Nya punktskriftsböcker juni 2011

Inledning

Listan är uppdelad i 3 huvuddelar; Litteratur för vuxna, Litteratur för barn samt Specialproduktioner, vilka ligger på den första rubriknivån. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är i sin tur uppdelad på skön- respektive facklitteratur.

Listan omfattar 40 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Kvinnan i rummet

av Jussi Adler-Olsen

11 vol. (1005 s. tryckt punktskrift)

Första boken om kriminalinspektör Carl Mörck vid Köpenhamnspolisen. Mörck blir efter ett traumatiskt skottdrama chef för den nya avdelningen Q som ska utreda gamla olösta fall. Tillsammans med sin nye medarbetare Assad tar han upp ett fem år gammalt försvinnande av en ung lovande kvinnlig politiker, Merete Lynggaard. Snart är Mörck och hans assistent en hänsynslös förbrytare på spåren. Förlaga: Bra böcker, 2011.

TPB-nr: P22662

Med slutna ögon

av Gianrico Carofiglio

5 vol. (431 s. tryckt punktskrift)

Manligt kaxig, men inte hårdför domstolsdeckare som utspelar sig i den syditalienska staden Bari. Huvudperson är advokaten Guido Guerrieri, en man med moral och medkänsla, men som också kan vara tuff när det gäller. En kvinna, Martina, misshandlas av sin man som efter att hon lämnat honom förföljer henne. Rädslan förvandlar Martinas liv till ett fängelse då mannen är son till en av stadens mäktigaste män. Förlaga: Forum, 2011.

TPB-nr: P22624

Monsieur Linh och den lilla flickan

av Philippe Claudel

3 vol. (226 s. tryckt punktskrift)

Stark berättelse om krigstrauma och exil. Monsieur Linh är båtflykting från ett avlägset, krigshärjat land i Sydostasien. För att bringa sin lilla sondotter i säkerhet stiger han iland i ett icke namngivet, fransktalande land. Där lär han känna Monsieur Bark, som förlorat sin hustru och likt honom själv befinner sig i ett känslomässigt ingenmansland. Trots att männen talar olika språk uppstår en djup och varm vänskap. Förlaga: Norstedt, 2011.

TPB-nr: P22653

Midsommar : historier om kärlek och trolldom

av Per Gustavsson

2 vol. (111 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

19 korta berättelser som skildrar hur midsommarnattens mystiska krafter - enligt folktro i gångna tider - sätter trolldom i rörelse och siar om framtida kärlek. LL-bok. Förlaga: LL-förl., 1997.

TPB-nr: P22518

Då nu är jag

av Elsie Johansson

3 vol. (199 s. tryckt punktskrift)

Ett urval av Elsie Johanssons tidigare diktsamlingar, interfolierade av prosatexter. De senare består av fiktiva brev ställda till Henry David Thoureau, naturfilosof och författare till Skogsliv vid Walden. Nyskrivna dikter ingår också i boken som. utges i samband med författarinnans 80-årsdag. Förlaga: Bonnier, 2011.

TPB-nr: P22655

Extra bekvämt på Safariklubben : [mer om Damernas detektivbyrå]

av Alexander McCall Smith

6 vol. (526 s. tryckt punktskrift)

Del 11, fristående, i serien som inleds med Damernas detektivbyrå. Detektivbyrån har nya intressanta fall. Mma Ramotswes vän vill veta om hennes man är otrogen och en kvinna i Amerika har testamenterat en stor summa pengar till en safariguide. Det gäller bara att hitta rätt guide och rätt safariläger, för det har den amerikanska kvinnan glömt att nämna. Förlaga: Damm, 2010.

TPB-nr: P22560

Ljusets dotter

av Elisabet Nemert

11 vol. (1052 s. tryckt punktskrift)

Det är 1700-tal och på Edsbergs slott i Sollentuna styr förmannen och despoten Sten Wessman över undersåtar och familj. Huvudpersonen Maria Wessman får en tragisk barndom, blir halt genom misshandel och driftkucku i bygden. Men hon har oanade musikaliska talanger och studerar fiolspel i smyg, får spela i kyrkan och blir uppvaktad av prästen. I Stockholm upplever hon musikaliska framgångar och får spela på slottet. Förlaga: Forum, 2011.

TPB-nr: P22682

Vad mina döttrar bör veta

av Elizabeth Noble

11 vol. (1061 s. tryckt punktskrift)

En sommardag i juli 2008 separerar förf. från kvinnan han levt tillsammans med i sex år. Med ett par resväskor lämnar han förvirrad deras gemensamma lägenhet och går ut på Stockholms gator inför en oviss framtid. På dagen ett år efter separationen föds han dotter Charlie på BB i Visby. Självbiografisk roman om allt det som hände däremellan. A.S., 1976 - , journalist, programledare, bloggare och författare. Förlaga: Piratförl., 2011.

TPB-nr: P22455

Den långa vägen hem

av Robin Pilcher

8 vol. (709 s. tryckt punktskrift)

Claire och hennes mor Daphne bor ensamma tills en dag Leo kliver in i deras hem och blir Claires styvfar. Den nya familjen flyttar till Leos lätt förfallna gods i Skottland. Medan Leos egna barn är upptagna av sina karriärer i London. Claire söker sig till Jonas Fairweather, som bor på en gård på Leos mark. När Claire efter många år bekänner sina känslor stöter han bort henne. Berättelse om familjeband, kärlek och rivalitet. Förlaga: Forum, 2011.

TPB-nr: P22703

Som en drömbild

av Nora Roberts

9 vol. (770 s. tryckt punktskrift)

En tafatt, men lite charmig lärare är i och för sig inte typen som bröllopsfotografen Mac Elliot blir kär i. Men hon kanske behöver en liten flört för att slippa dras in i alla sockersöta bröllopsbesvär hon ständigt utsätts för. Mac driver en bröllopsagentur tillsammans med några av sina närmaste väninnor. Men Mac drabbas helt oväntat av en förälskelse större än hon vågat drömma om. Vågar hon tro att kärleken håller? Förlaga: Bonnier, 2011.

TPB-nr: P22709

Flickan från Paradiset

av Agneta Sjödin

6 vol. (543 s. tryckt punktskrift)

Hittebarnet Yemen växer upp under harmoniska förhållanden i oasen Paradiset. Full av kärlek tar hon hand om sin fosterbror. Men deras ömsesidiga lycka stör den avundsjuka fostermodern och Yemen säljs som brud till en resande handelsman. Djupt sårad tvingas hon följa sin make till en annan oas där ett brutalt liv väntar. Men allt förändras den dag hon möter en vandringsman vid brunnen. Roman inspirerad av reinkarnationstanken. Förlaga: Forum, 2011.

TPB-nr: P22652

Det längsta hoppet

av Thorvald Steen

5 vol. (431 s. tryckt punktskrift)

Uppföljare till Snökristallers tyngd. Läsaren får åter igen möta pojken som drömde om att bli framgångsrik backhoppare, men som drabbades av en kronisk sjukdom. Tjugo år senare bor han med sin hund i Sala. Han har blivit historiker med medeltiden som specialitet. En dag ringer en kvinna på dörren. Hon heter Nina, är en kärlek från ungdomstiden och undrar om han vill följa med på en forskarresa. Förlaga: Norstedt, 2010.

TPB-nr: P22631

I natt är du död : [en kriminalroman från Sandhamn]

av Viveca Sten

10 vol. (929 s. tryckt punktskrift)

Fjärde deckaren med kriminalinspektör Thomas Andreasson och hans vän Nora Linde. En student, Marcus Nielsen, hittas hängd i Nacka. Ett avskedsbrev tyder på självmord, men Marcus mamma är övertygad om att sonen mördats och bönfaller polisen att inte avskriva ärendet. När polisen börjar nysta i fallet leder spåren till militärbasen Korsö utanför Sandhamn. Strax efteråt dör ytterligare en man med kopplingar till basen. Förlaga: Forum, 2011.

TPB-nr: P22625

Facklitteratur

Summan av dagarna

av Isabel Allende

10 vol. (976 s. tryckt punktskrift)

I ett brev skrivet till dottern Paula, som avled efter en sjukdom 1992, berättar förf. öppenhjärtigt och osentimentalt om livet i familjen som det tett sig sedan dotterns död. Hon skildrar livet tillsammans med Willie, resor till världens alla hörn, saknaden efter Paula, barnbarnens uppväxt och slitningarna inom familjen som ibland växer sig så starka så att de hotar att spränga det förf. kallar "klanen". Förlaga: Norstedt, 2009.

TPB-nr: P22563

Underbara dagar framför oss : en biografi över Olof Palme

av Henrik Berggren

22 vol. (2262 s. tryckt punktskrift)

Omfattande biografi över Olof Palme, 1927-86. P. var en komplex människa full av motsägelser. Han stod alltid i centrum för tidens debatter; hyllad och ifrågasatt, älskad och hatad. En flödande rik berättelse om en fascinerande person och politiker, människorna omkring honom, den nation han ledde och den internationella scen han intog med lidelse och självklarhet. H.B., historiker och journalist på DN. Förlaga: Norstedt, 2010.

TPB-nr: P22294

Matrevolutionen : ät dig frisk med riktig mat

av Andreas Eenfeldt

8 vol. (679 s. tryckt punktskrift)

I början av 2000-talet fördes en intensiv debatt om vilken typ av kosthåll som är lämplig för överviktiga och patienter med diabetes typ 2. Förf., läkare och specialist i allmänmedicin, argumenterar här för s.k. LCHF-kost, en diet med lågt intag av kolhydrater och hög andel naturliga fetter. Förf. hävdar att överviktiga och diabetiker kan må bättre om de följer denna diet, som Socialstyrelsen numera har godkänt. Förlaga: Bonnier fakta, 2011.

TPB-nr: P22547

Offret & gärningsmannen : en essä om mordet på Olof Palme

av Hans Hederberg

6 vol. (590 s. tryckt punktskrift)

Berättelse om förre statsministern Olof Palme och dennes misstänkte mördare Christer Pettersson. H. H., förf. och tv-producent, redogör för Palmes karriär fram till mordet 1986. Palmehatet var stort under hans statsministertid. I bokens andra del behandlas den av hovrätten friade Christer Pettersson som gärningsman. Han beskriver dennes brokiga levnadsbana från att ha varit lovande skådespelare till A-lagare. Förlaga: Atlantis, 2010.

TPB-nr: P22357

Våga drömma

av Lena Maria Klingvall

4 vol. (302 s. tryckt punktskrift)

Lena Maria Klingvall, född 1968 i Habo, är sångerska, utbildad på musikhögskolan i Stockholm, och har hela världen som arbetsfält. Hon föddes utan armar och med bara ett ben, blev elitsimmare och är också en av nio svenska mun- och fotkonstnärer. Här berättar hon om sin vardag, sin musik, sitt föredragshållande och sitt målande samt om hur det kom sig att just hon blev mangafigur i Japan. Förlaga: Libris, 2010.

TPB-nr: P22320

Tunna skivor av mig

av Siw Malmkvist

7 vol. (652 s. tryckt punktskrift)

S. M., 1936- , är en av Sveriges mest folkkära artister . Karriären började i tonåren när Siw sjöng med olika orkestrar hemma i Skåne. Det stora genombrottet kom 1959 då hon blev värdinna i Lennart Hylands tv-underhållning Stora famnen och samma år vann Melodifestivalen med schlagern Augustin. Här berättar hon för första gången om sitt liv, barn- och ungdomsåren i Landskrona och åren som schlagerdrottning på 1960-talet. Förlaga: Norstedt, 2010.

TPB-nr: P22230

Hunden som familjemedlem

av Cesar Millan

9 vol. (779 s. tryckt punktskrift)

C.M., känd som TV-profilen "Mannen som talar med hundar", ger råd om hur man ska integrera en hund i sitt vardagsliv. Hunden är en flockvarelse så det handlar mycket om att få ett välfungerande liv i familjen. Han resonerar hur man väljer rätt ras för att sedan stegvis gå igenom hur man uppfostrar, sköter och lever med en hund. Många exempel ges från hans egna erfarenheter och hur man ska hantera problemhundar. Förlaga: NoK, 2010.

TPB-nr: P22548

Lika värde, lika villkor? : arbete mot diskriminering i förskola och skola

av Love Nordenmark

6 vol. (482 s. tryckt punktskrift)

Hur kan man närma sig frågor kring diskriminering och kränkningar i förskolan och skolan? Och hur kan ett arbete för lika villkor bedrivas? Här redogörs för hur verksamma inom förskola och skola kan tänka kring och utveckla ett arbete för lika villkor för alla barn och elever. Genom teoretiska resonemang och konkreta exempel skapar förf:na förståelse för hur makt, normer och diskriminering fungerar och hur de kan motarbetas. Förlaga: Liber, 2008.

TPB-nr: P22564

Minnen

av Wilhelm Peterson-Berger

9 vol. (861 s. tryckt punktskrift)

Den kände svenske tonsättarens, 1867-1942, memoarer. Främst behandlas barndoms- och studieåren, vilka upptar en fjärdedel av boken. Resten är bl.a.uppsatser av självbiografisk karaktär, t.ex. färdminnen från P-B:s vandringar i Jämtland och resa till Italien på 1920-talet. Vidare ingår de kuriösa sk "kattmemoarerna" där P-B visar sig som älskvärd och psykologiskt vaken djurskildrare. Förlaga: Lindblad, 1953.

TPB-nr: P22443

Elvaåringen : [en självbiografisk resa]

av Staffan Westerberg

2 vol. (157 s. tryckt punktskrift)

S.W., 1934- , berättar osminkat om sin barndom och uppväxt. Det handlar mycket om barnaåren i den stora villan på Svartön utanför Luleå. Sedan drar han till Stockholm, reser till Paris, upptäcker konsten och teatern, och blir förälskad i erotik och faror. Det mesta är betraktad utifrån elvaåringens ögon, iakttagande och mållös: "Icke skyldig och oduktig och längtar efter att få vara med i livet och bli skyldig". Förlaga: Black Island Books, 2010.

TPB-nr: P22485

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Branden vid Söderbysjön

av Petrus Dahlin

3 vol. (219 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Kalle Skavank jobbar i sin pappas kiosk ibland. Dessutom är han väldigt bra på att lösa mysterier i Stockholms södra förorter tillsammans med sin kompis Dilsa. En tråkig sommardag läser Kalle i tidningen om att en brand hade startat i Björkhagens golfklubb vid Söderbysjön. Men den måste vara anlagd. För hur kunde annars spådamen veta att det skulle hända? Nu gällde det bara att hitta bevis som band henne till branden. Förlaga: R&S, 2010.

TPB-nr: P22380

Fallen ängel

av Becca Fitzpatrick

8 vol. (725 s. tryckt punktskrift)

Med sitt hånfulla leende och ögon som ser rakt igenom henne, fångar Patch omedelbart Noras uppmärksamhet. Nora, en vanlig tjej i high school, känner på sig att det är något speciellt med klasskamraten Patch. Hans mapp hos skolsköterskan är helt tom och han verkar känna till allt om hennes liv och till och med att kunna styra hennes tankar. Nora fascineras också av hans utseende. Han är verkligen vacker som en ängel. Förlaga: B. Wahlström, 2010.

TPB-nr: P22729

En förknorrad vinter

av Måns Gahrton

2 vol. (154 s. tryckt punktskrift)

Del 7 i serien Hotell Gyllene Knorren som börjar med Den mystiske gästen. Det är vinter och hotellet behöver gäster. En tävling ska hållas där bygdens bästa vinterhotell ska koras. Konkurrent är det flotta Grossmans hotell som har allt och Gyllene Knorren ligger egentligen rätt risigt till eftersom inget funkar som det ska. Men mitt i allt finns Ingo med sin älskade gris - och då kan allting hända! Förlaga: Bonnier Carlsen, 2010.

TPB-nr: P22305

Livet enligt Rosa och en kille som heter Ville

av Måns Gahrton

3 vol. (242 s. tryckt punktskrift)

Rosa går i sexan och drömmer om att bli världsberömd popartist. Verkligheten är en annan. Hon spelar trombon i en blåsorkester, hockeyspel med sin bästa killkompis Ville och blir sviken av sin bästa kompis Jessika. Är det inte så att hon bara gör det som andra vill att hon ska göra? En dag bestämmer sig Rosa för att börja leva som hon själv vill - livet ska levas enligt Rosa! Kopierad från Bonnier Carlsen, 2007.

TPB-nr: P22466

Vid hennes sida

av Dennis Hamley

64 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Mrs Darling bor ensam. Folk säger att hon är märklig och ofta pratar med sina osynliga barn. Men man säger också att hon har pengar undangömda i sitt hem. En dag får Mrs Darling besök av tjuvar. Men pengarna visar sig vara en plåtburk full av gamla minnen och osynliga änglavakter. Förlaga: Hegas, 2010.

TPB-nr: P22332

Kortets hemlighet

av Ewa Christina Johansson

2 vol. (188 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Tvillingarna Ella och Ida har sommarlov och bor i ett hyrt torp på landet med sin mamma och pappa. Det dröjer inte länge förrän det inträffar mystiska saker. Ella får mystiska meddelanden från gamla spelkort som hittat. Har de något med ett gammalt mord att göra för länge sedan? När en skugga plötsligt försvinner bakom hörnet tror Ella att hon vet vad som egentligen hände. Förlaga: Hegas, 2010.

TPB-nr: P22237

Andens kraft

av Richelle Mead

12 vol. (1083 s. tryckt punktskrift)

Del 5 i serien Vampire Academy som börjar med Törst. Eftersom halvvampyren Rose har misslyckats med att döda sin älskade Dmitri, som förvandlats till en strigoi, en ond vampyr, är det nu hon som är den jagade. Den enda lösning Rose kan finna är att förvandla Dimitri tillbaka till hans tidigare tillstånd som moroi. Processen är fylld med risker för henne, men Rose är beredd att gå hur långt som helst för sin älskade. Förlaga: Bonnier Carlsen, 2011.

TPB-nr: P22635

Löftet

av Richelle Mead

12 vol. (1109 s. tryckt punktskrift)

Del 4 i serien Vampire Academy som börjar med Törst. Halvvampyren Rose försöker återfinna sin älskade Dimitri som nu förvandlats till en ond vampyr, en strigoli. Hon måste infria löftet om att döda honom, men det är inte lätt att döda den man älskar. Hon har också sin plikt att uppfylla som Lissas beskyddare. Måste hon bryta sitt löfte som beskyddare för att uppfylla sitt löfte till sin älskade? Förlaga: Bonnier Carlsen, 2010.

TPB-nr: P22639

Skuggkysst

av Richelle Mead

10 vol. (943 s. tryckt punktskrift)

Del 3 i serien Vampire Academy, som börjar med Törst. Det är dumt att bli kär i sin lärare. För en beskyddare som Rose är det dessutom dumt att bli kär i en annan beskyddare. Hennes uppdrag, hennes liv, är att skydda Lissa. Men för Dimitris skull, som är både lärare och beskyddare, kan Rose tänka sig att bryta mot reglerna. Frågan är om Dimitri också kan det? En passionerad berättelse om vänskap, kärlek och död. Förlaga: Bonnier Carlsen, 2010.

TPB-nr: P22638

Himlen börjar här

av Jandy Nelson

6 vol. (603 s. tryckt punktskrift)

17-åriga Lennie lever sitt liv i skuggan av sin utåtriktade syster Bailey, och hon trivs bra med det. Plötsligt en dag händer det ofattbara - Bailey dör i en hjärtattack. Sorgen och saknaden är oändlig och Lennie drar sig undan alla i sin närhet. Samtidigt drabbas hon för första gången av kärlek och passion i form av den nyinflyttade killen Joe. Prisbelönad debutbok skriven med ett poetiskt, exakt språk. Förlaga: Gilla böcker, 2010.

TPB-nr: P22481

Baristas. Bok 1.. Vol. 1

av Denise Rudberg

Bok 1: 4 vol. (373 s. tryckt punktskrift)

16-årige Ludvigs föräldrar har just skiljt sig. Nicolas har kommit hem från sin pappa som bor i New York och alltid varit frånvarande. Ruben går på teaterlinjen och vantrivs i klassen. Han känner sig inte omtyckt eftersom han vägrar vara som alla andra och dessutom är ifrågasättande. De tre pojkarna möts genom Alexander (från serien Tillsammans) på dennes pappa Sandros café för att jobba extra som baristas. Förlaga: Bonnier Carlsen, 2010.

TPB-nr: P22162

Frankenstein

av Mary W. Shelley

87 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Viktor Frankenstein drömmer om att skapa en ny varelse. Han samlar ben och kött från kyrkogårdar. En natt väcks hans skapelse till liv. Men det är ett monster, inte en människa som står framför honom. Förkortad version av den klassiska rysaren. Förlaga: Bergh, 2010.

TPB-nr: P22157

Specialproduktioner

Bredvidböcker

Den tryckta originalboken medföljer punktskriftsboken.

Erik blir rädd

av Torsten Bengtsson

13 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Det är natt. Erik vaknar. Det låter under sängen. Erik blir rädd. Tänk om det är ett monster? Tur att pappa finns i vardagsrummet. Dessutom har Erik sin mobil. Förlaga: Nypon, 2010.

TPB-nr: P22524

Erik kör cross

av Torsten Bengtsson

13 bl. tryckt punktskrift

Glestryck

TPB-nr: P22525

Alfons med styrke-säcken

av Gunilla Bergström

31 bl. tryckt punktskrift

Glestryck

Alfons, snart 7 år, har haft en dröm där han är stor och mäktig kung i Egenlandet. Han klarar stora saker som att stoppa krig och hejda katastrofer, han släcker bränder och ger folket mat och glädje. När han vaknar har han med sig känslan av att ha gjort något bra. Fantasifullt berättat om de stora existentiella frågorna. Förlaga: R&S, 2010.

TPB-nr: P22304

Petter i full fart

av Eva Brenckert

31 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Petter, 7 år, är i fjällen med sin mamma och han känner sig lite ensam. Fast som tur är träffar han snart en ny kompis som heter Frans i skidskolan. Pojkarna vill helst åka fort och tävla, så de kastar sig ut i backen på egen hand. Det kittlar skönt i magen, men det som är riktigt spännande kan också bli ganska läskigt. Förlaga: B. Wahlström, 2009.

TPB-nr: P22526

Kolla kroppen!

av Martina Wagner

37 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Faktabilderbok om kroppen som på ett både lekfullt och informativt sätt svarar på olika frågor om kroppen som till exempel: Vad är en rap, hur långa är tarmarna och hur kommer smörgåsen ut i tårna? Mer faktarika kapitel om skelettet, musklerna, hjärnan och blodet varvas med övningar där man kan gissa kroppsljud eller mäta sin puls. Den tryckta förlagan är rikt illustrerad. Förlaga: R&S, 2008.

TPB-nr: P22266