Nya punktskriftsböcker juni 2013

Inledning

Listan är uppdelad i 3 huvuddelar; Litteratur för vuxna, Litteratur för barn samt Specialproduktioner, vilka ligger på den första rubriknivån. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är i sin tur uppdelad på skön- respektive facklitteratur.

Listan omfattar 63 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Skällnora kvarn och andra folklivsberättelser

av Carl Jonas Love Almqvist

8 vol. (804 s. tryckt punktskrift)

Lyriska naturskildringar och skildringar av av svenskt allmogeliv. Innehåll: Grimstahamns nybygge; Ladugårdsarrendet; Kapellet; Skällnora kvarn; Målaren. Den sista handlar om en lättsinning ung man av god börd som har spelat och förskingrat. Han är nu efterlyst och på flykt undan rättvisan. Urval och efterskrift av Bertil Romberg. C.J.L.A., 1793-1866.

TPB-nr: P23824

I tystnaden begravd

av Tove Alsterdal

10 vol. (928 s. tryckt punktskrift)

Lars-Erkki Svanberg, legendarisk skidåkare, mördas brutalt på sin gård i Tornedalen. I ett trapphus i Sankt Petersburg skjuter en gangsterledare sin vän och flyr mot gränsen. Katrine, ung journalist som nyligen sparkats från Sveriges Radio, upptäcker att hennes dementa mamma inte är den människa hon trott. I byn Kivikangas långt uppe i norr rullas en invecklad släkthistoria upp med förgreningar in i det forna Sovjet och tillbaka till 1930-talet.

TPB-nr: P23926

Charlie gör sorti

av Alex Atkinson

6 vol. (603 s. tryckt punktskrift)

Trivseldeckare med miljön hämtad från en engelsk landsortsteater. Kommissarie Furniss vid Scotland Yard tror att han ska möta ett rutinfall när han kallas till Menton-on-Lyne för att reda ut premiäraktören Manions hastiga frånfälle under pågående föreställning. Men på den punkten misstog han sig. Vid sin sida har Furniss den teaterbitne överkonstapeln Appleby. Utkom 1957.

TPB-nr: P23766

En nästan vanlig man

av Dan Buthler

18 vol. (1636 s. tryckt punktskrift)

Christopher Silfverbielke är stjärnmäklare i Stureplans finansvärld. Beundrad och avundad, men helt känslokall och hänsynslös under den charmfulla ytan. Tillsammans med några likasinnade etablerar han en tävling med miljonkonton i vinst. Jakten på upplevelser leder fram till situationer som för vidare till svek och mord. Det slutar med en gastkramande tvekamp mellan gänget och kommissarie Jacob Holt.

TPB-nr: P23924

Återvändaren : [kriminalroman]

av Dan Buthler

12 vol. (1064 s. tryckt punktskrift)

Den tredje boken om Christopher Silfverbielke och kriminalkommissarie Jacob Colt. Efter att ha levt under falsk identitet i Florida beslutar sig Silfverbielke att återvända till Stockholm. Han vill förmå sin psykiater Mariana Granath, som han älskar, att flytta med honom till Spanien. Men snart förstår han att saker och ting aldrig kommer att bli som förr. Det är Colts fel. En djävulsk plan som ska genomföras till varje pris föds i Silfverbielkes hjärna.

TPB-nr: P23923

Wallflower : konsten att titta på

av Stephen Chbosky

6 vol. (523 s. tryckt punktskrift)

Charlie är nervös inför att börja high school. Han känner sig ensam, särskilt efter att hans bästa vän Michael begick självmord. I brevform till en "vän" skriver Charlie om sina känslor och om vad som händer i skolan. Där blir han så småningom vän med Sam och hennes styvbror Patrick. I deras sällskap dras han in i ett umgänge som leder till utforskande av honom själv och insikten i hur han är och vill vara som människa.

TPB-nr: P23898

Dubbelexponering

av Suzanna Dilber

6 vol. (575 s. tryckt punktskrift)

En gift tvåbarnsmor får veta att hennes man har bedragit henne i flera år med en yngre kvinna. Livet som hon trodde var så stabilt tvärvänder, hon kraschlandar, men försöker få tillbaka kontrollen över tillvaron. Samtidigt har en ung skådespelerska sedan en lång tid ett förhållande med en äldre, gift man. Livet är en enda väntan på någon som inte hör av sig, kanske hör av sig eller hör av sig för sällan. Debutroman om vad kärlek är, eller inte är.

TPB-nr: P23946

Liknelseboken : en kärleksroman

av Per Olov Enquist

5 vol. (443 s. tryckt punktskrift)

Boken kan ses som en fortsättning på Ett annat liv. Huvudpersonen tänker att minnestalet han höll till sin moder kanske borde revideras. Utrivna sidor ur faderns notesblock har återfunnits efter många år och ger nya insikter. Frågan är om det går att summera det som verkligen betydde något. Fram träder en kärleksskildring som tar sin början i ett möte mellan den unge 15-åringen och en förbjuden kvinna på ett kvistfritt furugolv i Larssonsgården.

TPB-nr: P23948

Visst är det härligt att vara svensk!

av Rickard Fuchs

4 vol. (334 s. tryckt punktskrift)

32 kåserier på temat typiskt svenskt. Författaren gisslar företeelser, fenomen och egenheter som t.ex. svenska tv-program, svenskarna och spriten, den svenska avundsjukan, svenskarnas "lagomhet", svensk barnuppfostran, svenskarnas syn på pengar och status, svenskens väderfixering, svenskens festfirande, IKEA (duntäcket TRASIG och golvlampan MÖRKER).

TPB-nr: P23871

Nattvägen

av Kristin Hannah

11 vol. (1064 s. tryckt punktskrift)

Första dagen i highschool lär Mia känna nyinflyttade Lexi. De blir snart bästa vänner. Lexi är fosterbarn med ett trassligt förflutet medan Mia är skötsam och duktig. Snart blir Lexi och Mias tvillingbror Zach förälskade. Tvillingarnas överbeskyddande mamma Jude tappar fotfästet. En natt i slutet av skolans sista termin tar ungdomarna ett beslut som kommer att förändra allas liv. De följande åren måste var och en hantera konsekvenserna av detta.

TPB-nr: P23907

Isfällan

av Lisa Karl

5 vol. (430 s. tryckt punktkrift)

Doris Löfstrand är 45 år och singel. Hon är arbetslös sedan en tid tillbaka och har inga förhoppningar om att hitta ett jobb. På en fest hemma hos väninnan Lena träffar hon Björn som erbjuder henne ett jobb. På samma fest finns en man kallad Stippe. Han vill bli författare men hans manus försvinner spårlöst under festen. Några dagar senare hittar Doris och Lena honom mördad i sin lägenhet. Kan det stulna manuset ha med mordet att göra?.

TPB-nr: P23913

September : roman

av Kristoffer Leandoer

7 vol. (581 s. tryckt punktskrift)

En kvinna ligger i en sjuksal och dör i cancer. Egentligen är hon alldeles för ung, knappt 42. Förutom maken kommer hon att lämna efter sig tre döttrar. Sjukdomen skildras i korta avsnitt, omväxlande med berättelsen om kvinnans liv. Uppväxten i en prästfamilj i skuggan av Katarina kyrka följs av studietid i Lund, familjeliv i småstaden, ambitioner och frustration över allt som inte blev av. Författaren är även översättare och litteraturkritiker.

TPB-nr: P23884

Kupé nr 6

av Rosa Liksom

5 vol. (408 s. tryckt punktskrift)

I början av 1980-talet tar en ung finsk student Transsibiriska järnvägen mot Ulan Bator för att studera grottmålningar. Hon delar motvilligt kupé med en rysk vodkapimplande man på väg till ett bygge. Under den långa resan berättar den råbarkade reskamraten ett antal lika fruktansvärda som fascinerande historier om sitt hårda liv och om det land han trots allt älskar - Sovjet. Poetiskt och mångbottnat om ett möte mellan öst och väst.

TPB-nr: P23949

Sanningen om Tony Veitch : en polisroman från Glasgow

av William McIlvanney

7 vol. (662 s. tryckt punktskrift)

Polisroman med kommissarie Laidlaw som huvudpers. Författaren ger en förtätad skildring av människor och miljöer i den skotska staden Glasgow. En alkoholist förgiftas till döds: Laidlaw anar att något annat än vanlig fylla ligger bakom.

TPB-nr: P23930

Två soldater

av Anders Roslund

15 vol. (1446 s. tryckt punktskrift)

José Pereira vid Sektionen mot Gängkriminalitet förknippade tidigare ungdomsvåld med amerikanska filmer. Nu vet han att fem tusen unga svenska pojkar är på väg in i kriminella nätverk. På Aspsås fängelse sitter Leon inlåst och skriver brev till sin bror Gabriel. Tillsammans har de en plan kantad av våld och aggressivitet. När tre interner blir fritagna från Aspsås börjar jakten där pojkarnas vägar korsas av kriminalkommissarie Ewert Grens.

TPB-nr: P23921

Spel på många små trummor : noveller

av Olga Tokarczuk

3 vol. (235 s. tryckt punktskrift)

Noveller som kan läsas på flera plan: som hallucinogena återberättelser av gamla folksagor, som en kritik av storstadens anonymitet och småstadens inskränkthet, som en uppsättning narrspeglar för våra hemligaste drömmar. Inträngande porträtt av människor som befinner sig i kamp för och med sin identitet. Deras starkaste drift är att bli någon helt annan än den de är. O.T., 1962-, uppmärksammad polsk författare.

TPB-nr: P23950

Facklitteratur

Jakten på det försvunna skrattet : en komiker söker en skrattande Gud

av Mackan Andersson

3 vol. (225 s. tryckt punktskrift)

Har Gud humor? Vad är kristen humor? Får en kristen skämta hur som helst? Kyrkan är satt som förvaltare av "det glada budskapet" men vad innebär det i praktiken? Här vill ståuppkomikern Mackan Andersson ge sin bild av humorns roll i kyrkan och i den kristnes liv. Boken innehåller också praktiska hjälpmedel för den som vill skriva egna liknelser och skämt. Författaren jobbar själv som komiker på heltid sedan 2002.

TPB-nr: P23910

Evert Taubes värld : boken

av David Anthin

7 vol. (654 s. tryckt punktskrift)

Inblickar i författaren och visdiktaren Evert Taubes, 1890-1976, liv och konstnärskap, särskilt fokuserat på de roller han intog i förhållande till sin publik. Förf., litteraturvetare och Taube-kännare, kommer i denna populärvetenskapliga bok även in på fördomar och berör exempelvis den debatt som emanerade ur förra jämställdhetsministern Margareta Winbergs kritik mot Taubes kvinnosyn.

TPB-nr: P23749

Bruce

av Peter Ames Carlin

18 vol. (1604 s. tryckt punktskrift)

Biografi över Bruce Springsteen, 1949- , arbetarkillen från New Jersey, som i snart 40 år varit en av rockens största. Hans karriär omfattar vunna Grammys, Golden Globes och en Oscar, samt 120 miljoner sålda skivor och ett otal utsålda konserter. Han anses gett röst åt den amerikanska drömmen och dess baksidor. Biografin skildrar både karriär och privatliv. Bygger mycket på intervjuer med Springsteen och människor i hans omgivning.

TPB-nr: P23730

Ankomst Manilla : dövhistoriska essäer

av Lolo Danielsson

6 vol. (538 s. tryckt punktskrift)

Lolo Danielsson började studera på Manillaskolan 1957. Hon hamnade där i Rut Madebrinks klass. De skriver här om sina respektive liv och erfarenheter utifrån Manillaskolan. R.M. skriver även om sina morföräldrar som var barndomsdöva. Främst handlar det om mormodern som var elev på Manillaskolan på 1870-talet. Forskning om pedagogik för döva elever behandlas i ett särskilt avsnitt.

TPB-nr: P23909

Allt jag inte vet om djur

av Jenny Diski

8 vol. (807 s. tryckt punktskrift)

Den brittiska författarinnan funderar, ibland humoristiskt, kring människans etiska ansvar för djur och miljö. Det handlar om myror, bin och spindlar, fåglar, hästar, katter, hundar och apor, och vårt förhållande till dessa varelser. Kan vi någonsin förstå djuren? Och hur bör vi leva för att så lite som möjligt inkräkta på deras rättigheter som levande varelser? Är det försvarbart att äta djur och var går gränsen mellan humanitet och grymhet?.

TPB-nr: P23784

Skamfläck : svenska barns verkliga helvete

av Caroline Engvall

7 vol. (577 s. tryckt punktskrift)

Sandra har växt upp på en av Sveriges finaste gator. Ingen anade an hon bakom den perfekta ytan lät äldre män våldta sig. När man spred nakenbilder på Nadja i skolan tappade kroppen betydelse för henne - hon kunde lika gärna sälja sex. Jocke, 17 år, säljer sig till våldsamma män. För pengarna försörjer han sig själv och sin pappa. Dessa unga människor använder sex för att dämpa ångesten och de finns på överallt i Sverige, i alla samhällsklasser.

TPB-nr: P23895

Frisk och fri från ätstörningar

10 vol. (813 s. tryckt punktskrift)

Boken utgör en beskrivning av hur behandlingen för ätstörningar går till på MHE-kliniken i Mora. Grundläggande tankar presenteras och 25 före detta patienter berättar. De beskriver vägen från tvånget kring maten till friheten i livet. Avslutas med en redovisning av klinikens syn på hur man ska äta på ett hälsosamt sätt och må bra både fysiskt och psykiskt. Vänder sig främst till sjuka och anhöriga men även till vårdpersonal.

TPB-nr: P23914

"Jag har mina känslor och mitt förstånd" : muslimska kvinnor i Israel

av Eli Göndör

6 vol. (592 s. tryckt punktskrift)

Sjutton procent av Israels medborgare är muslimer. Hälften av dem är kvinnor. Muslimska kvinnor i Israel studerar längre, gifter sig senare och föder färre barn än sina mödrar. Samtidigt hävdar alltfler att de blivit religiösa. Författaren, svensk doktorand i islamologi med israeliskt medborgarskap, har samtalat med några av dem för att fördjupa förståelsen för hur deras religiösa föreställningar är kopplade till vardagen och ett modernt liv.

TPB-nr: P23764

Adjö det ljuva livet

av Camilla Henemark

11 vol. (952 s. tryckt punktskrift)

Som en av Sveriges första svarta modeller blev Camilla Henemark, 1964- , en 1980-talets stora stilikoner. På 1990-talet fick hon ett internationellt genombrott som frontfiguren La Camilla i popbandet Army of Lovers. Men under 2000-talet dalar Camillas stjärna. Hon faller rakt ner till samhällets botten, en tillvaro kantad av hemlöshet, psykisk ohälsa och självmordsplaner. Självbiografi om ett liv med höga toppar och djupa dalar.

TPB-nr: P23911

Thunder dog : [den sanna berättelsen om en blind man, hans ledarhund och deras gemensamma överlevnad mot alla odds den 11 september 2001]

av Michael Hingson

5 vol. (448 s. tryckt punktskrift)

Författaren, synskadad sedan födseln, var på sitt kontor på 78:e våningen i det norra tornet på World Trade Center den 11:e september 2001 när ett fruktansvärt oljud hördes. Han kunde känna lukten av flygbränsle och rök. Det kunde även hans ledarhund Roselle. Trots kaoset behöll ledarhunden sitt lugn och ledsagade sin husse nerför 1400 trappsteg ut mot räddningen. Här berättas historien om denna modiga, vältränade hund och hans blinde husse.

TPB-nr: P23747

Se på mitt sätt : om barn och unga med synnedsättning

6 vol. (543 s. tryckt punktskrift)

Om olika former av synnedsättningar. Fokus ligger på det pedagogiska görandet. Författarna, två med personlig erfarenhet av att leva med synskada, representerar professioner som pedagog, psykolog, ögonläkare, arbetsterapeut, kulturgeograf och inredningsarkitekt. Deras sammanslagna erfarenhet av barn och unga med synnedsättning ger en unik heltäckande bild av hur man på olika sätt kan göra omvärlden tillgänglig för en person med synnedsättning.

TPB-nr: P23868

Det sitter i huvudet : om viljans kraft att förändra ditt liv

av Michael Södermalm

8 vol. (611 s. tryckt punktskrift)

En bok om mental träning, om viljan som drivkraft och hur du stärker dig mentalt för att må bättre. Med hjälp av ett antal psykologiska teorier, förändringsmetoder och inlärningsstrategier berättar författaren hur man vidgar sin trygghetszon, skapar känslan av att allt är möjligt och hur man hindrar rädslans makt att ta överhanden. Författaren är mental tränare och föreläsare.

TPB-nr: P23912

Israels historia : från biblisk tid till dagens konflikt

av Patrik Öhberg

3 vol. (286 s. tryckt punktskrift)

Kortfattat om Israels uppkomst och historia. Landet Israel - Kanaan, Judéen, senare Palestina - är förbundet med det judiska folket. Det har alltid funnits judar där, i exilen hade judarna Israel i åtanke och många sökte återvända dit. Inget annat folk har heller uppnått oberoende där, eller betraktat det som kärnan i sin nationella existens. Även det aktuella läget i Mellanöstern och palestiniernas situation behandlas.

TPB-nr: P23881

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Personer du kanske känner

av Jay Asher

7 vol. (619 s. tryckt punktskrift)

Året är 1996 och Emma har fått något så ovanligt som en dator. När hon loggar in dyker en konstig sida upp som heter Facebook. Till sin stora förvåning upptäcker Emma att sidan hon ser verkar handla om henne själv, fast som 30-åring. Först tror hon att det är ett skämt men snart inser hon att det är framtiden hon ser. En framtid som inte alls är bra. Emma försöker nu tänka ut en plan för hur ska kunna ändra sitt liv och få det bättre.

TPB-nr: P23786

Jag blundar och önskar mig något

av Moa-Lina Croall

3 vol. (274 s. tryckt punktskrift)

Lisa och Nova bestämmer sig för att försöka bli medlemmar i gänget Näbbet. Efter ett tufft antagningsprov visar det sig att fast Lisa också blev medlem behandlar de andra henne annorlunda mot hur de behandlar Nova. Lisa känner sig utanför och en rädsla att förlora Nova börjar gro. Mitt i allt dyker den udda killen Simeon upp och ger Lisa perspektiv på livet. Fristående fortsättning på Det är jag som är Lisa.

TPB-nr: P23903

Den stora kaninräddningen

av Katie Davies

3 vol. (222 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien som börjar med Den stora hamstermassakern. Joe har flyttat, men lämnat kvar sin kanin. Den tar Anna och Suzanne hand om. Men mitt i alltihop blir kaninen sjuk. När sedan Joe också blir sjuk förstår flickorna att de två kommer bli ännu sämre om de inte återförenas. Det är bråttom för kaninen mår verkligen dåligt.

TPB-nr: P23855

Den stora kattkonspirationen

av Katie Davies

3 vol. (231 s. tryckt punktskrift)

Del 3 i serien som börjar med Den stora hamstermassakern. Anna och Tom har fått en katt som tycker om att släpa in döda djur i huset. En dag bär katten in ett fiskhuvud, som visar sig tillhöra kyrkoherdens fisk. Barnens mamma får betala 200 pund för den döda fisken. Deras pappa får nog och stänger ute katten en hel natt. Efter det är den försvunnen. Tom och Anna tror att katten blivit kidnappad och startar en utredning för att hitta den skyldiga.

TPB-nr: P23874

Äventyr i Bamako

av Mandé-Alpha Diarra

3 vol. (250 s. tryckt punktskrift)

Fjortonårige Malik från Paris är stormförtjust. Två veckor mitt i skolterminen ska han och hans familj tillbringa i Mali. Maliks farbror ska ställa upp i presidentvalet och hela släkten åker dit för att stötta honom. Malik blir vän med Dominique sedan hon räddat hans kusin Sara från att drunkna. Så en dag försvinner Dominique och Malik förstår att det inte är frivilligt. Han börjar nysta i försvinnandet och gör en hemsk upptäckt.

TPB-nr: P23800

Lyckosnurran

av Kerstin Gavander

3 vol. (306 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien som börjar med Vinterkarusellen. Sportlovet närmar sig. Sanna och hennes pappa ska åka till New York. Där ska de hälsa på Sannas döda mammas kompis Alice. Väl framme får de vara med om flera spännande saker men allt är inte toppen. Pappa och Alice verkar tycka lite för mycket om varandra. Samtidigt kommer sms om Laban från Liv. Laban umgås mycket med sin före detta tjej. Tycker han inte om Sanna längre?.

TPB-nr: P23880

Alvas jul

av Pernilla Gesén

3 vol. (293 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Julen närmar sig och Alva vet inte hur hon ska fira i år. Pappa vill fira med sin nya fru och mamma med sin nya kille. Alva vet varken ut eller in. Alla är kära i någon och samtidigt bara bråkar de. När bästa vännen Esmeralda blir kär i Pedro får det vara nog. Alva vill aldrig bli kär. I skolan ska klassen spela en julpjäs. Där blir det också kris när Julia som spelar tomten får scenskräck. Vågar Alva rycka in?.

TPB-nr: P23773

Klostrets gåta

av Mary Hoffman

7 vol. (669 s. tryckt punktskrift)

Vid ett kloster i 1300-talets Italien möts Chiara, en fattig föräldralös flicka, och Silvano, en ung adelsman förklädd till novis, på flykt undan mordanklagelser. När ännu ett mord sker, denna gång innanför klostrets murar, är Silvano den förste att misstänkas. Tillsammans påbörjar Silvano och Chiara ett snårigt detektivarbete för att avslöja den riktiga mördaren. Boken avslutas med en historisk bakgrund till bokens handling.

TPB-nr: P23702

Det tredje trädet

av Jørn Jensen

2 vol. (175 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Tobias och hans vänner gillar att hålla på med rollspel. Det får gärna handla om riddare. Gubben Holm har en stor trädgård som han erbjuder dem att vara i för att ordna tornerspel. Men konstigt nog vill han gärna att det ska vara med tjejer också. Tobias övertalar sin syster Simone att komma med till Holm. Det visar sig bli mycket farligt för Simone. En kuslig och våldsam historia.

TPB-nr: P23793

Hypnosmordet

av Jørn Jensen

2 vol. (164 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

En cirkus har kommit till staden. Simone går dit och där finns en man som erbjuder henne att rida en av hästarna. Simone märker inte att mannen hypnotiserar henne så att hon ska utföra rån. Hennes bror Tobias får syn på Simone och försöker rädda henne. Men Tobias tas till fånga och mannen beordrar Simone att döda sin bror.

TPB-nr: P23787

Familjen Bliss magiska bageri

av Kathryn Littlewood

6 vol. (502 s. tryckt punktskrift)

Rose Bliss familj äger ett bageri och förser hela byn med underbara bakverk. Bakverken är magiska och recepten hämtas från en hemlig kokbok. När Rose föräldrar reser bort får hon ansvaret för att kokboken inte hamnar i orätta händer. När mystiska Lily dyker upp och hävdar att hon är Rose moster, på jakt efter nya recept ställs allt på ända. Rose syskon förtrollas av Lily och även Rose får svårigheter att behålla hemligheten med kokboken.

TPB-nr: P23775

Mitt klimatkatastrofala liv : carbon diaries 2015

av Saci Lloyd

7 vol. (674 s. tryckt punktskrift)

Del 1 i serien Carbon diaries. Året är 2015. Storbritannien har infört ransoneringskort på koldioxid. Laura skyller på sina föräldrar och deras generation. Hade de bara levt mer miljövänligt hade det här inte hänt. Nu måste hon välja, duscha eller ladda mobilen. Med ironisk humor skriver Laura dagbok om sitt liv. Ett liv som även rymmer flirt med grannkillen och en syster som struntar i ransoneringen.

TPB-nr: P23834

Uffe varulv

av Paul van Loon

3 vol. (329 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Det börjar hända konstiga saker med Uffe när han fyllt sju år. Han blir luden, får vargöron, tassar med klor och rösten förändras. Han längtar efter blodigt kött. Ett sympatiskt porträtt av den udda pojken Uffe och hur han och hans fosterfamilj så småningom lär sig att hantera att han är en varulv vid fullmåne. Denna skruvade och humoristiska historia har mycket allvar i botten.

TPB-nr: P23869

23 minuter

av James Lovegrove

2 vol. (96 s. tryckt punktskrift)

Taj jobbar för Logan, en gangster. Logan har beordrat en yrkesmördare att döda Tajs pappa som han tror ska ange honom. Taj måste stoppa mordet. Taj och Logan gör en överenskommelse. Om Taj på 23 minuter kan ta sig från huvudkvarteret till sin pappa kommer mördaren låta bli att skjuta. Taj är snabb och bra på parkour men det blir en kamp mot tiden. Olika hinder dyker upp längs vägen som gör att Taj blir allt senare.

TPB-nr: P23943

Slavflickan från den andra världen

av Ana Maria Machado

3 vol. (204 s. tryckt punktskrift)

Mariano och hans kompisar hör en kväll någon som gråter. Gråten kommer från Rosário, som visar sig vara ett spöke. När Rosário levde var hon en slavflicka på en plantage i Brasilien. Plantagen ägdes av en elak man som hatade alla slavar. Det otäcka som hände henne på plantagen vävs ihop med Marianos nutid. Han får i uppdrag att ta reda på vad som hände Rosários lillebror och berätta om slavarnas öde.

TPB-nr: P23888

Jellicoe Road

av Melina Marchetta

7 vol. (680 s. tryckt punktskrift)

Som elvaåring överges Taylor av sin mamma. Fem år senare hinner historien ikapp henne. Samtidigt väcks gamla konflikter till liv på Jellicoes internatskola, där ännu en i Taylors närhet försvinner. Parallellt med att Taylor tvingas konfronteras med sitt livs största utmaningar, visar sig ett manuskript innehålla nyckeln till det förflutna. Vilka var barnen som var med om det fruktansvärda för 22 år sedan? Är deras öden sammanflätade med Taylors?.

TPB-nr: P23751

Jag är världen

av Mårten Melin

39 s. tryckt punktskrift

Glestryck

En poesisamling med dikter om att vara tonåring. Dikterna är skrivna med ungdomarnas egna röster som berättarjagen. Det handlar om allt från kärlek, vänskap och ensamhet till identitet och att hitta sin egen väg. De flesta av dikterna är ganska korta och har ofta en överraskande "knorr" på slutet. Författaren använder sig av ett vardagsspråk. Boken nominerades till Augustpriset för bästa barn- och ungdomsbok 2012.

TPB-nr: P23655

Ljudet av ditt hjärta

av Stephenie Meyer

13 vol. (1260 s. tryckt punktskrift)

Del 3 i serien som börjar med Om jag kunde drömma. En våldsam seriemördare härjar i Seattle och en ondskefull vampyr fortsätter sin jakt för att ta ut sin hämnd på tonåringen Bella. Samtidigt tvingas hon att välja mellan sin älskade Edward och sin vänskap med Jacob. Hennes val riskerar att blåsa liv i den urgamla kampen mellan vampyrer och varulvar. Men Bella har också ett annat val - valet mellan liv eller död.

TPB-nr: P23937

När jag hör din röst

av Stephenie Meyer

12 vol. (1102 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien som börjar med Om jag kunde drömma. Kärleken mellan vampyren Edward och tonårsflickan Bella tar slut. Edward förstår riskerna med förhållandet. Bella blir djupt deprimerad. Värre händelser väntar henne. En annan vampyr är på jakt efter hämnd och vännen Jacob, som Bella tror hon kan lita på, visar sig vara något helt annat än hon har väntat sig.

TPB-nr: P23925

Så länge vi båda andas

av Stephenie Meyer

16 vol. (1564 s. tryckt punktskrift)

Del 4 i serien som börjar med Om jag kunde drömma. Tonåringen Isabella Swan har förälskat sig i vampyren Edward Cullen. Men Bella har också en speciell vänskap med Jacob. Ska hon verkligen kunna ge upp sitt vanliga mänskliga liv för en hotfull men också lockande tillvaro som vampyr? I så fall finns ingen återvändo. Hennes val sätter igång en kedja av händelser som påverkar alla hennes närmaste.

TPB-nr: P23938

Warhorse

av Michael Morpurgo

3 vol. (295 s. tryckt punktskrift)

Joey är hästen som föds upp på en bondgård och får en bästa vän i pojken Albert. När första världskriget bryter ut säljer Alberts elaka pappa Joey till armén. Joey hamnar på Västfronten med sin ryttare. Han får där vara med om otäcka och blodiga strider. Livet blir hårt för Joey och han är flera gånger nära att gå under. Hemma i England kan Albert inte glömma sin vän. När han är gammal nog tar han värvning för att ge sig ut och leta rätt på Joey.

TPB-nr: P23902

Spöknatt

av Moni Nilsson

30 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Slatten är nervös. Han ska för första gången sova över hos sin kompis Kakan. Kakans pappa jobbar sent så Slatten och Kakan kommer att vara ensamma hemma. Först har de det mysigt. De ser en rolig film och äter massor av godis. Men så råkar Kakan sätta på en riktigt otäck film som skrämmer dem båda. När det sen är dags att sova går det inte. De hör prassel och knak från alla vrår. Tänk om det är ett spöke eller en mördare.

TPB-nr: P23807

Två steg fram och ett tillbaka

av Moni Nilsson

3 vol. (253 s. tryckt punktskrift)

Del 5 i serien som börjar med Pappan med de stora skorna. Semlan, 13 år, är tillbaka och den här gången funderar hon på vad som är meningen med livet. Hon lyckas tappa bort både meningen och kompisen Gordon. Novemberlovet spenderas i Grekland där en viss Tsatsiki dyker upp. Upp dyker även farmor och lägger sig i allt Semlan gör. Lägg till röjarfester, hångel och en som vanligt pinsam pappa så har du Semlans liv i ett nötskal.

TPB-nr: P23798

Glasbarnen

av Kristina Ohlsson

3 vol. (288 s. tryckt punktskrift)

Efter att tolvåriga Billies pappa har dött flyttar hon och hennes mamma ut i ett hus på landet. Billie vill hellre bo kvar i Kristianstad och inte behöva lämna sina vänner. I det nya huset finns möbler kvar efter de förra ägarna. Det är som att de plötsligt övergett allt. Underliga oförklarliga saker börjar hända. Billie får höra att huset spökar. Hon lär känna Aladdin och tillsammans börjar de undersöka vad som hänt i huset.

TPB-nr: P23840

Liesl & Po

av Lauren Oliver

5 vol. (466 s. tryckt punktskrift)

Liesl är förtvivlad av sorg efter att hennes pappa dött. Efter att ha blivit instängd i ett vindsrum av sin styvmor känner hon sig ensammast i världen. En natt dyker spöket Po upp ur skuggorna i ett mörkt hörn. Liesl ser nu en chans att komma i kontakt med sin pappa med hjälp av Po. Samtidigt gör alkemistlärlingen Will ett misstag som får stora konsekvenser även för Liesl. Will, Liesl och Po dras in i ett magiskt äventyr.

TPB-nr: P23904

Bronsdolken. D. 1, Den utstötte

av Michelle Paver

Del 1 i serien Bronsdolken. Tolvårige Hylas är en fattig herdepojke som lever i Grekland på bronsåldern. Han och hans syster Issa tillhör "De utstötta" som jagas av de onda krigarna "Kråkorna". I sin flykt undan krigarna försvinner Issa och Hylas börjar söka efter henne. Under äventyrets gång träffar han en dotter till en prästinna, Pira. Han blir även vän med delfinen Silver som kommer att hjälpa Hylas.

TPB-nr: P23806

Dödsritten

av Maggie Stiefvater

10 vol. (896 s. tryckt punktskrift)

Capaill Uisce är blodtörstiga vattenhästar. Varje höst kommer de upp ur havet och den som fångar en häst är sedan med i Scorpioloppet. En blodig utgång är vanligt och många ryttare dör. Sean och Puck har båda förlorat sina föräldrar till vattenhästarna. Sean har vunnit loppet fyra gånger och Puck ska ställa upp som första kvinnliga deltagare. Vägen fram till loppet är inte spikrak och mellan Sean och Puck börjar en kärlekshistoria att spira.

TPB-nr: P23896

Specialproduktioner

Taktila bilderböcker

Taktila bilderböcker innehåller collagebilder eller screentryckta bilder.

Jul i Stora Skogen

av Ulf Stark

2 vol. (139 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

På en övergiven gård bor en vresig tomte. En blåsig dag far tomtens mössa och en skylt med texten "Tomten till s" på iväg. Två kaniner, Nina och Kain, hittar skylten och tillsammans med de andra djuren i skogen klurar de ut att "tomten" har med julen att göra. De bestämmer sig för att ordna en jul och till sist fattas bara tomten. Nina och Kain ger sig ut för att leta efter honom och det blir en svår resa genom en kall skog.

TPB-nr: P23762

Interfolierade böcker

En interfolierad bok har genomskinliga plastblad med punktskrift inbundna mellan bilderbokens sidor.

Lenis Olle

av Emma Adbåge

[30 s.], 30 bl. tryckt punktskrift

Idag är en rolig dag, för idag ska Leni leka hos Olle. Men när Leni kommer dit är Kiran redan där. Plötsligt försvinner allt det glada. Det var ju Leni och Olle som skulle leka idag! En känslofylld berättelse om vänskap och hur man kan lösa en konflikt. De uttrycksfulla bilderna skildrar barnens olika känslor och lägenheten de är i med en mängd detaljer.

TPB-nr: P23496

Jag älskar Manne

av Pija Lindenbaum

[27] s., 29 bl. tryckt punktskrift

Manne har mörkt burrigt hår och en fin hink. Micke älskar Manne och de leker tillsammans i sandlådan. Allt Manne gör är bra, hans geggamoja, hans pinne och sandslotten! Men så kommer en annan kille som också vill vara med Manne. Ett kärleksfullt berättat triangeldrama för de yngre barnen. Ena sidan i varje uppslag består av en kort text, den andra av en bild som illustrerar och för berättelsen vidare.

TPB-nr: P23724

Böcker med inklistrad punktskrift

Alla kläder på

av Lotta Olsson

16 bl. tryckt punktskrift

Att klä på sig är inte alltid lätt. En tröja kan ha för långa ärmar och strumporna kan lätt halka av. Ibland kan det komma en liten tår när ett klädesplagg trilskas extra mycket. Men när alla kläderna är på känns det bra. Då är det dags att gå ut. En rimberättelse för de allra yngsta barnen om det vardagliga i att klä på sig.

TPB-nr: P23851

Bredvidböcker

Den tryckta originalboken medföljer punktskriftsboken.

Lilla Döden hälsar på

av Kitty Crowther

25 s. tryckt punktskrift

Glestryck

När Lilla Döden kommer för att hämta människor blir alla rädda för henne. De vet inte att hon egentligen är snäll. En kväll ska hon hämta flickan Elsewise. Lilla Döden blir förvånad för Elsewise har längtat efter henne. Elsewise är inte rädd. De två bli goda vänner. Men så en dag måste Elsewise ge sig av till ett annat liv. Lilla Döden känner en enorm saknad. En finstämd berättelse om vänskap. Författaren belönades med ALMA-priset 2010.

TPB-nr: P23852

Lästräning

Den tryckta originalboken och en inläsning i DAISY-format medföljer punktskriftsboken.

Stick iväg!

av Sverre Henmo

13 bl. tryckt punktskrift

Glestryck

Jon är orolig. Han ska för första gången gå hem ensam efter skolan. Inga andra barn bor åt hans håll. Mamma och pappa säger att det kommer att gå bra. Men det gör det inte. När Jon kommer till stigen som går genom skogen står där en arg pojke. Pojken skriker att Jon ska sticka iväg. Jon blir rädd och vill aldrig mer gå ensam hem. Med inläsning efter punktskriftsboken i 3 läshastigheter.

TPB-nr: P23821

Junia börjar skolan

av Frida Lindgren Karlsson

21 bl. tryckt punktskrift

Glestryck

Det är en stor dag för Junia. Hon ska börja skolan. Magen är full av fjärilar och hon funderar på hur det ska bli. Som tur är ska Junias bästa kompis Alva gå i samma klass. Annars känner Junia inte någon. Pappa följer med till skolan och snart är det dags att träffa fröken. Junia hoppas att hon kommer att vara snäll. Med inläsning efter punktskriftsboken i 3 läshastigheter.

TPB-nr: P23820