Nya punktskriftsböcker december 2013

Inledning

Listan är uppdelad i 3 huvuddelar; Litteratur för vuxna, Litteratur för barn samt Specialproduktioner, vilka ligger på den första rubriknivån. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är i sin tur uppdelad på skön- respektive facklitteratur.

Listan omfattar 63 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Dagboken från i morgon

av Cecelia Ahern

9 vol. (834 s. tryckt punktskrift)

Bortskämda Tamara har aldrig behövt bekymra sig om morgondagen tills hon tvingas flytta med sin mamma till en liten by på landet. Men när det mobila biblioteket anländer hittar hon en stor läderinbunden bok som väcker hennes nyfikenhet. Med lite hjälp lyckas hon få upp bokens hänglås och innehållet tar andan ur henne. Dagboksanteckningar skrivna med hennes egen handstil avslöjar vad som kommer att hända följande dag.

TPB-nr: P25637

En man som heter Ove

av Fredrik Backman

9 vol. (786 s. tryckt punktskrift)

Ove, 59 år, kallas bitter och grannarnas skräck. Varje morgon går han sin inspektionsrunda i kvarteret, trots att det är flera år sedan han avsattes som ordförande på bostadsrättsföreningens årsstämma. Men när de nyinflyttade grannarna i radhuset mittemot råkar förstöra Oves brevlåda, blir det början på en berättelse om oväntad vänskap som kommer att förändra en man och en bostadsrättsförening.

TPB-nr: P25685

En engelsman i Paris

av Nicolas Barreau

4 vol. (601 s. tryckt punktskrift)

Trettioåriga Aurélie Bredin är ensam och sorgsen. Hennes pojkvän har lämnat henne och hennes far har nyligen gått bort. Under en promenad i Paris hittar hon boken En engelsman i Paris av den engelske författaren Robert Miller. Boken har självbiografiska inslag och Aurélie upptäcker att kvinnan i boken liknar henne själv. Efter ihärdiga försök att komma i kontakt med den skygge författaren skickar Aurélie till sist honom en middagsinvit.

TPB-nr: P25706

Helioskatastrofen

av Linda Boström Knausgård

3 vol. (235 s. tryckt punktskrift)

En kortroman som är en modern variant av myten om Athena. En tolvårig flicka, iklädd en stridsrustning, föds ur sin fars huvud i Västerbotten. Flickan omhändertas av en familj och fadern hamnar på sjukhus med svår schizofreni. Anna, som hon kallas, blir gudstroende som alla andra. Ett rykte börjar spridas om henne och Pingstkyrkan får henne i sitt grepp. Hon brottas med frågor om sitt ursprung och undrar vad som kommer att hända i framtiden.

TPB-nr: P25621

Håll mitt hjärta

av Bente Bratlund

82 s. tryckt punktskrift

Glestryck

En kvinna ser tillbaka på sitt liv. Det blev inte som hon tänkt sig. Kärleken infann sig inte. Drömmen gick aldrig i uppfyllelse. Hon funderar över relationer och kärlek. Tänker på alla livsval och livsvägar. Kanske är det ödet eller slumpen som påverkar våra beslut. En lättläst berättelse med korta meningar och stycken men ändå mångbottnad med ett lyriskt anslag.

TPB-nr: P25589

Jane Eyre

av Charlotte Brontë

16 vol. (1568 s. tryckt punktskrift)

Utvecklingsroman i form av en fiktiv självbiografi om den oönskade men intelligenta föräldralösa flickan Jane Eyre som växer upp i England i mitten av 1800-talet. Efter en olycklig barndom får hon plats som guvernant på godset Thornfield och förälskar sig i dess demoniske och mystiske ägare Mr. Rochester. En klassiker där romantik blandas med god verklighetsskildring. C.B., 1816-55.

TPB-nr: P24080

Den tredje rösten

av Cilla Börjlind

12 vol. (1089 s. tryckt punktskrift)

Andra boken om poliserna Tom Stilton och Olivia Rönning. Tulltjänstemannen Bengt Sahlman hittas hängd i sitt hem. Polisen konstaterar att det rör sig om ett fingerat självmord och ser ett samband med ett parti droger som beslagtagits. Också Olivia Rönning kommer i kontakt med mordet på Sahlman, men följer andra spår. Brottet visar sig hänga ihop med ett styckmord på en tidigare cirkusartist i Marseille som Stilton undersöker ihop med en vän.

TPB-nr: P25068

Fallet

av Michael Connelly

10 vol. (897 s. tryckt punktskrift)

Kriminalroman med Harry Bosch vid LAPD i Los Angeles. Fullmäktigeledamoten Irvin Irvings son hoppar eller blir knuffad från ett fönster på hotell Chateau Marmont. Irving kräver att Bosch ska hålla i utredningen. Samtidigt är Bosch upptagen med ett fall från slutet av åttiotalet, där DNA från en våldtäkt tyder på att en dömd våldtäktsman omöjligen kan ha utfört sitt brott. Det mesta tyder på att polisens laboratorium har gjort fel.

TPB-nr: P25631

Mannen som kunde tala med hästar

av Nicholas Evans

11 vol. (1056 s. tryckt punktskrift)

Grace, 13 år, skadas svårt i en ridolycka. Även hästen blir svårt skadad och borde egentligen avlivas. Men Graces mor Annie anar att om hästen dör kommer något att brista även hos Grace. Hon far med Grace och hästen till Montana, till en hästviskare, en hästpsykolog, som även visar sig vara en god människokännare. Roman om kärlek, förtroende, tillit - om att finna det sanna och äkta i livet.

TPB-nr: P25698

Den store Gatsby

av F. Scott Fitzgerald

5 vol. (466 s. tryckt punktskrift)

Nick Carraway kommer till New York för att bli aktiemäklare, flyttar in i en villa på Long Island och börjar umgås med det flärdfulla paret Tom och Daisy Buchanan. Till granne får han en ytterligt gåtfull och kolossalt förmögen person som brukar ge storslagna fester utan att själv visa sig. Hans namn är Jay Gatsby. En modern klassiker, utkom 1925, om kärlek som trotsar både besinning och förnuft. I nyöversättning av Christian Ekvall.

TPB-nr: P25073

Fler sms som kom till helt fel person! : (+ några mejl)

24 s. tryckt punktskrift

Uppföljare till 42 sms som kom till helt fel person! En samling felsända eller felformulerade SMS som gjort avsändarna till åtlöjen. Samlingen byggs upp av dråpliga, humoristiska och pinsamt felskickade sms. Exempel: "Hej! Allt bra. På väg hem från AA. Det skulle ju stå på väg hem från BB!".

TPB-nr: P25700

Paraplymakarens barn

av Jascha Golowanjuk

9 vol. (845 s. tryckt punktskrift)

Del 1 i den självbiografiska serien om en fattig judefamiljs öden i Ryssland och om den musikaliske pojken Josef.

TPB-nr: P24040

Gubben kommer : roman

av Gösta Gustaf-Janson

14 vol. (1276 s. tryckt punktskrift)

Berättarglädje, humor och säker karakteriseringskonst präglar denna roman från 1934 i skildringen av den store gamle mannens skugga över familj och omgivning.

TPB-nr: P25075

Märtas tavlor

av Johanna Immonen

44 s. tryckt punktskrift

Glestryck

En berättelse i jagform där läsaren får följa en man som jobbar i hemtjänsten. Berättelsens olika aspekter, så som kulturell bakgrund, hur man ser på åldrandet och andra moraliska dilemman kan väcka många intressanta tankar hos läsaren. Boken har korta meningar, enkla ord och uttryck.

TPB-nr: P25634

Barnmorskan

av Katja Kettu

8 vol. (740 s. tryckt punktskrift)

Verklighetsbaserad roman som utspelas i norra Finland 1944-1945. Barnmorskan Skelöga tar tjänst som sjuksköterska i ett tyskt fångläger för att få vara nära den SS-officer hon är förälskad i. I fjordarna, där Finland, Ryssland och Norge möts pågår underrättelseverksamhet och spritsmuggling, civilt och militärt blandas. Med ett egensinnigt språk väver författaren ihop en rad människoöden och vi får klart för oss vad man kan göra för kärleks skull.

TPB-nr: P25687

Min kamp. 6

av Karl Ove Knausgård

D. 6: 34 vol. (3438 s. tryckt punktskrift)

Del 6 i författarens självbiografiska roman. Här ryms de avgörande och upprivande ögonblicken men också vardagslivets till synes obetydliga detaljer. Här utmanas gränsen mellan det privata och offentliga. I denna sista del får vi följa författarens arbete med verkets fullbordan, den kontroversiella utgivningen av de tidigare delarna och författarens prestationsångest inför att slutföra arbetet.

TPB-nr: P24242

Viskningarnas borg

av Carole Martinez

5 vol. (415 s. tryckt punktskrift)

Året är 1187. Den femtonåriga Esclarmonde förs i bröllopsskrud till kyrkan. Hon vägrar dock att låta sig vigas, och skär istället av sig ena örat och förklarar att hon vill tjäna Gud. Katastrofen är ett faktum och E muras in i en cell intill kapellet, med en minimal glugg som enda öppning mot omvärlden. Vad ingen vet är att E inte är ensam i sin cell, inuti henne växer ett barn. Författaren har tidigare skrivit romanen Det broderade hjärtat.

TPB-nr: P25622

Andningskonstnären

av Per Odensten

7 vol. (639 s. tryckt punktskrift)

Dagen innan Arons och Max mamma tar sitt liv, anförtror hon dem att de alla egentligen är noshörningar. Barnen uppfattar det bokstavligt och för att hitta noshörningarna bygger Aron och Max en egen noshörningsvarelse, Kaliafra. Det är när Aron tröttnar på Kaliafra och slutar berätta som Max blir andningskonstnär.

TPB-nr: P25653

Systrar & bröder

av Maria Sveland

9 vol. (841 s. tryckt punktskrift)

De tre vuxna syskonen, Per, Hedda och Nora, försöker med olika strategier hantera sin uppväxt och det faktum att Göran råkar vara den pappa de fått. Storasyster Nora kan inte känna verklig lycka. Konststuderande Hedda skulpterar enbart pistoler. Lillebror Per har svårt att känna närhet. Som en osalig ande svävar deras döda mamma Anita över dem, medan pappa Göran plötsligt försvinner under mystiska omständigheter på en resa till Transsylvanien.

TPB-nr: P25625

Samlade berättelser : med tillhörande visor och ballader. 6, Svarta tjurar ; Berättelser under ett fikonträd

av Evert Taube

Del 6 i serien Samlade berättelser av Evert Taube. I Svarta tjurar skildrar Evert Taube människor, djur och natur i Camargue, och har funderingar om tjurfäktning och folklig dans. I Berättelser under ett fikonträd berättar han om sitt liv bl.a. konststudieåren i Göteborg och Stockholm. Sjösalavals, Mary Strand, Som stjärnor små, Ingrid Dardels polska - är några av de visor som ingår.

TPB-nr: P25474

Homullus absconditus : dikter

av Magnus William-Olsson

96 s. tryckt punktskrift

Bekännelse, självreflektion och begär upptar Magnus William-Olssons poesi. Den är filosofisk i sitt anspråk; ett försöka att vara människa i skärningspunkten mellan kropp och själ där mångfald och enkelhet prövas i relationerna mellan kroppen och världen. Det är kroppens poesi, och det är död, våld, kärlek och sexualitet i denna textkropp.

TPB-nr: P25647

Facklitteratur

Krigets skördar : tyska och japanska erfarenheter av andra världskriget

av Nigel Cawthorne

10 vol. (992 s. tryckt punktskrift)

Personliga skildringar av andra världskrigets grymheter. Genom Blitzkrieg och bombningen av Pearl Harbor drog tyskar och japaner på sig skoningslösa motanfall som inte gjorde skillnad på varken soldater och civila eller vuxna och barn. Tyskar och japaner berättar här om sina erfarenheter. Berättelserna är hämtade från dagböcker, brev och intervjuer.

TPB-nr: P24226

Fallna kvinnor : när samhällets bottensats skulle lära sig veta hut

av Eva F. Dahlgren

7 vol. (610 s. tryckt punktskrift)

Under 1920- och 1930-talen låstes prostituerade kvinnor från hela landet in på Statens tvångsarbetsanstalt i Landskrona. Deras brott var lösdriveri, de saknade arbete och bostad och levde ett liv som väckte moralisk anstöt. På anstalten skulle kvinnorna fostras till dugliga samhällsmedborgare. Boken skildrar verksamheten och beskriver ett stycke mörk kvinnohistoria.

TPB-nr: P25684

Kvinna och handikappad

av Kerstin Engman

2 vol. (186 s. tryckt punktskrift)

Åtta korta men innehållsrika kapitel om kvinnor och handikapp. Förf:na skriver om kvinnoförtryck, kvinnohistoria, jämställdhet, språk, sjukvård, sexualitet och handikapprörelsen. Dessutom statistik om kvinnor och mäns yrken, löner och fritidssysselsättningar. Diskussionsämnen och arbetsuppgifter efter varje kapitel. Författarna har bred erfarenhet av arbete med kvinnor och handikapp.

TPB-nr: P24199

Hyland : legenden och hans tid

av Lars Ragnar Forssberg

8 vol. (788 s. tryckt punktskrift)

En biografi över Lennart Hyland, 1919-1993. L.H. är en av de viktigaste personerna i den svenska radions och televisionens historia. Under tre decennier var han legendarisk programledare för folkkära program. Men Hyland hade också en mörk och komplicerad sida. Alkoholen fick med tiden allt större plats som medel att bota ångest och självförakt. Författaren har grävt i arkiven och intervjuat familj och kollegor.

TPB-nr: P24285

Fred är vägen till fred

av Karl Gustav Hammar

2 vol. (138 s. tryckt punktskrift)

Boken tar sin utgångspunkt i ett utkast till en fredsteologi. Författare är den tidigare ärkebiskopen KG Hammar. Svenska kyrkans kyrkostyrelse har ställt sig bakom texten som ett förberedelse- och samtalsdokument inför Kyrkornas Världsråds generalförsamling i Busan.Texten kompletteras med korta reflekterande texter och konkreta, hoppingivande exempel om att fredens väg är möjlig. Frågor för fördjupning och samtal avslutar boken.

TPB-nr: P25699

Immeln, sagornas sjö

av Pehr Johnsson

2 vol. (178 s. tryckt punktskrift)

Immeln är en sjö i Kristianstads kommun, Olofströms kommun, Osby kommun och Östra Göinge kommun i Skåne. Författaren och etnologen Pehr Jonsson, 1873-1963 går igenom de olika sägner som finns kring Immeln. Bland annat finns här berättelserna om Trollgäddan, Jätten Kull, Trolltyget i Påarpsån, Guds dom och När vargarna kommo till Skåne. Detta är en ny upplaga av Pehr Johnssons bok från 1911. Ålderdomligt språk.

TPB-nr: P25619

Sol, hälsa, glädje : en bok om naturismen i Sverige

av Olle Strand

9 vol. (922 s. tryckt punktskrift)

Kronologisk redogörelse för naturismen i Sverige från fontid till 2000-talet. Enligt författarna existerade naturismen redan under forntiden men det är först på 1930-talet som naturistföreningar startar i Sveriger och flera friluftsplatser kommer till. Frisksport och sund kost är viktiga begrepp i nakenkulturen då. Innehåller också detaljerad information om föreningar, badplatser och campingplatser för nudister i Sverige.

TPB-nr: P24268

Permakultur i ett nötskal

av Patrick Whitefield

2 vol. (204 s. tryckt punktskrift)

En konkret introduktion till principerna för permakultur, som är ett livsmedelsproducerande odlingssystem med naturens växtsätt och mångfald som förebild. Enligt författaren är permakultur ett kreativt sätt att närma sig en rik och tillfredsställande livsstil, det är ett sunt ekologiskt sätt att tillgodose våra behov av mat, husrum och sociala strukturer.

TPB-nr: P24269

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Svartkonst för opiercade

av Charlotta Björnulfson

3 vol. (297 s. tryckt punktskrift)

Malinda, 12 år, är en av de som är lagom och mittemellan i klassen. Hennes önskan är att synas mer och att få vänner. Under en promenad med sin hund träffar Malinda gåtfulla Elsa. Elsa visar sig vara dörren in till en ny värld. Malinda och Elsa lär känna killarna i det hemliga ockulta sällskapet Black Whisper. För att bli medlemmar i sällskapet måste Malinda och Elsa utföra prov. För Malindas innebär det att hämta nygrävd gravjord mitt i natten.

TPB-nr: P24430

Nixa - dödens budbärare

av Adam Blade

2 vol. (186 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 1 i serien Beast quest Amuletten från Avantien. Toms far Taladon är nu tillbaka. Men Taladon är inte sig själv. För att hjälpa sin far att återfå sina krafter ger sig Tom ut på en jakt efter sex delar till amuletten från Avantien. Till sin hjälp har han vännerna Elenna, Storm och Silver. I vägen för vännernas sökande finns sex spökbestar. Först ut i raden är Nixa, ett fruktansvärt monster som kan anta mänsklig form.

TPB-nr: P25651

Bland tomtar och troll : en samling sagor och berättelser. 7(1913)

Innehåller sagorna Broder Martin, Bortbytingarna, Sagan om älgtjuren Skutt och lilla prinsessan Tuvstarr samt Kvastarnas kvast, alla kvastars kung. Utkom ursprungligen 1913 och därför är sagorna skrivna med ett idag ålderdomligt språk.

TPB-nr: P24270

Fina kojan

av Helena Bross

7 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Axel och Omar hänger på gården. De ser några plankor som slängts. Pojkarna bestämmer sig för att bygga en koja. För att inreda kojan tar de möbler och en matta som någon slängt i grovsoprummet. Det visar sig vara fru Olsson som slängt mattan och hon blir arg för att pojkarna tagit den. Som tur är rycker herr Björk in. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

TPB-nr: P25066

Gregor : dödens labyrint

av Suzanne Collins

5 vol. (500 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien Krönikan om Underjord. Efter att ha klarat sig undan fasorna i Underjord vill Gregor aldrig mer återvända dit. Men en profetia har utsett honom till att besegra råttan Bane. Invånarna i Underjord kidnappar lillasystern Boots för att få Gregor att komma tillbaka. Nya fasor väntar Gregor och han inser att han inte kan väja mot profetian. Det är bara att försöka klara sig bäst han kan.

TPB-nr: P24442

Gregor från Ovanjord

av Suzanne Collins

5 vol. (500 s. tryckt punktskrift)

Del 1 i serien Krönikan om Underjord. Gregor, 11 år, bor i New York tillsammans med sin mamma och systrar. Efter att pappan försvunnit får Gregor ta stort ansvar hemma. En dag passar han systern Boots. En olyckshändelse leder till att de båda trillar genom ett hål i väggen. Syskonen hamnar i Underjord, en värld som befolkas av råttor, spindlar, kackerlackor och människor med lila ögon. Ett krig är nära och Underjords öde ligger i Gregors händer.

TPB-nr: P24441

Skandalen vid Skanstull

av Petrus Dahlin

2 vol. (164 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Den elfte boken om Kalle Skavank. Fem båtmotorer har stulits från båtarna i Skanstulls båtklubb, fastän småbarnspappan Johan Mogren har hållit vakt vid bryggan hela natten. Nya motorer införskaffas genom försäkringsbolaget. Samma natt som de kommer på plats blir de också stulna. Ordföranden i klubben ringer till Kalle Skavank en solig sommardag. Båtklubben behöver detektiverna Kalles och Dilsas hjälp.

TPB-nr: P24234

Supermasken

av Julia Donaldson

35 bl. tryckt punktskrift

Supermasken är en riktig toppenvän att ha. Han räddar en liten groda från att bli överkörd och leker med bina. En elak trollkarlsödla hör lovsången om supermasken och beordrar sin kråkbetjänt att röva bort masken. Supermasken blir nu förtrollad och tvingad att gräva långa tunnlar i marken för att leta efter skatter. Då bestämmer sig alla hans vänner att rädda honom.

TPB-nr: P24100

Monkel Trogg

av Janet Foxley

6 vol. (561 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Första boken om Monkel Trogg. Osynliga för människorna nedanför bor det jättar på Grumbelberget. Men alla är inte stora. Monkel Trogg blir utskrattad av de andra för att han är lika liten som en människa. När han vuxit till sig bestämmer han sig för att ta sig en titt på småttingarna som han påstås likna. Han hamnar i ett farofyllt äventyr, hittar en drake och får en ny vän. Men han inser också att en okänd fara hotar jättarna.

TPB-nr: P24281

Teddy på ridläger

av Lin Hallberg

3 vol. (264 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Åttonde boken om den lilla busiga ponnyn Teddy. Elsa och Kajsa ska ha ansvaret för djuren hemma på gården under en vecka. Dessutom ska de åka på ridläger tillsammans. Elsa är lite nervös för Teddy och undrar hur han kommer att sköta sig. Hursomhelst så är det aldrig tråkigt på Ängalyckan med alla hästar, kaniner, grisar och katter. Speciellt inte när Johan en dag har ett nytt husdjur med sig hem.

TPB-nr: P25069

Den öde graven och andra spökhistorier

av Dan Höjer

2 vol. (112 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Fyra spökhistorier i korta kapitel. I Den öde graven träffar Anna en flicka som stigit upp ur sin grav. Agnes och hennes lillebror ger sig ut för att samla godis i kapitlet Halloween. De möter konstigt bleka barn. Hampus råkar under en skolutflykt till ett slott ut för en mystisk guide nere i fängelsehålorna i Spökslottet. I Alltid redo lockas scouten Oskar av söta Jasmin med frågan om han skulle gå i döden för henne. Passar barn från 7 år.

TPB-nr: P25629

Piratens ö

av Anna Jansson

2 vol. (144 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Nionde boken om Emil Wern, detektiv. Äntligen är dagen inne då Emils klass ska åka på utflykt till Gotska Sandön. De ska bada, grilla korv och sova över. Men det blir inte riktigt så roligt som Emil trott. Först blir alla barnen sjösjuka på båtresan och sedan måste de släpa packningen över hela ön innan det blir dags för bad. Strömmen går och värst av allt: maten försvinner. Det är tur att Emil är van att lösa mysterier.

TPB-nr: P24251

Lilla Lena är doktor

av Åsa Karsin

27 bl. tryckt punktskrift

Den lilla grisen Lenas leksakskatt har stukat tassen. Lilla Lena hämtar sin doktorsväska för att sköta om katten. I väskan finns allt en doktor behöver till exempel bomull, halspinne och en spruta. Lillebror är med, han får vara sjuksyster. Men så blir lillebror alldeles varm och får ont i magen. Lilla Lena har nu en levande patient att ta hand om. Det är spännande ända till patienten kräks.

TPB-nr: P24096

Min morbror trollkarlen

av Clive Staples Lewis

4 vol. (338 s. tryckt punktskrift)

Om hur landet Narnia skapades. Två barn från London tar sig dit med hjälp av trollringar och träffar lejonet Aslan, symbol för det goda. De får delta i hårda strider och upplever mystiska händelser.

TPB-nr: P24012

Barnhemmet

av Cecilia Lidbeck

5 vol. (428 s. tryckt punktskrift)

På Edgar och Tekla Bjelkes skolhem för vanartiga barn är livet dystert för Fransciska, Gilbert, Otto och deras kamrater. Barnen har övergivits av sina föräldrar och på skolan är det meningen att de ska lära sig uppföra sig. En dag börjar barn spårlöst försvinna. Lärarna säger att barnen har drunknat i en damm när de försökt rymma från skolan. Men snart fattar Fransciska och de andra misstankar om att det är något annat som hänt, något ohyggligt.

TPB-nr: P25484

Prästmordet!

av Lena Lilleste

3 vol. (302 s. tryckt punktskrift)

Del 9, fristående, i serien om deckarparet Tommy och Flisen. När Tommys mamma och Fredrik åker på bröllopsresa får Tommy bo hos Flisen. De deltar i SommarBollen, ett fotbollsläger som drivs av Malte, prästen som vigde Tommys mamma och Fredrik. När Malte en dag inte kommer till träningen, åker Tommy och Flisen till prästgården för att se vad som hänt. De hittar Malte ihjälslagen med en värdefull staty som nyligen blivit stulen.

TPB-nr: P24280

Tyfonens furste

av James Lovegrove

2 vol. (124 s. tryckt punktskrift)

Del 4 i serien som börjar med Bergets furste. Tom Yamada, 15 år, har till uppgift att i en serie dueller kämpa mot de fem Pinofurstarna. Det har blivit dags att möta det bevingade monstret Tyfonens furste, den fjärde i raden. Uppdraget blir extra känslosamt då det är Tyfonens furste som dödat Toms pappa. Tom börjar också inse att hans tränare, Dragon, inte talat sanning och att Dragon har en hemlig agenda.

TPB-nr: P25061

Godnatt Mister Tom

av Michelle Magorian

8 vol. (766 s. tryckt punktskrift)

William, 9 år, skrämd och misshandlad av sin mor, skickas från Londons slum till landet 1939 för att komma undan kriget. Han kommer till vänliga människor och hans tillfälliga pappa, en vänlig och ömsint äldre man, lär Willie läsa och skriva. Spännande, rörande och ibland uppskakande skildring med kriget som bakgrund. Minimiålder ca 12 år. Lämplig även för vuxna.

TPB-nr: P25679

Monster och mörker

av Katarina Mazetti

3 vol. (251 s. tryckt punktskrift)

Del 4 i serien om kusinerna Karlsson. För första gången på ett höstlov ska kusinerna Humlan, Julia, George och Alex vara med moster Frida på hennes skärgårdsö. De ser fram emot en trivsam vecka med sköna stunder framför brasan, god mat, roliga spel och bra böcker. Nästan omgående visar sig ett spöklikt vitt ansikte i mörkret utanför fönstret. Och fler ruskiga figurer dyker upp efter hand.

TPB-nr: P25483

Se upp för krokodilen!

av Lisa Moroni

33 bl. tryckt punktskrift

Tora och hennes pappa ska ut i skogen och tälta. De håller aldrig på att komma iväg för pappa måste göra massa tråkiga vuxensaker först som att sitta vid datorn, prata i mobilen och handla mat. Väl ute i skogen blir Tora besviken för hon ser inga vilda djur. Men i fantasins värld kan mycket hända och skogsutflykten förvandlas till en farlig färd där det finns både lejon, ormar och en sjödrake.

TPB-nr: P24101

Två eller tre saker jag glömde berätta för dig

av Joyce Carol Oates

7 vol. (590 s. tryckt punktskrift)

I en prestigeskola på USA:s östkust går högpresterande ungdomar. En av dem är Merissa. Hon kallas den Perfekta för hon är perfekt: hennes betyg är de högsta, hennes hår är blankt och långt och hon är smal. Men när Merissas pappa lämnar familjen börjar marken gunga under henne och hon börjar skära sig. Ingen av vännerna vet vad hon gör. Nadia, som är en av dem, törstar i sin tur efter kärlek. Samtidigt sörjer Merissa och Nadia vännen Tink.

TPB-nr: P24282

Bronsdolken. D. 2, Eldsandarnas ö

av Michelle Paver

Bronsdolken del 2. När bronsålderspojken Hylas, tretton år, letar efter sin försvunna lillasyster blir han tillfångatagen. På en ondskans ö i det turkosblå Medelhavet tvingas han till slavarbete i sina värsta fiender Kråkornas gruva. Tillsammans med sin vän flickan Pira, som är på rymmen hemifrån, försöker han fly från ön innan eldens väsen vaknar. En övergiven lejonunge blir som en extra syster för dem.

TPB-nr: P25482

Bokhataren

av Christina Wahldén

54 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Olle går på gymnasiet i en klass där de flesta hatar att läsa. När klassen får Flora som vikarie i svenska händer något. Hon lär dem grammatik genom att de ska använda svordomar och säger att de skriver när de skickar sms. På ett disco träffar Olle Saga. Det visar sig att Saga är döv och de måste kommunicera genom att skriva lappar till varandra. Saga läser mycket och Olle tror först att hon inte kommer att gilla honom eftersom han inte läser.

TPB-nr: P25669

Kleopatras trädgård

av Martin Widmark

2 vol. (224 s. tryckt punktskrift)

Del 6 i serien David och Larissa. Tillsammans med sin gamle vän Melkior befinner sig David och Larissa i Rom. De ska lyssna på ett föredrag där Melkiors vän Monica ska avslöja något fantastiskt. Avslöjandet visar var Caesars sommarvilla låg. Det sägs också att en guldskatt som tillhörde Kleopatra ska finnas nedgrävd i trädgården. David och Larissa börjar leta efter skatten. Efter sig får de en fanatisk sekt som också är ute efter guldet.

TPB-nr: P25070

Kalevala : berättad för barn

av Eli Margareta Wärnhjelm

2 vol. (184 s. tryckt punktskrift)

Allåldersbok. I 12 kap. återges delar av det finska nationaleposet på kort, kärnfull prosa med insprängda versrader. Om Ilmatar, luftens dotter, som föder huvudpers. Väinämöinen i tidernas gryning. Om kamp mot Pohjola-folket, om lyckokvarnen Sampo. Om frieri, där det gäller att lösa 3 "omöjliga" uppgifter m.m. Sagostämning och spännande äventyr mot bakgrund av finländsk natur.

TPB-nr: P24223

Facklitteratur

Fakirer

av Bengt-Erik Engholm

42 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Med utgångspunkt i sitt eget liv berättar författaren om sin vän, fakiren Martin och om vad en fakir är och gör. Martin delar med sig av sina bästa råd till den som vill bli fakir. Boken uppmuntrar dock inte till att bli fakir utan till att börja utmana rädslor som till exempel hoppa från en trampolin. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

TPB-nr: P25478

Jo Salmson berättar om pyttesmå partiklar

av Jo Salmson

46 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Kan en människa gå genom en vägg? Enligt forskare i fysik är det möjligt även om det inte är någon som lyckats göra det. Varför är det då möjligt? Svaret på den frågan och mycket mer om fysik med fokus på de allra minsta byggstenarna, kvarkarna, leptonerna och kraftpartiklarna återfinns i boken. Förf. skriver även om hur forskarna kommit på de underliga namn som förekommer inom fysiken.

TPB-nr: P24253

Specialproduktioner

Taktila bilderböcker

Taktila bilderböcker innehåller collagebilder eller screentryckta bilder.

Det osynliga godiset

av Amanda Hellberg

96 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Hemma hos familjen Skrämsson älskar alla godis. Hedvig och hennes syskon ser fram emot farmors besök. Farmor har massor av goda saker att äta med till alla. Godiset ligger i en stor säck och alla äter tills de mår illa. Dagen efter vaknar Hedvig av två vrål. Tvillingarna Aron och Nora har upptäckt att godiset är borta. Det är deras mamma som säger att hon experimenterat bort godiset. Hedvig ger sig nu ut på jakt i hopp om att hitta säcken.

TPB-nr: P24259

Skelett

av Bengt-Erik Engholm

44 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Det finns många olika slags skelett. Alla människor har ett. Flera djur har ett skelett. En del tycker skelett är läskiga så de förekommer ofta i skräckfilm och spöktunnlar på tivolin. Författaren skriver även om hur en del jobbar med skelett, om sjörövare som har dödskallar på sina flaggor och vilka ben som är längst i kroppen. Han berättar om en kyrka gjord av skelett och att en del djur har skelettet på utsidan samt mycket mer.

TPB-nr: P24250

Interfolierade böcker

En interfolierad bok har genomskinliga plastblad med punktskrift inbundna mellan bilderbokens sidor.

Vad säger ett russin?

av Anna Höglund

36 bl. tryckt punktskrift

En fantasifull bok om ljud och hur saker låter. Några ljud är mer realistiska som till exempel hur ett lejon, en motorcykel och en fluga låter. En del ord och sammanhang är påhittade som till exempel vad ett russin, ett knippe blommor, spisen och solen säger. Boken vänder sig till små barn som börjat intressera sig för ljud.

TPB-nr: P23960

Kan jag med

av Pija Lindenbaum

29 bl. tryckt punktskrift

Micke vill kunna och ha allt som storasyster kan och har. En dag följer han efter henne till skolan. Där får han prova att ta mat i skolmatsalen, rita bokstäver och hänga upp sin jacka på en krok. Micke kan nästan allt men ibland blir det lite fel. Det finns en sak som Micke kan men inte storasyster. Andra, fristående boken om Micke.

TPB-nr: P24097

Resan till världens farligaste land

av Malte Persson

25 bl. tryckt punktskrift

En fantasifull resa till världens farligaste land. Här råkar man bland annat på troll, blodtörstiga myggor, en jätte och ett otäckt havsmonster. Boken är upplagd ungefär som ett datorspel där man genom texten får ta sig genom hinder och upp till nästa nivå. Författaren är poet och det här är hans barnboksdebut. Han blandar folksaga med skräck och äventyr.

TPB-nr: P24132

Välkommen Tango

av Justin Richardson

31 bl. tryckt punktskrift

Pingvinerna Roy och Silo bor på Central Park Zoo i New York. Efter att ha varit vänner i flera år blev Roy och Silo ett par. Då de båda är hanar kunde ingen av dem lägga ägg. Ändå uppträdde de som att de ruvade på ett. Djurskötaren Rob hittade en dag ett övergivet ägg och gav det till Roy och Silo. Ur ägget föddes Tango. Berättelsen är baserad på en sann historia.

TPB-nr: P24099

Cirkusloppor på luffen

av Lena Sjöberg

28 bl. tryckt punktskrift

Två cirkusloppor har rest från Grenada till Madrid. Där sover de siesta, fikar i en skokartong men framför allt så startar de tillsammans med en myra en cirkus. Cirkusen blir en succé fram till dagen då den brinner ner. Nu har lopporna ingenstans att ta vägen och deprimerade beger de sig till kyrkogården där likmaskarna bor. Men så kommer en känsla inombords som ger lopporna hopp.

TPB-nr: P24098