Nya punktskriftsböcker november 2013

Inledning

Listan är uppdelad i 3 huvuddelar; Litteratur för vuxna, Litteratur för barn samt Specialproduktioner, vilka ligger på den första rubriknivån. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är i sin tur uppdelad på skön- respektive facklitteratur.

Listan omfattar 124 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

De skandalösa

av Simona Ahrnstedt

10 vol. (934 s. tryckt punktskrift)

stormaktstidens Sverige är greve Gabriel de la Grip känd för sitt depraverade liv. Han har återvänt efter många år till havs och letar nu efter en hustru. Magdalena Swärd är en bedragen ungmö som av ekonomiska skäl tackar ja till en anställning som sällskapsdam, under några sommarveckor, åt en ung friherrinna på slottet Wadenstierna. Ett nattligt möte resulterar i att greven och Magdalena sluter ett hemligt avtal som får oanade konsekvenser.

TPB-nr: P24434

Mayas dagbok

av Isabel Allende

12 vol. (1111 s. tryckt punktskrift)

Efter att ha levt hemlös i Las Vegas som drogberoende och på flykt undan ett kriminellt gäng blir sextonåriga Maya intagen på ett behandlingshem tack vare sin farmor Nini. Hon får en fristad i södra Chile hos farmoderns gamle tillbakadragne vän Manuel Arias. I en dagbok berättar Maya om sitt tidigare liv. Oförklarliga och magiska händelser sker och familjehemligheter avslöjas. När Maya börjar komma i balans dyker en person från det förflutna upp.

TPB-nr: P24246

Fjärilseffekten

av Karin Alvtegen

6 vol. (527 s. tryckt punktskrift)

Fjärilseffekten handlar om att vårt agerande kan ha inverkan långt utöver våra egna liv men också om hur vi påverkas av barndomsupplevelser. Bodil är 55 år när hon får veta att hon lider av en obotlig sjukdom och att hennes tid är utmätt. Hon funderar över sina val i livet och bestämmer sig för att bryta upp från ett långt och krävande äktenskap. Dottern Viktoria bryter kontakten innan Bodil hunnit närma sig henne för att berätta om sin sjukdom.

TPB-nr: P25063

Egenmäktigt förfarande : en roman om kärlek

av Lena Andersson

4 vol. (336 s. tryckt punktskrift)

En berättelse om hur mycket vi är beredda att bedra oss själva i vår önskan att bli älskade, men också om hur svårt det är att inte utnyttja människors svaghet. Ester Nilsson är poet och essäist och en förnuftig människa i en förnuftig relation. En dag möter hon konstnären Hugo Rask och de inleder en slags kärlekshistoria. En detaljstudie om makt och besatthet.

TPB-nr: P24244

Nymfens tid

av Susanne Axmacher

11 vol. (985 s. tryckt punktskrift)

I 1930-talets Stockholm är Millie Backman djupt förälskad i journalisten Carl Becker. När hon blir gravid är Marietta, en av Carls före detta, den enda som inte sviker henne. Millies framtid som ensamstående mamma ser mörk ut. Kriget närmar sig ute i Europa. Människor i omgivningen kan vara angivare eller spioner. Medan Carl arbetar som korrespondent i Helsingfors blir både Millie och Marietta indragna i det säkerhetspolitiska spelet.

TPB-nr: P25062

Min mormor hälsar och säger förlåt

av Fredrik Backman

11 vol. (1008 s. tryckt punktskrift)

Sjuåriga Elsa uppfattas som störig. Mormor, som är Elsas enda vän, har arbetat som kirurg men nu står hon på balkongen och skjuter på folk med paintballgevär. Mormor har också ett eget kungarike, Miamas, dit hon tar med Elsa. När mormor får veta att hon är döende, ger hon Elsa en bunt brev där hon ber sina grannar om ursäkt. Genom Elsas möten med hyresgästerna i trappuppgången avslöjas, bit för bit, sanningen om mormodern och hennes kungarike.

TPB-nr: P24245

Godnattsagor för barn som dricker

av Marjaneh Bakhtiari

7 vol. (650 s. tryckt punktskrift)

Tehran är en stad som genomlevt valfusk, statskupp, revolution, krig och massdemonstrationer. Det är 2012 och tre generationer har sina olika erfarenheter av historien. Döttrarna som är typiska medelålders medelklasskvinnor röker, dricker och pratar illa om sin mamma. De två barnbarnen har båda vägrat militärtjänstgöring och demonstrerat mot valresultatet 2009. Den ene står nära sin mormor och har, liksom hon, svårt att tåla övriga släkten.

TPB-nr: P24436

Betraktaren

av Belinda Bauer

9 vol. (778 s. tryckt punktskrift)

Patrick Fort dissekerar en kropp på anatomilektionen. Bit för bit avslöjas den dödes sanningar för honom, samtidigt som en hel kedja av lögner hotar Patrick själv. Han måste hålla sig undan så länge att han hinner undersöka om det rör sig om ett mordfall - trots att ingen annan tror det. Livet är redan innan tillräckligt invecklat för Patrick som har Aspergers syndrom. Han är dock övertygad om att de döda kan tala till oss.

TPB-nr: P25064

Läsarna i Broken Wheel rekommenderar

av Katarina Bivald

11 vol. (975 s. tryckt punktskrift)

Sara Lindqvist, en 28-åring från Haninge, brevväxlar med 65-åriga Amy Harris från Broken Wheel i Iowa. De utbyter tankar om livet och litteraturen. Sara åker för att hälsa på Amy, men när hon kommer fram är Amy död. Invånarna i staden blir hennes första verkliga vänner och de hjälper henne att starta en bokhandel med Amys böcker. Både Sara och staden lever upp. När Saras turistvisum är på väg att gå ut får hennes nya vänner en fantastisk idé.

TPB-nr: P24435

Skuggan

av Laila Brenden

6 vol. (553 s. tryckt punktskrift)

Del 14 i serien Fjällrosor. Anna önskade sig så innerligt barn, men allt oftare kommer Malcom med kommentarer som inte hjälper mycket. Dessutom börjar Anna bekymra sig lite för Malcoms dryckesvanor. Var det kanske det här de dolda antydningarna från hans familj rörde sig om?.

TPB-nr: P24429

Låt vargarna komma

av Carol Rifka Brunt

11 vol. (974 s. tryckt punktskrift)

En roman om vänskap, kärlek, lögner och skam. Berättelsen utspelar sig i New York 1987. 14-åriga June älskar sin morbror, han är den enda som verkligen förstår henne, och när han dör i AIDS blir June ensam i världen. Hennes föräldrar arbetar för mycket och systern glider undan. Snart tar en av morbroderns vänner, Toby, kontakt med June och mellan dem växer en oväntad vänskap fram. Debutroman som rönt stor framgång i USA.

TPB-nr: P25646

Springfloden

av Cilla Börjlind

11 vol. (1016 s. tryckt punktskrift)

År 1987 begås ett sadistiskt mord på en ung kvinna på Nordkoster. En pojke blir ofrivilligt vittne till händelsen. Mordutredaren Tom Stilton på Rikskrim kommer ingenstans i utredningen. Senare börjar hans psykiska hälsa att vackla och han tappar helt fotfästet i tillvaron. 2011 får Olivia Rönning i uppgift att skriva ett elevarbete på Polishögskolan om fallet. När hon försöker få tag på Tom Stilton verkar han vara som uppslukad av jorden.

TPB-nr: P24208

Stanna hos mig

av Harlan Coben

10 vol. (887 s. tryckt punktskrift)

Tre personer, besvikna på sina liv, bär på hemligheter som deras närmaste inte har en aning om. Det är Megan, tvåbarnsmamma och förortsbo som tidigare har levt ett helt annat liv. Ray, en gång lovande dokumentärfotograf samt kriminalinspektören Broome som ständigt har ett ouppklarat fall i tankarna. Varje år besöker han familjen som aldrig gett upp hoppet om att deras försvunne familjefar ska återvända. Det som en gång hände kolliderar med nuet.

TPB-nr: P24238

Öppen stad : roman

av Teju Cole

8 vol. (708 s. tryckt punktskrift)

En berättelse om en ung nigeriansk man bosatt i New York. Julius är doktorand i psykologi, han har nyligen blivit singel och tillbringar all ledig tid till fots på stadens gator. Längs vägen möter Julius en rad människor som på olika sätt påverkar hans syn på omvärlden och sig själv. En intellektuellt och politiskt utmanande roman - på samma gång dagbok, flanörroman och essä. T. C., 1975-, är fotograf och konsthistoriker.

TPB-nr: P25074

Skuggor ur det förflutna

av Patricia D. Cornwell

12 vol. (1138 s. tryckt punktskrift)

En bok om rättsmedicinaren Kay Scarpetta. En ung man dör i närheten av Scarpettas hem. Hjärtproblem tros vara dödsorsaken, men när kroppen undersöks visar det sig att han har blivit mördad på ett mycket avancerat sätt. I jakten på mördaren, som har teknologin på sin sida, avslöjas hemligheter ur Scarpettas förflutna. En metod som möjliggör virtuella obduktioner kan dock bli avgörande för lösningen av fallet.

TPB-nr: P24227

Som om vi aldrig hade gått här

av Fredrik Ekelund

6 vol. (528 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien inledd med Fader vår, tack för ljuset. I skiftet mellan sextio- och sjuttiotal blir politiken vardag; på S:t Petri läroverk i Malmö ockuperar några treor aulan. Freddan får en nära vän, Anders, som blir hans stigfinnare i litteraturen. Han hittar Söderberg, Jacobsen, Hesse. Allt stöps om, han ser på sin familj med ny blick och ser de sprickor som snart ska bryta den itu. Men allt är inte nytt. Den gamla slitsamma ångesten är kvar.

TPB-nr: P25626

Liknelseboken : en kärleksroman

av Per Olov Enquist

9 vol. (899 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Boken kan ses som en fortsättning på Ett annat liv. Huvudpersonen tänker att minnestalet han höll till sin moder kanske borde revideras. Utrivna sidor ur faderns notesblock har återfunnits efter många år och ger nya insikter. Frågan är om det går att summera det som verkligen betydde något. Fram träder en kärleksskildring som tar sin början i ett möte mellan den unge 15-åringen och en förbjuden kvinna på ett kvistfritt furugolv i Larssonsgården.

TPB-nr: P25584

Gone girl

av Gillian Flynn

15 vol. (1401 s. tryckt punktskrift)

Nick och Amy Dunne har börjat om på nytt i en liten trygg stad i Missouri. På parets femåriga bröllopsdag försvinner Amy spårlöst. I villan syns tydliga spår efter en våldsam kamp. Maken Nick misstänks men gör allt för att bevisa sin oskuld för polis, medier och omvärld. Men i Amys gamla dagbok framkommer att Nick har mindre trevliga sidor. Om han är oskyldig så är frågan var Amy befinner sig.

TPB-nr: P24277

Trogen hustru sökes

av Robert Goolrick

8 vol. (681 s. tryckt punktskrift)

Ralph Truitt, stenrik affärsman i Wisconsins utmarker, sätter in en annons i en tidning i Chicago att han söker en "trogen hustru". Catherine Land, en före detta prostituerad kvinna, svarar på annonsen med baktanken att gifta sig med Truitt, mörda honom och därefter själv bli en förmögen änka. Vad hon inte inser är att den gåtfulle ensamvargen Truitt har en alldeles egen plan. Thrillerartad skräck full med överraskande vändningar.

TPB-nr: P25058

Svindlaren

av John Grisham

10 vol. (940 s. tryckt punktskrift)

Malcolm Bannister är en före detta åklagare som sitter i fängelse, dömd för svindleri. Han vill komma ut ur fängelset och erbjuder information om en mördad domare i utbyte. Han vet vem som mördade domaren Raymond Fawcett och varför. Innehållet i Fawcetts extremt säkra kassaskåp, som länsades vid mordet, är också bekant för honom. FBI vill veta, men allt har ett pris, speciellt så farlig information som Malcolm sitter på.

TPB-nr: P24433

Mellan rött och svart

av Jan Guillou

10 vol. (958 s. tryckt punktskrift)

Del 3 i serien Det stora århundradet inledd med Brobyggarna. Saltsjöbaden återhämtar sig efter första världskriget. Släkten Lauritzen är optimistisk. Lauritz som är i byggbranschen vill bidra till att en ny värld kan växa fram. Hans yngre bror Oscar ansvarar för Lauritzföretagens filial i Berlin. Där finns också reklamtecknaren Sverre, den tredje brodern. Ingen märker när de nya politiska vindarna letar sig in i familjen med ondskan i släptåg.

TPB-nr: P24278

Larma, släcka, rädda i Rosengädda : roman

av Emma Hamberg

10 vol. (943 s. tryckt punktskrift)

Del 2, fristående, i serien inledd med Rosengädda nästa! Tessan tänker förvandla Rosengäddas förfallna stationshus till en bykrog. Hon renoverar huset medan hon provlagar mustiga vildsvinsgrytor. Brandmannen Jonny är nedstämd efter ett misslyckat test som renderat honom inre tjänstgöring på den lilla jourstationen. Den elegante Rafael flyttar in i det stora godset Smörkulla och för med sig en air av dekadens och äventyr.

TPB-nr: P24231

Rosengädda nästa! : roman

av Emma Hamberg

8 vol. (689 s. tryckt punktskrift)

Del 1 i en serie om samhället Rosengädda och om människorna som bor där. Bror är en 13-årig frankofil som har alla skivor med Serge Gainsbourg men inte en enda vän. Tessan är en 29-årig kvinna som sitter fast i en dålig relation med sin kille. Jane är en 60-årig excentrisk dam som hjälper små djur i nöd, men även lämnar dörren på glänt för hjälpbehövande människor. Tack vare Janes magiska fingrar möts Tessan och Bror.

TPB-nr: P24224

Snögloben : [en Maja Grå-deckare]

av Amanda Hellberg

6 vol. (515 s. tryckt punktskrift)

Fjärde fristående boken med Maja Grå. Under ett bröllop på Wytham Hall nära Oxford går något oerhört fel. Brudgummen Theo de Vere, den tjugofemte earlen av Oxford, hittas brutalt mördad. Polisens speciella insatsstyrka, där Maja nu ingår, kallas in. Ett våldsamt snöfall isolerar alla på godset. Majas synska förmågor får stor betydelse under vittnesförhören men hennes obehag växer. Mordet tycks dessutom ha samband med tidigare olösta pojkmord.

TPB-nr: P25487

Skumrask : [en Sten Wall-deckare]

av Björn Hellberg

12 vol. (1170 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Kommissarie Sten Walls tjugoandra fall. En uteliggare mördas brutalt i Stockholm medan Sten Wall befinner sig där. Detta visar sig få konsekvenser även i kommissariens hemstad. Utredningens resultat pekar på att organiserade tiggarligor kan ligga bakom brottet. Samtidigt blir den morddömde Allarsson försatt på fri fot, tidigare än förväntat. Kanske hotbilden mot Wall och chefsåklagare Yngve Brockman kvarstår.

TPB-nr: P25582

Ett oskrivet blad

av Marie Hermanson

6 vol. (540 s. tryckt punktskrift)

Reine och Angela är två udda människor utan stora förhoppningar på livet. De finner varandra och får ett barn tillsammans, men pojken visar sig ha en allvarlig sjukdom och är döende. I Brasilien finns en behandling som kostar väldiga summor, och lösningen blir att kidnappa ett barn med rika föräldrar. De hamnar snart i ett thrillerartat händelseförlopp, och vad vet de egentligen om varandra?.

TPB-nr: P24197

De dödas samtal

av Reginald Hill

15 vol. (1502 s. tryckt punktskrift)

Kommissarie Andrew Dalziel och hans kollega Peter Pascoe står inför en dolsk seriemördare. En man drunknar, en dör i en motorcykelkrasch. Till synes två olyckor, men ändå ett par i en serie av mord. Varje mord följs av en mystisk, skriven dialog som ger ledtrådar till vem som utfört dåden och varför. Dalziel och hans kollegor lyckas ringa in ett antal misstänkta.

TPB-nr: P24230

De dödas samtal

av Reginald Hill

30 vol. (2966 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Kommissarie Andyn Dalziel och hans kollega Peter Pascoe står inför en dolsk seriemördare. En man drunknar, en dör i en motorcykelkrasch. Till synes två olyckor, men ändå ett par i en serie av mord. Varje mord följs av en mystisk, skriven dialog som ger ledtrådar till vem som utfört dåden och varför. Dalziel och hans kollegor lyckas ringa in ett antal misstänkta.

TPB-nr: P25579

Dans på glödande kol : [ett nytt fall för Maria Wern] : [spänningsroman]

av Anna Jansson

15 vol. (1377 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Fjortonde boken om Gotlandspolisen Maria Wern. Elvaårige Leos mamma har dött i sviterna efter en brand. Tillsammans med sin pappa flyttar han till Visby och nu uppstår fler bränder i samma bostadsområde. En politiker utsätts för trakasserier och kort därefter avlider hans hustru i en anlagd brand. Maria Wern berörs personligen eftersom spåren i undersökningen leder till ett gäng där hennes förälskelse brandmannen Björn är med.

TPB-nr: P25580

Den mörka sporten : roman

av Viktor Johansson

3 vol. (274 s. tryckt punktskrift)

En pojke i förorten kallas tennispojken. Hans pappa var busschaufför i Bagdad och stoppade en ung självmordsbombare. Pojken tycks ha släpat med sig kriget till Gottsunda. Kanske kommer han att leda de andra ungdomarna i fördärvet. Frågan är om han aldrig ska bli mer än ett sjukt krigsbarn eller en förlorad tennisunge. Därhemma sitter hans mamma med ständigt darrande händer. Ungars vrål hörs från fotbollsplanen och det mullrar från köpcentret.

TPB-nr: P25059

Drottningkronan

av Ingrid Kampås

9 vol. (810 s. tryckt punktskrift)

Del 5 i förslagsserien Släkten. Sorg råder på gården Hojum, Agnes är död. På gården styr och ställer brodern Lars, så även över Ester den föräldralösa systerdottern. Ester har fått tycke för Thore och hoppas att deras förmyndare ska låta dem få varandra. Men Lars vill annat. Ester ska bli nunna och leva sitt liv i Gudhems kloster. En natt överfaller ett följe män klostret och tar med sig Ester. Ester känner igen en av männen. En gudsman!.

TPB-nr: P24264

Plötsligt en dag

av Gunnar Kieri

3 vol. (216 s. tryckt punktskrift)

Om en vanlig familj i Norrland. Bertil, fadern, har i många år arbetat på samhällets enda industri, Pannfabriken. Sonen Tomas arbetar som montör och Göta, modern, har efter 25 år som hemmafru just fått anställning. Och så kommer den vilda strejken, där Tomas axlar ansvaret som en av ledarna. Lätt bok.

TPB-nr: P25028

Barnbruden

av Anna Laestadius Larsson

10 vol. (956 s. tryckt punktskrift)

Del 1 i en planerad trilogi. I juni 1774 är det kungliga linjeskeppet Sofia Albertina på väg mot Sveriges kust med femtonåriga Hedvig Elisabeth Charlotta ombord. Adelsfröken Sophie von Fersen är motvilligt uppasserska åt den, i hennes tycke, trilskande unga tyskan. Flickan förväntas ge Sverige en efterlängtad tronarvinge tillsammans med sin blivande gemål Karl, bror till kung Gustav III. Vid hovet i Stockholm förbereds ett magnifikt mottagande.

TPB-nr: P24247

Saknad till döds : [ett fall för kommissarie Brunetti]

av Donna Leon

7 vol. (643 s. tryckt punktskrift)

Sextonde boken på svenska med kommissarie Brunetti i Venedig. En natt bryter sig ett gäng uniformerade män in hos barnläkaren Gustavo Pedrolli, misshandlar honom och kidnappar familjens baby. Brunetti inleder sin undersökning på sjukhuset där ingen kan förstå varför någon skulle vilja ge sig på den respekterade barnläkaren. Snart avslöjas en ljusskygg hantering där allt kan köpas.

TPB-nr: P24249

En hemstad : berättelsen om att färdas genom klassmörkret

av Kristian Lundberg

5 vol. (430 s. tryckt punktskrift)

En berättelse om livet i författarens hemstad Malmö. Minnesbilder från utsattheten i den fattiga barndomen med en ensamstående sjuk mamma. Om skuld och skam, hat och övergrepp men även om hopp och förtröstan. Om klassresan som ett pågående nu, ett konstant helvete som det inte går att undfly. Också om att åldras i staden och hur det känns att stå ensam kvar med minnena när alla är borta.

TPB-nr: P25470

Handen : [ett fall för Wallander]

av Henning Mankell

6 vol. (585 s. tryckt punktskrift)

Kurt Wallander förverkligar en gammal dröm. Hösten 2002 flyttar han från Ystad till landet. Drömmen förvandlas till en mardröm när Wallander upptäcker att det finns två lik nedgrävda i trädgården. Kriminaltekniska undersökningar visar att de har legat där i femtio år. I sökandet efter offrens identiteter finner Wallander och hans kolleger en tragedi i det förflutna. Boken innehåller ett uppslagsverk till Wallanders värld.

TPB-nr: P24207

När morgondagen gryr

av Ann Moore

13 vol. (1263 s. tryckt punktskrift)

Del 3 i serien inledd med Gracelin O'Malley. Utmattad kommer Gracelin med sina barn till San Francisco efter flera års kuskande i USA. Hon ska besvara kapten Peter Reinders frieri, men när hon söker upp honom har han gått till sjöss. Gracelins bror Sean har blivit fanatisk mormon och flyr till San Francisco som en bruten man. Också Gracelins man Morgan, pälsjägare i Canada, påbörjar sin färd mot staden.

TPB-nr: P25285

Brinnande livet

av Alice Munro

8 vol. (701 s. tryckt punktskrift)

Många av novellerna utspelar sig i författarens hembygd i de små byarna kring Huronsjön, Ontario. Ofta står kvinnan i centrum. Kännetecknande för novellerna är de starka känslor Munro vill förmedla genom att skildra hur situationerna påverkar personerna. Små vardagliga händelser kan ibland bli livsavgörande. Avslutningsvis skriver författaren, i fyra betraktelser, för första gången direkt om sin egen barndom. Nobelpris i litteratur 2013.

TPB-nr: P25663

För mycket lycka

av Alice Munro

9 vol. (785 s. tryckt punktskrift)

A.M., 1931- , räknas som en av Kanadas största författare. Hennes noveller är små mästerverk som med värme och psykologisk skärpa skildrar olika människoöden. Miljön är oftast kanadensisk småstad och landsbygd. Övertygande och hjärtskärande berättelser om kärlek, äktenskap, vänskap. Nobelpris i litteratur 2013.

TPB-nr: P25662

Kärlek, vänskap, hat : noveller

av Alice Munro

9 vol. (840 s. tryckt punktskrift)

Noveller med kvinnors kärlek i centrum. Alla kvinnor är olika - till ålder, utseende, bakgrund och framtid. Men de har ett gemensamt: längtan efter kärlek. Och tron på att den ska frälsa dem från allt. Några drömmer om tvåsamheten och äktenskapets lycka, men råkar hamna i förhållanden de sedan får betala dyrt för. Mästerverk i det mindre formatet som i sin komplexitet, mänsklighet och sin bedrägliga vardaglighet rymmer ett helt liv. Nobelpris i litteratur 2013.

TPB-nr: P25630

Den sanna historien om Pinocchios näsa : en roman om ett brott

av Leif G. W. Persson

15 vol. (1450 s. tryckt punktskrift)

En berättelse om fyra män som aldrig träffade varandra: den siste tsaren av Ryssland, Nikolaj II, Englands premiärminister sir Winston Churchill, Rysslands president Vladimir Putin och kriminalkommissarie Evert Bäckström vid Västerortspolisen i Stockholm. Det handlar om det samlade och slutliga resultatet av de handlingar som dessa fyra genomför, under mer än hundra år i de skilda världar där de levde. Evert Bäckström sätter punkt för historien.

TPB-nr: P25065

Underjorden

av Malte Persson

69 s. tryckt punktskrift

60 sonetter om Stockholms tunnelbana - från underjorden. Dikterna beskriver olika nivåer av verkligheten, allt från stressade pendlare till tunnelbanan som en metafor för dödsriket. Första strofen i första sonetten lyder: "Jag ser duvan fly upp genom luftdraget / och flaxa i panik strax över pappan, / stelt böjd över barnvagnen i rulltrappan / men värmd av färgerna för fotbollslaget;".

TPB-nr: P25620

Snäcksamlarna

av Rosamunde Pilcher

19 vol. (1789 s. tryckt punktskrift)

Roman om tre generationers öden i 1900-talets England i förmögen medelklassmiljö. Penelope, från barn till åldrad kvinna, är huvudperson, med ett omväxlande och ibland hårt liv. Två av hennes tre barn är angelägna om arvet, bl.a. tavlan Snäcksamlarna, som Penelopes far, berömd konstnär, målat. Underhållningsroman med god miljöbeskrivning bl.a. från Cornwall under krigsåren.

TPB-nr: P25057

Sällsamma berättelser

av Edgar Allan Poe

11 vol. (1042 s. tryckt punktskrift)

Skräckfyllda berättelser, rysare och onda sagor - föregångare till den moderna detektivromanen. Poe 1809-1849.

TPB-nr: P24047

Som om vi hade glömt

av Daniel Poohl

5 vol. (463 s. tryckt punktskrift)

En självbiografisk roman. När Daniel börjar femte klass förändras hans liv i den dalsländska bruksorten för alltid. Många lägenheter står tomma. Flyktingar från krigets Jugoslavien flyttar in i hyreshuset där han bor med sin ensamstående mamma och bror i en trång trerumslägenhet. Daniel uppskattar att det kommer nya bra fotbollspelare men det gör inte alla hans kamrater. De kallar de nyanlända äckliga blattar.

TPB-nr: P25060

Kyss mej lycklig

av Sofia Rapp Johansson

5 vol. (406 s tryckt punktskrift)

Roman om ett ungt kärlekspar som lever på samhällets botten. De är narkotikaberoende, mestadels hemlösa och försörjer sig via socialen, snatteri, prostitution och uppdrag åt kriminella figurer. Den här miljön är deras liv; de behöver mat, pengar och sovplatser, men de är inte välkomna någonstans. Jorden kan gå under, men de räds inte eftersom de har varandra. Stark och angelägen bok.

TPB-nr: P25628

Värdshuset

av Nora Roberts

9 vol. (794 s. tryckt punktskrift)

Del 1 i serien Boonsborotrilogin, som utspelar sig i den lilla staden Boonsboro, Maryland i USA. De tre bröderna Montgomery har börjat renovera det gamla värdshuset The Inn för att göra om det till ett modernt och romantiskt hotell. Clare Brewster, nybliven änka med tre små söner, har flyttat tillbaka till staden och öppnat en liten bokhandel. Hon dras till värdshusets arkitekt Beckett som är hemligt förälskad i henne sedan ungdomsåren.

TPB-nr: P24248

Den tomma stolen

av Joanne K. Rowling

15 vol. (1379 s. tryckt punktskrift)

Den lilla engelska byn Pagford förefaller vara en ren idyll, men i själva verket är det ett samhälle i krig. Rika mot fattiga, tonåringar i strid med sina föräldrar, hustrur mot sina män, lärare i strid med sina elever. När Barry Fairweather oväntat avlider knappt fyrtio år gammal hamnar hela byn i chock. Den tomma stol han efterlämnar i grevskapet blir snart källa till den största strid byn någonsin upplevt.

TPB-nr: P25488

I farans riktning : [morden i Sandhamn]

av Viveca Sten

18 vol. (1782 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Sjätte Sandhamnsdeckaren med kriminalinspektör Thomas Andreasson och juristen Nora Linde. Annandag jul hittas ett lik på stranden i Sandhamn. Thomas som kallas in står snart inför att fall som involverar en krigskorrespondent, en politisk organisation på högerkanten och en vårdnadstvist. Medan han söker efter den gemensamma nämnaren sker ytterligare ett dödsfall. Samtidigt brottas Nora med egna problem när hennes yrkesmässiga heder sätts på spel.

TPB-nr: P25581

Granne eller ufo

av Sofia Thoresdotter

113 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Går det att skriva om det som gör ont så att det blir kul? I dessa kåserier är det just vad förf. gör. Och ingen går säker. Såväl riksdagskvinnan som busschauffören kläs av och maktrelationer blottas. Främst synliggör hon konflikter mellan de med och de utan funktionsnedsättning. Men hon bjuder också på sig själv. Efter lustmordet på de beskäftiga mammor som jämt ska kommentera hennes ledarhund visar hon också hur fördomsfull hon själv kan vara.

TPB-nr: P25585

Patrullhund 176 Zorro och Fältjägarna

av Arne Thour

13 vol. (1241 s. tryckt punktskrift)

Roman från andra världskriget. Jack Loogan uppfostrar på sin fars ranch Zorro, en schäfer som sedan utbildas till patrullhund vid Arméns hundskola. Båda blir så småningom inkallade och ses igen inom fältjägarförband i Stilla havsområdet och i Burma under USA:s strider mot Japan. En betydande del av romanen ägnas åt hundförarnas utbildning vid en militär hundskola.

TPB-nr: P24196

Gubbe och katt : en kärlekshistoria

av Nils Uddenberg

6 vol. (493 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

N.U., psykiater och författare, blir med katt trots att han aldrig hade tänkt sig att ha något husdjur. En vintermorgon satt det en, som det skulle visa sig, herrelös katt utanför sovrumsfönstret och tittade på honom med stora runda gula ögon. Sakta men säkert nästlar sig kattdamen - Kissen - in i hans liv. Med humor och självdistans berättar han om hur tillvaron förändrades och som psykiater intresserar han sig också för Kissens själsliv.

TPB-nr: P25583

Än finns det hopp : roman

av Karin Wahlberg

13 vol. (1262 s. tryckt punktskrift)

Första boken om människorna kring lasarettet i en svensk småstad på 1950-talet. 1953 härjar polioepidemin. Ella-Kristin går sjuksköterskeutbildningen och får praktisera på det fullbelagda lasarettet i Ekstad. Hon ska snart förlova sig med Carl vars läkarkunskaper prövas hårt under hösten. De två har svårt att få tid över för varandra. Frågan är hur förlovningsmiddagen ska avlöpa eftersom de har så olika bakgrund.

TPB-nr: P24432

Hägring 38 : roman

av Kjell Westö

9 vol. (808 s. tryckt punktskrift)

Året är 1938. En orolig tid då nazisternas maktutveckling påverkar det politiska klimatet i Norden. Den liberale advokaten Claes Thune är frånskild och uppgiven och ägnar sin byrå ett förstrött intresse. Till sin hjälp har han den nyanställda kontoristen Matilda Wiik. Hon bär på traumatiska upplevelser från finska inbördeskriget och en dag när hon hör en röst från det förflutna hinner minnena ikapp henne.

TPB-nr: P24240

Än klappar hjärtan

av Helena von Zweigbergk

9 vol. (868 s. tryckt punktskrift)

När Viktor ska ta studenten samlas hela familjen i Stockholm: mamma Astrid, styvpappa Henrik, halvsyskonen, mormor och mostrarna. Men även Viktors biologiska pappa Michael anländer från New York - en smärtsam påminnelse om vad som hände en sommar på Fårö för snart tjugo år sedan. Återigen kommer tillvaron snart att förändras för dem alla. De tre systrarna berättar utifrån sina skilda perspektiv.

TPB-nr: P24438

Facklitteratur

Mat & klimat

av Johanna Björklund

6 vol. (481 s. tryckt punktskrift)

Maten står för en tredjedel av vår klimatpåverkan. Författarna förklarar hur vi kan välja att äta, handla och odla på ett sätt som är bättre för klimatet. Hur vi väljer påverkar inte bara klimatet, utan även hur naturen mår och hur djuren behandlas. Det vi köper i affären avgör också hur vårt kulturlandskap ser ut.

TPB-nr: P24236

Kvinnor i Japan under tusen år : nio porträtt

av Monica Braw

6 vol. (604 s. tryckt punktskrift)

Tankeväckande skildring av en kultur som ofta sägs vara kvinnoförtyckande. Vi möter här nio starka kvinnor, bland andra hovdamen som blev Japans största författare, kvinnan som tog Shoguns plats och landets första kvinnliga läkare. Oförstådda eller ignorerade har dessa kvinnor också beundrats och lämnat outplånliga spår i Japans historia. Författaren är journalist och japankännare.

TPB-nr: P24162

Brännässla : en älskad kulturväxt

3 vol. (188 s. tryckt punktskrift)

Många säger att brännässlan är ett ogräs men Sällskapet Nellorna säger att den är en kulturväxt. Under långa tider har den varit en viktig spånadsväxt och näringskälla, men man kan också använda nässlor till papper och växtgödning. Nellorna presenterar ett flertal recept på maträtter, från soppa till dessert i slutet av boken.

TPB-nr: P24225

Ogräsboken : om sånt som växer mellan raderna

av Stefan Casta

2 vol. (166 s. tryckt punktskrift)

I boken presenteras 50 vanliga svenska ogräs. Förf. ger allmänna biologiska och kulturhistoriska upplysningar såsom växtplats, växtsätt, tidigare användning inom medicin och hushåll m.m..

TPB-nr: P24466

Dynamisk psykiatri : i teori och praktik

av Johan Cullberg

22 vol. (2171 s. tryckt punktskrift)

Heltäckande, mycket personlig lärobok i psykiatri med psykodynamisk grundsyn, avsedd främst för personal inom vårdyrken. Om ohälsa vid livspåfrestningar, personlighetsstörningar, psykiska sjukdomar, missbruk, självmord m.m. Vidare berörs samhälleliga aspekter på psykiatri, förebyggande psykiatri samt lagstiftning om tvångsvård m.m..

TPB-nr: P24178

Katastrofer under 100 år

av Rasmus Dahlberg

10 vol. (882 s. tryckt punktskrift)

Teknologins framsteg det senaste seklet har kantats av misstag som ibland fått ödesdigra konsekvenser. Författaren skildrar här de senaste hundra årens mest spektakulära och dramatiska olyckor, till exempel Titanics undergång, Halifaxexplosionen, Deepwater horizon och Kosmodromen i Bajkonur. Författaren är historiker, verksam vid Köpenhamns universitet.

TPB-nr: P24265

Den svenska evangelieboken : antagen för Svenska kyrkan av 2002 års kyrkomöte : texterna föreligger i Bibelkommissionens översättning 1999

15 vol. (1399 s. tryckt punktskrift)

En omarbetad evangeliebok med kyrkoårets texter är en stor kyrklig händelse. 2002 antogs denna nya version av Svenska kyrkans evangeliebok av kyrkomötet. Nyöversättningen av Gamla testamentet var en viktig del i detta. Innehåll: Böner och textläsningar för kyrkoårets sön- och helgdagar, för kyrkoårets övriga helgdagar och för passionsgudstjänsterna, evangeliebokens texter ordnade efter Bibelns böcker samt utdrag ur kyrkoordning för Svenska kyrkan.

TPB-nr: P24180

Ekolådans recept : 346 recept och 10 odlare från A till Ö

4 vol. (348 s. tryckt punktskrift)

Ekolådan, ett företag som levererar ekologiska grönsaker direkt hem till dörren, har här samlat sina populäraste recept. Enkla och pedagogiska beskrivningar av en stor variation vegetariska rätter, att äta som huvudrätt eller tillsammans med fisk eller kött. I boken porträtteras även ett tiotal odlare. Den tryckta förlagan är rikt illustrerad.

TPB-nr: P24204

Jag vet var jag kommer ifrån : stycken om mitt liv

av Ingemar Eliasson

11 vol. (1011 s. tryckt punktskrift)

I.E., 1939- , arbetade som statssekreterare och statsråd i fyra olika borgerliga regeringar under 1970- och 80-talen, var riksdagsman och folkpartiets vice ordförande och därefter landshövding i Värmland i tolv år. Åren 2003-2010 var han riksmarskalk. Han berättar han öppet om slitningar och utmaningar i det politiska toppskiktet, om att återvända till sin barndoms Värmland och om att arbeta nära kungen i tider av både medgång och hård kritik.

TPB-nr: P24272

Ute i världen : Mina universitet

av Maksim Gorkij

13 vol. (1348 s. tryckt punktskrift)

Del 2 och 3 i serien inledd med Min barndom. I del 2 rymmer Aleksej från sina släktingar och får arbete på en pråm på Volga. Det kringflackande livet fortsätter, han träffar olika människor och ser hur svårt många har det. I del 3 beger sig Aleksej till universitetet i Kazan. Han kommer med i en revolutionär studiecirkel och fylls av längtan att förändra livsvillkoren för folket i Ryssland. Självbiografi av den ryske författaren M.G., 1868-1936.

TPB-nr: P24041

Männen med rosa triangel

av Heinz Heger

4 vol. (350 s. tryckt punktskrift)

En unik skildring av de fasor som mötte homosexuella i Hitlers dödsläger, skriven av en som överlevde. 1939 grips den 22-årige österrikaren Josef av Gestapo. Han är homosexuell och har haft en relation med sonen till en högt uppsatt nazist. I koncentrationslägret Sachsenhausen tvingas han bära den rosa triangel som märker ut homosexuella fångar. Den placerar honom allra lägst i lägerhierarkin. Boken utkom på tyska 1972.

TPB-nr: P24216

Fiskenätter på Finnmarksvidda

av Bo Isovaara

4 vol. (310 s. tryckt punktskrift)

De flesta sportfiskare drömmer om att upptäcka nya okända fiskevatten. Här får vi följa med författaren, tillika sportfiskare, på en upptäcktsfärd till Finnmarksviddan. Han gläntar på dörren till den storslagna vildmarken och tar oss med på obanade stigar och smygfiske i hemliga jokkar i jakt på viddans mest fulländade skapelse, rödingen. Detta är författarens femte bok om jakt och fiske.

TPB-nr: P25658

Japaner, japaner, japaner

av Herman Lindqvist

4 vol. (374 s. tryckt punktskrift)

Herman Lindqvist, Sveriges radios förre korrespondent i Tokyo, skriver lättläst och kåserande om olika företeelser i Japan. Han berättar om överfulla tåg, egendomlig mat, underliga TV-program samt avvikande seder och bruk. Rolig, nyttig och lärorik bok för alla som är nyfikna på Japan.

TPB-nr: P24271

Dansa för oss

av Michael Nyqvist

9 vol. (904 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Skådespelaren Michael Nyqvist berättar om sitt liv med början i barndomen på 1960-talet, via tonåren och tiden som teaterstudent till idag. Arbetet med boken påbörjades efter en filmpremiär på New Yorks finaste biograf där Michael Nyqvist upptäcker att nästan alla hans scener i filmen är bortklippta. Han berättar om hur han tvivlar på sin egen förmåga men också om lyckan i de stunder han känner att han räcker till.

TPB-nr: P25587

Önskan

av Anders Persson

9 vol. (771 s. tryckt punktskrift)

Journalisten Anders Persson berättar Pari Hakims livshistoria utifrån hennes dagböcker och minnesbilder. Pari Hakim växte upp i staden Sardasht i norra Iran. Hennes barndom var lycklig, men hennes bakgrund bar på flera mörka händelser. När hon var åtta år fick hon reda på att den man hon trott var hennes bror istället var hennes pappa. Snart nog skulle hon även drabbas av våld, svek, heder, våldtäkt, otrohet, fängelse och tortyr, flykt och sorg.

TPB-nr: P25056

438 dagar : vår berättelse om storpolitik, vänskap och tiden som diktaturens fångar

av Johan Persson

13 vol. (1160 s. tryckt punktskrift)

Natten till 28 juni 2011 satte Johan Persson och Martin Schibbye allt på spel när de i skydd av mörkret korsade gränsen mellan Somalia och Etiopien. De ville undersöka hur den hänsynslösa jakten på olja drabbade befolkningen i den stängda och konfliktfyllda Ogadenregionen. Fem dygn senare greps de av etiopisk militär och dömdes efter rättegång till elva års fängelse för terroristbrott. De satt fängslade i det ökända Kalityfängelset i 438 dagar.

TPB-nr: P24444

En oväntad vänskap

av Abdel Sellou

5 vol. (456 s. tryckt punktskrift)

Abdel går på anställningsintervju, inte så mycket för att få jobb utan mest för att kunna få bidrag. Han har under hela sin tonårstid levt som smågangster och är bredd att göra lite vad som för att få in pengar - bara det inte är alltför ansträngande. Intervjun gäller en plats som personlig assistent hos en totalförlamad man. En självupplevd berättelse som ligger till grund för filmen med samma namn.

TPB-nr: P24217

Alltid nåbar - aldrig ifred

av Nisse Simonson

3 vol. (215 s. tryckt punktskrift)

Nisse Simonsson, läkare och författare, resonerar kring den teknikutveckling vi varit med om de senaste åren och som inneburit stora förändringar för hur vi arbetar, men även för hur vi tillbringar vår fritid och hur vi umgås med varandra. Hur ska vi lära oss att dra fördel av allt det positiva med en ny värld som öppnat sig, men samtidigt vara medvetna om att det bara är vi själva som kan styra hur uppkopplade vi vill vara.

TPB-nr: P24266

Det händer när du vilar

av Tomas Sjödin

4 vol. (309 s. tryckt punktskrift)

En hyllning till sofflocket, till livets tempoväxlingar och vilan. Boken tar oss med in i vilans värld och diskuterar hur vi kan handskas med dess fiender: oro, leda och rastlöshet. T.S. menar att vi ska sluta anstränga oss att finna ro och istället låta livet komma till oss. Författaren är pastor och föreläsare.

TPB-nr: P25677

Jag skulle så gärna vilja förföra dig - men jag orkar inte : möten, minnen, dagboksblad

av Margareta Strömstedt

6 vol. (525 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Författaren skildrar sina möten med berömda författare, som Aksel Sandemose, Tove Jansson och den nära vännen Astrid Lindgren. Hon skriver också, personligt och berörande, om sin småländska uppväxt, den älskade fadern, den saknade lillebrodern och om sin egen ständiga strävan efter integritet och självständighet.

TPB-nr: P25588

Jag njuter så länge jag varar

av Erik Ståhl

3 vol. (234 s. tryckt punktskrift)

Erik Ståhl, 1986-, föds med Wilskott Aldrich Syndrome. Det är en ärftlig, ovanlig och dödlig immunbristsjukdom som bara drabbar pojkar. Han vårdas långa tider på det enda ställe där man har en gnutta kunskap om en sådan typ av sjukdom, en avdelning för barn med cancer, trots att det inte är cancer han lider av. Läsaren får ta del av en tillvaro kantad av tvivelaktiga läkarbeslut och död, men också av människor som finns där och inger hopp och trygghet.

TPB-nr: P25643

Kärleken är starkare än döden : [en sann berättelse]

av Malin Sävstam

13 vol. (1251 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Fristående fortsättning på När livet stannar. Förf. förlorade man och två barn i tsunamin 2004. Här berättar hon om de första åren efter katastrofen då hon tog sig upp från djupaste sorg till överlevnad. Det är en kärleksskildring till livet och en berättelse om stötestenar på vägen tillbaka, en undersökning av det egna psyket och en ärlig skildring av svårigheter som kan uppstå i nya familjekonstellationer.

TPB-nr: P25586

Tid för teckenspråk : utredning om teckenspråkig läsning

av Helena Söderlund

2 vol. (115 s. tryckt punktskrift)

Myndigheten för tillgängliga medier, MTM har i uppdrag att främja teckenspråkig litteratur. Rapporten redovisar bl.a. en kartläggning av tillgången till litteratur idag, produktionsförutsättningar och användargrupper. I rapporten framförs synpunkter från förlag, intresseorganisationer, m.fl. Rapporten är ett underlag till den hemställan om ett nytt uppdrag att producera teckenspråkig litteratur, som MTM har lämnat till regeringen september 2013.

TPB-nr: P25636

Jag kommer av ett brusand' hav : barndomsminnen från Vinga och Göteborg på Oscar II:s tid

av Evert Taube

5 vol. (401 s. tryckt punktskrift)

Evert Taube, 1890-1976. De tidigaste minnena går tillbaka till 1890-talets Vinga, där Taubes far var fyrmästare. Författaren redogör även för den reella bakgrunden till några av sina mest kända visor.

TPB-nr: P24273

Eftertankar

av Patricia Tudor-Sandahl

4 vol. (321 s. tryckt punktskrift)

P.T.-S., författare och psykoterapeut, reflekterar och funderar kring vardagliga händelser som berört henne. Det handlar mycket om relationer, om ödmjukhet och om att vara ärlig. Hon vill se bakom det vardagliga för att alltmer fördjupas och mogna som människa. Det är viktigt att kunna betrakta vår dagliga tillvaro med lite distans och upptäcka att man hela tiden kan lära sig nya saker.

TPB-nr: P24203

Ett givande liv

av Patricia Tudor-Sandahl

4 vol. (334 s. tryckt punktskrift)

Att vi ska dela med oss av vårt överflöd till människor i svältdrabbade länder eller till hjälporganisationer, ser en del som självklart. Men betyder det att vi är generösa? Förf., psykolog och psykoterapeut, lyfter fram skillnaden mellan givmildhet och generositet. Att ge är en handling medan att vara generös är en hållning. Det är enligt författaren först när vi vågar vara generösa som vi kan uppleva den äkta glädjen i att ge.

TPB-nr: P24183

Clas Rålamb : maktspelare i storhetstidens Sverige

av Sten Westerberg

10 vol. (888 s. tryckt punktskrift)

Biografi över friherre Clas Rålamb, 1622-1698. R. var under sin livstid överståthållare i Stockholm, riksråd i Åbo och landshövding i Uppland. Han hade diplomatiska uppdrag, fredsförhandlade i Brömsebro och grundade Stockholms Auktionsverk. Han blev änkling två gånger men gifte snabbt om sig - med sin sista gemål fick han tolv barn. R. var en intellektuell maktspelare och en handlingens man som arbetade för att höja rättssäkerheten i Sverige.

TPB-nr: P24161

Svensk maffia : en kartläggning av de kriminella gängen

av Lasse Wierup

12 vol. (1166 s. tryckt punktskrift)

Författarna menar att det numera finns en svensk maffia. Kriminaliteten har förändrats och har nu de klassiska maffiainslagen utpressning och beskydd, beställningsmord, tystade vittnen, mutor, spektakulära och våldsamma rån och uppgörelser. Bakom eskaleringen av brottsligheten finns välorganiserade och starka grupperingar: Hells Angels, Bandidos, Brödraskapet Wolfpack, Original Gangsters, Albanligan, Uppsalaligan med flera.

TPB-nr: P24163

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Stjäla the show

av Emmy Abrahamson

6 vol. (546 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien som börjar med Only väg is upp. Livet på världens bästa scenskola i London är allt annat än glamoröst. Här finns tungsinta ryska lärare som vill att eleverna ska slicka väggarna, killar som släpper sig hela tiden och en hänsynslös rivalitet. Kan Filippa Karlsson ens lita på sin bästa kompis Anna när det gäller vem som ska få bästa rollen? Och vem är egentligen Filippas stora kärlek: Alec, Pickled Mike, Colin eller Paul?.

TPB-nr: P24141

Ditt äckel!

av Per Alexandersson

39 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Innan Jonas blev kompis med Eddy kände han sig ofta ensam och utanför. Han vill aldrig mer bli så ensam. För sig själv erkänner Jonas att han till och med är kär i Eddy. Men när han försöker närma sig Eddy som mer än kompis blir Eddy arg. Eddy avvisar Jonas och kallar honom äckel. Förtvivlad går Jonas runt och funderar på vad han ska göra. Är livet ens värt att leva för en sådan som han? Men så är han med om något som skakar om honom fullständigt.

TPB-nr: P24254

Tredje tecknet

av Ingelin Angerborn

3 vol. (248 s. tryckt punktskrift)

Det hela börjar med att en nyckel inte verkar passa någonstans. Sedan börjar Olivias katt Smilla bete sig underligt, hissen åker ner i källaren av sig själv och det dyker upp nyckelpigor lite varstans. Olivia har märkliga drömmar om nätterna. Hon tror att det spökar i lägenheten och allting blir bara mer och mer mystiskt. Att allt detta har att göra med hennes uppväxt på barnhemmet i Colombia hade hon aldrig någonsin kunnat tro.

TPB-nr: P24176

-och bingo är bara för de förlorade

av Linda Belanner

6 vol. (541 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien som börjar med Du kanske inte vet det, men Döden spelar inte handboll. En bok om Mattias och Döden som egentligen heter Göran. Dödens andreman Sebastian är för bra på sitt jobb. Göran hinner inte med att leverera de döda vidare dit de ska efter döden. De samlas som zombier i stadens bingohallar som är dödens väntrum. När de inte kommer vidare så sipprar alla deras hemligheter ut till de levande och förgiftar deras sinnen.

TPB-nr: P24233

Allra bästa kompisen

av Helena Bross

20 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Melkers granne Majsan har en fin hund som heter Rex. Melker får hjälpa till att rasta Rex. Han blir intresserad av hundar. På biblioteket lånar han böcker om olika raser. Han försöker övertala sin mamma och pappa att köpa en valp. När de säger ja är glädjen stor. Men att ha en hund blir inte riktigt som Melker tänkt sig. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

TPB-nr: P25479

Vid din sida

av Anne Cassidy

6 vol. (590 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i thrillerserien En mördares anteckningar. Roses och Joshuas föräldrar påstås vara döda, men barnen känner på sig att de fortfarande är vid liv. Joshua försöker tyda de kryptiska anteckningsböckerna som de hittat. Rose får desperata meddelanden från sin gamla klasskompis Rachel från internatskolan. Rachel behöver Roses hjälp. Rachel hittas drunknad i sjön vid skolan och frågan är om detta kan ha samband med föräldrarnas försvinnande.

TPB-nr: P24175

Dilsa och den falska förälskelsen

av Petrus Dahlin

2 vol. (176 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Den tredje boken med Dilsa som huvudperson. Kalle Skavanks pappa Magnus har träffat en ny tjej. Både Kalle och Magnus tycker väldigt mycket om henne. Dilsa däremot tycker att hon beter sig underligt och snart visar det sig att allt inte står rätt till. Kvinnan är en äkta solochvårare som lurar Kalles pappa på en massa pengar. Dessutom har hon ett skumt förflutet som Dilsa beslutar att titta närmare på.

TPB-nr: P24173

Samlingen

av Petrus Dahlin

11 vol. (980 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien som börjar med Skuggan. Det är sommarlov. Ruben och Miranda planerar att umgås hemma i Stockholm medan Skuggan är på väg hem. I Frankrike får Skuggan höra talas om magiska statyetter. Hon inser att statyetterna skulle hjälpa henne i det krig som pågår mellan den klan hon tillhör och en annan västafrikansk klan. Även Skuggans fiende Zouzou är på jakt efter statyetterna. Skuggan behöver hjälp och snart är Ruben och Miranda indragna.

TPB-nr: P25650

Fallet Knubbfisken

av Anette Eggert

3 vol. (208 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 2 i serien. Valle och Vilma har en djurräddarklubb. Den här gången är det dags att rädda knubbfisken som finns på Valles lillasysters dagis. Knubbfisken får alldeles för mycket mat av den nya fröken på dagis, Ulrik. Valle och Vilma tror att knubbfisken håller på att äta ihjäl sig. De tycker också Ulrik verkar vara en skum typ. Nu måste de hjälpa knubbfisken och avslöja Ulrik.

TPB-nr: P24283

Vem kan segla förutan vind?

av Lina Forss

6 vol. (512 s. tryckt punktskrift)

Del 3, fristående, i serien som börjar med Kär i kärleken. Sjuttonåriga Timmy, egentligen Timotej af Lilja, lämnar London och trassliga kärleksrelationer bakom sig för en sommar i Sverige. Hon ska jobba som husmor på KSSS seglarläger i Sandhamn där hon många somrar själv varit lägerunge. Men lugnet ute i skärgården upphör tvärt när Timmy får ett sms från Prinsen, killen med sammetsblicken, som nu väntar på bryggan.

TPB-nr: P24235

Beautiful creatures. Bok 2, Svåra val, magiska hemligheter

av Kami Garcia

Bok 2: 12 vol. (1117 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien Beautiful creatures. Efter att ha överlevt fasorna i samband med Lenas sextonde födelsedag förändras allt. Lena sörjer förlusten av Macon och börjar glida undan Ethan. Hon börjar umgås med Ridley och en märklig kille vid namn John. När Lena en dag försvinner spårlöst vet Ethan knappt vad han ska ta sig till. Tillsammans med några vänner, däribland nykomlingen Liv, beger sig Ethan av för att leta efter Lena.

TPB-nr: P25480

Cirkusdeckarna och äppelmysteriet

av Dan Höjer

2 vol. (186 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Åttonde boken om cirkusdeckarna. De unga tvillingarna Kaspar och Katinka är artister på Cirkus Pommery men också förtjusta i mysterier. När cirkusen uppträder i Kivik stjäls den enormt stora äppeltavlan och tvillingarna startar jakten på tjuvarna. Under fartfyllda äventyr skuggar de en knivman, finner ett dyrbart guldäpple och blir instängda i en hemlig gravkammare.

TPB-nr: P24211

Ambrose den förskräcklige

av Eva Ibbotson

4 vol. (359 s. tryckt punktskrift)

Boken bygger på ett manus som hittades efter Ibbotsons död 2010. Texten har redigerats av författarens son. För hundra år sedan kidnappades Lady Agatha, dottern till en engelsk greve, och hölls fången av snömän i Himalayas bergstrakter. Agatha blir så småningom som en mamma för barnen. Efter många år hotas nu den skyddade dalen av turister och Agatha beslutar att flytta fosterbarnen till sitt barndomshem i England. Så börjar en strapatsrik resa.

TPB-nr: P24212

Småtrollen och den stora översvämningen

av Tove Jansson

57 s. tryckt punktskrift

Den första boken om mumintrollen. Efter stora farligheter och en lång skilsmässa återförenas Muminmamman och det lilla Mumintrollet med Muminpappan. De får komma till hans hus i dalen, målat i en himmelsblå färg, där de sedan lever lyckligt.

TPB-nr: P24202

Lex bok

av Sara Kadefors

6 vol. (565 s. tryckt punktskrift)

Lex föredrar att dagdrömma till tung musik istället för att visa sina kreativa sidor. Hon tycker att alla andra i skolan utom Jonatan är idioter som måste utmärka sig jämt och redan har stakat ut hela sin framtid. I hemlighet skapar Lex en blogg under identiteten Maya. Där kan hon provocera och revoltera mot allt vad framgångssagor heter. Men frågan är vad som händer med Lex när bloggen blir en stor framgång.

TPB-nr: P25481

Ömannen

av Niklas Krog

3 vol. (226 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 7 i serien Legenden om Tann som börjar med Skogsflickan. Tann, Bladhus och Aina har nått fram till havet. I en båt de hittar på stranden ger sig Tann och Aina ut på sjön. Ett oväder tvingar dem att ta sig iland på en ö. Men här visar det sig bo en stenkastande varelse som inte vill ha besök. Plötsligt försvinner Aina och Tann måste leta efter henne. I ömannens håla upptäcker han något fasansfullt.

TPB-nr: P24255

Rödluvan

av Catarina Kruusval

16 bl. tryckt punktskrift

Bearbetad version av sagan om Rödluvan. Texten är nedkortad och förenklad för att passa småbarn. Den klassiska berättelsen om Rödluvan som går till mormor är i grunden sig lik. Slutet är något snällare än i folksagan där vargen dör på slutet. Här springer vargen till skogs efter att jägaren räddat mormor och Rödluvan ur vargens mage. Spännande för de allra yngsta utan att bli för tillrättalagt.

TPB-nr: P24131

Tre små grisar

av Catarina Kruusval

18 bl. tryckt punktskrift

Bearbetad version av sagan Tre små grisar. Texten är nedkortad och förenklad för att passa småbarn. Grundhistorien känns igen med de tre grisarna som bygger varsitt hus i olika material: halm, trä och tegelstenar. Sen kommer den stora stygga vargen och blåser sönder husen av halm och trä varpå grisarna flyr till tegelhuset. I tegelhuset besegrar grisarna vargen. Den här versionen har ett snällt slut där vargen bränner sig och flyr till skogs.

TPB-nr: P24115

Tufft spel

av Magnus Ljunggren

97 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Andra fristående boken om Bästa klubben som handlar om spelarna i ett killag och ett tjejlag som tränar ihop. Tina spelar match med killarnas lag. Hon har redan gjort ett mål när hon av misstag fäller Leo. Hans pappa påstår att han brutit benet och att de ska åka till sjukhuset. Resten av matchen blir inte rolig. Nästa dag åker Tina till sjukhuset tillsammans med sin bästa kompis Malin för att se hur det har gått för Leo och be honom om ursäkt.

TPB-nr: P24256

Vikingar och vampyrer

av Katarina Mazetti

3 vol. (238 s. tryckt punktskrift)

Tredje boken om kusinerna Karlsson. Humlan, Julia, George och Alex ska vara hos sin excentriska moster Frida på en ö i skärgården under några sommarlovsveckor. Tillsammans med sin moster letar barnen efter en gammal vikingaskatt som tros vara nedgrävd på ön. Ryktet om skatten sprids och några skumma arkeologer dyker upp. Dessutom pratar Humlan om att det finns vampyrer på ön. Äventyret förhöjs med massor av god mat.

TPB-nr: P24257

Trasig

av Mårten Melin

57 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Sextonårige Max har i hemlighet träffat den två år äldre Ida under några månader. De är inte tillsammans på riktigt utan träffas bara hemma hos henne i smyg och ligger med varandra. När Max blir kär i Elin gör han slut med Ida. Men Ida hänger sig kvar och när hon säger att hon kanske är gravid ställs hela tillvaron på ända.

TPB-nr: P24210

Om jag kunde drömma : [Edward berättar om första mötet med Bella]

av Stephenie Meyer

11 vol. (1022 s. tryckt punktskrift)

Utökad utgåva. Innehåller ett kapitel om parets första möte, berättat ur Edwards synvinkel. Isabella Swan är en 17-åring som motsträvigt flyttar hem till sin frånskilda pappa, som bor i en tråkig stad. Väl där träffar hon sin första kärlek, den vackre Edward Cullen, som visar sig vara vampyr. Han lever i en grupp med likasinnade som strävar efter att enbart dricka blod från djur. Historien utvecklar sig i både förväntade och förvånande riktningar.

TPB-nr: P25485

Brevvänner

av Michaela Morgan

2 vol. (92 s. tryckt punktskrift)

Tommo bor i London, Shelley i New York. Båda är 14 år och får varandra som brevvänner i ett projekt i skolan. Tanken är att de ska skriva om sina liv. Tommo tycker inte alls det är kul med en brevvän medan Shelley tycker det är trist att behöva skriva brev på papper istället för att mejla. Motvilligt börjar de berätta saker om sina liv och för varje brev lär de känna varandra bättre. Kan det vara så att de blir vänner på riktigt?.

TPB-nr: P24439

Det första fallet

av Ulf Nilsson

2 vol. (171 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Kommissarie Gordons första fall. Ekorren Valdemar blir av med nötter. Den mest erfarne detektiven ska lösa fallet. Det är den lite trötta och bekväma paddan kommissarie Gordon som sätter sig vid hålet i snön och väntar. Helst vill han ha te och kakor i den varma stugan. En vilsen och hungrig mus dyker upp. Gordon utnämner honom till polisassistent Paddy och de båda arbetar vidare med fallet.

TPB-nr: P24215

Avgrundens änglar

av Magnus Nordin

6 vol. (523 s. tryckt punktskrift)

Läraren Molly bildar en samtalsgrupp för de elever hon ser mår dåligt. Träffarna är hemma hos henne och snart börjar eleverna berätta vad de varit med om. Hemska saker som våldtäkt och övergrepp. Deltagarna bilder hämndgruppen Avgrundens änglar. Deras syfte är att hindra att nya brott begås. Fasansfulla hemligheter nystas upp och förövarna slår tillbaka. När unga Julia försvinner förstår gruppen att tiden är knapp om hon ska hittas levande.

TPB-nr: P25672

Varelserna. [Elias bok]

av Magnus Nordin

52 s. tryckt punktskrift

Första delen i en zombieserie. Emma och Elias försöker överleva på ett Gotland där alla andra förvandlats till zombier. De har skapat ett gömställe i en undanskymd stuga. Men inget gömställe är helt säkert och zombier hittar även dit. Kampen verkar lönlös. En dag står det en häst utanför huset som Emma döper till Pearl. Till barnens stora förvåning kommer även en bil körande. Kan det här vara räddningen eller bara början på något ännu värre?.

TPB-nr: P24284

Uppgörelsen

av Arne Norlin

4 vol. (314 s. tryckt punktskrift)

Del 3 i serien Fans som börjar med Motståndarna. Tore och Noel älskar fotboll, men de håller inte på samma lag och lagen är dessutom ärkefiender. Deras familjer har förbjudit dem att träffas så de får ses i smyg. Nu har Tove och Noel fått reda på att det planeras ett sabotage inför nästa derbymatch mellan de båda lagen. Noels bror är inblandad och de förstår att det rör sig om Toves pappa som är fotbollsspelare.

TPB-nr: P24241

Avhopparen

av Kim Olin

2 vol. (177 s. tryckt punktskrift)

Del 1 i serien om Simon. Simon har lämnat skolan och försöker nu med alla medel komma sig upp i Tobias Flemings olagliga organisation, den som styr knarkhandeln i ett av stans mest nedgångna områden. Han får i uppdrag att klå upp två smålangare som har lurat Tobias på pengar och dras från den stunden allt djupare in i organisationens affärer. När så en främmande man kontaktar Simon med ett oväntat förslag förändras allt.

TPB-nr: P25751

Fulast i världen

av Ingrid Olsson

4 vol. (298 s. tryckt punktskrift)

Simon och Siw träffas på en campingplats sommaren mellan åttan och nian och blir jättekära. När semestern är slut tappar de kontakten. Så flyttar Simon och börjar i Siws klass - underbart och härligt tills coola Evelina bestämmer att Simon är ful och en tönt som man inte kan vara med. Siw förstår att hon måste glömma Simon. I boken följs omväxlande Simon och Siw i högstadiets hårda värld där cool plus cool är lika med sant och inget annat gäller.

TPB-nr: P24279

Kungen kommer!

av Jo Salmson

2 vol. (136 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 1 i serien Maros resa. Maro bor med sin storasyster Hilda och lillebror Tilian i Vikaborgen. Deras pappa är riddare och en av kung Edrics närmaste män. Maro tränar varje ledig stund för han ska bli page vid kungens hov och så småningom riddare. En rad händelser gör att det istället blir Tilian som får följa med kungen. Av kungen tilldelas Maro ett hemligt och farligt uppdrag. Klarar han det kommer han att rädda kungen och kunna bli riddare.

TPB-nr: P24252

Vilse i fiendeland

av Mikael Salmson

4 vol. (388 s. tryckt punktskrift)

Del 3 i serien som börjar med Svarta fåglar. Avslutar trilogin om Amik från Mabekien och Solita från Tekitien. Amik, 13 år, är jagad efter att ha dödat tekithövdingen Berbuck. Det vet Solita och hon försöker hitta Amik för att varna honom innan det är för sent. Hon vill även varna för den pest som sprider sig över landet. Amik försöker på egen hand förstå vem eller vilka han kan lita på. Vem är vän och vem är fiende?.

TPB-nr: P24243

Trasig soppa

av Jenny Valentine

5 vol. (395 s. tryckt punktskrift)

Efter att storebror Jack dött får Rowan, 15 år, ta allt ansvar hemma. Mamman är deprimerad och pappan har lämnat dem. Vid ett besök på ett kafé får hon ett fotonegativ av en främmande kille. Killen hävdar att Rowan tappat negativet men det har hon inte. Negativet visar sig vara ett fotografi av Jack. Rowan börjar nysta i vem killen på kaféet är och varifrån fotonegativet kommer. Det leder till ett avslöjande som skakar om hela hennes liv.

TPB-nr: P25067

En varm vinter

av Christina Wahldén

5 vol. (388 s. tryckt punktskrift)

Alex föräldrar har just skilt sig. De beter sig som ansvarslösa barnungar och Alex vill bara bort. I st.f. att börja trean på gymnasiet, tar hon sina körkortspengar och åker till Australien. Hon hamnar på en sockerplantage i Cooktown, en liten håla mitt ute i ingenstans, där hon träffar Ed. Efter en resa till Bali för att lära sig surfa, åker hon tillbaka till Australien, till Sydney där Ed pluggar. Långsamt finner Alex sig själv.

TPB-nr: P25671

Dennis hemlighet

av David Walliams

3 vol. (230 s. tryckt punktskrift)

Dennis har en hemlighet. Hemligheten ligger under Dennis säng och består av en bunt modetidningar. Dennis tycker om de färgglada bilderna. Allra bäst tycker han om en bild som påminner om hans försvunna mamma. Dennis bor med sin pappa och bror och de får aldrig prata om mamman. Dennis längtar efter henne. På fritiden spelar Dennis fotboll och han är bäst i laget. Så en dag hittar pappan tidningarna och Dennis hela värld ställs på ända.

TPB-nr: P24169

Vampyrernas bal

av Martin Widmark

2 vol. (154 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 12, fristående, i serien om monsteragenten Nelly Rapp. Vampyrernas presidentval närmar sig. Valet står mellan den viljestarka Elena som kräver fritt blod åt alla och den fridsamme Rauf som vill att de fortsätter hålla till bland skuggorna för att tillsammans skapa ett bättre vampyrliv. Nelly får i uppdrag att förhindra Elenas seger. Utklädd till Islands enda vampyr tar hon sig in på det estländska slott där valet ska hållas.

TPB-nr: P24142

Vargens hjärta

av Martin Widmark

2 vol. (200 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 3 i serien om Halvdan Viking som börjar med Hövdingens bägare. Grimulf, Östbyns rikaste och mest fruktade man, planerar att resa till Miklagård. För att få vind i seglen tänker han blidka gudarna med människooffer. Halvdan lyckas ta reda på vem som ska offras och det visar sig vara någon han känner. Nu gäller det att han så snabbt som möjligt tillsammans med Björn Smed lyckas förhindra det som planeras. De båda måste kämpa ensamma mot Grimulfs alla krigare.

TPB-nr: P24258

Det värsta med min syster

av Jacqueline Wilson

3 vol. (300 s. tryckt punktskrift)

Systrarna Marty och Melissa är helt olika. Marty älskar att spela fotboll och att vara för sig själv medan Melissa dyrkar Justin Bieber och allt som är rosa och flickaktigt. De kommer ändå bra överens. Men deras mamma behöver ett arbetsrum och flickorna tvingas dela rum. Snart upptäcker de att den obekväma närheten kan ha sina fördelar. När en olycka inträffar inser systrarna att de står varandra närmare än de hade trott.

TPB-nr: P24214

Facklitteratur

Stormtid vargtid : [en nordisk gudasaga]

av Helena Henschen

81 s. tryckt punktskrift

Några traditionella nordiska gudasagor, återberättade på ett vackert och levande språk. Dramatisk och poetisk handling som passar även för vuxna.

TPB-nr: P24218

Kropp och knopp - återkomsten : [artiklar och insändare i Kamratposten 1996-2004]

10 vol. (888 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Hur känns kärlek? När blir man vuxen? Varför sviker bästisen? Kan man vara normal? Dessa och andra frågor behandlas i boken. Vid sidan av artiklar finns även frågor som barn och unga skickat in till tidningen Kamratposten. Urvalet till boken har författaren Dan Höjer gjort från tidningar som kom ut mellan 1996-2004. Frågorna som tas upp är ständigt är aktuella ämnen som barn och unga funderar över.

TPB-nr: P23878

Specialproduktioner

Taktila bilderböcker

Taktila bilderböcker innehåller collagebilder eller screentryckta bilder.

Första formerna

av Felicity Brooks

14 s. tryckt punktskrift

Glestryck

På ett lekfullt och enkelt sätt presenteras formerna fyrkant, cirkel, triangel, rektangel och stjärna. På en sida i uppslaget visas formen med en taktil bild och beskrivs med en kort text "En fyrkant har fyra sidor och fyra hörn". På nästa sida finns en fråga "Kan du hitta några fyrkantiga fönster?" och barnet kan då leta efter liknande former i den taktila bilden.

TPB-nr: P23783

Minsta bakboken

av Johanna Westman

52 bl. tryckt punktskrift

Glestryck

Recept på åtta olika bakverk. Recepten är utformade för att vara inspirerande och roliga för barn. De recept som ingår är müslikakor, chokladkrisp, kokostoppar, cupcake, tigerkaka, kladdkaka, focaccia och kanelbullar. Taktilt omslag: svällpapper i färg.

TPB-nr: P24061