Nya punktskriftsböcker december 2011

Inledning

Listan är uppdelad i 3 huvuddelar; Litteratur för vuxna, Litteratur för barn samt Specialproduktioner, vilka ligger på den första rubriknivån. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är i sin tur uppdelad på skön- respektive facklitteratur.

Listan omfattar 70 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Moderspassion

av Majgull Axelsson

12 vol. (1088 s. tryckt punktskrift)

Höststormar drar in över Arvika. För att rädda sig undan det hårda vädret tar några förbipasserande sin tillflykt till Sallys Café, i väntan på evakuering. I skuggan av ovädersnatten återges deras livsberättelser. En roman om föräldraskap i allmänhet, och moderskap i synnerhet. Om skuld och skam men också om längtan efter tillhörighet och gemenskap.

TPB-nr: P22909

Silverkorset

av Laila Brenden

7 vol. (660 s. tryckt punktskrift)

Del 38 i släktsagan om Hannah. Höstjakten står för dörren och Knut och Hans ser fram emot dagarna på fjället. Men årets jaktbyte ska visa sig bli ett helt annat och mycket mer dramatiskt än det de hade tänkt sig. Hela dalen håller andan - svarta katter och annat skrymt gör folk rädda, men det är något långt mörkare som rycker allt närmare. På Sörholm däremot ser man fram emot julfirande och barnafödsel. Förlaga: Schibsted, 2011.

TPB-nr: P22793

Siri

av Lena Einhorn

8 vol. (775 s. tryckt punktskrift)

Roman om Augusts Strindbergs första hustru Siri von Essen. Berättelsen, som bygger på autentiska brev, pendlar mellan två tidsplan. Dels åren runt 1875 då den unga Siri Wrangel träffar den unge August och bryter upp från sin överklasstillvaro och sitt dåvarande äktenskap för att förverkliga sina skådespelardrömmar. Dels 1890-talet då äktenskapet med Strindberg kraschat i en bitter och förnedrande skilsmässa. Förf:s romandebut.

TPB-nr: P22908

Frihet

av Jonathan Franzen

18 vol. (1848 s. tryckt punktskrift)

Medelklassfamiljen Patty och Walter Berglund flyttade en gång in som pionjärer i ett slumområde i St. Paul. Området gentrifierades och det liberala paret levde ett föredömligt liv med samhällsengagemang och miljömedvetenhet. Men vad hände med familjen Berglund när det nya millenniet inleddes? Hur kan vi hålla fast vid våra ideal när allt runtomkring oss förändras? Lovordad familjekrönika tillika rasande rundmålning av ett USA under Bush-eran.

TPB-nr: P22893

Från det femtonde distriktet : en kortroman & åtta noveller

av Mavis Gallant

9 vol. (860 s. tryckt punktskrift)

I nio berättelser skildras människor i otakt med sig själva och sin samtid. De framhärdar i ett sätt att leva som blivit omöjligt. Människor på drift i efterkrigstidens Europa; engelsmän isolerade på Rivieran, polacker utan uppehållstillstånd i 1960-talets Paris. I rotlösheten finner de paradoxalt nog en förankring, ett tillstånd att vara i. M.G., 1922- , kanadensisk författare bosatt i Paris. Förlaga: Atlas, 2011.

TPB-nr: P22496

Sankte Per : [en Sten Wall-deckare]

av Björn Hellberg

7 vol. (616 s. tryckt punktskrift)

Begravningsentreprenören Axel Pettersson får ett oväntat telefonsamtal en höstkväll. En anonym röst levererar ett förtäckt hot i vilket namnet Sankte Per figurerar. Pettersson kontaktar kommissarie Sten Wall, en man i sina bästa år och med lång erfarenhet, och strax efter görs en skrämmande upptäckt på ett serviceboende för äldre. En seriemördare med ett något makabert skämtlynne visar sig härja i den lilla staden. Förlaga: Lind & Co, 2011.

TPB-nr: P22809

Svart himmel

av Arnaldur Indriðason

8 vol. (770 s. tryckt punktskrift)

Det är finanskris med kännbara följder för Island. Eliten ser över sina tillgångar och på Reykjaviks gator rör sig skuggvarelser som trillat av den skenande ekonomin. En kvinna, anklagad för utpressning, misshandlas till döds mitt framför ögonen på polisen. Ändå lyckas förövaren komma undan. Spåren pekar mot en torped som driver in narkotikaskulder. I centrum för spaningarna står kriminalkommissarie Sigurdur Óli.

TPB-nr: P22967

Någonstans inom oss

av Kajsa Ingemarsson

9 vol. (813 s. tryckt punktskrift)

Rebecka är ung, vacker och framgångsrik. Trots det hoppar från en av Söders branter för att ta sitt liv. Där hon hamnar i någon slags limbo tillsammans med sin skyddsängel. Hon presenteras för och lär känna några andra osaliga individer. Djupt ångerfull försöker hon kontakta sin make Mikael för att hålla honom kvar i relationen. Men denne är förtvivlad och tyr sig till Rebeckas syster, en enkel, varm och levnadsglad ung kvinna.

TPB-nr: P23026

Min kamp. [1].. Vol. 1

av Karl Ove Knausgård

D. [1]: 13 vol. (1219 s. tryckt punktskrift)

Del 1 i en serie av sex böcker. Autofiktiv roman om förf:s egen uppväxt. I centrum står en far som i hela sitt liv agerat onåbar och omöjlig att förstå. När Karl Ove får telefonsamtalet med besked om faderns död inleds ett sorgearbete som sätter hela minnet på spel. Prisbelönad bok som vållat debatt inte bara i Norge. K.O.K., 1968-.

TPB-nr: P22302

Min kamp. 2.. Vol. 1

av Karl Ove Knausgård

D. 2: 18 vol. (1664 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i förf:s autofiktiva roman. Här är fadersporträttet i förra delen utbytt mot ett kompromisslöst sökande efter kärlek och vänskap. I centrum står också det egna författarskapet och konsekvenserna av att lämna Norge för en svensk anonymitet. Där finns den öppna blicken för den egna kärnfamiljen och faderskapet, men också på det nya hemlandet Sveriges nästintill skrattretande konformitet och konflikträdsla.

TPB-nr: P22684

Himmel över London : roman

av Håkan Nesser

12 vol. (1204 s. tryckt punktskrift)

Spionhistoria, och kanske också en kärlekshistoria, som utspelar sig i London och slutar med en födelsedagsmiddag för sex personer. Den berättas av flera personer, alla dock med förf:s röst. Man får ta del av Leonard Vermins livsöde, men Lars Gustav Selén och Steven G. Russel berättar delvis samma historia. Alla går de in i och ut ur varandras minnen av liv. I centrum står en döende mångmiljonär och hans olika tänkbara arvingar.

TPB-nr: P22873

Spanska brev : [kriminalroman]

av Jonas Sjöstedt

6 vol. (490 s. tryckt punktskrift)

Tredje fristående och avslutande delen i en serie kriminalromaner med handlingen förlagd till maktens korridorer i EU-parlamentet. Ett brutalt mord på en EU-parlamentariker och hans älskarinna inträffar när David Lööf arbetar som assistent i EU-parlamentet. Är baskiska separatister inblandade? Samtidigt börjar David forska i en bunt brev som han ärvt av en släkting som stupade i spanska inbördeskriget. Förlaga: h:ström, 2010.

TPB-nr: P22800

Jag älskar dig inte : roman

av Christina Stielli

11 vol. (1023 s. tryckt punktskrift)

Lotten har en familj, man och två barn, som hon älskar högt och sätter före allt annat. Men när hennes man plötsligt lämnar henne rasar hennes värld samman, utan sin kärnfamilj är hon ingen. Vägen tillbaka är lång och smärtsam, men så småningom vaknar tanken på hämnd. En skildring om den smärtsamma processen att bli lämnad, om en självuppoffrande kvinnas växande och mödosamma, men ändå möjliga väg, till ett eget liv.

TPB-nr: P22879

Facklitteratur

Cannabusiness : om konsten att legalisera en drog

av Johan Anderberg

6 vol. (530 s. tryckt punktskrift)

Debattbok om cannabis - inkörsport till tungt narkotikamissbruk, värdefullt bedövningsmedel för kroniskt sjuka, eller både och? I denna bok granskar journalisten J.A. den omfattande debatten om cannabis, med perspektiv för och emot legalisering. Förf. undersöker en legaliseringskampanj, träffar lagliga och olagliga brukare och han berättar om svenska tullares dilemma. Ska de släppa in den cannabis som tyska läkare har ordinerat som medicin?.

TPB-nr: P22923

Gryning över Kalahari : hur människan blev människa

av Lasse Berg

10 vol. (948 s. tryckt punktskrift)

Varifrån kommer människan? Förf. och journalisten L.B. försöker besvara frågan utifrån intervjuer med paleontologer, evolutions- och språkforskare samt omfattande läsning av forsknings- och populärlitteratur. Sedan 1980-talet har L.B. i långa perioder bott i Afrika, och hans intresse för människans ursprung bottnar i en fascination över Khoisans (bushfolkens) uråldriga kultur. Kräver inga särskilda förkunskaper.

TPB-nr: P22829

Var Hitler en demon? : tysk-europeisk historia i nazismens skugga

av Barbro Eberan

10 vol. (973 s. tryckt punktskrift)

Förf., mångårig rapportör om tyskt samhälle och politik, fortsätter diskussionen från "Vi är inte färdiga med Hitler än" som utkom 2002 och där den tyska skuldfrågan behandlas. I krönikans form skildrar hon tiden från första världskriget fram till återföreningen av de båda tyska staterna - och ställer frågan varför just Hitler som person fortfarande spelar en så central roll i vårt kollektiva minne. Förlaga: Carlsson, 2011.

TPB-nr: P22688

Abraham Lincoln : hans liv och tid

av Staffan Ekendahl

14 vol. (1326 s. tryckt punktskrift)

Abraham Lincolm, 1809-1865, anses av många historiker vara USA:s främste president genom tiderna. Anledningen är att han mot alla odds räddade USA från delning och avskaffade slaveriet. Intresset för Lincoln har alltid varit stort, men fått extra spridning sedan nuvarande presidenten Barack Obama, som pekat på Lincoln som förebild, tillträdde sitt ämbete. S.E., känd radioröst och tidigare korrespondent i Washington.

TPB-nr: P22854

Skånska mord

av Jan Hemmel

3 vol. (326 s. tryckt punktskrift)

Om mord och straff samt om svindlande förhoppningar som slutar med bödelns yxa över nacken, om kallblodig grymhet, skräck, raseri, hjälplöshet och förintande sorg. I tolv brottsfall möter man mördare och offer. Även dödsstraffets och bödlarnas historia behandlas liksom fängelsernas utveckling och de musikaliska skillingtryckens skönhet och uttryckskraft. Några av händelserna i boken bildade underlag för tv-serien Skånska mord på 1980-talet.

TPB-nr: P22863

Bedrich Smetana

av Kurt Honolka

6 vol. (460 s. tryckt punktskrift)

Biografi över den böhmiske tonsättaren, en av de viktigare i Europa under nationalromantiken. Interfolierat med skildringen av Smetanas liv, 1824-1884, finns beskrivningar och analyser av hans viktigaste verk, i synnerhet operorna, bl.a. Brudköpet, Dalibor och Libuse, samt den symfoniska diktcykeln Mitt fosterland med den kända Moldau. Innehåller även verkförteckning. Förlaga: Norma, 1986.

TPB-nr: P22448

När horisonten flyttar sig : att bli gammal i en ny tid

av Bodil Jönsson

3 vol. (268 s. tryckt punktskrift)

Vi som blir gamla idag har andra erfarenheter och förväntningar än vad våra föräldrar hade. Det gör att vi inte känner igen oss i bilden av hur en äldre människa "skall" vara. B.J. är fysiker och professor emerita från Lunds universitet. Här vrider hon och vänder på många av våra cementerade föreställningar om åldrande och äldre. Och hon får läsaren att se pensionsåldern som en tid fylld av möjligheter och helt nya utmaningar. Förlaga: Bromberg, 2011.

TPB-nr: P22584

Ludvig XIV : Solkungen

av Herman Lindqvist

7 vol. (694 s. tryckt punktskrift)

Ludvig XIV tillträdde som kung när han var endast fyra år gammal och hans regenttid kom att vara längre än någon annans - 72 år. Hans tid i fransk historia kallas Det lysande seklet på grund av den extravaganta hovprakt som utvecklades. Själv kallade Ludvig sig för Solkungen och samlade konstnärer, dramatiker och musiker kring sig. Hovet i Versailles kom att bli ett föredöme för monarker runt om in Europa. Förlaga: Bonnier, 2011.

TPB-nr: P22811

Rockagrilly : sommarmat för 50-talsvänner

av Peter Mannerfelt

2 vol. (124 s. tryckt punktskrift)

Soppatorsk, raggmunk, grillbykyckling och andra smaskiga recept på grillmat som går hem hos motorburen ungdom i alla åldrar - får man sig till livs i denna bok som väcker känslor och sentimentala minnen till livs hos ägare av gamla USA-bilar. 77 tips för den som ska fixa till en grillfest för mer eller mindre städade gäster. Vett och etikett för rockabillyvänner, raggare och andra 50-talsintresserade. Förlaga: Retromega, 2011.

TPB-nr: P22782

Mjölk - på gott och ont

3 vol. (234 s. tryckt punktskrift)

Ett antal experter, dietister och professorer, analyserar och beskriver överkänslighet mot mjölk. Drabbade personer berättar om de vardagliga bekymren med mjölkintolerans. Mjölkallergi och laktosintolerans beskrivs med förekomst, symptom, diagnostik och behandling. Vidare presenteras produkten mjölk ur olika aspekter: historik, sammansättning, näringsvärde och mejerihantering. Förlaga: Gothia, 1995.

TPB-nr: P22790

Pandemi : myterna, fakta, hoten

av Björn Olsen

6 vol. (580 s. tryckt punktskrift)

Smittsamma infektionssjukdomar, s.k. pandemier, har gång på gång drabbat mänskligheten. B.O., infektionsforskare m.m., lägger här fram ett rätt pessimistiskt perspektiv på människans förmåga att bekämpa globala pandemier. Några av 1900-talets farsoter kommenteras, och beredskapen inför kommande pandemier diskuteras också. Boken innehåller också ett avsnitt om det tilltagande hotet från antibiotikaresistenta bakterier.

TPB-nr: P22869

Slumpens skördar : minnen och funderingar från musikens och filmens märkliga världar

av Bengt Palmers

10 vol. (946 s. tryckt punktskrift)

B.P. började som 18-årig låtmakare i några underhållningsprogram i Sveriges Radio 1966 där han snart fick uppdrag som producent och programvärd. Så småningom blev han framgångsrik skivproducent på såväl svenska skivbolaget Olga - som bl.a. hade Hep Stars. I denna rappa och humoristiska självbiografi berättar han om sitt liv och vänskapen med Claes af Geijerstam, Benny Andersson, Björn Skifs m.fl. Förlaga: Anderson pocket, 2011.

TPB-nr: P22826

En ung naken kvinna : mötet med Mikis

av Arja Saijonmaa

10 vol. (973 s. tryckt punktskrift)

Året är 1972. Mannen är den grekiske kompositören och världsstjärnan Mikis Theodorakis, kvinnan är Arja Saijonmaa. Det är en tid präglad av ideologi, politisk musik och frihetskamp. Mikis lever i exil efter en svår bakgrund som politisk fånge i Grekland och brinner för musiken som ska befria människorna. Under en konsert i Helsingfors upptäcker han den finska sångerskan och till publikens häpnad förkunnar han att hon ska följa med på världsturné.

TPB-nr: P22922

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Hoppas

av Åsa Anderberg Strollo

6 vol. (529 s. tryckt punktskrift)

När mamma åker till Mallorca med sin nye pojkvän får 16-åriga Jonna nog. Hon tänker inte tillbringa julen med sin alkoholiserade mormor utan sticker till Stockholm för att skaffa sig ett jobb och ett nytt liv. Men det blir mycket svårare än hon någonsin kunde föreställa sig. I storstaden blir hon smärtsamt medveten om hur få alternativ hon har. Mörk samhällsskildring tillika äventyr fullt av ljusglimtar.

TPB-nr: P22905

Rum 213

av Ingelin Angerborn

3 vol. (285 s. tryckt punktskrift)

Elvira är på sommarläger och får dela rum 213 med Meja och Bea. Hon funderar på varför en bil de mötte på vägen har samma nummer som rummet. Betyder det något särskilt? När saker och ting börjar försvinna börjar flickorna misstänka varandra., men snart inser de att det är större krafter som är i rörelse. En extra krydda på lägret är kärleken som blomstrar mellan några av killarna och tjejerna. Förlaga: R&S, 2011.

TPB-nr: P22799

Taekwondo är tuffast

av Lise Blomquist

72 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Jonatan säger nej till allt. Nej till simning, hip hop, klättring och fotboll. När alla gett upp att försöka övertala Jonatan ser han en affisch på skolgården. En bild på en kille som flyger fram genom luften med ena benet före. Taekwondo står det. Jonatan bestämmer sig direkt. Men man lär sig inte Taekwondo i en handvändning. Boken avslutas med korta fakta om Taekwondo. Förlaga: Opal, 2006.

TPB-nr: P22823

Flyga högt

av Katarina von Bredow

8 vol. (694 s. tryckt punktskrift)

Vendela är 15 år och har börjat nian. Hon gillar att vara tillbaka i skolan. Inte minst för Nils skull - han med de bruna ögonen. Före sommarlovet höll de på att bli ihop och tänk vad det skulle vara bra om de blev det. Vendelas kompis Tove är nämligen intresserad av Nils kompis Loke. Men en ny tjej, Silja, dyker upp i klassen. Hon tar massor av plats och struntar i alla oskrivna regler. Plötsligt gäller inte den gamla rangordningen längre.

TPB-nr: P22971

Krigarprinsessans hemlighet

av Zizou Corder

8 vol. (836 s. tryckt punktskrift)

En liten flicka flyter iland på en antik, grekisk ö. Kentaurerna på ön bestämmer sig för att adoptera henne och kalla henne Halo. Det står snart klart för Halo att bland människorna har kvinnor låg status, så hon bestämmer sig för att vara en pojke. Ett autentiskt historiskt persongalleri blandas med ett fiktivt. De antika krigen mellan Aten och Sparta, som vanligen återberättas i heroiska ordalag, färgas här blodröda..

TPB-nr: P22840

Ett jätteproblem

av Tony DiTerlizzi

3 vol. (320 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 2 i serien Bortom Spiderwick, som börjar med Najadens sång. Några yrvakna, eldsprutande jättar håller på att ödelägga hela Florida. Nick och hans styvsyster Laurie är de enda som kan stoppa dem. Återigen spelar fälthandboken en avgörande roll i historien.

TPB-nr: P22852

Najadens sång

av Tony DiTerlizzi

4 vol. (304 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 1 i serien Bortom Spiderwick. Elvaårige Nick Vargas mamma har dött och Nick får en ny syster, Laurie. Laurie läser ivrigt Arthur Spiderwicks fälthandbok och tror dessutom på allt i den, något som Nick inte gör. En dag träffar Nick på Najaden Taloa som har problem med den gigantiska, eldsprutande draken.

TPB-nr: P22853

Ormkungen

av Tony DiTerlizzi

4 vol. (398 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 3 i serien Bortom Spiderwick, som börjar med Najadens sång. Nick och Laurie står inför sin sista utmaning. Nog för att najaderna och jättarna var problematiska - men de var ingenting i jämförelse med hydran som nu hotar att förgöra hela Florida.

TPB-nr: P22841

På farligt vatten

av Douglas Foley

4 vol. (366 s. tryckt punktskrift)

Habib är kär i Paris och vill vara med henne jämt. Men nu måste han åka till Åland med sin farmor. Där ska det dansas gammaldans som farmor gillar. Hur coolt är det? Lite bättre blir det eftersom kompisen Dani ska följa med. Paris oroar sig för att båten ska sjunka. På Ålandsfärjan hamnar dock Habib på farligt vatten - för där finns en annan snygg tjej - och frågan uppstår: Kan man vara kär i två tjejer samtidigt?.

TPB-nr: P22836

Teddy på rymmen

av Lin Hallberg

3 vol. (228 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Sjätte boken om den lilla busiga hästen Teddy och Elsa. Elsa drömmer om att rida ut på egen hand, men Teddy är busigare än någonsin. När Teddy får vårfnatt rymmer han och äter upp grannens tulpaner. Elsa lovar att det inte ska upprepas, men det bryr sig förstås inte Teddy om. Snart är han ute och busar igen och den här gången är det på väg att gå riktigt illa. Förlaga: R&S, 2011.

TPB-nr: P22797

I love you Viktoria Andersson

av Maja Hjertzell

4 vol. (340 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Nioåriga Linn har flyttat med mamma till en lägenhet. Mamma oroar sig för att Linn är för mycket ensam och vill ordna en tjejfest med prinsesstema. Men det vill inte Linn, hon vill bara vara som hon är. Och så händer det en rolig sak. Det flyttar in en bibliotekarie med en egen bokbuss i området. Så fort Linn får syn på Viktoria Andersson känner hon på sig att allt kommer att bli bättre.

TPB-nr: P22889

Teresa och jag

av Bo R. Holmberg

2 vol. (142 s. tryckt punktskrift)

Del 3, fristående, i rymmarserien som börjar med Ska vi rymma? Brandon och Teresa har rymt tillsammans tidigare och tänker gör de det igen. Färden bär av till Teresa mormors stuga i skogen där ingen kan hitta dem. Teresa vill nämligen inte flytta från Norrland till Malmö med familjen. Men allt blir för den skull inte idylliskt. För vad är det för gestalt som gömmer sig i skuggorna? Och vilka andra faror lurar i skogen? Förlaga: Argasso, 2011.

TPB-nr: P22802

De sju tatuerade

av Thomas Hoobler

4 vol. (362 s. tryckt punktskrift)

Del 6, fristående, i serien Samurajen som utspelar sig i Japan på 1700-talet. Bara 16 år men redan samuraj. Seikei har varit med om fler hisnande äventyr än han någonsin kunnat drömma om, och nu måste han och hans adoptivfar domare Ooka, lösa ännu en gåta. En man vars rygg pryds av en tatuering hittas död. Snart hittas kvarlevorna av ytterligare sex män, alla med tatuerade ryggtavlor. Tillsammans bildar tatueringarna en karta.

TPB-nr: P22871

Det brinnande gräsets svärd

av Thomas Hoobler

4 vol. (358 s. tryckt punktskrift)

Del 4, fristående, i serien Samurajen som utspelar sig i Japan på 1700-talet. Den unge samurajen Seikei dras in i ett nytt mysterium som kretsar kring ett heligt svärd. Seikei tycker först att uppdraget han får av shogunen, att övertyga den blott 14-årige kejsaren att återuppta sina plikter, verkar enkelt. Men kejsaren kidnappas och Seikeis uppdrag blir mycket riskfyllt. Till sin hjälp har han dock en mystisk krigare.

TPB-nr: P22872

Stormig väg från Osaka

av Thomas Hoobler

4 vol. (344 s. tryckt punktskrift)

Del 5, fristående, i serien Samurajen som utspelar sig i Japan på 1700-talet. Seikei, 16 år, återvänder till sin hemstad Osaka. Det är första gången han sätter sin fot i staden sedan domare Ooka adopterade honom och han blev samuraj. Men ganska snart börjar Seikei undra om det verkligen var rätt beslut att resa hem igen. Seikeis yngre bror är inte glad att plötsligt få ögonen på sig, vad är det för leveranser som han tar emot sent på kvällarna?.

TPB-nr: P22870

Riddarnas kamp

av Anna Jansson

2 vol. (134 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Emil, 11 år, och hans vän Ubbe köper biljetter till riddarspelen under medeltidsveckan i Visby, för att få se riddarna Spader, Hjärter, Ruter och Klöver kämpa mot varandra. Men varje gång riddarna ska börja strida händer något som gör att spelen måste skjutas upp. Vem kan det vara som saboterar riddarspelen med flit? För detektiv Emil Wern finns bara en sak att göra - hitta den skyldige!.

TPB-nr: P22839

Affektion

av Martin Jern

3 vol. (240 s. tryckt punktskrift)

Kate Mess är 16 år och bor i Helsingborg. Hon har levt ett utsvävande liv med killar, alkohol och droger. För att slippa tänka och för att bli kvitt spökena från det förflutna flyttar hon till sin syster i Malmö. Men de gamla spökena gör sig hela tiden påminda. Särskilt Ali som var Katis bästis i tio år. Nu för tiden träffas de sällan, men de var oskiljaktiga ända tills det där hemska hände när de var tolv. Då när Zara hittades död i frysboxen.

TPB-nr: P23002

Eldprovet

av Lene Kaaberbøl

3 vol. (288 s. tryckt punktskrift)

Del 1 i en planerad serie kallad Vildhäxa. Clara Ask tror sig vara en vanlig 12-åring. När hon en dag blir klöst av en katt som slickar i sig hennes blod blir hennes mamma upprörd över vad som hänt och kör Clara till hennes moster som bor djupt inne i skogen. Mosterns hus är fullt av både tama och vilda djur. Nu får Clara veta att hon har gåvan att utöva magi och att hon tillhör en släkt vildhäxor.

TPB-nr: P22842

Hur svårt kan de va?

av Anna Knutsson

3 vol. (272 s. tryckt punktskrift)

Daniel, Edith och Julia har gått i samma klass i åtta år utan att riktigt ha lärt känna varandra. När skolan börjar igen med första dagen i nian dyker Björn, klassens tysta kille, inte upp. Ingen tänker på det förrän Daniel gör en märklig upptäckt. En upptäckt som väver ihop Daniels, Ediths och Julias tillvaro kring Björn. Det visar sig att ingenting är som det verkar vara. En historia med tre olika perspektiv.

TPB-nr: P22917

Mordbrand på skolan!

av Lena Lilleste

3 vol. (286 s. tryckt punktskrift)

Åttonde boken med deckarhjältarna Tommy och Flisen. Här hittar de en väska proppfull med pengar i skogen bakom skolan. Samma natt brinner det i gympasalen och en man omkommer i lågorna. Branden är anlagd och någon har sett två killar springa från platsen. Snart förstår Tommy och Flisen att väskan tillhörde den döde mannen och att de är jagade av några som till varje pris vill komma över väskan. Förlaga: R&S, 2011.

TPB-nr: P22798

Välkommen hem

av Johanna Lindbäck

8 vol. (685 s. tryckt punktskrift)

Sara har gått ett år i skola i London och har precis återvänt hem till familj och vänner i Luleå. Men hennes gamla liv finns inte kvar. Relationerna mellan kamraterna ser annorlunda ut. De beter sig inte på det sätt Sara är van och hon känner sig förvirrad och vilsen. Men hon måste försöka hitta nytt fotfäste. Det blir inte lättare av att hon våndas i valet mellan två killar: Den gamla trygga och den nya oförutsägbara.

TPB-nr: P22958

Min systers hemliga vän

av Ingela Magner

4 vol. (340 s. tryckt punktskrift)

16-åriga Sussies äldre syster Selena har nyligen omkommit i en trafikolycka. Sussie upptäcker att hon brevväxlat med Ivan, en äldre kille som spelar oboe och bor i Stockholm. Hon blir berörd av breven och fortsätter att skriva till Ivan i sin systers namn. Snart upptäcker hon att hon utvecklat känslor för Ivan. Samtidigt visar hennes klasskamrat Janusz att han förälskat sig i Sussie. Hon måste fatta ett avgörande beslut.

TPB-nr: P22927

Yttersta offret

av Richelle Mead

14 vol. (1347 s. tryckt punktskrift)

Del 6 i serien Vampire Academy som börjar med Törst. Drottningen är död och halvvampyren Rose sitter fängslad, anklagad för högförräderi. För första gången i sitt liv är hon riktigt, riktigt rädd. Lissa befinner sig vid hovet i en livsfarlig kamp om tronen och för att kunna beskydda henne och själv bevisa sin oskuld måste Rose ta hjälp av både Adrian och Dimitri, de två kärlekarna i hennes liv.

TPB-nr: P22946

Papegojmysteriet

av Suzanne Mortensen

7 vol. (674 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Femte boken om Clara Dickens detektivbyrå. Publiken älskar när den unga popstjärnan Ella har med sin kakadua på scenen. Särskilt som den brukar öppna näbben och gasta med i refrängen eller slå volter i luften. Men inför en turné genom hela landet är plötsligt kakaduan borta. Ett anonymt brev bevisar att det ligger ett brott bakom det mystiska försvinnandet. Det är dags för Dickens detektivbyrå att rycka in. Förlaga: B. Wahlström, 2011.

TPB-nr: P22796

Hängd mans ö

av Lena Ollmark

3 vol. (276 s. tryckt punktskrift)

Del 4, fristående, i serien med spökhistorier från Krabbsjögrund. Det är sommar och ungdomar från hela landet har kommit till orten för att delta i det årliga seglarlägret. Karl och Sara får i uppdrag att anordna en nattlig skattjakt för lägerdeltagarna på den mystiska Häggmarsön där en ökänd sjörövare ska ha hängts en gång av ortsbefolkningen. Och visst är det något spöklikt med ön, precis som om solen aldrig lyser där. Förlaga: NoK, 2011.

TPB-nr: P22815

Jag vill bara att du gillar mig

av Ingrid Olsson

3 vol. (327 s. tryckt punktskrift)

Om tio elever i en gymnasieklass. Tio personer som har allt och ingenting gemensamt. Andreas tänker på killen i badhuset som såg honom rakt i ögonen. Sofi vill bara bli lämnad i fred. Pär kan inte lämna henne i fred. Katja skäms över sin stora rumpa och Filip har aldrig varit tillsammans med någon. Alla vill bli omtyckta. Alla vill att någon ska se dem.

TPB-nr: P22960

Spökhistorier från den mörka tunneln

av Chris Priestley

5 vol. (430 s. tryckt punktskrift)

Tiden är ca 1900 i England. När Robert ska åka tåg får han sällskap i kupén av en vitklädd dam. Hon är ung och vacker, men kuslig. Plötsligt stannar tåget i en tunnel och damen börjar berätta otäcka historier, om allt från bestialiska dockmakare till onda älvor och drakskelett som inte bör flyttas. Robert rycks med av historierna, men någonting står inte rätt till. Varför går de andra passagerarna i kupén inte att väcka? Förlaga: R&S, 2011.

TPB-nr: P22817

Krigarprovet

av Ida-Marie Rendtorff

3 vol. (252 s. tryckt punktskrift)

Del 1 i serien om Dalia Drakviskaren, 14 år, som är av gammal drakviskarsläkt. Hon är ny bland de kvinnliga drakkrigarna som ska bekämpa en ond furste. Dalia har sin egen drake som hon förbereder inför det stora provet. Men något går snett. Vad är det som hänt med hennes älskade drake? Och vem är det som smyger omkring bland drakarna på nätterna?.

TPB-nr: P22424

Gengångaren

av Mårten Sandén

4 vol. (318 s. tryckt punktskrift)

Syskonen Peter och Petra, Petrinideckarna, tar sig an att lösa ett mysterium som har sitt ursprung långt tillbaka i tiden. En gammal, numera värdefull, biofilm från stumfilmstiden lär finnas gömd någonstans i Lund och den leder syskonen ut på äventyr. Filmen är Moby Dick, stumfilmsregissören Charles Alfred Pearces mästerverk, som hans dottersons sonson nu har kommit för att hämta. Förlaga: R&S, 2009.

TPB-nr: P22784

Spökskeppet

av Mårten Sandén

3 vol. (304 s. tryckt punktskrift)

Tvillingarna Peter och Petra, Petrinideckarna, firar påsklov på Österlen i Skåne. Snart dras de in i ett mystiskt äventyr. De spanar på en mystisk man med slokhatt och hittar resterna av ett bål inne på ett militärt område. Spökskepp, cigarettsmuggling, bovar och poliser är andra ingredienser i detta fall för deras deckarklubb Hemliga ögat. Förlaga: R&S, 2010.

TPB-nr: P22787

Hjärtat power off

av Josefin Schygge

5 vol. (403 s. tryckt punktskrift)

Sofies pappa har just dött. Hon känner sig ensam och övergiven. Vågar inte lita på någon. Hon är vilse, på väg in i sitt mörkaste mörker. Skolk, lögner och droger blir hennes vardag. Det svarta äter henne. Men det finns inga genvägar, smärtan måste ha sin tid. Sofie famlar sig fram. Vem är hon? Vem vill hon vara? Finns det någon väg tillbaka? Hon vill få blunda en stund och bara få finnas.

TPB-nr: P22966

Gå ensam hem

av Christina Wahldén

28 s. tryckt punktskrift

Julia och Molly står i kön till Bellas bar. För att komma in där måste man ha fyllt 18 år, men Julia och Molly är bara 16. Men de har falska id-kort. Det här kommer att bli världens bästa kväll - tror flickorna. När Julia är på väg hem efteråt blir hon jagad av Mollys bror Kim. Men hon klarar sig säkert hem och dagen efter får hon skäll av mamma.

TPB-nr: P22894

Min systers dotter har många pappor

av Christina Wahldén

3 vol. (226 s. tryckt punktskrift)

Ombeni har flytt från fasornas Kongo och bor i norra Sverige. Sin syster Maua har hon inte sett på fyra år. Plötsligt en dag dyker hon upp. Även hon har flytt från Kongo. Med sig har hon sin nyfödda bebis. Men Maua har svårt att anpassa sig till sitt nya liv. Hon är svår att få kontakt med och orkar inte ta hand om barnet. Bit för bit får Ombeni reda på vad som hänt hennes syster. Och hela tiden skaver ovissheten om Maua ska få stanna i Sverige.

TPB-nr: P22913

Fånga farliga djur

av Martin Widmark

70 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Johannes mamma måste åka till sjukhuset med ett av barnen som brutit fingret. Då får Johannes ställa upp i mammas ställe på dagis där barnen bara ställer till bus och ingen vill lyssna på honom. Men när det börjar åska och blixtra kryper barnen ihop sig i kuddis och Johannes berättar en rad spännande historier för dagisbarnen. Med finurliga knep handlar det om att överlista både tigrar, isbjörnar och bläckfiskar..

TPB-nr: P22844

Säg Alex, bara Alex

av Monica Zak

6 vol. (518 s. tryckt punktskrift)

Del 3 i serien, sista, som börjar med Alex Dogboy. 17-årige Alex släpps ut ur ungdomsfängelset där han hamnat efter att ha försökt ta sig in i USA. Återigen möter han sin vän Martin och flickan han älskar, Zofi. Samtidigt som en yrkesmördare kör runt på gatorna vill Alex att Zofi ska sluta sniffa lim, att Martin ska hiv-testa sig och att han själv inte ska behöva råna. Han börjar se gatans nackdelar, men att lämna den är lättare sagt än gjort.

TPB-nr: P22866

Specialproduktioner

Interfolierade böcker

En interfolierad bok har genomskinliga plastblad med punktskrift inbundna mellan bilderbokens sidor.

Snurran städar

av Eva Bergström

[25 s.], 30 bl. tryckt punktskrift

Snurran vill inte städa. Hon tycker det är bättre att städa en annan dag för hon har både influensa och halsfluss och har brutit båda armarna. Men det tycker inte mamma och pappa. Då kommer Snurrans kompisar och de kan leka städleken tillsammans som går ut på att Snurran pekar och de andra städar. Humoristiskt om en liten flicka i kattgestalt.

TPB-nr: P22103

Vad tänker Knodden?

av George Johansson

[25 s.], 25 bl. tryckt punktskrift

Glestryck

Knodden, fem år, står under en gatlykta och väntar på morfar som är inne och hämtar bilnycklarna. Det snöar på Knodden, på vägen, på hela världen. Han tänker på morfar som borde ha en hund för att slippa vara så ensam, på himlens stjärnor, på att det kanske finns massor av jordklot med lika många Knoddar på, på racerbilar och på vad morfars hund ska heta. Finstämd filosofisk text som samspelar fint med bilderna i mjuka färger.

TPB-nr: P21782

Vems kompis?

av Stina Wirsén

[28 s.], 23 bl. tryckt punktskrift

En bilderbok i litet format för de minsta barnen som på ett enkelt och vardagsnära sätt tar upp konfliktlösning. Nalle har hittat en katt, en blå, len och fin katt. Katten får vara med de andra och leka i sandlådan och får låna Kanins hink. Men Nalle vill att Katten ska låna bara hans hink. Vems kompis är det egentligen? Tecknade färgbilder av små uttrycksfulla djurfigurer i mjuka former och utan bakgrundsdetaljer.

TPB-nr: P22190

Totte leker med kisse

av Gunilla Wolde

[25 s.], 26 bl. tryckt punktskrift

Tottes mormor har en katt. Totte tycker om att leka och klappa katten, men den tycker inte om att blir buren för då klöser den och gömmer sig under skåpet. Då visar mormor hur man kan göra en leksak att locka fram Kisse med.

TPB-nr: P22748

Bredvidböcker

Den tryckta originalboken medföljer punktskriftsboken.

Den farliga resan

av Tove Jansson

28 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Susanna beger sig ut på en äventyrlig resa mot Mumindalen. På resan möter hon olika välkända figurer från mumintrollens värld som Hemulen, Tofslan, Vifslan och Hemulens lilla hund Ynk von Jämmerlund. De går genom snö och blåst, flyger ballong och träffar både snälla och elaka figurer på vägen. Texten är skriven på rim och har ett enkelt språk och en ton som gör den lämplig för högläsning.

TPB-nr: P22453

Bellmanhistorier

av Malin Lilja

43 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Bellman var en rolig typ. OM man ska tro alla historierna. Det finns många olika typer av Bellmanhistorier. Det här är en samling med de snällare, men det vore inte Bellmanhistoier om det inte fanns ett visst inslag av kiss- och bajshumor. Förlaga: N&K, 2009.

TPB-nr: P22761

Lästräning

Den tryckta originalboken och en inläsning i DAISY-format medföljer punktskriftsboken.

Kärlek ända in i döden

av Unni Drougge

100 bl. tryckt punktskrift

Glestryck

Novell där ett jag berättar om sin olyckliga kärlekshistoria med en man som varit krävande, egoistisk, svartsjuk och dominerande. Men kärleken har hela tiden funnits kvar. Nu träffas de många år senare i Neapel och försöker samtala om vad som hela tiden gick snett. De älskade ju varandra. På slutet av berättelsen avslöjas vilka de två personerna är vilket ger ett nytt, lite överraskande, ljus över historien. Med inläsning efter punktskriftsboken i 3 läshastigheter.

TPB-nr: P22755

Månskensdraken

av Cornelia Funke

46 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Filip hör ett konstigt ljud intill sin säng. Där står en liten silverfärgad drake: Du måste hjälpa mig! viskar draken. Den vite riddaren jagar mig och jag behöver ett gömställe! Då händer något mycket märkligt med Filip. Plötsligt är han lika liten som draken. Och nu börjar ett dramatiskt äventyr där Filip och draken tillsammans kämpar mot den elake riddaren.

TPB-nr: P22724

Illusioner

av Judy Waite

178 s. tryckt punktskrift

Glestryck

När tonåringen Elsa kommer hem alldeles för sent har hon den perfekta ursäkten: En man försökte kidnappa henne! Det är en väldigt bra historia - problemet är bara att den inte är sann. Men så blir en flicka kidnappad på riktigt. Och nu kan Elsas lögn hjälpa en brottsling att komma undan!.

TPB-nr: P22725