Nya punktskriftsböcker augusti 2013

Inledning

Listan är uppdelad i 3 huvuddelar; Litteratur för vuxna, Litteratur för barn samt Specialproduktioner, vilka ligger på den första rubriknivån. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är i sin tur uppdelad på skön- respektive facklitteratur.

Listan omfattar 52 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Maria från Borstahusen : dokumentärroman

av Mary Andersson

7 vol. (621 s. tryckt punktskrift)

Om livet i ett arbetarhus i Malmö kring sekelskiftet. Främst uppmärksammas kvinnorna, som plågas av fattigdom, svält, sjukdomar, alltför stora barnkullar och spritmissbrukande män. Centralgestalt i boken är den godhjärtade Maria Ståhl från fiskeläget Borstahusen.

TPB-nr: P24033

En kedja av röster

av André P. Brink

15 vol. (1386 s. tryckt punktskrift)

Roman om ett slavuppror i Sydafrika ca 1825. Boernas makt hotas, då engelsmännen kräver större rättigheter för slavarna. Slaven Galant arbetar hos Nicolaas van der Merwe. Vid upproret dödas denne och Galant flyr upp i bergen. En lättläst, väsentlig bok om allmänmänskliga frågor.

TPB-nr: P24034

Inferno : [spänningsroman]

av Dan Brown

15 vol. (1357 s. tryckt punktskrift)

Den fjärde boken med Robert Langdon, Harvardprofessor i religiös symbolik. Författaren återvänder till det gamla Europas hjärta och de sammanhang där Da Vinci-koden utspelar sig. Langdon vaknar upp på ett sjukhus i Florens med skottskada och minnesförlust. Han dras in i ett mysterium kring Dantes litterära helvetesskildring Inferno med ingredienser som klassisk konst, hemliga gångar och futuristisk vetenskap.

TPB-nr: P23988

På palmblad och rosor

av Stig Claesson

4 vol. (325 s. tryckt punktskrift)

Om mänsklig isolering och gemenskap i en tid, då man i det moderna samhället i sin tekniska förtjusning förträngt alla tidigare livsmönster. Huvudpersonen Proppen hittar en lam gammal gumma i en stuga i skogen.

TPB-nr: P24035

Havsfarmen

av Arthur C. Clarke

6 vol. (563 s. tryckt punktskrift)

Bokens handling flyttar oss ungefär hundra år framåt i tiden. Huvudpersonen är ingenjör på ett rymdskepp och har gripits av skräck och rädsla för livet i den yttre rymden och därför tvingats ta avsked. Han lever ett tillbakadraget liv på jorden men så snart han tillfrisknat blir han utnämnd till väktare/överuppsyningsman över livet i oceanernas djup. A.C., engelsk science fictionförfattare.

TPB-nr: P24036

En egen plats

av Robert Goolrick

7 vol. (637 s. tryckt punktskrift)

När Stephanie Harker och hennes femårige son Jimmy passerar säkerhetskontrollen på Chicagos flygplats piper metalldetektorn. Stephanie går åt sidan för att bli visiterad. Samtidigt ser hon hur en man i uniform för bort Jimmy. Hon kastar sig efter kidnapparen men brottas ner av säkerhetspersonalen. FBI kopplas in och Stephanie tvingas söka svar i det förflutna. Någon vill ta Jimmy ifrån henne. Men vem? Och varför?.

TPB-nr: P23976

Helenas hämnd

av Maria Gustavsdotter

10 vol. (881 s. tryckt punktskrift)

Fjärde romanen i bokserien Släkten har verklighetsbakgrund. Historikern Dick Harrison har skrivit synopsis till berättelsen om Västergötlands skyddshelgon Helena av Skövde. Hon var en rik och mäktig änka i Västergötland på 1100-talet. Hennes dotter var gift med en hustrumisshandlare som inte gick att tala tillrätta. För att kunna lösa problemet brottades Helena med frågan om en kvinna någonsin har rätt att ta till vapen precis som en man.

TPB-nr: P24111

Porslinsfasaderna : roman

av Sven Olov Karlsson

5 vol. (499 s. tryckt punktskrift)

En släktskröna med tidstypiska miljöbeskrivningar i Västmanländsk bruksmiljö. Historien tar sin början i 1920-talet och sträcker sig över nästan ett sekel. Centralgestalten är Saga Silver som plågas av mystiska syner och avskyr att röra tingen efter de döda, som finns i överflöd på familjens auktionsfirma. Saga gifter sig med dansken Knud och de får barn. Saga saknar förmåga att visa kärlek och relationen till barnen blir komplicerad och svår.

TPB-nr: P23968

Grenar av gift

av Erin Kelly

10 vol. (894 s. tryckt punktskrift)

Toppstudenten Karen förtrollas av den exotiska Biba i det hippa London 1997. Hon flyttar in hos Biba och hennes gåtfulle bror Rex i deras förfalllna bostad i centrala Highgate. En sommar med vin, droger och nattliga utsvävningar slutar med att två personer är döda. Tio år senare hinner tiden ifatt Karen. Tillsammans med sin nioåriga dotter hämtar hon Rex från fängelset. Hon är beredd att göra allt för att skydda sin familj.

TPB-nr: P23987

Tigrar i rött väder

av Liza Klaussmann

9 vol. (871 s. tryckt punktskrift)

Nick och hennes kusin Helena har vuxit upp på den gamla släktgården Tiger House på USA:s östkust. Efter andra världskrigets slut ger sig Helena iväg till Hollywood för äktenskap, medan Nick ska återförenas med sin make Hughes som återvänder från kriget. Men snart krackelerar fasaden. I början av 1960-talet försöker Nick och Helena tillsammans med sina barn Daisy och Ed återskapa känslan från förr i Tiger House. En hemsk upptäckt kullkastar allt.

TPB-nr: P23989

Det eviga leendet

av Pär Lagerkvist

2 vol. (165 s. tryckt punktskrift)

Skådeplatsen för romanen är de dödas rike. De döda vill få veta meningen med det liv de levat och uppsöker Gud för att få ett svar.

TPB-nr: P24013

Daisy Sisters : roman

av Henning Mankell

17 vol. (1562 s. tryckt punktskrift)

Om arbetarklassens döttrar, tiden från krigsåren 1941 och trångboddhetens arbetarlängor i Sandviken över det larmande helvetet på fabriksgolvet i Borås fram till arbetslöshet och utslagning i Borlänge 1982. Elna och Eivor, mor och dotter, tvingas båda ge upp sina yrkesambitioner, när de blivit med barn.

TPB-nr: P24092

Utvandrarna

av Vilhelm Moberg

12 vol. (1201 s. tryckt punktskrift)

Emigrantromaner, serie i 4 delar. Med omsorgsfullt återgiven social och kulturhistorisk bakgrund skildras här rättframt och realistiskt en grupp Smålandsbönders utvandring till USA på 1850-talet och deras nybyggartid i Minnesota. Huvudpersoner är Karl-Oskar Nilsson och hans hustru Kristina från Ljuders socken.

TPB-nr: P23933

Kattens bord

av Michael Ondaatje

6 vol. (595 s. tryckt punktskrift)

I det tidiga 1950-talet reser den unge Michael med båt från barndomens Sri Lanka till London. Under resan utforskar han varje vrå av fartyget och upptäcker såväl de vuxnas hemligheter som dolda underverk i fartygets inre. Äventyren vävs samman med den vuxne Michaels minnen och resan blir en färd från barndom till vuxenvärld. Författaren har skrivit ett flertal romaner, lyrik och faktaböcker. På svenska finns sedan tidigare Den engelske patienten.

TPB-nr: P23965

I samma båt

av Sara Wadell

2 vol. (139 s. tryckt punktskrift)

I Iran var Hassan båtbyggare, men i Sverige är han långtidsarbetslös. Frun däremot har både lärt sig svenska fort och skaffat sig att arbete. När hon tvingar Hassan att ta ett volontärsjobb utan lön blir han först arg. Men han ger jobbet en chans trots att han ska jobba ihop med hemlösa som i sin tur har fördomar om invandrare. Mötet med alkisen Bosse ser först mörkt ut, men plötsligt upptäcker båda att de har gemensamma intressen. LL-bok.

TPB-nr: P24116

Noors trädgård

av Sara Wadell

82 s. tryckt punktskrift

Del 2 i serien som börjar med I samma båt. Noor är trött på sitt jobb och på sitt liv i den gråa svenska förorten. Barnen har flyttat ut och hennes man Hassan bygger sina båtar. Ingen behöver henne längre. Men snart börjar Noon drömma märkliga drömmar, om en oas med full av vackra blommor. Om hon gör verklighet av drömmen kanske hon får tillbaka sin livslust. LL-bok.

TPB-nr: P24102

Gentlemen : roman

av Klas Östergren

14 vol. (1324 s. tryckt punktskrift)

Sommaren 1978 driver författaren Klas Östergren omkring i Stockholm, utan pengar, utan idéer, bestulen på allt utom två skrivmaskiner. Han blir erbjuden ett rum uppe hos bröderna Morgan på Hornsgatan, flyttar dit och finner sig snart indragen i ett drama med förgreningar bakåt i tiden. Tillsammans blir de tre gentlemen. Svart komedi, fylld av festliga typer och dråpliga situationer, som också är en utmärkt tids- och miljöskildring.

TPB-nr: P24075

Facklitteratur

Sven Lidman : ett livsdrama

av Knut Ahnlund

16 vol. (1652 s. tryckt punktskrift)

Levande biografi över Sven Lidman, 1882-1960, en diktare som omvändes till pingstpredikant. Han började som djärv erotisk lyriker, blev sedan nationell romandiktare, sedan pingstvän och väckelsepredikant. Efter brytningen med Lewi Pethrus skrev han fyra unika memoarvolymer där han gick till rätta med sig själv och det Sverige där han levde. Bygger på Lidmans egna memoarer, arkivstudier samt ger citat ur opublicerade dagböcker och brev.

TPB-nr: P23951

En bok om Stieg Trenter

5 vol. (388 s. tryckt punktskrift)

Lättsam vänbok om deckarförfattaren och stockholmsskildraren Stieg Trenter, d. 1967. Bland bidragsgivarna märks Jan Broberg, Bo Lundin och Ulla Trenter. Boken innehåller såväl personalia om Trenter som analyser av hans många böcker.

TPB-nr: P24029

Jag har redan ätit : att vara anhörig till någon som lider av ätstörning

6 vol. (428 s. tryckt punktskrift)

En bok om de vanligaste ätstörningarna anorexi och bulimi i dess olika former. Att vara närstående till en person med ätstörning är svårt och tungt. Man behöver kunskap för att förstå, agera och kunna stödja. Här beskrivs hur ätstörningen kan se ut och hur man kan bli frisk. Boken innehåller också råd om motion, mat och näringsämnenas nytta för kroppen.

TPB-nr: P24058

Myntboken. Nr 43(2013)

2013: 6 vol. (607 s. tryckt punktskrift)

43:e myntboken sedan starten 1971. Boken sträcker sig från 1500-talsmynten under Gustav Vasa och fram till nuvarande mynt. Värderingspriserna i boken ska ses som ett genomsnitt av vad seriösa handlare begär för mynt i de angivna kvalitéerna. Ju sällsyntare ett mynt är desto mer kan en säljare förvänta sig att en handlare betalar av katalogpriset. Priserna är satta i svenska kronor och inkluderar moms.

TPB-nr: P23934

Främling, vad döljer du för mig? : en bok om rasism

av Marcus Priftis

8 vol. (721 s. tryckt punktskrift)

Ordet rasism väcker starka känslor. Många associerar till främlingsfientliga partier och högerextremism. Förf. menar dock att det är alla vanliga människor som du och jag som står för vardagsrasismen. Boken tar upp frågor som berör rasism i relation till terminologi, historia, integration och yttrandefrihet. Andra ämnen som diskuteras är näthat och segregation. M.P. har ridigare gett ut en roman och är spokenwordartist.

TPB-nr: P23945

I saknadens tid

av Lars Weiss

10 vol. (905 s. tryckt punktskrift)

Lars Weiss berättar om sorgen efter sin döde son. Sonen Jonas var utrikestjänsteman och omkom i en olycka på vägen mellan Bagdad och Amman. Tio år efter olyckan följer Weiss sin sons väg i livet. Genom dagböcker, fotografier och minnen försöker han förstå sin sons drömmar och passioner. Boken är på samma gång en sorgesång över ett förlorat barn och en samtida politisk berättelse. Författaren är journalist och har skrivit ett flertal romaner.

TPB-nr: P23829

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Spegeln : en skräcksaga

av Kelly Barnhill

7 vol. (590 s. tryckt punktskrift)

Ingen lägger någonsin märkte till tolvårige Jack. Inte ens hans föräldrar. När föräldrarna skiljer sig bestämmer de att Jack ska bo hela sommaren hos hans moster och morbror i den lilla staden Hazelwood. Det första som händer är att folk lägger märke till Jack vilket förvånar honom. Plötsligt har han vänner. I staden finns ett rykte om en mystisk dam som bor under marken och som stjäl barn. Jack sommar blir ett magiskt och otäckt äventyr.

TPB-nr: P24024

Den sista utvägen

av Karina Berg Johansson

8 vol. (685 s. tryckt punktskrift)

Efter att Julies mamma dött måste Julie flytta till sin moster. Mostern bor i det lilla samhället Vägsände. Julie börjar i skolan och tycker att alla andra har konstiga och gammeldags kläder på sig. När mostern förbjuder Julie att gå ut efter att det blivit mörk börjar Julie ana att Vägsände inte är något vanligt samhälle och att dess invånare inte är av den här världen.

TPB-nr: P23964

Taekwondoprovet

av Lise Blomquist

87 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Del 4, fristående, i serien som börjar med Taekwondo är tuffast. Eira börjar tröttna på att träna taekwondo. Killarna i gruppen är bråkiga och säger att tjejer inte är lika bra som killar. Alla tjejer i gruppen bestämmer sig för att visa det motsatta, de ska bli bäst. Hjälp får de av ett riktigt taekwondoproffs. Eira är också orolig inför att göra uppgraderingsprov framför publik. Helst vill hon sluta med träningen för att komma undan proven.

TPB-nr: P24023

Hemligheternas rike

av Kristin Cashore

13 vol. (1297 s. tryckt punktskrift)

Del 3 i serien som börjar med Tankeläsaren. I tio år har den nu 18 åriga Bitterblue varit drottning i Monsea. Hon tog över styret efter sin onde far kung Leck. I riket sitter skräcken kvar efter kungen och Bitterblue arbetar hårt för att få folkets förtroende. Till sin hjälp har hon vännerna Katsa och prins Po. Bitterblue ger sig på nätterna ut i staden för att hitta ledtrådar till vad som hänt under kungen. Två tjuvar kommer till hennes hjälp.

TPB-nr: P24026

Komma undan

av Anne Cassidy

2 vol. (190 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Mark och Katie har precis blivit tillsammans igen. På hemväg efter en utekväll råkar de ut för en bilolycka. Mark klarar sig ganska bra men han ser att Katie dött. I panik åker han därifrån och lämnar henne. Han får alibi genom en lögn och tror att han kan komma undan att få skulden. En vecka efter olyckan får han ett sms. Det är från den döda Katie och hon undrar hur han kunde lämna henne.

TPB-nr: P23962

Uttagningen

av Maths Claesson

7 vol. (587 s. tryckt punktskrift)

I ett framtida Stockholm drömmer tonårige Linux om att bli rymdpilot. All fritid ägnar han åt att studera rymden genom sitt teleskop. En dag kommer en chans Linux inte kan låta bli. I alla EU:s länder kommer det ske uttagningar bland ungdomar. Vinnarna blir sitt lands rymdambassadör och får flytta till Kristallstaden. Linux anmäler sig till uttagningarna som sker på Gröna Lund. Han ställs där inför en mängd tuffa prov, både fysiska och psykiska.

TPB-nr: P24069

Robinson Crusoe

av Daniel Defoe

72 s. tryckt punktskrift

Förkortad version, återberättad av Maj Bylock, av den klassiska berättelsen från 1719 om den unge engelske matrosen Robinson Crusoe, som efter ett skeppsbrott spolas upp på stranden av en öde ö där han tvingas tillbringa 28 år. Förlaga: Rabén & Sjögren, 1995.

TPB-nr: P24031

Här vill inte hundar bo

av Anna Ehring

3 vol. (242 s. tryckt punktskrift)

Maria är sex år och bor med sin familj i ett höghusområde. Det är oftast kul men inte när mamma säger att man inte kan ha hund där. Marias två högsta önskningar är att få en hund och att få en bästis. Föräldrarnas skilsmässa, en kompis som verkar arg utan anledning och att Maria ofta råkar ut för saker - fast hon inte menar det bidrar till att livet inte alltid känns så lätt. Men Maria låter sig inte nedslås.

TPB-nr: P23984

Den första flickan skogen möter

av Moa Eriksson Sandberg

3 vol. (299 s. tryckt punktskrift)

Hanna fyller 12 år och är på väg in i en ny värld. Kroppen förändras och hon funderar mer på killar och sex än hon någonsin skulle våga erkänna. Hon slits mellan trygga Jonna och nya kompisen Sabina, som redan har fått mens och solar topless vid sjön. Linda Palm, bygdens egen poppisdrottning, är försvunnen. Det viskas om att hon är mördad, kanske till och med våldtagen.

TPB-nr: P23977

Änglarnas kamp

av Becca Fitzpatrick

9 vol. (836 s. tryckt punktskrift)

Del 4 och sista delen i serien som börjar med Fallen ängel. Efter Hanks död har sextonåriga Nora Grey nu blivit ledare över nefilarmén. Nefilarméns syfte är att utplåna alla fallna änglar. De andra nefilerna litar inte på henne, särskilt inte eftersom hon är tillsammans med den fallna ängeln Patch. Nora och Patch försöker göra upp en plan för att hindra det stora krig som är på väg att bryta ut mellan nefilerna och de fallna änglarna.

TPB-nr: P24126

Tröst hos Pinto

av Inger Frimansson

3 vol. (286 s. tryckt punktskrift)

Del 4 i serien Kona-klubben. När det visar sig att hästen Misja har väldigt ont i ryggen, förstår kompisarna varför hon är jättejobbig och brukar bitas och sparkas. Ridläraren Susanna får höra talas om Aino som har lyckats bota flera hästar och beslutar att ge Misja en chans. Misja blir bättre ända tills det en morgon händer något förfärligt. Gänget i stallet sörjer Misja och finner tröst i den nya hästen, skäcken Pinto. Hos honom får man gosa.

TPB-nr: P24004

Bellman och polisen och 69 andra Bellmanhistorier

av Peter Gissy

104 s. tryckt punktskrift

Glestryck

70 stycken Bellmanhistorier i urval av Peter Gissy. Flera av historierna är av den klassiska sorten där tre nationaliteter tävlar om att vara värst, t.ex. finnen, tysken och Bellman. Ytterligare många av historierna har kiss och bajs-humor. Alla som någon gång läst eller hört en Bellman-historia kommer att känna igen sig.

TPB-nr: P24022

För alltid Sigge

av Lin Hallberg

3 vol. (237 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

En bok i BUS-serien (Brobyungarnas shettisar). Det är knappt så Elina kan tro det men äntligen ska hon få sköta Sigge alldeles ensam. Grimman och ryktsakerna känns som om de är en skatt hon har fått. Det är svårt att säga hej då till Jossan och Atle och det är det trist att skiljas från klasskompisarna över sommaren. Så det är extra skönt att se fram mot ridläger, barbackaridning och lata sommarlovsdagar.

TPB-nr: P24003

Eddie 12 och hon som heter Elsa : Elsa 12 och han som heter Eddie

av Thomas Halling

2 vol. (154 s. tryckt punktskrift)

I två parallella berättelser får vi följa Eddie och Elsa. Eddie är klassens stökiga värsting som gör vad som faller honom in. Han köper en mobil som han egentligen förstår är stulen. Elsa är nyinflyttad och hon får det svårt redan från början i den nya klassen. Hon blir mobbad och rånad på sin mobiltelefon. Av en slump träffas Eddie och Elsa utanför skolan. Eddie förstår att det är Elsas mobil han köpt. Ska han erkänna?.

TPB-nr: P23936

Familjen Considines förbannelse

av Gareth P. Jones

4 vol. (371 s. tryckt punktskrift)

Mariel och hennes mamma bor i Australien. På andra sidan jordklotet, i England, bor Mariels mormor. När mormodern dör får Mariel veta att hon har fler släktingar, bland annat sju kusiner. I samband med begravningen får hon träffa dem. Kusinerna är en samling udda typer och Mariel förstår snart att något inte står rätt till. En av kusinerna hotar döda Mariel. Förbannelsen som vilar över släkten får ödesdigra konsekvenser för Mariels framtid.

TPB-nr: P23942

Den stora jakten. Bok 1

av Jan Kjær

När Luka och hans vän Kif fyller fjorton år genomgår de ritualen alla pojkar gör. Ritualen genomförs av en shaman och ska visa vilken slags jägare de ska bli. Kif blir pälsjägare. Luca däremot blir människojägare. Ingen i byn tror att han kommer klara det. Som lärare får han Gorm, en gigantisk jägare med grymt utseende. När en farlig brottsling rymmer från fängelset ger de sig iväg för att fånga honom. Äventyret kan börja för Luca.

TPB-nr: P23961

Barnkolonin

av Kerstin Lundberg Hahn

5 vol. (412 s. tryckt punktskrift)

Fjortonårige Joels föräldrar har köpt ett före detta barnhem och ska nu öppna vandrarhem. Huset ligger ödsligt långt ute på landet. Joel ser fram emot att tillbringa sommarlovet med att cykla och bada. Under första cykelturen hittar han ett djurskelett. Efter det händer en rad konstiga saker. Joel hör oförklarlig gråt. En man dyker upp som ur tomma intet. Det förflutna gör sig påmint och Joel förstår snart att en fara lurar.

TPB-nr: P23982

Francesca

av Melina Marchetta

6 vol. (514 s. tryckt punktskrift)

Samma dag som Francesca motvilligt ska börja på sin nya skola kliver inte hennes mamma upp ur sängen. Först tycker Francesca det är ganska skönt men inser snart att hennes familj håller på att falla sönder. Inte är det lättare i skolan heller. På den före detta pojkskolan går endast 30 flickor och de förstår snart att pojkarna inte vill ha dem där. Francesca längtar efter sitt gamla liv. Men så dyker William upp och saker får en oväntad vändning.

TPB-nr: P24068

Jag är ett litet liv : dikter mest om vänskap

av Mårten Melin

33 s. tryckt punktskrift

Glestryck

I tjugo dikter skriver Mårten Melin om stort som smått. Vardagsbekymmer och funderingar som hur det egentligen är att vara en hamster blandas med tankar om ens egen plats i universum. Vänskap är återkommande teman i flera av dikterna, både mellan människor och mellan djur och människor. Flera av dikterna handlar om att säga förlåt, vilket inte alltid är så lätt.

TPB-nr: P23980

Pixis bok

av Mårten Melin

3 vol. (224 s. tryckt punktskrift)

Tredje och sista boken om Skogsbingelskolan, även kallad Monsterskolan. Pixi och hennes föräldrar har dött i en bilolycka. Efter en vända till himlen blir Pixi återupplivad av sin morbror Ola som är läkare. Den nya Pixi är annorlunda, superstark och okänslig. Hon kommer tillbaka till jorden och till Skogsbingelskolan. Där får hon gå på nattlektionerna tillsammans med skolans vampyr Adam och spöket Jenny. Oförklarliga saker börjar hända.

TPB-nr: P23981

Doktor Proktor och den stora guldkuppen : [en ruskigt rolig berättelse]

av Jo Nesbø

4 vol. (332 s. tryckt punktskrift)

Fjärde boken om doktor Proktor och hans vänner. Några dagar innan guldreserven i Norges nationalbanks källarvalv ska inspekteras rövas guldet bort. Kungen får panik och kallar till sig doktor Proktor, pyttelille rödhårige Bulle och spinkiga Lise med sina flätor. Trion åtar sig fallet och beger sig till London för att infiltrera Storbritanniens farligaste liga. Äventyret slutar med att de utmanar Ibranaldovez, världens dyraste fotbollsspelare.

TPB-nr: P24121

Djävulsstatyn

av E. E. Richardson

2 vol. (166 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

På en loppmarknad blir Ben påtvingad att köpa en staty föreställande en märklig man. I statyn hittar Ben en lapp där det står att statyn är en djävul. Det visar sig snart vara sant. En djävulsstaty som orsakar massor av olyckor. Hur än Ben gör för att bli av med statyn så går det inte. Den kommer alltid tillbaka. Inte bara Ben drabbas av olycka utan även hans familj och vänner. Tillslut inser Ben att statyn måste stoppas innan någon dör.

TPB-nr: P23963

Bara jag vågar

av Siri Spont

2 vol. (197 s. tryckt punktskrift)

Fristående fortsättning på Utan djur så dör jag! Tilda går i fyran och bor ute på landet med många olika husdjur. Hon har det inte alltid så lätt. Hennes kompis vill plötsligt hellre vara med de coolare tjejerna och Tildas hund är mycket sjuk. Hennes syster Moa bestämmer för mycket och Tilda får bara rida hästarna när Moa vill det. Men emellanåt har Tilda roligt också och berättar med mycket humor om sitt liv.

TPB-nr: P23979

Ett monster sover över

av Mats Wänblad

44 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Ebba har bjudit Boris på sova-över-fest. Hon fixat massa goda saker att äta som popcorn och godis. De ser en film som Ebba tycker är rolig. Boris skrattar inte. Han verkar inte heller tycka kuddkrig är kul. Ebba undrar vad som är fel. Boris berättar att inget är som han är van och han längtar hem. Kanske kan en god natt saga hjälpa? Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

TPB-nr: P23939

Monstermaskerad

av Mats Wänblad

45 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Ebba blir bjuden på maskerad av Boris. På inbjudan står att den med läskigast utklädsel vinner. Ebba vill vinna och klär ut sig till en häxa. Men på maskeraden tycker Boris monster-kompisar att Ebba inte är läskig. Ebba blir ledsen för att de andra inte ser att hon är utklädd och springer gråtande iväg. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

TPB-nr: P23940

Facklitteratur

Får

av Gunilla Ingves

40 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Här får man en mängd fakta om fåret. Utfodring, klippning, lammning, hur länge lammen diar, var den bästa ullen sitter och hur många magar fåret har med mera.

TPB-nr: P24006

Specialproduktioner

Taktila bilderböcker

Taktila bilderböcker innehåller collagebilder eller screentryckta bilder.

Den stora hundhysterin

av Katie Davies

2 vol. (200 s. tryckt punktskrift)

Del 4 i serien som börjar med Den stora hamstermassakern. Suzannes mamma har ärvt en hund efter sin moster. Suzanne och Anna måste övertala Suzannes föräldrar att de ska ta emot hunden. När hunden kommer visar det sig vara en stor newfoundlandshund vid namn Beatrice. Beatrice är speciell och flickorna försöker få henne att tycka om saker hundar brukar tycka om. Om de inte lyckas kanske Beatrice skickas iväg för att aldrig komma tillbaka.

TPB-nr: P23966

Man pratar inte med elefanter!

av Tanya Stewner

2 vol. (196 s. tryckt punktskrift)

Lisabeth Susavind har en fantastisk förmåga. Hon kan prata med djur. Men det är inte alltid så lätt att vara ovanlig, så när Lisabeth börjar i en ny klass gör hon allt för att dölja sin talang. Den enda som känner till den är hennes nya vän Jesaja, som också bär på en hemlighet. Men så ska klassen göra ett besök på zoo och allt förändras.

TPB-nr: P23846

Bredvidböcker

Den tryckta originalboken medföljer punktskriftsboken.

Olles skidfärd : saga

av Elsa Beskow

28 s. tryckt punktskrift

Olle har fått ett par skidor i födelsedagspresent. Nu längtar han till vintern så han kan åka. När första snön kommer ger han sig ut i skogen och träffar där farbror Rimfrost och kung Vinter. Där finns även gumman Tö som tror att det är dags för våren men hon blir bortjagad av farbror Rimfrost. Hos kung Vinter får Olle prova på olika slags vinterlekar. Väl hemma igen dyker gumman Tö upp igen och den här gången är det dags för våren.

TPB-nr: P23947