Nya punktskriftsböcker juli 2013

Inledning

Listan är uppdelad i 3 huvuddelar; Litteratur för vuxna, Litteratur för barn samt Specialproduktioner, vilka ligger på den första rubriknivån. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är i sin tur uppdelad på skön- respektive facklitteratur.

Listan omfattar 46 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Kaos

av Catherine Alliott

10 vol. (951 s. tryckt punktskrift)

Polly, en söt men vimsig kvinna som är nygift med den stilige Nick bor på en herrgård i Cornwall, England. Hennes plan att snabbt bli gravid och bli mamma, har inte lyckats. För att bryta tristessen i huset, som inneburit chokladkakor och TV-serier låter hon huset vara bakgrund till en reklamfilm. Problemet är bara att enligt Pollys vänner är hon lika med kaos.

TPB-nr: P23954

Liv i överflöd : [kriminalroman]

av Kristina Appelqvist

9 vol. (777 s. tryckt punktskrift)

En möhippa tar en oväntad vändning då en chef vid Västgöta universitet plötsligt hittas död. Den mördade är en av huvudkandidaterna till jobbet som ny universitetsdirektör, men också ensam arvinge till 30 miljoner efter sin excentriske farbror. Universitetet och dess unga rektor, Emma Lundgren, står åter i händelsernas centrum. Kriminalkommissarie Filip Alexandersson blir också inblandad.

TPB-nr: P23955

Stolthet och fördom

av Jane Austen

11 vol. (1001 s. tryckt punktskrift)

Nyöversättning av Jane Austens, 1775-1817, klassiker, utgiven i England 1813. Familjen Bennet har fem ogifta döttrar. Jane och Elisabeth uppvaktas av den rike ungkarlen Charles Bingley och hans vän Darcy, en stolt godsägare. En charmerande officer, Wickham, slår an på den unga Lydia. Med ironi och klarsyn gestaltar Austen miljöer, sociala förhållanden och kärleksförvecklingar i dåtidens England. Efterord av Malte Persson. Förlaga: Bonnier, 2011.

TPB-nr: P24030

Maltesaren

av Roger Borniche

9 vol. (777 s. tryckt punktskrift)

Polisroman om hur kommissarien Borniche jagar en korsikansk storförbrytare, född på Malta. Jakten för Borniche först till Korsika, sedan till Haiti, Saint Dominique och Jamacia. Tid: 1950-talet.

TPB-nr: P23931

Samlade dikter

av Karin Boye

5 vol. (296 s. tryckt punktskrift)

Samling av Karin Boyes, 1900-1941, rika, sammansatta och betydande lyrik. I samlingen ingår diktverken: Moln (1922), Gömda land (1924), Härdarna (1927), För trädets skull (1935) och De sju dödssynderna (postumt utgiven 1941). Denna samlade utgåva har tidigare getts ut med titeln Dikter.

TPB-nr: P23953

Rosa elefanter

av Karin Brunk-Holmqvist

5 vol. (417 s. tryckt punktskrift)

Selma och Artur, ett äldre par, bor på en gård i östra Tommarp. De får nya grannar när en kvinna flyttar dit permanent p.g.a. elallergi. Lite länge bort bosätter sig ett par som arrangerar frireligiösa tältmöten. Samtidigt försvinner en man spårlöst från Simrishamn, och Selma och Artur anar oråd. Vad är det som händer i bygden? Efter många förvecklingar breder åter lugnet ut sig över nejden.

TPB-nr: P23956

Änkan : roman

av Maria Gustavsdotter

7 vol. (590 s. tryckt punktskrift)

Del 3 i serien inledd med Dottern. Gertraud blir änka efter att Nils gått bort i blodförgiftning. Hon är självständig och har en stark katolsk trosuppfattning, men hon kommer i konflikt med familjen när Måns Vågmästare friar. De tror att han blir en god man åt henne. Gertraud vet att den mannen är ond och strider för sin frihet. När hennes moster Hildegard vill ha löftet infriat att få dö i Lübeck, ser Gertraud en utväg.

TPB-nr: P23157

Snörmakare Lekholm får en idé

av Gustaf Hellström

11 vol. (1022 s. tryckt punktskrift)

Snörmakare Lekholm i Kristianstad har en idé om att hans söner ska ta studenten, varigenom familjen ska stiga socialt. Men klassresan tar generationer, även om snörmakaren själv är en krutgubbe som fyller 100 år vid romanens slut 1924. "Den svenska ståndscirkulationens klassiska roman" har man kallat denna brett upplagda skildring om tre generationers sociala klättring. G.H., 1882-1953.

TPB-nr: P23927

Och solen har sin gång

av Ernest Hemingway

6 vol (608 s. tryckt punktskrift)

Hemingways alter ego Jake Barnes umgås i början 1920-talet med sin brokiga skara av amerikanska vänner i Paris. De åker också ner till Pamplona i Spanien och ser på tjurfäktningarna. På ett fängslande sätt återges hur "den förlorade generationen" - de som var unga efter första världskriget - såg på sig själv och omvärlden. En stämning som ständigt är aktuell. Utkom första gången 1927. Ny översättning och efterord av Christian Ekvall.

TPB-nr: P23729

I en människa

av John Irving

16 vol. (1452 s. tryckt punktskrift)

Billy är 13 år när han förälskar sig i den vackra och gåtfulla bibliotekarien miss Frost och tänder på skolans snyggaste brottare. Men året är 1955 och i den lilla staden i Vermont ser man inte med blida ögon på den som väljer fel person för sina känslor. Det är den bisexuelle Billy som själv på ålderns höst berättar om sitt tragikomiska liv som "sexuellt misstänkt". En roman om åtrå, hemligheter och om allas rätt till en egen sexuell identitet.

TPB-nr: P23825

Skrattets och glömskans bok

av Milan Kundera

6 vol. (590 s. tryckt punktskrift)

Roman i sju avsnitt om människor och miljöer som belyser det politiska livet i Tjeckoslovakien, livet i exil, kärleken, fantasin, drömmarna, tron och författarskapets mödor under den kommunistiska diktaturen. I centrum står Tamina, en ung tjeckiska som efter att ha lämnat sitt hemland arbetar som servitris i Västeuropa, som till varje pris vill rädda några kärleksbrev. M.K., 1929- , gick i exil 1975.

TPB-nr: P23564

När duvorna försvann

av Sofi Oksanen

9 vol. (809 s. tryckt punktskrift)

Berättelsen utspelar sig i Estland under och efter andra världskriget. Här finns motståndskämpen Roland, hans kusin Edgar som kämpar för att upprätthålla kontakterna med makthavarna och Edgars fru Juudit. Edgar bygger sitt liv på en livslögn och Juudit kommer i kläm mellan sin kärlek till en tysk officer, sitt olyckliga äktenskap och sina band till idealisten Roland.

TPB-nr: P23972

Arseniktornet

av Anne Birkefeldt Ragde

10 vol. (954 s. tryckt punktskrift)

Släktkrönika med tre generationer kvinnor i centrum, rik på tids- och miljöskildring. Jagberättaren, Therese, är norsk ensamstående mor när hon tillsammans med modern Ruby reser till Köpenhamn för att begrava mormodern, f. d. revyskådespelerskan Amalie. Ruby och hennes bror jublar över "häxan" Amalies död, vilket inte dotterdottern kan förstå. Hennes förhållande till mormodern skiljer sig helt från den äldre generationens. Förlaga: Forum, 2010.

TPB-nr: P22044

Midnattsbarnen

av Salman Rushdie

18 vol. (1758 s. tryckt punktskrift)

Berättarjaget Saleem Sinai föds i Indien 1947, samtidigt som landet blir självständigt. I skildringen av hans liv avspeglas den nya statens konfliktfyllda utveckling. Ett myller av människor befolkar romanen, som lika mycket är en släktkrönika som myllrande skröna med burleskerier, övernaturliga händelser och återgivning av dagspolitiska skeenden. Boken har jämförts med Grass Blecktrumman och García Márquez Hundra år av ensamhet.

TPB-nr: P23714

Maskrosbollen : roman

av Göran Tunström

5 vol. (450 s. tryckt punktskrift)

Om livet och människorna i en liten köping i Värmland. I centrum står två bröder, den fantasifulle och livsbejakande Bastiano och den intellektuelle och reserverade Sigfrid.

TPB-nr: P23919

Prästungen : berättelse

av Göran Tunström

6 vol. (475 s. tryckt punktskrift)

Del 3 i serien inledd med De heliga geograferna. Förf. berättar rapsodiskt men med intensiv närvarokänsla om barnaåren i prästhemmet i Sunne, studietiden vid gymnasiet i Uppsala, den första kontakten med litteraturen samt om de första resorna utomlands.

TPB-nr: P23920

Hon som tittade in

av Karin Wahlberg

10 vol. (958 s. tryckt punktskrift)

En läkare blir påkörd och dödad under en skidtur. Polisen avskriver fallet som en tragisk olyckshändelse. En kort tid senare hittas en av läkarens före detta arbetskamrater mördad i sitt hem. Kan det vara en slump att två personer vid samma sjukhus förolyckas under så kort tid? Kommissarie Claes Claesson står inför ett komplicerat fall. Välskriven deckare som bl.a. tar upp mobbning på arbetsplatser.

TPB-nr: P23928

Facklitteratur

Alla varelser ropar till dig : en djurvänlig bönbok

104 s. tryckt punktskrift

Bönbok med djurvänliga böner för att "stärka och utrusta alla som har ett hjärta för djuren och alla som kämpar där ute mot djurförtrycket i vår värld". Djuren är förvånansvärt frånvarande i kyrkan idag, menar utgivarna, och oavsett var man står i frågor som köttätande, djurförsök och djurs värde så finns här böner som kan komma till användning. Förlaga: Vildåsnan, 2008.

TPB-nr: P22462

New Delhi - Borås : den osannolika berättelsen om indiern som cyklade till kärleken i Sverige

av Per J. Andersson

7 vol. (658 s. tryckt punktskrift)

Pikej föds kastlös i en liten by i Indien. Vid hans födsel siar traditionsenligt en astrolog om hans framtid. Bland annat sägs det att han ska gifta sig med en flicka av utländsk härkomst. Då han är konstnärligt lagd hamnar han på en konstskola i New Delhi och där träffar han Lotta från Borås. De blir förälskade, men chansen att de ska ses igen är liten. Då tar Pikej en gammal damcykel och beger sig landvägen mellan Asien och Europa mot Borås.

TPB-nr: P23892

Vinterdagbok

av Paul Auster

5 vol. (504 s. tryckt punktskrift)

När författaren Paul Auster möter sin sextiotredje vinter skriver han en dagbok om sitt liv genom att beskriva hur hans kropp förändras genom åren. Boken är skriven i andra person och består av minnen, funderingar och händelser, löst sammanfogade genom temat åldrande. Han beskriver var kroppen har varit och vad den varit med om alltifrån barndomen till nuet. Lustfyllda episoder varvas med smärtsamma, som till exempel mammans död.

TPB-nr: P23813

Lyckliga i alla sina dagar : om pengars och människors värde

av Nina Björk

6 vol. (481 s. tryckt punktskrift)

Om den politiska och ekonomiska utvecklingen i Sverige. Förf., kulturskribent och litteraturvetare, menar att allt numera handlar om pengar. Men om vi vill ha ett gott samhälle krävs det mer än att se till individuellt förverkligande som mål för det goda samhället. Det finns också värden som solidaritet och kärlek. Hon utforskar konflikten mellan dessa värden och analyserar olika reklam- och samhällsbudskap som påverkar oss och våra drömmar.

TPB-nr: P23627

"Vi kan inte alla passa till hantverkare" : blinda kvinnors bildningsprocess 1879-1923

av Beatrice Christensen Sköld

9 vol. (412 bl. tryckt punktskrift)

Akademisk avhandling om blinda kvinnors utbildnings- och yrkesval i Sverige; från 1879 då ett ett statligt institut för blinda grundades, till 1923 då De Blindas förening startade egna verkstäder och kronprinsessan Margaretas Arbetsnämnd hade byggt upp ett stödjande nätverk i hela landet. Många blinda hade svårt att göra karriär utanför den egna intresseorganisationen. Baserad på material från Tomtebodaskolans arkiv.

TPB-nr: P22047

Mot pingvinernas land : en seglats till Antarktis

av Milo Dahlmann

8 vol. (718 s. tryckt punktskrift)

Den 1 juni 2009 ger sig Milo Dahlman iväg med en specialbyggd tiometers stålbåt, Artemisia II. Målet är att segla till Antarktis. Färden går från Stockholm via Engelska kanal ut på Atlanten. Via Kap Verde genom Panamakanalen går den sedan vidare ut på Stilla havet till Chile och Patagonien och fortsätter ut på farligare vatten mot Antarktis, pingvinernas land. Hon överväldigas av det mäktiga landskapet, men även av lyckan att segla på egen köl.

TPB-nr: P23843

Diagnos & identitet

7 vol. (703 s. tryckt punktskrift)

Riksförbundet Sällsynta diagnoser är initiativtagare till antologin med bidrag från bl.a. forskare och personer med diagnoser. Bred presentation och introduktion till hur det är att leva med en sällsynt diagnos. Diagnoser betraktas bland annat ur ett kommunikativt perspektiv, hur diagnoser förändras från tid till annan och hur diagnoser speglar den samtid där de används. Exempel på sällsynta diagnoser är Aperts syndrom och Möbius syndrom.

TPB-nr: P23415

Polletten som trillade ner : metaforer - hur förstår vi dem?

av Lars Melin

6 vol. (425 s. tryckt punktskrift)

Språkliga metaforer används överallt: i poesi och slang, i teknisk information och politik, i skvaller och vetenskap. Ofta är det lättare att förstå en metafor än rent klarspråk. Metaforer är uttryck som används om något som liknar det som uttrycket egentligen står för, till exempel "Smöra" istället för smickra. Men var kommer de ifrån? Och hur ska man egentligen förstå dem. L.M., docent i nordiska språk, tar med läsaren på en spännande resa.

TPB-nr: P23428

Konsten att vara kvinna

av Caitlin Moran

10 vol. (783 s. tryckt punktskrift)

Varför måste vi ta bort allt hår på kroppen och varför är bh:s så obekväm? Detta självbiografiska, feministiska manifest börjar på förf:s bedrövliga 13-årsdag. Hon väger då 80 kilo, saknar vänner och är måltavla för pojkarnas gruskastning. Därefter kommer tonåren och arbetsplatserna - med övervikt, abort, shopping och moderskap. Ocensurerat, ärligt och humoristiskt. C.M., född 1975 , brittisk krönikör och tv-kritiker.

TPB-nr: P23492

Lin : det mycket nyttiga

av Ingvar Nordin

104 s. tryckt punktskrift

I denna skrift, utgiven av Göteborgs botaniska trädgård, återges linets historia. Dessutom beskrivs olika användningsområden, odlingsegenskaper och förädling utförligt. Lin är en mycket gammal kulturväxt och ursprunget är okänt, eventuellt härstammar växten från medelhavsområdet. Boken berättar att linet troligtvis började användas för garn och tråd av en slump.

TPB-nr: P23916

Lev livet fullt ut! : en väg till andligt uppvaknande

av Eckhart Tolle

6 vol. (553 s. tryckt punktskrift)

Förf. beskriver en resa med andliga dimensioner, som är engagerande och träffande och får läsaren att känna igen sig. I form av frågor och svar, så kallade satsang: ett slags samtal mellan lärare och lärjunge, förklaras många grundläggande livsfrågor: vi är något mer än bara vårt intellekt och kropp, vi kan hitta vägen ut ur psykologisk smärta, vår äkta och autentiska kraft finns i nuet.

TPB-nr: P23503

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Only väg is upp

av Emmy Abrahamson

5 vol. (414 s. tryckt punktskrift)

Filippa har slutat gymnasiet och flyttat till London för att förverkliga sis själv. Hon vill skaffa sig en cool pojkvän och komma in på ansedda Royal Drama School. Men att hamna direkt i storstadens puls och försöka hitta en bostad, jobb, vänner och kärlek är inte alls så lätt. Ska man överleva i London måste man lära sig hantera kriminella hyresvärdar, sadistiska chefer och naturligtvis behärska konsten att tillaga en perfekt kopp te.

TPB-nr: P23654

Pojken som svävade : en saga

av John Boyne

5 vol. (485 s. tryckt punktskrift)

Herr och fru Brocket tycker det är fruktansvärt hemskt om någon är annorlunda. De är själva vanliga och lite tråkiga, något de tycker är toppen. När de får sitt tredje barn inträffar det som de inte vill ska ske. Barnet, som döps till Barnaby, svävar. Föräldrarna står inte ut och en dag släpper fru Brocket taget om sin son. Det blir starten för ett äventyr för Barnaby, där han kommer att sväva över hela jorden och träffa en mängd udda människor.

TPB-nr: P23889

Annas blomma

av Maria Gripe

82 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Berättarjaget är en Saint Paula. Genom blomman får vi lära känna Anna som den dag hon träffade Nils tog ett skott från en växt i en väntsal. Nils försvann men blomman växte och sköttes om ända till den dag Anna dör. Då tar Annas son Erik över skötseln. En poetisk berättelse om ensamhet och längtan. Annas blomma är en kortroman som blev Maria Gripes sista bok.

TPB-nr: P23970

Guldäpple och silverblad : sagor

6 vol. (445 s. tryckt punktskrift)

En samling av 25 sagor, de flesta mycket välkända. Några har moderniserats varsamt, de övriga är i original. Bland sagorna: Flores och Blanzeflor, Pomperipossa, Tre små grisar, Tummelisa. Bland författarna: Asbjørnsen-Moe, Grimm, Perrault.

TPB-nr: P23929

Det går bara inte

av Camilla Jönsson

6 vol. (489 s. tryckt punktskrift)

Viktor och Sander. Två precis lika bra och fina killar. Båda är kära i Emilie och Emilie är kär i båda. Utan att kunna välja trasslar hon in sig i ett dubbelspel. Bästa vännen Stina tycker att Emilie är elak mot killarna och att hon måste bestämma vem hon är kär i. Men det går inte och Emilie sjunker djupare in i lögner som hon intalar sig inte alls är fel.

TPB-nr: P23975

Kimeras hämnd

av Lene Kaaberbøl

3 vol. (300 s. tryckt punktskrift)

Del 3 i serien som börjar med Eldprovet. Tolvåriga Clara tillhör en ätt av vildhäxor. De har en speciell kontakt med naturen och vilda djur. Clara har börjat drömma konstiga drömmar där hon har vingar och klor eller där hon kryper längs marken som en orm. Det hemska är att hon är klarvaken när hon drömmer. Och några av drömmarna är alltför verkliga. Tillsammans med sin vän vildkatten Kat beger hon sig ut i skogen till moster Isa för att få hjälp.

TPB-nr: P23901

Gummi-Tarzan

av Ole Lund Kirkegaard

78 s. tryckt punktskrift

Gummi-Tarzan heter egentligen Ivan Olsen. Han är en liten kille som lätt blir mobbad och åker på stryk. Ibland häller killarna vatten i byxorna på honom. Men Ivans pappa vill att han ska vara en riktig Tarzan. Han kallar honom Gummi-Tarzan. Men det blir han den dagen han träffar en tvättäkta häxa, en riktig upp-och-ner-dag.

TPB-nr: P23736

Magiväktare och sköldpaddspirater

av Niklas Krog

3 vol. (240 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien som börjar med Drakmagi och saftsmugglare. Yumi har lyckats föra den livsviktiga Runbindaren i säkerhet. Men än är Loophole inte räddat från de varelser som vill släcka allt ljus på planeten. Än en gång ger sig Yumi av med den lille grisdraken Dodo. Hon måste ta sig till De dödas ö där sir Murray aldrig får sova för att andarna väsnas för mycket. Och hela tiden har hon en här klumpiga voidsköldpaddor efter sig. Förlaga: R&S, 2006.

TPB-nr: P22675

Hemlös

av Sarah Lean

3 vol. (284 s. tryckt punktskrift)

Efter att Callys mamma dött i en bilolycka är resten av familjen splittrad. Cally vill prata om sin mamma men det vill inte hennes pappa och storebror. På årsdagen av mammans död tycker Cally sig se henne på kyrkogården. Men när Cally försöker berätta vad hon sett är det ingen som tror henne. Hon ser sin mamma vid fler tillfällen och varje gång dyker det även upp en stor varghund. Cally börjar ana att hunden har en koppling till mamman.

TPB-nr: P23890

Skuggan i väggen

av Kerstin Lundberg Hahn

3 vol. (293 s. tryckt punktskrift)

Micke och hennes mamma har just flyttat in i ett gammalt hus i norr. Här ska allt bli så bra, är det tänkt. Men skuggan i väggen i Mickes rum lämnar henne inte i fred. Kan det vara flickan som en gång bodde i huset som spökar? Hon som blev knuffad i älven. Micke börjar upptäcka att det som hände för länge sedan fortfarande påverkar folk i byn.

TPB-nr: P23978

Hachiko väntar : [en verklighetsbaserad berättelse]

av Lesléa Newman

3 vol. (249 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Varje morgon följer den trofasta hunden Hachiko sin husse professor Ueno till tåget. Och varje eftermiddag, strax före klockan tre, kommer Hachiko tillbaka till stationen för att välkomna sin husse. En dag kommer tåget in på stationen utan professorn. Hachiko väntar. I tio år. Inte ens Yasuo, som tar hand om Hachiko, kan förmå honom att lämna sin utkikspost. Inspirerad av den sanna historien om den legendariska japanska hunden.

TPB-nr: P23794

Julgröten

av Sven Nordqvist

52 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Hos tomtefamiljen är förväntningarna stora på gröten, som bondefamiljen brukar sätta ut varje julafton till tomtefar som tack för hans arbetsinsatser under året. I år glömmer familjen bort denna viktiga tradition, men listiga tomtemor och hennes barn klarar det hela så att alla parter blir nöjda.

TPB-nr: P23802

Dunkla hot

av Elsie Petrén

4 vol. (345 s. tryckt punktskrift)

Ett hotbrev! Det hittar Adrian instoppat i sin geografibok en dag efter skolan. Någon skriver att om inte Adrians mamma slutar som kriminalreporter på den lokala tidningen kommer något hemskt att hända honom. Först tror Adrian att det är någon av hans kompisar som skämtar. Men allt eftersom han undersöker saken förstår han att det inte är så. Ju närmare lösningen på hotbrevet han kommer desto större blir faran för hans liv.

TPB-nr: P23957

Vår katastrofala historia

av Jess Rothenberg

8 vol. (710 s. tryckt punktskrift)

När Bries pojkvän säger "jag älskar dig inte" dör hon av brustet hjärta. Brie hamnar mellan himmel och jord, på pizzerian A little Slice of Heaven. Där träffar hon coola Patrick som kommer att bli hennes vägledare i livet efter döden. Brie är till en början besatt av tanken på att ta sig tillbaka till jorden för att hämnas på sin pojkvän. Hon kämpar också med saknaden efter sin familj och det orättvisa att hon som är så ung har dött.

TPB-nr: P24021

Stormskaparna

av Jennifer E. Smith

6 vol. (538 s. tryckt punktskrift)

Tvillingarna Simon och Ruby har flyttat ut på landet tillsammans med sina föräldrar. De tror att en händelselös sommar ligger framför dem när det blir lov. Ruby är också besviken för att hon och Simon inte har samma kontakt som tidigare. Men så börjar konstiga saker hända Simon. Bara genom att nudda brödrosten skapar han elavbrott i hela huset. En mystisk främling dyker upp och berättar att Simon är speciell på ett sätt ingen kunde ana.

TPB-nr: P23952

Glassmaskinen

av Carin Wirsén

45 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Alma och Egon älskar glass. Egon berättar om sin moster som kan göra egen glass i en glassmaskin. Alma och Egon bestämmer sig för att köpa en glassmaskin. Men den är dyr! För att få ihop pengar samlar de ihop gamla saker hemma som de försöker sälja på en loppis. Kommer de få ihop pengar till en glassmaskin?.

TPB-nr: P23941

Facklitteratur

Sorgboken : [för dig som förlorat någon]

av Maria Farm

3 vol. (184 s. tryckt punktskrift)

Att drabbas av sorg är något som händer alla någon gång i livet. Sorgboken är uppdelad i fem huvudkapitel som tar upp vad som händer med oss när någon dör, vad döden är, sorg och dess olika faser, hur man går vidare och samt hur man ska hantera en sorg som aldrig verkar ta slut. Författaren är psykolog och har arbetat med människor i kris. En bok för barn och ungdomar men även för vuxna i deras närhet.

TPB-nr: P24020

Skaffa husdjur

av Hanna Glöd

100 s. tryckt punktskrift

Glestryck

En praktisk översikt om en rad mer eller mindre vanliga sällskapsdjur: hund, katt, kanin, marsvin, hamster, gerbil, iller, majsorm, sköldpadda, skäggagam, kanariefågel, undulat och fiskar. Boken kan ge hjälp att välja det djur som passar just din familj. Här ges råd och tips om mat, utrustning och skötsel. Man får även lära sig lite om djurens kroppsspråk och beteende.

TPB-nr: P23696