Nya punktskriftsböcker februari 2014

Inledning

Listan är uppdelad i 3 huvuddelar; Litteratur för vuxna, Litteratur för barn samt Specialproduktioner, vilka ligger på den första rubriknivån. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är i sin tur uppdelad på skön- respektive facklitteratur.

Listan omfattar 49 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Americanah

av Chimamanda Ngozi Adichie

16 vol. (1471 s. tryckt punktskrift)

Ifemelu och Obinze växer upp i Nigeria och blir kära som unga. Hon får ett visum för att studera i USA och tanken är att han ska följa efter. Men attacken mot World Trade Center kommer emellan. Det går bra för Ifemelu som bland annat startar en blogg om rasism. Obinze blir så småningom välbärgad, gifter sig och får barn. När Ifemelu återvänder hem återupptar de sin förbindelse och ställs nu inför ett livsavgörande beslut.

TPB-nr: P25824

Döden säger: Kanske

av Pierre Boileau

5 vol. (415 s. tryckt punktskrift)

Nice i högsäsong med överfyllda hotell och många turister. Zina, en ung flicka sänder ut ett rop på hjälp; hon är desperat och hotar med att begå självmord. Hon räddas till livet och en rik schweizare tar sig an henne. Men hon är en olycksfågel och råkar ut för oförklarliga olyckshändelser och hennes förflutna är höljd i dunkel. Så exploderar en sprängladdning. Ett mordförsök lyckas - men vem är egentligen offret? Diabolisk deckare från 1967.

TPB-nr: P25855

I skydd av mörkret

av Laila Brenden

6 vol. (561 s. tryckt punktskrift)

Del 15 i serien Fjällrosor. Prästen vägrar låta Viljar vara i fred, och en mörk kväll kommer han för att hämta barnen. På Torgilstad sliter Rise med att vänja sig vid tanken på att hon ska styra gården. Hur ska hon klara det, och vad ska ske med Ragna - och med förbannelsen?.

TPB-nr: P25859

Döden från rymden

av Michael Crichton

7 vol. (670 s. tryckt punktskrift)

En obemannad satellit kommer ur sin kurs och slår ned i en by i Arizona. Patrullen som skickas dit för att lokalisera kapseln rapporterar om döda kroppar på gatorna. Hela byns befolkning är utplånad. En utomjordisk mikrob med ofattbar reproduktionsförmåga har drabbat jorden. USA:s främsta experter mobiliseras för att hitta ett motmedel och förhindra en världsepidemi. Andlöst spännande science fiction.

TPB-nr: P25746

Den tredje mannen

av Graham Greene

3 vol. (282 s. tryckt punktskrift)

"Den tredje mannen", skrevs aldrig för att läsas utan endast för att ses, deklarerar förf. i sitt förord. Men trots detta är den här berättelsen - som alltså bygger på ett filmmanuskript - en osedvanligt spännande thriller från det sönderbombade Wien strax efter andra världskrigets slut.

TPB-nr: P25798

Tillbaka till livet

av Diane Johnson

10 vol. (883 s. tryckt punktskrift)

Underhållningsroman som utspelas på ett stort sjukhus i San Fransisco. Ett antal episoder vävs samman till en mosaik: man får följa några patienters öden, det uppstår konflikter mellan olika läkare och ett antal kärleksaffärer blossar upp.

TPB-nr: P25848

Utsuddade spår

av Deror Mishani

8 vol. (708 s. tryckt punktskrift)

I denna prisbelönta kriminalroman som är första delen i en planerad serie beskrivs ett Israel bortom självmordsbombare och bosättare. En tonårspojke försvinner och den lågmälde och litet grå polisinspektör Avraham får hand om fallet. Ju mer han får veta om den försvunne desto mer komplicerad blir historien. En mystisk granne verkar ha en egen agenda och inspektörens egna misstag förvärrar situationen.

TPB-nr: P25856

Jungfrustenen

av Michael Mortimer

13 vol. (1294 s. tryckt punktskrift)

Del 1 i en planerad serie. Carl von Linnés lärjunge Daniel Solander gör 1769 ett märkligt fynd på Nya Zeeland: en sten med besynnerliga egenskaper som göms undan. Tvåhundra år efter Solanders död får studenten Ida Nordlund ett mystiskt samtal från sin mormor. Ida ombeds att ta hand om en ask av en person som sedan dör. Snart är Ida eftersökt, inte bara av polisen, utan också av ett hemligt nätverk av forskare. Hon jagas ända till Ryssland.

TPB-nr: P25635

KoMo

av Pontus Joakim Olofsson

10 vol. (900 s. tryckt punktskrift)

I en nära framtid vaknar Kattarina Krasznapolski upp ur en läkemedelsframkallad fantasi där hon trott sig vara läkare på en psykiatrisk klinik i Zürich. I själva verket har hon varit en av patienterna, en djupt deprimerad kvinna, som inte sett någon annan utväg än att underkasta sig en tung behandling för att slippa från sitt liv. Frågan är varför? Bit för bit försöker hon plocka samman sin historia med hjälp av den mekaniska insekten KoMo.

TPB-nr: P25867

Djurens gård : en saga

av George Orwell

3 vol. (231 s. tryckt punktskrift)

Känd politisk satir, utförd i djurfabelns form, som speglar den vänsterradikale författarens djupa besvikelse över den totalitära utvecklingen i Sovjetunionen. Snöbollen, Napoleon och Skrikhalsen är några av invånarna i Djurfarmen. Alla tre är präktiga gödgrisar som representerar ledarskiktet på farmen som helt styrs av djur sedan man drivit bort de odugliga människorna.

TPB-nr: P25854

I undrens tid

av Ann Patchett

11 vol. (981 s. tryckt punktskrift)

När forskaren i farmakologi Marina Singh får veta att en av hennes kollegor har avlidit under mystiska omständigheter i ett forskningsprojekt i Amazonas beger hon sig dit. Först måste hon dock få tag i sin tidigare mentor, doktor Annick Swenson som tycks ha gått under jorden i sitt idoga arbete med att lösa en av vetenskapens mest brännande frågor. Mötet väcker plågsamma minnen. I Amazonas djungel tvingas Marina fatta livsavgörande beslut.

TPB-nr: P25851

Boken : roman

av Niklas Rådström

13 vol. (1216 s. tryckt punktskrift)

En återgestaltning av de bibliska böckerna som en enda berättelse om skapande och liv. Romanen stäcker sig över tusentals år. Den är olik alla andra böcker utom Bibeln. En ensam gestalt fyller sida efter sida i en bok med ord och mening. Under tiden växer en hel värld och en kämpande mänsklighet fram. Den skrivande sänder ut tre änglar för att skapa ordning och rättvisa bland alla dessa som själva försöker ta herraväldet över sin framtid.

TPB-nr: P25825

Gigolomordet : en hop-çiki-yaya-deckare

av Mehmet Murat Somer

7 vol. (649 s. tryckt punktskrift)

Del 3, fristående, i serien om amatördeckaren, transvestiten tillika nattklubbsägaren och datakonsulten i Istanbul. En ökänd gigolo hittas mördad och svågern till en mäktig advokat grips. Vår hjältinna nästlar sig in i Istanbuls nyrika och glamorösa kretsar för att reda ut en utpressningshärva och fånga en gäckande mördare. Fartfylld och dråplig deckare i bästa Almodóvar-anda.

TPB-nr: P25861

Kvinnan som gick till sängs i ett år

av Sue Townsend

9 vol. (837 s. tryckt punktskrift)

En humoristisk berättelse om en kvinna som hamnar i en livskris. Samma dag som hennes tvillingar flyttar hemifrån går Eva till sängs och stannar där. Egentligen har hon velat kliva av i sjutton år men det är inte förrän nu hon äntligen fått chansen. Hennes otrogne man, astronomen Brian, blir upprörd. Ryktet om Evas aktion sprider sig och fans kommer för att ta del av hennes visdom.

TPB-nr: P25823

Spökryttarna från Ordebec : roman

av Fred Vargas

11 vol. (974 s. tryckt punktskrift)

Den femte boken på svenska om kommissarie Adamsberg. En gammal dam från Normandie dyker upp på Adamsbergs Pariskontor. Hennes dotter har en natt sett "spökryttare" på en normandisk skogsväg. Enligt legenden är spökryttarna en hord levande döda på jakt efter ostraffade brottslingar och förebådar ond bråd död. När flera personer med dunkel bakgrund hittas döda åtar sig Adamsberg fallet.

TPB-nr: P25842

Vi ses igen i nästa dröm

av Carl-Henning Wijkmark

3 vol. (240 s. tryckt punktskrift)

Frank Larsson är en svensk universitetslärare som varit bosatt i USA större delen av sitt liv. Under ett besök i Sverige förflyttas han bakåt i tiden till vad som visar sig vara hösten 1924. Franks pass, kreditkort och pengar är värdelösa och han pantsätter sina värdesaker för att kunna överleva. Under en resa besöker han bland annat en arkeologisk utgrävning i Spanien. Med hjälp av två kvinnor bedriver berättaren också inre arkeologi.

TPB-nr: P25849

Facklitteratur

Baka med LCHF : klassiska bakverk till fika & fest utan socker och gluten

av Mariann Andersson

2 vol (118 s. tryckt punktskrift)

42 bakverk enligt LCHF. Boken innehåller recept med minimal mängd kolhydrater på allt från brownies, kärleksmums och rulltårta till småkakor och tårtor. Det vanliga sockret är ersatt av stevia eller sukrin. Vetemjöl är ofta ersatt med kokosnötsmjöl. Recepten är enkla att följa och innehåller relativt få ingredienser. Den tryckta förlagan är rikt illustrerad.

TPB-nr: P25896

Alfred Nobel - den olycklige uppfinnaren

av Bengt Fredrikson

3 vol. (225 s. tryckt punktskrift)

Alfred Nobel är en av världens mest kända svenskar. Han är berömd för att ha uppfunnit dynamiten och för att ha skapat Nobelpriset. Den här boken handlar om vem han var, om hans fattiga uppväxt, ensamhet och längtan efter kärlek. Men också om uppfinningarna som blev succéer och om livet i lyx. Författaren har tidigare skrivit boken Titanic-katastrofen. Lättläst bok.

TPB-nr: P25850

Germanerna : myten, historien, språken

av Tore Janson

6 vol. (590 s. tryckt punktskrift)

Germanernas historia är berättelsen om ett kulturmöte mellan romare och germaner. Förf. beskriver hur bilden av de historiska germanerna ändrades av nazisterna då de ville införliva dem i sin ideologi. Vidare redogörs för vad som hände under antiken, med de ursprungliga germanerna. Avslutningsvis berättas historien om de germanska språken. Förf. är professor i latin och afrikanska språk, han har skrivit en rad böcker om språk och historia.

TPB-nr: P25686

Organ till salu

av Susanne Lundin

4 vol. (338 s. tryckt punktskrift)

En skrämmande resa genom organhandelns dunkla värld. S.L. reser världen över och synar denna smutsiga verksamhet i sömmarna. Hon skildrar kriminella syndikat i Sydafrika, åklagare i Israel och utnyttjade lantarbetare i Moldavien i sin kartläggning. I andra änden av kedjan finns svenska patienter som är så desperata att de kringgår lagen och sätter en annan människas liv på spel. Susanne Lundin är professor i etnologi.

TPB-nr: P25879

Vilda djur : 100 fantastiska arter och deras läten

av Jan Pedersen

7 vol. (625 s. tryckt punktskrift)

100 fantastiska djur med helt speciella läten, från svenska björnar, vargar, hjortar och fåglar till djur i andra världsdelar, som tigrar, schimpanser, valar, paradisfåglar och papegojor. Här presenteras bokens text. Bilder och det inspelade ljudet finns inte i punktskriftsboken.

TPB-nr: P25742

438 dagar

av Johan Persson

9 vol. (829 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Bearbetad version av Johan Perssons och Martin Schibbyes berättelse om sin tid i etiopiskt fängelse. De ville undersöka hur den jakten på olja drabbade befolkningen i den konfliktfyllda Ogadenregionen på gränsen mellan Etiopien och Somalia. Fem dygn senare greps de av etiopisk militär och dömdes efter rättegång till elva års fängelse för terroristbrott. De satt fängslade i det ökända Kalityfängelset i 438 dagar.

TPB-nr: P25868

En av oss : en berättelse om Norge

av Åsne Seierstad

14 vol. (1396 s. tryckt punktskrift)

Den 22 juli 2011 attackerade Anders Breivik Regeringskvarteret i Oslo och AUF:s sommarläger på Utøya. Med hjälp av unika källor tecknar Åsne Serierstad bilden av en man som i många år försökte passa in i samhällets ramar, men som till slut krossade dem på det mest brutala sätt. Det är också berättelsen om de drabbade. Två systrar från Nesodden och ett killgäng från Troms som alla glatt sig åt lägret. Bara ett fåtal av dem skulle komma hem igen.

TPB-nr: P25795

Extra allt : [(nästan som) en vanlig familj]

av Tina Wiman

3 vol. (196 s. tryckt punktskrift)

Extra allt är en fristående fortsättning på Superperfekta. Wiman berättar om vardagslivet med dottern Mathilda och om livet med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar i familjen. Mathilda har autism och är ett krävande barn, men flera i familjen har också diagnosen ADHD och Aspergers syndrom. Hon ger en levande bild av hur det kan fungera, och skapar kunskap och förståelse för en familj med olika sorters funktionsnedsättning. Texten är lättläst.

TPB-nr: P25762

Superperfekta

av Tina Wiman

3 vol. (243 s. tryckt punktskrift)

Samling med inlägg från bloggen M som i Underbar. Tina Wiman skriver om vardagslivet i familjen med dottern Mathilda och övriga familjemedlemmar. Inom familjen finns en rad diagnoser på neuropsykiatriska sjukdomar: ADHD, Aspergers syndrom och autism. Texterna skildrar kärleken till ett barn som nästan aldrig är stilla. Men det handlar också om syskon och bråk, normalstördhet och om att känna sig priviligierad och utmattad på samma gång.

TPB-nr: P25841

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Dagens skräckis

av Susanna Alakoski

3 vol. (220 s. tryckt punktskrift)

Tredje boken om Tiia och hennes kompis Peggi. Tiia och Peggi ska vandra i fjällen med Peggis mamma. De ska gå mellan olika stugor där man kan sova på nätterna. Det låter jobbigt men man vänjer sig tror Tiia. Peggi får skavsår och så är det fullt av mygg. Men fjällvattnet är mycket godare än Ystads kranvatten och flickorna uppskattar snart de fria vidderna. På kvällarna är det mysigt men läskigt att lyssna på dagens skräckhistoria.

TPB-nr: P25778

Nattjakt

av Tom Becker

6 vol. (491 s. tryckt punktskrift)

Del 5 i serien som börjar med Darkside. När Jonathan förstår att hans mamma sedan flera år har suttit inlåst i Darksides ökända dårhus vill han förstås rädda henne till varje pris. Men Darkside, den kriminella stadsdelen i London, är farligare än någonsin. På gatorna råder laglöshet och kaos sedan Lucien, ättling till Jack Uppskäraren, inrättats till härskare och nu styr staden med gränslös terror.

TPB-nr: P25873

Maffians ö

av Benni Bødker

29 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Föräldralöse Marko bor hos Gamma. Gamma är en grupp personer som jagar brottslingar till exempel smugglare och terrorister. Marko har varit agent åt dem i ett år. Hans täcknamn är Scorpio och nu är det dags för hans första uppdrag. Marko ska ta sig till en ö där maffian håller till. Uppdraget är att installera avlyssningsapparater för att avslöja vilka maffian samarbetar med kring knarkförsäljning. Det visar sig bli ett livsfarligt uppdrag.

TPB-nr: P25787

Shoo len

av Douglas Foley

9 vol. (817 s. tryckt punktskrift)

Gabi struntar i skolan. Han har andra planer och han vill ha snabba cash. Och inget ska hindra honom, inte ens hans vänner. Karim vill inte hänga med på Gabis planer men vill inte heller vara en svikare. En natt rånar de en kvinna och när hon inte vill släppa sin väska sparkar Gabi henne i ansiktet. Dådet får ofattbara konsekvenser. Om kärlek, lojalitet och om konsekvenserna av de beslut vi fattar.

TPB-nr: P25846

Bästa kompis

av Kalle Güettler

2 vol. (219 s. tryckt punktskrift)

När tolvårige Jojos föräldrar skiljer sig flyttar Jojo och hans mamma från Orminge i Nacka till det lilla samhället Hällebruk. I den nya klassen blir Jojo mobbad. Efter ett ofrivilligt slagsmål får Jojo respekt. Men han har svårt att anpassa sig till det nya gänget och till de regler som finns där. Trots nya vänner mår inte Jojo bra av att låtsas vara någon han inte är. Vänskap och svek går hand i hand.

TPB-nr: P25702

Simma lugnt, Sigge

av Lin Hallberg

2 vol. (196 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

De sista dagarna på ridlägret är snart nioåriga Elina ledsen över att snart skiljas från shetlandsponnyn Sigge. Men efter en sommarlovsvecka hos mormor och morfar är Elina tillbaka på Brobygården. Hon ska få hjälpa till att sköta hästarna. Inte nog med det. Stallägaren Ingela frågar Elina om hon vill rida Sigge i en tävling. Ska Elina våga det? Vad kommer de andra tjejerna i stallet säga?.

TPB-nr: P25791

Skolfotot

av Thomas Halling

36 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Emil är 11 år och går i femman. Nu är det dags för skolkatalogen att delas ut. Emil ser inte fram emot det för han vet att han kommer att se ful ut på bilden. När han ser fotografiet är det katastrof! Kompisen Zoran hänger med hem efter skolan. Zoran pressar Emil om vem Emil är kär i. Det är början till en förvecklingshistoria där Emil ljuger och säger Karro fast han egentligen är kär i Sara i parallellklassen.

TPB-nr: P25789

Cirkusdeckarna och skidmysteriet

av Dan Höjer

2 vol. (197 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 9 i serien om cirkusdeckarna. Tvillingarna Kaspar och Katinka på Cirkus Pommery befinner sig i Dalarna vid tiden för Vasaloppet. En mystisk stöldvåg drabbar skidåkarna och tvillingarna tar upp jakten på bovarna. Det blir dramatiskt när ungdomarna stängs in tillsammans med farliga rovfåglar, jagar bovar på skidor och själva misstänks för att ha begått stölderna.

TPB-nr: P25654

Dockan som grät

av Jørn Jensen

11 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Freja och Adam är hemma hos Freja. De tittar på en rolig film. Plötsligt hör de ett konstigt ljud. Det låter som att någon gråter inne på Frejas rum. Där inne finns bara Frejas docka. Adam berättar en kuslig och mystisk berättelse om en docka som grät. Ska Freja och Adam våga undersöka om det är Frejas docka som gråter?.

TPB-nr: P25772

Spökjakt!

av Cecilia Lidbeck

27 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Fristående del i serien Hemliga fyran. Hamid kan inte sova. Flera nätter på rad har han hört konstiga ylande ljud utanför sitt hus. Peggy och Pyret bestämmer sig för att sova över hos Hamid. Kanske kan de lista ut vad det är för ruskigt ljud. Det låter som ett spöke! När ylandet startar beger sig kompisarna ut i natten.

TPB-nr: P25749

Glidaren

av Catherine MacPhail

81 s. tryckt punktskrift

Gary har massor av vänner och är populär. Tror han själv. Han skämtar med alla, ger kompisarna och skolkamraterna öknamn. En del verkar bli arga och säga ifrån men Gary säger att de inte har någon humor. Särskilt en tjej, Lucy, är på Gary hela tiden och är arg på honom för hur han beter sig. När ett rån inträffar, en kille blir av med sin mobil får Gary skulden. Plötsligt har han alla mot sig. Ska han kunna bevisa sin oskuld när alla hatar honom?.

TPB-nr: P25878

Isme

av Bitte Nohrin Jernberg

5 vol. (476 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien om Archies värld. Efter en dramatisk födsel ser ett drakyngel dagens ljus i en grotta. Drakmamman dör av utmattning och det kunde ha gått illa för drakynglet. Men Pavel, ledare för kungens draktränare hittar drakynglet och döper henne till Isme. Isme får följa med till kungen och växer upp till stridsdrake. Hennes ryttare blir Minna och tillsammans med Archie hamnar Isme i farliga äventyr.

TPB-nr: P25775

Pistolen

av Bali Rai

84 s. tryckt punktskrift

Jonas, Binny och Kamal är tre kompisar som bor i ett slitet höghusområdet. Killarna blir vittne till ett beväpnat rån och i samband med det hittar Jonas en pistol. Han visar pistolen för Binny och Kamal. Binny bryr sig inte så mycket men Kamal blir som förbytt. Han vill använda pistolen för att få respekt i höghusområdet och börjar begå rån. Jonas inser att han måste göra något för att stoppa Kamal innan allt går fruktansvärt snett.

TPB-nr: P25830

Svarta ben

av E. E. Richardson

2 vol. (164 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Tony jobbar i sin pappas magiaffär, full av riktiga magiska föremål. En morgon får Tony ett paket som visar sig innehålla en dödskalle. Skallen såg inte ut att komma från en människa, tänderna är vassa och den hade två krökta horn. Benfärgen var svart, inte vit. Efterforskningar kring var dödskallen kommer från leder Tony till det lokala universitetet där en demondyrkande kult har konstiga och otäcka ceremonier.

TPB-nr: P25829

Den gröna röken

av Grete Sonne

24 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Villy har en fin grön sten på sitt rum. Den lyser i mörkret. Rätt som det är kommer ett tickande ljud och grön rök från stenen. Villy blir rädd men tycker samtidigt det är lite spännande. Riktigt kusligt blir det när Villy får ett sms från en okänd främling som skriver att hen ska komma och titta på stenen. Vem är främlingen?.

TPB-nr: P25773

Ett syskon från yttre rymden

av Ulf Stark

46 s. tryckt punktskrift

Ulf är en liten pojke i en tid som liknar 1950-tal. Ulf saknar den storasyster han aldrig haft. Hon dog vid födseln. En ny flicka dyker upp på gatan och allt verkar stämma. Det måste vara hon som är Ulfs syskon från yttre rymden eller är det kanske en dröm. Ulf skulle behöva prata med sin mamma men hon ligger i sängen och bör inte störas. Varm och ömsint berättelse.

TPB-nr: P25708

Fejk

av Sanne Søndergaard

5 vol. (448 s. tryckt punktskrift)

Siv blir kär i tjejer. Lukas blir kär i killar. De två är bästa vänner. Ingen annan än Lukas vet att Siv är homosexuell medan Lukas är mer öppen och blivit retad genom alla skolår. Nu ska de börja gymnasiet och ser till deras fasa att flera av Lukas mobbare kommer gå på samma skola. I ett försök att undkomma att bli mobbade låtsas Siv och Lukas att vara ett par. Alla luras till en början men sen händer en rad saker ingen av dem kunnat förutse.

TPB-nr: P25863

Monsterdansen

av Annika Widholm

35 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Tudors klass ska åka på utflykt till ett museum där det finns uppstoppade djur. Han är lite nervös men som tur är ska bästisen Konta med. Konta är killen det alltid händer saker omkring, som har svårt att vara still och göra som fröken säger. På museet försvinner Konta plötsligt. Tudor börjar leta efter honom och går vilse.

TPB-nr: P25832

Facklitteratur

Linnea planterar kärnor, frön och annat

av Christina Björk

102 s. tryckt punktskrift

Faktabok om hur man planterar kärnor och frön inomhus, varvat med information om växternas livsvillkor. Många enkla och bra tips på saker som man själv kan experimentera med. Även lämplig att använda på dagis och i skolan.

TPB-nr: P25618

Specialproduktioner

Taktila bilderböcker

Taktila bilderböcker innehåller collagebilder eller screentryckta bilder.

Kaninkatastrofen

av Ingelin Angerborn

99 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Del 3, fristående, i serien Klant och kompani, som börjar med Kartkatastrofen. Kompisarna Vilma, Viktor och Viking har klubben Klant och kompani för att de är så klantiga. För att imponera på Meltem säger Viking att han kan passa hennes kanin Snövit. Först går allt bra men så försvinner Snövit spårlöst. Viking får nu kalla in sina kompisar. Hur ska de kunna lösa fallet med den försvunna kaninen?.

TPB-nr: P25747

Interfolierade böcker

En interfolierad bok har genomskinliga plastblad med punktskrift inbundna mellan bilderbokens sidor.

Bodil rymmer

av Lene Due Jensen

28 bl. tryckt punktskrift

Bodil är i full gång med sin lek. Ute på ett stort hav fullt med hajar seglar hon. Då ropar mamma att det är dags att städa. Bodil blir arg och förstår inte varför mamma måste störa när leken är som roligast. Istället för att städa bestämmer sig Bodil för att rymma. Nu kommer mamma ångra att hon sa att Bodil skulle städa. Till källaren rymmer Bodil och först har hon det ganska mysigt. Men så hör hon ett konstigt dunkande ljud. Är det ett spöke?.

TPB-nr: P25664

Kom!

av Anna-Clara Tidholm

26 bl. tryckt punktskrift

Nalle vill varken bada med ankorna, gå ut och springa med de andra nallarna, koka spagetti med aporna eller hälsa på kaninerna. Nalle gör hela tiden viktigare saker. Men så till slut kommer Nalle på vad hen själv vill gå ut och göra. Häng med! En bok för de yngsta barnen. Tydliga färgbilder med få detaljer.

TPB-nr: P25681

Bredvidböcker

Den tryckta originalboken medföljer punktskriftsboken.

Vilken tur, Vilma!

av Cecilia Lidbeck

39 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Vilmas mormor och morfar har varit i Spanien. Till Vilma har de med sig en keps som present. Vilma tycker kepsen är ful men har den ändå på sig. Då upptäcker hon att hon får tur. När hon spelar fotboll gör hon massor av mål och springer snabbt. Men så precis innan en extra viktig fotbollsmatch försvinner kepsen.

TPB-nr: P25748

Jon har ett svart hål i sitt röda hjärta

av Grethe Rottböll

30 s. tryckt punktskrift

En riktigt hemsk sak har hänt Jon. Hans snälla och glada pappa är död. Jon kan inte förstå varför just hans pappa har dött. Alla andra barn får ha sina kvar. Jon har ett svart hål i sitt hjärta, så mycket saknar han pappa. Men så börjar Jon fundera och minnas allt som var bra med pappa. Där finns också mamma som säger att pappa alltid kommer att finnas inom Jon. Boken passar bra som diskussionsunderlag för yngre och äldre barn.

TPB-nr: P25666