Nya punktskriftsböcker november 2011

Inledning

Listan är uppdelad i 3 huvuddelar; Litteratur för vuxna, Litteratur för barn samt Specialproduktioner, vilka ligger på den första rubriknivån. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är i sin tur uppdelad på skön- respektive facklitteratur.

Listan omfattar 131 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Bara någon att straffa

av Kristofer Ahlström

7 vol. (642 s. tryckt punktskrift)

En 25-årig man återvänder till sin barndoms Fårö för att begrava modern efter dennas självmord och ta farväl av släktgården. Tillsammans med en ungdomskamrat minns han uppväxten och iakttar nuets gotländska verklighet. Men vreden över mammans, och öns öde växer och slutligen brister allting. Tillsammans med en manodepressiv flicka och en dödssjuk rättshaverist inleder han ett korståg för att återerövra det som en gång var. Förlaga: Forum, 2011.

TPB-nr: P22804

Låt de gamla drömmarna dö

av John Ajvide Lindqvist

9 vol. (821 s. tryckt punktskrift)

Texter skrivna under en längre tid och i olika sammanhang. Här finns efterfrågade noveller, sketcher till tv-programmet Reuter & Skoog och kåserier till recensioner och Sommarprogrammet från 2006. Novellen, som gett samlingen dess namn, ger svar på vad som hände Oskar och Eli sedan de stigit av tåget där Låt den rätte komma in slutade. Vissa av texterna har publicerats tidigare. Förlaga: Ordfront, 2011.

TPB-nr: P22559

Eva Lunas berättelser

av Isabel Allende

8 vol. (673 s. tryckt punktskrift)

I romanen Eva Luna (1987) uppmanas Eva Luna av sin blivande livskamrat Rolf Carlé att fortsätta skriva. Här berättar nu Eva Luna 23 mustiga skrönor, med rötter i den sydamerikanska berättartraditionen. Det genomgående temat är förhållandet mellan könen. Åter får man möta personer som Rolf Carlé, filmfotografen som märkts av krigets fasor, Riad Halabi, araben med det stora hjärtat, Välgöraren m.fl. Förlaga: Norstedt, 1990.

TPB-nr: P22593

Kärlek och skugga

av Isabel Allende

9 vol. (861 s. tryckt punktskrift)

Chilenskan I. A:s roman utspelar sig i en latinamerikansk militärdiktatur, där två ungdomar - journalisten Irene och fotografen Francisco - samtidigt som deras kärlekssaga spirar, upptäcker en massgrav för militärens offer. Ungdomarna går i landsflykt för att inte tvingas dela samma öde. Det är en episkt upplagd, realistisk roman av 1800-talssnitt, med ett myller av personer. Förlaga: Norstedt, 1986.

TPB-nr: P22520

Burma boy

av Biyi Bandele

4 vol. (395 s. tryckt punktskrift)

Burmas djungler under kriget 1944. Ett brittiskt förband under den legendariske general Orde Wingate, ska ta sig bakom japanernas linjer. En av soldaterna är Ali Banana, som rymt från sin hemby i Nigeria och tagit värvning under förespegling att han är betydligt äldre än sina fjorton år. Tragikomisk roman i soldaten Svejk-anda som även ger röst åt de allierades många anonyma afrikanska soldater. B.B., 1967, nigeriansk förf. Förlaga: Leopard, 2010.

TPB-nr: P22534

Mord på ljusa dagen

av Agatha Christie

6 vol. (517 s. tryckt punktskrift)

Hercule Poirot är gäst på ett fashionabelt badhotell i Cornwall strax före 2:a världskrigets utbrott. Omgiven av trivsamma gäster får han vittring på ett mord som kommer att begås, men som han inte kan hindra från att utföras. Med användning av de grå cellerna reder han dock så småningom upp mordet på skådespelerskan. Förlaga: Bonnier, 2000.

TPB-nr: P22720

Mördaren är död : roman om ett brott och om Hallands söner

av Stewe Claeson

5 vol. (492 s. tryckt punktskrift)

Den lokale byggherren Johannes Halland är död och i hans hem på den skånska landsbygden samlas de sex sönerna för att göra bokslut. I ett kinesiskt skrin hittar de ett bekännelsebrev där fadern erkänner sig skyldig till mord. Romanens huvudperson, Jens, funderar över sina bröder och filosoferar över livet och kärleken. Lågmäld berättelse om ett par dagar av betydelse i en stor familj som inte träffas särskilt ofta. Förlaga: Norstedt, 2011.

TPB-nr: P22727

Bröllopsfixaren

av Marita Conlon-McKenna

10 vol. (890 s. tryckt punktskrift)

Maggie Ryan har tre snygga, smarta singeldöttrar. Anna är akademiker i den litterära världen i Dublin, Grace arkitekt och lillasyster Sarah har inte riktigt hittat sin nisch. Maggie vill gärna hitta lämpliga män till sina döttrar. Ett projekt som visar sig vara svårare än hon först trott. Men Maggie är inte den som låter sig nedslås! Hon tänker inte ge upp förrän döttrarna har de där förbaskade ringarna på sina fingrar. Förlaga: Norstedt, 2011.

TPB-nr: P22812

Till mamma på mors dag

av Doris Dahlin

8 vol. (818 s. tryckt punktskrift)

Reseda har gjort en lyckad klassresa. Städerskans dotter är nu läkarhustru och ekonomichef. Men när mamman dör kraschar tillvaron och minnena från det förflutna dyker upp. Elisabeth växte upp i samma småstad som Reseda, men flyttade till Stockholm och blev psykoterapeut. Hennes senila mamma bor på vårdhem och tryggheten är arbetet och "terapirummet". Relationsroman om den svåraste om relationen, den mellan mor och dotter. Förlaga: Ordfront, 2011.

TPB-nr: P22711

En underjordisk dagbok

av Fedor Michajlovitj Dostojevskij

4 vol. (363 s. tryckt punktskrift)

En före detta tjänsteman har dragit sig tillbaka till sitt kyffe i Sankt Petersburg. Här isolerar han sig och gör i sin dagbok anteckningar med häftiga utfall mot den samtid som han inte vill - eller inte kan- inordna sig i. Denna monolog av källarmänniskan, från 1864, är ett centralt verk i D:s författarskap. Nyöversättning och efterord av Barbro Lönnqvist. Tidigare utgåva med titeln "Anteckningar från ett källarhål". Förlaga: Lind & Co, 2010.

TPB-nr: P22474

Fadevår, tack för ljuset!

av Fredrik Ekelund

5 vol. (480 s. tryckt punktskrift)

Självbiografisk skildring av förf:s barndoms- och ungdomsvärld i västra Malmö. Men också en självreflexiv undersökning av förhållandet mellan minne och litterärt berättande. Fredrik var nio år när han kom med sin familj från Sundsvall i norr till den stora staden i Skåne. Nu väcker han liv i barndomens värld; föräldrarna, kioskerna, macken, de hundratals barnen som myllrade omkring mellan radhusen. Förlaga: Bonnier, 2010.

TPB-nr: P22468

I en förvandlad stad

av Per Anders Fogelström

3 vol. (273 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 4 i lättläst-versionen av Per-Anders Fogelströms serie som inleds med Mina drömmars stad. Det är en kväll i april 1928. Emelie är chef för en mataffär på Söder i Stockholm. Ikväll ska hon flytta från den lägenhet där hon bott i 20 år. Nya tider har kommit till staden. På gatorna rullar det alltfler bilar och i de nybyggda lägenheterna finns det toalett och dusch. Förlaga: LL-förlaget, 1999.

TPB-nr: P22747

Sommarhuset

av Anna Fredriksson

7 vol. (617 s. tryckt punktskrift)

Eva är en medelålders lärare som under hela sitt liv stått nära sin mor. När denna begår självmord tvingas Eva återuppta kontakten med sina yngre syskon Anders och Maja och en bitter arvstvist står för dörren. Som en trygg punkt i tillvaron finns emellertid moderns sommarhus. Men när syskonen meddelar att de vill sälja huset och drar in i det med sina familjer, tvingas Eva att ytterligare förändra sitt liv. A.F., 1966 - . Förlaga: Forum, 2011.

TPB-nr: P22816

Brottsplats: Faithful Place : [kriminalroman]

av Tana French

13 vol. (1225 s. tryckt punktskrift)

Polismannen Frank Mackey återvänder efter tjugo år till sin barndoms fattigkvarter i Dublin. Hans syster har bett honom komma då man hittat en väska, tillhörande Franks ungdomskärlek Rosie. Tillsammans skulle de ha rymt för att börja ett nytt liv i England. Men Rosie försvann spårlöst och känslan av att ha svikit henne har plågat Frank sedan dess. Ny tyder allt på att hon aldrig lämnade Faithful Place i Dublin den där natten för tjugo år sedan.

TPB-nr: P22928

Lådan : mörkrumshistorier

av Günter Grass

6 vol. (451 s. tryckt punktskrift)

Förf:s barn från olika relationer sitter runt ett bord och pratar och minns. Det är tvillingarna Patrick och Georg, Lars, Thaddäus, Paulchen, Lena, Jesper och Nana. De har träffats för att de ska minnas barndomen och upplevelsen av den nu 80-årige fadern. De vindlande samtalen formar sig till en annorlunda slags självbiografi av, och om, G.G., 1927- , en av Tysklands främsta författare. Fristående fortsättning på boken: När man skalar lök.

TPB-nr: P22661

Tigerkvinnan : roman : [om barnmorskan Cecilia Lund]

av Katerina Janouch

10 vol. (898 s. tryckt punktskrift)

Del 4 i serien inledd med Bedragen. Cecilia Lunds familj har återgått till vardagen efter den stormiga sommaren. Men relationen till John har blivit ansträngd på grund av barnet de väntar. Även i Cecilias systrars liv sker förändringar. Hur hanterar man kärlekskriser och arbetslöshet när saker och ting inte blir som man tänkt sig? En dag dimper ett anonymt paket ner i familjens brevlåda. Det är en bok med ett obehagligt budskap.

TPB-nr: P22868

Det stora huset

av Nicole Krauss

10 vol. (919 s. tryckt punktskrift)

New York tidigt 1970-tal. Den chilenske poeten Daniel återvänder till frihetskampens Chile och den unga författarinnan Nadia får ta över hans skrivbord som ska ha tillhört Lorca. Skrivbordet blir snart en del av henne själv och själva förutsättningen för hennes skrivande. Tjugofem år senare,blir Nadia kontaktad av en ung kvinna som säger sig vara poetens dotter. Hon har kommit för att hämta sin döde fars skrivbord. Förlaga: Bromberg, 2011.

TPB-nr: P22687

Kajerna vid Hudson River

av Gösta Larsson

10 vol. (910 s. tryckt punktskrift)

Hamnen i New York är invandraren Jans egentliga hemland. Han lever med ryggen mot staden och hamnen är som ett levande väsen - nyckfull, grym, orättvis, underbar. Livet förändras till en viss del för Jan när han träffar en annan invandrare, norskan Karen. Arbetarskildring från 1946 - nu för första gången på svenska - skriven av den svenskamerikanske författaren G.N., 1898-1955. Förord av Frederik Ekelund. Förlaga: BookLund, 2011.

TPB-nr: P22544

Lisa för själen

av Sisela Lindblom

3 vol. (259 s. tryckt punktskrift)

Lisa är en ung kvinna i 20-årsåldern i Stockholm. Hon har brutit med sina föräldrar och sina två systrar, Gertrud som är utvecklingsstörd och intagen på ett hem och Kerstin, aningslös lillasyster. Lisa gör allt för att odla sin cynism och illusionslöshet och förnekar mänskliga värden och värderingar. Men snart spricker masken och hon försöker desperat hitta sitt eget jag. Debutroman av S.L., 1969-.

TPB-nr: P22877

Stilla dagar i Mixing Part

av Erlend Loe

3 vol. (278 s. tryckt punktskrift)

Den norska familjen Teleman är på semester och har hyrt en stuga i Mixing Part eller Garmisch-Partenkirchen som orten i Bayern egentligen heter. Starka slitningar och sociala förvecklingar uppstår på ett högst humoristiskt sätt då familjemedlemmarna har olika syn på Tyskland och den tyska historien. Roman med snabb dialog och träffande beskrivning av mänskliga svagheter och fördomar. E. L., norsk förf., 1969- . Förlaga: Alfabeta, 2010.

TPB-nr: P22363

Änglamakerskan

av Camilla Läckberg

11 vol. (1067 s. tryckt punktskrift)

Påsken 1974 försvinner en familj spårlöst från ön Valö utanför Fjällbacka. En fin påskmiddag är uppdukad i matsalen, men alla utom den ettåriga dottern Ebba är borta. Har de blivit utsatta för något brott eller försvunnit frivilligt? Gåtan får aldrig någon lösning. Många år senare återvänder Ebba till ön för att rusta upp ett hus. Hon utsätts för en mordbrand. Polisen i Fjällbacka börjar utreda även det gamla preskriberade fallet.

TPB-nr: P22941

Tretton timmar

av Deon Meyer

11 vol. (1060 s. tryckt punktskrift)

Det är tidig morgon och en ung kvinnlig amerikansk turist rusar jagad uppför sluttningen på Taffelberget i Kapstaden. Samtidigt väcks polisveteranen Benny Griessel av meddelandet om ett mord på en annan kvinna. Innan dagen är slut ska ytterligare ett mord ha begåtts och Bennie själv ha fått ett skott i hjärtat. Fängslande skildring av ett samtida Sydafrika med dess kontraster, korruption och kriminalitet.

TPB-nr: P22801

Vintervålnader

av Kate Mosse

4 vol. (409 s. tryckt punktskrift)

Den unge engelsmannen Freddie Watson sörjer sin i första världskriget stupade broder George. När han en efter en långvarig depression företar sig en bilresa i franska Pyrenéerna tvingas han söka hjälp och härbärge i en liten by där det samma kväll hålls en fest. Han blir placerad till bords bredvid den vackra Fabrissa och berättar om sin sorg. Dagen efter har ingen sett vare sig Freddie eller Fabrissa på festen. Förlaga: Norstedt, 2011.

TPB-nr: P22627

Evig eld : [kriminalroman]

av Jonas Moström

10 vol. (823 s. tryckt punktskrift)

En överläkare Ola Bergman blir en sen höstkväll nedskjuten utanför akutmottagningen på Sundsvalls sjukhus. Kollegan Erik Jensen försöker förgäves rädda hans liv. Kriminalkommissarie Johan Axberg misstänker att motivet är svartsjuka på grund av offrets otrohetsaffärer. Eller att Bergman varit inblandad i försäljning av medicin med cancerframkallande biverkningar till u-länder. Samtidigt härjar en pyroman i Sundsvall. Förlaga: Lind & Co, 2011.

TPB-nr: P22708

Safari med döden : en Homandeckare

av Jan Mårtenson

9 vol. (864 s. tryckt punktskrift)

Antikvitetshandlaren Johan Homan blir i utbyte mot en gustaviansk byrå erbjuden att ex exklusiv safari i Afrika. Hade han anat vad som väntade hade han tänkt sig för både en och två gånger. Snart blir han nämligen indragen i en härva av internationell vapenhandel, afrikanska blodsdiamanter, människoätande lejon och kärlekspassioner. Och med på den exklusiva resan finns både fula fiskar och fala damer. Förlaga: W&W, 2011.

TPB-nr: P22776

En fager mö

av Joyce Carol Oates

6 vol. (440 s. tryckt punktskrift)

16-åriga Katya kommer från en trist industrihåla i New Jersey och arbetar som barnflicka i det fashionabla Bayhead Harbor. Under en promenad med familjens två små barn möter hon den äldre, charmige Marcus Kidder. Han är en rik och respekterad allkonstnär som gör stort intryck med sina konstverk och sin bildning. Men när Katya en dag blir ombedd att sitta modell för ett porträtt ställs deras vänskap på sin spets. Förlaga: Bonnier, 2011.

TPB-nr: P22562

Hennes mjukaste röst : roman

av Bengt Ohlsson

11 vol. (1014 s. tryckt punktskrift)

Karen överlever en svår bilolycka och vaknar upp i en sjukhussäng. Hon har just blivit övergiven av den man hon trodde var hennes livs kärlek och förbereder sig på ett liv i ensamhet. Men hon plågas av känslor av skam, vrede och skuld. Långsamt befriar hon sig själv och söker en ny mening med tillvaron. Med stark inlevelse skildras en kvinnas självrannsakan och brytningspunkt i livet. Romanens handling utspelas i Nova Scotia, Kanada.

TPB-nr: P22925

God morgon kamrater

av Ondjaki

3 vol. (244 s. tryckt punktskrift)

Ndalu är 12 år och bor i Angola. Året är 1990 och Ndalu och hans vänner försöker skapa sig en lycklig barndom i ett land i inbördeskrig. Kriget närmar sig sitt slut och Ndalu börjar genomskåda de vuxnas propaganda och säger adjö till barndomen. Ondjaki, född 1977 i Angola, skriver på portugisiska. Debutroman från 2001. Förlaga: Tranan, 2010.

TPB-nr: P22490

Porto Francos väktare

av Ann Rosman

9 vol. (817 s. tryckt punktskrift)

En ung kvinna, Agnes, flyr till Marstrand på 1790-talet, utklädd till man och med identitet som tunnbindare. Marstrand är ingen idyll, men hon har kommit dit för att hon vägrar gifta sig med den man som fadern valt åt henne. 220 år senare görs ett gruvligt fynd på Klöverön. En kvinna och ett spädbarn hittas döda i Gamle mosse och kriminalinspektör Karin Adler kopplas in. Trådarna leder långt tillbaka i Marstrands historia. Förlaga: Damm, 2011.

TPB-nr: P22794

Indignation

av Philip Roth

4 vol. (412 s. tryckt punktskrift)

Året är 1952 och en ung amerikansk man, Marcus Messner, ligger döende i en skyttegrav i Korea. Han tänker tillbaka på sitt liv; frigörelsen från sin alltmer bisarrt överbeskyddande far, flykten från Newark för att studera vid ett college i Ohio, studiegången och det rigida skolsystemet. Stark berättelse om oerfarenhet, intellektuellt motstånd, sexuellt uppvaknande, mod och felsteg, berättad av förf. i sitt esse. Förlaga: Bonnier, 2011.

TPB-nr: P22626

Priset man betalar

av Lionel Shriver

16 vol. (1466 s. tryckt punktskrift)

Amerikanen Shepherd Knacker har alltid arbetat hårt och levt sparsamt. När han köpt ett par enkelbiljetter till en ö utanför Zanzibar får hustrun Glynis sin cancerdiagnos. En lång kamp mot sjukdomen börjar, men också för att kunna finansiera Glynis sjukvård. Familjens besparingar krymper i takt med cellgiftsbehandlingarna. Stillsam berättelse full av svart humor som även tar upp frågan om hur mycket ett människoliv är värt.

TPB-nr: P22805

Om inte nu så när : roman

av Annika Thor

12 vol. (1058 s. tryckt punktskrift)

Stockholm 1938. Några människor korsar varandras spår. Arnold och Ingrid, han judisk journalist från Tredje riket, hon anställd på utlänningsbyrån. Ingrids samvetstyngde chef Stig Holmberg och den karriäristiske amanuensen Birger. Paul, en ung snickare som sakta förlorar fotfästet i exiltillvaron och den unga judinnan Ilse kämpar för att rädda sin familj som är kvar i Tyskland. Berättelse om kärlek och svek, skuld och ansvar. Förlaga: W&W, 2011.

TPB-nr: P22600

För levande och döda : dikter

av Tomas Tranströmer

37 s. tryckt punktskrift

Tranströmer befäster här sin plats bland våra främsta poeter. I hans tionde bok finns naturen representerad i många motiv, liksom det europeiska kulturarvet, särskilt musiken. Prosadikterna är bildrika och exakta, med rytmkänsla. I många finns religiös dödstematik, föreställningen om ett annat liv blir konkret. Nobelpris i litteratur 2011.

TPB-nr: P22961

Den röda nyckeln : polisroman

av Gösta Unefäldt

7 vol. (595 s. tryckt punktskrift)

Leonard Petersson, energisk och framgångsrik småföretagare, står åtalad vid Strömstads tingsrätt för mord på sin hustru Lena. Kriminalinspektör Pernilla Bitén och hennes team har framgångsrikt skött polisutredningen och åklagare Gullbritt Trolig står avspänt i rätten och avser att föra detta i bevis. Men Leonards nitiske försvarsadvokat Jens Paulsson lyckas i det närmaste skapa tumult i rättssalen. Förlaga: Tre böcker, 2011.

TPB-nr: P22808

Jag kommer sen-

av Eva Wiklund

12 vol. (951 s. tryckt punktskrift)

Dokumentärroman om diskoteksbranden i Göteborg 1998 då 63 ungdomar miste livet den ödesdigra natten då festlokalen de hyrt började brinna. En av ungdomarna som dog var förf:s dotter Johanna. Detta är mammans berättelse om sin dotter. Gripande och välskriven berättelse om hur man går vidare i livet och om sorgearbete, som samtidigt skänker hopp och förtröstan. Förlaga: Norlén & Slottner, 2010.

TPB-nr: P22558

Inkräktaren : [kriminalroman]

av Håkan Östlundh

11 vol. (995 s. tryckt punktskrift)

Femte boken om Gotlandspolisen Fredrik Broman. Efter en olycka är Broman nu rehabiliterad och tillbaka i tjänst. Första uppdraget gäller en barnfamilj som hyrt ut sitt hus på Fårö. När de återvänder en sensommarnatt verkar allt normalt tills de upptäcker att familjefotona är försvunna. Alla utom ett där den poserande familjen fått ögonen utstuckna. Medan höstmörkret djupnar håller någon ögonen på familjen och bidar sin tid. Förlaga: Forum, 2011.

TPB-nr: P22806

Facklitteratur

I Luthers fotspår : en resebiografi

av Göran Agrell

4 vol. (346 s. tryckt punktskrift)

Formellt är detta en resehandbok för den som vill besöka städer och orter som förknippas med Martin Luthers liv. Men boken är också en god färdkamrat för den som reser i tanken. Varje kapitel följer Luthers liv och teologiska utveckling genom att besöka de viktigaste platserna där han levde och verkade. Förf., båda präster i Svenska kyrkan, tecknar ett ovanligt levande porträtt av en av Europas märkligaste personligheter. Förlaga: Cordia, 2010.

TPB-nr: P22542

Landet i mitt hjärta

av Isabel Allende

5 vol. (462 s. tryckt punktskrift)

I.A., chilensk förf., om sin barndom och uppväxt i Chile, om hur hon som nioåring började skriva, om högerkuppen 1973 då hennes fars kusin, Salvador Allende, störtades och hon själv fick fly till Venezuela. Numera bosatt i Kalifornien längtar hon ständigt till Chile, även om kritiken är hård gentemot klassklyftorna, machokulturen, katolicismen med abortförbud m.m. En slags självbiografi, men med landet Chile i centrum. Förlaga: Norstedt, 2004.

TPB-nr: P22669

Pakistan - upprorens land

av Henrik Chetan Aspengren

7 vol. (712 s. tryckt punktskrift)

I det kärnvapenbestyckade Pakistan lever en tredjedel av befolkningen under fattigdomsgränsen. Men hur är det egentligen att leva där, och vad ligger bakom händelserna som massmedia rapporterar om? Förf., historiker som även bott i landet, söker svaren såväl i historien som i samtal med människor i städer och på landsbygd. Han möter fattigdom, men också generositet, extremism, men även kamp för mänskliga rättigheter. Förlaga: Norstedt, 2011.

TPB-nr: P22605

Axel von Fersen och drottning Marie-Antoinette

av Margareta Beckman

6 vol. (602 s. tryckt punktskrift)

Under 1790-talet hade den svenske adelsmannen Axel von Fersen, 1755-1810, ett långvarigt förhållande med den franska drottningen Marie-Antoinette, 1755-1793. Han arrangerade det franska kungaparets flykt från Paris, som var nära att lyckas. M.B., tidigare chef för Krigsarkivets forskningsbibliotek, presenterar här en sakkunnig redogörelse för den omöjliga romansen och den franska kungafamiljens sorgliga öde. Förlaga: Fischer & Co, 2010.

TPB-nr: P22486

Skymningssång i Kalahari : hur människan bytte tillvaro

av Lasse Berg

8 vol. (814 s. tryckt punktskrift)

Människan, Homo sapiens, uppstod i Afrika, men för ungefär 60000 år sedan lämnade små grupper av människor Afrika för att finna nya boplatser i andra världsdelar. Med viss tonvikt på Kalahariöknens jägar- och samlarsamhällen ger förf. här en överblick över människans långa resa, från vårt ursprung i Afrika till nutiden. Målet är att lära känna människans verkliga natur, som ger oss möjlighet att ana något om vår framtid. Förlaga: Ordfront, 2011.

TPB-nr: P22670

Även tystnaden har ett slut : [mina sex år av fångenskap i den colombianska djungeln]

av Ingrid Betancourt

17 vol. (1754 s. tryckt punktskrift)

I.B. föddes 1961 i Bogotá men växte upp i Frankrike. År 1993 återvände hon till Colombia och blev ledare för landets gröna parti. Under valrörelsen 2002 kidnappades hon av FARC-gerillan och under mer än sex år var hon deras fånge under fruktansvärda förhållanden. I juli 2008 fritogs hon, och fjorton medfångar, av den colombianska armén och kunde återförenas med sina två barn och sin mor. Detta är hennes egen berättelse.

TPB-nr: P22719

Europas skam - rasister på frammarsch

av Lisa Bjurwald

7 vol. (640 s. tryckt punktskrift)

Reportagebok från högerextremismens och rasismens Europa. Förf. redovisar hur olika partier och grupper agerar i Ungern, Tyskland, Italien, Storbritannien och Skandinavien, vilka argument de framför för sina ståndpunkter och vilka motreaktioner de utlöst i form av antigrupper. Hon ger en bild av ungerska Jobbiks inställning till judar och romer, berättar om Lega Nord i Italien samt om nynazister i Storbritannien.

TPB-nr: P22843

Var är du? : människan och mobilen

av Katarina Bjärvall

8 vol. (778 s. tryckt punktskrift)

Granskning av människan och mobilen. Författaren beskriver mobiltelefonens historia och analyserar sedan dess betydelse som teknisk innovation, samhällsekonomisk motor, kommunikationsverktyg och sociologiskt fenomen. Hon undersöker även mobilens effekt på miljön och hur den påverkar människors existentiella villkor. Hon framför många kritiska synpunkter och frågar om mobilen har skapat frihet eller tvång. Förlaga: Ordfront, 2011.

TPB-nr: P22706

Djävulspakten : Gösta Ekmans liv och konstnärskap

av Carina Burman

15 vol. (1385 s. tryckt punktskrift)

Gösta Ekman, 1890-1938, var sin tids störste skådespelare - ständigt i strålkastarljuset och på tidningarnas förstasidor. Han var en superstjärna som förvandlade banala kärlekskomedier till stor teaterkonst. Han älskade och älskades av män och kvinnor, både för sin androgyna skönhet och för sitt omutliga konstnärskap. Men han betalade ett högt pris, där både familj och hälsa offrades. Gedigen och heltäckande biografi. Förlaga: Bonnier, 2011.

TPB-nr: P22845

Hämnd eller upprättelse : hämndspiralens psykologi

av Tomas Böhm

5 vol. (530 s. tryckt punktskrift)

T.B. är psykoanalytiker och läkare, S.K. psykolog och psykoanalytiker. Här visar de hur hämnden som psykologisk mekanism oftare än man kan tro är verksam i allt från vardagliga händelser till större samhällsfenomen. Denna omarbetade version av den tidigare boken "Hämnd och att avstå från att ge igen" innehåller bl.a. ett nytt kapitel om hämnd i parrelationer. Förlaga: NoK, 2009.

TPB-nr: P22358

I huvudet på en hund : en pälsklädd dams memoarer

av Dennis Fried

3 vol. (278 s. tryckt punktskrift)

Självbiografi av Genevieve, en skärpt liten papillon som berättar om sitt liv som hund. Hon tycker att människan oftast är hundens bästa vän trots att de kan vara både besvärliga och envisa. Papillontiken skildrar sitt liv från det att hon var en liten valp till dess att hon blir en berömd författare. Hon ger även goda råd och smarta tips till sina pälsklädda vänner. Kåserande stil. Förlaga: Forum, 2010.

TPB-nr: P22381

Celiakiboken : om glutenintolerans

av Claes Hallert

4 vol. (386 s. tryckt punktskrift)

Författarna vill förmedla tio nycklar till ett gott, glutenfritt liv med hög livskvalitet. Om olika typer av celiaki, hur gluten påverkar tarmen, olika symtom hos både vuxna och barn samt de senaste resultaten inom aktuell forskning.

TPB-nr: P22862

Mästare i tonernas värld : en samling musikerporträtt

av Axel Hambræus

6 vol. (469 s. tryckt punktskrift)

Ett 30-tal minibiografier över den klassiska musikens mästare, från Johann Sebastian Bach och Georg Friedrich Händel till Jean Sibelius och Richard Strauss. Svenska tonsättare som behandlas märks Franz Berwald, August Söderman och Emil Sjögren. Många av biografierna tillkom som inledande föredrag vid musikaftnar innan radion gjorde sitt intåg. Boken utkom första gången 1933. Förlaga: Lindblad, 1963.

TPB-nr: P22501

Säg ifrån!

av Stéphane Hessel

95 s. tryckt punktskrift

Förf. föddes 1917 i Berlin och familjen flyttade till Paris 1924. Under 2:a världskriget var han aktiv inom motståndsrörelsen och han överlevde såväl livsfarliga uppdrag som tortyr och koncentrationsläger. Efter kriget vigde han sitt liv åt fredsarbete, dels inom FN och senare som diplomat. Han är idag den siste kvar i livet av de 12 medförfattarna till FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna. Den här boken skrev han vid 93 års ålder.

TPB-nr: P22865

Antonín Dvorák

av Kurt Honolka

5 vol. (457 s. tryckt punktskrift)

Biografi över den tjeckiske tonsättaren, 1841-1904, en av 1800-talets verkligt stora med en diger verklista å gott som alla musikaliska genrer. Speciellt som symfoniker har Dvorák blivit ryktbar. I England uppfördes flera av hans stora körverk med orkester och han var också ett par år ledare för musikkonservattoriet i New York. Bland kända verk symfonin Från Nya världen, operan Rusalka och Slaviska danser. Förlaga: Norma, 1985.

TPB-nr: P22464

Franz Berwald : tonsättare, ortoped, glasbruksdisponent : ett liv - en konst

av Jan Lennart Höglund

4 vol. (357 s. tryckt punktskrift)

Biografi över F.B., 1796-1868, en av Sveriges största kompositörer, särskilt känd för sina fyra symfonier. Förf., musikproducent vid Sveriges Radio, tecknar en bild av Berwald som en gåtfull och sammansatt människa. Berwald var även verksam som ortoped och glasbruksdirektör och blev först mot slutet av sitt liv invald i Musikaliska akademin. Bokens andra del är en personlig och lustfull ledsagare in i Berwalds musik. Förlaga: Kungl. Musikaliska akademien, 1996.

TPB-nr: P22449

Hjärnkoll på maten : inspiration, strategier och råvaror

av Martin Ingvar

4 vol. (306 s. tryckt punktskrift)

M.I., hjärnforskare och G.E, medicinjournalist ger en vägledning i konsten att laga god mat som är bra för hjärnan, hjärtat och midjemåttet. Våra matvanor styrs mycket av en inre supermakt - hjärnans belöningssystem. Författarna ger rådet att man först ska rensa ut all "skräpmat", främst snabba kolhydrater, och ersätta detta med goda och ofta färgstarka råvaror - för ett sundare liv och en bättre hälsa. Förlaga: NoK, 2011.

TPB-nr: P22447

Kurt Atterberg

av Stig Jacobsson

7 vol. (718 s. tryckt punktskrift)

Pionjärarbete om den svenske tonsättaren, dirigenten och grundaren av STIM (Svenska Tonsättares Internationella Musikbyrå). Boken innehåller dels en biografisk del där förf. lättillgängligt redogör för Atterbergs liv, 1887-1974, samt musikaliska verksamhet i Sverige och utomlands, dels en genomgång av hans musikaliska produktion av operor, balett- och teatermusik, symfonier m.m. Förlaga: Norma, 1985.

TPB-nr: P22441

3.096 dagar

av Natascha Kampusch

7 vol. (654 s. tryckt punktskrift)

Den 2 mars 1998 blev den tioåriga österrikiska flickan Natascha Kampusch överfallen och bortförd på väg till skolan. I över åtta år hölls hon inspärrad i ett specialbyggt källarutrymme hos en man vid namn Wolfgang Priklopil. Fullständigt isolerad från yttervärlden tvingades hon dagligen utstå fysisk och psykisk misshandel. När hon som artonåring lyckades fly var hennes barndom förlorad. Detta är hennes egen berättelse.

TPB-nr: P22710

Berlusconi - italienaren

av Kristina Kappelin

6 vol. (554 s. tryckt punktskrift)

Silvio Berlusconi, 1936- , italiensk finansman, mediemogul och politiker har flera gånger blivit vald till konseljpresident och premiärminister. Han är en omstridd person som ofta förekommer i olika skandaler; allt från korruptionshärvor till umgänge med mycket unga kvinnor. K.K., mångårig korrespondent i Italien, ger ett personligt och nyanserat porträtt av fenomenet B. och försöker förklara hur han har blivit så populär. Förlaga: Bromberg, 2010.

TPB-nr: P22587

Sommarnatt : vandringar och möten - Hans Lidman 100 år

av Hans Lidman

4 vol. (310 s. tryckt punktskrift)

H.L., 1910-1976, var en av Sveriges mest omtyckta natur- och sportfiskeskildrare och han gav ut ett sextiotal böcker. Denna jubileumsbok gavs ut till hundraårsminnet av Lidmans födelse den 22 augusti 1910. Berättelserna är hämtade ur förf:s rika produktion. Klassiska fiskeberättelser, men även berättelser från pojkåren, bland annat en dråplig kråkjakt, och gripande skildringar av möten med människor. Förlaga: Settern, 2011.

TPB-nr: P22543

Musikens myter : en klassisk musikhistoria

av Camilla Lundberg

15 vol. (1104 s. tryckt punktskrift)

C.L., musikkritiker, gör i 16 essäer nedslag i den klassiska musikens historia från 1500-talet fram till vår tid. Hon granskar och tränger bakom de myter som fortfarande präglar vår syn på musiken. Bach, Mozart och Beethoven befrias från den vanliga romantiska förklädnaden. Vidare om hur Shakespeare påverkat musikens utveckling, om bataljerna kring 1700-talsoperan, om symfoniorkesterns framväxt m.m. Förlaga: W&W, 2002.

TPB-nr: P22530

Nedkopplad : [en familj, ett experiment, ett liv utan teknik]

av Susan Maushart

7 vol. (611 s. tryckt punktskrift)

Under ett halvår ska den iPhone-beroende mamman (bokens författare) och hennes tre teknikknarkande tonårsbarn leva nedkopplade. Hon kallar det för ett experiment. Barnen kallar det för tortyr. En familjeskildring som ställer frågor om vårt teknikanvändande: Är den yngre generationen verkligen bättre på att göra flera saker samtidigt? Förenklar teknik alltid våra liv? Hur påverkas våra relationer av att vi tittar mer på skärmar än på varandra?.

TPB-nr: P22896

Drabbad av Venus : Gaetano Donizetti - ett geni i sönderfall

av Eddie Persson

3 vol. (238 s. tryckt punktskrift)

Italienaren Gaetano Donizetti, 1797-1848, var redan under sin levnad en av de mest firade operatonsättarna i Europa. Idag spelas många av hans operor i världens alla operahus. Under hela sitt vuxna liv var Donizetti sjuk i syfilis, som långsamt bröt ned hans fysiska och psykiska hälsa. I denna levnadsbeskrivning fokuseras på tonsättarens sjukdomsanamnes och den medicinska standarden under 1800-talets första hälft. Förlaga: Santerus, 2009.

TPB-nr: P22646

Bruce Dickinson

av Joe Shooman

11 vol. (905 s. tryckt punktskrift)

Biografi över Bruce Dickinson, sångare i Iron Maiden, en av världens största hårdrockband. Han föddes 1958 och tillbringade sin uppväxt i den engelska industristaden Sheffield. Han blev tidigt intresserad av musik. Efter en trevande karriär med lånade bongotrummor via ett mer seriöst satsande Samson och till världens alla arenor med Iron Maiden. Kronologisk framställning kryddad med pikanta detaljer och anekdoter. Förlaga: Kalla kulor, 2009.

TPB-nr: P22825

Flickan på två stolar : ett hörande barns uppväxt med döva föräldrar

av Olga Svensson Richter

5 vol. (493 s. tryckt punktskrift)

Annorlunda berättelse om ett hörande barns uppväxt i Skåne med döva föräldrar. Man får följa flickan Olga på hennes resa från 1950-talet till nutid, i en barndom fylld av medgångar och motgångar, där motgångarna mest bestått av samhällets okunskap och fördomsfulla attityd mot döva. Hon berättar om sin väg till vuxenlivet och sökandet efter sin egen identitet. Men hela tiden finns de döva föräldrarna i bakgrunden. Förlaga: Döviana, 2010.

TPB-nr: P22658

Ottar & kärleken : [en biografi]

av Gunilla Thorgren

12 vol. (1158 s. tryckt punktskrift)

Levnadsteckning över Elise Ottesen-Jensen, 1886-1973, centralgestalt inom sexualpolitiken. Elise föddes i Norge i ett högkyrkligt prästhem, men lämnade tidigt hemmet och sökte sig till arbetarrörelsen och journalistyrket. Hon mötte den svenske syndikalistiske agitatorn Albert Jensen, som blev hennes make och arbetskamrat. 1926 påbörjade hon sitt sexualupplysningsarbete, reste bl.a. runt och lärde kvinnor använda preventivmedel och startade RFSU 1933.

TPB-nr: P22895

I fåglarnas värld

av Magnus Ullman

7 vol. (539 s. tryckt punktskrift)

Fågelexperten Magnus Ullman berättar om hur våra vanliga svenska fåglar beter sig: om födosök, parbildning, bon, ägg, ruvning och vård av ungar. Han lär även ut grunderna för hur man identifierar olika arter med hjälp av speciella kännetecken. Hoten mot fågelfaunan och hur farlig fågelinfluensan är för fåglarna diskuteras, liksom klimatförändringarnas inverkan på fågellivet. Förlaga: Bilda, 2009.

TPB-nr: P22583

Den sårbara supermakten : USA:s väg från John F. Kennedy till Barack Obama

av Erik Åsard

10 vol. (752 s. tryckt punktskrift)

E.Å., professor i nordamerikastudier, redogör här för den politiska utvecklingen i USA från Kennedytiden på 1960-talet till valet av Barack Obama år 2008. I det sista avsnittet diskuteras frågan om USA kan bevara sin roll som världens enda supermakt. E.Å. lägger här också fram fakta om de otidsenliga dragen i den amerikanska författningen, som i sig försvårar landets möjligheter att genomföra välbehövliga reformer. Förlaga: Historiska media, 2010.

TPB-nr: P22436

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Drakarna vaknar

av Iselin B. Alvestad

4 vol. (365 s. tryckt punktskrift)

Fristående fortsättning på Vägen följer hjärtat. Våren återvänder till Aryak efter att Alanya och hennes följeslagare lyckats jaga bort häxan från Abylon. Men lugnet blir kortvarigt. Farbror Pip, som sitter på tronen i Alanyas ställe, börjar förändras. Alanya förstår att någonting är fel. Förbannelsen vilar fortfarande över Aryak. Alanya är den enda som kan häva den. För att lyckas måste hon väcka draken.

TPB-nr: P22649

Vägen följer hjärtat

av Iselin B. Alvestad

4 vol (402 s. tryckt punktskrift)

Alanya växer upp i den sömniga och fredliga lilla byn Mumbyville tillsammans med sin farbror Pip och faster Munny. En dag invaderas byn av hemska ryttare som visar sig vara på jakt efter Alanya! Hon lyckas fly men Pip har inte samma tur utan tillfångatas av ryttarna. Tillsammans med trollkarlen Kasimir beger sig Alanya till huvudstaden för att försöka rädda sin farbror. Snart inser hon att hon inte är som andra flickor.

TPB-nr: P22648

Marko-polos kärlekskaruseller

av Peter Arrhenius

3 vol. (268 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Tredje boken om barnen i Föreningen för Goda Gärningar, FFGG. Fazad är kär i en tjej i klassen, men det vet inte kompisarna i FFGG. De är istället oroliga för några kvarglömda akvariefiskar på bussen. Såklart måste de då rycka ut och göra en god gärning. Men som vanligt går det inte riktigt som de tänkt och plötsligt befinner sig FFGG i helt galna kärleksbekymmer. Den här gången har de nog tagit sig vatten över huvudet. Förlaga: R&S, 2011.

TPB-nr: P22578

Döden i pizzan och andra skräckhistorier

av Lena Arro

3 vol. (234 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

-En samling med fem skräckhistorier. Robert vill väldigt gärna bli klubbmästare i bowling. Endast en match återstår och ingenting ska hindra honom att vinna. Marta har inga kunder på sin pizzeria. En dag får hon ett erbjudande som kan ändra det. Men är priset för högt? Hotellrum nummer 8 har varit stängt sedan en man försvann spårlöst. Men Daniel tror inte på skrock utan tänker sova där! Förlaga: LL-förlaget, 2009.

TPB-nr: P22677

Luckan i golvet och andra skräckhistorier

av Lena Arro

3 vol. (270 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Julia flyttar med sin mamma och styvpappa till ett flera hundra år gammalt hus. Det sägs att det bott en galen vetenskapsman där. En dag upptäcker Julia en lucka i golvet i sin klädkammare. Ibland tycker hon att hon hör ljud genom luckan. Vad finns egentligen under luckan i golvet? Fem korta skräckhistorier som utspelar sig i dagens Sverige, på gym och kyrkogårdar, i nya och gamla miljöer. Förlaga: LL-förlaget, 2007.

TPB-nr: P22731

Språkresan

av Mats Berggren

3 vol. (287 s. tryckt punktskrift)

Max, 15 år, åker på språkresa till England. Delvis för att komma bort från allt sitt spelande på datorn hemma. De tre veckorna på badorten Whalebone Bay får stora konsekvenser för Max identitet och självbild. Han träffar de coola killarna Leo och Simon, som är vana vid alkohol och uteliv, men möter också kärleken och den engelska tjejen Cate. Men frågan kvarstår: vem är han egentligen själv? Förlaga: Alfabeta, 2011.

TPB-nr: P22628

Arthur och minimojerna

av Luc Besson

5 vol. (417 s. tryckt punktskrift)

Det börjar med ett meddelande gömt i en bok: "Den som vill ta sig till minimojernas land ska lita på Shakespeare". Arthur, 10 år, hittar den hemliga vägen till minimojernas värld. Minimojerna är varelser på knappt två millimeter. De lever i en fantastisk värld som döljer sig i mormors trädgård. Arthur och minimojernas prinsessa Selenia ger sig av för att leta reda på morfar Archibald och rubinskatten. Förlaga: Storm, 2004.

TPB-nr: P22456

Arac - spindelkungen

av Adam Blade

2 vol. (195 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 5 i serien som börjar med Zefa - jättebläckfisken. Jakten på den gyllene rustningen går vidare. Tom och Elenna ställs inför nya svåra uppdrag. Djupt inne i berget lurar den ondskefulla spindelkungen Arac. I hans klibbiga nät ligger de gyllene handskarna som tillhör rustningen som Tom måste erövra. Det är med fasa han ger sig in i kampen mot jättespindeln, för den som fastnar i Aracs nät är förlorad för alltid. Förlaga: Bergh, 2011.

TPB-nr: P22723

Fågelryttaren

av Adam Blade

3 vol. (234 s. tryckt punktskrift)

Del 1 i serien Legenden om Avantien. En skoningslös krigsherre står vid landet Avantiens gräns. Ödet vill att 15-åriga Tanner besegrar de mörka krafter som hotar befolkningen. Tillsammans med sin eldfågel Zepos ger han sig in i de grymma striderna. Han har inget att förlora. Förlaga: Bergh, 2011.

TPB-nr: P22580

Trillion - lejonbesten

av Adam Blade

2 vol. (156 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 6 i serien som börjar med Zefa - jättebläckfisken. Avantien är hotat av ännu ett monster, lejonbesten Trillion. Det är den sista och mest farliga fiende Tom och Elenna möter i jakten på den gyllene rustningen och de står inför sin svåraste kamp hittills. Men Tom viker inte från sin övertygelse: Så länge blodet flyter i mina ådror, ska jag kämpa! Förlaga: Bergh, 2011.

TPB-nr: P22722

Vipero - ormfursten

av Adam Blade

2 vol. (196 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 4 i serien som börjar med Zefa - jättebläckfisken. Jakten på den gyllene rustningen går vidare. Den onde trollkarlen Marvel har stulit den gyllene rustningen och satt fruktansvärda monster att vakta de olika delarna. Nu är det dags för Tom och Elenna att stå öga mot öga med den livsfarliga ormfursten Vipero. Ska de lyckas besegra odjuret på egen hand? Förlaga: Bergh, 2010.

TPB-nr: P22473

Taekwondo hjälper inte mot spöken

av Lise Blomquist

91 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Del 2, fristående, i serien som börjar med Taekwondo är tuffast. Agnes och Taekwondogruppen är på väg till Gråvattnet. Där har klubben köpt en gammal gård där de ska ha läger. Men på bussen dit börjar Andreas berätta om hur en gammal dam blev halshuggen där. Hon kallas Vita frun, det sägs att hon blev mördad när hon tackade nej till ett frieri med ett hånskratt. På höstnätterna kan man höra hennes hånfulla skratt. Förlaga: Opal, 2008.

TPB-nr: P22690

Taekwondo är inte på låtsas!

av Lise Blomquist

80 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Del 3, fristående, i serien som börjar med Taekwondo är tuffast. Nu ska Agnes, Jonatan, Biffen och de andra i Taekwondo-gruppen börja med kampträning och det ska bli kul tycker de flesta. Men Tommy är orolig. Han har nämligen så lätt för att bli arg. Hur ska det gå när de kör kamp på riktigt? Tänk om han skadar någon? Men på taekwondon berättar Pia att man får bli arg. Bara man lär sig att inte tappa kontrollen. Förlaga: Opal, 2009.

TPB-nr: P22824

Molly Moon och förvandlingstricket

av Georgia Byng

7 vol. (720 s. tryckt punktskrift)

Del 5 i serien som börjar med Molly Moons fantastiska bok om hypnos. Nu har Molly upptäckt ännu en förmåga: hon och hennes tvillingbror Micky kan ändra utseende och förvandlas till vem och vad som helst. Snart har de förvandlat sig till både nyckelpigor och råttor. Svårigheten är bara att hitta tillbaka till sin egen kropp - och det har Molly ingen aning om hur man gör. Förlaga: B. Wahlström, 2011.

TPB-nr: P22668

Molly Moon stannar tiden

av Georgia Byng

7 vol. (682 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien som börjar med Molly Moons fantastiska bok om hypnos. Molly är en engelsk barnhemsflicka vars speciella talang är att kunna hypnotisera. Molly upptäcker att hon även kan stoppa tiden. Hon reser till Los Angeles när hon får reda på att den maktgalne ärkeskurken Primo Cells har hypnotiserat flera världsberömda filmstjärnor. Han är en farlig fiende så Molly måste ta till alla knep för att besegra honom. Inläst ur Richter, 2003.

TPB-nr: P22673

Molly Moons fantastiska bok om hypnos

av Georgia Byng

7 vol. (671 s. tryckt punktskrift)

När föräldralösa Molly Moon, 10 år, sätter på sig den gröna, hypnotiska blicken förändrar sig världen för henne. Från att ha varit den mest utskällda - med straffkommenderingen att skura toalettstolen med den egna tandborsten på barnhemmet - blir hon efter läsningen av bibliotekets hypnosbok en firad TV-stjärna, med makt att få alla i omgivningen att dansa efter sin pipa. Fast inte riktigt alla... Förlaga: Richter, 2002.

TPB-nr: P22672

Hunden på Lugna gatan

av Petrus Dahlin

2 vol. (208 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 9, fristående, i serien som börjar med Ugglor i Bagarmossen. Kalle, som jobbar i sin pappas kiosk ibland, får syn på en mystisk kvinna som promenerar i parken med ett koppel utan hund. Hon verkar chockad och svarar inte på tilltal, så Kalle och hans kusin Dilsa smyger efter kvinna. Det visar sig att hunden blivit stulen och då är det dags för kioskdeckarna att rycka in. Förlaga: R&S, 2011.

TPB-nr: P22739

Konsten att fånga en snöman

av Annie Dalton

70 s. tryckt punktskrift

När syskonen Joe och Molly försöker ta reda på vad som egentligen hände med den excentriske lord Perry, på hans äventyr i Tibets bergstrakter, kommer de plötsligt en snöman på spåren. Måste de fånga snömannen? Var lord Perry egentligen särskilt trevlig? Ett spännande och roligt äventyr med ett överraskande slut.

TPB-nr: P22603

Den stora hamstermassakern

av Katie Davies

2 vol. (177 s. tryckt punktskrift)

Anna, 9 år, och hennes lillebror har tjatat om husdjur. Till slut ger deras mamma upp och köper två hamstrar i djuraffären. Barnen är överlyckliga och inreder ett mysigt bo i det gamla akvariet. Vips fylls hela boet av små hamsterungar, men en morgon ligger alla döda! Vad har hänt? Vem är skyldig? Anna, Tom och kompisen Suzanne drar igång sin stora undersökning och snart är alla grannarna på gatan lika misstänkta. Förlaga: Alfabeta, 2010.

TPB-nr: P22510

Vampyren från Croglin

av Terry Deary

104 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Det här är berättelsen om byn Croglin och om de fasor som drabbade godset där mellan hösten 1780 och sommaren 1781. Den som berättar är Tom Taylor som är ett av barnen i byn som med spänning följer de märkliga händelserna efter att den unga, vackra Amelia Ransome flyttat in på godset. Allt verkar fridsamt i byn, men på kyrkogården finns det någon som vill störa friden. Historien har berättats i flera hundra år i England. Förlaga: Argasso, 2011.

TPB-nr: P22541

Mitt perfekta liv

av Sarah Dessen

10 vol. (892 s. tryckt punktskrift)

Macy ska jobba på biblioteket, plugga ordkunskap och försöka vara så perfekt som möjligt, ivrigt påhejad av sin arbetsnarkoman till mamma. Men ibland händer det oväntade saker. Av en slump får Macy jobb på cateringfirman Wish. Där lär hon känna Wes, en obegripligt snygg kille med ett inte helt fläckfritt förflutet. Till sin förvåning märker Macy att hon kan prata med honom om allting. Även om sin pojkvän och sina rädslor.

TPB-nr: P22851

Frankensteins katt

av Mikael Engström

2 vol. (190 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 3 i serien som inleds med Onda ögat. Ika och Ibsen är världens bästa kattletare. När en katt springer bort gör de en smart kattletarlista. Men tänk om det värsta har hänt - att katten är död! Deras kompis Hassan, uppfinnaren som bor i skolans källare, håller på att uppfinna evigt liv. Kan de med hans hjälp i så fall väcka katten till liv igen? Precis på samma sätt som Frankenstein gjorde med sitt monster? Förlaga: R&S, 2011.

TPB-nr: P22582

Onda ögat

av Mikael Engström

2 vol. (180 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Ika och Ibsen är två killar i ettan som är med om lite ovanliga saker. När Ibsens föräldrar tvingar honom att ta på sig ett par rosa skor för att "rubba gängse normer" förklaras inte vad det betyder. Men de rosa skorna väcker Onda ögat hos två läskiga killar i trean som gång på gång ger sig på Ibsen. Förlaga: R&S, 2010.

TPB-nr: P22469

Borta bra, hemma bäst

av Douglas Foley

4 vol. (337 s. tryckt punktskrift)

Åttonde boken om Albykillen Habib. Det är vår och Habib oroar sig för det mesta. Ska Paris verkligen komma till Sverige eller har hon blivit uppäten av den stora alen han drömde om? Och är det sant att hon har förvandlats ill en sushi? Och vem har kidnappat Zumo? Eller ligger hon död under isen på sjön? Bekymren hopar sig och dessutom har Habib börjat bli lite elak. Förlaga: Bonnier Carlsen, 2011.

TPB-nr: P22666

Friheten minus fyra

av Douglas Foley

3 vol. (290 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien som börjar med Habib, meningen med livet. Planerna är stora för de sista vårveckorna i skolan i Habibs femteklass. Habib ska hoppa från Flottsbron, rappa på skolavslutningen och äntligen fråga chans på drömtjejen Paris. Mitt i alla planerna kräver fröken in elevernas dagböcker. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2005.

TPB-nr: P22618

Habib - meningen med livet

av Douglas Foley

3 vol. (261 s. tryckt punktskrift)

Första boken om Habib som bor i en Stockholmsförort, är 11 år och går i femman. Habib har två uppdrag - att fråga chans på Paris, världens vackraste tjej, samt att komma underfund med meningen med livet. I skolan tvingas de skriva dagbok, en tjejgrej tänker Habib först, men senare kan han inte sluta att skriva.

TPB-nr: P22679

Paris tur och retur

av Douglas Foley

5 vol. (470 s. tryckt punktskrift)

Del 3 i serien som börjar med Habib - meningen med livet. Habib är nu snart tolv år och älskar att skriva i sin dagbok. Det är sommarlov och han upplever sin första stora förälskelse. Kärleken till grannflickan Paris blommar och tillsammans med kompisarna upplever han många lata dagar. Med värme och humor skildras en ung killes vardag, rikt omgiven av människor i olika generationer, i en mångkulturell förort. Inläst ur Bonnier Carlsen, 2006.

TPB-nr: P22619

Rida på Golden

av Inger Frimansson

3 vol. (235 s. tryckt punktskrift)

Del 1 i serien Kona-klubben. När Bojan kommer ny till klassen får hon sitta bredvid Frossan, som egentligen heter Eufrosyne. Frossan har precis börjat ta ridlektioner, men Bojan har både en egen häst och är van ryttarinna. Eftersom Frossan tror att hon ska förlora vänskapen om det avslöjas att hon är nybörjare så hittar hon ständigt på ursäkter för att inte behöva rida Bojans häst. Men en dag kommer hon inte undan. Förlaga: Bonnier Carlsen, 2011.

TPB-nr: P22752

Tordyveln flyger i skymningen- : en beskrivning av vissa händelser i Ringaryd i Småland

av Maria Gripe

8 vol. (693 s. tryckt punktskrift)

Jonas, Annika och David hittar några 1700-talsbrev i en gammal smålandsgård. Breven berättar om trofast kärlek men ger också antydningar om en fornegyptisk träskulptur. Skumma personer försöker hindra ungdomarna att spåra upp den. Handlingen pendlar mellan förklarligt och oförklarligt, stämningen är trolsk.

TPB-nr: P22924

Läskigt läge

av Thomas Halling

93 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Del 1 i serien Trio i trubbel. Syskonen Oskar, 12 år, Maja, 10 år, och Linus, 8 år, hittar en kattunge i buskarna. Kanske är det den gamla gummans katt? På kvällen går Maja till gumman och lämnar kattungen. Hela lägenheten är full av katter och Maja tycker att gumman verkar både konstig och elak. Nästa eftermiddag tar hon med sig Linus för att spionera - och plötsligt är de mitt i ett rysligt actionäventyr. Förlaga: Alfabeta, 2010.

TPB-nr: P22498

Bortom saknaden

av Bo R. Holmberg

4 vol. (352 s. tryckt punktskrift)

När 15-åriga Sixtens mamma dör måste han lämna hemmet med styvfar och halvsyskon. Året är 1907 och tillsammans med sin vän Henning ger han sig av längs älven för att söka arbete på något sågverk. De hamnar mitt i Sandökravallerna, då fackligt organiserade försökte driva bort strejkbrytare och dömdes till långa fängelsestraff för upplopp. Samtidigt lever minnet av en flicka, Viola, starkt inom Sixten. Kanske att han en dag ska få återse henne?.

TPB-nr: P22880

Badhuskrisen

av Ann Caroline Håkans

3 vol. (214 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 1 i en serie om 8-åriga Juni som just har börjat i tvåan. Juni är en helt vanlig tjej som råkar ut för helt vanliga problem. Men hon är osäker på sig själv och rädd för alla krav som ställs från olika håll och kanter. Som försvar har hon två olika identiteter - en "hemma-Juni" som är harmonisk och glad och en "skol-Juni" som är ensam och underlägsen. Förlaga: Bonnier Carlsen, 2010.

TPB-nr: P22620

Cirkusdeckarna och medeltidsmysteriet

av Dan Höjer

2 vol. (182 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Fjärde boken om tvillingarna Kaspar och Katinka som är stjärnor på Cirkus Pommery. Publiken häpnar när de visar upp sina fantastiska cirkuskonster. Den här gången ska de åka med hela cirkusen till Medeltidsveckan i Visby. När den ovärderliga nyckeln försvinner från museet i staden tar tvillingarna upp jakten på tjuven. Det blir ett dramatiskt äventyr som leder ända ner till de kusliga gångarna i slottsruinerna. Förlaga: Semic, 2011.

TPB-nr: P22621

Jonnas bok

av Katerina Janouch

5 vol. (411 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien om kompisarna Amanda, Jonna och Saga som börjar med Amandas bok. Det handlar om kärlek och första sexet. Jonnas liv blir extra trassligt när det plötsligt finns två killar som upptar hennes tankar. Men vem har sagt att sex och kärlek skulle vara något okomplicerat?.

TPB-nr: P22867

Den galne professorn

av Jørn Jensen

2 vol. (173 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Fristående del i serien Kallt blod. En obehaglig skräckhistoria. Simone ska besöka Tobias på sjukhuset. Hon går in i fel rum. Där ligger en annan pojke som är mycket sjuk, så hon går snabbt ut. Men hon hinner uppfatta att en man gör något i rummet. Är det en läkare? Finns det någon sanning i ryktena om vad professor Hassel gjort på sjukhuset? Förlaga: Bonnier utbildning, 2009.

TPB-nr: P22757

Den stora zombien

av Jørn Jensen

2 vol. (157 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Fristående del i serien Kallt blod. Tobias och Simone är på väg hem från träning i sporthallen när Tobias stöter ihop med en mycket lång man. Tobias ser upp i hans ansikte som är skräckinjagande och gult till färgen. Mannen säger ett enda ord: Fri! En annan man kommer fram och säger att den storvuxne heter Hansson och har rymt från vårdhemmet. Men är den storvuxna mannen egentligen en zombie? Förlaga: Bonnier utbildning, 2009.

TPB-nr: P22756

Vem chattar du med, Sofie?

av Jørn Jensen

54 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Sofie har träffat en kille på nätet. Han heter Nick och de tycker om samma sorts musik. Nu vill han att de ska träffas för han ska spela in en video och behöver en tjej som kan dansa. Ida, Sofies bästis, vill också vara med. Men hon tycker att Nick skriver som en vuxen. Men han är bara 11 år, berättar Sofie. Men kan hon vara säker på det? Förlaga: NoK, 2009.

TPB-nr: P22553

Ödehuset

av Ewa Christina Johansson

2 vol. (169 s. tryckt punktskrift)

Del 2, fristående, i serien som börjar med Vampyren. Axel har inte fått så många kompisar i sin nya skola. Han spelar inte fotboll med de andra killarna. Han vill inte vara i närheten av Loke och hans taskiga kommentarer. En dag råkar Ruts lillebror Pär skjuta en boll genom fönstret på ett ödehus. När Pär går in för att hämta den så kommer han inte tillbaka. Nu måste Axel rädda honom, trots att det spökar i ödehuset.

TPB-nr: P22721

Biljana är inte kär!

av Martin Jonols

2 vol. (144 s. tryckt punktskrift)

Biljana är 12 år och älskar sin fotboll, även om deras nya tärnare är lite jobbig. Men kompisarna verkar ha fått andra intressen. Emma börjar hänga med de coola tjejerna och Berivan är ihop med en kille. Biljana själv tänker inte bli kär. Aldrig i livet. Inte i snygge Kristoffer med krokodilväskorna och absolut inte i Daniel med dreadlocksen. Fristående fortsättning på Biljana är bäst. Förlaga: R&S, 2011.

TPB-nr: P22641

Klubben

av Åsa Karsin

2 vol. (133 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Det är sommarlov och Tora och hennes familj har rest till landet. Det är det bästa stället som finns tycker Tora och hennes lillebror Sam. En dag träffar de fyra grannbarn nere på bryggan. Tora vill leka med dem, men vet inte om hon törs. Och visst var det så att de skrattade åt henne och hennes gossedjur Muffi som följer med överallt? När Muffi råkar bli såld på en loppis blir det katastrof. Förlaga: R&S, 2011.

TPB-nr: P22663

Drakmagi och saftsmugglare

av Niklas Krog

3 vol. (240 s. tryckt punktskrift)

Del 1 i serien Loophole. Yumi är en flicka med ett stort ansvar. Tillsammans med sin lilla grisdrake Dodo ska hon rädda världen undan mörkret. På vägen måste hon akta sig för de onda voidsköldpaddorna, hon måste förhandla med listiga saftsmugglare och skaffa reservdelar till luftskepp. Men hon träffar också vänner på vägen och upptäcker att när alla hjälps åt ordnar sig det mesta. Förlaga: R&S, 2004.

TPB-nr: P22675

Drakhornet

av Oskar Källner

7 vol. (755 s. tryckt punktskrift)

Erik är en enkel stallpojke, men ändå är han jagad av soldater. Han vet inte varför, bara att han måste fly. Goda vänner hjälper honom och han hamnar i Kilsbergen, långt in i skogen. Snart blir han varse att sagornas tid inte är förbi. Det finns främmande varelser i skogen och alla är inte vänligt sinnade. Han möter Hanna och tillsammans blir de indragna i ett spel som de inte förstår, men desperat måste vinna. Förlaga: Fafner, 2011.

TPB-nr: P22657

Den giftiga ormen

av Petter Lidbeck

3 vol. (189 s. tryckt punktskrift)

Del 8 i serien om tvillingarna Tyra och Siri och deras kompis Pella. Här är världens näst farligaste orm, brunormen, på rymmen efter ett misslyckat smugglingsförsök. Det är i alla fall vad ormexperten påstår. Det lilla samhället Hittarp är chockat och ingen vågar bege sig ut. Ingen, utom just Pella, Siri och Tyra, som följer efter Torbjörn, men till sin fasa blir inlåsta tillsammans med den hemska ormen. Förlaga: R&S, 2010.

TPB-nr: P22750

Aisopos fabler

av Beverley Naidoo

97 s. tryckt punktskrift

Glestryck

I fablernas värld är nästan allt möjligt. En liten ynklig mus kan rädda livet på ett stort lejon. En schakal kan lyckas överlista savannens konung. Och en bonde som ruvar på en gruvlig hämnd, kan bittert få ångra sina ondskefulla planer i slutändan. Här är 16 klassiska fabler av Aisopos, samtliga utspelar de sig i Afrika. Förlaga: R&S, 2011.

TPB-nr: P22789

En morgon stod hon bara där : januari

av Per Nilsson

3 vol. (281 s. tryckt punktskrift)

Del 1 i en serie. Pim-Pim är en fotbollskille som alla andra. Plötsligt en januaridag så står en ny tjej i klassen på fotbollsplanen. Hon sätter myror i huvudet på Pim-Pim och heter Extra. Men det är något konstigt med henne, som om hon inte riktigt hörde till. Ena stunden är hon social och utåtriktad. Andra gånger kan hon vara osäker och inåtvänd. Vem är hon egentligen? Och vad vill hon Pim-Pim. Förlaga: Alfabeta, 2011.

TPB-nr: P22577

Långt ifrån liten

av Ingrid Olsson

3 vol. (267 s. tryckt punktskrift)

Snart är det sommarlov och efter det börjar Linnea i sexan. När hon tänker på det blir hon alldeles pirrig. Men efter ett besök på högstadiet känner hon sig liten och töntig. Tjejerna i klassen spanar på högstadiekillar och bästisen Vanessa blir tillsammans med Tor i sexan. Linnea vill inte hänga med på deras knäppa grejer. Samtidigt vill hon inte förlora sin kompis. Vad ska hon göra? Förlaga: R&S, 2011.

TPB-nr: P22654

Tonje och det hemliga brevet

av Maria Parr

4 vol. (400 s. tryckt punktskrift)

Tonje är enda barnet i Glimmerdalen. Men vad gör det när hon har en vän som gubben Gunnvald? Han kan skapa mirakelmusik på sin fiol, bygga världens snabbaste rattkälke och koka jättegod saft. Men när Gunvald bryter benet och hamnar på sjukhus hittar Tonje ett brev. Gunnvald har en vuxen dotter som han aldrig har berättat om, och nu är hon på väg till Glimmerdalen för att sälja Gunnvalds gård till en campingägare som hatar barn. Förlaga: R&S, 2010.

TPB-nr: P22391

De laglösa

av Chris Powling

59 s. tryckt punktskrift

Glestryck

James Ellroy Hornet är laglös. En livsfarlig brottsling och den bäste skytten i Vilda Västern. Och nu är han ute efter den unge Gil och hans syster Molly, som råkat komma i Hornets väg. Kommer syskonen att få hjälp från sina vänner? Hur ska de annars kunna försvara sig? Förlaga: Argasso, 2010.

TPB-nr: P22539

Rowan och kristallväktaren

av Emily Rodda

4 vol. (328 s. tryckt punktskrift)

Del 3 i serien som börjar med Rowan från Rin. En oväntad besökare kommer till Rin med ett skrämmande budskap: hela byn svävar i fara. Rowan måste nu ge sig iväg till kusten och det opålitliga Marisfolket för att rädda den magiska kristallen från att slockna. Främmande faror väntar och Rowans uppdrag är att utnämna den nya väktaren av kristallen. Om han inte klarar det, kommer de alla att dö.

TPB-nr: P22651

Rowan och Zebakerna

av Emily Rodda

4 vol. (349 s. tryckt punktskrift)

Del 4 i serien som börjar med Rowan från Rin. I den grönskande bergsbyn Rin ska det firas bröllop och stämningen är hög. Ingen anar att en oväntad fara är på väg. Plötsligt öppnar sig himlen och en jättevarelse attackerar. Den rövar med sig Rowans lillasyster, Annad. Tillsammans med sina trogna vänner beger sig Rowan iväg till Zebakernas land för att rädda sin syster.

TPB-nr: P22650

De stulna barnen

av Jo Salmson

2 vol. (136 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 1 i fantasyserien Häxfolket. Huvudpersonen Sol är tjänsteflicka i Villan, en stor anläggning med många tjänare och strikt hierarki. Arel är son till husets ägare och tränar för att bli krigare. Enos, som också bor i Villan, är son till en stor handelsman. Tillsammans är de vänner i smyg. Men när Arel och Enos ska lämnar Villan blir Sol ensam. Hon påminns om att hon är slav och tillhör det avskydda Häxfolket. Förlaga: Bonnier Carlsen, 2011.

TPB-nr: P22538

Arvtagaren

av Mårten Sandén

5 vol. (390 s. tryckt punktskrift)

Petrinindeckarna, tvillingarna Peter och Petra, hamnar, tack vare Petras näsa för mysterier, i ett dramatiskt kidnappardrama. Miljön är det nutida Lund. En bohemisk arvtagare till ett företagsimperium ska kidnappas mitt under Lundakarnevalen. Hans veto mot att företaget omvandlas till vapentillverkare ska omöjliggöras. Kan Peter, Petra och kompisen Lucy överlista kidnapparna? Förlaga: R&S, 2009.

TPB-nr: P22783

Gömstället

av Mårten Sandén

4 vol. (342 s. tryckt punktskrift)

Tvillingarna Peter och Petra Petrini, 12 år, flyttar med sin udda, stora familj till Lund från USA. De börjar genast spana efter mystiska personer. Snart får de upp spåret efter en farlig brottsling. Till sin hjälp i tjuvjakten har de en snäll poliskommissarie. En trivsam, spännande och rolig barndeckare i fint tecknad lundamiljö. Förlaga: R&S, 2010.

TPB-nr: P22785

Någons hjälte

av Mårten Sandén

3 vol. (237 s. tryckt punktskrift)

Viktor Stenmark är en helt vanlig kille som ingen knappt lägger märke till. Han har en hemlig dröm, han vill stå på scen och trolla. Men när skolan ska ha en kabaré vågar han inte anmäla sig till den. Vad Viktor inte vet är att det snart kommer att inträffa en rad pinsamma händelser som kommer att leda till att han inte känner sig så osynlig längre. Snart kommer tidningarna att skriva om superhjälten som kommit till stan. Förlaga: R&S, 2011.

TPB-nr: P22574

De som går igen

av Marcus Sedgwick

5 vol. (374 s. tryckt punktskrift)

Tonårspojken Peter och hans alkoholiserade pappa försörjer sig som vedhuggare runt byn Chust i Östeuropa på 1600-talet. Pappan bär på ett mörkt förflutet och trots att de båda förser byns invånare med bränsle bemöts de med misstänksamhet. När gengångare börjar resa sig ur traktens gravar vet romerna i trakten hur de ska bekämpas. Tillsammans med den romska flickan Sofia övertalar Peter pappan att göra bruk av sin magiska sabel. Förlaga: BW, 2011.

TPB-nr: P22629

Neef och bortbytingen

av Delia Sherman

6 vol. (591 s. tryckt punktskrift)

11-åriga Neef är en bortbyting, ett människobarn stulet av älvor och ersatt med en av deras egna. Hon bor i Central Park i New York Between, en annan dimension av New York där älvorna lever. Neef har alltid beskyddats av sin gudmor Astris, som är en råtta, ända tills hon råkar bryta mot älvlagen. Hon slängs ut ur parken. För att få återvända hem måste hon hämta hem tre omöjliga ting till parkens gudinna. Förlaga: B. Wahlström, 2007.

TPB-nr: P22457

Rico, Oskar och skuggorna i gårdshuset

av Andreas Steinhöfel

4 vol. (325 s. tryckt punktskrift)

Rico har fått i uppdrag av sin lärare att skriva dagbok under sommarlovet. Rico kan tänka jättemycket, men inte så snabbt. Rico möter Oskar, en lite yngre kille som är högt begåvad, och de blir vänner. Någon kidnappar sedan några månader tillbaka yngre barn i Berlin. De bägge vännerna kommer skurken på spåren. Det blir mycket spännande när Rico ska befria Oskar som har kidnappats. Vinnare av Deutsche Jugendliteraturpreis 2009. Förlaga: Opal, 2010.

TPB-nr: P22509

Little darlings

av Jacqueline Wilson

7 vol. (666 s. tryckt punktskrift)

Destiny och Sunset är halvsystrar, men har inte träffat varandra tidigare. Destiny lever med sin mamma och har fått veta att hennes pappa är känd rockstjärna. Sunset lever med sin mamma, två småsyskon och sin pappa, rockstjärnan. När Sunset får veta att hon har en halvsyster så förändras livet för dem båda. Men finns det plats i en avdankad rockstjärnas liv för en dotter som han inte ens visste om att han hade? Förlaga: Alfabeta, 2011.

TPB-nr: P22681

Facklitteratur

Galna fakta : från andar till öronvax

av Dan Höjer

3 vol. (268 s. tryckt punktskrift)

Knasiga fakta om allt möjligt, men som sammantaget berättar en historia om hur vanliga människor har haft det genom tiderna och som säger en hel del om hur vi lever idag. Högt och lågt blandas om vartannat. Förf. väjer inte för det läskiga eller äckliga. Med sina drygt 150 sökord kan den antingen läsas i en följd eller fungera som en mycket annorlunda uppslagsbok. Förlaga: Bonnier Carlsen, 2011.

TPB-nr: P22749

Kalla fakta om is

av Lena Sjöberg

2 vol. (164 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Alla vet att isen är kall och att den smälter när det blir varmt. Men det finns mycket annat att veta. Hur kom man till exempel på att man kunde frysa mat? Varför låter isen som en råmande ko? Vilka djur övervintrar i is? Och vem var egentligen den mystiske ismannen? Innehållsrik faktabok för nyfikna läsare i alla åldrar. Boken avslutas med recept på bland annat iste och ischoklad samt på hur man gör ett lasersvärd av is. Förlaga: Opal, 2010.

TPB-nr: P22529

Specialproduktioner

Böcker med inklistrad punktskrift

Kolla vilda djur

av Sven Zetterlund

12 s. tryckt punktskrift

En pekbok för de minsta barnen där färgfotografier visar tolv vanliga vilda djur i Sverige. Det är både stora och små djur som fjäril, and, svan, säl, igelkott, orm, varg och älg. Djuren är fotograferade i sin naturliga miljö och nederst på sidan står djurets namn i versaler.

TPB-nr: P22193

Bredvidböcker

Den tryckta originalboken medföljer punktskriftsboken.

Prinsessor och drakar

av Christina Björk

20 bl. tryckt punktskrift

Bilderbok med sju olika berättelser om sju olika prinsessor, en för var och en av veckans dagar. Men det här är inga vanliga sessor, de är moderna, uppkopplade mot nätet, gör egna hemsidor och har elektriska dammsugare i sina dockskåp. Fantasifulla bilder i färg följer nära den berättande texten. Ingen bildbeskrivning. Förlaga: R&S, 2011.

TPB-nr: P22678

Floras egen bok : vintervandringar, vårvindar, sommarsus, hösthistorier

av Kristina Digman

28 s. tryckt punktskrift

En bilderbok om årstiderna. Flora samlar stenar, snäckor, frön och fjädrar i naturen. I en bok skriver hon sedan ner sina minnen och funderingar kring det hon samlat. Hon är lika liten som Tummelisa och därför kommer väldigt nära växter och djur. Illustrationerna är pedagogiska med många detaljer ur den svenska naturen.

TPB-nr: P22701

Lilla ponnyn Bläsen i fara

av Wolfram Hänel

88 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Del 3, fristående, i serien som börjar med Lilla ponnyn Bläsen. Det finns hästtjuvar i området! Anna och Alissa är oroliga. För precis nu är Bläsen tillräckligt gammal för att skiljas från sin mamma. Han ska på fölbete i grannbyn. Det förskräckliga händer att en ponny från Bläsens nya betesäng blir stulen. Anna och Alissa bestämmer sig för att vakta på natten. Förlaga: Opal, 2008.

TPB-nr: P22691

Vampyren

av Ewa Christina Johansson

2 vol. (177 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Axel, som går i trean, och hans skolkamrater misstänker att något riktigt hemskt finns bakom Den Farliga Dörren i skolans källare. När Ruts lillebror Pär försvinner in genom dörren måste Axel så klart hjälpa Rut att få ut honom. Han måste rädda Pär från vampyren som gömmer sig i mörkret. Eller är det den bleka skolbibliotekarien som förvandlat sig? Det är i alla fall något som flaxar och flyger i den svarta källaren.

TPB-nr: P22758

Trassel : [prinsessan Rapunzels hårresande äventyr]

av Christine Peymani

64 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Prinsessan Rapunzel, vars hår är flera meter långt, blev bortrövad som liten och sitter inspärrad i ett högt torn. Det är den elaka mor Gothel som har sina speciella skäl att hålla Rapunzel gömd. Men en dag dyker den äventyrlige tjuven Flynn Ryder upp. Han klättrar upp för tornet. Ska Rapunzel nu äntligen lyckas fly och få uppleva riktig lycka, eller ska hon för evigt bli kvar i tornet? Förlaga: Egmont Kärnan, 2011.

TPB-nr: P22686