Nya punktskriftsböcker augusti 2010

Nya punktskriftsböcker augusti 2010

Inledning

Listan är uppdelad i 3 huvuddelar; Litteratur för vuxna, Litteratur för barn samt Specialproduktioner, vilka ligger på den första rubriknivån. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är i sin tur uppdelad på skön- respektive facklitteratur.

Listan omfattar 34 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Den förspillda vakan

av Nadeem Aslam

8 vol. (866 s. tryckt punktskrift)

Den unga Lara reser från Ryssland till Afghanistan för att söka efter sin bror Benedikt som deserterat från den sovjetiska invasionsarmén tjugo år tidigare. Hon träffar en engelsk läkare, Marcus Caldwell, som bott länge i landet och och som kände Benedikt. I landet rasar kriget och Marcus hus blir träffpunkt för lärarinnan Dunia och den radikale islamisten Casa. När Lara blir kär i CIA-agenten David blir läget kritiskt. Förlaga: Forum, 2009.

TPB-nr: P21690

Den förlorade symbolen : [spänningsroman]

av Dan Brown

16 vol. (1535 s. tryckt punktskrift)

Fristående uppföljare till Änglar och demoner. Harvardprofessorn i religiös symbolik, Robert Langdon, ska föreläsa i Capitolium. Då hittas ett föremål med kryptiska koder i byggnadens rotunda. Langdon förstår att det handlar är en uråldrig åkallan att lockas in i en förlorad värld av hemlig visdom. När Langdons mentor kidnappas inser Langdon att det enda sättet att rädda dennes liv är att följa den mystiska uppmaningen. Förlaga: Bonnier, 2009.

TPB-nr: P21630

Rain man : en roman

av Leonore Fleischer

6 vol. (558 s. tryckt punktskrift)

Roman, efter filmen med samma namn, om Charlie Babbit och hans autistiske, betydligt äldre bror Raymond. Genom att fadern dör får Charlie veta att han har en bror. Han åker till hemmet där Raymond bor, "kidnappar" och tar med honom på en resa genom halva USA, fylld av upplevelser. Under tiden finner den tuffe Charlie vägen till ömhet och kärlek - genom sin bror, som inte kan uttrycka känslor.

TPB-nr: P21816

Evakueringen

av Sune Karlsson

4 vol. (380 s. tryckt punktskrift)

En man finner sig plötsligt ensam med sin lille son. Alla andra invånare i Sverige har evakuerats. Radio- och teleförbindelser är brutna. Mannen ger sig ut för att finna orsaken. Närmast en "psykologisk rysare".

TPB-nr: P21797

En öppen vinter

av Ulf Lundell

6 vol. (488 s. tryckt punktskrift)

Prosalyriska texter där tematiken känns igen från Lundells hela författarskap: det förlorade folkhemmet, romantiserade kvinnoporträtt, alienation och uppbrott. Det är personligt och privat; från Österlen, Stockholm och längtans platser. Samhällskritik och dagsaktuella kommentarer blandas med hyllningar till inspiratörer och naturlyrik; allt i ett böljande ordflöde. Bokens CD-skiva finns inte med i talboken. Förlaga: W&W, 2010.

TPB-nr: P21810

Utrensning

av Sofi Oksanen

8 vol. (767 s. tryckt punktskrift)

Systrarna Aliide och Ingel växer upp på en liten gård i Estland under andra världskriget. Ingel blir förvisad till Sibirien medan Aliide blir kvar. Hon begår en handling, ett förräderi, som förföljer henne resten av livet. I början av 1990-talet kommer tiden ikapp Aliide; hon hittar en blåslagen kvinna utanför sitt torp, tar med henne hem och inser gradvis att kvinnan inte är en främling. Tilldelades Nordiska rådets stora pris 2010. Förlaga: Bonnier, 2010.

TPB-nr: P21804

Fabrikör Liljeroos luftskepp : roman

av Arto Paasilinna

6 vol. (613 s. tryckt punktskrift)

När kommundirektör Hemmi Elstelä ska fyra av startskottet för ett medeldistanslopp råkar han själv sätta av i full fart och vinna loppet - iförd grå kostym! Han får sparken från sitt arbete, men misströstar inte då han snart får nytt jobb och blir tegelfabrikör Lars Liljeroos högra hand. Uppdrag ett blir att fånga in tegelbrukets reklamballong som slitit sig. Inne i luftskeppet sitter hårdrockbandet Black Shotton instängt. Förlaga: Bromberg, 2009.

TPB-nr: P21508

Dyngkåt och hur helig som helst

av Mia Skäringer

4 vol. (301 s. tryckt punktskrift)

En samling med krönikor ur tidningen Mama samt delar ur förf:s blogg. M.S., skådespelare och skribent, öppnar dörren till sitt eget liv och delar med sig av erfarenheter av skilsmässa, föräldraskap och nytt familjebildande. Om dåligt samvete, prestationsångest och vacklande självförtroende men också om lyckan som kan infinna sig när och var som helst. Förlaga: Frank, 2009.

TPB-nr: P21852

Blodläge

av Johan Theorin

10 vol. (943 s. tryckt punktskrift)

Per Mörner flyttar till en gammal stenhuggarstuga på Öland för att få vara ifred för sin hjärtlöse far. Vendela Larsson är tillbaka på sin barndomsö för att få möta älvorna på alvaret igen och be om deras hjälp. Men nya hus har byggts under vintern - mellan trollen som sägs bo nere i stenbrottet och älvorna på alvaret. Gränslinjen går vid det röda stråket i kalkstensklippan, blodläget, och det har alltid fört olycka med sig. Förlaga: W&W, 2010.

TPB-nr: P21834

Facklitteratur

Med Molly i ett hörn av Afrika

av Vincent Dahlbäck

2 vol. (206 s. tryckt punktskrift)

Förf. var tidigare utrikeskorrespondent i Afrika med ett bevakningsområde som omfattade 46 länder, inbördeskrig, svältkatastrofer, fattigdom. Däremellan levde han i Johannesburg, i en av världens farligaste städer. Efter ett inbrott skaffade han hunden Molly som ofta är huvudperson i hans berättelser. Samtidigt som boken skildrar vardagslivet vid sidan av nyhetsrapportering, ger den läsaren en hel del kunskap om Afrika. Förlaga: Carlsson, 2009.

TPB-nr: P21624

12 veckor till ett självläkande liv

av Susanna Ehdin

11 vol. (1010 s. tryckt punktskrift)

Alla kan förbättra sin hälsa och må bättre genom att stärka sin självläkande kraft. Boken ger konkret handledning i hur man genom ökad självkännedom utvecklar förståelse för sambandet mellan hälsa, tankar, känslor och psyke. Varje kapitel innehåller faktaavsnitt varvade med övningar, frågeformulär, recept på lätt- och snabblagade rätter samt träningsråd för 12-veckorsprogrammmet.

TPB-nr: P21807

Annorlundheter

av Lisa Fellinger

2 vol. (112 s. tryckt punktskrift)

Förf., som lider av bipolär sjukdom, fick sin diagnos i vuxen ålder. Då kom förklaringen till varför hennes psykiska tillstånd alltid växlat mellan depression, oro och hyperaktivitet. Hennes skrivande blev en väg till självhjälp. Hon berättar hur hon hittade ett liv som ger henne glädje, frihet och kärlek - även om det inte är så alla dagar. I förordet beskrivs vikten av att få rätt diagnos och möjligheter till behandling. Förlaga: Artéa, 2009.

TPB-nr: P21643

Ridning och rädsla

av Sven Forsström

4 vol. (320 s. tryckt punktskrift)

Alla som sysslar med hästar har troligtvis någon gång varit rädda. Inte utan skäl då ridsporten är den näst mest olycksdrabbade och skadorna de allvarligaste. Här ges flera exempel bland såväl nybörjare som avancerade ryttare och psykologin bakom rädslan förklaras. Därefter går förf. in på olika sätt att bota den och han betonar särskilt vikten av ett gott ledarskap hos ryttaren, såväl på marken som vid ridning. Förlaga: Equerry, 2006.

TPB-nr: P21553

Sagan om Glimåkra

av Kerstin Helge Dahné

64 s. tryckt punktskrift

I nordöstra hörnet av Skåne, i de skogsrika gamla snapphanebygderna ligger Glimåkra. Bengta Pettersson, författarens farmor, född 1871, visste var tomten bodde, var trollen en gång bott och kunde berätta om draken som sov under den lilla kullen. Här återberättas sagorna om när jätten kom och drack upp floden, om barnen som sjöng för draken och om Trollabackarna i Glimåkra. Förlaga: Litterära gruppen, 1996.

TPB-nr: P21806

Rivet skinn - hela historien

av Niclas Jansson

10 vol. (964 s. tryckt punktskrift)

Med hopp om att kunna förändra sitt liv började N.J. att, bakom fängelsemurarna, skriva på sin självbiografi. Han beskriver en barndom med alkoholiserade föräldrar, droger och kriminalitet. Det vuxenliv som följde blev ett liv där narkotika, bankrån och misshandel ledde till många fängelsevistelser. Förf. skriver med en rapp stil, humor och stor berättarglädje om ett hårt och utsatt liv. N.J., 1968- . Förlaga: Ord & visor, 2008.

TPB-nr: P22085

Djupets fångar : ubåtsbesättningen som trotsade döden

av Alex Kershaw

6 vol. (578 s. tryckt punktskrift)

Den amerikanska flottans ubåt Tang var 1944 redan legendarisk genom sina djärva attacker och räddningsinsatser för nedskjutna flygare i Stilla havet. På den femte patrullen avfyrades en torped som vände i rundbana och träffade ubåten. Hälften av besättningen dog omedelbart. En gastkramande skildring av hur nio man överlevde, trampande vatten i åtta timmar innan de hamnade i hård japansk fångenskap. Förlaga: NoK, 2009.

TPB-nr: P21694

Dövstumma i Hitlerjugend? : Fridolin W. berättar : biografi och dokumentation av Döv i Tredje riket

av Lothar Scharf

5 vol. (409 s. tryckt punktskrift)

Trots att nazisterna såg döva som "rashygieniskt undermåliga" skildras här en "normal" uppväxt av en gosse med grav hörselnedsättning åren runt och under andra världskriget. Handikappet leder till tvångssterilisering, men den unge Fridolin Wasserkampf får ändå delta i Hitlerjugend där det dock är förbjudet att använda teckenspråk. De avslutande sidorna analyserar nazisternas praktiska och ideologiska inställning till de döva. Förlaga: Recito, 2010.

TPB-nr: P21766

Tio hundar och en katt

5 vol. (409 s. tryckt punktskrift)

Tio svenska författare - Majgull Axelsson, Kerstin Ekman, Mats Gellerfelt, Claes-Göran Kjellander, Sture Linnér, Håkan Nesser, Åsa Nilsonne, Björn Ranelid, Yrsa Stenius, Bertil Torekull - skriver personligt och kärleksfullt om sina relationer till hundar. En författare - Göran Hägg - skriver om sin katt Josef. Berättelser om vilken värme och förundran det är att vara hundägare, och hur det på många sätt präglat deras liv. Förlaga: Bromberg, 2009.

TPB-nr: P21683

Mannen som älskade Kina : den otroliga historien om Joseph Needham

av Simon Winchester

11 vol. (954 s. tryckt punktskrift)

Joseph Needham, 1900-95, var vetenskapsmannen från Cambridge som på 1930-talet blev trollbunden av den kinesiska kulturen. Han avbröt en lysande naturvetenskaplig karriär och ägnade resten av sitt liv åt att berätta för världen om det gamla Kina och dess mirakler. I denna biografi berättas historien om en brinnande kärleksaffär mellan en man och ett land. Detaljrikt och spännande om ett ovanligt människoöde. Förlaga: Ordfront, 2009.

TPB-nr: P21693

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Briggsy

av Isla Dewar

2 vol. (194 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Den överbeskyddade tonåringen Minnie är säker på att hon kommer att få ett riktigt tråkigt sommarlov. Men så dyker Briggsy upp med ett resande tivolisällskap. Han liknar ingen annan hon har stött på tidigare. Han lever och han tar risker. Kommer det här att bli hennes bästa sommar hittills? Förlaga: Argasso, 2010.

TPB-nr: P21722

Ficktjuvens spöke

av Catherine Fisher

2 vol. (202 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Något övernaturligt försöker få kontakt med Sarah. En död pojke som vill att hon ska öppna ett litet skrin som plötsligt dykt upp i hennes rum. Har hon fått chansen att rädda en förlorad själ eller är det en livsfarlig fälla? Förlaga: Aragasso, 2010.

TPB-nr: P21721

Fruset blod

av Richelle Mead

8 vol. (702 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien Vampire Academy som börjar med Törst. Halvvampyren Rose ska gå igenom ett lämplighetstest för beskyddare. Men det är något som är väldig fel när de når fram till det ensligt belägna huset där Rose ska testas. Upptäckten försätter S:t Vladimirs skola i högsta beredskap. Eleverna skickas till en avlägsen skidort för att kunna fira en säker jul tillsammans. Men det blir inte som de tänkt sig. Förlaga: Bonnier Carlsen, 2009.

TPB-nr: P21557

De dödas källa

av Lena Ollmark

3 vol. (254 s. tryckt punktskrift)

Tredje boken om Karl Dymling som bor med sin morfar och mamma i Bohuslän. Den berömda illusionisten Miriam Matin har köpt en övergiven disponentvilla. Karl får i uppdrag att städa fram en gammal mystisk bägare som enligt sägnen ska ge evigt liv. När Karl tar sin kompis Sara till hjälp finner de på sina upptäcktsfärder en underjordisk källa. Men barnen vet inte att ett fruktansvärt öde drabbar dem som dricker av vattnet. Förlaga: NoK, 2009.

TPB-nr: P21718

Sagan om Sigurd. D. 1, Sigge Svinaherde

av Josefine Ottesen

D. 1: 52 s. tryckt punktskrift

Sigurd går ut i skogen. Det är natt och bara månen lyser. Stegen han går på leder honom mot ett svagt ljussken. Plötsligt ser han löjuset från en eld. Förlaga: Bonnier, 2008.

TPB-nr: P21803

Sagan om Sigurd. D. 2, Vargatid

av Josefine Ottesen

D. 2: 40 s. tryckt punktskrift

När det blir vinter igen och en kväll när Sigurd och Völsung är på väg genom en skog blir de överfallna. Men det är inte människor som kastar sig över dem. Det är vargar. Förlaga: Bonier, 2008.

TPB-nr: P21811

Sagan om Sigurd. D. 3, Hämnd

av Josefine Ottesen

D. 3: 42 s. tryckt punktskrift

Nu har Attle fått nog. Med darrande röst ropar han: Döda dem! De fyra vakterna drar sina svärd. Förlaga: Bonnier, 2008.

TPB-nr: P21812

Sagan om Sigurd. D. 4, Regin

av Josefine Ottesen

D. 4: 48 s. tryckt punktskrift

Till slut kommer han fram till skogen som är mörk och dyster. Det är ingen plats man vill vara ensam på, men Sigurd går snabbt framåt. Plötsligt hör han hammarslag. Förlaga: Bonnier, 2008.

TPB-nr: P21813

Sagan om Sigurd. D. 5, Grane

av Josefine Ottesen

D. 5: 50 s. tryckt punktskrift

Oden håller fram ett rep mot Sigurd. Han vill att Sigurd ska lägga repet om den grå hingsten Grane. Grane är den bästa hästen i Midgård. Förlaga: Bonnier, 2008.

TPB-nr: P21814

Sagan om Sigurd. D. 6, Fafner

av Josefine Ottesen

D. 6: 52 s. tryckt punktskrift

Plötsligt börjar marken skaka. Det är Fafner som är på väg ner för att dricka. Regin och Sigurd skyndar sig att ta skydd bakom några buskar. Förlaga: Bonnier, 2008.

TPB-nr: P21815

Genom drömmens rike

av Jo Salmson

2 vol. (142 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 5, fristående och avslutande, i serien Almandrarnas återkomst. Än en gång är Rian den ende som kan rädda Almandrarna och folket i Skrådalen. Han har fått en idé om hur han ska kunna undgå att slukas av stjälaren. Men han vet inte om det kommer att lyckas och om han ska våga. Går det inte, är det ute med dem alla. Om han inte vågar är det lika illa. Upplösningen, när Rian möter stjälaren, blir dramatisk. Förlaga: Bonnier Carlsen, 2008.

TPB-nr: P21727

Hertigens soldater

av Jo Salmson

2 vol. (146 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 3, fristående, i serien Almandrarnas återkomst. Tack vare Rian och den magiska silveramuletten, lyckas även de andra almandrarna ta sig tillbaka till vår värld. Rian ger amuletten till farfar att köpa mat för, men det väcker den mäktige hertigens misstankar - hur har en fattig bonde fått tag på något så värdefullt? Hertigens soldater griper farfar, och ingen i byn vågar stoppa dem. Måste Rian ensam frita farfar? Förlaga: Bonnier Carlsen, 2008.

TPB-nr: P21725

I stjälarens spår

av Jo Salmson

2 vol. (140 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 4, fristående, i serien Almandrarnas återkomst. Tack vare att Rian hittat almandrarnas trolldomsbok lyckas dessa ta sig tillbaka till vår värld. En stjälare, den allra farligaste av de onda varelserna, följer dock efter dem. Nu är den på jakt efter trolldomsboken för att få ut två stjälare till ur Skuggornas rike. Rian, Elien och deras vänner måste stoppa stjälaren. Men först måste de hitta den. Förlaga: Bonnier Carlsen, 2008.

TPB-nr: P21726

Frankensteinaren

av Martin Widmark

2 vol. (113 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 2, fristående, om monsteragenten Nelly Rapp. Nelly får här sitt första uppdrag som monsteragent. Hon ska spana på indrivaren Robert Steen för att se om han är en frankensteinare - en varelse som saknar koppling mellan hjärta och hjärna. Förlaga: Bonnier Carlsen, 2006.

TPB-nr: P21842

Specialproduktioner

Interfolierade böcker

En interfolierad bok har genomskinliga plastblad med punktskrift inbundna mellan bilderbokens sidor.

Löss!

av Stephanie Blake

[25 s.], 21 bl. tryckt punktskrift

Superkaninen Simon är kär i sin klasskompis Jenny som är kär i Benny. En morgon river sig Jenny i huvudet, det kliar. Hon har fått löss och alla börjar retas, även Benny. Men Simon är inte rädd för löss och äntligen får han vara tillsammans med Jenny. Om stora känslor för små barn. Tydliga bilder utan små detaljer. Figurerna har svarta konturlinjer mot en enfärgad bakgrund. Förlaga: Bergh, 2009.

TPB-nr: P21662