Nya punktskriftsböcker juli 2011

Inledning

Listan är uppdelad i 3 huvuddelar; Litteratur för vuxna, Litteratur för barn samt Specialproduktioner, vilka ligger på den första rubriknivån. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är i sin tur uppdelad på skön- respektive facklitteratur.

Listan omfattar 18 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Moçambique berättar: Kärlekens ärr : sexton noveller

5 vol. (422 s. tryckt punktskrift)

Antologi med 16 noveller från 1960-talet och framåt. Samlingen ger en fin introduktion till novellkonsten i Moçambique och många av berättelserna är mycket gripande. Här återfinns portalgestalter som José Craveirinha och Luis Bernardo Honwana liksom framstående företrädare för en mer samtida generation: Mia Couto, Paulina Chiziane och Joõ Paulo Borges Coelho. Förord av Stefan Helgesson. Förlaga: Tranan, 2010.

TPB-nr: P22458

Facklitteratur

Mellan två världar : ett mediums guidebok till andra sidan

av Sylvia Browne

8 vol. (729 s. tryckt punktskrift)

S.B. är en i USA välkänd företrädare för tidstypiska nyandliga läror. Hon hävdar att hon besitter mediala förmågor, och i denna bok ger hon en detaljerad skildring av en andlig verklighet runt omkring oss. Här finns vägledning till hur man upprättar kontakt med avlidna anhöriga, och hur man utforskar sina tidigare liv. Innehåller även böner och affirmationer avsedda att leda till hälsa och materiell rikedom. Förlaga: ICA, 2010.

TPB-nr: P22610

Millennium, Stieg & jag

av Eva Gabrielsson

4 vol. (357 s. tryckt punktskrift)

Eva Gabrielsson och Stieg Larsson träffades på ett politiskt möte 1972. Det blev inledning på en relation som varade ända till Stiegs död i hjärtinfarkt 2004. Här berättar Eva om deras 32-åriga förhållande, om drömmarna med skrivarstugan, engagemanget i den antirasistiska rörelsen och det som kom att bli Stiegs livsverk, Expo. Men det handlar också om sorgearbetet efter Stiegs död och det medialt uppmärksammade juridiska efterspelet till Millennium-trilogin. Förlaga: NoK, 2011.

TPB-nr: P22536

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Fotbollsstjärnan

av Hubert Ben Kemoun

22 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Nico är ingen fotbollsspelare. Kompisarna vill inte ha honom med i laget eftersom han inte kan spela. Men det finns andra sätt att vinna kompisarnas aktning på. En autograf från en riktig fotbollsstjärna i stadens topplag kan göra susen! Förlaga: Bergh, 2010.

TPB-nr: P22408

Snokar i Orminge

av Petrus Dahlin

2 vol. (198 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 7, fristående, i serien som börjar med Ugglor i Bagarmossen. En dag blir det inbrott i Kalle Skavanks pappas kiosk. Allt godis som beställs för invigningen av den nyrenoverade kiosken har stulits. Kalle och Dilsa knackar dörr för att få ett uppslag. En tjej i högklackat och en man som frågar mycket om nyrenoveringen blir misstänkta. Men då inträffar ett nytt rån - på en annan plats. Förlaga: R&S, 2010.

TPB-nr: P22316

Bomber och kvantskutt

av Mikael Engström

94 s. tryckt punktskrift

Del 2 i serien som inleds med Onda ögat. Vad är tid egentligen? Ikas föräldrar säger att de inte har tid. Men fröken Lena säger att de måste hålla tiden. Tims och Toms detektivklubb vill sätta dit Ika och Ibsen för bombsmällen på bygget och detektivfjantarna skuggar och smyger överallt. Kanske att Hassan kan hjälpa till? Han har nämligen byggt en tidsmaskin. Förlaga: R&S, 2010.

TPB-nr: P22298

Monstret Ragge flyttar in

av Cornelia Funke

3 vol. (216 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Ragge är ett jordmonster som bor i en håla i marken i en alldeles vanlig villaträdgård. Som de flesta jordmonster gillar han att kalasa på daggmaskar och andra godsaker. Men så blir han nyfiken på familjen i villan. Han får höra vacker pianomusik och bestämmer sig för att flytta in. Förlaga: Bergh, 2009.

TPB-nr: P22288

Grym eld

av Pia Hagmar

2 vol. (171 s. tryckt punktskrift)

Fjärde boken om Pål & Co. När en korvkiosk brinner blir Glader misstänkt för att ha anlagt branden. Nå måste Pål, Franz och Nadja göra allt de kan för att hitta den riktige boven. Snart blir ungdomarna indragna i ett nytt deckaräventyr. Och som om det inte räckte har mamma träffat en ny kille samtidigt som Pål känner sig alldeles varm och konstig i kroppen när Nadja är i närheten. Förlaga: B. Wahlström, 2011.

TPB-nr: P22575

Frans på tjuvjakt

av Christine Nöstlinger

85 s. tryckt punktskrift

Glestryck

En av Frans bästa vänner heter Gabi. Hon bestämmer gärna över Frans och det gillar han inte riktigt. Men det är svårt att säga ifrån till Gabi för då blir hon så sur. Nu tycker Gabi att de tillsammans ska hitta på en ny hobby. De ska fånga tjuvar. Och sagt och gjort - första uppdraget blir på det stora varuhuset. Förlaga: Bergh, 2010.

TPB-nr: P22407

Skämtaren Sune

av Sören Olsson

4 vol. (338 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Sune har problem. Han har inte lyckats tjusa en enda tjej på flera veckor och börjar bli desperat. Inte ens Sophie verkar vara intresserad och tycker Sune är bara pinsam. Sune känner sig värdelös tills han får ett tips från sin storasyster Anna. Varför inte bli rolig? Han ska helt enkelt bli den kuligaste killen i hela Glimmerdagg. Förlaga: Egmont Kärnan, 2010.

TPB-nr: P22416

Häst-Mette

av Dorte Roholte

56 s. tryckt punktskrift

Mette är 10 år och har fått en ponny. Hon älskar sin häst och vill inte lämna honom. Inte ens för att resa bort och fira mormors 60-årsdag. Men pappa ber Häst-Helle sköta om Micki medan de är borta. Helle kan allt om hästar och Mette blir avundsjuk på honom eftersom Helle ska ta hand om HENNES Micki i flera dagar. Förlaga: Hegas, 2000.

TPB-nr: P22607

Mettes dröm

av Dorte Roholte

97 s. tryckt punktskrift

Del 3 i serien som börjar med Häst-Mette. Jonas har flyttat till Chile och Mette saknar honom. Som tur är har hon fortfarande sin ponny Micki. Men Mette är lite för stor för Micki nu så hon får en chans att rida arabhästen Rabada från Ågården. Det är som en dröm och om några veckor väntar en tävling. Men det går inte som hon tänkt sig. Förlaga: Hegas, 2000.

TPB-nr: P22608

I Bergakungens sal

av Martin Widmark

2 vol. (111 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 9, fristående, i serien som börjar med Monsterakademien. Nelly Rapp upptäcker att en stor motorväg ska byggas genom skogen där hon och London brukar promenera. Männen i skogen bryr sig inte om att skogens alla djur kommer att bli hemlösa om vägen byggs. Nelly beslutar sig då för att stoppa vägbygget - och till sin hjälp tar hon allsköns väsen som tomtar, troll, älvor och självaste bergakungen. Förlaga: Bonnier Carlsen, 2010.

TPB-nr: P22318

Solstriden

av Jeanette Winterson

6 vol. (560 s. tryckt punktskrift)

Det är år 1601 och den elake magikern Magus vill förvandla London till en stad helt i guld. Som assistent kidnappar han en pojke, 12-årige Jack, som han vet har förmågan att hjälpa honom. Men Jack är inte den lojale assistent som Magus tror. Istället ger sig Jack ut på ett magiskt äventyr för att rädda London, befria draken som hålls fängslad i en källare och de sju pojkar som blivit kidnappade före honom - i andra tidsepoker. Förlaga: R&S, 2010.

TPB-nr: P22378

Specialproduktioner

Taktila bilderböcker

Taktila bilderböcker innehåller collagebilder eller screentryckta bilder.

Mitt liv som apa

av Mårten Melin

36 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Efter att Alma, som går i trean, har trampat på en A-brunn blir hon förvandlad till en apa. Precis som en gammal gubbe varnade henne för. Hennes föräldrar försöker lösa problemet med att ta med henne till veterinären. Förlaga: Hegas, 2010.

TPB-nr: P22507

Bredvidböcker

Den tryckta originalboken medföljer punktskriftsboken.

Vitello vill ha en hund

av Kim Fupz Aakeson

28 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Vitello har många idéer. Några är bra, andra är mindre bra. Idén att skaffa hund är nog en av hans allra bästa. Men det tycker inte Mamsen. En hund kommer inte innanför tröskeln till deras hus. Hon vill inte ens höra talas om någon hund. Så om man inte får någon hund, får man väl själv vara en, tänker Vitello. Förlaga: Bergh, 2010.

TPB-nr: P22406

Snygg passning, Jacob!

av Rüdiger Bertram

39 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Jacob var den bäste fotbollsspelaren i sitt gamla lag, men inte någon stjärna i sitt nya. När han vill visa vad han går för blir han för ivrig och missar. Men efter ett tag lär hans nye kompis Paul honom att det bästa sättet är att hålla huvudet kallt. När det är som mest nervigt i matchen lyckas Jacob behålla lugnet och gör en superpassning. Förlaga: Bergh, 2010.

TPB-nr: P22422

Havets hjältinna

av Linda Chapman

2 vol. (80 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 4, fristående, i serien om Elektra. Hon är en speciell sjöjungfru, istället för stjärtfena har hon två ben. Det är dags för skolresa och Elektra ser fram emot upptäcktsfärder och midnattsmys med sina vänner. Men när några äldre sjöjungfrur i skolan retar henne tappar hon plötsligt lusten för allt vad äventyr heter. Är det slut på allt spännande nu? Nej, då känner du inte Elektra! Förlaga: Bergh, 2010.

TPB-nr: P22409