Nya punktskriftsböcker februari 2011

Nya punktskriftsböcker februari 2011

Inledning

Listan är uppdelad i 3 huvuddelar; Litteratur för vuxna, Litteratur för barn samt Specialproduktioner, vilka ligger på den första rubriknivån. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är i sin tur uppdelad på skön- respektive facklitteratur.

Listan omfattar 55 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Förnuft och känsla

av Jane Austen

10 vol. (1008 s. tryckt punktskrift)

Roman där förf. skildrar den högre medelklassens sorglösa liv på landet och i London. Man får följa den unga romantiskt lagda Marianne Dashwoods utveckling från häftig förälskelse över gränslös sorg till mognad och harmoni. Utkom första gången 1811. Förlaga: NoK, 1959.

TPB-nr: P22249

Mangon som sprängdes

av Mohammed Hanif

10 vol. (876 s. tryckt punktskrift)

Ali Shigri är flygkadett i den pakistanska armén. Hans far, en högt uppsatt militär, har hittats död. Allt pekar på att han tagit sitt liv men Ali är övertygad om att fadern har mördats och att landets president Zia är den ansvarige. Utgångspunkten till denna träffsäkra satir är en verklig händelse i Pakistans historia; en flygolycka 1988, där landets president omkom. M. H., 1965- , f.d. flygofficer, numera journalist. Förlaga: Bromberg, 2010.

TPB-nr: P21774

Konspiration

av Robert Harris

12 vol. (1155 s. tryckt punktskrift)

Forts. på Imperium. Året är 63 f. Kr. och senatorn Cicero ska väljas till konsul för att försvara Rom mot diverse konspirationer. Folket plågas av fattigdom och det sjuder av upprorsanda. När liket av en slavpojke hittas kallas Cicero till brottsplatsen. För att stävja missnöjet tystar han ner händelsen, men snart får han reda på att en grupp senatorer stod bakom mordet - en grupp som planerar ett angrepp mot honom själv. Förlaga: Forum, 2010.

TPB-nr: P22093

Den flerfaldige mördaren : [en Sten Wall-deckare]

av Björn Hellberg

6 vol. (578 s. tryckt punktskrift)

Den lilla staden är sig lik, lugn och oförstörd, men oroande krusningar finns under ytan. Kommissarie Sten Wall ser med oro fram emot pensionen. En ungdomsliga sprider rasistiskt klotter och en överaktiv bloggare gör allt för att ta heder och ära av folk. Men när en rikskänd rasistbekämpare plötsligt mördas under ett hemligt besök i staden börjar misstankar och oror sprida sig. Förlaga: Lind & Co, 2010.

TPB-nr: P22291

Katterna vid makten

av Geoffrey Household

99 s. tryckt punktskrift

En fantastisk saga, en framtidsvision som utspelar sig i ett kattsamhälle där katterna har tagit herraväldet över människorna. Dessa avlas fram för att användas till byggnation, grovarbete, sällskap eller jakt. Boken är rolig på ett lite mardrömslikt sätt. Även lämplig för ungdom. Förlaga: Sjöstrand, 1984.

TPB-nr: P22125

Vardagstankar

av Elsie Johansson

116 s. tryckt punktskrift

E.J., 1931- , känd förf. Kåserier om vardagsliv i familjekretsen, återblickar mot äldre släktled, naturbilder från Uppland och Jämtland. Berättelserna har tidigare publicerats i Upsala nya tidning. Förlaga: Upsala nya tidning, 1989.

TPB-nr: P22181

Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann

av Jonas Jonasson

10 vol. (968 s. tryckt punktskrift)

Allan Karlsson skall fylla 100 år. Personalen på äldreboendet planerar att fira dagen med pompa och ståt. Men födelsedagsbarnet vill inte vara med utan kliver ut genom fönstret och försvinner. I hastigheten får han med sig en väska som han bara skulle vakta ett slag och strax har han både tjuvar och poliser efter sig. Humor och samhällssatir kännetecknar denna brett anlagda skälmroman. Förlaga: Piratförl., 2009.

TPB-nr: P22278

Mordet på Halland

av Pia Juul

4 vol. (329 s. tryckt punktskrift)

När Bess vaknar en morgon tror hon att hennes sambo Halland har gått till jobbet. I själva ligger han skjuten på gatan utanför huset. En rad frågor inställer sig hos Bess; vem var Halland egentligen? Vem är den okända, gravida kvinna som påstår sig vara hans släkting? Varför tappade Bess kontakten med sin dotter Abby och varför ville någon ta livet av Halland? Överraskande och underfundig roman om relationer. Förlaga: Kabusa, 2010.

TPB-nr: P22267

Det gångna är inte en dröm : [en självbiografisk roman]

av Theodor Kallifatides

6 vol. (528 s. tryckt punktskrift)

Självbiografisk roman där förf. skildrar sin uppväxt i Grekland från 1946 till 1964. Med inlevelse och skärpa tecknas minnen från kriget, blodiga konflikter mellan radikala och konservativa krafter på 1940-talet, skolgången samt ungdomstidens frihetslängtan och förälskelser. Flytten till Sverige efter en misslyckad skådespelarkarriär och fasansfull militärtjänstgöring framstår för huvudpersonen som en befrielse. Förlaga: Bonnier, 2010.

TPB-nr: P22341

Minnen

av Torgny Lindgren

4 vol. (376 s. tryckt punktskrift)

T. L. har flera gånger uppmanats av sina förläggare att skriva sina "minnen". Problemet har varit att han inte ansett sig ha några. Men här formuleras med finessrikt språk stycken av en försvunnen verklighet som blir till korta minnesfragment av möten med kända såväl som okända personer - och där samtalen ofta försvunnit in i minnenas dimma. På ett särpräglat sätt förmedlas situationernas stämningar och karaktär. Förlaga: Norstedt, 2010.

TPB-nr: P22271

Det sista beviset

av Mari-Louis Ljungquist

5 vol. (522 s. tryckt punktskrift)

Djupt inne i skogarna finns Mörkerfolket, ett folk av varulvar och vampyrer. Skapade av Makterna för att vara människornas svurna fiender. De lever dolda för människorna, om äån de ser ut som människor. Lupus Varulv är den främste i Mörkerfolket vars antal minskar för varje år. I syfte att stärka det människofientliga folket beger han sig ut i samhället för att söka en mänsklig kvinna till förbunden. Förlaga: Recito, 2010.

TPB-nr: P22340

Sonetter

av William Shakespeare

8 vol. (661 s. tryckt punktskrift)

Den svit om 154 sonetter som William Shakespeare lät publicera 1609 har blivit ett av litteraturhistoriens inte bara mest kända utan också mest älskade verk. Dessa kärleksdikter riktar sig till dels en ung man av hög börd, dels till en för omvärlden mer enigmatisk kvinna. De återges både i engelskt original och i svensk tolkning med kommentarer av översättaren Eva Ström. Förlaga: Lind & Co, 2010.

TPB-nr: P22371

Jag är inte den du ser : roman

av Åke Smedberg

5 vol. (473 s. tryckt punktskrift)

Frank Westling är snickare på en liten ort i Norrland. När det blir bråk om ersättningen på ett svartjobb sätts hans värld i gungning, det sätter igång flera parallella förlopp: Hans fru lämnar honom, deras dotter drar sig undan, barndomsvännen Tor grubblar över en olycka där han miste sin son och Ståhle, mannen som Frank misshandlar försöker förstå vad som hände. Intensiv relationsroman som visar vad som händer när vardagen rämnar. Förlaga: Bonnier, 2008.

TPB-nr: P22284

I den innersta kretsen : [en kriminalroman från Sandhamn]

av Viveca Sten

9 vol. (832 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i deckartrilogin som inleds med I de lugnaste vatten. I centrum står de båda barndomsvännerna kriminalinspektör Thomas Andreasson och jurist Nora Linde. En av tävlingsdeltagarna i kappseglingen Gotland runt skjuts samtidigt med startskottet. Handlingen är förlagd till Sandhamn i Stockholms skärgård och temat är den rika klassens prestige och ambitioner, hemligheter och lögner. Förlaga: Forum, 2009.

TPB-nr: P22256

Pojke med cyklop : en berättelse

av Magnus Utvik

73 s. tryckt punktskrift

När Mattias fyller nio får han ett cyklop i present. Hela sommaren går han runt ensam med cyklopet på huvudet, i väntan på att morbror Ove ska komma. Morbror Ove som varje år kommer cyklande och besöker familjen. Men denna sommar kommer han inte. Han kommer aldrig mer och Mattias bestämmer sig för att överleva, trots allt. En lyhörd berättelse om ensamhet, sorg och fantasi. Förlaga: W&W, 2010.

TPB-nr: P22331

Facklitteratur

Dalälven : från havet till källorna

av Eva Burman

5 vol. (450 s. tryckt punktskrift)

Från havet till källorna gör förf. en snabbresa längs Dalälven med korta nedslag i historien, kulturen, naturen och näringslivet i bygderna längs älvens tre delar. Älven, som flyter genom fyra landskap: Uppland, Gästrikland, Västmanland och Dalarna, ger både levebröd och fritid för dem som lever längs dess lopp. Förf. har använt omvänd resväg jämfört med den Karl-Erik Forsslund hade i sin klassiska reseskildring. Förlaga: R&S, 1987.

TPB-nr: P21832

LCHF på mitt sätt : 100 recept med nästan inga kolhydrater!

av Ulrika Davidsson

2 vol. (221 s. tryckt punktskrift)

LCHF, Low Carb High Fat, är en diet som fungerar bra, inte bara för allmänt överviktiga, utan även för typ 2-diabetes-patienter. Efter ett kortare teoriavsnitt presenteras här 100 läckra recept på både frukost, mellanmål, huvudrätter och dessert. Rätterna är enkla att tillaga och innehåller "vanliga" ingredienser. Receptregister avslutar den familjevänliga boken. Den tryckta boken är illustrerad. Förlaga: Ica, 2010.

TPB-nr: P22236

Det goda mötet

av Emmanuel Ezra

5 vol. (427 s. tryckt punktskrift)

Vad innebär ett gott möte mellan människor? Vad händer om kontakten inte fungerar bra? Förf. är läkare, fembarnsfar och föreläsare i ämnet bemötande. Han menar att förmågan att kunna se andra kan tränas upp. Genom kunskap, medvetenhet och humor kan man lära sig att bidra till det goda mötet. Begrepp som självkänsla och försvarsmekanismer behandlas. Förlaga: Norstedt, 2010.

TPB-nr: P22131

Tramsdebatten : om olyckskorpar och lösa prognoser

av Erik Hegelund

59 s. tryckt punktskrift

Ofta hör man att skatterna inte kommer att räcka till framtidens välfärd. Att andelen äldre ökar i befolkningen kommer vi att klara, det är den stigande efterfrågan som ställer till det. Detta är trams, menar förf., nationalekonom och vänsterpartist. Sjukvårdens ekonomi är invecklad. Här görs ett försök att räta ut några frågetecken och förklara vad vi har att välja på. Inget alternativ finns till skatter, menar förf. också. Förlaga: LIF, 2009.

TPB-nr: P22122

Bulimibibeln : [en bok för alla som har en ansträngd relation till mat och till sin kropp]

av Sofia Jensfelt

4 vol. (318 s. tryckt punktskrift)

Bulimi är en psykisk sjukdom som kan drabba vem som helst. Den är dubbelt så vanlig som den närbesläktade ätstörningen anorexia nervosa. Här berättar förf. om sitt svåra matmissbruk och den långa vägen ut ur det. Riktar sig till alla som har en ansträngd relation till mat och till sin kropp och beskriver sjukdomen, dess koppling till psykologi och kemi samt möjligheten till tillfrisknande. Förlaga: Lind & Co, 2009.

TPB-nr: P22086

Leilas middagstips

av Leila Lindholm

2 vol. (135 s. tryckt punktskrift)

Förf. blev årets kvinnliga kock för fem år sedan och ger här opretentiösa tips om hur man enkelt och snabbt ordnar en middag till fest och till vardags. Får ingredienser och smaker från hela världen är mottot. Influenserna kommer från Nordafrika, Mexico och Asien. Ett kapitel innehåller "smartmat" - en blandning av halvfabrikat och eget. Grönsaker och frukt får stor plats liksom lax, kyckling och pasta av olika slag. Förlaga: NoK, 2009.

TPB-nr: P22096

One more slice : [surdegsbröd, pizza, pasta och söta bakverk]

av Leila Lindholm

4 vol. (356 s. tryckt punktskrift)

Uppföljare till förf:s A piece of cake. Här berättar tv-kocken hur man bakar sitt eget surdegsbröd, lyckas med hembakad pizza och hur man gör sin egen pasta från grunden. Dessutom får man smarriga recept i kapitel som Pannkakor och våfflor, Say cheesecake!, Brownies and blondies, I scream icecream och American pie. Förlaga: Walter and Books, 2010.

TPB-nr: P22097

Pubertet

av Ivar Lo-Johansson

15 vol. (1287 s. tryckt punktskrift)

Första delen i författarens memoarserie skildrar hans uppväxtår, 1901-17, på den södermanländska landsbygden. Han berättar om statar- och torparmiljön, om föräldrarna och om sin egen utveckling. Ensamheten och massorna, individen och kollektivet är de två polerna. Pubertetsdrömmen blir en obetvinglig uttryckskraft, ett sökande efter det egna språket som skall överbrygga avgrunden mellan könen och skänka frihet. I. Lo-J., 1901-90.

TPB-nr: P22127

Då brister själen ut- : en bok om Carl Boberg

av Harry Netzell

5 vol. (427 s. tryckt punktskrift)

Carl Boberg, 1959-1940, är känd som mannen bakom sången "O store Gud" som översatts till ett femtiotal språk. Han skrev ytterligare ett sjuttiotal andliga sånger. Men han är också känd som predikant, tidningsman. Som chefredaktör för Sanningsvittnet hade han en viktig plattform för sin högersinnade politik. Han var även ledarskribent i Kalmar-tidningen Barometern. Förlaga: Stranda, 2010.

TPB-nr: P22119

Mozart och valen

av Jerry Newport

8 vol. (696 s. tryckt punktskrift)

Jerry och Mary Newport har Aspergers syndrom, vilket gör att de har svårt i kommunikationen med andra människor. När de möts uppstår kärlek direkt och de gifter sig. De uppmärksammas i massmedia och paret blir stjärnor. Uppmärksamheten sliter på förhållandet och de skiljer sig. Efter några slitsamma år gifter de om sig. Idag arbetar de med att hjälpa andra människor med Aspergers syndrom att leva ett värdigt liv. Förlaga: Bra böcker, 2007.

TPB-nr: P22313

Nio jazzliv : [Lester Young ...]

7 vol. (419 s. tryckt punktskrift)

Nitton texter om nio jazzmusiker verksamma under det jazzmusikaliskt dynamiska 1950-talet - alla utom en för första gången på svenska. Man får läsa om Lester Youngs katastrofala militärtjänst, Billie Holidays oväntade likgiltighet inför låten Strange fruit, Charlie Parkers hårda liv, Chet Bakers speciella ton, Miles Davis känsla, Sony Rollins kompromisslöshet samt Charlie Mingus träffsäkra utskällning av en störande publik. Förlaga: Atlantis, 2009.

TPB-nr: P21798

Tonåren : en bok om föräldraskap

av Christina Oscarsson

7 vol. (549 s. tryckt punktskrift)

Bok som riktar sig främst till föräldrar med barn i tonåren eller på väg in i tonåren. Som tonårsförälder är det lätt att förledas att tro att barnet nu klarar sig självt och föräldern blivit mindre viktig för barnet. Snarare kan det vara tvärtom hävdar förf. Ämnen som behandlas är självkänsla, gränssättning, bekräftelsebehov, utseendehets, alkohol och droger och framför allt hur man kan stötta sitt barn genom tonåren. Förlaga: ICA, 2009.

TPB-nr: P22095

Hjälp, vem är jag? : anteckningar ur en terapi

av Caroline af Ugglas

8 vol. (695 s. tryckt punktskrift)

Sångerskan och tusenkonstnären C.a.U. gör här litterär debut tillsammans med psykologen U.K.O.N. Boken är en dokumentär och ordagrann skildring av de psykoterapisessioner de bedrivit i ett och ett halvt år. Här beskriver hon sina depressioner och sin ångest och berättar utförligt om sin familjehistoria, barndom, de vilda ungdomsåren och kärleken till familjen. En personlig berättelse om ett liv med körsång, hästar och knasiga upptåg. Förlaga: Piratförl., 2010.

TPB-nr: P22280

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Barndomslandets klassiska sagor

7 vol. (651 s. tryckt punktskrift)

Här finns de gamla välkända sagorna från förr i tiden, berättade av bl a Bröderna Grimm och H.C. Andersen. Det finns också flera kända figurer av senare årgång, t ex Nalle Puh och Mumintrollet. Förutom sagor och berättelser ingår ett flertal verser, allt ur antologiserien Barndomslandet. Förlaga: Bonier, 1991.

TPB-nr: P22200

Det är så logiskt, alla fattar utom du

av Lisa Bjärbo

6 vol. (558 s. tryckt punktskrift)

16-åringarna Johan och Ester är bästa vänner sedan barnsben. Men när Ester blir kär i Adam sätts deras vänskap på prov. Johan vågar inte berätta för Ester att han vill att de ska vara mer än bara kompisar. Samtidigt bestämmer sig Johans föräldrar för att skilja sig, Han skulle behöva Esters stöd, men kan hon stöda honom i hans vånda när kärleken till Adam verkar vara det som betyder allra mest? Förlaga: R&S, 2010.

TPB-nr: P21857

Stix - monsterapan

av Adam Blade

3 vol. (206 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 2 i serien som börjar med Zefa - jättebläckfisken. Jakten på den gyllene rustningen går vidare. Tom och Elenna ställs inför nya svåra updrag. Monsterapan Stix sprider skräck i landet Avantien. Han har fruktansvärda klor och en svans med en livsfarlig gadd. Men Tom tvekar inte att ge sig in i striden. Förlaga: Bergh, 2010.

TPB-nr: P22168

Resan med morfar

av Lasse Ekholm

2 vol. (141 s. tryckt punktskrift)

Lukas ska åka med sin morfar till Andalusien som ligger i Spanien. Morfar är intresserad av fåglar och ser fram emot alla vackra sådana de kommer att få se där. Lukas är mer intresserad av de gamla kulturskatterna. Som tur är följer guidens dotter Isabella med på utflykterna. Hon är i samma ålder som Lukas och kan också visa en annan sida av Spanien. Förlaga: Opal, 2010.

TPB-nr: P22140

Det som gör ondast

av Pernilla Gesén

3 vol. (322 s. tryckt punktskrift)

Elever från tre olika skolor blir till en ny högstadieklass i Sofia skola på Södermalm i Stockholm. Olika elever beskriver sin tillvaro: Hanna hör röster som aldrig tar slut och blir inlagd på sjukhus. Paulinas värld rasar samman när föräldrarna skils, Nicolas och Rozanna har varit bubbligt förälskade men nu har något gått snett. Del sju i serien om klass 7B. Förlaga: B. Wahlström, 2010.

TPB-nr: P21822

Djupare

av Roderick Gordon

16 vol. (1522 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien som börjar med Tunnlar. Äventyret i underjorden är långt ifrån över för Will Burrows. I sitt letande efter Wills pappa kommer Will, Cal och Chester allt djupare ner i underjorden, där de som förvisats från kolonin är lämnade att dö. Doktor Burrows vandrar omkring där i sökandet efter en försvunnen civilisation, helt omedveten om alla faror han är utsatt för. Förlaga: R&S, 2009.

TPB-nr: P22244

Huggormens spår

av Pia Hagmar

2 vol. (158 s. tryckt punktskrift)

Tolfte fristående boken om Dalslandsdeckarna. Aron, Henke eller Leo är ute och cyklar när Leo plötsligt cyklar omkull. De ringer på dörren på en stuga där den gamla damen Esmeralda bor och anar inte alls oråd. Men snart är de indragna i ett äventyr med både inbrott och kallsinniga mördare. Förlaga: B. Wahlström, 2010.

TPB-nr: P22223

I vått och torrt

av Anna Holmström Degerman

3 vol. (252 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Att vara ute med Yllet är det bästa Lova och Madde vet. De tränar agility, det gillar de alla tre. Linda, som äger kenneln som Yllet kommer ifrån, vill att de ska följa med på hundutställning och ställa ut Yllet där. Det låter roligt. Men hur ska det gå när Lova inte vågar sova borta? Förlaga: Opal, 2010.

TPB-nr: P22172

Hej vacker

av Ann-Helén Laestadius

5 vol. (396 s. tryckt punktskrift)

Fristående forts. på SMS från Soppero. 13-åriga Agnes ska vara sex veckor i Soppero med samekillen Henrik. Efter hundratals sms och många timmar framför datorn ska Agnes äntligen få möta honom. Fast plötsligt låter Henrik annorlunda i telefonen och kan inte träffas. Någon har säkert tyckt att Agnes inte duger för att hon inte är riktig same. Men mitt i all bedrövelse får hon ett brev som leder till en oväntad vänskap. Förlaga: R&S, 2010.

TPB-nr: P22139

Mord i blicken!

av Lena Lilleste

4 vol. (283 s. tryckt punktskrift)

Tommy har fått följa med Flisen på semester till Teneriffa. Men dagarna med sol och bad avbryts tvärt när de blir vittne till knarkhandel. Killarna misstänker att någon på deras resa är inblandad. Spåren leder hem till Sverige och snart upptäcker Tommy och Flisen att någon är beredd att göra vad som helst för att röja dem ur vägen. Förlaga: R&S, 2010.

TPB-nr: P21818

Lucia

av Cannie Möller

4 vol. (371 s. tryckt punktskrift)

Den mörkhyade, adopterade Lucia blir vald till årets Lucia och skall gå i spetsen för årets luciatåg. Jimmy är skinhead och förälskad i Lucia. Firandet blir fullt av våld, fasa och död och händelserna får Jimmy att bli av med både fördomar och rasistiska kamrater. En intensiv skildring av fördomar, skräck, våld, ångest, kärlek och försoning i svensk stadsmiljö, 1990-talets början. Förlaga: Bonnier Carlsen, 2003.

TPB-nr: P22273

Bert och data-dejten

av Sören Olsson

3 vol. (212 s. tryckt punktskrift)

Berts kompisar vill bara umgås med sina datorer. De chattar med varandra, kollar in snygga brudar och vilka vapen som finns. Bert har lovar att själv aldrig bli datornörd. Det är ju inte det riktiga livet - IRL. Dessutom är hans gamla dator så trög att han ändå inte kan koppla upp sig mot nätet. Men när han får en laptop på sin födelsedag får han ompröva sina tidigare ståndpunkter. Förlaga: Egmot Kärnan, 2010.

TPB-nr: P22228

Rubinen i dimman

av Philip Pullman

6 vol. (558 s. tryckt punktskrift)

Sally 16 år, lever i London på 1870-talet. Hon blir föräldralös, sedan fadern omkommit på en resa till Kina. Sally dras in i en rad mystiska händelser, där mord, opium och en röd rubin ingår. Men hon är stark och självständig och lyckas med vänners hjälp reda ut sin situation. Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne 2005. Förlaga: NoK, 2006.

TPB-nr: P22214

Flodvågen

av Anne Rooney

104 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Mörk berättelse om en nära framtid. På grund av klimatförändringarna söker sig en grupp människor, bland andra Danny, från Afrika till England för att kunna överleva. Men där jagar man flyktingar för att kunna utvisa dem eller placera dem i läger. En jämnårig engelsk kille, Kevin, vill hjälpa Danny, medan Peter vill ange honom. Men när översvämningar når även den västerländska delen av världen befinner sig plötsligt alla på flykt. Förlaga: Hegas, 2010.

TPB-nr: P22241

Baristas. Bok 1.. Vol. 1

av Denise Rudberg

Bok 1: 4 vol. (373 s. tryckt punktskrift)

16-årige Ludvigs föräldrar har just skiljt sig. Nicolas har kommit hem från sin pappa som bor i New York och alltid varit frånvarande. Ruben går på teaterlinjen och vantrivs i klassen. Han känner sig inte omtyckt eftersom han vägrar vara som alla andra och dessutom är ifrågasättande. De tre pojkarna möts genom Alexander (från serien Tillsammans) på dennes pappa Sandros café för att jobba extra som baristas. Förlaga: Bonnier Carlsen, 2010.

TPB-nr: P22162

Labyrinten

av Mårten Sandén

4 vol. (342 s. tryckt punktskrift)

Den tolfte Petrinideckaren. Peter och Lucy, två tredjedelar av deckarklubben Hemliga ögat och har fått varsin roll i storfilmen Skuggor i labyrinten. Men det vilar en obehaglig stämning över slottet Mörkafors där filmen spelas in. Någon skickar hotelsefulla brev till den store hollywoodkändisen John Carling. Många i teamet uppför sig underligt, och faktiskt även den hotade skådespelaren själv. Förlaga: R&S, 2010.

TPB-nr: P22164

Drakens dagbok

av Dugald Steer

5 vol. (484 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i Drakologi-krönikan som börjar med Drakens öga. De blivande drakologerna Daniel och Beatrice Cook blir kvar i England när deras lärare dr Drake oväntat blir kallad till Indien för att ta hand om en svårt sjuk naga. Syskonen får veta att ett botemedel för drakar kan finnas omnämnt i en gammal dagbok. Med en nykläckt drakunge i släptåg ger de sig av på den hemliga Drakexpressen för att hitta Drakens dagbok. Förlaga: B. Wahlström, 2009.

TPB-nr: P22077

En oväntad räddning

av Malin Stehn

2 vol. (136 s. tryckt punktskrift)

Del 1 i en planerad serie. Idrottsklubben i Lundeby har inte alltför många spelare i sitt pojklag, och när de i slutet av säsongen ska möta ärkerivalen ska tvillingarna Tom och Teddy vara bortresta. Då får de inte ihop ett fullt lag och kan inte ställa upp. Sebbe och bästisen Linus letar med ljus och lykta efter någon som kan och vill. Då flyttar F. Ljungberg in i grannhuset. F som i Frederika. Vill hon spela med killarna? Förlaga: Opal, 2010.

TPB-nr: P22144

Skjut kungen!

av Olov Svedelid

6 vol. (528 s. tryckt punktskrift)

Stockholm 1792, året då Gustav III mördades. Johan är son till den blivande kungamördaren Jacob Anckarström. Han är page på slottet och för vidare viktig information till fadern. Men hans nyväckta kärlek till musik och teater - som också är kungens stora intresse - gör att hans kungahat kommer i gungning. Spännande äventyrsroman, som ger en fin bild av svenskt 1700-tal. Förlaga: AWE/Geber, 1991.

TPB-nr: P22213

Tuffingarna

av Sven Wernström

84 s. tryckt punktskrift

Glestryck

En skakande berättelse om vad som hände 10-åriga Sara och Jessika och deras 17-åriga bröder - en punkare och en skinhead - under två soliga majdagar. Det handlar om videovåld och verklighetsvåld, om två pojkar som får sina liv förstörda. Förlaga: Gidlund, 1988.

TPB-nr: P22219

Specialproduktioner

Bredvidböcker

Den tryckta originalboken medföljer punktskriftsboken.

Vitello får en vän

av Kim Fupz Aakeson

26 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Del 2, fristående, i serien om Vitello. Den här gången vill Vitello ha en kompis. Men hur gör man? Enklast är förstås att köpa sig en - så får man alltid vänner. Men Vitello har inga pengar. Istället smider han en smart plan: han tänker gräva en grop att fånga bästisen i. Förlaga: Bergh, 2010..

TPB-nr: P22182

Måns och Mari om hösten

av Kaj Beckman

29 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Hösten har kommit och både Måns och Mari går i skolan på dagarna. Buskarna i trädgården är fulla av bär och träden tunga av frukt. På lördagarna går de till torget där det är fullt av stånd där det säljs grönsaker och potatis. Kvällarna mörknar, det regnar för det mesta men när himlen är klar går de ut för att se på stjärnorna. Det här är den fjärde boken om Måns och Mari och årstiderna. Förlaga: En bok för alla, 2010.

TPB-nr: P22227

Den stora festen

av Linda Chapman

2 vol. (107 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 3, fristående, i serien om Elektra. Hon är en alldeles speciell sjöjungfru, istället för stjärtfena har hon två ben. Elektra är med och förbereder den stora nyårsfesten. Plötsligt upptäcker hon att en hemsk fara lurar i djuphavet. Tillsammans med sin delfinvän Plask försöker hon varna alla. Men det är bråttom - snart kan det vara för sent. Förlaga: Bergh, 2010.

TPB-nr: P22184

När vi var ensamma i världen

av Ulf Nilsson

26 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Storebror är sex år och har just lärt sig klockan. En dag kommer inte pappa och hämtar klockan tre som vanligt och då börjar han ana oråd. Han hämtar lillebror på dagis och de bygger ett hus i trädgården. De reser en flaggstång och bygger en teve. Sen vore det gott med lite att äta; en granne lånar villigt ut vad som behövs för en sockerkaka. Uttrycksfulla bilder i mjuka färger följer berättelsen nära. Förlaga: Bonnier Carlsen, 2009.

TPB-nr: P22105

Sagan om Pelle Kanin

av Beatrix Potter

22 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Saga, som handlar om en dag, då Pelle var olydig. Beatrix Potters små djursagor från 1900-talets början handlar om förmänskligade djur, som alla har sin egen personlighet och karaktär. Förlaga: Bonnier Carlsen, 2004.

TPB-nr: P22259

Paula är hundvakt

av Ursel Scheffler

25 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Paulas bästis Sine har fått en hundvalp. Paula vill också ha en egen hund, men hennes storebror är allergisk. När skolans musiklärare behöver hundvakt åt Fidelio på söndagarna ställer Paula upp förstås! Förlaga: Bergh, 2010.

TPB-nr: P22175

Vampyrtvillingarna

av Henriette Wich

27 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Snart är det dags för den årliga flygtävlingen. Då deltar vampyrer från hela Transsylvanien. Men Vladi, som alltid brukar vinna, är sjuk. Så istället får hans tvillingbror Stani rycka in, han som alltid kommer sist. Men hur ska han hinna bli lika bra som Vladi på den korta tiden? Vladi ska visa honom hur man gör. Förlaga: Bergh, 2010.

TPB-nr: P22159