Nya punktskriftsböcker oktober 2013

Inledning

Listan är uppdelad i 3 huvuddelar; Litteratur för vuxna, Litteratur för barn samt Specialproduktioner, vilka ligger på den första rubriknivån. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är i sin tur uppdelad på skön- respektive facklitteratur.

Listan omfattar 75 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Kvinnorna på stranden

av Tove Alsterdal

9 vol. (850 s. tryckt punktskrift)

En svart thriller om människohandel i Europa. Svenska Terese snubblar över liket av en afrikansk man på en strand i Spanien. I närheten kliver Mary iland efter att ha smugglats över havet och Ally från New York reser till Europa för att söka efter sin försvunna man, en journalist som skriver om människohandel. De tre kvinnornas vägar korsas och en värld uppdagas där människor kan köpas, säljas, byta skepnad eller dö.

TPB-nr: P24164

Familjehemligheter

av Laila Brenden

6 vol. (551 s. tryckt punktskrift)

Del 13 i serien Fjällrosor. Rise har glömt Alices varning om att passa sig för Ben, Lord Sommervilles personlige betjänt. Och nu är det för sent. När hon hittar ett kuvert med Annas namn på hos Lord Sommerville kommer Ben på henne. I Lillehammer försöker Viljar finna lycka och ro i livet. Men vad ska han göra med Ebba och stölderna? Och hur ska han kunna betala boten som prästen ålagt honom, utan att bli ruinerad?.

TPB-nr: P24276

Chin Ping Mei : romanen om Hsimen och hans sex fruar

26 vol. (2440 s. tryckt punktskrift)

Kulturhistoriskt intressant, berömd och beryktad medeltida kinesisk sederoman med detaljrik, ofta poetisk men lika ofta fränt realistisk skildring av livet i en förmögen köpmannafamilj vid 1100-talets början. Fint nyanserade porträtt av den rike drönaren Hsimen, hans hustru och bihustrur, horhusbekanta och dryckesbröder i ett samhälle, präglat av korruption och sederöta.

TPB-nr: P24135

David Copperfield den yngres levnadshistoria och öden. D. 1

av Charles Dickens

TPB-nr: P24073

Mörka platser

av Gillian Flynn

12 vol. (1124 s. tryckt punktskrift)

Libby Day var sju år när hennes mamma och två systrar mördades. Själv flydde Libby från familjens lilla bondgård i den iskalla januarivintern. Hon överlevde och vittnade om att hennes femtonårige bror var mördaren. Tjugo år senare sitter Ben i fängelse. Ett hemligt sällskap, Mordklubben, letar upp Libby i jakt på bevis som de hoppas ska kunna få Ben frigiven. Libby funderar ut en plan för att kunna tjäna pengar på sin historia.

TPB-nr: P24174

Augustiresan

av Anna Fredriksson

9 vol. (794 s. tryckt punktskrift)

Jenny har nyss fyllt fyrtio när hon upptäcker att hennes man varit otrogen. Det blir skilsmässa och tillvaron rasar samman. Tre ungdomsvänner övertalar henne att följa med på en cykelsemester genom Österlen. Under resan får Jenny veta att en av väninnorna har känt till makens otrohet utan att säga något. Den muntra stämningen försvinner och kotterier bildas i den lilla gruppen. Så småningom framkommer att Jenny har problem utöver skilsmässan.

TPB-nr: P24229

Torka aldrig tårar utan handskar. 3, Döden

av Jonas Gardell

D. 3: 6 vol. (560 s. tryckt punktskrift)

Del 3 i flerbandsverket Torka aldrig tårar utan handskar. En berättelse om de homosexuella vännerna Paul och Bengt, Seppo och Lars-Åke samt Rasmus och Benjamin i 1980-talets Stockholm. De sökte friheten och kärleken men sjukdomen aids tog deras liv efter att de fått utstå lidande och förnedring. Här finns exempel på svek men också på kärlek som trotsar allt.

TPB-nr: P24172

Gideons ring : [en ny kriminalroman om Hammarbypolisen]

av Carin Gerhardsen

9 vol. (867 s. tryckt punktskrift)

En naken ung kvinna springer på en väg i sommarnatten. Morgonen därpå hittas hon utanför pianoteknikern John Gideons dörr på Söder i Stockholm. Hon kan inte berätta vem hon är eller vad hon har råkat ut för och Gideon själv håller sig undan. Ovanpå detta får kriminalkommissarie Conny Sjöbergs grupp ett spädbarnslik och en dödsmisshandel att ta sig an. Meningsskiljaktigheter leder till spänningar mellan poliserna. Femte boken i serien om Hammarbypolisen.

TPB-nr: P24014

Hjärtpunkten

av Graham Greene

8 vol. (766 s. tryckt punktskrift)

Klassisk roman som utspelar sig i Freetown i den brittiska kolonin Sierra Leone i Västafrika under 2:a världskriget. Huvudpersonen är major Scobie, en medelålders och ansvarskännande polistjänsteman. Scobie är troende katolik och berättelsen drivs av hans inre moraliska konflikter. Ett av bokens centrala teman är hur svårt det är att nå fram till och förstå andra människor på djupet.

TPB-nr: P24117

Vad som än händer

av Kristin Hannah

14 vol. (1322 s. tryckt punktskrift)

Sommaren 1974 får den blyga, tysta tonåringen Kate Mularkey en ny granne. Snygga, populära Tully Hart flyttar in i huset mittemot. På yan är de varandras motsatser, men de blir ändå bästa vänner och följs åt genom skola och universitet. Tully har ambitioner och vill bli känd och beundrad. Kate bildar familj med sitt livs kärlek.Mot alla odds håller de sin vänskap vid liv i år efter år. Om löften, hemligheter, svek och djup vänskap.

TPB-nr: P24134

Skumrask : [en Sten Wall-deckare]

av Björn Hellberg

7 vol. (603 s. tryckt punktskrift)

Kommissarie Sten Walls tjugoandra fall. En uteliggare mördas brutalt i Stockholm medan Sten Wall befinner sig där. Detta visar sig få konsekvenser även i kommissariens hemstad. Utredningens resultat pekar på att organiserade tiggarligor kan ligga bakom brottet. Samtidigt blir den morddömde Allarsson försatt på fri fot, tidigare än förväntat. Kanske hotbilden mot Wall och chefsåklagare Yngve Brockman kvarstår.

TPB-nr: P24165

Och bergen svarade

av Khaled Hosseini

11 vol. (979 s. tryckt punktskrift)

En släkthistoria om hur de val vi gör får konsekvenser för kommande generationer. Sabor bor i den fattiga byn Shadbagh i Afghanistan. För att kunna försörja sin växande familj säljer han den fyraåriga dottern Pari. Det medför att Pari och hennes storebror Abdullah för alltid känner saknad efter varandra. Flera berättelser om andra släktingars förhållande till varandra, i olika delar av världen, speglar syskonens öde.

TPB-nr: P24167

Nattsländan : roman [om barnmorskan Cecilia Lund]

av Katerina Janouch

10 vol. (898 s. tryckt punktskrift)

Del 6 i serien inledd med Bedragen. Cecilia vaknar upp på sjukhuset efter en hjärtinfarkt. Hon inser att hennes liv måste ändras; att gå vidare i äktenskapet framstår som en omöjlighet. Också Cecilias syster Susannas liv genomgår dramatiska förändringar och systrarna svetsas samman än mer. När Cecilia återvänder till förlossningskliniken försvinner chefsbarnmorskan Tatiana spårlöst. Cecilia engagerar sig och långsamt går sanningen upp för henne.

TPB-nr: P24205

Tre män i en båt : (för att inte tala om hunden)

av Jerome K. Jerome

6 vol. (539 s. tryckt punktskrift)

Berättaren, hans båda vänner Harris och George samt hunden Mortmorency är huvudagerande i den här humoristiska berättelsen om en båtfärd på Themsen, som de tre vännerna företar för att komma ifrån civilisationens jäkt. Utkom på svenska första gången 1890.

TPB-nr: P24042

Tragedi på en lantkyrkogård

av Maria Lang

5 vol. (455 s. tryckt punktskrift)

Ond bråd död i Bergslagen. Puck Bure får sin julvistelse i Skoga förstörd, sedan hon funnit ortens handelsman dräpt bakom sin disk. Stockholmskriminalaren Christer Wijk kallas in för att finna förövaren av brottet.

TPB-nr: P24087

Väster om Vinga : roman

av Viveca Lärn

9 vol. (792 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien inledd med Öster om Heden.Tobakshandlarbröderna Åke och Holger i Göteborg är osams och Holger vill flytta från deras gemensamma gamla föräldrahem. Högstadieläraren Margareta är inte sig lik och det är inte hennes man Axel heller. Hon börjar måla akvarell och blir intresserad av läraren, Marcel från Sri Lanka. Roger, den karismatiska nagelterapeutens rike man, hyr Fyrmästarbostaden på Vinga dit han bjuder vännerna.

TPB-nr: P24168

Levande och döda i Winsford : roman

av Håkan Nesser

10 vol. (917 s. tryckt punktskrift)

En kvinna kommer till byn Winsford på Exmoor i sydvästra England där hon bosätter sig i ett ensligt beläget hus på heden. Hon har med sig sin hund som hon har bestämt sig för att överleva. Kvinnan använder inte sitt riktiga namn. Hon har ett förflutet och en historia. Men vem var egentligen hennes man? Frågan är om han fortfarande lever. Vad var det som hände i Marocko för trettio år sedan? Någon kanske letar efter henne.

TPB-nr: P24166

Historier från Färs

av Fritiof Nilsson Piraten

5 vol. (477 s. tryckt punktskrift)

Här ges ytterligare prov på Piratens förmåga att blanda det komiska och det tragiska. Bland annat Klerk, Lutterlögn, Sång vid en grav och Mannen som blev ensam.

TPB-nr: P24093

Amerikauret : roman

av Vibeke Olsson

8 vol. (731 s. tryckt punktskrift)

Del 4 i serien inledd med Sågverksungen. Det är sekelskifte också på Svartviks sågverk, men det som märks mest är diskussionerna om föreningsrätten. Varför skulle inte sågverksarbetarna ha rätt att organisera sig? Bricken ska snart föda sitt sjunde barn. Hemmet är trångt, men hon blir ändå tveksam när magister Sundblad vill skicka Nikanor, till läroverket i stan. Ska hennes äldste son bli en främling bland sina egna?.

TPB-nr: P23908

Volotinens första fru och annat gammalt

av Arto Paasilinna

5 vol. (425 s. tryckt punktskrift)

En komisk berättelse om försäkringsjuristen Volomari Volotinen som är en samlare av största mått. Inget kan hejda honom i jakten på nya saker. Han är ägare till Lenins skinnmössa, Tarzans badbyxor, en fyllehund från Transsylvanien och otroligt många fler prylar. Inte ens hustrun, den tjugo år äldre Laura, kan tygla honom när begäret slår till. Författaren knyter an till finsk historia och kultur.

TPB-nr: P24228

Svara om du hör mig : [kriminalroman]

av Ninni Schulman

10 vol. (934 s. tryckt punktskrift)

Tredje boken om journalisten Magdalena Hansson och poliserna Petra Wilander och Christer Berglund. Under älgjakten hittas Pär Sanner död på sitt pass medan hans fjortonåriga dotter som varit med honom är försvunnen. Finns det någon koppling till den tjuvskjutna varg som hittats? Eller har Pärs tvivelaktiga affärer blivit hans död? Magdalena Hansson är föräldraledig när Värmlandsbladet kommer med sitt stora sparpaket.

TPB-nr: P25054

En underbar torsdag

av John Steinbeck

7 vol. (672 s. tryckt punktskrift)

Del 3 i serien inledd med Riddarna kring Dannys bord. Förf. skildrar nya förvecklingar kring gänget vid Cannery Row. "Doktorn" försöker samla sig till en vetenskaplig avhandling, men drabbas av skrivkramp. Doktorns passivitet bekymrar gänget, som försöker muntra upp honom med vilda fester.

TPB-nr: P24049

All jordens fröjd. 2

av Margit Söderholm

TPB-nr: P24200

Damen med hunden och andra noveller

av Anton Tjechov

5 vol. (464 s. tryckt punktskrift)

Ett representativt urval noveller. Den store ryske dramatikern och novellisten Tjechov, 1860-1904, skildrar människoöden med stor saklighet och djup inlevelse och medkänsla.

TPB-nr: P24051

Konungens återkomst

av John Ronald Reuel Tolkien

17 vol. (1627 s. tryckt punktskrift)

Del 3 i trilogin Ringarnas herre, i den tidigare översättningen kallad Sagan om ringen. Saurons armé härjar och ringen förs närmare Domedagsklyftan. Den tappre hoben Frodo och hans vänner kämpar mot mörkrets makter. Innehåller omfattande appendix med krönika över kungar och härskare, årtal, släktträd, tideräkningar, skrift och stavning, tredje ålderns språk och folkslag samt ett register till alla tre.

TPB-nr: P23935

Krig och fred

av Lev Tolstoj

41 vol. (4134 s. tryckt punktskrift)

Ursprungsversionen av L.T:s, roman, skriven 1863-1866. Den kända versionen, från 1867-1869, är alltså en omarbetning och 500 sidor längre. Ursprungsversionen, där episoderna är mer koncentrerade, kom ut 1983 på ryska och saknar de flesta filosofiska resonemang, men innehåller samma färgstarka personligheter som kejsar Napoleon, tsar Alexander, den oemotståndliga Natasja m.fl. Efterskrift av översättaren Staffan Skott.

TPB-nr: P23569

Facklitteratur

Den gamla svenska bondepraktikan

3 vol. (247 s. tryckt punktskrift)

Här finns uppgifter om väder, om olika helg- och märkesdagar, föreskrifter om när och var man borde åderlåta sig, här talas mycket om olika planeters inflytande och vad olika naturfenomen betyder. Första svenska översättningen från tyska kom 1662.

TPB-nr: P24032

Ninas resa : [en berättelse om att överleva]

av Lena Einhorn

2 vol. (161 s. tryckt punktskrift)

Förkortad och bearbetad version av originalboken från 2005. Lena Einhorn berättar om sin mor Nina och hennes upplevelser som judinna under andra världskriget i Polen. Nina och brodern Rudek växte upp i Warszawas getto. De lyckades fly och överlevde kriget. Nina kom som flykting till Sverige 1946 och blev en framstående läkare. En fascinerande biografi med många bottnar.

TPB-nr: P24194

Min barndom

av Maksim Gorkij

7 vol. (615 s. tryckt punktskrift)

M.G., 1868-1936, rysk förf. Del 1 i en självbiografisk trilogi om förf:s barndom och ungdom. Som fattig pojke med en längtan efter bildning och människovärde beger han sig ut på vandring och möter det ryska livet i storstädernas proletariat, deras vagabonder och självlärda sökare. Delarna utkom 1914, 1918 och 1923.

TPB-nr: P24091

Talande böcker och läsande barn : barn berättar om talboksanvändning

av Anna Hampson Lundh

2 vol. (165 s. tryckt punktskrift)

Rapporten bygger på nio fokusgruppssamtal som personal från Myndigheten för tillgängliga medier genomförde med barn och unga 2012. Syftet är att öka kunskapen om hur barn och unga använder talböcker samt att utröna hur bibliotekens service till målgruppen kan utvecklas. Rapporten analyserar bland annat hur och vad som berättades om läsning, talböcker och bibliotek. Författaren till rapporten är filosofie doktor och lektor vid Högskolan i Borås.

TPB-nr: P23985

Hundhistorier

av James Herriot

14 vol. (1388 s. tryckt punktskrift)

Femtio historier om hundar och om människorna runtomkring dem. Här får man möta den förnäma pekingesern som får brev från sin läkare, fårhunden som trodde han var en racerbil, och labradoren som älskade soptunnor m.fl. Uppslagen till berättelserna, som sammanförts från förf:s tidigare publicerade böcker, har JH fått under sina många år som veterinär i Yorkshire, England.

TPB-nr: P24107

Från danska kroer till skånska gästis

av Lennart Jönsson

9 vol. (802 s. tryckt punktskrift)

En genomgång av samtliga skånska gästgivaregårdar sedan den danska tiden till idag. 1658 fanns omkring 85 förordnade gästgiverier i Skåne, idag är ett tiotal av dessa fortfarande aktiva. Under 1900-talets början lades många gästgivaregårdar ner för att förhindra det utbredda superiet. Författaren är tidigare kommunalpolitiker i Hässleholm. Den tryckta förlagan innehåller fotografier och faksimil.

TPB-nr: P24125

Elds resor och äventyr

av Erik Lundegård

4 vol. (372 s. tryckt punktskrift)

Kåserisamling av signaturen Eld. Ett antal reportage från det krigsdrabbade Wien, från stressande flygfärder över USA, bland lejon i Afrika o.s.v. E. L., (1900-82), kåsör i DN.

TPB-nr: P24274

En afrikansk kärlekshistoria : kärlek, livet och elefanter

av Daphne Sheldrick

11 vol. (1014 s. tryckt punktskrift)

Daphne växte upp med en stor släkt i Kenya. Släkten utvandrade till Sydafrika från Skottland och sedan lockades de att bosätta sig i Kenya. Hon gifte sig tidigt med Bill och genom honom mötte hon David Sheldrick och kände sig dragen till honom och efter en tid skiljdes hon från Bill och bildade sin andra familj. Tillsammans med David arbetade hon intensivt med att rädda föräldralösa elefanter och andra sorters djur i Tsavo nationalpark.

TPB-nr: P24195

Astrid Lindgren : en levnadsteckning

av Margareta Strömstedt

8 vol. (795 s. tryckt punktskrift)

Biografi över Astrid Lindgren, 1907-2002. Margareta Strömstedt, god vän och samtalspartner, ger en personlig bild av en unik diktare och människa. Barndomen och uppväxten i Småland ges stort utrymme. I analysen av L:s böcker visas på bredden i stil från det realistiska till det fantastiska, sagoartade. Hon blev också en av Sveriges viktigaste opinionsbildare och hennes internationella berömmelse växte hela tiden.

TPB-nr: P24083

Jag skulle så gärna vilja förföra dig - men jag orkar inte : möten, minnen, dagboksblad

av Margareta Strömstedt

3 vol. (258 s. tryckt punktskrift)

Författaren skildrar sina möten med berömda författare, som Aksel Sandemose, Tove Jansson och den nära vännen Astrid Lindgren. Hon skriver också, personligt och berörande, om sin småländska uppväxt, den älskade fadern, den saknade lillebrodern och om sin egen ständiga strävan efter integritet och självständighet.

TPB-nr: P24206

Lisens gröna värld : för en livsstil i samklang med årstiderna : enkla recept och huskurer med växter från naturen

av Lisen Sundgren

5 vol. (486 s. tryckt punktskrift)

Gröna smoothies på vårens vilda örter eller varmt ingefärste en kulen höstkväll. I denna livsstilsbok delar författaren med sig av recept och huskurer för hälsa och välbefinnande. Boken är uppdelad efter årstiderna, och i varje kapitel finns ett urval av vilda och odlade växter som lämpar sig för just den årstiden.

TPB-nr: P24110

Kärleken är starkare än döden : [en sann berättelse]

av Malin Sävstam

7 vol. (614 s. tryckt punktskrift)

Fristående fortsättning på När livet stannar. Förf. förlorade man och två barn i tsunamin 2004. Här berättar hon om de första åren efter katastrofen då hon tog sig upp från djupaste sorg till överlevnad. Det är en kärleksskildring till livet och en berättelse om stötestenar på vägen tillbaka, en undersökning av det egna psyket och en ärlig skildring av svårigheter som kan uppstå i nya familjekonstellationer.

TPB-nr: P24181

Den fjärde åldern

av Patricia Tudor-Sandahl

5 vol. (412 s. tryckt punktskrift)

I denna bok om åren efter sjuttio diskuterar förf. de sju dödssynderna. Vad betyder de för oss idag? Hon visar att de är levande och närvarande i våra liv, oavsett vilken ålder vi befinner oss i. Inom oss alla finns av och till känslor som girighet, avund, likgiltighet och vrede. De är en del av att vara människa. Men om vi blir medvetna om dem kan vi också hitta motvikter, som hjälper oss att finna balans.

TPB-nr: P24182

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Den inmurade munken

av Lena Arro

2 vol. (177 s. tryckt punktskrift)

Del 5, fristående, i serien som börjar med Blommor på Hökens grav. En vattenläcka på Maries och Mirjas skola gör att de får börja på Klostertorgsskolan ett tag. Den är byggd ovanpå ett gammalt kloster. Första dagen får Marie och Mirja höra att en munk murats in i väggen och att man ibland kan få se spökmunkar. Tjejerna blir nyfikna och börjar nysta i vad som egentligen hände den där gången för länge sedan. Vem murade in munken?.

TPB-nr: P24261

Det sista av sommaren

av Tamara Bach

3 vol. (240 s. tryckt punktskrift)

Sommarlovet nalkas och värmen är olidlig. Sjuttonåriga Louise och Jana, som är tretton, träffas av en slump i stan när Louise är ute med sin hund. Båda två har sina egna problem att brottas med. Janas föräldrar är fullt sysselsatta med sin son och försummar Jana. Men flickorna rymmer tillsammans från vardagen i en "lånad" bil. De släpper allt och tar sin tillflykt till drömmen och fantasin.

TPB-nr: P24213

Det svarta hjärtat

av Holly Black

7 vol. (617 s. tryckt punktskrift)

Del 3 i urban fantasy-trilogin Berörarna, som börjar med Den vita katten. Cassel spelar ett farligt dubbelspel. Maffian tror att han är trogen dom men han är i hemlighet rekryterad av FBI. Deras tanke är att Cassel ska lönnmörda i statens namn. Cassel lider av skuldkänslor. Han vill helst av allt leva ett hederligt liv i fred. Flera gånger är dubbelspelet på väg att avslöjas. Han brottas även med sin kärlek till Lila.

TPB-nr: P24232

Beskyddaren : Mickey Bolitar thriller

av Harlan Coben

6 vol. (542 s. tryckt punktskrift)

Första boken om Mickey Bolitar. Mickey bor hos sin farbror Myron efter att hans far dött i en bilolycka och hans mamma hamnat på ett behandlingshem. Så försvinner Mickeys tjej Ashley spårlöst. Han ger sig av på en desperat jakt efter henne och följer varje tänkbart spår. Det visar sig att Ashley inte var den hon utgav sig för att vara och tydligen inte Mickeys pappa heller. Det Mickey upptäcker är större än han kunnat föreställa sig.

TPB-nr: P24171

Danny - bäst i världen

av Roald Dahl

4 vol. (342 s. tryckt punktskrift)

Danny bor med sin pappa i en gammal cirkusvagn. De har en liten bensinstation och en bilverkstad. En natt fångar de fasaner genom att ge dem sömnpiller i russin.

TPB-nr: P24081

Blunda och hoppa

av Sarah Dessen

8 vol. (731 s. tryckt punktskrift)

Remy tror inte på kärlek. Särskilt inte efter att hennes mamma avslutat sitt fjärde äktenskap och nu ska ingå sitt femte. Remy, som precis gått ur high school, får ägna sommaren åt att fixa saker till bröllopet. När musikern Dexter dyker upp och med en gång hävdar att han och Remy hör ihop blir hon först ursinnig. Eftersom alla killar är usla varken vill eller vågar Remy tro på honom. Eller ska hon våga blunda och hoppa?.

TPB-nr: P24138

Hemma kanske inte är en plats

av Lin Hallberg

4 vol. (366 s. tryckt punktskrift)

En svår olycka får nittonåriga Sara att från sjuksängen börja minnas sin barndom i Argentina. Där var estancians alla barn lyckliga tillsammans när de lekte eller red till skolan. Men allt tog tvärt slut och Sara vet inte varför familjen flyttade från Argentina. När försäkringspengarna kommer köper hon en enkelbiljett till Buenos Aires. Hon måste ta reda på vad det var som gjorde att allt förändrades.

TPB-nr: P24184

Samuels cirkuslada

av Lin Hallberg

2 vol. (137 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien om Amanda Hill. Efter en skakig start i klassen är Amanda glad att hon blivit kompis med Samuel. Men när de andra tjejerna får reda på att Amandas mamma är skådespelare vill de plötsligt umgås med Amanda. Samuel och Amanda flyr in i sin cirkusvärld men så kommer tjejerna och vill vara med. Allt håller på och blir förstört! Inte ens de prickiga kläderna som förvandlar Amanda till lindansör hjälper.

TPB-nr: P24136

Jag, En

av David Levithan

8 vol. (695 s. tryckt punktskrift)

En, som huvudpersonen kallar sig, vaknar varje dag upp i en annan människas kropp. Kropparna är alla runt 16 år och tillhör vitt skilda människor. Vissa är populära atleter, andra ledsna och ensamma. Några tycker skolan är viktig, några är kära. När En hamnar i Justins kropp blir En förälskad i Justins flickvän Rhiannon. Hur ska En ska kunna visa sina känslor då nästa dag kommer att spenderas i någon annans kropp?.

TPB-nr: P24137

Lilla Sparvel

av Barbro Lindgren

2 vol. (171 s. tryckt punktskrift)

Små händelser i Lilla Sparvels liv, i familjen eller hos morföräldrarna. Tiden är 1940-talet och den lilla flickan är 4-5 år.

TPB-nr: P24089

Stora Sparvel

av Barbro Lindgren

2 vol. (145 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien som börjar med Lilla Sparvel. Sparvel, nu 6 år, har fått en lillebror. - Fin skildring av vänskapen mellan Sparvel och en patient från mentalsjukhuset i närheten.

TPB-nr: P24088

En ettas dagbok

av Viveca Lärn

2 vol. (138 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i en serie som börjar med Monstret i skåpet. Mimmi, 7 år, börjar skolan och skriver i sin gula dagbok. Hon beskriver en arg liten skolvaktmästare, sin fröken, rektorn och kompisen Roberta.

TPB-nr: P24082

Morfar är sjörövare

av Jan Lööf

9 s. tryckt punktskrift

Morfar tar med sig sitt barnbarn på en fantasiresa på ett gammalt sjörövarskepp. Här upplever de båda fantastiska äventyr, innan de lyckligt och väl kommer hem igen.

TPB-nr: P24077

Rädda mig inte!

av Tahereh Mafi

10 vol. (883 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien som börjar med Rör mig inte! Sjuttonåriga Juliette bor nu hos rebellerna. Rebellerna tränar inför sin kamp mot Återetablissemanget och det är meningen att även Juliette ska träna. Men hon har drabbats av apati och rädsla. Kommer hon kunna hantera sina krafter, att kunna döda vid beröring? Hennes enda ljuspunkt är kärleken till Adam. Dystopi om makt och om kärlek som blir förbjuden.

TPB-nr: P24263

Unga poeters sällskap

av Mårten Melin

58 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Fristående fortsättning på Trasig. Max och hans klasskompis Ella ser en lapp om en träff för ungdomar som tycker om att skriva och läsa poesi. De går dit tillsammans och lär där känna Emil och Ira. Emil föreslår att de fyra ska starta en egen poesigrupp. Det är starten för det kärleksdrama som uppstår mellan ungdomarna. Emil är kär i Ira som intresserar sig för Max. Samt Ella som också är kär i Max.

TPB-nr: P24209

Toro! Toro!

av Michael Morpurgo

3 vol. (211 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Året är 1936. Antonito är sex år och växer upp på en gård i Spanien. På gården föder de upp tjurar som ska används till tjurfäktning. När kalven Paco föds dör komamman. Antonito får ta hand om Paco och de blir bästa vänner. När Antonito förstår att Paco så småningom kommer delta i en tjurfäktning och dödas vill han rädda honom till varje pris. Samtidigt bryter spanska inbördeskriget ut och området där gården ligger drabbas hårt av flygbombningar.

TPB-nr: P24139

Fjärde riket

av Maria Nygren

8 vol. (742 s. tryckt punktskrift)

När Blenda kliver in i klassrummet där 9C har lektion vet hon hur det kommer att bli. Som ny hamnar hon nederst på popularitetsskalan, hon har bytt skola tidigare och det är alltid samma sak. I 9C heter drottningen Hedvig och ingen, inte ens lärarna, sätter sig emot henne. När Blenda och två i klassen läser om Hitler och Tredje riket fattar de ett beslut. De ska med samma PR-tricks Hitler utnyttjade vända hela skolan mot Hedvig.

TPB-nr: P24260

Sune och roboten Rudolf

av Sören Olsson

5 vol. (404 s. tryckt punktskrift)

Sune har ett viktigt uppdrag. Efter att ha varit med under förlossningen av Sunes storasyster Anna blev Sunes pappa aldrig sig lik. Sune ska undersöka om hans pappa Rudolf blivit kidnappad av ufo-gubbar och ersatt med en robot som är en exakt kopia av den riktige Rudolf. Det skulle förklara varför han är så omänskligt klantig och klumpig jämt. I sin anteckningsbok skriver Sune upp klantigheterna för att kunna bevisa sin teori.

TPB-nr: P24119

Mitzi i mitten

av Mårten Sandén

2 vol. (183 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Den första boken om Mitzi. Hemma hos sjuåriga Mitzi är det alltid något som låter. Skratt, dans, musik, ibland bråk. Det är mamma och pappa som väsnas. Själv tycker Mitzi mest om när det är tyst och hon gillar tysta saker som ett spela schack med farfar. En dag bråkar mamma och pappa värre än vanligt och pappa flyttar ut på balkongen. Då rycker farfar in.

TPB-nr: P24001

Robothjärta

av Natalie Standiford

7 vol. (599 s. tryckt punktskrift)

Efter att återigen ha flyttat och börjat på ny skola har Bea fått nog. Hon tänker inte anstränga sig för att få vänner utan bara uthärda ett år tills det är dags för college. Bea blir Robot girl. Hon tar sin tillflykt till nattradions värld. Där finns Ghost boy som visar sig vara Jonah, den mobbade killen från hennes klass. Robot girl och Ghost boy lär känna varandra och tillsammans tar de klivet in i en värld befolkad av udda nattradiolyssnare.

TPB-nr: P24262

Vill ni se en stjärna?

av Ulf Stark

49 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Rubens bästa vän heter Astor. Han vågar nästan allt och kan en massa bra saker som att vifta med öronen och busvissla. När Astor blir stor vill han bli en stjärna, men hans föräldrar tror inte på de där drömmarna. Ruben hittar en bok om hypnos och kör igång med sina magiska gester för att hjälpa Astor. Han ordnar ett besök på tivoli där en spåkvinna siar om Astors framtid. Till sist hittar de en annons om en huvudroll i en film.

TPB-nr: P24000

Marcelo i den verkliga världen

av Francisco X. Stork

7 vol. (657 s. tryckt punktskrift)

Marcelo, 17 år, anses av omgivningen vara annorlunda. Hela sin skolgång har han gått i en specialskola där han känner sig trygg. Marcelos pappa har svårt att acceptera att sonen är annorlunda och bestämmer att han ska ut i den riktiga världen vilket innebär sommarjobb på pappans arbetsplats. Om Marcelo inte gör det kommer han inte få gå kvar på skolan. Det blir en omvälvande sommar om vänskap, svek och om vad som egentligen är den riktiga världen.

TPB-nr: P24188

Tur gånger tre

av Sheila Turnage

7 vol. (601 s. tryckt punktskrift)

Mo LeBeau är 11 år och bästa vän med Dale. De bor i Tupelo Landing, en liten stad med 148 invånare i den amerikanska södern. Som nyfödd hittades Mo av Översten och miss Lana efter en orkan. Mo har inte gett upp hoppet om att hitta sin riktiga mamma men än har hon inte lyckats. En dag dyker kommissarie Starr upp på jakt efter en mördare. Mo och Dale beslutar sig för att starta en detektivbyrå och kanske bli först med att hitta den skyldige.

TPB-nr: P24140

Dagboksanteckningar från ett källarhål

av David Wiberg

5 vol. (472 s. tryckt punktskrift)

I dagboksanteckningar som går rakt på sak och inte väjer för pinsamheter eller ångest skriver Linnea, 16 år om sitt liv. Linnea har problem med bästisen Janine som tycker att de inte ska umgås så mycket, en lillebror som får ständiga utbrott och en obesvarad kärlek till A. Hon räknar ner till Peace & Love-festivalen dag för dag och känner sig bara riktigt lycklig när hon lyssnar på musik. Svart humor och ironi genomsyrar Linneas betraktelser.

TPB-nr: P23831

Flickan på tavlan

av Rebecka Åhlund

3 vol. (240 s. tryckt punktskrift)

När Ellas föräldrar köper ett hus på landet tror hon att helgerna nu kommer att bli långtråkiga. Men huset verkar leva ett eget liv. Tavlor ramlar ner från väggarna, saker flyttar på sig och i Ellas nya rum ligger en barnteckning som föreställer huset men utan dörr. På väggen hänger ett porträtt av en liten flicka som följer henne med blicken vart hon går. Någon från det förflutna gör sig påmind. Ella får så småningom en ny vän.

TPB-nr: P24185

Specialproduktioner

Taktila bilderböcker

Taktila bilderböcker innehåller collagebilder eller screentryckta bilder.

Prinsen och önskestenen

av Helena Davidsson Neppelberg

11 bl. tryckt punktskrift

Glestryck

I en stad, i en trädgård vid ett slott finns en prins. Prinsen känner sig ensam. I en ask har han en önskesten som han fått av en vän. Med stenen i handen drömmer han sig tillbaka till sommaren. En dag hör han någon ropa vid slottsgrinden, kan det vara hans vän? En nyskriven saga om vänskap och lycka.

TPB-nr: P23782

Vikingar

av Torsten Bengtsson

41 s. tryckt punktskrift

Lättläst faktabok om vikingar. Berättarjaget är fiktive vikingapojken Sven. Han berättar om sitt och sin familjs liv i en typisk vikingaby. Vid sidan av vardagslivet berättar Sven om hur vikingarna reste runt i världen och att en del var rövare. Boken innehåller även en berättelse om hur Sven är med på en våldsam resa. Faktarutor med förklaringar av ord och företeelser återkommer vid sidan av den löpande texten.

TPB-nr: P23969

Stora mesboken

av Stefan Casta

2 vol. (122 s. tryckt punktskrift)

En utförlig bok om de fåglar som hör till arten mesar. Författaren beskriver ingående mesarnas vanor, boendeform, läten med mera. Även fåglar som kallas mesar men inte är av messläktet beskrivs likaså rovfåglar som är mesarnas fiender. Boken innehåller även faktalistor om fåglarna, hur man kan bygga fågelholkar och vilken slags mat mesarna helst vill bli matade med på vintern.

TPB-nr: P24190

En biljett till stjärnorna : om rymdskepp och resor till andra planeter

av Peter Ekberg

39 s. tryckt punktskrift

Boken börjar med att en raket skjuts upp för en rymdresa och slutar med att raketen är framme på den fiktiva planeten Zoot. Däremellan är innehållet verkliga fakta om bland annat rymden, rymdresor, roboten Curiosity som åkte till mars och om månlandningen. Författaren spekulerar även i hur det kan bli i framtiden med generationsskepp och bemannade rymdstationer.

TPB-nr: P24189

Superstark

av Dan Höjer

33 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Visste du att det finns en man som kan dra ett tåg med tänderna? Eller att det mesta en människa har lyft är 2844 kilo, lika mycket som tre fotbollslag? Att ett av de starkaste djuren är myran? Men det har inte alltid varit fint att vara stark. På 1700-talet skulle människorna vara smala utan muskler. En del är inte bara starka på utsidan utan även på insidan. Det och mycket mer om styrka handlar Superstark om.

TPB-nr: P24170

Böcker med inklistrad punktskrift

Säjer hunden? : en djurljudbok

av Pija Lindenbaum

27 bl. tryckt punktskrift

Varje uppslag ägnas åt ett djur och hur de låter. Det är två ljud för varje djur. Ett ljud för ett stort djur och ett för dess unge. Djuren som finns med är ko, kanin, hund, får, ekorre, orm, höna, groda, fisk, katt och gris. På sista uppslaget är det en mamma och ett barn. Enkel men finurlig småbarnsbok.

TPB-nr: P24070

Dela!

av Stina Wirsén

3 s. tryckt punktskrift

En liten skär figur har en stor godispåse. När Ruta kommer, som är en liten rutig figur, vill hen smaka. En liten skär vill inte bjuda utan äter fort upp allt godis själv. Det resulterar i ont i magen och att en liten skär kräks. Men slutet gott, allting gott. Ruta hittar en godis kvar i påsen som hen delar med en liten skär. Småbarnsbok om att dela med sig och om vänskap.

TPB-nr: P24127

Bredvidböcker

Den tryckta originalboken medföljer punktskriftsboken.

Vampyrens hemlighet

av Cecilia Lidbeck

25 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Fristående del i serien Hemliga Fyran. Peggy, Pyret, Hamid och hunden Prutten får ett nytt fall för sin deckarklubb. En tant som de kallar Vampyren börjar bete sig konstigt. I vanliga fall brukar Vampyren vara arg på alla utom sin pudel. Nu har det dykt upp en tant som ser exakt likadan ut men som är glad. Hur hänger det ihop?.

TPB-nr: P24191

Lästräning

Den tryckta originalboken och en inläsning i DAISY-format medföljer punktskriftsboken.

Rufus

av Doris Lessing

2 vol. (128 s. tryckt punktskrift)

Historien om den hemlösa katten Rufus som steg för steg finner ett nytt hem. I det nya hemmet finns redan två katter och relationen till dem skildras närgånget och med stor kunskap om katters sätt att vara. Med inläsning efter punktskriftsboken i 3 läshastigheter. Nobelpris i litteratur 2007.

TPB-nr: P19782

Stora mörka Skuggan

av Erika Eklund Wilson

7 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Det bästa Gunnar vet är att vara inomhus. Han tycker om att rita och greja med sin dator. Alla andra tycker att Gunnar måste vara mer utomhus. Han provar dans och fotboll men det är tråkigt. En dag föreslår mamma att de ska åka till stallet och rida. Gunnar vill absolut inte men måste följa med. Med inläsning efter punktskriften i 3 läshastigheter.

TPB-nr: P23822

Jättarna anfaller

av Magnus Ljunggren

21 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Fristående del i serien som börjar med Det magiska svärdet. Urban, Egon och Fiona måste skynda sig hem till riddarborgen för den nya kyrkklockan ska invigas. När de är på väg ringer kyrkklockan och väcker två jättar. Fiona tillfångatas av jättarna som också anfaller borgen. Varken pilar eller kanonkulor verkar bita på jättarna. Med inläsning efter punktskriften i 3 läshastigheter.

TPB-nr: P23823