Nya punktskriftsböcker oktober 2011

Inledning

Listan är uppdelad i 3 huvuddelar; Litteratur för vuxna, Litteratur för barn samt Specialproduktioner, vilka ligger på den första rubriknivån. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är i sin tur uppdelad på skön- respektive facklitteratur.

Listan omfattar 65 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Avsked

av Laila Brenden

7 vol. (644 s. tryckt punktskrift)

Del 40 och sista delen i släktsagan om Hannah. Mycket har skett på Rudningen sedam Gamla-Hannah styrde och Hundpojken var en del av bygdelivet. Sebjörg klarar på bästa sätt att ta hand om modern till Hans på kyrktrappan - och efter det går bröllopet som planerat. Det dansas, äts och festas till långt in på natten på Rudningen, och de nygifta smyger sig lyckliga undan för att njuta av bröllopsnatten. Förlaga: Schibsted, 2011.

TPB-nr: P22837

Svalorna flyger så högt att ingen längre kan se dem

av Åke Edwardson

7 vol. (669 s. tryckt punktskrift)

Stormens framfart i Småland förändrade livet radikalt för Ann och Johan. Nu sitter de vid 11-årige sonen Andreas' sjuksäng. Han har legat i koma i flera månader efter att ha fått ett träd över sig. Det de inte kan säga varandra yppas vid sonens sjukbädd. Hur ska livet kunna gå vidare? Kommer det att vara något mer än "en semester från döden"? Om kärlekens villkor under den största påfrestning två personer kan utsättas för. Förlaga: Leopard, 2010.

TPB-nr: P22404

Mamma, pappa, barn

av Carin Gerhardsen

9 vol. (778 s. tryckt punktskrift)

En tonårsflicka hittas mördad på en av Viking Lines färjor; när polisen besöker hennes hem inser de att även flickans yngre syster löper stor risk att råka illa ut. Samtidigt finner man ett svårt medtaget spädbarn i ett buskage, och ingen tycks sakna det. De två fallen blir en svår utmaning för kriminalkommissarie Conny Sjöberg och hans kollegor, inte minst som gruppen drabbas av interna bekymmer. Del 2 i Hammarbyserien. Förlaga: Ordfront, 2009.

TPB-nr: P22567

Frostnätter

av Arnaldur Indriðason

8 vol. (678 s. tryckt punktskrift)

Sjätte översatta deckaren med isländske kommissarien Erlendur Sveinsson. En kvinna hittas en kulen höstkväll hängd vid sin sommarstuga. När Erlendur får ett inspelat kassettband från en seans kvinnan deltagit i strax före sin död blir han tvungen att ta reda på varför hennes liv fick ett så plötsligt och tragiskt slut. Samtidigt dras Erlendur med gamla olösta fall och får även tampas med spöken ur sitt eget förflutna.

TPB-nr: P22733

Vinterstaden

av Arnaldur Indriðason

9 vol. (783 s. tryckt punktskrift)

En död pojke av utländsk härkomst hittas en kall januarikväll liggande i en frusen blodpöl utanför ett höghus i Reykjavik. Kriminalkommissarie Erlendur Sveinssons utredning leder till pedofil- och rasistspår. Pojkens äldre bror är också försvunnen. I den mörka och igensnöade vinterstaden ställs Erlendur inför en dyster gåta som för honom också väcker till liv halvt undanträngda smärtsamma minnen från det förflutna.

TPB-nr: P22707

Det fjärde offret : [kriminalroman]

av Mari Jungstedt

7 vol. (673 s. tryckt punktskrift)

Ett värdetransportrån begås i den lilla idyllen Klintehamn på Gotland. Rånarna försvinner och förskansar sig i ett ödetorp på landsbygden. När polisen kommer hittas en av rånarna mördad. Uppmärksamheten riktas mot öns motorcykelgäng, men det är något som inte stämmer. Kommissarie Anders Knutas letar kopplingar i det förflutna samtidigt som han försöker lägga band på sina alltmer heta känslor för kollegan Karin Jacobsson. Förlaga: Bonnier, 2011.

TPB-nr: P22764

Människor helt utan betydelse

av Johan Kling

3 vol. (228 s. tryckt punktskrift)

Stockholm sommaren 1998. Magnus arbetar som frilansande redaktör i film- och tv-branschen. Han rör sig som en insekt på de solstekta trottoarerna under en vandring mellan det ena mötet mer förödmjukande än det andra. Hela tiden väntar han på ett telefonsamtal som aldrig vill komma. Vemodig roman om Stockholms medievärld och ett utforskande av vad som händer i huvudet på en människa under en dag. Debutroman. J.K., 1962-.

TPB-nr: P22848

Min kamp. [1].

av Karl Ove Knausgård

Del 1 i en serie av sex böcker. Autofiktiv roman om förf:s egen uppväxt. I centrum står en far som i hela sitt liv agerat onåbar och omöjlig att förstå. När Karl Ove får telefonsamtalet med besked om faderns död inleds ett sorgearbete som sätter hela minnet på spel. Prisbelönad bok som vållat debatt inte bara i Norge. K.O.K., 1968-.

TPB-nr: P22302

Min kamp. 2.. Vol. 1

av Karl Ove Knausgård

D. 2: 18 vol. (1664 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i förf:s autofiktiva roman. Här är fadersporträttet i förra delen utbytt mot ett kompromisslöst sökande efter kärlek och vänskap. I centrum står också det egna författarskapet och konsekvenserna av att lämna Norge för en svensk anonymitet. Där finns den öppna blicken för den egna kärnfamiljen och faderskapet, men också på det nya hemlandet Sveriges nästintill skrattretande konformitet och konflikträdsla.

TPB-nr: P22684

Att älska ett djur hade länge varit min dröm

av Barbro Lindgren

2 vol. (182 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

På gården i Glömminge på Öland lever författarinnan B.L. med sina djur. Det är hunden Mimmi, katten Moster, Mosters systerdotter Elsa, tuppen Putte Kock, myskankan Sickan Carlsson och lite hönor. Vardagstillvaron för dessa varelser visar sig rymma allt från djupaste tragedi till den mest halsbrytande komedi. B.L. har en sällsam förmåga att lyfta det lilla till en betraktelse över livet i stort. Förlaga: Karneval, 2010.

TPB-nr: P22364

Och allt skall vara kärlek

av Kristian Lundberg

4 vol. (276 s. tryckt punktskrift)

Författaren jobbar inte längre på Yarden, omställningsplatsen i Malmö hamn som han skildrade i romanen med samma namn. Han är inte säker på om den bok han skrev var den han egentligen ville skriva. Han undrar om han någonsin kommer att sluta fred med sitt förflutna. Och så är det kärleken. Hur kan man beskriva något så oerhört, något så omvälvande? Är det möjligt att vända tillbaka, att gottgöra det onda man en gång gjort? Förlaga: Ordfont, 2011.

TPB-nr: P22704

Paradisets fångar

av Arto Paasilinna

4 vol. (387 s. tryckt punktskrift)

En udda samling människor bestående av sjuksköterskor, flygvärdinnor, skogsarbetare och en journalist, överleder en krasch i Indonesiens övärld. Det är bäddat för friktion, men de stora utmaningarna blir hur man ska skaffa mat och vatten - samt ta sig ifrån ön där det dessutom pågår ett gerillakrig. Ett SOS-rop på hjälp gör faller inte alla på läppen. För några har platsen nämligen blivit en paradisö. Förlaga: Bromberg, 2010.

TPB-nr: P22359

Älska och förlåta

av Nora Roberts

6 vol. (517 s. tryckt punktskrift)

Den världsberömda konsertpianisten Vanessa Sexton återvänder till den lilla hemstaden för att söka svar från sin mamma som hon inte träffat på tolv år. Vad var det som hände då Vanessa tillsammans med pappan lämnade allt bakom sig. Hon behöver få veta sanningen, men den är också vad hon fruktar mest. När hon träffar sin gamla kärlek Brady, nu ortens läkare, kompliceras saken ytterligare. En ny stark känsla växer fram. Förlaga: Harlequin, 2010.

TPB-nr: P22656

Jupiters öga : roman

av Oline Stig

8 vol. (771 s. tryckt punktskrift)

Aksel drömmer om att bli författare när han möter sin blivande hustru, Clara. De lever bohemliv i Oslos utkant på 1920- och 30-talen, bland konstnärer, socialister och intellektuella. 1942 blir de medlemmar i det norska nazistpartiet, Nasjonal Samling. En fiktiv berättelse om författarens farföräldrar som blir till en roman om kärlek, tro och tvivel och vad som egentligen avgör en människas livsval. Förlaga. Bonnier, 2010.

TPB-nr: P22400

Strindbergs stjärna : roman

av Jan Wallentin

11 vol. (1079 s. tryckt punktskrift)

Thriller i Dan Browns och Stieg Larssons anda. En man hittar ett kors i en gruva i Dalarna. Forskaren och läkemedelsmissbrukaren Don Titelman kopplas in och dras in i jakten på den stjärna som utgör den andra delen av nyckeln. Runt honom spinner både en gammal nazitysk och en katolsk orden sina nät. En ung kvinna med magiska egenskaper spelar en roll liksom Sven Hedin och Andrées polarexpedition i början av 1900-talet. . Förlaga: Bonnier, 2010.

TPB-nr: P22308

Margot

av Michal Witkowski

5 vol. (403 s. tryckt punktskrift)

Burlesk satir över ett samhälle där yta, underhållning och konsumtion blivit allt - tillika skröna från ett mer inofficiellt Polen av idag. Man får möta den tuffa långtradarchaffisen Margot som glatt prostituerar sig med en jätteperuk om nätterna för att inte bli igenkänd, hennes ärkefiende den vulgära flatan Svarta Greta och den rullstolsbundna Joanna som nätterna igenom talar med långtradarchaufförer över hela Polen. Förlaga: NoK, 2011.

TPB-nr: P22614

Facklitteratur

En kamp för frihet : Aung San Suu Kyi : biografi

av Jesper Bengtsson

6 vol. (627 s. tryckt punktskrift)

Biografi över Aung San Suu Kyi, född 1945, en av 2000-talets mest omtalade politiker och samlande symbol för demokratirörelsen i Burma. Förf., journalist, skildrar här hennes liv från barndomen till år 2010. Då satt Aung San Suu Kyi fortfarande i husarrest, men hon frigavs i slutet av samma år. Tiden i husarrest ledde till många personliga uppoffringar. Aung San Suu Kyi fick Nobels fredspris 1991. Förlaga: Norstedt, 2010.

TPB-nr: P22488

Mitt liv med Jussi

av Anna-Lisa Björling

9 vol. (859 s. tryckt punktskrift)

A-L.B., själv sångerska, skildrar de intensiva åren med Jussi. Hon berör även både J:s och sin egen barn- och ungdom före deras första Om triumfer på operascener världen över, om samarbete och möten med kända personer som Toscanini, Victoria de los Angeles, Robert Merrill, Renata Tebaldi. Men också en ärlig skildring av mödosamt arbete, mörka stunder och J:s tidiga, tragiska död. J.B., 1911-60. A-L.B., 1910-2006. Förlaga: Bonnier, 1987.

TPB-nr: P22350

Inifrån : makten, myglet, politiken

av Thomas Bodström

7 vol. (772 s. tryckt punktskrift)

Tio år i politikens hetluft leder till eftertanke. Här berättar T.B. om sina erfarenheter som minister och oppositionspolitiker, om politiska vänner och motståndare, om politiska händelser och "affärer", om vardagsarbetet i "Sveriges mest omoderna arbetsplats" - riksdagen - och om sina relationer till massmedia. Han delger även kritiska synpunkter på vad som gått snett inom den svenska socialdemokratin på senare år. Förlaga: Norstedt, 2011.

TPB-nr: P22726

Praktika för klitorissex

av Sandra Dahlén

36 s. tryckt punktskrift

Många har varit stolta "upptäckare" av klitoris - både vetenskapsmän och privatpersoner. Klitoris verkar länge ha varit kvinnans självklara och huvudsakliga sexorgan, men någon gång på 1800-talet försvann klitorisfokuset till förmån för slidan. För de flesta flickor och kvinnor är klitoris den kroppsdel som är viktigast för sexuell njutning. Förlaga: RFSU, 2008.

TPB-nr: P22476

Emil Sjögren

av Anders Edling

7 vol. (517 s. tryckt punktskrift)

Emil Sjögren, 1853-1918, ansågs som Sveriges förnämste tonsättare runt 1900. Detta är den första biografin över honom sedan 1918. S., som tidvis bodde i Paris, var bl.a. organist i Johanneskyrkan i Stockholm där han blev känd som improvisatör. Hans produktion omfattar framför allt verk i det mindre formatet och särskilt omtyckta blev sångerna och de fem violinsonaterna. A.E., bibliotekarie och musikforskare. Förlaga: Atlantis, 2009.

TPB-nr: P22445

Form i fokus : övningsbok i svensk grammatik. D. C.. Vol. 1

av Cecilia Fasth

Del C: 7 vol. (620 s. tryckt punktskrift)

Detta är en övningsbok i svensk grammatik för undervisning i Sfi, Sv2 och Svenska som främmande språk. Boken är avsedd för vuxna studerande som nyligen börjat studera svenska, eller som vill ha en ordentlig repetition av grammatikens grunder. Läsaren får här veta hur det svenska språket är uppbyggt och hur det används. Rikt varierade övningar med vardagligt språk ingår också.

TPB-nr: P22883

Fritt fall : spelet om Swedbank

av Birgitta Forsberg

10 vol. (1008 s. tryckt punktskrift)

Swedbank satsade i mitten av 2000-talet stort på att etablera sig i Baltikum och Ukraina. När den amerikanska investmentbanken Lehman Brothers gick omkull i september 2008 fick det konsekvenser för banker över hela världen. S. som tagit många kortsiktiga lån befann sig i akut kris. Den svenska staten var tvungen att skapa ett räddningspaket för att hindra att S. gick i konkurs. Fascinerande om affärer som tystades ner. Förlaga: Ekerlid, 2010.

TPB-nr: P22435

Jenny Lind : en biografi

av Nils-Olof Franzén

9 vol. (856 s. tryckt punktskrift)

Sopranen Jenny Lind, 1820-1887, var en sammansatt och fascinerande personlighet som gjorde stort intryck på sin samtid. Hon var drottning Victorias gunstling, H.C. Andersen var hopplöst kär i henne - men hennes egen stora kärlek var Felix Mendelssohn. Här ges en bred och mångskiftande skildring av hennes liv och gärning. Förlaga: Bonnier, 1982.

TPB-nr: P22500

Gösta Ekman : farbrorn som inte vill va' stor : [en biografi]

av Klas Gustafson

12 vol. (990 s. tryckt punktskrift)

Biografi över den mångsidige skådespelaren Gösta Ekman, 1939- . Som son till regissören Hasse E. och sonson till den store skådespelaren Gösta E. var han, enligt sina egna ord, "känd redan som spermie". Framställning följer kronologiskt hans arbetsliv från att som tonåring varit regiassistent åt Ingmar Bergman till 2010 då arbetar som regissör på Dramaten. Däremellan passerar en rad roller både på film och på teater. Förlaga: Leopard, 2010.

TPB-nr: P22388

Evert Taube och musiken

av Göran Gynne

2 vol. (180 s. tryckt punktskrift)

Kortfattad biografi över den svenske visdiktaren Evert Taubes, 1890-1976, liv och verk. Man får följa Taube från tidig barndom på Vinga utanför Göteborg till studieåren i Stockholm, åren till sjöss, ungdomsperioden i Argentina, den fullfjädrade konstnärens tid i svensk skärgård, Stockholm, Provence m.m. Andra halvan av boken upptas av texter till ett 50-tal av Taubes visor. Den tryckta boken är rikt illustrerad. Förlaga: Ehrlingförlagen, 2010.

TPB-nr: P22495

Strandhugg & strövtåg i Cornwall med omnejd : den långsamme resenären

av Robert Hermansson

5 vol. (448 s. tryckt punktskrift)

En efterlängtad och romantisk tågresa genom Cornwall blir en mycket bättre bilresa, så bekväm och så långsam man själv vill att den ska vara. Författaren Roberts och målaren Stigs resa går från London till Scilly-öarna. Det är inte bara en skildring av resandets tjusning; var man helst bor och vad man gärna äter och människorna man möter, utan även en resa genom historiska händelser som inträffat i trakterna.

TPB-nr: P22475

Bobby och Jackie : en kärlekshistoria

av C. David Heymann

8 vol. (731 s. tryckt punktskrift)

Efter mordet på John F. Kennedy 1963 riktades hela världens intresse mot den sörjande änkan Jackie. Inom familjen sökte hon tröst hos Johns bror Bobby. De inledde ett passionerat kärleksförhållande som varade i närmare fyra år. Trots att Bobby var gift och hade många barn valde omgivningen att titta åt ett annat håll. Deras förhållande fick ett abrupt slut när Bobby mördades 1968. Närgången skildring av en hemlig förbindelse. Förlaga: Forum, 2011.

TPB-nr: P22846

En av 12

av Stefan Holm

2 vol. (130 s. tryckt punktskrift)

Stefan Holm är en av Sveriges främsta höjdhoppare genom tiderna och hans karriär kröntes med OS-guld i Aten 2004. Här skriver han om sina förberedelser inför OS med de inledande träningspassen i Våxnäshallen i Karlstad och sedan på träningar och tävlingar i Sverige och utomlands. Han avslutar med tankar från den dagen han vann sitt guld; den rafflande finalen och det sista guldhoppet. Den tryckta boken är rikt illustrerad. Förlaga: Scholm, 2005.

TPB-nr: P22827

I väntan på talibanerna : Afghanistan inifrån

av Jesper Huor

6 vol. (539 s. tryckt punktskrift)

Personlig skildring från Afghanistan. Med Kabul som bas reser frilansjournalisten Jesper Huor under fem månaders tid 2009 till många farliga och förunderliga platser i det krigshärjade landet. Han möter terrorister, skolflickor, heliga män, poeter, feminister, opiumbönder och allehanda fifflare. Han brottas med stora frågor som: Vad rör sig i huvudet på en taliban? Men också: Hur får man tag på en caffelatte i Kandahar? Förlaga: Ordfront, 2010.

TPB-nr: P22396

Slidkransen : frågor och svar om myter kring mödom och oskuld

av Anna Knöfel Magnusson

18 s. tryckt punktskrift

Ordet mödomshinna har gett upphov till många myter och missförstånd. Framför allt för att det ger en bild av att en kvinnas slidmyning täcks av en hinna som spricker vid penetration. Det stämmer inte. Det finns ingen hinna och RFSU vill slå hål på myterna samt sprida kunskap och fakta om hur det verkligen förhåller sig. Förlaga: RFSU, 2009.

TPB-nr: P22478

Kukkunskap : (kukker: utväxt på trädstam) : en skrift om mannens kön

av Stefan Laack

84 s. tryckt punktskrift

Varför Kukkunskap? Att förf. valt ordet kuk som beskrivning på det manliga könet kan möjligen uppfattas som ett försök att skapa uppmärksamhet. Men egentligen är det av respekt för hur män själva namnger sitt kön. Ordet kuk har blivit en symbol för den ofina, råa och demoniska sidan av sexualiteten och gjort det svåranvänt. Men kuk står också för drivkraft, styrka, kåthet, kärlek och andra positivt laddade ord. Förlaga: RFSU, 2010.

TPB-nr: P22479

Det räcker inte med kärlek : [en mammas kamp för sin son]

av Jenny Lexhed

8 vol. (736 s. tryckt punktskrift)

När Jenny och hennes man får sitt första barn förstår de snart att sonen inte är som andra barn. Lucas har autism, något som också bekräftas när han får träffa en logoped. Nu börjar en envis kamp för att hjälpa Lucas till ett bra liv, och familjen söker desperat efter behandlingsmetoder. Det slutar med att Jenny drabbas av en utmattningspsykos, och hennes väg tillbaka blir en ny kamp för den utsatta familjen. Förlaga: Bonnier pocket, 2011.

TPB-nr: P22828

Pink Floyd : musiken, människorna, myterna

av Bengt Liljegren

9 vol. (864 s. tryckt punktskrift)

Den engelska rockgruppen Pink Floyd bildades 1965 och från att i början varit ett experimenterande psykedeliskt band blev de under 1970-talet kommersiellt stora med miljoner av beundrare. B.H., historiker och musiker, presenterar en naken och inte alltid så smickrande historia om P.F. Han koncentrerar sig mycket på gruppdynamiken och inte minst frontmännen Syd Barrett (som slutade i bandet 1968) och Roger Waters. Förlaga: Historiska media, 2010.

TPB-nr: P22433

På spåret : 2.500 frågor till hemmakupén

av Lena Lind Brynstedt

13 vol. (1096 s. tryckt punktskrift)

Frågor med olika svårighetsgrad, samlade från det populära frågeprogrammet i tv. De är indelade i sju kapitel med klassiska frågekategorier: Sverige, Europa, Världen, Historia, Kultur och nöje, Sport samt Djur och natur. Historik över programmet, som startade 1987, ingår och deltagare och vinnare under åren presenteras. Förord av Fredrik Lindström och Kristian Luuk. Den tryckta bokens spelmodul ingår ej i punktskriften. Förlaga: Max Ström, 2010.

TPB-nr: P22386

Kungligt & mänskligt : 200 år med ätten Bernadotte i Sverige

av Herman Lindqvist

4 vol. (360 s. tryckt punktskrift)

För 200 år sedan valdes den förste Bernadotte till svensk tronarvinge. Efter några år blev han kung Karl XIV Johan och sju generationer senare står hans ättling kronprinsessan Victoria beredd att föra kronan vidare. H.L. berättar om alla spännande levnadsöden däremellan; kungar, drottningar, prinsar och prinsessor, men också om familjens svarta får - om dem som blivit utstötta eller klassat ut sig själva. Förlaga: Bonnier, 2010.

TPB-nr: P22342

Cocaína : en bok om dom som gör det

av Magnus Linton

7 vol. (696 s. tryckt punktskrift)

Uppföljare till förf:s Americanos. Över 70 procent av allt kokain som konsumeras i världen kommer från Colombia. I denna reportagebok om knarkindustrin i detta, ett av världens våldsammaste länder, följer Linton kokabönder, yrkesmördare och antidrogkrigets soldater och tar med läsaren på en hisnande resa genom pulvrets galna historia, produktionens brutala villkor och kokainets växande roll i krig och politik. Förlaga: Atlas, 2010.

TPB-nr: P22285

Onanipraktika

av Jack Lukkerz

38 s. tryckt punktskrift

Alla människor berör någon gång sin kropp: på eller omkring könsorganen, omkring bröstvårtorna, analöppningen eller någon annanstans. När en person ägnar sig åt beröring för att uppnå orgasm talar vi om att man onanerar. Här beskrivs hur detta kan gå till. Förlaga: RFSU, 2009.

TPB-nr: P22477

Vad är språk?

av Mikael Parkvall

3 vol. (292 s. tryckt punktskrift)

Människans språk är unikt och trots dess betydelse och dagliga användning är det ett gåtfullt fenomen. Förf., lingvist, diskuterar om språkliga nivåer, ordförrådets storlek och struktur, skillnad mellan tal och skrift, språktypologi, -släktskap, -ekologi och uppfattningar om rätt och fel, bättre och sämre. Man får veta varför svenska är exotiskt och hur språk förändras över tiden. För en språkintresserad allmänhet. Förlaga: NoK, 2006.

TPB-nr: P22336

Stig

av Niklas Rådström

3 vol. (252 s. tryckt punktskrift)

Personlig minnesbok där författaren N.R. tecknar ett vänporträtt av författaren och konstnären Stig Claesson, 1928-2008. När S.C. avled blev Rådström tillfrågad om han kunde uttala sig om vad "Slas" betytt för honom. Han blev ställd och kunde knappt säga något. Men nu skriver han om deras möten - vid lunchbordet, i boxningslokalen och i bastun - hur deras relation fördjupades och en vänskap växte fram.

TPB-nr: P22891

Erotiska väsen

av Ebbe Schön

6 vol. (526 s. tryckt punktskrift)

Folktron spelade en stor roll i gångna tider och togs på allvar på ett sätt som vi har svårt att inse idag. Näcken var ett farligt erotiskt väsen för kvinnor, och män skulle undvika att låta sig förföras av skogsrået. Förf., etnolog och f.d. chef för folkminnesarkivet på Nordiska museet, berättar här om folktrons olika erotiska väsen och hur författare förvaltat de stämningar dessa förmedlade. Den tryckta boken är illustrerad. Förlaga: Carlsson, 2010.

TPB-nr: P22389

Vänskapskoden

av Bodil Sjöström

4 vol. (284 s. tryckt punktskrift)

Vad är vänskap? Hur blir man en bra vän? Finns det vänskap utan förbehåll och villkor? Journalisten B. S. skriver här om vänskap och vänner. Boken innehåller bl.a. intervjuer med Eva Dahlgren, Stefan Einhorn och Mia Törnblom om deras syn på vänskap. Manlig och kvinnlig vänskap granskas liksom problem i vänskapsrelationer. En lättläst introduktion till ämnet vänner och vänskap. Förlaga: Alfabeta, 2008.

TPB-nr: P22502

Och i Wienerwald står träden kvar

av Elisabeth Åsbrink

9 vol. (822 s. tryckt punktskrift)

Biografi över Otto Ullman, judiskt krigsbarn från Wien, som räddas till Sverige 1939. Hans föräldrar försöker överleva nazismens Österrike och beslutar sig för att skriva ett brev om dagen till den 13-årige sonen tills de ska återförenas. I Sverige blir Otto gårdsdräng och hamnar som 17-åring hos godsherre Kamprad i Småland. Familjen tar emot pojken trots att den håller på "farbror Hitler" och Otto och sonen i familjen, Ingvar, blir nära vänner.

TPB-nr: P22875

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Fredens trummor

av Meshack Asare

2 vol. (196 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Förf. är från Ghana. Vad gör man när man inser att man har blivit vän med en person som tillhör fienden och när man utsätts för trycket att skada honom? Det är dilemmat som drabbar de två pojkarna Billa och Meliga, som bor på varsin sida om floden och därmed borde vara fiender till varandra - för så har det ju alltid varit. Men Billa och Meliga tycker om varandra och inser att de har mycket gemensamt. Förlaga: Trasten, 2010.

TPB-nr: P22508

Tur i oturen King-Kong!

av Kirsten Boie

94 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Bilen har gått sönder! Så typiskt! Och familjen har inte råd med att skaffa en ny. Men kanske om mamma kan vinna högsta vinsten i en frågetävling? Sebastian hoppas på det i alla fall. Men problem uppstår när Sebastians marsvin King-Kong ställer till det och han snabbt måste rycka in. Förlaga: Bergh, 2011.

TPB-nr: P22576

Den blodiga handen

av Charles Butler

65 s. tryckt punktskrift

Glestryck

När Meg, 17 år, förlorar sin hand i en olycka får hon en ny genom organdonation. Handen har tillhört en ung studentska och allt verkar fungera fantastiskt bra. Snart märker dock Meg att handen har kvar en egen vilja. Meg blir mer och mer besatt av att ta reda på vem flickan var som hon fick handen ifrån. Om hon får veta vem flickan var kanske hon kan förstå vad handen är ute efter. Förlaga: Argasso, 2010.

TPB-nr: P22439

Den förlorade staden

av Philip Caveney

7 vol. (632 s. tryckt punktskrift)

Del 3 i trilogin om Sebastian Darke. Djupt inne i Mendips djungel letar Sebastian, buffilopen Max och krigaren Cornelius efter en övergiven stad. Finns den på riktigt eller är den bara en saga? I djungeln möter de jiliterna, ett djungelfolk som tror att Sebastian är den hjälte de har väntat på. Djungelflickan Kira vill gifta sig med Sebastian. Hur ska han slingra sig ur det? Vad ska flickvännen Jenna säga när de kommer hem? Förlaga: Semic, 2010.

TPB-nr: P22556

Kapten Callinestras skatt

av Philip Caveney

8 vol. (674 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i trilogin om Sebastian Darke. Från den myllrande hamnstaden Ramalat beger sig Sebastian, buffilopen Max och krigaren Cornelius ut på havet för att leta efter den legendariske kapten Callinestras skatt. Sebastian möter också kärleken i skeppets modiga kapten Jenna. Men faror lurar överallt - de måste kämpa mot havsodjur, samvetslösa pirater, jätteödlor, sjösjuka och en häxa som förtrollar Sebastian. Förlaga: Semic, 2009.

TPB-nr: P22557

Den dödes viskning

av Anthony Horowitz

4 vol. (376 s. tryckt punktskrift)

Del 2, fristående, i serien som börjar med Den dödes diamanter. Tim Diamond driver en föga framgångsrik detektivbyrå i London tillsammans med sin yngre bror Nick, 14 år. Äntligen får de ett nytt fall att lösa. En man knackar på dörren och berättar att han är den ende som kan förhindra att en rysk diplomat mördas. Mannen lämnar hastigt detektivbyrån, men glömmer kvar en hotellnyckel. Dags för bröderna att göra nytta! Förlaga: B. Wahlström, 1992.

TPB-nr: P22768

Förbjudna sopor

av Anna Jansson

2 vol. (136 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

När Emils kompis Ubbe ska bära ut soporna har någon redan fyllt familjens soptunna. Ubbes mamma blir jättearg för i Visby där de bor måste man betala för varje kilo sopor man slänger. Har man mycket sopor blir det dyrt och Ubbes familj har inte så mycket pengar, Men som tur är hittar detektiven Emil snart ett spår som leder till ett riktigt sopberg. Förlaga: R&S, 2011.

TPB-nr: P22735

Juvelkuppen

av Suzanne Mortensen

7 vol. (555 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Fjärde boken on Clara Dickens detektivbyrå. Här hjälper tvillingarna Svana och Svante Brodin den annorlunda och supersmarta detektiven att lösa ett klurigt fall. Juveler för stora summor försvinner när stadens guldsmedsbutik rånas och Dickens detektivbyrå får i uppdrag att lösa problemet. Mycket står på spel och spårhunden Safir riskerar nästan livet för att klara uppdraget. Förlaga: B. Wahlström, 2010.

TPB-nr: P22430

En vän som heter Mia

av Peter Pohl

2 vol. (202 s. tryckt punktskrift)

Elvaåriga Lina har aldrig varit hemma hos sin vän Mia. Hon har stått utanför porten till Mias hus och tittat men inte velat ringa på. För tänk om Mia då vill komma och hälsa på hos Lina. Det skulle bli en katastrof. Lina måste hålla uppe fasaden att allting fungerar, men det gör det egentligen inte - Linas mamma är alkoholiserad, hemmet förfaller och Lina måste ta hand om sin lillebror Ola samtidigt som hon sköter skolan. Förlaga: Opal, 2011.

TPB-nr: P22640

Spökhistorier från det svarta skeppet

av Chris Priestley

4 vol. (394 s. tryckt punktskrift)

I ett gammalt värdshus vid havet sköter syskonen Cathy och Ethan själva ruljansen när en sjöman plötsligt knackar på dörren och ber om skydd mot ovädret utanför. Till barnens förtjusning börjar han berätta spökhistorier, ruskiga berättelser om hämndlystna sniglar och tatueringar som blir levande. Men vem är den okände mannen egentligen? Och hur kommer det sig att han vet så mycket om syskonen? Förlaga: R&S, 2010.

TPB-nr: P22413

Magnetstenen

av Ida-Marie Rendtorff

3 vol. (241 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien som börjar med Krigarprovet. Drakviskaren Dalia, 14 år, är fånge på ett fartyg på väg mot det avlägsna landet Moranien. Hennes drake Flamar är instängd i en grotta långt därifrån och allt hopp om att återse honom tycks vara ute. Men Dalia lyckas bli vän med kökspojken och kocken. Tillsammans smider de en plan. Förlaga: Bergh, 2010.

TPB-nr: P22425

Tyra och Storgrubblaren

av Ulf Stark

5 vol. (466 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Tyra är en vanlig tjej. En kväll sitter hon sur hemma i köket och tragglar med mattetal. Men snart ska det dåliga humöret bytas ut mot pur förvåning när en liten farbror, inte större än ett päron, står på fönsterblecket och knackar på fönstret. Detta är upptakten på en märklig resa till planeten Klotus. Där Tyra får en vän i Prim och måste överlista monstrutserna i Kalla bergen som hotar folket i staden Globus. Förlaga: Bonnier Carlsen, 2010.

TPB-nr: P22421

Stenhusets hemlighet

av Annika Widholm

4 vol. (339 s. tryckt punktskrift)

Ella, 12 år, flyttar in i ett gammalt stenhus på landet. Hon trivs inte alls i det nya huset, som sägs vara hemsökt av spöken, och hon har svårt att få vänner i den nya klassen. Men sen lär hon känna Jacob som gräver ruiner i skogen. På nätterna börjar Ella drömma om ruinerna. Hon dras in i ett spännande men farligt äventyr och snart förstår hon att det finns ett samband mellan drömmen, ruinerna, huset och hennes eget liv. Förlaga: Bergh, 2010.

TPB-nr: P22423

Sjukhusmysteriet

av Martin Widmark

60 s. tryckt punktskrift

Nittonde boken om LasseMajas detektivbyrå. En kvinnan får sitt brutna ben gipsat på sjukhuset. Det gör ont så hon får en tablett som lindrar den värsta värken. Men när hon kvicknar till är hennes guldörhängen borta. Det visar sig att fler patienter blivit bestulna, berättar polismästaren, men så länge inga smycken dyker upp kan ingen gripas. Lasse och Maja kommer på en smart plan för att hitta stöldgodset. Förlaga: Bonnier Carlsen, 2010.

TPB-nr: P22339

Vänner

av Kazumi Yumoto

5 vol. (405 s. tryckt punktskrift)

Kiyama, Yamashita och Kawabe är tre japanska 12-åriga pojkar som funderar på livets mysterier. Mest fascinerande är döden. Ingen av dem har sett en död människa. Men den där gamle gubben i det fallfärdiga huset en bit bort, borde inte han vara på väg att dö snart? Pojkarna bestämmer sig för att spionera på honom. Men den gamle mannen spionerar tillbaka, och innan de vet ordet av har en ovanlig vänskap tagit sin början. Förlaga: Trasten, 2009.

TPB-nr: P22506

Djävulsdåd och änglavrål

av Helena von Zweigbergk

6 vol. (618 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

En dag när Åke är ensam hemma hör han mystiska ljud från loftgången. Han öppnar dörren och under snowracern med en gammal trasmatta över sig sticker en blek hand fram. Under trasmatten sitter en ängel! Hon heter Mimmi och snart är de vänner. Snart dyker en annan mystisk flicka upp. Hon är röd och ilsken med horn och lång svans. Det är en djävulsflicka som också vill vara Åkes vän och lockar med hämnd på skolans elakaste kille. Förlaga: R&S, 2010.

TPB-nr: P22415

Specialproduktioner

Bredvidböcker

Den tryckta originalboken medföljer punktskriftsboken.

Snurran på dagis

av Eva Bergström

28 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Snurran och Saltis går på samma dagis. De är bästa vänner för det mesta, men den här dagen är ingenting som vanligt. Allt Saltis gör tycker Snurran är fel och hon vet ju att det är hon som har rätt. Humoristiskt om små barns konflikter och kamratrelationer. Uttrycksfulla, enkla tecknade bilder av de små kattfigurerna i olika situationer, ofta mot vit bakgrund. Ibland tecknade i dagismiljön. Inga bildbeskrivningar. Förlaga: Bonnier Carlsen, 2011.

TPB-nr: P22597

Hur gick det sen? : [boken om Mymlan, Mumintrollet och lilla My]

av Tove Jansson

27 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Om Mumintrollets väg från mjölkbutiken via den mörka skogen och andra hemskheter hem till idyllen och tryggheten hos Muminmamman. På vägen möter han många figurer - Mymlan, Gafsan, Hemulen, Lilla My och en filifjonka. I muminhuset blir alla bjudna på bull- och mjölkkalas. Förlaga: Norstedt, 1993.

TPB-nr: P22633

Vilmas häst

av Cecilia Lidbeck

39 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Sommarlovet är över och skolan har börjat. När klassens stöddigaste kille Erik skryter om sin nya hund, vill Vilma inte vara sämre. Hon berättar om Smulan, hästen hon fått i present av mamma och pappa och som nu bor i familjens trädgård. Problemet är bara att det inte finns någon häst. Nu är alla kompisarna plötsligt på väg hem till Vilma för en utlovad ridtur runt kvarteret! Förlaga: B. Wahlström, 2008.

TPB-nr: P22759

Drakens vimsiga dag : andra boken om Draken

av Dav Pilkey

46 s. tryckt punktskrift

Draken har en riktigt virrig dag. Istället för att läsa morgontidningen och steka ägg läser han äggen och steker tidningen. Efter det blir dagen bara vimsigare och vimsigare. Han sopar sitt stampade jordgolv så noga att det blir ett källargolv och när han handlar får matvarorna inte plats i bilen och han tvingas äta upp maten innan han far hem. Förlaga: B. Wahlström, 2008.

TPB-nr: P22760

Billy på sjukhus

av Birgitta Stenberg

30 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Billy ramlar ner från ett träd och måste åka till sjukhus. Som tur är får mamma följa med och sova över i en säng bredvid Billy. Det är ganska spännande att gå i de långa korridorerna på natten. Man kan få en nattmacka inne hos sköterskorna och i ett rum träffar Billy Kent som har en eldsprutande drake på ryggen. Inga bildbeskrivningar. Förlaga: Bonnier Carlsen, 2011.

TPB-nr: P22598

Jonna och mirakelträdet

av Nalle Valtiala

34 s. tryckt punktskrift

En dag får Jonna höra att mormor inte har mycket tid kvar att leva. Jonnas hjärta vill brista, men mormor tröstar henne med att säga att döden hör livet till. När apotekaren berättar om det indiska mirakelträdet blir Jonna nyfiken, kan det rädda mormor? Färgbilder med inslag av collage. Förlaga: Schildt, 2010.

TPB-nr: P22596