Nya punktskriftsböcker maj 2013

Inledning

Listan är uppdelad i 3 huvuddelar; Litteratur för vuxna, Litteratur för barn samt Specialproduktioner, vilka ligger på den första rubriknivån. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är i sin tur uppdelad på skön- respektive facklitteratur.

Listan omfattar 33 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Ur mörkret : en novellsamling

av Mackan Andersson

3 vol. (268 s. tryckt punktskrift)

Novellsamling med 5 noveller. Temat för novellerna är människans livsvillkor med dragning åt skräck, dystopi och humor. Vi möter en rockälskande dotter med en nära men komplicerad relation till sin far, ett Stockholm i ruiner, ett misslyckat företag i nedfrysningsbranschen, en motvillig vampyr och en osalig höna. En samling berättelser som berör genom fint språkbruk och fascinerande ämnesval.

TPB-nr: P23915

Oväntat besök

av Laila Brenden

6 vol. (538 s. tryckt punktskrift)

Del 11 i serien Fjällrosor. Anna får fort märka hur svårt det kan vara att välja make utanför sitt stånd, när det blir känt att hon har gett Malcolm sitt ja. Rise stöttar systern nu när valet är gjort, men hon är lite bekymrad över något hon ser i kaffesumpen - ett paket med ett stort moln över sig. Hon har en känsla av att det kommer att föra med sig oro och sorg.

TPB-nr: P23917

Lenins revben under Kornhamnstorg : roman

av Täppas Fogelberg

6 vol. (498 s. tryckt punktskrift)

Under Kornhamnstorg i Gamla stan i Stockholm finns en hemlig galleria där högerextrema sekter håller på att smida våldsamma planer. Av en händelse blir Anna Andersson, andra generationens invandrarbarn och före detta polisaspirant, det enda överlevande vittnet till en väldig explosion vid torget. Med hjälp av några udda vänner börjar hon spana och upptäcker konspirationen. Hejdlös äventyrsberättelse och satir över dagens Sverige.

TPB-nr: P23905

Sång till den storm som ska komma : roman

av Peter Fröberg Idling

8 vol. (755 s. tryckt punktskrift)

Sensommaren 1955 står Kambodja inför landets första parlamentsval. Sar, som senare ska bli känd som Pol Pot, arbetar för oppositionspartiet, men i hemlighet också för en kommunistisk revolution. Hans trolovade Somaly har nyligen valts till Miss Cambodge. För att Sar ska få gifta sig med henne krävs att oppositionen vinner valet. Men när hans politiska huvudmotståndare Sary också får upp ögonen för Somaly, tar händelserna en ny vändning.

TPB-nr: P23672

Död i skugga

av Anne Holt

8 vol. (708 s. tryckt punktskrift)

Femte kriminalromanen om Inger Johanne Vik och Yngvar Stubo. Fredagen den 22 juli 2011, samma dag som Oslo drabbas av ett terrordåd, dör Jon och Ellen Mohrs åttaårige son Sander i en tragisk olycka i familjens vardagsrum. Bara den unga polisen Henrik Holme misstänker att allt inte står rätt till i det välmående hemmet i ett av Oslos bästa bostadsområden och lyckas dra in Inger Johanne i utredningen.

TPB-nr: P23885

Femtio nyanser av frihet

av E. L. James

17 vol. (1554 s. tryckt punktskrift)

Del 3 i serien inledd med Femtio nyanser av honom. Nu har Ana och Christian allt: passion, närhet, rikedom och en värld full av möjligheter. Men Ana vet att det inte kommer att bli lätt att älska Christian. Och Christian måste kämpa med sitt kontrollbehov och ta itu med problemen i sitt förflutna. Just när det verkar som om de lyckas överbrygga alla hinder tycks ödet utsätta Ana för det hon fruktat allra mest.

TPB-nr: P23858

Saknade

av Merethe Lindstrøm

5 vol. (476 s. tryckt punktskrift)

Ida är barnpsykolog och till henne kommer föräldrar för att få hjälp att förstå sina barn, ibland bara för att få dem att överhuvudtaget tala. Men Ida är också ensamstående mamma till Silje, en dotter som hon inte når fram till. Hon vet inte ens var Silje är eller vad hon gör och hon vågar inte fråga. Ida känner sig alltmer pressad och hjälplös. Liksom i författarens tidigare roman Dagar i tystnadens historia hotar tystnaden att ta över.

TPB-nr: P23899

Limpopos akademi för privatdetektiver : [mer om Damernas detektivbyrå]DAlexander McCall Smith

av Alexander McCall Smith

7 vol. (612 s. tryckt punktskrift)

Del 13 i serien som inleds med Damernas detektivbyrå. Mma Ramotswe drömmer märkliga drömmar om en lång främmande man medan den nygifta Mma Makutsi går runt i en bubbla av lycka. Plötsligt försvinner en kvinna som arbetar på ett av stadens barnhem och Damernas detektivbyrå anlitas för att lösa fallet. Till sin hjälp får damerna en lång, främmande man.

TPB-nr: P23887

En berättelse om kärlek och mörker : självbiografisk roman

av Amos Oz

19 vol. (1795 s. tryckt punktskrift)

Självbiografisk roman. Förf:s barndom sammanfaller med staten Israels födelse. Han är ett ensambarn, en välartad iakttagare som ingen ser. Den lärde fadern och den gåtfullt inåtvända modern, är främlingar för varandra. Då pojken är tolv år tar modern sitt liv. På vägen dit flätas familjedramat samman med det politiska dramat; ett förintat judiskt Östeuropa manas fram i släktkrönikans form. Rik och smärtsamt gripande roman.

TPB-nr: P23819

Ett månvarv : en dagbok om kärleken och döden

av Gunilla Linn Persson

4 vol. (336 s. tryckt punktskrift)

En bok om kärleken och döden. Gunillas mamma är svårt sjuk i tarmcancer samtidigt som Gunilla är himlastormande kär i sin gamla ungdomskärlek E. Under månvarvet - sjukdomstiden - skriver Gunilla dagbok. Minnen från barndomen blossar upp. Mamman, som var adopterad, har haft svårt att visa moderskärlek. Gunilla har sökt hennes erkännande under hela sitt liv. Nu är frågan om hon kan tillåta sig att vara lycklig fastän döden är närvarande.

TPB-nr: P23900

Profetmorden : en hop-çiki-yaya-deckare

av Mehmet Murat Somer

6 vol. (506 s. tryckt punktskrift)

Del 1 i en kriminalserie som utspelar sig i Istanbuls undre värld. En religiös galning mördar transvestiter på löpande band och polisen står maktlös, utan ledtrådar. Bokens hjälte/hjältinna är datakonsult på dagarna och glamourdrottning på nätterna. Trots fullt upp med bröstvaxning och otaliga älskare tar han upp jakten på mördaren. Berättelsen är fylld av dråpligheter och svart humor.

TPB-nr: P23857

Facklitteratur

De apatiska : om makt, myter och manipulation

av Gellert Tamas

17 vol. (1718 s. tryckt punktskrift)

G.T., författare och journalist, skriver om apatiska flyktingbarn med utgångspunkt i ett uppmärksammat fall 2003. Han blottlägger hur tjänstvilliga politiker, aningslösa journalister, organiserade högerextremister och högt uppsatta läkare gemensamt skapar en bild av de så kallade apatiska barnen. En bild byggd på fördomar och vandringssägner, som till slut uppfattas som en sanning. Uppmärksammad reportagebok.

TPB-nr: P23792

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Klockkatastrofen

av Ingelin Angerborn

100 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Del 2 i serien som börjar med Kartkatastrofen. Vilma, Viktor och Viking ska ha andra mötet i klubben Klant & Kompani. Som första punkt bestämmer de sig för att bli mindre klantiga. För att öva på att inte vara klantiga bestämmer de sig för att gå ut med en hund. Vad kan gå fel om man bara promenerar och håller i en hund i koppel? Flera saker visar det sig, särskilt om hunden de lånar för promenad äter allt som kommer i dess väg.

TPB-nr: P23873

Torgor - minotauren

av Adam Blade

2 vol. (188 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

TPB-nr: P23692

Slagsmål

av Helena Bross

25 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Frank går i klass 1b och tycker att det är lite svårt att läsa. Därför går han till Siv på tisdagar och torsdagar och tränar. Dit kommer också tuffa Olle som går i femman. En dag ser Frank att Olle tar en av Sivs semlor. Olle blir arg och säger att han ska slå Frank om han skvallrar. Hur ska det här gå?.

TPB-nr: P23861

Småkrypsjakten

av Helena Bross

24 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Klass 1b ska på småkrypsjakt. Lova och Maja är i samma grupp. De har en liten burk där de sparar alla kryp. Plötsligt kliar det så mycket i Majas hår. Kanske är det en myra? Fröken tittar och ser att Maja har fått löss. Det är det fler som har fått. Men Majas mamma och pappa vet precis vad man behöver göra för att bli av med lössen.

TPB-nr: P23862

Beautiful creatures. Bok 1, Mörka drömmar, livsfarlig kärlek

av Kami Garcia

Bok 1: 13 vol. (1217 s. tryckt punktskrift)

I den lilla sömniga småstaden Gatlin räknar Ethan dagarna tills han kan flytta därifrån. På nätterna drömmer han märkliga drömmar där han bland annat möter en tjej. När Lena flyttar till Gatlin inser Ethan att hon är tjejen från drömmarna. Lena ska bo hos sin mystiske farbror. Ethan och Lena blir förälskade. Snart uppdagas det att Lena inte är en vanlig tonårstjej. Deras kärlek visar sig vara förbjuden och onda krafter hotar deras lycka.

TPB-nr: P23893

Vinterkarusellen

av Kerstin Gavander

3 vol. (300 s. tryckt punktskrift)

Det börjar närma sig jul och klassen tränar för fullt inför sexornas julspel. Men själva jullovet ser inte Sanna fram emot särskilt mycket. Hennes bästa vän Liv ska åka till Egypten och hemma är ingenting sig likt. Men när Sanna får extrajobb i en blomsterbutik börjar saker och ting hända. Det är bara det att hon måste dela ut julblommorna med Tomas som är konstig. Och att Liv under tiden umgås med Laban som Sanna gillar.

TPB-nr: P23708

Lägerkrisen

av Ann Caroline Håkans

3 vol. (228 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 4 i serien som börjar med Badhuskrisen. Juni och hennes klasskamrater ska åka på läger. De ska sova i vindskydd och Juni är rädd. Tänk om det kommer en björn eller något annat vilt djur? I skogen leker de lekar som Juni tycker är jobbiga och de måste grilla sin mat över öppen eld. En konstig sak är också att Josse helt plötsligt är trevlig och pratar snällt med Juni. Så snällt att Juni råkar avslöja en sak hon inte vill säga.

TPB-nr: P23863

De försvunna barnen

av Jørn Jensen

2 vol. (150 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Första delen i serien Kallt blod. Den senaste tiden har nio barn försvunnit från staden där Tobias och Simone bor. Alla är rädda att fler barn ska försvinna. En dag när Tobias är på väg hem kommer en svart skåpbil. Ur den hoppar en man och försöker fånga Tobias, som flyr. En vild jakt uppstår.

TPB-nr: P23872

De kom om natten

av Jørn Jensen

2 vol. (142 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Fristående del i serien Kallt blod. Syskonen Tobias och Simone råkar återigen ut för ett otäckt äventyr. Den här gången bryter sig tjuvar in hos deras familj. Föräldrarna och Simone tas till fånga. Tjuvarna är ute efter värdefulla metaller som barnens pappa har hand om. Om tjuvarna inte får metallerna hotar de med att skjuta barnens mamma i knäet. Tobias måste nu försöka hjälpa sin familj.

TPB-nr: P23837

Döden i vattnet

av Jørn Jensen

2 vol. (161 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Fristående del i serien Kallt blod. En serie med riktigt ruskiga berättelser. Syskonen Simone och Tobias har sommarlov. De ror ut med sin båt. Tobias hoppar i vattnet och hittar något hemskt - en död man. Syskonen tar sig i land på en ö. Där träffar de några män som de berättar den hemska nyheten för. Men vilka är männen?.

TPB-nr: P23811

Stoppa bombmannen

av Jørn Jensen

2 vol. (170 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Fristående del i serien Kallt blod. En serie med riktigt ruskiga berättelser. I syskonen Simones och Tobias lilla stad har pojklaget just tränat färdigt när en bomb briserar på fotbollsplanen. Syskonen bli inblandade i jakten på bombmannen.

TPB-nr: P23809

Ge mig arsenik

av Klara Krantz

5 vol. (407 s. tryckt punktskrift)

Två saker förändrar Elisabeths liv. Det första är dagboken med pantern på som hon snattar från en butik. Det andra är att hon ser Håkan Hellström spela i en skivbutik. Elisabeth bestämmer sig för att bli Elsa. Istället för att betrakta sig själv som en pluggande nörd är hon ett geni och blivande författare. Med avstamp i kompissvek, skilda föräldrar och ensamhet berättar hon rakt på sak om sitt liv då, på den lyckliga tiden och nu, den olyckliga.

TPB-nr: P23897

Iris Karlssons värsta sommar

av Elin Lindell

3 vol. (209 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Det är första dagen på sommarlovet. Iris vill inte gå upp. För om hon går upp måste hon åka till farmor och vara där hela lovet. Farmor bara gråter efter det att farfar dog på julafton. Det kommer att bli ett trist lov. Till slut inser Iris att hon ändå måste åka till farmor. Där får hon en stor överraskning. Farmor har slutat gråta och köpt en motorcykel. Nu ska de ut på äventyr.

TPB-nr: P23865

Silvertand

av Paul van Loon

4 vol. (380 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 3 i serien som börjar med Uffe varulv. Allt är frid och fröjd. Uffe bor hemma hos Timmy och hans föräldrar. En dag ser Uffe och Timmy en skum man på gatan som verkar leta efter något. När det nästa morgon ringer på dörren är det mannen. Han säger sig vara Uffes farbror och att Uffe nu ska bo hos honom. Världen vänds upp och ner. Uffe förs bort och det visar sig att farbror Zeb inte riktigt är vad alla tror.

TPB-nr: P23832

Tårarnas furste

av James Lovegrove

2 vol. (147 s. tryckt punktskrift)

Del 3 i serien som börjar med Bergets furste. Tom Yamada, 15 år, har till uppgift att i en serie dueller kämpa mot de fem Pinofurstarna. Det är en viktig kamp som ska utkämpas av Tom, med hjälp av tränaren Dragon, och hela världens öde ligger i vågskålen. I den tredje duellen möter Tom Tårarnas furste. Han är snabb som ett åsknedslag, men dubbelt så farlig.

TPB-nr: P23711

Månjättarna

av Gonzalo Moure

2 vol. (152 s. tryckt punktskrift)

Pablo, 10 år, bor i Spanien. Hans familj ska få ta emot ett sommarbarn. Det gjorde Pablos kusin häromåret och det var jätteroligt. Men Pablo blir besviken när han får höra att det är en flicka som ska komma. Men när han väl har träffat Naísma, som kommer från Västsahara, märker de till slut att de har flera saker gemensamt och kan dela hemligheter med varandra.

TPB-nr: P23860

Archie

av Bitte Nohrin Jernberg

4 vol. (438 s. tryckt punktskrift)

Drakungen Archie och pojken Edi har vuxit upp tillsammans. Edi tränar Archie och försöker uppfostra honom. Men det är svårt för Archie är en busig drake full av upptåg. Edi bor med sina föräldrar och där finns även flickvännen Minna som spelar en stor roll i Edis liv. Deras land är märkt av krig och människorna försöker nu bygga upp sina byar igen. Ett hot finns från rövare som lurar i skogarna. Första delen i en planerad serie.

TPB-nr: P23864

Kampen om labyrinten

av Rick Riordan

8 vol. (773 s. tryckt punktskrift)

Del 4, fristående, i serien som börjar med Född till hjälte. Percy, snart 15, är son till havsguden Poseidon. Den onde titanen Kronos hotar att invadera halvblodslägret och krossa hjältarna som tränar där. Annabeth, Tyson, Grover och Percy får i uppdrag att hindra invasionen. De måste stoppa Kronos från att använda sig av Labyrinten, en underjordisk värld genom vilken man kan förflytta sig med ofattbar hastighet.

TPB-nr: P23701

Jakten på de försvunna

av Mikael Salmson

4 vol. (413 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien som börjar med Svarta fåglar. Kriget är över mellan Mabekien och Tekitien. Trettonårige Amik försöker bygga upp ett nytt liv. En dag ändras allt då en skadad man dyker upp. Mannen är från Tekitien och berättar fasansfulla historier. Människor och djur har försvunnit efter att män beväpnade med pilbågar börjat röra sig i landet. Amik och två vänner beger sig av för att finna en förklaring till vad männen gör. Det blir en hemsk resa.

TPB-nr: P23833

Aldrig släppa taget

av Holly Goldberg Sloan

8 vol. (699 s. tryckt punktskrift)

Sam Border har fått nog av det kringflackande liv som hans psykiskt sjuka pappa lever. Han stannar kvar enbart p.g.a.sin lillebror Riddle. När Sam möter Emily förändras allt. Det är kärlek vid första ögonkastet och Emilys familj tar emot bröderna med öppna armar. Men snart tvingas Sam och Riddle på nytt ut på vägarna.

TPB-nr: P23883

Specialproduktioner

Bredvidböcker

Den tryckta originalboken medföljer punktskriftsboken.

Findus flyttar ut

av Sven Nordqvist

30 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Pettson har tröttnat på att bli väckt klockan fyra på morgonen av att Findus hoppar i sängen. Han säger att om inte Findus slutar hoppa så får de flytta ut sängen. Det tycker Findus är en bra idé. Då kan han hoppa i sängen så mycket han vill. Men hur roligt är det egentligen att bo ensam? Kanske är det lite farligt också med tanke på räven.

TPB-nr: P23700