Nya punktskriftsböcker januari 2012

Inledning

Listan är uppdelad i 3 huvuddelar; Litteratur för vuxna, Litteratur för barn samt Specialproduktioner, vilka ligger på den första rubriknivån. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är i sin tur uppdelad på skön- respektive facklitteratur.

Listan omfattar 42 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Systrar för livet

av Laila Brenden

6 vol. (531 s. tryckt punktskrift)

Del 1 i serien Fjällrosor. De föräldralösa systrarna Anna och Rise har vuxit upp i fjällvärlden och är övertygade om att de kan klara allt - så länge de har varandra. Det är den mörkaste tiden av vintern 1860 och Anna och Rise, 16 och 12 år gamla, har just följt modern till graven. Väl hemma i den lilla fjällgården får de besök av storbonden på Torgilstad Övre. Han har sina egna planer för systrarna.

TPB-nr: P23027

Kaffe med musik

av Karin Brunk-Holmqvist

5 vol. (425 s. tryckt punktskrift)

Tre damer i sjuttioårsåldern skrapar varsin reselott under syjuntan hemma i Brantevik. En av dem vinner en julmarknadsresa till tyska Schwerin och med viss tvekan och oro bestämmer de sig för att resa allesammans. Med på resan är inflyttade Svea från Stockholm, en världsvan dam som inte riktigt passar in i gänget och trasslar till det rejält. Ingenting blir riktigt som damerna tänkt sig på den strapatsrika resan.

TPB-nr: P23054

Cigaretten efteråt

av Horace Engdahl

2 vol. (156 s. tryckt punktskrift)

Med humor och ett gott humör har Horace Engdahl skrivit en liten bok med vad han själv vill kalla mikrobetraktelser. I form av fragment, aforismer och korta essäer reflekterar författaren över tidsandan och människors beteende. Han betraktar oefterhärmligt tidens gång och livets flykt, konsten, historien och drömmen. Det är elegant formulerade texter med skarpa iakttagelser av såväl den stora som den lilla världen.

TPB-nr: P23022

Har man inget liv får man köpa ett som alla andra : samlade visdomsord 2010-2011

av Jonas Gardell

58 s. tryckt punktskrift

Hur fångar man sin samtid med bara några få ord? Jonas Gardell, född 1963,, författare och komiker, menar att villkoren är enkla: man får inte använda mer än 140 tecken. Och inom det utrymmet ska man också locka ur publiken dagens skratt. Här presenteras ett antal twitterformade kommentarer i ämnen som religion, bögskräck, främlingsfientlighet, politikerenfald och kändishysteri.

TPB-nr: P23039

Kärlekskursen : roman

av Anita Goldman

6 vol. (544 s. tryckt punktskrift)

Katja, framgångsrik debattör, blir lämnad av sin man och sjunker ner i djup sorg. Hennes utväg blir att söka hjälp hos en psykolog. Där blir hon sanslöst och passionerat förälskad i sin terapeut som i det längsta håller distansen. Men så småningom ger han efter för Katjas hejdlösa begär och de inleder ett förbjudet förhållande. Berättelse om en andlig resa mot självinsikt och en djupare förståelse för kärleken och livet.

TPB-nr: P23015

Brobyggarna

av Jan Guillou

17 vol. (1620 s. tryckt punktskrift)

Tre norska fiskarpojkar med exceptionell teknisk begåvning utexamineras som diplomingenjörer i Dresden år 1901. Meningen är att de ska återvända till Norge för att delta i bygget av en järnväg mellan Oslo och Bergen. Men kärleken vänder upp och ner på planerna. Den ena flyr bedragen till Tyska Östafrika där han hamnar på ett annat järnvägsbygge, det mellan Dar-es-Salaam och Tanganyikasjön. Den andra hamnar i London och bara den tredje kommer tillbaka till Norge.

TPB-nr: P22918

Hundpojken

av Eva Hornung

8 vol. (685 s. tryckt punktskrift)

Psykologiskt tankeväckande skildring av en fyraårig pojke, Romotjka, som lever på Moskvas gator. Mamman är försvunnen och han blir vän med en herrelös hund, en alfatik som lever med sin flock i en källare. Tack vare värmen från sina nya vännner klarar han den kalla ryska vintern. Fångad mellan två världar känner Romotjka sig som varken människa eller hund. En dag upptas en ny pojke i hundgemenskapen. Romanen utkommer i femton länder samtidigt.

TPB-nr: P23055

Eldvittnet : kriminalroman

av Lars Kepler

13 vol. (1200 s. tryckt punktskrift)

Tredje boken om kriminalkommissarie Joona Linna. På Birgittagården, en anstalt för unga kvinnor med destruktivt beteende, mördas en natt en av de intagna flickorna. Hon hittas på en brits på isoleringen med båda händerna för ansiktet. Joona Linna reser till gården i norra Sverige och befinner sig snart i den märkligaaste mordgåta han upplevt. När han söker efter sanningen sätts fördande krafter i våldsam rörelse.

TPB-nr: P23028

Du gamla, du fria

av Liza Marklund

10 vol. (887 s. tryckt punktskrift)

En ung småbarnsmamma hittas död i en förort till Stockholm. På tidningen Kvällspressen anar man en seriemördare och snart gör polisen detsamma. Annika Bengtzon är tillbaka på redaktionen och har återförenats med maken Thomas, som arbetar på Justitiedepartementet. Han befinner sig på en konferens i Nairobi och vid somaliska gränsen kidnappas hela delegationen. Annika dras in i ett våldsamt kidnappningsdrama som skakar både Europa och Östafrika.

TPB-nr: P23081

Sputnikälskling

av Haruki Murakami

7 vol. (584 s. tryckt punktskrift)

Berättaren, läraren K, älskar en ung författare, Sumire som älskar sin vän och arbetsgivare Myu, en affärskvinna som är betydligt äldre. De två kvinnorna reser till Grekland på semester och en natt får K ett samtal där Myu berättar att Sumier är försvunnen. En roman om obesvarad kärlek och en beskrivning av en surrealistisk drömvärld, som finns där både som ett hot och som en möjlighet. Förlaga: Norstedt, 2008.

TPB-nr: P22781

Vänskapsband

av Elizabeth Noble

10 vol. (946 s. tryckt punktskrift)

I ett äldre hyreshus på övre Manhattan vävs fyra olika historier om livet och kärleken samman. Man får följa Eve Gallagher som just flyttat från London tillsammans med sin make Ed och är upptagen med inredning och shopping. I en lägenhet bor Jason Kramer som tvivlar på om hans älskar sin fru och börjar kasta ögon efter den vackra Rachel Schulman i lägenheten bredvid. Drömmar går i uppfyllelse och hjärtan krossas när husets hemligheter uppdagas.

TPB-nr: P23047

Röd snö

av Thomas Ringstedt

10 vol. (911 s. tryckt punktskrift)

Kriminalinspektör Ulf Beow arbetar med en trög mordutredning i Uppsala. När ett aggressivt virus stjäls från ett laboratorium och tre djurrättsaktivister mördas ser Beow ett sammanhang. Det visar sig att nynazister och islamister var för sig arbetar för att skapa en ny världsordning. För att förhindra att viruset inte ska komma i händerna på terroristerna med massdöd och kaos som följd får han hjälp av den unga mikrobiologen Lotta Nordenflycht.

TPB-nr: P23043

Anna och Mats bor inte här längre

av Helena von Zweigbergk

9 vol. (873 s. tryckt punktskrift)

Fristående fortsättning på Ur vulkanens mun. Det har gått tre år sedan Annas och Mats äktenskapskris briserade under en semestervecka på Sicilien. Trots alla försök att lappa ihop äktenskapet har de inte lyckats, inte ens för barnens skull. Nu lämnar de varandra. Under sex månader beskrivs deras första stapplande steg i sina nya, parallella liv. Det handlar om två människor som tar språnget ut i något nytt och okänt - skräckslagna och hoppfulla.

TPB-nr: P22942

Facklitteratur

Jag är Zlatan Ibrahimovic : min historia

av Zlatan Ibrahimovic

10 vol. (883 s. tryckt punktskrift)

Zlatan Ibrahimovic, Sveriges bäste fotbollsspelare genom alla tider, berättar om sitt liv. Z. föddes i Rosengård, utanför Malmö, 1981. Han hade en tuff uppväxt, men visar snart att han är en fotbollstalang utöver det vanliga. Han berättar om de första framgångarna i Malmö FF och hur hans karriär gått vidare i Holland, Italien, Spanien och sedan tillbaka till Italien. Många rafflande inblickar av spelet bakom kulisserna i storklubbar och i landslaget.

TPB-nr: P23025

Diabetes? Nej tack! : LCHF-guide och kokbok

av Lars-Erik Litsfeldt

3 vol. (315 s. tryckt punktskrift)

Vilken kost är bäst för diabetiker? Under 2000-talets första årtionde debatterar läkare och dietister denna fråga med stor inlevelse. Här berättar förf. om diabetes och vilka följder sjukdomen kan få om den inte behandlas. Förf. var själv typ-2-diabetiker, men har nu återfått god hälsa med hjälp av s.k. LCHF-kost, mat med lågt innehåll av kolhydrater och högt fettinnehåll. En fyllig receptsamling och kolhydrattabell ingår. Förlaga: Optimal, 2010.

TPB-nr: P22740

När livet går sönder : en bok om kriser och hur vi möter dem

av Cecilia Wikström

5 vol. (426 s. tryckt punktskrift)

C.W., präst i Svenska Kyrkan och riksdagsledamot, delar med sig av sina erfarenheter av människor i kris. Det handlar främst om kriser i samband med dödsfall; sorgebearbetning, "första hjälpen" när det gäller känslor, krisgruppers uppgift, konflikter på arbetet, ledaruppgifter vid kriser, samhällets resurser vid kriser etc. I bilagor finns övningsuppgifter för en krisgrupp samt texter att reflektera över.

TPB-nr: P22904

Rikitikitavi : en folkhemsberättelse : [självbiografi]

av Rikard Wolff

8 vol. (724 s. tryckt punktskrift)

R.W., 1958- , debuterade under 1980-talet på Teater Galeasen och Unga Klara och fick sitt genombrott i filmen Änglagård. Han är även sångare och textförfattare. I sin självbiografi tar han läsaren med till en värld av blyga triumfer och stillsamma katastrofer. Berättelsen om ett barn som tystnar, om sorg och pånyttfödelse och om att triumfera över omständigheterna. Den tryckta bokens CD-bilaga ingår ej i punktskriften.

TPB-nr: P23052

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Splitter

av Charles Benoit

3 vol. (288 s. tryckt punktskrift)

Femtonårige Kyle bryr sig inte. När gick det snett? Soprummet? Nej, före det. Festen? Den spelade in, men det var inte då det började. Var det när den nya annorlunda killen Zack dyker upp? Det skulle vara enkelt att säga att det var Zack. Men så var det inte. Det var innan Zack kom till skolan. Innan det där med plånboken. Innan Kyle började drömma om Ashley. Kyle tycker han har genomskådat det mesta, men han orkar inte ta itu med sitt eget liv.

TPB-nr: P23097

Flytten till Manhattan

av Anna Carey

5 vol. (399 s. tryckt punktskrift)

Del 1 i serien Sloane sisters. Det var en gång fyra vackra flickor som blev styvsystrar, då deras föräldrar träffades och flyttade ihop bland Manhattans glittriga skyskrapor. Mamma Emma är supermodell från London där storasyster Stella, 14 år, är populärast i skolan. Lillasyster Lola, 12 år, känner sig ful och klumpig. Pappan Winstons döttrar Cate och Andie är båda mycket populära och trendriktiga. Nu ska de alla bli en stor lycklig familj.

TPB-nr: P23103

Rädda Rabalder

av Inger Frimansson

3 vol. (247 s.tryckt punktskrift)

Del 2 i serien Kona-klubben. Det är vår och Frossan och Bojan cyklar till stallet så ofta de bara kan. Men en dag händer det allra värsta tänkbara: älsklingshästen Rabalder lämnar stallet. Frossans förtvivlan vet inga gränser. Det kommer att krävas både mod och list för att hitta honom igen. Tillsammans med Bojan och Hercules ska de hitta Rabalder igen.

TPB-nr: P22907

Dammråttornas tappra riddare

av Måns Gahrton

4 vol. (358 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 9 i serien Hotell Gyllene Knorren som börjar med Den mystiske gästen. För att få fler gäster till hotellet har Familjen Rantanen bestämt att Roger ska sluta smygsälja dammsugare och börja ta hand om hotellet, att Ritva slutar utmana gästerna på bastubad och att Ingo och Pyret slutar äta upp hotellets mat. Men allt går om intet när Lennart tänker slå Rogers dammsugarrekord och bli Riddare av Dammråtteorden.

TPB-nr: P22855

Vargtanden

av Pia Hagmar

2 vol. (151 s. tryckt punktskrift)

Trettonde fristående boken om Dalslandsdeckarna. Myggan har flyttat hem till Fritjof och Esmeralda och Aron är överlycklig. Nu kan de träffas hur ofta de vill och Myggan kan följa med dem på båtutflykten på Dalslands kanal. På båten stöter de på en gammal ensam dam som gärna vill prata, en kvinna som insisterar på att ge dem massage och en riktig skurk. När båten kommit fram har både mobiltelefoner och plånböcker försvunnit.

TPB-nr: P22856

Tvärflöjtskrisen

av Ann Caroline Håkans

2 vol. (126 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien som börjar med Badhuskrisen. Juni, som går i tvåan, ilsknar till när hon inser att just Isabelle och Josefine ska börja musikskolan. De som löjlade sig så mycket när det var dags att anmäla sig att Juni aldrig vågade. Hon som drömt om att spela tvärflöjt så länge. Nu är det säkert för sent. Hur ska hon göra? Förlaga: Bonnier Carlsen, 2010.

TPB-nr: P22634

Svag is

av Ewa Christina Johansson

4 vol. (362 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien om Siri. Siri och hennes kompis Clara hittar mystiska blodspår i skogen och dras rakt in i en härva av försvunna hundar, kampanjfajter och ond, bråd död. Även om polisen säger att Siri inte får lägga sig i så kan hon inte låta bli. Hon tror att hon har situationen under kontroll, men inget är vad det verkar vara.

TPB-nr: P23001

Vad hatet gör kan ingen fatta

av Marie-Chantal Long

4 vol. (349 s. tryckt punktskrift)

Martha börjar gymnasiet. Hon har valt Dans. Hon har aldrig dansat, är för stor och tjock och vet att hon är helt fel. Men hon bryr sig inte, hon vill jävlas med alla. Smala, svala Solveig har tagit pappa Mikis ifrån henne och förvandlat honom till en patetisk, förälskad tonåring. När Adde börjar i klassen frågar han varför Martha är så arg, var allt hat kommer ifrån. Tillsammans kommer de fram till att det skulle vara bättre om Solveig inte fanns.

TPB-nr: P23048

Vi är väl vänner!

av Marie-Chantal Long

4 vol. (316 s. tryckt punktskrift)

Jon är 16 år och älskar att läsa. Han är en ordnörd som inte har en enda vän. Men det gör honom inget för han trivs med det. Men när lärarvikarien Liselotte kommer till Jons klass blir allt annorlunda. Hon har sylvassa röda klackar och hon gillar böcker lika mycket som Jon. Snart växer en stark vänskap fram emellan dem - men när passerar man gränsen till det där andra och förbjudna?.

TPB-nr: P23029

Raahas tidsmaskin

av Tony Manieri

9 vol. (821 s. tryckt punktskrift)

Pojken Sam letar efter sina föräldrar som har varit försvunna i sex år. Tillsammans med klasskamraten Maya följer han olika ledtrådar och samlar in olika delar till den tidsmaskin som föräldrarnas försvinnande sätts i samband med. De följer en urgammal karta som leder till spännande och farliga platser. Till slut går det upp för ungdomarna att Sams föräldrar kanske befinner sig i fångenskap i en annan tid.

TPB-nr: P22915

62 dagar

av Cilla Naumann

3 vol. (205 s. tryckt punktskrift)

15-årige Tom berättar om sitt dramatiska sommarlov på landet nära Stockholm. Där finns baptisternas missionstält som irriterar sommargästerna och den mobbade förståndshandikappade Lassemiss. Tom förlorar både sin morfar och mormor denna sommar och ett par pojkstreck riktade mot baptisttältet och några brevlådesabotage skapar upprördhet och stora rubriker i lokaltidningen. Men det värsta är att Lassemiss blir påkörd och dödad av en ovarsam bilist.

TPB-nr: P22997

Mette och Mikki

av Dorte Roholte

99 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Mettes tioårspresent är nästan för bra för att vara sann: en ponny! Den heter Mikki. Mette får fullt upp med att ta hand om sin nya vän och hennes gamla bästis, som inte är en hästtjej, kommer i andra hand. Hästintresset gör att Mette upptäcker att hon har mer gemensamt med en annan flicka i klassen.

TPB-nr: P22944

Juveltjuven

av Mårten Sandén

4 vol. (320 s. tryckt punktskrift)

Ännu ett äventyr med amatördeckarna tvillingarna Petrini. I denna bok utspelas handlingen i cirkusmiljö. Tvillingarna Peter och Petra blir bjudna på bröllop, då artistparet Lollo och Lorenzo ska gifta sig. Bjudna är också en före detta juveltjuv, en utfattig baron och hela det brokiga cirkussällskapet. En konstgjord uggla, som är en förklädd dyrgrip, spelar en viktig roll i historien. Förlaga: R&S, 2010.

TPB-nr: P22786

Tretton

av Mårten Sandén

3 vol. (302 s. tryckt punktskrift)

Den trettonde Petrinideckaren. En samling värdefulla historiska föremål ska visas på museet Kulturen i Lund, bland anat en mumie i en sarkofag. Inuti den lär det finnas en mytomspunen diamant, Sirius öga. Medlemmarna i deckarklubben Hemliga ögat, Peter, Petra och Lucy, anar oråd. En anställd på museet verkar ha kopplingar till en konstliga med det olycksbringande namnet Tretton. Frågan är om den kommer att slå till mot utställningen.

TPB-nr: P22911

Ursäkta att man vill bli lite älskad

av Johanna Thydell

6 vol. (517 s. tryckt punktskrift)

Nora är 17 år och har komplex för sin längd. Hon är också frustrerad över att plugga saker som aldrig kommer på provet, att vinna i armbrytning utan att någon imponeras eller hångla vid staketet på natten och tro att det är en bra idé. Kring henne finns tjejkompisarna kring vilka vibrationerna dallrar, särskilt när killar kommer på tal. Det är trygga Jossan och söta Lisa, men framför allt finns där också Viktor Persson! Förlaga: Alfabeta, 2010.

TPB-nr: P22362

Facklitteratur

George och rymdjakten

av Lucy Hawking

5 vol. (455 s. tryckt punktskrift)

Del 2, fristående, i serien som börjar med George och universums hemlighet. Georges bästa vän Annie flyttar till USA där hennes pappa har fått jobb på ett rymdcenter. Som tur är får George komma och hälsa på under sommarlovet. Snart dras de båda in i nya rymdäventyr. Annie har snappat upp ett meddelande från en robot som hennes pappa har konstruerat. Hon misstänker att det kommer från rymdvarelser som vill berätta att jorden svävar i fara.

TPB-nr: P23010

George och universums hemlighet

av Lucy Hawking

5 vol. (435 s. tryckt punktskrift)

När George börjar jaga sin gris som rymt genom staketet träffar han sina nya grannar Annie och hennes pappa Eric. Eric är vetenskapsman och har världens mest avancerade dator, den superintelligenta Kosmos som kan ta med George och hans vänner till vilken plats som helst i universum. Men en ond forskare vill komma åt den supersmarta Kosmos. Kombinerad berättelse och faktabok om rymden - skriven av en av världens främsta fysiker och hans dotter.

TPB-nr: P23009

Knasiga djur

av Nicolas Jacquemot

50 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Det finns många konstiga djur och här får vi möta några av dem. Fiskar som kan flyga, ödlor med inbyggt paraply och skalbaggar som gillar bajs. För att inte tala om näbbdjuret som ser ut som en blandning av anka och mullvad.

TPB-nr: P22900

Spela fiol : om instrumentet och tio stora kompositörer

av Barrie Carson Turner

1 CD-R (142 s. tryckt punktskrift)

Den här boken handlar inte om att spela fiol som titeln kan låta antyda. Den är snarare en introduktion till själva instrumentet. Man får veta lite om olika stränginstrument, om fiolens historia, om spelteknik och instrumentbygge. Även 10 tonsättare som komponerat för violin presenteras, liksom 12 berömda violinister - både avlidna och fortfarande verksamma. Den tryckta bokens CD-bilaga ingår ej i punktskriften.

TPB-nr: P22906

Allt om tid -typ

av Johan Unenge

31 s. tryckt punktskrift

En aningen filosofisk och lite tokig faktabok som handlar om varför man började mäta tid, om våra tidsbegrepp och om hur det skulle se ut om vi inte hade någon gemensam tid. Vad är egentligen tid och hur pratar vi om den? Uttryck som att se in i framtiden, att tiden står stilla och att vara före sin tid behandlas.

TPB-nr: P22890

Specialproduktioner

Taktila bilderböcker

Taktila bilderböcker innehåller collagebilder eller screentryckta bilder.

Guldlock och de 3 björnarna

av Bürger Eva Wenzel

26 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Den klassiska sagan här återberättad i förkortad form. Flickan Guldlock går vilse i stora skogen och hamnar framför huset som tillhör de tre björnarna. Guldlock går in och hittar björnarnas grötskålar, stolar och sängar. Bestörtningen blir stor när björnarna kommer hem och upptäcker att någon varit i deras hus. Till sist hittar de Guldlock som somnat i minsta björnens säng. Taktilt omslag: screentryck.

TPB-nr: P22454

Interfolierade böcker

En interfolierad bok har genomskinliga plastblad med punktskrift inbundna mellan bilderbokens sidor.

Lilla Björns stora tröja

av David Bedford

[27 s.], 34 bl. tryckt punktskrift

Stora Björn älskar sin randiga tröja. Den är varm, mjuk och bäst i hela världen men den håller på att bli för liten så nu ska Lilla Björn få den istället. Under lek i skogen råkar tröjan ut för en olycka och bröderna blir ovänner. Hur ska de nu kunna bli sams igen? Bilderna av tröjan är tryckt i ett taktilt material i svartskriftsboken. Förlaga: Libris, 2010.

TPB-nr: P22189

Böcker med inklistrad punktskrift

Bang!

av Stina Wirsén

8 bl. tryckt punktskrift

Bilderbok för de minsta barnen om de små figurerna som kallas de brokiga, små mjukisfigurer enkelt tecknade i färg mot en vit bakgrund. Varje uppslag har en figur som skriker, bankar, stampar, pussas eller klappar händerna. Sidans textrad slutar med en fråga: Hur låter det? vilket ger barnet möjlighet att härma ljudet eller att själv låta. Även tystnaden får ett uppslag. Inga bildbeskrivningar.

TPB-nr: P22788

Bredvidböcker

Den tryckta originalboken medföljer punktskriftsboken.

Pelle Svanslös fiskar strömming

av Gösta Knutsson

29 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Måns låtsas vara god vän med Pelle och bjuder med honom på en utflykt till sjön där de ska fiska strömming. Bill och Bull, Fritz och Frida följer med. Måns plan är att lura Pelle ner till vattnet och knuffa i honom. Men Pelle hittar ett fiffigt sätt att överlista de andra. Taktilt omslag: screentryck.

TPB-nr: P22814

Lästräning

Den tryckta originalboken och en inläsning i DAISY-format medföljer punktskriftsboken.

Spår i snön

av Jonas Karlsson

103 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Novell där jagberättaren är ute och rastar sin hund Kasper. Hunden följer spår i snön efter pojken Axel. Under promenaden funderar berättaren på Axels bakgrund och föräldrar. Ungdomarna Martin och Barbro kom inflyttade från Stockholm. Men Martin hittar en ny kvinna, som han får Axel tillsammans med, och Barbro blir en konstig och hotfull enstöring. Spåren av Axel leder nu mot Barbros hus. Med inläsning efter punktskriftsboken i 3 läshastigheter.

TPB-nr: P22754