Nya punktskriftsböcker februari 2012

Inledning

Listan är uppdelad i 3 huvuddelar; Litteratur för vuxna, Litteratur för barn samt Specialproduktioner, vilka ligger på den första rubriknivån. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är i sin tur uppdelad på skön- respektive facklitteratur.

Listan omfattar 69 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Rapporter från den här sidan planeten

av Stefan Bergmark

3 vol. (325 s. tryckt punktskrift)

En samling rapporter som inte räds de stora frågorna. Med avstamp i det personliga tas ett frihetligt grepp om klimatet, familjen, fosterlandet, religion, media - och det mesta däremellan. Här finns även en rapport från staden - närmare bestämt Malmö, en betraktelse över IT-generationens motstånd i det offentliga rummet och ett kapitel benämnt "Hellre en tigande gud än en tungomålstalande politiker".

TPB-nr: P22939

Flickan i floden

av Stephen Booth

9 vol. (884 s. tryckt punktskrift)

Tionde romanen om poliserna Ben Cooper och Diane Fry. Det är maj och värmebölja i Derbyshire. En liten flicka hittas drunknad och föräldrarna säger att det är en olycka, men Ben Cooper låter sig inte övertygas. Snart görs ett makabert fynd vid en annan del av floden och de båda händelserna visar sig ha oroväckande samband. Samtidigt kopplas Fry in på en utredning som för henne mot hennes eget smärtsamma förflutna.

TPB-nr: P23032

Gömstället

av Laila Brenden

8 vol. (705 s. tryckt punktskrift)

Del 39 i släktsagan om Hannah. Åshild och Sebjörg har känt sig dåliga länge och Knut bestämmer sig för att göra något så ovanligt som att sända dem till bortre fäboden mitt under kalla vintern. Smittan sprider sig i bygden och han vill gärna ha både mor, syster och hustru på tryggt avstånd tillsammans med barnen. Och det är inte bara smittan han vill skona dem ifrån. Förlaga: Schibsted, 2011.

TPB-nr: P22838

Oskyldigt dömd

av Laila Brenden

6 vol. (553 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien Fjällrosor. De föräldralösa systrarna Anna och Rise har vuxit upp i fjällvärlden och tror sig kunna klara allt - bara de har varandra. Anna sörjer över att ha förlorat den ende som har varit snäll mot henne och Rise på Torgilstad Övre. Men när hon möter den trevlige och charmerande Viljar blir han genast betagen av den äldsta av systrarna från Knatten. Han anar inte att någon har helt andra planer för honom.

TPB-nr: P23053

När natten faller

av Michael Cunningham

7 vol. (621 s. tryckt punktskrift)

Peter Harris är en 44-årig konsthandlare och New York-bo som har allt. Han är framgångsrik gallerist på Manhattan, äger en stor våning och lever i ett harmoniskt äktenskap med sin hustru Rebecca sedan tjugo år tillbaka. Han är inte bara lyckad utan också lycklig. Men när Rebeccas vackre bror Missen, en 23-årig slarver och vagabond, dyker upp skapar det stor känslomässig oreda i Peters känsloliv. M.C., amerikansk förf., 1952 -.

TPB-nr: P23102

Dingo Dingo : den manliga frigörelsen är här!

av Leif Eriksson

5 vol. (402 s. tryckt punktskrift)

Humoristiskt om manlig frigörelse. Bernt är chef och väljer ut några av sina medelålders, problemtyngda manliga anställda för att testa en Dingo Dingo-maskin. Den sägs kunna överföra positiva vibrationer till män om man kramas minst en kvart. Problemet är att journalisten Mia kommer Dingo Dingo på spåren. Är kramandet en mansrörelse som står i konflikt med kvinnokampen? En reaktionär machogrej eller en frigörande kraft för alla?.

TPB-nr: P23041

När samvetet kallar

av Robert Goddard

10 vol. (912 s. tryckt punktskrift)

När kirurgen Edward Hammond mitt under pågående konflikt accepterade ett läkaruppdrag i Bosnien, anade han inte vilka följder det skulle få. Nu tretton år senare konfronterar dottern till en serbisk krigsförbrytare honom med bevis som visar att dennes hustrus död egentligen var ett beställningsjobb av doktorn själv. Hammond har inget annat val än att hjälpa henne skaffa fram de blodspengar hennes far gömt. Förlaga: E&T, 2011.

TPB-nr: P22738

Den frusna trädgården

av Kristin Hannah

11 vol. (1037 s. tryckt punktskrift)

Systrarna Meredith och Nina Whitson är mycket olika. Meredith har övertagit sin fars rörelse på hemmaplan och Nina är kringflackande krigsfotograf. När fadern plötsligt blir sjuk återvänder de till barndomshemmet där de konfronteras med sin avståndstagande moder, Anya. Nina blir besatt av att få henne att berätta slutet på en saga som systrarna bara hört början på, och som visar sig handla om belägringen av Leningrad under andra världskriget.

TPB-nr: P23089

Sommaren utan män

av Siri Hustvedt

5 vol. (461 s. tryckt punktskrift)

Mia och Boris är ett medelålders gift par med framgångsrika akademiska karriärer. När Boris meddelar att han behöver tid för sig själv rasar Mias tillvaro ihop. I själva verket har Boris förälskat sig i en yngre kvinna. Mia återvänder till sin hemstad för att leda en sommarkurs i poesi för tonåringar. I mötet med de sju flickorna, och med sin egen åttiosjuåriga mor och hennes väninnor, får Mia nya perspektiv på sin och andra kvinnors historia.

TPB-nr: P22976

Augustenbad en sommar

av Anneli Jordahl

5 vol. (461 s. tryckt punktskrift)

Det är 1890-tal och till den sörmländska kurorten Augustenbad anländer poeten Andreas Öman för att råda bot på sitt alkoholbegär. Det är hans bemedlade hustru och svärföräldrar som skickat dit honom. Hans väg korsas av den sofistikerade, men svårt sjuka rättsrådinnan Amanda Eggerts och den unga glansstrykerskan Maria som han gör med barn. Om klassmotsättningar i ett avgränsat miniatyrsamhälle. Kan läsas av både yngre och äldre.

TPB-nr: P23100

Min kamp. [1].. Vol. 1

av Karl Ove Knausgård

D. [1]: 13 vol. (1219 s. tryckt punktskrift)

Del 1 i en serie av sex böcker. Autofiktiv roman om förf:s egen uppväxt. I centrum står en far som i hela sitt liv agerat onåbar och omöjlig att förstå. När Karl Ove får telefonsamtalet med besked om faderns död inleds ett sorgearbete som sätter hela minnet på spel. Prisbelönad bok som vållat debatt inte bara i Norge. K.O.K., 1968-.

TPB-nr: P22302

Min kamp. 2.. Vol. 1

av Karl Ove Knausgård

D. 2: 18 vol. (1664 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i förf:s autofiktiva roman. Här är fadersporträttet i förra delen utbytt mot ett kompromisslöst sökande efter kärlek och vänskap. I centrum står också det egna författarskapet och konsekvenserna av att lämna Norge för en svensk anonymitet. Där finns den öppna blicken för den egna kärnfamiljen och faderskapet, men också på det nya hemlandet Sveriges nästintill skrattretande konformitet och konflikträdsla.

TPB-nr: P22684

Min kamp. 3.. Vol. 1

av Karl Ove Knausgård

D. 3: 13 vol. (1193 s. tryckt punktskrift)

Del 3 i författarens självbiografiska roman. Här ligger infallsvinkeln på den tidigaste barndomen, fram till de första skolåren. Mycket handlar om fadern, den stränge läraren på skolan som i hemmet framstår som en tyrann. Tårögd och skräckslagen växer den lille gossen i dennes skugga. Också modern är föremål för intresset - inte minst i kraft av sin frånvaro - och far- och morföräldrarna som representanter för en förgången tid.

TPB-nr: P23093

Ben för ben

av Carol O'Connell

10 vol. (953 s. tryckt punktskrift)

Två tonårsbröder går in i den nordkalifornska skogen, men bara en återvänder. Josh, den yngre brodern, är spårlöst försvunnen. Tjugo år senare återvänder den äldre brodern, Oren till den lilla staden Coventry. Första morgonen tillbaka i staden hittar Oren en människas käkben utanför dörren. Snart inser de att Josh är på väg hem, ben för ben. En berättelse om jakten på sanningen i en stad fylld av lögner, korruption och hemlighetsmakeri.

TPB-nr: P23061

Sågspån och eld : roman

av Vibeke Olsson

9 vol. (847 s. tryckt punktskrift)

Del 3 i serien inledd med Sågverksungen. Bricken Eriksson på Svartviks sågverk utanför Sundsvall fyller 20 år, men kommer aldrig att bli som alla andra med sin halva hand. Men arbetet gör en till en riktig människa, och med kostkarlarna och deras aptit har hon arbete så det räcker. Då kommer Berta från Kolbacken med nyheter: Natan, han som gav sig av i vredesmod ett par år tidigare, har kommit tillbaka!.

TPB-nr: P23110

Mjölk och kol

av Ralf Rothmann

5 vol. (387 s. tryckt punktskrift)

Barndomsskildring från 1960-talets Ruhrområde som blivit både opera och tv-serie. Simon, som gillar Beatles och köpt sin första grammofon, är på väg att bli vuxen och Tysklands ekonomi blomstrar. Pappan är gruvarbetare och mamman drömmer om ett bättre liv. En dag bjuder pappan hem sin italienske jobbarkompis som gärna lagar mat och liksom Simon längtar efter ett eget liv. Efter den dagen är ingenting sig likt längre. R.R., tysk förf., 1953-.

TPB-nr: P23020

Dödas kärlek

av Björn Runeborg

4 vol. (336 s. tryckt punktskrift)

Ronnie Peterson går 1978 sista året på gymnasiet i Vänersborg. När hans namne, den kände Formel 1-föraren, kör ihjäl sig förändras hans liv. I skolan dagen därpå märker han att hans klasskamrater ser konstigt på honom. Han börjar som ett mantra upprepa "Jag är inte Ronnie Peterson". Detta ger honom en dubbel känsla av isolering och obestämd frihet. När han träffar Hedvig blir det en relation med ovanliga premisser och hemliga regler.

TPB-nr: P23049

Belägring : roman

av Hassan Loo Sattarvandi

6 vol. (516 s. tryckt punktskrift)

15-årige Caspian har lätt för sig i skolan och bor i Hagalund i Solna. Grupptryck, kamrater och tillfälligheter leder dock till våldsamma sammanstötningar med andra gäng. Lärarna oroar sig och hemma sitter den pillermedicinerande mamman och läser sin fågelbok - och fantiserar inför sonen om att pappa ringt igen. Berättelse i monologform om en pojke som försöker bli man i en miljö där endast machorollen är tillåten.

TPB-nr: P23090

Moln över Hellesta

av Margit Söderholm

6 vol. (535 s. tryckt punktskrift)

Tiden är omkring 1950 och Margareta reser med sin fästman Carl till godset Hellesta för att presenteras för hans familj. Hon får reda på att Carls förra fästmö dött i en olyckshändelse. Snart börjar mystiska saker hända... Boken ingår ej i Hellestaserien.

TPB-nr: P23138

Facklitteratur

"Är du verkligen döv? Du ser ju så pigg ut" : möten mellan hörande och icke-hörande

98 s. tryckt punktskrift

Vilken musik gillar döva bäst? Är blindskrift rätt hjälpmedel för döva? Varför snackar hörande engelska med döva? Det är tre av alla frågor man får svar på i denna bok där dövas historier om möten med den hörande världen samlas för första gången. Det handlar om många aha-upplevelser, ibland dråpliga, ibland tankeväckande, men alltid med en glimt i ögat.

TPB-nr: P22938

Jag vill förändra världen : memoar

av Percy Barnevik

12 vol. (1295 s. tryckt punktskrift)

Percy Barneviks, 1941 -, karriär utgör ett stycke svensk industrihistoria. Efter närmare fyrtio år som företagsledare har han en unik insyn i näringslivets innersta maktcirklar. Här berättar han för första gången sin egen historia, från uppväxten i Bohuslän och de tidiga åren på Sandvik till den stora ABB-fusionen, spelet kring hans pensionsavtal, relationen till familjen Wallenberg och engagemanget i hjälporganisationen Hand in Hand.

TPB-nr: P22996

Litteraturens örtagårdsmästare : Karl Otto Bonnier och hans tid

av Per I. Gedin

22 vol. (1698 s. tryckt punktskrift)

Biografi över Karl Otto Bonnier, 1856-1941, förläggare för bl.a. Strindberg, Fröding, Söderberg och Lagerlöf och sedermera ensam ägare till Bonniers förlag. Det är historien om ett förlags framväxt, expansion och konsolidering, men också en färgstark och nära skildring av en familj vars öden är tätt sammanvävda med dess företag. En bred och spännande familjekrönika och en kunskapsrik svensk kulturhistoria.

TPB-nr: P22878

Våra läkande växter : en naturlig väg till ett friskare liv

av Raimo Heino

4 vol. (374 s. tryckt punktskrift)

Beskrivning av ett sextiotal läkeväxters historiska och nutida användningsområden. Varje läkeväxt presenteras på ett uppslag. Ett avsnitt skildrar läkeväxternas historia, ett annat beskriver hur de farmakologiskt verksamma substanserna i växterna fungerar. Vidare ges bruks- och doseringsanvisningar. Referenslista och ett register över indikationer/sjukdomar samt tillhörande läkeörter avslutar. Författaren har lång erfarenhet som naturläkare.

TPB-nr: P22963

Den röda grevinnan : en europeisk historia

av Yvonne Hirdman

14 vol. (1207 s. tryckt punktskrift)

Y.H., professor i kvinno- och genushistoria, skriver om sin mor som dör 1966 då förf. är för ung för att ha ställt frågor om moderns spännande liv. Modern, Charlotte Hirdman, var gift med den "röde baronen" Alexander Stenbock-Fermor - kallad så på grund av sina kommunistsympatier. Skickligt vävs skildringen av moderns dramatiska liv i Weimartidens Berlin, Moskva och Paris ihop med Europas 1900-talshistoria.

TPB-nr: P23012

Fytomedicin : en fickhandbok om medicinalväxter

av Hans Bertil Juneby

10 vol. (730 s. tryckt punktskrift)

Ordet fytomedicin är en sammanställning av grekiska fyton, som betyder växt eller ört, och latinska medicina, som betyder läkekonst. Fytomedicin är den professionella användningen av medicinalväxter i förebyggandet eller behandlingen av sjukdomar under sakkunnig ledning av en medicinskt utbildad person. Fytoterapi, botanisk medicin eller örtmedicin är närbesläktade eller liktydiga kunskapsområden. Författaren är läkare och sakkunnig inom området.

TPB-nr: P22950

Makthandbok för unga feminister som (be)möter rasism och sexism i föreningslivet

4 vol. (318 s. tryckt punktskrift)

Den här boken vänder sig till dig som är trött på att bli nedtystad, exkluderad eller utsliten på grund av att ha drivit antirasism i organisationer där det inte varit en självklar del av agendan. Boken ger tips och verktyg för att bemöta diskriminering i föreningslivet och bygger på samlade erfarenheter och insikter från människor som på olika sätt är feministiskt och antirasistiskt engagerade.

TPB-nr: P22857

Örtmedicin : naturens läkande kraft

av Mic McMullen

6 vol. (598 s. tryckt punktskrift)

Användandet av läkeväxter är en gammal tradition. Sedan urminnes tider har örter använts för att stärka människors vitalitet och hälsa. Ända sedan grottmänniskorna läkte sår och helade sjukdomar med medicin från naturen fram till våra dagars växtbaserade ört- och läkemedel har naturens läkande kraft spelat en viktig roll för hälsa. Här beskrivs ett 120-tal olika örtmediciner, deras användningsområden, aktiva beståndsdelar och dosering.

TPB-nr: P23031

Calle Jularbo - tidernas dragspelskung

av Ingmar Norlén

6 vol. (598 s. tryckt punktskrift)

Dragspelskungen Calle Jularbo, 1893-1966, turnerade i Sverige och Norge under mer än 50 år, från fem års ålder till strax före sin död. Han vann alla dragspelstävlingar och som grammofonartist har han gjort inte mindre än 1577 inspelningar. Här tecknas Jularbos levnadsöde. Framställningen baserar sig delvis på hans självbiografi från 1946, men även en hel del tidigare okända familjeangelägenheter avslöjas. Förlaga: N&S, 2005.

TPB-nr: P22742

Santorin : sol och lava : mytologi - arkeologi, historia och tourist handbook

2 vol. (156 s. tryckt punktskrift)

Den grekiska ön Santorin är belägen i den sydligaste delen av ögruppen Kykladerna. Den har haft många namn och den nutida benämningen härstammar från den kyrka på ön som är byggd till den heliga Irenes ära, Agia Iríni eller Agia Ríni. I denna guidebok presenteras den vackra ön och dess arkitektoniska och konsthistoriska skatter.

TPB-nr: P22916

Gaza : från faraoner till islamister

av Nathan Shachar

9 vol. (855 s. tryckt punktskrift)

Presentation av Gazaremsans långa och komplicerade historia, tillika krönika över världens minsta och mest nyhetsintensiva konflikthärd. Från faraonernas dagar till de allra senaste palestinsk-israeliska kollisionerna. Alexander den Store, Saladdin, Napoleon, Kung David, kalifen Omar, Allenby, Sharon och Arafat passerar revy, men tonvikt ligger på vardagens människor och deras dramatiskt skiftande levnadsvillkor. Förlaga: Atlantis, 2011.

TPB-nr: P22810

Jordens herrar : slaveri, djurförtryck och våldets försvarare

av Pelle Strindlund

10 vol. (920 s. tryckt punktskrift)

Författaren jämför här argumenten för dagens djurförtryck med argumenten för slaveriet av människor på 1700- och 1800-talet. Han visar på omfattande och djupgående likheter: hur slavarna och djuren hanteras, hur förtrycket legitimeras och hur de som kritiserar exploateringen bekämpas. Förf. är djurrätts- och fredaktivist och varit medförfattare i flera böcker om ickevåld, civil olydnad, djurrätt och livsstilsfrågor.

TPB-nr: P22864

Ögonblick som förändrar livet

av Annika Östberg

7 vol. (662 s. tryckt punktskrift)

A.Ö., född i Stockholm 1954, flyttar som tolvåring till USA med sin mor som gift sig med en amerikansk man. Efter bara ett år rymmer hon till San Francisco där hon hamnar i drogmissbruk och kriminalitet. 1981 döms hon till livstid för medhjälp till mord som hennes dåvarande pojkvän begått. Efter 28 år i amerikanskt fängelse förflyttas hon till Sverige och år 2011 är hon en fri kvinna. Här berättar hon med egna ord om sin dramatiska livsresa.

TPB-nr: P22874

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Kartkatastrofen

av Ingelin Angerborn

96 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Del 1 i serien om Klant & Kompani. Viktor, Vilma och Viking har bildat en hemlig klubb, AB Klant & kompani. De är nämligen experter på att klanta till det - allt verkar gå fel när de ska göra något. Det börjar när hela skolan ska orientera i Storskogen och Viking ska gå i par med Meltem, tjejen han varit kär i sen hon började i hans klass. Han blir alldeles virrig och gör bort sig totalt.

TPB-nr: P23034

Annorlunda : unga tankar i text och bild

2 vol. (123 s. tryckt punktskrift)

En bok med innehåll som både finns i din hand och på nätet samtidigt. Antologin innehåller texter av ungdomar från hela landet, allt inom temat annorlunda. Det handlar om att känna sig annorlunda, att sticka ut från mängden, att bära på en hemlighet, om mobbning och utanförskap och om att helt enkelt se ut som man gör och att vara som man är. 21 ungdomar kommer till tals. Den tryckta boken använder sig av så kallad Augmented Reality-teknik.

TPB-nr: P23024

Ge aldrig upp

av Bengt-Åke Cras

5 vol. (435 s. tryckt punktskrift)

Del 5 i serien Malmens IK. David har upptäckt en böld på halsen och är orolig vad det kan betyda. Hur allvarligt är det? Det kan väl inte vara cancer? Inte när man är så ung och vältränad väl? Medan David försöker hantera sin växande oro dyker nya problem upp. Kommer pappan hem från fängelset på sin födelsedag? Och hur länge får hjälptränaren Säcken fortsätta trackasera spelarna?.

TPB-nr: P23067

Innebandypiraterna - första säsongen

av Sölve Dahlgren

6 vol. (497 s. tryckt punktskrift)

Anton, Emil, Viktor och Charlie från Helsingborg lirar innebandy i Tågaborgs framgångsrika juniorlag. De står inför valet att sluta spela innebandy efter junioråldern eller satsa på en karriär som seniorspelare. Samtidigt är det premiär för den helt nya Floorball World Tour, en serie turneringar där vem som helst kan anmäla ett lag och tävla om miljoner i prispengar. Det är en möjlighet för killarna att förbli ett lag och spela på heltid.

TPB-nr: P23117

Den gröna sagoboken : [sagor från hela världen]

10 vol. (958 s. tryckt punktskrift)

Band 3 i en berömd serie av sagor, som utkom runt år 1900. Här blandas korta sedelärande småbarnssagor med långa avancerade 1700-talssagor. De kommer från flera länder, men de flesta är tyska, där bröderna Grimm dominerar. Här möter man människor som förvandlats till djur, förtrollade föremål och gåtfulla varelser samt kampen mellan gott och ont.

TPB-nr: P22849

Den rubinröda sagoboken : [sagor från hela världen]

19 vol. (1492 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

36 sagor från olika länder. Många av sagorna är sådana som berättats av mödrar eller ammor i Ungern. Andra hör hemma i ryska eller serbiska barnkammare. Några speciellt fantasifulla sagor kommer från Rumänien, andra åter från de baltiska kusterna eller från det soliga Sicilien, Finland, Island, Japan, Tunisien och Portugal. Här finns prinsar, drakar, prinsessor och trollkarlar - precis som det ska vara i sagovärlden.

TPB-nr: P22807

Den violetta sagoboken : [sagor från hela världen]

8 vol. (792 s. tryckt punktskrift)

En samling folksagor från Estland, Ryssland, Serbien, Rumänien, Japan, Portugal och Afrika med ett myller av magiska hästar, fåglar, fiskar och liknande sagofigurer. Boken är volym 7 i serien med sagor från hela världen. Med förord av Andrew Lang.

TPB-nr: P22850

Vampyrens huggtand

av Tommy Donbavand

4 vol. (338 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

När Lukas Watson förvandlas till varulv för tredje gången kommer plötsligt de ansiktslösa flyttarna från Spökab och tvingar hela hans familj att flytta till Stora Skräckens gränd. Ett samhälle som befolkas av vampyrer, mumier, zombier och häxor. Men hans föräldrar är livrädda så Lukas måste hitta den första reliken - vampyrgrevens huggtand - för att på så sätt få hem familjen till den vanliga världen igen.

TPB-nr: P22921

Kyrkogårdsboken

av Neil Gaiman

6 vol. (578 s. tryckt punktskrift)

Ingenman Owens - Ingen kallad - är en pojke som lever på kyrkogården. Hans familj har mördats av den mystiske mannen Jack. Ingens fosterföräldrar är också döda, de är spöken. Tillsammans med de andra gastarna och demonerna på kyrkogården tar de hand om Ingen och lär honom allt de kan, för ett liv bland de levande, som att bli osynlig för människor. Endast på kyrkogården är Ingen skyddad, utanför väntar mannen Jack på att slutföra sitt uppdrag.

TPB-nr: P23126

Skola i skräck

av Thomas Halling

75 s. tryckt punktskrift

Del 4 i serien Trio i trubbel. Det är en vanlig skoldag och de tre syskonen Linus, Maja och Oskar är i skolan som vanligt. Där ser plötsligt läraren konstig ut och har gulaktiga ögon och hes röst. Kan det ha något att göra med att det är halloween? Antagligen eftersom skolan snart förvandlas till ett ruggigt tillhåll för vampyrer där både rektorn, lärarna och resten av personalen visar sig ha mycket mörka sidor.

TPB-nr: P22973

Inte på riktigt, inte på låtsas

av Maja-Maria Henriksson

3 vol. (275 s. tryckt punktskrift)

Fristående fortsättning på Jag finns. Johanna är snart 17 år, men vet inte var hon hör hemma. Hon är inte välkommen varken hos sin mamma eller biologiska pappa. Mammans nye man misshandlar henne och hon tar sin tillflykt till Jens som är några år äldre. Men Jens vilda leverne innebär inte heller någon trygghet. De är båda för trasiga inombords för att kunna hantera den närhet som ändå uppstått mellan dem.

TPB-nr: P22914

Kärlekskrisen

av Ann Caroline Håkans

2 vol. (202 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 3 i serien som börjar med Badhuskrisen. 8-åriga Juni ställer till det för sig igen. För att få slut på supercoola kusinen Ellas tjaj om killar påstår hon att Jonah i klassen är hennes pojkvän. Han är ju faktiskt en pojke, och hon är vän med honom. Juni kunde ju inte föreställa sig att Ellas skolklass skulle delta i samma Skol-DM som hennes egen.

TPB-nr: P22835

Sista resan

av Ewa Christina Johansson

5 vol. (404 s. tryckt punktskrift)

Siri är 16 år och älskar flygplan. Hon tillbringar nästan all sin lediga tid i flygfältets klubbhus. Drömmen är att kunna ta ett eget flygcertifikat. En natt ser hon ett flygplan landa och en ung tjej hårdhänt släpas ut ur planet och in i en bil. Siri kan inte glömma vad hon ser utan försöker ta reda på vad som händer på flygfältet. Kan den otrevlige Martin Wiker, som dyker upp i klubbhuset ibland, vara inblandad på något sätt?.

TPB-nr: P23156

Skogens hjärta : Andra delen av Nornornas vävnad

av Oskar Källner

9 vol. (794 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien som börjar med Drakhornet. "Den kommer att skydda dig. Men var ändå försiktig! De är hemska varelser, grymma och hjärtlösa." Erik kramade den vita stenen mellan fingrarna. Han visste vad han var tvungen att göra. Att bli en tjuv och stjäla från älvorna. Hanna fingrade på ryggsäcken. Hon hade packat den säkert tusen gånger. Idag skulle hon lämna allt det gamla bakom sig. De möter vättar, troll och andra skogsväsen på färden.

TPB-nr: P23116

Den sorgsne veterinären

av Petter Lidbeck

2 vol. (197 s. tryckt punktskrift)

Del 10 i serien om tvillingarna Tyra och Siri och deras kompis Pella. Siri och Pella räddar en avsvimmad man ur ett brinnande hus. Mannen är veterinär och har en massa skulder efter att ha spelat bort allt han äger. Nu är han i händerna på skummisar i travbranschen. När Pella, Tyri och Siri hör hur mannen beordras att röja den kända travhästen Ego Boost ur vägen är det dags för ungdomarna att ingripa på nytt.

TPB-nr: P22887

Regn och åska

av Håkan Lindquist

5 vol. (415 s. tryckt punktskrift)

Regn och åska, eller Oscar och Rein, hör ihop. Båda är snart 17 år och möts av en slump i Tallinn där Oscar semestrar med sin mamma. De blir båda djupt förälskade i och attraherade av varandra. Relationen fördjupas allt mer, men vad händer sedan när man befinner sig ett helt hav från den man hela tiden längtar efter? Lustfylld och finkänslig berättelse om två tonåriga pojkars kärlek.

TPB-nr: P23070

Porla, regnälvan

av Daisy Meadows

88 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Del 7 i serien om väderälvorna. Magiska äventyr tillsammans med regnbågens sju väderälvor. När Kristin vaknar på morgonen når vattnet ända upp till fönsterkarmen! Utanför öser regnet ner och flickorna ser en svartalf försvinna i en gummibåt med den stulna fjädern. Vad ska de göra nu?.

TPB-nr: P23087

Tidningsdeckarna och godis-sabotören

av Arne Norlin

3 vol. (236 s. tryckt punktskrift)

Åttonde och sista delen om mysterielösande Henrik och hans kompisar på Norrsjö Nyheter. Henke, Ali och Emma ska göra ett stort godistest till tidningen för att ta reda på vilken affär som har det bästa godiset. Samtidigt drabbas den ena godisaffären efter den andra av sabotage. På en gata bär en anställd ut lådor som ser ut att innehålla halvsmält glass - men det är godis som har smälts ner - varför? Ett fall för tidningsdeckarna.

TPB-nr: P22968

Bert och friheten

av Sören Olsson

2 vol. (198 s. tryckt punktskrift)

Äntligen är det lov och Bert och hans band Heman Hunters tränar för fullt inför en spelning på torget. Det är viktigt att så mycket folk som möjligt kommer och lyssnar, helst tjejer. Och gärna sådana som blir alldeles vilda av att se dem uppträda. Då kanske Berts tjej slutar på att göra slut med honom. Annars får han fixa en ny tjej och det kvickt som attan. Han vill ju inte vara singel alltför länge. Förlaga: Egmont Kärnan, 2011.

TPB-nr: P22795

Fly Sol, fly!

av Jo Salmson

2 vol. (133 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 2 i serien som inleds med De stulna barnen. Sol har äntligen förstått att hon tillhör det avskydda och fruktade Häxfolket. Hon var bara en liten baby när general Kiijana tog henne till fånga. Kan hon lita på sina vänner när hon nu måste fly norrut till sina egna eftersom hennes liv kan vara i fara? Kommer Arel att hjälpa sin vän trots att generalen är hans egen faster?.

TPB-nr: P22728

En nyckel, en gåta och fyra brev

av Rebecca Stead

5 vol. (386 s. tryckt punktskrift)

12-åriga Miranda bor med sin mamma i New York. Året är 1979 och Miranda är ett av stadens många nyckelbarn. Det vill säga någon som får gå hem ensam med egen nyckel och vänta på att en förälder kommer hem. En dag blir Mirandas bäste vän Sal slagen av en okänd pojke. Strax efter drar sig Sal undan och Miranda börjar få konstiga brev av en okänd beundrare som verkar känna till det mesta om hennes liv - och om sånt som ännu inte har inträffat.

TPB-nr: P22972

Cirkus med Trolle

av Lena Stiessel

70 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Vilken rolig cirkus! Men dena ena cirkusponnyn bär sig så underligt åt. Mannen som visar upp hästarna säger att Ali är på dåligt humör. Men det är inte Ali, det är Trolle. Han har blivit förväxlad med en cirkushäst. Sonja och Britt, 9 år, dras in i äventyret.

TPB-nr: P22990

En häst i huset

av Lena Stiessel

64 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Pappa tror inte att det går att ha en häst hemma i lägenheten. Inte ens en liten ponny. Hästar kan väl inte gå i trappor? Sonja slår vad med pappa om att hon kan ta med sig ponnyn Trolle sex trappor upp.

TPB-nr: P22991

På marknad med Trolle

av Lena Stiessel

71 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Fristående del i serien om ponnyn Trolle. Britt, Sonja och Klas går på marknad och tar med sig den lilla ponnyn Trolle. Andra barn vill rida på honom och man gör goda affärer genom att gå runt några varv med honom. Men Trolle tröttnar och försvinner i ett obevakat ögonblick så att barnen får springa runt och leta efter honom. Alla som de frågar har sett honom men ingen vet vart han har tagit vägen....

TPB-nr: P22992

Vilse med Trolle

av Lena Stiessel

63 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Del 3 i serien som börjar med En häst i huset. Ponnyn Trolle får följa med syskonparet Sonja och Klas ut på landet under ett sommarlov. Barnen rider själva ut honom till sommarstugan. På vägen råkar de ut för några små äventyr, som de efteråt skrattar gott åt.

TPB-nr: P22989

Cafémysteriet

av Martin Widmark

95 s. tryckt punktskrift

Glestryck

asse och Maja är klasskompisar och driver en liten detektivbyrå ihop. De kopplas in när ett konditori i Valleby rånas gång på gång. Det verkar som rånaren exakt vet när han ska slå till. Vid samtliga tillfällen har kassaapparaten varit full med pengar. Är det någon bland personalen som samarbetar med rånaren? Fjärde, fristående delen i serien om Lasse-Majas Detektivbyrå..

TPB-nr: P22820

Simborgarmysteriet

av Martin Widmark

101 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Tjugonde boken om LasseMajas detektivbyrå. Det är jul i Valleby och det ska ordnas med "julsim" i simhallen. Lasse och Maja ska också vara med och simma och låser in sina värdesaker i skåpen. Plötsligt uppenbarar sig en man med sandaler, badbyxor och tomtemask. Han vill dela ut paket och alla undrar vem han är. En känd simhoppare gör en uppvisning - och tappar badbrallorna. Men det värsta av allt: efter simtävlingen är värdeskåpen länsade!.

TPB-nr: P22881

Zoomysteriet

av Martin Widmark

2 vol. (122 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Tolfte boken om LasseMajas detektivbyrå. Varför mår djuren inte bra i zoo-affären? De sover mest hela dagarna. Lasse, Maja och Miranda börjar tro att någon förgiftar dem. Men vem kan vara så grym? Samtidigt pågår demonstrationer för djurens rättigheter, ett hotbrev har dykt upp och några personer beter sig misstänkt. Ett uppdrag för LasseMajas detektivbyrå som även tar hjälp av stadens polis. Förlaga: Bonnier Carlsen, 2011.

TPB-nr: P22822

Facklitteratur

George och den stora smällen

av Lucy Hawking

5 vol. (493 s. tryckt punktskrift)

Del 3 i serien som börjar med George och universums hemlighet. När George och Annie ska börja skolan igen efter sommaren dyker ett gäng mystiska, svartklädda människor upp som verkar vara ute efter Annies pappa Eric. Vilka är de och varför vill de förstöra Erics vetenskapliga arbete? I jakten på svar tar sig George ut i rymden. Kombinerad berättelse och faktabok om rymden - skriven av en av världens främsta teoretiska fysiker och hans dotter.

TPB-nr: P23011

Specialproduktioner

Taktila bilderböcker

Taktila bilderböcker innehåller collagebilder eller screentryckta bilder.

Lilla Anna och trollerihatten

av Inger Sandberg

27 s. tryckt punktskrift

Glestryck

En kväll när Lilla Annas föräldrar går på bio får den långa farbrorn vara barnvakt. Med sin hatt ska han göra trollerikonster för Lilla Anna men det lyckas inte riktigt. Istället för att trolla fram en hund blir det en katt, istället för sko blir det en docka och så fortsätter det. Text med upprepningar som passar de mindre barnen, de taktila bilderna innehåller få föremål och detaljer. Taktilt omslag: screentryck.

TPB-nr: P22452

Böcker med inklistrad punktskrift

Litens många ansikten

av Nina Frid

4 bl. tryckt punktskrift

En pekbok med färgfotografier för de minsta barnen. På tio fotografier visas ansiktet på Liten i olika sinnesstämningar. Varje bild har en kort text som Liten glad, Liten ledsen, Liten smutsig och Liten ren. Några bilder har en kort beskrivande text i punktskrift. Förlaga: Alfabeta, 2010.

TPB-nr: P22514

Bredvidböcker

Den tryckta originalboken medföljer punktskriftsboken.

Det magiska svärdet

av Magnus Ljunggren

20 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Egon, Fiona och Urban lever på medeltiden och går i en riddarskola. Kungen kommer på besök till skolan. Han har ett magiskt guldsvärd. Han lämnar svärdet för en stund och eleverna tar hand om det, men det skulle de nog inte ha gjort. De lär sig att katapulter och svärd kanske inte är en så bra blandning.

TPB-nr: P22903

Fest i borgen!

av Magnus Ljunggren

14 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Fristående del i serien som börjar med Det magiska svärdet. De tre kompisarna Egon, Fiona och Urban går i riddarskola och ska bli riddare. Det ska bli fest i borgen och alla arbetar glatt med föreberedelserna. En riktig magiker är inbjuden och de tre vännerna ser med spänning fram emot hans konster. De vet ännu inte att trollkarlen har skumma planer.

TPB-nr: P22930

Hemska Harald

av Magnus Ljunggren

15 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Fristående del i serien som börjar med Det magiska svärdet. De tre kompisarna Egon, Fiona och Urban går i riddarskola och ska bli riddare. De tre vännerna får höra om ett spöke, Hemska Harald, som bor i borgens källare. Alla de vuxna är så rädda att de inte vågar möta spöket, men Fiona tycker det är dags att någon går ner och pratar allvar med honom.

TPB-nr: P22932

Liten är bäst!

av Magnus Ljunggren

14 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Del 7, fristående, i serien som börjar med Det magiska svärdet. De tre kompisarna Egon, Fiona och Urban går i riddarskola och ska bli riddare. Staden utmanar Borgen i riddarfotboll och de tre kompisarna vill såklart vara med och spela trots att de är små. Det kan ju faktiskt vara en fördel att vara liten ibland.

TPB-nr: P22931

Världens bästa riddare

av Magnus Ljunggren

15 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Egon, Fiona och Urban lever på medeltiden och går i en riddarskola. I dag ska det bli fest i borgen. Alla riddarna ska tävla om vem som är världens bästa. När Fiona och Egon ska hjälpa till upptäcker de att någon sågat i riddarnas lansar! De vuxna är som vanligt alltför upptagna med sitt och vill inte lyssna på att någon kanske fuskar, så Egon och Fiona blir tvungna att lösa det på egen hand.

TPB-nr: P22902

Holgers honung och andra bi-saker

av Boel Werner

24 bl. tryckt punktskrift

Glestryck

Holger har många husdjur, hundratusen snälla och ludna och lite stickiga bin. Vi får följa Holger under ett år och se hur man tar hand om bin och om den goda honungen som bina samlar in i kuporna. En faktabok för förskolebarn som med en spännande berättelse om hur pollen och nektar kan bli till honung. Inga bildbeskrivningar. Boken innehåller en svällpappersbild i färg av ett bi i förstoring.

TPB-nr: P23007