Nya punktskriftsböcker januari 2014

Inledning

Listan är uppdelad i 3 huvuddelar; Litteratur för vuxna, Litteratur för barn samt Specialproduktioner, vilka ligger på den första rubriknivån. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är i sin tur uppdelad på skön- respektive facklitteratur.

Listan omfattar 90 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Övertalning

av Jane Austen

8 vol. (736 s. tryckt punktskrift)

Anne Elliot, dotter till en adelsman, förmås av sin omgivning att bryta med den man hon fäst sig vid då han inte anses vara ett tillräckligt bra parti. När de många år senare möts igen har Anne mognat och funnit egenvärde och är beredd att leva ett annat slags liv. Engelsk aristokrati vid 1700-talets slut analyseras skickligt och underhållande och med stor ironi. Austens, 1775-1817, sista fullbordade roman utkom postumt 1818. Nyöversättning 2013.

TPB-nr: P24079

Livet i ett riskorn

av Francisco Azevedo

9 vol. (786 s. tryckt punktskrift)

Den brasilianske kocken och restaurangägaren Antonio fyller 88 år. Nu står han i sitt kök och förbereder en stor lunch för familjen samtidigt som han ser tillbaka på sitt liv. Han tänker på föräldrarnas bröllop i Portugal 1908, då riskorn kastades över brudparet. Riset plockades upp av fastern som tog det med till Brasilien. Det har följt familjen under dess högtider och tillkortakommanden. Antonio inser att en familj är en svår rätt att tillaga.

TPB-nr: P25771

Min käft är fylld av tänder och tid

av Aylin Bloch Boynukisa

90 s. tryckt punktskrift

En varelse vaknar upp på ett sjukhus med otydliga minnen av ett tidigare liv. Vid sidan av sjukhuslivets strikta rutiner och obegripliga människor försöker den konstruera ett rimligt utrymme åt sig själv. Varelsen upplever färg, ljus och lukter och märker hur äcklig personalen tycker att hen är. Prosalyrik där osäkerheten hela tiden ökar: Vad är dröm och vad är verklighet? Är varelsen en människa eller ett djur?.

TPB-nr: P25697

Den osynlige mannen från Salem

av Christoffer Carlsson

8 vol. (714 s. tryckt punktskrift)

Första kriminalromanen om polisen Leo Junker. En ung kvinna hittas skjuten till döds i ett härbärge i Stockholm. Tre våningar upp vaknar polisen Leo Junker i sin lägenhet av sirenerna. Så börjar sökandet efter en gärningsman, där varje steg framåt endast leder längre in i en labyrint skapad av någon som inte går att fånga. Författaren skildrar växelvis episoder från Leos uppväxt i Salem där det skymtar någon som kommer att förändra allt.

TPB-nr: P25753

Blindbock : kriminalroman

av Arne Dahl

12 vol. (1185 s. tryckt punktskrift)

Tredje boken om Opcop. I Europa råder stark sommarvärme. Europol får information om att ligorna som hanterar Europas tiggare styrs centralt och har kopplingar till människohandel. Opcopgruppen spanar från en lägenhet i Amsterdam. Dessutom försöker någon pressa den franska EU-kommissionären Marianne Barrière, just som hon ska lägga fram ett viktigt lagförslag. Jakten efter utpressaren leder Paul Hjelm till högerextrema miljöer.

TPB-nr: P25648

Halvblodsblues

av Esi Edugyan

8 vol. (770 s. tryckt punktskrift)

TPB-nr: P25695

Marconi Park : [kriminalroman]

av Åke Edwardson

8 vol. (754 s. tryckt punktskrift)

Tolfte boken om kriminalkommissarie Erik Winter i Göteborg. Våren är på väg och Winter känner hur hans sinne ljusnar. En morgon står han dock vid liket av en man som dött en våldsam död. Mannen har en plastpåse över huvudet och på kroppen ligger en avriven bit kartong med en handskriven bokstav. Det blir fler offer med samma typ av lappar som Winter försöker pussla ihop till ett ord. Man letar samtidigt febrilt efter ett samband mellan de mördade.

TPB-nr: P25652

Blekingegatan 32

av Lena Einhorn

9 vol. (819 s. tryckt punktskrift)

Lena Einhorn har läst de 33 breven från Greta Garbo till Mimi Pollak. De skrevs under en lång period. Romanen börjar 1920, Greta har nyligen förlorat sin far och fått arbete på varuhuset PUB. Hon längtar till ett annat liv och lyckas som sjuttonåring komma in på Dramatens elevskola. Vi får följa henne under denna lyckliga tid. Greta möter sedan mästerregissören Mauritz Stiller. Hennes liv förändras återigen när världen läggs för hennes fötter.

TPB-nr: P25826

I lodjurets timma

av Per Olov Enquist

2 vol. (145 s. tryckt punktskrift)

En f.d. kvinnlig präst berättar om ett möte hon haft 13 år tidigare med en mentalt störd tonårspojke och en kvinnlig forskare, ledare för ett forskningsprojekt i vilket pojken deltog. Ett starkt och koncentrerat kammarspel om skuld och oskuld, tro och tvivel, och om det berättigade i experimentell forskning kring människors beteende.

TPB-nr: P25781

Kanada

av Richard Ford

12 vol. (1141 s. tryckt punktskrift)

IFemtonårige Dell Parson blir övergiven när hans föräldrar hamnar i fängelse efter ett bankrån år 1960 i amerikanska Montana. Tvillingsystern Berner flyr hemmet och Dell får hjälp att ta sig över gränsen till Kanada. På prärien vid Saskatchewan blir han omhändertagen av en gåtfull och karismatisk amerikan. Livet efter katastrofen blir en resa utan återvändo. Den innehåller bland annat tre mord och mystiska transporter av stulet kött inom armén.

TPB-nr: P25770

Visst är ni sjuk! : handbok för hypokondriker

av Rickard Fuchs

3 vol. (270 s. tryckt punktskrift)

Med lätt ironi och med sinne för situationskomik "kartlägger" författaren, som själv är läkare, de inbillningssjukas uppträdande. Med glimten i ögat beskriver han också olika läkar- och sjukskötersketyper.

TPB-nr: P25814

Så blir du snuskigt rik i det snabbväxande Asien

av Mohsin Hamid

4 vol. (372 s. tryckt punktskrift)

En pojke föds på landsbygden i ett land som liknar Pakistan. Han drivs av berättaren att bli så rik som möjligt, men det kräver uppoffringar. Pojken flyttar till staden, utbildar sig och bygger upp ett affärsimperium genom att följa berättarens råd: undvik idealister, var beredd att använda våld och bli aldrig förälskad. Genom hela livet känner han en stark längtan till en flicka. Om och om igen korsas deras vägar.

TPB-nr: P25705

Snöbarnet

av Eowyn Ivey

9 vol. (867 s. tryckt punktskrift)

Ett medelålders par i 1920-talets Alaska lever ett hårt liv i ödemarken. De tyngs av saknaden efter det barn de aldrig fick. En dag bygger de ett barn av snö, nästa dag är snöbarnet borta men de skymtar en ljushårig flicka som springer i väg mellan träden. Sakta vinner de flickans förtroende men sanningen om hennes bakgrund förändrar deras liv för alltid.

TPB-nr: P25711

Analfabeten som kunde räkna

av Jonas Jonasson

10 vol. (940 s. tryckt punktskrift)

Nombeko Mayeki levde i ett skjul i Sydafrikas största kåkstad, Soweto. Som femåring började hon arbeta, vid tio blev hon föräldralös och femton år gammal blev hon överkörd. Hon var analfabet men kunde räkna. Den talangen förde henne tillsammans med ödet till andra sidan jordklotet och internationell storpolitik. Under resan retar hon upp världens mest fruktade säkerhetstjänst och hamnar en dag instängd i en potatisbil.

TPB-nr: P24440

Du går inte ensam : [kriminalroman]

av Mari Jungstedt

6 vol. (500 s. tryckt punktskrift)

Elfte kriminalromanen med polisen Anders Knutas i Visby. En septembermorgon försvinner den tvååriga Andrea Eliasson från en skönhetssalong i Visby där hennes mamma arbetar. När så ännu ett barn försvinner från höstmarknaden i Hemse intensifieras polisjakten. Några veckor senare hittas en kvinna mördad vid Lojsta träsk. Undersökningen leds av poliskommissarie Karin Jacobsson med hjälp av de halvtidssjukskrivne Anders Knutas.

TPB-nr: P25765

God jul : en berättelse

av Jonas Karlsson

3 vol. (265 s. tryckt punktskrift)

Kommunledningen vill överraska invånarna genom att göra en speciell julhälsning på kommunhusets fasad. Nedskärningar och hot om varsel gör att det inte finns några pengar till projektet - men gamla ljusstakar rätt placerade kan kanske bilda orden GOD JUL. Lokalpressen bjuds in så att man kan sprida den goda intentionen. Men snart uppstår osämja. Gunvald på fritidsförvaltningen har samarbetsproblem och julglädjen förvandlas till riktig krigföring.

TPB-nr: P25821

Skuggpojken : thriller : [en Danny Katz-thriller]

av Lucifer

8 vol. (726 s. tryckt punktskrift)

Första boken med Dan Katz. Sommaren 1970 försvinner en pojke från sin far. En okänd kvinna går helt lugnt iväg med honom från Kristinebergs tunnelbanestation. Fyrtio år senare försvinner också hans bror, Joel Klingberg. Joels fru Angela söker upp makens vän från arméns tolkskola, den tidigare heroinisten Dan Katz. Han inser snart att den mäktiga familjen Klingberg har fler hemligheter. Så hittar Katz Angela mördad och förstår att han är i fara.

TPB-nr: P25769

Hjärta av jazz

av Sara Lövestam

7 vol. (628 s. tryckt punktskrift)

Steffi Herrera trivs inte i Björkeskolan. Men hon lyssnar på Povel Ramels snälla röst i sin mp3-spelare och kan nästan alla hans roliga låtar. När hon hör välbekant musik från ett av äldreboendets fönster är det inledningen till en oväntad och omvälvande vänskap. Alvar Svensson, med vevgrammofon på rummet, var med i jazzens begynnelse i Stockholm. Han berättar om jitterbugg på Nalen, budcyklar, mörkläggning och flickor.

TPB-nr: P25768

Lyckliga gatan : [kriminalroman]

av Liza Marklund

8 vol. (798 s. tryckt punktskrift)

Den tionde boken om journalisten Annika Bengtzon. Riskkapitalisten och före detta riksdagsmannen Ingemar Lerberg hittas medvetslös efter tortyr i sin luxuösa villa utanför Stockholm. Hustrun Nora är spårlöst försvunnen. Annika Bengtzon på Kvällspressen, som har en besvärlig situation hemma efter skilsmässan, ska skriva om fallet. Chefredaktör Anders Schyman råkar i blåsväder. En bild av något mörkt och förljuget i villaförorten växer fram.

TPB-nr: P25486

Berättelser för till- och frånskilda

av Katarina Mazetti

4 vol. (356 s. tryckt punktskrift)

Noveller om hur kärlek kan ta slut. Drygt hälften av de äktenskap som ingås i Sverige slutar med skilsmässa. Ett tjugotal olika öden återges. Kvinnan som får flera barn med sin exman. Maken som snickrar ihjäl sitt äktenskap. Lyxhustrun som ofrivilligt får vårdnad om barnen. Mannen som misstänker sin döda hustru för otrohet. Även om bonusfamiljens hårda vardag, om fördelar med att ha skilda föräldrar och om hur äktenskaplig osämja hanterades 1829.

TPB-nr: P25638

Främlingsleguanen

av Martina Montelius

3 vol. (271 s. tryckt punktskrift)

En absurd barndomsskildring och skälmroman om att vara helt ensam i världen. Huvudperson är det femåriga barnet som sagt upp sig från dagis och lever ensamt med en tysktalande leguan. Upphovsmännen är på kurort i Schweiz. Tillsammans med sin leguan ger sig barnet ut på upptäcktsfärd bland höghus och människor i kranskommunen. Författaren skriver.

TPB-nr: P25766

Nära hem

av Alice Munro

9 vol. (896 s. tryckt punktskrift)

Boken består av ett urval av de starkaste novellerna ur de tidigare böckerna Äpplen eller apelsiner, Kärleken vägar och Jupiters månar. Med psykologisk skärpa beskrivs uppbrott och förändringar i till synes vardagliga kvinnors liv i förf:s hemtrakter i provinsen Ontario. Det handlar ofta om kärlek, en kärlek som man försöker få att fungera eller en kärlek som man återhämtar sig ifrån. Nobelpris i litteratur 2013.

TPB-nr: P25545

En passande död : roman

av Åsa Nilsonne

9 vol. (741 s. tryckt punktskrift)

Beskedet att hon fått demenssjukdomen Alzheimers får Lina att fatta ett beslut: hon ska göra allt hon kan för att påverka sitt öde. Hur vill hon leva resten av sitt liv? Hur skulle en passande död se ut? Allteftersom tiden går blir hon själv och omvärlden sig allt mindre lika. Att behålla kontrollen över vad som sker blir allt svårare. En roman om livet, döden och hjärnans inre liv. Och om att så småningom få en passande död.

TPB-nr: P25745

Död mans grepp

av Peter O'Donnell

9 vol. (804 s. tryckt punktskrift)

Modesty Blaise och hennes närmaste medarbetare Willie Gavin bildade den internationella brottsorganisationen Firman tillsammans. Nu har de dragit sig tillbaka men blir ofta anlitade av den brittiska säkerhetstjänsten. Ibland blir de själva indragna i otroliga äventyr. När Willie kidnappas blir kommissarie Brook på Scotland Yard inkopplad men det är Modesty som brutalt slår till mot kidnapparna.

TPB-nr: P25810

Livbåten

av Charlotte Rogan

7 vol. (575 s. tryckt punktskrift)

År 1914 förliser oceanångaren Empress Alexandra i en mystisk explosion. Tjugotvååriga Grace Winter räddas till en överfull livbåt av sin nyblivne make Henry som åsidosätter sin egen säkerhet. Nu startar en kamp för överlevnad. Några måste offras för att andra ska kunna klara sig. I sin dagbok skildrar Grace hur långt hon är beredd att gå för att rädda sig själv. Dagboken kan bli avgörande för om Grace så småningom ska frias för mord.

TPB-nr: P25801

Giraffens hals : en bildningsroman

av Judith Schalansky

5 vol. (400 s. tryckt punktskrift)

En roman som utspelar sig i vad som enligt författaren är en av de löjligaste institutionerna i världen: skolan. Inge Lohmark har undervisat i biologi i mer än 30 år. Hennes skola ska snart stängas, det finns nämligen inte barn så det räcker. När Lohmarks tro på guden Darwin en dag rubbas så sviktar hela hennes biologistiska världsbild. J. S. 1980-, är frilandsjournalist och författare, på svenska finns sedan tidigare Atlas över avlägsna öar.

TPB-nr: P25796

Komma och gå

av Taiye Selasi

10 vol. (915 s. tryckt punktskrift)

Den framstående kirurgen Kweku Sai avlider i en hjärtattack i sitt hem i Ghana. Hans död får familjen att återförenas - de vackra men gåtfulla tvillingarna, den begåvade äldste sonen och den yngsta systern - alla med smärtsamma hemligheter. Det blir en historia om släkten Sai; en på ytan framgångsrik familj och om de lögner och brott de begått i kärlekens namn. Berättelsen sträcker sig från 1960-tal till nutid och på många olika platser i världen.

TPB-nr: P25675

Ödemark

av Yrsa Sigurðardóttir

10 vol. (948 s. tryckt punktskrift)

När tre personer från ett isländskt gruvföretag försvinner spårlöst i ett glesbefolkat kustområde på Grönland anlitas advokat Thóra Gudmindsdóttir för att utreda deras öden. Då Thóra anländer till Grönland upptäcker hon att även andra människor försvunnit kring gruvan. Lokalbefolkningen tror att det vilar en förbannelse över gruvan och vill inte bli involverade i utredningen. Thóra är strandad i en ödemark med ett fall som verkar olösligt.

TPB-nr: P25793

NW

av Zadie Smith

9 vol. (853 s. tryckt punktskrift)

Stadsdelen Caldwell i London har postnumret NW. Där växer bästa vännerna Leah och Natalie upp på 1980-talet. Hur man lyckas verkar vara beroende av vilken gata man bor på. Flickornas liv utvecklas åt olika håll. Keisha byter namn till Natalie, utbildar sig, skaffar ett fint jobb och en proper man. Leah gifter sig med en hårfrisör och gillar att utforska sin sexualitet. Frågan är vem som är lyckligast.

TPB-nr: P25639

Sophies val

av William Styron

20 vol. (2025 s. tryckt punktskrift)

En ung författare i karriären träffar en polska, som överlevt Auschwitz, och hennes älskare. I en serie allt djupare tillbakablickar tvingas Sophie återuppleva koncentrationslägrets fasor. Miljö: New York 1947.

TPB-nr: P25642

All jordens fröjd. 1

av Margit Söderholm

7 vol. (698 s. tryckt punktskrift)

TPB-nr: P24201

Mãn : roman

av Kim Thúy

3 vol. (222 s. tryckt punktskrift)

En roman om kärlek. Kärleken till de kvinnor som fött, uppfostrat och väckt livsglädje hos huvudpersonen. Men också om kärleken till mat, till smakerna och dofterna som minner om en svunnen tid, förlorade vänner och ett avlägset hemland. Och slutligen den självklara men omöjliga kärleken till en man. Författaren lämnade Vietnam när hon var 10 år, hon har arbetat som krögare, advokat och översättare och är bosatt i Montreal.

TPB-nr: P25696

Mina mindre mord och mysterier

av Helene Tursten

6 vol. (494 s. tryckt punktskrift)

Tretton deckarnoveller. I fyra av dem återkommer författarens kända kriminalinspektör Irene Huss som löser ruskiga mord, kämpar med ett mystiskt försvinnande och dessutom faller offer för en ovanligt smart tjuv mitt i julruschen. I tre av novellerna är en äldre dam vid namn Maud huvudperson. Hon är 88 år och ungefär lika förtjusande som en huggfärdig kobra. Ingen tror den gamla damen om något ont men folk försvinner i hennes närhet.

TPB-nr: P25809

-dömes för mord- : (Brottsbalken 3 kap. 1§) : polisroman

av Gösta Unefäldt

6 vol. (582 s. tryckt punktskrift)

Den sextonde boken om poliserna i Strömstad. De pensionerade poliserna Gustav Jörgensson och Nils Gryt finner en död man vid det årliga sikfisket i sjön Färingen i november. Liket är illa tilltygat och invirat i ett fisknät. Kommissarie Pernilla Bitén upptäcker att det förekommer nattlig smuggling av sprit och narkotika och hemliga kärleksmöten. Alla vet allt om alla i den glesbefolkade bygden men ingen avslöjar något.

TPB-nr: P25807

Stenhjärtat : [spänningsroman]

av Katarina Wennstam

9 vol. (805 s. tryckt punktskrift)

Andra boken om målsägarbiträdet Shirin Sundin. En mamma kommer inrusande till Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm med sin sex månader gamla baby fredagen den sextonde december. Lilla Gloria andas inte. När misstanken om brott väcks, blir det kriminalkommissarie Charlotta Lugns och Shirin Sundins uppgift att ta reda på sanningen. Det kommer inte att bli någon god jul, varken för Gloria, hennes syskon eller mamma Pernilla och pappa Andreas.

TPB-nr: P25764

Facklitteratur

Ständigt på väg : en vuxendöv ser tillbaka

av Bo Andersson

5 vol. (454 s. tryckt punktskrift)

Vuxendöva, människor som förlorat sin hörsel i vuxen ålder, var länge en försummad grupp. Inget konkret hände förrän mot slutet av 1970-talet. I dag är situationen annorlunda. Förf. har följt detta arbete från början. 1978 publicerade han en dagbok om sina första 18 månader som döv. Här berättar han om vad som hänt sedan dess med honom själv och om de vuxendövas långa väg till dagens fulla erkännande som handikapporganisation.

TPB-nr: P25811

Livsbild.se : en analys av livsberättelser från personer med en funktionsnedsättning

av Diana Chafik

2 vol. (90 s. tryckt punktskrift)

Att skriva om sitt liv och delge andra människor sina erfarenheter är viktigt. Livsbild.se har varit en digital insamling som vänt sig till personer med en funktionsnedsättning, anhöriga och föreningar. Man kunde tala in sin berättelse, använda teckenspråk eller skriva. Rapporten är en del i ett metodutvecklingsprojekt som ska visa hur museer kan samla in material på ett öppet sätt.

TPB-nr: P25812

Janusansiktet : berättelsen om diplomaten Harald Edelstams liv och tid

av Erik H. Edelstam

22 vol. (2215 s. tryckt punktskrift)

E.H., 1913-89, verkade som diplomat och tjänstgjorde som ambassadör i bl.a. Manila, Chile och Algeriet. Hans räddningsaktion av fängslade och torterade i Chile 1973 fick stor uppmärksamhet. Redan 30 år tidigare agerade han på liknande sätt i det av Nazityskland ockuperade Norge. Här tecknar sonen Erik ett personligt och fritt porträtt av diplomaten och fadern. En man som gick sina egna vägar och höll begrepp som hederlighet och rättvisa högt.

TPB-nr: P25641

Hästmannen

av Peter Gerdehag

3 vol. (236 s. tryckt punktskrift)

Hästmannen Stig-Anders Svensson driver sitt lantbruk på gården Råskog i Småland utan traktorer och skördemaskiner. Till sin hjälp i jordbruket har han tre ardennerhästar som är hans ögonstenar. Hans tillvaro är utan stress, fylld av värme och engagemang för det levande. Han är en bonde som sköter sin gård med stor ömhet, men det är inte alla i hans omgivning som uppskattar det. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

TPB-nr: P25744

Kokvinnorna

av Peter Gerdehag

3 vol. (194 s. tryckt punktskrift)

I byn Sibbalt, i södra Halland, bor Britt med sina kor. Systern Ingrid kommer varje dag till ladugården och utför de sysslor som behövs för att hålla gården och Britt vid liv. Förf. har under många år följt och dokumenterat kvinnornas liv. Det har blivit en berättelse om två märkliga kvinnoöden i en döende kulturtradition. De mjölkar båda för hand och sköter gården utan moderna hjälpmedel. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

TPB-nr: P25743

I kroppen min - vägsjäl

av Kristian Gidlund

3 vol. (216 s. tryckt punktskrift)

Uppföljare till boken I kroppen min - resan mot livets slut och alltings början. I mars 2011 fick K.G., 1983-2013, sin första cellgiftsbehandling mot magcancer. Han började skriva en blogg som han kallade I kroppen min. Behandlingen verkade först lyckosam men efter några månader visade sig cancern obotlig. I denna postuma utgåva finns författarens avslutande texter samlade. Den tryckta boken är rikt illustrerad. K.G. gick bort i september 2013.

TPB-nr: P25790

I kroppen min : resan mot livets slut och alltings början

av Kristian Gidlund

7 vol. (639 s. tryckt punktskrift)

I mars 2011 fick Kristian Gidlund, f. 1983, sin första cellgiftsbehandling mot den nyligen upptäckta cancern. Han började skriva bloggen I kroppen min och gav så en röst åt svårt sjuka människor och en uppmaning att ta till vara på livet i stunden. Boken baseras på bloggen men innehåller även några nyskrivna kapitel. K.G. avled 2013.

TPB-nr: P25763

MI - motiverande samtal : praktisk handbok för skolan : skolmotivation, hälsosamtal, utvecklingssamtal, studievägledning, föräldrasamtal

av Barbro Holm Ivarsson

3 vol. (234 s. tryckt punktskrift)

Motiverande samtal, MI, är en evidensbaserad samtalsmetod som passar i alla sammanhang där man vill stimulera en person att förändra sitt beteende. Författarna, som alla är utbildare i MI, presenterar metoden på ett tydligt och överskådligt sätt och visar med många praktiska exempel hur den kan vara till nytta i skolans värld. Metoden har många olika användningsområden, t.ex. som hjälpmedel vid samtal om skolmotivation eller utvecklingssamtal.

TPB-nr: P25661

Mannen som slutade ljuga : berättelsen om Sture Bergwall och kvinnan som skapade Thomas Quick

av Dan Josefsson

15 vol. (1470 s. tryckt punktskrift)

Sture Bergwall, alias Thomas Quick, erkände 39 mord och dömdes för åtta av dem innan han år 2002 avbröt sin terapi och sitt samarbete med polisen. Sedan dess har åtta resningsansökningar beviljats och samtliga har lett till nedlagt åtal. Hur kunde det ske? D.J. menar att gruppen runt Sture Bergwall, bestående av en åklagare, en förhörsledare, en psykolog, en advokat och en minnesforskare, lät sig luras av en 80-årig psykoanalytiker i Stockholm.

TPB-nr: P25694

Sången är min

av Kjell Lönnå

6 vol. (535 s. tryckt punktskrift)

Kjell Lönnå (född 1936), känd som framför allt körledare. Han leder tre körer i Sundsvall samt har varit programledare i flera radio- och tv-program, ofta med körsång i fokus. Här skildrar han sin uppväxt i frikyrkan och sina framgångar och motgångar. Dessutom berättar han om alla artister han har samarbetat med till exempel Cyndee Peters, Loa Falkman, Jan Malmsjö och Helen Sjöholm. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

TPB-nr: P25640

5:2-dieten : friskare, smalare, längre liv med halvfasta

av Michael Mosley

5 vol. (433 s. tryckt punktskrift)

En bok som beskriver den så kallade 5:2-dieten. Bokens författare förespråkar 5:2, vilket innebär att du äter som vanligt fem dagar i veckan och halvfastar två dagar. Under dagarna med halvfasta äter du vanlig mat men med väldigt få kalorier, omkring 500 per dag. Man menar att ett minskat kaloriintag på lång sikt gör dig friskare och kan bidra till ett längre liv.

TPB-nr: P25683

I dina ögon : en pappas berättelse om när orken tar slut i väntan på hjälp

av Thomas Nybom

7 vol. (646 s. tryckt punktskrift)

T.N. anar tidigt något annorlunda hos sin dotter. Han söker hjälp hos olika myndigheter men får istället i fler år kämpa mot det han behöver minst, skuld. Den oförstående omgivningen och bristen på stöd blir till slut övermäktigt och det för hans dotter ifrån honom. Förf. har arbetat med personer med neuropsykiatriska diagnoser som ADHD och Aspergers syndrom i tjugo år.

TPB-nr: P25767

Äppelboken

av Görel Kristina Näslund

7 vol. (610 s. tryckt punktskrift)

Allt om äpplen, från äppleodlingens historik till äpplet i folktron och litteraturen. Praktiska avsnitt behandlar odling, plantering, beskärning, skörd och förvaring. 30 äppelsorter presenteras. Boken avslutas med recept.

TPB-nr: P25682

Det medeltida Stockholm : en arkeologisk guidebok

av Elisabet Regner

5 vol. (430 s. tryckt punktskrift)

Den bästa avbildningen vi har av det medeltida Stockholm är Vädersolstavlan i Storkyrkan. I målningen kan man ana några av de mer framträdande medeltida byggnadsverken: Slottet, kyrkorna, befästningsverken, tornen och pålverken ute i vattnet. Men det finns fler sätt att lära känna den medeltida staden. Arkeologen Elisabeth Regner tar med läsaren på en rundtur för att visa vad som gömmer sig i under marken, i vattnet och bakom fasaderna.

TPB-nr: P25660

Korsika : en reseberättelse

av Johan Tell

3 vol. (214 s. tryckt punktskrift)

Reseskildring från en av de mest välbevarade öarna i medelhavet. Korsika är vild, vresig och vacker. En fransk ö med italiensk historia. Journalisten Johan Tell korsar Korsika på cykel, i spåren av Tour de France, han vandrar på dramatiska vandringsleder och bilar bland getter och grisar på vägar smalare än bilen själv. Han möter korsikanska personligheter, äter traditionell mat och lyssnar till de traditionella sångerna.

TPB-nr: P25710

Björn Afzelius - en god man : (och bara en människa)

av Gunnar Wesslén

4 vol. (338 s. tryckt punktskrift)

Gunnar Wesslén berättar om Björn Afzelius liv, 1947-1999. Han var killen från Småland som var lika delar USA-älskande raggare och rättrogen vänsteridealist. Han var hopplös i sina kvinnorelationer och bröt sig loss från Hoola Bandola Band, men återupptog ständigt samarbetet med sin kollega och mentor Mikael Wiehe. Inte minst är det historien om en älskande med frånvarande pappa. I ett kapitel skriver Mikael Wiehe om sin vän och kollega.

TPB-nr: P25794

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Du & jag

av Katarina von Bredow

6 vol. (532 s. tryckt punktskrift)

Första delen i en trilogi om livet på mellanstadiet. Andreas är kär i Alicia. De brukar göra sällskap till skolan men när de kommer fram blir Alicia en annan person. Hon blir skol-Alicia med läppglans eller glitter-Alicia när det är disco. I skolan finns pratsamme Edvin som skrattar för högt. Där finns också Kevin som är kungen. Alla ser antingen upp till honom eller så är de rädda. Drottningen heter Ida och Olivia är hennes hovdam.

TPB-nr: P25709

Simskolan

av Helena Bross

8 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Hela klassen är på simskola. Omar och Axel övar. Axel tycker att det är kul, men det tycker inte Omar. Han fryser. Nästa dag vill han inte att mamma ska packa ner badkläderna. Snart kan alla barnen simma utom Omar. Men han får hjälp av Axel och till slut så går det. Även Omar lär sig att simma.

TPB-nr: P25668

Sova borta

av Helena Bross

7 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Axel är hemma hos Omar och leker. De bygger en koja och har kul. När Axels pappa kommer för att hämta vill Axel inte gå hem. Han får stanna på middag hos Omar. Vännerna kommer på att det vore skoj om Axel sov över hos Omar. Men när de lagt sig somnar Omar snabbt. Axel ligger vaken och längtar efter pappa. Han har inte sagt god natt!.

TPB-nr: P25667

Sparkcykeln

av Helena Bross

9 s. tryckt punktskrift

Glestryck

I sportaffärens skyltfönster ser Omar en fin sparkcykel. Han vill ha en sådan men pappa säger att de inte har råd. Nästa dag är Omar och Axel i lekparken. Plötsligt ser Axel en sparkcykel som någon har glömt. Omar och Axel provar att åka och tycker det är jättekul. Men vems är cykeln?.

TPB-nr: P25689

Vad ska fröken säga?

av Helena Bross

10 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Fristående del i serien Solgatan 1. Axel känner sig stor. Han har fått en läxa i matte för första gången. Han skriver långa rader med 2:or så fint han kan. Men när han ska ta upp boken ur väskan och visa fröken är den nedkladdad av banan. Axel säger till fröken att han har glömt boken. Vad ska han göra nu?.

TPB-nr: P25691

Vems katt?

av Helena Bross

12 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Axel och Omar är i parken och fikar. På en bänk sitter en gammal tant med en katt i knäet. En flicka dyker upp, hon letar efter sin bortsprungna katt. Det är katten tanten har i knäet som egentligen är flickans. Tanten blir ledsen när flickan tar katten. Sen säger tanten att hon inte vet var hon bor. Kan Axel och Omar hjälpa henne?.

TPB-nr: P25690

Shoo bre

av Douglas Foley

8 vol. (710 s. tryckt punktskrift)

Elias, med assyrisk bakgrund, och Oscar, med chilensk bakgrund, går i nionde klass i en skola i en Stockholmsförort. Oscar är ambitiös och med i skoltidningen. Men hans liv tar en ny vändning när han får en ny svensklärare, Kristina. Elias blir erbjuden lätt tjänade pengar och är snart inne på den kriminella väg som han lovat sig själv att lämna. Deras liv beskrivs parallellt. Engagerad nutidsskildring.

TPB-nr: P25845

Sveket

av Pia Hagmar

4 vol. (288 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien Millan som börjar med Millan. Nu har Millans dröm om en egen häst slagit in, men inte riktigt på det sätt som hon hoppats. Pappa har ingen aning om att hans present mest orsakar problem. Millan tar dessutom ett alldeles för stort ansvar för familjen. Men allt är inte jobbigt. Till exempel får Millan tävla för första gången. Så får hon en chans att förändra situationen och står inför valet att svika sin dröm eller sin familj.

TPB-nr: P25776

Sam och Sigge och den långa resan

av Lin Hallberg

55 s. tryckt punktskrift

Glestryck

En bok i BUS-serien (Brobyungarnas shettisar). Eric och Simon älskar sina busiga shetlandsponnyer Sam och Sigge som är bröder liksom de själva. Pojkarna vill att mamma ska berätta godnattsagan om det stora äventyret när de skulle ta båten från England till Sverige med alla shettisarna. Det är en väldigt spännande historia, men lite sorglig, tycker pojkarna.

TPB-nr: P25655

Puzzel på cirkus

av Isabelle Halvarsson

2 vol. (157 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 4, fristående, i serien om den lilla jack russell-valpen Puzzel. På en promenad träffar Puzzel ett stort konstigt djur. Det visar sig vara en kamel som tillhör en cirkus som precis kommit till staden. Efter att ha träffat de andra på cirkusen blir Puzzel deras maskot och han får vara med och uppträda. Men där finns en trollkarl och han tycker inte om Puzzel. Så försvinner trollkarlens trollstav. Kan Puzzel hjälpa till och hitta den?.

TPB-nr: P25072

Spelets fångar

av Bitte Havstad

6 vol. (559 s. tryckt punktskrift)

Hugo ser inte fram emot spendera sommarlovet hos sin morfar på en ö i skärgården. Han vill hellre stanna hemma och spela datorspel. På ön bor Freja som Hugo lär känna. Under en båttur blir det oväntat storm. Hugo och Freja söker skydd i en stuga i vilken det finns massor av datorer. När de startar varsin dator får de nästan en chock. Datorerna verkar tillhöra just dem. Det här är upptakten till ett otäckt äventyr i en virtuell verklighet.

TPB-nr: P25804

Krakel Spektakel

av Lennart Hellsing

89 s. tryckt punktskrift

Antologi som omfattar det bästa av författarens produktion. Innehåll: Näppelunda ; Resa med Kusin Vitamin ; Sju bagare i en spårvagn ; Den flygande trumman ; Krakel Spektakel köper en klubba ; Krakel Spektakel bygger ett hus ; Glassmånen ; varuhuset m.fl. sagor.

TPB-nr: P24221

Om detta talar man endast med kaniner

av Anna Höglund

10 s. tryckt punktskrift

Redan när kaninen föddes för 13 år sedan ångrade hen sig med en gång. Genom hela livet har kaninen känt sig utanför och ensam. I sällskap med andra är det ofta som om kaninen tar på sig en mask och är en person som nästan är sig själv. Endast i samtalen med morfar känner kaninen sig sedd. Filosofisk och vemodig bok om livets meningslöshet och om att vara sin egen värsta men samtidigt bästa vän.

TPB-nr: P25692

Fille och Gonkan hos sjörövarna

av Dan Höjer

46 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Syskonen Fille och Gonkan ska sova över hos mormor och morfar. Morföräldrarna är gamla och glömska. Fille och Gonkan tycker inte det är så kul att vara där. Det finns ingen tv att titta på, bara ett akvarium med en skelettfisk i. När mormor och morfar funderar över skelettfisken kommer de på att de i yngre dagar var sjörövare. Kvar har de en skattkarta och nu bestämmer de att alla fyra ska ut på äventyr.

TPB-nr: P25670

Snöret, fågeln och jag

av Ellen Karlsson

2 vol. (142 s. tryckt punktskrift)

Det är sommarlov och sjuåriga Selma ska bo hos mormor och morfar under några veckor. I bröstet har Selma en liten fågel som pickar. Fågeln påminner om att Selma inte har några vänner hemma i staden utan är alldeles ensam. En dag dyker Snöret upp. Snöret är modig och påhittig. Snabbt blir Selma och Snöret bästisar. Tillsammans startar de en naturklubb, badar och äter bullar. Men en dag blir de ovänner.

TPB-nr: P25786

Klassens klassiker. D. 1, Litteraturbok

Antologi med axplock ur världslitteraturen från antiken över medeltiden in i nya tiden t.o.m. Fröding. Lättlästa kommentarer ingår. Ur innehållet: antika myter och fabler, folksagor, eddamyter, utdrag ur Bibeln, Romeo och Julia, Grimmsagor, en H. C. Andersensaga, Tom Sawyer, Nils Holgersson.

TPB-nr: P25678

Faram den store

av Niklas Krog

3 vol. (248 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 8 i Legenden om Tann som börjar med Skogsflickan. Tann och Aina återvänder till land efter sina äventyr till havs. De ska lämna tillbaka båten de utan lov har lånat av Faram den store. Faram den store är en udda figur. Han är liten till växten men har en stor skugga. Han kan också ändra skepnad beroende på humör. Tann och Aina blir nyfikna på Faram och vill veta vem han är. Det är starten på en ny resa och nya äventyr.

TPB-nr: P25673

Världens ände

av Ali Lewis

6 vol. (553 s. tryckt punktskrift)

På en boskapsranch i Australien bor Danny, 13 år. Det är dags för den årliga indrivningen men i år är inget sig likt. Hela familjen är drabbade av sorg efter storebror Jonnys död. Dannys 14-åriga syster Sissy är gravid och vägrar erkänna vem som är pappan. På gården bor engelska Liz och i henne finner Danny hjälp att hantera livet på gården. De får vara med om några omvälvande veckor innan Danny ska lämna gården för att börja på internatskola.

TPB-nr: P25785

Colorado : galopphästen från vildmarken : en roman

av Helena Mansén

7 vol. (636 s. tryckt punktskrift)

Tuva, nyligen fyllda 18 år, är lärlingsjockey. Till stallet där hon jobbar köps en ny häst, skäcken Colorado. Han visar sig vara en annorlunda men väldigt snabb häst. Tuva får i uppgift att ta hand om Colorado som anmäls till loppet Svenskt derby. En rad motgångar följer där flera personer försöker hindra Colorado att tävla. Tuva i sin tur får resa till USA för att ta reda på Colorados ursprung. Boken avslutas med en ordlista.

TPB-nr: P25827

Tecknen på trädet : keltiska berättelser återberättade för ungdom

av Enel Melberg

2 vol. (188 s. tryckt punktskrift)

En samling sagor, kallad Ulstercykeln, som handlar om kungadömet Ulster. Det är grymma sagor om väldiga strider, där gudar och halvgudar slåss på människornas sida, där kvinnor vinns och förkastas, där vänskapsband knyts och sviks. Språket ligger det muntliga berättandet nära.

TPB-nr: P24222

Jagger Jagger

av Frida Nilsson

3 vol. (263 s. tryckt punktsksrift)

Sommaren när Bengt är åtta och ett halvt år händer något speciellt. Han träffar Jagger. De andra barnen på gården där Bengt bor mobbar honom. Det gör att han själv börjar tycka att han är äcklig. En dag har barnen stängt in Bengt i soprummet. Den som räddar honom är Jagger, en uteliggarhund som samlar mat ur soptunnor. Bengt och Jagger blir vänner. De vuxna låtsas inte om mobbningen men Jagger föreslår hämnd. En hämnd som får oanade följder.

TPB-nr: P25656

Kampen för framtiden

av Jeff Norton

7 vol. (674 s. tryckt punktskrift)

Jonah lever med sin mamma i ett dystopiskt London. Stora delar av mänskligheten har valt att leva metasfären, en virtuell verklighet. Ett krig pågår mellan Väktarna och Millennialerna om kontrollen över metasfären. Alla människor har en avatar och när Jonah möter sin döde pappas avatar förstår han att världen inte är svart och vit. Jonah dras in i kriget där gränserna mellan den verkliga och virtuella världen håller på att suddas ut.

TPB-nr: P25752

Förrädaren

av Kim Olin

4 vol. (324 s. tryckt punktskrift)

Del 6, fristående fortsättning, i serien som börjar med Avhopparen. I Pulverlands drogvärld styr nu Doktor Glas. Filip, 17 år, och hans vänner håller sig undan och gömda för att överleva. I hemlighet planerar de att sätta dit Doktor Glas och hans anhängare. Pulverland är ett hårt ställe att vistas och vänner kan i ett ögonblick bli fiender. Vem det går att lita på är osäkert och det gäller att hela tiden vara på sin vakt.

TPB-nr: P25750

Berts fejsbok

av Sören Olsson

3 vol. (215 s. tryckt punktskrift)

Bert har svårt att lämna sin plats framför datorn. Det gäller att bevaka allt som händer på sociala medier och ha flest vänner på Facebook. Istället för att umgås kan man ju hålla kontakt med kompisarna via Skype och fika samtidigt vid sin dator. Men Bert surnar till när flickvännen Shirin lägger ut utmanande bilder på sig själv. Värre blir det när hans föräldrar och mormor skaffar egna konton. Berts smarta lösning ger ännu mer bekymmer.

TPB-nr: P25707

Kärlekspizzan

av Johan Rundberg

3 vol. (283 s. tryckt punktskrift)

Movits, 11 år, står högst upp i skateboardrampen. Han ska snart utföra ett otäckt åk inför massor av människor. Hur hamnade han där? Allt bygger på ett missförstånd. Lugna Movits som helst är hemma och spelar schack blev blixtkär i Beata. Beata är en cool skejtartjej. För att imponera på henne försökte Movits lära sig åka skateboard. Av misstag gör han ett häftigt tricks och alla tror nu att han bäst på att åka. Kommer hans bluff att avslöjas?.

TPB-nr: P25704

Nyckeln

av Mats Strandberg

20 vol. (1931 s. tryckt punktskrift)

Del 3 och avslutande del i trilogin som börjar med Cirkeln. De utvalda står inför sin svåraste utmaning med apokalypsen som närmar sig. Deras cirkel är försvagad och när rådet dyker upp hävdar dess ordförande att det går att skapa en ny cirkel. Minoo lockas att delta i den nya cirkeln vilket leder till slitningar mellan de utvalda. Fler motgångar följer och hemligheter avslöjas. Magin i Engelsfors växer sig starkare.

TPB-nr: P25731

Flickan vid glastornet

av Erika Vallin

6 vol. (531 s. tryckt punktskrift)

Del 1 i serien Speglarnas hemlighet. Föräldralösa Asrin, 12 år, bor med sin farmor i centrala Stockholm. Strax innan höstterminen börjar tar farmor med Asrin till en matteklubb i ett gammalt hus på Djurgården. Där går Lima och Max, som även går i den privatskola Asrin ska börja i. De tre blir vänner. En rad mystiska saker börjar hända. Kompisarna får veta att det finns en värld bakom speglarna, Eunomia. En värld som vaktas av grindväktare.

TPB-nr: P25701

Resan till tidens slut

av Erika Vallin

5 vol. (479 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien som börjar med Flickan vid glastornet. Asrin och hennes vänner Lima och Max är på väg till en liten fiskeby i England. De ska spendera sommarlovet hos Limas mormor och morfar, långt borta från speglar, odöda drottningar och andra världar. I England träffar de Magda, även kallad Spindelkvinnan. Magda är den andra huvudväktaren av Eunomia. Det lugna sommarlovet förvandlas till ett äventyr som för kompisarna genom tid och rum.

TPB-nr: P25649

Cykelmysteriet

av Martin Widmark

2 vol. (114 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Den tjugoandra boken om LasseMajas detektivbyrå. Vinsten i Vallebys cykellopp är en guldmedalj och tiotusen kronor. Deltagarna tar till alla medel för att komma först i mål. Polismästaren hänger inte riktig med i tävlingen och blir rejält förvirrad inför prisutdelningen. Tur att Lasse och Maja är med, Lasse som deltagande cyklist och Maja som tränare och observatör. De lägger ihop sina iakttagelser för att få fram den rättmätiga vinnaren.

TPB-nr: P25071

Facklitteratur

Nordiska väsen

av Johan Egerkrans

2 vol. (111 s. tryckt punktskrift)

En samling över 31 väsen som är kopplade till norden. Inledningsvis beskrivs bokens väsen övergripande och förf. tar upp ursprung, utseende och hur man kan skydda sig. Kapitlen är sedan indelade i oknytt, dragväsen, hamnskiftare, dödsväsen och odjur. Bland bokens väsen finns bland annat älvor, jättar, sjörå, mjölkhare, mara, gengångare, kraken och sjöodjur. Boken är utformad som en uppslagsbok med en litteraturlista i slutet.

TPB-nr: P25657

Berättelser från Gårdshuset

av Anne Frank

4 vol. (367 s. tryckt punktskrift)

Anne Frank är berömd för sin dagbok i vilken hon skildrar sitt och sin familjs liv under den tid de var gömda i ett gårdshus mellan åren 1942 - 1944. A.F. skrev även sagor och berättelser samt började på en roman. Boken innehåller hennes övriga texter samt några av hennes dagboksanteckningar. Boken är en nyöversättning som tidigare getts ut med titeln Berättelser och händelser från Gårdshuset. A.F., f. 1929, död 1945 i koncentrationsläger.

TPB-nr: P25644

Supersmart

av Dan Höjer

44 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Vad betyder det när någon är smart? Vilka människor är smarta? Finns det smarta djur? Att vara smart kan vara olika saker. En del är smarta uppfinnare. Men är alla uppfinningar i sin tur smarta? En del smarta saker har uppkommit av en slump, till exempel isglassen. Är det en smart uppfinning? En bok om vad smart är och kan vara.

TPB-nr: P25688

1.001 frågor om Harry Potters magiska värld

av Guy Macdonald

3 vol. (275 s. tryckt punktskrift)

Visste du att lord Voldemorts mellannamn är Marvolo? Eller att man bara får tillträde till prefekternas badrum på Hogwarts med lösenordet "Pinjefärsk"? Eller att Percy Weasleys tornuggla heter Hermes? Här hittar du svaren till det mesta som rör Harry Potter och allt han har varit med om. Boken fungerar både som uppslagsbok och frågesport, där du kan samla poäng efter olika svårighetsgrad eller tävla mot dina vänner.

TPB-nr: P25645

Specialproduktioner

Taktila bilderböcker

Taktila bilderböcker innehåller collagebilder eller screentryckta bilder.

Humleboet

av Gull Åkerblom

22 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Anton, 6 år, åker till farmor och farfar. Antons mamma ska snart föda barn. Hon får ont i magen och måste åka till sjukhuset. Anton blir orolig. Då föreslår farmor att de ska bygga ett humlebo. Men hur bor en humla? Tur att farmor har en fin bok om humlor. Anton har roligt och glömmer nästan bort att vara orolig för mamma.

TPB-nr: P25632

Bestar : möt myternas djur

av Jan Jäger

78 s. tryckt punktskrift

I korta kapitel beskrivs 26 stycken mytologiska odjur från olika delar av världen. En del är mer välkända som sfinxen med människohuvud och lejonkropp, midgårdsormen som väntar på Ragnarök, minotauren i labyrinten på Kreta och Pegasus den bevingade hästen. Andra bestar är Anansi en spindelliknande figur som tycker om att luras, sjötrollet kappa och bunyipen som är en bladning av krokodil, människa och fisk.

TPB-nr: P24431

Interfolierade böcker

En interfolierad bok har genomskinliga plastblad med punktskrift inbundna mellan bilderbokens sidor.

Svea tvättar

av Linda Palm

18 bl. tryckt punktskrift

Svea är ett och ett halvt år. Hon har en snuttefilt som följer med överallt. Inne på badrummet tycker Svea det är spännande att plaska med snuttefilten i toaletten. Det tycker inte mamma är en bra idé och bestämmer att filten ska tvättas. Vardagsberättelse om kärleken till en snuttefilt och om hur jobbigt det är att vara utan den.

TPB-nr: P24057

Bredvidböcker

Den tryckta originalboken medföljer punktskriftsboken.

Bli sams

av Helena Bross

61 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Lova och Siri går båda i klass 1b. De är bästa kompisar och sitter bredvid varandra. Under en lektion när de ritar djur lånar Lova ett fint suddgummi i form av en fjäril av Siri. Lova suddar så hårt att suddgummit går sönder. Siri blir arg och bästisarna blir ovänner. Kan de bli vänner igen?.

TPB-nr: P25624

Hjälp, vi kommer för sent!

av Helena Bross

15 bl. tryckt punktskrift

Glestryck

Melker har svårt att passa tider. Han får en klocka och blir först glad. Men det är svårt att lära sig klockan. Tur att han har sin tågälskande morfar som kan hjälpa till. För hur skulle det se ut om tågen inte kom i tid? Melker upptäcker också att tiden går mycket snabbare på rasten när han spelar fotboll än under lektionerna.

TPB-nr: P25623

Mini har kalas

av Christine Nöstlinger

63 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Del 9, fristående, i serien om Mini. Mini ska snart fylla 8 år. Istället för presenter önskar hon sig ett kalas. Mamma säger att hon får bjuda sju kamrater från klassen. Men Mini kan inte säga nej när de som inte är bjudna vill komma. Snart är nästan hela klassen bjuden. Vad ska Mini göra? Som tur är har Minis bror en idé.

TPB-nr: P25627