Nya punktskriftsböcker mars 2011

Nya punktskriftsböcker mars 2011

Inledning

Listan är uppdelad i 3 huvuddelar; Litteratur för vuxna, Litteratur för barn samt Specialproduktioner, vilka ligger på den första rubriknivån. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är i sin tur uppdelad på skön- respektive facklitteratur.

Listan omfattar 71 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Den långa flykten

av Richard Adams

14 vol. (1319 s. tryckt åpunktskrift)

En flock vildkaniner lever i en trygg gemenskap på en skyddad äng i Berkshire, England. Men en av de yngsta kaninerna, Femman, anar att något farligt ska hända. Några få tror på honom och de flyr till en stor hed, Watership Down. Där öppnar sig nya möjligheter men också okända fiender och faror. Färden blir lång och strapatsrik innan de till slut finner ett nytt hem. En saga för vuxna som också är en allegori över människans villkor.

TPB-nr: P22281

Shardik

av Richard Adams

18 vol. (1795 s. tryckt punktskrift)

Förf. skapar i Tolkiens anda en egen forntida sagovärld. Ett undanskuffat folk följer sin gudamakt, i en jättelik björns skepnad, på långa vandringar först till makt och rikedom sedan till nederlag och insikt. En storslagen och spännande religiös myt. Förlaga: Bonnier, 1977.

TPB-nr: P22274

Osynlig

av Paul Auster

7 vol. (640 s. tryckt punktskrift)

Året är 1967 och den unge judiskamerikanen Adam Walker studerar i New York och drömmer om ett liv som poet. På en fest får han ett oemotståndligt förslag av ett fransktalande par och blir indragen i ett triangeldrama med våldsamma konsekvenser. Fyrtio år senare hamnar Walkers berättelse i händerna på en gammal studiekamrat som försöker utröna ett mönster i de slumartade händelser som kom att förändra Walkers framtid. Förlaga: Bonnier, 2010.

TPB-nr: P22442

Att leva och dö som Joe Strummer

av Marcus Birro

6 vol. (516 s. tryckt punktskrift)

Självbiografisk roman. Berättaren är en man i yngre medelåldern som lever ett trist liv i Norrköping. När Frank, en av hans vänner dör bestämmer han sig för att återförena deras gamla band för en spelning på dennes begravning. Han löser en förstaklassbiljett till barndomens Göteborg, den stad han lämnat tio år tidigare och inte tänkt återvända till, men nu tvingas konfrontera i sina minnen. M. B., 1972. Förlaga: Damm, 2010.

TPB-nr: P22300

Anklagad

av Laila Brenden

7 vol. (661 s. tryckt punktskrift)

Del 34 i släktsagan om Hannah. Åshild har blivit godtagen som mästare i skrået, och kan nästan inte tro att det är sant. Tiden i Bergen har varit vällyckad och nu glädjer hon sig åt att resa hem till silversmedjan och Ola. Men Knut är inte helt färdig i staden. Det är en person han känner att han har något ouppklarat med. Tyvärr visar det sig att Ditten har goda vänner bland stadens skurkar. Förlaga: Schibsted, 2010.

TPB-nr: P22405

Jakten

av Laila Brenden

7 vol. (659 s. tryckt punktskrift)

Del 31 i släktsagan om Hannah. Det är lugnt på Rudningens gårdsplan. Männen är i skogen, Åshild i smedjan och flickorna i ladugården. Sebjörg är ute för att hänga upp tvätten, men hon är inte så ensam som hon tror. En grupp ur resandefolket som försökte plundra skolan har inte glömt Sebjörgs ingripande och en av dem bär på ett personligt hat mot folket på Rudningen. Lars Sletten kastar sig över Sebjörg och slänger henne över hästryggen. Förlaga: Schibsted, 2010.

TPB-nr: P22337

Krigstid

av Laila Brenden

7 vol. (645 s. tryckt punktskrift)

Del 33 i släktsagan om Hannah. Det är oroliga tider i Danmark. På Sörholm märks inte så mycket av krigstiden annat än att alla krigsdugliga, unga män blir inkallade. Men de har andra saker att bekymra sig över. Någon smyger fortfarande omkring i skuggorna och oron växer, så Hannah bestämmer sig för att sätta ut vakter. Och i Hemsedal har det börjat gå rykten om ett mycket kärleksfullt avsked mellan Knut och prästänkan Emma. Förlaga: Schibsted, 2010.

TPB-nr: P22385

Livskraft

av Laila Brenden

7 vol. (654 s. tryckt punktskrift)

Del 32 i släktsagan om Hannah. Knuts fiolspel hörs äntligen över Rudningen. Och Ola blir inte arg. Tvärtom känner han glädje över den vackra melodin som hjälper honom att tillfriskna. Undantagsbostaden står klar, och Åshild och Ola flyttar. Ola blir ständigt bättre, men det är en sak som plågar honom. Han ber Knut resa iväg för att varna Anders Finset om att hans son är i fara uppe på Skogshorn. Förlaga: Schibsted, 2010.

TPB-nr: P22383

(Geim)

av Anders De la Motte

9 vol. (814 s. tryckt punktskrift)

Småfifflaren Henrik HP Pettersson och polisinspektör Rebecca Normén är varandras totala motsatser, men deras liv blir ihopkopplade genom att de båda, från olika utgångspunkter, blir indragna i ett alternativt verklighetsspel, ett Alternate Reality Game. Deltagarna måste utföra uppdrag och samla poäng. Men uppdragen blir alltmer olagliga och det hela är på väg att spåra ur. Och vem styr vem? Prisbelönad deckardebut. Förlaga: Alfabeta, 2010.

TPB-nr: P22419

Tjuvarna

av Knut Faldbakken

11 vol. (1062 s. tryckt punktskrift)

Tre personer, en kvinna och två män med ett gemensamt förflutet, blir indragna i jakten på ett datadokument som kan inbringa stora pengar. Men maktbalansen mellan de tre riskerar hela tiden att rubbas och konsekvenserna av deras framfart blir förödande med våld, tortyr och mord. När kriminalkommissarie Jonfinn Valmanns unge släkting Konrad faller offer för trion, involveras denne och sambon Anita Hegg i fallet. Förlaga: Damm, 2010.

TPB-nr: P22463

Torntuppen

av Jan Fridegård

3 vol. (233 s. tryckt punktskrift)

Första delen i en serie. Om hur stataren Johan From efter döden renar sin själ från det jordiska. Hans själ lämnar en morgon sin kropp, banden mellan kropp och själ lossnar och själen ger sig av på egen hand. Spiritistiskt inspirerad roman, mycket föranledd av förf.:s fars bortgång. J.F., 1897-1968. Förlaga: W&W, 1953.

TPB-nr: P22460

En dåre fri : roman

av Beate Grimsrud

8 vol. (768 s. tryckt punktskrift)

Eli bor ensam i sin lägenhet, och ändå inte. Espen, Emil och Erik finns också där. Deras röster har följt henne hela livet. Hon är periodvis inlagd på psykiatrisk avdelning, och i vården möter hon både omhändertagande och oförståelse. Elis lever med sin psykos och sin schizofreni men utvecklas och kämpar. Som författare röner hon framgångar, medan kampen mot sjukdomen pågår. Gripande roman om skörhet och styrka. Förlaga: Bonnier, 2010.

TPB-nr: P22402

Dottern : roman

av Maria Gustavsdotter

7 vol. (625 s. tryckt punktskrift)

Del 1 i serien Fem pärlor till jungfruns krona. Året är 1527. Kryddhandlaren Hans Lübecker, hustrun Dorotea och dottern Gertraud lever i Kalmar under Gustav Vasas regeringstid. Gertraud får uppleva sin mors död i barnsäng. Fadern gifter snart om sig med Katarina och Gertrauds liv förändras. Historisk skildring om hur det är att växa upp till kvinna under svåra förhållanden. Förlaga: Isaberg, 2008.

TPB-nr: P22325

Hustrun : roman

av Maria Gustavsdotter

11 vol. (1036 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien Fem pärlor till jungfruns krona. Gertraud är nu en vuxen kvinna. Året är 1531 och hon gifter sig med sin älskade Nils. Deras liv kantas av lust och kärlek men med en växande familj blir Gertrauds dagar fyllda med arbete och hon hinner sällan brodera på altarduken hon lovat Jungfrun. Dackefejden bryter ut och leder till att Gertrauds familj splittras. Förlaga: Isaberg, 2009.

TPB-nr: P22324

Hitta vilse

av Carin Hjulström

10 vol. (932 s. tryckt punktskrift)

Fristående fortsättning på Finns inte på kartan. Nyutexaminerade journalisten Frida Fors har fått anställning på Aftonpressens nyhetsredaktion, men knappt har hon börjat förrän hon måste sluta. Plötsligt står hon ensam i storstaden och tvingas söka nya vägar. En kubansk danslärare, en porraktris och en besynnerlig grannkvinna är några av de personer hon umgås med under några intensiva sommarmånader. Förlaga: Forum, 2010.

TPB-nr: P22326

Juliet, naked

av Nick Hornby

8 vol. (739 s. tryckt punktskrift)

Annie längtar efter barn och familjeliv, men börjar misstro efter femton år med Duncan. De bor i en liten engelsk kuststad, och efter att ha blivit oense om storheten hos artisten Tucker Crowe, går de skilda vägar. Duncan menar att Crowe är det största som hänt musikvärlden. När Annie av en händelse får kontakt med idolen inleds en alltmer förtrolig mejlväxling. Roman i High fidelitys anda, men nu i Internet-åldern. Förlaga: Forum, 2010.

TPB-nr: P22390

Döda poeter skriver inte kriminalromaner : ett slags kriminalroman

av Björn Larsson

10 vol. (923 s. tryckt punktskrift)

En poet, Jan Y. Nilsson, hittas död i Helsingsborgs hamn. Man tror att han tagit livet av sig, poeter mördas ju inte utan tar livet av sig. Men kommissarie Barck tvingas konstatera att Nilsson mördats. Motivet tros vara att någon vill förhindra utgivningen av en samhällskritisk kriminalroman denne skrivit. Deckare om en deckare eller en ironisk betraktelse över förlagsvärlden, författarskapets villkor och diktkonsten. Förlaga: Norstedt, 2010.

TPB-nr: P22352

Vår egen förrädare

av John Le Carré

10 vol. (949 s. tryckt punktskrift)

Ett ungt, framgångsrikt brittiskt par, Perry och Gail, är på tennissemester i Västindien där de träffar den karismatiske ryske miljonären Dima. Han är penningtvättare åt brottssyndikaten i Ryssland, men söker nu tillflykt i England. I utbyte bistår han med information om svarta penningstransaktioner. Brittiska underrättelsetjänsten blir inkopplad i affären som får större efterverkningar än man kunnat ana. Förlaga: Bonnier, 2010.

TPB-nr: P22522

Och jag läste att det var omöjligt att leva lycklig förutan dig

av Mark Levengood

3 vol. (193 s. tryckt punktskrift)

Mark Levengood kåserar och resonerar kring ensamhet och samhörighet. Man får träffa Marks mamma som sitter på bröllop och snyftar att inget är som första gången man gifter sig, storebror som aldrig kunnat förlika sig med att han fick lillebror Mark istället för en kanin, ilskna nunnor i Calcutta och släktens enda vita får, kusinen Stefan. Alla ingår de i Marks värld. Förlaga: Piratförl., 2010.

TPB-nr: P22209

Tiger

av Mian Lodalen

8 vol. (726 s. tryckt punktskrift)

Roman om unga tjejers spirande sexualitet och lesbisk kärlek - och hur det känns att växa upp i Jönköping i skarven 1970- och 1980-tal. Connie, en kaxig och allmänt dysfunktionell tjej med halvalkoholiserade fosterföräldrar, går på högstadiet där ungdomarna ömsom är varandras villebråd, ömsom varandras stöd. I centrum för handlingen står så småningom kärlekshistorien mellan Connie och Anna. Förlaga: Forum, 2010.

TPB-nr: P22444

Aprilväder : roman

av Viveca Lärn

Del 6 i serien inledd med Midsommarvals. Macfie är död, men livet går ändå vidare på Saltön. Krögaren Kabben på Lilla Hunden är bekymrad och undrar vart hans trogna stamgäster tagit vägen. Svaret finns längre bort på kajen, i Magasinet, där Saltöns första invandrarfamilj öppnat restaurang. Johannas styvson Ludvig anländer från Stockholm och faller handlöst för turkiska Sakine. Aprilluften blåser in förändringar på ön. Förlaga: W&W, 2008.

TPB-nr: P22546

Lilla himlafågel

av Joyce Carol Oates

14 vol. (1349 s. tryckt punktskrift)

11-årige Aaron hittar sin mor Zoe brutalt mördad i familjens hus i en liten småstad i nordöstra USA. Misstankarna riktas mot mannen hon nyligen separerat från: Aarons far. Men rykten går om att Zoe hade en älskare, en gift tvåbarnsfar, som kan ha varit inblandad i dådet. Mitt i dramat står två ungdomar, Aaron och älskarens dotter Krista som med tiden söker sig till varandra, båda i tron att den andres far är mördaren. Förlaga: Bonnier, 2010.

TPB-nr: P22379

Kolka : roman

av Bengt Ohlsson

5 vol. (479 s. tryckt punktskrift)

För tonårsflickan som flyttar med sin pappa från ett oglamoröst Lettland till ett magnifikt hus i London är allt som en dröm. Hon får ett nytt språk, en styvmor, en styvsyster och ett eget fint rum. Men inne i henne finns inte bara en längtan efter den försvunna modern och hemlandet utan också ett alltmer obehärskat hat mot det nya livet. En mörk plan tar form inom henne och hon gillrar en fälla för sin styvmor. Förlaga: Bonnier, 2010.

TPB-nr: P22382

Djurfarmen

av George Orwell

3 vol. (245 s. tryckt punktskrift)

Känd politisk satir, utförd i djurfabelns form, som speglar den vänsterradikale förf:s djupa besvikelse över den totalitära utvecklingen i Sovjetunionen. Snöbollen, Napoleon och Skrikhalsen är några av invånarna i Djurfarmen. Alla tre är präktiga gödgrisar som representerar ledarskiktet på farmen som helt styrs av djur sedan man drivit bort de odugliga mäniskorna. Utkom 1945. Förlaga: Aldus, 1975.

TPB-nr: P22376

Den döende detektiven : en roman om ett brott

av Leif G. W. Persson

11 vol. (1037 s. tryckt punktskrift)

Lars Martin Johansson, f.d. chef för Rikskriminalen och legendarisk mordutredare, är numera pensionär. I juli 2010 får han en stroke och hamnar på Karolinska sjukhuset. När han ligger där får han höra talas om ett 25 år gammalt ouppklarat mord på en 9-årig flicka. Från sjukbädden inleder han en egen utredning, trots att fallet är preskriberat vill J. ända att rättvisa ska skipas. Han anar att detta kan bli hans sista fall. Förlaga: Bonnier, 2010.

TPB-nr: P22384

Att vara med henne är som att springa uppför en sommaräng utan att bli det minsta trött

av Alex Schulman

3 vol. (275 s. tryckt punktskrift)

En sommardag i juli 2008 separerar förf. från kvinnan han levt tillsammans med i sex år. Med ett par resväskor lämnar han förvirrad deras gemensamma lägenhet och går ut på Stockholms gator inför en oviss framtid. På dagen ett år efter separationen föds han dotter Charlie på BB i Visby. Självbiografisk roman om allt det som hände däremellan. A.S., 1976 - , journalist, programledare, bloggare och författare. Förlaga: Piratförl., 2011.

TPB-nr: P22451

Onkel Toms stuga eller Livet bland de arma

av Harriet Beecher Stowe

9 vol. (866 s. tryckt punktskrift)

Den svarte slaven Tom bor med sin familj i Kentucky, men måste lämna fru och barn då han säljs till en ägare i sydstaterna. Hans andre ägare där, en hård och okänslig man, misshandlar honom till döds. Skildringen utkom 1852 och åstadkom en världsopinion mot slaveriet. Förlaga: Bonnier, 1970.

TPB-nr: P22178

Vinteräpplen

av Josefine Sundström

9 vol. (804 s. tryckt punktskrift)

På den lilla ön utanför Kaskö i Österbotten tillhör fattigdom, sprit och våld vardagen. Tovas mamma Mari var ett oönskat barn och fick slita hårt i hushållet. När Tova föddes blev hon fast i det kärlekslösa hemmet där modern Susanna styrde med järnhand. När Tova i sin tur så småningom bryter upp från ett urspårad relation, flyr hon med sina två döttrar mot Sverige - och framtiden. Debutroman. J. S., 1976- . Förlaga: Forum, 2010.

TPB-nr: P22323

Hjärtblad

av Aino Trosell

11 vol. (1059 s. tryckt punktskrift)

Hulda är en brådmogen tonåring i svältens och nödens Malung under tidigt 1870-tal. Efter konfirmationen beger hon sig ut på vandring, som så många andra av Dalarnas kvinnor. I Stockholm får Hulda tjänst på bakgården hos en burgen familj. Men hon vill vidare och bryter än en gång upp när kärleken sviker. Roman om de hårt arbetande vandringskullornas tillvaro. Förlaga: Norstedt, 2010.

TPB-nr: P22401

Fantomsmärtor

av Barbara Voors

5 vol. (439 s. tryckt punktskrift)

Alba Modig är drygt fyrtio och har tio dagar på sig att fatta ett avgörande beslut: ska hon behålla sitt ofödda barn som diagnostiserats med Downs syndrom? Man får följa henne genom samtal med terapeut, familj, vänner och den fjorton år yngre fadern, Seth. Albas pappa, forne kärleken och bästa väninnan återberättar sina dilemman för att påverka Alba. Frågan är: vad är en familj och vad gör vi med de barn där allting skaver? Förlaga: Bonnier, 2010.

TPB-nr: P22351

Ingersonetterna

av Magnus William-Olsson

63 s. tryckt punktskrift

I sonettens form, gripande och personligt, tilltalar författaren sin alzheimersjuka mor. "Livslinjen i handen, varifrån? / Slutet färgar blicken. Intets vind / Den gråa himlen vid din gråa kind / En fisk som flyter död i glömskeån". M.W-O., 1960- . Förlaga: W&W, 2010.

TPB-nr: P22492

Aldrig stanna kvar

av Pär Östling

8 vol. (714 s. tryckt punktskrift)

Farzad, Lilli och Korak tror att de är ensamma om att aldrig slå sig till ro i ett förhållande. Farzak lever ett välpolerat, framgångsrikt liv, ständigt på jakt efter någon som matchar honom själv. Lilli drar en skarp gräns mellan kärlek och sex och Korad är präglad av sitt liv som punkare. Tillsammans med är de medlemmar i Lillis Facebookgrupp för singlar. Modern kollektivroman om frustrerade mäniskor i Stockholmsmiljö. Förlaga: Ordfront, 2010.

TPB-nr: P22465

Facklitteratur

Bibeln : den heliga skrift : Gamla och Nya testamentets kanoniska böcker : svenska folkbibeln 98. Första Kungaboken. Andra Kungaboken. Första Krönikeboken. Andra Krönikeboken. Esra. Nehemja. Ester.

Första Kungaboken ...: 14 vol. (1153 s. tryckt punktskrift)

TPB-nr: P22114

Bibeln : den heliga skrift : Gamla och Nya testamentets kanoniska böcker : svenska folkbibeln 98. Första Mosebok. Andra Mosebok.

Första Mosebok ...: 8 vol. (689 s. tryckt punktskrift)

TPB-nr: P22109

Bibeln : den heliga skrift : Gamla och Nya testamentets kanoniska böcker : svenska folkbibeln 98. Hesekiel. Daniel. Hosea. Joel. Amos. Obadja.

Hesekiel ...: 9 vol. (687 s. tryckt punktskrift)

TPB-nr: P22111

Bibeln : den heliga skrift : Gamla och Nya testamentets kanoniska böcker : svenska folkbibeln 98. Höga Visan. Jesaja. Jeremia. Klagovisorna.

Höga Visan ...: 12 vol. (1073 s. tryckt punktskrift)

TPB-nr: P22112

Bibeln : den heliga skrift : Gamla och Nya testamentets kanoniska böcker : svenska folkbibeln 98. Job. Psaltaren. Ordspråksboken. Predikaren.

Job ...: 14 vol. (1175 s. tryckt punktskrift)

TPB-nr: P22113

Bibeln : den heliga skrift : Gamla och Nya testamentets kanoniska böcker : svenska folkbibeln 98. Jona. Mika. Nahum. Habackuk. Sefanja. Haggai. Sakarja. Malaki.

Jona ...: 4 vol. (281 s. tryckt punktskrift)

TPB-nr: P22110

Bibeln : den heliga skrift : Gamla och Nya testamentets kanoniska böcker : svenska folkbibeln 98. Joshua. Domarboken. Rut. Första Samuelsboken. Andra Samuelsboken.

Joshua ...: 10 vol. (809 s. tryckt punktskrift)

TPB-nr: P22115

Bibeln : den heliga skrift : Gamla och Nya testamentets kanoniska böcker : svenska folkbibeln 98. Tredje Mosebok. Fjärde Mosebok. Femte Mosebok.

Tredje Mosebok ...: 10 vol. (799 s. tryckt punktskrift)

TPB-nr: P22116

Heder och samvete : Sverige och andra världskriget

av Maria-Pia Boëthius

5 vol. (487 s. tryckt punktskrift)

Debattbok som kritiskt granskar Sveriges utrikespolitik under 2:a världskriget. Regeringens eftergifter för tyska krav, t.ex. i frågan om permittenttrafiken, var så omfattande, menar förf., att man inte kan tala om neutralitet. En engagerad anklagelseskrift, som visar föga förståelse för den svenska regeringens dåtida utrikespolitik. M-P.B., 1947- . Förlaga: Ordfront, 1999.

TPB-nr: P22084

Skiljevägar : memoarer

av André P. Brink

14 vol. (1439 s. tryckt punktskrift)

En uppväxt präglad av latent våld, stark religiös tro och upptäckten av språkets kraft och möjligheter. Det är flera av utgångspunkterna i den sydafrikanske förf. André Brinks, 1935- , memoarer. Som boerättling växte han upp med en tro på den vita rasens överlägsenhet. Studietidens kritik av apartheidsystemet ledde till mångårig censur och polisövervakning och fick stora konsekvenser för förhållandet till familj och vänner. Förlaga: Forum, 2009.

TPB-nr: P22072

Asfalt : memoarer

av Ivar Lo-Johansson

16 vol. (1371 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien inledd med Pubertet. Om förf:s första stockholmsår som diversearbetare, stenhuggare med mera samt om vandringsår i Frankrike och England på 1920-talet. Omfattar åren 1918 till 1930. Boktiteln står för föreställningen om Staden, först Stockholm som längtans mål, vidare städer som Berlin, Paris och London, men även för drömmen om Den nya människan.

TPB-nr: P22128

Tröskeln : memoarer från 30-talet

av Ivar Lo-Johansson

13 vol. (1278 s. tryckt punktskrift)

Del 3 i memoarserien som inleds med Pubertet. Med stor skärpa och konkretion tecknas 1930-talets konstvärld. Bland andra porträtteras Vilhelm Moberg, Sven "X-et" Erixson, Albin Amelin, Harry och Moa Martinson, Aksel Sandemose och Agnes von Krusenstjerna. Framställningen för fram till krigsutbrottet 1939.

TPB-nr: P22129

Gå i kras : leva med bipolär sjukdom

av Veronica Schelander

3 vol. (251 s. tryckt punktskrift)

V.S. läser på universitetet och är med i en kristen församlingsgemenskap när hennes pojkvän gör slut och hon går in i en svår psykos. Perioder av mani följs av depressioner. Tills slut får hon diagnosen bipolär, affektiv sjukdom. Går det att hitta tillbaka till ett normalt liv? Och var finns Gud i allt detta? Vänder sig till den som har psykiska problem och till den som professionellt eller som vän vill vara till hjälp. Förlaga: Libris, 2009.

TPB-nr: P22312

Carl XVI Gustaf : den motvillige monarken

av Thomas Sjöberg

9 vol. (823 s. tryckt punktskrift)

Biografi över kung Carl XVI Gustaf där utgångspunkten varit att belysa de okända sidorna hos kungen. Del 1 skildrar de första 27 åren fram till trontillträdet med uppväxten på slottet och studier i olika skolor. Del 2 fokuserar på den vuxna monarkens inofficiella liv: vilka är hans privata vänner och hur har deras umgänge sett ut? Det förekommer skildringar av fester och förlustelser som delvis bygger på anonyma källor. Förlaga: Lind, 2010.

TPB-nr: P22370

Medan jag levde : en självbiografi

av Jacques Werup

8 vol. (701 s. tryckt punktskrift)

Jacques Werup, 1945 - , som kallar sig själv Matthandlarens son, berättar om sitt liv i litteraturen och på scenen. Barndomen kan betraktas som idyllisk, men när sonen förlorades till jazzen och litteraturen ledde det till konflikter inom familjen. I denna memoarbok berättar han om sår som aldrig läkts, men också om sitt samarbete med personligheter som Jan Troell, Ernst-Hugo Järegård, Suzanne Brögger och Pernilla August. Förlaga: Bonnier, 2011.

TPB-nr: P22505

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Svarta vingar

av David Almond

4 vol. (317 s. tryckt punktskrift)

Den varmaste sommaren någonsin. En övergiven baby. En tonåring på flykt. Först hittar Liam kniven. Sen följer han och Max efter den flaxande kajan och hittar något mycket värdefullare. Det blir början på en sommar Liam aldrig kommer att glömma. En sommar då vänskap sätts på prov och då gränsen mellan ont och gott tänjs. Förlaga: Bergh, 2010.

TPB-nr: P22347

Bara kärlek kan krossa ditt hjärta

av Gunnar Ardelius

5 vol. (438 s. tryckt punktskrift)

Morris är en ung man med ena benet i sin egen värld och det andra i sina skilda föräldrars liv. Fadern, en "doer" full av energi, men också med ett kroniskt hjärtfel, har präglat Morris, liksom moderns slampigare livsföring med karlar. En avslutad kärleksaffär upptar tankarna samtidigt som en ny relation är i sin linda efter en date i ett motionsspår. Roman om löpning och om att springa bort sin oro, i den mån det är möjligt. Förlaga: R&S, 2010.

TPB-nr: P22238

Mitt skitliv : en kärlekshistoria

av Vibeke Bækkelund Lassen

4 vol. (375 s. tryckt punktskrift)

Clara, 16 år, bor tillsammans med sin mamma och tillhör inte VIP-gänget i skolan. Inbjudningar till häftiga fester saknas helt, och chansen att Jonas, som hon varit kär i hur länge som helst, ska upptäcka henne är inte stor. En annan viktig person i hennes liv är Charlie. Charlie med de längsta ögonfransarna som finns. Charlie som finns där när Claras liv håller på att gå sönder. Prisbelönad ungdomsroman om kärlek. Förlaga: Opal, 2010.

TPB-nr: P22349

Besatt

av Anne Cassidy

6 vol. (544 s. tryckt punktskrift)

16-åriga Elly har länge varit kär i grannkillen Carl. När han blir ihop med den nya, snygga tjejen Sandy i skolan slås Ellys värld i spillror. Hon börjar manipulera och intrigera för att vinna tillbaka Carl. Hon till och med hånglar med andra killar för att visa sig oberörd, men under ytan bubblar avundsjukan - och en dag går hon alldeles för långt. Förlaga: R&S, 2010.

TPB-nr: P22398

Fångad

av Lucy Christopher

7 vol. (667 s. tryckt punktskrift)

16-åriga Gemma är på semester med sina föräldrar i Bangkok när en ung man som hon träffat i en kafékö kidnappar henne och för henne till en avlägsen plats i den australiska öknen. Gemma vet inte att den unge mannen, som kallas Ty, har haft ögonen på henne under flera år och har stora planer. Ungdomsthriller skriven som ett brev från Gemma till hennes förövare som hon kommer att stå i ett alltmer symbiotiskt förhållande till. Förlaga: R&S, 2010.

TPB-nr: P22248

Till varje pris

av Bengt-Åke Cras

4 vol. (367 s. tryckt punktskrift)

Del 4 i serien Malmens IK. David Linder börjar känna sig alltmer hemma i Malmens IK där han trots sin unga ålder är en av de skickligaste spelarna. Men hans talang uppskattas inte av alla. När skolan börjar igen efter sommaren tvingas han möta både gamla och nya ovänner i korridorerna. En av dem är konkurrenten Elias. Nya hemligheter kring Davids pappas förskingring uppdagas också. Det har inte bara handlat om pengar. Förlaga: BW, 2010.

TPB-nr: P22377

Kim

av Hadley Irwin

5 vol. (385 s. tryckt punktskrift)

Kim 16 år, söker efter sin identitet. Hon har en japansk far och amerikansk mor. Fadern dog innan Kim föddes. Hon beger sig till Kalifornien för att söka upp släktingar och för att finna sig själv. (I USA under 2. världskriget satt 18 000 japan-amerikaner i koncentrationsläger, efter Japans anfall mot Pearl Harbour.) Fint porträtt av en flicka i amerikansk medelklassmiljö. Förlaga: Alfabeta, 1989.

TPB-nr: P22201

Nattens drottning

av Maud Mangold

3 vol. (242 s. tryckt punktskrift)

Boken ingår i en serie om fem skolflickor och deras kamp mot ondskan. De tar hjälp av de fyra elementen och av magi. Will, Irma, Taranee, Cornelia och Hay Lin, tillsammans är de häxorna W.I.T.C.H. Blomman Nattens drottning blommar bara en gång vart 12 år och till Wills glädje verkar det vara nu. Den verkar dessutom ha ett budskap till henne. I en övärld långt borta behöver man häxgängets hjälp. Förlaga: Kids Egmont, 2006.

TPB-nr: P22303

M som i Mara

av Cannie Möller

4 vol. (340 s. tryckt punktskrift)

15-åriga Mara är på skrivarläger - mot sin vilja! Hon bryr sig inte om någon eller något, bara sig själv. Under några varma sommardagar börjar hon förstå att hon inte är det nav kring vilket hela världen snurrar. I uppvaknandet från sig själv ser hon sin biologiska mamma i ett fjärran land och hon möter sin adoptivpappa och hans nya familj. Och så var det detta med Simon - han med de glittergröna ögonen. Förlaga: Bonnier Carlsen, 2010.

TPB-nr: P22262

Det händer nu

av Sofia Nordin

5 vol. (441 s. tryckt punktskrift)

Stella är en tjej som andra tjejer vill ha som vän och killar vill bli tillsammans med. Själv vill Stella bara ha Sigrid. Nu sitter de i uppehållsrummet på lunchrasten och hon vill kyssa henne mitt när andra ser på. Men inte kan hon väl närma sig sin bästa vän på DET sättet? Tänk om hon verkligen skulle försöka och Sigrid aldrig vill veta av henne igen. En roman om lesbisk kärlek i tonåren. Förlaga: R&S, 2010.

TPB-nr: P22239

Komma över

av Ingrid Olsson

3 vol. (261 s. tryckt punktskrift)

Jeppe går på gymnasiet och har det egentligen bra; han har egen lägenhet i stan och bara tio minuters väg till badplatsen. Dessutom dröjer det hela två månader tills skolan börjar. Problemet är att han har blivit dumpad av sin flickvän Emma, och nu känner han sig handlingsförlamad med uruselt självförtroende. Det handlar om kärlekssorg. Men hur kommer man över den? Förlaga: R&S, 2010.

TPB-nr: P22257

Vad andra inte ser

av Gillian Philip

63 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Det surrar i Lauras öron. Hela tiden. Laura vet att det är Gåvan, att hon hör vad andra människor tänker. Att hon snart måste tvångsopereras. Hennes enda chans att slippa bli en Hjärndöd är att fly. Liam var tidigare skolans snyggaste kille - tills han opererades. Men kan han hjälpa henne? Förlaga: Hegas, 2010.

TPB-nr: P22333

Skelettpojken

av Anne Rooney

71 s. tryckt punktskrift

Glestryck

David och hans lillebror Martin hittar ett litet ben i trädgården. Först ett och sedan två till. Benen är gamla och mycket små. Kanske kommer de från en hundsvans - eller ett finger? Men när polisen blir inblandad får de veta att det finns ben i jorden från en soldat som varit med under inbördeskriget i England på 1600-talet. När skelettdelarna börjar spöka för pojkarna begraver de dem igen i jorden - övertygade om att de tillhört en soldatpojke. Förlaga: Hegas, 2010.

TPB-nr: P22242

Svarta fåglar : en ungdomsroman

av Mikael Salmson

4 vol. (357 s. tryckt punktskrift)

Två svarta fåglar svävar högt över Mabekernas rike nära Dödens dal. De kommer med ett varsel, de kommer med ett budskap. Någon kommer att dö. Men vem? I Mabekien lever Amik, 12 år, ett stillsamt liv med sin familj när han plötsligt en dag får syn på två spejare från det främmande landet Tekitien. Det börjar ryktas om att en grym krigare tagit makten i Tekiternas rike och att kriget är på väg till dalen. Förlaga: Langenskiöld, 2010.

TPB-nr: P21833

De dödas imperium

av Mårten Sandén

8 vol. (696 s. tryckt punktskrift)

Del 3 i serien om Jannike Faltin som börjar med Den femte systern. Jannike har övernaturliga krafter. Inte minst är hon skicklig när det gäller skuggseende och varselblivning. Här kämpar hon mot lord Harlock, en ondsint industrimagnat som via tidsluckor, massproducerade armbandsur och radiomasterna i halländska Grimeton söker samla en armé med döda soldater från första världskriget för att uppnå världsherravälde. Förlaga: R&S, 2010.

TPB-nr: P22246

En tjuv i laget?

av Malin Stehn

2 vol. (148 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien som börjar med En oväntad räddning. Det är sommarlov och speluppehåll för elvaåringars del i Lundeby IK. Men det betyder inte att de ligger på latsidan. Istället jobbar de hårt som ledare på ett fotbollsläger för knattespelare. Sebbe och de andra ser fram emot belöningen: egna matchtröjor med namnen tryckta på ryggen. Så inträffar det som bara inte får hända: kassaskrinet med alla pengarna försvinner. Förlaga: Opal, 2010.

TPB-nr: P22176

Skärseld

av Simon Stranger

3 vol. (229 s. tryckt punktskrift)

15-åriga Emilie från Norge är på semester med sin familj på Gran Canaria. Hon har en ätstörning och petar i hemlighet bort så mycket mat från tallriken som möjligt. Under en joggingtur på stranden får hon plötsligt syn på en liten båt full med afrikanska båtflyktingar, däribland den 18-årige Samuel från Ghana. Flickan som inte vill äta möter pojken som inte fått något att äta och blir alltmer indragen i afrikanernas livsöden. Förlaga: Bergh, 2010.

TPB-nr: P22412

I gryningen tror jag att mamma ska väcka mig

av Christina Wahldén

3 vol. (284 s. tryckt punktskrift)

Ombeni är 16-årig flicka som har flytt från krigets Kongo till Sverige där hon bor i en liten lägenhet i norra Sverige. Hon har bevittnat fruktansvärt våld. Föräldrar och lillebror är mördade och hon vet inte om systrarna är i livet. Bilderna finns för alltid på hennes näthinna och ingen förstår vad hon varit med om, varken handläggaren på Migrationsverket, läraren eller klasskamraterna. Förlaga: R&S, 2010.

TPB-nr: P22234

Är det någon där?

av Christina Wahldén

43 s. tryckt punktskrift

Tea är 16 år och älskar sin dator. En dag möter hon någon som kallar sig Jägaren på en chatt på nätet. Hon känner sig uppskattad och han fyller på Teas kontantkort till mobilen mot att han får se på henne med hjälp av webkameran. Till slut går det så långt att han får Tea att ta av sig kläderna. Boken är bra underlag för diskussioner om ofrivilliga sexkontakter på nätet. Förlaga: Nypon, 2010.

TPB-nr: P22399

Facklitteratur

Svar på allt

av Lukas Björkman

2 vol. (117 s. tryckt punktskrift)

Kan apor simma? Hur många språk finns det? Hur stor är världens största näsa? Varför finns det pengar? Här svarar Kamratpostens redaktion på frågor från läsarna. Visste du till exempel att en svensk sitter ett helt år av sitt liv på toaletten? Förlaga: KP-boken, 2009.

TPB-nr: P22087

Specialproduktioner

Böcker med inklistrad punktskrift

Kram!

av Anne Gutman

14 s. tryckt punktskrift

En pekbok för de minsta barnen. Sex uppslag berättar hur olika djur som isbjörn, apa och svan kramar varandra. Texten följer samma mönster med en fråga på vänsteruppslaget Vem kramar så här? och svaret på högeruppslaget till exempel Mamma katt. På det sista uppslaget kramar en mamma istället ett litet barn. Bilderna är målade med kraftiga penseldrag i klara färger men utan detaljer i bakgrunden. Förlaga: NoK, 2006.

TPB-nr: P22191

Oj!

av Stina Wirsén

16 s. tryckt punktskrift

Vem kommer där? En brokig. Oj, vad är det? Ett hål. En mask tittar upp, är masken farlig? Ett lagom farligt pekboksäventyr för de allra yngsta. Enkla bilder tecknade med mjuka former och utan bakgrundsdetaljer. Förlaga: Bonnier Carlsen, 2010.

TPB-nr: P22099

Kolla tama djur

av Sven Zetterlund

12 s. tryckt punktskrift

En pekbok för de minsta barnen där färgfotografier visar tolv vanliga tama djur i Sverige. Det är främst bondgårdens djur som tupp, gris, häst, får, gås, ko och kanin men även en hund finns med. Djuren är fotograferade i sin naturliga miljö och nederst på sidan står djurets namn i versaler. Förlaga: R&S, 2008.

TPB-nr: P22192

Bredvidböcker

Den tryckta originalboken medföljer punktskriftsboken.

Billy och bollen

av Birgitta Stenberg

28 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Billy har fått fotbollsfnatt. Han trixar, joxar, klackar och dribblar med bollen så fort han vaknar. Men det är ju roligast att spela tillsammans med andra och när farbror Storm bygger ett fint fotbollsmål till Billy och Lotta blir det rena magneten för spelsugna grannar! Taktilt omslag: screentryck. Förlaga: Bonnier Carlsen, 2009.

TPB-nr: P21676