Nya punktskriftsböcker september 2013

Inledning

Listan är uppdelad i 3 huvuddelar; Litteratur för vuxna, Litteratur för barn samt Specialproduktioner, vilka ligger på den första rubriknivån. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är i sin tur uppdelad på skön- respektive facklitteratur.

Listan omfattar 75 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Om du får det här brevet

av Sarah Blake

9 vol. (847 s. tryckt punktskrift)

Året är 1940. Iris James, postmästare i den lilla staden Franklin på Cape Cod, levererar nyheter om kärlek och sorg, glädje och förlust till ortsbefolkningen. Hon känner till deras hemligheter, och hon bevarar dem. Den föräldralösa Emma Trask gifter sig med den unge läkaren i Franklin. Radiojournalisten Frankie Bird rapporterar från blitzens London. Hennes röst når över Atlanten. En roman om tre kvinnor, om förlorad oskuld och förlust.

TPB-nr: P24016

Förbannelse

av Laila Brenden

6 vol. (547 s. tryckt punktskrift)

Del 12 i serien Fjällrosor. Det blir ett stort uppröjningsarete på Gjel efter förödelsen, och Anna är rädd att de inte ska bli färdiga i tid till bröllopet. Hon börjar undra om Malcolm har farit ofint fram när han köpte Gjel efter allt som hänt: förödelsen, hoten, mordförsöket. Kommer de att drabbas av mer olycka? Rise har länge undrat hur Skuggan klarar av att försvinna i tomma luften. Han är väl av kött och blod som alla andra - eller?.

TPB-nr: P24104

Kockskola för ensamma hjärtan

av Marita Conlon-McKenna

8 vol. (740 s. tryckt punktskrift)

Alice är skild från Liam och barnen är utflugna. Hon är utbildad kock med erfarenheter från fina restauranger i Dublin. Matlagning är hennes passion, men när hon träffade Liam lämnade hon kockkarriären och arbetar nu på en revisionsbyrå. Uppmuntrad av sina vänner öppnar Alice en kockskola i hemmet. Alla hennes elever har sina egna speciella skäl för att komma till lektionerna. Skolan blir lika mycket en skola för livet som en kurs i matlagning.

TPB-nr: P24065

Vem är blind : dikter

av Lennart Dahl

2 vol. (105 s. tryckt punktskrift)

Förf. som själv är blind, redogör för sina erfarenheter av att leva som diktare och handikappad i Falköping. I dikter och korta prosastycken finns roande episoder om en ledarhund, naturupplevelser och tillfälliga kontakter med medmänniskorna.

TPB-nr: P24037

Allt jag önskar mig : roman

av Grégoire Delacourt

3 vol. (253 s. tryckt punktskrift)

Livet blev inte riktigt som Jocelyne hade tänkt sig. Hon drömde om att bli modeskapare i Paris, men driver en sybehörsaffär i Arras. Hon väntade på drömprinsen, men det var Jo som dök upp. De har två utflugna barn och lever ett stillsamt liv tillsammans. För nöjes skull skriver hon en blogg om sömnad, spets och pärlor. En dag spelar hon på lotto och vinner drygt 18 miljoner euro. Den dagen vinner hon stort. Eller gör hon det?.

TPB-nr: P24066

David Copperfield den yngres levnadshistoria och öden. D. 2

av Charles Dickens

14 vol. (1327 s. tryckt punktskrift)

TPB-nr: P24074

Limpan

av Allan Edwall

3 vol. (276 s. tryckt punktskrift)

En skrivelse till myndigheterna från "alkoholproblematikern" Limpan. En lång humoresk, som fint skildrar hans försök att uttrycka sig som han tror att myndigheterna fordrar. En satir över byråkrati och kanslispråk.

TPB-nr: P24090

Dikter

av Vilhelm Ekelund

8 vol. (702 s. tryckt punktskrift)

Den hittills mest fullständiga utgåvan av förf:s samlade dikter. Innehåll: Diktsamlingarna Vårbris (1900), Syner (1901), Melodier i skymning (1902), Elegier (1903), In candidum (1905), Havets stjärna (1906), Dithyramber i aftonglans (1906), Översättningarna i Grekisk bukett (1906) och slutligen de dikter som finns insprängda i prosaböckerna från och med Böcker och vandringar (1910) och efterlämnade dikter tryckta i Hjärtats vaggvisor (1970).

TPB-nr: P24038

Katedralen vid havet

av Ildefonso Falcones de Sierra

18 vol. (1174 s. tryckt punktskrift)

Bernat, livegen bonde i 1300-talets Spanien, tvingas av sin grymme feodalherre att lämna hustru och gård. Med sonen Arnau flyr han till Barcelona, staden där förrymda trälar har chansen att bli fria. Arnau växer upp och hans liv sammanlänkas med byggandet av Santa Maria del Mar, folkets egen katedral. Arnaud reser sig ur fattigdomen och förtrycket och går mot samhällets topp. Men hans öde vilar i inkvisitionens händer.

TPB-nr: P24060

Hundra år av ensamhet

av Gabriel García Márquez

11 vol. (1128 s. tryckt punktskrift)

En magnifik krönika över släkten Buendías uppgång och fall från stamfaderns grundande av staden Macondo till dess utplånande i en väldig orkan. Den colombianske förf. berättar fantasifullt men ändå realistiskt om såväl det vardagliga som det övernaturliga. Trots ett myller av händelser en lättillgänglig bok.

TPB-nr: P24094

Hennes iskalla ögon : [en ny kriminalroman om Hammarbypolisen]

av Carin Gerhardsen

10 vol. (903 s. tryckt punktskrift)

Den sjätte boken om Hammarbypolisen. Under en och samma dag försvinner två kvinnor oberoende av varandra. Båda lever i till synes ordnade förhållanden, men en helt annan bild framträder när kriminalkommissarie Conny Sjöberg och hans kollegor skrapar på ytan. Båda kvinnorna har levt under mental press och ingen av dem saknar skäl att frivilligt ge sig av. Men upptäckten av en död kropp ger anledning att tänka om.

TPB-nr: P24015

Ett slagfält

av Graham Greene

6 vol. (554 s. tryckt punktskrift)

En polis dräps vid ett politiskt möte av en bussförare med kommunistsympatier. Denne döms till döden. Ett antal människor engagerar sig och försöker få honom benådad. Miljö: 1930-talets London.

TPB-nr: P24130

Skräckens ministerium

av Graham Greene

6 vol. (586 s. tryckt punktskrift)

Skräckens ministerium är ett band ytterst farliga femtekolonnare i 2:a världskrigets London. Genom att injaga fruktan och skräck hos sina offer når de sina mål. Arthur Rowe, som själv tyngs av ett begånget brott, är ett av deras tilltänkta offer. Han har i sin ägo något som bandet vill komma över. Kvalificerad thriller, inträngande psykologisk studie av en mördare och en finstämd kärleksskildring.

TPB-nr: P24133

Den förtrogne

av Hélène Grémillon

6 vol. (522 s. tryckt punktskrift)

En psykologisk spänningsroman som börjar i Paris år 1975. Bland de kondoleansbrev som den 35-åriga bokförläggaren Camille får efter sin mammas död hittar hon ett långt handskrivet brev. Det verkar vara författat av en man vid namn Louis och handlar om en kvinna, Annie. Under de följande veckorna kommer det ett nytt brev varje tisdag. Här berättas en historia om omöjlig kärlek och tragiska människoöden som tar sin början i det ockuperade Frankrike.

TPB-nr: P24017

Ritual : [första boken i Walking man-serien]

av Mo Hayder

11 vol. (1012 s. tryckt punktskrift)

Del 1 i serien Walking man. Polisdykaren Flea Marley hittar en avhuggen människohand i Bristols hamn. Dagen efter hittas den andra handen och mycket tyder på att offret fortfarande var vid liv när händerna avlägsnades. Kriminalkommissarie Jack Caffery får hand om fallet. Sökandet efter offret leder honom och Flea till de mörkaste delarna av Bristol. Samtidigt hemsöks Flea av minnet av sina föräldrars tragiska död i en dykolycka två år tidigare.

TPB-nr: P24062

Moment 22

av Joseph Heller

16 vol. (1486 s. tryckt punktskrift)

Satir om ett amerikanskt flygförband på en bas i Medelhavet under 2:a världskriget. Huvudpersonen, en ung officer, Yossarian, kämpar för att överleva i en galen värld. Modern klassiker som skildrar kriget som en absurd farskarusell där vansinnet satts i system. Det är en mycket rolig bok, där all vardagens logik ställs på huvudet och där medkänslan och rättfärdigheten får slåss för sitt liv.

TPB-nr: P24095

Tempelbranden

av Catharina Ingelman-Sundberg

11 vol. (1036 s. tryckt punktskrift)

Del 3 i förlagsserien Släkten. Romanen utspelas på 1000-talet under en tid då sveaväldet kristnas och släkter slåss om makten med religionen som vapen. Det gamla sättet att leva är på väg mot sin undergång, men i norr är kvinnan fri och kan skilja sig. I den nya tron från Rom är kvinnan mannens egendom.

TPB-nr: P24123

Dans på glödande kol : [ett nytt fall för Maria Wern] : [spänningsroman]

av Anna Jansson

7 vol. (678 s. tryckt punktskrift)

Fjortonde boken om Gotlandspolisen Maria Wern. Elvaårige Leos mamma har dött i sviterna efter en brand. Tillsammans med sin pappa flyttar han till Visby och nu uppstår fler bränder i samma bostadsområde. En politiker utsätts för trakasserier och kort därefter avlider hans hustru i en anlagd brand. Maria Wern berörs personligen eftersom spåren i undersökningen leder till ett gäng där hennes förälskelse brandmannen Björn är med.

TPB-nr: P23998

Pojken i resväskan : [kriminalroman]

av Lene Kaaberbøl

8 vol. (725 s. tryckt punktskrift)

Första boken på svenska med sjuksköterskan Nina Borg som arbetar med flyktingar för Röda korset. En väninna ber Nina hämta ut en resväska på centralstationen i Köpenhamn. I den finns en liten pojke, naken och neddrogad men lyckligtvis vid liv. Nina börjar forska i pojkens förflutna vilket visar sig bli livsfarligt. Romanen skiftar synvinkel mellan Nina, offret och gärningsmannen och utspelar sig även i Östeuropa. Agnete Friis är medförfattare.

TPB-nr: P24018

Lågor av hat

av Erin Kelly

10 vol. (878 s. tryckt punktskrift)

Mamma Lydia har alltid varit den sammanhållande centralgestalten i överklassfamiljen McBride. Men nu har hon avlidit och resten av familjen samlas i fritidshuset i Devon för att sprida hennes aska. Den yngste sonen Felix har för första gången tagit med sin flickvän Kerry. I den kedja av händelser som hon utlöser spricker familjens fasad och sedan länge gömda hemligheter och lögner skapar ett ödesdigert mönster. Psykologisk thriller.

TPB-nr: P24063

Kejsarn av Portugallien : en Värmlandsberättelse

av Selma Lagerlöf

6 vol. (511 s. tryckt punktskrift)

Om en fattig backstugusittare, för vilken kärleken till dottern är allt. Då han förlorar henne, mister han förståndet och lever sedan helt och hållet i inbillningens värld.

TPB-nr: P24179

Katten går i gräset och andra berättelser

av Holger Lewin

3 vol. (272 s. tryckt punktskrift)

Barndomsupplevelser och minnen från 1940-talet och framåt. Finstämda skildringar av fattig landsbygdsbefolkning. Vardagsöden. Kärleken till djur har en framträdande plats.

TPB-nr: P24122

Flyktpunkten

av Val McDermid

11 vol. (1066 s. tryckt punktskrift)

När Stephanie Harker och hennes femårige son Jimmy passerar säkerhetskontrollen på Chicagos flygplats piper metalldetektorn. Stephanie går åt sidan för att bli visiterad. Samtidigt ser hon hur en man i uniform för bort Jimmy. Hon kastar sig efter kidnapparen men brottas ner av säkerhetspersonalen. FBI kopplas in och Stephanie tvingas söka svar i det förflutna. Någon vill ta Jimmy ifrån henne. Men vem? Och varför?.

TPB-nr: P23974

Där ingen har gått : [spänningsroman]

av Melanie McGrath

11 vol. (977 s. tryckt punktskrift)

Edie Kiglatuk är halvinuit, vildmarksguide och isbjörnsjägare. En man som hon tidigare guidat dör och händelsen avskrivs som en jaktolycka. Sedan avlider även Edies älskade styvson Joe och hon blir alltmer övertygad om att de två dödsfallen har ett samband. Hon börjar söka efter sanningen, men inser att det inte bara är hennes eget liv som är hotat. Utspelar sig på den kanadensiska delen av Arktis. Nominerad till The Gold Dagger 2011.

TPB-nr: P24067

En välbevarad hemlighet

av Kate Morton

14 vol. (1317 s. tryckt punktskrift)

1961. Sextonårige Laurels familj har picknick nere vid bäcken. Själv gömmer hon sig i en koja och drömmer om framtiden. Men innan den idylliska eftermiddagen övergår i kväll kommer Laurel att bli vittne till ett brott som förändrar allt. Femtio år senare är Laurel en firad skådespelerska som har allt. Men hon plågas av minnena från den där dagen och börjar söka sanningen. Den visar sig vara långt mer omskakande än hon kunnat föreställa sig.

TPB-nr: P23990

Livet efter dig

av Jojo Moyes

11 vol. (968 s. tryckt punktskrift)

Will Traynor vet precis hur han ska få slut på sitt liv. Han är trött på det dystra och instängda livet i rullstolen efter motorcykelolyckan. Förut var han en framgångsrik aktiemäklare i London, reste mycket och hade snygg flickvän. Lou Clark mister sitt jobb på kaféet i den lilla staden där hon bott hela sitt liv med sina föräldrar. När hon tar jobbet som sällskap åt Will inser hon snart att hon måste få honom att ändra sig.

TPB-nr: P23973

Den grekiska hjälmen : en Homandeckare

av Jan Mårtenson

8 vol. (826 s. tryckt punktskrift)

En Homan-deckare. Under ett bröllop i Stratford-upon-Avon träffar Johan Kristian Homan en förmögen svensk boende i Schweiz. Denne är samlare med inriktning på antikviteter från Grekland och Rom. Nu ber han Homan köpa in en bromshjälm från 500-talet f.Kr., till salu på en utställning i Miami Beach. Johan Kristian Homan tar uppdraget, åker till Miami Beach och köper hjälmen. Beslutet visar sig få dramatiska konsekvenser, inte bara för honom själv.

TPB-nr: P23996

Röd måne

av Elisabet Nemert

11 vol. (1036 s. tryckt punktskrift)

År 1626 hittar läkekvinnan Ingrid Ingemarsdotter en övergiven, nyfödd flicka. Hon tar med henne hem till gården Näs som ligger nära Skokloster i Uppland. Flickan döps till Indra och får växa upp hos Ingrid som undervisar henne om växternas läkande kraft. Men Indra har också begåvats med läkande händer, en förmåga som måste hållas hemlig. Den som har kraft att läka sjukdom har också kraft att framkalla det som är ont. Straffet för trolldom är döden.

TPB-nr: P23997

Den blinde taxichauffören och andra berättelser

av Pelle Olsson

80 s. tryckt punktskrift

Sjuksköterskan Göran måste ta taxi för att hinna hjälpa alla patienter. Chauffören är blind och Göran hjälper till och pekar ut vägen. Bertil är 60 år och älskar att springa maraton. Men vem är den gamle gubben som springer om honom i lopp efter lopp? Anders ska träffa sin ungdomskärlek Monica. De är gamla nu, men finns känslorna kvar? Boken Den blinde taxichauffören innehåller fem skrönor om konsten att åldras med stil. LL-bok.

TPB-nr: P24005

En tiger för en ängel

av Anne Birkefeldt Ragde

6 vol. (573 s. tryckt punktskrift)

Författarens första vuxenroman är en barndomsskildring som utspelar sig på 1950-1960-talet. Lotte som är åtta år längtar hela tiden till sommarlovet. Då får hon bo hos sin farmor och farfar på Vestlandet och hjälpa dem med sysslorna på gården. Den här sommaren kommer hon inte ifrån problemen hemma i Trondheim. Hon vaknar av djurlika skuggor som hotar henne och hon plågas av föräldrarnas gräl och skilsmässa. Ingen av dem verkar bryr sig om henne.

TPB-nr: P23995

Illusionisten

av Nora Roberts

6 vol. (501 s. tryckt punktskrift)

Ryan Swan har fått chansen att producera ett tv-program, något hon länge längtat efter. Programmet ska handla om den populära och eftertraktade illusionisten Pierce Atkins. Mötet med Pierce blir inte helt okomplicerat eftersom ingen av dem kan motstå passionen som blossar upp mellan dem. Verkligheten hinner dock snart ikapp när Ryan förstår att Pierces yrke faktiskt kan kosta honom livet och när han vägrar att ge upp sin karriär har hon inget val.

TPB-nr: P24103

I enslighet framfödt

av Anita Salomonsson

7 vol. (666 s. tryckt punktskrift)

Klara Höglander är hemmadotter på länsmansgården i 1880-talets Västerbotten, men hon drömmer om något annat. Så blir hon förälskad i soldaten Lars från Kräkånger som definitivt inte är lämplig. När Klara befinns vara med barn blir föräldrarna desperata, de blir fångvaktare, stänger in, bevakar och hemlighåller. En natt föder Klara ett barn som måste gömmas undan. Berättelsen är baserad på ett verkligt kvinnoöde.

TPB-nr: P24064

Fem svarta höns

av Nevil Shute

10 vol. (911 s. tryckt punktskrift)

Fängslande roman från Malackas djungler under den japanska ockupationen (2:a världskriget), då en skara brittiska kvinnor och barn tvingades ut på en strapatsrik vandring, samt från australiensisk landsbygd, där hjältinnan omsider hamnar.

TPB-nr: P24048

I farans riktning : [morden i Sandhamn]

av Viveca Sten

10 vol. (919 s. tryckt punktskrift)

Sjätte Sandhamnsdeckaren med kriminalinspektör Thomas Andreasson och juristen Nora Linde. Annandag jul hittas ett lik på stranden i Sandhamn. Thomas som kallas in står snart inför att fall som involverar en krigskorrespondent, en politisk organisation på högerkanten och en vårdnadstvist. Medan han söker efter den gemensamma nämnaren sker ytterligare ett dödsfall. Samtidigt brottas Nora med egna problem när hennes yrkesmässiga heder sätts på spel.

TPB-nr: P24118

Boel och Oscar

av Josefine Sundström

7 vol. (615 s. tryckt punktskrift)

Boel, 30, och Oscar, 90, möts i en bostadsrättsförening i Stockholm där den före detta arkitekten Oscar bor och den före detta galleristen Boel flyttar in. Deras liv växer fram i växelvisa kapitel med minnen av en liten sons fisketur som slutar i tragedi. Oscars hustru är dement och bor på ett sjukhem där de dagliga besöken avslöjar en allt sämre åldringsvård. Boels bitterhet bryts mot Oscars livserfarenhet. Ömsint skildring av kärlek och vänskap.

TPB-nr: P23958

Århundradets kärlekssaga

av Märta Tikkanen

2 vol. (168 s. tryckt punktskrift)

Förf. vittnar i sin första diktsamling lättfattligt och öppenhjärtligt om sitt problemfyllda samliv med maken Henrik, författare, konstnär och - alkoholist.

TPB-nr: P24050

Krimineller : 14 kriminalnoveller

av Aino Trosell

5 vol. (404 s. tryckt punktskrift)

I sex av bokens fjorton kriminalnoveller är Siv Dahlin, känd från författarens kriminalromaner, huvudperson. Siv bor i Malung. I en av novellerna passar hon på att arbeta extra under Dansbandsveckan då en kvinna försvinner. En efterlängtad men farlig semester på Capri är ämnet i en novell och i en annan blir Siv efter stort motstånd övertalad att prova nätdejting, något som visar sig vara långt ifrån riskfritt.

TPB-nr: P23971

Rädda varje spillra

av Jesmyn Ward

7 vol. (673 s. tryckt punktskrift)

En orkan växer sig starkare över Mexikanska golfen. Snart kommer den att nå Mississippis kust, och 14-åriga Eschs hem. Hon ser sin alkoholiserade pappa bli allt oroligare. Han försöker rusta familjens hus, medan hon och hennes bröder får ta hand om sig själva och varandra. Hon ser sin mamma, närvarande i sin frånvaro, vaka över dem. Prisbelönad roman som utspelas under tio dagar före Katrina och under orkanens omedelbara efterdyningar.

TPB-nr: P23999

Facklitteratur

Blommor från mormors tid

av Ulla Beyron

3 vol. (227 s. tryckt punktskrift)

Om blommor för torp och stuga, älskade blommor som pion, brandgul lilja, stormhatt, akleja, löjtnantshjärta, borstnejlika, bondros ... Om 50 växter, om härkomst, förädling och användning, inte minst för läkedom, verklig eller suggererad av folktron, om det latinska eller grekiska namnets betydelse. Sist ett latinskt, ett svenskt och ett utländskt namnregister.

TPB-nr: P24059

Pompeji : livet och döden i en romersk stad

av Hans Furuhagen

2 vol. (190 s. tryckt punktskrift)

År 79 e. Kr. begravdes de romerska städerna Pompeji och Herculaneum i aska vid Vesuvius' våldsamma utbrott. Utgrävningar pågår ännu och nya resultat presenteras ständigt. Antikens vardagsliv i en romersk stad levandegörs i denna utökade och aktualiserade upplaga.

TPB-nr: P24039

Liten kaka : småkakor, pajer och andra söta bakverk

av Emelie Holm

2 vol. (163 s. tryckt punktskrift)

En receptsamling för dig som gillar sötsaker. Bokens inleds med allmänna tips till bagaren och fortsätter sedan med recept på allt från glass till pajer och tårtor. Ett avslutande kapitel ägnas åt söta drinkar. Författaren är dessertkreatör och driver en bakblogg.

TPB-nr: P24106

Svenska melodifestivalen 1958-1995 : den svenska uttagningen till Eurovision Song Contest : en diskografi

av Stefan Johansson

3 vol. (329 s. tryckt punktskrift)

Diskografi som förtecknar samtliga bidrag till den svenska melodifestivalen 1958-1995. Melodierna presenteras årtalsvis i den ordning de hamnade vid omröstningen. Förutom vilken grupp eller artist som framförde bidraget anges upphovsmännen och skivbolag med skivnummer i de fall bidragen spelats in på skiva. Vidare fakta om varje tävling och om inspelningar av bidragen med andra artister.

TPB-nr: P23932

Att vilja sitt öde - trots allt

av Sigrid Kahle

25 vol. (2311 s. tryckt punktskrift)

I andra delen av sina memoarer återvänder S.K. till Indien, verkar i USA och lever i ett Sudan före inbördeskrig och delning. Hon berörs starkt av årtiondets politiska och sociala oro. Som kvinna och diplomathustru försöker hon utveckla sig som författare och känner frustration över att inte tillräckligt kunna delta i den intellektuella debatten även om hon med sin koppling till svenska kultursidor alltmer blir ett namn för svenska läsare..

TPB-nr: P23994

Kosmiska lektioner. 2

av Martinus

5 vol. (462 s. tryckt punktskrift)

Den danske mystikern Martinus (1890-1981) förklarar sin kosmologi, läran om världsalltet i sin helhet, i 19 artiklar. Artiklarna tar upp olika aspekter av hans kosmologi, bland annat: Reinkarnationsprincipen, Världsreligion och världspolitik, Den stora födelsen och Vägen, sanningen och livet. Innehåller 14 artiklar som inte tidigare varit publicerade på svenska.

TPB-nr: P24105

Såld

av Zana Muhsen

6 vol. (552 s. tryckt punktskrift)

Berättelsen om de två engelska flickorna Zana och Nadja som, 16 och 14 år gamla, såldes av sin far till vänners söner i en bergsby i Jemen. Sommaren 1980 for de med fadern till dennes hemland i tron att det var en semesterresa men plötsligt fann de sig bortgifta med två främlingar. Till slut lyckades flickornas engelska mor spåra döttrarna och, efter en 8 år lång mardröm, får Zana utresetillstånd.

TPB-nr: P24160

Vår mikrokokbok

av Ragnhild Nergård

3 vol. (279 s. tryckt punktskrift)

Lättillgänglig kokbok om att laga mat i mikrovågsugn. Recept på grönsaksrätter, fiskrätter, kötträtter, efterrätter och olika slags smårätter har alla måttliga mängder ingredienser och kräver inte så många moment vid tillagningen. Inledningsvis beskrivs hur ugnen fungerar, lämpliga kärl m m.

TPB-nr: P24010

Lort-Sverige

av Ludvig Nordström

11 vol. (1031 s. tryckt punktskrift)

Detta sociala reportage är resultatet av en resa, som förf. företog på den svenska landsbygden för att undersöka bostads- och levnadsförhållandena hos de fattigaste befolkningsskikten i Sverige. Boken väckte stor uppmärksamhet när den utkom år 1938.

TPB-nr: P23992

Dansa för oss

av Michael Nyqvist

5 vol. (461 s. tryckt punktskrift)

Skådespelaren Michael Nyqvist berättar om sitt liv med början i barndomen på 1960-talet, via tonåren och tiden som teaterstudent till idag. Arbetet med boken påbörjades efter en filmpremiär på New Yorks finaste biograf där Michael Nyqvist upptäcker att nästan alla hans scener i filmen är bortklippta. Han berättar om hur han tvivlar på sin egen förmåga men också om lyckan i de stunder han känner att han räcker till.

TPB-nr: P23986

Prinsessan Estelles bönbok

65 s. tryckt punktskrift

Ett antal böner som både barn och vuxna kan samlas kring. Även korta bibeltexter och välkända psalmer ingår. Traditionen att ge ut en bönbok när ett kungligt barn har fötts går tillbaka till Kronprinsens barnabok som utgavs 1780 med tillägnan till prins Gustav Adolf, son till Gustav III. Utgivningen sker i samarbete med Kungliga Hovförsamlingen.

TPB-nr: P24027

Lisens indiska spa : [med inspiration från Ayurveda]

av Lisen Sundgren

3 vol. (269 s. tryckt punktskrift)

Med inspiration från resor i Indien och ayurveda beskriver författaren hur man kan skapa ett indiskt spa i sitt eget badrum. Boken innehåller en mängd recept på skrubbar, bad och ångbad, örtoljor och ansiktsmasker men också på drycker, till exempel smoothies. Recepten är anpassade efter svenska råvaror. Här finns allt från enkla skönhetstips till recept för en hel indisk badceremoni som kan få det enklaste badrum att te sig som ett indiskt palats.

TPB-nr: P24108

Lisens örtspa : [för skönhet och välbefinnande]

av Lisen Sundgren

4 vol. (327 s. tryckt punktskrift)

Välgörande örter kan användas året runt för att skapa ett eget spa. Här finns förslag på olika bad, ansiktsvatten och salvor. Boken följer årstiderna och beskriver örternas särskilda egenskaper, mejram är till exempel lugnande och björklöv kan användas som en naturlig tvål.

TPB-nr: P24109

Tractatus logico-philosophicus

av Ludwig Wittgenstein

4 vol. (350 s. tryckt punktskrift)

Detta ungdomsverk av Wittgenstein är ett av 1900-talets mest egenartade och omdebatterade filosofiska verk. I form av aforismer behandlas de flesta av filosofins klassiska problem och får här, enligt Wittgenstein själv, sin slutgiltiga lösning.

TPB-nr: P23922

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Noa äter gift

av Kirsten Ahlburg

9 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Noa har sommarlov och bor i en stuga med sin familj. Han är ensam hemma och börjar bli godissugen. Först letar han i alla skåp men hittar inget godis. Men så hittar han några godisbitar på golvet. Noa äter upp godiset. Efter ett tag får Noa ont i magen. Mamma och pappa kommer hem och mamma berättar att det var gift i godiset.

TPB-nr: P23991

Mellan vinter och himmel

av Elin Bengtsson

3 vol. (281 s. tryckt punktskrift)

Andreas är femton år och ska snart dö. Alla hanterar det på sitt eget sätt. Mamman är överbeskyddande, pappan glider undan och storebror Martin flyr in i sitt gitarrspelande. Andreas verkar inte bry sig utan sitter framför teven med volymen högt uppskruvad. Martin får mardrömmar och tycker att han själv förtjänar att dö istället eftersom han föraktar sin brors håglöshet. I hemlighet skriver Andreas upp tre viktiga saker han måste hinna med.

TPB-nr: P24192

Kim och Lina badar en bil

av Torsten Bengtsson

25 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Fristående del i serien om Kim och Lina. Syskonen hälsar på farmor och farfar på landet. En skrotsamlare vid namn Kurt bor granne. Kim och Lina bestämmer sig för att hälsa på honom. Kurt är inte hemma. Kim och Lina börjar leka i en gammal bil. Rätt som det är börjar bilen rulla rakt ner mot sjön. Kim och Lina kan inte stoppa bilen.

TPB-nr: P24113

(Re)play!

av Jean-Philippe Blondel

3 vol. (220 s. tryckt punktskrift)

Till Benjamins gymnasieskola ska det komma en känd musikkritiker. Några band ska få chansen att spela och kanske bli upptäckta. Benjamin hade ett band. Han hade en vän, Mathieu. Han var kär i Clara, sångerskan i bandet. Tills en dag när allt raserades och han inte hade något kvar. Är det dags att försöka glömma det som varit och spela ihop igen? Att försöka satsa på den gemensamma musikdrömmen.

TPB-nr: P24187

Slutet är nära

av Douglas Foley

3 vol. (308 s. tryckt punktskrift)

Del 9 i serien som börjar med Habib - meningen med livet. Sista delen. Snart är terminen slut och Habib har jättemycket att tänka på. Klassen ska på utflykt till Gotland, en låttext ska skrivas till avslutningen, läxor måste göras och fotboll spelas. Samtidigt händer det mystiska saker på morfars kolonilott. Dessutom är Paris tillbaka, men hur ska Habib hinna med att umgås och ändå få tid att skriva dagboken? Något måste offras.

TPB-nr: P24002

Dödsknäpp

av Håkan Jaensson

4 vol. (294 s. tryckt punktskrift)

Totte är en alldeles vanlig kille som går på mellanstadiet. Han har en hemlighet som han inte vågar avslöja för någon. Totte tror att han kommer att dö inom två veckor. Förtvivlat grubblar han på hur han ska tillbringa sin sista tid och vad som kommer att hända efter döden. Samtidigt blir han modig, säger ifrån och ger igen, nu finns det ju inget att förlora. Allvaret blandas med humoristiska tankar om hur härligt livet kan vara.

TPB-nr: P24193

En dag vid stranden - och en haj

av Trine Jakobsen

11 s. tryckt punktskrift

En badutflykt till stranden en solig sommardag blir dramatisk genom att en sillhaj råkar komma in bland de badande. Boken är mycket lättläst med enkla ord och korta meningar. Lämplig för lästräning.

TPB-nr: P24011

Dit man längtar

av Ylva Karlsson

5 vol. (466 s. tryckt punktskrift)

Hedvig lever i en framtida värld med stora klasskillnader. Hon kommer från ett välbärgat hem i Täby och läser på universitet. Hon och en skolkamrat, Melinda, blir relegerade när de kritiserar rektorn. Hedvig följer med Melinda till ett slumområde i Stockholm. Hon upprörs över fattigdomen och vill kämpa för ekonomisk rättvisa och sexuell frihet. Tankeväckande framtidsvision och om att ta ställning.

TPB-nr: P24177

Femte hjulet

av Jeff Kinney

2 vol. (165 s. tryckt punktskrift)

Del 7 i serien som börjar med Gregs bravader. Det drar ihop sig till Alla hjärtans dagdans på Gregs skola. Greg vill gärna ha en dejt att gå med till dansen men vet inte hur han ska våga fråga någon tjej. Till slut får han en dejt men inget blir som Greg har tänkt sig. Hemma har farbror Gary flyttat in, bankrutt efter att ha satsat alla sina pengar på att sälja konstiga t-shirts. Det ställer till det för hela Gregs familj men även för Rodrick.

TPB-nr: P24019

Blod & choklad

av Annette Curtis Klause

6 vol. (530 s. tryckt punktskrift)

Vivian, en till synes vanlig tjej i high school, bär på en hemlighet. Hennes familj består av varulvar. Hon försöker smälta in i skolmiljön, men det är svårt. Hon sörjer över att hon är annorlunda, men är samtidigt stolt över att vara av ulvaätt. När det gäller pojkvänner känner hon sig också kluven. Gänget med tonåriga varulvskillar känner hon ingen dragning till, men att söka sig en pojkvän bland vanliga människor är inte populärt hos klanen.

TPB-nr: P24120

Kalle Blomkvist och Rasmus

av Astrid Lindgren

4 vol. (352 s. tryckt punktskrift)

Del 3 i serien som börjar med Mästerdetektiven Blomkvist. Eva-Lotta och Anders får ett nytt "detektivt" uppdrag, när Rasmus, deras nyfunna lilla vän, blir kidnappad.

TPB-nr: P24009

Mästerdetektiven Blomkvist

av Astrid Lindgren

3 vol. (302 s. tryckt punktskrift)

Kalle Blomkvist, 13 år, och hans jämngamla kamrater Eva-Lotta och Anders bor i ett idylliskt villaområde i en småstad. En dag under sommarlovet kommer Eva-Lottas farbror Einar på besök. Han uppför sig så underligt att Kalle beslutar skugga honom.

TPB-nr: P24007

Mästerdetektiven Blomkvist lever farligt

av Astrid Lindgren

4 vol. (377 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien som börjar med Mästerdetektiven Blomkvist. Ett mord måste lösas av Vita Rosen med Kalle Blomkvist i spetsen samtidigt som det sedvanliga kriget med Röda Rosen pågår.

TPB-nr: P24008

Visst kan Lotta cykla

av Astrid Lindgren

21 s. tryckt punktskrift

Lotta på Bråkmakargatan önskar sig hett en cykel på födelsedagen. Men först måste hon visa att hon är stor nog och verkligen kan cykla.

TPB-nr: P24085

Det blåser på månen

av Eric Linklater

7 vol. (694 s. tryckt punktskrift)

Fantasifull berättelse om hur Dina och Dorinda och deras vänner Puman och Falken befriar flickornas far ur fångenskap.

TPB-nr: P24084

Från mörkret mot ljuset : maj

av Per Nilsson

4 vol. (326 s. tryckt punktskrift)

Del 5 i serien Extra som börjar med En morgon stod hon bara där. Extra är en flicka som går i Pim-Pims klass fast det är bara han som vet att hon är en ängel. Hon är samtidigt både underlig och fantastisk. De har blivit kompisar. Pim-Pim har fått ett uppdrag av Extra. För att slutföra det behöver han bara säga ett enda ord men han får inte reda på vilket ord eller vem han ska säga det till. Det är svårt att omges av både onda och goda krafter.

TPB-nr: P23983

Striden om Olympen

av Rick Riordan

9 vol. (812 s. tryckt punktskrift)

Del 5, fristående, i serien som börjar med Född till hjälte. Percy Jackson är tillbaka. Killen som till vardags har dyslexi och ADHD samt svårt att passa in men som också är son till guden Poseidon och en riktig hjälte. En spådom som sagt att Percy kommer ställas inför sin värsta utmaning slår in. Han måste nu välja om han ska stå kvar på gudarnas sida eller gå över till titanerna. Oavsett vad han väljer kommer det bli en kamp på liv och död.

TPB-nr: P24025

Balladen om en bruten näsa

av Arne Svingen

3 vol. (335 s. tryckt punktskrift)

Trettonårige Bart är döpt efter Bart Simpson. Hans mamma valde namnet för att han skulle blir en rolig tuffing. Bart känner sig dock inte som någon rolig tuffing. Familjen bor i ett sunkigt höghusområde, hans mamma lägger nästan alla pengar på krogen och hans pappa är borta. I skolan har han inte direkt några vänner. Barts hemliga dröm är att bli operasångare men det är en dröm han vet aldrig kommer uppfyllas. Men en dag händer något oväntat.

TPB-nr: P24112

Den femte vågen

av Rick Yancey

11 vol. (1051 s. tryckt punktskrift)

Jorden attackeras av utomjordingar, De andra. I ett första anfall slås all elektromagnetism ut, sen följer en tsunami, pest och prickskyttar som lämnar få överlevande. Sextonåriga Cassie har förlorat sina föräldrar och hennes bror har tagits tillfånga. Ensam försöker hon överleva i sin flykt undan De andra. Att De andra ser ut precis som vanliga människor gör att hon inte kan lita på någon.

TPB-nr: P24186

Facklitteratur

Rosas buss

av Fabrizio Silei

39 s. tryckt punktskrift

Bens morfar har länge lovat att han ska visa något spännande. Det han vill visa finns på ett museum och där blir Ben först besviken. Saken är en gammal buss. Men morfar börjar berätta att det här är en speciell buss. 1955 åkte en kvinna som hette Rosa Parks med den. På den tiden i USA fick svarta och vita inte sitta på samma säten i en buss. Rosa, som var svart, satte sig trött på ett säte för vita. Att hon vägrade resa på sig förändrade hela USA.

TPB-nr: P23959

Specialproduktioner

Taktila bilderböcker

Taktila bilderböcker innehåller collagebilder eller screentryckta bilder.

Till vildingarnas land

av Maurice Sendak

24 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Max bråkar, han jagar hunden, säger emot mamma och får till sist gå och lägga sig utan kvällsmat. På kvällen börjar en skog växa i Max rum och han seglar i fantasin iväg i en egen båt till vildingarnas land där han blir kung över stora hemska monster. Men det blir tråkigt i längden att dansa och föra oväsen med vildingarna. Max seglar hem igen och där väntar middagen, fortfarande varm.

TPB-nr: P23553

Tänk robot : kan en robot tänka?

av Peter Ekberg

84 s. tryckt punktskrift

Redan idag finns en mängd olika robotar i vår vardag. Det finns gräsklipparrobotar, rymdrobotar och leksaksrobotar. Författaren skriver utförligt om olika slags robotar, humanoider som ser ut som människor och om artificiell intelligens. Robotar finns även i en mängd böcker och på film. Men hur kommer robotarna se ut i framtiden? Kommer robotarna kunna tänka? Kommer robotarna ta över världen?.

TPB-nr: P24055

Världens viktigaste bok : om kroppen, känslor och sex

av Nathalie Simonsson

4 vol. (390 s. tryckt punktskrift)

Världens viktigaste bok är uppdelad i sju avsnitt: kroppen, könsroller, familj, hur man kan må, vänskap, kärlek samt sex. Vid sidan av kroppens utveckling och allt som händer i puberteten skriver författaren om känslor, skönhetsideal, pinsamheter, sexuella läggningar och en mängd andra saker. Bokens budskap är att alla människor är olika men ändå lika mycket värda. Författaren är sexualupplysare på RFSU, Riksförbundet för sexuell upplysning.

TPB-nr: P24114