Nya punktskriftsböcker augusti 2011

Inledning

Listan är uppdelad i 3 huvuddelar; Litteratur för vuxna, Litteratur för barn samt Specialproduktioner, vilka ligger på den första rubriknivån. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är i sin tur uppdelad på skön- respektive facklitteratur.

Listan omfattar 78 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Ondskan

av Laila Brenden

7 vol. (654 s. tryckt punktskrift)

Del 37 i släktsagan om Hannah. Desperata efter att rädda Björn, tar Knut och Hannah upp jakten på Putte. Det blir en nervpirrande kamp för att rädda den lille pojken. Hannah måste använda all sin påhittighet för att locka Putte till att ge upp. Mellan Sebjörg och Hans blommar kärleken, men Hans är spänd och lite rädd innan han ska framföra frieriet till Sebjörgs far. Kommer han att bli accepterad som svärson? Förlaga: Schibsted, 2011.

TPB-nr: P22643

Viskleken : kriminalroman

av Arne Dahl

12 vol. (1124 s. tryckt punktskrift)

Opcop, en hemlig operativ enhet inom Europol, startas för att bemöta den gränslösa kriminaliteten. I ledningen för gruppen, som har säte i Haag och kontaktnät över hela Europa, ingår den rutinerade kriminalaren Paul Hjelm. En möbelföretagare i Nacka gör affärer med italienska maffian, en amerikansk tradingbank flyttar gigantiska summor och under ett toppmöte i London sluddrar en döende man en märklig fras i någons öra. Förlaga: Bonnier, 2011.

TPB-nr: P22753

Montedidio

av Erri De Luca

3 vol. (222 s. tryckt punktskrift)

Gripande berättelse om en 13-årig pojkes uppväxt och utveckling till man i 1950-talets Italien. Miljön är Neapels fattigkvarter och kring den unge berättaren, som just fått arbete hos en snickare, finns en rad fint tecknade karaktärer. Dit hör en judisk skomakare med en märklig puckel och den självständiga 13-åriga Maria. Mellan ungdomarna växer fram en stark kärlek och tillgivenhet i deras utsatta liv. E.D.L., 1950 - . Förlaga: Grate, 2011.

TPB-nr: P22680

Efterskott

av Knut Faldbakken

9 vol. (814 s. tryckt punktskrift)

Del 5 i serien om kriminalkommissarie Valman. Bakom fasaderna i den lilla staden Hamar döljer sig många hemskheter. När ett blombud ska lämna en bukett till Karin Riis hittas hon mördad i sitt hus. Hennes exmake och hennes nye älskare misstänks, men båda har alibi. När ytterligare en kvinna hittas mördad, och samma personer blir misstänka, ställs frågan vad de båda männen egentligen har för relation till varandra. Förlaga: Damm, 2011.

TPB-nr: P22737

Helgonet : [en ny kriminalroman om Hammarbypolisen]

av Carin Gerhardsen

Fyra män lämnar Långbro värdshus efter en trevlig kväll med mat och vin. Dagen efter är en av dem död, skjuten i nacken. Dådet förbryllar omgivningen eftersom offret, Sven-Gunnar Erlandsson, en respekterad familjefar med fläckfritt rykte, alltid har varit omtyckt av alla. De enda ledtrådarna är några spelkort och en uppblött papperslapp. Conny Sjöberg på Hammarbypolisen avbryter semestern för att kalla samman arbetslaget. Förlaga: Norstedt, 2011.

TPB-nr: P22803

Ormsoppa och andra sägner

av Per Gustavsson

88 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Tjugo korta historier, hämtade från folksagor och folksägner, om bl.a. skogsfrun, jättar, tomtar och troll. Många av berättelserna är grovkorniga och mustiga. LL-bok. Förlaga: LL-förl., 1992.

TPB-nr: P22519

Nocturner : fem berättelser om musik och skymning

av Kazuo Ishiguro

5 vol. (472 s. tryckt punktskrift)

Fem noveller på temat musik och möten: den begåvade losern ställs mot den framgångsrike och det konstnärligt äkta ställs mot yta och tom berömmelse. Vem når toppen och varför? En musiker, som påtvingats en ansiktslyftning för att bli "rätt", gör sig av med en musikprisstatyett, en gatumusikant får syn på en gammal idol på nedgång, en begåvad, men okänd jazzmusiker och en firad sångerska möts under en sjukhusvistelse. Förlaga: W&W, 2010.

TPB-nr: P22243

Alkemins eviga eld : [ett nytt fall för Maria Wern] : [spänningsroman]

av Anna Jansson

8 vol. (756 s. tryckt punktskrift)

Tolfte boken om Maria Wern. I letandet efter en berömd glaskonstnär, Justus Hartman, lämnar Maria Gotland och beger sig till Kosta Boda Art Hotel där hon gör ett makabert fynd. Ett lik ligger nedsänkt i en glaskista under vatten. Maria förstår att det finns en koppling mellan mordet och Justus försvinnande. Han var en av de sista alkemisterna, och nu vill någon ta del av den gamle mannens hemlighet innan han går i graven. Förlaga: Norstedt, 2011.

TPB-nr: P22736

Min kamp. 2.. Vol. 1

av Karl Ove Knausgård

D. 2: 18 vol. (1664 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i förf:s autofiktiva roman. Här är fadersporträttet i förra delen utbytt mot ett kompromisslöst sökande efter kärlek och vänskap. I centrum står också det egna författarskapet och konsekvenserna av att lämna Norge för en svensk anonymitet. Där finns den öppna blicken för den egna kärnfamiljen och faderskapet, men också på det nya hemlandet Sveriges nästintill skrattretande konformitet och konflikträdsla.

TPB-nr: P22684

Livet deluxe : [Stockholm noir]

av Jens Lapidus

14 vol. (1295 s. tryckt punktskrift)

Frist. forts. på Aldrig fucka upp. Kartan för vilka som bestämmer i Stockholms undre värld ritas om. Radovan Kranjic mördas och hans gren av den organiserade brottsligheten sätts i gungning. I det maktvakuum som uppstår strider två falanger om inflytandet och Kranjics dotter representerar den ena. Polisen försöker å sin sida kartlägga turbulensen genom en infiltratör. Initierad skildring med stram och slangstinn språkdräkt. Förlaga: W&W, 2011.

TPB-nr: P22751

Bricken på Svartvik : roman

av Vibeke Olsson

8 vol. (815 s. tryckt punktskrift)

Del 2, fristående, i serien inledd med Sågverksungen. Bricken har avancerat till ribbkaperska på sågverket. I början var hon rädd för de oskyddade sågklingorna, men nu klarar hon sig lika bra som Sirkka som har varit där ett bra tag. Bricken undrar också om det är arbetet och sammanhållningen på jobbet som är viktigast eller om det är Jesus och dopförberedelserna i kapellet med Sirkka. Eller att hitta den stora kärleken? Förlaga: Libris, 2010.

TPB-nr: P22299

Tingen : en berättelse om sextiotalet

av Georges Perec

3 vol. (225 s. tryckt punktskrift)

Sylvie och Jérôme är i 20-årsåldern och har lämnat studierna i socialpsykologi bakom sig. Frivilligt låter de sig snärjas av tidens materialism med djupfrysta rätter, tjocka badkappor och divaner i ljusbrun sammet. Helst skulle de vilja ärva pengar för att bekosta det liv som lockar i skyltfönster och magasin. Bitterljuv, milt samhällskritisk roman som kom ut i original 1965. G.P., 1936-1982, fransk förf., Förlaga: Modernista, 2010.

TPB-nr: P22623

Den godhjärtade Jesus och Kristus bedragaren

av Philip Pullman

4 vol. (313 s. tryckt punktskrift)

På bokens baksida står: Det här är inget evangelium. Istället är det en tankeväckande och fiktiv skildring av Jesu liv. Här är Jesus och Kristus tvillingbröder, den förre självständig, vältalig och etisk - den senare den som skriver ned broderns ord och handlingar. Kristus blir också den som prövar Jesus i öknen och blir hans förrädare, men också den som förmedlar bilden av Jesus som Guds son. Förlaga: Leopard, 2010.

TPB-nr: P22270

De imperfekta

av Tom Rachman

9 vol. (750 s. tryckt punktskrift)

På 1950-talet startas en engelskspråkig dagstidning i Rom. Nu, femtio år senare, är medarbetarnas personliga öden viktigare än de som döljs bakom tidningens rubriker. Genom en rad skarpa porträtt växer det fram en berättelse om en klassisk tidnings uppgång och fall. En tidning som en hel värld; man slåss för sitt liv, drabbas av kärlek, karriärer börjar och tar slut. Skarp och humoristisk skildring av mänskligt beteende. Förlaga: Weyler, 2011.

TPB-nr: P22642

Nattönskningen

av Anne Birkefeldt Ragde

6 vol. (531 s. tryckt punktskrift)

38-åriga Ingunn har stor aptit på män och är alltid den som gör slut. För att inte riskera att någon tröttnar på henne tar hon det säkra före det osäkra. Som musikjournalist reser hon mycket och träffar artister - och män. I ett svagt ögonblick bestämmer hon sig för att bli en sundare människa och börjar träna. På den första rundan med gåstavarna möter hon en liten flicka med sin hund - och hennes pappa. Förlaga: Forum, 2011.

TPB-nr: P22645

Den tredje cirkeln

av Christopher Reich

12 vol. (1109 s. tryckt punktskrift)

Den andra thrillern om Jonathan och Emma Ransom. Jonathan är läkare och arbetar för Läkare utan gränser i Afrika. Emma som ägnar sig år spionverksamhet är på flykt undan en hemlig amerikansk underrättelsetjänst som hon förrått. På en kongress i London hoppas Jonathan finna henne. Men Emma iscensätter ett terrorattentat och Jonathan blir misstänkt. Han flyr för att finna henne då hon är den enda som kan rentvå honom. Förlaga: Bonnier, 2011.

TPB-nr: P22730

Facklitteratur

Den längsta ronden : [om kärlek, demenssjukdom och anhörigvård]

av Edna Alsterlund

9 vol. (823 s. tryckt punktskrift)

Journalisten E. A. och boxaren Ingemar Johansson träffades 1979 och kom att leva tillsammans till 2003 då äktenskapet upplöstes på begäran av Ingemars släktingar. Deras liv tillsammans präglades av tillit och god ekonomi. När I. J. från 1990-talets mitt visade tecken på demens förändrades hustruns roll. Här skildras det kaos som Alzheimers sjukdom medför, anhörigvårdarens svåra situation och den drabbades utsatthet. Förlaga: Forum, 2010.

TPB-nr: P22612

Karl X Gustav : en biografi

av Björn Asker

12 vol. (1133 s. tryckt punktskrift)

Biografi över Karl X Gustav, 1622-1660, Sveriges kung under åren 1654-60. Som son till pfalzgreven Johan Kasimir och Karl IX:s dotter Katarina hade han ingen arvsrätt till den svenska kronan. 1650 blev han erkänd som tronarvinge och vid Kristinas abdikation 1654 blev han kung. Vid freden i Roskilde 1658 vann Sverige stora landområden som Skåne, Halland och Blekinge. Gift med Hedvig Eleonora av Holstein-Gottorp. Förlaga: Historiska media, 2009.

TPB-nr: P22297

Allan Pettersson : det brinner en sol inom oss : en tonsättares liv och verk

av Laila Barkefors

10 vol. (970 s. tryckt punktskrift)

A.P., 1911-1980, vår kanske störste symfoniker, skapade sin musik utifrån egna hårda erfarenheter och fick en omfattande utbildning bl.a. vid Musikaliska akademien i Stockholm. L.B., musikvetare vid Göteborgs universitet, berättar här om P:s liv och person samt gör en analys av hans musik. För musikvetare, musiker och en musikintresserad allmänhet. Förlaga: SR, 1999.

TPB-nr: P22369

Ost & vin : nya smaker till vardag och fest

av Torbjörn Berner

3 vol. (284 s. tryckt punktskrift)

Recept bestående av olika variationer på osträtter eller tillbehör. Ostbricka på nytt sätt, smårätter med ost, ost i mat och olika soppor med ostsmörgås. Ostar från halländska Kvibille ingår i samtliga ostrecept. Till varje rätt ges förslag på passande vin. Tillverkning av ost respektive vin beskrivs översiktligt. Förlaga: Harlequin, 2009.

TPB-nr: P22531

Förföra demonen : att skriva för livet

av Erica Jong

5 vol. (521 s. tryckt punktskrift)

Den amerikanska förf:ns, 1942- , memoarer. Erica Jong, som fick en skandalsuccé med romanen Rädd att flyga 1973 (svenska 1975), skriver här självutlämnande om sina relationer till män, sexualiteten, dottern Molly, alkoholen och andra författare. Mest av allt handlar det emellertid om hennes eget skrivande där insiktsfulla tankar om skrivprocessen, och vad som skapar en drabbande litterär text, förmedlas. Förlaga: Norstedt, 2010.

TPB-nr: P22245

In i vildmarken

av Jon Krakauer

7 vol. (599 s. tryckt punktskrift)

Chris McCandless, en ung man från en välbärgad familj på USA:s ostkust, liftade i april 1992 till Alaska och begav sig ensam och så gott som utan utrustning ut i vildmarken. Fyra månader senare hittades hans döda kropp av några älgjägare. Jon Krakauer följde honom i spåren, talade med människor i hans omgivning och dem han mött på sina vandringar, där Alaskafärden bara var den sista i en lång rad. Förlaga: Forum, 1999.

TPB-nr: P22660

Livet

av Keith Richards

18 vol. (1629 s. tryckt punktskrift)

Självbiografi av K.R., 1943- , legendarisk rockstjärna - gitarrist, sångare, låtskrivare och medgrundare av Rolling Stones. Ocensurerad och osentimental berättelse om ett liv som domineras av musiken men som även innehåller många anekdoter med sex, droger och bråk, både interna inom gruppen och externa. Barndom och uppväxt i en förort till London beskrivs med stor detaljrikedom. Förlaga: Norstedt, 2010.

TPB-nr: P22328

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Bögslungan

av Per Alexandersson

2 vol. (180 s. tryckt punktskrift)

Det är veckan innan nian slutar. Känslorna svallar på alla sätt. Det är viktigt att passa in i mönstret. Minsta felsteg och du kan gå från cool till mobbad. Max har äntligen fått en efterlängtad flickvän, men är han verkligen kär i henne? Han blir livrädd när han börjar tänka för mycket på Niklas. Han håller väl inte på att bli bög? Förlaga: LL-förlaget, 2008. LL-bok.

TPB-nr: P22636

Flytt är flytt och kommer aldrig igen

av Peter Arrhenius

3 vol. (257 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Andra boken om barnen i Föreningen För Goda Gärningar, FFGG. Izzy, Robin och Farsad hjälper till med att tömma ett källarförråd, men i själva verket har de hjälpt ett par tjuvar. Hur förklarar man det för polisen som kallar det hela för ett inbrott? De ville ju bara göra goda gärningar. Det finns bara en sak att göra: att stjäla tillbaka sakerna från tjuvarna. Förlaga: R&S, 2010.

TPB-nr: P22319

Kloka lilla Häxan

av Lieve Baeten

[25 s.], 47 bl. tryckt punktskrift

En dag hittar Lilla Häxan en resväska utanför sitt hus. Den går inte att öppna. Hon vill väldigt gärna veta vad som finns i den, men ingen av de trollformler hon prövar hjälper. Kanske måste man vara en stor häxa för att kunna öppna väskan? Lilla Häxan beger sig ut i världen för att hitta någon som kan hjälpa henne. Förlaga: Opal, 2004.

TPB-nr: P22106

Kim & Lina möter ett monster

av Torsten Bengtsson

24 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Fristående del i serien om Kim och Lina. Det är sommar och varmt. Kim och Lina är hos farmor och farfar, men just nu är de ensamma i stugan. De vill bada, men får inte. - Vi gör det ändå, viskar Lina. Men vad är det som lurar i vattnet? Förlaga: Hegas, 2010.

TPB-nr: P22311

Kim & Lina och en godisråtta

av Torsten Bengtsson

19 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Fristående del i serien om Kim och Lina. Kim och Lina ska hälsa på mormor som ligger på sjukhuset. De ska ta bussen dit alldeles själva. Men först köper de godis till mormor. Lina tar hand om godispåsen. Men vad är det som gnager i Linas ficka hela tiden. Förlaga: Hegas, 2010.

TPB-nr: P22309

Kim & Lina vilse i skogen

av Torsten Bengtsson

17 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Fristående del i serien om Kim och Lina. Kim och Lina följer med mamma och pappa ut i skogen. De ska plocka svamp. Kim och Lina går iväg själva. Men när de leker så upptäcker de att någon stirrar på dem. Förlaga: Hegas, 2010.

TPB-nr: P22310

Tankeläsaren

av Kristin Cashore

10 vol. (939 s. tryckt punktskrift)

Katsa, 18 år, är född som särling. Det betyder att hon äger en särskild egenskap som hon måste ställa till kungens förfogande. Från 8 års ålder har hon dödat och hotat på kungens uppdrag, och nu är hon trött på allt dödande. När hon möter prins Po förändras livet. Han är en mystisk, svårslagen kämpe med ögon som ser rakt igenom henne. Med honom börjar ett nytt liv med bottenlös ondska, trofast vänskap och stark kärlek. Förlaga: Semic, 2011.

TPB-nr: P22713

Tilda och tävlingen

av Tomas Dömstedt

2 vol. (110 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Tilda är inte som de flesta. Hon är särskild. Därför går hon i särskolan. Det är en särskilt bra skola tycker Tilda. Tildas klasskompis Sofi springer fortast av alla. Därför vill Tilda få henne att tävla. Men Sofi tvekar, hon tycker inte att livet ska vara en tävling. Då bestämmer Tilda att Sofi ska vinna. Men vill Sofi det? Förlaga: Hegas, 2010.

TPB-nr: P22290

Förlorad ängel

av Becca Fitzpatrick

9 vol. (802 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien som börjar med Fallen ängel. Nora Grey, 16 år, har genom sin pojkvän Patch blivit medveten om att änglar är en del av vår verklighet. Trots att Patch har blivit utsedd till Noras skyddsängel tappar hon en dag förtroendet för honom. Till slut har det gått så långt att hon misstänker honom för mordet på sin pappa. När han dessutom börjar dejta Marcie, Noras värsta fiende, vet hon inte vad hon ska tro. Förlaga: B. Wahlström, 2011.

TPB-nr: P22741

När jag lät dig gå

av Gayle Forman

5 vol. (480 s. tryckt punktskrift)

Frist. forts. på Om jag stannar. Det har gått tre år sedan den tragiska bilolyckan och tre år sedan Mia lämnade Adam. Nu lever de långt ifrån varandra. Mia som hyllad cellist på Juilliard och Adam som erkänd rockstjärna i Los Angeles. När Adam är i New York får han en ledig dag och passar på att smita in på en konsert Mia ska ge. Efteråt blir han kallad till Mias loge. Förlaga: BW, 2011.

TPB-nr: P22665

Kär i kärleken

av Lina Forss

5 vol. (484 s. tryckt punktskrift)

Del 3, fristående, i serien som inleds med Vildängel. Timmy, egentligen Timotej af Lilja, har flyttat till London med sin mamma och sin rike styvpappa Örjan. Där ska han börja i gymnasiet. I London är hon fullt upptagen med att hitta kärleken, men det är betydligt svårare än hon först hade trott. För Timmy blir livet i London en känslomässig berg- och dalbana; underbart och komplicerat, nattsvart och svindlande. Förlaga: Bonnier Carlsen, 2011.

TPB-nr: P22683

Den vilda jakten på dårpippin

av Måns Gahrton

2 vol. (178 s. tryckt punktskrift)

Del 8 i serien Hotell Gyllene Knorren som börjar med Den mystiske gästen. Man säger att en mycket sällsynt fågel har dykt upp i skogarna runt Hotell Gyllene Knorren; en sydbengalisk dårpippi. Ryktet lockar horder av fågelskådare som spanar i varje spår. Men finns den ovanliga fågeln verkligen där? Och på vilket hotell ska fågelskådarna sätta bo? Någonting är inte som det ska. Förlaga: Bonnier Carlsen, 2011.

TPB-nr: P22535

Den enarmade mannen

av Leon Garfield

5 vol. (467 s. tryckt punktskrift)

Tvillingarna Gannet föds under ett snöoväder då samtidigt en gammal gubbe dyker upp och uttalar hemska spådomar. Gubben återkommer vid tvillingarnas 14-årsdag. Smått fantastisk historia som innehåller spöken, vålnader, mord samt en lika oväntad som lycklig upplösning. Tid: England på 1800-talet. Förlaga: Sjöstrand, 1989.

TPB-nr: P22199

Pensionat Vidablicks gåta

av Katarina Genar

2 vol. (135 s. tryckt punktskrift)

När Sagas syster rymmer hemifrån blir sommarlovet plötsligt ensamt och tråkigt. Tills hon möter en mystisk kattunge som leder henne till en järngrind och ett förfallet gammalt pensionat. Hade det inte varit för katten skulle hon aldrig ha hittat till Vidablick och den mystiska gamla damen Amanda som bor där alldeles ensam. Vardagsberättelse med övernaturliga inslag. Förlag: Bonnier Carlsen, 2011.

TPB-nr: P22585

Under trottoaren

av Pernilla Glaser

3 vol. (207 s. tryckt punktskrift)

Städer är spännande platser. Det tycker Sam, Lova och Astra, tre vitt skilda personer som alla bor i samma stad. Sam, myndig vilken dag som helst, har rymt från sin våldsamme pappa. Lova har allt det som Sam aldrig haft, men trots det är det någonting som är fel i hennes liv. Astra lever ensam och målar graffiti om nätterna. I tunnlarna och under trottoaren möts de tre. Berättelse som började som bloggroman. Förlaga: Bonnier Carlsen, 2011.

TPB-nr: P22617

Den gyllene draken

av Peter Gotthardt

110 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Del 8, fristående, i serien Alvdrottningens riddare. Många faror hotar alverna i deras rike. Alvdrottningens tappra riddare är alltid redo att kämpa mot de mörka krafterna. Drottning Ärenpris och hennes tappra riddare är på flykt från den onda häxan Split. Men deras svåra väg hem kantas av många faror. Vintern hotar och skuggornas konung försöker få dem i sin makt. Men hjälpen är närmare än de tror. Förlaga: B. Wahlström, 2010.

TPB-nr: P22555

Det blodröda tornet

av Peter Gotthardt

108 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Del 7, fristående, i serien Alvdrottningens riddare. Många faror hotar alverna i deras rike. Alvdrottningens tappra riddare är alltid redo att kämpa mot de mörka krafterna. Drottning Ärenpris rycker ut tillsammans med sina riddare för att medla i en strid mellan två byar. Men ännu en gång ligger häxan Split i bakhåll och hela följet tas tillfånga. Hur ska de kunna ta sig ut ur det blodröda tornet? Förlaga: B. Wahlström, 2010.

TPB-nr: P22554

Nina & Klara och den nya kompisen

av Katrine Marie Guldager

59 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Nina och Klara är bästa kompisar. De sitter bredvid varandra i klassrummet. Men en dag börjar en ny flicka i deras klass. Hon heter Maria och läraren bestämmer att hon ska sitta bredvid Klara. Plötsligt är inte Nina och Klara bästisar längre. Förlaga: Bergh, 2010.

TPB-nr: P22410

Kuslig kväll

av Thomas Halling

2 vol. (125 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 1 i serien Trio i trubbel. Syskonen Oskar, 12 år, Maja, 10 år, och Linus, 8 år, hittar en kattunge i buskarna. Kanske är det den gamla gummans katt? På kvällen går Maja till gumman och lämnar kattungen. Hela lägenheten är full av katter och Maja tycker att gumman verkar både konstig och elak. Nästa eftermiddag tar hon med sig Linus för att spionera - och plötsligt är de mitt i ett rysligt actionäventyr. Förlaga: Alfabeta, 2010.

TPB-nr: P22497

Ryslig resa

av Thomas Halling

74 s. tryckt punktskrift

Del 3 i serien Trio i trubbel. Det är sportlov och syskonen Linus, Maja och Oskar ska åka med sina föräldrar på skidsemester. Men hotellet de hamnar på är minst sagt märkligt. Det liknar mest ett gammalt spökslott. På väggarna hänger stora porträtt och uppstoppade djurhuvuden, i taken kristallkronor. Och så finns det heller ingen tv. Men det ryskligaste är personalen som är urgammal och hotfull. Förlaga: Alfabeta, 2011.

TPB-nr: P22537

Spökskeppet

av Nigel Hinton

2 vol. (123 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Mick har alltid drömt om att få gå till sjöss, precis som hans pappa en gång gjorde. När han får plats som skeppspojke på skeppet Shamrock verkar hans dröm gå i uppfyllelse. Men äventyret förvandlas till en mardröm när han kommer en oväntad hemlighet på spåren. Ska Mick överleva skeppets farofyllda resa? Förlaga: Argasso, 2007.

TPB-nr: P22561

Cirkusdeckarna och schlagermysteriet

av Dan Höjer

2 vol. (193 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

De två största stjärnorna på Cirkus Pommery är de unga tvillingarna Kaspar och Katinka. Publiken häpnar när de gör sina konster. Sitt bästa framträdande gör de när schlagerdivan Rosalill är på besök. Men plötsligt försvinner hon spårlöst. Kaspar och Katinka gillar mysterier så de rycker ut för att leta reda på henne. Fast när de har hittat henne så är inget som de trott Förlaga: Semic, 2010.

TPB-nr: P22470

Cirkusdeckarna och spökmysteriet

av Dan Höjer

2 vol. (198 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

De två största stjärnorna på Cirkus Pommery är de unga tvillingarna Kaspar och Katinka. Publiken häpnar när de gör sina konster. Men Kaspar och Katinka gillar också mysterier, och när cirkusen drabbas av oförklarliga stölder tycker tvillingarna ut. När de är på väg att lösa brottet visar det sig vara något helt annat än de trodde. Förlaga: Semic, 2010.

TPB-nr: P22471

Cirkusdeckarna och tivolimysteriet

av Dan Höjer

2 vol. (154 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Tredje boken om cirkusdeckarna Kaspar och Katinka. De unga tvillingarna är Cirkus Pommerys två största stjärnor. Publiken häpnar när de visar sina fantastiska konster. Men de gillar också mysterier och när Pédelinho - världens bäste fotbollsspelare - blir av med sina ovärderliga fotbollspriser så tar tvillingarna upp jakten på den maskerade tjuven. Vem är han egentligen? Förlaga: Semic, 2010.

TPB-nr: P22417

Klasskassan

av Anna Jansson

2 vol. (150 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

11-årige Emil bor i Visby där han tillsammans med sin syster Linda och hunden Molly driver en detektivbyrå. Den ligger i en gammal gul kiosk som står i familjens trädgård. När Emils klass har samlat in pengar till en klassresa är det någon som stjäl dem direkt efter att barnen räknat ihop dem. Ett fall för Emil och hans deckarteam. Förlaga: R&S, 2010.

TPB-nr: P22354

Silverskatten

av Anna Jansson

2 vol. (145 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Emil Wern får ett nytt problem att lösa. På museet i Visby försvinner nämligen mynt från den berömda Spillingsskatten. Museidirektör Sten Grå vill flytta skatten och allt annat som finns på museet till Stockholm där de är mer säkra. Emil förstår att det enda sättet att förhindra överföringen är att hitta den skyldige. Tillsammans med lillasyster Linda och vännen Sokrates går han in för att lösa fallet. Förlaga: R&S, 2010.

TPB-nr: P22353

Varulven

av Ewa Christina Johansson

2 vol. (176 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Om man vill tro att bibliotekarien är en vampyr eller musikläraren en varulv så går det alltid att hitta tecken och spår. Men det går också att hitta naturliga förklaringar. När Axel är ute på monsterjakt får man som läsare själv välja hur man vill tolka. Axel är mörkrädd och gillar inte fotboll - och så är han lite kär i Rut och vågar en hel del för henne. Men det vågar klasskompisen Loke också - för Rut. Förlaga: B. Wahlström, 2010.

TPB-nr: P22355

Lögner

av Joanna Kenrick

55 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Vad är viktigast? Att hålla fast vid sina vänner eller att behålla sin pojkvän? I början verkar det för bra för att vara sant. Dan och Kate är perfekta tillsammans. Det verkar inte finnas något som kan komma emellan dem. Men så en dag börjar plötsligt lögnerna komma - en efter en. Förlaga: Argasso, 2010.

TPB-nr: P22540

Ingen annan är som du

av Ann-Helén Laestadius

6 vol. (513 s. tryckt punktskrift)

Del 3 i serien som börjar med SMS från Soppero. Henrik har gjort slut med Agnes - efter ett år, tre månader och elva dagar. Har han träffat en ny tjej eftersom han inte heller förklarar varför? Samtidigt får Agnes veta att hon antagits till ett samiskt konfirmationsläger i Nikkaluokta, en liten by vid Kebnekajses fot där 42 konfirmander ska delta. Alla där hoppas på att träffa den stora kärleken. Förlaga: R&S, 2011.

TPB-nr: P22763

Kram från Alice

av Suzanne LaFleur

6 vol. (485 s. tryckt punktskrift)

Alice, 11 år, överlevde den fruktansvärda olyckan. Men det gjorde inte pappa eller lillasyster Savannah. Alice får klara sig på egen hand. Visserligen har hon ungefär allt som behövs, gissar hon - några konservburkar med köttfärssås och så Sammy, guldfisken. Men så kommer mormor, som snart förstår att någonting är fel. Det är först när mormor tar med sig Alice hem till sin gård i Vermont, som Alice accepterar sanningen. Förlaga: B. Wahlström, 2010.

TPB-nr: P22632

Mitt lyckliga liv

av Rose Lagercrantz

78 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Dunne har längtat efter att börja skolan. Men tänk om hon inte får nån kompis! Men Dunne träffar Ella Frida på skolgården redan nästa dag. Dunne är lycklig, och när hon firar jul kan hon inte låta bli att längta efter att träffa sin bästis igen. Men något har hänt under lovet. Ella Frida klarar inte av att berätta vad, fröken får göra det. Dunne förstår inte hur hon någonsin ska kunna bli lycklig igen. Förlaga: Bonnier Carlsen, 2010.

TPB-nr: P22335

Hunden som sprang mot en stjärna

av Henning Mankell

4 vol. (344 s. tryckt punktskrift)

Joel 11 år, lever ensam med sin pappa i ett litet norrländskt samhälle på 1950-talet. För att försöka fånga sina drömmar ger han sig ut på nattliga expeditioner - ibland med en kamrat, och möter då människor som sätter honom på prov och får honom att växa. Fint skildras Joels drömmar om stjärnor, havet och mamman som övergivit dem. Förlaga: R&S, 1997.

TPB-nr: P22216

Lilla Darling

av Johanna Nilsson

4 vol. (384 s. tryckt punktskrift)

Varje morgon målar Jerry, 15 år, en sorgrand runt sina ögon, svart kajal mot det blå. En del tror att han är bög för att han sminkar sig, men det är han inte. Han har bara så mycket svartkänslor att han måste visa det svarta. Förutom lillasystern Annie är Lilla Darling den enda som är viktig för Jerry. Han ser något hos henne som de andra i gänget inte ser, och han vet att hon luktar som sommar - som en sommar med regn. Förlaga: R&S, 2011.

TPB-nr: P22667

Kapitulera omedelbart eller dö

av Sanne Näsling

4 vol. (297 s. tryckt punktskrift)

Mary och Lovely är två 15-åriga tjejer som står varandra mycket nära. De följer varandra i vått och torrt, genom motgångar och framgång. När Lovely får problem med Yngve, som hon kallar sin panikångest, finns Mary alltid till hands. Mary i sin tur för fantasisamtal med Håkan Hellström, Jonas Hassan Khemiri och sin pappa som är ständigt frånvarande. Debutbok om en stark vänskap. Förlaga: R&S, 2011.

TPB-nr: P22630

Pappa säger att vi räddar liv

av Do van Ranst

3 vol. (239 s. tryckt punktskrift)

Hon är 15 år och bor i ett hus i en skarp kurva på en ödslig väg. Hennes pappa säger att de räddar liv. Ganska ofta kör nämligen bilar av vägen i den skarpa kurvan, men folk dör inte. De kraschar istället sina bilar in i deras hus, och hennes mamma sköter om dem några dagar på soffan i vardagsrummet. Besökarna som hamnar i soffan hindrar dock inte hennes känsla av ensamhet och undran inför livet. Prisbelönad ungdomsbok. Förlaga: Turbine, 2010.

TPB-nr: P22533

Mette & Lena

av Dorte Roholte

96 s. tryckt punktskrift

Del 4 i serien som börjar med Häst-Mette. Mette har drömt i mer än ett halvår om att vinna på hästen Rabada. Nu börjar hon drömma om ännu större tävlingar. Men drömmarna går i kras när hon får höra att Lena är på väg tillbaka. Kommer Mette att få fortsätta rida Rabada? Förlaga: Hegas, 2001.

TPB-nr: P22609

Baristas. Bok 1.. Vol. 1

av Denise Rudberg

Bok 1: 4 vol. (373 s. tryckt punktskrift)

16-årige Ludvigs föräldrar har just skiljt sig. Nicolas har kommit hem från sin pappa som bor i New York och alltid varit frånvarande. Ruben går på teaterlinjen och vantrivs i klassen. Han känner sig inte omtyckt eftersom han vägrar vara som alla andra och dessutom är ifrågasättande. De tre pojkarna möts genom Alexander (från serien Tillsammans) på dennes pappa Sandros café för att jobba extra som baristas. Förlaga: Bonnier Carlsen, 2010.

TPB-nr: P22162

Baristas. Bok 2.. Vol. 1

av Denise Rudberg

Bok 2: 4 vol. (300 s. tryckt punktskrift)

En kväll på kaffebaren, strax före Lucia, får Ruben en lysande idé. Hela gänget ska dra till hans familjs fjällstuga och de ska sticka direkt med morgontåget. Men det som till en början är rena drömupplägget med vänner, föräldrars frånvaro, god mat, vin och skidåkning, förvandlas till rena mardrömmen. Är vänskapen mellan killarna stark nog när medvind vänder till motvind? Förlaga: Bonnier Carlsen, 2011.

TPB-nr: P22705

Berättelsen om Matt Surrington

av Andy Stanton

64 s. tryckt punktskrift

Matt Surrington är en helt normal 10-årog kille - förutom att han kan förvandla sig till en fluga. Problemet är bara att han inte har lyckats med det ännu. Men en dag blir Matt och hans mobbande kompis Ananas Johnson instängda i skolan efter skoldagens slut. Tjuvar kommer in genom fönstret och den tuffe Ananas blir ynklig och rädd. Kan det inte vara på plats nu att lyckas förvandla sig till den där flugan? Förlaga: Argasso, 2010.

TPB-nr: P22431

Cirkeln

av Mats Strandberg

13 vol. (1195 s. tryckt punktskrift)

I den risiga staden Engelsfors har sex tjejer just börjat gymnasiet. De har inget gemensamt. En elev hittas död på en av skolans toaletter. Alla förmodar att det var ett självmord. En natt då månen färgats mystiskt röd förs de sex tonårstjejerna till den nedlagda folkparken. De får veta att de är häxor; De Utvalda, som nämns i en uråldrig profetia. Plötsligt är gymnasiet på liv och död - bokstavligt talat. Förlaga: R&S, 2011.

TPB-nr: P22637

Hitta Violet Park

av Jenny Valentine

4 vol. (321 s. tryckt punktskrift)

När Lucas Swain, 16 år, av en händelse hittar en urna med en avliden dams aska i förändras hans liv. Han känner på sig att Violet Park på något sätt har med hans eget liv att göra. Egentligen talar ju allt emot detta - hon är gammal, död och befinner sig i en burk på en hylla. Sökandet efter Violet Parks identitet och bakgrund blir en väg in till hans egen pappas mystiska försvinnande. Prisbelönad ungdomsroman. Förlaga: Atrium, 2011.

TPB-nr: P22689

Fara på taket, Lotta

av Merri Vik

2 vol. (227 s. tryckt punktskrift)

Nog är det underligt! Här går man i sin gamla vanliga höstterminslunk och det enda som händer är att man blir klokare och visare allteftersom man blir äldre och får fler och fler läxor. Så plötsligt händer det en massa mystiska saker! Man blir skuggad och uppringd av främmande människor, och man vet varken ut eller in. Förlaga: B. Wahlström, 1960.

TPB-nr: P22571

Lotta slår till

av Merri Vik

3 vol. (233 s. tryckt punktskrift)

En ny hösttermin har börjat och uppropet var lyckligen överståndet. Lotta hade svarat ja när rektorn ropade upp hennes namn: Marie-Sofie Månsson. Annars var det lätt att glömma det eftersom hon till vardags kallades Lotta rätt och slätt. Nu är i alla fall Lotta och hennes kompis Giggi på väg till klassrummet där den nye klassföreståndaren, Lockige Fridolf, väntar. Förlaga: B. Wahlström, 1960.

TPB-nr: P22570

Skärp dig, Lotta

av Merri Vik

2 vol. (215 s. tryckt punktskrift)

Lotta kan inte bli godkänd i matematik, säger Facit. Han är inte ensam om att tycka att det är tråkigt. Två timmars extra mattepluggande per dag under sommarlovet är medicinen. Lotta och hennes vän Giggi går igenom vad de kan tänkas få för betyg i alla andra ämnen. Tänk om Lotta måste gå om! De får de ju inte längre gå i samma klass. Förlaga: B. Wahlström, 1960.

TPB-nr: P22569

Döden i dina ögon

av Rachel Ward

3 vol. (667 s. tryckt punktskrift)

Sedan dagen då hennes mamma dog har Jem Marsh, 15 år, vetat vad siffrorna betyder. Det är personens dödsdatum hon ser i ögonen. Därför försöker Jem undvika andra människor, men en dag träffar hon Spider, en stökig kille från samma skola, och han blir hennes enda vän. Tillsammans blir de vittnen till något som gör att de måste lämna London. De flyr för sina liv, men Jem har redan sett siffrorna i Spiders ögon. Förlaga: B. Wahlström, 2010.

TPB-nr: P22712

Specialproduktioner

Taktila bilderböcker

Taktila bilderböcker innehåller collagebilder eller screentryckta bilder.

Puzzel, den lilla smuggelhunden

av Isabelle Halvarsson

2 vol. (165 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Den lilla valpen förstod ingenting. Bara att hennes bur plötsligt gungade till och lyftes upp. Någon bar iväg med henne till ännu en bil. De båda männen i framsätet hade bråttom. De ville hinna med färjan över till Sverige. Där skulle de genast sälja hundarna och tjäna mycket pengar. Om den lilla Jack Russelvalpen, Puzzel, som blir insmugglad och hamnar hos en snäll familj i Sverige. Förlaga: Bonnier Carlsen, 2010.

TPB-nr: P22334

De tre små grisarna : engelsk folksaga

av Martin Harris

28 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Den klassiska folksagan Tre små grisar i ny dräkt. De tre små grisarna beger sig ut i världen för att bygga sig varsitt hus. Den första bygger av halm den andra av kvistar men båda blir omkullblåsta av vargen som är ute efter en munsbit. Den tredje bygger sitt hus av tegel och hur vargen än försöker så kan han inte blåsa omkull huset. En lagom hemsk berättelse för de mindre barnen. Taktilt omslag: screentryck. Förlaga: Bonnier Carlsen, 2009.

TPB-nr: P22276

Interfolierade böcker

En interfolierad bok har genomskinliga plastblad med punktskrift inbundna mellan bilderbokens sidor.

Sagan om den underbara familjen Kanin och- fru Skräck

av Jonna Björnstjerna

[27 s.], 39 bl. tryckt punktskrift

Lillebror Kanin är på besök hos sin snälla farmor. Allt är mysigt, gott och bra. Men ändå bär det sig inte bättre än att Lillebror går vilse ute i den läskiga delen av skogen. Som tur är dyker det upp en snäll tant, fru Käck, som gärna vill hjälpa honom. Men är verkligen tanten så snäll som hon ser ut? Spännande bilderboksberättelse med detaljrika och spöklika bilder. Förlaga: Bonnier Carlsen, 2009.

TPB-nr: P22102

Bäbis dansar

av Ann Forslind

[20 s.], 14 bl. tryckt punktskrift

Bäbis dansar runt, runt. Oj så fort det går. Men så snubblar Bäbis och blir ledsen så pappa får blåsa och mamma sätta på plåster. Sen kan Bäbis dansa igen. Enkla bilder med få detaljer. En bok för de minsta barnen. Förlaga: Alfabeta, 2007.

TPB-nr: P22098

Till vildingarnas land

av Maurice Sendak

[38 s.], 37 bl. tryckt punktskrift

Max bråkar, han jagar hunden, säger emot mamma och får till sist gå och lägga sig utan kvällsmat. På kvällen börjar en skog växa i Max rum och han seglar i fantasin iväg i en egen båt till vildingarnas land där han blir kung över stora hemska monster. Men det blir tråkigt i längden att dansa och föra oväsen med vildingarna. Max seglar hem igen och där väntar middagen, fortfarande varm. Klassiker i nyutgåva. Förlaga: Bonnier Carlsen, 2010.

TPB-nr: P21781

Min familj

av Anna-Clara Tidholm

[32 s.], 25 bl. tryckt punktskrift

En familj, vad kan det vara? Mamma, pappa och ett barn, farmor kanske och en katt. Eller pappa och tre barn? Följ med Gabriella och alla de andra barnen och hör dem berätta om hur just deras familjer ser ut. Tolv familjer presenteras på ett eget uppslag med en kort text och en bild med de olika familjemedlemmarna. Inga bildbeskrivningar. Förlaga: Olika, 2009.

TPB-nr: P22100

Bredvidböcker

Den tryckta originalboken medföljer punktskriftsboken.

Lisa väntar på bussen

av Sven Nordqvist

20 s. tryckt punktskrift

Glestryck

En sommardag ska Lisa och hennes mamma åka in till stan och gå på dockteater. Vid busshållplatsen träffar de farbror Söderkvist, tant Agda med cittran och många fler. Johan har med sig sina plastmonster och tillsammans med Lisa undersöker de växter och djur runt busshållplatsen. Många tycker att det är tråkigt att vänta på bussen. Det är nog för att de inte vet hur mycket roligt man kan ha under tiden. Förlaga: Opal, 2010.

TPB-nr: P22499

Ynari : flickan med de fem flätorna

av Ondjaki

43 s. tryckt punktskrift

Glestryck

En dag träffar Ynari en pytteliten man nere vid floden. Han lär henne att ord kan betyda olika saker för olika människor och att ingen människa behöver ordet krig. Ynari och den lille mannen beger sig ut på en resa där hon med hjälp av sina fem flätor, lite magi och ett stort mått kärlek lyckas få fem byar att sluta kriga. Fantasifulla bilder med starka färger. Förf. är multikonstnär från Angola. Förlaga: Trasten, 2010.

TPB-nr: P22484

Tam i drakarnas stad

av Jo Salmson

2 vol. (128 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 4 i serien Drakriddare, som börjar med Tam, Tiggarpojken. Ända sedan Tam återvände till slottet har han och Sky arbetat hårt varje natt. Med magister Taftars hjälp studerar de alla gamla böcker och skriftrullar, men de har nästan gett upp. Ingenstans står det hur man hittar nydraken. Och snart kan det vara för sent. Förlaga: Bonnier Carlsen, 2009.

TPB-nr: P22395

Tam och drakupproret

av Jo Salmson

2 vol. (125 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 5 i serien Drakriddare, som börjar med Tam, Tiggarpojken. När adelsfamiljerna upptäcker att kungen har givit Tam och magister Taftar tillåtelse att "låna" en av deras drakar utbryter fullt tumult. Revolutionen är nära och oron sprider sig snabbt ner i staden. Men just som allt håller på att spåra ur visar drakarna åter sin kraft. Förlaga: Bonnier Carlsen, 2010.

TPB-nr: P22394