Nya punktskriftsböcker april 2011

Nya punktskriftsböcker april 2011

Inledning

Listan är uppdelad i 3 huvuddelar; Litteratur för vuxna, Litteratur för barn samt Specialproduktioner, vilka ligger på den första rubriknivån. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är i sin tur uppdelad på skön- respektive facklitteratur.

Listan omfattar 37 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Flykten från Bekla

av Richard Adams

21 vol. (2091 s. tryckt punktskrift)

Andra och avslutande delen om Maia som kommit till staden Bekla i det forntida imperiet styrt av militärjuntan Leoparderna. När folkets tryck mot Leoparderna ökar och den grymma drottningen Fornis förlorar stöd blir flykt det enda alternativet. Efter en farofylld färd genom riket blir Maia en av dem som står i spetsen när upproret sveper över landet. Och hon ställs inför det avgörande valet mellan makt och kärlek. Förlaga: Bonnier, 1986.

TPB-nr: P22283

Maia

av Richard Adams

21 vol. (1996 s. tryckt punktskrift)

Bekla är huvudstaden i ett mäktigt forntida rike, ett imperium i händerna på den hänsynslösa militärjuntan Leoparderna och den gudomligt sköna men grymma prästdrottningen Fornis. Maia är en fattig bondflicka, vacker som en sommardag. En dag förs hon till Bekla, såld som slavinna av sin egen mor för att bli konkubin hos en av rikets mäktigaste män. Första delen av två i ett sagoepos om Maia och hennes äventyr i Bekla-riket. Förlaga: Bonnier, 1985.

TPB-nr: P22282

Den sjätte gudinnan

av Karin Alfredsson

8 vol. (777 s. tryckt punktskrift)

Fjärde thrillern med den svenska läkaren Ellen Elg. Ellen är på FN-uppdrag i Indien tillsammans med advokaten och människorättsaktivisten Madhu. Där träffar de två utsatta kvinnor, den kastlösa 17-åriga Kali som blivit utsatt för våldtäkt och Amrita, vars man kastat ett brinnande spritkök på henne. Madhu vill driva deras fall i rätten, men Kali och Amrita vill skipa rättvisa på egen hand. Förlaga: Damm, 2010.

TPB-nr: P22504

Okända väsen

av Tracy Chevalier

9 vol. (797 s. tryckt punktskrift)

Det är tidigt 1800-tal och inom naturvetenskaperna står man inför nya upptäckter. En fattig liten flicka, Mary Anning, och en ogift medelklasskvinna hittar varandra på stränderna i Dorset, södra England, där intresset för fossiler förenar de. En livslång vänskap utvecklas och i egenskap av kvinnor stöter båda på omgivningens fördomar. Detaljerade beskrivningar av fossilernas värld ges, men det blir aldrig tråkigt. Förlaga: Damm, 2010.

TPB-nr: P22322

Innan jag dör

av Jenny Downham

7 vol. (627 s. tryckt punktskrift)

16-åriga Tessa har leukemi och bara några månader kvar att leva. Hon bestämmer sig för att skriva en lista på vad hon vill göra innan tiden är ute. Bli av med oskulden, bli kär, ta droger och leva livet till det yttersta så länge det bara går. Är det något vi vet säkert är det att livet tar slut. Skillnaden mellan Tessa och hennes kompisar är att Tessa lever med vetskapen att livet kommer att sluta innan det knapp börjat. Förlaga: Bromberg, 2008.

TPB-nr: P22491

Stad i världen

av Per Anders Fogelström

9 vol. (846 s. tryckt punktskrift)

Del 5 i serien inledd med Mina drömmars stad. Tid: 1945-68. Småstaden blir storstad. Emelie dör 88 år gammal. Tunnelbanan byggs till de nya förorterna; nedre Norrmalm sjunker i grus. Det är det kalla krigets och slutligen Vietnamdemonstrationernas år. I romanens slut är det inte staden, utan världen som väntar på den förste Henning Nilssons 18-åriga barnbarnsbarn, på väg ut i den.

TPB-nr: P22372

Nej tack

av Anna-Leena Härkönen

7 vol. (623 s. tryckt punktskrift)

Matti och Heli har varit gifta i femton år och har en tonårsdotter. Heli är fortfarande kär, men Matti har tappat lusten. Han sitter mest framför datorn och vill inte längre ha sex. Heli blir förnärmad och ofta slutar det med gräl. När dottern åker utomlands ställs relationen på sin spets. Har de något att säga varandra längre? Vart tog lusten vägen? Frispråkig och humoristisk roman om ett tabubelagt ämne. Förlaga: Norstedt, 2010.

TPB-nr: P22427

Elefantskötarnas barn

av Peter Høeg

10 vol. (903 s. tryckt punktskrift)

Tilte, Hans och Peter är barn till ett par småkriminella föräldrar som plötsligt försvinner. De tre syskonen flyr från polisen, beslutsfattare, sekter och kriminella grupper för att ta reda på vad som egentligen har hänt. Under jaktens gång hamnar de i storpolitiska förvecklingar och stöter på vad som synes vara oöverstigliga hinder. Fantasirik berättelse som leker med äventyrsgenren. Förlaga: Norstedt, 2010.

TPB-nr: P22552

Peter Pans hemlighet

av Michael Katz Krefeld

10 vol. (904 s. tryckt punktskrift)

Läkaren Maja Holm flyttar tillbaka till sin barndoms kvarter för att ge sitt ofödda barn en trygg uppväxt. Men området är inte längre någon idyll. Två småpojkar har mördats och försetts med ett bokmärke föreställande Peter Pan i handen. När en tredje pojke hittas död växer paniken. Majas väninna, den hårdföra kriminalinspektören Katrine Bergman, blir så engagerad i utredningen att hon kommer på kant med omgivningen. Förlaga: Forum, 2010.

TPB-nr: P22511

Vredens tid

av Clive Staples Lewis

14 vol. (1290 s. tryckt punktskrift)

Del 3, fristående, i sf-serien som inleds med Utflykt från en tyst planet. En väldig skugga faller över jorden och koncentreras över en liten engelsk småstad. Mark Studdock, forskare vid universitet där, får uppleva den slutliga kampen mellan gott och ont, då en utomjordisk ondskefull organisation går till angrepp. Förlaga: Libris, 1993.

TPB-nr: P22374

Som ni säkert förstår

av Claudio Magris

72 s. tryckt punktskrift

Omdiktning av myten om Orfeus och Eurydike tillika meditation över döden, konstnärsmyten och den allt uppslukande kärleken. En kvinna befinner sig på ett vilohem på grund av en allvarlig sjukdom, en jättelik institution befolkad av skuggor där ingen någonsin får sova. Maken, en hyllad poet, kan inte leva utan sin kvinna, och musa, och beger sig till hemmet för att föra henne tillbaka till yttervärlden. Förlaga: Forum, 2010.

TPB-nr: P22512

Hetta

av Ian McEwan

9 vol. (817 s. tryckt punktskrift)

Nobelpristagaren i fysik, Michael Beard, sprider glans med sin närvaro på konferenser världen runt. Som beryktad kvinnokarl är han inne på sitt femte äktenskap, men det är på upphällningen. När yrkes- och privatliv börjar krisa lägger han all kraft på att ge karriären en ny skjuts. Genom en teknik som kan utvinna energi ur vatten ska världen räddas från global uppvärmning. Farsartad satir över girighet och självbedrägeri. Förlaga: Bromberg, 2010.

TPB-nr: P22258

Kvarlevor : [roman]

av Birgitta von Otter

7 vol. (602 s. tryckt punktskrift)

Solveig och Svante lever i ett långt äktenskap med två vuxna barn. Men i och med en dramatisk olycka vänds livet upp och ned. Plötsligt måste de stanna upp och ansikte mot ansikte möta de sanningar som hållits under ytan. Solveigs och Svantes röster blandas i romanen. Minnen dyker upp ur det förflutna medan deras framtid ska avgöras. Om livslögner, livslång kärlek och livets gång. Förlaga: Anderson pocket, 2010.

TPB-nr: P22517

I vargars följe

av Stef Penney

11 vol. (1131 s. tryckt punktskrift)

Norra Kanada vintern 1867. I en byggnad hittas en pälsjägare hittas mördad och skalperad. En försvunnen ung pojke som rapporterats försvunnen blir misstänkt. I persongalleriet finns även en handlare, en infödd indian och amerikaner knutna till ett av kronans fort. Fängslande berättelse om förbjuden kärlek, svartsjuka, förhållanden över rasgränserna och två unga kvinnors mystiska försvinnanden. S. P., 1969- , skotsk förf. Förlaga: Bazar, 2009.

TPB-nr: P22138

Lark & Termite

av Jayne Anne Phillips

9 vol. (800 s. tryckt punktskrift)

En ung amerikansk soldat dör i Koreakriget och hans hustru lämnar deras funktionsnedsatte babyson till sin barnlösa syster. Hans syster Lark, även hon bortlämnad, blir vårdare, storasyster och andra halva. Den splittrade familjens liv är inbördes sammanflätat och på samma gång fyllt av ett för barnen okänt förflutet. Finstämd och gripande om kärlek, och familjehemligheter med botten i Koreakrig och småstadsliv. Förlaga: Forum, 2010.

TPB-nr: P22137

Bad boy

av Peter Robinson

11 vol. (1041 s. tryckt punktskrift)

Kriminalkommissarie Alan Banks är på semester när en kvinna berättar för kollegan Annie Cabbot om ett hittat ett skjutvapen i dotterns rum. En polisstyrka skickas till huset, situationen går överstyr och en person skjuts. En mediebevakad utredning inleds och tar en överraskande vändning. Det visar sig att Banks dotter Tracy är inblandad. Vapnet tillhör pojkvännen, en charmig ung man med kopplingar till kriminella kretsar. Förlaga: Minotaur, 2010.

TPB-nr: P22494

Att föda ett barn

av Kristina Sandberg

12 vol. (1127 s. tryckt punktskrift)

Del 1 i en tänkt trilogi. Året är 1938 och tjugoåriga Maj arbetar som servitris i Örnsköldsvik. Hemma i Jämtland finns kärleken Erik, men när han brevledes prisar sitt oberoende bildar hon familj med den betydligt äldre Tomas, arvtagare till ett framgångsrikt företag - och alkoholist. Moderskapet blir för Maj en plåga, liksom den neurotiska svärmodern. Men på sikt inser hon att hon för barnet och mannen blivit oumbärlig. Förlaga: Norstedt, 2010.

TPB-nr: P22432

Calla Lily Ponders magiska händer

av Rebecca Wells

10 vol. (938 s. tryckt punktskrift)

Calla Lily Ponder växer upp i den lilla staden La Luna i Louisiana. Föräldrarna driver en kombinerad dansskola och frisersalong och Callas uppväxt är fylld av dans, fester och socialt samvaro. När hennes mor dör och pojkvännen sviker henne beger sig Calla till New Orleans för att glömma. Varm, rolig berättelse om familj, vänskap, förluster och kärlek. Förlaga: Damm, 2010.

TPB-nr: P22411

Blodröda kräftor : jakten på Henry Wu

av Ola Wong

7 vol. (648 s. tryckt punktskrift)

Eliza Su arbetar på Riskkontroll, ett företag som är specialiserade på att hjälpa västerländska firmor att etablera sig i Kina. Hon får i uppdrag att kolla upp Red Lobster, ett företag som odlar kräftor i södra Kina, och deras svenska samarbetspartner. Snart upptäcker hon att kräftodlingen är en täckmantel för en bordellverksamhet. Eliza blir hotad till livet och runt henne mördas flera personer. Spänningsroman i högt tempo. Förlaga: Lind, 2010.

TPB-nr: P22446

Facklitteratur

Ett liv kvar att leva : att börja om när det värsta hänt

av Ulrika Ager

5 vol. (381 s. tryckt punktskrift)

En hoppfull bok om det värsta som kan hända. . Ulrika Ager beskriver hur hennes liv förändrades när hennes son Jonathan omkom i en bilolycka sommaren 2003. Ömsint och öppenhjärtigt beskriver hon sin väg från chock och avståndstagande från livet utan sonen till hur hon gått vidare till ett annat liv "kvar att leva". Boken kan vara ett stöd för andra drabbade. Förlaga: Recito, 2009.

TPB-nr: P22480

I betraktarens ögon : [memoarer]

av Hans Caldaras

9 vol. (845 s. tryckt punktskrift)

I sin memoarbok skildrar den romske sångaren H.C., 1948- , sin egen uppväxt och romernas situation. Caldaras växte upp i tält och familjen flyttade ständigt. Ofta fick romer inte stanna mer än ett par veckor i samma kommun. Först efter 20 år fick familjen fast bostad. Musiken var en del av vardagen, och på 1960-talet öppnade sig möjligheten till en karriär. Med allvar, humor och värme berättar förf. om romernas utanförskap. Förlaga: Prisma, 2002.

TPB-nr: P22321

Väggen e' klar! : [världens första bok om Kalle Sändare]

av Lars Carlsson

6 vol. (513 s. tryck punktskrift)

Carl-Axel Thernberg blev i mitten av 1960-talet känd som Kalle Sändare. Under många år gladde han åtskilliga och irriterade en del med sina busringningar. Han hördes i radio och teve, i nöjesparker samt gav ut en rad skivor. Här skildras uppväxten, jazzintresset, genombrottet och karriärens berg- och dalbana. Förord av Fredrik Lindström. Förlagans CD-bilaga ingår inte i talboken. Förlaga: Reverb, 2010.

TPB-nr: P22166

Tonårsdepressioner

av Henri Chabrol

4 vol. (292 s. tryckt punktskrift)

Tonårsdepressioner är ett försummat område inom folkhälsan. Okunnigheten beror dels på den unges och föräldrarnas tveksamhet att söka hjälp, dels på attityder inom vården, som av olika anledningar förnekar förekomsten av tonårsdepressioner. Förf., f.d. klinikchef vid medicinska fakulteten i Toulouse, förespråkar en kombination av behandlingsmetoder. Innehåller fackuttryck och saknar anknytning till svenska förhållanden. Förlaga: Alhambra, 1993.

TPB-nr: P22461

Finansieringen av hälso- och sjukvården till 2030 : en rapport [framtagen på uppdrag av Vänsterpartiet i Stockholms läns landsting]

av Erik Hegelund

2 vol. (174 s. tryckt punktskrift)

Expert och utredare är överens. I framtiden kommer vi att vara tvungna att betala allt mer av skolan, vården och omsorgen direkt ur egen ficka. Men tittar man närmare på siffror och forskning framtonar en annan bild, menar förf. I denna rapport, tillika diskussionsunderlag, diskuteras sjukvårdens ekonomiska förutsättningar utifrån situationen i Stockholms läns landsting och utvecklingen de sista tio åren. Förlaga: Vänsterpartiet, 2009.

TPB-nr: P22123

Plus & minus : framgångsfaktorer och hindrande faktorer i samband med förvärvad dövblindhet

av Cecilia Joge Johansson

3 vol. (282 s. tryckt punktskrift)

Personer som lever med dövblindhet brottas dagligen med en rad problem. Att lära sig strategier att bemästra livssituationen är oerhört viktigt för att orka fortsätta leva. Här förmedlas erfarenheter från ett femtontal personer som delar med sig av sina erfarenheter och funderingar i mötet med professionella. Att begrunda dessa gör oss förhoppningsvis lite bättre skickade att klara samspelet med personer med dövblindhet. Förlaga: Mogård, 2010.

TPB-nr: P22429

Sociala medier : en halv sekund från ord till handling

av Paul Ronge

6 vol. (630 s. tryckt punktskrift)

P.R., PR-konsult med mer än 30 års erfarenhet i branschen, har intervjuat ett 30-tal personer om deras syn på sociala medier - bloggar, Facebook, Twitter etc. Frågor som diskuteras är: Finns det någon gräns mellan det privata och det offentliga på nätet? Utvecklas demokratin eller hotas den? Vem vinner och vem förlorar? Vart är vi på väg? Många överraskande svar från politiker, entreprenörer, marknadsförare, journalister. Förlaga: Optimal, 2010.

TPB-nr: P22196

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Sebastians underbara missöden och äventyr : stor galaföreställning under medverkan av Gallimaufry-Theatricus hela ensemble samt många många andra

av Lloyd Alexander

5 vol. (438 s. tryckt punktskrift)

En ond makthavare suger ut befolkningen och kräver den förre kungens dotter till brud. Isabella, prinsessa med skinn på näsan, rymmer och dras in i en serie äventyr med Sebastian, avskedad fiolspelare. Förlaga: Sjöstrand, 1980.

TPB-nr: P22296

Nattspaning

av Helena Bross

30 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Kevin och Dina har satt upp ett tält på gården mellan sina hus. Där ligger de i tältöppningen och kikar på folk. En del ser verkligen mystiska ut, de kanske är skurkar? Det är mysigt att ligga nära varandra i tältet och lyssna på ljuden utanför, men när Dina somnat blir Kevin kissnödig. Vågar han gå ut själv? Han kikar ut. En mörk skugga rör sig borta vid Dinas hus. Förlaga: Bonnier Carlsen, 2010.

TPB-nr: P22289

Den nya tjejen

av Meg Cabot

3 vol. (317 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien som börjar med Flytten. Allie tycker att det ska bli jättespännande att börja i den nya skolan, i samma klass som Erica, Caroline och Sophie. Hon älskar sin nya lärare, mrs Hunter. Det är bara ett problem. Rosemary, en av tjejerna i klassen, gillar inte Allie. Hon säger att hon ska spöa Allie efter skolan. Hur ska Allie tackla problemet? Hon får många, mer eller mindre, goda råd från olika håll. Förlaga: R&S, 2009.

TPB-nr: P22418

Harry och den Blå Prinsen

av Lin Hallberg

2 vol. (166 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Sjuårige Carls bästa vän heter Harry och är en pukhäst. Om och om igen vill Carl höra om hur det går till på pappas jobb med den beridna högvakten. Men killarna i klassen säger att man inte kan ha en häst som bästa kompis. Nej, det blir inte så lätt att hellre vilja vara med pappa i stallet än på fotbollsplanen med killarna. Boken är utgiven i samarbete med Beridna Högvakten och ger mycket fakta om hästar och soldater. Förlaga: Bergh, 2010.

TPB-nr: P22197

Karamellens ord

av Gonzalo Moure

77 s. tryckt punktskrift

Kori är en döv pojke som lever i ett flyktingläger i Saharas öken. I skolan går han i en klass för annorlunda barn. En dags föds en kamelunge i lägret. Kori, som älskar kameler och läser deras läppar, bestämmer sig för att den ska bli hans bästa kompis. Kamelungen får namnet Karamellen. Men en dag drabbar hungern lägrets invånare och Karamellens öde blir dramatiskt. Förlaga: Opal, 2010.

TPB-nr: P22143

Dracula

av Bram Stoker

96 s. tryckt punktskrift

Glestryck

När Jonathan Harker kommer fram till greve Draculas kusliga slott är han lyckligt omedveten om ondskan som lurar där inne - ett urgammalt monster som dricker blod från andra. Ska Jonathan och hans vänner lyckas besegra vampyren? Förkortad version av den klassiska rysaren. Förlaga: Bergh, 2010.

TPB-nr: P22156

Facklitteratur

Jag måste berätta

av Magda Eggens

2 vol. (154 s. tryckt punktskrift)

Magda Eggens upplevde som ung nazisternas förintelseläger. Hon och hennes syster överlevde, men resten av familjen mördades. Magda kom till Sverige efter kriget. Hon var då bara 20 år och hamnade först i Småland, men flyttade sedan till Stockholm. Här berättar hon om sitt dramatiska öde och om sin kamp för att förhindra att något sådant som Förintelsen någonsin ska kunna hända igen. Förlaga: En bok för alla, 2010.

TPB-nr: P22231

Specialproduktioner

Böcker med inklistrad punktskrift

1, 2, 3 : lär dig räkna med Krokodil! : pop-up med flikar

av Jo Lodge

12 s. tryckt punktskrift

Följ med Krokodil ut i trädgården. Där räknar han brummande bin, prasslande blad och glada sniglar från ett till tio. En pop-up bok med flikar. På sista uppslaget hoppar Krokodil själv ut ur boken. Bilder i starka färger och med tydliga figurer. Inga bildbeskrivningar. Förlaga: Bergh, 2009.

TPB-nr: P21663

Bredvidböcker

Den tryckta originalboken medföljer punktskriftsboken.

Gym

av Magnus Carlbring

95 s. tryckt punktsklrift

Glestryck

Tidskriften Brevnoveller ger ut nyskrivna noveller som skickas till prenumeranternas brevlådor. I Gym är Molly Westin så inne i sina egna rutiner att hon inte kan hantera det som är annorlunda. I ett vintergrått Stockholm, där sallader och situps håller ammande mammor och gym-ufon i schack, centreras hennes tankar kring träning och jobbsökande. Med inläsning efter punktskriftsboken i 3 läshastigheter. M. C., 1961- . Förlaga: Brevnoveller, 2010.

TPB-nr: P22268

Millie, världens bästa kompis

av Peter Gissy

90 s. tryckt punktskrift

Glestryck

En dag berättar Millies fröken att en ny pojke ska börja i klassen. Han heter Eric och kommer från England. Eftersom Millie gärna är så mycket med killarna på rasterna tycker fröken att Millie nu ska ta hand om Eric lite extra. Men det blir inte riktigt som Millie tänkt sig. Förlaga: Bergh, 2009.

TPB-nr: P22183

Lästräning

Den tryckta originalboken och en inläsning i DAISY-format medföljer punktskriftsboken.

Prinsessan av Fredhäll

av Maria Zennström

28 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Tidskriften Brevnoveller ger ut nyskrivna noveller som skickas till prenumeranternas brevlådor. I Prinsessan av Fredhäll är ensamheten och utsattheten central. Berättarjaget, som har ett stort bekräftelsebehov, är en kvinna i yngre medelåldern. Hon säger själv att hon är en Barbie som vill ha sin Ken - och tankarna upptas mycket av sex. Med inläsning efter punktskriftsboken i 3 läshastigheter. M. Z., 1962- . Förlaga: Brevnoveller, 2010.

TPB-nr: P22269