Nya punktskriftsböcker september 2010

Nya punktskriftsböcker september 2010

Inledning

Listan är uppdelad i 3 huvuddelar; Litteratur för vuxna, Litteratur för barn samt Specialproduktioner, vilka ligger på den första rubriknivån. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är i sin tur uppdelad på skön- respektive facklitteratur.

Listan omfattar 27 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Igelkottens elegans

av Muriel Barbery

7 vol. (686 s. tryckt punktskrift)

Den vresiga portvakterskan Renée Michel är lågutbildad men älskar de sköna konsterna. Tolvåriga Paloma Josse är brådmogen, överbegåvad och försöker förgäves smälta in bland sina jämnåriga. Hon tänker ta livet av sig på sin trettonårsdag. De båda kvinnornas vägar korsas när en japansk affärsman flyttar in i deras fastighet i Paris välbärgade kvarter. Kritikerrosad berättelse som översatts till många språk. M.B., 1969- .Förlaga: Sekwa, 2009.

TPB-nr: P21709

Himlens blå

av Georges Bataille

3 vol. (293 s. tryckt punktskrift)

En medelålders man, Henri Troppman, driver omkring i storstäderna London, Paris och Barcelona. Hans väg korsas av tre kvinnor: Lazare, den "svarta jungfrun", Xénie, den moderliga kvinnan, samt Dirty, den liderliga och besatta flickan. Tillsammans ger de sig in på experiment för att nå skamliga och perversa tillstånd, där sexualitet och död går samman. Erotisk klassiker från 1935. G.B. 1897-1962. Förlaga: W&W, 1990.

TPB-nr: P21696

Inlåst

av Laila Brenden

7 vol. (645 s. tryckt punktskrift)

Del 27 i släktsagan om Hannah. Hon kan inte tro på sin egen lycka. Fabian överöser henne med vackra ord och gåvor efter bröllopet samt inte minst överraskar han med den bästa morgongåva hon kan föreställa sig: en resa ut i i Europa. Knuts fiol är och förblir borta, men Emelie tröstar honom så gott hon kan. Knut ger sig iväg för att besöka henne på sätern senare på sommaren. Förlaga: Schibsted, 2009.

TPB-nr: P21848

Jalna - vårt arv

av Mazo De la Roche

6 vol. (561 s. tryckt punktskrift)

Del 5 i serien inledd med Vårt eget Jalna. Efter 1:a världskriget återkommer Renny och tar itu med släktgodset, som börjat förfalla.

TPB-nr: P21603

En stad av ljus : [roman]

av Kerstin Ekman

16 vol. (1503 s. tryckt punktskrift)

Del 4, den sista, i serien inledd med Häxringarna. En 40-årig kvinna, Ann-Marie, återkommer till sin barndomsstad Katrineholm - efter att ha bott utomlands - för att sälja sitt gamla hem. Medan hon väntar på sin dotter ges en tillbakablick över hennes och stadens utveckling. Ann-Maries förhållande till sin far är fint skildrat.

TPB-nr: P21863

Häxringarna

av Kerstin Ekman

8 vol. (714 s. tryckt punktskrift)

Bred skildring av ett sörmländskt samhälle med levande, starka människor, där individuella öden speglar samhällsförändringarna. Vid slutet av 1800-talet blir bondbyn stationssamhälle med hotell och café. För tillvaron formas nya ramar, de "häxringar", som alltjämt präglar livet. Bland personerna: soldathustrun Sara Sabina Lans, dottern Edla samt dotterdottern Tora.

TPB-nr: P21860

Springkällan : roman

av Kerstin Ekman

9 vol. (840 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien inledd med Häxringarna. Förf. berättar vidare om det sörmländska stationssamhället Katrineholm. Fattigdom, slit och arbetslöshet präglar det begynnande 1900-talet. Bokens persongalleri är rikt och människorna fångas nyanserat och kärleksfullt i all sin smärta och hårda kamp för brödfödan. Tydligast framträder de båda kvinnorna: Tora som är bagerska och tvätterskan Frida.

TPB-nr: P21861

Änglahuset

av Kerstin Ekman

9 vol. (873 s. tryckt punktskrift)

Del 3 i serien inledd med Häxringarna. Romanen börjar 1931 och går fram till tiden strax efter 2:a världskrigets slut. En bred skildring av stationssamhället Katrineholm i Sörmland, som fångar in hela 30-talet och beredskapsåren under 40-talets första hälft. Tre kvinnor står i centrum, Tora Otter, hennes svärdotter Jenny samt Fridas dotter Ingrid.

TPB-nr: P21862

Drömmen förde dej vilse : [ett nytt fall för Maria Wern] : [spänningsroman]

av Anna Jansson

9 vol. (783 s. tryckt punktskrift)

Den gamla Gotlandsmyten om havsfrun berättar om en ung kvinna som drunknade på sin egen bröllopsnatt och sedan i sin osalighet försökte locka med sig män ned i djupet. I Botaniska trädgården i Visby hittas en morgon en sjuksköterska mördad - utklädd till brud. Samtidigt övervakar en mystisk man via datorskärm sin omgivning. Vem är han - och har han något att göra med de mord som inträffar på det sommarfagra Gotland? Förlaga: Norstedt, 2010.

TPB-nr: P21838

Främmande jord

av Jhumpa Lahiri

10 vol. (945 s. tryckt punktskrift)

I åtta noveller om några indiska invandrarfamiljer i USA skapar förf. små gnistrande universum. Under vardagens lugna yta vibrerar spänningarna mellan generationerna när hemlandets traditioner krockar med det nya sättet att leva. Med inlevelseförmåga och skarp iakttagelseförmåga ges en levande bild av identitet, längtan, familjeband och kärlek. Förlaga: Bromberg, 2009.

TPB-nr: P21770

Facklitteratur

Stockholmskärlek : en bok om Hjalmar Mehr

av Björn Elmbrant

11 vol. (1010 s. tryckt punktskrift)

H. M., 1910-1979, var socialdemokratisk politiker och finansborgarråd i Stockholm. Många minns honom som stadsvandalen som rev Stockholms gamla city och ville såga ner almarna i Kungsträdgården - "Almar ner". Här ger förf. en mer sammansatt bild av denne politiker som även slogs för en modern socialpolitik, konst i tunnelbanan och att bevara Gamla stan. Utan honom hade knappast heller Stadsteatern eller Kulturhuset funnits. Förlaga: Atlas, 2010.

TPB-nr: P21800

Tala hästarnas språk

av Sven Forsström

6 vol. (481 s. tryckt punktskrift)

Den perfekta relationen med en häst, med harmoni och ömsesidig förståelse, är något som många drömmer om. Här beskrivs hästens beteenden, dess beroende av rangordning och av att människan fungerar som ledare både på marken och till häst. Förf:s hållning till hästen är sympatisk, råden kloka och pedagogiskt formulerade. Innehåller även några väl beskrivna övningar. S.F., tränare och hästpsykolog. Förlaga: Equerry, 2008.

TPB-nr: P21552

Surdegsbröd : [recept och tips från en hemmabagare]

av Martin Johansson

2 vol. (172 s. tryckt punktskrift)

Att baka med surdeg är enkelt men samtidigt något av ett mysterium. Förf. reder ut begreppen kring surdeg, beskriver olika sorters degar, visar hur man startar och matar en surdeg, och ger råd på hur man bakar för att uppnå det bästa resultatet. Här finns recept på ljusa, mellanmörka och mörka bröd, samt några specialbröd. Han ger även svar på de vanligaste frågorna om surdeg. Förlaga: NoK, 2009.

TPB-nr: P21548

Ledarskap med Cesar : låt Cesar visa hur du kan förbättra din hunds liv -och ditt eget!

av Cesar Millan

9 vol. (754 s. tryckt punktskrift)

C.M., mexikansk hundetolog, har gjort sig ett namn genom sin teveshow Mannen som talar med hundar. Han beskriver hur hundägaren ska utveckla sin "lugna och säkra energi" för att bli en god flockledare för sin hund. Det handlar om att ägaren ska kunna se sin hunds egenheter och vad som är i obalans. Han går igenom vad som är skillnad på korrigering och bestraffning och sin syn på olika uppfostrings- och inlärningshjälpmedel. Förlaga: NoK, 2009.

TPB-nr: P21808

Sticka romantiskt, modernt och kvinnligt

av Lene Holme Samsøe

5 vol. (428 s. tryckt punktskrift)

Stickbeskrivningar på romantiska, moderna och kvinnliga plagg som andas elegans och exklusivt hantverk. Man kan välja och vraka bland tröjor, koftor, linnen och kjolar samt komplettera med accessoarer som sjalar, mössor och halsdukar. Vill man ha en filt för svala sommarkvällar finns en beskrivning på det också. De flesta modeller i boken kan stickas i fyra storlekar. Förlaga: Ica, 2007.

TPB-nr: P21162

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Alhambra

av Kirsten Boie

9 vol. (901 s. tryckt punktskrift)

Tonåringen Boston är på språkresa i Spanien. Plötsligt blir han med hjälp av en gammal förtrollad kakelplatta förflyttad till Granada år 1492. Han träffar kung Ferdinand och drottning Isabella och en envis man vid namn Christoffer Columbus. Han hamnar också mitt i den fasansfulla inkvisitionen. Hur ska han hitta tillbaka till nutiden? I författarens efterord och i ordlistan får man läsa mer om faktabakgrunden. Förlaga: Berghs, 2009.

TPB-nr: P21728

Flams : [våra bästa historier]

2 vol. (162 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Vem drog det första skämtet och varför skämtar vi om norrmän? Det får du svar på i den här flamsiga boken. Du lär dig också att berätta en rolig historia som ett riktigt proffs och får tips för roliga timmen. Och sen kan du skratta åt hundratals knasiga, galna och superroliga flams inskickade till tidningen Kamratposten. Förlaga: Bonnier Carlsen, 2008.

TPB-nr: P21775

Bror Björn och syster Björn

av Hanna Muschg

50 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Bror Björn och syster Björn vaknar till liv hos mamma Björn i idet. Under sommaren får de lära sig vad en björn bör kunna, och följande vår, efter ännu en vintersömn tillsammans med mamman, är de redo att börja sitt vuxna liv. Boken förmedlar lättfattlig kunskap om björnar. Förlaga: Norstedt, 1986.

TPB-nr: P21839

De tre nycklarna

av Mia Söderberg

3 vol. (248 s. tryckt punktskrift)

Del 1 i serien Englamark. När Tim och Sofia har hämtat Maja på dagis upptäcker de en dörr de aldrig sett förr. Den leder till världen Englamark där det finns märkliga varelser som jättar och frynglar. Maja blir tillfångatagen av häxan Xenica och bara genom att hitta tre nycklar har de en chans att rädda henne. Men varför känns häxan så bekant? Förlaga: Bonnier utbildning, 2008.

TPB-nr: P21752

Monsterakademin

av Martin Widmark

2 vol. (118 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

När Nelly Rapp och hennes föräldrar blir bjudna till farbror Hannibal på middag, antar Nelly att det kommer att bli jättetråkigt. Hon anar inte att hon ska utsättas för ett prov. Om hon kan hitta på ett smart sätt att ta kål på vampyrer kan hon bli antagen till Monsterakademin, skolan som utbildar monsteragenter. Förlaga: Bonnier Carlsen, 2006.

TPB-nr: P21843

Trollkarlarna från Wittenberg

av Martin Widmark

104 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Del 4, fristående, i serien som börjar med Monsterakademin. När Nelly Rapp, monsteragent, i lugn och ro förbereder Halloween tillsammans med mamma och pappa, ringer det plötsligt på dörren. Två mystiska män kliver in och börjar dammsuga inne i lägenheten. Vilka är de och varför har den goda stämningen plötsligt försvunnit? Inläst ur Bonnier Carlsen, 2006.

TPB-nr: P21844

Facklitteratur

Kom in i huset : så funkar det

av Johanna von Horn

84 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Varje dag gör vi många olika saker hemma som att öppna kylskåpet, tända lampan, låsa upp dörren, spola i toaletten eller värma mat i mikron. Men hur håller sig maten kall och varför fungerar just min nyckel i dörrens lås? De här frågorna och många andra får du som är nyfiken på hur saker och ting i huset fungerar svar på i den här boken. Förlaga: NoK, 2006.

TPB-nr: P21686

Specialproduktioner

Taktila bilderböcker

Taktila bilderböcker innehåller collagebilder eller screentryckta bilder.

God natt Alfons Åberg

av Gunilla Bergström

25 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Alfons kan inte somna på kvällen. Pappa läser saga, hämtar vatten, kommer med pottan, letar lejon i garderoben. Det blir faktiskt pappa som somnar först! Taktilt omslag: screentryck. Förlaga: R&S, 2009.

TPB-nr: P21588

Bredvidböcker

Den tryckta originalboken medföljer punktskriftsboken.

Upp

av Lisa Ann Marsoli

64 s. tryckt punktskrift

Glestryck

I hela sitt liv har den åldrande Carl drömt om det stora äventyret. En dag knackar en liten pojke på dörren, den hjälpsamma scouten Oskar. Tillsammans reser de till Sydamerika. Där händer otroliga saker som ett hus som flyger med ballongkraft, en talande hund och ett luftskepp med en elak upptäcktsresande i. Resan innebär också att en varm vänskap uppstår mellan huvudpersonerna. Boken bygger på Disney-filmen Upp. Förlaga: Egmont Kärnan, 2009.

TPB-nr: P21765

Jakten på Tam

av Jo Salmson

2 vol. (122 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 3 i serien Drakriddare som börjar med Tam, tiggarpojken. Tam vet att han har misslyckats! Det var han som skulle bli den nye drakriddaren. Det var därför Sky tagit med sig honom upp till kungens slott. I desperation flyr Tam tillbaka till den fattiga delen av staden igen. Uppe i stallet vet Sky att hon måste hitta Tam snart, annars kan hela draksläktets framtid vara i fara! Men var är han? Förlaga: Bonnier Carlsen, 2009.

TPB-nr: P21742

Tam, tiggarpojken

av Jo Salmson

2 vol. (123 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 1 i serien Drakriddare. Den fattige och föräldralöse Tam drömmer om drakarna som varje kväll passerar över den yttre stadsmuren där han bor. Han vet att han aldrig kan komma närmare än så. Drakarna och drakriddarna bor uppe vid kungens slott, innanför den femte stadsmuren, och dit skulle en tiggarpojke som Tam aldrig bli insläppt. Men rösten i Tams huvud säger något annat. Förlaga: Bonnier Carlsen, 2009.

TPB-nr: P21740

Tams svåra prov

av Jo Salmson

2 vol. (123 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 2 i serien Drakriddare som börjar med Tam, tiggarpojken. Draken Sky har valt Tam till sin drakdräng trots att han bara är en tiggarpojke. Tam och Sky kan tala med varandra på det gamla sättet. Enligt Sky ska Tam bli den nya drakriddaren, men först måste han klara vinterns stora prov. Bara de andra barnen inte vore så elaka mot honom! Tam känner sig mer och mer ensam. Kommer han att klara det stora provet? Förlaga: Bonnier Carlsen, 2009.

TPB-nr: P21739