Nya punktskriftsböcker september 2011

Inledning

Listan är uppdelad i 3 huvuddelar; Litteratur för vuxna, Litteratur för barn samt Specialproduktioner, vilka ligger på den första rubriknivån. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är i sin tur uppdelad på skön- respektive facklitteratur.

Listan omfattar 27 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Det där som nästan kväver dig : noveller

av Chimamanda Ngozi Adichie

6 vol. (531 s. tryckt punktskrift)

Unga nigerianska kvinnor vänder ryggen år fattigdom, våld och korruption i hemlandet för att söka sig en bättre framtid i USA. Men utvandringen för också med sig svår hemlängtan och inre splittring: som ut- och invandrare kan man aldrig känna sig riktigt hemma någonstans. Detta är det bärande temat i denna novellsamling om afrikanska kvinnor som kämpar med sina känslor av hemlöshet och utanförskap, var de än befinner sig. Förlaga: Bonnier, 2011.

TPB-nr: P22489

Den vita tigern

av Aravind Adiga

7 vol. (664 s. tryckt punktskrift)

Medan Balram Halwai torkar bord på en teservering drömmer han om att fly, om att få lämna Moder Ganges stränder. Han får arbete som chaufför och får se Dehli för första gången. Fåmgad mellan sin instinkt att vara en lojal son och tjänare och sin önskan att klättra på statusstegen antar han en ny moral i hjärtat av ett nytt Indien. Tigern skulle kunna fly sin bur. Och en man måste väl spilla lite blod för att nå toppen? Förlaga: Schibsted, 2009.

TPB-nr: P22292

Mellan attentaten

av Aravind Adiga

9 vol. (766 s. tryckt punktskrift)

14 träffsäkra berättelser från ett Indien i stark omvandling. Samtliga utspelar sig i den sydvästindiska staden Kittur åren mellan morden på Indira Gandhi 1984 och hennes son Rajiv Gandhi 1991. Förf, tidigare verksam som bl. a. ekonomireporter, berättar om människor ur olika samhällsklasser. Tragik balanserar mot komik och här finns en stark medkänsla med de mest utsatta. Som läsare blir man både berörd och underhållen. Förlaga: Bromberg, 2010.

TPB-nr: P22293

Zarités frihet

av Isabel Allende

14 vol. (1312 s. tryckt punktskrift)

Fransosen Valmorain kommer till kolonin Saint-Domingue, idag Haiti, år 1770 för att överta sin döende fars plantage. Han gifter sig med en sjuklig kvinna och tar en ung flicka som slav åt hustrun. Den nioåriga flickan Tété är romanens huvudperson. Hennes långa och smärtsamma resa sträcker sig från sockerrörsplantagernas Saint-Domingue, genom slavupproret på ön till friheten i Amerika och New Orleans salonger. Förlaga: Norstedt, 2011.

TPB-nr: P22792

Påskkärringar : historier om påsken

av Per Gustavsson

64 s. tryckt punktskrift

Ett tjugotal berättelser med anknytning till påsken. Historierna berättar om kvinnor som går i pakt med djävulen och förvandlar sig till häxor vid påsk, om kärringar som kan trolla, och som folk är rädda för. Förr i tiden trodde människorna på dessa historier, och de är därför en del av vårt kulturarv. En del av historierna är otäcka och sorgliga, andra roliga. LL-bok. Förlaga: LL-förl., 1997.

TPB-nr: P22659

Det började så oskyldigt med diskbänken

av Solja Krapu

100 s. tryckt punktskrift

Poesi med direkt tilltal där humor och vardagsreflektioner är de viktigaste beståndsdelarna. Ur ett kvinnligt perspektiv filosoferar S.K., uppmärksammad estradpoet, över såväl stormarknadens ombyggnad som samtal med telefonförsäljare. "Jag blir så glad / när dom ändrar om i hyllorna på affären / När man måste gå flera varv / innan man hittar basvarorna / Och riset och pastan / inte finns i samma hyllsektion längre". Förlaga: Alfabeta, 2006.

TPB-nr: P22647

Mamma som Gud : roman

av Gabriela Melinescu

6 vol. (532 s. tryckt punktskrift)

Självbiografisk berättelse från förf:s barn- och ungdomstid i Rumänien. Tre mödrar sätter sin prägel: mamman, farmodern och mormodern, vars lantliga silkesmaskodling blir till en sinnebild för mognad och förvandling. Modern förklarar att tiden är en tråd som binder samman alla världens händelser. Tillvaron är full av förälskelser, böcker, lekar, men även döden sätter sin prägel med faderns tragiska självmord. G. M., 1942- . Förlaga: Bonnier, 2010.

TPB-nr: P22301

Sanning

av Peter Temple

10 vol. (901 s. tryckt punktskrift)

En kvinna hittas med bruten nacke i ett badkar av glas. Chefen för Victoriapolisens mordrotel, Stephen Villani, kallas till lyxvåningen i centrala Melbourne. Men den stekheta staden, kringränd av ett brinnande landskap, ruvar på fler döda kroppar. Tre män, utan synbar koppling till kvinnan, hittas brutalt lemlästade. Snart står det klart att Villani motarbetas, både av människor med inflytande och av människor i hans närhet. Förlaga: Kabusa, 2011.

TPB-nr: P22644

Tant Julia och författaren

av Mario Vargas Llosa

11 vol. (1136 s. tryckt punktskrift)

Förf. studerade juridik som ung och han var nyhetsredaktör på ett radiobolag i staden Lima, men drömde hela tiden om att bli författare. Det hände mycket innan dess. Han träffade och förälskade sig i sin tant Julia, lärde känna en yrkesförfattare bl.a., som är en central gestalt i boken. Nobelpris i litteratur 2010. Förlaga: Norstedt, 2010.

TPB-nr: P22338

Facklitteratur

Från vaggan till deadline : biografi

av Robert Gustafsson

9 vol. (865 s. tryckt punktskrift)

R.G., 1964- , komiker och skådespelare, har flera gånger kallats Sveriges roligaste man och medverkat i många teaterpjäser, filmer och tv-program. I samband med sitt 25-årsfirande i branschen berättar han här sin historia; delar med sig av anekdoter från den översexuella barndomen, berättar om ungdomskriminaliteten och hur han så småningom tog död på den gamla svenska humoreliten och kom att jobba ihop med Killinggänget. Förlaga: Bonnier, 2010.

TPB-nr: P22387

Medlemsmodellen : rekrytera, aktivera och behålla medlemmar

av Niklas Hill

2 vol. (226 s. tryckt punktskrift)

Hur tar idéburna organisationer ett helhetsgrepp om sin medlemsutveckling? Här redogörs för åtta steg som förbättrar förmågan att rekrytera, aktivera och behålla medlemmar. Boken är skriven för tjänstemän, förtroendevalda samt aktiva som vill skapa en medlemsstrategi eller förbättra det operativa arbetet med medlemsutveckling. Författarna är samhällsentreprenörer.

TPB-nr: P22616

De vågade återvända : judiska infiltratörer i Nazityskland

av Patrick K. O'Donnell

8 vol. (719 s. tryckt punktskrift)

Fascinerande berättelse om hur en grupp tyska judar, både män och kvinnor, återvänder till Nazityskland i krigets slutskede som amerikanska fallskärmsjägare med mål att infiltrera och sabotera bygget av Hitlers alpfästning. Förhoppningen var att kunna förkorta kriget. Framställningen är baserad på arkivforskning, konfidentiella dokument och personliga intervjuer. Förf., amerikansk militärhistoriker. Förlaga: Optimal, 2010.

TPB-nr: P22295

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Kungskatastrofen

av Ingelin Angerborn

65 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Vilma är en riktig klantskalle. Viktor är ännu klantigare och Viking är klantigast av alla. På fredag är det Vikings tur att ta med sig en hemlig gäst till klassens roliga timme. Och eftersom den söta Meltems ögon har börjat glittra mot Skryt-Albin, så måste det vara den perfekta gästen. Vem ska han ta? Givetvis får han hjälp av Viktor och Vilma. Förlaga: R&S, 2010.

TPB-nr: P22315

Kentaurens styrka

av Adam Blade

2 vol. (176 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 4 i serien Beast Quest. På Avantiens slätter lever djur och människor i skräck för den vildsinta kentauren. Han är förhäxad av den lömske trollkarlen Malvel och istället för att beskydda djuren terroriserar han dem. Tom tvekar inte att ge sig ut på sin fjärde utmaning, men när han försöker hjälpa den hårt prövade befolkningen blir han kastad i fängelse. Förlaga: Bergh, 2009.

TPB-nr: P22081

Dilsa och kärlekens mysterier

av Petrus Dahlin

2 vol. (167 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Första boken i en egen serie om Dilsa som var med och löste mysterier i med Kalle Skavank. En dag får Dilsa ett brev från Ella, en tjej i en annan skola. Hon ber Dilsa om hjälp med att ta reda på om hennes förälskelse i Axel är besvarad. Men hur gör man för att lista ut vem någon annan gillar? Kärleksmysteriet visar sig vara lika knepigt som vilket deckarfall som helst. Förlaga: R&S, 2011.

TPB-nr: P22581

Reckless

av Cornelia Funke

6 vol. (550 s. tryckt punktskrift)

Del 1 i en fantasy-serie byggd på sagor, myter och legender med anknytning till bröderna Grimms värld. Det handlar om hjältemod, lojalitet, vänskap och svek. I centrum står bröderna Jacob och Will Reckless som går genom Spegeln in i den andra världen där dvärgar, enhörningar, feer och andra Grimm-figurer blir deras följeslagare.. Jacob är djärv och oförvägen, medan lillebror Will behöver mer skydd och hjälp. Förlaga: Opal, 2010.

TPB-nr: P22360

Våga & vinn

av Kajsa Gordan

3 vol. (307 s. tryckt punktskrift)

Del 3, fristående, i serien som börjar med Kärlek & dynamit. Miryams dagar går åt till skola, basket och att hjälpa till hemma. Och så är hon med Molly förstås, och Sebbe och Jonte. Och apropå Jonte - vad ska man göra om man tror att man är kär? Och om ens pappa har sagt att man inte ska vara närmare en kille än en meter?.

TPB-nr: P22348

Den dödes diamanter

av Anthony Horowitz

4 vol. (379 s. tryckt punktskrift)

I stadsdelen Fulham i London finns en detektivbyrå som inte är särskilt framgångsrik. Den drivs av Tim Diamond med hjälp av den yngre brodern Nick, 13 år. När de äntligen får ett uppdrag blir lyckan stor. För hundra pund ska de förvara ett brunt kuvert åt en kund. Vilket drömuppdrag! Hur svårt kan det vara att ta hand om ett kuvert några dagar? Efter några timmar har byrån drabbats av inbrott och mer dramatik väntar. Förlaga: B. Wahlström, 1989.

TPB-nr: P22767

Flykten från Berganien

av Eva Ibbotson

8 vol. (844 s. tryckt punktskrift)

Tally är 12 år och hennes klass får ett erbjudande om att delta i en internationell folkdansfestival i landet Berganien, vid tiden för andra världskriget. Men Berganiens kung blir dödad och alla barnen hjälps åt att smuggla landets kronprins ut ur landet - den dramatiska flykten tillbaka till England har börjat. Förlaga: Bergh, 2009.

TPB-nr: P22272

Bankrånet

av Anna Jansson

2 vol. (160 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Första advent står för dörren och det är julmarknad i Visby. Banken i staden, De badande wännerna, har ordnat en tipspromenad som Emil vinner. Men när han ska hämta sitt pris möts han av en förtvivlad bankdirektör. Någon har tömt bankvalvet under natten! Plötsligt får Emil Wern ett nytt fall att ta hand om. Det saknas en miljon kronor och det finns flera misstänkta.

TPB-nr: P22361

Sista skottet

av Niklas Krog

6 vol. (493 s. tryckt punktskrift)

Tredje boken om de basketspelande stockholmsungdomarna Mattias och Ayla. Mattias spelar i "svennelaget" Alvik och Ayla i "invandrarlaget" Akropol. Mattias ska åka till Västervik och sitt första basketläger - och han är nervös. Mest för att ett gäng tjejer från Akropol ska med på lägret. Och en av dem är Ayla. Ayla som han har försökt få bort ur skallen efter det som hände i Rinkeby i början av sommaren.

TPB-nr: P22664

Guldgruvan

av Chris Mould

2 vol. (143 s. tryckt punktskrift)

Del 5 i serien Hemligheten på Crampton Rock. Stanley Buggs håller skattkartan i sin hand. Men törs han avslöja den urgamla hemligheten? Och vem mer är det som känner till de mystiska tunnlarna under Crampton Rock?.

TPB-nr: P22368

Kärlek, kyssar och rekord

av Moni Nilsson

2 vol. (204 s. tryckt punktskrift)

Del 3 i serien som börjar med Pappan med de stora skorna. Semlan skriver vidare i sin dagbok om vad hon upplever. Den här gången handlar det om när Gordon och hon kom hem från en hemlig resa och mamma kom på det, en gäckande skugga, att kyssa någon när man är kär, att bli tonåring, när farfar plötsligt dök upp, att försöka slå Guinness kyssrekord och att ingenting riktigt blir som man tänkt sig.

TPB-nr: P22397

Tidningsdeckarna och den döda katten

av Arne Norlin

2 vol. (210 s. tryckt punktskrift)

Sjunde boken om 11-årige Henrik och hans kompisar på Norrsjö Nyheter. Henke och Emma jagar efter en bil som har kört ihjäl Astrid Svenssons katt. De jobbar som ungdomsreportrar på Henkes äldre brors tidning i ett projekt på hans mediegymnasium. Man hittar en misstänkt och ger sig i iväg i bilens riktning och kommer till en gård där man anar att det odlas cannabis. Plötsligt blir de upptäckta och hamnar i en jordkällare. Förlaga: Alfabeta, 2010.

TPB-nr: P22414

Megakillen blir superkändis

av Martin Olczak

2 vol. (110 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Sjunde boken om Megakillen Melker som tar på sig sin superhjältedräkt när någon är i knipa. Men hjärnan bakom hjältedåden är Melkers syster Molly. När det populära tv-programmet Vem vill bli en kändis? kommer till Melkers och Mollys lilla stad lurar den skurkaktige Krille Knutsson folk att tro att det är han som är Megakillen. Förlaga: R&S, 2010.

TPB-nr: P22356

Camilla och Micke

av Karin Wahlberg

4 vol. (354 s. tryckt punktskrift)

Andra boken om Camilla och hennes familj. Camillas familj lever i ett slags vakuum där den elaka styvmodern Arg-Britt styr med järnhand. Pappa är svag och rädd för konflikter och Camillas storebror Micke mår dåligt genom att umgås med kriminella personer. En dag får familjen påhälsning av polisen. Micke har åkt fast, och vad värre är - han ligger på sjukhus. Kanske nyinflyttade Bella kan vara ett stöd? Förlaga: B. Wahlström, 2010.

TPB-nr: P22392

Specialproduktioner

Taktila bilderböcker

Taktila bilderböcker innehåller collagebilder eller screentryckta bilder.

Prinsessan på ärten : fritt efter H. C. Andersen

av Mårdön Smet

22 s. tryckt punktskrift

H.C. Andersens klassiska saga om prinsen som reste ut i världen för att hitta en äkta prinsessa att gifta sig med. Taktilt omslag: screentryck. Förlaga: Bonnier Carlsen, 2003.

TPB-nr: P22117