Nya punktskriftsböcker juni 2012

Inledning

Listan är uppdelad i 3 huvuddelar; Litteratur för vuxna, Litteratur för barn samt Specialproduktioner, vilka ligger på den första rubriknivån. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är i sin tur uppdelad på skön- respektive facklitteratur.

Listan omfattar 28 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Den som törstar : [kriminalroman]

av Kristina Appelqvist

10 vol. (815 s. tryckt punktskrift)

Emma Lundgren, rektor vid Västgöta universitet, är på semester i Rom när hon nås av beskedet att professorn i religionshistoria, Vidar Malmberg, dött i hjärtinfarkt. Inget tyder på att hans död skulle vara något annat än en följd av hans intresse för mat och dryck. Men samma dag som begravningen görs en makaber upptäckt. Operasångerskan Angela Hansson, som kommit till Sverige för att sjunga vid begravningen, hittas mördad.

TPB-nr: P23273

Så gott som död

av Mark Billingham

10 vol. (935 s. tryckt punktskrift)

Tionde romanen om kriminalkommissarie Tom Thorne. En desperat indisk tobaksaffärsinnehavare har tagit en ung kvinnlig polis som gisslan. Syftet är att försöka tvinga ordningsmakten att utreda de mystiska omständigheterna kring hans sons död. Thorne får hand om utredningen och sanningen förefaller att bli obekväm. Samhällskritisk deckare med klassperspektiv.

TPB-nr: P23286

Varför kom du inte före kriget?

av Lizi Doron

3 vol. (250 s. tryckt punktskrift)

En vuxen dotter får frågan vid sin mors grav om hon kan berätta något om mamman. Hon berättar om sitt och moderns gemensamma liv i Israel dit modern kom som ung, förtvivlad överlevare efter Förintelsen. Med värme och humor minns hon sin egensinniga mor som försökte bygga ett nytt liv i den nya staten. Det blir en berättelse om en barndom i skuggan av en stor katastrof. Prisbelönad roman som läses i alla israeliska skolor. Förlaga: Weyler, 2011.

TPB-nr: P22606

Angelas dotter

av Kristin Hannah

11 vol. (1037 s. tryckt punktskrift)

38-åriga Angela Malone har återvänt till sin hemstad någonstans i USA. Hennes äktenskap har kraschat efter förlusten av en nyfödd dotter. Angela engagerar sig i sin familjs italienska restaurang som gått på sparlåga en längre tid. Dit kommer en dag den sextonåriga Lauren som bor med sin alkoholiserade mamma och är i desperat behov av arbete. Mötet mellan Angela och Lauren blir vändpunkten de båda så väl behöver.

TPB-nr: P23323

När skönheten kom till Bro : [ett nytt fall för Maria Wern] : [spänningsroman]

av Anna Jansson

8 vol. (703 s. tryckt punktskrift)

Under Medeltidsveckan i Visby har Sankt Clemens ruin intagits av ett hemligt teatersällskap. En dubbelgrav från 1100-talet med två mördade, en ung kvinna och en äldre man, står i centrum, Båda har blivit nedhuggna i sömnen. Teatergruppen gestaltar det hela och 16-åriga Malva måste tillbringa natten i graven för att sedan ta sig ut av egen kraft. Botel, osteologistuderande och ledare för gruppen blir besatt av Malvas skönhet och av dubbelgravens gåta.

TPB-nr: P23299

Postcard killers

av Liza Marklund

7 vol. (603 s. tryckt punktskrift)

De är unga, vackra och välutbildade - och de skär halsen av unga människor över hela Europa. De kallas The Postcard Killers eftersom de postar ett vykort till en journalist i varje stad där de har dödat. När Dessie Larsson, journalist på Aftonposten, får ett kort inser hon att mördarna har kommit till Stockholm. Tillsammans med Jacob Kanon, mordutredare från New York, dras hon motvilligt in i våldsverkarnas värld.

TPB-nr: P23346

Gustavs grabb : berättelsen om min klassresa

av Leif G. W. Persson

11 vol. (859 s. tryckt punktskrift)

Leif Gustav Willy Persson, kriminolog och författare, föddes 1945 i Oscars församling i Stockholm. Han skriver om sitt liv, "berättelsen om en klassresa", kallar det själv en roman "trots att det mesta som står här säkert är sant". I korta kapitel beskrivs barndom och uppväxt - med en beundrad far och en avskydd mor - framgångsrika studier, yrkesliv, familjeliv och senare års hälsoproblem. Ett längre kapitel behandlar den s.k Geijeraffären 1977.

TPB-nr: P23316

Shantaram

av Gregory David Roberts

30 vol. (3117 s. tryckt punktskrift)

I början av 1980-talet begick australiensaren G.D.R. en rad väpnade rån för att bekosta sitt missbruk. Han åkte fast men lyckades rymma. På falskt pass tog han sig till Indien och den myllrande miljonstaden Bombay. Här öppnade han en hälsoklinik för fattiga, men han arbetade också för maffian med penningtvätt och förfalskningar. Engagerade roman om en hård värld och en kärleksförklaring till Bombay och dess människor.

TPB-nr: P23272

Mord i själva verket

av Vic Suneson

6 vol. (485 s. tryckt punktskrift)

En byråkrat i det statliga ämbetsverket Kungliga Kompromisstyrelsen hittas mördad vid sitt skrivbord. Handlingen utspelas i Stockholm under några kvävande heta julidagar. De kaffedrickande problemlösarna kommissarie Svensson och konstapel Blom svettas och funderar. Deckare med en fyndig intrig och god miljöskildring. V.S., pseud. för Sune Lundqvist, 1911-75.

TPB-nr: P23270

Facklitteratur

Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz

av Göran Rosenberg

8 vol. (734 s. tryckt punktskrift)

Personlig berättelse där förf. skriver om sin fars väg från Auschwitz till den lilla staden Södertälje med den stora lastbilsfabriken. Två parallella skeenden skildras: föräldrarnas liv från judiska getton i Polen, via koncentrationsläger, till Sverige där folkhemsbygget pågår för fullt. Och en pojkes uppväxt i detta folkhem, den självklara "Platsen" för honom. Samtidigt finns där en vetskap om de mörka skuggorna hos föräldrarna. G.R., 1948-.

TPB-nr: P23317

Kärlek : en handbok

av Eva Sanner

5 vol. (482 s. tryckt punktskrift)

Vi lever i en kärlekstörstande tid. Många singlar längtar efter någon att älska och många par upplever att de inte lyckas skapa en djup kontakt med sin partner. Förf., psykosyntesterapeut, efterlyser en kärleksrevolution och förmedlar här synpunkter på hur närhet och sex kan binda oss samman för att få en plats i vardagen, hur vi kan hantera konflikter konstruktivt och även skiljas på ett bra sätt för att kunna gå vidare utan bitterhet.

TPB-nr: P23251

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Häxmästaren

av Peter Bergting

7 vol. (540 s. tryckt punktskrift)

Arteil Krill, 15 år, har levt nästan hela sitt liv i småstaden Gopnyk. För tio år sedan försvann hans tvillingsyster Malda under mystiska omständigheter. Arteil trodde väl aldrig att han skulle få se henne igen - och definitivt inte att hon en dag plötsligt skulle stiga fram ur en magisk portal bakom garderoben i hans eget sovrum! Arteil och Malda beger sig till den myllrande staden Morwhayle, på andra sidan havet.

TPB-nr: P23064

Jakten på ondskan

av Adam Blade

3 vol. (259 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien Legenden om Avantien som börjar med Fågelryttaren. Fågelryttaren Tanner, 15 år, får hjälp av Gea i striden mot de onda makterna. Tillsammans, med varsin best, tar de upp jakten på Dödsmaskens försvunna delar. Det leder dem in i de mörka och ändlösa gångarna i de Gömda Gruvorna i bergen. Här lurar fruktan, skräck och den vidriga Troiden.

TPB-nr: P23080

Pojken som sprang bort : en saga

av John Boyne

5 vol. (406 s. tryckt punktskrift)

För åttaåriga Noah Barleywater verkar alla problem lättare att hantera om han inte tänker på dem. Noah bestämmer sig för att rymma hemifrån hellre än att möta de svårigheter hans familj står inför. Han ger sig av och följer en otrampad stig genom skogen. Plötsligt står han framför en affär. Men det är inte vilken affär som helst. Det är en leksaksaffär full med de mest fantastiska magiska leksaker. Och där träffar Noah en mycket speciell dockmakare.

TPB-nr: P23301

Den olivgröna sagoboken : [sagor från hela världen]

7 vol. (686 s. tryckt punktskrift)

29 sagor av varierande ursprung.Här finns berättelser från Turkiet, Danmark, Indien, Armenien och även en saga av Anatole France. Vi får möte mäktiga kungar, förtrollade grodor, bortrövade prinsessor, listiga trollkarlar och elaka drakar. Mönstret går igen över hela världen, men varje land och varjekultur sätter sin speciella prägel på berättelserna. En sagosamling för äldre barn. Förlaga: AWE/Geber, 1986.

TPB-nr: P22830

Den stora kärleksfebern

av Anna Ehring

3 vol. (251 s. tryckt punktskrift)

Sista och tredje delen i serien Drakhjärta, om Nisse Berg, snart 13 år, som bor i Bagarmossen i södra Stockholm. Sommarlovet är så nära och allt kunde vara så bra. Men Saga med fräknar och ögon som kol gör Nisse snurrig av känslor. När ödlan Harry plötsligt försvinner har Nisse ingen att reda ut livet med.

TPB-nr: P23033

Rivalen från Karelen

av Måns Gahrton

2 vol. (163 s. tryckt punktskrift)

Del 10 i serien Hotell Gyllene Knorren som börjar med Den mystiske gästen. Hotellet står alltför ofta tomt och när det äntligen dyker upp en gäst borde väl alla bli glada? Men det är bara Ritva som blir glad. Roger blir istället grön i ansiktet. Kanske det beror på att gästen både är trevlig och världsmästare på det mesta. Hur ska Roger kunna mäta sig med det? Tur då att Ingo har en massa förslag på hur Roger ska vinna Ritvas hjärta igen.

TPB-nr: P23259

Skämmerskans dotter

av Lene Kaaberbøl

5 vol. (444 s. tryckt punktskrift)

Dina är tio år och har ärvt samma gåva som sin mor: hon är skämmerska. Den som inte har rent mjöl i påsen vill inte se en sådan i ögonen eftersom hon ser allt ont man gjort. Dinas mor blir kallad till borgen för att lösa ett mord och snart blir även Dina kallad, men det är en fälla. En spännande bok med fantasyinslag med en flickhjälte i huvudrollen. Handlingen utspelas i en obestämd historisk tid.

TPB-nr: P23269

På liv och död i andra världskrigets skugga

av Kim M. Kimselius

8 vol. (687 s. tryckt punktskrift)

En judestjärna kastar Theo och Ramona rakt in i andra världskrigets fasor. Till deras förvåning har också någon annan rest med dem i tiden. En person som genom sin okunskap om tidsresor håller på att ställa till det rejält för dem. På plats i 1940-talet får Theo och Ramona möta livet i en vanlig tysk familj, veta hur det gick till att hålla personer gömda och hur det var att hamna i ett koncentrationsläger. En omfattande faktadel avslutar boken.

TPB-nr: P23315

De två vulkanernas dal

av Susanne MacFie

4 vol. (368 s. tryckt punktskrift)

Del 4 i serien De fyra elementen. Sommarlovet har just börjat för Embla och Noel när de kastas rakt in i spelet om De fyra elementen. Där gäller det att ta sig igenom de fyra sfärerna Sammetsbergen, Vattendeltat, Himlavalvet och Eldsklyftan. Om man klarar det får man träffa någon man längtar efter. I Eldsklyftan råkar Embla och Noel in i ett gastkramande äventyr. Umber, som härskar där, gör allt för att stoppa dem från att ta sig vidare i spelet.

TPB-nr: P22955

Den gömda nyckeln

av Josefine Ottesen

68 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Del 5 i serien Den gömda nyckeln. I den här framtidsvärlden har ett krig härjat. Överallt är bara kaos. Men den unge pojken Zip har en nästan magisk förmåga att laga datorer. Han blir mänsklighetens försvarare mot uzzierna, de programmerade robotarna. En bild från Zips barndom dyker upp i hans hjärna. Vad betyder den?.

TPB-nr: P23252

Den stängda staden

av Josefine Ottesen

80 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Del 4 i serien Den gömda nyckeln. I den här framtidvärlden har ett krig härjat. Överallt är bara kaos. Men den unge pojken Zip har en nästan magisk förmåga att laga datorer. Han blir mänsklighetens försvarare mot uzzierna, de programmerade robotarna. Zip förs till ett rum fyllt av guld och vackra saker. Där återser han en vän.

TPB-nr: P23256

Mäster Mendi

av Josefine Ottesen

77 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Del 2 i serien Den gömda nyckeln. I den här framtidvärlden har ett krig härjat. Överallt är bara kaos. Men den unge pojken Zip har en nästan magisk förmåga att laga datorer. Han blir mänsklighetens försvarare mot uzzierna, de programmerade robotarna som är på väg att ta över världen. Han träffar den vise men märklige mäster Mendi.

TPB-nr: P23254

Vem kan man lita på?

av Josefine Ottesen

77 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Del 3 i serien Den gömda nyckeln. I den här framtidvärlden har ett krig härjat. Överallt är bara kaos. Men den unge pojken Zip har en nästan magisk förmåga att laga datorer. Han blir mänsklighetens försvarare mot uzzierna, de programmerade robotarna. Doktor Sang Kang har nu fått i uppdrag att undersöka Zips hjärna.

TPB-nr: P23255

Revolvern

av Marcus Sedgwick

3 vol. (304 s. tryckt punktskrift)

Kiruna år 1910. 15-årige Sigge sitter ensam i en enslig stuga. På bordet ligger hans far död, ihjälfrusen efter att ha gått igenom isen. Plötsligt knackar det på dörren och en främling tränger sig in för att få berätta sin historia. Det är en historia om guldstoft, guldfeber och hämnd. Medan mannen berättar letar sig Sigges tankar till pappans dyraste ägodel, en revolver undangömd i skafferiet.

TPB-nr: P23258

Upprorstid : historien om Svante Ulfsson Trana, som vid tolv års ålder var med om upproret i Dalarna under våren 1521

av Cecilia Sidenbladh

2 vol. (131 s. tryckt punktskrift)

Fristående fortsättning på Stockholms blodbad. Året är 1521. Svante, 12 år, har kommit hem till sin mor efter att ha varit vittne till Stockholms blodbad där hans husbonde blivit halshuggen. Svante förstår att hans styvfar står på kung Kristians sida. Svante vill inte stanna hemma längre och bestämmer sig för att följa efter Gustav Eriksson Vasa till Dalarna. Han vill vara med i upproret som ska få bort kung Kristian från den svenska tronen.

TPB-nr: P23063

Specialproduktioner

Taktila bilderböcker

Taktila bilderböcker innehåller collagebilder eller screentryckta bilder.

Pannkakan

av Peter Christen Asbjørnsen

Glestryck

Det var en gång en mamma som hade sju hungriga barn. En dag gräddade hon en stor härlig pannkaka åt dem. Men den gula och granna pannkakan ville inte bli uppäten. Den tog ett högt skutt upp ur stekpannan och så började den att rulla... Den klassiska norska folksagan som bilderbok med illustrationer som följer nära berättelsen. Förlaga: Opal, 1991.

TPB-nr: P22813

Bredvidböcker

Den tryckta originalboken medföljer punktskriftsboken.

Blåbärspatrullen och snömannen

av Stefan Casta

29 bl. tryckt punktskrift

Glestryck

På morgonen dagen före julafton började det hända riktigt konstiga saker hemma hos Ivan. Snön hade vräkt ner hela natten och strömmen hade gått. Då upptäcker de mystiska spår utanför huset och en snögubbe som plötsligt går sin väg! Kan det vara Snömannen? Ett nytt spännande mysterium för de fyra barnen i Blåbärspatrullen och hunden Höganäs. Förskola och lågstadium. Inga bildbeskrivningar.

TPB-nr: P23164