Nya punktskriftsböcker juli 2014

Inledning

Listan är uppdelad i 3 huvuddelar; Litteratur för vuxna, Litteratur för barn samt Specialproduktioner, vilka ligger på den första rubriknivån. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är i sin tur uppdelad på skön- respektive facklitteratur.

Listan omfattar 10 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Den man älskar : [kriminalroman]

av Mari Jungstedt

8 vol. (695 s. tryckt punktskrift)

Mäklaren Sanna Widding besöker med anledning av ett uppdrag en anrik gård i Bunge socken på norra Gotland. Dagen efter återfinns hon död i ett vattenfyllt kalkbrott intill. Gården visar sig bära på djupa mörka hemligheter som kommer i dagen medan familjen förbereder sig för att sälja den. Visbypolisens kriminalkommissarie Anders Knutas och hans kollega Karin Jacobsson dras in i ett omtumlande händelseförlopp där en okänd gärningsman gäckar dem.

TPB-nr: P26111

I maktens skugga

av Viveca Sten

10 vol. (899 s. tryckt punktskrift)

Sjunde Sandhamnsdeckaren med kriminalinspektör Thomas Andreasson där han står inför sitt svåraste fall någonsin. Nora Linde, som nu arbetar på Ekobrottsmyndigheten, har semester på Sandhamn tillsammans med sambo och dotter. Idyllen störs av Carsten Larsson, en riskkapitalist som gett sig in i affärer med Ryssland. Under bygget av hans lyxvilla på den långa fina stranden sker oförklarliga olyckor. Hans invigningsfest slutar med en katastrof.

TPB-nr: P26121

Facklitteratur

Hello green : ett äventyr i växtriket : enkla och näringsrika recept med mycket smak : [må bättre]

av Josefine Jäger

3 vol. (256 s. tryckt punktskrift)

En receptsamling med näringsrik mat och mycket smak baserad på raw food, där råvarorna inte upphettas. Grönsaker blir juicer, smoothies, gröt och puddingar. Boken innehåller också information om växtbaserad mat och tips på bra redskap när du ska laga raw food. Alla recept är utan gluten, socker och mejeriprodukter. Författaren är kock och entreprenör inom raw food.

TPB-nr: P26043

Handikapphistoria : tolv personer berättar : intervjuer

av Malena Sjöberg

4 vol. (339 s. tryckt punktskrift)

Detta är andra boken utgiven av forskningsprojektet Handikapprörelsens historia. Journalisten Malena Sjöberg intervjuar tolv kända företrädare för handikapprörelsen, tre kvinnor och nio män. I intervjuerna ger de sin syn på handikapprörelsens framväxt och vad som hänt, men också allt det som måste göras. Boken kom ut 1987.

TPB-nr: P26105

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Liksom helt magiskt : [12 berättelser]

av Mårten Melin

3 vol. (234 s. tryckt punktskrift)

En samling av tolv sinsemellan olika berättelser där det övernaturliga inslaget, som införlivas i vardagen, utgör den gemensamma nämnaren. Det handlar till exempel om Viktor som får ett magiskt halsband, Lara som kan se spöken och om Jamila som helst skulle vilja vara någon annan. Här finns inslag av spänning, humor, skräck, kärlek och vänskap.

TPB-nr: P26070

Amiralens arvinge

av Chris Mould

2 vol. (156 s. tryckt punktskrift)

Del 1 i serien Hemligheten på Crampton Rock. Stanley Buggles, 11 år, ärver en herrgård av den gåtfulle amiralen Bartolomeus Swift. Huset ligger på ön Crampton Rock och Stanley åker ensam dit på sommarlovet. Han möts på stationen av hushållerskan fru Carelli. Ganska snart börjar Stanley undra över alla konstigheter på ön. Varför måste han vara inomhus före skymningen? Varför är hundarna trebenta? Vad vill de skumma piraterna?.

TPB-nr: P26122

Darklings hämnd

av Chris Mould

2 vol. (153 s. tryckt punktskrift)

Del 4 i serien Hemligheten på Crampton Rock. Det är numera lugnt på ön Crampton Rock efter det stora piratslaget. Men något ondskefullt är i görningen. Familjen Darkling verkar vilja ta över Stanley Buggles hem. Det går rykten som om att de som husdjur har en tvåhövdad orm.

TPB-nr: P26150

Mitzi på maskerad

av Mårten Sandén

2 vol. (176 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Andra boken om Mitzi. Vanliga dagar är vad Mitzi tycker om, för det är dagar när man kan vara sig själv. Hon gillar inte fester och barnkalas - då brukar hon sitta under bordet och vänta på fiskdammen medan de andra barnen leker lekar hon inte förstår. Så berättar fröken att det ska bli maskerad i skolan. Mitzi tycker att en maskerad är värre än en vanlig fest och vill inte klä ut sig till någon figur som hon inte ens gillar.

TPB-nr: P26069

Försöksdjuret

av Marianne Strand

2 vol. (196 s. tryckt punktskrift)

Adina, 13 år, blir på en flygplats kidnappad och förd ut till en enslig stuga. Kidnappningen beror på att Adinas mamma arbetar med djurförsök på Statens Strålforskningsinstitut. Kidnapparnas krav är att djurförsöken ska upphöra annars kommer de utsätta Adina för liknande strålförsök. Adina får en chock när hon får veta vad mamman arbetar med. Hur kan hennes mamma göra sådana grymheter? Komplex berättelse med många frågor kring etik och moral.

TPB-nr: P26068

Specialproduktioner

Bredvidböcker

Den tryckta originalboken medföljer punktskriftsboken.

Riddare och drakar

av Christina Björk

74 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Bilderbok med sju berättelser om sju olika riddare. Riddarna är Heimdall och Sigurd från nordiska gudasagor, Artur och Parsifal från engelska riddarsagor, Tristan som finns i sagor både i England och Frankrike, Sankt Göran och Ture Polykarpus Lejonstolpe. Sagorna berättar om när riddarna var barn. I varje saga är ett äventyr där riddarna träffar drakar av olika slag. Alla sagorna är nyskrivna av författaren.

TPB-nr: P26074