Nya punktskriftsböcker juli 2012

Inledning

Listan är uppdelad i 3 huvuddelar; Litteratur för vuxna, Litteratur för barn samt Specialproduktioner, vilka ligger på den första rubriknivån. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är i sin tur uppdelad på skön- respektive facklitteratur.

Listan omfattar 35 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Dödens karusell

av Jerzy Andrzejewski

4 vol. (367 s. tryckt punktskrift)

Den polske förf. J.A., 1909-1983, upplevde den tyska ockupationen i Warszawa och skildrar den fasansfulla verkligheten i sina oförglömliga berättelser. Det handlar om det judiska upprorets första dagar. Den unga judinnan Irenas enda utväg är att söka skydd hos sina polska vänner. Men att gömma judar innebar att riskera sitt eget liv.

TPB-nr: P23209

Den svarta löparen : [kriminalroman]

av Kristina Appelqvist

7 vol. (665 s. tryckt punktskrift)

Nyblivna rektorn för universitetet i Skövde, Emma Lundgren, hittar sin sekreterare Vera mördad i förvaltningsbiblioteket. Hon tillkallar polisen och samlar en krisgrupp. Kriminalkommissarie Filip Andersson och hans medarbetare har svårt att finna ett motiv för mordet. En schackpjäs som hittats vid de arkeologiska utgrävningarna i Varnhem blir en viktig ledtråd.

TPB-nr: P23284

De gröna åren

av Archibald Joseph Cronin

8 vol. (787 s. tryckt punktskrift)

Skildring av den fattige, föräldralöse pojken Robert Shannons väg genom motgångar av skilda slag fram till möjligheten att få utbilda sig till läkare. Efter examen möter konflikter med fördomsfulla kolleger, men också kärleken till den unga Jean. Handlingen utspelar sig i Skottland och i centrum står också den unge Roberts djupa vänskap med sin excentriske gammelmorfar.

TPB-nr: P23145

Ingen riktig mamma

av Karin Flygare

4 vol. (366 s. tryckt punktskrift)

Lena är socialarbetare och arbetar med utsatta barn och deras familjer. Hon längtar själv efter man och barn och när Perti dyker upp blir hon gravid. Men under graviditeten växer osäkerheten och efter en svår förlossning får hon svårt att ta till sig sin dotter. När äktenskapet upphör står Lena ensam med Mikaela som alltmer vänder sig bort från sin mamma. Roman om en mors återkommande känslor av otillräcklighet.

TPB-nr: P23285

Fattigadel. 4, I livets vår

av Agnes von Krusenstjerna

TPB-nr: P23122

Proletärförfattaren : självbiografisk berättelse

av Ivar Lo-Johansson

6 vol. (580 s. tryckt punktskrift)

Del 8, den sista, i serien inledd med Analfabeten. Börjar med en fredsdagbok där förf. berättar om sina skakande upplevelser i Danmark och Norge dagarna efter det tyska sammanbrottet. Tiden omfattar åren 1945 till 1950. Vidare om arbetarförfattaren Martin Koch, förf:s egen roman Lyckan, Agnes von Krusenstjerna, Josef Kjellgrens död, En prima ballerina och Tryckfrihetsjuryn. I.L.-J., 1910-1990.

TPB-nr: P23173

Socialisten : självbiografisk berättelse

av Ivar Lo-Johansson

6 vol. (607 s. tryckt punktskrift)

Del 6 i serien inledd med Analfabeten. Här skildrar Ivar Lo hur han bröt upp från författarskapets isolering i och med att han insett att diktaren gör rätt för sig endast som ombudsman för en stor sak. Romanen är en berättelse med klassen som hjälte, om ett fackförbunds kamp och seger. Bland de ombudsmän inom Lantarbetareförbundet som porträtteras mer ingående finns Gunnar Sträng och Gösta Netzén.

TPB-nr: P23174

Stockholmaren : självbiografisk berättelse

av Ivar Lo-Johansson

8 vol. (730 s. tryckt punktskrift)

Del 3 i serien inledd med Analfabeten. Förf:s första år i Stockholm. Den unge expressarbetaren drar sin kärra, trulig, tystlåten, ofta tafatt - men inom sig är han upptagen av litterära storhetsdrömmar och i någon mån också av den socialdemokratiska ungdomsklubben Aktiv. I.L.-J., 1901-1990.

TPB-nr: P23176

Rid i natt! : roman från Värend 1650

av Vilhelm Moberg

8 vol. (752 s. tryckt punktskrift)

Historisk roman som utspelar sig i Värend i Småland på 1600-talet under drottning Kristinas regering. Det växande adelsväldet i och förtrycket av bönderna blir till slut olidligt ute i socknarna bondsocknarna. Bonden Ragnar Svedje är motståndsman som vägrar ge upp. Romanen, som hade stor framgång när den kom ut 1941, en svidande kritik i historisk förklädnad av naziväldet och anpassningspolitiken.

TPB-nr: P23226

Jagad av lögnen : spänningsroman

av Nora Roberts

13 vol. (1272 s. tryckt punktskrift)

Rowan Tripp älskar arbetet med att bekämpa svårsläckta skogsbränder i Montanas bergsområden. Hon är en av få kvinnor i teamet med fallskärmshoppande brandmän och riskerar livet varje dag. Men när Gulliver Curry dyker upp på basen får Rowan det svårt att hålla på sin regel om att inte blanda ihop kärlek och jobb. Gulliver är inte bara snygg, stark och en hårt arbetande yrkesman - han är också en intellektuell bokläsare och en obotlig romantiker.

TPB-nr: P23192

Trollkarlen från Lublin : roman

av Isaac Bashevis Singer

6 vol. (588 s. tryckt punktskrift)

Jasja, trollkarlen, far från stad till stad, från kvinna till kvinna i sin gamla hästkärra. I sällskap har han sin apa, sin kråka, sin papegoja och sin tjänarinna. Han trollar inte bara med tingen. Han har också makt över människorna, särskilt kvinnorna som han älskar urskiljningslöst. Men han förlorar dem och blir ett botgörande helgon. Miljön är de judiska samhällena i 1800-talets Polen.

TPB-nr: P23179

En dörrknackares dagbok

av Herta Wirén

5 vol. (448 s. tryckt punktskrift)

Del 5 i serien inledd med En bit bröd med Anna. Boken handlar om Elsa Henriksson och hennes arbete som ombud för Statistiska Centralbyrån. Det är människorna hon möter som intervjuare i 1950- och 60-talens Malmö som är det väsentliga i boken. Men också Elsas glädjeämnen och svårigheter med att på "gamla dar" få hand om och fostra sin dotterdotter skildras.

TPB-nr: P23229

Göra något vackert

av Herta Wirén

5 vol. (472 s. tryckt punktskrift)

Fristående fortsättning på Räck mig din hand syster. Elsa har blivit över 50 år, dottern bildar egen familj, och hennes man har dött. Elsa genomgår en kris. För att komma igång tar hon ett enformigt arbete och får nyttiga erfarenheter av kvinnors olika villkor i samhället.

TPB-nr: P23231

Räck mej din hand syster

av Herta Wirén

6 vol. (505 s. tryckt punktskrift)

Del 3 i serien som börjar med En bit bröd med Anna. Miljön är 1920- och 30-talens Malmö. Elsa blir medveten om vikten av att göra upp med en sliten kvinnoroll och att kvinnor gemensamt börjar arbeta för ett rättvisare samhälle. Genom mötes- och diskussionsreferat tas viktiga samhällsfrågor upp i boken, som genomsyras av en varm solidaritet med arbetarkvinnor.

TPB-nr: P23232

Odödliga ögonblick i mänsklighetens historia

av Stefan Zweig

6 vol. (566 s. tryckt punktskrift)

Essäer om ögonblick som gestaltat en människas, ett folks eller hela mänsklighetens öde. Förf. behandlar episoder ur Goethes och Dostojevskis liv. Man får också möta Napoleon i världsminuten vid Waterloo, läsa om upptäckten av guld i Kalifornien, delta i Muhammeds skoningslösa erövring av Bysans, följa Lenin i det plomberade tåget till fiendeland, närvara då det första ordet sänds över oceanen från Europa till Amerika och ta del av kapten Scotts kamp om Antarktis.

TPB-nr: P23214

Facklitteratur

Mitt Europa

av Czeslaw Milosz

10 vol. (879 s. tryckt punktskrift)

Milosz Europa är Östeuropa : han skildrar både sitt hemland Polen och Ryssland. Huvuddelen handlar om den unge socialistens erfarenheter under 1930-talets studieår, krigsåren, då han engagerades i motståndsrörelsen och verksamheten för det nya, kommunistiska Polen. Skarpsynt belyses bristerna i den marxistiska ideologin och gammalkommunisternas dogmatism. Förord av Rickard Swartz.

TPB-nr: P23213

Sverige forever in my heart : reportage om rädsla, tolerans och migration

av Niklas Orrenius

6 vol. (586 s. tryckt punktskrift)

I Malmö kastas antisemitiska glåpord efter en ortodox rabbin. I Tomelilla haglar stenar över en ung slöjklädd mamma. I Kattarp attackeras en flyktingfamiljs hem av en hatisk mobb. Intill familjens hus klottrar någon: "Sverige forever in my heart". Förf. riktar, i 23 reportage, sökarljuset mot frågor om gemenskap, utanförskap och intolerans. De har tidigare varit publicerade i Sydsvenska Dagbladet och här kompletterats med nyskrivna uppföljningar.

TPB-nr: P23132

Riddar Blåskägg och Mannen med järnmasken : legendariska gestalter i historien : en antologi

5 vol. (407 s. tryckt punktskrift)

Tretton populärt hållna berättelser av olika författare om gestalter - mest äventyrare och hjältar - ur sagans och historiens värld. Det handlar om kung Arthur, Wilhelm Tell, Simon Bolivar, Lawrence av Arabien, Wilhelm Canaris m.fl..

TPB-nr: P23271

Fromma minnen

av Marguerite Yourcenar

8 vol. (772 s. tryckt punktskrift)

Del 1 i en självbiografisk serie. Förf. född i Belgien av belgisk mor och fransk far i högborgerlig aristokratisk miljö, har bedrivit ingående släktforskning. Hon återskapar enskilda människoöden samt skildrar med kritisk blick det borgerliga samhällets hyckleri och skenhelighet samt industrialismens avigsidor. M.Y., 1903-1987.

TPB-nr: P23233

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Bellas drömmar

av Tomas Dömstedt

2 vol. (199 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 2 i serien som börjar med Bellas Band. Bellas rockband blir bara bättre. Kanske är det världens bästa band. I alla fall i Bellas drömmar. För Bella har inte bara ett band. Hon har också drömmar. Som handlar om bandet. Om framtiden. Och om att spela in en skiva. Och så drömmer hon förstås om Isak.

TPB-nr: P23139

Märta galopperar

av Erika Eklund Wilson

23 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Del 2 i serien som börjar med Märta börjar rida. Märta vill gärna rida men samtidigt är hon lite rädd för hästar. Men det vill hon gärna hålla hemligt. Bara lukten av stall kan ge henne magpirr. Det är både hemskt och härligt på samma gång. Nu är det dags att våga galoppera!.

TPB-nr: P23096

Carmen Carlsson och pojken med guldcykeln

av Anna-Karin Eurelius

2 vol. (122 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 2 i serien som börjar med Carmen Carlssons coola morsa. Carmen blir förälskad i en pojke som kört på henne med sin cykel. Carmen tycker att längst in i hans blå ögon glittrar det som av guld. När hon får veta att pojken med guldcykeln har skadat sig och ligger på sjukhus blir hon både orolig och tveksam: Vågar hon hälsa på honom? Humoristisk och ömsint vardagsberättelse om den första förälskelsen.

TPB-nr: P23331

En hund och hans pojke

av Eva Ibbotson

5 vol. (432 s. tryckt punktskrift)

Harry har snart födelsedag och det enda han önskar sig är en hund. Aldrig, säger hans föräldrar, för de tycker hundar smutsar ner. Men så upptäcker pappa att man kan hyra en hund på Hundoteket. När han och Harry går dit på självaste födelsedagen träffar de Pricken. Och han är precis den hund Harry vill ha. Men vad pappa inte berättat är att Harry ju måste lämnas tillbaka.

TPB-nr: P23291

Dräparen

av Niklas Krog

3 vol. (252 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 5 i serien om Tann. Tann, skogsflickan Aina och den vandrande eken Bladhus är ute för att leta rätt på Ainas föräldrar. För att komma fram till skogen där Ainas föräldrar väntar måste de ta sig över den stora slätten där de möter de lite tröga, men farliga klipptrollen. Det blir svårare än de hade tänkt sig för trollen är hungriga. På nytt prövas de tre vännerna hårt och på nytt reder de ut svårigheterna till slut.

TPB-nr: P23293

Häxan och lejonet

av Clive Staples Lewis

4 vol. (298 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien som börjar med Min morbror trollkarlen. Lucy och hennes tre syskon kommer genom ett klädskåp till landet Narnia. Med lejonet Aslans hjälp besegrar de den vita häxan och blir kungar och drottningar i slottet Paravel.

TPB-nr: P23193

Den vita stenen

av Gunnel Linde

4 vol. (318 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Hampus och Fia skapar tillsammans sin egen värld, där den vita stenen är en hemlig symbol. Deras värsta fiende är hushållerskan, som ständigt försöker komma åt dem. Men den vita stenens magi över vinner allt. Åtminstone ska den göra det om allt är på riktgt.

TPB-nr: P23195

Nils Karlsson-Pyssling : sagor

av Astrid Lindgren

2 vol. (150 s. tryckt punktskrift)

Sagosamling där sagorna handlar om barn som är ensamma eller har det svårt. De drömmer sig bort till Landet som icke är, till sagans och drömmens värld. Här får man lära känna Nils Karlsson-Pyssling, herr Liljonkvast som tar med sig den sjuke pojken Göran till Skymningslandet, Peter och Petra som hör till det gåtfulla småfolket, den muntra klockgöken Lustig-Gök och den busiga dockan Mirabell som växer upp i ett grönsaksland.

TPB-nr: P23194

Silverskrinet

av Chris Mould

2 vol. (146 s. tryckt punktskrift)

Del 3 i serien Hemligheten på Crampton Rock. Stanley Buggles är åter på Crampton Rock. En kväll ser han hundratals fartyg med svart flagg styra rakt mot ön. Är det den värdefulla amuletten som lockat dit dem? Ska Stanley hinna gömma skatten? Vem är den kusliga vålnaden som med långa kliv närmar sig ön?.

TPB-nr: P23128

Vålnader i vinden

av Chris Mould

2 vol. (141 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien Hemligheten på Crampton Rock. Det är kallt och snön gnistrar vit på Crampton Rock. Stanley Buggles kommer tillbaka för att fira vinterlov. Men de isande vindarna som snabbt rör sig mot ön bär med sig något riktigt kusligt. Och Stanley förstår att något kommer att hända. Vad är det den huvudlösa vålnaden försöker meddela?.

TPB-nr: P23129

Hövdingens bägare

av Martin Widmark

2 vol. (169 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 1 i en serie om vikingatiden. En dag kommer ett bud från kung Alarik i Västbyn. Han vill utmana sina grannar i olika listiga tävlingar. Östbyns hövding Ragnar Drakdödare tar med sig pojken Halvdan, som trots att han är både liten till växten och haltar, är ett geni på skaldevers. Nu gäller det för Halvdan att rädda sin hövding från att bli grundlurad. Och oväntad hjälp får han av Meia, fiendekungen Alariks modiga brorsdotter.

TPB-nr: P23263

Dofta, vildblomma röd

av Herta Wirén

5 vol. (422 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien som börjar med En bit bröd med Anna. Den nu moderlösa Elsa utvecklas från hunsat bodbiträde till självständig och hårt arbetande affärsföreståndare. Fattigkvarteren i Malmö och de svåra åren under första världskriget skildras med stor inlevelse.

TPB-nr: P23230

En bit bröd med Anna

av Herta Wirén

3 vol. (278 s. tryckt punktskrift)

Familje- och samhällsskildring från 1900-talets första 15 år i Malmö. Huvudpersoner är Elsa och hennes kloka och rakryggade mor Anna. Elsas far är murare. Både fadern och modern är aktiva socialdemokrater. Vi får följa Elsa i skolan, i halvsvält, i strejkhot, på hennes första arbete. Även för vuxna.

TPB-nr: P23228

Facklitteratur

Medeltiden

av Torsten Bengtsson

45 s. tryckt punktskrift

Anna lever på medeltiden. Hon berättar om hur det var att vara barn då. Hur de bor på gårdarna och i staden och hur de lever. Kyrkan och vad prästen säger betyder mycket för människorna. Hon berättar också om riddarna i borgen och om den hemska digerdöden.

TPB-nr: P23220

Teknik med hus och broar

av Torsten Bengtsson

38 s. tryckt punktskrift

Tvillingarna Anton och Klara är intresserade av teknik. Här berättar de om hur man bygger hus och broar. Vi får följa dem när de bygger en hängbro, gjuter egna ljusstakar och när de går till ett bygge. De berättar också om kända hus och broar.

TPB-nr: P23219

Specialproduktioner

Interfolierade böcker

En interfolierad bok har genomskinliga plastblad med punktskrift inbundna mellan bilderbokens sidor.

Emblas universum

av Majken Pollack

28 s., 15 bl. tryckt punktskrift

Embla bygger en rymdraket. Lillasyster Anna vill också vara med men det får hon inte, absolut inte! Mamma försöker medla men Embla vill vara själv med sitt universum och Anna får inte plats. Men efter ett tag blir det lite ensamt att vara för sig själv i rymden. Bilderna växlar från att vara i blyerts och med få färger i den riktiga världen till mer fantasifulla och färgglada i rymden. En bilderbok om syskonrelationer.

TPB-nr: P23267