Nya punktskriftsböcker april 2012

Inledning

Listan är uppdelad i 3 huvuddelar; Litteratur för vuxna, Litteratur för barn samt Specialproduktioner, vilka ligger på den första rubriknivån. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är i sin tur uppdelad på skön- respektive facklitteratur.

Listan omfattar 75 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Pojken i hiss 54

av Karin Alfredsson

7 vol. (637 s. tryckt punktskrift)

Den femte boken om läkaren och biståndsarbetaren Ellen Elg. På väg från en övernattning i öknen får Ellens chaufför ett mobilsamtal. Han kallas hem till Pakistan för att återupprätta familjens heder, sedan hans lillasyster råkat illa ut. Ellen har egna problem. Hon har sett en man bli torterad - och hon har bevis i sin filmkamera. Ellen vet för mycket, tycker säkerhetspolisen. Kanske kan en kidnappning få henne att tystna?.

TPB-nr: P23200

Jag ska egentligen inte jobba här

av Sara Beischer

5 vol. (425 s. tryckt punktskrift)

Moa, 19 år, har flyttat till Stockholm för att jobba och förverkliga sina skådespelardrömmar. Hon får timanställning på äldreboendet Liljebacken. Chocken blir total när hon ställs inför död, kroppsvätskor och stressiga arbetsvillkor och inser att de gamla betraktas som ickemänniskor utan värde. Gradvis blir Moa medveten om hur man på ett mänskligt sätt skall möta och samverka med dessa hjälplösa, ofta dementa åldringar. Angelägen debutroman.

TPB-nr: P23185

Snusk : två osedliga berättelser

av Alan Bennett

4 vol. (294 s. tryckt punktskrift)

Två berättelser om livet i sängkammaren bakom de putsade brittiska medelklassfasaderna. Ömsint och mänskligt berättas om den nyblivna änkan som i sitt ensamma hus tar emot unga hyresgäster som, när de inte kan betala hyran, föreslår ett mer "naket" upplägg. I den andra historien skildras den vackre, homosexuelle Graham som bedrar sin nyblivna, rika hustru och blir offer för utpressning. Men den som räddar honom ur knipan blir hustrun.

TPB-nr: P23187

Potatishandlaren och andra berättelser

av Ulla Ekh

5 vol. (390 s. tryckt punktskrift)

Noveller som vilar tryggt i det norrbottniska landskapet och i en lätt igenkännbar vardag som ibland kan visa sig inrymma oväntade dimensioner och chockerande dramatik. Det är dramatik inte bara mellan man och kvinna, syskon, barn och föräldrar utan också i arbetslaget, i skogen och på fjället. Huvudpersonerna är oftast lite udda existenser som skildras med stor ömsinthet.

TPB-nr: P23257

Outsider

av Torbjörn Flygt

11 vol. (1092 s. tryckt punktskrift)

Fristående fortsättning på Underdog. Tio år har förflutit sedan Johan Kraft berättade om sin uppväxt i 1970-talets Malmö. Nu är tiden sent 1980-tal och han pluggar i Lund, bor i korridor och träffar Helena. Hon är på väg ut ur studentlivet, drömmer om att köpa hus och bilda familj. Men Johan tvekar. Parallellt skildras hur mamma Bodil gör karriär och hur syster Nathalie sliter i sitt jobb som servitris. Rik roman med många träffande tidsmarkörer.

TPB-nr: P22934

Jag kan se i mörkret

av Karin Fossum

6 vol. (497 s. tryckt punktskrift)

Riktor är en man med inrutade vanor. Han arbetar på ett vårdhem med gamla och sjuka människor. Utåt sett är han artig och omtänksam, men när ingen ser plågar han sina patienter. I en park lär han en dag känna Arnfinn, en alkoholiserad äldre herre. Deras kamratskap växer långsamt men får ett abrupt slut när Riktor ertappar Arnfinn med att stjäla ur hans plånbok. En livslång, inkapslad vrede flammar upp och något brister. Psykologiskt övertygande roman.

TPB-nr: P23191

Sömngångerskan

av Essie Fox

13 vol. (1011 s. tryckt punktskrift)

1880-tal. Sjuttonåriga Phoebe Turner växer upp med sin puritanska mor och sin moster, en före detta firad skådespelerska. När mostern dör kommer familjehemligheter fram. Phoebe lämnar sitt hem för att bli sällskapsdam åt hustrun till Nathaniel Samuel, en man Phoebe mött på teatern och känt sig oförklarligt dragen till. En roman om förlorad kärlek, mord och galenskap som utspelar sig vid Londons teaterscener och i Heresforshires öde skogar.

TPB-nr: P23060

Det kalla landet

av Inger Frimansson

9 vol. (842 s. tryckt punktskrift)

Forts. på Råttfångerskan. Efter att Ingrid med nöd och näppe överlevt ett fruktansvärt inspärrningsdrama kan hennes syster Maria inte släppa tankarna på hämnd. Av en slump får hon höra talas om en gammal voodoodrottning i New Orleans och söker hjälp i hennes magiska kraft. Maria vill straffa Rose, den som gjorde Ingrid så illa. En bok om sorg, vrede, skuld och hämndbegär.

TPB-nr: P23046

Bekännelsen

av John Grisham

13 vol. (1238 s. tryckt punktskrift)

Spänningsroman på temat dödsstraff. En präst, Keith Shroeder, får en dag oväntat besök av en villkorligt frigiven sexförbrytare, Travis Boyette. Denne har långt framskriden cancer och vill förhindra att en oskyldig man avrättas för ett sexmord på en tonårsflicka han själv begått nio år tidigare. Keith och Travis försöker stoppa avrättningen, men starka politiska krafter ser hellre att fel person avrättas än erkänner att ett fel begåtts.

TPB-nr: P22910

Tacksägelsen

av Björn Hellberg

6 vol. (577 s. tryckt punktskrift)

Kommissarie Wall och hans kolleger i Staden får ett nytt fall att lösa, när ledaren för den frireligiösa rörelsen Budbärarna hittas mördad en regnig höstkväll. Det framkommer snart att flera medlemmar i sekten hade goda skäl att hämnas på honom. Välskriven pusseldeckare om religiös fanatism, förbjudna passioner och mänsklig trångsynthet i svensk småstadsmiljö.

TPB-nr: P23201

Den gamle och havet

av Ernest Hemingway

3 vol. (239 s. tryckt punktskrift)

En storslagen berättelse om fiskaren Santiagos dygnslånga kamp med en jättelik svärdfisk. I hans uthållighet speglas människans behov av att, mot alla odds, bekämpa livets fåfänglighet. Boken, här i ny översättning, blev kanske författarens mest älskade verk och gav honom också Nobelpriset i litteratur 1954.

TPB-nr: P23115

De stora spåren : [roman]

av Hammond Innes

10 vol. (960 s. tryckt punktskrift)

Förf. tar parti för de utrotningshotade vilda djuren i Afrika. Elefanterna står i centrum, och man får följa kampen mellan en hänsynslös jägare och en lika beslutsam elefanternas försvarare. Den senare, Cornelius van Delden, kämpar fanatiskt för elefanternas fridlysning och fortbestånd. Han är en ensamvandrare som blivit afrikansk legend och som bär på en okrossbar vision av ett djurens fria Afrika.

TPB-nr: P23204

Nattlampan tänd och dörren på glänt : noveller

av Mats Kempe

3 vol. (252 s. tryckt punktskrift)

Novellsamling där det sammanhållande temat är föräldraskap, skildrat ur olika synvinklar. Novellerna berättas av olika personer, alla med kopplingar till varandra, och vävs samman till en drabbande bild av hur svårt det kan vara att vara förälder. Levande och vackert med absolut gehör för människans olika känslolägen.

TPB-nr: P23004

Månen i ytterfilen : haiku och kortdikter

av Ola Lindberg

43 s. tryckt punktskrift

Underfundiga och tänkvärda haikudikter. Haiku är japansk miniatyrlyrik eller kortdikt som är traditionellt uppbyggd av en treradig form med sjutton stavelser. Innehållet ska vara jagbefriat och anknyta till årstiderna samt spegla en känslostämning. I vår tid har man även sökt sig till mindre regelmässiga former och här skriver de båda författarna på fri haiku. O.L., 1969 - , bordtennistränare. T.V., 1950 - , statstjänsteman.

TPB-nr: P22951

Allt är i rörelse : roman

av Ulf Lundell

13 vol. (1245 s. tryckt punktskrift)

En rapport från livet som Ulf Lundell i dagens Sverige, ett land att hatälska mer än någonsin. Romanen är en blandning av indignerade utfall mot andan i Solsidans Sverige, ett land i moraliskt förfall betraktat utifrån en 60-årings insikter att tiden också är utmätt. Hjälten är en världsberömd fotograf och naturälskande man, Joar "Red" Cirroan, som likt en eremit värjer sig mot omgivningen utifrån känslan att allt redan är gjort.

TPB-nr: P23017

Minnet av en smutsig ängel

av Henning Mankell

9 vol. (825 s. tryckt punktskrift)

En natt 1904 lämnar den unga Hanna Lundmark ett fartyg som ankrat i Portugisiska Östafrika. Av en tillfällighet blir hon ägare till den största bordellen i huvudstaden Lourenco Marques. Hon fylls av medkänsla för de prostituerade och upprörs över behandlingen av de svarta. Mötet med Pedro Pimenta, en entreprenör i de vitas rädsla, och en våldsam tragedi tvingar Hanna att bestämma sig för vem hon är och vilket liv hon ska leva.

TPB-nr: P23040

Lördagens stora bröllopsfest : [mer om Damernas detektivbyrå]

av Alexander McCall Smith

6 vol. (501 s. tryckt punktskrift)

Del 12, fristående, i serien som inleds med Damernas detektivbyrå. Detektivbyrån har fått i uppdrag att utreda ett känsligt fall med någon som attackerar boskap. Mma Ramotswe, som alltid vill inta de svagas sida i konflikter, tvingas därför tänka över regel 3 i sin instruktionsbok för privatdetektiver: ljug aldrig för en klient. Lärlingen Charlie har svåra samvetsproblem och Mma Makutsi funderar på om man verkligen kan berätta allt för sin man.

TPB-nr: P23190

Pojken som slutade gråta : [kriminalroman]

av Ninni Schulman

10 vol. (889 s. tryckt punktskrift)

Den andra boken om journalisten Magdalena Hansson i Hagfors. En augustikväll kommer ett larm till räddningstjänsten. En villa står i brand. När Magdalen kommer till platsen har huset nästan helt brunnit ner. En kvinna avlider av sina skador. Så brinner flera hus och Hagforspolisen står inför en av sina största utmaningar. Magdalena dras in i jakten och till slut är henens engagemang djupt personligt och mycket riskabelt.

TPB-nr: P23206

Ett arabiskt vemod

av Abdellah Taïa

3 vol. (198 s. tryckt punktskrift)

Självbiografisk roman om den unge Abdellah, från den Marockanska staden Salé. Efter att ha blivit utsatt för ett våldtäktsförsök är Abdellah stämplad som den feminine pojken, hånfullt kallad Leila. Abdellah reser ut i världen i ett försök att finna sin identitet, både som människa och konstnär. Förf. är Marockos förste öppet homosexuella författare och bor sedan 1999 i Paris. Ett arabiskt vemod är hans första bok på svenska.

TPB-nr: P23222

Sankta Psyko

av Johan Theorin

12 vol. (958 s. tryckt punktskrift)

29-årige Jan Hauger ska vikariera som förskollärare i en stad på västkusten. Men Gläntan är ingen vanlig förskola. Den ligger intill muren på ett sjukhus med psykiskt störda våldsbrottslingar, i folkmun kallat Sankta Psyko. På Gläntan vistas barnen till de tvångsinspärrade föräldrarna. Jans uppgift blir att eskortera dessa genom den källargång som förbinder förskolan med kliniken. Men han har förtigit varför han egentligen ville ha vikariatet.

TPB-nr: P23130

Facklitteratur

Världens bästa story

av Lars Adaktusson

8 vol. (739 s. tryckt punktskrift)

Förf., journalist och tv-profil, sammanfattar erfarenheter från svensk och internationell nyhetsrapportering under drygt tre decennier. Från åren på Sveriges radios Ekoredaktion och arbetet som nyhetsankare i Sveriges televisions Aktuellt och Agenda, via uppdragen som utrikeskorrespondent i Centraleuropa, USA och Mellanöstern till satsningen på kommersiell public service i TV8.

TPB-nr: P23065

Mönsterstickning - rätt och avigt

av Sys Fredens

73 s. tryckt punktskrift

40 exempel på olika mönster. Flertalet av mönstren får man genom att sticka rätt och avigt. Övriga med vridning, hålstickning och knutar. Tydliga beskrivningar steg för steg. Alla mönster stickas fram och tillbaka och passar därför bra till halsdukar. Vill man använda mönstren exempelvis till tröjor stickar man ett prov, beroende på hur stort provet blir räknar man ut hur många maskor som behövs till just det mönstret.

TPB-nr: P23189

Guinness world records : rekordboken!. 2012

2012: 19 vol. (1733 s. tryckt punktskrift)

Världens största, minsta, längsta, kortaste av allt mellan himmel och jord. Populärkontor i alla möjliga och omöjliga former. Suveräna cirkuskonster, fascinerande 3D-bio, animering och många kolossala konstruktioner. Världens bästa - och värsta - berg- och dalbanor. Det handlar om spektakulära ting och mer alldagliga.

TPB-nr: P22980

Happy, happy : en bok om skilsmässa

3 vol. (247 s. tryckt punktskrift)

Att gifta sig är lycka och att skilja sig är olycka. Eller? Tio kvinnor skriver om glädjen som de menar också kan komma ur en skilsmässa. Bredvid sorgen finns lyckan, bakom smärtan njutningen och ovanför skulden flyger friheten. Om äventyrslängtan och frihetstörst; kärleksförklaringar och barndomsbekännelser. Berättelser med syfte att stärka alla som har skilt sig eller som planerar att göra det.

TPB-nr: P23016

Kupongtjuven : min mormors förlorade heder

av Christina Kellberg

8 vol. (782 s. tryckt punktskrift)

Författarens mormor, Christina Frykholm, sålde ransoneringskuponger under andra världskriget och dömdes till fängelse och offentlig vanära. Hon trodde att hon kunde gå sin egen väg, att hon kunde utmana dåtidens regler och konventioner. Men hon var naiv, godtrogen och lättlurad. Berättelsen, som utspelas bland Klarabohemerna i 1940-talets Stockholm, var länge en dold familjehemlighet.

TPB-nr: P22892

August Strindberg

av Olof Lagercrantz

13 vol. (1244 s. tryckt punktskrift)

Omfattande biografi, kronologiskt uppbyggd, där liv och verk flätas in i varandra. Förf. beskriver de tvära kasten i S:s liv med ekonomiska umbäranden, ständiga uppbrott, nya förälskelser och psykiska grubblerier. Trots alla ständiga förändringar i hans tillvaro skrev han hela tiden, hans produktivitet var enorm och oftast av hög kvalitet. Med sin klara prosa och pedagogiska uppläggning är detta den kanske mest tillgängliga av alla biografier om S..

TPB-nr: P23037

Ledstången i mörkret : texter om Tomas Tranströmer

av Niklas Schiöler

2 vol. (260 s. tryckt punktskrift)

Tomas Tranströmer erhöll Nobelpriset i litteratur 2011. Förf., Tranströmerkännare och poesiforskare, skriver om olika sidor av hans diktning: om den stränga formen, om den överrumplande metaforiken, om det lätta handlaget och om diktningens tillit, "den blinda ledstången som hittar i mörkret".

TPB-nr: P23095

Selma Lagerlöf : liv, lust, litteratur

av Johan Werkmäster

4 vol. (412 s. tryckt punktskrift)

Lättillgänglig biografi om Selma Lagerlöf. Från barndomen på Mårbacka, till vuxenlivet med arbete som lärare, författarskapet, kärleken och att som första kvinna få Nobelpriset i litteratur. Hennes böcker är kända över hela världen, mindre känt är kanske att hon var en kvinnosakskämpe, drev lantbruk och hjälpte tyska flyktingar. J.W. berättar om vad hennes böcker handlar om, hur hon levde, hur hon tänkte och kände. LL-bok.

TPB-nr: P22920

Nåden

av Owe Wikström

64 s. tryckt punktskrift

O.W., professor i religionspsykologi och präst, gör här en koncentrerad framställning av nådens väg. Denna process har olika namn i skilda kristna traditioner. Gemensamt är att människan förs genom olika stadier fram till en fördjupad tro. Ofta börjar den i en diffus andlig otillfredsställelse, ibland kallad hjärtats oro, för att leda fram till en stark övertygelse. Längtan, frid, tvekan, melankoli är alla delar av vägen.

TPB-nr: P23218

Världens snabbaste bilar

av Jonathan Wood

10 vol. (1016 s. tryckt punktskrift)

Översikt av bilar från andra världskriget fram till våra dagar vilka utmärkt sig genom sin höga topphastighet. De flesta är tvåsitsiga sportbilar, men även en del fyrsitsiga sedaner förekommer. De intressantaste bilarna från varje decennium beskrivs. För lekmannen kända bilmärken som Ferrari, Porsche och Jaguar får sällskap med mer ovanliga som Facel Vega, Gordon-Keeble, TVR och svenska Koenigsegg. I varje presentation finns en faktaruta om bilen.

TPB-nr: P22926

Hem till skolan : [Dagens nyheters uppmärksammade artikelserie]

av Maciej Zaremba

2 vol. (177 s. tryckt punktskrift)

Fem reportage om tillståndet i den svenska skolan, publicerade i Dagens Nyheter april 2011. Artiklarna väckte stor uppmärksamhet och vållade intensiv debatt. Under de tjugo år som gått sedan lärartjänsterna kommunaliserades har det mesta blivit sämre, menar förf. Skolledningar, lärarutbildningar, den statliga skolinspektionen, skolforskare, skolpolitiker och organisationen Sveriges kommuner och landsting pekas ut som inkompetenta och oengagerade.

TPB-nr: P23021

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Jag är jag

av Emma Adbåge

3 vol. (236 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Mickan är snart 8 år och gör inte så mycket väsen av sig. Hon räcker inte upp handen så ofta. Men hon är inte alls blyg som fröken säger. Det är bara det att hon inte alls vill gå på Natalis Big Bang-kalas, är skiträdd för borrmaskinen i Snickis och hatar grejer som är knottriga. Men hon gillar att rita. Det är hon bäst i klassen på. Och så gillar hon kaniner och sin bästis Penny.

TPB-nr: P22919

Allt jag säger är sant

av Lisa Bjärbo

5 vol. (480 s. tryckt punktskrift)

Alicia, 16 snart 17, har kolsyra i venerna och håret på svaj. Övertygad om att hon kommer att bli något stort försöker hon manövrera sig fram i tillvaron. Att det ibland är svårt att hålla fast vid sina övertygelser är något Alicia kommer att få erfara. Särskilt kommer vännen Fanny och kärleken Isak behöva ge henne sitt stöd.

TPB-nr: P23264

Petter och skelettet

av Eva Brenckert

11 bl. tryckt punktskrift

Glestryck

Petter ska sova över hos Elias. Det är första gången som Petter sover över hos en kompis. De har jättekul, äter pannkakor och ser en spännande film. Men när Elias har somnat ligger Petter vaken. Elias rum känns annorlunda och läskigt i mörkret. Och är det inte något som gömmer sig bakom gardinen?.

TPB-nr: P23124

Innebandypiraterna - andra säsongen

av Sölve Dahlgren

7 vol. (567 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien InnebandyPiraterna. Anton, Emil och de andra i laget Helsingborg Consuls lever drömmen. De inleder sin andra säsong på Floorball World Tour. De reser runt hela jorden och spelar innebandy på heltid. Antons flickvän Johanna är också med och jobbar på touren. Men drömmen har en baksida. Ska de ha råd att fortsätta krävs att de börjar vinna. Konflikterna blir allt fler, kan de hålla ihop det gamla kompisgänget när pressen ökar på dem.

TPB-nr: P23118

Flykten

av Petrus Dahlin

2 vol. (164 s. tryckt punktskrift)

Del 2, fristående, i serien som börjar med Skogens systrar. Tuva och hennes systrar är utplacerade i fosterhem i olika städer. Tuva vantrivs och hon planerar att rymma för att hitta sina systrar. Tillsammans måste de fly till skogen där allt en gång började, för att återförenas med den fjärde systern. Hon som fortfarande lever mellan liv och död.

TPB-nr: P22995

Farligt höga hinder

av Erika Eklund Wilson

8 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Tore gillar spel och skateboard. Men mest av allt gillar han hästar. Han rider på stall Lilla Stjärnan. Idag ska han rida Snövit - en häst som alla tjejer gillar. Fast Tore vill hellre rida någon av de tuffa hästarna Skuggan eller King. Men Snövit kommer att överraska Tore.

TPB-nr: P23035

Liten flicka, stor häst

av Erika Eklund Wilson

12 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Ester är nybörjare i stallet. Det är inte så lätt. Hon är kortast av alla och får Sixten, den största hästen av alla. Många tycker också att han är den fulaste. Esters ridlärare har inte tid att lyssna att lyssna, så Ester får lösa problemet på egen hand.

TPB-nr: P23036

Drakgården

av Anna Fogelberg

4 vol. (359 s. tryckt punktskrift)

Tilia Emilia och Viljam har bott hos en elak mjölnare och hans familj ända sedan deras föräldrar försvann i den stora snöstormen för två år sedan. Nu har de rymt från mjölnarfamiljen och är på väg till landet bortom de vita bergen som skymtar vid horisonten. Men någon korsar deras väg. Det är en man med svart slängkappa som erbjuder dem skjuts genom den mörka skogen. Men vem är han och vad vill han egentligen?.

TPB-nr: P22929

Spökriddaren och hans väpnare

av Cornelia Funke

5 vol. (387 s. tryckt punktskrift)

Jon Whitcroft skickas mot sin vilja till en internatskola i Salisbury. Redan den första natten ser han spöken som hans båda rumskamrater inte ser. En stark vänskap växer fram mellan Jon och Ella, som tursamt nog har en spökintresserad mormor. Det blir många strider med spöken och där Jon får hjälp av Ella och en spökriddare som strider på det godas sida. Mångtydig spökhistoria som blandar historiska fakta med skrönor och nutid.

TPB-nr: P23019

Kungsgården : [ett äventyr i bronsålder]

av Monika Häägg

5 vol. (403 s. tryckt punktskrift)

Del 4 i serien som börjar med Solbarnet. Fry lever under bronsåldern i södra Halland. Solgudinnan har utvalt henne till Solbarn. Efter att Kungsgården blivit anfallen av kungen i Kivik har Hird blivit förd till Aldurs gård vid Holma. Fry har flytt tillsammans med Ulv och lever nu i skogarna vid Virse. Aldur håller bygden i skräck. Snart närmar sig midsommarfesten där nya offer ska ges till gudarna och det blir svårare för Fry att hålla sig gömd.

TPB-nr: P23250

Cirkusdeckarna och fjällmysteriet

av Dan Höjer

3 vol. (210 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 5 i serien om cirkusdeckarna. Cirkus Pommey är på besök Åre mitt under skidsäsongen. Publiken häpnar när tvillingarna, Kaspar och Katinka, visar upp sina konster. Men de dras även nu in i ett mysterium. När grevinnan Nora Noppenblads exklusiva halsband stjäls på en restaurang tar tvillingarna upp den dramatiska jakten på tjuven. Det blir ett äventyr som innehåller ett möte med en samisk trollkarl, en flykt från ett "snöfängelse" och en fartfylld slädfärd.

TPB-nr: P22965

Svindelmannen och jag

av Håkan Jaensson

3 vol. (249 s. tryckt punktskrift)

Linns pappa har flyttat till Korpilombolo och hemma på Söder sitter hon och mamma och är ledsna. Lin tycker att mamma behöver en ny man, och själv vill hon ha en ny pappa. Vad ska hon göra? Lins kompis Buller vet. Lins kan låtsas vara sin mamma och fixa in en kontaktannons på nätet. Det funkar bra till en början och Lins mamma blir till och med kär. Men det är någonting som inte stämmer. Den nye mannen verkar ha ljugit om sin bakgrund.

TPB-nr: P23003

De fem flodernas stad

av Susanne MacFie

5 vol. (444 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien De fyra elementen. Spelet om De fyra elementen går vidare. Ett riskfyllt spel, där det gäller att ta sig igenom de fyra sfärerna: Sammetsbergen, Vattendeltat, Himlavalvet och Eldsklyftan. Embla och Noel har redan lyckats ta sig igenom Sammetsbergen och nu gäller det att lösa en rad kluriga gåtor. Sökandet efter svaren för dem in i Vattendeltat. Där väntar eldflugor, träskpaddor, brinnande gondoler och en tio meter lång boaorm.

TPB-nr: P22956

De sju topparnas rike

av Susanne MacFie

3 vol. (246 s. tryckt punktskrift)

Första delen i serien De fyra elementen. Tre år har gått sedan Emblas tvillingbror Samuel gick bort. Tre år av saknad. Vårterminen är slut och Embla tror att hon ska få tillbringa ännu ett trist lov på landet hos paret Karstén, då något ofattbart inträffar. Det börjar med en gammal tivolikarusell i en antikaffär och slutar bland iskristaller på en bergstopp. Utan att Embla riktigt vet hur det gått till hamnar hon i spelet om De Fyra Elementen.

TPB-nr: P22954

De tre stjärnornas skog

av Susanne MacFie

4 vol. (277 s. tryckt punktskrift)

Del 3 i serien om De Fyra Elementen. Embla och Noel har redan lyckats ta sig igenom Sammetsbergen och Vattendeltat. Nu gäller det att hitta den åtråvärda amuletten, som behövs för att gå vidare till Eldsklyftan. I Himlavalvet råkar Embla och Noel in i ett äventyr med livsfarliga hängbroar, giftiga eldsalamandrar och hämndlystna huvudjägare. Dessutom gör Umber, härskaren i Eldsklyftan, allt för att stoppa dem från att ta sig vidare i spelet.

TPB-nr: P22957

Vilma i vättarnas värld

av Maud Mangold

Glestryck

Vilma, 10 år, måste ställa sig på tå för att kika in i blomkorgen. Först förstår hon inte vad hon ser. Men det är en vätte vid namn Talle som Vilma fått med sig i ryggsäcken från landet. Han är liten men ganska arg. Nu måste hon hjälpa honom att hitta hans kusin Aspa som har rymt till stan. Det blir ett äventyr som tar Vilma med in i världar hon inte trodde fanns.

TPB-nr: P22953

Vilma och regnbågsfjädrarna

av Maud Mangold

6 vol. (456 s. tryckt punktskrift)

Fristående fortsättning på Vilma i vättarnas värld. Vilma är på landet hos faster Siri över jullovet. Plötsligt dyker svanen Swanson och vätten Aspa upp. Det blir ett kärt återseende. Det visar sig att Aspa är bjuden på kusinträff men inte vet riktigt var den ska vara. Det är upptakten på ett äventyr som kunde ha slutat riktigt illa om det inte dykt upp fjädrar i regnbågens alla färger vid precis rätt tillfälle.

TPB-nr: P22952

Doktor Proktors tidsbadkar : [en ruskigt rolig berättelse]

av Jo Nesbø

6 vol. (481 s. tryckt punktskrift)

Fristående fortsättning på Doktor Proktors pruttpulver. Det är lugnt och fridfullt på Kanonvägen. Det vill säga ända tills Lise och Bulle får ett märkligt vykort. Doktor Proktor är i fara. En av hans fantastiska uppfinningar skickar iväg Lise och Bulle på en resa i både tid och rum. Först till Paris, sen till Napoleons Waterloo, franska revolutionen och Jeanne d'Arcs tid, allt för att rädda livet och kärleken. Förlaga: Lilla Piratförlaget, 2009.

TPB-nr: P22676

Svarta hål och brustna strängar

av Moni Nilsson

3 vol. (225 s. tryckt punktskrift)

Del 4 i serien som börjar med Pappan med de stora skorna. Semlan har fyllt 13 år och utvecklas förstås både utanpå och inuti. Hon påstår sig inte vara svartsjuk på Gordons tjej, men känner att när hon och Gordon glider ifrån varandra är hon väldigt nära "händelsehorisontens rand". Den här boken handlar också om hur det är att börja i sjuan, om körtelfeber, om Kevin - en sjukt snygg granne - och strängar som bär och brister.

TPB-nr: P22959

Tidningsdeckarna och smugglarligan

av Arne Norlin

3 vol. (232 s. tryckt punktskrift)

Första boken om 11-årige Henrik, som kallas Henke, och hans kompisar Ali och Emma på Norrsjö Nyheter. Mitt under ett jobb uppe i stadens kyrktorn råkar Henke få syn på en mystisk bil och han får snabbt upp kameran. De kommer en farlig, smugglarliga på spåren.

TPB-nr: P22898

Trolldom i Gamla stan

av Martin Olczak

110 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Jack Nilsson trodde inte på sagoväsen. Men nu jagas han genom Stockholm av varulvar, bergstroll och andra skrämmande varelser ur den svenska folktron. Till sin hjälp har han moster Betty och vätten Rurik. Och så trolldomsboken förstås. Boken skrevs av Malin Matsdotter, den sista häxan, innan hon brändes på bål år 1676. Nu, mer än trehundra år senare, använder Jack samma bok för att hitta sina försvunna föräldrar.

TPB-nr: P22962

Sune slutar första klass

av Sören Olsson

3 vol. (193 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Sune, som egentligen heter Karl Sune Rudolf Andersson, är nog bäst i världen på att gå i första klass. Nu har han hållit på hela hösten och ska vara etta ända fram till sommaren också. Han är med om en massa knasigheter och råkar till exempel ut för den fruktansvärda goddag-goddagsjukan. Och när Jocke övertalar Sune att hoppa in och spela en match med ishockeylaget blir det tydligt att han är värdelös på att åka skridskor.

TPB-nr: P23098

Dinosaurierna kommer

av Mary Pope Osborne

2 vol. (105 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Första boken om syskonen Viktor och Hanna som med hjälp av en magisk trädkoja får vara med om fantastiska äventyr. Kojan dyker plötsligt upp i skogen utanför barnens hus. Viktor hittar en bok om dinosaurier och önskar att han kunde få se dem i verkligheten. Trädkojan börjar snurra i en väldig fart och när de tittar ut genom fönstret har de förflyttats tillbaka till dinosauriernas tid.

TPB-nr: P23162

Erebos

av Ursula Poznanski

11 vol. (1044 s. tryckt punktskrift)

Erebos är ett dataspel som sprids i en skola i London. 16-årige Nick sugs in i spelet. Han får olika uppdrag som han inte riktigt förstår varför han ska utföra, men han gör det för att avancera i spelet. Han vill spela hela tiden, och han är inte ensam. Flera i klassen är borta under dagarna, och när de kommer tillbaka är de utmattade av sömnbrist. Erebos har makt: det iakttar dig, det talar med dig, det belönar dig, det prövar dig, det hotar dig.

TPB-nr: P23260

Vi och dom

av Bali Rai

102 s. tryckt punktskrift

Nyinflyttade David tror att han kan klara av det mesta. Men nu har han hamnat i en skola där han är den enda vita killen. Vissa elever har problem med det och börjar trakassera honom. Det hjälper inte ens att han är bäst i skolans fotbollslag. Hur ska han bete sig för att kunna stå emot sina plågoandar? Till råga på allt har David en misshandlande pappa som mamman och han gör allt för att undkomma - dessutom är han aktiv rasist.

TPB-nr: P23044

Slavlägret

av Ida-Marie Rendtorff

3 vol. (252 s. tryckt punktskrift)

Del 3 i serien om Dalia Drakviskaren, 14 år, som är av gammal drakviskarsläkt. Dalia är fånge på ett skepp och på väg mot en avlägsen hamn utan sin följeslagare draken Flamar. Men fångenskapen blir än värre när skeppet kapas av pirater. Dalia sätts i ett slavläger, men till hennes förvåning finns en drake där. En drake hon kan prata med och som kanske kan hjälpa henne.

TPB-nr: P23166

Rowan från Rin

av Emily Rodda

3 vol. (258 s. tryckt punktskrift)

Del 1 i serien om Rowan från Rin. I byn Rin vaktar pojken Rowan boskap. Han älskar sina djur och lockas inte av äventyr. En dag torkar dammen oförklarligt ut. För att rädda byn måste man söka källan som finns uppe i bergen och endast en förtrollad karta kan leda dem rätt. Och Rowan, som minst av alla vill följa med på den farofyllda resan, tvingas inse att han är nyckeln till gåtan. Kartans skrift är nämligen bara synlig för honom.

TPB-nr: P22994

Rowan och vandrarna

av Emily Rodda

3 vol. (283 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien som börjar med Rowan från Rin. Samtidigt som häxan Sheba får ett varsel om att en stor fara hotar byn Rin, slår det vandrande folket läger i byn. I vanliga fall hälsas Vandrarna med glädje. Deras sagoberättande, musik och färggranna drakar lockar alltid till skratt. Men denna gång är besöket oväntat och folket i Rin blir oroliga. Varför kommer de nu? Det enda Sheba säkert vet är att vallpojken Rowan är den ende som kan rädda byn.

TPB-nr: P22947

Magiska krafter

av Jo Salmson

2 vol. (124 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 3 i serien som börjar med De stulna barnen. Häxfolket i norr har magiska krafter. Betyder det att Sol också kan använda magi? Sol är inte säker, men Eno är nyfiken. Arel vill inte veta. Magi skrämmer honom mer än något annat.

TPB-nr: P23051

Stockholms blodbad : historien om Svante Ulfsson Trana, tolv år och page hos en adelsman som hade oturen att vara i Stockholm i november 1520

av Cecilia Sidenbladh

2 vol. (108 s. tryckt punktskrift)

12-årige Svante Ulfsson Trana jobbar som page hos en adelsman. När den danske kung Kristian II ska krönas i Stockholm blir han inbjuden till festen. Kristian har lovat svenskarna fred, men Svante vet inte om man kan lita på honom. Hans far har dödats i strid mot kungens trupper. Istället för den utlovade freden blir Svante vittne till Stockholms hemska blodbad. Nu behövs någon som kan samla motståndet mot kung Kristian.

TPB-nr: P23083

En sån där vidrig bok där mamman dör

av Sonya Sones

5 vol. (466 s. tryckt punktskrift)

Ruby Millikens liv är fullständigt upp och ner. Hennes mamma har dött, och nu sitter Ruby på ett plan till Los Angeles för att träffa sin pappa för första gången. Han är känd skådespelare och bor granne med Cameron Diaz. Men Ruby ger inte mycket för L.A. Hur ska hon klara sig utan sin bästis Lizzie och sin pojkvän Ray hemma i Boston? Ray som hon tror att hon kanske älskar men som plötsligt är väldigt väldigt långt borta.

TPB-nr: P23280

Josefin och Villa-Ulla löser mystiska mysterier

av Johan Unenge

3 vol. (202 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Världen är full av mysterier om man bara tittar efter riktigt noga. Det är något som bästisarna Josefin och Villa-Ulla vet. Med förstoringsglas och anteckningsbok ger de sig ut för att lösa mysterier. De upptäcker en massa saker. Som att det finns en biltjuv på Josefins pappas jobb eller att möblerna hemma hos en kompis rör sig av sig själva. Konstigast av allt är nog att rektorn smyger runt bland buskarna och plötsligt försvinner i ett rökmoln.

TPB-nr: P22933

Arvet

av Rachel Ward

8 vol. (741 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien som börjar med Döden i dina ögon. Tonårige Adam har, precis som hans mamma Jem, förmågan att se när människor ska dö i form av siffror i deras ögon. Farmor har tvingat med honom till London. Adam dras till Sarah som har med honom i sin ständiga mardröm. När Adam inser att många runt omkring honom har samma siffror, blir han mycket rädd för vad som ska hända på nyårsdagen 2027. Kan han själv göra något?.

TPB-nr: P23137

Biografmysteriet

av Martin Widmark

57 s. tryckt punktskrift

Glestryck

I den lilla staden Valleby har tre hundar stulits på bara en veckas tid. Kompisarna Lasse och Maja anar att det måste finnas ett samband mellan stölderna. Alla hundar som stulits är små, och varje ägare har fått ett telefonsamtal med uppmaningen att betala 5000 kr för att få tillbaka hunden. Nu gäller det för LasseMajas detektivbyrå att åter hjälpa polismästaren att lösa ett fall. Förlaga: Bonnier Carlsen, 2010.

TPB-nr: P22819

Den dansande djävulen

av Martin Widmark

2 vol. (216 s. tryckt punktskrift)

Del 1 i en serie om Tyko och hans resa genom tre världar. 13-årige Tyko arbetar under svåra förhållanden tillsammans med en mängd andra föräldralösa pojkar med att leta efter silver i en mörk gruva långt under jorden. Det ska bekosta Den dansande djävulens storslagna fester ovan jord. Men en dag hittar Tyko en uråldrig järnlucka i bergets vägg. Kan den innebära räddningen till ett bättre liv?.

TPB-nr: P22949

Fyrtornet i Son-Li

av Martin Widmark

3 vol. (319 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien som börjar med Den dansande djävulen. Tyko och Julius har tack vare en skata, en råtta och en padda lyckats fly från den fruktansvärda tillvaron i gruvan. Av en slump upptäcker Tyko Julius hemlighet - att han är en hon! De båda ungdomarna möter ett resande gycklarsällskap som de slår följe med. Det är ingen tillfällighet. Sällskapet är utsänt för att hjälpa Tyko att besegra den onde hertig Mazoo, "den dansande djävulen".

TPB-nr: P22999

Polyhymnias guld

av Martin Widmark

4 vol. (373 s. tryckt punktskrift)

Del 3, sista, i serien som börjar med Den dansande djävulen. Tyko Flores äventyr fortsätter i Den tredje världen där Tykos mamma hålls fången. Men för att komma dit måste man ta sig över det livsfarliga havet och genom De dödas stad och det går inte utan att bli ledsagad av den fruktansvärda Ormapan.

TPB-nr: P23069

Specialproduktioner

Interfolierade böcker

En interfolierad bok har genomskinliga plastblad med punktskrift inbundna mellan bilderbokens sidor.

Ensam hemma

av Ho Baek Lee

[32 s.], 13 bl. tryckt punktskrift

Lägenheten är tyst och tom, alla har åkt till mormor. En liten nyfiken kanin tar sig in genom balkongdörren. Hittar lite mat i kylskåpet, äter den vid köksbordet. Provar läppstift framför spegeln, ser en film och leker med klossar. En lågmäld, humoristisk berättelse av den sydkoreanske författaren och illustratören. Bilderna, vissa i färg och andra i gråskala, skildrar ömsint kaninens upptäcktsfärd. Boken är flerfaldigt prisbelönt.

TPB-nr: P23038

Gittan gömmer bort sej

av Pija Lindenbaum

[30 s.], 20 bl. tryckt punktskrift

Ibland hälsar Gittan på hemma hos sin kompis Hjördis. Hjördis har en stor tjej som passar henne och dagbarnen, hon heter Puma och brukar rita gubbar på Hjördis arm. En dag när Gittan ska lägga ett av dagbarnen i sängen så råkar den ramla i golvet. Vad har du gjort! ropar Puma och Gittan fryser till is och vill bara försvinna. Om skam och skuld och hur det känns att råka göra fel och få skäll.

TPB-nr: P22964

Jag tycker inte om vatten

av Eva Lindström

28 bl. tryckt punktskrift

Alf tycker inte om vatten. Bort med regn, sjöar, älvar, pölar, hav, diken, simbassänger och åar. Bäst är det på vintern när allt vatten stelnar och fryser till is. Alfs kompisar badar och fångar grodor men inte Alf. En fin högläsningsbok med stämningsfulla bilder som väl speglar pojkens känsla för vatten. Förlaga: Alfabeta, 2010.

TPB-nr: P22307

Böcker med inklistrad punktskrift

Ella i lekparken

av Linne Bie

4 s. tryckt punktskrift

En pekbok för de minsta barnen om olika roliga saker i lekparken som gunga, rutschkana, häst och sandlåda. Till vänster på uppslaget visas en bild av t.ex. en gungställning med ordet Gunga och till höger en bild av Ella som gungar och två rader text: Ella gungar. Mamma ger fart. Oj, vad det kittlar i magen. Tydliga färgillustrationer mot vit bakgrund. Punktskriften är inklistrad i den tryckta boken. Inga bildbeskrivningar.

TPB-nr: P23008

Vilma säger godnatt

av Anna Ribbing

3 s. tryckt punktskrift

Vilma ska gå och lägga sig, apan också. Men inte grisen och inte tigern och inte hunden. Vilma måste säga god natt till alla innan hon kan krypa till sängs. En kvällssaga för de minsta barnen. Historien berättas genom sju uppslag, varje sida innehåller en mening text och en bild. Bilderna är tydliga teckningar i färg mot vit bakgrund av Vilma och hennes leksaksdjur i olika situationer.

TPB-nr: P22937

Bredvidböcker

Den tryckta originalboken medföljer punktskriftsboken.

Tänk om-

av Lena Sjöberg

24 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Tänk om vi var fladdermöss med huggtänder och klor. Tänk om vi var skräcködlor, en liten och en stor. Tänk om du var hundvalp och jag en vuxen hund. Kom, sätt dig här hos mig, så låtsas vi en stund! Korta texter på temat trygghet och kärlek. Varje uppslag har en rimmad vers med spännande bilder i klara färger anknyter till innehållet i texten. Fin högläsningsbok för både små och stora. Tilldelades Elsa Beskow-plaketten 2011.

TPB-nr: P23125

Lätta fakta om farliga djur

av Rebecca Gilpin

31 s. tryckt punktskrift

Glestryck

En samling korta fakta om farliga djur och deras beteenden. Här får läsaren veta hur krokodiler går till attack, varför tigerns ränder är så bra, vilken bläckfisk som blir gul och blå när den anfaller och hur snabbt en gepard eller en björn kan springa.

TPB-nr: P22899