt oväder blir de instängda i en spöklik canyon med en flock vildhästar där ledarhingsten har skadats. Ska Kirstie kuna hjälpa honom innan det är för sent? Förlaga: Pollux, 2002.

TPB-nr: P21784

Tillsammans - tredje boken

av Denise Rudberg

4 vol. (286 s. tryckt punktskrift)

Del 3 i serien som börjar med Tillsammans. De tre vännerna Theresa, Jakob och Alexander har fått chansen att åka på semester till Frankrike tillsammans. Huset är rymligt, rummen vackra och solen het - sommaren lovar gott. Alexander och Theresa har äntligen blivit ihop. Vad händer då med vänskapen? Och Jakob tänker på Mimmi som är kvar i Sverige, men också på den söta tjejen Stina. Förlaga: Bonnier Carlsen, 2009.

TPB-nr: P21609

Det viskande barnet

av Mårten Sandén

7 vol. (624 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien om Jannike Faltin som börjar med Den femte systern. Jannike är på uppdrag för Byrån när hon hittar en liten flicka i röd mössa. Vem är hon och varför är hon där? Jannike dras in i ett fartfyllt äventyr med jättar, vättar, riddare och farliga gycklare. Jakten på dem försiggår i Västerbottens skogar, på ett slott i Sörmland, i Stockholms underjord samt i ett sagoland man når via ett gammalt isländskt manuskript. Förlaga: R&S, 2009.

TPB-nr: P21525

Delfinernas sång

av Lauren St. John

5 vol. (514 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien som börjar med Den vita giraffen. Martine har nu lärt sig mycket om den afrikanska naturen och insett att hon har förmågan att tala med djur. Tillsammans med sin klass reser hon med båt mot Mozambique för att studera delfiner. Men efter en storm som får båten att kapsejsa vaknar Martine och några av hennes klasskamrater upp på en öde strand. De har räddats av delfiner. Nu måste barnen överleva på ön. Förlaga: B Wahlström, 2008.

TPB-nr: P21591

Den vita giraffen

av Lauren St. John

4 vol. (359 s. tryckt punktskrift)

Martine är 11 år när hennes föräldrar dör. Hon skickas till Sydafrika för att bo med mormor, som hon aldrig har träffat. Hennes nya hem är Sawubona, ett viltreservat där hemligheterna är många och stämningen tryckt. Trots detta tycker Martine att platsen är vacker och hon känner en samhörighet med djuren. En natt när Martine sitter ensam och tittar ut genom fönstret ser hon en ung giraff som verkar titta på henne. Förlaga: B. Wahlström, 2008.

TPB-nr: P21592

Hood : berättelsen om hur Robert Locksley blev Robin Hood

av Mats Wahl

4 vol. (505 s. tryckt punktskrift)

Robin Hood kan ha varit bonde i trakten av Nottingham. I den här versionen är han dessutom ännu en helt ung man, nästan en gosse. Med sin skicklighet med bågen får han stort inflytande över traktens bönder, vilka alla lever under oket av ett tungt och orättfärdigt skattetryck. I denna medeltida manliga värld finns även Robins starka och kloka mamma Windana och Marion, som inte enbart är en ljuv, vacker jungfru. Förlaga: Opal, 2009.

TPB-nr: P21482

Skuggan

av Lee Weatherly

2 vol. (144 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Sarah blev övergiven av sin mamma för sju år sedan. Nu bor de bara några kilometer ifrån varandra i den brittiska staden Milton - ändå vill Sarahs mamma inte träffa henne. Men Sarah kan se henne, bevakar henne och tänker hämnas. Om en ung flickas problem med depression och övervikt, och om familjehemligheter som hon börjar nysta i - med oanade följder. Förlaga: Argasso, 2008.

TPB-nr: P21627

Galoppmysteriet

av Martin Widmark

69 s. tryckt punktskrift

En kapplöpning ska äga rum på Vallebys kapplöpningsbana. Vinstsumman är 50000 kronor! Loppet startar, men snart inträffar den ena konstigheten efter den andra. Proffshäst nummer ett somnar, den andra hästen verkar ha bly i benen och när det gäller den tredje hästen lossnar ryttarens stigbygel. När amatören Sara Bernard från Vallebys café vinner loppet anar Lasse och Maja oråd. Förlaga: Bonnier Carlsen, 2009.

TPB-nr: P21598

Sjöodjuret i Bergsjön

av Martin Widmark

112 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Del 8, fristående, i serien som börjar med Monsterakademin. Nelly och hennes familj campar vid en ovanligt djup sjö. Det sägs att det finns ett sjöodjur där, men det är nog bara en storgädda tror pappa. Men slussvaktarna Bror och Elsa beter sig misstänkt. När de slussar båtar mellan sjön och havet stöter de med långa käppar i slussbassängen. Nelly får hjälp med att lösa mysteriet av nya kompisen Walle. Förlaga: Bonnier Carlsen, 2009.

TPB-nr: P21579

Under en himmel av glas

av Martin Widmark

3 vol. (223 s. tryckt punktskrift)

Femte boken om David och Larissa. Ungdomarna har den här gången via ett EU-stipendium fått tillfälle att besöka en forskningsstation i havet utanför Island. Redan första natten vaknar David av att det skakar alldeles förfärligt. Chefen på stationen, Jurij, verkar vara en man med hemligheter och långt nere i havets djup har han byggt ett eget rike där människorna inte vet någonting om livet ovanför vattenytan. Förlaga: Bonnier Carlsen, 2009.

TPB-nr: P21637

Den tatuerade mamman

av Jacqueline Wilson

6 vol. (522 s. tryckt punktskrift)

Stars och Dolphins mamma är lite ovanlig. Hon är ung, söt och påhittig och hela hennes kropp är täckt med fantasifulla tatueringar. Tyvärr dricker hon för mycket och kan inte riktigt ta hand om sig själv och sina flickor. När Star flyttar hem till sin pappa rasar hela deras värld. Lilla Dolphin placeras i fosterhem och mamman hamnar på mentalsjukhus. Bokens budskap är ändå positivt - det finns hjälp att få. Inläst ur Alfabeta, 2003.

TPB-nr: P21689

Facklitteratur

Con Dios : [för dig som är nyfiken på kristen tro]

av Johan Reftel

4 vol. (433 s. tryckt punktskrift)

En konfirmandbok som genom ett personligt tilltal till läsaren vill intressera unga för andlighet och livsfrågor. Här ryms frågor som "Hör Gud när man ber?", "Älskar Gud satanister?" samt "Varför gav Gud oss en fri vilja?". Ny upplaga. Förlaga: Argument, 2009.

TPB-nr: P21735

Specialproduktioner

Interfolierade böcker

En interfolierad bok har genomskinliga plastblad med punktskrift inbundna mellan bilderbokens sidor.

Kurt och Kio vill ha koja

av Lisen Adbåge

[27] s., 28 bl. tryckt punktskrift

Kurt och Kio bor i lägenhet. Grannarna har byggt en trädkoja. Kurt och Kio vill också ha en koja men de har inget träd. De börjar leta efter en lämplig plats; under trappan är det för mörkt, vid havet är det för blött, i den gamla bilen finns det möss, i buskarna kissar hundar. Till slut hittar de ändå den perfekta platsen, och den ligger mycket närmare än de kunde föreställa sig. Naiva, detaljrika bilder i färg. Förlaga: Bonnier Carlsen, 2009.

TPB-nr: P21644

Sagan om den underbara familjen Kanin och monstret i skogen

av Jonna Björnstjerna

[27 s.], 35 bl. tryckt punktskrift

Lillebror Kanin bor i den underbara delen av Sagoskogen. Men i den fruktansvärda delen av skogen ryktas det om ett otäckt monster. Självklart har alla kaninbarnen varnats för att närma sig den delen av skogen men en dag råkar Lillebror ändå hamna där. Mysigt och spännande om det allra rysligaste. Fantasieggande och detaljrika bilder. Förlaga: Bonnier Carlsen, 2007.

TPB-nr: P21648

Mjau och de små stolarna

av Sebastien Braun

[25 s.], 22 bl. tryckt punktskrift

Mjau är en svart katt, han tycker om att hitta på saker. En dag kommer fyra vänner på besök för att leka. De tar varsin stol, alla i olika färger, och ställer i en lång rad. Vad ska det bli? Bilderbok för de mindre barnen. Tydliga bilder i klara täckande färger mot vit bakgrund. Korta bildbeskrivningar. Förlaga: Bonnier Carlsen, 2009.

TPB-nr: P21674

Mjau och den stora lådan

av Sebastien Braun

[25 s.], 22 bl. tryckt punktskrift

Mjau är en svart katt, hans älsklingsfärg är röd. Mjau tycker om att hitta på saker. Han har en stor låda, en blå mugg och en orange stol. Vad kan man hitta på? Bilderbok för de mindre barnen om färger. Tydliga bilder i klara täckande färger mot vit bakgrund. Korta bilbeskrivningar. Förlaga: Bonnier Carlsen, 2009.

TPB-nr: P21673

Siv sover vilse

av Pija Lindenbaum

[31 s.], 25 bl. tryckt punktskrift

Siv har blivit bästa kompis med Cerisia som bor i en stor våning med många dörrar, och Siv älskar henne. Men hos Cerisia är det inte som hemma. Det luktar annorlunda, maten är konstig och hennes hund är äcklig. Hur ska det gå att sova över där? Nominerad till Augustpriset 2009. Förlaga: R&S, 2009.

TPB-nr: P21645

Bredvidböcker

Den tryckta originalboken medföljer punktskriftsboken.

Pannkakstårtan

av Sven Nordqvist

29 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Katten fyller år och gubben Pettsson skall baka en pannkakstårta för det är det bästa katten vet. Men mjölet är slut och Pettsson måste till affären och därmed händer allt möjligt konstigt! Taktilt omslag: screentryck. Förlaga: Opal, 2009.

TPB-nr: P21586