Nya punktskriftsböcker januari 2011

Nya punktskriftsböcker januari 2011

Inledning

Listan är uppdelad i 3 huvuddelar; Litteratur för vuxna, Litteratur för barn samt Specialproduktioner, vilka ligger på den första rubriknivån. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är i sin tur uppdelad på skön- respektive facklitteratur.

Listan omfattar 45 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Kriget är slut

av Morgan Alling

8 vol. (701 s. tryckt punktskrift)

Morgans tidiga barndom är fylld av polisingripanden och misshandel. Vid fyra års ålder skiljs han från sin alkoholiserade mor, hamnar på barnhem och i flera fosterfamiljer. Vändningen kommer när han får en kärleksfull fosterfar som vågar ställa krav och när han finner teatern som blir hans andra hem. Ett gripande porträtt av en pojke som överlever tack vare sin humor och sin längtan efter revansch. M.A., 1968- , skådespelare. Förlaga: Forum, 2010.

TPB-nr: P22210

Den drunknade

av Therese Bohman

4 vol. (374 s. tryckt punktskrift)

Marina åker till Skåne för att hälsa på sin syster och hennes nye man Gabriel. Hon upplever en våldsam attraktion till Gabriel som hon uppfattar som besvarad. Samtidigt förstår hon att det finns något som systern vill berätta. Marina och Gabriel spelar ett farligt spel som riskerar att få ödesdigra konsekvenser. Suggestiv debutroman. T.B., 1978- . Förlaga: Norstedt, 2010.

TPB-nr: P22275

Vårbrytning

av Laila Brenden

7 vol. (639 s. tryckt punktskrift)

Del 30 i släktsagan om Hannah. Medan Hannah och Fabian ännu en gång måste slåss mot prästerskapet i Kristiania, är det full aktivitet i Hemsedal. Slakttiden är över och visthusboden bågnar av mat. Alla har fullt upp med förberedelserna till det stora gästabudet, men Knut och Emilie unnar sig några förstulna ögonblick i skogsstugan - det är ju lång tid till sommaren och bröllopet. Förlaga: Schibsted, 2010.

TPB-nr: P22180

Än jublar fågelsången : myller i 45 scener

av Stewe Claeson

9 vol. (837 s. tryckt punktskrift)

30-årige Wilhelm har ärvt en hotellrörelse av sin far, som stakat ut sonens liv. Så möter han en intensiv och dominant 17 år äldre kvinna i ett kortvarigt förhållande. Tiden är Motalatrakten åren runt 1909. Folkbildningen knackar på dörren och kampen börjar sjuda bland arbetarna. Wilhelm förstår inte allt som händer, men är alltför lyhörd för "sina" arbetare enligt somliga. Förlaga: Norstedt, 2009.

TPB-nr: P21738

Spill : en damroman

av Sigrid Combüchen

11 vol. (1055 s. tryckt punktskrift)

Författaren får brev från en av sina läsare, Hedwig Langmark, som känt igen ett beskrivet foto i en av författarens böcker. Genom brevväxling och efterforskningar växer en berättelse om Heddas liv som ung. Hur det kom att formas av tillfälligheter och ogenomtänkta beslut när hon var runt tjugo. Mellan författaren och den gamla Hedda råder dragkamp om mening. Vad är av betydelse - det som inte blev eller nuet som det är? Förlaga: Norstedt, 2010.

TPB-nr: P22261

Stadsporten : en berättelse från Sörmland

av Sven Delblanc

8 vol. (740 s. tryckt punktskrift)

Del 4 i en romanserie i 4 delar inledd med Åminne. Realistiskt och ömsint skildras människorna i den lilla byn Hedeby i Sörmland, där delar av bondetraditionen lever kvar. Men individernas öden påverkas av samhällsutvecklingen. Flyttningen till staden börjar, men tar fart först efter fredsslutet. Rik och frodig berättelse om bygd och folk. Tid: 1930-tal till 1945.

TPB-nr: P22038

Stenfågel : en berättelse från Sörmland

av Sven Delblanc

6 vol. (506 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien som inleds med Åminne. Realistiskt och ömsint skildras människorna i den lilla byn Hedeby i Sörmland, där delar av bondetraditionen lever kvar. Men individernas öden påverkas av samhällsutvecklingen. Flyttningen till staden börjar, men tar fart först efter fredsslutet. Rik och frodig berättelse om bygd och folk. Tid: 1930-tal till 1945.

TPB-nr: P22120

Gud som haver

av Ingrid Elfberg

8 vol. (745 s. tryckt punktskrift)

Tvååriga Sebastian förs bort av en pedofil. Han hittas av förskoleläraren Mattias som blir misstänkt och döms för brottet. Mamman, Eva Seger, känner sig dock inte lättad. Det är något som inte stämmer. När Mattias i brev från fängelset bedyrar sin oskuld ser Eva ingen annan möjlighet än att själv göra egna efterforskningar. Polisen vägrar lyssna, men Eva inser att förövaren finns i familjens närmaste umgängeskrets. Förlaga: Kabusa, 2009.

TPB-nr: P22170

Porten kallas trång

av Jan Fridegård

5 vol. (461 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien inledd med Torntuppen. Johan Froms själ har lämnat hans kropp, men från andevärlden ingriper han direkt för det godas sak på jorden. Froms ande spelar rollen av samvete för hustrun Lovisa i hennes jordiska tillvaro. Spiritistiskt inspirerad roman, mycket föranledd av förf:s fars bortgång. J.F., 1897-1968. Förlaga: W&W, 1974.

TPB-nr: P22124

Imperium

av Robert Harris

12 vol. (1020 s. tryckt punktskrift)

En kylig novembermorgon knackar en skräckslagen man på den romerske senatorn Ciceros dörr. Han kommer från Sicilien och vill be om hjälp mot Gaius Verres, öns korrupte ståthållare. Han har råkat i onåd hos Verres och riskerar att bli korsfäst på grundval av falska vittnesmål. När Cicero hör sicilianarens berättelse inser han att han kan dra nytta av situationen. Hans mål är att ta makten i Rom och alla medel är tillåtna. Förlaga: Forum, 2009.

TPB-nr: P22092

Mörka strömmar

av Arnaldur Indriðason

8 vol. (690 s. tryckt punktskrift)

Del 2, fristående, i en kvartett med fyra deckare från Island. En kvinnlig polis, Elinborg, utreder ett mord på en man som hittas med avskuren hals i en lägenhet i Reykjavijk. Brottet sätts i samband med Rohypnol och en våldtäkt. Kriminalberättelse med många sammanträffanden och spår som leder ut till den ödsliga isländska landsbygden. Privat är Elinborg mamma till tre tonåringar och hon hyser intresse för matlagning. Förlaga: Norstedt, 2010.

TPB-nr: P22254

Hittebarnet : roman : [tredje romanen om barnmorskan Cecilia Lund]

av Katerina Janouch

9 vol. (845 s. tryckt punktskrift)

Del 3 i serien inledd med Bedragen. Barnmorskan Cecilia är gravid igen och arbetar på att få äktenskapet att fungera efter Johns otrohet. Hon börjar också hämta sig från överfallet och återupptar arbetet på förlossningsavdelningen. När en nyfödd flicka lämnas på trappan får hon i sökandet efter mamman anledning att återigen träffa polismannen Per Nilsson, en bekantskap som alltmer sysselsätter hennes tankar. Förlaga: Piratförl., 2010.

TPB-nr: P22211

Den du inte ser

av Mari Jungstedt

7 vol. (640 s. tryckt punktskrift)

Under några intensiva juniveckor inträffar tre brutala kvinnomord på Gotland. De har alla speciella kännetecken och tillvägagångssätt som gör det uppenbart för polis, press och allmänhet att man har med en seriemördare att göra. Paniken sprider sig och är på väg att lamslå både öns bofasta och de kommande turisterna. Väljer mördaren ut sina offer slumpvis, eller finns det en plan - och i så fall, vem blir nästa offer. Psykologisk thriller. Förlaga: Bonnier, 2008.

TPB-nr: P22171

Under lejonets blick

av Maaza Mengiste

9 vol. (828 s. tryckt punktskrift)

Året är 1974 och stämningen i Etiopiens huvudstad Addis Abeba är laddad. Det råder torka, hungersnöd, och stort folkligt missnöje med kejsar Haile Selassies regim. Men när en militärjunta ersätter det gamla styret med ett socialistiskt sådant resulterar det i terror. I centrum finns läkaren Hailu och hans båda vuxna söner Dawit och Yonas, i mycket varandras motsatser. M. M., 1970- , etiopisk författarinna bosatt i USA. Förlaga: Forum, 2010.

TPB-nr: P22279

Mord i Havanna : en Homandeckare

av Jan Mårtenson

8 vol. (740 s. tryckt punktskrift)

Antikhandlare Homan är i Havanna och ser fram emot en vistelse på anrika Hotel Nacional, en gång hemvist för maffian. Hans pianolärarinna Rut Mandelbaum har begravts och släktingarna intrigerar om arvet. Särbon Francine är på konferens och när ett mord inträffar hamnar Homan själv i en inte alltför komfortabel kubansk finka. Väl hemma i Stockholm fortsätter jakten, men han är nära att åter förpassas till den västindiska ön. Förlaga: W&W, 2010.

TPB-nr: P22135

Inbjudan till sorg : roman

av Anders Paulrud

3 vol. (274 s. tryckt punktskrift)

På en skärgårdsö sitter en gammal man och ältar en både fruktansvärd och underbar period i sitt förgångna, en period som inleds med stark förälskelse som sakteliga övergår till oförståelse och hat. Relationen blir alltmer destruktiv och i sista skedet tycks döden vara den slutliga lösningen. Starkt känsloladdad roman som kretsar kring minnet av den stora kärleken och det bottenlösa hatet. Förlaga: Bonnier, 2000.

TPB-nr: P22226

Flickan med snö i håret : [kriminalroman]

av Ninni Schulman

10 vol.

Magdalena återvänder hem till sin hembygd som lokalreporter i Värmland efter att ha jobbat som journalist i Stockholm. Med sig har hon sin son som längtar till pappan i Stockholm. Två lik av flickor hittas och Magdalena, som börjar nysta i fallet, misstänker att hon stött på en lägenhetsbordell. Hon förstår att den fridfulla bygden bär på hemligheter som somliga av dess invånare vill göra allt för att dölja. Förlaga: Forum, 2010.

TPB-nr: P22277

Att springa

av Maria Sveland

11 vol. (993 s. tryckt punktskrift)

Året är 1988 och två flickor, Emma och Julia, på väg in i puberteten möter en blottare i skogen. De lever i ett samhälle där män är opålitliga och svekfulla och händelsen blir upptakt till en rad händelser som för alltid kommer att förändra tillvaron för dem. Berättelse om det magiska gränslandskapet mellan barndomen och vuxenvärlden och om vänskap där man inte trodde att den fanns. Förlaga: Norstedt, 2010.

TPB-nr: P22260

Emma & Uno : visst var det kärlek

av Märta Tikkanen

6 vol. (550 s. tryckt punktskrift)

Dokumentär- och kärleksroman om Märta Tikkanens, 1935- , morföräldrar. Morfadern Uno Stadius dog då Märta var ett år, medan mormodern Emma levde till 1952. Emma föder sex barn från sitt nittonde till tjugofemte år, upplever inbördeskrig, två världskrig och tar hela tiden själv ansvar för barnen. Uno är karismatisk folkbildare, världsförbättrare som grundar folkhögskolor och deltar i projekt, men har föga tid för familjen. Förlaga: Forum, 2010.

TPB-nr: P22233

Facklitteratur

Sannas matbok : för den självläkande människan

av Sanna Ehdin

6 vol. (547 s. tryckt punktskrift)

Kokbok varvad med senaste forskningsrön inom internationell näringsforskning. Drygt 140 recept på kost som enligt förf. skapar god hälsa, energi och viktminskning genom att stärka kroppens egna friskprocesser. Uppdelad i två delar; en receptdel och en faktadel som behandlar matens betydelse för hälsan. Recepten är enkla med tyngdpunkt på ekologiskt, närproducerade och säsongsanpassade råvaror. Förf. immunolog och forskare. Förlaga: Forum, 2008.

TPB-nr: P22232

Toner och passioner : Ludus tonalis

av Käbi Laretei

4 vol. (314 s. tryckt punktskrift)

K. L., 1922- , estniskfödd konsertpianist, kom till Sverige 1940 och var bl. a gift med regissören Ingmar Bergman. Här berättar hon om möten med musiker och dirigenter. Särskild tyngdpunkt ligger på relationen med den amerikanske förläggaren Clay Coss och dennes hustru Eva. Bokens undertitel, Ludus tonalis, alluderar på Paul Hindemiths pianoverk vars satser och/eller tempobeteckningar även gett namn åt varje kapitel. Förlaga: Norstedt, 2010.

TPB-nr: P22221

Madame de Pompadour : intelligens, skönhet, makt

av Herman Lindqvist

10 vol. (820 s. tryckt punktskrift)

Biografi över Madame de Pompadour, egentligen Jeanne Poisson, och som var tjugotre år när hon förtrollade Frankrikes kung Ludvig XV med sin intelligens och skönhet. Hon blev hans älskarinna, officiellt en kunglig sådan, trots att hon var en vanlig borgarflicka utan adliga anor eller anknytning till hovet. Det uppseendeväckande var att hon ända till sin död lyckades bibehålla och förstärka sin maktställning i Versailles. Förlaga: Bonnier, 2008.

TPB-nr: P22225

Frihet : memoarer

av Ivar Lo-Johansson

14 vol. (1300 s. tryckt punktskrift)

Del 4, sista, i serien inledd med Pubertet. Den här memoardelen omfattar tiden 1939-64. Bl. a. skildras de svenska känslostormarna kring finska vinterkriget samt Eyvind Johnsons och Harry Martinsons kampanjer för värvning av frivilliga. Vidare berörs förf:s kamp för zigenare - romer - och för en mänskligare åldringsvård samt minnen från resor i framför allt Medelhavsländerna och Sovjet.

TPB-nr: P22130

Alltför mycket kvinna : en biografi om Else Kleen och den nya kvinnan som samhällsförbättrande journalist

av Kristina Lundgren

13 vol. (1165 s. tryckt punktskrift)

Biografi över Else Kleen, 1882-1968, inflytelserik journalist och ett av de så kallade pennskaften; den generation kvinnliga skribenter som kom att spela en avgörande roll i kampen för rösträtt. Hon skrev i Stockholmspressen där hennes penna var fruktad inom skilda områden som modets och sinnessjukhusens värld. Hon arbetade för bättre förhållanden inom fångvården och gifte sig med socialminister Gustav Möller. Förlaga: Carlsson, 2010.

TPB-nr: P22186

Zelda och meningen med att ha hund

av Åsa Nilsonne

6 vol. (498 s. tryckt punktskrift)

Å.N., psykiater och författare, berättar om sitt första år tillsammans med Zelda, en kinesisk nakenhund. Hon beskriver kärleksfullt och självutlämnande om de med- och motgångar som uppstår. Det handlar inte enbart om att ha hund utan N. reflekterar också över sina tidigare erfarenheter av hundar och hur hon själv utvecklas och förändras. Även konkreta råd från en hundcoach, forskningens senaste rön och en del kulturhistoria. Förlaga: NoK, 2009.

TPB-nr: P22165

John Lennon : [en biografi]

av Philip Norman

28 vol. (2803 s. tryckt punktskrift)

Biografi över John Lennon, född i Liverpool 1940, död i New York 1980, då han tragiskt sköts ihjäl av en fanatisk beundrare. P.N., engelsk journalist, följer L. från den tuffa uppväxten, genom de hysteriskt framgångsrika åren med The Beatles på 1960-t., fram till perioden som fredsaktivist och ett stillsamt hemmaliv. Omfattande levnadsteckning som delvis bygger på exklusiva intervjuer med Yoko Ono och Paul McCartney. Förlaga: Frank, 2009.

TPB-nr: P22075

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Den sista strandgasten

av Lena Arro

2 vol. (204 s. tryckt punktskrift)

Det är sommarlov och Marie följer med kompisen Mirja och hennes mamma till ett gammalt hus vid havet. Där händer snart mystiska saker; man hör steg i trappan och det lär finnas osaliga andar efter sjömän som omkommit i storm vid revet utanför. I grannhuset bor Jonatan och hans farfar som berättar spökhistorier. Finns det verkligen strandgastar? Och som dessutom behöver hjälp med att ta sig till kyrkogården? Förlaga: Opal, 2010.

TPB-nr: P22142

Jättens kamp

av Adam Blade

2 vol. (182 s. tryckt punktskrift)

Del 3 i serien Beast Quest. Vidundren som beskyddar Avantien måste befrias från förbannelsen som gör dem till vildsinta bestar. beväpnad med ett blänkande svärd och sin magiska sköld ger sig Tom ut på sitt tredje uppdrag som leder honom ut i bergen. Där lurar jätten som hotar befolkningen med hemska jordskred. Förlaga: Bergh, 2010.

TPB-nr: P22082

Sjöormens förbannelse

av Adam Blade

2 vol. (194 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 2 i serien Beast Quest. Avantiens mäktigaste varelser, de uråldriga vidundren, är förtrollade av den onde trollkarlen Malvel. För att rädda kungariket måste Tom befria dem från den onda kraft som förvandlar dem till vildsinta bestar. Följ med på den andra utmaningen - kampen mot sjöormen. Det blir en strid på liv och död i det mörka havet. Förlaga: Bergh, 2009.

TPB-nr: P22083

Soltra - träskdemonen

av Adam Blade

2 vol. (196 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 3 i serien som börjar med Zefa - jättebläckfisken. Jakten på den gyllene rustningen går vidare. Tom och Elenna ställs inför nya svåra updrag. Träskdemonen SOLTRA sprider skräck i landet Avantien. Tom tvekar inte att ge sig in i striden. Som tur är får han hjälp från ett oväntat håll. Förlaga: Bergh, 2010.

TPB-nr: P22167

Den gröna cirkeln

av Stefan Casta

8 vol. (716 s. tryckt punktskrift)

Fyra ungdomar försvinner en novemberdag från kulturskolan Fågelboet. Ingen vet vart de har tagit vägen. Inte heller de själva. Med hjälp av en dagbok och några filmer rekonstrueras deras historia. De har hamnat i en värld bortom deras egen, en slags dystopisk robinsonad där en mörk verklighet har förverkligats med förfallna städer, släckta liv och brist på mat och överlevnadsmöjligheter. Förlaga: Opal, 2010.

TPB-nr: P22187

Krokodilens tårar

av Anthony Horowitz

9 vol. (801 s. tryckt punktskrift)

Del 6 i serien som börjar med stormvarning. Tonårsagenten Alex Rider firar nyår i Skottland med sin flickvän Sabine Pleasure och hennes färldrar. På en glamorös nyårsfest möter han den karismatiske pastorn Desmond McCain. Pastorn driver välgörenhetsorganisationen First Aid. som visar sig ha mycket onda avsikter. Återigen behöver MI6 hjälp av sin yngste agent. Förlaga: Bonnier Carlsen, 2010.

TPB-nr: P22150

Hedvig

av Annelis Johansson

3 vol. (249 s. tryckt punktskrift)

Elna är en rätt blyg tjej som till skillnad från sin perfekta storasyster varken är populär eller har kompisar. Men det senare ändras när Hedvig börjar i klassen. Hedvig med långt rufsigt hår som gör som hon vill utan att bry sig om vad andra tycker. Gillar hon att klättra i träd så gör hon det. Trots att det anses barnsligt. Hon är bara så självklar. Ingen kan någonsin ana att hon bävar varje gång hon öppnar dörren hemma. Förlaga: Opal, 2010.

TPB-nr: P22158

Jag är Polleke ska du veta!

av Guus Kuijer

2 vol. (165 s. tryckt punktskrift)

Femte boken om den holländska flickan Polleke. Farfar har dött och Polleke besöker ofta hans grav. Men hon undrar varför hon inte genomgår någon sorgeprocess. Polleke är också kär i Mimon som kommer från Marocko. Men hans religion och kultur gör deras vänskap svår och när han är i Marocko skriver Polleke dikter. Som tur är kan hon känna lugn och ro på farmors bondgård på landet. Förlaga: Opal, 2010.

TPB-nr: P22141

Saker som aldrig händer

av Johanna Lindbäck

6 vol (505 s. tryckt punktskrift)

Hur vet man om man verkligen känner någon? Och hur vet man vem man kan lita på? Andreas är ihop med Hana sen ett år, och han tror att han känner henne. Samma med killarna i hans klass. Men Hanna, och även kompisarna, sviker Andreas och han blir knäckt. Hur går man vidare? När ska det sluta kännas? Och vad gör man när saker som aldrig händer, faktiskt händer? Förlaga: R&S, 2010.

TPB-nr: P22147

Skjut apelsinen

av Mikael Niemi

4 vol. (384 s. tryckt punktskrift)

Spännande och dramatisk historia om en förstaårsgymnasist som har intresse för poesi och litteratur. Berättaren, som anser att hans klass består av till hälften skitar och resten idioter, och hans kompis är mobbade i skolan. De anses vara avvikande ungdomar och är lättfångade byten för både fysisk och psykisk misshandel. Där berättaren hittar en utväg via konsten och kärleken leder dessvärre kamratens väg till katastrofen. Förlaga: R&S, 2010.

TPB-nr: P21840

Zeina & Nalle och otroheten

av Sören Olsson

3 vol. (200 s. tryckt punktskrift)

Del 5 i serien som börjar med Zeina & Nalle. Nalles värld rasar samman efter att hans pappa varit otrogen och familjen hotas av splittring. Den enda som kan uppmuntra honom är ett annat skilsmässobarn - ett ganska lyckligt sådant - Zeina, hans ex. Medan Nalle är övertygad om att otrohet går i arv, är Zeina övertygad om att hon är en levnadsglad 15-åring som gillar att mysa och pussas. Och att hon inte är ihop med Nalle - eller? Kopierad från R&S, 2006.

TPB-nr: P21854

Gröna handen och andra spökhistorier

av Ulf Palmenfelt

92 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Samling om 22 korta spökhistorier, upptecknade bland barn i åldrarna 8-12 år. Blodigt allvar blandas med humoristiskt "mysrys", d.v.s. det hemska antyds och förväntas, men inträffar inte. Förlaga: Tiden, 1988.

TPB-nr: P22220

Karlavagnen

av Ulf Stark

6 vol. (513 s. tryckt punktskrift)

Tias, hans mamma och hästtokiga, handikappade lillasyster flyttar fr Stockholm ut på landet till ett hus mamman ärvt av faster Karla. Man följer dem från bilresan dit till upplösningen och flyttningen därifrån. Här finns hemligheter, intriger, ny vänskap och gammal kärlek. Miljön är dagens landsbygd, som är minst lika tuff som storstan. Förlaga: Bonnier, 1989.

TPB-nr: P22215

Drakens öga

av Dugald Steer

5 vol. (423 s. tryckt punktskrift)

Del 1 i Drakologi-krönikan. Daniel Cook, 12 år, och storasyster Beatrice ska tillbringa sommaren 1882 hos sina föräldrars gamla lärare, dr Ernest Drake. Syskonen får till sin förvåning veta att det finns drakar och att deras föräldrar i hemlighet är berömda drakologer. Barnen börjar egna drakstudier men dessa avbryts snart av ett inbrott där dr Drakes dagbok blir stulen av den ondskefulle drakologen Ignatius Crook. Förlaga: B. Wahlström, 2008.

TPB-nr: P22076

Emmy Moréns dubbla liv

av Barbara Voors

3 vol. (260 s. tryckt punktskrift)

Emmy Morén är 15 år och en uttråkad gymnasist. Föräldrarna har just skilt sig. Kvar är en splittrad familj som de bra dagarna äter mikromat på tallrikar, de dåliga direkt ur formen med plastbestick. Mitt i tristessen googlar Emmy sitt namn och upptäcker att det finns en 29-årig skådespelerska med samma namn. De börjar brevväxla och snart undrar båda: Kan man skriva till den blivande versionen av sig själv? Förlaga: R&S, 2010.

TPB-nr: P21824

Ormfågel

av Mats Wahl

5 vol. (448 s. tryckt punktskrift)

14-åriga Ellen har flyttat in i ett nedslitet förortsområde med sin alkoholiserade mamma. Skolan Ellen hamnar i är en ren fasa, en provkarta på allt som kan gå fel. Ellen och hennes familj, några få vänner, skolans värstingar liksom skolpersonalen utgör ett samhälle i sig där inget fungerar. Pessimistisk samtidsskildring försedd med ett efterord som också kan läsas före själva romanen. Förlaga: Opal, 2010.

TPB-nr: P22188

Specialproduktioner

Bredvidböcker

Den tryckta originalboken medföljer punktskriftsboken.

Måns och Mari om sommaren

av Kaj Beckman

26 s. tryckt punktskrift

Glestryck

När sommaren kommer tar Måns och Mari båten ut till sommarön där Matti har en stuga. De öppnar alla fönster och släpper in sommaren och vädrar ut vintern. På ön bor Oskar och hans häst Gullan som de får rida på. De bygger sandslott och badar vid havet, firar midsommar och åker på hölasset. Under hela den långa sommaren lär de sig också namnen på alla växter och djur som de möter på ön. Förlaga: En bok för alla, 2010.

TPB-nr: P22108

Blåbärspatrullen och sjörövarna

av Stefan Casta

22 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Blåbärspatrullen ska segla med tillsammans med mamma till Måsarnas ö. De har med sig en gammal skattkarta som hon hittat. Men plötsligt blir äventyret verklighet, ett riktigt sjörövarskepp dyker upp med kapten Blod och Torsdag som stjäl deras skattkarta. Inga bildbeskrivningar. Spännande även för barn över förskoleåldern. Förlaga: Opal, 2009.

TPB-nr: P22104

Händiga Hanna lagar bilen

av Titti Knutsson

24 s. tryckt punktskrift

Glestryck

En morgon när Hanna och hennes pappa åker i bilen stannar den plötsligt. En snäll farbror som heter Janne stannar och tar med dem till sin verkstad. Där får Hanna hjälpa till att hitta felet. I verkstan finns även Jannes fru Siv som också är bra på att laga bilar. Lätt naivistiska bilder med många detaljrika interiörbilder från den något stökiga bilverkstan. Inga bildbeskrivningar. Förlaga: En bok för alla, 2010.

TPB-nr: P22101