Nya punktskriftsböcker maj 2012

Inledning

Listan är uppdelad i 3 huvuddelar; Litteratur för vuxna, Litteratur för barn samt Specialproduktioner, vilka ligger på den första rubriknivån. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är i sin tur uppdelad på skön- respektive facklitteratur.

Listan omfattar 55 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Hans nåds testamente

av Hjalmar Bergman

6 vol. (480 s. tryckt punktskrift)

En komedi på prosa om den gamle tvärviggen Roger Bernhusen de Sars, hans syster domprostinnan, hovmästare Vickberg och den unga Blenda m.fl. Romanen, skriven 1910, blev inledningen till ett nytt och rikt skede i Bergmans författarskap. När han för första gången använde sina barndomsminnen som stoff för en roman, blev det en verkligt munter berättelse. Förord av Johannes Edfelt.

TPB-nr: P23211

Kära farmor

av Sven Delblanc

7 vol. (655 s. tryckt punktskrift)

Erik Feldman besöker sin farmors tomma hus i Enskede en majdag 1968 efter att ha följt den gamla till graven. Under några timmar rekapitulerar han både sitt eget liv och tre generationers levnadslopp. Dagmar Louise Pionine var slaktardotter från Kolding i Danmark och stod i blomsterbutik. Där var hon själv den skönaste blomman tills hon en dag blev upplockad av Helmuth som tog henne till Sverige.

TPB-nr: P23216

Mosters millioner

av Gösta Gustaf-Janson

11 vol. (985 s. tryckt punktskrift)

Det är sommaren 1973 och hos Nygrens i Enebyberg har man det bekymmersamt trots att mamma Edlas deckarromaner går hyggligt. Hennes svåger, en tuff affärsman, kommer på den lysande idén att ta kontakt med moster Berta, släktens svarta får, som rymde hemifrån för 50 år sedan. Hemtrevlig underhållningsroman om förvecklingarna kring en rik moster med slott i Locarno i Schweiz.

TPB-nr: P23212

Änkan : roman

av Maria Gustavsdotter

7 vol. (590 s. tryckt punktskrift)

Del 3 i serien inledd med Dottern. Gertraud blir änka efter att Nils gått bort i blodförgiftning. Hon är självständig och har en stark katolsk trosuppfattning, men hon kommer i konflikt med familjen när Måns Vågmästare friar. De tror att han blir en god man åt henne. Gertraud vet att den mannen är ond och strider för sin frihet. När hennes moster Hildegard vill ha löftet infriat att få dö i Lübeck, ser Gertraud en utväg.

TPB-nr: P23157

Min kamp. 4.

av Karl Ove Knausgård

D. 4: 14 vol. (1312 s. tryckt punktskrift)

Del 4 i författarens självbiografiska roman. Nu har han kommit fram till de senare tonåren. Karl Ove har lämnat gymnasiet bakom sig och ägnar sig åt författardrömmar. Han flyttar till en liten fiskeby i Nordnorge för att arbeta som lärarvikarie. Men i takt med att vintermörkret sänker sig över det svindlande vackra landskapet går allt fel. Skrivandet knyter sig, oskulden tycks förbli permanent och han dricker för mycket.

TPB-nr: P23290

Lacrimosa : roman

av Eva-Marie Liffner

8 vol. (639 s. tryckt punktskrift)

Carl Jonas Love Almqvist och hans Tintomara är huvudpersonerna i denna roman som utspelar sig i början av 1800-talet. Almqvist kommer till Fagervik i Finland som informator och träffar flickan Ros. De reser tillsammans till Stockholm där Ros dras in i kretsen kring Gustaf III. Det är en intrikat berättelse där språket är en blandning av nutida svenska och 1800-talssvenskan. I romanen blandas fakta och fiktion från Almqvists liv och verk.

TPB-nr: P23082

En osynlig : kriminalroman

av Pontus Ljunghill

12 vol. (1077 s. tryckt punktskrift)

Stockholm 1928. Åttaåriga Ingrid Bengtsson hittas mördad ute på Djurgårdsvarvet. Mordet väcker stor uppståndelse och den unge kommissarien John Stierna får hand om fallet. Tjugofem år senare sitter Stierna som nybliven pensionär på en hotellbar i Visby. När en journalist vill skriva om mordet på den lilla rullas det ouppklarade och smärtsamma fallet upp på nytt. Spännande stockholmsskildring med stark tidsatmosfär. P.L., född 1971.

TPB-nr: P23289

Dubins många liv

av Bernard Malamud

13 vol. (1217 s. tryckt punktskrift)

Om levnadstecknaren William Dubins tillkortakommande och framgångar i levnads- och kärlekskonsten. Dubin lever ett lugnt liv i en vacker trakt norr om New York med hustrun Kitty. Han slits mellan behovet av kärlek, lögner för att hålla kvar den och sin heder, och hela tiden pockar livet på närvaro och engagemang både i det förflutna och i nuet. B.M., amerikansk förf., 1914-86.

TPB-nr: P23217

Mannen från Albanien : en roman om ett förräderi

av Magnus Montelius

9 vol. (854 s. tryckt punktskrift)

En septemberkväll 1990 faller en man ned från Erstaterassen i Stockholm och omkommer. Han har ett albanskt pass på sig, men hans existens förnekas av de albanska myndigheterna. Journalisten Tobias Meijtens börjar nysta i mannens bakgrund och spåren leder till Uppsala och en svensk vänstergrupp som var aktiv under 1960-talet. Här finns dolda lojaliteter men även ett förräderi som långsamt och obevekligt avslöjas. Politisk thriller med deckarintrig.

TPB-nr: P23101

Hedningarnas förgård

av Vibeke Olsson

9 vol. (782 s. tryckt punktskrift)

Roman som utspelas i Rom ca år 250 e. Kr. De kristna förföljs. Huvudperson är den 17-åriga slavflickan Callistrate som blir kristen, men sedan avfaller från sin religion under fångvaktares tortyr. En livfull bild av kejsartidens Rom, av folk, gatuliv och gladiatorspel.

TPB-nr: P23306

Skojarna i örtagården : en rövarhistoria

av Arto Paasilinna

7 vol. (675 s. tryckt punktskrift)

Vad är det som händer i den avlägsna byn Turtola? Varför omges odlingen där av höga stängsel som påminner om ett koncentrationsläger? Mystiska rykten hävdar till och med att folk har försvunnit där. Förklädd till kravodlingskontrollant skickas den garvade säkerhetspolisen Jalmari Jyllänketo upp till de lappländska ödebygderna för att vaska fram sanningen. Men uppdraget till trots dras han snart in de märkliga förehavandena vid anläggningen.

TPB-nr: P23088

Tyst i klassen : roman

av Björn Ranelid

9 vol. (870 s. tryckt punktskrift)

Karin Lilja har sex söner och en man som super, slåss och hånar, med ödesdigra följder för barnen. De bor trångt i ett område med nedgångna nödbostäder i Malmö, men Karins hjärta är rymligt. Hon gör plats för nyfödda Kristina, som kommer med en ny ton till familjen. Ett porträtt av två kvinnor och av staden Malmö och en berättelse om Sverige underifrån i nästan hundra år.

TPB-nr: P23161

ABC-staden : roman

av Måns Wadensjö

5 vol. (389 s. tryckt punktskrift)

ABC-staden var ett begrepp som uppstod efter andra världskriget och uttyds Arbete Bostad Centrum. Vällingby som invigdes 1954 var den första ABC-staden, ett Sverige i miniatyr, och blev en världssensation. Författaren skildrar stadens idé och tillblivelse, glappet mellan utopi och verklighet, samt folkhemmets drömmar och avveckling. Samtidigt är det en berättelse om vad som händer en ung man i en lägenhet i förorten under ett år på 2000-talet.

TPB-nr: P22979

Facklitteratur

Raoul Wallenbergs sista dagar

av Alex Kershaw

9 vol. (839 s. tryckt punktskrift)

I juli 1944 kom Raoul Wallenberg till den svenska legationen i Budapest med uppdraget att rädda ungerska judar undan Förintelsen. Genom djärva insatser och med hjälp av svenska skyddspass undsatte han tusentals judar. Här skildras dessa dramatiska dagar. Förf. har även intervjuat personer som överlevde tack vare Raoul Wallenberg och som berättar om nazisternas och pilkorsarnas skräckvälde, historier som fördjupar bilden av Wallenbergs insats.

TPB-nr: P23142

Livsomställning vid kombinerad syn- och hörselnedsättning

3 vol. (300 s. tryckt punktskrift)

Att utveckla dövblindhet innebär stora omställningar både för individen och omgivningen. För de flesta innebär det också återkommande förändringar och anpassningar allteftersom syn- och hörselfunktioner förändras. Rapporten som vänder sig till professionella som i sitt arbete kommer i kontakt med personer med förvärvad dövblindhet. Den vänder sig även till personer med dövblindhet och deras anhöriga.

TPB-nr: P23184

Ät upp till bevis! : fakta och fördomar om kosten och hälsan : [snabbmat & fett, godis & alkohol, vitaminer & motion]

av Fredrik Nyström

4 vol. (316 s. tryckt punktskrift)

Det finns för få studier om sambanden mellan kost och hälsa. Men vi vet att man inte blir fet bara för att maten är fet, att man går upp mer i vikt av godis än jordnötter, att kaffe minskar risken för diabetes, att vitamintillskott kan öka risken för sjukdom och att ökad motion på doktorns inrådan inte behöver förlänga livet. Många "sanningar" om kost och hälsa vilar på svag eller obefintlig bevisföring, menar förf., professor i internmedicin.

TPB-nr: P23203

Änkans bok

av Joyce Carol Oates

12 vol. (1213 s. tryckt punktskrift)

En morgon i februari 2008 kör Joyce Carol Oates sin make Ray till akuten för en besvärlig förkylning. Det visar sig dock vara lunginflammation och han läggs in för behandling. Plötsligt tillstöter en ny infektion med ett snabbt och aggressivt förlopp och maken dör. Här berättar hon om tiden efter makens död, om förvirringen, förnekelsen och smärtan, men också om alla mardrömslika bestyr mitt i sorgen och vänner som kommer till undsättning.

TPB-nr: P23186

Helen Kellers värld

av Bo Renberg

14 vol. (1149 s. tryckt punktskrift)

Helen Keller, 1880-1968, blev helt blind och döv vid ett och ett halvt års ålder. I fem år levde hon språkligt isolerad och omedveten om sig själv. Genom en enastående insats av en energisk privatlärare, Anne Sullivan, fick hon vid sju års ålder språkets nyckel i sin hand och blev med tiden en framgångsrik författare och språkrör för funktionshindrade och förtryckta i hela världen. Detta är den första heltäckande biografin över H.K. på svenska.

TPB-nr: P22977

Vitt begär : en personlig berättelse om sockerberoende

av Gunilla Sahlin

4 vol. (386 s. tryckt punktskrift)

Allt fler läkare och forskare anser att man kan bli beroende av socker på samma sätt som andra droger. Medan sockerberoendets officiella status diskuteras i forskarvärlden finns det människor som dagligen kämpar med ett mycket hälsofarligt och handikappande beroende. Förf., företagare i upplevelseindustrin, är den första som har skrivit en personlig berättelse om hur det är att leva med sockerberoende.

TPB-nr: P23197

Gomorra

av Roberto Saviano

11 vol. (913 s. tryckt punktskrift)

En utförlig kartläggning av camorran, den neapolitanska maffian. Förf., forskare och journalist, beskriver i undersökande, avslöjande texter hur maffian styr sitt ekonomiska imperium genom smuggling, narkotika, våld och korruption. Bygger på tidigare reportage och avslöjar en kriminell värld där lagar sätts ur spel och där pengarna styr över allt.

TPB-nr: P23221

Fyra livsöden från 1900-talets dövsverige

av Lennart Tjärnström

2 vol. (199 s. tryckt punktskrift)

Lennart Tjärnström arbetade som journalist mellan åren 1980 och 2008 på Sveriges Dövas Riksförbunds tidning. Han har bevakat dövas frågor och träffat många människor. Här skriver han personligt om fyra personer som gjort ett extra starkt intryck på honom. Det är berättelser som skildrar hur det var att växa upp och leva som döv i början på 1900-talet i Sverige.

TPB-nr: P23159

Det finns ingen gräns : [om simmaren Anders Olssons väg från vårdpaket till paralympisk guldmedaljör]

av Eva Wiklund

4 vol. (449 s. tryckt punktskrift)

Anders Olsson, 1965- , skadar i unga år sin rygg och blir förlamad i båda sina ben. På grund av ständig värk blir han beroende av smärtstillande medel och är tidvis djupt deprimerad. Men efter ett antal sängliggande år börjar han träna. Hans intensiva träning ger resultat och 2004 vinner han guld i simning vid Paralympics i Aten. Gripande biografi om en man som klarat av svåra motgångar och vunnit stora framgångar.

TPB-nr: P23202

Slutstation rättspsyk : om tvångsvårdade kvinnor som inte dömts för brott

av Sofia Åkerman

6 vol. (626 s. tryckt punktskrift)

De är unga kvinnor som utvecklat ett allvarligt självskadebeteende och inte blivit dömda för något brott. Inte heller utgör de något hot eller fara för andra. Men i stället för adekvat vård spärras de in på rättspsykiatriska högsäkerhetskliniker, och utsätts för tvångsåtgärder som isolering och bältesläggning. Författarna har intervjuat ett antal av de kvinnor som vårdats inom rättspsykiatrin samt talat med ansvariga vårdgivare och myndigheter.

TPB-nr: P23205

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Det borde finnas regler

av Lina Arvidsson

8 vol. (681 s. tryckt punktskrift)

Mia är fjorton år men tycker sig redan ha genomskådat det mesta. Hon bor in the middle of nowhere och det enda som händer är att hennes bästa kompis Mirjam har en hangup på en som heter Per. Men han är minst lika gammal som hennes pappa. Tillsammans med Karl, som är vän med både Mia och Mirjam, bestämmer sig Mia för att spionera på Per. Kanske kan de hitta något som gör att Mirjam inte vill fortsätta träffa honom?.

TPB-nr: P23275

Du kanske inte vet det, men Döden spelar faktiskt inte handboll

av Linda Belanner

4 vol. (373 s. tryckt punktskrift)

Mattias, 14 år, förstår inte hur det gick till när han blev Dödens kompanjon och fick evigt liv. När det blir dags för honom att genomföra sitt första uppdrag inser han att han har valt fel väg. Han är ju alldeles för blödig för uppgiften. Särskilt svårt blir det när han märker att han har förälskat sig i Zahra som han fått till uppgift att döda. Men hur undviker man döden när man själv är i lag med honom?.

TPB-nr: P23310

Konstkuppen

av Helena Bross

2 vol. (135 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

I åttonde, fristående, boken om Kusinerna, ska Simon och Moa vara med om den stora höstfesten i Hulta. En känd konstnär är där och ställer ut sina konstverk. Simon och Moa skrattar åt de konstiga tavlorna, men snart förstår de att de är mycket värdefulla.

TPB-nr: P23057

På svag is

av Helena Bross

2 vol. (139 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

I tionde och sista, fristående, boken om Kusinerna, ska Simon och Moa vara i Hulta på sportlovet. Deras kompis Linus fyller år och Moa hittar på en ovanlig födelsedagspresent, ett pimpelspö. På kalaset får de också höra att det har stulits koppar från kyrkor i trakten. Det blir ett sista mysterium att lösa för kusinerna.

TPB-nr: P23056

Svartskogen

av Helena Bross

3 vol. (282 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 1 i serien om Svartskogens hemligheter. Allt börjar med att Teo och Bianca går vilse på friluftsdagen. Plötsligt befinner de sig i Svartskogen, men de är inte ensamma där. Vem lämnar stora fotspår på stigen? Vad vill korpen tala om för dem? Och finns det det verkligen genvägar i underjorden? En berättelse på gränsen mellan saga och verklighet.

TPB-nr: P23188

Kickflippar & farligheten

av Anna Ehring

3 vol. (342 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien Drakhjärta som börjar med Syltmackor & oturslivet. Nisse Berg, 12 år, bor med sin pappa i Bagarmossen söder om Stockholm. När skolan börjar i augusti känns Nisses liv helt okej. Han fyller år och av pappa får han en egen dator. Plötsligt är världen nära. Allt är bra tills Tage reser bort och Nisse istället börjar åka bräda med Josef. Tänk att Josef, skolans tuffaste kille, vill vara med Nisse. Men kan Nisse lita på honom?.

TPB-nr: P22998

Utan titel

av Anna Charlotta Gunnarson

5 vol. (391 s. tryckt punktskrift)

Jill är en vanlig 15-årig tjej som går sista terminen i nian och rör sig på Söder, åt Zinken till, gärna i Tanto. Där har hon en hemlig rökruta som bara hon känner till. Det är en tyst protest mot hennes punkpappa som tycker att hon borde visa mer "attityd". Men hon vill inte och hon ogillar skarpt att hålla föredrag om J.F.Kennedy. En dag har en liten tjej på tolv upptäckt hennes hemlighet. Hon röker cigg och har världsvana svar på alla frågor.

TPB-nr: P23322

Branden

av Anna Holmström Degerman

112 s. tryckt punktskrift

Niklas och Jossan har känt varandra från dagis och alltid hängt ihop. Nu har något nytt kommit in när de är tillsammans, en liten pirrande känsla i magtrakten. Kan det vara kärlek? När ödetorpet brinner ner en natt och ungdomarna från flyktingförläggningen anklagas, känner Niklas och Jossan att de måste undersöka saken. Men de hinner knappt sätta igång förrän de själva anklagas för stöld på ålderdomshemmet där pengar och smycken har försvunnit.

TPB-nr: P23013

Sagas bok

av Katerina Janouch

5 vol. (445 s. tryckt punktskrift)

Del 3 i serien om kompisarna Amanda, Jonna och Saga som börjar med Amandas bok. Här är det Saga som berättar om sina upplevelser. Bland annat om när hon som 13-åring, redlöst berusad på en fest, utsätts för en gruppvåldtäkt. Saga, som brukar ta plats och ta för sig, omges av sexrykten. Hon ger bra råd, stärkande för unga medsystrar att ta till sig: bestäm över ditt eget liv och ställ inte upp på allt din pojkvän kanske kräver beträffande sex.

TPB-nr: P23302

På flykt från andra världskrigets fasa

av Kim M. Kimselius

7 vol. (659 s. tryckt punktskrift)

Theo och Ramona hamnar genom en tidsresa mitt i den tyska ockupationen av Frankrike under andra världskriget. Theo och Ramona har inget annat val än att ge sig in i motståndsrörelsens kamp mot tyskarna. De får vara med om de fasansfulla dagarna i juli 1942 då judarna i Paris fördes samman i Vélodrome d'Hiver för att föras till koncentrationsläger, möta nedskjutna flygare men också följa de vanliga fransmännens liv i det ockuperade Frankrike.

TPB-nr: P23314

Bestens håla

av Niklas Krog

3 vol. (384 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 2 i Legenden om Tann som börjar med Skogsflickan. Tann och Aina har jagat ner Besten i en håla i skogen. Men de vet att odjuret samlar kraft för att komma tillbaka och knuffa omkull fler träd och fortsätta plåga skogsfolket. De måste komma på ett sätt att jaga bort Besten för alltid. Men hur ska de kunna skrämma ett odjur som lever av ondska?.

TPB-nr: P23199

Saga, solälvan

av Daisy Meadows

78 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Del 4 i serien om väderälvorna. Solen lyser så starkt att majsen på fälten poppar till popcorn, och det blir bara varmare och varmare i Älvlandet. Nu måste Rebecka och Kerstin få tag i solälvans fjäder innan allt blir sönderbränt.

TPB-nr: P23084

Tindra, molnälvan

av Daisy Meadows

85 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Del 3 i serien om väderälvorna. Magiska äventyr tillsammans med regnbågens sju väderälvor. Hela Väderbyn verkar vara på dåligt humör. Rebecka och Kristin upptäcker små grå moln som svävar över allas huvuden. Kan det ha någonting att göra med molnälvan Tindras stulna fjäder?.

TPB-nr: P23086

Vendela, vindälvan

av Daisy Meadows

91 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Del 2 i serien om väderälvorna. Magiska äventyr tillsammans med regnbågens sju väderälvor. Det blåser ordentligt i Väderbyn, och vindälvan Vendela kan inte hjälpa till eftersom någon har tagit hennes magiska fjäder. Ska Rebecka och Kristin lyckas hitta fjädern och få ordning på vädret lagom till den stora sommarfesten?.

TPB-nr: P23085

Doktor Proktors pruttpulver : [en ruskigt rolig berättelse]

av Jo Nesbø

3 vol. (290 s. tryckt punktskrift)

Doktor Proktor bor på Kanonvägen, granne med flickan Lise. En solig dag strax före nationaldagen 17 maj ser Lise en flyttbil köra upp vid ett annat grannhus. Det är Bulle som flyttar in, en allt annat än vanlig pojke och dessutom alldeles ovanligt liten till växten. Det blir början på en otrolig historia om förlorad kärlek, ruskiga anakondor, dystra fängelsehålor, skumma skurkar och inte minst: världens starkaste pruttpulver.

TPB-nr: P23262

En ängel har landat : februari

av Per Nilsson

4 vol. (286 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien om Pim-Pim och Extra som börjar med En morgon stod hon bara där. Pim-Pim har lärt känna en ängel som heter Extra och har börjat i Pim-Pims klass. Extra har speciella krafter som hon kan använda. Men det gör hon bara ibland och inte alltid när Pim-Pim vill. Men varför har Extra kommit till jorden? Och varför är det bara Pim-Pim som fått reda på att hon är en ängel?.

TPB-nr: P22978

Skuggvandrare

av Magnus Nordin

8 vol. (632 s. tryckt punktskrift)

Del 3, sista, i serien om Daniel och varulven Kira. Daniel har tagit över pappans bilskrot på Gotland och har hand om sitt och Kiras barn Alea. Han och Alea blir indragna i en maktkamp mellan den hemliga polisen Alfagruppen och mc-gänget Hombre Lobos. Båda består av halvvarulvar. I Norrland kommer en varulvsflock i bråk med lokalbefolkningen. Samtidigt befinner sig Kira i Kosovo, men längtar tillbaka till Gotland, till sin dotter och Daniel.

TPB-nr: P22969

Ett pris på mitt huvud

av Janne Ollars

2 vol. (186 s. tryckt punktskrift)

Manuel Fartuas, 13 år, har en svensk mamma och en fransk pappa. Med sin familj bor han i Brasilien, där pappan arbetar som polisinfiltratör i maffian. En dag skickar maffian en varning till pappan. De misstänker att de inte kan lita på honom. Manuel måste omedelbart skickas bort, och på egen hand ger han sig iväg på en resa genom Brasilien. Ska han någonsin få träffa sina föräldrar igen?.

TPB-nr: P23327

En strid för livet

av Josefine Ottesen

65 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Del 1 i serien Den gömda nyckeln. I den här framtidvärlden har ett krig härjat. Överallt möter man kaos. Men den unge pojken Zip har en nästan magisk förmåga att laga datorer. Han blir mänsklighetens försvarare mot uzzierna, de programmerade robotorna som är på väg att ta över världen. I första delen träffar han flickan Sergül.

TPB-nr: P23253

Gåtan Felicia Hill

av Elsie Petrén

4 vol. (333 s. tryckt punktskrift)

Adrian går i åttan och är klassens clown. Han gillar kompisarnas skratt, men är också kritisk. Hemma är det trist efter att mamma flyttat till Bryssel och pappa blivit deprimerad. När Felicia kommer till klassen fascineras Adrian av hennes gröna ögon och röda hår och av att hon vill lära honom spela gitarr. När Felicia plötsligt försvinner söker Adrian en förklaring. Så småningom tar Felicia kontakt och Adrian får reda på den skrämmande orsaken.

TPB-nr: P23276

Min syster är i tusen bitar

av Annabel Pitcher

5 vol. (462 s. tryckt punktskrift)

Rose är död. Alla tycker att Jamie borde sörja sin storasyster som fem år tidigare dog i en terrorattack i London. Men han minns ju knappt sin syster. Han bryr sig mer om sin katt Roger, sin Spindelmannentröja och att bli lika bra på fotboll som Wayne Rooney. Och om Sunya föstås, som har ögon som glittrar som dammar i solskenet. En rolig och samtidigt sorglig bok.

TPB-nr: P23279

Folket som försvann

av Jo Salmson

2 vol. (150 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 4, sista, i serien som börjar med De stulna barnen. Den gamla konflikten mellan krigarna och Häxfolket, underblåst av krigshetsare på båda sidor, är snabbt på väg att övergå i ett förödande krig. Den stora uppgiften för Sol, Arel och Eno blir att förhindra detta. Sol vet nu att Häxfolkets magiska krafter kommer från henne. Hur ska hon på bästa möjliga ofarliga sätt använda sig av denna kraft?.

TPB-nr: P23160

I den tysta minuten mellan

av Viveka Sjögren

4 vol. (318 s. tryckt punktskrift)

Torvi har inte varit på Island sedan han var 6 år och han och hans mamma flyttade därifrån. Han har inte träffat sin pappa sedan dess heller, och han har låst dörren till rummet i tankarna där pappa bor, sprayat gubbjävel tvärsöver och slängt bort nyckeln. Nu är han 14 och ska gå på pappas begravning. Där träffar han sin farmor och får han reda på saker han inte haft en aning om.

TPB-nr: P23281

Varulfspojken

av Ulf Stark

31 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Vad händer om man blir biten av en varulv? Man blir en varulv själv förstås. På tandläkarmottagningen finns en dödskalle som pojkarna döpt till Gustavsson. Det går att röra käkarna på honom och han har blivit en dödskalle för att en varulv har ätit upp allt kött på honom. Ulf får hönshud när han hör det, även om han inte vet vad en varulv är. Och han får heller inte vara med när de andra pojkarna plockar ner Gustavsson.

TPB-nr: P23198

Vanja och Ville

av Mats Wahl

2 vol. (170 s. tryckt punktskrift)

Vanja är van att bli inkallad till rektorn. Hon kan inte vara tyst när Tobbe eller någon i hans gäng hackar på henne. Dessutom är hon rätt stark så ibland blir det fysiskt också. Men Tobbe blir aldrig avskräckt trots att Vanja säger ifrån. En dag när Vanja är vid vattnet med Ville har Tobbe och Sonny följt efter. Tobbe tycker att Vanja ska få för vad hon har gjort mot honom, och situationen urartar.

TPB-nr: P23278

Slutet

av Rachel Ward

6 vol. (523 s. tryckt punktskrift)

Del 3 i serien som börjar med Döden i dina ögon. Året är 2029, två år efter katastrofen. Adam och Sarah försöker överleva i en värld som fallit samman. När Adam ser in i hennes ögon ser han hennes dödsdag, precis som han gör i alla människors ögon, men ordningen har rubbats. Lilla Mia, Sarahs dotter, lyckades ändra sitt dödsdatum. Hon är själv omedveten om sin förmåga, men den gör henne till ett jagat villebråd för alla som söker evigt liv.

TPB-nr: P23288

Men ta tag i tyglarna då!

av Kristina Westerlund

3 vol. (199 s. tryckt punktskrift)

Helena blir avkastad på ridlektionen. Precis då händer det något. Något förändras inom henne. Hon har inte lust att vara kvar med nya ridläraren som har ett aggressivt sätt både mot hästar och elever. Helena skolkar från nästa ridlektion utan att säga något hemma. Vill hon egentligen fortsätta rida eller vill hon inte det? En tillfällighet gör att hon hamnar vid ett annat stall, med en annan ridlärare. Och där verkar de ha kul.

TPB-nr: P23277

På egna vingar

av Titania Woods

4 vol. (297 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 1 i serien Glittervingsakademin. Flora längtar efter att börja på den nya skolan, Glittervingsakademin. Hon längtar efter att kunna använda sina vingar och susa högt däruppe ovanför trädtopparna. Men det vill sig inte riktigt. När det närmar sig terminsslut är det bara Flora som inte lärt sig att flyga. Då är det tur att det finns påhittiga vänner som stöttar. Men ska de lyckas lära Flora flyga innan det är dags för flyguppvisningen?.

TPB-nr: P22993

Facklitteratur

Om rymden

av Jo Salmson

44 s. tryckt punktskrift

Glestryck

När du tittar mot himlen ser du rymden och universum. Men du ser faktiskt också universum när du tittar dig i spegeln också. För du är en del av universum. Du är gjort av ämnen som tillverkas inne i stjärnor. I den här faktaboken om rymden för 6-9-åringar berättas bland annat om planeter, galaxer och rymdresor.

TPB-nr: P23165

Specialproduktioner

Interfolierade böcker

En interfolierad bok har genomskinliga plastblad med punktskrift inbundna mellan bilderbokens sidor.

Sova sött

av Sara Gimbergsson

[30] s., 8 bl. tryckt punktskrift

En bok att läsa som godnattsaga för de mindre barnen. Vi får träffa olika djur som igelkott, nyckelpiga, björn och gris som nattar sina ungar. Sista bilden visar en mamma och pappa med sitt lilla barn. Varje uppslag har en lätt naivistisk färgbild med en tillhörande fyrradig kort text. Till exempel Apan bäddar fint med blad på blad åt sitt lilla apebarn eller Ekorren flätar gröna grenar. Vyssjar korren trött.

TPB-nr: P22886

Pelle och farbror Ottos uppfinning

av Jan Lööf

[43 s.], 32 s. tryckt punktskrift

Farbror Otto hette egentligen Nikolaus Otto och var en tysk uppfinnare som uppfann bensinmotorn, den s.k. explosionsmotorn. Här berättas om hur det gick till på 1800-talet när motorn konstruerades och om olika fordon som utvecklade efter den första bilen. Men vad händer om bensinen en dag tar slut och man måste uppfinna nya sorters motorer? Roliga och detaljrika bilder i färg.

TPB-nr: P22306

Bredvidböcker

Den tryckta originalboken medföljer punktskriftsboken.

Halvans ABC

av Arne Norlin

34 s. tryckt punktskrift

Glestryck

En abc-bok fylld med spännande fordon. Några vanliga som ambulans, flygplan, cykel och kanot men också mer ovanliga som ubåt, zeppelinare och överljudsplan. Varje sida har en färgbild med en kortare text om hur fordonet används samt lite extra fakta om storlek och användning för den nyfikne. För barn i förskola och lågstadium. Inga bildbeskrivningar.

TPB-nr: P23163