Nya punktskriftsböcker april 2014

Inledning

Listan är uppdelad i 3 huvuddelar; Litteratur för vuxna, Litteratur för barn samt Specialproduktioner, vilka ligger på den första rubriknivån. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är i sin tur uppdelad på skön- respektive facklitteratur.

Listan omfattar 48 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Silverringen

av Laila Brenden

6 vol. (555 s. tryckt punktskrift)

Del 17 i serien Fjällrosor. Det är en fruktansvärd syn som möter lagårdspigan på Gjel när hon trotsar stormen för att ta hand om mjölkningen som vanligt. Därinne hittar hon Anna, livlös och med en svår skallskada. Vad har hänt? Och kommer Anna att klara sig? Storm och Vårin kommer snabbt över det som har skett, men Malcolm syns inte till någonstans.

TPB-nr: P25991

Kranvridarna

av Karin Brunk-Holmqvist

6 vol. (491 s. tryckt punktskrift)

En roman om relationer människor emellan. Befolkningen i det lilla samhället Spjutstorp på Österlen kämpar för ortens överlevnad. Affären är redan nedlagd och bussarna ska snart inte längre stanna i byn. Pensionären Edit hushållar åt sig själv och brodern Hjalmar. Månadens höjdpunkt är träffarna med väninnorna i vinklubben Kranvridarna. De får allt större betydelse när Hjalmar börjar springa ute om nätterna och grannen Greta blir allt underligare.

TPB-nr: P25992

Skymningssång och andra fantastiska historier

av Patrik Centerwall

5 vol. (426 s. tryckt punktskrift)

Novellsamling som innehåller 17 noveller. Majoriteten av novellerna är urban fantasy eller magisk realism, men det finns även några som tangerar skräck och science fiction. Här finns novellen om litteraturforskaren som misstänker att en av Sveriges främsta skalder jagade troll i de värmländska skogarna och historien om den fåfänga draken som låter sig intervjuas av vad han tror är en journalist. Debut av Patrick Centerwall, född 1972.

TPB-nr: P25908

Tiggarprinsessan : berättelse för unga flickor

av Hedwig Courths-Mahler

7 vol. (673 s. tryckt punktskrift)

Den unga änkan fru Hochberg anländer med sin femåriga dotter Liselotte till en liten by. Strax intill ligger ett slott där en baron bor med sin familj. När baronens hästar orsakar fru Hochbergs död kommer Liselotte att växa upp på slottet. Hon kallas Tiggarprinsessan av den elaka dottern. Flera överraskningar väntar under hennes uppväxt. Ungdomsbok från 1919. Nostalgiläsning för vuxna. Språkbruket är präglat av tiden för bokens utgivning.

TPB-nr: P25940

De odöda : [skräcknoveller]

5 vol. (425 s. tryckt punktskrift)

Innehåller tio skräcknoveller av bland annat John Ajvide Lindqvist, Amanda Hellberg och Johan Theorin och varsin novell från de klassiska skräckförfattarna Edgar Allan Poe, 1809-1849, och H.P. Lovecraft, 1890-1937. Klassiska spökhistorier blandas med blodig monsterfantasy, suggestiva thrillers, historiska gudasagor och gastkramande berättelser om varelser i gränslandet mellan liv och död. Efter varje novell finns en kort författarpresentation.

TPB-nr: P26012

Vindens son : roman

av Henning Mankell

8 vol. (761 s. tryckt punktskrift)

På en avlägsen handelsstation i Afrika, år 1874, hittar en svensk äventyrare en liten undernärd bushmanpojke. Han tar sig an pojken, ger honom ett nytt namn, Daniel, och tar med honom till Sverige. Daniel visas upp som ett märkligt föremål, och lämnas slutligen hos en fattig bondefamilj i Skåne. En grym saga, en skildring av ensamhet, sorg och sökandet efter en identitet.

TPB-nr: P25973

Box 21

av Anders Roslund

9 vol. (838 s. tryckt punktskrift)

En ung prostituerad kvinna hittas svårt misshandlad i en lägenhet med elektroniska lås. Hon förs till sjukhus där hon tar gisslan. Kriminalroman med fokus på vardag för knarkare, yrkesbrottslingar och prostituerade. Om trafficking, handeln med liv, som pågår här och nu, hur offer blir gärningsmän och om box 21 - som gömmer två unga kvinnors liv. Mer angelägen än trivsam kriminalroman i ett ämne utan lyckliga lösningar.

TPB-nr: P25847

Kalla mig Noa : en dikt

av Lennart Sjögren

67 s. tryckt punktskrift

En dikt om Noa efter syndafloden. Noa är diktens berättare, han ser tillbaka på sitt liv och skildrar den stora översvämningen och dess förfärliga konsekvenser. Han talar om relationen till Gud, om mänsklig grymhet och tillvarons meningslöshet. En mörk och vacker dikt där kärleken är livets ljus. Lennart Sjögren, 1930-, har givit ut ett stort antal diktsamlingar och en roman.

TPB-nr: P25972

Hill, Hill, Hill : dikter

av Jesper Svenbro

2 vol. (129 s. tryckt punktskrift)

En dikt skriven utifrån en text av konstnären Carl Fredrik Hill, 1849-1911. J.S. fick som ung ta hand om ett handskrivet manuskript på grekiska av Hill. Här föreligger nu en metalyrisk fantasi som bygger på detta manuskript. J.S. placerar läsaren mellan dikt och verklighet när han berättar den fiktiva historien om hur manuskriptet kom till. Genom att förena anspråksfullhet och ödmjukhet skapar han en utopisk saklighet.

TPB-nr: P25913

Facklitteratur

Himlen & jorden sjuder : sånger för andakt och bön från the Wild Goose Resource Group inom IONA Community

av John L. Bell

2 vol. (99 s. tryckt punktskrift)

Ionasångerna har sina rötter i den keltiska kristendomen. Sångerna i boken är församlingssånger men kan även fungera som en bönbok. Texterna är korta och upprepas om och om igen. De kan förenas med kroppens rörelser i dans och rörelsebön. En bruksanvisning och en historisk sammanfattning inleder boken. Iona community finns på ön Iona i Skottland. Den bygger på en kristen ekumenisk gemenskap som arbetar för fred och social rättvisa.

TPB-nr: P25860

Gatukatten Bob : [berättelsen om hur en man och en katt tillsammans fann hopp på gatorna]

av James Bowen

6 vol. (515 s. tryckt punktskrift)

Gatumusikern James Bowen hittade 2007 en röd katt i sin trappuppgång. James bodde i en träningslägenhet efter drogmissbruk och hade egentligen inte alls möjlighet att ta hand om en katt. Ändå blev de vänner och katten, som fick namnet Bob, flyttade in. Inom kort var de två oskiljaktiga, deras liv tog en ny riktning och de kunde hjälpa varandra att läka sår från det förflutna. Berättelsen om James och Bob har fått stor internationell uppmärksamhet.

TPB-nr: P25964

Kakpoesi : [nyttiga kakor och kloka tankar]

av Lena Brorsson Alminger

2 vol. (137 s. tryckt punktskrift)

En bakbok med kakor som enligt författaren är bättre för hälsan och för Jorden. Istället för vitt mjöl och raffinerat socker använder hon råg, dinkel och fullkornsmjöl, kokossocker och björksocker. Äggen är från lyckliga hönor. Devisen är: Ekologiskt och närodlat! Giftfritt och sunt! L.B.A. är friskvårdare, skribent och föreläsare som brinner för allas möjlighet till ett friskt och långt liv. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

TPB-nr: P25989

Stefanos Italia : den stora italienska kokboken

av Stefano Catenacci

7 vol. (576 s. tryckt punktskrift)

En kokbok med recept på italienska rätter, skriven av Operakällarens kökschef Stefano Catenacci. Boken inleds med anitpasti, följt av fisk, pasta, soppor, kött, sidorätter och desserter. Genomgående framhävs vikten av bra och fräscha råvaror. Recepten är enkla och pedagogiska. Journalisten Jan Nilsson har bidragit med fördjupande texter om den italienska matkulturen. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

TPB-nr: P25966

All världens traktorer

av Mirco De Cet

7 vol. (629 s. tryckt punktskrift)

Alfabetisk uppslagsbok om traktorer. Boken inleds med en kort allmän historik som visar hur tekniska landvinningar, krav på ökad produktivitet, säkerhet och komfort drivit utvecklingen av traktorer framåt. Drygt 100 olika traktormärken presenteras utifrån sin historik, utveckling, tekniska prestanda med mera.

TPB-nr: P25967

Webbutveckling med PHP och MySQL

av Montathar Faraon

6 vol. (492 s. tryckt punktskrift)

PHP är ett av de ledande programmeringsspråken för webbutveckling. Det är ett flexibelt och enkelt språk som används för att skapa dynamiska webbplatser. Boken ger en lättillgänglig och komplett introduktion till PHP och ger den kunskap som behövs för att snabbt komma igång och skapa egna webbapplikationer.

TPB-nr: P25921

Stockholmskuriosa : med allt du inte behöver veta om Stockholm

av Hans Harlén

3 vol. (294 s. tryckt punktskrift)

En bok med kuriosa och udda fakta av Stockholmskännaren Hans Harlén. Kanske är det värdelöst vetande men det är ganska kul och ger upphov till intressanta och roliga diskussioner. Vi kan bland annat läsa om vilka kvarter som har flest invånare, vilka gatunamn som fått lämna plats för nya och hur många restauranger som fått stjärnor i Guide Michelin.

TPB-nr: P25894

Ingens mamma : tolv kvinnor om barnfrihet

3 vol. (274 s. tryckt punktskrift)

Litteratur och media matar oss med berättelser om moderskap, ofrivillig barnlöshet och kärnfamiljsmys. Här skriver 12 kvinnor som vill något annat. Kvinnor som valt att sterilisera sig innan 30-årsåldern, som tycker att klimakteriet är befriande, att vårt förhållande till barn liknar en religiös kult och andra relationer än dem mellan barn och föräldrar ska uppvärderas. Evolutionsbiologi och feministiska strategier blandas med humor.

TPB-nr: P25740

Tove Jansson : arbeta och älska

av Tuula Karjalainen

8 vol. (794 s. tryckt punktskrift)

Tove Jansson, 1914-2001, var mångsidigt begåvad och arbetade som författare, bildkonstnär och illustratör. Förf. placerar här in henne i 1900-talets politiska, sociala och kulturella sammanhang och visar på hur sammanbundet livet och konsten var. Vi får följa henne från den konstnärliga familjen genom ungdomen och de första uppdragen via muminvärlden och till då hon möter sin stora kärlek. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

TPB-nr: P25900

Kerstin Thorvall Book Club eller Det mest förbjudna 2.0

6 vol. (506 s. tryckt punktskrift)

Tolv skribenter skriver om att vara kvinna i medelåldern. I bokklubben som startade till Kerstin Thorvalls minne kan allt ventileras, yviga bokdiskussioner övergår i samtal om livet som kvinna, mamma, dotter och yrkesarbetande. Bokklubbens medlemmar berättar här om sin syn på åldrande, i Thorvalls anda. De övriga medlemmarnas kommentarer till texterna finns också med i boken.

TPB-nr: P25980

Jag är den jag är : [memoarer]

av Maud Olofsson

7 vol. (610 s. tryckt punktskrift)

M.O., född 1955, har gjort en lång resa från norrländska Högbyn till maktens korridorer, en resa som präglats av fördomar hon mött som kvinna från landsbygden. Som Alliansens initiativtagare spelade hon en viktig roll i det borgerliga maktskiftet 2006 i rollerna som näringsminister och vice statsminister. Hon berättar om beslut i frågor som FRA, kärnkraften och Vattenfall samt skildrar vad som krävts för att slå sig fram som kvinna i politiken.

TPB-nr: P25981

Nelson Mandela : ett liv

av Frances Ridley

62 s. tryckt punktskrift

Glestryck

En bok om Nelson Mandela, 1918-2013. Han föddes i en liten by i Sydafrika. I hela sitt liv kämpade han mot det system som rådde i hemlandet, ett system som skilde svarta från vita. Systemet kallades apartheid. Mandela satt 27 år i fängelse för sin kamp. När han var 76 år blev han Sydafrikas president. Lättläst bok.

TPB-nr: P26004

520 dagar : författad 2012-2013

av Torbjörn Svensson

4 vol. (319 s. tryckt punktskrift)

T.S. berättar om vad som händer med ens liv då man inser att synen är på väg att försvinna. Vardagliga betraktelser, dagboksanteckningar och tankar om sjukdomen. Författaren är dövblind och har Ushers syndrom, en obotlig degenererande genetisk sjukdom som påverkar syn och hörsel. Boken är baserad på bloggen Att leva med RP.

TPB-nr: P25978

Smaker från Saltå kvarn : maten, brödet, kakorna

av Åsa Swanberg

4 vol. (291 s. tryckt punktskrift)

En kokbok med drygt 140 recept som använder Saltå kvarns ekologiska produkter som bas. Bröd och kakor såväl som sallader och soppor samsas i denna bok som också redogör för Saltå kvarns historia och filosofi. Den genuina tron på att god hälsa kommer ur näringsrik jord och att bondens, mjölnarens och bagarens arbete ska förnimmas i munnen. Det här är den första boken om Saltå kvarn från 2008. 2011 kom boken Året runt med Saltå kvarn.

TPB-nr: P25990

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Törnrosens nyckel

av Tone Almhjell

7 vol. (671 s. tryckt punktskrift)

Lin bor i ett gammalt hus hon tycker är konstigt. Klockorna tickar långsamt och det är frost på marken, även när det regnar. En dag får hon en nyckel märkt Törnrosen skickad till sig. Nyckeln visar sig passa i en dörr i källaren som leder till världen Sylver. I Sylver får döda husdjur nytt liv och Lin träffar sin sork Rufus. Tillsammans får de i uppdrag att hitta vinterprinsen. Misslyckas de går Sylver under.

TPB-nr: P25788

Väktaren & stenarna

av Jonna Berggren

2 vol. (225 s. tryckt punktskrift)

Del 1 i serien Isporten. Johanna, 9 år, älskar kyla och snö. Går hon på is fryser hon inte. Johanna vet att hon inte är som alla andra. En dag börjar Mads, 8 år, i Johannas skola. Mads tål också kyla och de två blir vänner. På skolan finns klassmorfar Ingvar och han upptäcker barnens förmågor. Ingvar förstår att Johanna och Mads kan vara de utvalda att berätta om Isporten för. Isporten som leder till ett magiskt land som behöver hjälp.

TPB-nr: P25898

Alva frågar chans

av Pernilla Gesén

Glestryck

Tionde boken om Alva. En dag ser Alva att klasskompisen Charlie har jättesnyggt hår. Alva har aldrig tänkt på Charlie tidigare, men nu märker hon precis allt han gör. Tyvärr verkar också Julia ha upptäckt honom. Vilken tur att Alva bestämt sig för att aldrig bli kär! Men när Julia pratar med Charlie känner hon sig svartsjuk och frågar chans. Charlie säger ja, men på en Finlandskryssning trasslar det till sig och Alvas styvsyster Nicole rycker in.

TPB-nr: P25902

Strumpmannen och superproffset

av Dan Höjer

86 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Sigge är på en resa tillsammans med Viktor och Siggan. De är i Italien och ska gå på kvalmatch för fotbolls-VM. Sverige ska spela mot Italien. Sigge är tycker det är skönt att komma iväg, han är trött på att vara Strumpmannen. Men så dyker Tore Tofsmes upp med ett nytt uppdrag. Fotbollsproffset Sladjan behöver hjälp!.

TPB-nr: P25934

Lite ihop

av Johanna Lindbäck

3 vol. (316 s. tryckt punktskrift)

Majken är bästa kompis med Tessan. Plötsligt har de inget att prata om längre och Majken fattar inte varför. Tessan vill hellre vara tillsammans med Dexter eller den jobbiga Belinda. Majken, som inte bryr sig om killar, känner sig utanför. Men så börjar Ivan på skolan och Majken får en jättebra idé som ska göra det bra mellan henne och Tessan igen.

TPB-nr: P25840

Familjen Bliss och den förtrollade kokboken

av Kathryn Littlewood

5 vol. (482 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien som börjar med Familjen Bliss magiska bageri. Den falska moster Lily har stulit familjen Bliss kokbok med de magiska recepten. För att få tillbaka boken utmanar Rose moster Lily i en baktävling. Tävlingen går av stapeln i Paris inför publik. Rose och hennes syskon upptäcker att Lily tänker fuska och använda magiska ingredienser. För att kunna vinna måste de också göra det och jakten på ingredienserna för dem runt hela staden.

TPB-nr: P25876

Flyt som en fjäril, stick som ett bi

av Elin Nilsson

5 vol. (427 s. tryckt punktskrift)

Miranda är fjorton år, tränar simning nio gånger i veckan och ska snart tävla i SM. Hon satsar allt fastän det gör ont. På skolbespisningen äter hon mängder av pasta med skinksås. Hemma går föräldrarnas tid och kraft åt att hjälpa storebror Elias att komma ur sitt tv-spelsberoende och hennes kompis Johanna ägnar sig bara åt sin kille. Hos tränarna försöker Miranda få den uppmärksamhet och bekräftelse hon saknar.

TPB-nr: P25993

Spring så fort du kan

av Sofia Nordin

5 vol. (429 s. tryckt punktskrift)

Fristående fortsättning på En sekund i taget. Ante tror att han är ensam om att ha överlevt febern, men plötsligt träffar han på Ella och Hedvig och följer med dem till gården där de bosatt sig. Det är en lättnad att träffa andra människor, men på samma gång är det svårt att bo ihop när inte alla vill samma sak. Och får man bli kär och drömma om en framtid fastän allting har raserats?.

TPB-nr: P25994

Silverpojken

av Kristina Ohlsson

4 vol. (314 s. tryckt punktskrift)

Fristående fortsättning på Glasbarnen. Aladdin ser en pojke i kortbyxor smyga omkring i snön. Pojken försvinner utan att säga ett ord när Aladdin försöker prata med honom. Inte ett spår syns i snön där han har gått. Vem kan denne mystiske pojke vara? Han kan höra hemma på flyktingbåten i hamnen. Eller så är han Silverpojken, han som sedan hundra år tillbaka letar efter det försvunna kyrksilvret. Aladdin, Billie och Simona ska försöka lösa gåtan.

TPB-nr: P25903

Fråga chans

av Marie Oskarsson

2 vol. (199 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 1, fristående, i serien Jack och kärleken. Jack. 8 år, upptäcker en dag att det bubblar i magen när han tittar på sin klasskompis Emilia. Han måste vara kär! Men hur gör man när man är kär? Hur frågar man chans? Framförallt hur vågar man fråga chans? Jack kan inte tänka på något annat. När bästa kompisen Edvin frågar chans på Julia, Emilias kompis, blir Jack ännu mer nervös. Edvin är så modig. Men så får Jack en idé.

TPB-nr: P25852

Fråga chans igen

av Marie Oskarsson

Glestryck

Del 4 i serien som börjar med Fråga chans. Det är dags för den årliga vårkonserten i Jacks skola. Hans klass, 2b, ska ordna med dekorationerna. Inte nog med det, Jack och klasskompisen Stella blir uttagna att vara med i lågstadiets kör. Både Jack och Stella älskar musik och att sjunga. De börjar umgås mer och mer, både i skolan och på fritiden. Emilia, Jacks bästa tjejkompis, blir svartsjuk och börjar inse att hon trots allt kanske är kär i Jack.

TPB-nr: P25866

Kärleksakuten

av Marie Oskarsson

2 vol. (197 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 3 i serien som börjar med Fråga chans. Under en skolutflykt märker Jack och Emilia att Julia verkar arg på Edvin. Hon klagar över att han alltid ska hålla på och fåna sig. När Julia gör slut med Edvin måste Jack och Emilia agera. Deras vänner är det perfekta kärleksparet och måste vara tillsammans! Frågan är bara vad Jack och Emilia ska hitta på så Edvin och Julia blir tillsammans igen?.

TPB-nr: P25864

Vara ihop

av Marie Oskarsson

Glestryck

Del 5 i serien som börjar med Fråga chans. Nu är allt perfekt! Bästisarna Edvin och Jack är tillsammans med bästisarna Julia och Emilia. Men sommarlovet närmar sig. Jack ser inte fram emot lovet. Julia ska åka bort till sin familjs sommarstuga. Tänk om hon glömmer bort Jack när de inte träffas på flera veckor? Jacks mamma har blivit tillsammans med Benke som har stuga i Värmland. Dit måste Jack följa med fast han inte vill.

TPB-nr: P25865

Jag vill ha en katt!

av Anne Birkefeldt Ragde

79 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Jennys högsta dröm är att få en katt. Hennes föräldrar tycker det är för mycket jobb med att ha en katt och säger nej. En dag sitter det en fin röd katt på trappan till Jennys hus. Hon vill behålla katten men den har redan en ägare. Jenny bestämmer sig för att ta reda på vem och upptäcker då något hemskt.

TPB-nr: P25922

Vitnos och Vips

av Marie Louise Rudolfsson

3 vol. (221 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Vitnos är ett russföl som lever tillsammans med andra gotlandsruss på Lojsta hed. Hans bästa vän är ett annat russföl som heter Vips. En dag kommer en flicka, som heter Pia, för att titta på hästarna. Vitnos känner med ens att han tycker om henne och att han skulle vilja lära känna henne. Det får han också göra. Nästa gång han träffar Pia har han blivit såld och ska följa med henne hem. Nu måste han lämna Gotland!.

TPB-nr: P25932

Pollyanna i vilda västern

av Harriet Lummis Smith

5 vol. (516 s. tryckt punktskrift)

Del 6 i serien som börjar med Pollyanna, flickboksklassiker skriven 1913 av E. H. Porter. Denna fortsättning är skriven av H. L. Smith. Pollyanna är gift med Jimmy. De bor utanför Boston med sina barn. Pollyanna märker att något är på tok med Jimmy. Det visar sig att han behöver åka västerut för att jobba i två år. Pollyanna föreslår att hela familjen ska följa med trots att de ska bo i ociviliserade trakter. Det blir en omtumlande flytt.

TPB-nr: P25816

Den gamla prästgården

av Mia Söderberg

Glestryck

Syskonen Alex och Julia ska fira sommarlov hos sin mormor. En dag hälsar de på moster Stina och Carlos som flyttat till en gammal prästgård. Alex och Julia vandrar runt i prästgården. I ett av rummen finns en gammal gungstol som börjar gunga fram och tillbaka. Där finns också en tavla med en pojke som verkar levande. På kvällen när det är dags att sova berättar mormor en riktigt otäck historia om vad som hände på prästgården för länge sedan.

TPB-nr: P25915

Kodnamn Verity

av Elizabeth E. Wein

8 vol. (796 s. tryckt punktskrift)

Vännerna Julie och Maddie arbetar under andra världskriget som agenter. De spionerar på Tyskland för Storbritanniens räkning. Under en flygning över Frankrike beskjuts deras plan. Julie tas tillfånga av Gestapo. Efter veckor av tortyr går hon med på att avslöja det hon vet om Storbritanniens krigsplaner. Hon får tillgång till papper samt penna och börjar berätta sin historia. Boken är utgiven som ungdomsbok men passar även vuxna.

TPB-nr: P25853

Trollkarlens bok

av Martin Widmark

2 vol. (126 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 13, fristående, i serien om monsteragenten Nelly Rapp. Spöövik verkar ha drabbats av en hemsökelse. Invånarna råkar ut för den ena olyckan efter den andra och folk flyr. Nelly får i uppdrag att undersöka saken. Kan det vara baronen och hans gamla mamma i det gamla slottet som ligger bakom? Tillsammans med sin bästa kompis Valle levererar Nelly mat till slottet. De smyger efter baronen nerför spiraltrappan till hans jobb i källaren.

TPB-nr: P25905

Liten gris i fara!

av Gull Åkerblom

26 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Anton, 7 år, får besök av bästa kompisen Mira. Men Mira verkar inte glad när hon får träffa Antons nya vänner, Milan och Elli. När de alla fyra är i parken för att mata fåglar kommer en liten gris med koppel springande. Efter sig har grisen en arg hund som skäller. Dags för Djurvännerna att rycka ut och rädda den lilla grisen.

TPB-nr: P25926

Facklitteratur

Varg

av Kerstin Otterstål

Informativ och lättläst faktabok om vargen. Efter en inledning med basfakta beskrivs vargens utveckling och beteende från valp till vuxen varg. Vidare om vargarnas sociala liv, hur de lever tillsammans i flocken. Boken avslutas med en sida intressanta "visste du att" fakta.

TPB-nr: P25987

Specialproduktioner

Taktila bilderböcker

Taktila bilderböcker innehåller collagebilder eller screentryckta bilder.

Jag lär mig klockan : upptäck timmar och minuter : digital tid dygnet runt

av Virginie Chiodo

8 bl. tryckt punktskrift

Glestryck

En enkel bok om klockan för punktskriftläsande barn. Texten beskriver olika tidsbegrepp som dygn, halvtimmar, kvartar, i och över. På en utvikbar sida finns en klocka med rörliga visare där man själv kan prova att ställa in tiden. Boken innehåller flera svällpappersbilder som visar hur man avläser tiden på en urtavla. Punktskrift i glestryck med parallell tryckt text i storstil. Taktilt omslag i färg.

TPB-nr: P25784

Bredvidböcker

Den tryckta originalboken medföljer punktskriftsboken.

Fina fisken

av Anna Bergholtz

26 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Flora Forell är en liten fisk som bor i havet med sina föräldrar. I skolan är Flora mobbad, särskilt mycket av Tony Tonfisk och Siri Sik. De tycker att hon har fula fläckar på ryggen. Den enda fisken som är snäll är Gösta Gös. Under en skolutflykt till en spännande grotta. Där måste de vara försiktiga för fiskare brukar hålla till i vattnen kring grottan. Mycket riktigt är där en fiskebåt. Flora och Tony tas tillfånga. Om mobbning och vänskap.

TPB-nr: P25941

Nils hjälper laget

av Sofia Johansson

46 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Det bästa Nils vet är att virka tillsammans med sin mormor. Nils tycker det är pinsamt och håller virkandet hemligt. Han gillar att virka mössor. En dag har han på sig en som är grön, vit och röd. Hockeykillen Sixten tycker den är snygg, laget han spelar i har samma färger. Nils vågar inte berätta sanningen utan trasslar in sig i en rad lögner. Helst vill han bara vara i fred men lögnerna får oanade följder.

TPB-nr: P25877

En egen drake

av Magnus Ljunggren

61 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Del 9, fristående, i serien som börjar med Det magiska svärdet. Egon, Fiona och Urban går i riddarskola och ska bli riddare. Under en lektion i utomhusfäktning börjar det regna. Alla söker skydd i en grotta. Där hittar de ett stort drakägg. Fiona smusslar med sig ägget till borgen. När ägget kläcks börjar problemen med drakungen.

TPB-nr: P25914