Nya punktskriftsböcker december 2010

Nya punktskriftsböcker december 2010

Inledning

Listan är uppdelad i 3 huvuddelar; Litteratur för vuxna, Litteratur för barn samt Specialproduktioner, vilka ligger på den första rubriknivån. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är i sin tur uppdelad på skön- respektive facklitteratur.

Listan omfattar 25 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Åminne : en berättelse från Sörmland

av Sven Delblanc

6 vol. (507 s. tryckt punktskrift)

Del 1 i en romanserie i 4 delar. Realistiskt och ömsint skildras människorna i den lilla byn Hedeby i Sörmland, där delar av bondetraditionen lever kvar. Men individernas öden påverkas av samhällsutvecklingen. Flyttningen till staden börjar, men tar fart först efter fredsslutet. Rik och frodig berättelse om bygd och folk. Tid: 1930-tal till 1945.

TPB-nr: P22060

Systerskap : roman

av Katerina Janouch

9 vol. (811 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien inledd med Bedragen. John och Cecilia har separerat efter att Johns otrohetsaffär uppdagats. Cecilia saknar familjelivet och bedövar smärtan genom att ge sig hän åt arbetet på förlossningen. Omgivningen förväntar sig att hon ska fullfölja skilsmässan, men själv känner hon sig ändå inte säker. Samtidigt utsätts Cecilias systerdotter för ett sexövergrepp och vill hämnas. Dessutom går en våldtäktsman lös. Förlaga: Piratförl., 2009.

TPB-nr: P22149

Berömmelse : roman i nio historier

av Daniel Kehlmann

4 vol. (380 s. tryckt punktskrift)

Nio tätt sammanflätade historier. Gemensam nämnare är mobiltelefoni och dess konsekvenser för modern livsföring. Kan man gå vilse om man har en mobil? Finns det någon gräns för otrohet när mobilen tillhandahåller ett alibi hur lätt som helst? Kan man ringa till en bok, eller från en bok? Och om man med mobilens hjälp låtsas vara någon annan, finns det då inte en risk att man blir den andre? Förlaga: Bonnier, 2010.

TPB-nr: P22094

Kungens födelsedag

av Hans Koppel

3 vol. (241 s. tryckt punktskrift)

Kungen dagdrömmer om att göra skillnad. Men vad ska en kung ta sig till i ett land som inte bjuder på minsta lilla statskupp? Samtidigt i Sverige: En livvakt tänker osunt mycket på Borlänge, några unga miljöaktivister vill förändra världen, en mansforskare lobbar hårt för att sälja sina floskler, en ung stjärnadvokat vill mest bara ligga med sin man. Och Elin fyller snart 110. Förlaga: Telegram, 2010.

TPB-nr: P22195

Evolutionen och jag kommer inte överens : bekännelser

av Fredrik Lindström

2 vol. (117 s. tryckt punktskrift)

Blandning av kortprosa och dikter. Evolutionen och nutidsmänniskan är inte överens, menar F.L. Det märks överallt i vår beslutsångest. Tänka på framtiden eller njuta för stunden? Pensionsspara eller impulsshoppa? Relationsutveckling eller nätporr? Är våra gener på kollisionskurs med den moderna, individualistiska livsstilen? Förlaga: Atlantis, 2010.

TPB-nr: P22089

Främlingen i huset

av Sarah Waters

15 vol. (1402 s. tryckt punktskrift)

Tiden är strax efter andra världskriget. Doktor Faraday kallas till godset Hundreds Hill, en gång en av de mest imponerande georgianska byggnaderna i Warwickshire. Där möts han av en uppskrämd tjänsteflicka och en familj på ekonomiskt obestånd. Något olycksbådande vilar över det förfallna huset och dess invånare. Snart dras han in i familjen Ayres liv och det förflutna. Vad kastar sin mörka skugga över det gamla godset? Förlaga: NoK, 2010.

TPB-nr: P22046

Facklitteratur

Bibeln : den heliga skrift : Gamla och Nya testamentets kanoniska böcker : svenska folkbibeln 98. [D. 5], Job ; Psaltaren ; Ordspråksboken ; Predikaren

Job... : 14 vol. (1175 s. tryckt punktskrift)

TPB-nr: P22113

En polsk familj

av Billy Ehn

5 vol. (472 s. tryckt punktskrift)

Under flera månader vintern 1974-75 bodde förf:na hos en bondearbetarfamilj i en polsk småstad. De skildrar det polska samhället ur familjens perspektiv. Man får följa strävanden att förverkliga ett gott liv, levnadsförhållanden och social ställning. Familjens balansgång mellan krav från den socialistiska staten och den katolska kyrkan återspeglar förutsättningarna för en stor del av den polska befolkningen under denna tid. Förlaga: Tiden, 1977.

TPB-nr: P22126

Och ingen utanför : inblick och utblick i Anders Frostensons författarskap

av Alva Ekström

6 vol. (500 s. tryckt punktskrift)

Biografi över psalmdiktaren, poeten, och prästen A.F., 1906-2006, förgrundsgestalt i 1900-talets psalmdiktning. I 1986 års psalmbok finns han representerad med 146 verk i form av original, bearbetningar och översättningar. 1932 prästvigdes han och började året därefter sin tjänst i Gustaf Vasa församling i Stockholm för att sedan flytta ut till Lovö församling där han blev kvar till sin pensionering 1971. Förlaga: Artos, 2010.

TPB-nr: P22063

Carl Maria von Weber

av Michael Leinert

4 vol. (384 s. tryckt punktskrift)

C. M. W., 1786-1826, tysk tonsättare och dirigent, främst känd för sina operor såsom Friskytten, Oberon och Euryanthe, två klarinettkonserter, en klarinettkvinttet m.m. Fryskytten från 1821 betraktas som den första tyska, romantiska operan och har fått en enastående betydelse för operans utveckling på 1800-talet. Förlaga: Norma, 1984.

TPB-nr: P22198

Fettskrämd

av Lars-Erik Litsfeldt

6 vol. (578 s. tryckt punktskrift)

Förf. vill avliva uppfattningen att det är fett som gör oss överviktiga och menar att många kostråd om att äta mindre fett är felaktiga. Man bör i stället minska intaget av kolhydrater. Genom kostförändring har han själv gått ner i vikt och han uppmanar läsaren att se kritiskt på forskningsrön och expertutlåtanden. Recept och kolhydrattabell avslutar. Förlaga: Pagina, 2009.

TPB-nr: P22161

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Eldfågelns sista strid

av Adam Blade

2 vol. (173 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 6 i serien som börjar med Drakens vrede. Den stora eldfågeln sägs vara det mäktigaste av Avantiens vidunder. Trollkarlen Malvel har henne i sitt våld för att hon ska förgöra landet. Toms uppdrag blir att befria eldfågeln och en strid på liv och död väntar högt uppe på vulkanens topp. Ska Tom klara att besegra Malvels mörka krafter? Förlaga: Bergh, 2009.

TPB-nr: P22068

Snömonstrets hämnd

av Adam Blade

2 vol. (176 s. tryckt punktskrift)

Del 5 i serien som börjar med Drakens vrede. Snömonstret, ett av de magiska vidundren i Avantien, sprider skräck omkring sig i bergsbyarna. Hon är förhäxad av den elaka trollkarlen Malvel. Tom måste färdas till de isiga vidderna i norr för att befria det ursinniga odjuret. Ska han lyckas att överleva i kylan och snön och klara sitt uppdrag? Förlaga: Bergh, 2009.

TPB-nr: P22069

Zefa - jättebläckfisken

av Adam Blade

2 vol. (196 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 1 i serien Beast Quest - Den gyllene rustningen. Den onde trollkarlen Malvel har stulit en magisk gyllene rustning och spritt ut delarna över hela Avantien. Tom har svurit på att hitta dem. Men varje del vaktas av ett fruktansvärt monster. Och ett av dem är Zefa - jättebläckfisken. Ska Tom lyckas övervinna en undervattenstrid mot detta monster. Förlaga: Bergh, 2010.

TPB-nr: P22080

Livet enligt Rosa - du är den jag vill ha

av Måns Gahrton

2 vol. (154 s. tryckt punktskrift)

Åttonde boken om Rosa. Det är ändå märkligt: Rosa och Ville har bott bredvid varandra sedan de var fyra år. De har haft samma tandemcykel och delat på samma hemligheter. Ändå har det aldrig slagit Rosa in att Ville skulle kunna vara den rätte för henne. Hon känner att hon har blivit kär i honom. Kanske det är för sent nu? Ville verkar också helst av allt föredra Leila. Förlaga: Bonnier Carlsen, 2010.

TPB-nr: P22040

Fienden

av Charles Higson

10 vol. (881 s. tryckt punktskrift)

Del 1 i serien De levande döda. Alla vuxna - föräldrar, lärare, läkare, drottningen - blev sjuka när epidemin bröt ut för ett och ett halvt år sedan. De som hade tur dog snabbt. De kan inte längre tänka eller tala som vanligt, är förvirrade, tokiga och mycket hungriga. De är levande döda. Bara de som var under 14 år när epidemin startade klarade sig. Om de var starka, eller hade äldre barn som kunde hjälpa dem. Förlaga: Bonnier Carlsen, 2010.

TPB-nr: P22253

Slav eller fri

av Julius Lester

94 s. tryckt punktskrift

Slavarna Ellen och William flyr från sydstaterna i 1800-talets Amerika till den hägrande friheten i norr. Ellen klär ut sig till man och William är betjänt. Efter många spännande upplevelser når de friheten. Berättelsen har verkliga förebilder. Förlaga: Opal, 1987.

TPB-nr: P22204

Skuggan i Hawthorn Bay

av Janet Lunn

5 vol. (446 s. tryckt punktskrift)

Mary 15 år, som bor i Skottland, är synsk. En dag hör hon sin kusin ropa på henne, trots att han emigrerat till Canada flera år tidigare. M. reser dit för att komma till honom, men finner att han dött och släktingarna rest tillbaka hem. Trots detta stannar M. i Canada; efter många besvärligheter finner hon sig till rätta i det nya landet. Tid: 1800-talet. Förlaga: Sjöstrand, 1988.

TPB-nr: P22203

Spelet

av Bali Rai

2 vol. (120 s. tryckt punktskrift)

Harjinder är 15 år och saknar erfarenheter av tjejer. Men intresset är det inget fel på och han blir överlycklig när två jättesnygga tjejer bjuder ut honom nästan samtidigt. Han faller för frestelsen att dejta båda, men snart har han snärjt in sig i en härva av lögner och blir alltmer förvirrad. På en fest hos en gemensam vän träffar tjejerna varandra och då spricker också bubblan. Förlaga: Argasso, 2010.

TPB-nr: P22121

Damen på kyrkogården och andra spökhistorier

av Jørn Roeim

84 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Nio gastkramande historier om spöken: De svarta handskarna, Kniven, I en mörk, mörk skog, Pianolektionen, Förföljaren, Liftaren, De fem rövarna, Julkonserten samt Damen på kyrkogården. En bok för alla som älskar lagom läskiga spökhistorier. Förlaga: Bergh, 2010.

TPB-nr: P22173

Specialproduktioner

Taktila bilderböcker

Taktila bilderböcker innehåller collagebilder eller screentryckta bilder.

Kattresan : bilderbok

av Ivar Arosenius

44 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Klassisk bilderbok om Lillan, som går ut på vägen och möter vanliga, men mer eller mindre förtrollande ting. Hon önskar hon fick rida på katten och vips så får hon det. Trygg och glad möter hon nu allt det farliga. Taktilt omslag: screentryck. Förlaga: Bonnier Carlsen, 2007.

TPB-nr: P21651

Rundis och Randis vill leka : pekbok med luckor

av Emma Dodd

21 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Rundis och Randis vill leka med sina vänner men var har Pyttan tagit vägen? Hon är inte hos Långis och inte hos Elefant-Elvis, inte i boden och inte i indiantältet. Till slut hittar de Pyttan och hon vill gärna leka. En bok med korta texter och enkla taktila collagebilder i färg där geometriska former representerar de olika figurerna. Text i storstil och med färgad punktskrift i glestryck. Taktilt omslag: screentryck. Förlaga: R&S, 2009.

TPB-nr: P21750

Bredvidböcker

Den tryckta originalboken medföljer punktskriftsboken.

Fabian håller nollan

av Anja Fröhlich

68 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Fabian har sitt livs chans. Bara han satt bollen i krysset i matchen mot 3B, så är det bevisat att han behövs i laget. Tyvärr missar Fabian och åker ur laget. Hur ska Fabians fotbollsdröm nu leva vidare? Förlaga: Bergh, 2009.

TPB-nr: P21714

Egil och pappa träffar älgen

av Camilla Kuhn

16 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Egil ser fram emot utflykten med pappa. De ska åka till skogen och bo i tält! Men deras skogsäventyr blir inte riktigt som de tänkt sig, för plötsligt får de oväntat sällskap. Förlaga: Bergh, 2010.

TPB-nr: P22174

Hallå därinne! eller Vad en oföding bör veta

av Ulf Stark

57 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Hallå magsimmarn! Vad tänker du på? Kom ut snart, så att vi kan simma tillsammans! Jag har brunt hår och är asstark, du kan kalla mig för Micke. Micke ska bli storebror och han pratar genom sin mammas mage med sitt syskon, lyser in med ficklampa och berättar om hur vackert det är på utsidan, vad man kan göra och vad man ska akta sig för. Ömsint och humoristisk bilderbok. Inga bildbeskrivningar. Förlag: Bonnier Carlsen, 2010.

TPB-nr: P21801