Nya punktskriftsböcker juni 2010

Nya punktskriftsböcker juni 2010

Inledning

Listan är uppdelad i 3 huvuddelar; Litteratur för vuxna, Litteratur för barn samt Specialproduktioner, vilka ligger på den första rubriknivån. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är i sin tur uppdelad på skön- respektive facklitteratur.

Listan omfattar 38 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Mörkrets flod

av Rennie Airth

11 vol. (1012 s. tryckt punktskrift)

Året är 1921, den skönaste sommaren sedan kriget. John Madden vid Scotland Yard tillkallas av polisen i Surrey för att utreda de brutala morden på överste Fletcher samt hans familj och tjänstefolk. Lokalpolisen vill rubricera morden som inbrottsförsök men Madden, med färska erfarenheter från kriget, är övertygad om att dåden begåtts av en psykopatisk krigsveteran som inte tvekar att slå till igen. En annorlunda kriminalroman. Förlaga: Minotaur,2004.

TPB-nr: P21501

Håpas du trifs bra i fengelset : roman

av Susanna Alakoski

7 vol. (606 s. tryckt punktskrift)

Berättelse full av sorg och vrede över drogers makt och samhällets utstötningsmekanismer. I centrum står en utsatt familj i Malmö som saknar pengar, men knappast alkohol. Anni och Sami är syster och bror. För Anni ordnar sig livet med arbete, man och barn. För Sami blir tillvaron dystrare. Långa perioder har de ingen kontakt, men Anni längtar ständigt efter att få tillbaka sin bror som "egentligen var mycket begåvad". Förlaga: Bonnier, 2010.

TPB-nr: P21753

Klockan 21:37

av Karin Alfredsson

8 vol. (687 s. tryckt punktskrfit)

Tredje boken om läkaren Ellen Elg. Ständigt övertidsarbetande Ellen har trappat ned på arbetet och är mammaledig med sitt andra barn. När hon får en förfrågan om att följa med det holländska skeppet Aurora till Polen kan hon inte tacka nej. Ombord finns en kvinnoorganisation som genomför aborter på internationellt vatten. En ung polsk gravid kvinna behöver hjälp. Samtidigt klättrar en man med ett uppdrag ombord på båten. Förlaga: Damm, 2009.

TPB-nr: P21737

Den poetiska hunden : en kriminell historia

av Tomas Arvidsson

5 vol. (418 s. tryckt punktskrift)

Svenne och Kenneth är två numera hederliga skurkar. Den förre är datorexpert, den andre är specialist på kassaskåp, valv och smarta stötar. Svenne driver en stiftelse som heter Fångarnas kör (med tj-ljud) - och till den behöver han pengar. Kenneth har en frimärksaffär som sinar ekonomiskt. När några tavlor ska förflyttas från det gamla till det nya konstmuséet i Kalmar försvinner några på vägen. Humoristisk deckare utan våld. Förlaga: Damm, 2009.

TPB-nr: P21669

Gryning

av Laila Brenden

7 vol. (647 s. tryckt punktskrift)

Del 24 i släktsagan om Hannah. Åshild kan inte fatta det: Jörn har givit henne en gåva. De plågsamma minnena från tiden med silversmeden sliter i henne, men nu har han tagit det första steget mot försoning. Kanske hon äntligen kan lägga allt bakom sig? Hannah längtar efter Fabian, men hon är osäker på vad hon ska göra om han frågar efter hennes hand. Är han verkligen den rätte, eller bör hon ta tiden till hjälp? Förlaga: Schibsted, 2009.

TPB-nr: P21769

Maktlös

av Laila Brenden

7 vol. (624 s. tryckt punktskrift)

Del 25 i släktsagan om Hannah. Fabian är lycklig över att Ola inte hade invändningar mot frieriet och har inte tankar på annat än Hannah när vagnen kör iväg från Rudningen. Tanken på varma sommardagar på Kristianias gator med Hannah vid sin sida lockar, och han lägger inte märke till att Ola segnar ner på gårdsplanen bakom honom. Det blir ett hårt slit på gården. Men Ola är stark och uthärdar smärtorna. Förlaga: Schibsted, 2009.

TPB-nr: P21773

Nattbarn

av Laila Brenden

7 vol. (639 s. tryckt punktskrift)

Del 22 i släktsagan om Hannah. En sen kväll under juletid bankar det på Lundebys dörr. Hannah tror inte sina ögon när hon ser vem som står utanför. Har Fabian verkligen kommit hela den långa vägen bara för att träffa henne? På Rudningen planerar Ola för ungdomarnas framtid. Han har bestämda önskningar framför allt för Knut. Åshild blir förfärad då hon inser hur långt husbonden är villig att gå för att få det som han vill. Förlaga: Schibsted, 2008.

TPB-nr: P21749

Orädd

av Laila Brenden

7 vol. (646 s. tryckt punktskrift)

Del 23 i släktsagan om Hannah, som har mycket att tänka på i Köpenhamn. Påträngande friare och uppblåsta fruar, men lyckligtvis har Hannah mycket av sin farmor i sig. På Rudningen går de sommaren till mötes. Åshild stryker sig lyckligt över den växande magen och Ola gläder sig åt att bli far igen. Bara han får saken med Ivars far ur världen, så kan äntligen de sista brickorna fallit på plats. Förlaga: Schibsted, 2008.

TPB-nr: P21764

Den siste greken

av Aris Fioretos

11 vol. (1004 s. tryckt punktskrift)

Med ett encyklopediskt och brett perspektiv tar romanens berättare sig an ett sekelöverskridande ämne: den grekiska diasporan. Huvudperson är Jannis Georgiadis som hamnar som invandrare i skånska Bromölla där han får visst fotfäste i tillvaron. Tillbakablickarna i hans och hans släkts historia leder läsaren till bland annat Smyrna och turkarnas förföljelse av grekerna samt till den grekiska landsbygden. A.F., 1960- . Förlaga: Norstedt, 2009.

TPB-nr: P21794

Döden skall du tåla : [en Konrad Sejer-deckare]

av Karin Fossum

7 vol. (592 s. tryckt punktskrift)

Tionde kriminalromanen med kommissarie Konrad Sejer. En varm sommardag i ett norskt villaområde lägger en ung mamma sin bäbis att sova i trädgården. Själv är hon i köket och vet med sig att hon skulle höra om inte allt stod rätt till. Hon hittar barnet i en pöl av blod, men läkarna kan inte hitta något fel. Blodet är någon annans. Samma dag hittar Konrad Sejer ett meddelande utanför sin dörr där det står Helvetet börjar nu! Förlafa: Forum, 2009.

TPB-nr: P21719

Mäster Frans : en dövblind mans märkliga livsöde

av Anita Hellöre

7 vol. (565 s. tryckt punktskrift)

Roman om Frans Lejon, som föddes1879 i byn Yläne i Åbo län, Finland. Vid två års ålder förlorar han syn och hörsel i en sjukdom. Man får följa hans barndom tills han börjar vid dövstumskolan i Jakobstad. Dövblindheten blir inget hinder för Frans att utveckla skicklighet inom hantverk och trädgårdsodling. Han är aktiv i dövföreningen och kyrkan. Så småningom kommer han till gubbhemmet Salmela där han dör sommaren 1947. Förlaga: A. Hellöre, 2009.

TPB-nr: P21633

Fången på Zenda : berättelsen om tre månader av en engelsk gentlemans liv

av Anthony Hope

5 vol. (393 s. tryckt punktskrift)

Spännande äventyrsroman av gammalt fint märke. Till (den uppdiktade) balkanstaten Ruritanien kommer Rudolf Rassendyll, en engelsk gentleman, som p.g.a. en ruritansk tronföljares snedsprång med en engelsk adelsdam ärvt det för ätten så karakteristiska utseendet. Genom sin likhet med den aktuella tronföljaren prins Rudolf blir Rassendyll indragen i maktkampen med prinsens bror, prins Mikael, om tronen i Ruritanien. Förlaga: B. Wahlström, 1938.

TPB-nr: P21635

Edens bakgård : roman

av Per Christian Jersild

7 vol. (682 s. tryckt punktskrift)

Roland, 48-årig före detta trollkarl på firmafester, har sjunkit allt djupare i missbruk och uppgivenhet. En dag får han ett erbjudande om att jobba svart som nattvakt på en privat specialarbetsförmedling. I praktiken är han inlåst och rättslös. Som högst närvarande icke-person inför sina medarbetare tvingas Roland ändå bli indragen i de mindre rumsrena aktiviteter förmedlingen ägnar sig åt. Förlaga: Fri tanke, 2009.

TPB-nr: P21682

Karolus Karlssons liv och verk

av Kjell Johansson

6 vol. (519 s. tryckt punktskrift)

Skröna från Midsommarkransen i Stockholm och det frambrytande 1900-talets svenska folkhem. Karolus och hans storebror John-Erik blir barnhemsbarn, fostrade med ordning, reda och Tegnérs dikt Det eviga. De flyr barnhemstillvarons disciplin tillsammans med Maria, som hellre buktalar än talar på vanligt vis, och hamnar först i cirkuslivets hårda, fantasieggande tillvaro, därefter i bondkomikernas kringflackande liv. Förlaga: Weyler, 2009.

TPB-nr: P21638

Medicinen

av Hans Koppel

3 vol. (236 s. tryckt punktskrift)

Johanna, ensamstående tvåbarnsmamma, har svårt att säga ifrån. På arbetsplatsen sitter hon längst bort från chefen och längst ner i hierarkin. När en tidning söker folk med ständiga munsår för ett medicinskt experiment ser hon en chans att tjäna lite extra. Men effekten av läkemedlet blir helt oväntad och vänder upp och ner på hennes trista tillvaro. Svarthumoristisk chic litt där skrattet ibland fastnar i halsen. Förlaga: W&W, 2009.

TPB-nr: P21699

Miraklet på Speedy Motors : [mer om Damernas detektivbyrå]

av Alexander McCall Smith

6 vol. (522 s. tryckt punktskrift)

Mma Ramotswe har aldrig tänkt på att det skulle finnas någon nackdel med att vara den mest välkända detektiven i Botswana. Inte förrän ett anonymt hotbrev anländer till detektivbyrån där hon och Mma Makutsi jobbar. Medan de försöker identifiera brevskrivaren har damerna flera andra fall att ta itu med, bl.a. hjälper de en bortadopterad kvinna som vill hitta sin biologiska familj. Förlaga: Damm, 2008.

TPB-nr: P21747

Tedags för normalt byggda damer : [mer om Damernas detektivbyrå]

av Alexander McCall Smith

6 vol. (541 s. tryckt punktskrift)

Del 10, fristående, i serien som inleds med Damernas detektivbyrå. Det segerrika fotbollslaget Kalahari Swoopers kan plötsligt inte göra mål längre. Mmma Ramotswe får i uppdrag att hitta en förrädare i laget och går på sitt livs första fotbollsmatch, guidad av fostersonen Puso. Hon får lära sig att pojkars kunskap kan vara värdefull, och hon får dricka te i många främlingars kök innan hon förstår hur allt hänger ihop. Förlaga: Damm, 2010.

TPB-nr: P21748

En välsignelse

av Toni Morrison

4 vol. (383 s. tryckt punktskrift)

Jacob Vaark äger en liten firma i norra Virginia och är också agent för Västindiska kompaniet. Trots sin avsky för mäniskohandeln tar han en liten slavflicka som delbetalning för en skuld av en portugisisk tobaksodlare. Det är Florens, som fått lära sig räkna och skriva och kan vara till nytta på hans gård. En berättelse från slutet av 1600-talet, då slaveriet ännu inte var satt i system. Förlaga: Forum, 2009.

TPB-nr: P21600

Ängelns lek

av Carlos Ruiz Zafón

14 vol. (1302 s. tryckt punktskrift)

Barcelona på 1920-talet. David Martin bor i ett förfallet tornhus. Han arbetar som journalist och skriver skräckromantiska berättelser. Men han får problem med sina förläggare och inget blir som han tänkt. Då får han ett erbjudande från en man som heter Andreas Corelli. Om David skriver en bok åt honom ska han bli rikligt belönad. Men vem är egentligen Corelli? Ingår han ett avtal med en ängel eller med djävulen själv? Förlaga: Bonnier, 2009.

TPB-nr: P21792

Jag var en arier : en nordisk fantasi

av Tony Samuelsson

8 vol. (823 s. tryckt punktskrift)

Berättelse om Sverige under ett nazistiskt välde. Hitler har segrat och Europa domineras av Tredje riket. Romanen utspelar sig 1976 och en gammal och sjuk Albert Speer är Führer. Huvudpersonen Thomas är sportjournalist och hans flickvän Karin är student i litteraturvetenskap och, utan fästmannens vetskap, medlem i en antinazistisk motståndsgrupp. Genom olika händelser dras de in i en konspiration för att mörda Albert Speer. Förlaga: W&W, 2009.

TPB-nr: P21599

Vita lögner

av Richard Swartz

5 vol. (476 s. tryckt punktskrift)

Sex lekfullt originella noveller på temat man möter kvinna. Förf. frågar om det finns någon kärlek som är fri från lögn och förställning. Kan vardagens vita lögner i själva verket vara en omskrivning för det som förstör och till och med kan vara förrädiskt? Handlingen utspelar sig vid olika tidpunkter under 1900-talet på platser i Centraleuropa, New York eller rent fiktiva. Förf., 1945- , journalist på SvD. Förlaga: Norstedt, 2010.

TPB-nr: P21802

Facklitteratur

Min mamma är död

av Claes Britton

3 vol. (269 s. tryckt punktskrift)

C.B., journalist och skribent, skildrar här sin mors lidande och död i cancer, från de första symptomen och insikten om sjukdomen, till den utdragna dödskampen och tiden efter. Han berättar också om sin uppväxt på Östermalm och Dalarö, om sin egen ofrivilliga barnlöshet och om sitt förhållande till döden. Till tals kommer också läkaren Ulla Zachrisson, som modern utsåg till sin dödsmorska och som arbetar med palliativ vård. Förlaga: Bonnier, 2010.

TPB-nr: P21825

Kommunallagen : lagtexten : gällande lydelse januari 2007

3 vol. (252 s. tryckt punktskrift)

Kommunallagen - lagtexthäftet. Lagtexthäftet innehåller 1991 års kommunallag med ändringar införda fram till 1 januari 2007, Ett antal lagar redovisas även som ger kommunerna och ibland även landstingen möjligheter att agera på vissa områden utöver vad som följer av de allmänna befogenheterna enligt 2:a kapitlet i kommunallagen. Förlaga: Kommentus, 2007.

TPB-nr: P21768

Tistelår

av Holger Lewin

4 vol. (366 s. tryckt punktskrift)

Självbiografisk skildring av några år som trädgårdsarrendator på en sörmländsk herrgård mot slutet av 1940-talet. Det är arbete med gurk- och tomatodlingar, frösådd, plantsättning och bråda skördedagar. Med åker med hästskjuts till torget i Södertälje för att sälja sina jordbruksprodukter. En kort kärlekshistoria inflätas i den av Fridegård och Lo-Johansson inspirerade berättelsen. Förlaga: Förf:s bokmaskin, 1977.

TPB-nr: P21779

Samverkan i re

3 vol. (228 s. tryckt punktskrift)

Vägledning initierad med anledning av socialstyrelsens föreskrifter beträffande samordning av insatser för habilitering och rehabilitering från 2007. Socialstyrelsens kartläggning har visat att brister i samverkan mellan kommuner och landsting, olika verksamheter och enskilda yrkesutövare är en viktig förklaring till att habiliterings- och rehabiliteringsinsatserna för enskilda brukare inte fungerar som de bör. Förlaga: Socialstyrelsen, 2009.

TPB-nr: P21780

Owe Thörnqvist - boogieman

av Owe Thörnqvist

4 vol. (341 s. tryckt punktskrift)

O.T., 1929- , sångare, musiker och låtskrivare hade sin glansperiod på 1950- och 60-talen med många återkomster genom åren. Förutom en kort biografi presenteras i kronologisk ordning texter och diskografisk information till 64 av Owes låtar utgivna på 16 EP-skivor 1956 till 1967, 2 LP-skivor 1979 och 1981 samt en del senare material. Den tryckta bokens DVD- och CD-bilagor ingår ej i punktskriften. Förlaga: Bonnier Amigo Music Group, cop. 2009.

TPB-nr: P21596

Litteratur för barn

Skönlitteratur

En ovanlig häst

av Carole S. Adler

4 vol. (364 s. tryckt punktskrift)

Leeann trivs på sin nya skola där hon träffar Joy, Alan, Kristen och Zach - alla lika hästtokiga som hon själv. Hennes mamma har fått jobb på Lost River Ranch i Arizona och Leeann ser fram emot att få rida hästarna där. Men när hon lånar den speciella hingsten Sassy utan att be om lov kommer hon på kollisionskurs med Amos som ansvarar för hästarna på ranchen. Förlaga: Pollux, 2001.

TPB-nr: P21783

Blod är liv

av Benni Bødker

2 vol. (196 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien Nattens barn som börjar med Vampyrfesten. Vampyrskräcken lamslår staden och invånarna ordnar seanser för att förvissa sig om att deras avlidna är ordentligt döda. De odöda verkar nämligen dyka upp överallt. Det ryktas att vampyrerna ska samlas på Valborgsmässoafton. De två syskonen Edvard och Agnes anar en annalkande fara och inser att de måste fara norrut till Blackheim där mötet ska hållas. Förlaga: Bonnier Carlsen, 2009.

TPB-nr: P21678

Loke den lömskes skatt

av Måns Gahrton

2 vol. (218 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 3 i serien om Hotell Gyllene Knorren som börjar med Den mystiska gästen. Hotellet har problem: det saknas gäster och därmed pengar. En dag dyker två män upp som beter sig väldigt skumt. De är hemlighetsfulla och har en massa ovanliga saker med sig. Dessutom smyger de omkring i skogen utanför hotellet både dag och natt och gräver stora hål i marken. Kan det ligga en vikingaskatt nergrävd i Knorrens trädgård? Förlaga: Bonnier Carlsen, 2008.

TPB-nr: P21614

Lindansaren

av Elsie Johansson

4 vol. (408 s. tryckt punktskrift)

Farbror Bolek, som varit lindansare, klättrar över till Patriks balkong, eftersom Patrik tappat sin nyckel. Men Bolek faller ner och dör. Patrik, 9 år, tar på sig skulden för Boleks död. Chockad rymmer han och utsätter sig för livsfara i ett försök till försoningsoffer. Samtidigt har Boleks son och Patriks syster inlett ett kärleksförhållande. Gripande berättelse om kärlek, ångest, skuld och försoning. Förlaga: En bok för alla, 2004.

TPB-nr: P21629

Orm

av Jeff Stone

5 vol. (355 s. tryckt punktskrift)

Del 3 i serien som börjar med Tiger. I Kina år 1650 invaderas Cangzhentemplet av fiender, men fem tonåriga krigarmunkar: Fu, Seh, Hok, Long och Malao lyckas fly. De har alla djurnamn - förutom Seh, Ormen är det Tigern, Tranan, Apan och Draken. Här följer vi Seh, mästare i orm-stilen i kung fu. Han använt sina skarpa sinnen att samla kunskap. Men nu är Sehs värld slagen i spillror. Förlaga: B. Wahlström, 2008.

TPB-nr: P21583

Specialproduktioner

Interfolierade böcker

En interfolierad bok har genomskinliga plastblad med punktskrift inbundna mellan bilderbokens sidor.

Arne hälsar på mormor

av Elisabet Broomé

[29 s.], 16 bl. tryckt punktskrift

Äntligen är det sommar. Arne är fem år och ska åka tåg till farmor tillsammans med mamma och bröderna. Hos farmor finns det både troll och hundar, och om man har tur även grodor. Men är det verkligen sant att mormor hittat björnbajs på gården? En fotobilderbok i färg med korta texter. Förlaga: Opal, 2009.

TPB-nr: P21702

Kan själv, säger Arne

av Elisabet Broomé

[29 s.], 14 bl. tryckt punktskrift

Arne är tre år och ingen bäbis längre. Han kan lyfta mamma, äta med kniv och gaffel, simma med puffarna på och klä på sig själv. Men när bröderna ska spela innebandy får Arne inte vara med. De tycker inte att han kan spela. Men då blir Arne arg! En fotobilderbok i färg med korta texter om hur det är att vara tre år. Förlaga: Opal, 2007.

TPB-nr: P21700

Ingen rövare finns i skogen

av Astrid Lindgren

[49 s.], 6 bl. tryckt punktskrift

Fiolito och hans fyrtio rövare vill stjäla dockan Mimmis dyrbara pärlhalsband. Som tur är kommer Peter till hennes hjälp. Astrid Lindgrens klassiska saga är här nyillustrerad av Ilon Wikland. Suggestiva bilder i milda pastellfärger följer nära händelserna i texten. Spännande äventyr för de mindre barnen. Inga bildbeskrivningar. Förlaga Rabén & Sjögren, 2009.

TPB-nr: P21687

Mammas nya vän

av Anke Wagner

Mamma och Verner bor själva sedan pappa flyttade. Idag har Albin ingen lust att gå hem för Verner ska komma. Verner är mammas nya vän och Albin vill inte alls bli kompis med honom. Men Albin märker ganska snart att Verner inte håller på och lägger sig i och bestämmer. Tvärtom. Mammas nya vän kanske inte är så dum i alla fall. En varm och hoppfull berättelse om en liten pojkes ängslan inför vad vuxna kan hitta på. Förlaga: Bergh, 2009.

TPB-nr: P21613

Bredvidböcker

Den tryckta originalboken medföljer punktskriftsboken.

Lillebror och natten

av Lennart Hellsing

26 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Lillebror kan inte sova. tankarna på alla farliga nattdjur som bor under sängen gör det omöjligt att stänga ögonen. Istället för att sova ber han Storebror berätta allt han vet om mörker, ljus, dag och natt. Sångtexter, rim och poesi blandas i denna varma och fantasifulla berättelse om mörker, rädsla och solens olika färger. Förlaga: Eriksson&Lindgren, 2009.

TPB-nr: P21612

Här kommer tåget

av Arne Norlin

28 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Halvan gillar tåg. I fantasin blir han lokförare på ett X2000-tåg. Med på tåget finns även tågmästare Julia och vi får följa med på deras resa till Göteborg. Som lokförare måste man ha olika nycklar och annan viktig utrustning med sig. Man måste också känna till vad alla spakar och knappar på instrumentbrädan är till för. Faktarik och spännande bok för barn i förskoleåldern och uppåt. Taktilt omslag: screentryck. Förlaga: R&S, 2009.

TPB-nr: P21652

Fiskögon, sopor- -och annat smaskens!

av Thérèse Bringholm

14 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Ingen gillar väl att smaska i sig fiskögon, bajs och gamla sopor? Jo, det finns faktiskt djur som äter det som vi människor aldrig skulle stoppa i oss. Här får vi träffa olika djur, bland annat bin som gillar svett, ödlor som äter kackerlackor och uttern som älskar slemmiga fiskögon. Förlaga: Bergh, 2009.

TPB-nr: P21661