Nya punktskriftsböcker juli 2010

Nya punktskriftsböcker juli 2010

Inledning

Listan är uppdelad i 3 huvuddelar; Litteratur för vuxna, Litteratur för barn samt Specialproduktioner, vilka ligger på den första rubriknivån. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är i sin tur uppdelad på skön- respektive facklitteratur.

Listan omfattar 18 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Agnes Grey

av Anne Brontë

7 vol. (620 s. tryckt punktskrift)

Förf:s debutroman från 1847. Den fattiga prästdottern Agnes lämnar den trygga tillvaron i prästgården och tar anställning som guvernant. I två olika överklassfamiljer tampas hon först med en skara oregerliga barn och sedan med två inbilska tonårsflickor och deras högmodiga föräldrar. Berättelsen, skriven i jagform, innehåller även romantik och spänning och andas kritik mot dåtidens viktorianska samhälle. F.f.g. på svenska. Förlaga: Norstedt, 2009.

TPB-nr: P21462

Havets hemligheter

av Nicholas Shakespeare

9 vol. (1109 s. tryckt punktskrift)

Det unga paret Alex och Merridy, tilltufsat av det förflutna, bosätter sig på Tasmanien. Under ytan lurar hemligheter som är obearbetade. När en båt förliser utanför kusten räddar de livet på en ung man och öppnar sitt hem för honom. Han blir katalysator för Alex' och Merridys oförlösta käsnlor och dunkla begär. Skildring av kärlek, ofrivillig barnlöshet, traumatiska barndomsupplevelser och hårt arbete i ett utsatt klimat. Förlaga: W&W, 2007.

TPB-nr: P21492

Facklitteratur

Nya Testamentet : Bibelkommissionens utgåva 1981. Apostlagärningarna. Romarbrevet. Första Korintierbrevet. Andra Korintierbrevet. Galaterbrevet.

Apostlagärningarna ...: 8 vol. (790 s. tryckt punktskrift)

TPB-nr: P21117

Nya Testamentet : Bibelkommissionens utgåva 1981. Lukasevangeliet. Johannesevangeliet.

Lukasevangeliet ...: 7 vol. (631 s. tryckt punktskrift)

TPB-nr: P21116

Nya Testamentet : Bibelkommissionens utgåva 1981. Matteusevangeliet. Markusevangeliet.

Matteusevangeliet ...: 6 vol. (573 s. tryckt punktskrift)

TPB-nr: P21115

Hoola bandoola : om ett band, en tid, en stad

av Örjan Svedberg

6 vol. (548 s. tryckt punktskrift)

Hoola Bandoola Band var en av 1970-talets mest betydelsefulla grupper. Under åren 1971-75 gjorde de över 550 spelningar och fyra LP-skivor; de var socialister och den svenska musikrörelsens främsta företrädare. Förf. väver samman sin egen uppväxt i Malmö med gruppens utveckling. Han beskriver ett politiskt uppvaknande i en stad präglad av samarbetspolitik och oförståelse inför nya rörelser. Förlaga: Ordfront, 2009.

TPB-nr: P21522

Tystnaden smyger som en katt- : visor av och med Olle Adolphson 1956-2004

6 vol. (519 s. tryckt punktskrift)

Bok, tillhörande samlingsutgåva om 10 CD och 1 DVD av Olle Adolphsons, 1934-2004, visor. Innehåller ett flertal texter om den svenske kompositören, textförfattaren, gitarristen och vissångaren. Bland förf:na: Klas Gustafsson, Beppe Wolgers, Lars Forssell, Tomas Andersson Wij, Plura Jonsson, Carsten Palmér och Frans Mossberg. Med komplett diskografi över utgåvans inspelningar 1956-2004. Förlaga: EMI Music Sweden, 2009.

TPB-nr: P22079

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Bara inte du

av Katarina von Bredow

7 vol. (677 s. tryckt punktskrift)

Emma tycker att hon är bra på att gå balansgång och balanserar mellan sina skilda föräldrar, sina vänner och det faktum att hon fyller 20 år och plötsligt ska vara vuxen på allvar med jobb och egen lägenhet. Men när närmaste väninnans pojkvän ringer på dörren och en svindlande närhet uppstår, börjar Emma vackla. Inte blir det bättre av att bästa vännen Markus börjar glida undan och syssla med skumma saker. Förlaga: R&S, 2009.

TPB-nr: P21561

Maria och Prinsen på ridläger

av Marie Louise Rudolfsson

3 vol. (306 s. tryckt punktskrift)

Maria var vit i ansiktet av ilska. Här hade Åke och Britta gjort sitt allra bästa för att ordna ett trevligt ridläger på Noret. Och så skulle två hopplösa tjejer förstöra den fina stämningen för dem allihop. Förlaga: B. Wahlström, 1977.

TPB-nr: P21785

Facklitteratur

Naturens barnkammare

av Gunilla Lundgren

40 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Inne i den stora skogen bland ormbunkarna har Maria hittat ett gömställe. Det är som ett hus, med gröna tak och väggar. Här kan hon titta på allt spännande som händer i naturen som grodyngel, snigelägg, smultronfrön, myror, fågelungar, blommor och träd. Faktabok om naturen för de mindre barnen. Den tryckta förlagan är rikt illustrerad. Förlaga: Alfabeta, 1989.

TPB-nr: P21805

När jag var tretton blev jag same

av Monica Zak

41 s. tryckt punktskrift

Det var i sjuan vändpunkten kom för Sandra då hon fick reda på att man kunde läsa samiska som hemspråk i skolan. Men det var bara samebarn som fick och Sandra räknades inte till dem då bara hennes mamma är same. Idag är hon 27 år och uppträder bl.a. med att jojka och berätta om den samiska kulturen. Vi får tillsammans med Sandras personliga berättelse veta en del även om språk och historia. Förlaga: En bok för alla, 2006.

TPB-nr: P21777

Specialproduktioner

Interfolierade böcker

En interfolierad bok har genomskinliga plastblad med punktskrift inbundna mellan bilderbokens sidor.

Hej lillebror

av Elisabet Broomé

[29 s.], 17 bl. tryckt punktskrift

Arne är åtta veckor och han sover mest hela tiden. När han är vaken äter eller bajsar han. Arne älskar att härma när storebror skrattar eller räcker ut tungan. Han tycker också om att ligga och titta länge på ljuset eller på leksaker som piper. Ibland skriker han så storebröderna får ont i öronen. En fotobilderbok för mindre barn som har fått eller ska få ett nytt syskon. Färgfotografier med korta texter. Förlaga: Opal, 2005.

TPB-nr: P21701

Bredvidböcker

Den tryckta originalboken medföljer punktskriftsboken.

Vitello hittar en pappa

av Kim Fupz Aakeson

28 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Vitello bor i ett radhus med sin mamma. Det är bara Vitello och Mamsen. Vitellos pappa ser man inte mycket av. I själva verket har Vitello aldrig träffat sin pappa. Alla de andra killarna har pappor. Vitello bestämmer sig för att minsann hitta en pappa som han kan visa upp för kompisarna. Förlaga: Bergh, 2009.

TPB-nr: P21712

Linnea kommer bort lite grann

av Kirsten Boie

37 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Linnea följer med pappa till varuhuset. Där finns mycket som är roligt att titta på och göra. Plötsligt har Linnea och pappa tappat bort varandra i vimlet. Linnea får hjälp av en snäll tant, men när de ska ropa efter pappa i högtalarna säger Linnea att hon heter Anna-Maria. Förlaga: Bergh, 2009.

TPB-nr: P21715

Vänner för livet

av Linda Chapman

99 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Del 1 i serien om Elektra. Elektra är en alldeles speciell sjöjungfru - istället för stjärtfena har hon två ben. Och hon gillar äventyr! Att leka i den lugna lagunen tråkar ut Elektra. Därför simmar hon iväg mot äventyret långt ute till havs. På en öde strand får hon syn på en delfinunge som råkat i fara. Förlaga: Bergh, 2009.

TPB-nr: P21713

Modigt, Snabbfot!

av Sabine Neuffer

32 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Rasmus, 7 år, är med i indiangänget. Snabbfot heter han där och vill väldigt gärna bli vald till gängets nye hövding. Men då gäller det att visa sig värdig. När Max lillasyster kommit bort har Snabbfot sin chans att visa mod och list. Förlaga: Bergh, 2009.

TPB-nr: P21720

Mini på sportlov

av Christine Nöstlinger

62 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Del 13, fristående, i serien om Mini. Mini, 7 år, blir tvingad att följa med familjen när de ska iväg på vintersemester fast hon avskyr att åka skidor. Som tur är finns det någon på skidhotellet som tycker precis som Mini. De lyckas tillsammans med Minis storebror Magnus övertyga föräldrarna om barns rätt att få välja. Förlaga: Bergh, 2009.

TPB-nr: P21716

Ojdå!

av Siv Widerberg

27 s. tryckt punktskrift

Barnen på Rävlyan är vänner för det mesta. Men en sen eftermiddag är barnen extra trötta och det blir bråk. De boxas, skriker och gråter och förskollärarna Peter och Maggan ber Harriet om hjälp. Nästa dag kommer hon med sin spännande verktygslåda som innehåller både borrmaskin och en krok som ska sitta i taket. Vad är det för hemlig sak som ska hänga där? Realistiskt tecknade färgbilder utan alltför mycket detaljer. Förlaga: Eriksson & Lindgren, 2009.

TPB-nr: P21660