Nya punktskriftsböcker oktober 2010

Nya punktskriftsböcker oktober 2010

Inledning

Listan är uppdelad i 3 huvuddelar; Litteratur för vuxna, Litteratur för barn samt Specialproduktioner, vilka ligger på den första rubriknivån. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är i sin tur uppdelad på skön- respektive facklitteratur.

Listan omfattar 44 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Lilla stjärna

av John Ajvide Lindqvist

13 vol. (1204 s. tryckt punktskrift)

TPB-nr: P21855

Trohet

av Laila Brenden

7 vol. (642 s. tryckt punktskrift)

Del 26 i släktsagan om Hannah där olyckorna fortsätter att drabba henne. Någon försöker fördärva för henne och de sista dagarna i Kristiania blir inte trevliga. Men till slut kan hon och Fabian resa till Hemsedal, där det går mot vår och mycket skall ordnas innan det stora bröllopsfirandet. Knut har stora kval. Emma är förlovad med prästen och han är rädd att han har förlorat sin stora chans att uppleva kärlek i livet. Förlaga: Schibsted, 2009.

TPB-nr: P21847

Vinteride : en berättelse från Sörmland

av Sven Delblanc

8 vol. (737 s. tryckt punktskrift)

Del 3 i en romanserie i 4 delar inledd med Åminne. Realistiskt och ömsint skildras människorna i den lilla byn Hedeby i Sörmland, där delar av bondetraditionen lever kvar. Men individernas öden påverkas av samhällsutvecklingen. Flyttningen till staden börjar, men tar fart först efter fredsslutet. Rik och frodig berättelse om bygd och folk. Tid: 1930-tal till 1945.

TPB-nr: P22061

Hunden

av Kerstin Ekman

2 vol. (181 s. tryckt punktskrift)

En hundvalp villar bort sig i det jämtländska vinterlandskapet och man får följa dess kamp för att överleva. Förf. har trängt in i hundens natur och återger exakt - på ett kärvt poetiskt språk - dess rörelseschema, behov och tankegångar. Förlaga: Bonnier, 1986.

TPB-nr: P22070

Gustav Vasa och djävulen

av John Gardner

6 vol. (555 s. tryckt punktskrift)

Romanen skildrar mötet mellan berättaren och den åldrige professor Aagard samt dennes egenartade son Freddy. Längsta delen är den bok som Freddy skrivit, "Kung Gustav och djävulen". Stommen i den är Gustav Vasas kamp mot inkräktaren Kristian II. En legendartad skröna om en ond och galen värld, där maktens herrar agerar med en cynisk medvetenhet som gör det stora flertalet till värnlösa offer. Förlaga: Norstedt, 1981.

TPB-nr: P22133

Vänner för livet : roman

av Per Hagman

14 vol. (1276 s. tryckt punktskrift)

Erik och Sophie är tvillingsjälar på kollisionskurs. Båda växer upp i vilsna välbärgade familjer. Genom flykt, droger och lyxprostitution åderlåter de sina gamla identiteter. Erik trivs med sin solitära tillvaro i Nice och Sophie söker sig själv i flykten. De blir så fria från sig själva att de tycks ha förlorat förmågan att älska när de som två vuxna barn en dag möts och sätter såväl sina självbilder som varandra på spel. Förlaga: Bonnier, 2010.

TPB-nr: P21858

Tårtgeneralen

av Filip Hammar

5 vol. (528 s. tryckt punktskrift)

Den 13 november 1984 utser Jan Guillou Köping till Sveriges tråkigaste stad. Medan bygden lamslås och ett helt land skrattar bestämmer sig den nyinflyttade Hasse P för att motbevisa Stockholmsjävlarna. Hans idé är lika galen som genial. Han tänker bygga världens längsta smörgåstårta. Köping ska in i Guinness Rekordbok. Underhållande om livet i en småstad och om en man som betalar ett högt pris för sin strävan att stanna tiden. Förlaga: Bonnier, 2009.

TPB-nr: P21736

Frukta inte

av Anne Holt

12 vol. (1098 s. tryckt punktskrift)

Fjärde boken om kriminologen Inger Johanne Vik och kriminalinspektör Yngvar Stubö. Det är julafton och en kvinnlig biskop hittas skjuten på en gata i Bergen. En kurdisk asylsökande pojke fiskas upp ur Oslofjorden och en konstnär dör av en förmodad överdos. Kopplingar finns till ett radikalt religiöst nätverk där homosexuella mördas. Hanteringen av dödsfallen varvas med inblickar i Inger Johannes privatliv. Förlaga: Pirat-förl., 2010.

TPB-nr: P22042

Den farliga leken : [kriminalroman]

av Mari Jungstedt

8 vol. (754 s. tryckt punktskrift)

Den unga vackra gotländskan Jenny upptäcks av en modellagentur och kommer via catwalken snabbt in i en värld med glamour och kändisfester. För den något yngre Agnes har det inte gått lika bra. Hon kämpar på en anorexiklinik efter en misslyckad start på en modellkarriär. När modefotografen Markus Sandberg blir utsatt för ett mordförsök under en visning på södra Gotland börjar de unga kvinnornas öden att flätas samman. Förlaga: Bonnier, 2010.

TPB-nr: P22074

Rör mig inte, se mig bara

av Helmi Jönestam

5 vol. (472 s. tryckt punktskrift)

Hanna och hennes syskon och föräldrar kommer som ingermanländska flyktingar till Finland. När Sovjetunionen vid fredsslutet kräver sina medborgare tillbaka flyr de till tryggheten i Sverige. Hanna berättar om livets sorger och glädjeämnen i den lilla byn i Västergötland där familjen får sin första fristad. En stark gemenskap råder bland syskonen och hennes äldre syster Satu är ett stöd när hon ska ta sig fram i livet. Förlaga: Ord & visor, 2010.

TPB-nr: P21846

Ett land i gryningen

av Dennis Lehane

21 vol. (2027 s. tryckt punktskrift)

Episk skildring från ett USA efter första världskriget. Staden Boston är tummelplats för revolutionärer och anarkister, immigranter och lokala väktare, intellektuella och arbetare - alla indragna i kampen för överlevnad och makt. Den svarte Luther Laurence, jagad för mord på en knarkboss i Tulsa, och irländskättade Danny, polis med uppdrag att kartlägga revolutionära orosmoment, korsar varandras vägar. D. L., 1965- . Förlaga: Bonnier, 2009.

TPB-nr: P21850

Tre apor : roman

av Stephan Mendel-Enk

4 vol. (294 s. tryckt punktskrift)

I romanform berättar journalisten och författaren S.M.-E., 1974- , om sin uppväxt i en judisk familj i Göteborg Det är en humoristisk och sorglig skildring av tre generationer judar i diasporan. Han varvar berättelser om vardag och fest med återkommande rapporter om politiska händelser i Israel under motsvarande tid. Förlaga: Atlas, 2010.

TPB-nr: P21841

Skit i traditionerna

av Leif Panduro

5 vol. (427 s. tryckt punktskrift)

Roman från 1958 om tonårens vånda. Det är 1950-tal och David, 17 år, sticker iväg från internatskolan och sin flicka. Men han får knappast tillfälle att begagna den frihet han känner att han behöver. När polisen hittar honom har han fastnat med slipsen i en cigarettautomat. Rolig protestroman som lockar ständigt nya generationer av läsare. L. P., 1923-1977. Förlaga: En bok för alla, 2003.

TPB-nr: P21684

Alla vilda

av Birgitta Stenberg

5 vol. (390 s. tryckt punktskrift)

Forts. på tidigare självbiografiska romaner. På 1950-talets Mallorca befinner sig en internationell krets av bohemiska konstnärer, författare, alkisar och homosexuella. Dit kommer en ung äventyrslysten kvinna med författarambitioner. Pengar är ett bekymmer och varken vänskap eller kärlek är fri från komplikationer. Socialt dokument som även ger plats åt erotikens många möjligheter och röst åt samhällets åsidosatta. Förlaga: Norstedt, 2004.

TPB-nr: P22062

Eldar och is

av Birgitta Stenberg

7 vol. (614 s. tryckt punktskrift)

Sjätte och sista delen i förf:s självbiografiska svit. Den unga Alma arbetar som lärarinna i en sameby 1902. Hon dras in i ett ménage ā trois med prästparet, blir gravid och skickas hem där drängen Frans väntar. Dottern Ingeborg drömmer om en rik man och tänjer på moralreglerna för att nå sitt mål. Även dottern Birgitta, förf., har svårt med normerna. 1962 får hon det brev som leder till en omvärdering av sitt ursprung. Förlaga: Norstedt, 2010.

TPB-nr: P21870

Till sista andetaget

av Anne Swärd

8 vol. (699 s. tryckt punktskrift)

Lo växer upp som ensamt barn i en udda storfamilj på skånska landsbygden. Det är 1970-tal och mamman varnar henne för kärleken utan att motivera varför. När Lo träffar den äldre Lukas växer ett hemligt samförstånd fram dem emellan, men hon lämnar honom med moderns varningar ringande i öronen, och fyller tomrummet med andra män, alltid flyktigt och alltid på resa - till Stockholm, Krákķw, New York. A. S, 1969. Förlaga: Weyler, 2009.

TPB-nr: P21869

Många människor dör som du : noveller

av Lina Wolff

4 vol. (400 s. tryckt punktskrift)

Hårt skruvade noveller, som oftast utspelas i Spanien men även i Sverige. Något är skevt i verkligheten; det handlar om gränser som flyter, om sexualitet och rollspel. Berättelserna är rapporter inifrån olika existenser som alla är sysselsatta med sökandet efter livsluft i det trånga utrymme som tillvaron skapat åt dem. Svart humor blandas med en inträngande psykologisk blick. Debut. L.W., 1973- . Förlaga: Bonnier, 2009.

TPB-nr: P21505

Facklitteratur

Kampen för livet

av David Attenborough

8 vol. (712 s. tryckt punktskrift)

För att överleva i en hård värld måste djuren lösa de mest skiftande problem. Fladdermusen hittar sin unge bland 10 miljoner andra i en grotta, en fjärilslarv har en bakända som liknar en huggorm osv. TV-producenten och förf. D.A. berättar, i avsnitt som jakt och flykt, bygga bo, hitta vägen, finna föda, växa upp m.m., om djurens beteende i kampen för tillvaron. Boken bygger på en TV-serie från BBC. Förlaga: Forum, 1991.

TPB-nr: P21831

Min vän Stieg Larsson

av Kurdo Baksi

4 vol. (311 s. tryckt punktskrift)

Stieg Larsson, 1954-2004, arbetade under många år på tidskriften Expo samtidigt som han skrev deckarna i den s.k. Millennium-serien. K.B. var under många år kollega med L. och skriver ett personligt porträtt av sin vän. Han ger en bild av en människa som oavbrutet och hängivet hävdade alla människors lika värde och inte räddes något i sitt opinionsbildade arbete. Men han kunde också vara mycket krävande mot omgivningen. Förlaga: Norstedt, 2010.

TPB-nr: P21836

Enkel, vacker, öm : boken om Monica Zetterlund

av Klas Gustafson

11 vol. (957 s. tryckt punktskrift)

En utförlig biografi om Monica Zetterlund, 1937-2005. Särskilt ingående skildras 1960- och 1970-talen då hon hade sina största artistiska framgångar. Hon levde under den tiden ett hektiskt liv. Hälsoproblem tvingade henne senare att dra ner på tempot. Utförlig källredovisning och kronologiska förteckningar över skivor, scenföreställningar, filmer och tv-produkter avslutar. Förlaga: Leopard, 2009.

TPB-nr: P21679

En annorlunda barndom : en kvinnas berättelse om sin autistiska uppväxt

av Iris Johansson

11 vol. (1044 s. tryckt punktskrift)

Iris har autism och berättar om sin barndom, sin inre värld och den vanliga världen, om hur kommunikationen fungerar och inte fungerar för henne. Hon växte upp på en bondgård på 1940- och 50-talen i en storfamilj och med en ovanligt förstående far. Som vuxen beskriver hon nu sitt funktionshinder utifrån en mängd händelser, reaktioner och tankar som ger en mångfacetterad bild av autism. Förord av läkaren och förf. Göran Grip. Förlaga: Forum, 2007.

TPB-nr: P22064

Jag vägrar dö nyfiken

av Babben Larsson

6 vol. (535 s. tryckt punktskrift)

Den folkkära komikern Babben Larsson berättar sin livshistoria. Ingen regelrätt memoarbok, snarare en "infallsbok". Underhållande och välformulerat berättar hon om sina vägval i livet, från uppväxten på den gotländska bondgården till den firade person hon är idag även som programledare, sångerska och revyartist. Hon berättar även om mörka sidor som hur hon fick bukt med sin dåliga självkänsla och sin utbrändhet. Förlaga: Norstedt, 2010.

TPB-nr: P21851

När barnet lagt sig

av Michael Nyqvist

4 vol. (339 s. tryckt punktskrift)

Förf. är en av Sveriges mest omtyckta och framgångsrika skådespelare. I radioprogrammet Sommar 2007 berättade han sin egen historia om hur han adopterades bort som barn, om sökandet efter sina biologiska föräldrar och efter sin egen identitet. I denna självbiografi fördjupar han sin berättelse. Resultatet blir en gripande berättelse om längtan, saknad och livsval. Förlaga: Norstedt, 2009.

TPB-nr: P21845

Lastbilar från hela världen

av Ingrid Phaneuf

11 vol. (1040 s. tryckt punktskrift)

Uttömmande vägledning till över 240 av världens mest välkända lastbilar under de senaste 230 åren. Den moderna lastbilens "farfar" var ångdriven. I boken finns utförliga specifikationer som förser läsaren med teknisk och mekanisk information om fordonen, däribland motortyper, växellådor, lastutrymmen, tillverkningsdata och utmärkande särdrag. Den tryckta boken är rikt illustrerad. Förlaga: 2007.

TPB-nr: P22058

Psalmer & sånger

27 vol. (2235 s. tryckt punktskrift)

Ekumenisk psalmbok utgiven av Frikyrkliga psalmkommittén 1984-1987. Större innehållslig och stilistisk bredd än tidigare församlingssångböcker. 784 psalmer under rubriker som: Lovsång och tillbedjan; Fader, son och ande; Kyrkan och nådemedlen; Kyrkoåret; Dagens och årets tider; Att leva av tro samt Psaltarpsalmer och andra psalmer ur Bibeln. Den här punktskriftsutgåvan omfattar endast psalmtexter utan noter och versregister.

TPB-nr: P21641

Litteratur för barn

Skönlitteratur

En förtrollad värld

av Linda Chapman

109 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Elektra är en alldeles speciell sjöjungfru, istället för stjärtfena har hon två ben. Hon vill hellre utforska det spännande havet än plaska i den trygga lagunen där de bor. Elektra bestämmer sig för att samla mer magisk sjöjungfrueld än sina kompisar. Tillsammans med sin trogne delfinvän Plask simmar hon ner till havsbottnen. Där finns massor av eld, men också många faror. Förlaga: Bergh, 2009.

TPB-nr: P21809

Skogens systrar

av Petrus Dahlin

2 vol. (163 s. tryckt punktskriftHmono)

Del 1 i en planerad serie. Tom gillar inte att vara i nya sommarstugan. Den ligger ensligt, han har ingenting att göra och gillar inte skogen. Men plötsligt börjar det hända mystiska saker. Det försvinner mat från jordkällaren. När Tom badar i sjön tar någon hans kläder och sprider ut dem i skogen. En tidig morgon ser han en flicka springa i dimman över deras tomt. Nästa gång han är i skogen känns det som om han inte är ensam. Förlaga: R&S, 2009.

TPB-nr: P21787

Långt långt borta

av Douglas Foley

4 vol. (380 s. tryckt punktskrift)

Sjunde boken om Habib. Det är januari och minus tio grader ute. Habib fortsätter att skriva i sin dagbok om allt han funderar på och vad han är med om i skolan och bland sina kompisar. Meningen är att dagboken ska skickas till Paris som åkt tillbaka från Alby till sitt hemland Eritrea och som Habib saknar enormt både som kompis och flickvän. Förlaga: Bonnier Carlsen, 2010.

TPB-nr: P21789

Teddy i huset

av Lin Hallberg

2 vol. (174 s. tryckt svartskrift)

Glestryck

Andra boken om den lilla busiga hästen Teddy och Elsa. Nu har den lilla tjocka ponnyn Teddy flyttat in på gården. Han ska vara sällskap till Santos och bli Elsas alldeles agna häst. Men saker och ting går inte alls som Elsa tänkt sig. Teddy är nämligen argsint och dum mot Santos. Han vill inte lyda och är alldeles för stark. Förlaga: R&S, 2008.

TPB-nr: P21618

Teddy och hans vänner

av Lin Hallberg

2 vol. (186 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Tredje boken om den lilla busiga hästen Teddy och Elsa. Nu får Elsa börja rida Teddy på riktigt. Hon får också veta att hon ska bli storasyster. Men det känns inte så bra - till en början. Henneskamrat sover över och Teddy räddar kattungarna från att frysa ihjäl. En liten griskulting har också hittat vägen till familjen. Förlaga: R&S, 2009.

TPB-nr: P21619

Klart som korvspad, Astrakan

av Katarina Kieri

2 vol. (156 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Fröken Sverige vill att Astrakan, 7 år, och de andra i klassen ska rita ett fantasihus. Astrakan fattar inte varför. Hennes kompis Josef däremot ritar ett jättefint hus med pool. Just precis när det är som tystast i klassen råkar Astrakan säga att hon kan simma. Fast innerst inne vet hon ju att hon inte alls kan. Så kommer den hemska dagen då klassen ska till badhuset. Nu vill alla få se hennes simtag. Förlaga: R&S, 2008.

TPB-nr: P21729

Riggad

av Sophie McKenzie

2 vol. (192 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

För tonårige Blake, den bäste målskytten i laget, är ingenting viktigare än fotbollen. Men den betalar inte hyran, och kan han och hans mamma inte betala kommer de snart att bli vräkta. När det ser som mörkast ut dyker en främmande man upp och ger honom ett erbjudande: missa några mål och få pengar till hyran. Har Blake råd att tacka nej? Förlaga: Argasso, 2010.

TPB-nr: P22066

Som trolleri

av Mårten Melin

3 vol. (315 s. tryckt punktskrift)

En dag sitter han bara där på bryggan. Mikaels ögon är gnistrigt gröna, de riktigt borrar sig in. Mona får nästan ont i huvudet när hon ser på honom. Han är söt men konstig - smutsig och liksom lite borta. Mona blir som besatt av honom. Vad bor han? Vad vill han? Varför är han så underlig? Hur kan han ha en sån makt över henne? Det känns som om Mona skulle göra vad som helst för att vara nära honom. Och snart ställs allt på sin spets. Förlaga: R&S, 2010.

TPB-nr: P21771

Bree Tanners andra liv : en Ljudet av ditt hjärta-roman

av Stephenie Meyer

4 Vol. (327 s. tryckt punktskrift)

Bree Tanner kan knappast minnas ett liv utan känsliga sinnen och oövervinnerlig styrka. Alltså ett liv innan hon fick törst på blod och blev vampyr. Allt Bree känner till är livet med andra nyfödda. Men när hon möter Diego, en annan nyfödd som är lika nyfiken som Bree på deras mystiska skapare, väcks nyfikenheten på vem denna kan vara och varför hon har skapat dem. Förlaga: B. Wahlström, 2010.

TPB-nr: P22090

Hedvig och Hardemos prinsessa

av Frida Nilsson

4 vol. (404 s. tryckt punktskrift)

Del 4, fristående, i serien som börjar med Hedvig!. Hedvig har en ny klasskamrat som har lockigt hår, långa ögonfransar, är söt som en prinsessa men som inte kan knyta skosnören. Hedvig hjälper så gärna till, men när hon får höra att prinsessan heter Olle blir det pinsamt. Till råga på allt är Olle jättesnabb. Hedvig som alltid varit den snabbaste i klassen! Förlaga: NoK, 2009.

TPB-nr: P22039

Heidi

av Johanna Spyri

3 vol. (325 s. tryckt punktskrift)

Heidi, 6-7 år, lämnas till sin enstörige farfar i de schweiziska alperna. Hon finner sig snabbt till rätta med den gamle, med naturen och det fria livet. Klassisk barnbok, utkom 1881. Förlaga: B. Wahlström, 1985.

TPB-nr: P21817

Street

av Eva Susso

3 vol. (325 s. tryckt punktskrift)

Del 1 i serien Dansfabriken. Rafael, Marko, Elina och Therese brinner för streetdance. De träffas flera gånger i veckan på Dansfabriken för att lära sig nya steg och koreografier. Melina är helt inställd på att nå toppen. Marko dansar gärna, men hånglar hellre. Rafael dansar gärna och är alltmer kär i Melina. Therese är klassiskt skolad, lite rikare och fruktansvärt envis. Förlaga: R&S, 2010.

TPB-nr: P21788

Silverkniven

av Gull Åkerblom

9 vol. (584 s. tryckt punktskrift)

Mörk vampyrberättelse om utanförskap och en tonårings sökande efter sig själv. Edit är dotter till en vampyr, är mobbad i skolan och vistas periodvis på mentalsjukhus. Enda trösten är hästen Lulu. På ett ridläger utsätts Edit och fyra andra flickor för prövningar. De får rida om natten, och har möten på kyrkogården. Som motvikt finns morfadern som täljer figurer med silverknivar och den jordnära kompisen Sofia. Förlaga: Opal, 2009.

TPB-nr: P21772

Facklitteratur

Konsten att vara kompis

av Per Bengtsson

85 s. tryckt punktskrift

Intervjuer med läsare av Kamratposten om konsten att vara kompis. Här ges också tips på vad man kan göra för att hitta nya vänner, hur man blir en bra kompis och så kan man göra ett test som visar vilken kompistyp är. Förlaga: Bonnier Carlsen, 2008.

TPB-nr: P22037

Specialproduktioner

Taktila bilderböcker

Taktila bilderböcker innehåller collagebilder eller screentryckta bilder.

Nya Testamentet : Bibelkommissionens utgåva 1981. Apostlagärningarna. Romarbrevet. Första Korintierbrevet. Andra Korintierbrevet. Galaterbrevet.. Vol. 1

Apostlagärningarna ...: 8 vol. (790 s. tryckt punktskrift)

TPB-nr: P21117

Nya Testamentet : Bibelkommissionens utgåva 1981. Lukasevangeliet. Johannesevangeliet.. Vol. 1

Lukasevangeliet ...: 7 vol. (631 s. tryckt punktskrift)

TPB-nr: P21116

Nya Testamentet : Bibelkommissionens utgåva 1981. Matteusevangeliet. Markusevangeliet.. Vol. 1

Matteusevangeliet ...: 6 vol. (573 s. tryckt punktskrift)

TPB-nr: P21115

Lästräning

Den tryckta originalboken och en inläsning i DAISY-format medföljer punktskriftsboken.

Två ord

av Tanya Landman

54 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Vännerna Matt och Jake tänker bevisa att de kan klara den två dagar långa Stortoppsvandringen snabbast. Samtidigt funderar de över den märkliga läxan de fått, att komma på de två sorgligaste orden i språket. Allt börjar bra, men snart begår de ett misstag som får ödesdigra konsekvenser. Med inläsning efter punktskriften i 3 läshastigheter. Förlaga: Argasso, 2009.

TPB-nr: P22045

Flinthjärta

av Chris Powling

52 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Tonåringen Edmund hålls fången ombord på ett sjörövarskepp utan någon möjlighet att fly. Från och med nu måste han göra allt för att överleva - eller riskera att begravas på närmaste öde ö på order av piraternas ledare, den ökände kapten Flinthjärta. Men hur besegrar man en ond man utan att själv bli ond? Med inläsning efter punktskriftsboken i 3 läshastigheter. Förlaga: Aragasso, 2010.

TPB-nr: P22043