Nya punktskriftsböcker mars 2012

Inledning

Listan är uppdelad i 3 huvuddelar; Litteratur för vuxna, Litteratur för barn samt Specialproduktioner, vilka ligger på den första rubriknivån. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är i sin tur uppdelad på skön- respektive facklitteratur.

Listan omfattar 55 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Sunset Park

av Paul Auster

7 vol. (639 s. tryckt punktskrift)

Sunset Park är ett fattigt område i västra Brooklyn dit en grupp unga människor kommit - fattiga, begåvade och udda - för att ockupera ett utdömt hus. En av dem är 28-årige Miles Heller som är på flykt både från sig själv och sin bakgrund, senast med att tömma lägenheter efter vräkta i Florida. Med sig har han skuldkänslor för att ha orsakat sin styvbroders död. Roman om ett USA i förändring, om hopp, drömmar och kärleken till konsten.

TPB-nr: P23131

Grand final i skojarbranschen : roman

av Kerstin Ekman

10 vol. (892 s. tryckt punktskrift)

När den välkända författaren Lillemor Troj en dag finner sig läsa manuset till en roman om sitt eget liv börjar marken gunga under henne. Den är skriven av en kvinna hon känner väl och som vill bli erkänd som författare. De har aldrig blivit vänner, men i många år varit beroende av varandra. En uppsluppen lek med autofiktionens form och en skarp skildring av det litterära livet, men främst en roman om två kvinnor, om lögn och sanning, ensamhet och gemenskap.

TPB-nr: P23066

Felicia försvann

av Felicia Feldt

4 vol. (360 s. tryckt punktskrift)

Medialt uppmärksammad nyckelroman om uppväxten i en familj med sju syskon och en mamma som missbrukar alkohol och kränker sina barn. Felicia är barn nummer tre i en skara som blev nio. En bror dog, men de var ändå en flock. Det är en barndomsskildring i skuggan av det skarpa ljuset från den scen där modern ständigt uppträdde. Där flocken skulle vara det levande beviset på framgång. Det är också en berättelse om rätten att vägra försonas.

TPB-nr: P23140

Fridagar

av Anderz Harning

4 vol. (312 s. tryckt punktskrift)

Anders Harnings, 1938-1992, debutroman från 1961. Temat är människans bundenhet under naturmakterna och tomma illusioner om en fri vilja. Medan hans fartyg lossar kisbränder i en västeuropeisk hamnstad strövar sjömannen Finn omkring en sen natt eller tidig morgon. Han upplever en erotisk historia med en tillfällig kontakt på gatan och går sedan till ett möte med sin flicka Theresa. En gatflickas närmanden gör honom plötsligt till mördare.

TPB-nr: P23127

Bara du finns

av Jenny Holmberg

8 vol. (675 s. tryckt punktskrift)

I tio år har Anna varit på flykt undan minnena. Och för varje gång de flyttat har hon sett sonen Benjamin krympa alltmer. Olle har tröttnat på sin ofrivilliga exil i London där genombrottet som musiker aldrig infunnit sig. Nike sover på parkbänkar och hemma hos kompisar eftersom hans mamma är alkoholiserad. När skolan börjar på nytt står en ny ung lärarinna framför klassen. Under ett dramatiskt år vävs Annas, Olles och Nikes liv samman.

TPB-nr: P23153

Det var inte jag

av Kjell Johansson

5 vol. (410 s. tryckt punktskrift)

Fristående fortsättning på samt ett slags kommenterande avslutning till romantrilogin De utsatta. Eva - dottern i Huset vid Flon - har förälskat sig i Axel, en avlägsen släkting. Denne har lovat att följa med henne till Stockholm för att skapa den gemenskap hon drömt om hela sitt liv. Det är sista chansen att befria sig från den förtvivlan som så länge plågat henne. Men barndomen har inte bara lämnat spår i Evas själ, det finns akter i arkiven också.

TPB-nr: P23099

Jag skulle vara din hund (om jag bara finge vara i din närhet)

av Anneli Jordahl

4 vol. (421 s. tryckt punktskrift)

Ellen Key och Urban von Feilitzen finner varandra under det radikala 1880-talet, då äktenskap och könsroller börjar ifrågasättas. Båda är kritiker. Ellen arbetar som lärare och bor i Stockholm. Urban är godsägare och bor med sin fru och sina barn utanför Linköping. Deras romans varade en livstid, de skrev hundratals brev till varandra men möttes bara ett fåtal gånger. Roman om kärlek och vänskap, beroende och frihet.

TPB-nr: P23005

I denna stilla natt

av Mari Jungstedt

7 vol. (665 s. tryckt punktskrift)

Andra boken om kriminalkommissarie Anders Knutas och Johan Berg, den ene kommissarie vid Visbypolisen, den andre lokalteve-reporter. En avdankad fotograf slås ihjäl med en hammare och en tonårsflicka försvinner spårlöst. När polisen börjar utreda flickans liv framkommer det snart att hon träffat någon i hemlighet. Finns det beröringspunkter mellan de båda fallen? Mediadrevet går medan polisen desperat söker efter ledtrådar.

TPB-nr: P23050

Öster om Heden : roman

av Viveca Lärn

9 vol. (787 s. tryckt punktskrift)

Åtta lyckliga vinnare i Postkodlotteriet ger sig ut på en drömresa till Kenya. Äntligen kommer de boende på den lyckosamma gatan i Göteborg att få se riktiga elefanter i naturlig miljö. Och kanske kan Margaretha och Axel blåsa liv i sitt avsomnade äktenskap? Med finns även den eleganta Karin med sin vackre, bigotte son. Alla har hemliga förväntningar på kärlek och erotik, men vid hemkomsten har man andra upplevelser i bagaget än man tänkt sig.

TPB-nr: P23154

Ödets hav

av Elisabet Nemert

12 vol. (1141 s. tryckt punktskrift)

Roman med handlingen förlagd till 1300-talets och Valdemar Atterdags Visby respektive ryska Novgorod. Den vackra Aurora gifter sig med Claus Pleskow och sköter med fast hand handelshuset. Äktenskapet blir en besvikelse och efter makens död hamnar Aurora hos farbrodern i Novgorod där hon snart får en uppgift vid sidan av affärsverksamheten; att skydda kvinnor från våld. Ett skenäktenskap för med sig den riktiga kärleken.

TPB-nr: P23152

Doft av rosor

av Nora Roberts

9 vol. (770 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien inledd med Som en drömbild. I Emmas värld är blommorna bröllopets kärna och jobbet som florist på vännernas bröllopsagentur är det bästa hon kan tänka sig. Eleganta, roliga, påkostade - hur arrangemangen än ser ut betyder blommor romantik. Men för egen del längtar hon efter en mer varaktig relation. Trots att åtskilliga män har uppvaktat henne genom åren har hon ännu inte träffat den rätte. Kanske han finns närmare än hon tror?.

TPB-nr: P23155

Glasklart : kriminalroman

av Karin Wahlberg

14 vol. (1344 s. tryckt punktskrist)

Åttonde deckaren med kriminalkommissarie Claes Claesson. Hilda Glas, blivande läkare, har återvänt till sin hembygd för att göra AT-tjänst på Oskarshamns lasarett. Där avled en gång hennes mor och när hon kommer över hennes journal infinner sig frågan vad det var för mystisk sjukdom hon avled av. Och var faderns död verkligen en olycka? När Hilda ska fira valborg i byn Hjorttorp och brasan tänds, visar det sig att en död man ligger på bålet.

TPB-nr: P23111

Facklitteratur

När kalla nätter plågar mig med minnen av hur det var

av Jessica Andersson

5 vol. (452 s. tryckt punktskrift)

Sångerskan Jessica Andersson lanserades av Bert Karlsson i popduon Fame, som vann den svenska Melodifestivalen, 2003. Här berättar hon om sin svåra uppväxt med en missbrukande mamma och olika våldsbenägna och kriminellt belastade styvpappor. Med tiden splittrades syskonskaran till flera olika fosterhem. Senare hälften av boken ägnas åt hennes nuvarande liv, hennes sångkarriär men också känslan av förlust vid en separation.

TPB-nr: P23151

Bibeln : den heliga skrift : Gamla och Nya testamentets kanoniska böcker : svenska folkbibeln 98. Första Kungaboken. Andra Kungaboken. Första Krönikeboken. Andra Krönikeboken. Esra. Nehemja. Ester.

Första Kungaboken ...: 14 vol. (1153 s. tryckt punktskrift)

TPB-nr: P22114

Bibeln : den heliga skrift : Gamla och Nya testamentets kanoniska böcker : svenska folkbibeln 98. Första Mosebok. Andra Mosebok.

Första Mosebok ...: 8 vol. (689 s. tryckt punktskrift)

TPB-nr: P22109

Bibeln : den heliga skrift : Gamla och Nya testamentets kanoniska böcker : svenska folkbibeln 98. Hesekiel. Daniel. Hosea. Joel. Amos. Obadja.

Hesekiel ...: 9 vol. (687 s. tryckt punktskrift)

TPB-nr: P22111

Bibeln : den heliga skrift : Gamla och Nya testamentets kanoniska böcker : svenska folkbibeln 98. Höga Visan. Jesaja. Jeremia. Klagovisorna.

Höga Visan ...: 12 vol. (1073 s. tryckt punktskrift)

TPB-nr: P22112

Bibeln : den heliga skrift : Gamla och Nya testamentets kanoniska böcker : svenska folkbibeln 98. Job. Psaltaren. Ordspråksboken. Predikaren.

Job ...: 14 vol. (1175 s. tryckt punktskrift)

TPB-nr: P22113

Bibeln : den heliga skrift : Gamla och Nya testamentets kanoniska böcker : svenska folkbibeln 98. Jona. Mika. Nahum. Habackuk. Sefanja. Haggai. Sakarja. Malaki.

Jona ...: 4 vol. (281 s. tryckt punktskrift)

TPB-nr: P22110

Bibeln : den heliga skrift : Gamla och Nya testamentets kanoniska böcker : svenska folkbibeln 98. Joshua. Domarboken. Rut. Första Samuelsboken. Andra Samuelsboken.

Joshua ...: 10 vol. (809 s. tryckt punktskrift)

TPB-nr: P22115

Bibeln : den heliga skrift : Gamla och Nya testamentets kanoniska böcker : svenska folkbibeln 98. Tredje Mosebok. Fjärde Mosebok. Femte Mosebok.

Tredje Mosebok ...: 10 vol. (799 s. tryckt punktskrift)

TPB-nr: P22116

Charles Barkel : violingeni & maskrosbarn

6 vol. (489 s. tryckt punktskrift)

Bok eller CD-häfte, tillhörande samlingsutgåva på CD av Charles Barkels inspelningar åren 1928-1953. Charles Barkel, 1896-1973, även kallad den svenske Jascha Heifetz, var violinist och violinprofessor på Musikaliska akademien i Stockholm. 1928 grundade han Barkel-kvartetten. Med komplett repertoarförteckning åren 1914-1954 respektive kommenterad diskografi över utgåvans inspelningar. De tillhörande fyra CD-skivorna ingår ej i punktskriften.

TPB-nr: P23079

Kom nu'rå! : barnprogrammen vi minns - eller helst vill glömma

av Göran Everdahl

2 vol. (196 s. tryckt punktskrift)

Om svensk barnteve, från teves barndom på 1950-talet och framåt. Författaren, journalist och filmrecensent, utgår från egna minnen. Boken är indelad i femton avsnitt och tonen är kärleksfull. Självklart tas Vilse i pannkakan upp liksom Anita och Televinken, Humle och Dumle, Vi på Saltkråkan och andra Astrid Lindgren-serier samt Kullamannen med mera. Bara den som vuxit upp i Sverige utan tv kan undvika att minnas.

TPB-nr: P23062

Min dotter är blind

av Ann Magnusson

2 vol. (149 s. tryckt punktskrift)

Personlig berättelse om författarens 24-åriga dotter Lisa, en ung kvinna med egen lägenhet och arbete, men som är blind sedan födseln. Det handlar om stötestenar och glädjeämnen under uppväxten, till exempel att det både är en rikedom och en påfrestning i syskonrelationerna när en familjemedlem har ett funktionshinder. Gripande är avsnittet om förälderns sorg, som inte får gömmas för barnet för att detta ska kunna få möjlighet att visa sin sorg.

TPB-nr: P23109

Knapptryckarkompaniet : rapport från Sveriges riksdag

av Anne-Marie Pålsson

7 vol. (515 s. tryckt punktskrift)

Personlig, men analytisk skildring av makten i riksdagen, skriven av en f.d. moderat riksdagsledamot som tillika var rutavdragets uppfinnare. Beskriver de interna strukturer som är okända för väljarna, men som mer än något annat bestämmer maktförhållanden och förklarar varför skillnaden mellan verklighet och grundlagens intentioner är så pass stor. Avslutas med förslag på åtgärder för för att stärka medborgarinflytandet och vitalisera demokratin.

TPB-nr: P23114

Orakelboken : svar på livets frågor

av Georgia Routsis Savas

76 s. tryckt punktskrift

En bok som snarare ska användas än läsas. Efter de inledande sidorna innehåller boken en enkel mening per sida. Den ska hjälpa alla som är villiga att lita mer på intuition än på logik. Läsaren ställer en fråga och öppnar sedan boken på måfå. Svaret, tipset eller rådet på sidan appliceras till frågan och problemet skall därmed vara löst. Användbar om man tror på spådomskonst.

TPB-nr: P23108

Glöm inte minnet : [du minns mer än du tror]

av Nisse Simonson

4 vol. (331 s. tryckt punktskrift)

Vi har samma grundläggande behov som för flera århundranden sedan, och samma förutsättningar måste uppfyllas för att vi ska kunna fortplanta oss och överleva som art: bland annat måste vi ha ett fungerande minne. Förf. berättar om vår snillrika hjärna utifrån hur vi minns och varför vi glömmer. Han bjuder också på olika fallbeskrivningar och berättar om det senaste inom minnesforskningen. Nisse Simonsson är läkare och författare.

TPB-nr: P23158

Mental aktivering för din hund

av Charlotte Swanstein

4 vol. (396 s. tryckt punktskrift)

Hundar behöver inte bara fysisk träning utan även mental för att må bra. Mental aktivering innebär att man genom olika övningar får hunden att göra av med energi och öka tankeverksamheten. Det gör den då den koncentrerar sig på den specifika uppgiften som den ska utföra. Det behöver inte vara något komplicerat, bara hunden får använda hjärnan. C.S., hundpsykolog och hundinstruktör, presenterar ett 30-tal övningar med varierande svårighetsgrad.

TPB-nr: P22897

Se mig! Hör mig! Förstå mig!

av Gunnel Winlund

9 vol. (897 s. tryckt punktskrift)

För personer med grav utvecklingsstörning är kunskapen och engagemanget hos den nära omgivningen livsviktig. De är helt beroende av att andra ser dem, hör dem och förstår dem. Hittills har det saknats ett grundläggande kunskaps- och arbetsmaterial om vuxna personer med grav utvecklingsstörning. Den här boken bygger på kunskaper som utvecklats inom olika forsknings- och utvecklingsprojekt och innehåller talrika vardagsexempel.

TPB-nr: P22948

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Vilmers första tävling

av Susanne Bengtsson

2 vol. (135 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Vilmer är sju år och älskar motocross. Det är så härligt att gasa och höra surret från motorn. Om bara en vecka ska han göra sitt livs första tävling - Knatte-cupen. Men hur ska han få råd med ett par riktiga cross-glasögon? Mamma säger att han kan ta ett par slalomglasögon men det går ju inte. Första boken i en planerad serie om Vilmer. Lättläst kapitelbok med många dialoger.

TPB-nr: P22945

Fula fiskar

av Helena Bross

2 vol. (146 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

I nionde, fristående, boken om Kusinerna, ska Simon och Moa hjälpa sin mormor i Hulta att baka pepparkakor och göra fint till advent. Grannarna behöver också hjälp med sina hästar. Allt hade varit lugnt och fridfullt, om det inte hade varit för inbrottet hos tant Gertrud.

TPB-nr: P23042

Brunnen

av Petrus Dahlin

2 vol. (165 s. tryckt punktskrift)

Del 3, sista, i serien som börjar med Skogens systrar. Det är sommar och de tre föräldralösa systrarna Tuva, Vilda och Månfare har återvänt till Toms stuga. Tuva får höra talas om en magisk brunn ur vars djup man kan rädda osaliga andra till livet igen. Jakten på brunnen blir fartfylld, dramatisk och riktigt läskig.

TPB-nr: P23014

Huset i dimman

av Cecilia Davidsson

3 vol. (234 s. tryckt punktskrift)

Vilke bor med sin mamma och pappa i den lilla skärgårdsstaden Waxholm. Det är ensamt och tomt i rummen och nu har pappa rest till Thailand eftersom han och mamma bråkar så mycket. Vilke har ingen lust att gå hem direkt efter skolan. Istället vandrar hon runt i staden. En dag hamnar hon i en gränd som hon inte känner igen. En gränd där dimman ligger tät.

TPB-nr: P23068

Den blå sagoboken : [sagor från hela världen]

11 vol. (989 s. tryckt punktskrift)

Band 1 i en berömd serie av sagor från hela världen som utkom runt 1900. Sagorna är ofta långa och utbyggda med sidoberättelser och kommer från klassiska samlingar från Frankrike, Tyskland och Skottland. Här möter man rika furstar, vackra prinsessor och hemlighetsfulla väsen, men också grymt människoförakt, parat med en övertro på makt och rikedom. Förord av utgivaren Andrew Lang.

TPB-nr: P22885

Den brandgula sagoboken : [sagor från hela världen]

8 vol. (776 s. tryckt punktskrift)

Sagosamling med sagor från primitiva folk, eller urspringsbefolkningar; de nordamerikanska indianerna, lappar (samer), berättelser från skotska högländerna, spanska och katalanska folksagor m.m. För låg- och mellanstadiet samt för vuxna läsare. Förord av Andrew Lang. Förlaga: AWE/Geber, 1981.

TPB-nr: P22833

Den bruna sagoboken : [sagor från hela världen]

9 vol. (758 s. tryckt punktskrift)

31 sagor från fjorton länder med störst representation av indianska, lapska och nyisländska sagor. Men det finns även sagor från Afrika, Australien och Brasilien. Det handlar om en sagovärld med undersköna prinsessor, flodgummor, hjälpandar, fiskriddare, glupska troll och vidriga monster. Förord av Andrew Lang. Förlaga: AWE/Geber, 1981.

TPB-nr: P22831

Den grå sagoboken : [sagor från hela världen]

8 vol. (769 s. tryckt punktskrift)

Del 6 i sagoserien från sekelskiftet år 1900. En samling sagor från Frankrike, Tyskland, Grekland, Italien m.fl. länder. Här finns både förvandlingssagor, djurfabler, skämthistorier och mytiska berättelser i en omväxlande och spännande blandning. Kort förord av Andrew Lang. Förlaga: AWE/Geber, 1979.

TPB-nr: P22832

Den gula sagoboken : [sagor från hela världen]

10 vol. (851 s. tryckt punktskrift)

Band 4 i en berömd serie av sagor som utkom runt år 1900. Här finns ca 50 sagor; ryska, estniska, grekiska, ungerska, polska, indianska m.fl. och många är tämligen okända. Gemensamma folksagemotiv är kungamiljö, hjältemod, skönhet och rikedom mot ondskans fasor och det magiska tretalet. Varje saga är ett nytt äventyr för både barn och vuxna. Förlaga: AWE/Geber, 1978.

TPB-nr: P22818

Vem är du Johanna?

av Lin Hallberg

4 vol. (377 s. tryckt punktskrift)

Johanna är född på Island, men uppvuxen i Sverige med sin mamma. Hennes stora kärlek är sköthästen Kasper. När han blir sjuk och måste avlivas går något inom Johanna sönder. Hon förlorar greppet om tillvaron och får åka till sin pappa på Island för att komma bort från problemen. Där börjar ett helt nytt liv ute på landet med de vilda hästarna - men också med den tystlåtna pappan som inte är så lätt att lära känna.

TPB-nr: P22912

Gangsterbröder

av Nigel Hinton

2 vol. (203 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Perry växer upp med vännerna Toddie och Marco i en värld full av gängbråk och droger. Vänskapen utvecklas till kriminalitet och knarkhandel. Killarna träffar speciella Lady och det leder till svartsjuka, svek och katastrof. När några livlösa kroppar hittas i ett övergivet hus blir det stora tidningsrubriker. Alla tror att dödsfallen har med en droguppgörelse att göra, men de har fel. Bara Perry vet.

TPB-nr: P23058

Ficktjuven

av Anna Jansson

2 vol. (143 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Det lackar mot jul och Emil och hans kompisar skriver önskelistor. Men då händer det som inte får hända. Någon stjäl Ubbes mammas portmonnä med alla julklappspengar. Det verkar som om Ubbe får klara sig utan julklappar i år. Som tur är finns Emil på plats direkt och kan börja leta efter fingeravtryck. Sedan gäller det bara att komma underfund med vem ficktjuven är.

TPB-nr: P22975

Spegelns hemlighet

av Ewa Christina Johansson

91 s. tryckt punktskrift

Ella hittar en spegel på en loppmarknad. Den är dammig och glaset är fullt av repor. Men när hon tittar närmare ser hon skuggor som sakta tar form i spegelglaset. Plötsligt är det som om någonting håller henne fast och drar henne in i spegeln. Som om spegeln bär på en hemlighet. Fast när spegeln hamnar hella hos Ella händer först ingenting. Tills en kväll när Ella och hennes syster Ida är ensamma hemma.

TPB-nr: P22888

Den mystiska bulan

av Lena Landström

3 vol. (255 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Äventyr i det lilla formatet tllsammans med Piggan och hela Suggfamiljen. Piggan hyr ut ett vindsrum till doktor Brumla som kommit för att mäta och forska. I skolan mobbar de ettriga retingarna Vasp, Vesp och Visp de andra barnen. Småsuggorna Sam och Sum får se upp med dem när de far omkring på sina cyklar lite hur som helst. Magistern, en lång hoppa, gör sitt bästa för att hålla ordning på bråkmakarna.

TPB-nr: P23018

Sunes skolresa

av Sören Olsson

2 vol. (165 s. tryckt punktskrift)

Sunes klass ska på skolresa och alla barnen ser fram emot den. Sune tycker också det ska bli kul att få vara tillsammans med sina klasskompisar precis hela tiden. Särskilt glad är han över att få vara nära Sophie, men också de andra tjejerna förstås. Tyvärr vill pappa Rudolf följa med som förälder på klassresan. Det blir en vecka full med hyss och äventyr. Förlaga: Egmont Kärnan, 2011.

TPB-nr: P22791

De vassa tändernas skog

av Carrie Ryan

8 vol. (702 s. tryckt punktskrift)

Mary bor i en liten isolerad by mitt i skogen. Byn är omgiven av stängsel, och utanför stängslet finns De vassa tändernas skog, där "de oheliga" ständigt är på jakt efter personer att infektera. I byn har man ställt upp enkla regler för att överleva: man gör sin plikt och följer systerskapet order. Men Mary drömmer om världen utanför stängslet. Och vem skall hon välja - mannen hon älskar eller mannen som älskar henne?.

TPB-nr: P22858

Vad är så skört att det bryts om du säger dess namn?

av Bjørn Sortland

2 vol. (116 s. tryckt punktskrift)

Kärleken ska vara en början. På Livet. Den ska vara längtan och hopp och självlysande bilder av framtiden. Speciellt om man som Marcus är 19 år och kär för första gången. Markus och Ingrid träffas på en fest. Deras relation växer successivt, under samtal och möten. De möts på caféer och under promenader. Ibland i ett sovrum. Men deras kärlek blir vägen mot slutet. För Ingrid är sjuk, och hon blir allt sämre. Korta kapitel och lättläst språk.

TPB-nr: P23059

Den mystiska fyren

av Eva Susso

2 vol. (134 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Höstlovet har äntligen kommit och det är halloween. Äntligen får storasyster Moa och lillasyster Margot åka till Trutviken igen och bo hos moster My och Kärran. De har det bästa bageriet i stan och bakar världens godaste wienerbröd. Längst ut på udden ligger den mystiska fyren. När Moa och Margot ska leverera wienerbröd till mannen som bor där blir ingenting vad de hade tänkt sig.

TPB-nr: P23000

Cirkusmysteriet

av Martin Widmark

89 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Lasse och Maja har en detektivbyrå ihop, och de är alltid sugna på ett nytt spännande fall. Av polismästaren får de reda på att en rad personer blivit bestulna på mobiltelefoner, halsband och plånböcker. Cirkus Splendido har kommit till stan och det är under gårdagens föreställning som stölderna skett. Allt talar för att tjuven tillhör cirkusen, men hur ska Lasse och Maja kunna lista ut vem det är?.

TPB-nr: P22821

Snömannens hemlighet

av Martin Widmark

2 vol. (114 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 10, fristående, i serien som börjar med Monsterakademin. Nelly och hennes familj är på semester i fjällen. Allt är så trevligt och vackert, men varför är mannen i skidboden så ilsken - och varför är han så hårig? Snart får Nelly veta att en snöman har tagit sig in över gränsen från Finland. Nellys uppgift blir att hålla ögon och öron öppna.

TPB-nr: P22970

Kasta syra

av Monica Zak

2 vol. (119 s. tryckt punktskrift)

En pojke i Marzias by vill gifta sig med henne. Men hon vill inte gifta sig med honom. Marzias pappa tackar nej när pojken och hans pappa kommer för att fria. Marzia ska först gå färdigt skolan, säger han. Men pojken är van att få sin vilja igenom och kastar syra i Marzias ansikte så att det blir förstört. Boken utspelar sig i Bangladesh där det finns många flickor och kvinnor som drabbats av samma öde som Marzia.

TPB-nr: P23045

Lånehunden

av Gull Åkerblom

2 vol. (158 s. tryckt punktskrift)

Ellie måste resa till Irisborg, moster Iris märkliga hus. Hon minns huset från det hon var liten, och minnena är kusliga. Vad var det egentligen som hände? Ellie vill inte bo i Iris hus. Men hon har ingen annanstans att ta vägen. Mamma ligger på sjukhus efter en bilolycka. Pappa får hon inte tag i. Om hon bara hade haft en egen hund. Så mycket lättare allt skulle vara då.

TPB-nr: P22974

Facklitteratur

Rovdjur

av Anna Roos

56 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Fakta om Sveriges fyra största landlevande rovdjur: Björn, varg, lo och järv. Här får man veta att björnar gärna gräver ut sitt ide i övergivna myrstackar, att järven gillar blåbär och att lodjuret helst jagar i skymningen. Frågan om hur stygg den där vargen är egentligen tas också upp.

TPB-nr: P22901

Specialproduktioner

Taktila bilderböcker

Taktila bilderböcker innehåller collagebilder eller screentryckta bilder.

Bli sändaramatör : grundutbildning

5 vol. (509 s. tryckt punktskrift)

Grundutbildning för sändareamatörer. Innehåller grundläggande kunskap om elektronik, radioteknik, radioreglemente, föreskrifter samt övningsfrågor. Amatörradio innebär kommunikation och teknik. Utan amatörradiosändare hade inte dagens radioteknologi, kunskaper om vågutbredning, satelliter, Internet m.m. varit så utvecklade.

TPB-nr: P23078

Bredvidböcker

Den tryckta originalboken medföljer punktskriftsboken.

Drakens feta katt : tredje boken om Draken

av Dav Pilkey

47 bl. tryckt punktskrift

Glestryck

Draken räddar en hemlös katt från att frysa ihjäl i snön. Men han har ingen aning om hur man tar hand om en katt, så tillsammans går de till djuraffären. Snart har Draken köpt allt vad en kattägare behöver ha, men väl hemma igen upptäcker han att han har glömt katten i affären. Passar draken verkligen som kattägare?.

TPB-nr: P23092

Pojken, flickan och muren

av Ulf Stark

43 bl. tryckt punktskrift

Glestryck

Adham bor tillsammans med sin syster Sulafa i Palestina, på fel sida om muren. På andra sidan ligger huset där de bodde förut. De längtar tillbaka och drömmer om apelsinerna i trädgården och glädjen att få leka fritt. Varje morgon hoppas de att muren ska vara försvunnen. En poetisk berättelse om Adhams uppfinningsrikedom och Sulafas dikter. Inga bildbeskrivningar.

TPB-nr: P23006