Nya punktskriftsböcker november 2010

Nya punktskriftsböcker november 2010

Inledning

Listan är uppdelad i 3 huvuddelar; Litteratur för vuxna, Litteratur för barn samt Specialproduktioner, vilka ligger på den första rubriknivån. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är i sin tur uppdelad på skön- respektive facklitteratur.

Listan omfattar 63 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Guldpilen

av Harry Bernstein

5 vol. (446 s. tryckt punktskrift)

Del 3, fristående, i den självbiografiska serien som inleds med Den osynliga väggen. Harry träffar sin hustru Ruby 1935. Vi får följa deras långa äktenskap, hennes sjukdom och död 2002, Harrys depression som leder fram till skrivande och framgångsrik debut vid 96 års ålder. Dessa sentida avsnitt varvas fint med minnen från makarnas långa, lyckliga äktenskap och pregnanta tidsiakttagelser från gångna decennier. Förlaga: Bromberg, 2009.

TPB-nr: P21504

Gnistan

av Laila Brenden

7 vol. (647 s. tryckt punktskrift)

Del 29 i släktsagan om Hanna. Det utkämpas en sammanbiten kamp på storstugegolvet på Rudningen, och Ola fruktar att han har förlorat Åshild. Men ännu en gång betalar Jörn för gamla synder, och det är han som blir hårdast drabbad av Marits febrila knivhugg. I Kristiania börjar Hannah komma in i livet som stadsfru. Hon bestämmer sig för att ta upp kampen för att förbättra förhållandena för hemlösa barn. Förlaga: Schibsted, 2009.

TPB-nr: P22163

Höststorm

av Laila Brenden

7 vol. (644 s. tryckt punktskrift)

Del 28 i släktsagan om Hannah. Långt inne i Hemsedals fjällvärld sitter Knut och tänker på Hannah. Han känner hennes rädsla, så som tvillingar kan förnimma varandras upplevelser på långt avstånd och sörjer att han inte kan vara där hos henne. Men han skickar alla sina goda tankar till systern. Hanna å andra sidan håller på att ge upp där hon sitter instängd i det mörka, lilla rummet på Albrechtsburg slott. Förlaga: Schibsted, 2009.

TPB-nr: P22088

Kärlek mellan frysdisken och hundmaten

av Täppas Fogelberg

3 vol. (277 s. tryckt punktskrift)

Ett trettiotal kåserier, eller funderingar, om det mesta kring himmel och hav. "Som läsare ska man kunna slå upp vilken sida som helst och läsa tre rader eller ett helt kapitel", menar förf. Det handlar om vardagsnära betraktelser med återkommande teman som nostalgiska barndomsminnen, tankar om åldrandet, förf:s blindhet, faderns alkoholism och hans egen, numera nyktra, alkoholism. Förf. flitig skribent och radioprofil. Förlaga: Lind & Co, 2010.

TPB-nr: P21867

Den dansande dronten

av John Gardner

10 vol. (894 s. tryckt punktskrift)

En thriller med invecklad intrig och oväntad upplösning. The dancing dodo, ett amerikanskt militärflygplan, störtade i slutet av 2:a världskriget på Englands sydkust. 1976 gräver man fram det och finner att planet, utrustat för bakteriologisk krigsföring, sänts mot England av tyskarna. Kolerabaciller och influensavirus finns ännu kvar i kapslar ombord. Förlaga: Norstedt, 1983.

TPB-nr: P22132

I djävulens spår

av Jean-Christophe Grangé

19 vol. (1770 s. tryckt punktskrift)

Mathieu Durey är kriminalpolis i Paris. När hans bäste vän och kollega Luc hamnar i koma efter ett påstått självmordsförsök förstår Durey att något inte stämmer. Luc arbetade med en serie satanistiska mord där mördarna alla har en sak gemensamt, de har varit nära döden men blivit mirakulöst räddade. Vem räddar dem? Dureys jakt på sanningen för honom på en resa runt världen - en färd mot mörkrets hjärta. Förlaga: Bonnier, 2008.

TPB-nr: P22169

Råtunaleken

av Gösta Gustaf-Janson

8 vol. (715 s. tryckt punktskrift)

Underhållningsroman om förvecklingarna inom en svensk adelsfamilj. Som arvingar på sidolinjen uppenbarar sig dels en varietéartist och dels en moralisk upprustare från Amerika. Själva råtunaleken kulminerar i ett höstblot kring kräftborden och de scener som utspelar sig där hör till de festligaste i förf:s författarskap. Förlaga: Bonier, 1962.

TPB-nr: P21698

Kungamordet : roman

av Hanne-Vibeke Holst

16 vol. (1489 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien inledd med Kronprinsessan. Linda Jacobsen och den betydligt yngre Yasmine befinner sig i ohälsosamma relationer med samme man: den demoniske Gert. Han är Lindas man, Yasmines chef och aspirerar på socialdemokraternas partiledarpost efter ett valfiasko. Då del 1 handlade om kvinnor i politiken, skildras här kvinnors privata misär. Linda misshandlas av Gert och Yasmine förtrycks av sin kurdiska släkt. Förlaga: Bonnier, 2007.

TPB-nr: P22177

Bedragen : roman

av Katerina Janouch

8 vol. (772 s. tryckt punktskrift)

Den första delen i en planerad serie om Cecilia Lund; barnmorska, fyrabarnsmor och gift med John. Livet är tryggt och rullar på, men en oväntad händelse slår plötsligt sönder tillvaron. En dag dyker en ung man som heter Simon upp. Han hävdar att John är hans far och han själv frukten av en passionerad tonårsförbindelse. Runt familjen vävs ett nät av oförklarliga händelser och svek. Vem blir bedragen, och vem bedrar? Förlaga: Piratförl., 2008.

TPB-nr: P22134

Din nästas hus

av Jette A. Kaarsbøl

10 vol. (961 s. tryckt punktskrift)

Laus Lindborg, snart fyrtioårig arkitekt i Köpenhamn, lever ett gott liv med kvinnor, pengar och uppdrag. När fadern dör, även han arkitekt, känner Laus en oanad tomhet. Han flyttar till Jylland, där begravningen ska äga rum, blir vän med prästen Stig, som generöst bjuder in honom i familjen, och inleder ett förhållande med dennes hustru Alma. Laus' begär och svek mot prästen gestaltas med imponerande psykologisk realism. Förlaga: Forum, 2010.

TPB-nr: P22145

Paganinikontraktet : kriminalroman

av Lars Kepler

13 vol. (1247 s. tryckt punktskrift)

Thriller om svensk och internationell vapenhandel. En generaldirektör Carl Palmcrona hittas hängd i sin paradvåning på Östermalm. Samma dygn påträffas även en död kvinna på en fritidsbåt som driver runt i Stockholms skärgård. Hennes lungor är fyllda av bräckt vatten, men inga spår finns av vattnet på kläder eller kropp. Joona Linna på Riksmordkommissionen får i uppdrag att utreda och hejda de krafter som triggats igång. Förlaga: Bonnier, 2010.

TPB-nr: P22148

Vart tog den söta lilla flickan vägen : spänningsroman

av Åsa Lantz

15 vol. (1461 s. tryckt punktskrift)

Thriller med handlingen förlagd i Göteborg. Den kinesiska dokumentärfilmaren Yi Young tvingas går under jord efter en utlämnande dokumentär i SVT. Hennes vän, dramatikern Viggo, börjar nysta i en historia med politiska inslag. När Yis sambo begår självmord tar Viggo hand om dennes barn. Teman som berörs är könsstympning, kvinnoförtryck och homosexuellas rätt till barn. Spänningsroman som bör intressera en bred publik. Förlaga: Bonnier, 2010.

TPB-nr: P22091

Båten : noveller

av Nam Le

8 vol. (728 s. tryckt punktskrift)

Noveller som tar läsaren från Colombias slum till Teherans gator; från New York City till Iowa City; från en liten fiskeby i Australien till ett fartyg på Sydkinesiska havet. Med hjälp av en mångfald röster och perspektiv beskrivs vad det innebär att vara människa, oavsett var i världen man befinner sig. Flerfaldigt prisbelönad debut. N.L., 1979- , född i Vietnam och uppvuxen i Australien. Förlaga: NoK, 2010.

TPB-nr: P21796

Andningsgunga

av Herta Müller

6 vol. (610 s. tryckt punktskrift)

Roman om rumänientyskarnas öden efter Röda arméns inmarsch 1944. Alla arbetsföra skickades till arbetsläger i Sovjetunionen. Boken var tänkt att bli ett samarbete mellan förf. och poeten Oskar Pastior, men när P. plötsligt avled 2006 bestämde sig H. M. för att själv sätta P:s historia på pränt. Man får följa berättarjaget Leopold Aubergs öde, från deportationen 1945 till återkomsten till den rumänska hembygden fem år senare. Förlaga: W&W, 2009.

TPB-nr: P21871

De ensamma : kriminalroman

av Håkan Nesser

13 vol. (1172 s. tryckt punktskrift)

Fjärde boken om kriminalinspektör Gunnar Barbarotti. Sex unga personer kommer till Uppsala 1969. De umgås och utvecklar en sorts gemenskap. Men någonting händer som ändrar förutsättningarna radikalt. När Uppsalatiden är över har även någonting annat tagit slut. Många år senare hittas en Lundadocent död i skogarna utanför Kymlinge. Platsen är en gammal ättestupa och samma där en av Uppsalastudenterna dog 35 år tidigare. Förlaga: Bonnier, 2010.

TPB-nr: P22118

Jag förbannar tidens flod

av Per Petterson

5 vol. (474 s. tryckt punktskrift)

Året är 1989 och 37-årige Arvids liv är på väg att raseras; hans äktenskap faller sönder och modern är sjuk i cancer. Arvid följer med sin mor till hennes barndomshem i Danmark och ser bakåt på deras relation; han upplever att hon alltid ansett honom som misslyckad. Att han hoppade av studierna för att bli industriarbetare och att han inte fick flickan i den blå kappan är två saker som blev livsavgörande. Melankolisk skildring av tidens gång. Förlaga: Bonnier, 2009.

TPB-nr: P22073

Ett ljus i mörkret

av Agneta Sjödin

7 vol. (591 s. tryckt punktskrift)

Redan innan Lucia föds vet hennes mor att det är något mycket speciellt med barnet hon väntar. Och Lucia växer upp med en inre godhet som påverkar alla hon möter. Men i romartidens Syracusa lever många i misär, och när Lucia ser lidandet som drabbar de fattiga bestämmer hon sig för att lindra deras plågor. Men de kristna förföljs och rykten om hennes goda gärningar leder till livsfara. Roman om godhet, ondska, kärlek och hat. Förlaga: Forum, 2009.

TPB-nr: P22146

Amazing grace

av Danielle Steel

9 vol. (807 s. tryckt punktskrift)

En varm vårkväll drabbas San Francisco av en jordbävning. Fyra människors livsöden korsar varandra: välbärgade Sarah Sloane, som arbetar med välgörenhet, sångerskan Melanie Free, den luttrade fotografen och före detta krigskorrespondenten Everett Carson och nunnan Maggie Kent, som helst utför sin gärning i jeans och topp. Medan staden återhämtar sig påverkar en kedja av händelser de fyra överlevarna. Förlaga: Damm, 2010.

TPB-nr: P22136

Hämnden är min, säger- : polisroman

av Gösta Unefäldt

7 vol. (719 s. tryckt punktskrift)

Pensionerade polischefen Jörgensson är ute och rastar sin hund när han påträffar en brutalt mördad man i anslutning till Strömstads välbesökta motionsspår. Mördaren måste ha hyst ett stort hat till mannen och spåren leder tillbaka till 1960-talet då offret tjänstgjorde i en FN-bataljon i Kongo. Hände det något där som polisen borde känna till? Och finns det någon i närheten som utkrävt sin hämnd? Förlaga: Tre böcker, 2009.

TPB-nr: P21837

Facklitteratur

Bibeln : den heliga skrift : Gamla och Nya testamentets kanoniska böcker : svenska folkbibeln 98. [D. 1], Första Mosebok ; Andra Mosebok

Första Mosebok... : 8 vol. (690 s. tryckt punktskrift)

TPB-nr: P22109

Bibeln : den heliga skrift : Gamla och Nya testamentets kanoniska böcker : svenska folkbibeln 98. [D. 2], Tredje Mosebok ; Fjärde Mosebok ; Femte Mosebok

Tredje Mosebok... : 10 vol. (799 s. tryckt punktskrift)

TPB-nr: P22116

Bibeln : den heliga skrift : Gamla och Nya testamentets kanoniska böcker : svenska folkbibeln 98. [D. 3], Joshua ; Domarboken ; Rut ; Första Samuelsboken ; Andra Samuelsboken

Joshua... : 10 vol. (809 s. tryckt punktskrift)

TPB-nr: P22115

Bibeln : den heliga skrift : Gamla och Nya testamentets kanoniska böcker : svenska folkbibeln 98. [D. 4], Första Kungaboken ; Andra Kungaboken ; Första Krönikeboken ; Andra Krönikeboken ; Esra ; Nehemja ; Ester

Första Kungaboken... : 14 vol. (1153 s. tryckt punktskrift)

TPB-nr: P22114

Bibeln : den heliga skrift : Gamla och Nya testamentets kanoniska böcker : svenska folkbibeln 98. [D. 6], Höga Visan ; Jesaja ; Jeremia ; Klagovisorna

Höga Visan... : 12 vol. (1073 s. tryckt punktskrift)

TPB-nr: P22112

Bibeln : den heliga skrift : Gamla och Nya testamentets kanoniska böcker : svenska folkbibeln 98. [D. 7], Hesekiel ; Daniel ; Hosea ; Joel ; Amos ; Obadja

Hesekiel... : 9 vol. (687 s. tryckt punktskrift)

TPB-nr: P22111

Bibeln : den heliga skrift : Gamla och Nya testamentets kanoniska böcker : svenska folkbibeln 98. [D. 8] ; Jona ; Mika ; Nahum ; Habackuk ; Sefanja ; Haggai ; Sakarja ; Malaki

Jona... : 4 vol. (281 s tryckt punktskrift)

TPB-nr: P22110

Franz Liszt och 1800-talets konstmusik

av Jan Ling

8 vol. (754 s. tryckt punktskrift)

Mer är skildring av en tidsepok än en regelrätt biografi över F. Liszt, 1811-1886. L. var pianots okrönte mästare i en tid då klaveret fick en central plats i den borgerliga musikkulturen. Han var virtuos, tonsättare, pedagog med både ett stort ego och en stark humanistisk övertygelse. Inflytelserika kvinnor påverkade hans liv som grevinnan Marie d'Agoult, prinsessan Caroline von Wittgenstein och författarinnan George Sand. Förlaga: Gidlund, 2009.

TPB-nr: P21849

Gemenskap utan gräns : Joni berättar

av Joni Eareckson Tada

4 vol. (332 s. tryckt punktskrift)

Hur agerar man då man vill hjälpa en synskadad över gatan? Vad ska man svara då en totalförlamad granne vill följa med ut på restaurang? Har handikappade någon uppgift att fylla i det kyrkliga livet? Här hjälper förf. oss att klara av situationer vi kan hamna i när vi möter handikappade människor. Handikappade är en tillgång både i samhället och i det kyrkliga livet, menar hon, Tar vi vara på denna resurs? Förlaga: Den Kristna Bokringen, 1990.

TPB-nr: P21757

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Bellas beslut

av Tomas Dömstedt

2 vol. (203 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 3 i serien som börjar med Bellas Band. Bellas band finns inte längre. Tove har tröttnat. Isak har flyttat. Men han har inte flyttat ur Bellas tankar. Kvar är bara Bella och Amanda. Och fortfarande får bandet spelningar, fastän det egentligen inte finns. Bella och Amanda måste bestämma sig. Ska de satsa på ett nytt band eller inte? Förlaga: Hegas, 2008.

TPB-nr: P21872

Korv med bröllop

av Måns Gahrton

3 vol. (238 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 6 i serien Hotell Gyllene Knorren som börjar med Den mystiska gästen. Korvfabrikens dotter och korvbrödsbageriets son ska gifta sig. Och bröllopsfesten ska naturligtvis hållas på Hotell Gyllene knorren. Såvida Inga inte ställer till det och gästerna väljer Grossman hotell istället. Och så är det ju den där stora hemligheten som absolut inte får avslöjas. Förlaga: Bonnier Carlsen, 2010.

TPB-nr: P21821

En hemlig vän

av Katarina Genar

2 vol. (144 s. tryckt punktskrift)

Henrietta är arg. Pappa har flyttat, mamma jobbar hela tiden och den nya skolan är inte kul. Den enda ljuspunkten är den snälle men mystiske herr Wallgren som bor i Henriettas hus. Men vem är han egentligen? Och vem är den lilla flickan i röd toppluva som leker med gungorna på gården trots att man inte får? Allt börjar med att Henrietta tappar nycklarna. En spännande och suggestiv berättelse. Förlaga: Bonnier Carlsen, 2010.

TPB-nr: P21820

Den gåtfulla branden

av Peter Gissy

3 vol. (283 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 7, fristående, i serien om Jill och Jonatan och deras tidning Härslövs-Bladet. Det brinner i en villa hos en antikhandlare som äger två värdefulla tavlor. Samtidigt brinner det i en lada utanför staden. Polisen har inga spår, men barnen förknippar bränderna med en storbrand i Härslöv för några år sedan. Jill och Jonatan samlar material och tar bilder för sin tidning samtidigt som de spanar efter pyromanen. Förlaga: Bonnier Carlsen, 2010.

TPB-nr: P21865

Den brinnande borgen

av Peter Gotthardt

2 vol. (110 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 3, fristående, i serien Alvdrottningens riddare. Det är midsommarfest hos alverna. Ett flygande odjur för bort alvflickan Viol. Hennes vän Nejlika rider ut ensam i natten för att rädda henne. Men kan hon hitta monstrets gömställe? Och hur ska hon bära sig åt om hon kommer dit? Förlaga: B Wahlström, 2009.

TPB-nr: P21744

Den förhäxade ön

av Peter Gotthardt

2 vol. (112 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 2, fristående, i serien Alvdrottningens riddare. Stallpojken Hassel har precis blivit väpnare åt riddaren Björn. Han har äntligen börjat lära sig att kämpa med svärd, när de två får i uppdrag att leta reda på några fiskare som har försvunnit på en mystisk ö. Resan till ön blir mycket farligare än vad Hassel och Björn kunnat ana, för längs vägen lurar fruktansvärda eldkrigare. Förlaga: B. Wahlström, 2009.

TPB-nr: P21746

Den förtrollade skölden

av Peter Gotthardt

2 vol. (110 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 1, fristående, i serien Alvdrottningens riddare. Alvflickan Nejlika söker upp drottningen, eftersom en vildsint jätte hotar hennes familj. Nejlika hoppas att en av drottningens riddare ska kunna hjälpa till. Men i stället blir det stallpojken Hassel som får följa med henne hem till borgen. Nejlika är arg och besviken. Hur ska en liten stallpojke kunna besegra den hemske jätten? Förlaga: B Wahlström, 2009.

TPB-nr: P21745

Den svarte riddaren

av Peter Gotthardt

2 vol. (110 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 5, fristående, i serien Alvdrottningens riddare. Många faror hotar alverna i deras gröna rike. Men alvdrottningens tappra riddare är alltid redo att kämpa mot de mörka krafterna. En främmande riddare dyker upp för att hämnas en gammal oförrätt. Han utmanar riddare Valnöt på en kamp på liv och död, men Valnöt har inte alls lust att slåss mot den svarte riddaren på den vita pantern. Förlaga: B. Wahlström, 2010.

TPB-nr: P21874

Den vita hjorten

av Peter Gotthardt

2 vol. (106 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 6, fristående, i serien Alvdrottningens riddare. Farorna som hotar alverna i deras gröna rike är många. Men alvdrottningens tappra riddare är alltid redo att kämpa mot de mörka krafterna. En vit hjort visar sig för riddare Björn och han kan inte kan låta bli att följa efter det gåtfulla djuret. Hjorten för honom genom skogen, till en plats som tycks vara förhäxad. Vad är det hjorten vill honom? Förlaga: B. Wahlström, 2010.

TPB-nr: P21873

Det giftiga odjuret

av Peter Gotthardt

2 vol. (110 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 4, fristående, i serien Alvdrottningens riddare. En fruktansvärd ödla angriper alverna. Den verkar särskilt vara ute efter drottningen. Riddare Valnöt ger sig ut på jakt efter den på egen hand för att visa sitt mod. Men när han äntligen får tag i den blir han svårt skadad. Finn det någon i närheten som kan rädda honom? Förlaga: B Wahlström, 2009.

TPB-nr: P21743

Kärlekskarusellen

av Lin Hallberg

2 vol. (131 s. tryckt punktskrift)

Tredje boken om Amanda Hill, en tjej som drömmer om att uppträda på cirkus tillsammans med sin bästa vän Samuel. Samuel följer med Amanda till Stockholm för att gå på Marits cirkusskola. För Samuel lockar Gröna Lund mer än cirkusskolan, och besöket blir inte alls som någon av dem tänkts sig. När Amanda dessutom charmas av Jack, en av de äldre killarna, sätts deras vänskap verkligen på prov. Förlaga: R&S, 2009.

TPB-nr: P21611

Alice varannan vecka

av Bo R. Holmberg

2 vol. (115 s. tryckt punktskrift)

Hjalmar och Alice är bonussyskon och Hjalmar tycker det känns fel. Om de inte hade varit det hade han kunnat fråga på henne. Eller prata med henne som man gör med kompisar. Som det är nu är hon för nära honom och ändå för långt ifrån. Nu kan han bara ligga på andra sidan väggen och känna hennes närvaro varannan vecka. Om separationer, och om hur det är att vara kär. Förlaga: R&S, 2010.

TPB-nr: P21819

Isvintern : [ett äventyr i bronsålder]

av Monika Häägg

5 vol. (407 s. tryckt punktskrift)

Del 3 i serien som börjar med Solbarnet. Fry lever under bronsåldern i södra Halland. Solgudinnan har utvalt henne till Solbarn. Efter ett antal solvarv som lärling är Fry snart redo att bli Solgudinnans tjänare och Hird planerar för att återvända till sin hembygd. En tid före firandet av Midvinteroffret överraskas Fry av en snöstorm och blir jagad av vargar. Den starke främlingen Tore räddar henne från att frysa ihjäl. Förlaga: Monkaland, 2010.

TPB-nr: P22206

Månguden : [ett äventyr i bronsålder]

av Monika Häägg

5 vol. (481 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien som börjar med Solbarnet. Fry lever under bronsåldern i södra Halland. Solgudinnan har utvalt henne till Solbarn. Fry är föräldralös och bor, tillsammans med Solgudinnans tjänare Hird, på Kungsgården. En tid före Midsommaroffret försvinner Hird under mystiska omständigheter. Mångudens tjänare Ulv tar makten och Fry blir jagad från Kungsgården. Förlaga: Monkaland, 2009.

TPB-nr: P22208

Solbarnet : [ett äventyr i bronsålder]

av Monika Häägg

5 vol. (418 s. tryckt punktskrift)

Del 1 i serien om Fry. Tiden är bronsåldern och platsen södra Halland. Fry, som är hittebarn, växer upp under svåra förhållanden på Nygården. Hon blir anklagad för stöld av offergåvor och dömd att bli det första människooffret på lång tid. Men Fry är utvald av Solgudinnan och visar sig ha övernaturliga krafter. Förlaga: Monkaland, 2009.

TPB-nr: P22207

Nyckelbarnen

av Sara Kadefors

5 vol. (397 s. tryckt punktskrift)

När fritidsklubben stänger öppnas dörren till en helt ny värld för Siri, Leo och Linn. Istället för att gå hem efter skolan tillbringar de tiden på stan med nycklarna runt halsen. Hemma och i skolan känner de sig orättvist behandlade. Läraren är taskig, rektorn inskränkt och hemma ljugs det oavbrutet. Det som börjar med oskyldigt bus växer så småningom till storskaliga aktioner bortom all kontroll. Förlaga: Bonnier Carlsen, 2010.

TPB-nr: P22179

Unga monster

av Michael Lawrence

2 vol. (112 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Det är Lons första dag i sin nya skola, doktor Ffelix Ffurters Akademi för Unga Monster. Ohyggliga varelser hemsöker korridorerna - och då pratar vi bara om lärarna. Är Lon tillräckligt hemsk för att klara av skolan? Från och med nu måste han uppföra sig så illa han bara kan. Förlaga: Argasso, 2009.

TPB-nr: P22065

Genom rök & eld : tio dramatiska berättelser om drakar

av Chris Mould

2 vol. (172 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Tio fantasifulla berättelser om drakar, kejsare och riddare, prinsar och prinsessor. Några är nyskrivna av författarna och några bygger på sägner och myter från bland annat Polen, Kina och Grekland. Texterna är lättlästa och passar både för nybörjarläsaren och för att läsa högt. Förlaga: Bergh, 2009.

TPB-nr: P21688

Sommar och hemliga härligheter

av Moni Nilsson

2 vol. (190 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien som börjar med Pappan med de stora skorna. Semlan oroar sig för att barndomen ska ta slut när hon fyller tretton i augusti. Men än är det sommarlov och mamma har blivit förälskad igen. Har föräldrar inget annat för sig på semestrarna? Semlan får också spela Paddanlåten på Ullevi och träffa sin farfar som sägs ha stuckit hemifrån när pappa var tolv år och aldrig mer hördes av. Gordon, forskaren, hade hittat honom. Förlaga: NoK, 2010.

TPB-nr: P21835

Blodets röst

av Magnus Nordin

7 vol. (706 s. tryckt punktskrift)

Efter några år är Daniel tillbaka på Gotland. Pappan är död och någon måste ta hand om bilskroten. Han försöker skapa sig ett nytt liv och vill helst glömma Kira, tjejen med bärnstensögonen. Men det förflutna hinner ikapp. Ett djurskelett draggas ur havet, en envis polis vid namn Kim biter sig fast i fallet och snart nog finns de där på Gotland igen - varulvarna - och de vill ha hämnd. Förlaga: Bonnier Carlsen, 2010.

TPB-nr: P21868

Tidningsdeckarna och skejtrånaren

av Arne Norlin

3 vol. (235 s. tryckt punktskrift)

Sjätte boken om 11-årige Henrik och hand kompisar på Norrsjö Nyheter. En mystisk skejtare har börjat dyka upp i Västerköping. Han dyker upp från ingenstans, snor åt sig saker i farten och försvinner sedan spårlöst på sin bräda. Vem är han egentligen? Och är det verkligen en han? Förlaga: Alfabeta, 2010.

TPB-nr: P21856

Zeina & Nalle och sveket

av Sören Olsson

3 vol. (221 s. tryckt punktskrift)

Del 4 i serien som börjar med Zeina & Nalle. Det är vårtermin i åttan och Zeina och Nalle är tillsammans. Zeina bestämmer sig för att göra slut eftersom hon tycker att det känns tjatigt att gå omkring som "värsta gifta paret". Nalle å andra sidan funderar på om de inte borde förlova sig. Man får dels följa handlingen ur Nalles perspektiv, dels ur Zeinas. Förlaga: R&S, 2005.

TPB-nr: P21853

Vargbröder - vålnadernas berg

av Michelle Paver

6 vol. (505 s. tryckt punktskrift)

Del 6 i serien Han som föddes att möta mörkret. Torak beger sig till Vålnadernas berg för att möta den mäktigaste schamanen, hon som enligt alla tecken kommer att leda till Toraks död. Torak har trotsat is och eld, hav och vildmark och ond magi i sin jakt på de fruktade Själ-Slukarna. Nu närmar han sig slutet av sin kamp. Ska det också bli slutet på hans liv? I denna sista del i serien ställs Torak inför stora utmaningar. Förlaga: Semic, 2010.

TPB-nr: P21793

Saba : sanningar och lögner

av Simonette Schwartz

5 vol. (466 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

När 16-åriga Sabas pappa åker till sitt hemland Eritrea lämnas hon ensam med småbröderna. Hon får ta hand om allt medan mamma knappt reser sig ur sängen. Och i skolan har någon brutit sig in i databasen och mejlat ut hemligheter om alla i klassen. Saba hatar sitt liv och längtar efter att pappa ska komma hem. Förlaga: LL-förlaget, 2010.

TPB-nr: P22067

Dolt i färg

av Emma Vall

3 vol. (249 s. tryckt punktskrift)

Tredje boken i deckarserien om Sunna och Sixten. Det är sommar och Sixtens pappa har stängt sin pizzeria. Ungdomarna upptäcker att ägarna till den nya ramaffären håller på med tavelförfalskning. När de riskerar att upptäckas under en spaning gömmer de sig i en skåpbil. Men det var det sämsta de kunde göra! Skåpbilen tillhör nämligen tavelförfalskarna. Förlaga: Opal, 2010.

TPB-nr: P21866

Campingmysteriet

av Martin Widmark

2 vol. (121 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Det råder ett härligt sensommarlugn på campingplatsen där Lasse och Maja tältar tillsammans med Miranda och hennes lilla apa. Men strax börjar saker försvinna spårlöst och grannarna uppför sig allt mer mystiskt. Och när campingägaren en morgon vrålar rätt ut över sin kräftbur inser de att det är slut på semestern. Dags för spaning. Ännu en del i serien LasseMajas detektivbyrå. Förlaga: Bonnier Carlsen, 2010.

TPB-nr: P21823

Tvillingsjälar

av Jacqueline Wilson

5 vol. (446 s. tryckt punktskrift)

Jewel och India är två flickor i England som kommer från olika bakgrund. Indias familj är rik och Jewel bor i ett fattigt område. Trots att de är olika så blir de bästisar när de träffas av en tillfällighet. När Jewel en dag rymmer hemifrån göms hon på vinden av India som har Anne Frank som hjältinna. Tillsammans skriver de också en dagbok och snart är sidorna fyllda av detaljer kring deras stora gemensamma hemlighet. Förlaga: Alfabeta, 2010.

TPB-nr: P21864

Silverkniven

av Gull Åkerblom

7 vol. (584 s. tryckt punktskrift)

Mörk vampyrberättelse om utanförskap och en tonårings sökande efter sig själv. Edit är dotter till en vampyr, är mobbad i skolan och vistas periodvis på mentalsjukhus. Enda trösten är hästen Lulu. På ett ridläger utsätts Edit och fyra andra flickor för prövningar. De får rida om natten, och har möten på kyrkogården. Som motvikt finns morfadern som täljer figurer med silverknivar och den jordnära kompisen Sofia. Förlaga: Opal, 2009.

TPB-nr: P21772

Facklitteratur

Så lever rådjuret

av Ulf Svedberg

24 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Här får vi följa de skygga rådjuren och deras ungar under ett helt år. På våren går hinden i väntans tider och i början av sommaren, när det finns mycket gott att äta, föds de små rådjursungarna. Vintern kan däremot vara svår för ett rådjur då det är svårt att få tillräckligt med mat. Enkla och vardagsnära faktatexter ger en spännande inblick i rådjurets liv. Förlaga: Bonnier Carlsen, 2003.

TPB-nr: P21776

Specialproduktioner

Taktila bilderböcker

Taktila bilderböcker innehåller collagebilder eller screentryckta bilder.

Gissa djur

av Jonas Jansson

22 s. tryckt punktskrift

Glestryck

En bilderbok för de mindre barnen med välbekanta djur som katt, mus, häst, ko, get och gris. Varje djur får ett eget uppslag och en finurligt rimmad vers där barnet själv kan fylla i: Vem har flyttat in i vårat hus? Kan det va en modig liten...? Taktilt omslag: screentryck. Förlaga: Bonnier baby, 2007.

TPB-nr: P21587

Sopnedgasten och andra moderna monster

av Andreas Palmaer

29 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Alla vet ju att monster och spöken bor i gamla kråkslott med knarrande trappor och fuktiga källare där det hänger spindelväv i taket. Eller är det kanske så att det finns monster och spöken som vill bo där det är fint och rent som hemma hos dig? Så se upp när Stök-Spök, Sopnedgasten och Ola Tola kryper fram, då kan allt hända! Passar barn som gillar lite svårare taktila bilder. Taktilt omslag: screentryck. Förlaga: N&K, 2009.

TPB-nr: P21859

Staden : så funkar den

av Johanna von Horn

2 vol. (110 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Vad finns under marken egentligen och vad är alla de där brunnslocken på gator och trottoarer till för? Hur fungerar bankomaten, tunnelbanan, trafikljusen och rulltrappan? De här frågorna, och många andra, får du som är nyfiken på hur saker och ting i staden fungerar, svar på. Taktila svällpappersbilder i färg. Taktilt omslag: screentryck. Förlaga: NoK, 2009.

TPB-nr: P21685

Bredvidböcker

Den tryckta originalboken medföljer punktskriftsboken.

Måns och Mari om våren

av Kaj Beckman

33 bl. tryckt punktskrift

Glestryck

Vintern börjar äntligen gå mot sitt slut och de första vårblommorna kommer. Måns och Mari gör fint i trädgården och ser växter och djur komma fram efter den långa vintern. Vid påsk klär de ut sig till påskkäringar och går till torget och köper påskris. Den 1 maj demonstrerar de allihop och en vecka senare är det dags för Mattis födelsedag. Förlaga: En bok för alla, 2010.

TPB-nr: P21799

Måns och Marie om vintern

av Kaj Beckman

28 bl. tryckt punktskrift

Glestryck

Måns och Mari bor hos Matti ett litet blått hus i utkanten av stan. När vi träffar dem har just vinterns första snö kommit och trädgården är alldeles vit. Måns och Mari skottar snö nästan varje dag, på kvällarna sitter de med Matti vid brasan, steker äpplen och berättar sagor. Vi får följa dem genom hela vintern och vara med om deras jul- och nyårstraditioner, utflykter och lekar. Förlaga: En bok för alla, 2009.

TPB-nr: P21778

Spinkis fotbolls-ABC

av Lasse Anrell

40 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Olle kallas för Spinkis i sitt fotbollslag Söderkamraterna. Han är jätteduktig på fotboll och kan sånt som cykelspark. Med bild och text berättar Spinkis om laget, kompisarna och om hur fotboll går till. Varje bokstav får en liten berättelse där ord som avspark, inkast och offside får sin förklaring men också ord som vinna, föräldrar och åskådare. Till vissa bilder finns även en kortare rimmad text. Förlaga: Bonnier Carlsen, 2010.

TPB-nr: P21795