Nya punktskriftsböcker maj 2011

Nya punktskriftsböcker maj 2011

Inledning

Listan är uppdelad i 3 huvuddelar; Litteratur för vuxna, Litteratur för barn samt Specialproduktioner, vilka ligger på den första rubriknivån. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är i sin tur uppdelad på skön- respektive facklitteratur.

Listan omfattar 71 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Flaskpost från P

av Jussi Adler-Olsen

14 vol. (1279 s. tryckt punktskrift)

På polisstationen i Wick stod länge en grön flaska i fönstret. Ingen tog notis om den eftersom inte brevet syntes inuti. Därför undrade man inte heller vad de halvt utplånade bokstäverna HJÄLP betydde. Kriminalinspektör Carl Mørck tror först att nödropet är ett pojkstreck. Men efter att ha lyckats avkoda brevet förstår han och assistent Assad det är det sista livstecknet från ett par pojkar som fördes bort på 90-talet. Förlaga: Bra böcker, 2011.

TPB-nr: P22528

Eva Luna

av Isabel Allende

9 vol. (846 s. tryckt punktskrift)

Eva Luna växer upp i yttersta fattigdom i en latinamerikansk storstad, där hon räddas av en invandrad turkisk handelsman, vars trygghet och kärlek hjälper henne att utvecklas till en stark och självständig kvinna. Hon möter den unge österrikaren Rolf Carlé, som har en svår uppväxt i hakkorsets skugga bakom sig. Förlaga: Norstedt, 1988.

TPB-nr: P22592

Inés min själs älskade : ett levnadsminne

av Isabel Allende

10 vol. (909 s. tryckt punktskrift)

Inés Suárez, en ung sömmerska i 1530-talets Spanien, reser i Columbi kölvatten till Nya världen för att i första hand hitta sin försvunne man. Hon deltar i Chiles grundande med att bygga skolor och sjukhus, berättar i jagform för styvdottern om Nya världens rikedomar och tragedier. Gripande skildring av en stark kvinna, förmögen att njuta av sin sexualitet och tillvaron i en värld där hennes frigörelse är långt borta. Förlaga: Norstedt, 2007.

TPB-nr: P22532

De målade grottornas land

av Jean M. Auel

26 vol. (2453 s. tryckt punktskrift)

Ayla försöker finna en balans mellan sina uppgifter som nybliven mamma till Jonayla och sin utbildning till andlig ledare och helare. Tillsammans med Jondalar och Zelandoni ger hon sig ut på en lång resa för att besöka andra grottor inom Zelandonii. Längs vägen möter de många faror som de övervinner tack vare Jondalars spjutslunga och Aylas speciella förmåga att kommunicera med sina hästar och sin tama varg. Sjätte boken om Ayla. Förlaga: Bra böcker, 2011.

TPB-nr: P22604

Korparna

av Tomas Bannerhed

8 vol. (732 s. tryckt punktskrift)

I en hårt ansatt lantbrukarfamilj i 1970-talets Småland ser sonen Klas faderns förtvivlan över de magra åkrarna och grannar som vänder honom ryggen. Fadern försöker få Klas att ta över gården, att inte bryta generationer av odlare av den motsträviga jorden. Modern är den sammanhållande som ser till att fadern är frisk nog att slippa mentalvården. Gripande och tragisk berättelse av ett svunnet och föränderligt Sverige. Förlaga: Weyler, 2011.

TPB-nr: P22615

Högre än alla himlar : roman

av Louise Boije af Gennäs

16 vol. (1539 s. tryckt punktskrift)

Sex vänner i 30-årsåldern träffas nyårsafton 1999 i en våning på Norr Mälarstrand för att invänta 2000-talet. Livet leker, men under ytan finns spänningar. Fester och parmiddagar kommer att avlösas av yrkesmässiga lyft och bakslag. Vilda nätter på Manhattan och lata sommarkvällar i Falsterbo ska förbytas i sorg och tragedi. I tiden ligger stora och dramatiska händelser som terrorattacken i USA och mordet på Anna Lindh. Förlaga: Bonnier, 2010.

TPB-nr: P22493

Hjärtevänner

av Laila Brenden

7 vol. (637 s. tryckt punktskrift)

Del 36 i släktsagan om Hannah. Sebjörg kan inte tro på att Allina verkligen hotar med att ange henne. Straffet för att ha gömt desertörer under kriget är väldigt strängt - och det skulle Allina utsätta henne för bara för att hon inte ville ha Augustin! Sebjörg känner själv att hon aldrig har uppmuntrat Augustin eller lovat honom något, det är en helt annan man hon vill ha uppmärksamhet ifrån. Förlaga: Schibsted, 2011.

TPB-nr: P22599

Högmod

av Laila Brenden

7 vol. (646 s. tryckt punktskrift)

Del 35 i serien om Hannah. Äntligen är hela familjen samlad på Sörholm. Även Ola har klarat resan bra och nu ser alla fram mot en lång och trevlig sommar. Hemma i Hemsedal sliter Hermod Skogstad ständigt med ökande skuld. Alla tillbyggnader har kostat, men han skönjer ett hopp när det kommer en främmande karl till bygden som vill jaga på fjället. Kanske är det lösningen på alla problem? Förlaga: Schibsted, 2010.

TPB-nr: P22438

Spådom

av Magnus Dahlström

11 vol. (1034 s. tryckt punktskrift)

TPB-nr: P22459

Denna dödens kropp

av Elizabeth George

21 vol. (1990 s. tryckt punktskrift)

En ung kvinna hittas mördad på en kyrkogård i London. Mordet får kommissarie Thomas Lynley att återgå i tjänst efter en lång bortavaro i samband med mordet på hustrun Helen. Återkomsten är efterlängtad då missnöjet med den nya chefen på mordroteln, Isabelle Ardery, växer och utredningsarbetet har kört fast. Mordspåret leder till en nationalpark i Hampshire som ruvar på gruvliga hemligheter och lyder under egna lagar. Förlaga: Norstedt, 2011.

TPB-nr: P22602

Pepparkakshuset

av Carin Gerhardsen

8 vol. (748 s. tryckt punktskrift)

På kort tid inträffar flera bestialiska mord i Mellansverige. När kriminalkommissarie Conny Sjöberg vid Hammarbypolisen i Stockholm börjar ana att de hör ihop blir han iskall inombords. Det finns en människa därute vars drivkrafter är mycket personliga och som inte kommer att backa undan för något. Första delen i Hammarbyserien. Debutroman. Förlaga: Ordfront, 2008.

TPB-nr: P22566

Vyssan lull

av Carin Gerhardsen

8 vol. (703 s. tryckt punktskrift)

Del 3 i förf:s Hammarbyserie. Två små barn och deras filippinska mamma hittas bestialiskt mördade i en lägenhet på Söder i Stockholm. Misstanken faller genast på barnens svenske far, en deprimerad förtidspensionär som lever avskärmad från samhället. Medan spaningsledningen sliter med utredningen känner kriminalkommissarie Conny Sjöberg hur hans eget liv är i gungning. Han kan inte förtränga en viss kvinna i sina drömmar. Förlaga: Ordfront, 2010.

TPB-nr: P22568

Karin Månsdotter : Hans majestäts nådiga frilla : roman

av Maria Gustavsdotter

7 vol. (581 s. tryckt punktskrift)

Knektdottern Karin Månsdotter gjorde en makalös klassresa i 1560-talets ståndssamhälle. Fjorton år gammal kommer hon till Stockholms slott för att arbeta som jungfru vid Erik XIV:s hov. Kungen fattar tycke för den unga flickan och snart är hon hans frilla. Bara ett par år senare gifter sig paret i hemlighet och Karin kröns till Sveriges drottning. Men mörka krafter är igång för att störta kungen från tronen. Förlaga: Isaberg, 2010.

TPB-nr: P22437

Vips så blev det liv eller En hyllning till blågrönalgen

av Bob Hansson

8 vol. (744 s. tryckt punktskrift)

Självbiografisk roman där berättarjaget beger sig till Indien för att finna sig själv. Väl framme blir han både förälskad, fängslad och tvingad till tantrisk sex innan han får åka hem igen. Tjugo år senare sitter Bob i ett hus i Småland med fru och barn och tänker tillbaka på tiden i Indien och sin inre resa. Men också på sin familj, på generationerna före honom och den osannolika slumpen att de alla möttes. Förlaga: Ordfront, 2010.

TPB-nr: P22601

Döden på en blek häst

av Amanda Hellberg

6 vol. (584 s. tryckt punktskrift)

Psykologisk skräckroman. När Maja Grå var tio år försvann hennes mamma spårlöst. När Maja tio år senare ska flytta till Oxford för att studera på konstakademien där hittas mamman brutalt mördad i Brighton. Medan höstmörkret smyger i Oxfords gränder börjar den känsliga Maja hemsökas av modern som insisterar på att mördaren ska avslöjas. Hon varnar Maja för att denne kan finnas närmare än hon tror. Förlaga: Forum, 2010.

TPB-nr: P22613

Schackspelerskan

av Bertina Henrichs

4 vol. (292 s. tryckt punktskrift)

Eleni arbetar som städerska på ett turisthotell på ön Naxos. Hon drömmer om ett annorlunda liv trots att hon egentligen är nöjd som maka, mor och yrkesarbetande även om den sociala kontrollen i staden är obönhörlig, liksom skvallret. Av en tillfällighet blir hon intresserad av att spela schack och får lära schackspelandets konst av sin gamle lärare. Men hon får även insikt om vidden av sin egen intellektuella kapacitet. Förlaga: Grate, 2010.

TPB-nr: P22513

Hängivelsen

av Elisabeth Hjorth

4 vol. (369 s. tryckt punktskrift)

Cecilia är en ung och ambitiös kvinna som är på jakt efter en mening i sin tillvaro. Hon söker sig till en liten frikyrkoförsamling på den skånska landsbygden. Där möter hon Marie och Einar som hon lär sig att älska till utplåningens gräns. Deras kärlek gör henne till en annan - och den begär det yttersta offret. Nedtonad och suggestiv berättelse om tro, makt och gruppdynamik. Förlaga: Norstedt, 2011.

TPB-nr: P22527

Jag brukade drömma om dig

av Petra Holst

7 vol. (588 s. tryckt punktskrift)

Tess och Pontus första barn Love är efterlängtat. Men är det verkligen normalt att skrika så mycket och fara omkring som ett yrväder överallt? Tess känner sig sviken av den alltid frånvarande Pontus. När Love får diagnosen autism känns det som en befrielse. Det är inte Tess det är fel på utan det är Love som har en funktionsnedsättning som omgivningen måste anpassa sig till. Debutroman om ett annorlunda föräldraskap. Förlaga: Forum, 2010.

TPB-nr: P22523

Underbarn

av Roy Jacobsen

6 vol. (561 s. tryckt punktskrift)

Barndomsskildring med handlingen förlagd till 1960-talets Norge. Finn, 11 år, bor med sin mamma i en förort till Oslo. Han är skötsam och noga med att följa alla regler, men hos mamman, som alltid stått för trygghet i tillvaron, börjar han se tecken på svaghet. En dag kliver en sexårig halvsyster, Linda, av bussen. Hon bär på en "atomladdning" i sin lilla ljusblåa väska. Sedan den dagen är ingenting mer sig likt. Förlaga: Norstedt, 2011.

TPB-nr: P22551

Alltid främling

av Margaret Kirk

17 vol. (1565 s. tryckt punktskrift)

Kärleksroman som utspelas under andra världskriget och ca 25 framåt. Den unge polacken Jan Kalinski kommer till England för att ta värvning i RAF. Han träffar engelskan Lallie och gifter sig med henne, trots motstånd från hennes familj. Förlaga: Forum, 1985.

TPB-nr: P22229

En mörk välsignelse

av Dennis Lehane

8 vol. (713 s. tryckt punktskrift)

Tredje boken om privatdeckarparet Patrick Kenzie och Angela Gennaro. För tolv år sedan förde deckarduon tillbaka en försvunnen fyraårig flicka, Amanda, till hennes mamma, trots att hon skulle ha haft det bättre hos sina kidnappare. Det orsakade en spricka i deras relation. Nu är Amanda återigen försvunnen och båda ser en möjlighet att ställa allt till rätta. Spåren leder till en rysk maffiaboss och knarkhandlare. Förlaga: Bonnier, 2010.

TPB-nr: P22487

Perelandra

av Clive Staples Lewis

8 vol. (675 s. tryckt punktskrift)

Del 2, fristående, i serien som inleds med Utflykt från tyst planet. Två människor störtar ner genom det molnskikt som omger planeten Venus. En av dem representerar en ogripbar, ofatt5bar ondska. Den andre är utsänd på ett förfärande uppdrag. På den sällsamma planeten Venus' yta möts de i en kamp som kommer att avgöra en ung och oskuldfull världs öde. Förlaga: Libris, 1992.

TPB-nr: P22375

Utflykt från tyst planet

av Clive Staples Lewis

5 vol. (486 s. tryckt punktskrift)

Annorlunda science-fiction-roman utan tekniska innovationer och interstellära hjältar. Med fascinerande detaljrikedom berättas om tre förnuftsvarelser på planeten Venus och om tre män från jorden som kommit dit i onda avsikter. Oförmodat och mot sinvilja kastas den fridsamme filologen Elwin Ransom, som är på semestervandring i mellersta England, in i ett äventyr och vaknar i ett rymdskepp med okänd destination. Förlaga: F. A.-press, 1955.

TPB-nr: P22373

Kärleken i Julia Anderssons liv : roman

av Åsa Moberg

10 vol. (920 s. tryckt punktskrift)

Det är i skarven av1960- och 70-tal och den sexuella frigjordhetens tid. Julia Andersson är en ung, engagerad textilkonstnär som redan har hunnit utmana många fördomar om hur en kvinna ska vara. Hon lever i ett kärleksfullt och fritt förhållande med den betydligt äldre Rune, men längtar också efter något annat. När hon möter den karismatiske och förmögne Hubert Meyer tar en underlig kärlekshistoria sin början. Förlaga: NoK, 2011.

TPB-nr: P22573

Förföljd av det förflutna : spänningsroman

av Nora Roberts

13 vol. (1254 s. tryckt punktskrift)

Efter att ha överlevt ett mordförsök har Fiona Bristow skapat sig en ny tillvaro som hundtränare på en liten ö i norra USA. Men när nya kvinnolik hittas förstår hon att hon måste handla snabbt. Tillvägagångssättet är detsamma som hos den man Fiona en gång lyckades undkomma. Trots det tänker hon stanna. Hennes hundar beskyddar henne, liksom Simon Doyle, en nyinflyttad konstnär med vilken hon inleder en het romans. Förlaga: Bonnier, 2011.

TPB-nr: P22572

Ur havet stiger vågorna : [kriminalroman]

av Annika Sjögren

9 vol. (868 s. tryckt punktskrift)

Louise är rektor i Härnösand med man, dotter och fint hus. Men skenet bedrar. Mannen är notoriskt otrogen och relationen till dottern ansträngd. Pressad av problem begår Louise ett ödesdigert misstag. Under ett möte med familjen Papadopoulos, där pappan misstänks ha misshandlat sonen Daniel, påverkas hon att vänta med en anmälan. Psykologiask thriller där en tragedi uppdagar två trasiga familjers djupaste hemligheter. Förlaga: Ordfront, 2010.

TPB-nr: P22467

Charmören

av Danielle Steel

8 vol. (686 s. tryckt punktskrift)

Maxine är framgångsrik psykiatriker med tre barn. Hennes exman Blake är stenrik företagare och en av världens rikaste män. När de valde att gå skilda vägar ville Blake leva playboyliv och Maxine satsa på karriären och sin mammaroll. De är dock goda vänner och när Maxine förälskar sig i läkaren Charlie har denne svårt att acceptera hennes vänskap med exmaken. Deras bröllopsdag urartar i kaos. Förlaga: Damm, 2011.

TPB-nr: P22622

I de lugnaste vatten : [en kriminalroman från Sandhamn]

av Viveca Sten

10 vol. (896 s. tryckt punktskrift)

Det är en het julimorgon på Sandhamn i Stockholms skärgård. En manskropp inlindad i ett fisknät flyter i land på öns västra strand. En vecka senare hittas en kvinna brutalt mördad inte långt därifrån och Thomas Andreasson från Nackapolisen får ta sig an fallet. Ledtrådarna är få. Vad har de döda för anknytning till Sandhamn? En mördare går lös i sommaridyllen och polisen måste finna den skyldige innan fler liv går till spillo. Förlaga: Forum, 2008.

TPB-nr: P22545

I grunden utan skuld : [en kriminalroman från Sandhamn]

av Viveca Sten

9 vol. (835 s. tryckt punktskrift)

Sista delen i deckartrilogin som inleds med I de lugnaste vatten. En ung flicka försvinner spårlöst en mörk höstkväll i Sandhamn i Stockholms skärgård. Kriminalinspektör Thomas Andreasson från Nackapolisen deltar i letandet, men flickan förmodas ha drunknat. Några månader senare åker Thomas vän Nora Linde ut till ett snöinbäddat Sandhamn för att begrunda sin makes otrohetsaffär. Ett makabert fynd görs ute i skogen på ön. Förlaga: Forum, 2010.

TPB-nr: P22265

Nattvandraren

av Andrew Taylor

12 vol. (1105 s. tryckt punktskrift)

Historisk deckare med handlingen förlagd till 1700-talets Cambridge. John Holdworths fru och son har drunknat i Themsen och själv är han bankrutt. En rik änka erbjuder honom ett rejält arvode för att försöka få sin mentalt instabile son botad. Frank förs in i en tillvaro med många frågor: Vad orsakar Franks hjärnspöken och vad hände egentligen den ödesdigra natten då en kvinna drunknade i lärosätets damm? Förlaga: Forum, 2010.

TPB-nr: P22286

Skogsliv vid Walden

av Henry David Thoreau

9 vol. (826 s. tryckt punktskrift)

Amerikansk klassiker från 1854. Förf. skildrar sin tvååriga vistelse i en skogshydda vid Walden Pond, Massachusetts där han levde i ensamhet, långt borta från civilisationen, och livnärde sig uteslutande genom sina händers arbete. Utförligt förord av Frans G. Bengtsson. H.D.T., amerikansk förf., 1817-62. Förlaga: W&W, 1982.

TPB-nr: P22450

Skäligen misstänkt för mord

av Lillemor Östlin

5 vol. (479 s. tryckt punktskrift)

På sannolika skäl misstänkt för mordet på en 57-åring, som hittats misshandlad till döds i ett grustag i Tumba, häktas den 54-årige bilhandlaren Nils Henrik. Enligt polisen rör det sig om en uppgörelse i Stockholms undre värld. Men kan verkligheten kan vara en annan? Den undre världen består ibland av husvagnspundare som Lill-Gurra och Gittan. Är verkligen Nils-Henrik en mördare? Förlaga: Lind & Co, 2010.

TPB-nr: P22472

Facklitteratur

25 år med Kvinnofolkhögskolan

4 vol. (366 s. tryckt punktskrift)

Jubileumsbok om Kvinnofolkhögskolan, en feministisk folkhögskola med interkulturell inriktning belägen i Göteborg, som fyller 25 år 2010. Här ges minnesbilder, förmedlas reportage och dokument kring verksamheten, men även blickar in i framtiden ges. De som startade Kvinnofolkhögskolan vågade ta ett delfinsprång, liksom Fogelstadskvinnorna. Förlaga: Stiftelsen Kvinnofolkhögskolan, 2010.

TPB-nr: P22428

Från min loge på Dramaten

av Börje Ahlstedt

5 vol. (442 s. tryckt punktskrift)

Självbiografi av skådespelaren B.A., 1939- . Efter 50 år på scenen är A. så gott som sammanvuxen med Dramaten - där han är den ende skådespelare som har en egen loge. Han berättar om sitt liv på och utanför scenen - om de viktiga ögonblicken, om skådespeleri, om konstnärskapets villkor, om kollegor och chefer, om vänner och ovänner, om scenskräck och kärlek. Mycket handlar om hans relation till mentorn Ingmar Bergman. Förlaga: Bonnier, 2011.

TPB-nr: P22434

WikiLeaks : historien bakom sajten som förändrade en hel värld

av Daniel Domscheit-Berg

7 vol. (684 s. tryckt punktskrift)

WikiLeaks har sedan starten 2006 fått allt mer uppmärksamhet med sitt arbete med att läcka information och publicera konfidentiella handlingar. D.D.-B. arbetade länge med konstruktionen av sajten som är W:s plattform och berättar om hur arbetet gick till från insidan; vilka källor som användes och hur organisationen var uppbyggd. Även ett närgånget porträtt av Julian Assange, den kontroversielle grundaren av W. Förlaga: Forum, 2011.

TPB-nr: P22515

Döden i grytan : om vår rädsla för riktig mat

av Henrik Ennart

8 vol. (774 s. tryckt punktskrift)

Kritiskt granskande reportage om livsmedelsindustrin. Författarna anser att samhällets regelsystem gynnar näringsmässigt undermålig industrimat på den traditionellt lagade matens bekostnad. Att hantera färskvaror anses vara ett högriskprojekt medan hårt processade matprodukter uppfyller myndighetskrav. Många exempel ges; alltifrån förbud mot hemgjort mos i korvkiosk till en studie av den antibiotikaberoende djurindustrin. Förlaga: Ordfront, 2010.

TPB-nr: P22205

Hur kunde hon? : [den sanna berättelsen om en mors svek och en dotters kamp för överlevnad]

av Dana Fowley

7 vol. (628 s. tryckt punktskrift)

Femåriga Dana och hennes syster växte upp i en dysfunktionell familj i Skottland. Där utsattes de i åratal för sexuella övergrepp. Förövaren var inte bara barnens styvfar utan även deras mamma. Om denna, vad som så småningom visade sig vara Skottlands värsta pedofilhärva genom tiderna, berättar hon här i vuxen ålder. Boken växte fram i samband med rättegången mot förövarna, vilka dömdes till långa fängelsestraff. Förlaga: Norstedt, 2010.

TPB-nr: P22550

En liten bok om ondska

av Ann Heberlein

6 vol. (616 s. tryckt punktskrift)

Hur skiljer man på onda handlingar och onda människor? A.H., forskare i etik, behandlar ondskans problem och resonerar utifrån ett större perspektiv. Hon skriver om fiktiva gestalter - Raskolnikov och Doktor Glas - och verkliga personer som Hitler, Eichmann, Josef Fritzl och Anders Eklund. Hon undersöker våra föreställningar om ondskan och menar att den inte är obegriplig; den hämtar ofta näring ur rädsla och maktlöshet. Förlaga: Bonnier, 2010.

TPB-nr: P22403

Hugo Alfvén : en svensk tonsättares liv och verk

av Lennart Hedwall

15 vol. (1224 s. tryckt punktskrift)

Uttömmande skildring av tonsättaren H. A:s, 1872-1960, liv och verk. Alfvén är mest känd för Midsommarvaka, Dalarapsodi m.m., men även för symfonier, balettmusik och körkompositioner. Tyngdpunkten ligger på genomgång av Alfvéns verk med analyser av nästan alla kompositioner. Förf. tar väl vara på de spännande motsättningarna i Alfvéns musik som har sin motsvarighet i kompositörens sammansatta psyke. Förlaga: Norstedt, 1973.

TPB-nr: P22420

Peter Tjajkovskij

av Everett Helm

4 vol. (382 s. tryckt punktskrift)

Biografi över den ryske tonsättarens, 1840-1893, liv och verk. Tjajkovskijs musikaliska produktion var oerhört omfattande och han skapade mästerk inom så gott som alla musikalska genrer. Mest känd är han för sina många orkesterverk, bland annat sex symfonier, operorna Eugen Onegin och Spader Dam samt baletterna Svansjön, Törnrosa och Nötknäpparen. Alla verk som ingår i den stående standardrepertoaren på all världens scener. Förlaga: Cete, 1980.

TPB-nr: P22440

Hur mycket blåst klarar en fluga? : jourhavande biolog svarar på alla möjliga och omöjliga frågor om svenska djur

av Lars-Åke Janzon

3 vol. (249 s. tryckt punktskrift)

Jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet, Lars-Åke Janzon, besvarar många frågor om djur av alla de slag. Kan fiskar simma baklänges? Finns det flyttfjärilar? Dör en mygga som träffas av en vattendroppe? Hur gamla är djur? De äldsta fossilen av bläckfiskar är 500 miljoner år gamla, den utdöda ortoceratiten. Och hur definierar man en art? I dag finns det flera olika artbegrepp. Förlaga: Norstedts, 2010.

TPB-nr: P22194

Rapport från vår sköna nya värld : 8 reportage

av Günter Wallraff

10 vol. (857 s. tryckt punktskrift)

Den legendariske journalisten Günter Wallraff i åtta nya reportage: I rollen som telefonförsäljaren Michael G. lurar han systematiskt folk att köpa skräpprodukter, som den lågavlönade fabriksarbetaren Frank Kimmerle tillverkar han frallor till lågpriskedjan Lidl och i sin kanske hittills mest spektakulära förställningsakt - som den somaliske flyktingen Kwami - får han känna på den tyska främlingsfientlighetens och rasismens vardag. Förlaga: Norstedt, 2010.

TPB-nr: P22071

Aldrig bli som ni : sånger och synvinklar

av Mikael Wiehe

14 vol. (1428 s. tryckt punktskrift)

Med utgångspunkt i 200 sånger och andra texter skildrar M.W., 1946- , sitt liv och sin karriär som musiker. Rocken och jazzen är två anhalter på musikens väg före genombrottet med Hoola Bandoola Band och det långvariga samarbetet med Björn Afzelius. Det är samtidigt en biografi över en generation, den med en känsla av att världen gick att förändra; en kamp som W. har fortsatt genom åren. Förlagan är rikt illustrerad. Förlaga: Ordfront, 2010.

TPB-nr: P22224

Du och jag, farsan

av CajsaStina Åkerström

5 vol. (437 s. tryckt punktskrift)

Förf., själv sångerska och låtskrivare, född 1967, skriver om sin far, trubaduren Fred Åkerström, en av Sveriges främsta vistolkare på 1960- och 70-talen. Det handlar om kärlek, sorg och saknad efter Freds död 1985, men också om desorientering under uppväxten inför dennes "emotionella landskap" där få mellanlägen fanns på den känslomässiga skalan polariserad mellan extrema kärleksbetygelser och iskall distans. Förlaga: Norstedt, 2010.

TPB-nr: P22247

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Noa gör upp eld

av Kirsten Ahlburg

8 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Noa ska grilla korv och försöker göra upp eld i trädgården. När han inte får fart på elden häller han på bensin, men då tappar han kontrollen över elden. Grannen hör Noa ropa på hjälp och ringer efter brandkåren som kommer och släcker. Förlaga: Hegas, 2008.

TPB-nr: P22426

Noa och tjuven

av Kirsten Ahlburg

8 bl. tryckt punktskrift

Glestryck

Noa blir väckt av katten som jamar och upptäcker att någon är inne i huset. Det visar sig vara en tjuv. Noa väcker sin pappa som ringer polisen. Förlaga: Hegas, 2009.

TPB-nr: P22366

Noa åker tåg

av Kirsten Ahlburg

8 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Noa är en liten pigg kille som alltid råkar ut för små äventyr eller hamnar i dråpliga situationer. Nu ska han åka tåg för första gången. Han åker ensam, men somnar - och tåget åker alldeles för långt! Förlaga: Hegas, 2009.

TPB-nr: P22367

Den gyllene drakens rike

av Isabel Allende

8 vol. (733 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien som börjar med Odjurens stad. Här går färden till ett okänt land beläget någonstans vid Himalaya. Huvudpersonerna Alexander och Nadia har följt med Alexanders farmor, den stentuffa journalisten Kate, på ett uppdrag i detta andligt högtstående land. Samtidigt försöker några västerländska skurkar stjäla draken av guld som landets kung använder för att kunna sia om framtiden. Inläst ur R&S, 2003.

TPB-nr: P22594

Odjurens stad

av Isabel Allende

8 vol. (703 s. tryckt punktskrift)

Alexander, 15 år, måste bo med en excentrisk och kärv farmor när hans mamma blir svårt sjuk. Han kommer med på en farofylld expedition till Amazonas urskog. Projektet går ut på att hitta en slags motsvarighet till snömannen. Experter inom olika områden följer med på expeditionen. Några deltagare har emellertid andra planer. Alexander och indianflickan Nadja upptäcker att allt inte står rätt till. Förlaga: R&S, 2002.

TPB-nr: P22565

Pygméernas skog

av Isabel Allende

6 vol. (514 s. tryckt punktskrift)

Del 3 i serien som börjar med Odjurens stad. Farmor Kate får i uppdrag att skriva ett reportage om den första elefantsafarin för turister i Afrika. Självklart ska hennes sonson Alexander, 18 år, och hennes skyddsling Nadia, 15 år, följa med. Efter safarin hamnar de i ett våldsamt äventyr där de letar efter försvunna missionärer och försöker hjälpa en grupp pygméer som har hamnat under en grym tyranns välde. Inläst ur R&S, 2004.

TPB-nr: P22595

Revolt

av Suzanne Collins

9 vol. (854 s. tryckt punktskrift)

Del 3 i Hungerspelstrilogin. Rebellerna har lyckats befria sin hjältinna, den 17-åriga Katniss Everdeen, mitt under brinnande final av hennes andra omgång av spelen. Nu har hon evakuerats till det relativt säkra Distrikt 13 där hon förväntas ikläda sig rollen som frontfigur för motståndet mot regimen. President Snow, som hon hatar, är kvar i staden och i hans klor befinner sig Peeta, som hon möjligen älskar. Förlaga: Bonnier Carlsen, 2010.

TPB-nr: P22549

Mycket mer än så

av Sarah Dessen

9 vol. (845 s. tryckt punktskrift)

Auden är den perfekta dottern, den ansvarsfulla systern och den duktiga eleven. Men själv känner hon sig instängd av alla krav. När hon reser för att tillbringa sommaren hos sin pappa och hans nya familj blir det början på något nytt. Hon får ett sommarjobb och hon lär känna ensamvargen Eli. Det blir sommaren när allt förändras. Förlaga: R&S, 2010.

TPB-nr: P22314

Ligan

av Tomas Dömstedt

3 vol. (235 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Fanny är ny i klassen. Hon är vegetarian och orädd och tycker man ska ta mer ansvar för miljöfrågor. Men hennes idéer är radikala och Tea som ser upp till Fanny tar efter henne. En dag blir Tea erbjuden att gå med i Ligan som arbetar mot bilavgaser. Samma natt som hon och Fanny sätter protestlappar på vissa bilar blir andra saboterade och satta i brand. Tea blir skrämd och undrar vad hon har gett sig in på. Förlaga: Hegas, 2010.

TPB-nr: P22240

Syltmackor & oturslivet

av Anna Ehring

3 vol. (250 s. tryckt punktskrift)

Del 1 i serien Drakhjärta. När Nisse, 11 år, slår så att baskaggen välter känns livet bra. Allt jobbigt går liksom att hantera då. Och när Nisse pratar med Harry faller många röriga tankar på plats. För det rör sig mycket i Nisses skalle. Han är en känslig sort. Det sa alltid hans mamma. När hon levde. Mycket handlar också om Nisses pappa och lillebror Nodi och livet i den lilla lägenheten i Bagarmossen. Förlaga: Bonnier Carlsen, 2010.

TPB-nr: P22252

Älskade Danny

av Linzi Glass

3 vol. (319 s. tryckt punktskrift)

12-åriga Bea är enda barnet och hennes föräldrar är journalister. En dag köper föräldrarna hundvalpen Danny till Bea. Bea är överlycklig - fram till den dag då Danny slinker ut genom grinden och springer bort. Mamma hade glömt att stänga och hennes och Beas relation blir knappast bättre av det som inträffat. I sitt letande efter Danny får Bea nya vänner och oväntad hjälp av klasskompisen Ashton. Förlaga: B. Wahlström, 2010.

TPB-nr: P22255

Teddy börjar skolan

av Lin Hallberg

2 vol. (185 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Det är juldagsmorgon på den lilla gården Ängalyckan och Ella är tidigt uppe på morgonen. Hon ska mata djuren och så ska hon prata med ponnyn Teddy. Hon kan knappast tro att det är sant att hon faktiskt fått Teddy i julklapp. Förlaga: R&S, 2010.

TPB-nr: P22250

Torsdagsbarn

av Sonya Hartnett

5 vol. (469 s. tryckt punktskrift)

Harper Flute växer upp på den dammiga landsbygden i Australien under 1930-talets svåra depression. Fadern drivs in i alkoholism och modern sörjer yngsta barnet som dött i en drunkningsolycka. Den kvarvarande brodern, Tin, väljer att isolera sig från den övriga familjen och ägnar sig åt att gräva tunnlar under familjens hus. Där skapar han en underjordisk värld full av mörka hemligheter. Förf. Alma-pristagare 2008. Förlaga: Atrium, 2010.

TPB-nr: P22516

Amandas bok

av Katerina Janouch

4 vol. (352 s. tryckt punktskrift)

Del 1 i en serie om 15-åriga Amanda och hennes kompisar Jonna och Saga. De pratar mycket om kärlek och sex. Om "pirret" första gången, när, var, hur och med vem? Om hur det kan vara att mista oskulden och samtidigt hitta sig själv. För sin egen del undrar Amanda motvilligt om det kan bli något mellan henne och barndomens lekkamrat som nu är omsvärmad av alla tjejer i klassen. Förlaga: Bonnier Carlsen, 2011.

TPB-nr: P22611

Den femte mannen

av Petter Lidbeck

2 vol. (189 s. tryckt punktskrift)

Del 9 i serien om tvillingarna Tyra och Siri och deras kompis Pella. Pellas lillebror Niels har blivit kidnappad och de tre tjejerna vill hjälpa polisen att hitta honom. Niels mamma Bettina är en av Danmarks rikaste kvinnor och kidnapparna kräver en lösensumma på fem miljoner euro. De vill att just Pella ska lämna över pengarna så det hänger på henne att Niels ska komma levande tillbaka till sin familj. Förlaga: R&S, 2010.

TPB-nr: P22222

Den gyllene stjärnan

av Lois Lowry

3 vol. (253 s. tryckt punktskrift)

Annemarie och hennes familj bor i Köpenhamn under den tyska ockupationen på 1940-talet. De tillhör motståndsrörelsen och kämpar för att rädda judar över till Sverige. Dramatiskt blir det när deras grannar, familjen Rosen skall räddas. Förlaga: B. Wahlström, 1990.

TPB-nr: P22202

Vackra Svarten

av Anna Sewell

4 vol. (357 s. tryckt punktskrift)

Denna klassiker utkom 1878 - på svenska 1891 med titeln Vackra Svarten - som protest mot det djurplågeri, som droskhästarna utsattes för. Hästen Black Beauty får själv berätta om sina växlande öden under olika herrar och kuskar. Förlaga: B. Wahlström, 1948.

TPB-nr: P22217

Break

av Eva Susso

4 vol. (315 s. tryckt punktskrift)

Del 3 i serien Dansfabriken. Dansfabriken ska rivas och beskedet känns som ett svart hål i hjärtat. Medlemmarna i Funk'it kan inte göra något åt det. Men det är ändå fortfarande några veckor kvar av stenhård träning och starka känslor bland damm och graffitimålningar för streetdancegruppen. Gruppen ska delta i ett "cew battle" i en nordisk streetdancefestival. Förlaga: R&S, 2010.

TPB-nr: P22503

Spinks

av Anna Vikström

3 vol. (258 s. tryckt punktskrift)

På väg hem genom gångtunneln blir tonårige Kim vittne till något obehagligt, tre tjejer verkar hota en fjärde person om den personen inte kan leverera vad tjejerna vill ha. Fler händelser samt lite egna efterforskningar gör Kim alltmer övertygad om att det handlar om knark, kokain. Kanske är den nya tjejen i klassen, Johanne, inblandad? Samtidigt har Kim svårt att förstå sig på Jack. Är de ihop? Förlaga: Opal, 2010.

TPB-nr: P22160

Samma flicka som förr

av Cynthia Voigt

7 vol. (645 s. tryckt punktskrift)

Izzy 15 år, får sitt ena ben amputerat efter en bilolycka. Hennes omgivning försöker behandla henne som om allt var som förut, och hon måste hålla sin förtvivlan för sig själv. Izzys "bästis" överger henne, men hon får hjälp av en annan flicka att komma tillbaka till skolan och en annan tillvaro. Miljö: en amerikansk småstad. Förlaga: Bonnier, 1990.

TPB-nr: P22212

Josef och hästen

av Marie-Louise Wallin

2 vol. (196 s. tryckt punktskrift)

Josef 12 år, känslig och inbunden, lovar att ta hand om sin systers häst, när hon råkat ut för en svår olycka - trots att han är livrädd för hästar. På ridskolan träffar han Nina som saknar sin pappa, som bildat ny familj. De blir vänner och ger varandra ömsesidig tröst och glädje. Förlaga: Fiscker, 1990.

TPB-nr: P22218

Spindelbarnen

av Gudrun Wessnert

6 vol. (503 s. tryckt punktskrift)

Del 1 i serien om Sam Fraser. En realistisk berättelse om barnhusbarn på 1800-talet, där magi efterhand spelar en alltmer avgörande roll. "Syster Elsibes barnhus för hittebarn och vanföra" är ett dystert ställe på den vindpinade landsbygden. Hit transporteras Samantha, Sam, och tas emot av föreståndarna, två hemska kvinnor. Men hon är inte ensam, barnhusbarnen Immy, Siggsy och deras kamrater blir hennes vänner. Förlaga: Bonnier Carlsen, 2010.

TPB-nr: P22264

Det allra bästa

av Gull Åkerblom

22 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Antons lillebror Leo fyller ett år. Antons vänner Mira och Milan är förstås med på kalaset. De pratar och minns alla djur som de har tagit hand om, men Anton saknar ett alldeles eget djur. Just då händer det. Något litet och rufsigt kommer skuttande. Anton kan knappt tro att det är sant. Men det är det. Förlaga: Opal, 2010.

TPB-nr: P22346

Små glada fiskar

av Gull Åkerblom

24 s. tryckt punktskrift

Glestryck

En dag har Antons fröken med sig ett tomt akvarium. De ska få fiskar i klassrummet. Men först måste de lära sig hur man gör. De läser böcker om fiskar. De besöker en zoo-affär. Alla fiskarna är så vackra. Hur ska de kunna välja? De gör en utflykt till dammen och fångar tre små spiggar. Då händer något riktigt spännande. Förlaga: Opal, 2010.

TPB-nr: P22345

Specialproduktioner

Bredvidböcker

Den tryckta originalboken medföljer punktskriftsboken.

Frökens nya klass

av Jo Hoestlandt

52 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Sommaren närmar sig sitt slut och därmed även det långa sommarlovet. Och vad jobbigt det är att skolan börjar igen. Fröken går oroligt av och an i lägenheten, hon har ingen ro, kan inte njuta av de sista lediga timmarna. Det är inte lätt att börja skolan. Hon darrar inför tanken på tjugofyra nya barn. Förlaga: Opal, 2010.

TPB-nr: P22185

Tam och nydraken

av Jo Salmson

2 vol. (142 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 6 i serien Drakriddare, som börjar med Tam, Tiggarpojken. Tiden är inne. Det är dags för en ny drake att födas och för Tam att fullborda sitt öde. Snart blir han den nya drakriddaren! Men efteråt kommer han aldrig mer att kunna tanketala med Sky. Tams sorg över att tvingas lämna den blå draken ensam hotar förvandlingen. Och det är inte det enda hotet. Förlaga: Bonnier Carlsen, 2010.

TPB-nr: P22393

Inbrottet

av Pat Thomson

36 s. tryckt punktskrift

Glestryck

När gänget vill att Jack ska hjälpa dem att stjäla några dataspel ur ett förråd vågar han inte säga nej. Jack vill inte bli en brottsling, men han verkar inte ha något val. Hur ska han slingra sig ur den här knipan? Förlaga: Argasso, 2010.

TPB-nr: P22251